Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2008

,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 48
Fra 24. til 30. november 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 45, ,,,,,,VinAvisen uge 46,,,,,,,,VinAvisen uge 47
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
....... ....
....... ....
Et smukt vue ud over en vinmark i Bordeaux. Men der er også en bagside af medaljen, når det gælder vinproduktionen i det berømte franske vindistrikt. Hvert år står den for et CO2-udslip på 200.000 tons.

    Bordeaux til kamp mod CO2-udslippet
    Frankrigs befolkning på 61,9 millioner indbyggere udleder i alt 155 millioner tons CO2 om året, hvilket svarer til 2,5 tons pr. indbygger.
    Sammenlignet med det, er det udslip som Bordeaux’s vinindustri står for hvert år, en dråbe i havet. Dog drejer det sig om 200.000 tons, hvilket er nok til, at vindistriktets vinkomité, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), råber vagt i gevær.
    I januar i år lancerede vinkomiteen en undersøgelse, Bilan Carbone, med det formål at kigge Bordeaux’s vinindustri efter i sømmene. Undersøgelsen viser, at de to værste syndere er fremstillingen af glasflasker og transporten af vin, som står for henholdsvis 43% og 18% af udslippet.

    75% mindre CO2 i 2050
    CIVB kommer nu med en række anbefalinger, der kan reducere CO2-udslippet betydeligt.
    Vinkomiteen opfordrer blandt andet distriktets vinproducenter til at få fremstillet lettere flasker og til i højere grad at bruge transportmuligheder, der udleder færre drivhusgasser som fx skib eller tog.
    Desuden bør brugen af kunstgødning og andre kemiske produkter reduceres. Det samme gælder energiforbruget under vinfremstillingen.
    CIVB har også undersøgt, om der er opbakning til en mere miljøbevidst holdning blandt producenterne, og her ytrede 98%, at de var meget engagerede i at beskytte miljøet, og 69% at de syntes, at komiteens undersøgelse var et godt tiltag.
    Med denne opbakning i tankerne har CIVB søsat en online "forslags-side", hvor vinproducenter og andre branchefolk kan komme med deres forslag til, hvordan vinindustrien i Bordeaux kan nedsætte sit CO2-udslip.
    I første omgang satses der på at få udslippet reduceret med 15% indenfor de næste fem år og på længere sigt med 75% inden år 2050.
....... ....
Vin med et ekstra skud resveratrol
Vi har gentagne gange skrevet om det godgørende stof resveratrol, som findes i de blå druers skind og dermed i rødvin. Stoffet har blandt andet vist sig at have en helbredende effekt, når det gælder hjerte- karsygdomme, og kan desuden bremse udviklingen af en lang række kræftformer. Videnskaben verden over arbejder derfor på at fremstille medicin, hvor resveratrol er vigtigste ingrediens.
I Rioja har ni vinhuse ifølge Vitisphere slået sig sammen om at skabe en vin med et indhold af resveratrol, der er ti gange højere end i almindelig vin. Og det lykkedes dem efter flere forsøg under modningen af druerne og selve vinfremstillingen.
Den meget lille mængde vin, der indtil videre er blevet fremstillet, vil blive tappet på flasker i 2009.
De ni spanske vinhuse har fået 800.000 euro (cirka 6 millioner kr.) i økonomisk støtte til projektet fra udviklingsbureauet Agencia de Desarrollo Económico de La Rioja.
....... ....
48-01
....... ................
Franske aviser langer ud efter årgang 2008
Fransk vin årgang 2008 får mindre blide ord med på vejen i Frankrigs to førende aviser, Le Figaro og Le Monde.
Aviserne skriver, at dårlige vejrforhold er skyld i, at kvaliteten af årets druehøst er forringet betydeligt, og Le Figaro går så langt som til at sige, at den nye vin ikke tegner særligt lovende, hverken når det gælder kvalitet eller kvantitet.
Bourgogne har været særligt hårdt ramt af regnskyl, og hvis man skal tro Le Monde, skulle årgang 2008 stort set ikke være blevet til noget for distriktets mange økologiske og biodynamiske vinproducenter.....
....... ....


Forbruget af rødvin har overhalet hvidvin i USA. Og det er ikke mindst rødvin fremstillet på Pinot Noir-druer, der hitter. Disse fuldmodne druer stammer fra det californiske vinhus J. Jenkins Winery.
    Rødvin vinder over hvidvin i USA
    Amerikanerne har i mange år hældt mere hvidvin i glassene end rødvin. Men i år forventes forbruget af rødvin at stige med 3% til cirka 1,5 milliarder flasker. Det er ifølge The U.S. Wine Market, Impact Databank Review and Forecast 2008 det højeste antal flasker nogensinde og nok til at overtage førerpositionen.
    En af årsagerne til rødvinens fremmarch er den række af forskningsresultater, der gennem de senere år har afsløret rødvinens mange helsebringende egenskaber.

    Druer, der sælger ekstra godt
    Det er frem for alt vine med et druenavn på etiketten, som de amerikanske forbrugere går efter. Pinot Noir er utrolig populær i øjeblikket – hvilket, som vi tidligere har fortalt, blandt andet hænger sammen med filmen "Sideways", hvor druen og vinen hæves til skyerne. Forbruget af vine på Cabernet Sauvignon er dog også på stærk fremmarch.
    Salget af hvidvin i USA forventes at være nået op på cirka 1,4 milliarder flasker ved årsskiftet, og det vil være de amerikanske Chardonnay-vine, der med 756 millioner flasker vil udgøre hovedparten af vinene.
    Når det gælder importerede hvidvine, fører Pinot Grigio, der med en stigning i salget på 7% i år vil nå op på 216 millioner solgte flasker.
....... ....
Til_37/09
....... ....
    < Den glimrende Clos Apalta fra Casa Lapostolle i Chile længst til venstre i rækken blev udnævnt til årets vinder-vin. Den importeres af Philipson Wine.
    ....... ....
....... ....
Wine Spectators Top 100-liste
Hvert år smager medarbejderne hos det store amerikanske vinblad Wine Spectator over 19.500 vine, og hvert år siden 1988 har de offentliggjort en liste over årets Top 100.
Forleden kom den nye liste, og det er godt at se, at den ikke er alt for spækket med californiske vine. Redaktionen har været vidt omkring, og der er vine fra hele fjorten lande. Årets liste er den hidtil mest alsidige siden 1988.
Til højre bringer vi den første fjerdedel af listen.

En X-faktor: Begejstring
Af de 19.500 vine, som Wine Spectator har smagt i løbet af tolv måneder, fik over 5300 vine pointtal, som alle ligger i 90’erne på 100 point-skalaen, og de 25 på listen til højre fik alle over 93 point. Pomerol-vinen Château l’Evangile fik endda som den eneste vin 100 point.
Når Wine Spectator laver sin Top 100-liste, går redaktionen ikke kun frem efter point. Den ser også på priserne, mulighederne for at købe vinene i USA samt en X-faktor, som den beskriver som begejstring.
I snit fik de 100 vine 93 point – nogenlunde som i tidligere år. Gennemsnitsprisen pr. flaske har derimod sneget sig op til 52 dollars (265 kr.).
    Wine Spectators Top 25
    1. Clos Apalta, Casa Lapostolle, Colchagua Valley, Chile 2005
    2. Château Rauzan-Ségla, Margaux, Frankrig 2005
    3. Quinta do Crasto, Reserva Old Vines, Douro, Portugal 2005
    4. Château Guiraud, Sauternes, Frankrig 2005
    5. Domaine du Vieux Télégraphe, Châteauneuf-du-Pape La Crau, Frankrig 2005
    6. Pio Cesare, Barolo, Italien 2004
    7. Château Pontet-Canet, Pauillac, Frankrig 2005
    8. Château de Beaucastel, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2005
    9. Mollydooker, Carnival of Love, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2007
    10. Seghesio, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2007
    11. Château Clerc Milon, Pauillac, Frankrig 2005
    12. Don Melchor, Concha y Toro, Cabernet Sauvignon, Puente Alto, Chile 2005
    13. Mount Eden, Chardonnay, Santa Cruz Mountains, Californien 2004
    14. Vigneto La Villa, Aldo & Riccardo Seghesio, Barolo, Italien 2004
    15. Sette Ponti Oreno, Toscana, Italien 2006
    16. Elderton, Ode to Lorraine, Barossa, Australien 2005
    17. Argyle Extended Tirage, Willamette Valley, Oregon, USA 1998
    18. Château Malescot-St.-Exupéry, Margaux, Frankrig 2005
    19. Château Smith-Haut-Lafitte, hvidvin, Pessac-Léognan, Frankrig 2005
    20. Schrader, T6 Beckstoffer To Kalon Vineyard, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 2005
    21. Château l’Evangile, Pomerol, Frankrig 2005
    22. Avignonesi, Grandi Annate Riserva, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2004
    23. Jean-Paul & Jean-Luc Jamet, Côte-Rôtie, Frankrig 2005
    24. Chappellet, Pritchard Hill Estate Vineyard, Napa Valley, Californien 2005
    25. Andrew Will Winery, Champoux Vineyard, Horse Heaven Hills, Washington, USA 2005
....... ....
34/09
.............
Vi bliver hurtigere fra på torsdag
Forhåbentlig har vore læsere ikke haft alt for store problemer med at hente VinAvisen i de forløbne uger. Men ind imellem er det unægteligt gået lidt langsomt. Det skyldes, at vi har lagt vores webside over på en ny server, der åbenbart ikke har været godt nok gearet til den meget store trafik.
På torsdag bliver problemet løst, idet vi får opgraderet hastigheden betydeligt hos TDC. Det medfører, at VinAvisen på visse tidspunkter på torsdag vil være lukket – men det er heldigvis en god dag at gøre det på, idet langt de fleste læser avisen søndag eller mandag. Vi krydser fingre for, at opgraderingen forløber smertefrit.
.
Italiensk topvin i fint fransk selskab
Bordeaux’s vinkøbmænd, négocianterne, har deres helt eget salgssystem, Place de Bordeaux, hvorigennem de sælger nogle af de store Bordeaux-vine samt et meget lille udvalg af udenlandske ikon-vine. Det drejer sig blandt andet om californiske Opus One og chilenske Almaviva. Dog har samtlige af disse ikon-vine en eller anden forbindelse til det franske vindistrikt. Både Almaviva og Opus One ejes således af Baron Philippe de Rothschild S.A., der som bekendt har sin base i Bordeaux.
For første gang nogensinde er det nu lykkedes en italiensk vin – uden "french connections" – at blive lukket ind i varmen. Det drejer sig om topvinen Masseto fra det toskanske Tenuta dell’Ornellaia, der ejes af Marchesi de’ Frescobaldi.
Fordelen ved Place de Bordeaux er, at négocianterne via denne markedsplads sælger vin videre til mere end 100 forskellige lande.
Negocianterne vil få mulighed for videresalg af 20% af al den Masseto-vin, der kommer på markedet, hvilket svarer til sølle 6000 flasker.
....... ....
....... ....
Man skal tage skoene af, før man går i gang med at montere den store plasticpose inde i containeren.
    BiB XXXL
    Den danske ønolog Laura West er præsident for Performance BiB, en stor international forening, der samler vinboks-industrien og blandt andet arbejder med at sætte standarder for sektoren og hjælpe små og store producenter med at lave gode vine tappet på bag-in-box (bib).
    I den egenskab har Laura West og foreningen netop udgivet en grundig vejledning med titlen "Guide of Good Practices for the Transport of Wine in Flexitanks" – en guide, der henvender sig til alle, som transporterer vin i store containere.
    En flexitank er egentlig "bare" en almindelig container, men den fores med en kæmpemæssig plasticpose til vinen. Faktisk er der tale om nummer XXXL i Bag-in-Box.
    Af vejledningen fremgår det, at der er utroligt meget at tænke på, når kvaliteten og sikkerheden skal være i top, så det er godt, at Performance BiB og Laura West gør et fremragende oplysningsarbejde.
....... ....
Til_43/08
....... ....


Bernard Portet.
    Jorden rundt for at finde en mark
    Guestier er et kendt navn i Bordeaux. François Guestier arbejdede i 1700-tallet for ejeren af slottene Lafite og Latour, og hans søn ejede Château Beychevelle og blev en partner i det store vinfirma Barton & Guestier.
    Der flød vin i Guestier’ernes årer, og det gør der også hos en af deres nutidige efterkommere, den velhavende amerikanske forretningsmand John Goelet.
    I 1970 besluttede Goelet sig til at oprette en vingård et eller andet sted i verden, og han sendte derfor sin gode ven, den franske ønolog Bernard Portet Jorden rundt i to år for at finde den helt rigtige mark og det bedste klima til fremstillingen af vine i Bordeaux-stil.
    Bernard Portet er født i Cognac. Han voksede op på Château Lafite som søn af direktøren og fik sin uddannelse på vinuniversitetet i Montpellier. Forleden var han på besøg på VinAvisens redaktion, hvor vi smagte nogle af hans vine og lyttede til beretningen om hans eventyrlige liv.
     
    Grundlagde vinhuset Clos du Val
    Bernard Portet var kun 26 år, da han drog Jorden rundt to gange på sin opdagelsesrejse. Han var overalt, hvor der kan gro vin. Han undersøgte alt. I Chile fandt han egnede marker, men på den tid var der uro i landet, så i stedet fandt han sin kone.
    Men så kom han til det californiske Napa. Her var markerne; 49 hektar i distriktet Stags Leap. Og her grundlagde han i 1972 sammen med John Goelet vinhuset Clos du Val.  
    Kun fire år efter blev en vin fra Clos du Val sammen med fem andre californiske vine udvalgt til at deltage i den legendariske smagning i Paris, hvor californierne vandt stort over franske topvine fra Bordeaux – det er der i nyeste tid kommet to spillefilm ud af.
     
    Clos du Val blev nummer ét
    Efter 1976-smagningen var franskmændene naturligvis vrede. Der var ikke det, der ikke havde været i vejen – for varmt i lokalet, de forkerte dommere – og de amerikanske vine havde overhovedet ikke potentiale som gemmevine, sagde de.
    Ti år efter blev smagningen af de samme vine og årgange gentaget, og her blev Clos du Val nummer ét. Og i 2006 – 30 år efter den første smagning – afholdt man igen en smagning, og her slog Clos du Val og tre andre californiere igen de franske vine.
    Det har både californierne, Clos du Val og Bernard Portet levet højt på lige siden.
    I de 38 år, Bernard Portet har samarbejdet med John Goelet, har han fundet flere marker og været involveret i flere vinerier: Taltarni i det australske Victoria, Clover Hill og Lalla Gully på Tasmanien og senest Domaine de Nizas i det franske Languedoc.
    Nedenfor er der stjerner til de vine fra Clos du Val, som vi smagte i forbindelse med Bernard Portets besøg, og i de kommende uger smager vi nogle vine fra de andre vingårde, der i dag er samlet i Goelet Wine Estates. Vinene importeres af House of Wine.
....... .......... ....
46-48
...................
23 postkort fra Prosecco-land
I september besøgte Anker appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver spumante på druen Prosecco. Det kom der 23 postkort ud af. De tolv første sendte vi i uge 44, uge 45, uge 46 og uge 47; her kommer de næste tre.
......................

................
Gregorio Bortolin fremviser sit computerstyrede anlæg, der holder styr på temperatur og tryk i et batteri af små Charmat-tanke.
    13. postkort fra Prosecco-land:
    Succes med ændrede spisevaner
    Under vores vinrejse i Prosecco-land besøgte vi en række af de bedste vinhuse. Et af dem er Cá Salina i Valdobbiadene, hvor Gregorio Bortolin har indrettet familiens vinkælder, så den nærmest er usynlig, skjult under en høj bakke.
    Ifølge Gregorio Bortolin har den boblende Prosecco haft stor succes i de seneste år, og det skyldes ændrede spisevaner.
    – Vi foretrækker lettere retter, siger han. – Vi spiser ikke mere så meget rødt kød, vi går ind for fisk og grønsager – alt det, der kræver lettere vine og gerne vine med bobler, som giver øget friskhed og livlighed.
    – Og så må man heller ikke glemme, at vi med den moderne teknik har fået mulighed for minutiøst at styre vinens indhold af bobler og alle de vigtige aromastoffer.
    – Prosecco er en fattig vin – fattig på alkohol, fattig på krop, men rig på aroma.
    ,.............,,
......................

................
Nogle af Bisols vine ses på postkortet her, og foran dem står jord fra fem af markerne som en illustration af den store forskellighed i terroir.
    14. postkort fra Prosecco-land:
    Italiens mest kostbare vinmark
    Familien Bisol har siden 1542 lavet vin i Valdobbiadene og har igennem århundrederne samlet 100 hektar jord fordelt på 21 marker rundt omkring byen. I dag står brødrene Antonio og Eliseo Bisol ved roret sammen med deres sønner, og de har drevet firmaet frem til at være et af distriktets bedste med en vifte af fortræffelige vine.
    En af markerne, som vi travede op til, ligger i top-området Cartizze. Den er på 3 hektar og skal efter sigende være Italiens mest kostbare vinmark. Dens værdi skønnes at være cirka 1,5 millioner euro pr. hektar (11 mio kr.). Vi trådte forsigtigt på den dyre jord.
    ,.............,,
.......... ....
33/09
...................

................
VinAvisen repræsenterede Danmark i en gruppe af vinskribenter fra England, Irland, Letland, Norge, Polen, Rusland, Spanien, Sverige og Tjekkiet.
    15. postkort fra Prosecco-land:
    Et underjordisk smagelokale
    I Bisol’s kælder ligger der tusinder af flasker med Prosecco-spumante til anden-gæring. Det gælder også i det underjordiske smagelokale, hvor vi som deltagere i en gruppe af internationale vinskribenter deltog i en smagning af husets vine.
    Man kan også smage vinene i Relais Duca di Dolle, et vincenter med syv ferielejligheder, restaurant etc., som vinhuset har indrettet i et middelalderligt cistercienser-kloster i landsbyen Rolle. Her afholdes der blandt andet kurser, og i maj måned arrangeres en gastronomisk udflugt, Jadavagando.
    Endelig er Bisol – sammen med sejlsportscenteret Vento di Venezia – gået i gang med at genskabe en gammel vinmark på øen Mazzorbo, nabo til øen Burano i den venetianske lagune (øen med de fine kniplinger).
    Blandt andet har man indsamtlet 100 værdifulde vinstokke af druesorten Dorona, der tidligere blev dyrket på øerne omkring Venedig. De første par tusinde flasker og et nyt turistcenter vil være klar i 2011.
    ,.............,,
..... ..
Asiatisk vin vil frem i verden
Den store internationale konkurrence for vin og spiritus, International Wine & Spirit Competition (IWSC), er netop blevet afholdt i London. Og i år var der bemærkelsesværdigt mange asiatiske vine med blandt de i alt 7000 indsendte flasker. Japanerne bidrog således med 75% flere vine end sidste år, mens det for indernes vedkommende drejede sig om en stigning på 38%. Kina er også kommet med på vognen og deltog for første gang i konkurrencen.
Og ikke nok med, at de asiatiske lande var rigt repræsenteret – de vandt også medaljer og priser i lange baner. Japanerne løb således med 40 priser for både vin og sake, mens Indien fik fem medaljer for rød- og hvidvin. Medaljerne tilfaldt alle landets største vinhus Champagne Indage.
......................................
>33/09
....... ...........
....... ....
Lafòa-vinenes meget flotte etiketter viser en bronze-skulptur omgivet af ornamenter i østrigsk Art Nouveau-stil fra omkring år 1900. Skulpturen, der er udført af kunstneren Guido Muss Mosnà, står ved indgangen til Luis Raifers vingård, hvor den repræsenterer naturkræfterne, der styrer planternes vækst.
    Smagning af alpevine
    Ved den store italienske smagning for et par uger siden blev fire vinhuse præsenteret, og siden har vi bragt vore kommentarer til vinene fra det umbriske Castello delle Regine (uge 46) og det sardiske vinhus Argiolas (uge 47). Nu er turen kommet til et tredje vinhus, der faktisk er et kooperativ med 310 medlemmer og et tungevridende navn: Colterenzio-Schreckbichl.
    Vinhuset ligger i det herlige landskab i Italiens nordligste hjørne op imod Brenner-passet i det distrikt, der på italiensk hedder Alto Adige – dvs. egnen ved det høje (alto), øverste løb af floden Adige.
     
    Et grønt hav af vinløv
    Sydtyrol, som området også kaldes – i modsætning til Tyrol, der ligger oppe i Østrig – er fantastisk smukt med en ren luft og et sublimt køkken, med snedækte bjerge og vinstokke, som vokser højt hævede på pergolaer, så man kan gå under druerne. Et svævende grønt tæppe af vinløv. Sydtyrol er bestemt et besøg værd.
    Ved smagningen talte vi med Wolfgang Raifer, hvis far, Luis Raifer, har været en forgangsmand og iværksætter for vinproduktionen i hele området. Selv ejer han markerne, der leverer druer til de fornemme vine med navnet Lafoia – kostbare vine, der er udstyret med nogle af de flotteste etiketter, vi har set i nyere tid.
    Colterenzio-Schreckbichl er et af de 90 italienske vinhuse, der i vinguiden Gambero Rosso ti gange eller mere har fået tre glas. VinAvisen giver ikke glas, men stjerner, og dem er der mange af nedenfor i denne uges smageliste.
....... ....
Webside vurderer vinforretninger
Wine-Searcher.com er en webside, hvor man kan søge på mere end 3 millioner vine, se hvad de koster, og hvor de forhandles rundt omkring i verden.
Som noget nyt vil man fra næste år kunne finde endnu en service på siden i form af en vurdering af de mange vinforretninger, der henvises til. Danske forretninger vil således også kunne komme i søgelyset.
Vurderingerne baseres dels på feed back fra Wine-Searcher’s brugere, dels på "under cover" besøg af websidens folk. Vinforretningerne vil ifølge Just Drinks kunne opnå guld, sølv eller bronze.
Wine-Searcher er i øvrigt en indbringende forretning. Foruden 10.000 betalende medlemmer sponsoreres websiden af 400 vinforretninger, som til gengæld får deres bannere på siden. I år vil Wine-Searcher omsætte for et beløb svarende til 12 millioner kr. ....
....... ....
39-12
......... ....
    10 gange så dyr på 40 år
    Onsdag den 3. december kl. 18 afholder Bruun Rasmussen i København en meget stor vinauktion med eftersyn om tirsdagen kl. 13-17 og om onsdagen fra kl. 13.
    Det er 40 år siden, det store auktionshus begyndte af sælge vin, og dengang som nu var topnumrene vine fra de klassificerede slotte i Bordeaux – idet priserne dog har ændret sig betragteligt i løbet af de 40 år.
    Fx blev en vin som Château Cheval Blanc 1947 dengang vurderet til 1000 kr. pr. flaske. I 2006 opnåede en tilsvarende flaske hammerslag på 108.000 kr.

    Lille hund, stor flaske
    Med 466 lots til en værdi af mere end 4 millioner kr. er den kommende vinauktion den hidtil største i den 40-årige periode. Kataloget præsenterer simpelt hen en fantastisk skatkiste af fine gamle vine – bordeaux, bourgogne, champagne, portvin osv.
    Med på auktionen er to store vinsamlinger, der begge har ligget i kældre med køleanlæg, så de har holdt en konstant temperatur. Vinene er derfor generelt i en meget fin stand.
    I det flotte katalog er der også blevet plads til lidt humor i form af billedet her. Det viser en sød lille hund og en meget stor flaske – en Château Cheval Blanc 2001 i størrelsen Melchior, dvs. 1800 cl eller 24 flasker. Der er kun fremstillet seksten flasker i den nævnte årgang, vurderingen lyder på 60.000 kr. – og hunden følger ikke med.
    Kataloget kan læses ved at klikke her.

    Flasker med bibelske navne
    Melchior er et af de navne, som man har givet store flasker til henholdsvis champagne og bordeaux. Disse flasker blev måske oprindelig fremstillet til det russiske hof, og de fik i 1800-tallet navne efter bibelske fyrster – intet mindre kunne gøre det. Her er navnene – men det er nu sjældent, man ser de helt store flasker:
    * Jeroboam (til champagne 3 liter = 4 normale flasker – til bordeaux 5 liter = 6,67 flasker).
    * Réoboam (4,5 liter = 6 flasker).
    * Methusalem (6 liter = 8 flasker – i Bordeaux hedder den Impériale).
    * Salmanazar (9 liter = 12 flasker).
    * Balthazar (12 liter = 16 flasker).
    * Nebuchadnezzar (15 liter = 20 flasker).
    * Melchior (18 liter = 24 flasker).
    * Caspar (27 liter = 36 flasker).
....... ....
45-49
...............
....... ...
På et af de mange gamle billeder ses her i forreste række fire berømte kokke: Søren Gericke, Roy Hurtigkarl, Erwin Lauterbach og Jan Hurtigkarl.
    Stor bog om dansk gastronomi
    Få har i den grad beskæftiget sig med dansk gastronomi som Bent Christensen, så naturligvis måtte det være ham, der skrev værket ”Gastronomien i Danmark” (288 sider, 600 kr., Lindhardt & Ringhof).
    Bogen er stor og tung (2,3 kg) og spækket med billeder, gamle spisekort, citater, indfald og udfald. Den virker nærmest som en skrapbog, samlet af en mand med sans for både mad og mennesker.
    Når man igennem mange år har fulgt med i dansk restaurantliv og nydt dejlige måltider hos flere af dets aktører, er det morsomt at gå på opdagelse i det fyldige materiale og opleve den kolossale udvikling, der er sket i dansk gastronomi siden 30’erne.
    Vinen spiller kun en lille rolle i hele dette store billede, men bogen bør alligevel finde plads under vinnyderens juletræ.
....... ....
Fusion mellem Rhône-kooperativer
De to franske kooperativer L’Union des Vignerons des Côtes du Rhône (UVCDR) og Vignerons de l’Enclave des Papes fusionerer til januar. De ligger begge i Rhône og vil til sammen fremstille 55 millioner flasker om året, hvilket ifølge Meininger's svarer til omkring 30% af al den vin, der produceres i Côtes du Rhône.
L’Union des Vignerons des Côtes du Rhône har en omsætning på 72 millioner euro (cirka 537 mio. kr.) om året og Vignerons de l’Enclave des Papes på omkring 16 mio. euro (cirka 119 mio. kr.).
Ved at slå pjalterne sammen kan kooperativerne spare en del penge – blandt andet ved at tappe vinen på flasker i et fælles tappeanlæg. Efter fusionen regner kooperativerne således med at kunne nå op på en omsætning på omkring 100 mio. euro (cirka 745 mio. kr.). Fusionen betyder også, at mere end 3000 vinproducenter bliver forenet under én og samme hat.
....... ....
    Petrus på overarmen
    Nogle får tatoveret kærestens navn, andre en drage eller bare et flot mønster. Og så er der Daniel Sobolevskiy fra Brooklyn i New York. Han går i dag rundt med en tatovering af etiketten på en flaske Petrus på sin overarm.
    Sobolevskiy er en lidenskabelig nyder af Bordeauxvin, og han må have pengepungen i orden. Blandt hans favoritter er Château Margaux årgang 1996, Haut Brion 1989 og så selvfølgelig Petrus – især årgangene 1995 og 2000.
    Tatoveringen blev udført af den prisbelønnede tatovør Alexander Mikhailin, og det må have taget meget lang tid at lave den. Tænk bare på alle de små snørklede detaljer …
....... ....
08-07/09
........ ....
........ ....
Hospices de Beaune med det fantastiske mønstrede tag.
    544 fade til salg i Hospices de Beaune
    Sidste søndag var der travlhed i Bourgognes vinhovedstad Beaune. For 148. gang var byens gamle hospital, Hospices de Beaune, rammen om den legendariske vinauktion, hvor seneste årgang Bourgognevin kommer under hammeren. Auktionen giver hvert år en rettesnor for de priser, man kan forvente på vinen.
    Det var ligesom de forgangne tre år Christie’s, der stod for auktionen, og der blev i alt budt på 544 fade med vin, hvoraf de 450 indeholdt rødvin. Det var det laveste antal fade, der har været til salg på auktionen i de sidste 21 år. I alt indbragte salget lidt over 3 millioner euro (cirka 22,4 mio. kr.), hvilket var 800.000 kr. mindre end sidste år.
    Årsagen til det indskrænkede antal fade er årets markant mindre vinhøst. I nogle af de bedste appellationer har høsten kun været halvt så stor som normalt.

    Det gik bedre end forventet
    Den vin, der blev solgt for højeste bud, var en helt ny cuvée, Pommard-Epernots Premier Cru, Cuvée Dom Goblet, der blev sat til salg for første gang og indbragte en gennemsnitspris pr. fad på 5750 euro (cirka 43.000 kr.)
    Et særligt fad, President’s Barrel, bliver hvert år udbudt til salg, og pengene fra netop dette fad går til et velgørende formål. I år indbragte fadet 50.000 euro (cirka 373.000 kr.).
    Hos Christie’s mener man, at salget er gået bedre end forventet, når man tager den finansielle krise i betragtning samt det faktum, at der var 63 færre fade end sidste år.
    Og kvaliteten af den nye årgang Bourgognevin er der ifølge auktionshuset intet galt med. Seniorkonsulent Anthony Hanson kalder den ligefrem for "en Bourgogne-elskers årgang".
....... ....
Californisk vinindustri bliver sorteper
Siden den dag, Californiens guvernør Arnold Schwarzenegger underskrev statsbudgettet for år 2008, er det gået drastisk ned ad bakke med statens økonomi. Årsagen er blandt andet en stigning i arbejdsløsheden, og at børsmarkedet er faldet med omkring 20%.
Det forventes, at Californien i år vil få et underskud på 11,2 milliarder i statskassen, en situation, der har fået guvernøren til at gribe til en nødplan. Planen går ud på at hæve forbrugsafgifterne på vin til syv gange så meget.
Organisationen for den californiske vinindustri, The Wine Institute, er imod ideen. Den undrer sig over, at et underskud på statsbudgettet i den grad skal gå ud over statens vinproducenter og drueavlere.
....................
    Musik på vinglas
    Det er utroligt, hvad der ligger af film på YouTube. Blandt andet har vi fundet hele 40 film, der viser mennesker, som spiller på vinglas, og nogle af dem er fantastisk dygtige. Musikken er alt fra Harry Potter til Beethoven.
    Prøv at klikke her, og se selv. Den eneste anke, vi har, er, at der kun er vand i glassene. Der burde jo være hvidvin til de høje toner og rødvin til de dybe ...
    Når man vil se film på YouTube er det i øvrigt en god idé at se på, hvor mange stjerner, de har fået. Kvaliteten angives med 1-5 stjerner. Der er jo både skidt og kanel blandt de mange film, som er lagt ind.
 
........ ....
41-45
........ ....
........ ....
Der bygges luksus på livet løs i Dubai, som fx disse opsigtsvækkende skyskrabere, der er inspireret af flammen på et stearinlys. Det er byggefirmaet Sama Dubai, der står bag opførelsen, som er godt i gang. Tårnene skal blandt andet rumme hotel og luksusrestaurant.
....... ....
    Tyskland og Østrig indtager Dubai
    Dubai, der er det største af de Forenede Arabiske Emirater, er en smeltedigel af elegante hoteller, forlystelser, sol, strand og vand, Og det er også en magnet for denne verdens rigeste mennesker og livsnydere, der gerne stikker dybt i lommerne, når det gælder mad og vin.
    De store klassiske franske vine har længe haft gyldne tider i Dubai, men nu er man så småt begyndt at få smag for vine fra andre vinlande.
    Det vil Tysklands og Østrigs førende vinproducenter gerne benytte sig af, og nogle af dem er derfor sammen taget til Dubai for at udbrede kendskabet til landenes fornemme og kostbare Riesling- og Grüner Veltliner-vine.
    Ved en stor middag for Dubai's vinbranchefolk på Grand Hyatt Hotel vil producenterne præsentere en række af vinene.
    Det er ifølge Decanter blandt andet vinproducenterne fra Schloss Johannisberg og Schloss Vollrads i Tyskland og Laurenz V og Weingut Bründlmayer i Østrig, der har taget den lange rejse til Emiraterne.
Cellartracker har rundet 10 millioner flasker
I uge 26 fortalte vi om det gratis program www.cellartracker.com, som hjælper folk med at holde styr på deres vine. Dets succes må siges at være overvældende. I 2004 holdt det styr på 350.000 flasker – i oktober i år rundede det 10 millioner flasker, hvilket gør det til det største program af sin art på verdensplan. Hele 65.732 vinentusiaster bruger programmet, der ligeledes byder på verdens største samling af vinanmeldelser. Da vi sidst skrev om Cellartracker var der 586.000 anmeldelser – i dag lyder tallet på 720.856.
....... ....
........ ....
Etiketten på flaskerne fra champagnehuset Armand de Brignac er af tin og af form som Spar Es. Af samme årsag er champagnen blevet kendt under navnet ”Ace of Spades” eller bare ”Ace”.
    Kostbar kæmpeflaske hos Systembolaget
    Vi har tidligere skrevet om hip-hop-stjernen Jay-Z, hvis yndlings-champagne var den berømte Cristal fra Louis Roederer. Jay-Z inddrog gang på gang champagnen i sin kunstudfoldelse, hvilket gav champagnehuset en masse dejlig gratis reklame.
    Men en dag kom Louis Roederers direktør, Fréderic Rouzaud, med nogle negative udtalelser omkring denne forbindelse mellem hip-hop-verdenen og hans champagne. Stjernen vragede derfor åbentlyst Cristal på sin næste video til fordel for den meget mindre kendte champagne fra Armand de Brignac. Siden da har salget af denne champagne haft vind i sejlene og er i dag yderst eftertragtet.
    Nu får svenskerne mulighed for at købe en enkelt flaske Armand de Brignac Brut Gold i den flaskestørrelse, der hedder Methusalem. Den kan, som vi har skrevet ovenfor, rumme 6 liter vin eller 8 normale flasker, og den er opkaldt efter Noahs bedstefar, der ifølge Biblen blev 969 år gammel. Den store flaske, som kan købes via Systembolaget, kan ifølge WOW News erhverves for den nette sum af 48.850 skr. (cirka 35.500 kr.).
    Får man ikke lige fat i Methusalem-flasken, så kan man trøste sig med 54 almindelige flasker af champagnen samt 12 flasker Armand de Brignac Rosé.
....... ....
46-45
....... ....
    Historien bag etiketten: Bedstemor på flasken
    Tidligere i år besøgte Frank Lindgaard Larsen vingården Fattoria di Fugnano et par kilometer uden for San Gimignano i Toscana. Her fortalte ejeren, Laura dell’Aira Pensabene, den rørende historie om, hvordan hun i sin tid erhvervede vingården – en historie, der hænger nøje sammen med etiketten.
    Det stod ikke skrevet i stjernerne, at det var vindyrkning i Toscana, der skulle blive Lauras fremtid; oprindelig studerede hun jura i Palermo på Sicilien. Det var hendes bedstefar, der købte vingården for på sine gamle dage at kunne pusle lidt med vin og oliven, og gården blev hurtigt et yndet samlingssted for hele familien.
    Da bedstefaren døde, så hans to døtre, Christina og Giovanna, ingen anden udvej end at sælge Fattoria di Fugnano, men Laura, der er datter af Giovanna, og som dengang var bare 23 år, sagde: - Ikke tale om. Jeg tager til San Gimignano og fortsætter med at drive gården. Så hun skiftede de højhælede sko og Gucci-tasken ud med gummistøvler og arbejdshandsker, og snart hjalp også mor Giovanna og tante Christina til med vinproduktionen.
    Der var selvfølgelig en del modstand fra de lokale vinbønder, der ikke havde megen tiltro til, at den lille bypige kunne magte en sådan opgave, men Laura voksede med opgaven, og nyder i dag stor respekt fra sine kolleger.
    Da hun skulle finde på et navn og en etiket til sin vin, var det nærliggende for hende at bruge et gammelt billede af sin mormor, Gina, og opkalde vinen efter hende. Vinen kan købes hos Toscavini.
...................
.....................

.............
...............
............
    Drinks til gravide
    - Nej tak, jeg skal bare have et glas vand. Sådan lyder det ofte fra vordende mødre, når der bliver serveret velkomstdrinks i festligt lag. Mens resten af selskabet nyder velsmagende og farvestrålende drinks, nipper de til postevandet. Nu kommer en ny svensk bog, "Drinkar för gravida" fra forlaget Parasoll, de gravide kvinder til hjælp.
    Her er nok af drinksopskrifter at vælge imellem med oplagte navne som Baby Caipirinha og Virgin Mojito.
    Da samtlige drinks er uden alkohol, burde vi vel egentlig ikke skrive om bogen på Den Stærke Side. Men vi vil gøre en undtagelse – drinks er jo drinks, og i bogen er de kreeret, så de ligner den ægte vare.
    Bogen er på 96 sider og koster 101 kr. Den kan købes hos forlaget Adlibris.
.............
...................... ..... .........................
34-07/09
....................
..................
.........................
    ...............
      Smagning af Rom

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt to flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Karukera Rhum, Vieux Reserve Speciale, Marquisat de Sainte Marie, Guadeloupe, Frankrig, 42%
      360 kr., KB Vinimport
      En kraftigt smagende tør rom med et godt bid af eg og noter af valnødder. Der er lidt druebrændevin over smagen. Sagen til den, der ikke er til de mere søde mørke rom-typer.


      Clément Rhum Agricole, 6 år, Martinique, Frankrig, 44%
      465 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Der er peber og andre krydderier over både duften og smagen af denne tørre, mørke rom. Det er en kraftig sag, som varmer godt en kold vinteraften.

      .................
...... ..............
36-51
.........,,,,,,,,,

...... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Vin-Stysiek har fået forhandlingen af vine på økologiske druer fra Vina Ijalba Logrono i Rioja, Spanien.
    * 1010 Vin og Estwine.dk har optaget importen af vine fra Staete Landt, Marlborough & Bergström i det amerikanske Oregon.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...... .... ....................
45-48
....................
    Ugens vinøse billede
    René Kjelde har sammen med sin vinklub, Randers Vinlaugh og Sydhimmerlands Vinselskab, været på årets vintur til det sydlige Rhône, og ved Château de Beaucastel i Châteauneuf-du-Pape har han taget dette billede, der viser en af områdets karakteristiske stenede vinmarker. Stenene er kartoffelstore, runde og lyse og dækker ofte vinmarkerne ned til en meters dybde.
    Selv om stenene gennem århundrederne har gjort vinmarksarbejdet temmelig besværligt for vinbønderne, ville man nødigt undvære dem. Om dagen reflekterer de solens stråler, så druerne får lys nedefra, og om natten virker de som varmedunke, der afgiver al den varme, de har suget til sig i dagens løb – begge dele til stor fordel for druernes modning.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
...... ............. ....
18-17
..................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 33, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 143 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Clos du Val


Clos du Val, Pinot Noir, Carneros, Californien 2006
189 kr., House of Wine
En elegant rødvin med en liflig Pinot-duft og en frisk og dejlig smag – mere europæisk end californisk. God lang eftersmag.


Clos du Val, Zinfandel, Napa Valley, Californien 2006
129 kr., House of Wine
Flot og lækker rødvin med kraftig duft og en blød og bred frugtsmag, der fint maskerer de 14,5% alkohol. Dertil en lille sødme. Trods de mange procenter er vinen ikke spor sprittet, bare lækker.


Clos du Val, Chardonnay, Napa Valley, Californien 2006
159 kr., House of Wine
Kraftig duft og kraftig smag – en flot hvidvin med et klart billede af den gode drue og med fint integreret fad.




Smagningen af vinene fra Colterenzio-Schreckbichl


Lafóa, Cabernet Sauvignon, Schreckbichl Colterenzio, Alto Adige / Südtirol, Italien 2004
330 kr., Jens Wines & Spirits
En stor vin i fuldstændig balance, lige så elegant som flaskens udstyr. Den har en dybrød farve, en liflig duft og en smag, der indtager munden med mange facetter. Bør have samspil med et rigtig godt stykke kød.


Lafòa, Sauvignon Blanc, Schreckbichl Colterenzio, Alto Adige / Südtirol, Italien 2007
220 kr., Jens Wines & Spirits
En perfekt hvidvin på druen Sauvignon Blanc. Den har en indtagende duft og en meget ren og frisk druesmag med de smagsnuancer, der kendetegner druen: hyldeblomst, nyslået græs, citrus og lidt eksotiske frugter.


Formigar, Cornell, Schreckbichl Colterenzio, Chardonnay, Alto Adige / Südtirol, Italien 2007
205 kr., Jens Wines & Spirits
Meget lækker hvidvin med et flot billede af den gode Bourgogne-drue, understreget af diskret fadlagring. En vin, der er meget anvendelig til mange lettere retter, ikke kun fisk og skaldyr. Helt billig er disse vine ikke, men det er vine, der er kælet for.


Villa Nigra, Cornell, Schreckbichl Colterenzio, Pinot Nero, Alto Adige / Südtirol, Italien 2006
225 kr., Jens Wines & Spirits
Tør rødvin med en liflig duft og en smag, der giver et rent og klart billede af den gode drue. Fem store stjerner. Skænk den til en ikke alt for kraftig ret – og gerne let afkølet.


Atisis, Cornell, Schreckbichl Colterenzio, Gewürztraminer, Alto Adige / Südtirol, Italien 2007
195 kr.,Jens Wines & Spirits
En muskuløs hvidvin med 15½ procent alkohol, men samtidig med så meget frugt og krydderi, at man næsten ikke mærker procenterne. Men al den alkohol i en hvidvin er nu ikke lige os …




Hvidvin


Velt 1, Koenigsegg, Schloss Halbturn, Burgenland, Østrig 2007
89 kr., ved 12 flasker 75 kr., Barrique Vinimport
En mild og frisk hvidvin med en dejlig duft af forårsblomster og med en fyldig smag af citrusfrugter. Og så har flasken skruelåg.




Rosévin


Finca Gabriel, Rosé Nevado, Syrah, Mendoza, Argentina 2007
89 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Rosévin med fedme og en vis tørhed, der gør den egnet til mad. I slutningen er der et lille bittert bid.




Rødvin


Cono Sur, Pinot Noir, Chile
49,95 kr., i denne uge (uge 48): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rigtig lækker rødvin til en yderst menneskevenlig pris – især i denne uge. Den har en dejlig duft og en smag med frisk frugt, en lille sødme og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2007
49,95 kr., The Wine Company
Dejlig rødvin med god, kraftig duft og en bred, kompleks smag med toner af peber, lakrids og krydderurter. Prisen er yderst rimelig.


Castillo de Monesma, Cabernet Sauvignon / Merlot, Crianza, Somontano, Spanien 2002
79 kr., Stæhr
Flot duft og flot smag. En dejlig rødvin i god balance med moden og kraftig bouquet og en blød smag med masser af frugt. Dertil en god, tæt syre.


Barda, Pinot Noir, Rio Negro, Patagonia, Argentina 2007
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og meget lækker rødvin og meget karakteristisk Pinot Noir. En kultiveret Pinot.


Frankland Estate, Isolation Ridge Vineyard, Cabernet Sauvignon, Frankland River, Australien 2005
129 kr., Vinens Verden
Rødvin med fyldig bærsmag og en lækker blødhed – og et flot billede af Cabernet-druen. Vinen er kraftig, men samtidig elegant og med tilpas syre.


Les Vins de Vienne, Les Cranilles, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
79 kr. året ud, derefter 89 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En dejlig, vellavet rødvin med god, saftig frugt og en god mundrensende syre. Og så bliver den hængende længe i munden.


Nookamka, Petit Verdot, Riverland, Australien 2003
150 kr., Vinkrogen
Flot rødvin, der lægger sig godt i munden med en saftig smag med toner af solbær og krydderier. Skænk den gerne til fx vildt med en lidt kraftig sauce.


Soluna, Premium, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
99,50 kr., Irma
Denne rødvin er ikke kun lavet på økologisk dyrkede druer. Den har også fået en Fairtrade-etiket, fordi arbejderne i de fjerne marker og i vineriet er blevet behandlet fair og ikke er udnyttet. Vinen er rigtig dejlig. Den har en god duft og en smag, der breder sig i munden med blødhed og mange facetter – cedertræ, tobak, blød lakrids … En udpræget madvin.


Poderi di Luigi Einaudi, Nebbiolo, Langhe, Piemonte, Italien 2006
99 kr., Oxholm Vin
Tør, saftig, let krydret rødvin med dejlig frugt og en fornem syre – en suveræn vin. Glimrende til prisen. Prøv den fx til rapand.


Bocca di Lupo, Tormaresca, Aglianico, Castel del Monte, Puglia, Italien 2004
179 kr., Fondberg
Spændende rødvin, Ulvens Mund, med en interessant duft – med toner af cigar – og en kompleks, dyb smag. Den har muskler og kræver et stærkt modspil fra maden. Den må godt ligge et par år endnu.


Terrodora di Paolo, Campore, Taurasi, Campania, Italien 2001
274 kr., Gravesen Vine
Elegant rødvin i fornem balance. En vin, breder sig i munden med silkeblød frugt, fint krydderi og en perfekt afstemt syre. Dertil en lang eftersmag.


Marqués de Vargas, Rioja, Spanien 2004
199 kr., Vingalleriet.com
Rød Rioja, når det er bedst. Vinen er tør, harmonisk, fuld af frugt og med en lang fløjlsblød eftersmag.


Dessilani, Barolo, Piemonte, Italien 2003
149,95 kr.; i denne uge (uge 48): 79,95 kr., SuperBest
En pæn og venlig lille hverdags-Barolo. Stjernerne gælder tilbudsprisen.


Pezat, Bordeaux Superieur, Frankrig 2006
149,75 kr., Vinmonopolet
En dejlig rødvin, der dufter koncentreret af brombær og blåbær. Den er kraftig og tør med en god struktur og med en anelse lakrids til slut. Drik den til krydrede kødretter.


Kendall-Jackson, Vintner’s Reserve, Pinot Noir, Californien 2006
154,95 kr., Amka
Pæn rødvin med karakteristisk Pinot-smag med toner af hindbær. Prisen gør lidt ondt.


Laborie, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2006
69,95 kr., SuperBest
Denne rødvin har udmærket saft, en lille sødme og god citrussyre. En rigtig rar vin til en lav (tilbuds)pris.


Laborie, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2007
69,95 kr., SuperBest
Kraftig, lidt enkel rødvin med god duft og en saftig smag.


Viña Tarapacá, Gran Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2007
99,75 kr. indtil jul, derefter 129,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er præget af en markant frugtsødme, som mange sikkert vil kunne lide.


Conquista, Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina 2006
69,95 kr., i denne uge (uge 48): 33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Pæn og venlig rødvin uden større vingefang, men til en attraktiv tilbudspris.


Finca Sophenia, Reserve, Cabernet Sauvignon, Tupungato, Mendoza, Argentina 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Kraftig rødvin med en markant fadlagring. Prisen gør lidt ondt.


Elephant Hill, Syrah, Hawkes Bay, New Zealand 2007
115 kr., Vin i Skoven
Kraftig og saftig rødvin med et ret smalt smagsbillede med markant syre. Flasken har skruelåg, og prisen gør lidt ondt.


Benuara, Cusumano, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2007
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin har kraftig frugt og en masse krydderi. En vin til en lige så kraftig ret. Flasken har en elegant glasprop.




Sød Vin


Quinta Infantado, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2001
149 kr., Portugisisk Vinkælder
Rigtig dejlig portvin med god sødme og en syre, der afbalancerer sødmen.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.