Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34. 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 34
Fra 18. august til 24. august 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 31,,,,,,,,VinAvisen uge 32,,,,,,,,VinAvisen uge 33
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.........................
33-35
............
    Vinlandskamp i Tivoli
    Man kan forlyste sig med meget andet i Tivoli end at høre koncerter, spise candyfloss og hænge med hovedet nedad. Fra den 23-26. august afholdes der Gastronomiske Dage i den gamle have med smagsprøver og kokkekonkurrencer i lange baner.
    Inden for vinens verden bydes der også på lidt af hvert. Man kan fx se den amerikanske vin-kultfilm Sideways, der foregår i Californien, og samtidig smage på vine fra Santa Rita Hills, det område, hvor filmen er optaget. Vinene præsenteres af Kenneth K. Olsen fra KK Wine.
    Den sidste dag er der vinøse landskampe på programmet, arrangeret af Laudrup Vin. Den første er Spanien mod Italien, hvor deltagerne smager fem vine fra hvert land. Vinene er valgt af to specialister i henholdsvis spansk og italiensk vin, og under smagningen fortæller de begejstret om deres vine og forsøger at markedsføre dem på bedste vis. Man får en masse vinviden på en underholdende måde, og hvilket land, der vinder, er op til deltagerne. Senere samme dag gælder det en lignende landskamp mellem New Zealand og Australien. Der er mere information at hente på Tivolis hjemmeside.

    < Under de Gastronomiske Dage i Tivoli er der flere spændende vinøse arrangementer, som man kan deltage i. Og så kan man jo altid slutte af med at hænge med hovedet nedad i ”Dæmonen”.
............
Guld-vindervine på det danske marked
I uge 32 fortalte vi om verdens største vinsmagning, The International Wine Challenge, hvor 267 vine var blevet hædret med en guldmedalje – 90 af dem blev yderligere udnævnt til at være trofæer. Vi efterlyste vine, som havde vundet guld, og som bliver solgt i Danmark. Vi har hørt fra en række vinimportører og bringer herunder listen:

* Kilikanoon, Oracle Shiraz, Clare Valley, Australien 2005, 349 kr., The Wine Company (guld og trofæ)
* Ordonez no. 1, Malaga, Spanien, 99 kr., Valuewine.dk (guld og trofæ)
* Phebus Patagonia Malbec/Syrah, Argentina 2006, 85 kr., Pedersborg Vin (guld og trofæ)
* Carmenère El Bosque 2006, Viña Casablanca, Chile, 89 kr., Østjysk Vinforsyning (guld og trofæ)
* Blackwell Shiraz, St. Hallett, Barossa Valley, Australien 2005, 254 kr., Østjysk Vinforsyning (guld og trofæ)
* Vin de Constance, Klein Constantia, Constantia, Sydafrika 2002, 289 kr. (50 cl), Amka Vinimport, (guld og trofæ)
* 30 Års Tawny Ramos Pinto, Portvin, Portugal, 660 kr. Østjysk Vinforsyning (guld og trofæ)
* Villa Maria Pinot Noir Reserve, Marlborough, New Zealand 2006, 215 kr., Vinens Verden (guld og trofæ)
* Spier Private Collection Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2005, 129 kr., Irma (guld)
* Amon Ra Shiraz, Ben Glaetzer, Barossa Valley, Australien 395 kr., Vinens Verden (guld)
* Quinta da Gricha Vintage Port, Churchill-Graham, Portvin, Portugal, 2006, 485 kr., Vinens Verden (guld)
* Bellingham Fair Maiden 2007, Franschoek, 99,75 kr., Skjold Burne (guld)
............
34
..............



En klase af Sauvignon Blanc druer - en drue, som nogle gerne ser gøre sit indtog i Rioja, mens andre helst vil vise den vintervejen.
    Uenighed om hvidvinsdruer
    Det spanske vindistrikt Rioja er frem for alt berømt for sin rødvin. Og vinstokkene med rødvinsdruerne breder sig da også over hele 59.000 hektar af distriktets i alt 63.000 hektar vinmarker. Resten er tilplantet med hvidvinsdruer – hovedsageligt druen Viura.
    Som nævnt i uge 6 blev det sidste år tilladt vinproducenterne i Rioja også at fremstille hvidvine på en række mindre kendte og næsten udryddede lokale druesorter samt på druerne Sauvignon Blanc og Chardonnay. Eneste krav er, at vinene ikke indeholder mere end højst 49% af disse druer.
    Udsigten til, at udvalget af tilladte hvidvinsdruer bliver udvidet med nogle lokale druer, vækker ingen harme blandt vinproducenterne. Men når det kommer til de to internationalt kendte hvidvinsdruer, så er vandene ifølge Just Drinks yderst delte.

    Rioja sælger sin sjæl til djævlen
    Nogle af vinhusene i Rioja glæder sig ved tanken om fremover at kunne anvende Chardonnay og Sauvignon Blanc druer i deres hvidvine. At indføre sådanne druer i Rioja vil gøre det muligt for vindistriktet at forny sig og at markere sig, når det gælder spansk hvidvin, mener de. Som det er nu, er vindistrikterne Rias Baixas og Rueda med deres glimrende hvidvine godt i gang med at tage føringen på dette felt.
    Den anden lejr består af de vinproducenter, der mener, at alene tilladelsen til at anvende de to hvidvinsdruer er en ren tilsmudsning af navnet Rioja og det samme som at sælge distriktets sjæl til djævlen.
    Intet kan dog rokke ved, at de første vinplanter, der en dag vil bære Sauvignon Blanc- og Chardonnay-druer, snart bliver sat i jorden.

    Forbud mod Cabernet Sauvignon
    Når det gælder Riojas rødvine, så skal druerne være lokale og spanske.
    For tyve år siden fik en række vinhuse dog tilladelse af myndighederne til at plante Cabernet Sauvignon druer på forsøgsbasis, og disse vinhuse har den dag i dag lov til at bruge druerne i deres vine – dog må de ikke nævne druens navn på vinflaskernes etiketter. Et forslag om generelt at føje Cabernet Sauvignon til listen af tilladte rødvinsdruer i Rioja blev med det samme manet i jorden.
..........
4-41
..................


I vingården Le Capezzines runde vinmark eksperimenteres der med rod-materiale og afstanden mellem rækkerne med vinstokke.
    Anerkendt toskansk vinhus skifter ejer
    Avignonesi, en af de store berømte vinejendomme i Toscana, har fået ny ejer. Virginie Saverys hedder hun, og hun er direktør i det belgiske shippingfirma, Compagnie Maritime Belge.
    Allerede sidste år erhvervede hun 30% af aktierne i vinhuset – nu har hun købt yderligere 60% og har dermed den fulde kontrol over Avignonesi.
    Det toskanske vinhus omfatter hele fire vingårde, der alle ligger i Montepulciano: La Lombarda, I Poggetti, Le Capezzine og La Selva, der tilsammen producerer 700.000 flasker vin om året. Vinen sælges i 37 lande, hvoraf USA, Tyskland og Japan er blandt de største aftagere. Med i købet har Saverys også fået distributionsfirmaet Classica.
    Familien Falvo, der har grundlagt Avignonesi og jo stadig ejer 10% af aktierne, har endnu en vingård, nemlig Masseria Li Veli i Puglia i det sydlige Italien.

    En rund vinmark
    I Avignonesi’s vingård Le Capezzine finder man noget så specielt som en rund vinmark, hvor rækkerne af vinstokke udgår fra et tomt rundt felt i midten. Der er tale om en forsøgs-vinmark, hvor vinhuset udfører forsøg med Sangiovese – den drue, som bruges i den berømte rødvin Vino Nobile di Montepulciano.
    Mellem vinstokkene i de enkelte rækker er der den samme afstand, men mellem rækkerne indbyrdes ændres afstanden fra midten og udefter, så der er 1,20 m tættest med midten og 3,50 m i yderkanten. Det giver vinhuset en mulighed for at undersøge, hvordan tætheden mellem rækkerne påvirker udviklingen af druerne og dermed vinens kvalitet. Desuden er vinstokkene podet på forskellige rødder, så man også kan se, hvilken rolle rod-materialet spiller for det endelige resultat.
..........
34-35
............


I Alsace siger man ikke cheese, når man skal smile på billeder. Man siger Riiiisling. Og det gjorde Allan Hedstrøm (t.v.) og Daniel Haegi også, da vi tog dette billede af dem.
    Vinen er hele deres liv
    I onsdags var vinbonden Daniel Haegi fra Domaine Haegi i Alsace på besøg i København, inviteret af sin importør, Allan Hedstrøm. Han har været her før, så vi vidste, at det var værd at gå til smagningen af hans vine.
    Domaine Haegi ejes af en af disse vinfamilier, som det er så hyggeligt at besøge i Alsace for at købe nogle af deres flasker ved kælderdøren.
    Haegis vingård er lille. Den er på 8½ hektar marker og producerer 60.000 flasker om året. Der er vinbonden, Daniel Haegi, hans kone, Sylvie, hans 76 årige far, Bernard, og hans mor, Emmy. Samt en enkelt ansat.
    Vinen er deres hele liv, og gennem nu tre generationer har de plejet deres marker og kælder og opnået fremragende resultater.

    Vin med 38 år på bagen
    Da Daniel Haegi var her sidst, indledte han smagningen med en blind hvidvin, som vi skulle gætte. Dengang var det en Silvaner 1970. Det var det også denne gang, og efter at de tilstedeværende havde snakket om, at vinen i hvert fald havde fire-fem år på bagen, afslørede Daniel med et smøret grin, at den havde 38 år på bagen. Hvorefter han fortalte om den særlige jord omkring Mittelbergheim, der muliggør vine med stort gemmepotentiale – hvis man altså laver dem på den rigtige måde.
    Herefter smagte vi en række af domænets vine, blandt andet fra Grand Cru marken Zotzenberg, samt nogle vidunderlige søde vine – et par Vendanges Tardives (sent høstede) og en Gewurztraminer Sélection de Grains Nobles (udvalgte senthøstede ædle druer). Til alle disse vine er der flotte stjerner nedenfor.

    Typisk lille garageimport
    Makkerskabet mellem Daniel Haegi og Allan Hedstrøm går ni år tilbage, og det er et foretagende, som bygger på entusiasme og venskab. En typisk lille garageimport, der efterhånden har fået god vind i sejlene med salg til elskere af vine fra Alsace og til en række restauranter, blandt andet Restaurant Alsace i København (naturligvis).
    Allan Hedstrøm er forsikringsmand, og det var en kollega, der skabte hans interesse for Alsace og gav ham ideen til selv at importere vine fra distriktet.
    Han smagte sig igennem alle de flasker, han kunne få fat på. Han var dernede flere gange, og til sidst nåede han frem til, at det var vinene fra Domaine Haegi, han ubetinget syntes bedst om.
    Allan Hedstrøm er lidt af et særtilfælde, idet han kun importerer vin fra én producent. Men det er nu engang hans interesse. For ham gælder det om at levere så god Alsace-vin som muligt til penge, man kan betale.
..............
34-37
.............
    Hong Kong, fremtidens vinmekka
    For få dage siden lukkedes dørene bag den sidste gæst ved den første internationale vinmesse i Hong Kong nogensinde. 240 udstillere fra 25 lande præsenterede deres vine på messen, som var arrangeret af Hong Kong’s handelsudviklingsråd.
    Vinmessen er et led i en større satsning fra regionens side på at gøre Hong Kong, som har omkring syv millioner indbyggere, til fremtidens platform for den internationale vinhandel med Asien. Allerede tidligere i år afskaffede myndighederne af samme årsag tolden på vin, og der er ifølge Just Drinks flere planer i støbeskeen. Der skal blandt andet etableres særlige træningsprogrammer for sommelierer, og så skal der gøres en storstilet indsats for at komme den stigende vinsvindel i regionen til livs.
    At Hong Kong vil have en god bid af kagen, når det gælder handelen med vin i Asien, er forståelig nok. Importen af vin til de asiatiske lande er støt stigende, og – når man ser bort fra Japan – forventes den i 2017 at ligge på 1,5 milliarder dollars (cirka 7,5 mia. kr.).

    < Hong Kong Convention and Exhibition Centre var rammen om den første internationale vinmesse i den asiatiske region. Centret, som ses i midten af billedet, er placeret på en halvø ude i vandet, og det er en bygning, der arkitektonisk godt kan hamle op med vores opera i København.

En fremtid med fornem kinesisk vin
De fleste ved måske nok, at der fremstilles vin i Kina. Men at OL-værtslandet har et vindyrknings-område på størrelse med Australiens og hvert år producerer 700 millioner flasker vin, er det nok de færreste, der er klar over.
Vinen har ikke rigtig gjort sit indtog hos den almindelige kineser – det årlige forbrug ligger på omkring 0,7 liter pr. indbygger. Hovedparten af den kinesiske vin er da heller ikke værd at skrive hjem om – det er kvantitet frem for kvalitet.
Men ifølge en rapport, The Future of Wine, udført af den anerkendte gamle vinforretning Berry Bros & Rudd i London, vil man en dag kunne hælde kinesiske årgangsvine, der kan måle sig med selv de store Bordeauxvine, i glassene.

Klimaændringer, en fordel for kineserne
I dag er der 400 vinhuse i Kina – om halvtreds år vil der være mere end 4000, forudsiger rapporten fra Berry Bros & Rudd. Årsagen er blandt andet de klimatiske forandringer, der vil gøre det sværere at dyrke vin i en række af de traditionelle europæiske vinlande. I Kina derimod vil nye områder i landet vise sig egnet til dyrkning af druer med henblik på vine af endog meget høj kvalitet.
De fornemme kinesiske vine får garanteret ikke problemer med at blive afsat. I Kina er der en voksende velhavende middelklasse, og netop blandt dem en stigende interesse for vin. Desuden er der 160 milliardærer og 310.000 millionærer, som er i stand til at stikke dybt i tegnebogen, når der skal betales for de mest kostbare af vinene.
..............
Til_30/09
.......................
Beaujolais Nouveau på plastflasker
Bourgogne-négocianten Boisset er kendt for at gå i front, når det gælder alternativ vin-emballage. Vinfirmaets French Rabbit, hvoraf der sælges cirka 2,9 millioner styk på verdensplan om året, tappes på Tetra Pak kartoner, og det samme bliver en ny californisk vin, Fog Mountain, som Boisset lancerer til oktober.
Og nu har firmaet bebudet, at det vil tappe en del af sin Beaujolais Nouveau årgang 2008 – nemlig den fra vinhusene Mommessin og Bouchard Aîné & Fils – på flasker af PET-plast. Det drejer sig ifølge Meininger’s om i alt 300.000 flasker, der skal sendes med fly til Nordamerika.
Der er flere fordele ved plastflaskerne. Vægten af sendingen reduceres med hele 42%, og Boisset’s fragtomkostninger med 33%. Desuden er det langt bedre for miljøet, da udslippet af drivhusgasser er 40% mindre, når vinen sendes af sted i plastflasker i stedet for glasflasker.
Der er dog tale om en prøveballon fra Boisset’s side, da plastflaskerne med Beaujolais Nouveau kun udgør 10% af al den nye Beaujolais-vin, der eksporteres til det nordamerikanske marked.
.a.a.a.a.a
    Vin med 0,5% alkohol
    I uge 10 skrev vi om den spanske bodega, Casa de la Ermita, der har lanceret en rødvin, Altos de la Ermita, med et alkoholindhold på kun 6,5%. Nu underbyder et andet spansk vinhus, det berømte Torres, med en vin med navnet Natureo med kun 0,5% alkohol.
    Det, at Torres kalder sin nyskabelse for vin, skaber dog visse juridiske problemer. Ifølge europæisk lov defineres vin som et produkt med et indhold på mindst 6% alkohol.
    Det lave alkoholindhold kan opnås på flere måder. I forbindelse med Altos de la Ermita har vinhuset ladet vinstokkene tørste lidt under vækstsæsonen, hvorved indholdet af sukker i druerne er blevet mindre end normalt. Desuden har man stoppet gæringen tidligere end ellers ved at skrue ned for temperaturen.
    Hos Torres har man ifølge den franske vinportal Vitisphere benyttet sig af en teknik, som anvendes vidt og bredt i blandt andet Californien og Australien til at reducere alkoholindholdet i vinene. Spinning cone column kaldes teknikken, og den kan nærmest beskrives som et roterende separations-apparat.
    Ved hjælp af centrifugalkraft og vakuum kan apparatet udskille de flygtige aromastoffer i vinen. Derefter kan man fjerne en del af alkoholen – igen i et sådant apparat – hvorefter man fører de gode stoffer tilbage til vinen.
...............
34-07/08
................


Et vue over Domaine Cazes' vinmarker i Rivesaltes, hvor høsten netop er begyndt.
    Første druer i hus i Rivesaltes
    Så har startskuddet lydt for druehøsten år 2008 i Frankrig. Og det er ifølge Decanter i Rivesaltes i den sydlige vinregion Roussillon, at de første druer har forladt vinstokkene. Det skete nærmere bestemt hos Domaine Cazes, der med sine 220 hektar vinmarker er det største økologiske og biodynamiske vinhus på fransk jord.
    I første omgang gælder det druerne til vinhusets almindelige Vin de Pays vin – senere går høstarbejderne så i gang med at høste de Grenache-druer, der skal forvandles til områdets berømte søde Rivesaltes-vin.
    Domaine Cazes har dog været tidligt på færde. Ifølge Decanter forventes hovedparten af de franske vinproducenter først at begynde at høste efter den 20. august.

    Sygdom i Bordeaux’s vinmarker
    Sidste års høst i Frankrig hørte med sine 46,5 millioner hektoliter bestemt ikke til blandt de største. Og i år regner man med, at den samlede mængde druer bliver endnu mindre, nemlig på omkring 45,8 millioner hektoliter.
    I Bordeaux blandt andet, hvor høsten også snart står for døren, slås vinproducenterne med eftervirkningerne fra et meget vådt forår. Angrebet af vinskimmel har været voldsomt og mere ødelæggende end i 2007, hvor det ligeledes var et stort problem. Dårligt vejr under blomstringen har medført coulure (at druerne ikke udvikler sig efter blomstringen) og millerandage (at drueklaserne består af druer med forskellig størrelse og modningsgrad).
    Oven i hatten meldes der også om store skader, skabt af kraftige haglbyger i august. Alligevel forventer flere observatører, at der nok skal komme en ganske god årgang ud af Bordeaux-høsten 2008.
..............
Sydfransk vin under fælles fane
For to år siden besluttede vinproducenterne i Languedoc-Roussillon sig for at markedsføre såvel deres AOC-vine som deres Vin de Pays vine under det fælles navn Sud de France (Sydfrankrig). Årsagen var, at forbrugerne på eksportmarkederne simpelt hen ikke kender Languedoc-Roussillon til trods for, at der er tale om en af verdens største vinregioner. Her går det langt bedre med ordet Sydfrankrig. Det er dog først fra og med i år, at den fælles markedsføring er trådt i kraft uden for Frankrig.
Hidtil har vinproducenterne i det lille sydfranske vindistrikt Fitou ikke villet melde sig under den fælles fane af frygt for at miste sin identitet.

Fitou er hoppet med på vognen
Nu har Fitou, der efter sigende er den ældste vinappellation i Languedoc, ombestemt sig og er hoppet med på vognen, så dens vinproducenter ligeledes kan sælge deres vine under navnet Sud de France.
Netop i Languedoc-Roussillon er det af største vigtighed, at vinhusene står sammen og gør en ekstra indsats, når det gælder markedsføring. Det er ifølge Just Drinks det vindistrikt, der er blevet hårdest ramt af den nedgang, der for nylig har præget salget af fransk vin på eksportmarkederne.
................
18-17
...................
Vintermometre med uanede muligheder
Der er nærmest gået mode i at designe nye, smarte og anderledes vintermometre. De mest populære er udformet som blyanter, der kan sættes fast i inderlommen. Nogle af dem har påtrykt en angivelse af den ideelle temperatur: Bordeaux 18, Bourgogne 16, Beaujolais 14, rosévin 12, hvidvin 10 og mousserende vin 8 grader. Det ser professionelt ud, når termometret hives frem, og når man alvorligt studerer, hvor søjlen stopper. Men mindre professionelt, hvis man har misforstået de gode intentioner og glad meddeler: - 16 grader – det er jo en Bourgogne. Det havde jeg aldrig gættet!

Bourgogne ved kældertemperatur
Det værste ved ovennævnte historie er ikke den lille misforståelse, men det at man officielt anbefaler, at man skal nyde sin Bourgognevin ved 16 grader. Det passer måske på en lille regional Pinot Noir vin, men vil være det rene vinmord, hvis det drejer sig om en af de klassiske Bourgogner. Men hvorfor anbefaler man det så? Det er en gammel historie. I Bourgogne har man dybe kældre under vinhusene, og før i tiden var det altid her, de professionelle smagninger blev afholdt – i såkaldt kældertemperatur. I Bordeaux derimod har man pr. tradition ikke underjordiske kældre, men derimod overjordiske - såkaldte "chais", og det var her, vinene typisk blev prøvesmagt.
Måske er det rigtigt, at en rødvin fra Bourgogne skal serveres et par grader køligere end en rød Bordeauxvin, men så skal forholdet være 18/20 og ikke 16/18. Kan 2 grader virkelig være så afgørende? Ja!

For koldt og for varmt
Herhjemme oplever man stadigvæk alt for ofte, at den rødvin, man får serveret, er for varm – hvilket vil sige omkring 23-24 grader. Og hvidvinen, den serveres lige så ofte for kold, hvorved den mister både duft og smag. Den ideelle temperatur er 10-14 grader. Hvidvinen må heller ikke være varmere, så vil den fornemmes dvask og uden liv. .............................
,,,,,,,,,.............,,
Til_34/08
...............
    51 vine belønnet med Den Franske Lilje
    Det Franske Vinråd har nu for niende år i træk afholdt sin store blindsmagning af franske vine på det danske marked. Formålet med smagningen er at finde vine, som er særligt typiske og gode repræsentanter for de forskellige franske vindistrikter. Vinder-vinene belønnes med Den Franske Lilje.
    Selv om udbudet af fransk vin på det danske marked er enormt, må hver importør, der er medlem af Det Franske Vinråd, højst indsende tre vine. Smagepanelet består af vinimportører, vinjournalister og sommelierer, og i år passerede 51 af de i alt 72 tilmeldte vine nåleøjet. Deres importører kan herefter sætte den kendte etiket med liljen på flaskerne.

    Vinrådet står for 90% af salget
    Det Franske Vinråd er en frivillig sammenslutning dannet i 1972. Den består af vinimportører og distributører, som gerne vil fremme kendskabet og interessen for fransk vin og spiritus i Danmark. Vinrådets medlemmer står i dag for mere end 90 % af salget af fransk vin i Danmark.
    På en særlig hjemmeside, www.denfranskelilje.dk, vil man i løbet af nogle få dage kunne se resultatet af årets smagning.
    Vi kan dog her afsløre, at den billigste vin på listen er hvidvinen Château Les Moutins Sauvignon Blanc, Bordeaux, 2007 til 49 kr. fra A Vinstouw – den gav VinAvisen fem stjerner i uge 19 – mens den dyreste er champagnen Charles Mignon Brut, Premier Cru, til 289 kr. fra Taster Wine.
..........
Riesling er en sød vin
Som vi skrev i uge 32, foreslår foreningen International Riesling Foundation, at der på samtlige flasker med Riesling-vin angives, hvor tør eller sød vinen er – simpelt hen for at komme den forvirring, der hersker blandt forbrugerne, til livs.
Samtidig har foreningen foretaget en undersøgelse blandt amerikanske forbrugere, og den viser, at der bestemt er et behov for en eller anden form for vejledning, når det gælder hvidvine på netop denne drue.
Undersøgelsen havde form af en rundspørge blandt 800 forbrugere, der ofte købte vin, og som havde en relativ stor vin-viden. Det viste sig, at kun 28% af dem var klar over, at Riesling findes i et utal af varianter fra de knastørre til de meget søde, og hele 45% af dem var overbevist om, at Riesling udelukkende var en sød vin.
56% af de adspurgte forbrugere sagde, at de kun sjældent eller aldrig drak Riesling. 8% drak Riesling-vin mindst en gang om ugen, hvilket er intet at regne for de 22%, der sætter en flaske Chardonnay på bordet en eller flere gange om ugen.
Selv om det ser sort ud med amerikanernes viden om Riesling, så er der ifølge Meininger’s faktisk en stigning at spore i salget i USA. I 2007 steg det således med 23%, og pilen peger stadig i den rigtige retning.
.......................................
Til_43/08
................
Konkurrence for kvinder med vin-viden
Hvis man er kvinde og lidt af en vinnørd – fx uden tøven kan nævne navnet på hoveddruen i den ungarske Tokaj-vin – så ville det måske være en god idé at melde sig til konkurrencen Wine Women Awards. Alle kan deltage – såvel professionelle vinfolk som garvede amatører.
Formålet med den særlige konkurrence er at hjælpe kvinder, der gerne vil spille en større rolle i den ellers meget mandsdominerede vinverden.
Næste konkurrence løber af stabelen i Paris i maj 2009. Man kan melde sig som deltager – eller bare læse mere om Wine Women Awards og de forskellige priser på www.winewomenawards.com.
.....
    Pernod Ricard satser på Mumm
    Det går fantastisk godt med salget af champagne – verden er vild med de ædle bobler. Og netop derfor tør spiritusfirmaet Pernod Ricard, som ejer Mumm, også godt at investere i en større modernisering af det fornemme champagnehus, der blev grundlagt i 1827. Allerede i slutningen af august vil første etape af ombygningerne være fuldført. De omfatter blandt andet et nyt tappeanlæg, der hver eneste time kan fylde flere tusinde flasker med fremtidig champagne. Derudover kan Mumm også indvi en stor ny hal med ståltanke kombineret med den nyeste teknik, der skulle gøre det muligt at fremstille champagne af en endnu højere kvalitet. Moderniseringen forventes endelig færdig i 2012.

    < I gamle dage bredte reklamerne for Mumm champagne sig på plakater - og bogkort, hvilket billedet er et eksempel på. Læg mærke til, at den fine dame nipper til champagnen af et gammeldags skålformet glas. Bogmærket er fra omkring år 1900.
..................
Til_33/08
..................


De lækre vinøse chokolader importeres af Aisinger Agenturet.
    Vinøse chokolader
    Nogle meget lækre vinøse chokolader er kommet til landet. De kommer fra den australske Cocoa Farm, der er landets eneste producent af kakaobønner og således selv står for alle ingredienserne til de lækre chokolader.
    Der er tre i alt: En med smag af Merlot, en med Pinot Noir og en med Shiraz. Og der er ikke tale om vin-essenser. Smagen er skabt ved at lægge solmodne druer i kar med australsk rødvin, hvor druerne har optaget de distinkte noter fra de tre forskellige vine.

    Afgjort forskelle
    Når man smager de tre chokolader, smager de først ret ens – nemlig af chokolade. Men efterhånden som druerne bliver tilbage i munden, er der afgjort forskelle:
    Merlot-chokoladen har toner af kirsebær og kanel. Pinot-chokoladen har en let krydret smag af skovbær. Og Shiraz-chokoladen byder på kirsebær, solbær, eg og et strejf af peber.
    Chokoladerne fås i plader à 100 gram til 49 kr. samt som drops, der er lavet af vinmarinerede druer dyppet i mørk chokolade og pudret med kakao. Her koster 100 gram 59 kr.
    Ligesom vin indeholder chokolade også antioxidanter, og producenten hævder, at 100 gram chokolade giver samme sunde virkning som et glas rødvin. Det tror vi gerne på – mens vi gumler videre ...
Franskmændene drikker mindre vin
Siden år 2003 har det årlige forbrug af vin i Frankrig pr. indbygger over 14 år ligget stabilt på omkring 66,5 liter. Men i 2007 tog forbruget et ordentlig dyk nedad med hele 3,6%. Samtidig har der været en nedgang at spore i eksporten. Den mindre mængde vin, der bliver drukket på hjemmemarkedet, sammenlagt med nedgangen i eksporten udgør ifølge Vitisphere 1,5 millioner hektoliter vin.

Tyskerne vil have tysk vin
Det er ikke kun franskmændene, der har haft en nedgang i salget af vin. Også i Italien og Spanien vender kurven nedad i øjeblikket.
I Tyskland derimod går det den helt rigtige vej, når det gælder hjemmemarkedet og salget af egne vine. Ifølge Deutsches Weininstitut (DWI) har der været en stigning i salget af tysk vin på 2,2% i første halvdel af i år i forhold til samme periode i 2007.
De tyske forbrugere har ganske vist brugt i alt 2,5% mindre på vinkøb, men det er tilsyneladende kun gået ud over de importerede vine.
............
08.33/08
..............
    Historien bag etiketten
    Atter har vi fået en etiket med en god historie. Den kommer fra Leif W. Hansen, og den er fra det gode slot Château Calon-Ségur i Bordeaux-kommunen Saint-Estèphe – et slot i 3. cru. På etiketten er der et stort hjerte, og dette hjerte har sin egen historie.
    Ségur var navnet på marquis Nicolas-Alexandre de Ségur, der i 1700-tallet var præsident for parlamentet i Bordeaux og af sine samtidige blev kaldt ”le prince des vignes” – vinmarkernes prins.
    Foruden Calon-Ségur ejede han tillige de berømte château’er Latour og Lafite, der i dag er 1. cru, men han foretrak Calon: – Jeg laver vin på Lafite og Latour, men mit hjerte er på Calon!
    Eller på klingende fransk: Je fais du vin à Lafite et à Latour, mais mon coeur est à Calon.
    Denne sætning er indhugget på en murbue i slottets gård, og den forklarer det store hjerte på slottets etiket.
    Det kan dog også godt være, at hjertet oprindelig var det mærke, man brændte ind i Bordeaux's vinfade, når disse blev eksporteret. Af og til blev hjertet også brugt sammen med et 4-tal, og det repræsenterede da det gamle Bordeaux-mål en tonneau, som stadig bruges. En tonneau er lig med 900 liter, svarende til fire barriques (træfade) à 225 liter.
    Vinmarkernes prins, marquis de Ségur, havde en søn, der førte sig frem ved det franske hof under 15. og 16. Ludvig. Han tabte alle sine penge i Versailles’ saloner, og i 1778 gik slottet hjemme i Bordeaux på tvangsauktion.
    Vi siger tak til Leif W. Hansen for etiket og historie og håber, at andre læsere har lyst til at komme med forslag til etiketter med spændende historier. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
........................
32-35
..........
.....................

.............
........

................
    Kinesisk copycat af Johnnie Walker
    Den skotske whisky Johnnie Walker er en af spiritusfirmaet Diageos førende mærkevarer. Hvert år sælges der 15 millioner kasser med denne whisky på verdensplan, og Diageo vil derfor selvsagt gøre alt for at beskytte salget.
    I sidste uge skrev vi om, hvordan et gyldent bånd, der automatisk kommer til syne på flaskehalsen af de åbnede flasker, fremover skal forhindre, at tomme Johnnie Walker flasker bliver genopfyldt og solgt på ny. Nu er Diageo ifølge Just Drinks på barrikaderne igen, og denne gang gælder det et copycat-produkt. Det kinesiske spiritusfirma Blue Blood Wine sælger nemlig sin Polonius Whisky i en emballage, der til forveksling ligner flasker med Johnnie Walker Black Label.
    Diageo har trukket Blue Blood Wine i retten med den begrundelse, at firmaet har overtrådt den kinesiske konkurrencelov.
    Den slags imitationer af kendte spiritusmærker er i øvrigt et stigende problem på verdensplan.

    < I en hurtig vending kunne man godt tage fejl af en flaske Johnnie Walker Black Label og en flaske af den kinesiske Polonius Whisky.
Sherry-bodegaer under mistanke
Den spanske anti-monopol myndighed CNC har travlt i øjeblikket. Den er nemlig ved at gennemse regnskaber og dokumenter hos de syv sherry-bodegaer Bellavista, Williams & Humbert, Estévez, Barbadillo, Gonzáles Byass, Mateos og Lustau samt hos sherry-producentforeningen, Fedejrez. Årsagen er en mistanke om manipulation med markedspriserne. Hvis der er hold i mistanken, kan de involverede bodegaer ifølge Meininger’s risikere strenge straffe.
............
...... ...
32-47
.......
............
    ...............
      Den store smagning af portvin

      Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Portvins-smagningen nærmer sig nu sin slutning. Næste smagning gælder calvados, og man er velkommen til allerede nu at sende flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Burmester Colheita, Portvin, Portugal 1986
      399,95 kr., Philipson Wine
      Denne portvin har en flot rødgylden farve, en let krydret duft og en dejlig smag med toner af tørrede abrikoser. Der er en behagelig balance mellem sødme og tørhed.


      Andresen Vintage, Portvin, Portugal 2005
      400 kr., Dansk Portvin Import
      En dejlig portvin med en rødvinsagtig duft og en koncentreret smag fuld af moden frugt.


      Ramos Pinto LBV, Portvin, Portugal 2003
      135 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
      En udmærket portvin med medium fylde og god frugt. Dog forsvinder smagen lidt hurtigt.
      .............
............
    Cannabis i stedet for vin
    I den amerikanske stat Washington har man et stigende problem. I Yakima Valley, der er statens ældste vinområde – og et af de største – beslaglagde politiet for to år siden 144.000 cannabisplanter, som skulle have været brugt til illegal fremstilling af marihuana. Sidste år lød tallet på 296.611, og i år er man indtil videre nået op på 110.000 planter – et antal, der kan omsættes til omkring 100 millioner dollars (cirka 500 millioner kr.) på det sorte marked.
    Årsagen til marihuana-markernes fremmarch er ifølge Decanter, at stadig flere vingårde i Washington sælger vinmarker fra til mexicanske narkobaroner, der så planter cannabisplanter mellem vinstokkene. Der er masser af penge i det kriminelle miljø, så vinhusene får som regel en klækkelig sum penge for deres jord.
    Undertiden opdages de illegale planter ved, at der vandes overdrevent meget i en vinmark – cannabisplanter har nemlig brug for langt mere vand end vinstokke.

    < Hvis man opdager planter som den på billedet i en vinmark i USA, så er der tale om illegal dyrkning af cannabis-planter til brug for marihuana-industrien.
...................................................,,,,,,,,,
......
............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Bisgaard Vinhandel har fået importen af champagne fra champagnehuset Legras & Haas, der har sine Grand Cru marker omkring byen Chouilly.
    * Vigneron Wine Company har fået importen af vinene fra de californiske vinproducenter Stratton Lummis i Carneros, Flora Springs og Rocca Family i Napa Valley samt fra de italienske vinhuse Cantine Teanum i Apulien og Elio Perrone i Piemonte.
    ...................................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.....................
08-07/09
...................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.....................,,,
,

    Alan B. Madvig (f. 1941) havde en eksamen som handelsmedhjælper og en afbrudt handelsuddannelse på Niels Brock i bagagen, da han i 1966 blev ansat hos Vilh. Christiansen A/S i København.
    I 1970 kom han til vinfirmaet Georg Bestle A/S i Skovlunde, og efter otte år som henholdsvis ordremodtager, afdelingsleder og salgschef blev han direktionssekretær med indkøb af Bordeauxvine som hovedområde. Et intensivt selvstudium inden for vinens verden var medvirkende til, at Alan B. Madvig senere fik posten som indkøbschef i selv samme firma.
    Sideløbende med arbejdet hos Georg Bestle fungerede han som rejseleder for vinforretnings-kæden Vinstokkens mange medlemmer – noget, der i 1991 blandt andet førte til, at han fik stillingen som kædechef for forretningskæden.
    I 1994 blev Bestle og Vinstokken imidlertid købt af Vingaarden A/S i Odense.
    Fire år senere stod han uden arbejde på grund af firmamæssige omstruktureringer og valgte dernæst at købe egen vinbutik i København – to år efter måtte han dog dreje nøglen om. Siden 2001 har Alan B. Madvig haft sin daglige gang som vinmand i Føtex i Lyngby.
    Privat er han ungkarl for tredje gang, har sønnen Michael på 36 år og er netop blevet farfar. Udover vin omfatter hans mange interesser kunst, historie, hus og have samt rejser – gerne til diverse vinlande, men også til lillebroderen i Sydney i Australien.
    Og vinmanden har endnu en hobby: korrekturlæsning, hvilket blandt andet VinAvisen gennem flere år har haft stor glæde af. Hans falkeblik redder os gang på gang for diverse større og mindre fejl.
    Adresse: Virum Stationsvej 145, 1.th., 2830 Virum, tlf.: 45 83 61 25, mobil: 30 29 61 25, e-mail: alan@madvig.dk.
......,,.......................................................................................
>34
................,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og 19, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 132 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Vinene fra Domaine Haegi


Domaine Haegi, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2006
65 kr., Allan Hedstrøm
Dejlig hvidvin til en rimelig pris. Den har en let krydret smag, god frugt, en lille fedme og tilpas syre. Glimrende til mad.


Domaine Haegi, Brandluft, Riesling, Alsace, Frankrig 2006
80 kr., Allan Hedstrøm
Liflig, mellemkraftig Riesling-duft og en ren, tør og frisk druesmag med fin sødme med noter af fersken og æble. Sådan er denne hvidvin. En vin i god balance.


Domaine Haegi, Grand Cru Zotzenberg, Riesling, Alsace, Frankrig 2005
140 kr., Allan Hedstrøm
En meget lækker hvidvin. Sådan skal en stor Alsace-Riesling være, præget af terroir og godt håndværk. I duften er der mineralske toner og i den fyldige smag æbler og citrus.


Domaine Haegi, Riesling, Vendange Tardive, Alsace, Frankrig 2003
220 kr., Allan Hedstrøm
Denne dejlige og harmoniske hvidvin på senthøstede druer har en liflig sødme, men også en syre, der afbalancerer sødmen. Dertil en lille snert af Botrytis Cinerea (den ædle råddenskab). En sådan vin er vanskelig at lave, og den fremstilles kun i visse år. I 2003 kom der 1200 flasker ud af besværet.


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Vendange Tardive, Alsace, Frankrig 2005
220 kr., Allan Hedstrøm
Endnu en hvidvin på senthøstede druer, her på Gewurztraminer, der har givet vinen en herlig duft af roser og krydderier og en smag med toner af hyben og kærlighedsfrugter. En lækker sag.


Domaine Haegi, Gewurztraminer, Sélection de Grains Nobles, Alsace, Frankrig 2002
275 kr. for 50 cl, Allan Hedstrøm
Elegant sød vin med duft som en hel rosenbusk og en liflig smag med frugt, krydderi, sødme og syre i perfekt balance. Mens duften er lidt tilbageholdende – det er jo en ung vin – eksploderer smagen næsten i munden.


Domaine Haegi, Brut, Crémant d’Alsace, Alsace, Frankrig
112 kr., Allan Hedstrøm
Mousserende hvidvin med fine, stadige bobler, en frisk og let krydret duft og en frugtagtig smag med toner af druer, æbler og citrus. Plus en lille sødme. Vinen er lavet på Pinot Noir, Pinot Blanc og Chardonnay, hvor Pinot’en bidrager med en blød fyldighed.



.....................
Mousserende vin


Bestheim Crémant d’Alsace Brut, Alsace, Frankrig
95 kr., Kjær & Sommerfeldt
En udmærket mousserende vin med mange små bobler, der holder længe. Den har en fin duft af pære og en let og elegant smag.




Hvidvin


Schumacher-Knepper, Pinot Gris, Grand Premier Cru Wintrange Felsberg, Moselle Luxembourgeoise, Luxembourg 2004
AB-Vin.com, 94 kr.
Det er længe siden, vi har smagt vine fra Luxembourg, men her er en, og den er ganske fortræffelig. Det er en hvidvin med liflig duft og en frugtagtig, let fed smag med både sødme og syre. Egnet både som terrassevin og til lettere madretter, fx en frokost.


Slowine Chenin Blanc/Sauvignon Blanc, W.O. Overberg, Sydafrika 2007
59 kr., Valuewine.dk
En dejlig frisk og tør hvidvin, fuld af frugt og med et strejf af citrus. God til fisk og skaldyr.


Charles Koehly, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
98 kr., 81,67 kr. ved 6 flasker, Brdr. Schmidt Vinhandel
En fire år gammel hvidvin med en charmerende modenhed. Den er blød og afrundet og med frisk, led krydret frugt. Den skal ikke gemmes yderligere.


Corbera, Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2007
65 kr., Glud Vin
Hvidvin med en intens, krydret frugtsmag og en markant fedme. I slutningen er der et lille bittert bid, der står godt til lidt fede retter.


Guigal, Cuvée Philipson, Blanc, Côtes du Rhone, Frankrig 2007
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød hvidvin med fylde og fedme, men uden ret meget forfriskende syre.




Rosévin


Errazuriz Cabernet Sauvignon Rosé, Central Valley, Chile 2007
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En lækker rosévin, der dufter lifligt af jordbær og har en saftig rødvins-agtig smag.


Domaine le Clos les Lumières Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2007
Klubpris ved 6 flasker: 38,91 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
En rosévin med en god fylde og en dejlig smag af modne jordbær og blåbær.


Château Val Joanis, Rosé, Côtes du Luberon, Frankrig 2007
88 kr., Haller Vine
Rosévin med en lys kobberfarve, en fintkrydret duft og lækker vinøs smag med en let fedme. Ret en lækker vin.




Rødvin


Reserve des Fustiers, Gigondas, Frankrig 2006
109,95 kr., i denne uge (uge 34): 69 kr., Kvickly
En krydret rødvin fra en af de små gode appellationer i den sydlige Rhônedal. Den har en god og tæt struktur med god frugt.


Barton & Guestier, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
54,95 kr., på tilbud: 47,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Flot og dejlig Rhône-vin med blød frugtfylde. En meget anvendelig rødvin til mange (kød)retter. Prisen er yderst rimelig.


Colognola al Colli, Ripasso, Valpolicella, Italien 2006
49,95 kr., Amka
Til prisen er dette en rigtig god rødvin. Den har en vinøs duft og en dejlig frugtagtig smag. Man drikker den med fornøjelse. Den femte stjerne får den for prisen.


Bodega Lurton, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
59,95 kr., Erik Sørensen Vin
Vellavet og harmonisk rødvin med god frugt og en lille sødme, som mange vil kunne lide, og som gør vinen nem at drikke. Menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.


Tarantella, Merlot, Tarantino IGT, Puglia, Italien 2005
49,95 kr., ViniPortugal
En lidt enkel, let og venlig vin med god struktur. Glimrende til mad.


L’Avenir, Laroche, Stellenbosch, Sydafrika 2005
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne elegante rødvin er lavet på Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, og den minder da også om en god bordeaux. I duft og smag er der let røgede toner, og smagen har bredde og god struktur. En lækker vin.


Elias Mora, Toro, Spanien 2006
87,25 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Mums for en rødvin. Den har det hele – er fyldig med toner af chokolade og brombær og med tilpas tørhed i den meget lange eftersmag.


Baltos, Dominio de Tares, Bierzo, Spanien 2005
89,95 kr. ved 12 flasker, Lautia
Duften af denne rødvin er herbal med toner af røg, mens smagen er aromatisk med god frugt og en lang kompleks smag.


P, Petrelli, Primitivo, Salento IGT, Italien 2006
88 kr., Vinens Verden
Varme krydderier og mørke blommer præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er krydret og fyldig uden de store facetter.


Domaine de Villemajou, Corbières, Frankrig 2004
49,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
En tør rødvin med en god fylde, fin frugt og et strejf af bittermandel og lakrids.


Luianico, Rosso Toscana IGT, Italien 2006
45 kr., Carlo Merolli
Til den lave pris en virkelig god rødvin, saftig, blød og venlig. Glimrende som hverdags-vin.


Stellenrust, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2005
95 kr., ved 12 flasker: 85,50 kr., Syd Afrika Vinimport
I duft og smag kan denne rødvin give lidt mindelser om friske grangrene. Dertil en bred frugtsmag med sødme. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Tumara, Bellevue Estate Wine, Stellenbosch, Sydafrika 2003
115 kr., Vinkrogen
I denne fadlagrede rødvin mødes en større forsamling af druer: Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Cabernet Franc og Malbec. I duften er der en hel del vanille; farven vidner om alderen på fem år, og smagen fortæller, at vinen skal drikkes nu og i hvert fald ikke gemmes længere.