Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 37
Fra 8. september til 14. september 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 34,,,,,,,,VinAvisen uge 35,,,,,,,,VinAvisen uge 36
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..................
..................


Antique Wine Company, der har et hav af fornemme flasker i kælderen, er et smørhul for vinsamlerne.
    Røntgenstråler afslører vinsvindel
    Den britiske vinforretning Antique Wine Company, der har specialiseret sig i salg af fornemme gamle vine, har erklæret denne verdens mange forfalskninger af kostbare årgangs-Bordeaux’er krig. Forretningen har sammen med Arcane, et atomforskningscenter i Bordeaux, udviklet en metode, der ifølge Just Drinks gør det muligt at afsløre svindlervinene. Metoden går ud på at udsætte vinflasken for ion-stråler, hvilket bevirker, at glasset, som flasken er lavet af, udsender røntgenstråler. Ved at analysere disse røntgenstråler kan man finde frem til glassets alder.

    Vinslottene stiller gamle flasker til rådighed
    Adskillige af de berømte vinslotte i Bordeaux har indvilliget i at stille ædle flasker fra deres kældre til rådighed, så man kan foretage målinger og lægge resultaterne ind i en omfattende database. Når en mistænkelig flaske dukker op på markedet, vil det være let at sammenligne med målingerne i databasen. Antique Wine Company har investeret 100.000 pund (cirka 917.000 kr.) i den afslørende test, som – hvis alt går vel – vil være klar til brug i 2009.
..................
Dansk vin på Sauvignon Blanc
I sidste uge skrev vi om verdens første kongres helliget hvidvinsdruen Sauvignon Blanc. Den blev afholdt i den østrigske by Graz, og flere interessante emner kom op at vende. Blandt andet blev det fremført, at druen højst sandsynlig i en ikke så fjern fremtid vil kunne dyrkes i Danmark og Storbritannien. Den kræver nemlig ikke så høj en temperatur, som fx hvidvinsdruen Viognier.
Sauvignon Blanc-druen trives allerede i Tyskland, og hvis temperaturen fortsat stiger som følge af den globale opvarmning, vil vi ifølge Decanter om 10-20 år kunne tilbyde druen de helt rette betingelser. Vi mangler bare en grad eller to på temperaturskalaen.
....................
37-40
..................


< Vinene fra den jyske vingård Skærsøgaard Vin vandt stribevis af medaljer på Dansk Vinskue 2008.
.................
    Medaljehøst til Skærsøgaard Vin
    I sidste weekend løb det årlige Dansk Vinskue af stabelen i Svendborg, og i år blev 212 danske vine årgang 2007 vurderet og bedømt af medlemmer af Dansk Sommelierforening. I alt blev der uddelt 52 medaljer, hvoraf de 11 var af guld.
    Endnu engang blev det Skærsøgaard Vin, der kunne forlade konkurrencen som den absolutte topscorer af medaljer. Ikke mindre end ni styk blev det til af både guld, sølv og bronze. Derudover blev vingårdens ejer, Sven Moesgaard, udnævnt til Årets vinbonde.

    Besøg vingården, og smag på vinene
    Skærsøgaard vin, der ligger i Dons ved Kolding, fremstiller hele repertoiret – både rød- og hvidvin, rosévin og dessertvin og nu også som noget nyt en mousserende rosévin, der i øvrigt blev kåret som Årets vin på vinskuet.
    Den 13. september kl. 13-15 holder vingården åbent hus, hvor man kan komme og smage på de nye vine fra årgang 2007, købe dem til favorable priser og eventuelt gå med på en af de arrangerede ture blandt de i alt 7000 vinstokke. Man kan læse mere om vinene og arrangementet på vingårdens hjemmeside.





Svamp spreder død i franske vinmarker
- Man kan bogstavelig talt se vinstokkene dø for øjnene af én. Sådan lød det ifølge Decanter fra en vinproducent i Gascogne, der er ramt af den altødelæggende svamp Esca, også kendt som vinstokkræft.
Sygdommen angriber selve veddet hos de unge vinstokke, breder sig til løvet og dræber til sidst hele planten.
Ud over Gascogne er der også rapporteret om udbredte svampeangreb i Bordeaux, Champagne og Cognac. Alt i alt regner man med, at op mod 20% af samtlige vinstokke i Frankrig er angrebet af sygdommen.

Vinstokkene skal rives op
Esca kan dukke op i vinmarker overalt i verden. Men ud over det ved man ikke ret meget om svampen – og dermed om, hvordan man bekæmper den. Eneste effektive metode er at rive de inficerede vinstokke op ved rode og plante nye og ældre vinstokke.
Vinproducenterne i de ramte områder kræver nu, at den franske regering giver en økonomisk håndsrækning til nyplantningen. Der planlægges også en større demonstration i Gascogne i midten af september, hvis formål er at få regeringen til at indse situationens alvor.
........................
18-17
..........


De to vindere af Sherry og Gastronomikonkurrencen, Hanne Gormsen og Anders Falsig, der begge er i lære på Munkebjerg Hotel i Vejle.
    God mad ledsaget af sherry
    Sherry, der findes i mange udgaver – fra den knastørre Fino til den søde Pedro Ximénez – er en glimrende ledsager til en lang række forskellige retter. I sherryens hjemland Spanien er det da heller ikke noget særsyn, at der bliver serveret sherry hele vejen gennem måltidet.
    Netop kombinationen af den spanske hedvin og den højere gastronomi var på programmet, da den Spanske Ambassades handelsafdeling i samarbejde med Hotel og Restaurantskolen i København for nylig afholdt Sherry og Gastronomikonkurrence.
    Deltagerne var tjener- og kokkeelever fra Danmarks syv hotel- og restaurantskoler, og deres opgave var, inddelt parvis med en elev fra hvert fag, at kreere den perfekte kombination af god mad og sherry.

    Skrubbefilet med Fino til
    Efter at have smagt, sammenlignet og voteret besluttede det fire mand store dommerpanel, at sejren skulle gå til kokkeelev Anders Falsig og tjenerelev Hanne Gormsen fra Kolding Hotel- og Restaurantskole.
    Og deres bud på gastronomi med sherry til kan bestemt også få tænderne til at løbe i vand. Forretten stod på stegt skrubbefilet med blandt andet bagte æggeblommer, spinatpuré, syltet græskar og fennikelskum. Hertil var der valgt en Fino sherry. Til desserten, der bestod af chokolademousse med friske brombær og brombærgelé, blev der serveret en sød Cream sherry.
    De to vindere kan nu glæde sig til at indløse førstepræmien: En tredages tur til Jerez i Spanien, hvor der skal smages på sherry og lokal mad i lange baner.

    Stigende salg af sherry
    Stadig flere danskere har også fået øjnene op for sherryens mange muligheder, når det gælder servering. Og der er ingen tvivl om, at tapas-bølgen, der skyllede ind over Danmark for snart flere år siden, har gjort sit til at udbrede kendskabet til sherry og ikke mindst til den tørre Fino. Ifølge Angela de la Rosa fra den Spanske Ambassades handelsafdeling er salget af sherry herhjemme da også steget markant. Fra 2005 til 2007 lød stigningen således på hele 12,4%.
....
34/09
.......................
    Fra slikkepind til champagne
    Den amerikanske rapper Lil’ Wayne, der har nået berømmelsens tinder i rap-verdenen med sit hit ”Lollipop” (slikkepind), holder meget af champagne. Så meget, at han nu ifølge wownews.se vil til at fremstille sine egne bobler i samarbejde med det familieejede champagnehus Voirin-Jumel.
    Der bliver tale om en helt serie af champagner, der lanceres under navnet Halo Champagne.
    Voirin-Jumel får garanteret også en del ud af samarbejdet med den kendte rapper, når det gælder markedsføring.
........................
Til_43/08

25 postkort fra Rheingau og Nahe
I august deltog Anker i en vinrejse i det tyske Rheingau og Nahe, og i løbet af fire dage fik han en lang række vinøse oplevelser og smagte en masse glimrende vine, næsten alle på druen Riesling. Disse oplevelser har han nedfældet i 25 postkort, hvoraf vi bragte de tre første i sidste uge. Her kommer de næste tre.
..................

................

Langs vinruterne i Rheingaus herlige vinlandskab møder man
små pittoreske byer, gamle kirker, flotte slotte og en masse
restauranter og vinkroer.
      4. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Vinruter med mange seværdigheder

      Rhinen løber mod nord, men i nærheden af Mainz skifter den retning og løber 30 km mod vest, hvorefter den atter drejer mod nord.
      Langs disse 30 km og et stykke videre mod nord til byen Lorch ligger regionen Rheingau på flodens højre bred. På den sydlige side af floden ligger regionen Nahe.
      På denne plakat ses de to
      Riesling-ruter, der fører én fra seværdighed til seværdighed. Den ene rute er en bilvej, den anden en 120 km lang vandre- og cykelsti.
      Den første seværdighed længst til højre på plakaten er Königin Viktoria Denkmal – mindesmærket for den britiske dronning Victoria i byen Hochheim. Byen gav navn til englændernes ord for rhinskvin, hock, og efter sigende var det dronningen, der formulerede ordsproget: – Good hock keeps off the doc – et glas rhinskvin om dagen holder doktoren væk.

      ,.............,,

.......................

................

Weingut Krone har nogle af de bedste parceller på den op til 60° stejle mark Höllenberg (Helvedesbjerget), der hæver sig bag det gamle Hotel Krone i Assmannshausen.
      5. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Berømt for sine rødvine

      Sejler man langs Rheingaus grønne skråninger ned ad Rhinen og drejer mod nord ved Rüdesheim, vil man et lille stykke nede ad floden komme til Assmannshausen med det berømte Hotel Krone, der er bygget i bindingsværk.
      Dette lille område er berømt for sin rødvin og har været det i mindst 900 år. Selv om området ikke er større end 75 hektar, er det Tysklands største sammenhængende område med druen Spätburgunder (Pinot Noir).
      I to århundreder indtil 2006 ejede hotellet også
      Weingut Krone. Denne vingård er nu på andre hænder, men kvaliteten er som tidligere i top.
      Vinene fra Weingut Krone importeres af
      Krone Vin.,
      ,.............,,
....
33/09
...................

................

De smalle veje gennem Rheingaus vinmarker er ikke kun til traktorer. De indgår også i det system af stier, der danner distriktets vinrute.
      6. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Ansigtsløftede vinmarker

      I Tyskland er der forskel på markernes størrelser. I den nordlige del af landet havde man i gamle dage tradition for, at ældste søn arvede markerne, mens markerne i Sydtyskland blev delt mellem børnene – så her blev markerne efterhånden mindre og mindre.
      Langs Rhinen står vinstokkene i dag i lange, lige og pæne rækker, men sådan var det ikke for 30-40 år siden. Da var de stejle skråninger inddelt i mange små marker, som var bygget op i smalle terrasser, der gik helt tilbage til middelalderen.
      Det så kønt ud på postkortene, men markerne krævede en næsten umenneskelig indsats.
      Det problem løste man med den såkaldte
      Flurbereinigung (marksanering), der medførte en fuldstændig omlægning af vinbjerget. Kæmpemæssige bulldozere skubbede rundt med jordmasserne, som var de kagedej i et fad, og bagefter blev jorden lagt tilbage igen efter en nøje sortering og gennemgribende dræning. Markerne fik den rette hældning, jorden blev fordelt på en ny måde mellem ejerne, og der blev anlagt asfalterede veje.
      I dag har over halvdelen af alle Tysklands vinmarker fået denne ansigtsløftning, og de gamle kludetæpper af små marker er erstattet af imponerende anlæg. Man har skabt landskaber, som Vorherre ville have lavet dem – hvis han fra starten havde tænkt i lidt mere økonomiske baner.
.............
08.33/08
.........................
    Fischer Boel ”Årets Vinpersonlighed”
    International Wine Challenge (IWC), der blev grundlagt for mere end 25 år siden, er en internationalt berømt vinkonkurrence, som hvert år kårer ”Årets Vinpersonlighed”. I år tilfaldt titlen EU’s landbrugskommissær Mariann Fischer Boel.
    At valget faldt på netop hende, begrundede IWC med, at hun har vist vejen fremad for den europæiske vinindustri, og at det er lykkedes hende til trods for massiv modstand og højrøstede protester at overtale vinland efter vinland til at sluge den ofte bitre reformmedicin. Landbrugskommissæren blev også under kåringen kaldt for en ”frygtløs heltinde fra nord”.
    Mariann Fischer Boels reformprogram er netop trådt i kraft efter to års tovtrækkeri. Ifølge IWC er den europæiske vinsektor nu mere trimmet og sund, end den har været i årtier, og dermed rede til at møde konkurrencen fra landene uden for Europa.

    < Mariann Fischer Boel har været igennem hede diskussioner, før det lykkedes hende at få sin vinreform vedtaget.
........................
Italienerne raser over nye appellations-relger
Den nye EU-vinreform går blandt andet ud på at forenkle appellations-systemet – hvilket også vil betyde en forenkling af ordlyden på vinetiketterne til gavn for forbrugerne.
Fra og med august 2009 vil det fx kun være muligt at anvende to appellations-mærkninger på samtlige europæiske vine: DOP (beskyttet oprindelsesbenævnelse) og IGP (beskyttet geografisk benævnelse).
Meldingen om de nye regler er ifølge Decanter ikke faldet i god jord i Italien, hvor det betyder et farvel til de gamle, traditionelle appellations-betegnelser for vin: DOC, hvoraf der findes 316 appellationer, DOCG, der omfatter 38 appellationer og IGT med 118 appellationer.
De italienske vinproducenter frygter, at mange vinområder, som følge af de nye regler vil blive slået sammen, hvorefter DOP- og IGP-betegnelserne vil blive fordelt mellem de nye områder.

..
    Dating med vin til
    Hvis man mangler den eneste ene og samtidig holder af vin, så er et nyt koncept, winedating – en kombination af dating og vinsmagning – måske sagen. Til et udsolgt winedating-arrangement mødes fyrre singler, der i løbet af aftenen rykker rundt, så de i alt kommer til at sidde overfor tyve potentielle partnere af det modsatte køn.
    Der er afsat et kvarter til hver match, og undervejs smages der på 5-6 forskellige vine fra et udvalgt vinland – fortrinsvis Italien. Så hvis man ikke kan finde på andet, kan man jo altid snakke om vinen …
    Der uddeles også såkaldte scoreboards, hvor man kan angive, hvilke partnere og hvilke vine, der falder mest i ens smag.
    Arrangementerne er inddelt efter alder, og rammerne er selvfølgelig indbegrebet af romantik: En stemningsfuld vinkælder oplyst af et hav af levende lys. Foreløbig foregår samtlige arrangementer i København, men der arbejdes på at gøre konceptet landsdækkende.
    Bag firmaet winedating.com står Martin Brasch, der ifølge hjemmesiden www.winedating.dk selv har en passion for både vin og andre mennesker.
......................................
32-47
...
    < Bogens forside og fire af de 350 gennemillustrerede sider.

Ny lærebog om vin
I mandags udkom en ny vinbog, der ganske enkelt hedder ”Vinbogen” (Erhvervsskolernes Forlag, 352 sider, 199 kr.). Den er skrevet af Tore Scheel, som har lagt et stort arbejde i at samle i tusindvis af konkrete oplysninger om druer, vinlande, distrikter, vinlove, økologi og biodynamik.
Egentlig er der tale om en bog til brug i undervisningen af tjenere og kokke, men den er også et udmærket værktøj for alle andre, der gerne vil vide noget om vin.
Det er ikke en bog til lystlæsning. Det er snarere en bog, man slår op i for at få gode, men ikke nødvendigvis dybtgående oplysninger – vore børns skolebøger tager heller ikke det hele med.

Overdådigt illustreret
Som supplement til undervisningen på skoler og kurser vil bogen være fortræffelig. Der er de nødvendige oplysninger, oversigter og kort over lande og distrikter.
Bogen er hele vejen igennem trykt i farver og overdådigt illustreret med billeder, der dog ikke alle er lige relevante og yderligere er beskåret på smarte måder. Ren dekoration. Sådan skal det åbenbart være, hvis man vil fange de unges interesse.
Selv havde vi foretrukket nogle færre billeder, der til gengæld var blevet forsynet med interessevækkende billedtekster.
Et helsidesbillede af klippemoskéen i Jerusalem hører i hvert fald ikke hjemme i en vinbog, og vi spekulerer også over, hvad Napoléon har at gøre på siderne med vin fra Sardinien. Manden blev jo født på Korsika. Men alt i alt er det en flot bog, og det er utroligt, hvad man får for mindre end 200 kr.
................................................
08-07/09
..................


Camille Seghesio er den yngste i tredje generation. Siden 2001 har hun stået for eksporten af familiens vine.
    Oldefar kom fra Italien
    Seghesio Family Vineyards ejer nogle af Californiens ældste vingårde. – Min oldefar grundlagde den første i 1895, fortalte Camille Seghesio, da hun i forrige uge besøgte sin danske importør, Vinens Verden, og bød til smagning i København.
    Hendes oldefar, Edoardo, udvandrede fra det italienske Piemonte og søgte til Sonoma Valley som så mange andre af hans landsmænd. Efter at have arbejdet nogle år i en italiensk-schweizisk koloni købte han en mark på 23 hektar nord for byen Healdsburg og plantede den til med druen Zinfandel. Siden har familien grundlagt eller købt endnu fem vingårde.
    Camille Seghesio lod os smage en række af familiens fremragende vine, mens hun talte varmt om de fire generationer, der igennem årene har holdt sammen i tykt og tyndt – blandt andet i forbudstiden fra 1919 til 1933.
    Hun talte også varmt om druen Zinfandel, der i Italien (Puglia) hedder Primitivo og i Kroatien, hvor den stammer fra, kaldes Crljenak Kaštelanski.

    Meget alkoholstærke rødvine
    I Californien, hvor Zinfandel dækker over 10% af vinmarkerne, frembringer druen nogle meget alkoholstærke rødvine, og det gør den også hos Seghesio. Vi smagte vine med op til 15,5 procent alkohol.
    I vores karakterbog trækker så kraftige procenter som regel ned. Vi synes, at vinene bliver for tunge og næsten er hele måltider i sig selv. Ofte smager de også sprittede. Men vi må indrømme, at Seghesios vine var monumentalt flotte og ikke spor sprittede, så vi besluttede at bedømme dem på deres egne betingelser og ikke på vore.
    Nedenfor i ugens liste over smagte vine er der masser af stjerner til de af vinene, der eksporteres til Danmark.

    Modner usædvanligt ujævnt
    Californiske topvine på Zinfandel er generelt dyre, og det skyldes, at druen modner usædvanligt ujævnt. I en enkelt klase kan der både være umodne druer og druer, som næsten er rosiner.
    Mange vinmagere vælger bare at plukke druerne på én gang, men hos Seghesio går 48 mand klaserne igennem og fjerner alle druer, der ikke er optimalt modne. Den slags koster, men det medfører også en enestående kvalitet.
    Seghesio fadlagrer også sine vine, men gør det yderst diskret – igen i modsætning så mange andre.

    Formerer sig som kaniner
    Det var ikke kun sin charmerende familie, Camille Seghesio præsenterede os for. Det var også nogle dyre og dejlige vine.
    Så er spørgsmålet: Vil vingårdene fortsat kunne være i familiens eje i en tid, hvor der fusioneres på livet løs, og de store fisk æder de små?
    – Ok ja, forsikrede Camille, – i dag arbejder ti familiemedlemmer i foretagendet, og der er femten børn i næste generation. Vi formerer os som kaniner.
.............................
20-23+33-38
........................
Vin i stedet for whisky til maden
I Ecuador i Sydamerika nyder man pr. tradition ofte whisky til maden. Men ifølge en ny undersøgelse fra IWSR (International Wine And Spirit Record) må whiskyen i stigende omfang vige pladsen for rød- og hvidvin.
Og det er ikke fordi, forbrugerne drikker mere af hjemlandets vine – i 2007 udgjorde salget her 7%, hvilket var en nedgang på 3% i forhold til året før.
Salget af importeret vin er derimod steget markant, og flaskerne kommer frem for alt fra Chile og Argentina. Men også vine fra europæiske vinlande er i stigende grad begyndt at gøre deres indtog.
At ecuadorianerne er begyndt at lade whiskyflaskerne blive stående på hylderne, skyldes blandt andet en stigning i 2006 i forbrugsafgifterne på spiritus på 5%.
.....................................
    Rioja-vin i vandpistolen
    En gang om året går byen Haro i Rioja amok. Det sker den 29. juni, hvor den årlige Batalla del Vino (vinkamp) løber af stabelen.
    Denne vinkamp har været afholdt lige siden 1906 til minde om en strid mellem Haro og nabobyen Miranda De Ebro – strid, der gjaldt rettigheden til de bjerge, Montes Obarenes, som adskiller byerne.
    Dengang flød blodet – i dag under festivalen er det flere tusinde liter Rioja-vin, som de mange deltagere i en vild og underholdende kamp sjasker hinanden til med. Alle aldre kaster sig ud i kampen. Børnene sprøjter med vandpistoler, mens de voksne fylder dunke, kander og tomme vandflasker.
    Pr. tradition møder man op i hvidt tøj, der i løbet af kort tid drypper af rødvin.
    Kampen finder ikke sted i Haros gader, men på en bakke uden for byen. Og bare rolig, det er ikke ædle vine, det går ud over – kun billig rødvin.
    YouTube kan man i en video se, hvordan løjerne går for sig.

    < Menneskene på billedet er ikke iklædt rosa tøj. De deltager i den årlige Batalla del Vino i Rioja og er fuldstændig gennemvædet af Rioja-vin. Det ser også ud, som om kameralinsen har fået et par dryp.
........................
>34
........................


Det hvidpudsede Château Quinault skimtes i baggrunden. Nu er det solgt sammen med sine 15 hektar vinmarker.
    Endnu et Bordeaux-slot er solgt
    I hjertet af byen Libourne i Bordeaux ligger vinslottet Château Quinault. Siden 1997 har ejeren heddet Alain Raynaud, og han har gennem årene gjort en stor indsats for at højne kvaliteten af slottets vine. Det er også lykkedes, men nu rækker pengene ikke til mere. Besvær i form af hård frost i 2002, hedebølge året efter og haglstorme i 2004 har ikke gjort situationen lettere, og Raynaud har nu valgt at sælge Château Quinault.
    Købssummen er ikke offentliggjort, men det forlyder, at den ligger på omkring 10 millioner euro (cirka 75 mio. kr.).

    Købt af to milliardærer
    De nye ejere – for der er to af dem – har bestemt haft råd til at lægge pengene på bordet. Den ene er Frankrigs rigeste mand, Bernard Arnault, der er direktør i luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), og den anden hans mangeårige samarbejdspartner, den belgiske finansmand og milliardær, Albert Frère.
    Makkerparret ejer i forvejen det fornemme Bordeaux-slot Château Cheval Blanc, som de købte for ti år siden - efter sigende for omkring 155 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kr.).
    Raynaud tager ikke helt afsked med Quinault, idet han fortsat vil fungere som vinøs rådgiver.
.............................................
4-41
.............................
    Stribevis af priser til sydafrikansk vin
    Sydafrika brillerede, da det britiske vinmagasin Decanter for nylig uddelte de årlige vinpriser, Decanter World Wine Awards. Landet vandt en kaskade af priser, og det var blandt andet det land, der kaprede flest internationale trofæer – hele seks ud af 26 blev det til. På andenpladsen kom Australien, der havde langt flere vine med til konkurrencen, med fire trofæer.
    To af trofæerne blev givet for den bedste Chardonnay til henholdsvis under og over 10 pund (cirka 100 kr.). Her var det de sydafrikanske vine Paul Cluver Elgin (under) og Rustenberg Five Soldiers (over), der løb af med sejren, og dermed slog selv de glimrende Chardonnay-vine fra Bourgogne. Prisen for den bedste Sauvignon Blanc vin tilfaldt også Sydafrika, der således vandt over blandt andet New Zealand, som ellers er berømt for sine hvidvine på netop denne drue.
    I Storbritannien stormer salget af sydafrikansk vin da også frem, og det i en sådan grad, at briterne i dag aftager en fjerdedel af al vineksporten fra Sydafrika.
.......................,,,,,,.............,,
Ny fransk vinmesse i London
De franske vinproducenter får nu en ganske særlig mulighed for at markedsføre deres vine på britisk jord. Det sker ved en storstilet vinmesse for fransk vin, der afholdes i Barbican Exhibition Center i London fra den 21. til 23. november.
Som noget helt nyt i Storbritannien, er der tale om en vinmesse, der henvender sig til forbrugerne og ikke til vinbranchefolk. Ifølge Vitisphere.com forventer man, at i alt et hundrede vinproducenter fra samtlige franske vindistrikter vil deltage. Og publikum vil ikke kun få lejlighed til at smage på de mange vine – de vil også kunne købe dem direkte ved standene. Arrangøren af vinmessen er Exponential, en forening, der arrangerer diverse branchemesser. ....

.................................
    Skål i tang-vin
    Tyske Inez Linke er marinebiolog med et bijob som vinproducent. Dog bruger hun ikke fuldmodne druer fra solbeskinnede vinmarker, men derimod på tang, høstet i Østersøen i otte meters dybde.
    Det er ikke en hvilken som helst tang, hun bruger, men den brune laminaria saccharina, der er en ud af 160 spiselige tangsorter – i alt findes der omkring 40.000 typer tang.
    Tang-vinen indeholder 16% alkohol og skulle efter sigende smage lidt hen ad en god tør sherry. Den skulle desuden, hvis man skal tro producenten, være meget sund på grund af det store indhold af mineraler.
    Og hvad mon man så kan servere den til? Noget med fisk eller andet godt fra havet må vel være det helt rigtige …
    Tang-vinen, som sælges for et beløb, der svarer til 140 kr. flasken, kan ifølge wownews.se foreløbig kun fås i Tyskland. Men Inez Linke håber, at hun også snart vil kunne afsætte produktet i andre lande.

    < laminaria saccharina hedder den type tang, der ses på tegningen. En tysk marinebiolog har fundet ud af, at netop denne tang egner sig til fremstilling af en ganske særlig tang-vin.
......
35-38
.........
    Historien bag etiketten: Jægernes skytshelgen
    I sidste uge fortalte vi på Den Stærke Side om historien bag den tyske bitter Jägermeister. Det har fået en af vore læsere, Peder Henriksen, til at sende os et par ord om den særlige historie bag kronhjorten, som ses på flaskens etiket. Vi siger tak og bringer hermed historien:
    Jägermeister betyder ”mesterjæger”, og kronhjorten med korset mellem gevirerne henviser til fortællingen om jægernes skytshelgen, Sankt Hubertus.
    Han blev født i Frankrig omkring år 705 e.Kr. ind i en adelig familie, og han brugte stort set al sin voksentid på at gå på jagt – også en langfredag, hvor resten af familien var i kirke. Hubertus var i skoven i færd med at jage en kronhjort. Pludselig stoppede dyret og vendte sig om, og et kors begyndte at lyse mellem dets gevirer, alt imens gud pålagde den unge adelsmand at vie sit liv til kristendommen. Oplevelsen gjorde så stort et indtryk på Hubertus, at han gav alle sine ejendele til de fattige, opgav sin titel og lod opføre adskillige klostre. Siden hen blev han så også helgenkåret.
    Vi hører meget gerne fra andre, der har nye eller gamle etiketter med en god vinøs historie. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
.......................
.....................

.............
..............


Der går flere kilo fuldmodne æbler til en enkelt flaske calvados.
    Calvados, kriminalinspektørens hofdrik
    Det hænder, at kriminalinspektør Maigret i den franske forfatter George Simenons romaner går i stå midt i en sag. Men så tager han bare et glas calvados, og snart ser alting lysere ud.
    Æblebrændevinen, der har ry for at sætte gang i de små grå hjerneceller, er blevet fremstillet i Calvados-distriktet i Normandiet i mere end tusind år.
    I dag er calvados – eller bare ”calva”, som man siger i Frankrig – den tredje mest populære brændevin i Frankrig næst efter Cognac og Armagnac. Og i sit hjemland bliver den nydt på alle tider af døgnet. Om morgenen til at vågne på, som aperitif før maden og midt i måltidet som ”Le trou Normand”, det normanniske hul, der giver plads til næste ret.

    Vikingerne kunne ikke lide cider
    Calvados kan i dag fremstilles på op til 48 godkendte æblesorter, og ligesom når det gælder vin og druer, kan en enkelt flaske indeholde most fra tredive eller flere forskellige sorter, der nøje er forenet for at opnå det perfekte resultat.
    Normandiet ligefrem dufter af æbler, når der er gang i produktionen af calva’en. Æblerne plukkes fra efteråret og helt frem til jul. Dernæst forvandles de til cider, æblevin, som så derefter bliver destilleret til calvados.
    Det fortælles, at det var vikingerne, der som de første fandt på at fremstille æblebrændevin. Når de var på togter i Normandiet, måtte de af nød drikke cider i stedet for mjød. De brød sig dog ikke om æblevinen og skal derfor have fået den geniale idé at destillere den!
    Når brændevinen er færdig, skal den modne i to år, før producenten må skrive calvados på etiketten. Ofte får calva’en dog lov til at modne i egetræsfade i endnu flere år, før den sendes ud i handelen.
..........
...... .........,,
36-51
..................
......................
    ...............
      Ny smagning: Calvados

      Her på Den stærke side tager vi nu hul på en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt tre calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Boulard Calvados, Pays d’Auge, Frankrig
      169,95 kr., 135 kr. for 50 cl, H.J. Hansen
      En dejlig calvados med en let sødme i smagen og en lang eftersmag med masser af moden frugt.


      Père Francois Fine Calvados, V.S.O.P., Frankrig
      169 kr., Irma
      Fuldmodne æbler er det første, der falder én ind, når man smager denne calvados. Den slutter med et lille bittert bid.


      Michel Couvreur Calvados, Frankrig
      299 kr., Vinmonopolet
      Duften af denne calvados har et strejf af hav, salt og tang, mens smagen er kraftig og let krydret.
..... ....................................
36-39
............
......
............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * OB-vinimport er begyndt at importere vine fra Domaine Albin Jacumin i Châteauneuf-du-Pape.
    * Obs! VinAvisen gør opmærksom på, at Claus Skov Christensen, der modtager aktiviteter til aktivitetskalenderen, har fået ny e-mail adresse: revclaus@privat.dk.
    ...................................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... .............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

....................,,,
,

    Henrik A. Holst (f. 1963) er uddannet cand. oecon. med familierødderne godt plantet i vinbranchen. Hans bedstefar var en af de førende vinhandlere i Århus, og han hørte allerede som barn mange historier om vinproducenter, jordbundsforhold og druer over søndagsmiddagen – senere fik han også mulighed for at smage flere af de allerbedste vine i verden.
    Efter en karriere på chefniveau i nogle af de største danske erhvervskoncerner fulgte Henrik A. Holst i 2005 sit hjerte og sin brændende interesse for vin, sagde op og åbnede vinfirmaet DigiWine.
    Firmaet har helliget sig importen af kvalitetsvine fra Italien. Det er frem for alt toskanske vine, der har indtaget hylderne, men også vine fra Piemonte, Veneto og Alto Adige hører til sortimentet. Vinene bliver købt direkte hos de udvalgte producenter uden fordyrende mellemled, og kunderne er såvel vinforhandlere som erhvervsvirksomheder.
    Henrik A. Holst blev for nogle år siden gift med Karin i Siena i hjertet af Toscana, og sammen har de tre mindre børn, som til fulde sørger for, at fritiden får ben at gå på. Den tid, der bliver til overs, spenderes på løbe- og kajakture – samt whiskysmagning i venners lag, hvor vinmanden har vundet hele seks Århus-mesterskaber.
    Adresse: DigiWine ApS, Elbækvej 17, 8240 Risskov, tlf.: 86 17 30 00, fax: 86 17 30 15. e-mail: holst@digiwine.dk, www.digiwine.dk.
.....................................................
34-07/09
.........................,,
    Ugens vinøse billede
    Lars Larsen og Blanca Larrive de Larsen fra vinfirmaet VinosLosAndes.dk har sendt os disse to skønne billeder af vindronninger med argentinsk blod i årene.
    Mendoza er Argentinas førende vindistrikt, der frem for alt er kendt for sine glimrende rødvine på druen Malbec. Hvert år i forbindelse med høsten i marts måned vælges der en smuk vindronning, la Reina de Vendimia, hvilket foregår under stor festivitas.
    Hver region i Mendoza stiller med deres bud på en kommende dronning, og kandidaterne ankommer til Mendoza by på festlige processionsvogne, hvorfra der rundhåndet deles vin ud. Det sker blandt andet ved, at tilskuerne rækker lange stænger med kurve for enden frem mod vognene, hvorfra der så lægges såvel små vinprøver som hele flasker ned i kurvene.
    Til venstre i billedet ses årets vindronning, den 19-årige Florencia Romero Tous. Det sorthvide foto viser Mendozas første vindronning, der blev kåret i 1936, Delia Larrive Escudero fra Godoy Cruz. Hun er i øvrigt også Blanca Larrive de Larsens grantante.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
. .........,,
Til_30/09
............
..............,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 104 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................




Vinene fra Seghesio Family Vineyards


Seghesio Zinfandel, Sonoma County, Californien 2006
159 kr., Vinens Verden
Rødvin med en kraftigt krydret duft og smag, intens frugt og bløde tanniner. En fint udviklet vin. 2007-årgangen kommer til landet i slutningen af året og vil koste det samme. Den smagte vi også, og den er heller ikke til at kimse ad – når den til sin tid har fået lov til at åbne sig.


Seghesio, Home Ranch, Zinfandel, Alexander Valley, Sonoma County, Californien 2002
235 kr., Vinens Verden
Denne rødvin fra den oprindelige vingård, Home Ranch fra 1895, har en dyb, tæt farve, en kompleks og flot afrundet duft og en kompleks smag præget af intens, blød og moden frugt. Et måltid i sig selv.


Seghesio, Zinfandel, Rockpile, Sonoma County, Californien 2006
300 kr., Vinens Verden
Rockpile er en appellation (AV) nordvest for Dry Creek Valley, og herfra kommer denne meget lækre og komplekse vin med blød frugt og afrundede tanniner. Faktisk en fantastisk dejlig vin.


Seghesio, Petite Sirah, Home Ranch, Alexander Valley, Sonoma County, Californien 2005
300 kr., Vinens Verden
Under smagningen blev der også skænket et par vine på den italienske drue Sangiovese i glassene, men ellers stod smagningen i Zinfandel’ens tegn. Dog – en enkelt vin, denne her, var lavet 100% på druen Petite Sirah. Vinen har en meget flot og kompleks duft og en intens frugtsmag med masser af tanniner. Det er en vin, der meget gerne må ligge fem-seks år endnu.


Seghesio, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2005
245 kr., Vinens Verden
Også denne rødvin er flot med sin kraftige, krydrede duft af blommer og intense frugtsmag. Men som så mange andre californiske rødvine er den ikke så kompleks. Den har efter vor mening et lidt ensporet og indsnævret smagsbillede.




Hvidvin


Scaia, Tenuta Sant’Antonio, Bianco del Veneto IGT, Italien 2007
86 kr., Gourvin
En fint krydret, frisk og frugtagtig hvidvin på druerne Garganega og Trebbiano med nogle få procent Chardonnay. Fortræffelig til fisk, skaldyr og lettere kødretter. Eller en frokost. Flasken er forsynet med en af de lækre glaspropper.


Don Eugenio Chardonnay, Mendoza, Argentina 2005
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Der er god frugt og markant eg i duften af denne hvidvin. Smagen er fyldig, fed og med toner af mirabeller, ananas, melon og mango.




Rosévin


Mas Rabell Rosé, Torres, Catalunya, Spanien, 2007
59,95 kr. indtil 31. oktober, derefter 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En rigtig dejlig rosévin med toner af ribs og rabarber i duften og med en frisk og fyldig smag.


Domaine Bonnelière, Rosé, Cabernet de Saumur, Frankrig 2006
66 kr., AB-Vin.com
Pæn og enkel, saftig og læskende – sådan er denne rosévin fra Loire-dalen.




Rødvin


Finca Gabriel Malbec Roble, Mendoza, Argentina
89 kr., ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
En rødvin, der dufter af solbær og brombær, og som har en fløjlsblød og aromatisk smag. En lækker, harmonisk vin og et rigtig godt glas til pengene.


Luiano di Luiano, Chianti Classico, Toscana, Italien 2006
85 kr., Carlo Merolli
En dejlig rødvin med duft af modne blommer og mørke kirsebær. Smagen er tør og let krydret.


Syrah Kir-Yianni, Imathia, Grækenland
115 kr., Rask Vin
Friske grønne blade præger duften af denne fortræffelige rødvin. Smagen er behageligt tør og krydret med et strejf af anis.


Spier, Private Collection, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2005
129 kr., Irma
En flot, varm og afrundet duft møder næsen, og en blød og bred, kødfuld frugtsmag breder sig i munden. Denne vin er simpelt hen lækker. Alle Cabernet-druens facetter kommer meget fint og elegant frem i smagen.


JJ Hand Made Wines, Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2005
98 kr., ved 12 flasker: 88,15 kr., Syd Afrika Vinimport
Lækker rødvin med en dejlig vinøs duft og en saftig, let krydret smag med bløde tanniner. Tre år gammel, men stadig ungdommelig og frisk. En vin, som mange vil kunne lide.


Domaine Denise Amiel, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
65 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Indbegrebet af en god Rhône-rødvin. Indbydende duft og dejlig blød frugt med markant krydrede toner. Anvendelig til mange retter.


Santa Rita, Héroes, Merlot, Rapel Valley, Chile 2007
49,95 kr., Amka
Blød og behagelig rødvin med lidt grønne toner i duften og krydderi i den gode smag. Glimrende hverdagsvin. Den femte stjerne får den for den meget rimelige pris.


Alamos Pinot Noir, Catena, Mendoza, Argentina 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med en let krydret duft med toner af læder. Den har en dejlig og koncentreret smag af modne brombær og solbær.


Almanaque, Arlanza, Spanien 2005
77 kr. ved 12 flasker, Y-Wine
En både dejlig og interessant rødvin med blød frugt og fint krydderi – lidt peber. Oplagt en vin til mad.


Clos Sixte, Alain Jaume & Fils, Lirac, Frankrig 2004
Klubpris ved 6 flasker: 76,83 kr., ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
En dejlig rødvin, der dufter af kirsebær og bittermandel. Smagen er fyldig med markante toner af lakrids.


Anubis, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2007
59,95 kr.; i denne uge (uge 37): 40 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til kampagne-prisen et godt køb. Den har god frugt og lidt markante tanniner. Flasken har skruelåg.


Panorama, Vin de Table, Frankrig 2007
59,95 kr., The Wine Company
Enkel hverdags-rødvin med et lille bid i eftersmagen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Paolina, Barbera d’Alba, Italien 2006
89 kr. indtil 20. oktober, derefter 115 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En meget saftig rødvin med en mundrensende syre, der gør vinen til en udmærket ledsager til lidt fede kødretter, pasta, pateer, oste … Prisen gør lidt ondt.


Echeverria, Reserva, Merlot, Molina, Chile 2005
41,69 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Pæn rødvin med krydret, vinøs duft og en intens frugtsmag. Til prisen en god hverdags-vin.




Sød Vin


Macia Batle, Blanc de Blancs Dolc, Binissalem, Mallorca 2005
128 kr. for 50 cl; 118 ved 12 flasker, Solarex
Elegant og let dessertvin med fin sødme, der afbalanceres af tilpas syre. Ikke sliksød, nærmest halvsød. Prøv den fx til en cheesecake eller en ikke for sød fromage eller fløderand.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.