Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




Vin-aktuelt i uge 5
Fra 26. januar til 1. februar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 2, ,,,,,,VinAvisen uge 3,,,,,,,,VinAvisen uge 4
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
....... . ...................
02-05
....... ........ .
....... ........ .
Rundt omkring i Sonomas vinlandskab ligger små søer som vandreservoirer. De er ved at tørre ud.
    Sonoma ramt af tørke
    I Sonoma County er det ikke så meget den økonomiske krise, der bekymrer vinproducenterne. Forbruget af vin i USA er jo støt stigende, så det skal nok gå alt sammen. Derimod giver vejret producenterne rynker i panden. Det er alt for varmt årstiden taget i betragtning – mange dage viser termometret 25 grader eller mere. Og der er derfor stor risiko for, at vinstokkene vågner tidligere end godt er fra deres vinterdvale. Hvis så frosten sætter ind senere på foråret, kan det gå hårdt ud over de små nye skud.
    Normalt ville man oversprøjte skuddene med vand, så der lægger sig en tynd beskyttende hinde af is rundt om dem. Men netop vand er ifølge The Press Democrat en stor mangelvare netop nu. Ikke kun høje varmegrader, men også tørke har ramt Sonoma, og hos de fleste vinhuse er vandreservoirerne simpelt hen tomme. I januar plejer de ellers nærmest at flyde over af regnvand.

    Ingen regn foreløbig
    Med mindre der kommer masser af regn i de kommende uger, kan vanding af vinmarkerne senere på året ligeledes blive et problem for vinhusene i Sonoma. Vanding er frem for alt nødvendig, når det gælder marker med unge eller nyplantede vinstokke, hvor rødderne endnu ikke er nået dybt nok ned i jorden til selv at finde vand.
    Desværre lover de amerikanske vejrprofeter ikke regn lige foreløbig og bebuder desuden, at de næste to til tre år vil byde på usædvanligt tørt vejr i Californien.
....... ........ .
Australsk Tokaj bliver til Topaque
EU’s landbrugskommission har, som vi fortalte i uge 50, indgået en aftale med den australske regering om et forbud mod brugen af berømte europæiske vinnavne på australske vinetiketter. De australske vinproducenter er ifølge Decanter i fuld gang med at finde på nye navne, og nogle af dem er allerede på plads.
Navnet Tokaj, som ungarerne med den nye aftale nu har eneret på, vil således blive erstattet med Topaque, mens det spanske navn sherry, som også har været vidt og bredt anvendt på australske flasker, vil blive til apera.
Man vil ligeledes finde nye ord for sherry-betegnelserne fino (tør sherry) og flor (det lag af mikroorganismer, der beskytter sherryen, mens den modner på fade).

Fremstil din egen Bordeauxvin
Vi har tidligere skrevet om det amerikanske firma Crushpad, der gør det muligt for enhver at lave sin egen topvin af californiske druer. Det foregår via Internettet på vinfirmaets webside, hvor man kan klikke sig ind og være med til at bestemme vinmarken, druerne skal komme fra, høsttidspunktet, gærtypen, og vinens modningstid. Også med hensyn til etiketten på de færdige flasker kan man give sit besyv med.
De trin undervejs, som man ikke vil blande sig i, overlader man til Crushpad’s egne vinfolk.
Den vin, der bliver ud af det – minimum et fad svarende til 300 flasker – får man selvfølgelig leveret.
Nu vil firmaet ifølge Decanter åbne et datterselskab i Bordeaux, så det ligeledes bliver muligt for vinentusiaster at lave sin egen vin af kvalitetsdruer fra det berømte franske vindistrikt. Hvis alt går vel, vil Crushpad’s franske afdeling slå dørene op senest i 2010.
Man vil dog ikke kunne fremstille vin med en specifik appellation. Da firmaet opkøber de druer, som vinen laves af, må der kun stå AOC Bordeaux på etiketterne, uanset hvorfra i distriktet druerne kommer.
...... . ............... . ..................................... ........ .
05-08
.............

................
Hvordan påvirker krisen dit vinforbrug?
I sidste uge bragte vi en række artikler, der tog temperaturen på vinen i forhold til den økonomiske krise, og resultatet var på mange måder positivt.
Rundt omkring i verden mærker man generelt, at krisen kradser, men vin skal der trods alt i glasset. Og som en dansk indkøber bemærkede: Vinhandelen er traditionelt ret recession-sikker.
Men hvordan stiller VinAvisens læsere sig til spørgsmålet? Vi lavede en lille meningsmåling, og i alt 3183 har svaret – et højt tal, der gør resultatet meget troværdigt.

Tre fjerdedele fortsætter som hidtil
Af skemaet herover fremgår det, at krisen ikke vil ændre vinforbruget hos hele tre fjerdedele af vore læsere. De vil fortsat drikke lige så meget vin, som de plejer, og til de samme priser.
17% vil skrue ned for antallet af flasker, men kvaliteten vil de ikke slække på, mens 4,3% har det lige omvendt – de køber samme kvantum, men billigere vine.
På det punkt ligner vore læsere nok ikke befolkningen som helhed. Erfaringerne ude fra vinbutikkerne er, at der stadig kommer mange kunder ind ad døren, men de køber de billigere vine.
Endelig er der 82 læsere, som skruer ned for både kvalitet og kvantum, og 17, der holder helt op med at købe vin.
...... . .................. ........ .
>33/09
....... ........ . .....,,,,,,,.... ... ..........
.
..............
Gårdspladsen foran vinhuset Prieuré Saint-Jean de Bébian.
    Berømt vinhus på russiske hænder
    Et af Languedoc’s mest berømte vinhuse, Prieuré Saint-Jean de Bébian, har siden 1994 været ejet af Chantal Lecouty og Jean-Claude Lebrun. I de sidste fem år har parret, der begge har en baggrund som redaktører for det franske vinmagasin La Revue du Vin de France, ledt efter en køber til vinhuset. Nu er det lykkedes, og den nye ejer er virksomheden Sinara Capital Management SA, der har sin base i Schweiz, men ejes af den russiske finansfyrste Dmitriy Pumpyanskiy.
    Købssummen for vinhuset, der har en årlig produktion på 100.000 flasker vin, er endnu ikke oplyst.
............................
Vinens fingeraftryk sladrer om oprindelsen
Ved hjælp af massespektrometri – en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse – er det lykkedes to australske forskere ved University of Western Australia at finde frem til 400 australske vines kemiske fingeraftryk.
En vins fingeraftryk består af 60 forskellige stoffer, hvoraf de fleste har forbindelse til den druesort, der er brugt til vinen, samt til jordsammensætningen det sted, hvor druerne stammer fra.
Vine fremstillet på samme drue, men i forskellige områder i Australien har således vidt forskellige kemiske fingeraftryk.
Forskerne er ifølge Decanter nu i gang med at kortlægge fingeraftrykkene for vine fra forskellige steder i verden for derefter at lægge oplysningerne ind i en omfattende database. Målet er at kunne finde frem til oprindelsen af en hvilken som helst vin inden for en radius af 20 km ved at sammenligne dens fingeraftryk med dataene i databasen.
.. ..
Amerikansk topvin i Obamas glas
En stor del af verden fulgte med, da Barack Obama for nylig blev indsat som USA’s nye præsident. Efter edsaflæggelsen og præsidentens tale fulgte en indsættelsesfrokost i Capitol Hill i Washington med 237 prominente gæster. Og den amerikanske vinverden har med spænding ventet på, hvilke vinhuse, der ville få æren af at levere vinene til den celebre frokost.
Frokostgæsterne lagde ud med en Sauvignon Blanc årgang 2007 fra Duckhorn Vineyards i Napa Valley. Dernæst blev der skænket en Pinot Noir 2005 fra vinhuset Goldeneye i glassene – et vinhus i Anderson Valley, der ligeledes ejes af Duckhorn Vineyards. Desserten blev derimod ledsaget af en specialcuvée fra Korbel Champagne Cellar i Russian Valley – en mousserende vin, der er blevet serveret ved de sidste fem præsidenters indsættelse.
Så vidt vi ved, er det kun Goldeneye Pinot Noir, der forhandles herhjemme. Den kan fås hos Otto Suenson, og til dem, der vil gå kokkene i Capitol Hill i bedene, kan vi oplyse, at den blev serveret til fasan og and med kirsebærchutney og søde kartofler. .......
....... ........ .
39-12
....... ........ . ............................... . ..............................
25 postkort om sherry
Her slutter vi serien af de postkort, som Anker hjembragte fra sin vinrejse i Spaniens Sherry-distrikt. Samtidig har vi lagt alle 25 postkort ud på en særlig side, der kan åbnes ved at klikke her. Det er blevet til en hel lille håndbog i, hvordan man fremstiller og nyder den spændende drik.
.....................

................
I Emilio Lustaus flotte bodega lagrer en hel del fade fra byens almacenistas, hvis navne optræder på flaskernes etiketter: Florido, Jarana, Jurado, Obregon, Vides og Zamarano.
    21. postkort om sherry:
    Sherry'ens antik-samlere
    De såkaldte almacenistas er en specialitet i Sherry-distriktet. Ordet kan nærmest oversættes ved "lager-ejere" eller "lagerførende grosserer i ædel vin", men det er også navnet på meget fornemme sherry'er, der leveres af en sådan person.
    Der er cirka en snes almacenistas i Sherry-distriktet, og af disse er en håndfuld ret store, mens resten er læger, sagførere, autoforhandlere og andre, der har oprettet deres egne lagre af fin, gammel sherry i flere stilarter. Los almacenistas er sherry'ens antik-samlere.
    Og de hæger om deres vine. Vi har endog hørt historier om almacenistas, der har haft deres solera i soveværelset for at kunne passe ekstra godt på den – historier, som vi dog ikke fik bekræftet under vort besøg i Jerez.
    Ind imellem sælger de nogle af deres fade til de store bodegaer, og ikke mindst fører vinhuset Emilio Lustau en række af disse vine. De importeres af H.J. Hansen.
    ,.............,,
......................

................
På en lille plads uden for Gonzales Byass’ bodega står en statue af skaberen af Tio Pepe (Onkel Pepe). Hans navn var Manuel Maria Gonzalez Angel (1812-1887), og han opkaldte sherry'en efter sin onkel.
    22. postkort om sherry:
    Store sherryhuse leverer mængden
    På vores seneste tur til Jerez besøgte vi næsten udelukkende mindre producenter, der typisk leverer til vinhandlere og restauranter. Men der er også store vinhuse i Sherry-land, huse med navne som Barbadillo (grundlagt 1821), Pedro Domecq (1730), Gonzales Byass (1835), Osborne (1772), Sandeman (1770) og Williams & Humbert (1877). Det er dem, der sørger for, at den årlige produktion af sherry kommer op på cirka 18 millioner flasker.
    Nogle af disse vinhuse har engelske familienavne – ligesom visse portvinshuse – og nogle af dem producerer mærker, som sælges i meget store mængder. Tænk blot på mærker som Fino Quinta (Osborne), La Ina (Pedro Domecq), San Patricio (Garvey) og Tio Pepe (Gonzales Byass).
    ,.............,,
...... ........ .
08-07/09
....... ........ . ..

................
Joaquín Gómez Beser fra eddikeproducenten El Majuelo førte os igennem en smagning af en halv snes eddiker.
    23. postkort om sherry:
    Sherry er også eddike
    Sherry-distriktet laver ikke kun vin. Det producerer også 7 millioner flasker brandy (som ikke må hedde cognac), hvoraf de 90% sælges i Spanien. Og så er der den berømte sherryeddike.
    En aften var vi til eddikesmagning, og det var en både interessant og skrap oplevelse. Det er stærke sager, som gode kokke kun bruger drypvis i dressinger, saucer, desserter osv.
    Når man laver en salatdressing, skal man som bekendt bruge olie som en ødeland og eddike som en gnier, men så kan eddiken også tilføje blandingen en meget dejlig aroma. Men kraftig eddike i et vinglas ... det var ikke rigtigt os.
    Vi lærte imidlertid, at der er forskel på sherryeddike, både med hensyn til sødme og lagringens længde.
    Eddiken laves på de forskellige typer sherry, hvis alkohol en bakteriekultur omdanner til eddikesyre, så der højst er 3% alkohol tilbage. Og så lagres eddiken i et solera-system, hvor den på grund af vand-indholdets fordampning bliver mere og mere koncentreret.
    Der er almindelig sherryeddike, der har lagret i mindst seks måneder. Der er Reserva, som har lagret i mindst to år, og Gran Reserva, som har ligget mindst ti år og ofte op til 20-30 år.
    Kunne vi smage forskel? Jo, det kunne vi i høj grad. Bortset fra alt det skrappe og syrlige var Reserva og Gran Reserva faktisk meget lækre.
    Endelig er der de søde eddiker på druerne PX og Muscatel; de var nemmere at smage.
    ,.............,,
......................

................
Nogle af malerierne i galleriet er genrebilleder fra slutningen af 1800-tallet. Det gælder blandt andet denne ”Bandolero Torero”, malet af den andalusiske kunstner José Jiménez Aranda (1837-1903).
    24. postkort om sherry:
    Et godt turistmål
    Rejser man til det spanske Andalusien, er det først og fremmest Sevilla, Cordoba og Granada med Alhambra, man besøger. Men det er nu også en omvej værd at tage helt ned til Jerez, der ligger 85 km syd for Sevilla. Her kan man deltage i en rundvisning i en af de store bodegaer og indtage lækre måltider i gode restauranter.
    Der findes også flere museer; blandt andet har Bodegas Tradición et meget fint galleri. Bodegaen ejes af den spanske rigmand Joaquin Rivero, der her udstiller udvalgte arbejder fra sin private samling af 300 malerier. Det et alt sammen spansk kunst med navne som el Greco, Zurbarán, Velazquez og Goya.
    Bodegas Tradicións dejlige sherry'er importeres af Juul's Vin & Spiritus.
    ,.............,,
........... ........ .
34/07
................ ................. . .

................
Under flamenco-dansen sad vi helt fremme ved scenens kant med fino-sherry i glasset og tog en masse billeder. Her er et af dem.
    25. postkort om sherry:
    Sherry, flamenco og Cartujano-heste
    Her er så det sidste postkort fra en spændende tur til Sherry-land, der ikke kun er sherry, men også en egn med en speciel kultur, præget af romersk, arabisk og spansk historie.
    Det er blandt andet i denne egn, at flamencoen blev udviklet, og på de danske flamenco-entusiasters hjemmeside kan man læse, at dansen er et bombardement af alle sanser med en helt speciel intensitet og rytmisk nerve.
    Det kan vi kun bekræfte efter at have oplevet fire fyrige flamenco-danserinder, en guitarist og en utrolig sanger folde sig ud i den lille sigøjner-restaurant El Lagá del Tio Parrilla i Jerez.
    Det er også i Sherry-land, at man fremavlede de berømte Cartujano-heste. Cartujano betyder kartheuser på spansk, og det var kartheuser-munke, som begyndte at opdrætte disse heste engang i 1400-tallet. I dag kan man opleve hestene i Jerez under årets forskellige folkefester.
    ,.............,,
................
Gammel nyhed om tungmetaller i vin
I torsdags bragte Berlingske Tidende en stort opsat artikel med en ældgammel nyhed. "Pas på Château de Mangan", lød overskriften, og artiklen citerede en anden artikel i tidsskriftet Dansk Kemi, hvori bladets redaktør, Carsten Christophersen, omtalte en undersøgelse foretaget på Kingston University i England.
Og her vil vore læsere med en god hukommelse straks sige: – Nåh ja, det var jo historien om tungmetaller i vin, som lægen Erik Skovenborg lukkede luften ud af i VinAvisens uge 50 sidste år.
Dansk Kemi's redaktør, Carsten Christophersen, lukker sådan set også luften ud af historien med følgende udtalelse: – Jeg vil fortsat nyde et glas vin med god samvittighed. Men jeg vil da nok tænke mig om, hvis det er ungarsk vin.
Men Berlingeren synes altså, at det er en god historie, selv om det er en gammel historie – og en tynd historie.
................... ........ .
34-07/09
...................... .............. ....... .................
... .................
Andrew Hardy fra Petaluma (t.v.) sammen med sin danske importør, Kenneth Quistgaard.
    En vinmager med flotte vine
    I torsdags var der igen indkaldt til smagning med en internationalt kendt vinmager, og denne gang stod der australsk vin på programmet.
    Vinmageren var Andrew Hardy fra vingården Petaluma i det sydaustralske Piccadilly, hvis danske importør er WineAtCosts.dk, og til de flotte vine, som vi smagte, og som aktuelt kan købes i Danmark, har vi gode stjerner i ugens smagekommentarer til sidst i denne VinAvis.
    En vingård, en vinmager og en vinimportør – lad os tage dem én ad gangen:

    * Vingården Petaluma, ...
    der har marker i Piccadilly Valley, Claire Valley og Coonawarra, blev grundlagt i 1976 af en af Australiens mest markante vinfolk, Brian Croser.
    Inspirationen til navnet Petaluma fik han, da han under et besøg i Napa Valley i Californien kørte forbi en kyllingefarm i byen Petaluma. Han syntes, det var et godt navn, så det brugte han. Han mente åbenbart ikke, at der var nogen fare for, at man troede, at hans vin kom fra Napa.
    I 2001 solgte Croser ejendommen til bryggeriet Lion Nathan, og siden har han taget sig af sine andre vingårde. Petaluma har i dag en produktion af cirka 600.000 flasker om året.

    * Vinmageren Andrew Hardy ...
    har arbejdet som ønolog på Petaluma siden 1982, og da Brian Croser forlod foretagendet, var det ham, der tog over.
    Og jo, han er en af de australske Hardy’er. Det var hans tipoldefar, englænderen Thomas Hardy, der i 1853 grundlagde sit winery i South Australia og dermed lagde et frø til et af verdens store vinfirmaer, Hardy’s.
    Hardy-familien ejer ikke mere Hardy’s, – men jeg faldt jo helt naturligt ned i vinen ligesom så mange andre i min familie, siger Andrew Hardy. Han er en moderne, veluddannet og erfaren vinmager med ansvar både for marker og vineri, og hans vine viser, at han er opgaven voksen.
    Naturligvis går han også 100% ind for skruelåg. For et par årgange siden sagde han farvel til den sidste korkprop, og han tilbageviser enhver snak om, at skruelåg ikke egner sig til rødvin, der skal lagre. – Det er noget sludder, siger han. – I Australien har vi rødvine, der har ligget med skruelåg siden 60’erne og 70’erne, og de er fint udviklede i dag.

    * Vinimportøren Kenneth Quistgaard ...
    skabte sidste år et dansk online-supermarked for vin, hvor han sælger vin helt uden avance. WineAtCosts.com hedder foretagendet, og det skal her være muligt at spare op til 40% i forhold til almindelige detailpriser på vin.
    Foretagendet tjener penge på bonusser og mængderabatter fra leverandørerne, idet der dog er indregnet gebyrer for administration, lager og pakning i priserne.
......

....... ........ . ...... .........

.................
Det første billede, der kommer længere nede, har vi simpelt hen hentet fra en CD, som Andrew Hardy havde med ved ovennævnte smagning. Det viser en af Petalumas vinmarker i det australske Piccadilly.
    Endnu et nyt indslag i VinAvisen
    I denne uge bringer vi for første gang et nyt indslag, som vi håber at kunne fortsætte med meget længe: Ugens STORE billede.
    Det er et vinøst billede, som er i så høj en opløsning, at man virkelig kan nyde det i alle detaljer, og så stort, at det er egnet som baggrund på Window’s skrivebord.
    Billederne vil vi skaffe fra forskellige kilder, men VinAvisens læsere er også meget velkomne til at bidrage. Blot må billederne opfylde visse betingelser:
     
    Spillereglerne
    * Ugens store billede skal være i tværformat, ikke i højformat.
    * Billedet skal være i en god opløsning, mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større.
    * Det skal være et virkelig godt billede.
    * Billedet vil blive gengivet med et copyright-mærke sammen med fotografens navn, så vi ikke risikerer uautoriseret brug af det.
    * Vi har ikke spor imod at bruge flotte billeder, som diverse vingårde har fået optaget – her kan importørerne måske hjælpe os.
    * Og indsenderne må ikke blive kede af det, hvis vi synes, at andre billeder måske er bedre.
     
    Samles på en særlig side
    Vel, lad os se, hvad der kommer ud af det. De billeder, vi bringer uge efter uge, vil efterhånden blive samlet på en særlig side.
    Det første billede bringer vi ret langt nede, så læsere uden en hurtig opkopling kan begynde at læse VinAvisen, mens billedet stille og roligt bliver hentet ind.
    Forslag til ugens store billede bedes venligst sendt til anker@vinavisen.dk.
.... ........ . ...... .,,,,,,,,,.... .....,,....... ........ .
18-17
....... ........ .
Sotheby’s satser på Asien
Velhavende asiatiske vinsamlere har hidtil altid måttet valfarte til London og New York, hvis de har villet købe ind på Sotheby’s vinauktioner. Nu planlægger det fornemme auktionshus fremover med jævne mellemrum at afholde vinauktioner i de asiatiske lande.
Sotheby’s lægger ifølge Just Drinks ud med en auktion i Hong Kong d. 4. april. Her vil halvdelen af en privatsamling på 9000 flasker komme under hammeren – den første halvdel bliver solgt i New York allerede d. 14. marts. I alt regner man med, at de to auktioner vil indbringe et beløb svarende til cirka 29 millioner kr. – og at hovedparten af pengene vil blive lagt på bordet i Hong Kong.
Med ekspansionen til Asien følger Sotheby’s i kølvandet på konkurrenten Christie’s, der sidste år afholdt den første vinauktion i Hong Kong siden 2001.
Den asiatiske region satser på at blive en fremtidig platform for handelen med vin, og den er således godt i gang med at tiltrække nogle af de store medspillere, når det gælder salget af fornemme og kostbare vine.
..................................... ........ .


Hotel The Town House Galleria åbnede i 2007 i hjertet af Milano i den historiske butiksarkade Galleria Vittorio Emanuele d. 2.
    På hotel med egen vinkælder
    Hvis man skal til Milano og ønsker at bo under yderst luksuriøse forhold, er det syvstjernede hotel The Town House Galleria stedet. Her er det oven i købet muligt at få en privat butler stillet til rådighed.
    Nu vil det fornemme hotel også snart kunne tilbyde sine stamgæster opbevaring af egne vine i en stor nyindrettet vinkælder. Stamgæsterne er ofte på farten på rejser jorden rundt og vender så tilbage til hotellet i Milano mere eller mindre ofte. Den vin, som de køber, mens de er i Italien, vil de kunne opbevare i deres særlige afsnit af kælderen. Og det er jo rart at kunne sidde i sin suite og bede butleren hente en flaske årgangs-bobler op fra vinkælderen.

    En fantastisk vinbutik i Milano
    Når man nu alligevel er i Milano og har booked sig ind på det syvstjernede hotel og har lagt sine flasker i hotellets vinkælder, bør man gå om i Via Spadari 7-9 omme bag Galleria Vittorio Emanuele og besøge det gastronomiske tempel Peck.
    Det blev grundlagt af en tjekkisk pølsemager, Francesco Peck, i 1883 og kan sammenlignes med Fauchon på Place de la Madeleine i Paris og Fortnum & Mason i Londons Piccadilly. Peck er bare en tak flottere.
    I kælderen er der en af de mest fantastiske vinbutikker, vi nogensinde har været i. Her kan man vælge mellem mere end 1000 forskellige vine, naturligvis først og fremmest fra Italien, men også fra Frankrig, Ungarn og USA.
....... ........................... ... .......... .,,,,,,,...................
Til_37/09
.... ...... ..,.,,,,,,,........... ........ .......... .
.
..............
På etiketten til den originale Liebfraumilch ses et maleri fra cirka 1850 af Wormser Liebfrauenstift-Kirchenstück, der ligger ned til Rhinen. Til højre kirken og til venstre vingården Valckenberg.
    Historien bag etiketten: Den kære frues mælk
    Liebfraumilch er en populær tysk vin. Direkte oversat betyder navnet Den Kære Frues Mælk, og åbenbart kommer vinen fra Jomfru Marias fagre barm, hvis man ellers skal tro nogle af etiketterne. Men det skal man ikke.
    Man laver den halvsøde Liebfraumilch mange steder i Tyskland, men navnet tilhører faktisk en lille mark ved Liebfrauenkirche i byen Worms ved Rhinens bred.
    Kapuciner-munke anlagde marken i 1296, og man kan stadig købe den glimrende hvidvin fra netop denne mark på 13 hektar.
    Liebfrauenstift Kirchenstück hedder marken, og vinen sælges af vinhuset Valckenberg, der i Danmark er repræsenteret af Pedersborg Vin. Vi har smagt de to vine, der sælges af Pedersborg; de omtales nedenfor i ugens smageliste.
    Det tyske ord for munk er Mönch, men i middelalderen sagde man Minch, og derfra var der ikke langt til Milch. Vor Frues munk blev til Den Kære Frues Mælk. Navnet slog an, og fra og med 1700-tallet begyndte flere og flere vinhuse at sælge Liebfraumilch.
    I dag kan der i henhold til den tyske vinlov produceres Liebfraumilch i Rheinhessen, Pfalz, Nahe og Rheingau, men bogstaveligt talt al den billige vin kommer fra de to første regioner, og næsten det hele går til Storbritanniens supermarkeder.
....... ........ . .....
Nedgang i salget af Bourgognevin
I det første ti måneder af 2008 faldt eksporten af vin fra Bourgogne med 9% til 538,5 millioner euro (cirka 4 milliarder kr.) i forhold til samme periode i 2007.
Når det gælder volumen, blev der eksporteret i alt 78,6 millioner flasker, hvilket er en nedgang på hele 13%. Sådan lyder de nyeste tal fra Bourgognes vinproducentforening, Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB).
Årsagen er ikke mindst, at de to største aftagerlande, USA og Storbritannien, importerede hele 20% mindre vin fra det berømte franske vindistrikt...... ...
....... ........ . .....
10 og 11
....... ........ .
.....................

.............
    .........
    .
    .................
    Et par sider fra bogen, der viser gamle absintetiketter og et udvalg af de absintskeer, som blev fremstillet i anledning af Eiffeltårnets åbning i 1889.
      Absint fra a til z
      Hvis man interesserer sig for absint – eller "den grønne fe", som den stærke spiritus blev kaldt i gamle dage – er en ny og meget omfattende bog om emnet et "must".
      Titlen er "The Absinthe Encyclopedia - A Guide to the Lost World of Absinthe and La Fée Verte". Den er skrevet af David Nathan-Maister og fortæller om alt lige fra dengang, hvor drikken udelukkende blev brugt som medicin til dens udbredelse i nutidens caféliv.
      Der bliver gjort særligt meget ud af absint-nydelsen i Belle Epoque, den "smukke epoke" i 1890’ernes Paris, hvor den grønne drik blev nedsvælget i store mængder til synet af dansepigerne i Moulin Rouge.
      Bogen, der også fortæller om absintens betydning for poeter og malere, om drikken som filmstjerne og om absintglas, -karafler og -skeer, er på 362 sider og kan købes via The Virtual Absinthe Museum, hvor den koster 120 pund (cirka 950 kr.) plus forsendelse.
    ....................
.............
.................,,,,,
34/09
.................,,,,,
..................
.........................
    ...............
      Smagning af Rom

      Her på Den stærke side slutter vi nu vores omfattende smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt tre flasker, og alle anmeldelser samler vi på en særlig side.
      I næste uge tager vi hul på en smagning af armagnac. Importører er velkomne til at sende armagnac-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Doorly’s Barbados Rum XO, 40%
      245 kr., Excellent Wine
      En rigtig dejlig rom i fin balance med duft og smag af vanille, kokos og tørret frugt. Den har megen sødme uden at være for sød.


      Clément Tres Vieux Rhum Agricole, Martinique 1976, 44%
      1750 kr., Juul's Vin & Spiritus
      En fantastisk lækker og koncentreret rom med mange spændende facetter. Den dufter af eg og vanille, mens smagen breder sig ud i munden med krydrede toner af aromatisk peber, ingefær, nelliker, eukalyptus …


      Ron Los Valientes 20 år, Mexico, 43%
      695 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Der er træ over duften af denne delikate rom. Smagen overrasker med en stor sødme med noter af pommerans og appelsin.
      ..................
..,,,,,,..,,,,,,,.... ..
Til_43/08
...,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,,
.................. .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,,,,...,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,
0-08
....,,
Ugens STORE billede
Kik på det, nyd det - og brug det som baggrund på Window's skrivebord
.,,,,,.......,,
...............................

    1 Den lave eftermiddagssol skinner ind over australske Piccadilly Valley i Adelaide Hills (foto © Petaluma)
..................,,,,,,,.... .....,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,
33/09
................,,,,,,,.... ..
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 109 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Petaluma


Petaluma, Riesling, Hanlin Hill, Clare Valley, Australien 2008
80,56 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Let og liflig hvidvin i Alsace-stil med toner af citrus, pære, abrikos og mineralitet. Et virkelig godt glas. Flasken har skruelåg.


Petaluma, Shiraz, Adelaide Hills, Australien 2006
152,73 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Pragtfuld rødvin med en inviterende duft og en smag, der breder sig i munden med mange facetter, bløde tanniner, fyldig frugt og en fin sødme. Flasken har skruelåg.


Petaluma, Tiers, Chardonnay, Piccadilly Valley, Australien 2004
265, 49 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Denne hvidvin er ret usædvanlig med en fed, lidt olieret smag, der er meget præget af fadlagringen. Man skal ubetinget være glad for træsmag. Prisen er voldsom, og flasken har ikke skruelåg.


Petaluma, Chardonnay, Piccadilly Valley, Australien 2006
121,15 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
En både kraftig og fadgæret hvidvin. Duft og smag er meget præget af fadgæringen om end med bløde tanniner i smagen; men man skal kunne lide denne træsmag. Kan man det, er det en udmærket vin, som ikke er spor sprittet trods de 14½ procent alkohol.'




Hvidvin


Nederburg, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
En frisk og dejlig Sauvignon-hvidvin med god frugt, fint krydderi og en menneskevenlig pris.


Weingut Gunderloch, Riesling Auslese, Rheinhessen, Tyskland 2007
318 kr., Vinens Verden
En skøn og elegant hvidvin. Superlækker med en lille sødme. Det er næsten synd at spise mad til. Nyd den i gode venners lag – dette er kunst! Flasken har naturligvis skruelåg, så alle vinmagerens intentioner er bevaret. En vin til over 300 kr. med skruelåg – det er interessant!


Lariviere Yturbe, Partida Limitada, Chardonnay, Mendoza, Argenti-na 2007
92 kr. ved 6 flasker, Det argentinske Vinhus
En virkelig dejlig hvidvin med frugt og fadlagring, syre og sødme i fornem balance.


Weingut P.J. Valckenberg, Riesling, Kabinett Trocken, Wormser Liebfrauenstift-Kirchenstück, Rheinhessen, Tyskland 2006
95 kr., Pedersborg Vin
En virkelig dejlig hvidvin, ret let, tør, med god frugt og mineralske toner. Flasken har en lækker glasprop.


Tamaya, Sauvignon Blanc, Limari Valley, Chile 2008
69 kr., Vinslottet
Det er ikke alle Sauvignon Blanc-hvidvine, der dufter og smager af hyldeblomst, men denne her gør det i udpræget grad. Måske er der også lidt frisk græs i duften. I den enkle og ligefremme smag er der god frugt og en frisk citrussyre.




Rosévin


Vigne Sauvage Syrah Rosé, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
65 kr., Kjær & Sommerfeldt
En let og læskende rosévin med en mild og behagelig smag af friske bær og med en god syre til mad.




Rødvin


Paris, Bodega Goulart, Reserva, Mendoza, Argentina 2006
120 kr., Malbeck
En ganske flot rødvin fra en ny vinimportør. Vinen har en dybrød farve, en dejlig duft og en fyldig, vinøs smag med en sødme, som mange vil kunne lide. Giv den en stor bøf.


Il Bruciato, Tenuta Guado ai Tasso, Bolgheri, Toscana, Italien 2005
179 kr., Fondberg
Hold dog op, hvor er den dejlig denne rødvin. Bare duften! Og smagen er fløjlsblød, men også med kraft og med en buket af krydderurter – og kultiverede procenter. En elegant vin, der ikke må parres med en for kraftig ret.


Ujliesa, Riserva, Squinzano, Puglia, Italien 2000
109 kr., Irma
Kan man lide en rødvin med stor frugtfylde og en markant sødme, så er det denne vej! Faktisk en ret fantastisk vin. Bagetiketten bringer en mystisk historie om tyrkernes fremfærd over for en syditaliensk by.


Can Blau, Montsant, Spanien 2007
129 kr., Valuewine.dk
Perfekt rødvin på druerne Mazuelo, Shiraz og Garnacha. Den har en flot duft og en elegant, harmonisk smag – alt i balance. Flaske og etiket er noget af det mest elegante, vi har set længe. Prisen må siges at være rimelig.


Shingleback, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2005
125 kr. på tilbud, Lago Import
Rødvin, meget australsk i smagen, men ganske flot. Den har en god duft og en bred frugtsmag med krydderi, fin sødme og tilpas fadlagring. En udpræget madvin.


Princesse Anne, Fleurie, Cru du Beaujolais, Frankrig 2004
59,95 kr., SuperBest
Let og frisk rødvin med en fint parfumeret duft og en dejlig smag af Gamay-druen. En meget anvendelig vin.


Quinis, Fattoria Sardi Giustiniani, Colline Lucchesi, Toscana, Italien 2006
107 kr., 3C-Wine
Det er ikke ofte, vi smager vin fra bakkerne (i colline) omkring den nord-toskanske by Lucca. Men her er en flot rødvin, lavet på Sangiovese og Merlot – en vin med frugtfylde og bløde tanniner. En glimrende madvin.


Black Granite, Darling Cellars, Darling, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
Rødvin med en flot og meget intens smag af sorte bær. En voldsom vin, der kræver en ret med lige så meget saft og kraft. Smagepanelet sad og fablede om finker, benløse fugle og boeuf stroganoff.


Isolabella delle Croce, Giuliano, Barbera d’Asti, Piemonte, Italien 2005
129 kr., 3C-Wine
Hold da k…, hvor denne rødvin smager godt. Den har en indbydende duft og en harmonisk, fint krydret, blød og fyldig smag. En stor nydelse.


Domaine Rière Cadène, Côtes du Roussillon, Frankrig 2005
79 kr., Oxholm Vin
Rødvin med en dybrød farve, en god duft og en fyldig, bred smag med mørke bær, blommer og (meget) chokolade.


Sibaris, Undurraga, Reserva Especial, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2007
50 kr. på tilbud til og med uge 9, Bilka
En venlig og rar rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Soltane, Syrah / Carignan / Mourvèdre, Mornag, Tunesien 2006
85 kr.; ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand.dk
Ganske pæn lille hakkebøf-rødvin i Rhône-stil.




Sød Vin


Weingut P.J. Valckenberg, Riesling, Auslese, Wormser Liebfrauenstift-Kirchenstück, Rheinhessen, Tyskland 2004
250 kr.; 150 kr. for ½ flaske, Pedersborg Vin
Superlækker sød hvidvin i meget fin balance – sødme, syre, frugt, krydderi, mineralske toner …


Tabali, Reserva, Late Harvest, Muscat, Limari Valley, Chile 2007
49 kr. for ½ flaske, Vinens Verden
Til prisen en ganske rar sød hvidvin. Den har tilpas syre samt et lille bittert bid til at afbalancere sødmen. Den fjerde stjerne er for den rimelige pris.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.