Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 42
Fra 13. oktober til 19. oktober 2008.
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 39,,,,,,,,VinAvisen uge 40,,,,,,,,VinAvisen uge 41
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
..............................


Frimærket, som Compagnie des Vins har fået lavet, og som firmaet nu har fået forbud mod at bruge.
    Landsdækkende demonstration i Frankrig
    Både foreningen Vin & Société og Bordeaux’s borgmester Alain Juppé er gået til kamp mod den franske regerings forbud mod reklamer for vin på internettet.
    Nu følger den landsdækkende vinproducent-forening AGPV (Association Générale de la Production Viticole) i kølvandet. Foreningen har bedt om et møde med enten premierministeren eller landbrugsministeren for at diskutere situationen. I samme åndedrag opfordrer den sine 500.000 medlemmer til at demonstrere over hele landet den 30. oktober – i fald ingen af de to prominente politikere vil sætte sig til mødebordet.
    AGPV vil ikke kun have den franske regering til at droppe forbudet mod internet-reklamer. Foreningen vil ifølge Decanter også have planerne om en stigning på 16% på beskatningen af vin lagt på hylden.

    En fjendtlig fransk regering
    I en pressemeddelelse kalder AGPV regeringen for en fjendtlig regering, der truer folk i vinbranchen på deres levebrød. Og det endda i en tid, hvor den økonomiske situation i forvejen er dårlig, og hvor høstmængden af druer i år har været meget ringe.
    Ikke nok med at de franske myndigheder forbyder internet-reklamer for vin og anden alkohol. Selv den – i ordets bogstaveligste forstand – mindste antydning af, at vin kan være en nydelse, bliver der grebet ind over for. Det fik blandt andet den franske vin-distributør Compagnie des Vins at føle for nylig.
    Firmaet, der har sin base i Gascogne, har ifølge WineSpectator fået fremstillet et personligt frimærke, der forestiller en kvinde med druer i håret og et glas rødvin i hånden. Nu har det franske postvæsen stemplet frimærket som ulovligt på grund af motivet. Direktøren for Compagnie des Vins, Christian Termote, er selvsagt harm over forbuddet og har udtalt sin uforbeholdne mening om, at vinmagere og vinhandlere i Frankrig i øjeblikket anses for mere farlige end narkohandlere.......



Rauenthaler Baiken Riesling Trockenbeerenauslese 1949 fra Kloster Eberbach indbragte for nylig et beløb svarende til 38.000 kr. - årgang 2005 kan fås for omkring 850 kr.
    Auktion over tyske top-vine
    VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) er et forbund, hvis cirka 190 medlemmer er blandt Tysklands bedste vinhuse. Hvert år afholder forbundet en række auktioner over både nyere og ældre årgange af medlemmernes vine. Auktionerne er en rettesnor for markedspriserne på fine tyske vine, og de afholdes over to dage rundt omkring i Tyskland.
    I år løb arrangementerne af stabelen fra den 26. til 28. september, og højeste bud blev givet for en flaske Rauenthaler Baiken Riesling Trockenbeerenauslese årgang 1949 fra Hessische Staatsweingüter Kloster Eberbach i Rheingau. Den gik for et hammerslag på 5100 euro (cirka 38.000 kr.).
    Under auktionen i Mosel-Saar-Ruwer var det magnumflasker af Scharzhofberger Riesling Auslese Goldkapsel årgang 2007 fra Weingut Egon Müller, der løb med højeste hammerslag. Hver af flaskerne gik for 1117 euro (cirka 8300 kr.).

    Tysk kvalitet i indkøbskurven
    Der er i det hele taget en markant stigning i salget af tyske kvalitetsvine. Gennem de sidste to år er det – når det gælder vine, der koster mere end 100 kr. – steget til det dobbelte.
    Salget af tyske vine i den billige ende af prisskalaen, som fx den gode gamle Liebfraumilch, er derimod styrtdykket.
................
42-44
.........................................


En af skulpturerne på fontænen Fontana dei Mori (morernes fontæne) i Marino. Under byens årlige høstfest bliver hele fontænen overdænget med druer, og dens vand bliver forvandlet til vin.
    Fontænen, der plasker vin
    Hvert år er der høstfest i byen Marino i Castelli Romani området syd for Rom.
    Over alt i gaderne er der pyntet op med drueklaser, og der er processioner, parader og kulørte lamper. Højdepunktet er, når byens indbyggere samles rundt om fontænen på det store torv. I hænderne har de kander og krus, og det de venter på er, at vandet, der kommer ud af fontænen, forvandles til nyeste årgang af egnens hvidvin Frascati – hvorefter der festes og drikkes videre i lange baner. Hele 3000 liter vin pjasker ud af fontænen under ceremonien, der udføres til minde om Kristi mirakel under brylluppet i Kanaen.
    Ceremonien har fundet sted siden 1920’erne, og forvandlingen sørger de lokale ingeniører for ved hjælp af lidt blikkenslagerarbejde nede under jorden.

    Vin i vandhanerne
    Også i år stod de glade festdeltagere parat til at fylde kander og krus, men der kom ikke noget vin ud af fontænen – kun vand. Pludselig blev der fra et åbentstående vindue i nærheden råbt "miracolo!" (mirakel). Det viste sig, at vinen fossede ud af vandhanerne i byens huse og ned i de gryder, som husmødrene netop var ved at fylde med vand til kogning af aftenens pasta. En kvinde, der skulle til at vaske gulve, fik dem marineret i vin, før hun opdagede, hvad der var i spanden.
    Fejlen, som var opstået, fordi ingeniørerne var kommet til at lede vinen den forkerte vej, blev hurtigt rettet. Men inden da havde folk nået at fylde samtlige gryder, potter, pander og beholdere, som var inden for rækkevidde, med vin.
    Der vil uden tvivl blive talt meget og længe om fontæne-miraklet år 2008 i Marino og omegn.
...........................
34-07/09
..............


Med et enkelt hug slås toppen af champagne-flasken. Sådan foregår sabreringen. Det kræver grundig undervisning, før man kan gøre det korrekt og forsvarligt. www.maison-champagne.com.
    Svensk verdensrekord i sabrering
    Sabrering kalder man den metode, efter hvilken man åbner en flaske champagne med et enkelt sabelhug. (Det franske ord for sabel er sabre).
    Traditionen går omkring 200 år tilbage i tiden, og det siges, at det var Napoleon, der som den første åbnede en champagne-flaske på denne måde.
    I dag foretages sabrering, der kræver en hel del træning, kun ved festlige lejligheder eller – som det var tilfældet for nylig – i et forsøg på at sætte verdensrekord i sabrering. Forsøget løb af stabelen i Stockholm, hvor mere end hundrede sabrerere troppede op med deres sabler for at åbne flest flasker på kortest tid. I løbet af 10 sekunder blev 144 flasker af den spanske mousserende vin cava sabreret, hvilket højst sandsynlig honoreres med en plads i Guiness Book of Records.
    Deltagerne var ifølge WOWnews både garvede sabrerere fra Svenska Sabreringssällskapet og begyndere udi den svære kunst. Nogle af de mest øvede formåede at åbne hele tre flasker i løbet af den korte tid.

    Sabrerede 19 flasker på et minut
    Foruden de 144 flasker, som blev åbnet under rekordforsøget, måtte flere hundrede flasker cava lade livet, mens der blev trænet til den store dag.
    Det var det berømte cava-hus Codorníu, der leverede de mange flasker – og fik ideen til forsøget. Vinhuset havde nemlig en hel del flasker liggende, hvor proppen sad så godt fast, at de ikke kunne sælges, hvorfor de endte hos sabrererne.
    Der findes en anden verdensrekord i sabrering, hvor det gjaldt om at sabrere så mange flasker som muligt i løbet af et minut. Det blev til hele 19 flasker.
..............
Drik vin, og plant et træ
Vinhuset Trinity Oaks Vineyards i Californien vil slå et slag for et bedre miljø, og det gøres i samarbejde med organisationen Trees for the Future. Siden 1988, hvor organisationen blev grundlagt, har den plantet i alt 50 millioner træer i Afrika, Asien og Centralamerika. Sammen med vinhuset har den søsat kampagnen ”One Bottle, One Tree”, hvor der for hver gang, der sælges en af vinhusets vine, plantes et træ.
Samarbejdet, der skal vare et år, lader til at være en succes. Siden startskuddet den 1. juli er der blevet plantet mere end 587.893 træer - da vi var inde og kigge fredag kl. 13. For det er et tal, der stiger nærmest hvert sekund. De mange træer, der indtil videre er blevet plantet, vil på længere sigt resultere i omkring 22.500 tons mindre CO2 i atmosfæren.
..............
18-17
...............,,,,,

......,,,,,
Leonardo de' Frescobaldi
    Supertoskaneren Luce
    I tirsdags var Leonardo de' Frescobaldi på besøg hos H.J. Hansen for at forestå en smagning af supertoskaneren Luce.
    De adelige Frescobaldier kan føre deres vinhus’ historie tilbage til 1300-tallet, og i dag styres vinhuset af tre brødre – sammen med deres børn og en nevø. Leonardo de' Frescobaldi er en af brødrene.
    Vinen Luce blev skabt i 1995 i et samarbejde mellem to vinfamilier – Frescobaldi i Toscana og Mondavi i det californiske Napa.
    Robert Mondavi havde på det tidspunkt stor succes med den fransk-californiske vin Opus One, som han skabte i 1978 sammen med baron Philippe de Rothschild fra Bordeaux. Han ville også gerne lave en samarbejds-vin i Italien, hvorfra hans egen familie stammede, og han henvendte sig derfor til Frescobaldi-familien.

    Lige dele Sangiovese og Merlot
    Arbejdet med at skabe vinen blev lagt i hænderne på Tim Mondavi og Lamberto Frescobaldi, og vinen blev lavet på en blanding af lige dele Sangiovese og Merlot.
    Man oprettede et fælles 50-50 firma ved navn Luce della Vita, men da Robert Mondavi Winery i december 2004 blev solgt til den store amerikanske koncern Constellation Brands, købte Frescobaldis alle Mondavis aktier og står i dag 100% for vinen.
    Smagningen i tirsdags var en lodret smagning af fem årgange med 1995 som den ældste. Af disse er det dog kun 2003 og 2005, der kan købes – for 599 kr. pr. flaske – og disse to vine er der stjerner til nedenfor. Samme sted kommenterer vi tillige to andre vine fra Frescobaldi.

    Fuldstændig renset
    Under mødet med Leonardo de’ Frescobaldi kom han selv ind på de beskyldninger, der har været rettet imod producenter i appellationen Brunello di Montalcino.
    Også Frescobaldi har været under mistanke om at bruge ikke-tilladte druesorter i vinhusets Brunello-vine, men er efter flere måneder blevet fuldstændig renset.
    Leonardo de’ Frescobaldi sagde, at familien følte sig dårligt behandlet: – Man talte om svindel og udskreg sagen som en skandale. Men der er vel kun tale om en skandale, når der beviseligt foreligger en forbrydelse? Naturligvis er der sket skade på Frescobaldis navn, og hvordan får vi nu erstatning for denne skade?
...........................
34/09
..............
Stort Brunello-møde i Siena
Afledt af vin-skandalen i Montalcino, som er beskrevet ovenfor under historien med Frescobaldi, har distriktets vinproducenter for nylig afholdt et stort Brunello-møde i Siena.
Og producenterne er delt i to lejre. Den ene går ind for, at de meget strenge regler omkring vinen skal ændres, så det bliver lovligt at komme op til 15% andre druer i en Brunello. Tilhængerne af denne idé mener, at man ved at kunne tilsætte internationale druer til vinen lettere vil kunne fremstille vine, som appellerer til det internationale marked.
Fra den anden lejr lyder det, at Brunello vil miste sit særpræg, hvis man lemper reglerne – det særpræg, som netop gør, at forbrugerne køber vinen. Som det blev fremført, så er der jo ingen grund til at købe Merlot-vin fra Montalcino, når man kan få vine på samme drue langt billigere fra Californien.
En af vinproducenterne ytrede, at de andre da for hans skyld godt kunne komme internationale druer i vinen – men i så fald bør de ikke have lov til at kalde den for Brunello.

..............
    < En lille høstarbejder bærer en enkelt drueklase i hus hos Dansk VinCenter (t.v.). Senere på dagen blev druerne afstilket i hånden.
Fem tons druer på én dag
Sidste lørdag var der travlhed i Dansk VinCenter i Avedøre. Høsten skulle i hus – og helst i løbet af denne ene dag, da vejrprofeterne havde lovet regn om søndagen.
Men vinhuset fik også fantastisk hjælp af hele 130 høstarbejdere, der startede kl. 8.00 om morgenen. Familier med børn og bedsteforældre var kommet fra nær og fjern for med sakse og spande i hænderne at høste druer fra de i alt 10.000 vinstokke.
Om aftenen fortsatte de entusiastiske høstfolk med at afstilke druerne i hånden.
I alt blev der høstet fem tons blå druer, der nu er i færd med at blive forvandlet til vinene Nordlund og Lillelund.

Bedste årgang nogensinde
Stemningen var i top under høstarbejdet i Dansk VinCenter, og som sædvanlig blev de flittige høstfolk belønnet med ”den store høstgryde” til frokost ledsaget af god vin.
Vinhusets direktør, Lars Juhl Olesen, var en glad mand, da dagen var omme.
- Aldrig har vi haft så mange frivillige hjælpere under høsten. Desuden er kvaliteten af årets druer i top – vi har stort set ikke haft nogle sygdomme i vinmarkerne, og sukkerindholdet i druerne er højere end i tidligere år. – Vi forventer derfor også, at årgang 2008 bliver den bedste nogensinde.
Næste år søger Dansk VinCenter igen hjælp til høsten. Så hvis man har lyst til en sjov og hyggelig dag i vinmarkerne, skal man holde øje med vinhusets webside, når oktober nærmer sig.
..............
Til_43/08
..............
Stof i druer mod radioaktiv bestråling
Resveratrol, det stof, der findes i de blå druers skind, har vist sig at have en godgørende effekt på en lang række sygdomme – heriblandt diverse kræftsygdomme.
Nu tyder en ny undersøgelse foretaget af forskere fra universitetet i Pittsburgh på, at stoffet også kan forhindre, at cellerne hos mennesker, der har været udsat for radioaktiv stråling, dør.
Foreløbig har forskerne afprøvet en medicin baseret på resveratrol på mus, der dernæst er blevet bestrålet med radioaktive stråler. Det viste sig, at 80% af de mus, der havde fået medicinen, overlevede. Hos et andet hold mus, der ikke havde fået medicin før bestrålingen, var det kun 30%, der overlevede. Årsagen er, at resveratrolen hjælper mitochondrierne – de energi-producerende legemer i cellerne – med at bekæmpe celle-døden.

720 flasker for at opnå samme effekt
Forskningen kan ifølge Wine Spectator i første omgang blandt andet få betydning for hospitaler og laboratorier, der kan risikere udslip af radioaktive stråler.
Desværre hjælper det ikke med de daglige par glas rødvin. Man skal helt op på 720 flasker vin for at få den samme effekt, som medicinen havde på musene. Og, som en af forskerne siger med et glimt i øjet, så vil der ikke længere være nogen grund til at være bekymret for de radioaktive stråler efter at have drukket så store mængder alkohol ...
..............
    Playboy på etiketterne
    Firmaet Playboy Enterprises, der står bag magasinet Playboy, har for nylig lanceret en serie ”månedens rødvine” i samarbejde med en række forskellige vinhuse.
    Hver af vinene er forsynet med en etiket, der viser forsiderne på udgaver af magasinet fra 1960’erne og 70’erne.
    Vinene er ifølge firmaet udvalgt af et hold sommelierer, der ligeledes har fundet frem til, hvilke halvnøgne skønheder, der passer bedst til beskrivelsen af de respektive vine. Og der er jo nok af vinøse udtryk at tage af: god fyldig krop, rund og blød, elegant, forførende …
    Vinene koster fra 90 til 380 dollars (cirka 500 til 2000 kr.) flasken.
..........................................
33/09
................
25 postkort fra Rheingau og Nahe
I august deltog Anker i en vinrejse i det tyske Rheingau og Nahe, og det kom der 25 postkort ud af. Her kommer de sidste tre, og hele serien af postkort har vi lagt på en særlig side, der kan åbnes ved at klikke her.
...................

................

Martin Tesch med sine tørre vine fra fem forskellige marker samt vinen Unplugged, der med succes sælges i forbindelse med musikfestivaler, hvor musikken også er unplugged.
      23. postkort fra Rheingau og Nahe:
      God vin er også godt design

      Vores vintur gik til Rheingau, men vi smuttede også lige over floden til naboregionen Nahe. Dette område er ikke stort større end Rheingau, 4135 hektar imod Rheingaus 3097 ha, men også her spiller Riesling en markant rolle. 26% af alle Nahe-vine er Riesling.
      I Nahe besøgte vi den unge Martin Tesch i Langenlonsheim, og han er en af dem, der går 100% ind for Riesling.

      Weingut Tesch har været i familiens eje siden 1723, men Martin Tesch, der er 12. generation, har revolutioneret både vinfremstillingen og markedsføringen af vinen. Vinene er fortræffelige – klingende rene Riesling-vine – og de knaldsorte flaskers udformning og vinhusets tryksager har vundet den eftertragtede tyske design-oscar Red Dot.
      ,.............,,
.......................

................

Jorden fra Weingut Teschs marker: Ler og grus fra marken Löhrer Berg, kalk- og sandsten fra marken Krone, rød klippe fra Karthäuser, gammel søbund fra Königsschild og vulkansk jord fra St. Remigiusberg.
      24. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Alle flasker med elegante skruelåg

      På sit bord havde Martin Tesch en række syltetøjsglas med jord fra familiens forskellige marker for at demonstrere en af Riesling-druens fornemme egenskaber. Riesling er nemlig som nævnt i postkort nr. 17 en drue, der mere end de fleste andre druer evner at udtrykke mineraliteten i den jord, den gror på – om det nu er ler fra en forhistorisk flodbund, kalk fra muslinger, forvitret sandsten eller vulkansk jord.
      Vingårdens forskellige vine er udstyret med kapsler i hver sin farve, og det er vel at mærke de elegante Stelvin Lux-kapsler med skruelåg, der næsten ligner en gammeldags kapsel.
      For fire år siden deltog Martin Tesch i en række blindsmagninger, der omfattede i alt 180 vine. Hver vin blev smagt i to udgaver: En under korkprop og samme vin under skruelåg.
      – Og jeg var ikke i tvivl, siger han, – ikke en eneste af vinene under kork var bedre end den tilsvarende vin under skruelåg. Så jeg gik over til 100% skruelåg.
      Vinene fra
      Weingut Tesch importeres af Nur Wein.
      ,.............,,
.......................

................

Stefan Rumpf var en hyggelig mand at møde. Hans familie har lavet vin siden 1708, og huset, han bor i, er en fin klassicistisk bygning fra 1830. Hans kone står for køkkenet.
      25. og sidste postkort fra Rheingau og Nahe:
      Vine på druen Scheurebe

      Det familieejede Weingut Kruger-Rumpf ligger også i vinregionen Nahe – i byen Münster-Sarnsheim – og her er ikke alene en produktion af dejlige vine, der er også en hyggelig restaurant med regionale retter. Her kan man få en god Winzerschmaus – hvis man ikke går i gang med nogle braiserede svinekinder.
      Stefan Rumpf lod os smage en bred vifte af sine vine, og han talte sig især varm for vine på hvidvinsdruen Scheurebe, skabt i 1916 af ønologen Georg Scheu ved det tyske vinuniversitet, som blev oprettet i Geisenheim i Rheingau i 1872.
      Druen er en krydsning mellem Riesling og en ukendt vild druesort, og dens vine kan være af fornem kvalitet med noter af solbær og grapefrugt i smagen. Scheurebe bruges ofte til søde vine.


      ,..
.......................
>33/09
..............


Vinen vil spille en betydelig rolle under den store fødevaremesse SIAL, hvor den vil brede sig i messecentret Paris-Nord Villepintes nye Hal 7. Hallen, der er på i alt 15.000 m2, vil dog også blive rammen om flere andre produkter.
    Vin i centrum på SIAL
    Fra den 19. til 23. oktober slår verdens førende fødevaremesse SIAL dørene op i udstillingscentret Paris-Nord Villepinte i Paris.
    Og i år er der særligt fokus på vinens verden. Tidligere rundspørger har nemlig afsløret, at 16.000 af messens mange gæster er særligt interesserede i vin, og at 65% af denne verdens vinindkøbere besøger SIAL for at finde nye vine.
    Der vil være 200 udstillere fra vinbranchen, og de vil indtage messecentrets flotte nye Hal 7, der blev indviet sidste år.
    Messen vil blandt andet byde på en række tematiske vinsmagninger samt en særlig præsentation af vine, som SIAL har udvalgt efter kriteriet ”bedste kvalitet til prisen”. Derudover vil prisen ”SIAL d’Or” blive overrakt – en pris, som gives for de mest succesfulde produkter i verden inden for forskellige fødevarekategorier. I år er vin som noget nyt kommet med på vognen som kategori.
..............
Frygt for mangel på druer i Californien
Californien har været ramt af hård frost i foråret, hvilket højst sandsynlig vil medføre, at høstmængden bliver omkring 20% mindre end normalt. Det er meget, og de californiske vinproducenter er begyndt at frygte en direkte mangel på Chardonnay og Pinot Noir-druer.
Når der er mangel på druer, sætter drueavlerne priserne i vejret. Og når vinproducenterne får lov til at punge ud, smitter det af på de priser, forbrugerne kommer til at betale.
Der er store forskelle fra stat til stat i USA. I Washington fx har vejret artet sig perfekt, og man forventer en fantastisk årgang – ikke mindst, når det gælder Cabernet Sauvignon og Merlot.
..........................................
39-12
..................
    Historien bag etiketten: Belle Epoque
    Rie Rasmussen skriver, at champagnen Belle Epoque så afgjort bør være med i vores løbende serie om etiketter med historie, og det har hun helt ret i.
    Belle Epoque kommer fra champagnehuset Perrier-Jouët, der ejes af Pernod Ricard, og det er en berømt champagne, som har indskrevet sig i kunsthistorien.
    Flasken er dekoreret med et slynget anemone-motiv, der blev skabt i 1902 af kunstneren Emile Gallé (1846-1904), en af Art Nouveau-periodens fremmeste repræsentanter.
    Art Nouveau (Ny Kunst) er den stil, præget af naturformer, som vi her i landet kalder Skønvirke.
    Emile Gallés slyngede naturformer kom ikke lige med det samme på flaskerne. Historien går, at det originale design i mange år lå gemt og glemt i en skuffe. Først i 1969 lod vinhuset Perrier-Jouët det pryde husets prestige-champagne og kaldte vinen Belle Epoque efter "den smukke tidsalder" i de let frivole 1890'ere – "Sådan gjorde vi også i halvfemserne ...!".
    Det var dengang, maleren Toulouse-Lautrec lod sig inspirere af Perrier-Jouëts champagne – og skuespillerinden Sarah Bernhardt tog bad i den.
    Vinen med den flotte dekoration blev præsenteret ved en fest i Paris, hvor man fejrede Duke Ellingtons 70-års fødselsdag.
    Emile Gallé tilhørte den såkaldte Nancy-skole, der har fået sig et monument i Musée de l’École de Nancy i byen Nancy i Nordfrankrig (besøg endelig museet, hvis vejen falder forbi).
    Yderligere har Perrier-Jouët i Champagne-byen Épernay i 1990 åbnet et Maison Belle Epoque, der kan besøges efter forudgående aftale.
...........................................
32-47
................................
    Endnu to vinøse malerier
    I sidste uge bragte vi et af den italienske kunstner Alessandro Gattos vinøse malerier, og her kommer endnu to.
    På en udstilling i Prosecco-byen Valdobbiadene var motiverne udelukkende af vinøs art, og hvis de blev udgivet i en bog, ville den blive en stor succes.
    Gattos hjemmeside er der mange andre billeder. Prøv selv at kigge på dem, og klik på det enkelte billede – så kommer det op i stor størrelse.
..............
.....................

.............
...............
......... ...


    To grappaer fra destilleriet Poli i nye formater: Baby, der indeholder 100 ml og Big Mama på 3 liter. Flaskerne fås endnu ikke i Danmark.
    Stigning i salget af grappa
    En ny rapport fra den italienske organisation Dasa-Rägister Spa fortæller lidt af hvert om italienernes berømte druebrændevin grappa.
    Af rapporten fremgår det blandt andet, at der i dag findes 159 grappa-producenter i Italien, og at de 62% af dem befinder sig i den nordøstlige del af landet. Der er således 45 producenter i Veneto-regionen, 38 i Trentino Alto Adige og 24 i Piemonte. Toscana har kun fem producenter og Sicilien tre.
    Fra år 2000 til 2007 er salget af grappa steget med 3%, og sidste år indtog i alt 32,5 millioner flasker forretningshylderne verden over. Øverst på listen over de bedst sælgende flasker grappa står destilleriet Poli med 21% af markedet.

    Fra stråhatte til brændevin
    Poli ligger i Bassano del Grappa i Veneto-regionen, og destilleriet har været i samme families eje siden 1898. Det hele begyndte med den nuværende ejer Jacopo Polis oldefar Giobatta. Han levede af at sælge stråhatte, hvilket faktisk var en ret indbringende forretning. Men han ville meget hellere lave grappa. Han byggede derfor et lille destillationsapparat, satte det på en kærre og kørte fra dør til dør hos vinbønderne for at destillere det druebundfald, der blev til overs efter gæringen af vinen.
    Hans søn Giovanni fortsatte i samme spor ved at omdanne en gammel motor fra et lokomotiv til et destilleringsapparat.
    I dag er Poli et større foretagende med eksport til næsten hele verden – også til Danmark, hvor man hos Philipson Wine kan få flere af destilleriets glimrende grappaer.
.........
......................................
08-07/09
.................
..................
......................
    ...............
      Smagning af Calvados

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt tre calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Marquis d’Aguesseau V.S.O.P, Calvados Pays d’Auge, Frankrig
      320 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
      En aromatisk og fyldig calvados med nødder i smagen og en markant sødme i eftersmagen. Den er rigtig god til prisen.


      Calvados Coeur de Lion Reserve, Frankrig
      308 kr., KB Vinimport
      En kraftig sag, der først åbner sig i munden efter et øjeblik. Men så byder den også på en behagelig smag med toner af frugt, sort te og brændt karamel.


      Pere Jules Calvados, Frankrig
      325 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Der er lidt flint over duften af denne calva, mens smagen er kraftig, fuld af moden frugt og med en rund og varm slutning med toner af sød lakrids.
......................................................
42-45-49-02
..............
.....
.............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Tysk Vin Klub har taget den lille producent Weingut Karlheinz Schneider u. Sohn fra Nahe ind i sortimentet.
    * Slagelse VinKompagni har fået agenturet på vinene fra det Spanske vinhus Bodega y Viñedos Heretat de Cesilia i Alicante.
    * Valuewine Aps har startet import af vine fra Cellers Can Blau i Montsant, Spanien.**..
    ................................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... . ........................................,,...........,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,
41-45
..............
    Ugens vinøse billede
    I sidste uge bragte vi et billede af en vinmark med vilde tulipaner, indsendt af Carsten Holm.
    – Jeg har faktisk endnu et billede af vinmarken, skriver Carsten Holm, – nemlig som den ser ud med alle de afblomstrede tulipaner, og mens druerne er ved at være modne.
    Vilde tulipaner mellem vinstokkene findes vist ikke noget andet sted. Vi er i hvert fald aldrig stødt på fænomenet – hvis nogle af læserne har oplevet noget lignende, hører vi meget gerne.
    Marken her hedder Kirchberg, og den er en såkaldt Einzellage ved byen Castell i den tyske region Franken.
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
..................
36-51
...................................,,,,,,,,...........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 24 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 82 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af Frescobaldis vine


Luce, Marchesi de’ Frescobaldi, Toscana IGT, Italien 2003
599 kr., H.J. Hansen og Magasin
Fornem rødvin med en dyb farve, en fint røget duft og en blød og harmonisk smag. I smagen er der sorte bær og krydderier – kanel, mynte, kaffe og fint integreret eg. Plus mindelser mere om Napa end Toscana.


Luce, Marchesi de’ Frescobaldi, Toscana IGT, Italien 2005
599 kr., H.J. Hansen og Magasin
Stor og flot rødvin med fyldig frugt og krydderi – sorte bær, kirsebær, blommer, mentol, peber, vanille ... Samt bløde, modne tanniner. Alt i fin balance. En vin, der godt kan drikkes nu, men meget gerne må ligge i endnu fire-fem år.


Benefizio, Marchesi de’ Frescobaldi, Riserva, Chardonnay, Pomino, Italien 2006
239,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Ultralækker og kompleks Chardonnay-hvidvin med blød og fint integreret fadsmag og nuancer af citrus og abrikos.


Lucente, Marchesi de’ Frescobaldi, Toscana IGT, Italien 2005
219,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
"Andenvinen" til Luce er en lækker rødvin på 50% Merlot, 35% Sangiovese og 15% Cabernet Sauvignon. Den har en flot struktur med moden frugt og bløde tanniner. En vin, som mange vil kunne lide. Vi smagte også 2006-årgangen til samme pris, og den er lige så god. Begge er herlige vine.




Mousserende vin


Améthyste Louis Barthélémy Brut, Champagne, Frankrig
279 kr., Haller Vine
Der er æbler og pærer over duften af denne dejlige champagne, mens smagen er tør, med god frugt og en fin og vedvarende mousse. Den er hver en krone værd.




Hvidvin


Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien 2007
75 kr. Kjær & Sommerfeldt
Korn og moden frugt forenes i duften af denne spændende hvidvin. Den har en god fylde, er tør og koncentreret og med toner af grønne druer og hvidt brød. Vil egne sig godt til lidt kraftige stegte skaldyrsretter.


Noble House, Riesling, Mosel, Tyskland 2007
45 kr. i denne uge (uge 42), Netto
Til den lave pris en rigtig god hvidvin, blød, med god, frisk frugt og et lille strejf af sødme. I smagen er der toner af fersken og æble. Flasken er forsynet med skruelåg.


Les Hauts de Lalande, Blanc, Vin de Pays de la Cité de Carcassonne, Frankrig 2006
69 kr., Premier Cru
Velsmagende hvidvin på druerne Chardonnay, Viognier og Chasan – hvor den sidste drue er en krydsning af Chardonnay og Listan. I Spanien hedder sidstnævnte drue Palomino. Vinen er en pæn vin med blød frugt, en vis fedme, integreret fad og et lille bid, der står godt til mad.


Coopers Creek, Sauvignon Blanc, New Zealand 2007
129,95 kr.; i denne uge (uge 42): 79,95 kr., SuperBest
Frisk hvidvin med en næsten overvældende Sauvignon Blanc-aroma af stikkelsbær. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Altano, Douro, Portugal 2005
65 kr., Excellent Wine
Mellemfyldig rødvin med blød og saftig frugt og en lille sødme. En vin man nyder med fornøjelse.


Norton Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2007
50 kr., Vinens Verden
Mandel og modne kirsebær præger duften og smagen af denne dejlige rødvin. Nyd den til milde oste.


Septima, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2004
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
En glimrende og meget typisk Cabernet-rødvin – næsten et helt måltid i sig selv: Fyldig, blød, rund, med fin sødme, solbær, brombær … En dejlig vin.


A1, Muvedre, Alicante, Spanien 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Glimrende hverdags-rødvin med bred frugt og en fin sødme. En vin, som mange vil kunne lide. Smagepanelet gættede på 70-80 kr.


Torres, Mas Rabell, Catalunya, Spanien 2006
59,95 kr. indtil 31. oktober, derefter 79,95 kr., H.J. Hansen
Tør og vellavet rødvin med en god ren frugtsmag og fint krydderi. Velegnet til gerne lidt federe kødretter. Den fjerde stjerne gælder den aktuelle pris.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2007
55 kr., The Wine Company
Robust rødvin med intens frugt, krydrede toner og markante procenter.


Sartori, Bardolino, Italien 2006
44,95 kr., Amka
En let lille rødvin fra kanten af Garda-søen.


Sacra Natura, Celler Piñal, Terra Alta, Spanien 2006
99 kr., Oxholm Vin
En lidt robust rødvin på økologisk dyrkede druer.


Bon Courage, Inkará, Shiraz, Robertson, Sydafrika 2005
159 kr., Gravesen Vine
På sin vis en flot rødvin, men desværre med alt for meget alkohol (15%). En vin, der ikke er i god balance. En marmeladevin. Men den har sikkert et publikum.




Sød Vin


Noble House, Eiswein, Rheinhessen, Tyskland 2007
59 kr. for ½ flaske i denne uge (uge 42), Netto
Guddommelig vin med elegant sødme og en lækker syre, der afbalancerer sødmen. Et fund til prisen. Faktisk et røverkøb.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.