Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 11
Fra 9. marts til 15. marts 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 8, ,,,,,,VinAvisen uge 9,,,,,,,,VinAvisen uge 10
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
...................
11-12
...................
Man ryster på hovedet
Fra alle sider ryster man på hovedet over franskmændene, der – som nævnt i sidste uge – er ved at skyde sig selv i foden med deres fjollede love mod nydelsen af vin.
I Storbritannien bringer Decanter en udtalelse fra professor Roger Corder, der er ekspert i vinens sundhedsfremmende egenskaber. Han er "overrasket" over den franske vin-giver-kræft-rapport. – Den bygger ikke på franske statistikker, siger han, – men på en masse statistikker fra rundt omkring i verden, og disse dækker al alkohol, ikke kun vin.
– Det er meget betænkeligt, at en regering bygger sine sundhedsforeskrifter på en sådan forskning, der mangler en detaljeret analyse af påvirkningen eller risikoen ved drikkemønsteret for forskellige alkoholiske drikke. Samtidig medtager rapporten ikke indvirkninger fra dårlig ernæring og tobaksrygning.
– Alle større studier har vist, at moderat vinnydelse reducerer risikoen for at dø af såvel hjertesygdomme som kræft, siger professor Corder.

Franske brødre, rejs jer!
En læser skriver til Decanter: – Franske brødre, rejs jer og giv disse kvaksalver-råbehoveder et par på tuden!
Og en anden mere alvorlig læser skriver: – Dette er også en god lejlighed til at fortælle, at enhver flyrejse nogle gange kan være farlig og derfor fuldstændig bør undgås, da denne fjerne risiko vejer mere end enhver fordel inklusive mental sundhed og økonomiske hensyn.
Også det amerikanske Wine Spectator står helt uforstående over for den franske skrækkampagne og lovgivning – og over for den lethed, hvormed franskmændene saver den gren over, de selv sidder på. Og Washington-avisen Seattlest skriver direkte: Gudskelov, at vi ikke bor i Frankrig!

Op for Spanien, ned for Frankrig
Mens de franske lovgivere gør alt for at ødelægge landets egen vinproduktion, er eksporten af fransk vin samtidig faldende. Men for spansk vin går det fremad. Dette gælder ikke mindst på det store amerikanske marked.
I de første ti måneder af 2008 steg eksporten af spansk vin til USA med 2% – mousserende vine med hele 6% og hedvine med 5%.
Frankrig mistede derimod i samme periode 11% af sin vineksport til USA.
.....................................
11-12
................... ,...................
Skyd ikke forbi målet
Foreningen Vin&Société har netop indrykket en annonce i de franske aviser, hvori den henvender sig Frankrigs sundheds- og sportsminister, Roselyne Bachelot-Narquin, samt til lovgiverne, der er i gang med at tage kvælertag på fransk vin. På annoncen ses en flaske omvundet med pigtråd – et glimrende symbol – og i teksten står der følgende:

,...................
Åbent brev fra alle i fransk vin
__________________________________________

Den offentlige sundhed er alles ansvar!
Med fuld ret angriber Madame Bachelots lovforslag "Hospital, Patienter, Sundhed, Distrikter" problemer med umådeholdent forbrug som de unges drikkeri og åben bar.
Men er det i den grad nødvendigt at forbyde alt, som lovteksten i øjeblikket har i sinde?

Smagninger bør ikke være forbudte
I morgen vil en vinbonde ikke mere kunne lade folk smage hans vine i hans egen kælder eller på en udstilling, og vinmenuer på restauranter vil være illegale! Smagninger og gastronomi hører dog til noget af det mest udsøgte i Frankrig.

Vin på internettet bør ikke være forbudt
Internettet er i dag uundværligt for alle økonomiske sektorer. Vinen ser sig berøvet verdens bedste kommunikations-værktøj.

Lad os sammen vælge kraften i mådeholdet!
Alle omkring sammenslutningen Vin&Société har i flere år engageret sig i at fremme et mådeholdent og ansvarligt forbrug.

De damer og herrer deputerede,
skyd ikke forbi målet!
_____________________________________________________________

De professionelle i vin, passionerede og borgere
,...................
............ ,.
Vin mod kræft i spiserøret
Tre af hinanden uafhængige undersøgelser viser nu, at et moderat forbrug af vin formindsker risikoen for at udvikle spiserørskræft – en kræftform som i blandt andet USA er ekspanderet gennem de sidste tredive år.
En af undersøgelserne blev foretaget af forskere ved helseinstituttet Kaiser Permanente i Californien, og den viser, at folk, der drikker blot et enkelt glas hvid- eller rødvin om dagen, har hele 56% mindre risiko for at få Barretts øsofagus. Det er en tilstand, hvor spiserørets slimhinde ændres markant, hvilket i en stor del af tilfældene medfører spiserørskræft.
Øl og stærk spiritus har ikke samme godgørende virkning.
De to andre undersøgelser, som nåede frem til det samme resultat, blev udført i henholdsvis Australien og Irland.
..................
08-07/09
...............
CRAV har angrebet vinhus
Den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), har gennem flere år udøvet hærværk rundt omkring i Languedoc. Nu har disse vin-terrorister igen ladet høre fra sig, og denne gang er det gået ud over vinhuset La Domaine de la Baume i Servian, der ejes af Frankrigs næststørste vinkoncern, Grand Chais de France.
CRAV-medlemmer trængte i sidste uge ind på vinhusets område, hvor de bragte to bomber til sprængning og – som gruppen så ofte gør – efterlod en signatur i form at et malet CRAV på ejendommens mure.
Angrebet, hvis årsag endnu er ukendt, har ifølge Decanter forvoldt omfattende materielle skader. Vinhusets kontorbygning og vinforretning er så ødelagte, at de skal genopbygges fra grunden af.
Politiet står over for et alvorligt problem. Selv om der måske er vidner eller nogle, der kender navnene på gerningsmændene, er der ingen, som tør udtale sig af frygt for CRAV.
...................


Vi har tidligere fortalt om vinhuset Newton Johnson i Walker Bay, hvor man – ligesom hos mange andre sydafrikanske vinhuse – gør en stor indsats for at hjælpe de sorte og farvede arbejdere. Her ses Jerome, som vinhuset har givet en chance for at producere sin egen vin fra a til z. (Se også Mariettes serie postkort fra Sydafrika).
    Harme over reportage i Tænk
    Bladet Tænk udgives af Forbrugerrådet, og i udgave nr. 92 fra d. 27. februar gives der en sønderlemmende kritik af forholdene for de sorte arbejdere på vingårdene i Sydafrika. Det fremgår blandt andet, at apartheid stadig eksisterer, når det gælder de fattige landarbejdere, og at de hvide vingårdsejere giver arbejderne dårlige boliger og smider dem på porten for et godt ord.
    Reportagen, der består af en række artikler, skrevet af en og samme journalist, har fået foreningen WOSA (Wines Of South Africa), der varetager de sydafrikanske vinproducenters interesser, på barrikaderne. Herfra lyder det blandt andet, at Sydafrika har flere Fairtrade-vine end noget andet land og, at en journalist, der leder efter utilfredse arbejdere, vil kunne finde dem overalt i verden.
    WOSA anklager direkte artiklerne i Tænk for i bedste fald at være ensidige og i værste fald direkte ukorrekte.

    Masser af godgørende initiativer
    Også fra danskere, der har et indgående kendskab til sydafrikansk vin og forholdene på landets vingårde, har der rejst sig en proteststorm. En af dem er Erik Ahlmann, der ejer Tedeum Vin - et firma, der har helliget sig importen af sydafrikanske vine.
    – Jeg har aldrig oplevet noget, der kommer bare i nærheden af det, Tænk beskriver, og jeg har trods alt været i Sydafrika 156 gange og tager ofte del i arbejdet på de mange vingårde, som Tedeum Vin repræsenterer, siger Erik Ahlmann.
    – Og når jeg tænker på, hvad ejerne af fx Rustenberg, Vriesenhof, Beyerskloof og Kanonkop, for blot at nævne nogle enkelte af vingårdene, har gjort for de sorte arbejdere – ikke alene på deres egne vingårde, men i de byer, hvor arbejderne bor ... de har sponsoreret uddannelser, har bygget skoler og børnehaver til dem, og de to sidstnævnte vingårde har foræret deres arbejdere vingården Boland, så de – med stadig hjælp fra giverne – kan fremstille og sælge deres egen vin.
    En del af de penge, der hvert år genereres på den prestigefyldte vinauktion Cape Winemakers Guild Auction, hvor Tedeum er en af de største indkøbere, går ligeledes til uddannelse af de sorte arbejdere.

    Den positive vinkel er vigtig
    VinAvisen kan efter fire rejser til Sydafrika selvsagt ikke udtale sig med den store ekspertise om de interne arbejdsforhold. Dog har rejserne givet et godt indtryk af de mange initiativer, som foreninger og vingårde har søsat for at hjælpe de sorte arbejdere til at få et bedre liv.
    Og ét er sikkert: Det er vigtigt også at få denne positive side af medaljen med, når man fortæller om arbejdernes forhold på de sydafrikanske vingårde. Det fortjener den sydafrikanske vinverden – og vingårds-arbejderne.
    Som WOSA udtrykker det: – Hver eneste flaske sydafrikansk vin, der sælges, bidrager til den fortsatte ansættelse af 250.000 mennesker i vinindustrien og til opretholdelsen af livet for deres omkring halvanden million familiemedlemmer.
.. .......... ........ .....................
>15/08
..................


Patrick Ricard er direktør for en koncern med 19.000 medarbejdere fordelt i 70 lande.
    Fusionen på plads
    Som bekendt solgte den svenske stat i juli sidste år sin V&S Group til den franske koncern Pernod Ricard. Pris: 6 milliarder euro.
    Dermed blev Pernod Ricard også ejer af V&S’s danske afdelinger, idet Kjær & Sommerfeldt dog er solgt fra.
    Pr. 1. marts er fusionen af Pernod Ricard og V&S ført til ende, og en ny organisation er på plads, her i Danmark med den 38-årige Jan Rose Pedersen som administrerende direktør.

    Aalborg, Svendborg og Odense
    Der er rykket rundt på mange opgaver og ansvarsområder – også på tværs af Nordens landegrænser. Men produktionen af akvavit og bitter m.m. vil fortsat ske på den traditionsrige spritfabrik i Aalborg, ligesom tapningen vil ske i Svendborg, hvor tapperiet i de senere år er blevet kraftigt udvidet.
    Hovedkontoret er netop blevet indrettet på Holmen i København – på Kanonbådsvej 8, 1437 Kbh. K – mens lager, logistik og kundeservice er samlet i V&S Wines eksisterende bygninger i Odense.

    400 medarbejdere i Danmark
    Med alle sine aktiviteter er Pernod Ricard Denmark A/S landets førende spiritus- og vinvirksomhed med knap 400 medarbejdere. Men hele koncernen Pernod Ricard er langt større.
    Med en årlig omsætning (i 2008) på 7,7 milliarder euro (57 mia. kr.) er den verdens næststørste virksomhed inden for vin og spiritus – kun Constellation Brands er større.
    Kendte brands fra Pernod Ricard er vine som Champagne Perrier-Jouët, Mumm, Jacob’s Creek og Montana samt spiritusmærker som Pernod, Ricard, Ballantine’s, Chivas Regal, The Glenlivet, Jameson, Martell, Havana Club, Beefeater, Kahlúa og Malibu. Og nu altså også Absolut Vodka, Aalborg Akvavit, Gammel Dansk og 1-Enkelt samt vinmærkerne Chill Out og Santa Christina og et bredt sortiment af andre vine fra hele verden.
...................................
> 10
.. . ...........
Amerikansk vineksport har rundet 1 milliard dollars
I 1994 eksporterede USA vin for 196 millioner dollars (cirka 1,2 milliard kr.). Siden da er det gået støt fremad, og i 2008 rundede eksporttallet ifølge Wine Institute i San Francisco lige netop 1 mia. dollars (cirka 5,9 mia. kr.). Det svarer til hele 660 millioner flasker vin, hvoraf de 90% kommer fra Californien. Op mod halvdelen af den vin, der eksporteres fra USA, ender i EU-landene, hvor den indbringer amerikanerne 486 mio. dollars (cirka 2,9 mia. kr.). Til Canada eksporteres der vin for 260 mio. dollars (cirka 1,5 mia. kr.), og på tredjepladsen kommer Japan, der aftager for 61 mio. dollars (cirka 362 mio. kr.).
Trods de store tal, står USA, der er verdens fjerde største vinproducent, kun for 6% af det globale eksportmarked.
..................


Kortet over Serralunga d’Alba. Alle kortene er i A1-format (8 ark A4). 
    Flot kort over italienske distrikter
    Den italienske vinskribent Alessandro Masnaghetti er vild med kort over vindistrikter, og som udgiver deler han gerne sin interesse med andre.
    Han har igennem årene publiceret en lang række detaljerede kort, som han bygger på luftfotografier eller satellitbilleder og efterfølgende krydstjekker ejendom for ejendom med matrikeldokumenter og besøg på stedet.
    Kortene er trykt i farver, og på bagsiden af hvert kort er der en grundig indføring på italiensk og engelsk i distriktet, dets terroir, druer, producenter osv.

    Kort over Bolgheri for første gang
    De flotte kort importeres af Carlo Merolli, som meddeler, at han netop har fået to nye cru-kort, det ene over kommunen Radda in Chianti og det andet over distriktet Bolgheri.
    Bolgheri er det vindistrikt ved Toscanas kyst, hvorfra vinene Sassicaia, Messorio, Ornellaia og Grattamacco kommer, og det er første gang, at man har kortlagt alle cru'erne i detaljer.
    Ud over de to nye kort har Carlo Merolli følgende kort på lager:
    * Barolo: Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba og Castiglione Falletto.
    * Barbaresco: Barbaresco, Treiso og Neive.
    * Chianti Classico: Panzano og Gaiole.
    Prisen pr. kort er 100 kr. med rabat, hvis man køber flere.
..................
Grønne bobler i Det Hvide Hus
Den 17. marts fejrer irerne St. Patrick’s Day, Irlands nationaldag, der er opkaldt efter landets skytshelgen, som døde netop den dag i året 461. På denne dag er grøn den dominerende farve. Der festes med grønne balloner, bannere og hatte – og ikke mindst grønt øl, der flyder fra tappehanerne i de irske pubber.
Den kommende St. Patrick’s Day holder Barrack Obama møde med den irske regeringsleder Brian Cowen med efterfølgende middag i Det Hvide Hus. Og da den amerikanske præsident gerne vil optræde som den perfekte vært, skal den irske nationaldag selvfølgelig markeres. Dog bliver det ikke med grønt øl, men derimod med en grøn mousserende vin, som bliver skænket til middagen.
Det er Domaine Chandon i Napa Valley, der står for de grønne bobler, som bliver skabt ved at tilsætte et begrænset antal af vinhusets flasker Domaine Chandon Brut et ordentligt skud frugtfarve.
..................
Smagning af verdens ældste champagne
Verdens ældste flasker champagne stammer fra 1825 – det år, hvor det første fotografi blev taget, og hvor H.C. Andersen fyldte 20 år.
Det drejer sig om to flasker Sillery fra champagnehuset Perrier Jouët, og de har fået en plads i Guinness Book of Records. Indtil for nylig var der tre flasker, men under en celeber smagning med en gruppe internationale journalister blev der åbnet en flaske.
Kældermester hos Perrier Jouët, Herve Deschamps, fjernede forsigtigt proppen, hvorefter champagnen blev hældt i glassene. Efter sigende var vinen meget oxideret og havde mistet sine bobler.
Under smagningen blev der ifølge Decanter desuden åbnet flasker af årgangene 1846 og 1858 samt en flaske af champagnehusets Belle Époque fra 1964.
. . ...........
03+3x
....... . ...........

...... . ...........
De fleste ved mere end gennemsnittet
Vi havde jo nok gættet det – og vi var blevet skuffede, hvis tallene havde set anderledes ud: Over fire femtedele af VinAvisens læsere ved mere end gennemsnittet, når det gælder vin.
I en lille rundspørge i sidste uge stillede vi spørgsmålet: Hvor meget ved du om vin? Og 2428 af vore læsere gik ind på spøgen og gjorde et valg i spørgeskemaet.
2015 gav udtryk for, at de ved mere end gennemsnittet, mens 378 mener, at de ved nogenlunde lige så meget som de fleste andre. Endelig mente 35, at de ved mindre end gennemsnittet.

Alle er velkomne
Vi er naturligvis glade for, at en hel del af vore læsere deltog i meningsmålingen – og vi er glade for, at så mange føler, at de er velorienterede. Men det stiller også krav til os. Vi slipper ganske enkelt ikke af sted med at skrive noget sludder.
Vi er imidlertid også glade for, at nogle, som ikke ved så meget om vin, stadig hænger på. Vi er ikke så meget for vin-nørderi og gør faktisk et arbejde for, at alle skal føle sig velkomne og have lyst til igen og igen at åbne VinAvisen.
Blandt andet har nogle af jer måske lagt mærke til, at vi meget ofte ikke bare nævner druenavne. Vi skriver fx ikke bare "Viognier", men "druen Viognier". Eller vi skriver "distriktet Bolgheri"; ikke bare "Bolgheri". Eller vi giver links til personer i vinens verden, så man kan gå ind og læse mere om dem.
Nå, slut med selvros. Vi går videre i teksten …
...... . ...........
    På vinskole i Bordeaux
    Brancheorganisationen CIVB (Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), der repræsenterer 10.000 vinproducenter og 400 négocianter i Bordeaux, har sin egen vinskole. Skolen tilbyder nu en stribe nye kurser til alle, der holder af vin, lige fra begyndere til folk med et mere indgående vinkendskab.
    Undervisningen, der foregår på engelsk, finder sted i Bordeaux by og er krydret med besøg til vinproducenter i det berømte vindistrikt.
    Man kan fx deltage i et to dages grundlæggende kursus, hvor man foruden viden om druetyper, dyrkning, jordforhold og klassifikationer, smager omkring 30 vine og får mulighed for at sammenstikke sin egen Bordeauxvin. Den første dag afsluttes desuden med en vinsmagningsmiddag på et af vinslottene. Prisen er 350 euro (cirka 2600 kr.).
    Man kan læse mere om kurserne ved at klikke her.
..,,,,,,,.,,,,,,,..
34-07/09
...............,,,,,,.............
21 postkort fra Østrig
Her fortsætter Mariette med at sende sine i alt 21 postkort fra en presserejse i Østrig. De første fire sendte vi i uge 9 og de næste tre i uge 10. Her kommer endnu fire.
......................

................
Dürnstein er en af de små vinbyer i Wachau. Bjergene skærmer den mod kulden fra nord, og floden sender varme og lys op mellem husene, så der er en næsten sydlandsk stemning i gaderne. I borgen på klippens top blev Richard Løvehjerte holdt som fange.
    8. postkort fra Østrig:
    Det romantiske vinlandskab langs Donau
    Nogle af Østrigs bedste hvidvine kommer fra egnen omkring byen Krems, dels i distrikterne Kremstal og Kamptal nord for byen, dels i Wachau, der med sine stejle terrasser strækker sig vestpå langs bredderne af Donau.
    Her dyrkes druerne Riesling og Grüner Veltliner, og her er et af Østrigs mest romantiske turistområder. Turen fra Krems langs flodens brede spejl fører en forbi den ene lille idylliske vinby efter den anden, indtil man når det imponerende kloster Melk i barok stil og kan tage turen tilbage igen langs den anden bred.
    Hele vejen langs venstre bred (den nordlige) er der dejlige restauranter – fra Spitz til Weissenkirchen, Joching, Dürnstein og Loiben – men også på den anden, mindre turistede bred kan man få et godt måltid med Grüner Veltliner eller Riesling i glasset. Hvis ikke man foretrækker Neuburger, Muskateller eller Sauvignon Blanc.
    ,.............,,
......................

................
Fritz Miesbauer er en dygtigt hvidvins-vinmager, og han er godt i gang sammen med et team af medarbejdere med at udbrede anerkendelsen af de gode vine fra Weingut Stadt Krems.
    9. postkort fra Østrig:
    Byens og munkenes vin
    Et stykke uden for byen Krems ligger det imponerende kloster Stift Göttweig, der bestemt er et besøg værd. Her har der været fremstillet vin stort set uafbrudt, siden de første benediktinermunke flyttede ind i 1094 – vin, der blev yderst eftertragtet ved 1500-tallets europæiske hoffer.
    I 1987 var antallet af munke i Stift Göttweig kraftigt svundet ind, og man besluttede derfor at lease klostrets vinmarker ud. Da den første forpagter i 2005 ikke ønskede at forlænge kontrakten, spurgte munkene en af Østrigs nye vinmager-stjerner, Fritz Miesbauer, om han havde lyst til en 30-årig kontrakt.
    Fritz Miesbauer var lige om hjørnet i Krems, hvor han et par år for inden var blevet vinmager hos Weingut Stadt Krems – et vinhus med rødder tilbage til 1205, der som noget helt unikt ejes af byen, hvilket i sidste ende vil sige dens 28.000 borgere. Det er dog kun borgmesteren, som Miesbauer holder møder med om vinhusets fremtid, ligesom det er de ledende munke, han refererer til, når det gælder klostrets vin.
    Vinene fra Weingut Stadt Krems, som importeres af Erik Sørensen Vin, og fra Stift Göttweig vinificeres ét og samme sted, men modnes og opbevares dernæst på vidt forskellige måder.
    ,.............,,
,,,,,..........................
08-11
...............................,,,

................
Der er aldrig mangel på vinglas hos Sepp Moser (t.h.). Gennem årene har han erhvervet en samling på hele 400 gamle vinglas. Mens Moser senior plejer sin samling, tager junior Nikolaus (t.v.) sig af vinhuset.
    10. postkort fra Østrig:
    Sepp Moser, et vinhus med berømte rødder
    I den lille by Rohrendorf i Kremstal besøgte vi vinhuset Sepp Moser. Det blev grundlagt i 1987 og er dermed et af Østrigs yngste vinhuse. Til gengæld har familien Moser hele 160 år bag sig som vinproducenter.
    Det mest legendariske af familiemedlemmerne var Sepp Mosers far, Lenz Moser. Det var ham, der bragte hvidvinsdruen Grüner Veltliner fra i 1930’erne at være en nærmest ligegyldig drue til at være Østrigs mest populære.
    Sepp Moser har i dag overladt roret helt og holdent til sin søn Nikolaus. – Jeg får da lidt lommepenge af min søn, så jeg lige kan overleve, sagde Sepp Moser med et glimt i øjet. – Og så jeg ind imellem har råd til at købe et vinglas eller to på loppemarkedet.
    ,.............,,
..................

................
Udsigten fra Sepp Mosers vinmarker i Kremstal. Her ejer vinhuset 24 hektar med vinstokke, der fortrinsvis bærer hvidvinsdruer.
    11. postkort fra Østrig:
    Vinstokke på brede terrasser
    Sepp Moser ejer i alt 51 hektar vinmarker, der dels ligger i Kremstal, dels ved søen Neusiedlersee i Burgenland. Vinhuset fremstiller både tørre, sprøde hvidvine og fuldblods rødvine. Og så er der de søde vine, der netop kommer fra bredderne langs Neusiedlersee – et område, der er berømt for sine søde vine, og hvor Botrytis-svampen trives særdeles godt.
    Nikolaus Moser tog os med op til vinhusets marker i bakkerne bag Rohrendorf. Her på de brede terrasser dyrkes hvidvinsdruerne Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay og Sauvignon Blanc samt lidt Blau Burgunder til vinhusets rødvine.
    Nikolaus Moser er gået nye veje i forhold til sin far og bedstefar. Han har altid været optaget af økologi og biodynamik, og siden 2005 er såvel dyrkningen af druerne som fremstillingen af vinen foregået efter biodynamiske principper.
    Uanset, om man tror på månefasernes påvirkning eller ej, så er ét sikkert: Slutresultatet, vinene, er i top hos Sepp Moser, hvilket en vinsmagning efter mark-vandringen beviste. De dejlige vine importeres herhjemme af Strandgaarden.
    ,.............,,.....,,
..................
08-11
.............

.,,,,,.......,,
Simone Santini. I Danmark er Simone et pigenavn, men det er det altså ikke i Italien.
    Charmerende vinbonde fra Toscana
    – Lad mig præsentere mig selv. Jeg hedder Simone Santini, og min vingård i Toscana hedder Tenuta le Calcinaie. Den ligger i bakkerne over den vidunderlige middelalderby San Gimignano – den med alle de gamle tårne.
    – De første marker blev plantet i 1986, og jeg lavede mine første vine i 1993. Siden har jeg gjort alt for stadig at forbedre kvaliteten af mine vine.
    Med disse ord indledte den charmerende signor Santini smagningen forleden, hvor han først og fremmest præsenterede sine to hvidvine på druen Vernaccia – vine, der år efter år henter to glas i den italienske vinguide Gambero Rosso.

    Stjernestunder i San Gimignano
    Vernaccia er druen, der har sine stjernestunder i DOCG-vinen Vernaccia di San Gimignano.
    Druens navn menes at være afledt af det latinske ord "vernacula", der betyder lokal, og det er nok grunden til, at flere andre druer og vine har fået samme navn. Men disse har altså intet med Vernaccia di San Gimignano at gøre. Det gælder blandt andet den sherry-agtige sardiske Vernaccia di Oristano.
    Simone Santinis to San Gimignano-vine demonstrerede, hvor dejlige vine, der kan laves på druen. Det er meget flotte hvidvine, der naturligvis hentede fem stjerner under smagningen.
    Yderligere var der lige så flotte stjerner til tre rødvine – som det fremgår længere nede i listen over ugens smagte vine. Vinene importeres af Compagniet.
    PS: Da Simone Santini var på besøg i København, medbragte han et herligt billede, som vi nedenfor bringer som denne uges STORE billede.
..................
Vinhuse melder afbud til Vinexpo
Hvert andet år afholdes den store vinmesse Vinexpo i Bordeaux, og i år kommer det til at foregå fra den 21. til 25. juni.
De mange deltagere har meldt sig til for længe siden, men nu er der flere, der melder fra igen. I slutningen af 2008 meddelte de to amerikanske sværvægtere, Constellation Brands og verdens største familieejede vinhus, Gallo, at de alligevel ikke vil deltage. Og nu er turen kommet til det førende spanske vinhus Torres.
Afbuddene er kommet i kølvandet på den finansielle krise. De to amerikanske firmaer har ifølge Decanter bebudet, at de ønsker at holde de årlige udgifter nede på grund af de usikre økonomiske forhold.
Torres har i stedet tænkt sig at bruge de penge, som det koster at deltage i Vinexpo, på at hjælpe de i øjeblikket meget trængte drueavlere, som vinhuset modtager druer fra.
Der er tale om drueavlere, som har leveret druer til Torres gennem mange år, og som vinhuset føler et ansvar over for og ønsker fortsat at have et godt samarbejde med.
For nylig mødte vi ejeren af Torres, Miguel Torres, og han fortalte, at vinhuset også kan mærke krisen kradse - dog kun når det gælder salget af vin på spansk jord. Eksporten af vin er ikke berørt i nævneværdig grad.'Også ................
... ...........,,,,.......
    En rigtig gyser-vin
    For Australiens oprindelige folk, aboriginals, betyder ordet Killibinbin "at stråle og lyse". På nutidig engelsk leder "kill" snarere tankerne hen på noget mere dramatisk, nemlig drab og mord.
    Killibinbin er også navnet på et vinhus i Adelaide Hills i Australien, der kun fremstiller omkring 60.000 flasker vin om året. Til gengæld er der tale om vin i den rigtig gode ende af kvalitetsskalaen – og vin i flasker med nogle yderst opsigtsvækkende etiketter, der netop leder tankerne hen på "killing".
    Hvis man har lyst til at servere et glas af vinen fra det australske vinhus – måske ledsaget af en god gammel Hitchcock-film – kan flaskerne købes hos estwine.dk.
..................
Til_37/09
..................


Solveig Tange i gang med saksen.
    Beskæring er ikke en bagatel
    I sidste uge skrev vi, at når vinteren melder sin ankomst i Napa Valley, så foregår der ikke det store i vinmarkerne, ud over at vinstokkene skal beskæres.
    Hertil har vor gode kontakt i Champagne, Solveig Tange, en kommentar – hun er både vinbonde og journalist og dertil indehaver af diplom i vinbeskæring i Champagne.
    – Beskæring er i hvert fald ikke en bagatel, skriver hun. – Jeg kender ikke metoderne i Californien, men formoder, at beskæring også her sker manuelt.
    – I Champagne er beskæring – med undtagelse af den 100% manuelle vinhøst – årets mest omfattende opgave. Der er med andre ord masser at rive i det meste af vinteren, og det er et af de tidspunkter på året, hvor man ser flest mennesker i vingårdene.

    264 millioner vinstokke
    – I snit er akkorden 170-180 timer per hektar – det varierer lidt med de fire forskellige tilladte opbindinger (systemer), vi kører med i Champagne: Cordon de Royat, Chablis, Guyot og Vallée de la Marne.
    – Hos os har vi beskåret vinstokke siden begyndelsen af januar, og der er arbejde til et par uger mere. Vi beskærer cirka 1,5 hektar eller cirka 12.000 planter.
    – I Champagne er der cirka 33.000 ha med vinstokke. Hvis vi ganger op fra vores egen mark, så svarer det til cirka 265 millioner planter. Og da hver stok skal have i snit 25 klip, bliver det til 6,6 milliarder klip, for at vi kan få champagne på bordet.

    Hurtigere med elektriske sakse
    – Hvor hurtigt, det går, afhænger af systemet, men selvfølgelig også af én selv og ens værktøj. De, der bruger en elektrisk saks, beskærer fx væsentligt hurtigere end os andre med almindelige sakse.
    – Jeg kan også oplyse, at man til den praktiske prøve for at få diplom som beskærer i Champagne skal beskære to vinstokke på otte minutter, mens proffer anslår tre planter i samme tidsrum som passende.
................
.
................
    En flaske øl til over 2000 kr.
    Normalt skriver vi jo ikke om øl i VinAvisen, men vil dog gøre en undtagelse, da der er tale om et bryg lidt ud over det sædvanlige. Det er Husbryggeriet Jacobsen, der ejes af Carlsberg, som for nylig lancerede øllet, som er nummer to i en serie af tre årgangsøl.
    Der er kun brygget 600 flasker af dette særlige øl, der koster – hold fast – 2009 kr. per flaske. Men der er også sat alle sejl til under fremstillingen.
    Vintage 2 er en kulsort Baltic Porter, hvortil der er brugt tørverøget malt hentet hjem fra Skotland. Øllet har lagret på fade af fransk eg i den hedengangne brygger J.C. Jacobsens originale kælder fra 1847 dybt nede under Valby Bakke. Og så har bryggeriet fået den chilensk-fødte kunstner Marco Evarissti til at stå for etiketten, der forestiller en lyserød elefant i skøn forening med en række våbenskjold.
34/09
...............
    Historien bag etiketten: Den lille bitre fra Saronno
    For ikke så mange år siden hed en berømt italiensk likør Amaretto di Saronno – den lille bitre fra byen Saronno.
    Det hedder den ikke mere. I dag hedder den bare Disoranno, men den kommer stadig fra Saronno i Lombardiet. Og den er i øvrigt slet ikke bitter (amaro = bitter). Den har højst et lille bittert bid bag alle de søde mandler og abrikoser i smagen.
    Den lækre likør har en særlig historie, eller måske skulle vi snarere sige legende:
    I 1525 engagerede kirken Santa Maria delle Grazie i Saronno den unge kunstner Bernardino Luini – en af Leonardo da Vincis elever – til at male en fresco af stalden i Bethlehem.
    Den vigtigste person var naturligvis Jomfru Maria, som kirken er opkaldt efter, så Bernardinos første opgave var at finde den perfekte model, og hende fandt han i en ung enke, der stod for kroen, hvori han boede.
    Den unge kvinde blev forelsket i maleren, og for at glæde ham plukkede hun abrikoser i sin have og lavede en likør af kernerne samt nogle andre krydderier. En berømt likør var skabt. Siger legenden.
..................
.....................

.............
.


    ...... .....
      Tag til whiskyfestival i Speyside
      Hvis man overvejer at tage til Skotland i år – og samtidig er glad for whisky – vil det være en god idé at tage af sted, så man er der mellem den 1. og 10. maj. Og man skal tage til Speyside og her deltage i Spirit of Speyside Whisky Festival, som foregår i netop dette tidsrum.
      Det er festivalens 10 års jubilæum, så det kommer garanteret ikke til at gå stille for sig. Foruden fest i gaden og masser af smagsprøver bydes der på forskellige arrangementer. Man kan fx melde sig til en tre dages whiskyskole med forelæsninger og besøg hos destillerierne. Eller man kan deltage i en whisky- og chokoladesmagning, hvor der smages på forskellige chokolader til fem udvalgte malt whiskyer.

      På tur med festivalbussen
      Festivalen dækker hele Speyside, der ligger i det nordøstlige Skotland og er opkaldt efter floden Spey, der løber gennem det berømte whisky-område.
      Hvis man har lyst til at få et overblik over området, kan man stige om bord i en af festivalbusserne, der kører gennem smukke landskaber og hyggelige små byer. Man kan læse mere om festivalen og melde sig til de forskellige seancer på festivalens webside.
    .....
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Delord Armagnac, 25 år, Frankrig, 40%
      725 kr., Qualityworld
      En harmonisk armagnac, hvor den modne frugt og mørke karamel i duften går igen i smagen. Den har en meget lang, rund og blød eftersmag med et strejf af sødme.


      Marcel Trepout, Armagnac, Frankrig 1979, 42%
      550 kr., Vin Kompagniet
      En fyldig og koncentreret armagnac med en skøn smag af tørret frugt og vanille. Eftersmagen er pikant krydret.


      Domaine de Joÿ, 12 år, Bas Armagnac, Frankrig, 42%
      480 kr., Mac Y
      Når først man har forceret det flotte, men noget besværlige, laksegl på toppen af flasken, mødes næsen af god frugt og markant træ. Smagen har en overraskende, men behagelig sødme og noter af mørke modne blommer.
      ..................
..................,,,
>43
.........,,,,,,,,,
Uenighed om tallene
I sidste uge citerede vi Iakob Schjerbeck, der nævnte, at de fleste vinbønder i Montalcino lavede 15-30% mere Brunello 2004 end i 2003, mens at en håndfuld store vinhuse som fx Frescobaldi og Banfi i stedet lavede 80-90.000 færre flasker. Tallene havde Iakob Schjerbeck fra Brunello Consorziets årlige katalog.
Nu har Lars Bo Henriksen hos H.J.Hansen, der importerer vinene fra Frescobaldi, fået tal fra vinhuset, hvoraf det fremgår, at Frescobaldi i 2004 producerede 20% mere Brunello end i 2003. Åbenbart er der en vis uenighed omkring disse i øvrigt ret uinteressante tal.
.........,,,,,,,,,
........
....... ...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Chris Wine har fået ny Brand Manager, Birgitte Møller-Thorsøe, som erstatter Phillip Carl, der har søgt nye udfordringer uden for vinfirmaet.
    *Valuewine har optaget importen af vinene fra Oscar Tobia i Rioja.*
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............,,,,,,,.,,,,,,,......
33/09
..........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...................,,,
,

    Sebastian Rind (f. 1974) er stifter og indehaver af Österreich Vin i København, der – som navnet antyder – udelukkende importerer vine fra Østrig. Med en baggrund som cand.mag. i filosofi og moderne litteraturhistorie er hans karrierevej nogenlunde lige så atypisk som det skarpt afgrænsede fokus på de østrigske vine.
    En tidlig opmærksomhed på forbindelsen mellem Søren Kierkegaards og østrigeren Ludwig Wittgensteins filosofi kan have spillet en rolle. Mere sandsynligt er det dog, at hans nysgerrige blik blot mere eller mindre tilfældigt faldt på netop østrigsk vin, men på rette tidspunkt – og pladask.
    Österreich Vin, der slog dørene op i 2004, sælger hovedsagelig vin en gros til detailforretninger og restauranter, men fungerer også som et vinotek, en forening af vinbutik og vinbar – ligesom man blandt andet ser det i Wien. Man kan købe en flaske med hjem eller sætte sig til rette på barstolene og glasvis smage nogle af butikkens knap 100 forskellige vine. Vinene kommer fra i alt tretten håndplukkede vinproducenter, hvoraf hovedparten fremstiller vin efter biodynamiske principper.
    Desuden forhandles forskellige delikatesser i butikken – blandt andet græskarkerneolie, mineralvand og chokolade.
    Sebastian Rind bor i Hørsholm, og uden for åbningstid står den på familiehygge med hustruen Eva Birgitta og deres to år gamle søn, Vilhelm.
    Adresse: Österreich Vin, Esplanaden 3, 1263 København K., tlf.: 33 32 39 11, e-mail: sr@osterreich.dk, www.osterreich.dk.sr@ost
......................................................

46-45
....................... ,,,,,,, . ....
    Ugens vinøse billede
    Michael Bodholdt fra BB Vinimport har sendt os disse billeder fra vinhuset Case Basse i det italienske Montalcino.
    Brunello-vinhuset, der ejes af Gianfranco Soldera, står for vine på økologisk dyrkede druer, og Soldera går meget op i at værne om stedets natur.
    Blandt andet har han i samarbejde med arkitekten Stefano Lambardi bygget et vinhus, hvis vægge ikke er muret op, men blot stablet af store grove marksten. Det er således vægge, der dels tillader ventilation, dels giver utallige skjulesteder, hvor fugle, små pattedyr, insekter osv. kan finde gemmesteder og plads til at formere sig.
    Af samme grund sætter Soldera og hans kone, Graziella, kunstige reder op i håb om, at fuglene vil tage permanent ophold, ligesom de har opstillet bikuber.
    Omkring vinhuset er der en have på 2 hektar med mere end 1000 forskellige rosensorter og 200 æbletræer – men der plukkes aldrig et æble; æblerne er kun til for at tiltrække dyr til blomsterne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er meget velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.....................................
>33/09
...................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    9 Under høsten på Tenuta le Calcinaie i det toskanske San Gimignano fik vinbonden Simone Santini (med briller) samlet høstfolkene til et gruppebillede (foto © Tenuta le Calcinaie)
    ...............
........ ...................
39-12
........ ...................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 98 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Smagningen af vinene fra Tenuta le Calcinaie


Tenuta le Calcinaie, Vernaccia di San Gimignano, Italien 2007
75 kr., Compagniet
Hvidvin med en fint krydret blomsterduft og en lækker frugtsmag med let fedme og toner af salvie og tropiske frugter.


Vigna ai Sassi, Tenuta le Calcinaie, Vernaccia di San Gimignano Riserva, Italien 2005
115 kr., Compagniet
Flot og meget frugtagtig hvidvin med markante krydrede og mineralske toner. I eftersmagen et strejf af mandler.


Tenuta le Calcinaie, Chianti Colli Senesi, Italien 2007
85 kr., Compagniet
Rødvin med en kraftig, ren Sangiovese-smag og med en fin lille, charmerende sødme. En meget lækker vin, der godt må ligge et par år, så den rundes af.


Vigna Santa Maria, Tenuta le Calcinaie, Chianti Colli Senesi Riserva, Italien 2006
195 kr., Compagniet
Utrolig flot og dejlig rødvin med krydret duft og ren frugt i et klart og velstruktueret druebillede. Lad den gerne ligge i to år – og nyd den før 2016.


Teodoro, Tenuta le Calcinaie, Rosso di San Gimignano IGT, Italien 2006
195 kr., Compagniet
Blød og meget lækker rødvin, harmonisk og kompleks og med fint krydderi.




Mousserende vin


Dorigo Brut, Metodo Classico, Spumante, Italien
149 kr., U&Wine
En virkelig dejlig champ… øh, italiensk boblevin på champagne-metoden. Den har en fin duft af gær, små, stadige bobler og en tør smag med fyldig mousse i munden, god frugt og tilpas syre.




Hvidvin


Mastri Vernacoli, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2007
59,95 kr.; af og til på tilbud: 55 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Dejlig hvidvin med en lidt fed, fyldig og frugtagtig smag med fint krydderi og tilpas syre. Udpræget til mad – fisk, skaldyr, fugl og lyst kød.




Rødvin


Burle, Les Pallieroundas, Gigondas, Frankrig 2006
119 kr., The Wine Company
Lækker rødvin med en blød og varm smag. Dejlig, stor og flot. I smagen er der – synes vi – noter af enebær.


Bodega del Fin del Mondo, Secial Blend, Reserva, Patagonien, Argentina 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En utrolig flot rødvin med en mangfoldig kompleksitet. Der er tæthed og tyngde i den, blødhed og perfektion. Flasken vejer et ton. Panelet gættede på en pris, der lå på næsten det dobbelte.


TMV, Syrah, Swartland, Sydafrika 2006
90,11 kr. ved 12 flasker, WineAtCosts.com
Vellavet og flot rødvin, udpræget Syrah med al druens krudt. Lækker saft; lige til en stor bøf.


Terre Palco, Tenuta dell’Abate, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2007
75 kr., Carlo Merolli
Fantastisk flot rødvin med krydret duft og en bred smag med sorte bær, svesker, krydderi. Charmerende. En vin, mange vil blive begejstrede for.


Castiglioni, Marchesi de’ Frescobaldi, Chianti, Italien 2007
84,95 kr.; i marts måned: 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Dette er rødvin! En elegant og meget lækker vin med silkeblød frugt og kompleks fylde. En supervin til tilbudsprisen.


Lurton, Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2006
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Superlækker rødvin med dejlig duft og en kompleks smag med noter af mørke bær, chokolade, diskret fadlagring …


Costa al Sole, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
69,75 kr.; i marts måned: 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Vellavet, saftig rødvin på økologisk dyrkede druer. En ret let vin, der er meget anvendelig til mange retter. Den femte stjerne får den for månedens rimelige pris.


Los Clop, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2007
59 kr.; 49 kr. ved 12 flasker, Solarex
Til prisen en rigtig god rødvin, harmonisk, med god frugt og fin krydring. Den femte stjerne gælder den lave pris.


Villa Pillo, Borgoforte, Toscana IGT, Italien 2006
Klubpris ved 12 flasker: 53,56 kr.; ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
Rødvin med en dyb farve – og dyb smag med røgede toner. Skænk den gerne til krydrede retter.


Nederburg, Merlot, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
Denne rødvin har en næsten røget duft af solbær og en varm, fyldig smag. Fire store stjerner.


La Gazelle, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2004
59 kr., Tedeum Vin
Pæn og kraftig rødvin med frugt og fylde samt en lille sødme. En hverdags-vin.


Tobía, Selección, Crianza, Rioja 2005
79 kr., Valuewine.dk
En ret enkel rødvin med god duft og en smag, der virker lidt karameliseret, men egentlig er vinen ikke dårlig. Nogle vil kunne lide vinens bløde tanniner og sødme.


Altas Cumbres, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
59,75 kr., Vinmonopolet
Rød, sød, blød, rund, varm, fyldig, venlig – og lidt enkel.


Terza Generatione, Ricossa, Barbera, Piemonte, Italien 2006
45 kr., ViniPortugal
En lidt rustik, men bærsaftig rødvin med en markant syre og en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


La Minga, Merlot / Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2007
50 kr., Vinens Verden
En meget sødlig rødvin med smag af solbær. Flasken har skruelåg.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.