Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 39
Fra 21. september til 27. september 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 36, ,,,,,,VinAvisen uge 37,,,,,,,,VinAvisen uge 38
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.......................................................

08-07/09


...................
Falske Amaroner i Danmark
I sidste uge besvarede vi et spørgsmål fra en læser, Kurt Jensen, der havde købt en Amarone for 85 kr. og ikke syntes, at den smagte godt. Han spurgte, om den virkelig kunne være ægte.
Det sidste svarede vi ikke direkte på, men skrev, at en Amarone til 85 kr. er en meget billig Amarone – selv på tilbud – og at man naturligvis ikke kan forvente de samme store oplevelser, som man får med langt dyrere Amaroner.
Nu viser det sig, at vinen, som vor læser smagte, måske er en forfalskning – og vi skriver udtrykkeligt måske, idet vi ved redaktionens slutning kun har kunnet grave få spadestik ned i denne sag.

1,2 millioner fupflasker
Fra Italien har vi fået meddelelse om, at landets myndigheder, der kontrollerer landbrugsprodukter, har opdaget en større trafik med falske Amaroner, og en del af dem skal være eksporteret til Danmark.
Den falske vin er fremstillet af en producent i byen Fara Novarese i Piemonte, som har brugt lidt Amarone-vin og spædet den op med billig og dårlig bordvin fra Frankrig og Italien.
Myndighederne har konfiskeret 200.000 etiketter, over 10.000 kapsler og et antal dokumenter.
Det fremgår, at firmaet i løbet af de sidste tre år har fremstillet cirka 1,2 millioner forfalskede topvine, heraf 952.084 liter Amarone. Omsætningen anslås til at have været 2,5 millioner euro.
(fortsættes)
......................

38-39


...................... 
Ønskes: En nærmere redegørelse
Er nu den Amarone, som vor læser Kurt Jensen fandt dårlig, en af de forfalskede flasker?
Vinen er solgt i diverse supermarkeder, men er ikke importeret af de forskellige kæders indkøbsafdelinger. Der er tale om selvstændige butikker i kæderne, som har købt partier af vinen direkte.
Muligheden foreligger for, at vinen er identisk med fupvinen, men det kan også være, at mistanken er grundløs. Der er flere vinhuse i Fara Novarese.
Dette har de berørte supermarkeder i den forløbne uge forsøgt at få opklaret. De har bedt den danske importør, Steel Wine i Roskilde, om at fremskaffe en nærmere redegørelse og har foreløbig fået at vide, at firmaet har fået vinen fra et eksportlager i Münster i Tyskland.
 
Telefonen er nedlagt
VinAvisen har selv prøvet at få kontakt med Steel Wine, men uden held. Alene at finde et telefonnummer var svært – vi fandt det i Det Centrale Virksomhedsregister kun for at opdage, at nummeret var nedlagt og overgået til en anden abonnent.
Indtil sagen er opklaret, er flaskerne trukket tilbage i supermarkederne.
Vi håber at kunne vende tilbage i næste uge med supplerende oplysninger og er i den forbindelse åbne for yderligere informationer. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
 
Smarte folk med små tricks
Til avisen Corriere del Veneto siger den italienske landbrugsminister, Luca Zaia, at forfalskningen af Amarone er dybt krænkende for et produkt, der er et symbol på italiensk kvalitet.
Forfalskede vine er et alvorligt problem, der bør imødegås med yderste strenghed, fordi det undergraver tilliden til landets eksport af kvalitetsvarer.
Luca Zaia siger, at det er godt, at myndighederne kontrollerer og beskytter italiensk vine mod onde anslag og ikke tillader, at smarte folk diskvalificerer dem med deres små tricks.



Det kan ikke lade sig gøre
Historien om den billige – og måske forfalskede – Amarone har fået Per W. Stryger til at sende os en mail:
For 85 kr. kan du ikke få en god Amarone. Den vintype starter ved 2-300 kr. pr. flaske.
Danskerne tror, at de kan få topkvalitet til bundpris. Det kan ikke lade sig gøre! Pris og kvalitet hænger sammen. Og har man ikke råd til at betale prisen, skal man vælge en helt anden vin og dermed få en god kvalitet for pengene – og en god oplevelse.
Danskerne er et tilbudsfolk. Alt skal være billigere eller på tilbud. Derfor er vores madvarer og vine også derefter.
 
Vil vi imponere – eller forkæle os selv?
Per Stryger fortsætter: Vi skal alle kunne sige, at vi har fået oksemørbrad og Amarone i weekenden. Der er igen, der taler om kvaliteten eller retter sagt mangelen på samme. Alle vil være med.
Men hvad er der galt med et godt stykke svin med en god Riesling til? Det lyder selvfølgelig ikke så fint: "Skat, skal vi ikke have en nakkekotelet med en tysk Riesling her på vores bryllupsdag?"
Er det omverdenen, vi vil imponere, eller er det os selv, vi vil forkæle med gode råvarer og vine?
En intim stemning har ikke noget at gøre med, hvad omverden tænker. Det er os selv, det handler om!
......................


    < Under Rhônefestivalen blev der smagt vine i lange baner, hygget ved bordene, som var sat op med udsigt til vinmarkerne og uddelt diplomer til årets bedste hvidvin, rødvin og dessertvin fra Rhône. På det øverste billede ses fra venstre: Søren Gudiksen fra www.chateauneuf.dk, der præsenterede vinene, Linda Gry, Holte Vinlager, Evy Halling, Otto Suenson, og Henrik Stokholm, Stokholms Vinimport.

......................
Rhônevinfestival i fuld efterårssol
I lørdags var det sjette gang, den årlige Rhônevinfestival løb af stabelen hos Dansk Vincenter i Avedøre, og det var med et besøgstal, der igen i år slog alle rekorder.
Under en strålende efterårssol og med udsigt til vinmarkerne smagte mere end 700 vinentusiaster sig gennem de over 300 forskellige vine fra de mere end 34 udstillere.
Blandt festivalens mange arrangementer var – som vi fortalte i sidste uge – kåringen af Danmarks bedste røde Châteauneuf du Pape, i samarbejde med magasinet Smag & Behag. Her faldt valget på Clos de Caillou Châteauneuf du Pape Reserve 2007 fra H.J. Hansen.
Derudover blev årets bedste hvidvin, rødvin og dessertvin fra Rhônedalen kåret med de besøgende som dommere.

Næste festival planlægges
Vinderen blandt hvidvinene blev Château la Nerte, Châteauneuf du Pape Beauvenier Blanc 2005 (645 kr.), der forhandles af Otto Suenson, mens valget for rødvinenes vedkommende faldt på Château la Nerte, Châteauneuf du Pape Cadettes Rouge 2004 ligeledes fra Otto Suenson (645 kr.). Titlen som bedste dessertvin blev delt mellem Holte Vinlager med Berard Pere & Fils, Muscat de Beaumes de Venise 2003 (149 kr.) og Stokholm Vinimport med Domaine Bonserine Partition Sainte Cecile Vin Doux Naturel 2004 (399 kr.).
Årets smagekatalog samt stemningsbilleder fra festivalen kan ses på www.rhonevinfestival.dk.
Arrangøren af festivalen, The Wine Company, hviler ikke på laurbærrene, men er i fuld gang med at planlægge næste års Rhônevinfestival, der er programsat til lørdag den 18. september 2010. Så sæt kryds i kalenderen allerede nu.
......................

38-39


......................
Motorvej på tværs af Mosel
I uge 21 fortalte vi om den firsporede motorvej, som den tyske regering havde tænkt sig at føre tværs igennem nogle af Mosel-distriktets fineste vinmarker.
Vinproducenterne i området har protesteret i lange baner og har sendt et åbent brev til den tyske kansler Angela Merkel – alt sammen forgæves.
Store tunge maskiner er nu kørt ind i vinlandet for at begynde opførelsen af motorvejen, der dels består af en bro, dels af en omfartsvej.
Men nu er den anerkendte britiske vinskribent Hugh Johnson ilet til Mosel for at hanke op i modstanderne af motorvejen. Det er ikke for sent at sætte en stopper for projektet, så det gælder om at blive ved med at kæmpe, lyder hans budskab,
Johnson har udtrykt, at han aldrig havde drømt om, at den tyske regering ville foretage et sådan angreb på en så fornem vinregion som Mosel. Og han kalder byggeriet af motorvejen for tåbelig og for den rene vanhelligelse.
Byggeprojektet koster ifølge Decanter omkring 500 millioner euro (cirka 3,7 milliarder kr.). Og det vil spare bilisterne for cirka 30 minutters kørsel mellem Rheinland og Pfalz. ...........

New Zealand runder magisk tal
Som vi skrev i uge 36, lyder der advarende røster i New Zealands berømte vindistrikt, Marlborough, hvor man er bange for, at en gevaldig vinsø vil hobe sig op.
Heldigvis går det godt med afsætningen af newzealandsk vin – så godt, at målet om i år 2010 at nå op på en eksport på 1 milliard dollars (cirka 5 mia. kr.) allerede er nået i indeværende år. Det magiske salgstal blev rundet den 31. juli, og det svarer til, at der i år er blevet solgt fem flasker newzealandsk vin i sekundet.
Hos foreningen New Zealand Winegrowers er man overbevist om, at der er potentiale for at eksportere endnu mere vin – ikke mindst til Australien, Storbritannien, USA og Asien, hvorfra der er en støt stigende efterspørgsel.
............................ ........

Til_37/09


......................



Der var kø ved Skærsøgaard's vinstand under Dansk Vinskue 2009.

    Dansk Vinskue 2009
    For nylig blev der traditionen tro afholdt Dansk Vinskue – denne gang i Ferskvandscenteret Aqua i Silkeborg.
    Det er Foreningen af Danske Vinavlere, der står bag konkurrencen, hvor det gælder om at finde frem til de bedste danske vine, og i år deltog – foruden en lang række hobbyvinavlere – 23 danske erhvervsvinavlere med i alt 85 røde, hvide, søde og mousserende vine årgang 2008.
    Vinene blev bedømt efter en skala fra 0 til 20 point af et kvalificeret dommerpanel bestående af medlemmer i Dansk Sommelierforening.

    Medaljeregn til Skærsøgaard
    I alt blev der uddelt elleve medaljer, og igen i år var det Danmarks største vingård, Skærsøgaard Vin i Dons ved Kolding, der blev den store medaljesluger.
    Vingårdsejer Sven Moesgaard løb med en guldmedalje for sin søde vin Sweet Gold, mens hans to andre søde vine, Sweet Blue og Sweet Ice, fik henholdsvis sølv og bronze. Også vingårdens hvidvin og mousserende vin fik hver en bronzemedalje. Vinene forhandles af H.J. Hansen.

......................



......................
Tyveri af kostbare sydafrikanske vine
I sidste uge fandt et omfattende tyveri af vinflasker sted fra en lagerbygning i Wimbledon, London.
I bygningen, der tilhører det britiske vinimportfirma South African Wines Online, opbevares mere end 20.000 flasker vin fra Sydafrika – nu er beholdningen "lettet" for hele 3000 flasker til en samlet værdi af 30.000 pund (cirka 250.700 kr.).
Tyvene har ifølge Decanter vidst nøjagtig, hvilke flasker de skulle gå efter. En stor del af de stjålne vine hører til i den dyreste ende af sydafrikansk vin, og nogle af dem er sjældne og ellers udsolgte flasker, som vinfirmaet ikke har nogen mulighed for at få på hylderne igen.
......................


    Lafite-vine går som varmt brød
    Bordeaux-vinene årgang 2008 er sat til salg – dog er der tale om et forsalg, da vinene først tappes på flasker i 2010.
    Som vi fortalte i uge 16, lød der før den årlige primeur-smagning i Bordeaux advarende toner fra britiske handlende om, at priserne på den nye årgang skulle skæres markant ned til et realistisk prisleje, hvis vinene skulle kunne sælges.
    Det råd lyttede en hel del af vinslotsejerne til, hvilket nok var klogt i lyset af den verdensomspændende økonomiske krise.
    Dog er der vine iblandt, hvis salg overhovedet ikke lader sig påvirke af krisen.
    Det gælder fx Château Lafite-Rothschild og ikke mindst vinslottets andenvin, Carruades.
    Førstevinen fra Lafite-Rothschild sælges lige nu og her på det britiske marked for 3800 pund (cirka 31.755 kr.) for 12 flasker, men prisen stiger med hele 90 pund (cirka 750 kr.) om ugen!

    Vine med prestige
    Andenvinen fra Château Lafite går for omkring 1000 pund (cirka 8355 kr.), men også her stiger prisen uge for uge, og ifølge Bordeaux Index, et firma i London, der handler med fine vine, vil prisen for Carruades højst sandsynligt nærme sig priserne på andre vinslottes førstevine, når først vinen er tappet på flasker.
    Gennemsnitspriserne for de to Lafite-vine årgang 2008 ligger på nuværende tidspunkt hele 22% højere end for årgang 2007, da salget af denne årgang var på sit højeste i juni sidste år.
    En af årsagerne til, at priserne på de to vine ryger så kraftigt i vejret, er ifølge Decanter en kolossal efterspørgsel fra det asiatiske marked, hvor ikke mindst Rothschild-navnet er forbundet med stor prestige. Det forventes derfor også, at vinene fra Mouton-Rothschild snart vil ride på en lignende succesbølge.

......................
34/09
.......
..................
Maraton gennem vinmarkerne
Plysdyr, klovne og mænd i strutskørter er måske ikke lige det, man forbinder med et maraton. Men sådan ser deltagerne ud til det berømte 42.195 kilometer lange løb, som hvert år afholdes i Médoc. Jo mere festligt, man er klædt ud, desto bedre.
I år, hvor maratonet blev afholdt for 25. gang, løb 8500 glade løbeentusiaster fra hele verden ruten, som strækker sig gennem vinmarkerne og forbi stribevis af berømte vinslotte. Og hele 30.000 mennesker var valfartet til vindistriktet for at heppe og hygge.
En busfuld med danske løbere i rød-hvide farver var med til at sætte kulør på deltagerskaren. Blandt dem var indkøbschef hos Philipson Wine, Jacob Jensen. Han har sendt os billederne ovenfor, hvoraf det ene også ses som denne uges STORE billede.

Løb, østers og ædle vine
Under Marathon du Médoc gælder det selvfølgelig om at vinde på tid – men så sandelig også om at spise og drikke undervejs. Som Jacob Jensen skriver til os, så er forplejningen uden tvivl den bedste noget løb i verden kan præstere.
Det var nemlig ikke kondivand, løberne blev budt på, når de kom forbi de i alt 20 boder langs ruten. Der blev derimod hældt vine som Beycehevelle 2000, Gruaud-Larose 2006 og Château Lafite-Rothschilld i glassene. I alt havde broderskabet La Confrérie du Bontemps doneret 15.000 flasker vin til seancen.
Og sulten blev stillet med østers, delikate skiver af entrecote og afkølende is.
Alle kan melde sig til løbet, som man kan læse mere om ved at klikke her.
......................
......................

34-07/09


...................
Chris Wine solgt til Premium Wine
Premium Wine har netop købt Chris Wine og dermed samtlige af vinfirmaets aktiviteter i Danmark, Sverige, Norge og Finland.
De forskellige selskaber, som hidtil har udgjort Chris Wine, vil fremover blive samlet i et nyt firma, Chris Wine Nordic, med datterselskaber i de respektive nordiske lande.
Philip Sager, der står bag Premium Wine, bliver firmaets administrerende direktør, mens den ene af de forhenværende ejere af Chris Wine, Gert Carl, fortsætter som direktør med ansvaret for driften af interesserne i Sverige, Norge og Finland.

Udvider porteføljen
Den anden tidligere ejer, Michael Carl, vil under virksomhedsnavnet Carl Wine hellige sig afsætningen af vinene fra familien Carls vinslot Château de Seguin i Bordeaux og fra vingården Villa Bona Terra i Rumænien. Desuden vil hans firma fortsat repræsentere vinene fra Château de Caix i Cahors.
Jens Helmbæk, der er tidligere administrerende direktør for Vintappergaarden og salgsdirektør for Altia Danmark, indtræder som bestyrelsesformand for Chris Wine Nordic.
Premium Wine, der i forvejen repræsenterer en række top-vinproducenter – blandt andet Marchese Antinori, Hugel & Fils, Castillo de Perelada og Bodegas Valdemar – har med købet af Chris Wine forstærket sin portefølje af eksklusive vine fra hele verden.
..................


    Mere information på bagetiketterne
    I uge 37 spurgte vi læserne, om de synes, tilsætningsstoffer og specielle behandlinger af vinene skal fremgå af en deklaration på bagetiketterne af flaskerne. Resultatet af rundspørgen ses i skemaet til venstre, og som det fremgår, så ønsker et flertal en udførlig deklaration.
    Vi bad også om eventuelle kommentarer til emnet, og dem har vi fået flere af – blandt andet fra Per Nielsen, der godt kan se, at en deklaration kan have betydning for folk, der er overfølsomme over for visse stoffer.
    Personligt er han dog ligeglad med, om en vin er fremstillet efter en traditionel eller moderne metode, hvis resultatet tiltaler ham. Det kaldes udvikling, og italiensk vin ville ikke være på det stadie, som den befinder sig på i dag, uden teknik, mener han.

..................

34/10



........ .... ..


Hos Blaxta Vingård i Sverige fremstiller man Ice Wine efter den traditionelle metode, hvor druerne høstes, når temperaturen når ned på mindst 7 minusgrader.
    Svenskerne kan også
    Ovenfor har vi skrevet om Dansk Vinskue, hvor danske vine bliver kvalitetsbedømt.
    Også svenskerne er for tre år siden fulgt i kølvandet med en årlig konkurrence, hvor det gælder om at finde frem til de bedste svenske vine.
    Arrangørerne er den svenske vinproducentforening, Svenska Vinodlares Förening, og sommelierskolen Vinkällan Dryckesutbildningar.
    37 svenske vine deltog i konkurrencen, hvor der kun blev givet en enkelt guldmedalje. Den tilfaldt vinen Vidal Ice Wine 2007 fra Blaxta Vingård. To bronzemedaljer til et par andre vingårde blev det også til. Og derudover blev 14 vine godkendt med ros.

    Kun ganske få flasker
    I alt er der omkring 40 kommercielle vingårde rundt om i det sydlige Sverige. Men en stor del af gårdene fremstiller ifølge www.wownews.se kun omkring hundrede flasker om året, hvilket jo er meget lidt.
    Og hvis vind og vejr ikke er med vinavlerne, eller skadedyr angriber druerne, bliver der endnu færre flasker i sidste ende.
    Det skete fx sidste år for vingården Strandåkra Gård, hvor druehøsten blev fortæret af gedehamse. Vingårdsejeren kunne derfor kun stille op til konkurrencen med en enkelt vin på halvflaske. Men deltage, det ville han.
............
Færre depressioner med et moderat forbrug
Norske og britiske forskere fra en række sundhedscentre og psykiatriske institutter er ifølge Wine Spectator kommet med nyt, når det gælder helbred og et moderat alkoholforbrug.
Sammen har forskerne gennemgået data fra en tidligere norsk sundhedsundersøgelse, hvor 38.000 mennesker blev spurgt om deres drikkevaner og deres mentale helbredstilstand.
Kortlægningen af de mange informationer viser, at langt flere personer blandt afholdsfolkene – i alt 34% flere – har oplyst, at de lider af angst og uro sammenlignet med de personer, der har et moderat dagligt forbrug af alkohol.
Det samme forhold gør sig gældende, når det drejer sig om depressioner – her lyder tallet blot på hele 52% flere blandt afholdsfolkene.
........................................

>43


......................
Stort udsalg i franske supermarkeder
Startskuddet for Foire aux Vins – det store årlige efterårsudsalg af topvine i de franske supermarkeder – har lydt. I år sælger butikkerne ud af årgangene 2006 og 2007, og de håber frem for alt at kunne komme af med en stor del af det lager af sidstnævnte årgang, som de stadig ligger inde med.
Normalt sælges halvdelen af de klassificerede vine fra Bordeaux under det traditionelle udsalg. I 2008 blev der dog solgt 8% færre vine end året før, og flere supermarkeder frygter, at der også i år vil være en nedgang i afsætningen.
Hvordan det samlede salg under Foire Aux Vins vil gå, vil man først have et overblik over, når udsalget er ovre om et par uger.
Ud over de nyere årgange er der ifølge Decanter også specialiteter til udsalgspriser. Det gælder fx Château d’Yquem 1991, der i øjeblikket kan erhverves for 154 euro (cirka 1145 kr.) hos supermarkedet Leclerc i Bordeaux. Man kan ligeledes være heldig at finde Château Haut Brion 1993 til 280 euro (cirka 2085 kr.) og Château Mouton-Rothschild 1978 til 260 euro (cirka 1935 kr.). .......
......................


Til højre: Spencer Tunicks fotoværk fra en Greenpeace-aktion i 2007 på Aletsch gletsjeren i Schweiz. Fotografiet måler 122 x 152 cm. Til venstre: Fotoværk fra Irland 2008, der måler 180 x 227 cm.
    Greenpeace-aktion i vinmark
    I uge 34 fortalte vi om det brev, som Greenpeace i samarbejde med førende franske vinproducenter har skrevet til præsident Nicolas Sarkozy.
    Brevet er et opråb til præsidenten om at sørge for at få en ambitiøs klimaaftale i stand med verdens øvrige industrilande – ellers vil det gå frygtelig galt for den franske vinindustri.
    Greenpeace er i det hele taget på barrikaderne nu før den store klima-konference i Danmark.
    Næste aktion, når det gælder vinens verden, vil finde sted den 3. oktober i en vinmark i Bourgogne – hvilken mark vil den internationale miljøaktivistgruppe selvsagt ikke røbe.

    Nøgne mennesker mellem vinstokkene
    I vinmarken vil en større skare medlemmer fra Greenpeace arrangere sig splitternøgne mellem vinstokkene – en symbolsk aktion, der skal gøre opmærksom på klimaforandringernes katastrofale følger.
    Præcis, hvordan aktionen skal foregår, vil vise sig, men sikkert er det, at den vil blive foreviget af den anerkendte amerikanske fotograf og installationskunstner Spencer Tunick. Han har i de sidste 17 år skabt talrige fotografiske kunstværker med et hav af nøgne mennesker som vigtigste ingrediens. Flere af dem er faktisk fascinerende.
    Hvis man klikker sig ind på hans hjemmeside, kan man – med lidt fantasi – få en idé om, hvad der vil ske i vinmarken …
............................................
Hvad er botry-tis?
På Weekendavisens muntre bagside "måber" en læser over en af avisernes beskrivelse af en Alsace-hvidvin: "Fedmefuld frugt botrytis," stod der. Botry-tis? spørger læseren.
Ak ja, sådan kan det gå, når man glemmer, at ikke alle ens læsere ved, hvad Botrytis er – eller når man som journalist er ligeglad med, at en stor del af læserne føler sig dumme for egen regning.
Botrytis Cinerea er – som ihærdige læsere af VinAvisen ved – det latinske navn på en svampevækst, der "gennemhuller" skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastoffer og sukker koncentreres. Endvidere tilføres en særlig aroma, der er karakteristisk for store botrytis-vine som fx Sauternes og tyske hvidvine i den øvre Prädikat-klasse.
På dansk kaldes angrebet den ædle råddenskab, på fransk pourriture noble og på tysk Edelfäule......,...........
............



...........,,
Åbne for bødestraf
Et spiritusfirma, der hedder Cult Shakers, har gjort sig til specialist i frække reklamer, som specielt henvender sig til unge mennesker. I fredagens Berlingske Tidende gengives således en plakat, der viser en næsten afklædt ung dame med skrævende ben, mens en anden dame tager hende på brysterne. Yderst smagfuldt, må man sige.
Ifølge avisen har Alkoholpolitisk Landsråd kritiseret denne form for reklame, og samtlige sundhedsordførere i Folketinget er åbne for at indføre bødestraf for underlødig markedsføring af alkohol. Også produkterne Bacardi og Smirnoff nævnes i denne sammenhæng.
 
De unge er en sårbar gruppe
Til avisen siger Morten Grønbæk, der er tidligere medlem af Forebyggelseskommissionen og professor ved Statens Insitut for folkesundhed, at disse reklamer beklageligvis i høj grad henvender sig til unge, som er i en sårbar gruppe, der er nem at påvirke. Da de danske unge har europarekord i druk, er det derfor ekstra vigtigt at slå ned på den type reklamer for at begrænse de unges alkoholindtag.
Vi her på VinAvisen kan kun være enige i, at reglerne for god reklameskik ikke må brydes, og at der påhviler spiritusbranchen et stort ansvar for, at vi har gode alkoholvaner i dette land – så vi ikke risikerer, at en eller anden politiker finder på at profilere sig selv ved at foreslå strenge alkohollove. Ligesom i Sverige og Frankrig......
......................


De tolv unge kvinder, der aspirerer til at blive årets tyske vindronning.
    Ny tysk vindronning på trapperne
    Nu er der nedtælling til valget af Tysklands 61. Weinkönigin.
    Hvert år stiller landets tretten vinregioner med hver deres kandidat – i år er der dog kun tolv kandidater, da Mittelrhiein af forskellige årsager først kan melde sig på banen igen i 2010.
    For at blive vindronning skal man opfylde visse krav. Man skal være mindst atten år og hverken gift eller forlovet. Og så skal man være datter af en vinbonde og have en rimelig stor viden om vin.
    De tolv kandidater skal før den endelige finale den 9. oktober i Heilbronn gennem en mundtlig eksamen. Her skal de hver især over for en firs mand stor dommerkomité bestående af vinbranchefolk, politikere og journalister svare på en række vinøse spørgsmål. De seks kvinder, der klarer sig bedst, går videre til finalen.
    Foreløbig er der ingen nervøsitet at spore, hvis man skal tro de mange glade smil på billedet.
......,,

33/09


...........,,.
.....................

...........
Vi skal i gang med en ny smagning på Den Stærke Side. Og denne gang gælder det madeira - både de søde, halvsøde og tørre. Importører er velkomne til at sende madeira - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.
.......


Vinder-cocktailen Salty Skyes of Sanlucar med en tallerken kaviar til.
    Den bedste sherry-cocktail
    Som vi fortalte i sidste uge er konkurrencen Food & Sherry Match 2009 netop blevet afholdt på hotel- og restaurantskolen Hansenberg i Kolding.
    Som led i konkurrencen skulle tjenereleverne også dyste om den bedste og mest kreative cocktail med sherry som hovedingrediens.
    Eleverne fik højst 10 minutter til at fremstille fire glas med deres cocktail-kreation.
    Vinderen blev Simon Schmidt fra Silkeborg Tekniske Skole, der betog dommerpanelet med sin Salty Skyes of Sanlucar. Han scorede ikke mindst point på kreativitet, og kreativ må cocktailen siges at være. Vi bringer opskriften til højre – hvis nogle skulle have lyst til at gøre Simon Schmidt kunsten efter.
Salty Skyes of Sanlucar
1,3 cl PX sherry
5 cl Manzanilla
1 cl Cointreau
0,7 cl Pernod
2 cl dansk vand
knust is

Afkøl glasset, kom lidt knust is i bunden, og tilføj Manzanilla, Cointreau og dansk vand. Afbrænd Pernod’en, tilsæt den, og top med PX sherry, Pynt glasset med en tapas-inspireret kant af isomalt (sukkererstatning), og læg drys og kviste af timian, kaviar, der har trukket i PX sherry, og rosinstykker på kanten.
.......
...........,,....

36-39



..........,,,,.... ..,,,,,,,,,,
..........
................... ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Krone Vin har optaget importen af vin fra de økologiske vinhuse Weingut Laurentiushof i Bremm i Mosel og Weingut Klaus Zimmerling i Pillnitz i Sachsen.
    * Lorange Vinhandel har optaget importen af vine fra Louis Sipp i Ribeauvillé, Alsace.
    * Solarex Wines er begyndt at forhandle Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino fra vingården Fanti.
    * Langhe Vine har optaget importen af vine fra Chianti Classico-producenten Azienda Gagliole i Castellina i Chianti.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Peter Lorenzen (f. 1949) har en stor del af æren for det høje niveau, som megen dansk vin befinder sig på i dag.
    Efter at have samlet en lille gruppe vindyrkende pionerer om sig stiftede han i 1993 Foreningen af Danske Vinavlere (FDV) – og blev straks valgt til formand.
    I de følgende 10 år var han medvirkende til, at foreningen voksede fra 35 til 800 medlemmer, og i 1998 tog han initiativ til det første danske vinskue. Dengang var det udelukkende en gemytlig kappestrid mellem hobbyavlere – i dag har det udviklet sig til en EU-kontrolleret smageinstans for også kommercielle vine. I 2003 blev han den første, som opnåede vinskuets ærestitel som "årets vinbonde" for årets bedste vin.
    Peter Lorenzen startede ligeledes en indsamling af data fra landets vinavlere og samlede dem i en årlig høstrapport, som stadig er en vigtig kilde til vurdering af forskellige druesorter.
    Han har også afholdt adskillige seminarer om vin og vinavl i FDV’s regi samt skrevet mange artikler til medlemsbladet Vinpressen.
    I 2003 valgte han at lade nye kræfter komme til på formandsposten, men ikke for at hvile på laurbærrene.
    Han blev ansat som vinmager og daglig bestyrer på Skærsøgaard Vin, hvor han har været en vigtig medspiller, når det gælder den medaljeregn, som vingården har høstet gennem de senere år.
    Sideløbende med sit faste arbejde har Peter Lorenzen oprettet en virksomhed, hvor han rådgiver og underviser andre danske vinavlere. På længere sigt er målet i samarbejde med Jordbrugets Uddannelsescenter (JU) at opbygge en egentlig vinavleruddannelse på dansk jord.
    I 2009 gik han på efterløn. Men han har stadig travlt med sin egen rådgivningsvirksomhed, ligesom der er bud efter ham som foredragsholder fra ind- og udland. I udlandet har han bl.a. repræsenteret Danmark ved internationale konferencer om vindyrkning i koldklimalande - i Riga i 2006 og i Montreal i 2009.
    Adresse: Smedens Ager 1, Nørup, 7182 Bredsten, mobil: 40 31 95 07, e-mail: lorenzen.vin@nrdc.dk.

..... ........ ...... ...... ..........................



... ...... . .
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.



        Hvilken vin har etiket af kork?
        I sidste uge fik vi et spørgsmål fra Ekstra-Bladets vinskribent, Malene Smidt Hertz. Hun spurgte, om vi kendte en vin, hvis etiket er lavet af kork. Vi lod spørgsmålet gå videre til vore læsere og fik over 30 mails.
        De fleste peger på en portugisisk Bairrada-vin fra vinhuset Frei João, men der er også andre bud:
        * Porta dos Cavaleiros fra Caves João São i det portugisiske distrik Dão.
        * Borba Reserva fra Adega Cooperativa de Borba i Alentejo i Portugal.
        * Jaloco fra det spanske Extremadura – her har Søren Kring sendt hosstående foto.
        * Endelig fører Otto Suenson en Cabernet Sauvignon med korketiket. Den kommer fra den californiske Rubicon Estate og koster i 2005-årgangen 519 kr. Etiketten ses længst til venstre.

    ...........................
.. .. ...


    Ugens vinøse billede
    Hvis man har lyst til at opleve en vinfest, der siger spar to til alt, bør man lægge vejen forbi Rheingauer Weinwoche i den tyske by Wiesbaden. Det mener Ivan Christiansen, der har sendt os dette stemningsfulde billede fra begivenheden.
    Under vinfesten, som i de sidste 30 år er blevet afholdt i den anden uge i august, invaderes byen af mere end 100 vinproducenter fra hele Rheingau, der fra deres boder byder på smagsprøver i lange baner.
    Der er ligeledes boder, hvor man kan få stillet sulten samt skiftende optræden af lokale kunstnere på tre forskellige scener rundt om i byen.
    Vinfesten, der breder sig over tre pladser, varer hele ti dage, så der er rigelig tid til også at udforske Wiesbaden, hvis gamle bydel er utrolig hyggelig.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
....


46-45


....,,...
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
........ ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    38 I verdens sjoveste maraton gennem vinmarkerne i Bordeaux er man klædt ud i ofte vanvittige dragter. Det var det danske hold også i 2009 (foto: © Freddy Hansen).
    .......
    ...............
....... .............,,.........



.........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 112 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................


Mousserende vin


Gasparetto, Spumante, Prosecco del Montello e Colli Asolani, Italien
99 kr., Højelse Vinkælder
En indsmigrende duft og en dejlig mousse og frugt i smagen … sådan er denne herlige boblevin.



Hvidvin


Sileni, The Lodge, Chardonnay, Hawke’s Bay, New Zealand 2008
79,95 kr., Erik Sørensen Vin
Yderst vellavet hvidvin med god frugt og en markant, men lækker og blød fadsmag med toner af nødder og mandler. Flasken har skruelåg.


August Kessler, Riesling, Rheingau, Tyskland 2008
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget saftig hvidvin med en ren frugtsmag (skruelåg!) og en fin sødme. Glimrende til lettere retter eller et glas i utide. Flasken er grøn – hvad er nu det? Kan vi ikke mere regne med, at rhinskvin er i brune flasker og moselvin i grønne?


Erich Michel, Binger Riesling, Feinherb, Rheinhessen, Tyskland 2008
61 kr., Thams-Vine
Mild og dejlig hvidvin med en ren frugtsmag, gode syre og en lille sødme. En vin, som mange vil kunne lide, og en meget anvendelig vin – apéritif, til lette retter, terrassevin …


Echeverria, Reserva, Sauvignon Blanc, Molina, Chile 2007
42,18 kr., WineAtCosts.com
Lækker hvidvin til en usædvanlig lækker pris. Den har en smag, der måske nok er lidt usædvanlig ved ikke at smage af hyld. Snarere smager den af grape og ananas. Eller af Sauternes, lød det fra panelet – hvilket jo ikke er så mærkeligt, eftersom der også er Sauvignon Blanc i Sauternes.


Selbach Riesling Classic, Mosel, Tyskland 2007
82 kr., Solarex
En vidunderlig hvidvin, der dufter mildt af citrusfrugter og har en liflig og frisk smag med noter af lyse blommer og grønne druer. Flasken har skruelåg.


Rook’s Lane, Chardonnay, Victoria, Australien 2008
45 kr., Vinens Verden
Hvidvin af god kvalitet med et lille mundrensende, bittert bid. Flasken har skruelåg.


Saint Jacques, Albert Sounit, Rully, Frankrig 2007
225 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Aromatisk Bourgogne-hvidvin med god frugt, men også med en markant fadsmag.


MezzaCorona, Riserva, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2007
69,95 kr., Strandgården
Mild og venlig hvidvin med god frugt. Meget anvendelig til mange lettere retter.


Lorca, Fantasía, Torrontés, Mendoza, Argentina 2008
80 kr., Malbeck
En blid, lidt fed hvidvin på druen Torrontés.



Rødvin


Aventino, Ribera del Duero, Spanien 2006
110 kr.; i denne uge (uge 39): 79 kr., SuperBrugsen
Forfinet, moden og lækker rødvin med dejlig, blød frugt. En vin, der fylder munden med vellyst.


Torre del Falasco, Ripasso, Valpolicella, Italien 2007
69,50 kr., Irma
Flot rødvin med liflig duft og en bred, harmonisk og fløjlsblød smag med mange facetter. Kærtegner drøvlen og smutter mandlerne.


Montagnana, Governato, Chianti, Italien 2007
75 kr., Premier Cru
Vingården Montagnana har genoptaget den gamle toskanske teknik Governo, der kan minde om Ripasso-metoden i Valpolicella. Den består i, at man tilsætter druesaft fra senthøstede og delvist tørrede duer til den netop færdiggærede most. Herved opstår en ny gæring i mosten med flere smags- og duftstoffer samt druesødme som resultat. Vinen her er ret mild, men savner ingenlunde saft og fylde. En glimrende vin til ikke alt for kraftige retter.


Mas des Flauzières, Le Pilon, Vacqueyras, Frankrig 2007
199 kr.,; 194 kr. ved 6 flasker, Vine.dk
Stor og fornem rødvin med dyb farve, en liflig duft og en fløjlsblød, fyldig, harmonisk og kompleks smag. En stor nydelse. Skænk den til en lige så fornem kødret – eller gem dem endnu nogle år.


Château Grand Clapeau Olivier, Cru Bourgeois, Haut Médoc, Frankrig 2004
Klubpris ved 6 flasker: 59,96 kr.; ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
En rigtig rar Bordeaux-rødvin med den traditionelle lette tørhed. Vinen er fem år gammel og bør nydes nu. Den femte stjerne gælder den lave pris.


Life, Shiraz / Cinsault, Western Cape, Sydafrika 2008
42,80 kr., Søstrene Gren
Dette er en rødvin, som mange vil kunne lide. Den har en flot og fyldig smag med fint krydderi og frugtsødme. Nem at drikke. Flasken bærer Fairtrade-mærke – og skruelåg. Prisen er attraktiv.


Catapereiro, Companhia das Lezírias, Vinho Regional Ribatejano, Portugal 2006
49,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
En meget vellavet rødvin, ret let, men med bredde i duft og smag. En lækker og meget anvendelig vin. Prisen er mere end menneskevenlig.


Accūro, Malbec, Mendoza, Argentina 2008
85 kr.; 60 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Rund og blød rødvin, der åbner sig med mange nuancer i smagen. En ganske dejlig vin, der gerne må skænkes lidt kølig. Flasken har skruelåg.


Eugenio Bocchino, Nebbiolo d’Alba, Italien 2007
128 kr., Langhe Vine
Meget flot og lækker rødvin med liflig duft og en kompleks smag. Glimrende til både okse, gris, hjort og fugl – og kraftige oste.


Rouge Garance, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2007
109 kr., Rungsted Vinhandel
En flot og kraftig rødvin med krydrede noter i lange baner og et strejf af lakrids til slut. Den vil have godt af at blive plasket over i en karaffel før servering.


Trapiche Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2008
39,95 kr., Amka
En udmærket rødvin med duft og smag af solbær. Den er rund og blød uden de store facetter, men helt fin til prisen.


Deakin Estate, Shiraz/Cabernet, Vicotoria, Australien 2007
50 kr. ved 6 flasker, www.wine.dk
Der er modne bær med et strejf af peber i både duft og smag af denne dejlige rødvin. Eftersmagen er fyldig og krydret med en fin syre og med et lille bittert bid til slut.


La Legua, Tempranillo, Cigales, Spanien 2008
75 kr., A Vinstouw
Denne rødvin har en god struktur med blød frugt, der hænger længe i munden. Fin til en ikke for kraftig ret.


Renato Ratti, Colombé, Dolcetto d’Alba, Italien 2008
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt hidsig rødvin med god duft og en intens, frugtagtig smag. Den skal ledsage en kraftigt smagende ret.


Haut-Cluzet, Bordeaux, Frankrig 2006
69,95 kr.; i denne uge (uge 39) 3 flasker for 125 kr., Gobi Vin/SuperBest
En enkel rødvin med noter af blå blommer og anis. Den har en begrænset smagspalet, men vil egne sig udmærket til en hakkebøf.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.