Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07. 2009


.....................
,,,,,,,,,,,,,,,Vin-aktuelt i uge 7
Fra 9. februar til 15. februar 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 4, ,,,,,,VinAvisen uge 5,,,,,,,,VinAvisen uge 6
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..................

.................
Syrah - vil den indtage Bordeaux?
    Test af nye druer i Bordeaux
    I Bordeaux må man ifølge lov og tradition kun dyrke rødvinsdruerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Merlot med Petit Verdot, Carmenère og Malbec som tilsatsdruer. Og som hvidvinsdruer gælder kun Sauvignon Blanc, Sémillon og Muscadelle med Ugni Blanc, Odenc, Colombard, Mauzac og Merlot Blanc på sidelinien. Men det bliver der måske lavet om på.
    Om et par uger regner man med at få en tilladelse fra INAO (Institut National de l'Origine) til forsøg med andre druer, som måske i fremtiden vil kunne give gode vine fra Bordeauxs marker – og som vil klare sig godt, hvis den globale temperatur stiger.
    Af blå druer drejer det sig om Syrah og Zinfandel samt Marselan og Arinarnoa; og af grønne Chardonnay og Chenin Blanc samt Liliorila og Petit Manseng Blanc.
    Testen af de nye druer vil strække sig over otte år.

    Californiens nye druer
    Også i Californien er man interesseret i nye druer – uden at man som i Frankrig behøver at tænke på love og regler.
    Historisk set har californierne produceret vine på Cabernet Sauvignon og Chardonnay, men flere alternative druer dukker op for hver ny årgang.
    Siden filmen "Sideways" har Pinot Noir fået god vind i sejlene. Nu er også Pinot Gris ved at blive populær. Den kan give hvidvine i forskellige stilarter, og minder vinene om dem fra Alsace, vil druens navn på de californiske etiketter være Pinot Gris. Minder vinene mere om de italienske vine, står der Pinot Grigio.

    De franske druer ...
    Druer fra Rhône-dalen i Frankrig har også fundet sig godt tilrette i Californien.
    The Rhone Rangers med Bonny Doon’s uortodokse vinmager Randall Grahm i spidsen startede løbet i slutningen af 1980’erne med at koncentrere sig om Syrah. Nu har de udvidet sortimentet til også at inkludere andre Rhône-druetyper som Roussanne, Grenache og Viognier.
    Ikke mindst den sidste drue har haft succes. Viognier var næsten forsvundet fra verdens vinmarker; nu er der over 1000 hektar marker med druen alene i Californien.

    ... samt de spanske og italienske
    Også druesorter, der normalt nævnes som spanske, er ved at vinde frem i Californien. Albariño fra det nordvestlige Spanien og den store Rioja-drue, Tempranillo, har tilpasset sig strålende i Californien.
    Tillige finder man Verdelho, den hvide drue, der er bedst kendt i Portugal og på Madeira, men som også gror i Spanien.
    Og så er der italienerne. Mange af de californiske pionerer var italienske, og de bragte ofte druesorter med sig – sorter som Sangiovese, Nebbiolo, Dolcetto, Barbera og Vermentino.
.....................
Hedebølge i Australen truer høsten
Det sydlige Australien er hærget af en alvorlig hedebølge med rekordhøje temperaturer op til 46 grader. Alene i Adelaide har der været 19 omkomne, fortrinsvis ældre mennesker.
Vinbønderne frygter, at den ekstreme varme vil medføre, at de mister op til 70% af høsten. Især er McLaren Vale og Langhorne Creek truet, men også Barossa Valley og Coonawarra er berørt.
Tasmanien har oplevet samme meget høje temperaturer; fredag var der 40 grader.
Der er stadig tre-fire uger til høsten, men ifølge Decanter er man flere steder begyndt at plukke druerne, selv om de ikke er helt modne.
...................
34-07/09
.....................
Betyder søndagsåben mere alkohol?
I Canada har man lavet en undersøgelse for at konstatere, om søndagssalg vil få folk til at drikke mere.
Resultatet blev, at folk drak mellem 7% og 15% mere om søndagen. Til gengæld drak de mindre om lørdagen, og intet tydede på, at det totale forbrug blev ændret.
Undersøgelsen er omtalt i Journal of Studies on Alcohol and Other Drugs.
.....................

Bettino Ricasoli
    Jernbaronen fylder 200
    I år fylder "Jernbaronen" Bettino Ricasoli, Italiens anden premierminister, 200 år. Han blev født i 1809 og døde i 1880 og var manden, som gav opskriften på, hvordan en Chianti skulle laves: 70% Sangiovese og 15% Canaiolo samt 15% af hvidvinsdruen Trebbiano. Plus evt. lidt af den blå Colorino til at give farve.
    Siden har man i vid udstrækning forladt denne opskrift, og baronens barne-barne-barne-barnebarn, Franceso Ricasoli, har ikke tænkt sig at lave en vin på den gamle opskrift. Derimod planlægger han en bog om jernbaronens korrespondance med en professor Studiati på Pisas universitet. I sine breve beskriver Bettino Ricasoli den vidunderlige vin, som han er ved at skabe.
.....................
Stor stigning i canadisk vinsalg
Salget af vin øges tre gange hurtigere i Canada end i resten af verden. Ifølge tal fra det britiske markedsanalyse-firma IWSR vil salget fra nu og indtil 2012 stige med 26% i værdi, hvilket er tre gange mere end stigningen på 9,5% i resten af verden. Salget pr. år vil i løbet af de kommende år stige til 6,8 milliarder canadiske dollars (32 mia kr.).
I mængde forudser IWSR en årlig stigning på 6,5%, mens stigningen i resten af verden vil ligge på 1,4%.
Rapporten, som blev bestilt af Vinexpo, fortæller, at det canadiske salg steg med 29% fra 2003 til 2007.
Med 73 millioner årlige flasker er Frankrig den største leverandør af vin til det canadiske marked efterfulgt af Italien (64 mio) og Australien (58 mio).
.....................
    Riesling går på nettet
    Producenter af Riesling-vine i Australien, Canada, Frankrig, New Zealand, Tyskland, Sydafrika, USA og Østrig er gået sammen om en forening, som de på engelsk kalder The International Riesling Foundation.
    Foreningens formål er at øge udbredelsen, forståelsen og nydelsen af medlemmernes vine, og i bestyrelsen sidder mere end 30 prominente vinfolk.
    Riesling-folket har bestemt noget at komme med, for druen er en af verdens bedste, der formår at optræde i vine i mange forskellige stilarter, tørre, søde, med regional karakter osv.
    Som et led i sit arbejde har foreningen netop lanceret en hjemmeside, der nok er værd at studere. Det næste må blive, at denne side med alle dens oplysende tekster bliver lagt ud på en lang række andre sprog end engelsk.
....... . ....................

46-45
......... ........ .
Udviklingen i amerikansk vin
I Californiens hovedstad Sacramento afholder man hvert år USA’s største vinmesse, Unified Wine & Grape Symposium, med en masse udstillere, konferencer, seminarer osv. – og op mod 12.000 besøgende.
I sidste uge var der igen messe, og under den gennemgik forskellige talere udviklingen på det amerikanske vinmarked. Her er nogle udsagn:

Vinen ind i hjemmene
* Før forbudstiden (1919-33) var det naturligt for amerikanerne at sætte vin på bordet til det daglige måltid – som familierne altid havde gjort det hjemme i Europa. I dag har man i vid udstrækning forladt denne skik.
* Det er lykkedes at få vinen ind på de bedre restauranter. Det skete allerede for 30 år siden. I dag gælder det om at få vinen ind i hjemmene.
* Med de nye årgange – the millennial generation – er der en mulighed for atter at få sat vinen i fokus hjemme hos amerikanerne. Aldrig har unge mellem 15 og 32 år været så interesserede i vin som i dag, og hvert år fylder 4 millioner af dem 21 år. Mange i denne gruppe bliver medlemmer af vinklubber, besøger vinbarer og køber mere vin, end de gjorde året før – selv efter aktiemarkedets problemer sidste år.

Vigtigt at bruge de nye medier
* At kommunikere til "the millennials" er en vigtig udfordring. Se blot, hvordan Obama byggede en stor del af sin succes på brugen af nye medier – e-mails, Facebook, Myspace, websites og anden teknologi.
* En taler gjorde opmærksom på, at den amerikanske vinindustri har været blind for en vigtig trend, nemlig den stigende interesse for gastronomi. Ifølge en undersøgelse er der en gourmet-kok i hver femte familie. Men i denne kultur, hvor kokke får stjernestatus, er vinen stadig ude på sidelinien (i USA, altså).
,,,,,,,,.... .....,,....... ........ .
> 10
....... ........ .
...................
Luksus-vinen Etoile med crown-kapsel. Er kapslen fremtidens champagneprop? Er den løsningen på problemet med de syge korkpropper?

    .. ........ .
    Proppen må godt kunne ses
    I sidste uge fortalte vi om Cono Sur i Chile, der har fået en præmie for udstyret til vinhusets mousserende vin – og dermed fik anerkendelse for en flaske boblevin uden den sædvanlige indpakning til at skjule prop, kapsel og ståltråd.
    Kan man det? spurgte vi i en lille meningsmåling, og nu foreligger resultatet.
    I alt 1592 af vore læsere svarede, og af dem mente 352 (22%), at vi bør bevare traditionen. Men hele 1240 (78%) – mere end tre gange så mange – tilkendegav, at det er i orden at undvære den ekstra indpakning.

    Forskel på bobler og bobler
    Men der er forskel på bobler og bobler, fremgår det af nogle mails, vi har modtaget.
    Fx fortæller Stig Westermann, at Vingården Lille Gadegård på Bornholm de sidste fire-fem år har solgt let mousserende ribs-, solbær- og jordbærvin uden overfrakke, uden at dette har givet anledning til negative kommentarer fra kunderne – tværtimod.
    Til mousserende frugtvin, cider osv. er det åbenbart i orden, at man kan se prop og ståltråd.
    På den anden side skriver Inge Nielsen: – Jeg synes, at ægte Champagne ville tabe lidt af det traditionelle og fine særpræg uden roben. Men alle de andre mousserende vine er måske mere "sig selv" og i mine øjne meget mere spændende og rustikke uden kjolen.

    Lukket med en crown-kapsel
    Endelig skriver Keld Johnsen, at der blandt de mange boblevine, som han sælger i sin vinklub på The Diplomat i den amerikanske ambassade, er en helt ny vin fra Domaine Chandon i Napa Valley med en anderledes lukning.
    Domaine Chandon ejes af det franske champagnefirma Moët & Chandon, og den nye vin, Etoile, er en kopi af firmaets kultvin Dom Pérignon. Og – hold nu på hat og briller: Etoile er lukket med en crown-kapsel!
    En sådan kapsel bruges allerede under en champagnes flaskegæring og erstattes først derefter med den sædvanlige prop, men Etoile-vinen får altså blot en ny kapsel på.
    Dette er åbenbart den nye trend – meget smart og handy. Og det sker vel at mærke på en mousserende vin i verdensklasse.
.................
Til_37/09
.....................
    Propper på køkkenlågerne
    Når vi nu snakker champagnepropper, ståltråd osv., så er en af vore læsere, Carsten Seeger, kommet med en god idé.
    – Vore køkkenlåger var forsynet med nogle dyre knapper af porcelæn. De gik i stykker igen og igen, så i stedet skruede jeg champagnepropper på lågerne.
    – Det ville faktisk have været billigere at købe en flaske champagne fra starten for hvert porcelænsknap – og sjovere. Som de sidder der på skabslågerne, er propperne både flotte og farverige.
    – Vi har haft dem i mere end ti år, og de holder alle otte meget bedre end de fine og dyre knapper af porcelæn.
.....................
Indemurede klenodier
Ifølge Decanter vil auktionshuset Bonhams den 17. marts sælge en helt usædvanlig samling af gamle flasker, som under krigen blev skjult for de tyske besættelsestropper på øen Guernsey.
Flaskerne lå i en kælder hos vinhandelen Bucktrout & Co., der blev grundlagt i 1830 i byen St Peter Port, og da det var umuligt at se kælderen udefra, og adgangen til den kun skete med en elevator, var det nemt at mure kælderen til. Og her lå så klenodier som Latour, Margaux, Mouton Rothschild og Ausone samt diverse flasker portvin fra omkring år 1900, uden at tyskerne fik fat i dem.
.....................
    Lusen er løs i Yarra Valley
    Ifølge Wine Spectator har et angreb af vinlusen Pylloxera i den australske Yarra Vallay spredt frygt for en alvorlig epidemi.
    Lusen angriber ikke vinstokke, der er podet på rødder fra amerikanske sorter, men det er ikke overalt i Australien, man har foretaget denne podning. Der er flere steder, hvor lusen aldrig har vist sig, og hvor de europæiske ædelsorter står på egne rødder.
    Angriber lusen, er der kun ét at gøre: Trække vinstokkene op med rode og plante nye, podede vintokke.

    Spredt med traktorer
    Ifølge Wine Spectator var der allerede for to år siden et angreb i Beavis Vineyard, der ejes af den store bryggerikoncern Foster’s. Her oprettede man en "Phylloxera Infestation Zone" med strenge karantæne-regler for alle vinmarker inden for en radius på 5 km. Da et nyt udbrud blev opdaget for et år siden i en nærliggende vinmark, gik Foster’s straks i gang med at fjerne vinstokkene på de 32 hektar.
    Det seneste angreb er sket i Foster's’ Racecourse Vineyard cirka 4 km fra den første mark, og man mener, at lusene er blevet spredt med traktorer, som har kørt mellem de to marker.
    Mellem 70 og 80% af vinstokkene i Yarra Valley er ikke podet på amerikanske rødder. Heldigvis er der denne gang tale om en særlig type af Phylloxera, der spredes meget langtsomt og kun ved kontakt via mennesker og maskiner. Katastrofen vil ikke indtræde så hurtigt og katastrofalt som i Californien for nogle år siden.
.....................
34/09
.....................

.. ..
Vin jaune er et fornemt akkompagnement til osten Comté, der jo også kommer fra Jura. Men også til nødder, snegle, gåselever, fuglevildt, fisk og skaldyr. Traditionelt har man tappet vinen i en clavelin, en flaske med 62 centiliter, men denne flasketype er man ved at gå væk fra i standardiseringens hellige navn. På billedet ses nogle nye og gamle flasker fra Château-Chalon.
    Gennemboringen af den gule vin
    Hvert år ved denne tid afholdes den store vinfest "La Percée du Vin Jaune" – gennemboringen af den gule vin – i Frankrigs Côtes du Jura-distrikt, halvvejs mellem Bourgogne og Genève.
    I sidste weekend skete det for 13. gang, og i år fandt festen sted i to små landsbyer, Passenans og Frontenay. Her var der det traditionelle optog, hvor man frembar et fad med 228 liter gammel vin og "gennemborede" fadet under stort ceremoniel, og rundt omkring i gaderne var der gratis smagsprøver til 35.000 gæster.

    Mørke skyer over vinfester
    Helt så festlig var festen dog ikke i år. Dels sneede det om søndagen, hvilket holdt mange væk, og dels hænger der truende skyer over vinfester som denne.
    Det franske parlament er nemlig i gang med yderligere at stramme de vinfjendtlige love og gøre det forbudt med åbne barer, hvor man kan smage vine efter at have betalt en billet ved indgangen.
    Det gamle vinland Frankrig er i antialkohol-lobbyens jerngreb, og måske er den gule vin blevet gennemboret for sidste gang.
.....................
    Coca-Cola-braiserede spareribs
    Jacques Gravegeal er præsident for Vins de Pays d’Oc’s vinkomite, og forleden skrev han et vredt brev til Frankrigs sundhedsminister, Roselyne Bachelot.
    Gravegeal var blevet gal i hovedet, da han så en opskrift i madbladet "Elle à Table" – en opskrift på "Coca-Cola-braiserede spareribs".
    Han beskyldte bladet for at fraternisere med fjenden for at tiltrække andre annoncører i en tid, hvor fransk vin er presset af politikerne med deres utallige restriktioner i forbindelse med markedsføring.

    Hvad bliver det næste?
    Gravegeal spurgte ministeren: Hvad bliver det næste? "Pasta Red Bull Cola"?
    Yderligere påpegede han, at regeringen burde bakke op omkring vinindustrien, eftersom turisterne kommer til Frankrig for at besøge vinmarker og château’er og ikke Coca-Cola-fabrikker.
    Endelig foreslog han ministeren, at hun fik opskriften analyseret for at finde rettens næringsværdi, eftersom den ikke lyder særlig sund.
.... ..,.,,,,,,,...
>43
.................,,,,,,

................,,,,,,
Hernán Amenabar
    En vinmager fra Chile
    Så har der igen været besøg af en vinmager og denne gang fra et af Chiles store vinhuse, Undurraga, grundlagt i 1885.
    Hernán Amenabar hedder vinmageren, og han lod os smage en række af sine vellavede vine, hvoraf dog kun en håndfuld endnu fås i Danmark, importeret af Dansk Supermarked, dvs. Bilka og Føtex.
    Det er femten år siden, VinAvisen besøgte Undurraga i Chile, og der er sket meget siden da – blandt andet fik vinhuset nye ejere i 2006.
    I de femten år er man ganske enkelt blevet dygtigere og arbejder i dag meget bevidst med druer og terroir, ligesom man søger at skabe vine, der er brug for i den store verden – vine af god kvalitet, som almindelige mennesker har råd til at købe.

    Syrah og Shiraz
    Chefvinmager Hernán Amenabar, der også er formand for den chilenske vinmagerforening, lod os blandt andet smage tre glimrende Sauvignon Blanc-hvidvine i appellationerne Casablanca, Lo Abarca og Leyda, og der var markante forskelle.
    Det belærte os om, at vi nok skal til at interessere os lidt mere for de forskellige distrikter i Chile og lære deres karakteristika at kende.
    Vi smagte også to Syrah-vine fra henholdsvis Maipo Valley og Limari Valley, og her var vi ikke i tvivl om, hvilken vin vi bedst kunne lide. Det var den fra Limari. Maipo-vinen var efter vores smag for marmelade-agtig. Forskellen var som mellem Rhône og Australien – som mellem Syrah og Shiraz.
    Disse vine hører til serien "T.H." (Terroir Hunter), der endnu ikke fås i Danmark, men er på vej i Dansk Supermarkeds nye kæde, Føtex Food, som åbner en række butikker i løbet af i år.
    De vine, som fås i dag, er serierne "Aliwen" og "Sibaris", og til dem er der flotte stjerner nedenfor.

    Find marken på Google Earth
    Bagetiketterne på vinene i serien "T.H." er ovenud ødsle med oplysninger. Blandt andet angiver man GPS-koordinaterne på markerne, hvor druerne groede.
    Man kan således rundt omkring i verden gå ind på Google Earth og zoome ned på marken. Eller finde frem til marken, hvis man kører rundt i Chile med sin GPS.
    Fx ligger marken i distriktet Lo Abarca, hvorfra Undurraga henter nogle af sine druer, på 35°31’40”42’’’sydlig bredde og 71°32’25”05’’’ vestlig længde.
.....................
04-08
...................
8 postkort fra Cypern
I sidste uge bragte vi de første fire postkort fra Ankers vinrejse på Cypern. Her kommer de sidste fire, og alle postkortene har vi lagt ud på en særlig side, så man altid kan finde dem via knappen "Mere stof" øverst i den ugentlige VinAvis.
......................

................
Detalje af mosaikken: Dionysos med vinløv omkring panden.
    5. postkort fra Cypern
    Dionysos vogter over Cypern
    I 4000 år har man fremstillet vin på Cypern, og herfra spredtes druer og teknik til Grækenland, Romerriget og resten af Europa.
    Rundt omkring på øen er der flere minder om vinens betydning i antiken. I det meget spændende ruinområde ved byen Pafos er der således en mosaik, som skildrer en af legenderne om vinens gud, Dionysos:
    Som tak for behageligt ophold i Athen havde Dionysos lært kong Ikarios at lave vin og havde dermed åbenbaret den vidunderlige drik for menneskeheden.
    Dionysos advarede imidlertid Ikarios: Hvis han afslørede hemmeligheden, ville de forfærdeligste ting ske for ham og hans familie.
    Men Ikarios lyttede ikke til gudens advarsel. Da han var på vej hjem med sin første vin i store sække af dyreskind, gav han noget af den til nogle hyrder ved vejkanten. Hyrderne drak sig fulde – og slog Ikarios ihjel.
    På mosaikken, der ses herunder, sidder Dionysos til venstre med en drueklase i hænderne og har givet nymfen Akme en drikkeskål med vin. Deres navne står ovenover. I midten ses Ikarios med sin vogn med vinsækkene og til højre de to berusede hyrder. Over dem står der: – De, som drak vin for første gang.
    ,.............,,
...................
......................

................
Det var franskmændene, der i 1210 opførte borgen Kolossi, som senere blev overtaget af johanitternes tempelridder-orden.
    6. postkort fra Cypern
    Tempelriddernes vin
    I middelalderen lagde skibene til på Cypern, og øens vin blev berømt. Forskellige ridderordener byggede borge for at beskytte pilgrimme på vej til det hellige land. Blandt andet befæstede johanitterne borgen Kolossi.
    Ridderordenerne havde en strengt hierakisk organisation med forskellige afdelinger, der blev kaldt commanderiae, og navnet på en sådan afdeling på borgen Kolossi gav navn til øens søde vin, der kom til at hedde Commandaria.
    Johanitterne fastlagde også måden, hvorpå vinen skulle laves, og den benyttes stort set den dag i dag. Faktisk er den identisk med, hvad grækeren Hesiod skrev for 3000 år siden:
    Når Orion og Sirius når himlens midte, og når den rosenfingrede morgenrøde ser Arcturus, skær da drueklaserne af og bring dem hjem. Vis dem til Solen i ti dage og ti nætter, og dæk dem over i fem. Og på den sjette dag træk da i et kar Dionysos’ glædesfulde gaver.
    ,.............,,
..,,,,,,,.... .....,,,,
0-08
..,,,,,,.,,,,,,,....

................
På et gammelt maleri ses de fem kongers berømmelige middag i Londons vinhandler-laug. De inviterede konger løfter deres sværd og udbringer et leve til ære for vinen.
    7. postkort fra Cypern
    Europas ældste appellation
    Commandaria er måske Europas ældste vin og den ældste med oprindelsesgaranti. Appellationen blev i nutiden stadfæstet ved lov i 1950 og omfatter tolv landsbyer.
    Selv om gæringen som regel stopper ved 14-15% alkohol, så kan den lokale gær ofte arbejde op til 18%, så Commandaria blev berømt for sin styrke.
    Vinen laves på druerne Mavro og Xynisteri, der lægges til tørre i solen, så de bliver rosinagtige, før de presses. Efter gæringen lagres vinen i mindst to år i et solera-system.
    Vinen blev tidligt berømt i England. I 1363 inviterede Sir Henry Picard, der var oldermand i The Vintner’s Company i London, fem konger til middag. Ifølge traditionen havde vinhandler-lauget indbudt kongerne fra England, Skotland, Frankrig, Danmark og Cypern.
    Kongen af Cypern, Peter af Lusignan, var på rejse i Europa for at skaffe penge til et nyt korstog, og ifølge legenden skænkede han den berømte Commandaria-vin for sine fire kolleger.
    Den dag i dag udbringer Londons vinhandler-laug en skål med fem cheers til minde om kongerne...,,
......................

................
Ved denne middelalderlige kirke i Pafos ligger den danske kong Erik Ejegod (ca. 1056-1103) begravet.
    8. postkort fra Cypern
    Cypriotiske vine i Danmark
    To historiske begivenheder knytter Danmark til Cypern. For det første ligger en af vore konger begravet på øen, nemlig Erik Ejegod. Han døde under en pilgrimsfærd til det hellige land og ligger begravet i byen Pafos.
    Den anden begivenhed er nok så aktuel, nemlig udstationeringen af de mange tusinde danskere, der igennem årene var FN-soldater på øen. De lærte vinen at kende; de blev glade for den og har købt den lige siden.
    Når der er et vist salg af cypriotisk vine, skyldes det også det faktum, at de har fået ry for at være meget venlige over for allergikere. Rødvinene indeholder således ingen benzoesyre eller sorbinsyre og kun et lavt indhold af garvesyre. Ligeledes har de et lavt indhold af aminer og fenoler.
    Største eksportør til Danmark er KEO, hvis danske repræsentant er Cypern Vine i Næstved. Ligeledes kan nævnes DanCyp Vine i Øster Lindet ved Rødding, der importerer vinene fra SODAP. Men der er flere andre, og især den søde Commandaria findes hos en række vinhandlere.
    .............,,
...................
33/09
..................

...... ........ . ....
Sandeman’s sorte mand fik en bredskygget sombrero lidt på skrå samt en kappe som Douglas Fairbanks på filmens plakat.
    Historien bag etiketten: Sandeman
    En af vore norske læsere, Roar Lie, har sendt os denne historie om et af vinverdenen mest kendte varemærker, Sandeman’s mystiske silhuet "Don" med den sorte hat og lange kappe.
    Året er 1928, og Sandeman er et veletableret firma, der sælger portvin og sherry. I London arbejder en ung skotsk tegner, George Massiot Brown. Det er et svært år arbejdsmæssigt, og han må ud og lede efter kunder.
    Den unge tegner får en god idé. Han kontakter Sandeman’s markedschef, en vis hr. Marshall Hardy. Kunne man mon tænke sig en "frontfigur" i firmaets markedsføring?
    Tegneren har allerede en skitse klar – en silhouettegning af en person, der bærer en bredskygget sombrero – en typisk hat i det spanske Andalusien – og en sort kappe af den slags, portugisiske studenter bruger. I hånden kan tydeligt ses et glas vin.
    På den tid var det ikke udsædvanlig med plakater, der reklamerede for vin og spiritus, men det skulle helst være franske kunstnere og i fransk plakatstil.
    Men også her vidste skotten Massiot Brown råd. Han signerede plakaten med G. Massiot. Så var han blevet franskmand.
    Tegningen er genial. Både sherry og portvin er inde i billedet. Mangelen på ansigtstræk og detaljer tiltrækker opmærksomheden og sætter fantasien i sving. Det er en figur, man ikke glemmer så let.
    Firmaets chef, Walter Sandeman, så straks mulighederne og købte tegningen og alle rettigheder.
    Hvorfra fik tegningen sin idé? Han var en ivrig biografgænger, og inspirationen fandt han i en film, der kørte i London i oktober 1928. Filmen var "The Gaucho", den tredje i række med Douglas Fairbanks som figuren Zorro.
    Besøger man Sandeman’s vinhus i Oporto, mødes man af en guide, der naturligvis er klædt i en sort kappe og med en bredskygget sombrero på hovedet.
...... ........ . ....
Isterninger uden vand
Bent Hansen skriver til os, at han igen, igen, igen har været på en restaurant, hvor han bad om en spand med is til at holde den dyrt indkøbte flaske kølig – og fik en spand kun med isterninger og intet vand og med flasken balancerende oven på terningerne.
Vi føler med ham og forstår hans svære kvaler. Men overdriver han mon ikke lidt? I hovedparten af danske restauranter ved man da vist, at der skal vand i spanden, så det kolde vand lægger sig tæt op ad flasken og hurtigt køler vinen.
En næsten lige så god løsning er en manchet af køleelementer, men indrømmet: Manchetten ser ikke så pæn ud på et fint dækket bord.

Rødvin i kølespand
Noget helt andet er: Er der nogle af vore læsere, der har prøvet at bede en tjener om en kølespand til en flaske rødvin? Det har vi, og naturligvis fik vi spanden, men tjeneren så ud, som om han meget gerne ville ryste på hovedet.
Men der findes jo rødvine, der meget gerne må være lidt køligere end de 18 grader, man sædvanligvis foreskriver. Det kan være de meget lette rødvine, men bamserne kan også have godt af det; så virker en eventuel spritkant ikke så kraftig. Men en rødvin skal nu nok ikke ned under 15 grader.
...... .. .,,,,,....
05-08
...................
Scan en stregkode, og gør et godt køb
Wired Magazine, tidsskriftet for computer-nørder, bringer en artikel om alle de overraskende opgaver, som mobiltelefoner og GPS-systemet i fællesskab vil kunne klare i den nærmeste fremtid. En af dem lyder: Scan en stregkode, og gør et godt køb.
Man står fx i en vinhandel og tænker på at købe en flaske. Med sin "phonecam" scanner man stregkoden på flasken, og straks viser displayet, hvor meget vinen koster både online og hos andre vinhandlere i nærheden. På displayet viser et GPS-kort, hvordan man eventuelt finder hen til konkurrenterne, og man vil oven i købet kunne kalde anmeldelser af vinen frem på skærmen.
....,,,,...,,,,
.....................

.............
....................

....................
    ...................
    Chile og Perus egen brændevin
    Chile ligger langt væk, men alligevel har flere og flere været derovre, mange af dem på vinrejser, der også inkluderer Argentina.
    Når man kommer til Chile, kan man ikke undgå at få serveret en Pisco eller en cocktail ved navn Pisco Sour.
    Brændevinen Pisco fremstilles både i Chile og Peru på basis af vin, og den er måske opkaldt efter havnebyen Pisco, hvorfra drikken blev eksporteret.
    Det kan dog også være, at navnet stammer fra nogle lertøjskrukker, pisquitos, som man i gamle dage opbevarede drikken i – eller måske kommer det af ordet pisku, der på Inka-sproget Quechua betyder "flyvende fugl".
    Den flyvende fugl er i hvert fald en ganske god beskrivelse af denne flygtige spiritus, let, tør, aromatisk og helt farveløs.

    Sådan laves en Pisco Sour
    Pisco fås flere steder herhjemme – bl.a. har Slagelse Vinkompagni en Macchu Pisco til 289 kr. Og at lave en Pisco Sour er ganske ligetil:
    Bland pr. cocktail 6 cl pisco, 3 cl friskpresset citronsaft, 1-2 tsk sukker, 1-2 tsk pasteuriseret æggehvide samt isterninger i en blender.
    Når isen er knust og smeltet, hældes drikken op i brede glas.
    Tilføj hvert glas et stænk Angostura Bitter og evt. et lille drys kanel som pynt.
    På YouTube ligger flere små film, hvori bartendere udøver kunsten at blande en pisco.
    ....................

    ....................
.................
>33/09
. .....,,,,,,,.,,,,
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Delord Napoléon, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      345 kr., Qualityworld
      En dejlig og let aromatisk armagnac med en del eg i duften. Den er tør, med god fylde og toner af drueskind og bittermandel til slut. Den vinder så afgjort, når den har stået lidt i glasset.


      Baron Gaston Legrand, Bas Armagnac, Frankrig 1984, 40%
      359 kr., Amka
      Blomme, rosin og drue præger duften af denne armagnac, mens smagen er kraftig og tør og slutter en anelse sprittet.


      Château de Pellehaut, 10 år, Ténarèze, Frankrig, 40%
      399 kr., Lago Import
      Duften stikker lidt i næsen. Smagen er dog udmærket, knastør med god fylde og frugt. En rigtig vintervarmer.
      ..................
...... ......
39-12
..........,,,,,,,,,

........,,,,,,,,,
Der blev slidt med opgaverne (foto: Steen Tronsgaard).
    Ti sommelierer bestod
    I tirsdags afholdt Vinakademiet eksamen på uddannelsen til sommelier, som blev lanceret i 2007. Det var det andet hold på uddannelsen, som hermed afsluttede det forløb, de påbegyndte i april sidste år.
    Fjorten studerende skulle igennem en skriftlig eksamen med 37 omfattende spørgsmål. Endvidere en mundtlig eksamen med en menu og tre teoretiske spørgsmål samt en blindsmagning, der også omfattede defekte vine og spiritus.
    Da dagen var omme, stod det klart, at ti af eleverne havde klaret den hårde test.
    De studerende er blandt andet kokke, tjenere, ansatte hos vinimportører og i detailhandelen samt nogle private med stor vininteresse.

    Næste hold overtegnet
    Det næste kursus begynder til marts, og holdet på 25 studerende er allerede overtegnet. Desuden gennemfører Vinakademiet i øjeblikket en specialtilpasset uddannelse for Philipson Wine, hvor atten ansatte skal til eksamen i april.
    På fredag kl. 14 vil de nybagte sommelierer få overrakt deres diplom og sommeliernål ved en reception på Hotel- og Restaurantskolen, Niels Hemmingsens Gade 24 i København.
    Her vil der også blive uddelt rejselegater til to udvalgte studerende, dels en rejse med ViniPortugal til Portugal og dels et ophold hos Peter Sisseck på Dominio de Pingus i Spanien.
.....................
    Verdens største champagneglas
    Ved en vinfest i den italienske by Spoleto præsenterede man verdens største champagneglas. Det er 2,03 meter højt med en diameter på 46 cm, og mens et stort publikum lyttede til et snakketøj og beundrede en af disse smukke damer, italiensk fjernsyn er fyldt med, blev glasset fyldt med Asti Spumante.
    Guinness World Records var naturligvis til stede, og rekorden synes at holde – indtil der bliver lavet et nyt glas, som er endnu større.
    Der forlyder ikke noget om, hvordan glasset blev tømt efter festen. Mon ikke spumanten var blevet lidt doven …?
.....................
........
...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * I denne uge er der ingen nyheder fra den danske vinbranche.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
. ........................
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Erik Ahlmann Larsen grundlagde i 1993 Tedeum Vin, som er importør eller agent for en stor del af de sydafrikanske vine, der kommer til Skandinavien.
    Igennem flere rejser i det sydlige Afrika lærte han allerede i midten af 1980’erne de fleste og bedste vingårde at kende, og da sanktionerne i 1993 faldt, og handlen med Sydafrika blev tilgængelig, grundlagde han sit importfirma.
    Tedeum Vin har i dag et nært samarbejde med de mest kendte og prestigefyldte vingårde i Sydafrika som Kanonkop, Neil Ellis, Hartenberg, Vriesenhof, Rustenberg, Thelema, Beyerskloof, Mulderbosch, De Wetshof og Bouchard Finlayson for blot at nævne nogle.
    Og Tedeum er ligeledes en af de største indkøbere på den prestigefyldte Cape Winemakers Guild Auction.
    Siden 1992, har Erik Ahlmann Larsen været i Sydafrika 154 gange og opholder sig her cirka 10 gange om året for at indgå i vinproduktionen på de enkelte vingårde. Via dette arbejde har han fået et stort kendskab til de sydafrikanske vine.
    Tedeum Vin har eget kontor i Stellenbosch, den kønne og romantiske by, der med sine mange små restauranter og butikker ligger i hjertet af vinområdet.
    Erik Ahlmann Larsen er også en kendt storvildtjæger. Han har rejst Afrika tyndt på sine mange jagtture, i øvrigt ofte sammen med Neil Ellis og Jan Boland fra Vriesenhof. Han var igennem mange år formand for Nordisk Safari Klub, der er en afdeling af Safari Club International.
    Med udgangspunkt i sit kendskab til Sydafrika og landets vinindustri holder han et stort antal foredrag og vinsmagninger rundt omkring i Europa. Det være sig i klubber, men ikke mindst i store internationale virksomheder, som banker, forsikringsselskaber, entreprenørvirksomheder, rådgivende ingeniørfirmaer og hoteller. Foredragene omfatter både Sydafrikas historie, vinsmagninger, og hvad man som turist bør se, hvis man kommer til den del af verden.
    Adresse: Tedeum Vin, Langebakken 3, 2960 Rungsted, tlf.: 45 86 00 50, fax: 45 86 15 20, e-mail: tedeum@tedeumvin.dk.
...............
06-09
,. .....,,,,,,,.,,,,,,,
    .............
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvilke andre steder er lusefri?
      Alice Ludvigsen skriver til os: – I sidste uges Cypern-postkort nr. 3 skriver I, at Cypern er et af de få steder på kloden, hvor vinlusen Phylloxera aldrig har angrebet. Det afleder selvfølgelig staks spørgsmålet: Hvilke er disse få steder?
      Det er først og fremmest Chile, hvor den vinplantedræbende lus aldrig har kunnet trænge ind – måske fordi den på sine små ben skulle forcere enten Andesbjergenes høje tinder, Atacama-ørkenens ekstreme hede eller Ildlandets kulde. Og hvis den endelig kom ind, har kunstvandingen med det iskolde vand fra Andesbjergene skræmt den væk.
      Chile gør i øvrigt alt for at hindre, at vinlusen føres ind i landet. Man sætter alt plantemateriale i streng karantæne. Nogle forskere mener imidlertid, at det kun er et spørgsmål om tid, før lusen alligevel finder vej.
      Men der er andre lusefri steder end Chile. Langs Middelhavets kyst i nærheden af de franske byer Aigues-Mortes og Villeroy anlagde man i 1876 vinmarker på sandet jord, da man havde opdaget, at vinlusen ikke kan lide sand. Den dag i dag vokser der på disse marker vinstokke, som ikke er podede på amerikanske rødder.
      Endelig er der Washington State i USA, hvor jordene også er sandede. Endvidere er temperaturerne så lave om vinteren, at vinlusen simpelt dør af forfrysninger.
      Her ud over er der hist og her steder, blandt andet i Australien, som ikke er udsatte for angreb af Phylloxera. Australien har imidlertid problemer, som det fremgår af artiklen i denne VinAvis.
    .............
. .....,,,,,,,.,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Da Undurragas chilenske chefvinmager, Hernán Amenabar, i onsdags var på besøg i København, medbragte han en CD med billeder af vineriet og dets marker – blandt andet dette billede, som er meget illustrativt.
    Det viser en nyplantet mark ved vingården Leyda. Hver plante har fået en bambuskæp at støtte sig til, og yderligere er planten pakket ind i en manchet af plastic for at beskytte den imod sultne harer og andre interesserede småkræ.
    Yderligere ligger der en slange til drypvanding af planterne. Foreløbig ligger slangen bare på jorden og danner små søer, men når vinstokkene vokser til, vil den blive hængt op i en vis højde over jorden.
    I Chile er det tilladt at kunstvande, og det reneste, klare vand kommer ned fra Andesbjergenes skråninger i kanaler, som allerede de gamle Inka-indianere anlagde.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er meget velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
    OBS: Vi er ved at løbe tør for gode vinøse billeder!
... ,,,,,,,,,,,,,,,,,,....
08-07/09
.................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie, og meget apropos denne uges postkort ovenfor er billedet optaget på Cypern.
Det er Erik Andersen, der har sendt os billedet, og andre læsere er meget velkomne til at sende os lige så flotte billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser. Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side
.,,,,,.......,,
...............................
    5 De meget lave vinstokke på Cypern har aldrig været angrebet af vinlusen og er derfor heller ikke podet på amerikanske rødder (foto © Erik Andersen)
    ...............
...................
34/07
.....................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 12, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 89 stjerner og i gennemsnit 2,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Undurraga


Aliwen, Undurraga, Reserva, Sauvignon Blanc, Chile 2007
69,95 kr., på tilbud: 40 kr., Bilka og Føtex
Ret let og enkel, saftig og krydret hvidvin. En typisk Sauvignon Blanc. Oplagt til en sommerdag på terrassen, men helst til mad.


Aliwen, Undurraga, Reserva, Cabernet Sauvignon / Merlot, Chile 2007
69,95 kr., på tilbud: 40 kr., Bilka og Føtex
Til den lave pris en virkelig god rødvin med saftig frugt. Glimrende som hverdags-vin.


Aliwen, Undurraga, Reserva, Cabernet Sauvignon / Carmenère, Chile 2007
69,95 kr., på tilbud: 40 kr., Bilka og Føtex
God hverdags-vin med en krydret smag og tilpas fadlagring. I slutningen et lille mundrensende bid.


Sibaris, Undurraga, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2007
89,95 kr., på tilbud: 50 kr., Bilka og Føtex
En meget dejlig vin til en rimelig (tilbuds)pris. Den har en ren frugtsmag og tilpas fadlagring – den malolaktiske gæring forgik i fad.


Sibaris, Undurraga, Chardonnay, Maipo Valley, Chile 2007
89,95 kr., på tilbud: 50 kr., Bilka og Føtex
Lækker hvidvin med en vis fedme i den gode frugtsmag og bløde tanniner fra fadlagringen. Kan man lide lidt fadsmag, så er dette en virkelig god vin til den lave tilbudspris.


Sibaris, Undurraga, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2007
89,95 kr., på tilbud: 50 kr., Bilka og Føtex
God rødvin med fyldig, let krydret frugt med toner af chokolade og kaffe samt en fin sødme. Til 50 kr. er den pengene værd.




Mousserende vin


Louis Laurent, Demi-Sec, Champagne, Frankrig
149 kr., Irma
Demi-sec – halvsød, men egentlig snarere med en fin sødme, som er meget charmerende. En dejlig champagne til alle, der synes, at brut er for tørt. Og en champagne, der er meget velegnet som ledsager til mad.




Hvidvin


Gunderloch, Nachenheim Rothenberg, Riesling Auslese, Rheinhessen, Tyskland 2007
318 kr., Vinens Verden
Fantastisk lækker hvidvin med en fin sødme og en vidunderlig frugt. En vin, der vil være glimrende som meditations-vin – med en alkohol-procent på kun 7,5 procent. Flasken har skruelåg, så alle vinmagerens gode intentioner er bevaret.


Nobilo, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2008
55 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Frisk hvidvin – en typisk Sauvignon Blanc med krydret duft og en smag præget af citrus, passionsfrugt og hyldeblomst. Flasken har skruelåg.




Rødvin


Viña Albali, Gran Reserva, Valdepeñas, Spanien 2001
79,95 kr. og 60 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Moden og afrundet rødvin med saftig, blød frugt. En ganske interessant madvin. Den skal drikkes nu. Den femte stjerne gælder den lave tilbudspris.


Damana, Ribera del Duero, Spanien 2005
129 kr. og 85 kr. for 50 cl, Valuewine.dk
En skøn rødvin. En vin med en dejlig duft og blød og lækker smag med stor bærfylde. Eftersmagen er lang.


Mompertone, Prunotto, Monferrato, Italien 2005
139 kr., Fondberg
Elegant og meget indtagende rødvin, lavet på druerne Barbera og Syrah. Den har en lækker frugt, der breder sig i munden med mange facetter – og med saft og kraft. Supervin.


Terrers Clars, Grenache / Carignan, Priorat, Spanien 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 7): 59 kr., SuperBrugsen
Spændende rødvin, kraftig og med stor kompleksitet, krydring og frugt, der fylder hele munden. Til 59 kr. er det et kup.


Pra’ dei Fanti, Vigneti delle Dolomiti IGT, Italien, uden årgang
159 kr., U&Wine
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den har en liflig duft og en kompleks smag med god, ren frugt – hindbær ... Glimrende til mad, men også blot som den er – som en meditations-vin.


Bournett, Prestige, Mendoza, Argentina 2003
189 kr., Los Andes.dk
Stor og meget flot rødvin med en overvældende krydret duft og en kompleks smag med toner af chokolade, tobak, kaffe – en bombe af sanseindtryk. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Rufus Stone, Tyrrell’s Wines, Shiraz, Heathcote, Victoria, Australien 2006
149,95 kr., på tilbud: 109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Rødvin med en kraftig og krydret duft og en fyldig, saftig smag med en lidt markant citrussmag. Oplagt til mad. Flasken er forsynet med skruelåg. Der var meget delte meninger i smagepanelet om denne vin.


Catena, Syrah, Mendoza, Argentina 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet rødvin med en ren og fyldig frugtsmag. Udmærket madvin.


La Granacha, Côtes du Rhône Villages Signargues, Frankrig 2007
99,95 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Rødvin med en varm og frugtagtig smag. I smagen er lidt toner af grape, der gør vinen lidt speciel. En rigtig madvin.


Ripe Ret, Firefinch, Robertson, Sydafrika 2006
79 kr., Oxholm Vin
Krydret og frugtagtig rødvin – en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


Rocky Gully, Cabernet Sauvignon / Merlot / Cabernet Franc, Frankland River, Western Australia 2006
100 kr., Vinens Verden
Smagen af denne rødvin er meget præget af en lidt bitter, stilket tone. Flasken har skruelåg.


Finca Sophenia, Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Pæn hverdags-rødvin med en smalt smagsbillede med god frugt og let sødme.




Sød Vin


Viu Manent, Sémillon, Late Harvest, Colchagua, Chile 2006
49,95 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant sød vin med fin balance mellem sødme og syre. Kan bruges til ikke alt for søde desserter, men måske allerbedst til ost eller en skive gåselever.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.