Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 49, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 49
Fra 1. til 7. december 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 46, ,,,,,,VinAvisen uge 47,,,,,,,,VinAvisen uge 48
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
....... ....
Færre vinflasker til flere vinnydere
I uge 14 fortalte vi, at vinproduktionen på verdensplan i løbet af 2007 var faldet med 6,9% til 266,7 millioner hektoliter. Tallene stammede fra den internationale vinorganisation OIV (Office International de la Vigne et du Vin). Nu er OIV kommet på banen med de sidste nye tal, der viser, at den globale vinproduktion i år vil nå op på mellem 260,4 og 273,4 millioner hektoliter.
Der er således nærmest tale om en stagnation i forhold til sidste år, hvilket ikke mindst skyldes, at der i år er fremstillet mindre vin i nogle af de førende europæiske vinlande. I Frankrig er produktionen faldet med 2,9%, i Portugal med 11% og i Østrig med 9%. Nedgangen opvejes dog af en større vinproduktion i blandt andet USA og New Zealand.
Til gengæld går det stadig fremad, når det gælder forbruget af vin på verdensplan – noget, der skyldes et stigende antal vinglade forbrugere i lande som Rusland, Kina, Indien og Thailand.

Revision af chilenske appellationer
Chiles vinområder er inddelt efter en lov, Dekret 464, som ikke har været revideret siden 1986. Så nu er det på tide, mener den chilenske regering, og den er derfor i samarbejde med vinorganisation Wines of Chile gået i gang med at finde frem til en ny inddeling af appellationerne – en inddeling, som i højere grad reflekterer den store forskelligartethed i jordbundsforhold og klima, som præger det chilenske vinland.
Ifølge Decanter er der blandt andet planer om at inddele Maipo Valley i tre DO’er (Denominacións de Origen): Et kystområde, et centralt område og så et område med betegnelsen Alto (høj), for de vinmarker, der ligger tættest på Andesbjergene.
Wines of Chile sørger for, at også vinproducenter, vinmagere og drueavlere får lov til at give deres besyv med under udarbejdelsen af de nye appellationer. Og dette er nyt i Chile, hvor det hidtil ene og alene har været regeringen, der har udarbejdet diverse vinøse love.
Der arbejdes hurtigt på sagen, og hvis alt går vel, vil en ny vinlov være en realitet allerede om to måneder.



Drueklaser som denne breder sig i Pfalz, der nu har flere vinmarker med Riesling-druer end Mosel. DWI.
    Mere Riesling i Pfalz end Mosel
    Tyskland er en af verdens førende producenter af Riesling, og der tilplantes stadig flere vinmarker med den populære hvidvinsdrue. For 10 år siden havde de tyske vindistrikter tilsammen 15,590 hektar vinmarker med Riesling – i dag lyder tallet på 16.065 hektar, hvilket er en stigning på 3%.
    Mosel har altid været Tysklands store Riesling-område. Men nu er vindistriktet overhalet indenom af Pfalz, som i dag har 5455 hektar tilplantet med Riesling-druer i forhold til Mosels 5376 hektar.
    Interessen blandt de tyske vinproducenter for at fremstille rødvin er dog også tiltagende. Mellem 1998 og 2004 skete der næsten en fordobling af arealet med rødvinsdruer fra 10.658 hektar til 20.095 hektar.
....... ....
49-52
....... ....
Oregon tænker på miljøet
I den amerikanske stat Oregon gør vinhusene ikke bare en stor indsats for at lave god vin, men også for at skære ned på CO2-udslippet. Stadig flere vinproducenter benytter sig af solenergi, og for nylig kunne Domaine Drouhin Oregon indvi sit nye solenergisystem. Systemet består af i alt 500 paneler og er dermed det hidtil største, når det gælder statens vinindustri.
Hvis vinhusets navn lyder bekendt, er det ikke så mærkeligt. Ejeren er nemlig det berømte Maison Joseph Drouhin i Bourgogne.
....... ....

Sådan foregår det hos det franske bødkerfirma Seguin Moreau, når fadene toastes. Om nogle få år vil firmaet også kunne tilbyde vinproducenterne fade, der forstærker bestemte aromaer i vinen.
    Egetræsfade, der forstærker aromaen
    Toasting – svidning af det indre af nye egetræsfade – er en kendt metode til at påvirke vinens aroma i en bestemt retning.
    Nu går Seguin Moreau, Frankrigs førende bødker inden for fremstillingen af vinfade, nye veje. Virksomheden har i de sidste fem år arbejdet på at kunne identificere de kemiske molekyler i træet, som overfører bestemte karaktertræk og aromastoffer til vinene. Det er lykkedes, og det har nu gjort det muligt at fremstille fade, som er i stand til at forstærke aromaen af fx bær eller krydderier i vinene.
    I 2011 regner Seguin Moreau med at kunne have en produktion af de nye fade klar til salg.

    For og imod i Bordeaux
    I Bordeaux er vandene delte. Nogle vinproducenter mener, at enhver mulighed for at kunne kontrollere vinfremstillingen og derigennem påvirke vinenes karakter, er et gode. Andre rynker på næsen og ytrer, at det primære formål med fadmodning ikke er at opnå en eller anden bestemt aroma, men derimod at give vinen farve og langsomt men sikkert ilte den.
    Det var de samme delte vande, der gjorde sig gældende, da EU sidste år tillod medlemslandene at bruge egetræsspåner under vinfremstillingen i stedet for fade.
    Hos Seguin Moreau håber man dog meget, at de franske vinproducenter i stigende omfang vil begynde at bruge spåner. Bødkerfirmaet har nemlig for nylig købt 49% af Boisé France, Frankrigs største producent af egetræsspåner.
.......
Spanske egetræsfade på vej
Spanien har vidtstrakte egetræsskove, og de spanske vinproducenters glæde for fadlagring er kendt viden om. Alligevel har spanierne mærkværdigvis nok aldrig selv fremstillet egetræsfade til brug for vinproduktionen. Men ifølge WOWnews har en bødkervirksomhed i Rioja Alta nu gennem en årrække eksperimenteret med fremstilling af fade på den spanske eg Quercus Pyrenaica, og det ser ud til, at denne eg vil være yderst velegnet, og at man derfor vil kunne sætte en større produktion af vinfade i gang.
.............
42-45-49-02
....... ....


Elisabetta Geppettis vingård Pupille ligger ved landsbyen Pereta små 100 km's kørsel vest for Orvieto i et herligt syd-toskansk landskab, som vi kun kan anbefale som feriemål.
    Store vine fra Maremma
    For en måned siden var der en stor smagning i København af vine fra fire italienske tophuse. I de forløbne uger har vi bragt vore smage-resultater af vinene fra Castello delle Regine (uge 46), det sardiske vinhus Argiolas (uge 47) og tyroler-kooperativet Colterenzio-Schreckbichl (uge 48). Her slutter vi med Fattoria Le Pupille i det toskanske Maremma.
    I 1970’erne var Godset Pupille en bondegård i nærheden af den charmerende lille landsby Pereta 10 km syd for Scansano. Kun et lille sted med 2 hektar Sangiovese-druer.
    I 1978 skabte man appellationen Morellino di Scansano DOC, og vingårdens ejer, Elisabetta Geppetti, besluttede, at hun ville prøve at lave store vine – vine, der kunne vinde "tre glas" i vinguiden Gambero Rosso og erobre pladser på vinkortene i denne verdens berømteste restauranter.
     
    Mange Gambero Rosso-glas
    Elisabetta Geppetti gik i gang og hyrede den italienske stjerne-ønolog Giacomo Tachis, og i 1985 kom hendes første vin.
    Andre vine er siden kommet til, og specielt hendes vin Saffredi er blevet en kultvin – til en pris her i Danmark på 550 kr.
    2004-årgangen af Saffredi fik tre glas i den seneste udgave af Gambero Rosso, og mon ikke også 2005, som vi smagte, vil vinde glas til Elisabetta Geppettis righoldige glassamling.
    I 1994 kom hendes dessertvin SolAlto. En vidunderlig sød vin, der til 150 kr. for en ½ flaske er lidt af et fund.
    Nedenfor i ugens smageliste er der topstjerner til fire af Elisabetta Geppetis vine.
....... ....
....... ....
Briter vilde med sydafrikansk vin
Storbritannien er den største importør af sydafrikansk vin, og til trods for den herskende finansielle krise er importen fra juli 2007 til og med samme måned i år steget med hele 27% til 363 millioner liter vin.
En ny undersøgelse, foretaget af den førende britiske online vinhandel SA Wines Online i samarbejde med tv-kanalen Southern Africa Direct, viser nu, at hovedparten af de briter, der køber sydafrikansk vin, gør det i kølvandet på en rejse til Sydafrika.
Faktisk besøger mere end en halv million briter hvert år Cape Town og ikke mindst vindistrikterne rundt om byen. Når de vender hjem igen, er de bidt af både sydafrikansk vin og mad.
....... ....
    Sådan dekanteres en gammel portvin
    Hvis man er indehaver af en fin gammel portvin og har tænkt sig at åbne den her til jul, bør man først se den glimrende video, som Decanter har lagt ind på You Tube. Her viser Tim Stanley-Clarke fra Symington Family Estates, der ejer flere berømte portvinshuse, hvordan man åbner og dekanterer en Graham portvin årgang 1980.
    Og det er ikke så lige til. I videoen er korkproppen mørnet – hvilket ofte er tilfældet i de gamle portvine – og der skal både ståltråd og en nylonstrømpe til, før Stanley-Clarke er tilfreds og parat til at skænke sig et glas af den ædle gamle vin.
. .......... ....
46-48
....... ....



Mangel på vinmagere i Washington
Vinindustrien i staten Washington har gennemlevet en næsten eksplosiv vækst. I løbet af de sidste otte år er antallet af vinhuse firdoblet, og nu vinker problemerne forude i form af manglende arbejdskraft. Foreløbig drejer hjulene rundt, men det varer ikke længe, før nogle af vinhusene får svært ved at skaffe vinmagere og andre medarbejdere til funktioner, der kræver en vinøs uddannelse.
Statens vinproducentforening, Washington Association of Wine Grape Growers, vil nu gøre en indsats for at oplyse om den kommende mangel. Håbet er, at lokke unge mennesker i Washington, der måske ikke havde tænkt på en karriere i vinbranchen, til at tage fx en vinmager-uddannelse. Den slags tilbyder både Washinton State University og Yakima Valley Community College. De nyudklækkede vinmagere vil kunne være sikre på et job – og sandsynligvis til en meget høj løn, idet der vil være rift om dem.

    Løftet pegefinger under Riesling-arrangement
    For nylig afholdtes det såkaldte Riesling Fellowship for tredje gang på britisk jord. Det er et særligt arrangement, hvor den berømte hvidvinsdrue fejres, og hvor deltagerne nyder god mad ledsaget af masser af lige så god Riesling-vin.
    Arrangøren er Wines of Germany, og deltagerne er førende producenter af Riesling-vine fra Tyskland, Frankrig, Østrig, New Zealand og Australien. I år deltog også chilenske vinproducenter for første gang.
    Årets hovedtaler var lederen for det tyske forskningscenter for ønologi i Geisenheim, professor Hans Rainer Schultz. Han er i gang med et større forskningsprojekt, hvor de klimatiske ændringers påvirkning af vinstokke, druer og vin studeres til mindste detalje. Og han kom med en advarsel til de fremmødte vinproducenter:
    Indtil videre har de køligere beliggende vinregioner i vid udstrækning haft glæde af de ændrede vejr- og temperaturforhold. Men snart vil billedet vende, og vinhusene vil få svært ved fortsat at fremstille vine af topkvalitet. De bør derfor indse alvoren og udvikle klare strategier for fremtiden i samarbejde med forskningen, lød det fra professoren.
. .......... ........... ....
33/09
....... ....
Vindende vinmager diskvalificeret
Vinmager Duncan Savage fra Cape Point Vineyards har haft det alt andet end sjovt, siden han for nylig vandt vinmager-konkurrencen Diners Club Winemaker of the Year 2008.
Det er en af Sydafrikas mest prestigefyldte konkurrencer, så han burde jo være ovenud lykkelig. Men desværre har Duncan Savage ifølge Decanter måttet stige ned af vindertaburetten og levere prisen tilbage. Det viste sig nemlig, at der var færre end 3000 flasker på markedet i Sydafrika af den hvidvin – Isliedh 2006 – som var årsagen til, at han vandt. Og det er et brud på konkurrencereglerne. Nu er man så i fuld gang med at finde en vinder-erstatning...........
....... ....


På afstand ligner centret Copia en blanding af en moderne kirke og en bunker. Men bag den stramme facade gemmer der sig oplevelser af enhver art inden for vin, mad og kunst.
    Center opkaldt efter overflodens gudinde
    I 1996 fik den altid initiativrige vinproducent Robert Mondavi en idé. Han ville skabe et oplevelsescenter i Napa Valley, hvor vin, mad og kunst gik op i en højere enhed.
    I 2001 var centret en realitet, og det blev døbt Copia efter den romerske gudinde for rigdom og overflod. Og centret har da også en overflod af tilbud til livsnydere i form af vin- og madkurser, undervisning i vindyrkning, restauranter, vinbutikker, haver med økologisk dyrkede frugter og grønsager, udstillinger, film og koncerter. Rammen om det hele er en 80.000 kvadratmeter stor moderne bygning i metal, beton og glas.

    Pengekassen er tom
    Da en horde af glade mennesker for en uge siden skulle til et arrangement i centret, blev de mødt af en lukket indgangsdør med et skilt, der uden nogen form for forklaring bekendtgjorde, at Copia var midlertidigt lukket.
    Ifølge WineSpecator er årsagen, at centrets økonomi er helt i bund. Copia er et non-profit foretagende, hvor finansieringen kommer fra billetsalg, medlemskaber, donationer osv. Og der er gennem de senere år simpelt hen ikke kommet penge nok i kassen.
    For en måned siden bebudede ledelsen bag centret da også, at den ville forsøge at sælge Copia for derefter at lease en del af centret. Hvad der i øjeblikket sker bag de lukkede døre, er ikke godt at vide.
........ ....... ....
>33/09
....... ....
Hestemandens vinmark
Den italienske markis Mario Incisa della Rocchetta var ikke kun et medlem af Antinori-familien; han var også opdrætter af heste. I 1940’rne skabte han således en berømt hesterace, Dormello Olgiata.
Han var imidlertid også en stor elsker af franske vine, og da han fandt ligheder mellem egnen i det toskanske Bolgheri og Graves-distriktet i Bordeaux, fik han indført nogle franske Cabernet Sauvignon- og Cabernet Franc-vinstokke og anlagde en mark.
Vinstokkene fik han fra sin gode ven Eli de Rothschild på Château Lafite, og fætteren Piero Antinori og den berømte vinmager, Giacomo Tachis, hjalp ham i gang med at lave vinen.

En af de første supertoskanere
Sådan fødtes i 1944 en af Italiens største vine, Sassicaia (Den stenede Vinmark).
I første omgang var vinen kun bestemt som familiens dagligvin i stedet for de ret tarvelige vine, der dengang var i handelen. Først med årgangen 1968 kom vinen i handelen fra familiens vingård, Tenuta (Godset) San Guido, og den blev berømt som en af de første supertoskanere.
Nu var Sassicaia jo lavet på Cabernet-druer, der ikke var godkendt i Toscana, så den kunne kun sælges som en bordvin og senere som en IGT – omend til stadig heftigere priser.
I slutningen af 90’erne blev den taget til nåde og fik endog sin egen appellation, DOC Bolgheri Sassicaia. Den blev dermed den eneste italienske vingård med egen appellation.

Barnebarnets vingård
Dette var historien om Sassicaia, og den blev aktuel forleden, da Mario Incisa della Rocchettas barnebarn, Piero, var på besøg i København for at præsentere familiens vine.
I dag laver familien nemlig ikke kun Sassicaia. Den ejer også vingården Tenuta di Salviano i Umbrias Orvieto, Agricola Punica på Sardinien (i samarbejde med Cantina Sociale di Santadi) og Bodegas Chacra i det argentinske Patagonien, hvor den sidste vingård blev skabt i 2004 af Piero med god hjælp fra hans danske ven, Hans Vinding-Diers.
Under smagningen talte Piero varmt om sit sydamerikanske eventyr med en mark, der blev tilplantet i 1932 og i dag bærer tykke, knudrede Pinot Noir-vinstokke.
Vi smagte både Sassicaia og de sardiske og argentinske vine, og nedenfor i ugens smageliste er der fornemme stjerner til dem.
....... ....
Piero Incisa della Rocchetta
..... ..........
39-12
..... ..........
23 postkort fra Prosecco-land
I september besøgte Anker appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver spumante på druen Prosecco. Det kom der 23 postkort ud af. De første 15 sendte vi i uge 44, uge 45, uge 46, uge 47 og uge 48; her kommer de næste tre.
......................

................
Daniele Agostinetto skænker sin mousserende vin på den helt rigtige måde – i et glas, som holdes mest muligt på skrå, så vinen kan flyde ned uden at miste for mange bobler.
    16. postkort fra Prosecco-land:
    En vinmark kræver en skov
    Daniele Agostinetto har kun en lille mark, men laver store vine. Marken er på 10 hektar og ligger i top-området Cartizza, og alle vinstokkene er over 40-50 år gamle. Hvert år laver han cirka 19.000 herlige flasker, og de er forbavsende billige i forhold til den glimrende kvalitet.
    – Det er simpelt hen ikke muligt for mig at lave mere vin, siger han, – for de stejle marker kræver en masse arbejde.
    – Andre med lige så stejle marker må sprøjte med helikopter, men det slipper jeg for. Jeg har nemlig en skov op til min mark. Det er vigtigt med en skov, for insekter og andet skab vil meget hellere opholde sig inde i skoven end ude på min mark. Og inde i skoven bor der fugle, der kommer ud og spiser insekter – fugle har ikke spor lyst til at bo i en vinmark. Så pesticider er faktisk ikke noget, jeg har brug for.
    ,.............,,
......................

................
Paolo Bisol og sønnen Giustino foran et par af de fem store presser. Alt er i rustfrit stål.
    17. postkort fra Prosecco-land:
    120 vinbønder leverer druerne
    Ruggeri & Co. er et stort og meget moderne vinhus i Valdobbiadene med fornemme vine, en del af dem fra top-zonen Cartizze.
    Vinhuset er grundlagt af den gamle vinfamilie Bisol i 1950 og ledes i dag af Paolo Bisol og hans søn Giustino. De fremstiller hvert år cirka en million flasker, hvoraf de 30% eksporteres til tyve lande.
    Selv har de kun 12 hektar marker. Druerne køber de af 120 små vinbønder, hvoraf mange kun har vindyrkning som en bibeskæftigelse, og Paolo Bisol fortalte, at familien har et langvarigt og nært forhold til alle disse mennesker: – Vi har ingen kontrakter med dem. Alt foregår på et personligt plan. Vi følger arbejdet med druerne nøje, og holder de ikke kvaliteten, bliver der ikke noget køb.
    Under høsten modtager Ruggeri druerne, og specielt lørdag og søndag er der travlt. Så har leverandørerne nemlig fri fra arbejde og kan optræde som vinbønder. Derfor har vinhuset opstillet hele fem presser, der kan klare det store rykind og fordele mosten i et batteri af små tanke.
    Arbejdet i vineriet er meget håndværksmæssigt, og Paolo Bisol fortæller, at man gør alt for at undgå brugen af svovl.
    ,.............,,
.......................
45-49
...................................

................
Ruggeris top-spumante Giustino B. hed oprindelig Giustino Bisol, opkaldt efter vinhusets grundlægger. Men efternavnet blev forkortet til B, da et andet vinhus, Disederio Bisol, protesterede. Bisol er en stor familie der på egnen. Den har lavet vin siden 1542.
    18. postkort fra Prosecco-land:
    En god snak om korkpropper
    Under besøget hos Ruggeri & Co. smagte vi både stillevine og spumanter – blandt andet den lækre Extra Dry Giustino B.
    Da vi var ved at være færdige, sagde Paolo Bisol, at vi lige skulle smage hans nye rosé spumante. To flasker blev hentet og skænket rundt – hvorefter vi måtte konstatere, at den ene var angrebet af propsyge.
    – Nå, så skulle jeg alligevel ikke have hentet de flasker, udbrød Paolo Bisol med en mine, der udtrykte ærgrelse og vrede.
    Han og sønnen gik straks i gang med at hente nye flasker og nye glas og smage og godkende og skænke rundt. Det var, som om de ville prøve at "fortynde" propsygen med flere nye flasker. Og så fik vi os ellers en god snak om de forkætrede korkpropper, mens vi nød den dejlige rosé.
    Under vores rundtur i Italien mødte vi ikke én vinmand eller -dame, der ikke var godt trætte af korkpropper og gik fuldt og helt ind for skruelåg. Men producenterne af den mousserende spumante har jo unægteligt det problem, at man endnu ikke har opfundet et rigtig lækkert skruelåg til boblevine.
    ,.............,,
....... ....
Britiske afgift-stigninger med kort varsel
Den britiske brancheorganisation for vin og spiritus, WSTA (Wine & Spirits Trade Association), ser rødt. Den britiske regering har nemlig bebudet en stigning af afgifterne på vin og spiritus på 8%, og den skal træde i kraft her og nu, lige før julehandelen for alvor sætter ind.
Også tidligere på året fik afgifterne et spark opad, hvilket betyder, at de alt i alt, når året er omme, vil være steget med hele 17% i forhold til 2007.
Stigningen rammer ifølge Decanter frem for alt vine i den billigere ende af prisskalaen, idet regeringen samtidig skærer momsen på flaskerne ned til 15%.
Fra WSTA lyder det forarget, at den britiske regering dermed lader det gå ud over almindelige hårdt arbejdende forbrugere, der ikke har råd til de dyre vine.
....... ....
08-07/09
...... .....


Vinmarker i det smukke vinområde McLaren Vale i South Australia. www.mclarenvale.info.
    Al for meget australsk vin
    Den australske vinindustri må skride til handling, hvis ikke Australien igen skal ende med en nærmest uudtømmelig vinsø. Sådan lød de barske ord på den nyligt afholdte Wine Industry Outlook Conference i Sydney.
    Som det er nu, bliver der i gennemsnit høstet 1,9 millioner tons druer hvert år – 1,5 millioner tons ville være mere end rigeligt til at leve op til verdens efterspørgsel på australsk vin.

    Kraftig reducering af vinproduktionen
    På konferencen blev det foreslået, at den årlige vinproduktion skal reduceres med 20%, og at der i løbet af de næste ti til femten år skal skæres ned på antallet af vinproducenter, så Australien ender med at have omkring 1000 til 1500 producenter. Det ville også betyde en nedskæring af arealet af vinmarker, der i dag ligger på omkring 170.000 hektar.
    Reduceringen skal ifølge nyhedstjenestenVitisphere frem for alt ske i de meget varme områder i midten af Australien, hvor der produceres masser af vin til lave priser. Netop inden for denne vinkategori falder eksporten markant i disse år til de to største aftagerlande af australsk vin, Storbritannien og USA.
    Det vil tage nogle år, før diverse omlægninger og reduceringer giver pote. Derfor er det også vigtigt, at man kommer i gang her og nu, hvis den australske vinindustri skal have en levedygtig fremtid, lød opråbet altså på konferencen.
........ ....
Eiswein fra svenske Blaxta Vingård
Tyskland, Østrig og Canada er berømte for deres Eiswein – eller icewine, som man siger i sidstnævnte land. Men også i Sverige fremstiller man den søde vin. Det foregår hos Blaxta Vingård, og ligesom i de andre lande, hvor vinen laves, høstes druerne først, når frosten har sat ind, og termometret viser under 8 minusgrader.
Det gjorde det en sen aften i sidste uge, og høstarbejderne skyndte sig ud i vinmarken og gik i gang med at plukke de frosne Vidal-druer – et arbejde, der ifølge WOWnews fortsatte hele natten.
Klokken 4 om morgenen var 950 kilo druer i hus. Med et par kilo mere dagen efter, nåede man efter presningen op på 420 liter supersød druemost.


Fortræffelig bog om dansk vinhistorie
Det hæderkronede gamle vinfirma Kjær & Sommerfeldt har udgivet en fortræffelig bog om sig selv og om dansk vinhistorie, og firmaet har fået vinskribenten Niels Ehler til at skrive bogen
Det har han gjort med bravur. På 80 sider fortæller han om en utrolig udvikling, og han gør det ved at beskrive, hvordan en vinhandel igennem 130 år har importeret vin, solgt vin, gemt vin for tyskerne og betjent både kongelige og berømte, restauranter og private og en hær af vinelskere.

Interessant viden og mange anekdoter
Bogen giver et indblik i det københavnske handelsliv, en vinkypers liv og fremstillingen af vine op igennem det 20. århundrede. Man får en masse interessant at vide og underholdes af mange sjove anekdoter.
Den flot illustrerede og smukt tilrettelagte bog er en oplagt julegave til alle, der handler med vin – og til alle de mange, der igennem årene har købt vin i Danmarks fornemste vinbutik i Gammel Mønt i København.
Bogen koster 199 kr. og kan købes i butikken (tlf.: 33 93 34 44) eller bestilles via e-mail.
....... ....
41-45
....... ....
Vin til allergikere
Nogle mennesker er allergiske overfor rødvin, hvilket skyldes vinens indhold af histamin og tannin.
Derfor har den norske vin- og spiritusgruppe Arcus for et par måneder siden lanceret en rødvin med en meget lille mængde af de to stoffer.
Ken Creek hedder vinen, der stammer fra Australien, og det ringe indhold af histamin og tannin er opnået ad teknisk vej under selve vinfremstillingen. Man sørger blandt andet for, at vinmosten ikke er nær så længe i kontakt med drueskindene som normalt, ligesom vinen heller ikke bliver fadlagret. Under filtreringen af vinen udskilles der yderligere en del tanniner og histaminer.
Ken Creek er ifølge WOWnews blevet revet væk fra forretningshylderne i Norge, hvilket ikke mindst skyldes de norske aviser. I flere af dem blev vinen fejlagtigt udråbt til at være en vin, man ikke får tømmermænd af …
Arcus sælger også en anden rødvin til allergiske norske forbrugere, nemlig den amerikanske vin Falling Feather.
....... ....


Det gamle fine Hôtel de Paris i Monte Carlo i Monaco ligger med udsigt ud over Place du Casino. Dybt nede under hotellet findes en af verdens mest berømte vinkældre.
    Verdens største hotel-vinkælder
    Monaco er et navn, der emmer af luksusbutikker, kasinoer og store biler. Og fyrstedømmet ved Middelhavets kyst har da også altid været et trækplaster for de rige og berømte. Så selvfølgelig er det også her, man finder den største hotel-vinkælder i verden. Det drejer sig om den 16.000 kvadratmeter store vinkælder, der ligger 10 meter nede under det fornemme Hôtel de Paris.
    Hotellet, der blev opført i 1864, ejes – ligesom det berømte kasino i Monte Carlo og en række andre luksus-etablissementer – af SBM (Société des Bains de Mer), en organisation, som blev grundlagt i 1863 af prins Charles d. 3. af Monaco.
    Vinkælderen rummer cirka 500.000 flasker, der i alt er vurderet til 10 millioner euro (cirka 74.500.000 kr.). Og blandt de mange klenodier finder man Château Pétrus, Château Lafite, Romanée-Conti, Dom Pérignon og Cristal Roederer. Webkameraer overvåger da også kælderen 24 timer i døgnet.
    Da fyrstinde Grace af Monaco, alias filmstjernen Grace Kelly, i 1976 holdt sin 20 års bryllupsdag med fyrst Rainier d. 3., foregik det i netop denne vinkælder og sammen med en skare af udvalgte gæster.
....... ....
46-45
....... ....
Rusland, et fremtidigt eksportmarked
Man taler meget om, at Kina og Indien er de nye store eksportlande, når det gælder vin fra de vestlige lande. Men også Rusland bør tælles med blandt fremtidens gunstige markeder.
Ifølge Wine Intelligence vil forbruget af vin i Rusland være fordoblet inden år 2020, og det er frem for alt kvalitetsvine fra de traditionelle europæiske vinlande – og ikke mindst fra Frankrig – som russerne lægger i indkøbskurvene.
Årsagen til det stigende forbrug er en stadig større russisk middelklasse med pengepungen i orden.
To tredjedele af al den vin, der bliver solgt hvert år i Rusland, sælges i Moskva, mens St. Petersborg kommer ind på en andenplads som det næstvigtigste marked.
....... ....


De nyudklækkede sommelierer fra den svenske Sommelierskolan i Malmø ser afslappede ud efter en hård dags vel overstået eksamen.
    Glade svenske sommelierer
    I Danmark fik vi i 2007 langt om længe en sommelier-uddannelse. Rammen er Hotel- og Restaurantskolen i København, og uddannelsen er blevet en stor succes.
    I Sverige har de indtil flere forskellige vinøse uddannelser, og ligeledes siden 2006 en skole, Sommelierskolan, i Malmø.
    For nylig blev endnu et hold sommelierer udklækket fra den svenske skole. Den endelige eksamen varede en hel dag og omfattede en teoretisk prøve og en sensorisk bedømmelse af vine og spiritus. Dernæst stod den på dekantering og servering, og til sidst gjaldt det så den internationale prøve Wine & Spirit Education Trust Advanced Certificate, WSET. Består eleverne den, kan de, hvis de efterfølgende tager endnu et diplom, læse videre til Master of Wine.
    10 elever bestod – de seks af dem endda med en ”guldstjerne” på diplomet – så nu er det totale antal uddannede sommelierer fra skolen oppe på 56.
....................
34-07/09
....... ....
Maskiner, trends og aroma i Sacramento
I Sacramento i Californien afholdes der hvert år en stor udstilling, The Unified Wine & Grape Symposium (UWGS), hvor alt det nyeste inden for maskineri til vinproduktion bliver præsenteret.
I 2009 løber udstillingen af stabelen fra den 27. til 30. januar, og den vil byde på meget andet end fremvisning af maskiner. Der vil være en række foredrag, hvor vin og miljø, nye forbrugertrends samt andre aktuelle emner inden for vinindustrien bliver taget under behandling.
Som noget helt nyt er der sat en ekstra dag af til et aroma symposium, hvor der bliver stillet skarpt på oprindelsen af de forskellige aromaer i en vin, og hvilken betydning diverse dyrkningsmetoder og fremstillingsteknikker kan have for aromaen.
....... ....


Sød ser den jo ud, den lille robot. Og så er den i stand til at skelne mellem flere forskellige vinmærker.
    Vin-robot i Guinness rekordbog
    I uge 32 2006 fortalte vi om Wine-bot, en robot udviklet af det japanske firma NEC System Technologies i samarbejde med Mie University. Robotten kunne via en optisk føler aflæse de forskellige indholdsstoffer i en vin.
    Firmaet har siden fremstillet en forbedret model af robotten, som kan identificere mere end tolv forskellige vinmærker og vinaromaer. Og nu er denne robot blevet optaget i 2008-udgaven af Guinness World Records som verdens første sommelier-robot.
    Ifølge NEC System Tecnologies arbejdes der fortsat på at udvikle endnu dygtigere sommelierer.
....... ....
36-51
.........,,,,,,,,,
    En fyr på en stol
    Der var engang, da en supermarkedskæde satte lydskrift på bagetiketterne. Fx kunne der stå: Château Beychevelle (sjato bæsjøvæll).
    Det er man vist gået væk fra igen. Og egentlig kan det vel også være temmelig ligegyldigt, hvordan man udtaler navnet på en vin, bare den smager godt.
    Men af og til støder man altså på vinnavne, der er ret umulige – fx navne af baskisk oprindelse, som det er tilfældet med en del vine fra Chile og Argentina.
    Tag fx det argentinske vinhus Goyenechea, hvis vin Centenario vi i denne uge giver fem stjerner. Navnet er baskisk, men hvordan udtales det?
    Vinhuset er godt klar over problemet, og det har derfor lavet hosstående tegning – sådan udtales Goyenechea: Guy in a chair.
................................ ........... ....
    Historien bag etiketten: Berncasteler Doctor
    Fra en af vore læsere har vi fået en etiket med en god historie. Margit Frederiksen er indsenderen, og hun har sendt os en ældre etiket til hvidvinen Berncasteler Doctor fra vinhuset Deinhard & Co. i det tyske Koblens.
    Marken Doctor, hvorfra vinen stammer, ligger i byen Bernkastel ved Moselfloden, og byen er indbegrebet af tysk vinby med mange smukke bindingsværkshuse og vingårde.
    Herfra er der herlige vandreture op mellem de stejle vinmarker, der hæver sig bag byens huse. Fx kan man gå op til borgruinen Landshut med en fantastisk udsigt. Eller man kan besøge Mosel-dalens berømteste mark: Bernkastler Doctor med en af Tysklands dyreste vine.
    Navnet Doctor har en historie: Engang i 1300-tallet var ærkebispen af Trier, Boermund d.2., blevet forfærdelig syg. Hans læger havde opgivet ham, men en vinbonde fra Bernkastel sagde til ham: – Prøv, om ikke min vin kan hjælpe.
    Biskoppen drak et bæger eller to og – oh, mirakel! – blev omgående rask. I taknemmelighed udbrød han: – Denne vin er i sandhed den bedste doktor!
    Vi siger tak for etiketten og historien og håber, at andre læsere har lyst til at komme med forslag til etiketter. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
...................
.....................

.............
...............
.......... ... ........

......... ... .....
16 forskellige ginmærker stillede op til midt-vestjyske distriktsavisers konkurrence om at blive kåret til Danmarks bedste.
.......... ... ........
Stor test af gin
Erik Mortensen, der skriver om vin i de midt-vestjyske distriktsaviser, har sammen med et smagepanel smagt seksten ginmærker.
Formålet med øvelsen var dels at ramme en pæl igennem fordommen om, at gin blot er gin, dels at påvise, at der er tale om et produkt med utroligt mange forskellige facetter, hvis fællestræk er smagen af enebær.
Samtidig var målet at finde markedets smagsmæssige vinder, så der kunne kåres en Danmarksmester. Til højre ses den rækkefølge, panelet nåede frem til.
 
Er gin på vin gin?
Vinderen af testen er fransk, og det er nr. 6, G’vine Gin, også. Men det er et spørgsmål, om G’vine kan betragtes som en "ægte" gin.
G’vine er fremstillet ved destillation af vin, og det mener andre gin-producenter er snyd. Alle andre gin’er er nemlig lavet på korn.
Men uanset hvad, skriver Erik Mortensen, så er produktet meget spændende.
.......... ... ........
. ..................... ....
18-17
..................
.........................
    ...............
    Smagning af Rom

    Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt tre flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
    Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




    Karukera Rhum Vieux, Marquisat de Sainte Marie, Guadeloupe, Frankrig 1995, 42%
    563 kr., KB Vinimport
    En spændende og harmonisk rom med tørrede abrikoser i duften og med en fyldig smag, der byder på eg, tobak, anis og en anelse røg til slut.


    Plantation Rum, Guyana 1990, 45%
    385 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Te, moden frugt og brændt gummi mødes i duften af denne aromatiske rom. Den har stor fylde, er nærmest cremet, og har en uendelig lang eftersmag med noter af mørk karamel.


    Flor de Caña, 18 år, Nicaragua, 40%
    399,95 kr., Strandgården
    En dejlig blød og rund rom med moden frugt, mørke rosiner og et strejf af lakrids i den lange eftersmag.
      .................
...... ....

48-01
,,,,,,,,,,,,,,

...... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * HøjelseVinkælder har indgået aftale om import af vine fra vinhuset Rive Della Chiesa i Selva del Montello, Prosecco.
    * World of Wine har optaget importen af Vina Valdivieso fra Chile.
    *--,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...... ....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....
...................,,,
,

    Henrik Tachau Kristensen (f. 1978) blev udlært som tjener i 1998 fra Hotel Frederikshavn. Siden da har han arbejdet som tjener, sommelier og restaurantchef hos en lang række restauranter – blandt andet Nokken, Skagen Fiskerestaurant, La Bourgogne, Norsminde Kro og Munkebo Kro.
    I år 2000 åbnede Henrik Tachau Kristensen vinimportfirmaet 1010 Vin. I første omgang gjaldt det vine fra franske Mâcon, Alsace og Champagne – i dag omfatter forretningens sortiment flasker fra alverdens "cool climate" vinlande.
    Vinene håndplukkes fra unge, dynamiske vinproducenter, der har ambitioner om at blive de bedste i deres respektive vinregioner.
    Ud over vinforretningen har Henrik Tachau Kristensen travlt med sin nyåbnede restaurant på Grenen i Skagen, "Restaurant de 2 Have", der er indrettet i Danmarks nordligst beliggende bygning.
    Fritiden er selvsagt yderst begrænset. Er der tid, står den på rejser, skiløb og squash. Og går alt vel, er der også snart en vinbog på trapperne.
    Henrik Tachau Kristensen bor sammen med Lotte, som er souschef på Ruths Hotel i Skagen.
    Adresse: 1010 Vin, Suldrupvej 10, 9240 Nibe, tlf.: 40 87 39 86, e-mail: 1010vin@mail.dk, www.1010vin.dk, www.restaurantde2have.dk.
....................... ............. ....
34/09
,,, .....................................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 42 vine. Af disse vine var der 34, som fik mere end to stjerner, og 26, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 160 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Fattoria le Pupille


Elisabetta Geppetti, Fattoria le Pupille, Morellino di Scansano, Toscana, Italien 2007
90 kr., Jens Wines & Spirits
En glimrende rødvin til mad. Den har en god struktur, en vis tørhed og mange facetter i smagen. Skænk den til en god kødret med en god sauce.


Poggi Valente, Elisabetta Geppetti, Fattoria le Pupille, Riserva, Morellino di Scansano, Toscana, Italien 2005
220 kr., Jens Wines & Spirits
Fornem rødvin med et bredt smagsbillede. En stor italiener, harmonisk og lækker. Skabt til lige så fornemme middagsretter.


Saffredi, Elisabetta Geppetti, Fatoria le Pupille, Maremma Toscana IGT, Italien 2005
550 kr., Jens Wines & Spirits
Denne elegante rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Alicante er simpelt hen superlækker. Den fylder munden med vellyst, og den varer og varer i en lang eftersmag. Der er en perfekt balance mellem frugt, syre og tanniner. Den kan drikkes nu, men også gemmes i fem-seks år endnu. Fornem til mad, men også anvendelig som meditations-vin.


SolAlto, Elisabetta Geppetti, Fattoria Pupille, Maremma Toscana IGT, Italien 2005
150 kr. for ½ flaske, Jens Wines & Spirits
Utrolig lækker sød vin med en vidunderlig smag. I smagen er der abrikoser og fersken og melon og nødder og honning og altea og en fin syre, der afbalancerer sødmen. Plus et lille strejf af Botrytis – den ædle råddenskab. En af de bedste søde vine, vi har smagt i nyere tid. Flydende guld … Rimelig pris.




Smagningen af vinene fra Tenuta San Guido


Montessu, Agricola Punica, Isola dei Nuraghi IGT, Italien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Kraftig og flot rødvin, harmonisk og kompleks. Den har en dybrød farve, en intens duft og en bred, krydret og frugtagtig smag. Det er en vin til kraftige kødretter.


Tenuta di Salviano, Orvieto Classico Superiore, Italien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Glimrende hvidvin til en meget rimelig pris i forhold til kvaliteten. Den har en krydret duft og en lækker, blød og frugtagtig smag med mineralske toner og en fin blød syre.


Sassicaia, Tenuta San Guido, Bolgheri Sassicaia, Italien 2004 og 2005
600 og 700 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Den store italiener, som vi smagte i de to årgange – plus i årgangen 1998 til 2500 kr. Den gamle vin var fornemt udviklet, men de to andre er mere pengene værd – selv om de just ikke er billige. Det er begge utroligt lækre rødvine med en ren smag i perfekt balance og med mange facetter. Dertil en diskret fadlagring, der kun understreger og ikke maser sig på. Afgjort en nydelse.


Guidalberto, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien 2006
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Guidalberto er andenvinen til Sassicaia. Vi har anmeldt tidligere årgange af denne glimrende rødvin; i denne årgang fremtræder den med en flot og kraftig duft og en lækker, saftig og frisk smag af mørke bær med en anelse lakrids i eftersmagen. Den kan udmærket gemmes nogle år endnu.


Barrua, Agricola Punica, Sardinien IGT, Italien 2005
169,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En vin fuld af sol. Den har en dyb, næsten sort farve, en flot duft og en blød og lækker smag med toner af bl.a. chokolade. Det er en vin til kraftige retter.


Barda, Bodegas Chacra, Pinot Noir, Rio Negro Patagonien, Argentina 2007
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker rødvin og meget karakteristisk Pinot Noir. En kultiveret Pinot.


Cincuenta y Cinco, Bodegas Chacra, Pinot Noir, Rio Negro Patagonien, Argentina 2007
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Cincuenta y Cinco betyder 55 på spansk, og vinen har fået dette navn, fordi den er lavet på druer fra vinstokke plantet i 1955. Det er en vidunderlig fløjlsblød og delikat vin med en charmerende lille frugtsødme og diskret fad.


Treinta y Dos, Bodegas Chacra, Pinot Noir, Rio Negro Patagonien, Argentina 2007
399,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Treinta y Dos betyder 32 på spansk, og vinen har fået dette navn, fordi den er lavet på druer fra gamle, knudrede vinstokke fra 1932. Det er en Pinot i fin Bourgogne-stil med dejlig frugt, diskret fadlagring og en rank syre, der lover et langt liv. Lad den gerne ligge endnu fire-fem år.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er lavet på druerne Sangiovese og Cabernet Sauvignon. Den har en kraftig duft og et meget saftigt, omend lidt smalt smagsbillede. Le Difese betyder Vildsvinets stødtand.




Mousserende vin


Törley, Talisman, Demi Sec, Ungarn
120 kr., Bel-Mondi Scandinavia
Sød boblevin uden særlig meget mousse og med en ren smag uden større bredde.




Hvidvin


Domäne Wachau, Singerriedel, Smaragd, Riesling, Spitz, Wachau, Østrig 2007
199 kr., Kjær & Sommerfeldt
Smaragd er topkvaliteten i Wachau, og denne hvidvin er da også ubetinget en topvin. En herlig vin med en dejlig duft og en ren frugtsmag med mineralske toner, fersken og abrikos. Skænk den til en lige så elegant ret – eller brug den som apéritif.


J. Koegler, Riesling, Halbtrocken, Rheingau, Tyskland 2006
85 kr., Vingalleriet.com
Liflig hvidvin med en fin mineralsk duft og en forfriskende, ren frugtsmag med en lille charmerende sødme. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Tignanello, Antinori, Toscana IGT, Italien 2005
595 kr., Fondberg
Tignanello er Antinoris berømteste vin og en af de første supertoskanere – en af disse vine, der ikke kunne få Chianti Classico-appellationen, fordi der blev brugt forbudte druer, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Netop denne vin fik stor betydning for de nødvendige fornyelser i den italienske vinverden. Appellations-reglerne blev ændret, og i dag kunne Tignanello godt være en Chianti Classico DOCG, men Antinori holder fast ved blot at kalde den for IGT – en landvin. Vinen er utroligt lækker med en dyb farve, en fornem duft og en silkeblød smag, der breder sig i munden med mange facetter – chokolade, sorte bær, jordbær, måske lidt mint.


La Colonia Malbec, Norton, Mendoza, Argentina 2007
55. kr., Vinens Verden
En fuldblods argentiner, fuld af moden frugt med et strejf af lakrids og tobak. Så afgjort en vin, der bør nydes til mad. Et rigtig godt glas til prisen, og så har den skruelåg.


Peter Lehmann, Weighbridge, Cabernet Sauvignon / Merlot, South Australia 2006
69,75 kr. indtil jul, derefter 79,75 kr., Skjold Burne
Vellavet og saftig rødvin, der er meget anvendelig til mange retter. En rigtig god vin – med skruelåg.


Nookamka, Merlot, Riverland, South Australia 2003
109 kr., Vinkrogen
Fot rødvin med en krydret, tæt frugtsmag – en god vin til dem, der godt kan lide de lidt specielle australske vine.


Centenario, Goyenechea, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Mendoza, Argentina 2005
147 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Den er rigtig god, denne fadlagrede rødvin med en bred og blød Cabernet-smag og fint krydderi. Den er en elegant vin, der ikke skal hamle op med en peberbøf, men fx vil være glad for at få selskab af fugl eller lam. Eller en mørbrad.


Elephant Hill, Reserve, Syrah, Hawkes Bay, New Zealand 2007
175 kr., Vin i Skoven
Stor og meget dejlig rødvin med en fint krydret duft og en saftig og lækker smag. Helt i top.


Elixir, Haut-Médoc, Frankrig 2001
199 kr., på tilbud: 99 kr., A Vinstouw
Elegant og moden Bordeaux-rødvin med dejlig saft og bløde tanniner. Trods kun 12½ procenter har den god fylde. Stjernerne gælder tilbudsprisen.


Sainte Chapelle, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône Villages Sablet, Frankrig 2007
84,85 kr., året ud på tilbud: 43 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Typisk og god Rhône-rødvin med bred frugt og krydderi (peber). Et virkelig godt køb. Glimrende som julevin.


Vinha Do Monte, Alentejano, Portugal 2005
69 kr., Portugisisk Vinkælder
En tør og krydret rødvin med toner af peber, nelliker og kardemomme. Den har en lang og lækker eftersmag.


Jean Royer Le Petit Domaine, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrig 2005
99 kr., Oxholm Vin
En flot og meget krydret rødvin med noter af sort peber og med et godt bid af garvesyre. Den vil stå glimrende til lam og fuldmodne oste.


Julien Schaal Syrah, Western Cape, Sydafrika 2005
100 kr., Multi Wine
En rødvin fuld af moden frugt og varme krydderier og med et strejf af chokolade i eftersmagen. Den er kraftig – 14,5% alkohol – og vil egne sig fint til julemaden.


Zig Zag Zin, Zinfandel, Mendocino, Californien 2005
110 kr., Vinens Verden
Flot rødvin med muskler og procenter. En vin, der ubetinget skal have modspil fra en kraftig ret, der vil noget. Flasken har skruelåg.


Domaine de Nizas, Le Mas, Languedoc, Frankrig 2005
69,95 kr., House of Wine
Der er svampe over duften af denne rødvin, mens smagen er koncentreret med noter af blåbær og med et lille bittert bid til slut. Det er en kraftigt smagende vin, som så afgjort skal nydes til mad.


Belconte, Rocca, Salento, Puglia, Italien 2006
59 kr., Amka
En varm og harmonisk rødvin. Den er blød og rund og fuld af søde modne solbær og brombær.


Akutya Fáját, St. Andrea, Egri Borvidék, Ungarn 2006
60 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Udmærket rødvin, der med sin tørhed og gode frugt er en oplagt madvin.


Delicato, Shiraz, Californien 2006
64,95 kr. eller 45 kr. ved 2 flasker; i denne uge (uge 49): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
God, blød frugt, godt krydderi, god eftersmag … en rigtig god vin til en rimelig pris. Stjernerne gælder tilbudsprisen.


Perletti, Delle Logge, Cabernet Sauvignon delle Venezie IGT, Italien 2007
45 kr., 3C-Wine
Let og saftig rødvin – en venlig og billig vin.




Sød Vin


Tauromaquia, Perez Barquero, Pedro Ximénez, Montilla Moriles, Spanien (uden årgang)
119 kr., Gravesen Vine
Fantastisk lækker sød vin, der er lagret i seks år. Vinen er meget sød, men har også en god afbalancerende syre. I smagen er der brændte figner, valnødder, tørrede bananer, karamel … Prisen er yderst menneskevenlig i forhold til det arbejde, der ligger bag. Montilla Moriles er et lille distrikt syd for Córdoba, hvis hedvine minder meget om sherry, men hvor druen Pedro Ximénez er konge. Vinene lagres ikke på træfade, men i kæmpestore krukker – tinajas – à 7000 liter. Navnet Montilla går igen i sherry-typen Amontillado. Denne sherry minder nemlig om Montillas vin – den er ”amontilladeret”.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.