Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 29
Fra 13. juli til 19. juli 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 26, ,,,,,,VinAvisen uge 27,,,,,,,,VinAvisen uge 28
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

..... .........



..... .........
Opråb til franskmændene: Samarbejd!
Salget af fransk vin har længe været dalende i Storbritannien, og importen af vinen er nu rykket ned på en femteplads efter Sydafrika, Australien, USA og Italien. Nu har 25 britiske vinimportører og detailhandlere ifølge Decanter slået sig sammen for at gøre noget ved sagen.
"Plan B" kalder de denne redningsaktion for fransk vin på det britiske marked, og i første omgang har de sendt et brev til den franske landbrugs- og fiskeriminister, Michel Barnier.
Af brevet fremgår det, at franskmændene griber markedsføringen af vinene helt forkert an. De i alt 21 regionale vinorganisationer markedsfører udelukkende de vine, som fremstilles i netop deres område, lyder det fra de britiske handlende. De bør i stedet for en masse små individuelle kampagner samarbejde på landsplan om en stor kampagne på britisk jord, der virkelig kan give et skub i den rigtige retning. Det har man formået at gøre med succes i blandt andet den sydafrikanske vinindustri.
Det er et sådant samarbejde, der skal til, hvis franskmændene vil gøre sig håb om, at salget af fransk vin i Storbritannien begynder at stige – eller i hvert fald ikke falder yderligere.

Nægter at samarbejde
Ifølge gruppen af britiske vinhandlere, der blandt andet tæller den store supermarkedskæde Tesco, nægter de franske vinorganisationer dog at samarbejde. Men, som det påpeges i brevet, er det vigtigt, at de franske regioner indser, at deres styrke i Storbritannien ligger i, at de bliver betragtet som en del af et større Frankrig – også selv om de på det franske marked er rivaler.
..... .........




Denne lille flod skal nu forbindes med nye druer. Rio Oja (floden Oja) er kun en beskeden strøm, men den giver navn til et stort distrikt.

    Nye druer tilladt i Rioja
    Der har været røster både for og imod, at man skulle indføre nye druer i Rioja. Men det blev fortalerne, der vandt. Nu har myndighederne langt om længe givet nogle enkelte internationale og spanske druer det blå stempel.
    Når det gælder hvidvin, vil det fremover være tilladt vinproducenterne i Rioja at dyrke Chardonnay og Sauvignon Blanc samt den spanske drue Verdejo. Den vin, der fremstilles på druerne, skal frem for alt bruges til at blandes i den hvidvin, som Rioja allerede fremstiller på den ikke så interessante Viura-drue. Med andre ord skal Viura-vinene have et nyt image, der i højere grad appellerer til nutidens forbrugere.
    De rødvinsdruer, der er blevet tilladt, er mindre kendte. Det drejer sig blandt andet om de spanske druer Maturana Tinta og Monastel.
    Vinproducenterne i Rioja venter sig meget af Maturana-druen – en skjult juvel, er der nogle, der kalder den.
    Når alt kommer til alt, får de nye druer dog ikke lov til at brede sig over særligt mange hektar. Som det er nu, er 63.000 hektar jord i Rioja tilplantet med vinstokke. De nye druer må kun plantes på i alt 2500 hektar.

..... .........
Boblende tyvekoster
For nylig var en lastbil med 12.600 flasker champagne fra det fornemme champagnehus Louis Roederer på vej ind til London for at læsse varerne af. Men flaskerne nåede aldrig frem. De blev stjålet undervejs af tyve, der nøje havde planlagt kuppet.
Nogle af tyvene sørgede for, at den intetanende lastbilschauffør blev omdirigeret til et øde sted, hvor andre bandemedlemmer så tømte bilen for champagne.
Blandt de mange flasker var der blandt andet 180 magnumflasker Louis Roederer Brut Champagne 2003.
Champagnehuset har bedt de britiske handlende om at holde øje med unaturligt billige flasker Louis Roederer champagne. Man forventer nemlig, at tyvene vil forsøge at afsætte flaskerne til priser, der ligger et godt stykke under markedsværdien.
Den normale detailpris for samtlige flasker ville ligge på et beløb svarende til cirka 4,4 millioner kr.
..... .............. ....... .........

33/09


..... .........


Der er blevet dyrket vin i Sydafrika siden midten af 1600-tallet, og nu har landet for alvor vind i sejlene, når det gælder eksporten. Her er et stemningsfuldt billede fra vinmarker i Walker Bay.
..... .........
    Markant stigning i sydafrikansk eksport
    Det går forrygende for eksporten af sydafrikansk vin. Ifølge de nyeste tal fra WOSA er eksporten fra maj 2008 til samme måned i år steget med hele 18%. Hermed har den sydafrikanske vinindustri mere end nået det mål, den har sat sig, nemlig at eksportere 300 millioner liter vin om året inden år 2010.
    Når det gælder Storbritannien, der er det største aftagerland af sydafrikansk vin, er der tale om en stigning i importen på 25%.
    Dernæst følger Tyskland og Sverige med stigninger på henholdsvis 14% og 31%.
    I Japan og Kina, som dog stadig må regnes for marginale aftagerlande, har der været en stigning i importen på 59% og 180%.
    I Sydafrika regner vinproducenterne ifølge Just Drinks med, at eksportpilen vil fortsætte med at pege opad også næste år.
    Den kommende høst forventes at ligge på omkring 1,3 millioner tons druer, hvilket er en nedgang på 8,4% i forhold til 2008. Til gengæld spås årgang 2009 at blive en af de bedste årgange i de sidste tyve år.
Stor vinhøst på New Zealand
Årets vinhøst er nu i hus på New Zealand, og den er på 285.000 tons druer, hvilket stort set svarer til samme mængde som sidste år.
Det er nu andet år i træk, newzelænderne høster så rekord mange druer – i 2007 var høsten 39% mindre.
Allerede efter høsten i 2008 rejste spørgsmålet sig, om man nu kunne komme af med al den vin, eller om det ville ende med en regulær vinsø. Vinproducenterne frygtede også, at priserne på deres vine ville falde drastisk.
Men priserne røg ikke i bund, man undgik overskudsvin, og trods endnu en kolossal høstmængde, er man fortrøstningsfuld hos brancheorganisationen New Zealand Winegrowers. Faktisk er eksporten af newzealandsk vin ifølge Decanter steget gennem de sidste par år, og man er i fuld gang med at finde nye markeder, hvor man kan få afsat vinen.

    Ny korkprop skal generobre markedet
    Det er efterhånden gået op for korkindustrien, at skruelåg og plasticpropper har gjort et stort indhug i markedet, når det gælder lukning af vinflasker. I alt sælges der 6,5 milliarder skruelåg og plasticpropper til vinindustrien om året.
    Derfor tager korkgiganten Amorim nu kampen op med en ny korkprop, som firmaet håber, vil kunne vinde nogle af markedsandelene tilbage.
    Acquamark hedder den nye prop, og den er fremstillet af kork, som er forseglet med et vandbaseret tætningsmiddel i stedet for det opløselige middel, som normalt bruges af korkproducenterne. Med den nye forsegling skulle der trænge mindre ilt ind til vinen, ligesom man skulle kunne undgå korkfnuller i vinen, når man åbner flasken. Og så er proppen ifølge Amorim prismæssigt konkurrencedygtig.
    Det lyder selvfølgelig meget godt, men det er svært at forestille sig, at nyskabelsen vil kunne blive en trussel for skruelåget. Det vil fx unægtelig stadig være nemmere at skrue låget af en flaske end at skulle hive og slide i det for at få proppen op.
..... .........

>33/09


..... .........
Kom så ud af starthullerne!
EU-kommissionen uddelte i begyndelsen af året en portion penge til hvert af de vinproducerende medlemslande – penge, der skulle bruges til markedsføring, omlægning af vinmarker og grøn høst. I alt er der blevet afsat 634 millioner euro (cirka 4,7 milliarder kr.) for år 2009.
Men de europæiske vinproducenter har ifølge Decanter ikke just kastet sig over de afsatte beløb, hvilket vækker forundring hos landbrugskommissær Mariann Fischer Boel.
Pengene skal bruges inden d. 15. oktober, men i slutningen af maj havde medlemslandene i gennemsnit kun anvendt omkring 20% af beløbene, og nogle af landene havde ikke rørt en eneste euro.
De penge, der ikke er blevet brugt inden deadline, bliver ikke overført til næste års budget. Og det mener Fischer Boel vil være temmelig ærgerligt for den europæiske vinindustri, der så afgjort har brug for at investere i fremtiden.
Derfor opfordrer hun nu vinsektoren til at komme ud af starthullerne og hurtigst muligt søsætte diverse projekter – ikke mindst projekter, der har med markedsføring at gøre, så de europæiske vine bedre kan klare sig i konkurrencen med de oversøiske vine.

Vinfades kemiske fingeraftryk
I uge 5 fortalte vi om, hvordan australske forskere ved hjælp af massespektrometri – en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse – kan finde frem til vines kemiske fingeraftryk og dermed til deres oprindelsessted.
En vins fingeraftryk består af 60 forskellige stoffer, hvoraf de fleste har forbindelse til den druesort, der er brugt til vinen samt til jordsammensætningen det sted, hvor druerne stammer fra.
Nu er det lykkedes franske forskere – ligeledes ved hjælp af massespektrometri – også at bestemme oprindelsen af det træ, der er brugt til det vinfad, som vinen har fadlagret i. Det er forskning, som kan få stor betydning i kampen mod forfalskninger af fornemme gamle vine.
Træerne i skovene har også deres eget kemiske fingeraftryk afhængig af den jord, de vokser i, og af det lav, der omgiver dem. Og det gør det muligt for forskerne at identificere nøjagtigt, hvilken skov det anvendte træ stammer fra – og ikke mindst hvor gammelt træet er. Hvis træet er yngre, end den årgang, som vinen hævdes at stamme fra, er den selvsagt rivende gal.
..... .........



................. .........


Det er fotografen Terence Ford, der har haft travlt med at fotografere de nøgne vinfolk til Napa County Farm Bureau’s nye kalender. Her ses forsiden.
    Det er bare mænd
    Helt nøgne er de ikke, men der er ikke meget overladt til fantasien i "Napa Uncovered", en ganske særlig mande-nøgenkalender for år 2010, som just er blevet lanceret.
    Det er Napa County Farm Bureau (NCFB), en organisation, der kæmper for bevaringen af landbrugsarealet i Napa Valley, der står bag kalenderen, og det er 13 af dens medlemmer, hvilket vil sige vinproducenter, drueavlere og rangere, der optræder som modeller.
    På hver side i kalenderen ses de i forskellige positurer, og alt lige fra vinflasker og drueklaser til en død gås har samme funktion som Adam og Evas figenblade.
    Også sidste år udgav NCFB en nøgenkalender, og da samtlige 2000 eksemplarer blev solgt i løbet af to måneder, blev man enige om at gentage succesen.
    Faktisk er franskmændene kommet amerikanerne i forkøbet. I 2004 skabte en gruppe vinproducenter fra Côtes de Bourg en lignende opsigtsvækkende kalender.
..... .........
Hvidvin og rosé i stedet for rødvin
I en ny undersøgelse fra Wine Intelligence har man spurgt vinglade britiske forbrugere, hvilken vintype, de foretrækker, og resultatet peger på et stigende forbrug af hvidvin og rosévin.
Der er stadig flest, der drikker rødvin, men hvor tallet for tre måneder siden lå på 78% af forbrugerne, så er det nu faldet til 73%. Til gengæld er forbruget af hvidvin i samme periode steget fra 40% til 43% og af rosé fra 16% til 18%.
Chardonnay er ifølge Just Drinks den mest populære hvidvinsdrue. Dernæst kommer Pinot Grigio, der for nylig har overhalet Sauvignon Blanc, som nu må nøjes med tredjepladsen.
..... .........


46-45


..... .........
Vinsø i Frankrig
Ifølge Vitisphere er Frankrig i øjeblikket tynget af en vinsø på 600.000 hektoliter rødvin – fortrinsvis fransk bordvin. Årsagen er et fald i forbruget af vin på det franske marked.
For at komme søen til livs, beder franskmændene nu EU-kommissionen om lov og økonomisk støtte til at få destilleret vinen til industriel alkohol, der så igen kan bruges til brændstof. I alt vil det koste omkring 26 millioner euro (cirka 194 mio. kr.) at forvandle vinen til brændstof. Nu krydser franskmændene fingre for, at de får tilladelsen i hus.
..... .........
    Tetra Pak renser forurenet vin
    Vin i Tetra Pak er måske ikke det mest romantiske at sætte på bordet. Men ifølge en ny undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, har Tetra Pak-emballagen i hvert fald en rigtig god egenskab, hvor den overgår alle andre former for vinemballage.
    Det materiale, som Tetra Pak er fremstillet af, er nemlig i stand til at fjerne den væmmelige lugt og smag, der skyldes det, man populært kalder "mariehønse-forurening".

    Emballagen binder forureningen
    Det hænder, at flokke af mariehøns slår sig ned i vinmarkerne, og er angrebet tilstrækkeligt stort, kan det få katastrofale følger for vinen.
    Mariehøns er faktisk nyttedyr, der spiser skadelige insekter i vinmarkerne. Men de indeholder også nogle ildelugtende stoffer, som udskilles, når de bliver forskrækkede eller mast. Og det kan næsten ikke undgås, at de små dyr, der ynder at sidde på drueklaserne, ryger med, når druerne presses.
    Årsagen til, at Tetra Pak har så gunstig en virkning over for forureningen af vinen, vides endnu ikke med sikkerhed. Men man mener, at den plastichinde, der sidder inde i kassen, måske tiltrækker de forurenende stoffer, mens det tynde lag aluminium bag plasticen sørger for at binde stofferne til emballagen og dermed fjerner dem fra indholdet.
..... .........
Ungarn og Slovenien ramt af hagl
Ikke kun Bordeaux har været udsat for voldsomme haglskader – også i Ungarn og Slovenien har haglvejr hærget vinmarkerne.
I Ungarn er det gået hårdt ud over de fornemme vinmarker Erdegarok og Kopár i regionen Villányi samt over Sopron-regionen, hvor der er forvoldt store skader på over 80% af vinmarkerne.
Nogle af de slovenske vinproducenter har mistet hele deres høst i år, og der tales om ødelagte tage og knuste ruder i vinhusene.
I Slovenien dækker forsikringen for den slags naturkatastrofer kun 70% af tabet, hvorfor uvejret vil medføre en større indtægtsnedgang for de stakkels vinproducenter.
...hj.

Til_37/09


..... .........
Nej til et alkoholfrit Europa
I EU vil man gøre en indsats for at kontrollere, at aldersgrænserne for indkøb af alkohol bliver overholdt. Man vil også forsøge at komme umådeholden drikkeri og spirituskørsel til livs.
Men, som EU-kommissionens generaldirektør for sundhed, Robert Madelin, for nylig erklærede under afholdelsen af Vinexpo, så vil vin og anden alkohol ikke blive behandlet på samme måde som tobak, da alkohol i sig selv ikke er skadeligt.
– Der bør være en vision om et cigaretfrit Europa, men ikke om et alkoholfrit Europa, lød det fra Madelin. VinAvisen’s redaktion kan kun give ham så evigt ret.

Chile, en godbid for investorer
Flere små og mellemstore chilenske vinhuse står måske for at blive opkøbt af vinproducenter i blandt andet USA, Frankrig, Spanien og Portugal.
Der er ifølge Decanter flere ting, der lokker – blandt andet de gunstige valutakurser. For et år siden kunne man for 1 dollar få 430 chilenske pesos – i dag kan man få 540 pesos.
Der er også en øget efterspørgsel på verdensmarkedet efter chilenske vine på hvidvinsdruen Sauvignon Blanc og rødvinsdruen Carmenère. Sidstnævnte regnes for Chiles nationaldrue. Mange udenlandske vinproducenter ønsker derfor at føje chilenske vine på de to druer til deres repertoire.
De udenlandske investorer skal heller ikke lede længe efter et vinhus eller en vinmark til salg i Chile. Adskillige producenter må på grund af den verdensomspændende økonomiske krise sælge fra.
..... .........

08-07/09


..... ............,,,,,,,,,,,,,,,
Højere alkoholskat i Finland
Sidste år lod den finske regering skatten på alkohol stige i hele to omgange. Og i begyndelsen af i år kom der ifølge www.wownews.se endnu en stigning.
Nu har regeringen netop besluttet at give skatten yderligere et hak op ad – for spiritussens vedkommende drejer det sig om en forhøjelse på 7%, mens vin slipper med 3% og øl med 3,5%.
Den stødt stigende alkoholskat skyldes et ønske om at bringe alkoholforbruget i Finland ned. Men der er uenighed blandt politikerne – nogle mener, at det ikke vil have den store effekt, da finnerne blot hyppigere vil tage til Sverige for at købe alkohol.... .........
................. ........ .........
    Fra skønhedsdronning til vinmager
    I 2004 blev franske Laetitia Bléger kåret som Miss Frankrig. Samme år blev titlen dog taget fra hende igen, fordi hun havde poseret nøgen på forsiden af Playboy.
    Nu er hun blevet uddannet som vinmager og har lanceret sin første vin, hvidvinen Précieux (kostbar), som er fremstillet på hendes fars vingård Domaine de Windmuehl i Alsace.
    Flasken har ingen etiket, men en laber larve i stregtegning smyger sig rundt om glasset. Vinen har allerede fundet vej til adskillige parisiske restauranter.
..... ........... . .
Sydamerika scorer på krisen
Mens eksporten af vin for mange andre lande er dalende i øjeblikket, så er der ifølge www.wownews.se stor fremgang at spore for de sydamerikanske vinlande.
I de første fire måneder af 2009 steg eksporten fra Chile, Argentina, Peru og Brasilien med hele 20% i gennemsnit i forhold til samme periode i 2008.
I Danmark har vi da også tidligere i år oplevet, at Chile har overhalet Frankrig indenom som danskernes foretrukne vinland.
Når det gælder Brasilien, har landet stor succes på den internationale vinscene med sine mousserende vine. I årets første kvartal steg eksporten af den brasilianske boblevin med 18%.

Fransk-irakisk strid om vin
Det er ikke altid let, når statsmænd fra forskellige lande – og med forskellig holdning til alkohol – mødes.
For nogen tid siden kom den irakiske premierminister Nouri al-Maliki på besøg i Frankrig, og i den anledning skulle der selvfølgelig være en fornem frokost i det franske præsidentpalads, Elysée.
Da Nouri al-Maliki opdagede, at der blev serveret vin til maden, forlangte han, at flaskerne omgående blev fjernet fra bordet.
Selv om den franske regering vil gøre meget for sine udenlandske gæster, er der dog grænser. God mad uden et godt glas vin er ikke lige franskmændenes kop te. Man nægtede derfor at fjerne flaskerne, hvorpå frokosten ifølge avisen Le Figaro blev aflyst.
........... ......... ................. .........

34/09



..... .........
    Historien bag etiketten:
    Lov nr. 12
    Umiddelbart ser denne etiket, der pryder nogle af vinene fra The Williamsburg Winery i Virginia, meget almindelig ud. Men navnet ”Acte 12 of Sixteen Nineteen” (lov 12 af 1619), der står nederst, kan måske nok vække nogen forundring.
    Vinens navn har rødder langt tilbage i tiden – til dengang de aller første englændere bosatte sig i Nordamerika.
    De slog sig ned i Virginia, hvor de i 1607 opførte byen Jamestown, opkaldt efter den britiske konge, James d. 1.
    Byen fungerede som hovedstad, og det var her, Nordamerikas første lovgivende forsamling fik til huse. Den udstedte snart en række love, som skulle få bosættelsen til at fungere og ekspandere – og der blev også satset på vinens verden. Lov nr. 12 lød i oversat version nogenlunde som følger:
    "Samtlige husejere skal hvert år plante og vedligeholde ti vinstokke, indtil de har opnået kunsten og erfaringen med at dyrke en vinmark enten ved egen hjælp eller under vejledning af en, der har mere forstand på vin. Den, der ikke overholder denne lov, skal af guvernøren kunne idømmes en hvilken som helst straf, som denne finder passende." Uha, det var hårde vilkår!
.. ..... .,,, ..,............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............


    < Tre af de robotter, der har deltaget i Roboexotica. Her på VinAvisen’s redaktion ville vi nu ikke føle os helt trygge ved at få serveret en cocktail af ham længst til venstre. Så sætter vi hellere vores lid til den smilende robot med butterfly til højre.

Fremtidens bartendere
Robotter er ikke noget nyt, men de kreationer, som hvert år kan ses i Wien ved Roboexotica, en festival for cocktail-robotter, kan få de fleste til at spærre øjnene op.
De er en fantasifuld blanding af teknologi og moderne kunst. Men de fungerer i aller højeste grad. Nogle af dem kører rundt mellem de mange festival-gæster og serverer drinks og popcorn, mens andre blander cocktails eller står parat til en snak over bardisken.
Det er Shifz, en gruppe unge østrigske techno-kunstnere, der står bag festivalen, som har haft stigende succes, siden første udgave i 1999. Man kan se flere sjove robotter samt videoklip på festivalens hjemmeside.
.


    .................................
      Whisky-bog i topklasse
      I sidste uge fortalte vi om de danske sejre ved den årlige udgave af Gourmand World Cookbook Award i Paris. Svenskerne kan også, idet den svenske forfatter Ulf Buxruds bog "Japanese Whisky – Facts, Figures And Taste" blev udnævnt til at være den tredje bedste bog om spiritus på verdensplan.
      Man kan læse VinAvisen’s anmeldelse af bogen i uge 41 2008.
    ...........
.... .......... ..,....
...............
......... .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Vigneron Wine Co. har optaget importen af vine fra følgende californiske vinhuse: Erna Schein (Behrens & Hitchcock) i Spring Mountains, Mirror Wine og Drinkward-Peschon i St.Helena, Jones Family Vineyards i Calistoga, Keever Vineyards i Yountville, Fisticuffs Wine, Carter Cellars og Soda Canyon Cellars, alle i Napa Valley samt Varner Wines i Santa Cruz Mountains og Portalupi Wines i Santa Rosa.
    * BB Vinimport har optaget importen af vine fra Castell’in Villa i Castelnuovo Berandenga, Chianti Classico.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .............. .......,,,,,,,,,...... ....... ......hj..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,
,
    Birger Vejrum (f. 1960) fik sin første spirende interesse for vin under en rejse til Cypern i 1988. Dernæst smagte han franske vine i lange baner for til sidst at kaste sin store kærlighed på italiensk vin.
    I 1999 slog Birger Vejrum dørene op for sit første vinimportfirma. Denne forretning er historie nu. I dag gælder det Langhe Vine i Ringsted, som han åbnede i 2006, og som udelukkende forhandler italienske kvalitetsvine fra små håndplukkede producenter fra især Piemonte og Toscana. Birger Vejrum har en tæt kontakt til "sine" producenter og besøger dem flere gange om året.
    Ud over den fysiske forretning foregår der en livlig handel med private via Langhe Vine’s webside.
    Birger Vejrum er også medarrangør af Danmarks største italienske vinmesse, Viniditalia, der hvert år afholdes i København, ligesom han har stor succes med de vinrejser, han arrangerer til Piemonte og Toscana.
    Men hermed er det ikke slut med hans arbejdsindsats. Oprindelig er han uddannet som socialpædagog og familieterapeut, og ud over vinens verden arbejder han også 18 timer om ugen som skolepædagog.
    Når vin og pædagogjob ikke kalder, slapper Birger Vejrum af med hunden Eami, høns og ænder i sin landejendom uden for Ringsted.
    Adresse: Langhe Vine, Kyringevej 52, 4100 Ringsted, tlf.: 24 63 85 90, e-mail: post@langhe-vine.dk, www.langhe-vine.dk.
... ....... ............ ............ ..... . ... ...........

34-07/09


........ .............,. . .................... .... .......... ..,.... ........,,,,,,........ ..
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
....... ......hj..
...............................
    22 Sådan kan man også bruge de gamle vin-glasballoner til en flot dekoration foran en café i Vézelay i det vestlige Bourgogne (Foto: © Mariette Tiedemann).
    ...............
.... .... ............ ..

>43


.... .......... ..,........ ....... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 108 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Claude Cazals, Grand Cru Le Mesnil-sur-Oger, Blanc-de-Blancs, Champagne, Frankrig
299 kr., Vingalleriet.com
Fornem og meget lækker champagne på 100% Chardonnay. Den har en liflig duft, fine, stadige bobler og en blid smag med toner af brød. En nydelse.



Hvidvin


Nederburg Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2008
59,95 kr., Amka
Der fremstilles mange dejlige sydafrikanske hvidvine på Sauvignon Blanc-druen – dette er en af dem. Vinen er harmonisk og fuld af eksotiske frugter i både duft og smag. Den har et lille krydret bid og en tilpas syre til mad. Et rigtig godt glas til prisen.


Sea Breeze, Chardonnay/Viognier, Western Australia, Australien 2008
50 kr. ved 12 flasker, Vesterstrøm Vine
Der stiger en liflig duft af modne æbler til vejrs fra denne hvidvin. Smagen er fyldig og fuld af æbler, fersken og nektariner. En meget lækker vin til prisen.


Fritsch, Grüner Veltliner, Wagram, Østrig 2008
95 kr., Vinens Verden
Med denne vin i glasset er vi ved at blive overbeviste om, at Riesling har en konkurrent, der kan lægge most til lige så fremragende vine, nemlig den østrigske (og tjekkiske) drue Grüner Veltliner. Her fremtræder den med friskhed og kompleksitet, peber og syre. En herlig vin. Og så har flasken skruelåg.


Mastri Vernacoli, Cavit, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2008
69,95 kr., SuperBest
Denne hvidvin har en liflig, krydret duft og en smag med god frugt og et lille bid, der gør vinen egnet til ikke alt for voldsomme madretter.



Rosévin


Defesa, Rosé, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2007
69 kr., Portugisisk Vinkælder
Glimrende rosévin med en ret mørk farve i glasset, en god duft og en smag med toner af lyse bær – jordbær, hindbær. Velegnet både som terrassevin og til lettere retter.


Espelt, Coralí, Rosé, Empordà, Spanien 2007
69 kr.; 62,73 kr. ved 11 flasker, Cultwine.dk
Vellavet rosévin med en sart rosa farve, en frisk duft og en tør, frugtagtig smag med en syre, som gør vinen velegnet til mad.


Rivera de Castilla, Tempranillo, Rosé, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien 2008
49 kr., A Vinstouw
Rosévin med en dejlig og kraftig duft samt en frisk smag med toner af hindbær. En udpræget terrassevin, der er mindre egnet til mad. Flasken har skruelåg, og prisen er meget rimelig.


Château Beauval Rosé, Bordeaux, Frankrig 2008
39 kr., VinoTheket
En udmærket rosé uden de store armbevægelser. Den er fyldig med god frugt, men slutter med et lille bittert bid.




Rødvin


Rupestro, Cardeto, Merlot / Sangiovese, Umbria IGT, Italien 2008
49 kr., ViniPortugal
Blød og lækker rødvin med god struktur, dejlig frugt og elegant syre. Et virkelig godt køb til prisen.


Cingalino, Villa Pillo, Rosso di Toscana IGT, Italien 2008
64,50 kr.; 59,50 kr. ved 6 flasker, Norton Vinimport
Dejlig rødvin. En rigtig toskaner, blød og saftig. Glimrende til hele det italienske køkken – og til det danske køkken såmænd også.


Man Vintners, Reserva, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika 2007
99 kr., Lago Import
Stor og flot rødvin, en fyrig vin, der meget gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet. Skænk den til en god kødret med smag. Flasken har skruelåg.


Farnese Montepulciano d’Abruzzo, Ortona, Italien 2007
49,95 kr., ved 2 flasker: 45 kr., Strandgården
En meget harmonisk rødvin med duft af mørke bær og blå blommer. Smagen er fyldig med et strejf af frugtsødme og med en meget lang eftersmag. Et fund til prisen.


Isole e Olena, Chianti Classico, Italien 2006
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med alle Chianti’ens dyder – en liflig duft og en harmonisk og blød smag. En vin, man nyder med fornøjelse.


Rocca Alata, Bardolino Classico, Italien 2008
49,95 kr.; i denne uge (uge 29): 29 kr., Kvickly
En værdig repræsentant for det lille distrikt ved Gardasøens bred. Rødvinen har god frugt og syre og fint krydderi. Og prisen i denne uge er jo henrivende.


La Vigilia, TerreDomini, Amarone della Valpolicella Italien 2006
138 kr., Red & White
Bestemt ikke en bamsevin – som amaroner kan være. En meget frisk og harmonisk rødvin med god fyldig frugt og tilpas syre. Og uden spritkant. Faktisk et virkelig godt bekendtskab efter vores mening.


Eugenio Bocchino, Nebbiolo d’Alba, Italien 2005
125 kr., Langhe Vine
Meget vellavet rødvin med en god, rank struktur, dejlig ren frugt og tilpas syre.


La Báscula, The Gauntlet, Monastrell, Yecla, Spanien 2007
175 kr., Excellent Wine
Elegant og yderst lækker rødvin med liflig duft og en blød, harmonisk smag. En stor vin.


Rosso Passo, Lenotti, Rosso del Veneto IGT, Italien 2008
59 kr.; indtil 31. august: 49 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En god hverdags-rødvin, velegnet til lettere retter. Flasken har skruelåg.


Cederberg, Teen die Hoog, Shiraz, Cederberg, Sydafrika 2005
305 kr.; 274,50 kr. ved 12 flasker, Syd Afrika Vinimport
Denne rødvin er både fyldig og flot, men også meget dyr. Nogle i smagepanelet ytrede, at man kan få lige så gode vine til den halve pris, og det er ikke helt galt. Man vil ikke desto mindre drikke vinen med glæde – hvis man altså ikke hænger sig i prisen.


Casa Girelli, Virtuoso, Syrah, Sicilien IGT, Italien 2007
89,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Flot duft og fyldig, blød smag fra Sicilien. Ganske dejlig rødvin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine Dominique Morel, Régnié, Frankrig 2008
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
En rustik rødvin med god duft og en saftig smag med fin sødme og markante tanniner. I forhold til kvaliteten gør prisen lidt ondt.


Tor del Colle, Riserva, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2006
69 kr., Haller Vine
En enkel, men samtidig god hverdags-rødvin.


Domaine la Montagnette, Signargues, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2007
60 kr., The Wine Company
Kraftig rødvin med en markant smag af kirsebær og mandler (marcipan, lød det fra smagebordets anden ende).



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.