Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 19
Fra 4. maj til 10. maj 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 16, ,,,,,,VinAvisen uge 17,,,,,,,,VinAvisen uge 18
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
......... ......



......... ........h.
Vin øger livslængden hos mænd
Forskere ved universitetet i Wageningen i Holland har offentliggjort resultaterne af en interessant undersøgelse af mænd og deres drikkevaner.
1373 mænd – alle født mellem år 1900 og 1920 – har gennem 40 år, fra 1960 til 2000, fået kortlagt deres forbrug af vin og anden alkohol. Ligeledes har man fulgt deres generelle helbredstilstand gennem regelmæssige lægetjek. I løbet af den lange kontrolperiode døde 1130 af mændene af blodpropper og hjertesygdomme.
Undersøgelsen, der for nylig blev offentliggjort i Journal of Epidemiology and Community Health, viser, at de forsøgspersoner, der havde et moderat dagligt forbrug af vin – og kun vin – levede fem år længere end afholdsfolkene. For de mænd, der ud over vin også drak øl og spiritus i moderate mængder, blev levealderen forlænget med to et halvt år i forhold til afholdsfolkene.
Og igen – som vi så ofte har fortalt i VinAvisen – er det rødvin, der har den store epokegørende effekt. 70% af al den vin, der blev drukket af forsøgspersonerne, var rødvin...........
......... ......



Robert Parker. Foto: eRobertParker.com.

    Parkers dom over Bordeaux 2008
    Som vi fortalte i uge 16, har flere af vinslottene i Bordeaux nu frigivet primeur-priserne på deres årgang 2008. Og alt tyder på, at de har lyttet til advarslerne fra især de britiske vinhandlere, om at priserne skulle have et markant dyk, for at vinene skulle kunne sælges. Prisniveauet har simpelt hen ligget for højt, siden den berømte årgang 2005 skruede det i vejret.
    Nogle af vinslottene har ligefrem halveret priserne på den nye årgang.
    Sideløbende med den begyndende offentliggørelse af priserne, har man i Bordeaux spændt ventet på, at vinguruen over alle, amerikanske Robert Parker, skulle udtale sig om den nye årgang. Det har han netop gjort, og han er yderst begejstret. Han mener, at årgangen kommer tæt på – eller endog er lige så fantastisk – som de fænomenale årgange 2005 og 2000. Og han har uddelt point fra sin 100-point skala med rund hånd.

    Latour og Petrus får top-point
    Robert Parker har givet hele 23 af Bordeauxvinene årgang 2008 mere end 95 point, hvilket er noget af et særsyn hos den amerikanske vinkritiker. De højeste point er gået til Château Lafite og Château Pétrus, der hver fik 98-100 point. Parker har desuden i sin The Wine Advocate skrevet om Pétrus, at den er bestemt til at blive en af de største årgange, der nogen sinde er lavet på det legendariske vinslot.
    Og Château Latour 2008, der har fået 96-98 point, mener han muligvis vil vise sig at blive endog bedre end både årgang 2005 og 2000.
    Parkers begejstring står i skærende kontrast til de ord, som mange af de britiske vinhandlere tidligere har givet den nye årgang med på vejen. – bedre end forventet, men ikke ligefrem overvældende god, har det næsten samstemmende lydt fra den lejr.
    Nu – lige efter at Parkers dom er blevet offentliggjort – har flere af de handlende lagt låg på de halv-negative bemærkninger og trykker hans point-givning i diverse kataloger uden videre kommentarer.

    Frygter Parker-effekten
    Der er dog også nogle britiske vinhandlere, som utrykker deres uforbeholdne mening om Parker og hans bedømmelser. Det gælder blandt andet det britiske vinfirma Berry Bros & Rudd, der ifølge Decanter har ytret, at der vist ikke er andre end Parker, der synes, at den nye årgang er så fantastisk. Hos det fornemme vinfirma frygter man også, at Parkers bedømmelse vil være med til igen at skrue priserne på årgang 2008 i vejret – netop nu, hvor vinslottene ellers var kommet til fornuft.
    Det er faktisk allerede sket. Før Parkers dom var prisen for 12 flasker Château Lafite 2000 pund (cirka 16.700 kr.) – dagen efter dommen steg den til 3500 pund (cirka 29.300 kr.) på det britiske marked.
    Hvor stor effekt Parker har på de mange vinslotte, som endnu ikke har frigivet deres primeur-priser, men som har fået høje point, vil tiden vise. Lader de priserne tage himmelflugten, kan det komme til at knibe med at få vinen afsat, lyder det fra britisk side.
......... ......

>33/09


. ......hj


    Kriminelle svenskere
    Sveriges monopolistiske og formynderiske holdning til alkohol har gjort en stor del af befolkningen til kriminelle. Det viser en undersøgelse, som Alcohol Update har fået Handelns Utredningsinstitut (HUI) til at foretage med svar fra 1423 svenskere i alderen mellem 18 og 64 år.
    97, som svarede, at de ikke drikker alkohol, er ikke med i de procenttal, der oplyses i resultatet. Hør bare, hvad de forbryderiske svenskere svarede:

    20% køber smuglersprit
    * 55% kender nogen, som har købt illegal alkohol, og 20% har i løbet af det seneste år selv gjort det. Fy, skamme!
    * Næsten 50% mener, at det er okay at købe illegal alkohol. Fy, fy, skamme!
    * Mænd kan i højere grad end kvinder finde på at købe alkohol af venner eller ukendte, som har købt alkoholen udenlands. Smæk, seng, sove!
    * Mere end 20% tror, at mulighederne for at købe illegal alkohol er øget i løbet af det seneste år.
    * Majoriteten af svenskere tror, at det er almindeligt at købe alkohol andre steder end i Systembolaget.
.. .... ...
Moët Hennessy lider under krisen
I sidste uge fortalte vi om rygterne om et muligt salg af flere af de champagnehuse, som ejes af firmaet Moët Hennessy, der igen ejes af den franske luksuskoncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH).
Den mulige køber skulle være spiritusgiganten Diageo.
LVMH nægter fortsat enhver tanke om at sælge fra. Ikke desto mindre ser de seneste salgstal fra Moët Hennessy ikke just rosenrøde ud. Ud over champagne ejer firmaet også en række førende mærker inden for stille vine. Og i alt er der ifølge Decanter i de første tre måneder af 2009 tale om et fald i salget på 22% til 197 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kr.). Når det gælder champagnemærkerne drejer det sig om en salgsnedgang på hele 35%.
Et godt gæt er, at forbrugerne i en krisetid vælger andre – og billigere – mousserende vine end champagne.
.................... ......


    Flot, men ikke så smart
    Det bliver mere og mere almindeligt, at vinbønder i et distrikt slutter sig sammen om at lave en speciel flot flaske med et logo, våbenskjold eller lignende i støbt relief. Et godt eksempel er Châteauneuf-du-Pape flasken med pavekronen og de korslagte nøgler.
    Nu har Côtes de Provence også fået en flaske, der bestemt er nydelig. Men glasværket og dets designere er gået for langt:
    Allerøverst på flasken hals er der dybereliggende bogstaver med appellationens navn, og disse mange fordybninger er til stor ulempe. Når man nemlig kommer med sin kapselskærer – den med de små skarpe hjul – for at skære det øverste af kapslen, skæres kapslen ikke igennem ud for bogstaverne. Med det resultat, at man ikke får et snit, men en kun grov perforering, der ikke sådan er til at bryde. Og så skal man sidde og fægte med en skarp kniv i hullerne.
.... ......... ............... ......d
Høj månedsløn for at nyde livet
Murphy-Goode Winery i californske Sonoma har fået en lidt speciel idé. Vinhuset vil i en periode af et halvt år hyre en person, der kan fortælle verden om Murphy-Goode’s vine, vinhus og omgivelser.
Arbejdet går blandt andet ud på at smage flere hundrede vine, udforske vinmarkerne og finde velegnede områder til en picnic i omegnen. Og ikke mindst at videregive alle indtrykkene i form af rapporter, dagbøger, fotos og video-indslag på Facebook, Twitter og Youtube. Man skal også kunne lide at blogge og give interview til medierne, men man behøver ikke at have nogen form for vinøs uddannelse.
Lønnen er god – 10.000 dollars (cirka 56.000 kr.) om måneden – samt luksuriøs indkvartering i den nærliggende by, Healdsburg.
Hundredvis af ansøgere har selvsagt allerede meldt sig ved døren. Sidste frist for ansøgninger er 5. juni. Det er dog kun amerikanere, der har mulighed for at få det attraktive job …
......... .. .... ............. ......

Til_37/09


......... ..........



Dejlige klaser med Riesling – den mest udbredte drue på tysk jord. Deutsches Weininstitut (DWI).

    Mere tysk Riesling
    I alt dyrkes der på tysk jord mere end 100 forskellige druer. Men faktisk er det kun ti druer, der dækker hele to tredjedele af det totale vinmarksareal i Tyskland på 102.340 hektar.
    Den førende drue er og bliver Riesling, som endog ifølge Deutsches Weininstitut har vundet endnu større udbredelse i 2008. I alt har vinhusene plantet 700 hektar flere vinmarker med Riesling, så druen nu breder sig over 22% af samtlige tyske vinmarker.
    Mosel var tidligere det førende vindistrikt, når det gjaldt den populære hvidvinsdrue. Men i 2003 blev distriktet overhalet af Pfalz, der den dag i dag har førertrøjen på med hele 5458 hektar marker.
    Den næst mest populære hvidvinsdrue er Müller-Thurgau, som dækker et areal på 13.721 hektar – så der er altså et godt spring op til konkurrenten Riesling.
    Blandt de øvrige hvidvinsdruer, som har haft en markant fremgang sidste år, er Weissburgunder og Sauvignon Blanc.
    Til gengæld er arealet med rødvinsdruer skrumpet – dog kun 1%, så det i dag udgør 36% af det samlede tyske vinmarksareal.
........ ..........
Mindre høst i Argentina og Chile
I Argentina forventer man, at vinhøsten i år bliver 25% mindre end i 2008. Og det til trods for, at de argentinske vinproducenter ifølge Winespectator har øget arealet af vinmarker med i alt 12% gennem det sidste års tid.
Årsagen er, at flere områder i landet har været hårdt angrebet af haglbyger efterfulgt af et utroligt varmt vejr i februar og marts. Mange vinhuse frygter nu, at det vil blive svært at fremstille nok mængder vin i mellemprislejet til at kunne tilfredsstille efterspørgslen.
I Chile regner vinhusene med at få en rigtig god høst – dog ikke i de områder, hvor der ikke anvendes vandingsanlæg, som fx i Cauquenes i Maule Valley. På grund af ekstremt høje temperaturer og megen lidt regn forventes der en nedgang i mængden af druer på op til hele 40%.
l ..... ...... .......................


    < Øverst er vin- og turistfolket fra Piemonte stillet op til et gruppebillede, og nederst ses nogle af deltagerne i et af de fire seminarer.
     
.,,,,,,,,,,
De slog et slag for Piemonte
En stor flok entusiastiske mennesker fra det italienske Piemonte indtog i torsdags Børsen i København. De kom fra vinavlerforeningen (il consorzio), enoteket og vinvejen i Barolo, fra turistforeningen for Langhe og Roero samt fra Piemonte-regionen. Og det hele gik ud på at overbevise danskerne om, at både Barolo, Barbera, Barbaresco, Roero, Langhe og hele Piemonte er alle tiders (hvilket de nu ikke have behøvet for vores skyld; vi ved det allerede).
I Børsens flotte sal skænkede 31 vinproducenter deres vine i glassene, og yderligere blev der afholdt fire velbesøgte seminarer, to af dem om Barolos vine ved Thomas Ilkjær, mens de to andre handlede om ost og vin samt om turisme.
Det var første gang, et sådant arrangement fandt sted i Danmark, og den succesfulde smagning havde mere end 300 besøgende fra vinbranchen og 350 private. Medarrangør var Jens Simonsen.
 
Gastronomisk og kulturel magnet
Som krydderi på smagningen fortalte Piemontes turistråd om den smukke region, om landskabet, kulturen, bjergene, søerne og mulighederne for skisport.
Siden 2006, da vinterolympiaden fandt sted i Piemontes bjerge, er turismen steget kraftigt i området. Turino er en gastronomisk og kulturel magnet, og de gamle kongepaladser både i byen og i hele regionen har medvirket til øget turisme i området.
Et billede af de dramatiske vinmarker i Langhe bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
......... ......

08-07/09


.. ....... ...


    René Muré fra Alsace
    I 1648 slog Michel Muré sig ned i landsbyen Rouffach i Alsace for at fremstille vin. For nylig besøgte 12. generation af Muré-familien Danmark, Thomas Muré. Han laver også vin, og det foregår stadigvæk i Rouffach og sammen med søsteren Véronique og faren, René Muré, der ejer vinhuset. Vi smagte en række af de dejlige vine, som herhjemme importeres af Taster Wine / Skjold Burne, og som får en vrimmel af stjerner længere nede i denne VinAvis.
    Rouffach ligger i den sydlige del af Alsace, 17 km syd for Colmar, og området er perfekt til vindyrkning, da det ligger beskyttet for vind og vejr bag Vogeser-bjergenes højeste bakker.

    Alsace bør lave mere rødvin
    Hos René Muré fremstiller man hvidvine på flere af de kendte alsaciske hvidvinsdruer, men også rødvin på Pinot Noir-druen, hvilket Alsace ikke ligefrem er kendt for.
    Faktisk er vinhuset den førende rødvinsproducent i det nordfranske vindistrikt. Og stod det til Thomas Muré, blev der lavet meget mere rødvin i Rouffach og i resten af Alsace: – I dag er 1% af vinmarksarealet i Alsace helliget Pinot Noir-druer, Siger Thomas Muré. – Jeg mener, at det burde være omkring 20%.
    – Når det gælder Rouffach, blev der i 1870’erne fremstillet mere rødvin end hvidvin ; det er et glimrende område til dyrkning af Pinot Noir.
    Thomas Muré mener i det hele taget, at det er på tide at tænke i andre baner – og druer – i Alsace, på grund af den globale opvarmning. Selv eksperimenterer han i det små med Syrah – foreløbig er der kun tale om fem vinstokke og ikke en eneste flaske vin endnu. – Allerede for 20 år siden begyndte vi at kunne mærke de klimatiske ændringer, fortalte han, og i dag høster vi flere uger tidligere end dengang.

    En uheldig irsk munk
    De bedste vine fra René Muré kommer fra vinmarken Clos St. Landelin, hvor der i de sidste 2000 år er blevet dyrket druer til vinfremstilling.
    Marken, der er på 15 hektar, har oprindelig tilhørt bispedømmet i Strassbourg, og ifølge legenden er den opkaldt efter en meget uheldig irsk munk, Landelin. Han kom til Rouffach for at omvende hedninge, men blev omkring år 640 myrdet på grufuld vis midt mellem alle vinstokkene. Der, hvor han døde, skete der en række mirakler – blandt andet begyndte fem kilder at springe med vand.
    I Clos St. Landelin står rækkerne med vinstokke tæt, og det er umuligt at få en vinmarkstraktor ind mellem dem. Når jorden skal arbejdes igennem, foregår det derfor med noget så opsigtsvækkende i Alsace som en okse spændt for ploven.
    Vindyrkningen er i øvrigt helt og holdent økologisk – det har den været i de sidste ti år, selv om det først var i 2002, at René Muré blev certificeret.
......... ......
Regering ejer vinkælder til 7 mio. kr.
Den britiske regering har sin egen vinkælder i Whitehall – den gade i London, hvor de fleste af regeringsbygningerne ligger. Og der er tale om en temmelig velspækket kælder med hele 39.500 flasker, hvoraf hovedparten er vin, mens henved 500 af flaskerne indeholder spiritus og likør. Flaskerne, der bruges ved officielle lejligheder, har en samlet værdi på 792.000 pund (cirka 6,6 millioner kr.). Og alene sidste år købte regeringen nye forsyninger til vinkælderen for et beløb svarende til 800.000 kr.
Ifølge BBC vækker de nylige afsløringer om den store vinkælder harme blandt briterne - som jo konstant fra regeringens side bliver opfordret til at spænde livremmen ind i disse krisetider. Og fra Taxpayers’ Alliance (skatteydernes forening) lyder det, at det er chokerende, at den britiske regering har skabt en så omfangsrig vinkælder på skatteydernes regning.
................

04/07



.,,,,,,,,,,



Mange forretningsaftaler mellem importører og vinproducenter vil komme i stand ved den store vinmesse i London.
......... ......

    Nedtælling til vinmessen i London
    Fra den 12. til 14. maj vil vinimportører, sommelierer og andre vinbranchefolk fra hele verden valfarte til London. Målet er den 29. udgave af London International Wine Fair, en af vinbranchens største og vigtigste messer, hvor vinproducenter fra 35 forskellige lande vil præsentere deres vine.
    Man regner med, at der i alt vil komme omkring 40.000 besøgende til messen, som vil finde sted i det store ExCel messecenter. Og der vil blive masser af vine at smage på. De mere end 1300 stande vil til sammen kunne hælde smagsprøver i glassene fra 25.000 forskellige vinflasker. Et særligt afsnit af messen er helliget diverse spiritusmærker.

Danske kvinder er til rødvin
I uge 16 fortalte vi om en undersøgelse foretaget af Vinexpo om kvinders forhold til vin. Det viste sig overraskende nok, at de kvinder, som undersøgelsen omfattede, i høj grad foretrak rødvin frem for hvidvin.
Kvinderne, som havde svaret på en række spørgsmål, stammede fra Storbritannien, Japan, Tyskland og USA. Og så var det, at vi syntes, det kunne være interessant at få at vide, hvordan danske kvinder forholder sig til den sag. Vi spurgte derfor i sidste uge vore mange kvindelige læsere, om de foretrak hvidvin eller rødvin, og 905 svarede på vores spørgsmål.
Resultatet, som ses til højre, tyder bestemt på, at også danske kvinder hælder mest til rødvin. De 16, der ikke kan fordrage vin har forhåbentlig en mand, der kan ...


........ ......

34-07/09


. .......



Peter Work fylder kohorn med kvartskrystaller om foråret og komøg om efteråret. Hornene bliver dernæst begravet i et godt stykke tid, hvorefter indholdet ifølge Work fyldes med kosmisk energi.

    Månefaserne spiller også en rolle
    I sidste uge fortalte vi, at de store britiske supermarkedskæder Tesco og Marks & Spencer benytter sig af en biodynamisk måne-relateret kalender, når de skal planlægge, hvornår de skal afholde smagninger for vinanmelderne. Begrundelsen er, at vinen smager bedre på visse dage (blomster- og frugt-dage), mens den ikke smager nær så godt på fx rod-dage.
    Her på redaktionen er vi nok lidt skeptiske, men Peter Work – hvis besøg i Danmark vi skrev om i uge 13 – går ind for tanken og mener, at det er godt, at detailhandelen er begyndt at bruge kalendere med rødder i Rudolf Steiners teorier.
    Peter Work driver selv sin vingård, Ampelos Cellars i Californien, efter biodynamiske principper. Og han har netop overvejet at begynde at lave smagninger med sine kunder på gunstige dage og undgå de ugunstige. Men, som han siger, så handler det ikke kun om gode og dårlige dage, men også om Månen er tiltagende eller aftagende.

    En positiv holdning er vigtig
    Peter Work kan blandt andet fortælle, at rødvinsdruen Grenache er en meget følsom drue – både i vinmarken og under fadmodningen. Den kan smage fortræffeligt den ene dag for nogle uger senere at smage temmelig kedeligt. Han overvejer nu at teste druen i henhold til månefaserne samt gode og dårlige dage.
    Man kunne jo lade det komme an på en prøve og smage den samme vin på henholdsvis en frugt-dag og en rod-dag. – God idé, lyder det fra Peter Work. Dog, hvis man på forhånd er negativt indstillet, vil det højst sandsynligt også smitte af på resultatet. Det er ligesom med biodynamisk vindyrkning – hvis man er positiv og tror på Steiners principper, får man også et positivt resultat.
.,,,,,,,,,,



    Tatoverede vinflasker
    Den franske modedesigner Christian Audigier er et hot navn, når det gælder alt lige fra kjoler til sko og bælter. Og hans kunder omfatter blandt andet kjendiser som Paris Hilton, Madonna og Leonardo Dicaprio.
    Audigier har for nogen tid siden indgået et samarbejde med vinhuset Montpeyroux i sydfranske Languedoc om skabelsen af nogle sjove og anderledes vinflasker. Designeren er fascineret af tatoveringskunsten – og ikke mindst af den berømte amerikanske tatovør Don Ed Hardy – hvilket tydeligt ses på hans modekreationer. Nu har tatoveringerne også fået lov til at brede sig på flaskerne fra Montpeyroux.
    Der er både hvid-, rød- og rosévin blandt de sprælske flasker – der alle har skruelåg. Vi hører gerne, om vinene sælges i Danmark.
......... ......
Det er her, det sker
VinAvisens Aktivitetskalender er et populært værktøj, som hver uge besøges af rigtigt mange læsere. Klik her for at se den.
Nu har vi gjort kalenderen endnu mere praktisk, idet den herefterdags indledes med de seneste tilkomne aktiviteter. Så kan man hurtigt orientere sig, om der sker et eller andet spændende, som man kunne få lyst til at deltage i.
Optagelse i kalenderen er gratis for vinklubber og private, mens firmaer og andre kommercielle, der arrangerer smagninger, winemakers dinners etc., betaler et mindre gebyr.


34/09



......... ......


    Historien bag etiketten: Giovanni da Verrazzano
    Det er ikke så ofte, man ser historiske personer gengivet på vinetiketter, men et fornemt eksempel er etiketten fra Castello di Verrazzano i Chianti Classico.
    Den gamle middelalderborg ligger cirka 20 km syd for Firenze, lige uden for byen Greve in Chianti (søsterby til vores Greve ved Køge Bugt), og på torvet i Greve står en dramatisk statue af byens store søn, Giovanni da Verrazzano – ham på etiketten.
    Giovanni blev født på borgen i 1485. Han var en eventyrlysten herre, og som ung rejste han i flere år i de ellers utilgængelige og mystiske lande Egypten og Syrien.
    Da han var tilbage i Italien, fik han nok af stridighederne under Piero de Medici’s regering i Firenze og tog til Frankrig, hvor han hurtigt fik kontakt til Frans d. 1.
    Kongen var bekymret over, at Spanien og Portugal næsten havde fået eneret på at udforske og erobre den nye verden, og det endte med, at han sendte Verrazzano af sted med fire skibe – hvoraf de tre dog gik tabt under rejsen mod vest.
    Sådan gik det til, at Giovanni da Verrazzano i 1524 blev manden, der udforskede Amerikas østkyst og den 17. april opdagde det, der i dag kaldes Bay of New York. Han var således den første europæer, der satte foden på Manhattan.
    Da byen New York i 1964 byggede en bro fra Brooklyn til Staten Island, fik den navnet Verrazzano Bridge. Man murede tre sten fra det gamle castello i Greve ind i broen – og tre sten fra broen ind i castello’et. Hvert år starter New York City Marathon fra broen.
    Den flotte Chianti-vin importeres af Holte Vinlager.
.,,, ..,............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
.


    ...
    Nedgang i salget af cognac
    Det går stadig nedad for salget af cognac. Fra marts 2008 til marts i år er det på verdensplan faldet med 9% i volumen. I Europa var der tale om en nedgang på 9,6%, mens salget i USA faldt med hele 15,7%.
    Cognac’s handelsorganisation, Bureau National Interprofessionnel du Cognac (BNIC), vil nu gøre noget for at rette op på forholdende – blandt andet med en interaktiv cd-rom, som giver et indgående kendskab til cognac’ens verden, og som henvender sig til både branchefolk, vinskribenter og forbrugere. CD-en, som det har taget organisationen to år at udvikle, er ifølge Just Drinks udkommet på fransk, engelsk og tysk.
    ........... ...........



    Den fantastiske udsigt over Douro-dalen, hvor druerne til portvinen dyrkes. I forgrunden ses vinmarker tilhørende vingården Quinta do Santinho’s, der er i portvinshuset Dow's eje. Foto: Dow's.:

      Ny årgangs-portvin på vej
      Det er ikke hvert år, portvinshusene fremstiller en portvin, der fortjener at få en årgang på etiketten. Men når det sker, deklarerer husene årgangen, og så er det op til Portvins-instituttet at godkende de enkelte portvine.
      I år har flere portvinshuse end nogen sinde før deklareret den nyeste frigivne årgang 2007. I alt drejer det sig om 50 portvine, som enten er i færd med at blive godkendt eller allerede har fået det blå stempel.
      Årgangs-portvinen, der kun udgør en lille del af portvins-produktionen, vil blive tappet på flasker om få måneder.
      Sommeren år 2007 var kølig, men i september og oktober skiftede vejret til "indian summer" med sol og varme, hvilket gav druerne i Portugals Douro-dal en perfekt modning.
      I gennemsnit deklareres der portvin cirka hvert fjerde år – sidste deklarering gjaldt årgang 2003.

    ...........
    Sherry-kurser for blinde
    Consejo Regulador de Jerez, Sherry-industriens styrende organ, og ONCE, Spaniens forening for blinde, har indgået en samarbejdsaftale, der går ud på at fremme interessen for vin blandt blinde spaniere.
    Allerede sidste år blev der afholdt vinsmagninger for blinde – nu vil der også blive arrangeret en række uddannelseskurser med sherry som det store emne målrettet ansatte og medlemmer af ONCE.
    Consejo Regulador vil desuden forsøge at udbrede brugen af vinetiketter med blindeskriften Braille blandt dets mange medlemmer.
    Allerede i 1995 dukkede de første braille-vinetiketter op hos det franske vinhus Chapoutier i Rhône. Siden hen kom så den australske forening The Wine Society på banen med et lignende initiativ, og nu gælder det altså spanierne.
.... ....... .... .....

>43


, .... ....... ....
.........
.... ....... .... .... ............ .


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Portugal Import / Galito er flyttet fra Kolding midtby til en ny adresse: Nytoft 28, Bramdrupdam, 6000 Kolding, tlf.: 75 56 93 93.
    *Skovgaard Vine har netop åbnet Danmarks største vinbutik på Elmedalsvej 1 i Slagelse.
    *Wineonline.dk er en ny web-butik, oprettet af Kældervin i Holbæk.
    *Fondberg Danmark A/S har skiftet navn til Premium Wine A/S i forbindelse med, at ledelsen af Fondberg Danmark sammen med en gruppe eksterne investorer har købt virksomheden. Overtagelsen har omgående effekt og sker med opbakning fra samtlige leverandører. Indkøb og bogholderi vil fremover foregå i Danmark.
    Premium Wine A/S overtager desuden distributionen for udvalgte mærker til Duty Free til hele Norden, hvilket også vil betyde tilførsel af nye medarbejdere.
    *The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine Rouge-Bleu fra St. Cecile les Vignes i den sydlige Rhônedal.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .... .......... ........ ..,.,,, ................................ ....... ......
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,

,


    Sven Moesgaard (f. 1952) er en af grundlæggerne af erhvervsmæssig vinavl i Danmark og er som ejer af Skærsøgaard Vin landets mest præmierede vinbonde.
    Han startede sin karriere som lærer og højskoleforstander og nåede at grundlægge et medicinalfirma, inden han i 1990’erne kastede sig over dansk vinavl.
    På Skærsøgaard Vin, der med registreringsnummeret 1 er den første registrerede og autoriserede vingård på dansk jord, dyrker Sven Moesgaard sammen med tre ansatte de i alt 3,8 hektar med vinstokke. Han har hvert år – siden EU i år 2000 accepterede Danmark som et vinland – fremstillet både hvid- og rødvin, mousserende vin, dessertvin og rosévin.
    Sideløbende har han været et yderst aktivt medlem – og fra 2002 til 2005 næstformand – i Foreningen af Danske Vinavlere. Her har han blandt andet været med til at udforme de danske vinregler og bestemmelserne for regional vin.
    Derudover har han gjort sig til talsmand for, at ingen dansk vin bør frigives, medmindre den er uafhængigt afprøvet, og at forbrugerne skal have mulighed for at gennemskue markedet ved et målbart kvalitetssystem og klare indholdsdeklarationer.
    Samtlige årgange af Sven Moesgaards vine har modtaget medaljer – i 2008 kom medalje nummer 35 i hus. Særligt bemærkelsesværdigt er det, at han har modtaget 5 medaljer i internationale konkurrencer – både guld (rødvin), sølv (mousserende vin) og bronze (dessertvin). Hele to gange har han desuden modtaget hæderstitlen "Årets Vinbonde".
    Sven Moesgaard fremstiller også hedvin, og i 2007 etablerede han et mikro-destilleri, hvor han eksperimenterer med dansk "grappa" og brandy.
    Adresse: Skærsøgaard Vin, Nørresøvej 12, Dons, 6051 Almind, tlf.: 75 55 44 73, fax: 75 55 44 93, e-mail: sm@dansk-vin.dk, www.dansk-vin.dk.
.... ....... .... ............... ....... ......

33/09


.... ....... ....


    Ugens vinøse billede
    For kort tid siden kom Carsten og Kirsten Seeger hjem fra en smuttur til Champagne, og det var med mange gode oplevelser – og billeder – i bagagen. De havde blandt andet aftalt et besøg hos det glimrende champagnehus Pierre Peters i byen Le Mesnil-sur-Oger. Det er den, man ser i baggrunden af billedet.
    Ægteparret blev meget venligt modtaget hos Pierre Peters, der kun fremstiller champagne blanc de blancs (hvid af hvide), hvilket vil sige champagne lavet udelukkende på hvidvinsdruen Chardonnay. I de fleste champagner indgår også de to rødvinsdruer Pinot Noir og Pinot Meunier.
    Kirsten og Carsten Seeger kendte godt i forvejen husets champagner, som de er meget begejstrede for – de kan nemlig fås i flere danske vinforretninger.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder - faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
.................. ........ .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
,,,,,.......
...............................
    17 Piemonte betyder "Ved bjergenes fod", og over Langhe og Roeros vinmarker hæver Alpernes sneklædte tinder sig mod himlen (Foto: © Torinopiemonte.com)
    ...............
.... ....... ....

46-45
.... ....... .... .......,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 102 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Smagningen af vinene fra René Muré


René Muré, Brut Prestige, Crémant d’Alsace, Alsace, Frankrig
129,75 kr., Taster Wine
En dejlig og elegant mousserende vin med god fylde og frugt og en forfriskende syre. Den sidste stjerne får den for den yderst rimelige pris.


René Muré, Riesling Côte de Rouffach, Alsace, Frankrig 2005
119,75 kr., Taster Wine
En aromatisk hvidvin med en nærmest cremet konsistens, masser af frisk frugt og en anelse grapefrugt til slut.


René Muré, Riesling Clos St. Landelin, Grand Cru Vorbourg, Alsace, Frankrig 2007
259,75 kr., Taster Wine
Sikke en elegant og harmonisk hvidvin. Den har tilpas af alle ingredienserne: frugt, syre, mineralitet, fylde og tørhed. Den vil være perfekt til retter med hummer.


René Muré, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2005
79,75 kr., Taster Wine
Der er mange, der synes, at hvidvine på Sylvaner-druen er lidt uinteressante. Det kan de bestemt også være, men det gælder ikke for denne ualmindeligt dejlige hvidvin. Den dufter som en hel buket forårsblomster og smager skønt af frisk frugt med en anelse krydderhonning. Et fund til prisen.


René Muré, Pinot Noir, Côte de Rouffach, Alsace, Frankrig 2007
139,75 kr., Taster Wine
Denne rødvin er et bevis på, at man godt kan lave glimrende rødvine i hvidvinslandet Alsace. Der er lakrids og grønne urter i duften, mens smagen er elegant og koncentreret, fuld af friske bær og med et strejf af syre. Prøv den til en god fiskeret.


René Muré, Gewurztraminer, Vendanges Tardives, Grand Cru Vorbourg, Alsace, Frankrig 2005
199 kr., Taster Wine
En lækker sød vin på sent høstede druer. Sødmen opvejes fint af Gewurztraminerens krydrede noter.



Hvidvin


Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
Harmonisk hvidvin med en vis fedme, god frugt og et lille strejf af fad i baggrunden.


El Descanso, Chardonnay, Central Valley, Chile 2008
55 kr., sommeren over: 33,33 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Til prisen en rigtig god om end lidt enkel hvidvin med frisk frugt. Den fjerde stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Les Fumées Blanches, Sauvignon Blanc, François Lurton, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2008
59,95 kr., i denne uge (uge 19): 49,95 kr., SuperBest
Kraftig hvidvin med et meget klart billede af druen Sauvignon Blanc. Vinen har en frisk smag med citrus og hyld. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Mas de Theyron, Blanc, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2007
59 kr., WineOnline.dk
Tør, enkel og venlig hvidvin med et lille bid i slutningen.



Rosévin


Château de la Coulerette, Côtes de Provence, Frankrig 2008
60 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Lækker rosé i en smuk flaske. Og en rigtig dejlig rosé, der er alle pengene værd. Den har en elegant farve, en fint krydret duft og en blød, frugtagtig smag uden de jordbærtoner, man finder i megen rosé. Velegnet både til mad og som terrassevin.


Didier Cornillon, Rosé, Chatillon en Diois, Frankrig 2008
65 kr., 50 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Udmærket rosévin, en rigtig madvin med god frugt og struktur. Et godt glas til en rimelig pris – hvis man køber seks flasker.


Domaine Mazurd, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
79,50 kr., HBL Vine
Vellavet rosé på 100% Grenache. Den har ikke kun en dejlig ren bærsmag – jordbær, hindbær – men også en god rank struktur, der gør den velegnet til mad.



Rødvin


Crasto, Douro, Portugal 2007
75 kr. ved 12 flasker, Portugisisk Vinkælder
En glimrende rødvin, som mange vil kunne lide. Den har en dejlig duft og en blød, saftig smag med en lille sødme.


Vallino delle Conche, LaRegola, Montescudaio, Italien 2004
94 kr., Wineimporters
Flot rødvin med blød, saftig frugt og fint krydderi. En dejlig vin.


Weingut J. Koegler, Rubeus, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland 2005
199 kr., Vingalleriet.com
Spätburgunder (på fransk Pinot Noir) lægger drue til denne fabelagtigt dejlige rødvin. En af Tysklands virkelig gode rødvine. Den er i meget fin i balance med en liflig, kompleks smag. Flasken har naturligvis skruelåg. Om vinmageren Ferdinand Koegler fortalte vi i et postkort (nr. 15), der kan ses ved at klikke her.


Limited Production, Escorihuela Gascón, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
199 kr., i maj måned: 169 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Stor og flot rødvin. En vin med muskler, men også elegant med blød frugt, fint krydderi og en lille sødme. Skænk den til en lige så flot bøf.


Mascarello Status, Langhe, Italien 1999
195 kr., Carlo Merolli
En utrolig lækker rødvin. Den er fuld af moden frugt, blommer og friske figner og har et strejf af anis til slut. Hvis man lige har 200 kr. til overs til en flaske vin, så er denne vin et rigtig godt køb – hver en mundfuld er en optimal nydelse.


Farnese Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
49,95 kr., Strandgården
En dejlig læskende og mild hverdags-rødvin med god frugt og et strejf af anis og mint.


Viu Manent, Reserva, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2004
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin kan udmærket drikkes, og billig er den jo. Men den har ikke klaret sine fem år særlig godt. Den er på vej ned.


Santa Ema, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Pæn og venlig lille rødvin – en hverdags-vin uden de større oplevelser.



Sød Vin


Domaine La Fage, Vin Doux Naturel, Muscat de Rivesaltes, Frankrig 2007
99,95 kr., SuperBest
En sød hvidvin lavet på den aromatiske Muscat-drue og med den naturlige druesødme, fordi gæringen er stoppet med druesprit. Det er en venlig vin, der dog savner syre for at kunne begå sig blandt de bedste.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.