Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 43
Fra 19. oktober til 25. oktober 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 40, ,,,,,,VinAvisen uge 41,,,,,,,,VinAvisen uge 42
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

..................
.................
...............
...............
Her er markedsandelene
Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) har udsendt sin statistik for første halvår 2009 over de forskellige vinlandes markedsandele i Danmark. Den er lavet på basis af en særkørsel hos Danmarks Statistik, og den gælder kun for bordvin (stillevin), idet hedvin, aromatiseret vin, mousserende og perlevin ikke er medtaget.
Som det fremgår af sammenligningen med tallene for samme halvår sidste år, har Chile beholdt sin førsteplads – oven i købet med en lille vækst. Men gode, gamle Frankrig synes at tage tilløb til at komme op på siden af de chilenske konkurrenter og måske endda overhale dem. Der importeres flere og flere glimrende franske vine, idet forbrugerne og dansk vinhandel dog synes helt at have mistet interessen for Bordeaux. Det er især vinene fra Rhône og Languedoc, der trækker opad.
Italien stormer frem, og ifølge flere importører gælder det især de kraftige, alkoholrige typer som Amarone, Ripasso, Puglia og Sicilien.
 
Nedgang for Australien
Også Spanien og Sydafrika har fået en øget markedsandel – og hvem er det så gået ud over? Australien. Landet down under har mistet over en tredjedel af sin eksport til Danmark.
Ifølge indkøbschef Erik Larsen hos Coop kan det forklares med, at australsk vin i perioden har været dyr, især bulk – altså vin, der eksporteres i tanke og containere til aftapning i modtagerlandet.
Dette skyldes den tørkeperiode, som Australien har oplevet. Det har givet lavere høstmængder, en del af bulkvinen har været brugt til tapning på flasker, og mindre mængder bulk på markedet har medført højere priser.
Priserne på australsk vin er igen på vej ned, siger Erik Larsen, og det vil meget vel kunne ses, når statistikken for hele 2009 foreligger.
 
19 flasker til hver dansker
Nu skal alle disse tal som sædvanligt tages med et vist forbehold. Der er en hel del vin, der godt nok importeres for at blive aftappet her i Danmark, men derefter reeksporteres den, først og fremmest til Sverige. Og vores store import fra Storbritannien er således vin, der er blevet tappet derovre og reeksporteret til Danmark
Den danske reeksport lå i første halvår 2009 på 17,83 mio. liter, og trækker vi den fra importen, bliver der 69 mio. liter til os selv.
I første halvår 2008 importerede vi 79 mio. liter, så der er altså sket et fald på 14,3%. Denne import svarer dog stort set til niveauet for et par år siden.
De 79 mio liter er lig med 105 mio. flasker eller cirka 19 flasker til hver dansker inklusive babyer og afholdsfolk. På et halvt år altså.
 
Fremgang for hvidvinen
Ifølge VSOD’s statistik blev 36,6% importeret som bulk. Det er et fald fra 47,3% i 2008. Igen sikkert under indflydelse af den lavere bulk-import fra Australien.
Fordelingen mellem hvidvin og rødvin (inkl. rosé) viser en lille og tiltrængt fremgang for hvidvinen fra 23,4% til 25,7%. I dag er altså næsten præcis hver fjerde flaske hvidvin. Tidligere har vi været oppe på, at det var hver tredje flaske.......................
...............................
41-45
................
Her går det godt
I forbindelse med den store belgiske vinmesse, Megavino, der netop i denne weekend afholdes i Bruxelles, har man offentliggjort nogle interessante tal – og slået fast, at Belgien og Danmark er de to eneste lande, hvor der ikke fremstilles vin i nævneværdig mængde, men hvor forbruget af vin alligevel er gået frem.
De danske tal offentliggøres ikke – her må vi vente på de næste kvartals-tal fra V.S.O.P. – men samtaler, som VinAvisen har haft med flere danske importører tyder på, at vinsalget går rigtig godt. Undtagen salget til restauranterne.
 
Mere vin på hjemmebane
De belgiske tal viser, at forbruget i årets første ni måneder er steget 1,2% i forhold til samme periode i 2008. Forbruget faldt ganske vist med 11% i april, men sommeren har ændret denne tendens.
Ligesom i Danmark drikker belgierne mere og mere vin på hjemmebane og svigter restauranterne. Tal fra 800 belgiske restauranter viser en tilbagegang på mellem 6 og 32% alt efter type restaurant.
Salget af "husets vine" og andre billigere vine på restauranternes vinkort har holdt sig, men salget af vine til over 50 euro (375 kr.) er faldet med 70%.
I supermarkederne er salget af vine til under 5 euro (37 kr.) steget med 32%. Salget af champagne er faldet mærkbart, idet belgierne vender sig mere mod andre mousserende vine som fx cava.
...............



Det europæiske vinmøl (Lobesia botrana)

    Californien truet af vinmøl
    For nylig fandt man en forpuppet larve på en vinstok i Oakville i Napa Valley. Den blev straks sendt til et nærliggende laboratorium, hvor larven forvandlede sig til et møl af arten Lobesia botrana også kaldet det europæiske vinmøl.
    Alle alarmklokker ringede ved synet af møllet, som i større hobe kan forårsage alvorlige skader i vinmarkerne.
    Insektets larver ernærer sig af blomster og små nye druer på vinstokkene og elsker ligeledes fuldmodne druer, hvor deres angreb kan medføre udbredt råd i drueklaserne.
    Det er ifølge den amerikanske avis Press Democrat første gang nogensinde, møllet er set i USA, og myndighederne i både Napa og Sonoma er nu i færd med at sætte særlige fælder op for at få klarhed over angrebets omfang.
    Viser det sig, at et større område er ramt, kan der blive tale om at oprette karantænezoner.

    I familie med æblemøl
    Det europæiske vinmøl er ikke kun kendt i Europa, men også i Japan og Mellemøsten samt i visse dele af Afrika. Gang på gang har det angrebet såvel vinmarker som frugtplantager. Møllets larve er nemlig også en stor ynder af solbær, kirsebær, nektariner og granatæbler.
    Møllet er i øvrigt i familie med det lysebrune æblemøl (Epiphyas postvittana), som stammer fra Australien, men blev opdaget i Californien i 2007.
    Efterfølgende har man måttet iværksætte et udryddelsesprogram til 75 millioner dollars (cirka 375 mio. kr.). Nu krydser man fingre for, at man ikke skal i gang med et lignende bekosteligt program for at blive vinmøllet kvit.
    Insekter som æblemøl og det europæiske vinmøl er muligvis ankommet til Californien sammen med nogle af de mange turister, der hvert år besøger det berømte vindistrikt.

............... .........................................................

34-07/09


..............,........
Tv-program vækker harme
Et program bragt på den landsdækkende franske tv-kanal France 2 har vakt vrede i den franske vinverden.
Programmet, der er set af flere millioner franskmænd, stiller spørgsmålstegn ved, hvor naturligt et produkt vin egentlig er. Der fortælles om rester af pesticider i vin, som kan medføre diverse sygdomme, ligesom tilsætningen af ikke-vildtvoksende gærtyper sammenlignes med tilsætning af kemikalier.
Formanden for vinbrancheorganisationen Comité National des Interprofessions des Vins (CNIV), Jean-Louis Salies, har ifølge Decanter skrevet et klagebrev til France 2, hvori han kalder tv-programmet for direkte misvisende.

Uskadelige rester
I programmet indrømmer ejeren af champagnehuset Bollinger, at der er rester af pesticider i en flaske champagne – men, som han tilføjer med et smil, er resterne kun skadelige, hvis man drikker mere end 150 flasker champagne hver eneste dag.
Vinproducenter er nemlig underlagt strenge regler fra World Health Organisation (WHO), som har sat en uendelig lav maksimumgrænse for pesticide-indholdet i en vin.
I sit brev ytrer Salies, at tv-programmet er lavet af ikke-professionelle og udelukkende med det formål at skræmme forbrugerne.
...............

...........
Michael Broadbent

    Læs bogen med skepsis
    Hvis man har lyst til at læse bogen "The Billionaire’s Vinegar: The Mystery of the World’s Most Expensive Bottle of Wine” af Benjamin Wallace, skal man ikke tage alt for pålydende.
    Som vi fortalte i uge 32, havde den anerkendte britiske vinskribent og tidligere leder af Christie’s vinafdeling, Michael Broadbent, lagt sag an mod bogens forlag, Random House, for injurier.
    Bogen handler om den vinskandale, hvor den tyske vinhandler Hardy Rodenstock i sin tid solgte en række vine hos Christie’s i London. Nogle af flaskerne skulle efter sigende have tilhørt 1700-tallets amerikanske præsident, Thomas Jefferson – noget, der senere blev sået alvorlig mistanke om var usandt.
    I kølvandet fulgte den ene retssag efter den anden fra de købere – især fra forretningsmanden William Kochder havde investeret i flaskerne.

    Intet hold i anklagerne
    I bogen trækkes Broadbent gennem sølet via en række anklager og hentydninger, der blandt andet går ud på, at han skulle have budt en af Rodenstocks vine op med det formål at få en ivrig køber til at betale alt for meget for flasken. Det antydes ligeledes, at han skulle have samarbejdet med Rodenstock i al hemmelighed. Og den slags ville Broadbent ikke finde sig i.
    Den sag, som han havde anlagt mod Random House, er dog allerede historie. Forlaget har valgt at erkende, at der ikke er hold i nogle af anklagerne og hentydningerne og har desuden betalt Broadbent et større beløb for den ærekrænkelse, han har været udsat for.
    En film over The Billionaire’s Vinegar er også på vej, og nu overvejer Broadbent, om han skal sætte en stopper for filmen samt forsøge at få et forbud mod enhver fremtidig film over bogen, så ærekrænkelsen ikke bliver gentaget på det hvide lærred.

......... ..,.....  ......

34/10



.............
Endnu en absurd situation
I sidste uge fortalte vi om, hvordan det britiske supermarked Asda havde forbudt en 14-årig dreng at bære en indkøbspose for sin mor med den begrundelse, at posen indeholdt en flaske vin.
Og en far kunne i en anden af supermarkedets butikker ikke få lov til at købe vin, fordi han var ledsaget af sin mindreårige datter.
Begge tilfælde er resultatet af en absurd fortolkning af den ellers fornuftige lov, der forbyder salg af alkohol til mindreårige.
Nu er det sket igen – ligeledes i Storbritannien – og denne gang drejer det sig om den førende supermarkedskæde Morrison.

Hellere være overforsigtige
Da en kunde, Jackie Slater, i en af kædens butikker lagde en flaske vin op på kassebåndet, fik hun at vide af kassedamen, at den kunne hun ikke få lov til at købe, da hun havde sine to teenagebørn med på indkøb.
Kvinden henvendte sig straks til butikschefen, men fik her nøjagtigt samme svar – selv om hun pointerede, at vinen selvfølgelig var til hende og hendes mand.
Sagen er endt i Morrison’s hovedkontor, hvor man heller ikke vil give sig. Herfra lyder det, at det kan være svært at se, om de mindreårige får andre til at købe alkohol til sig, og derfor vil man hellere være overforsigtige og begå en fejl end at overtræde loven.
..............



De nyudklækkede Sherry Educators årgang 2009.

    Nyt hold sherry-undervisere
    Hvert år uddannes der omkring 25 sherry-undervisere fra hele verden i den spanske by Jerez de la Frontera med det formål at udbrede kendskabet til sherryens mangfoldighed.
    Det er sherry-industriens styrende organ, Consejo Regulador, der arrangerer kurset, som i år blev afholdt fra den 30. september til 2. oktober.
    Deltagerne får via besøg i diverse sherryhuse en grundig indføring i alt, hvad der har med sherry-fremstilling at gøre.
    Der er også flere smagninger undervejs af både tørre og søde sherryer før den endelige eksamen, der består af en række spørgsmål samt en omfattende blindsmagning.
    Den internationale vinpresse var rigt repræsenteret blandt årets kursister. To danskere var også med, sherryentusiasten Kim Hintze, der er en af grundlæggerne bag hjemmesiden Sherrybodega.dk, og vinskribent Jørgen Mønster Pedersen. Begge bestod med glans, og sidstnævnte var i øvrigt den eneste af deltagerne, der svarede korrekt på samtlige spørgsmål og ramte plet i blindsmagningen.

...............
Vinder-tur til Sherry
I uge 38 fortalte vi om den årlige Food & Sherry Match, som blev afholdt på hotel- og restaurantskolen Hansenberg i Kolding.
I denne konkurrence dyster hold bestående af en tjener- og en kokkeelev om, hvem der kan give det bedste bud på en match mellem mad og sherry.
Årets vinderhold blev kokkeelev Erik Kroum og tjenerelev Simon Schmidt, begge fra Silkeborg Tekniske Skole.
De to vindere blev af Consejo Regulador, inviteret på en tur til Jerez de la Frontera. Her fik de mulighed for at smage fremragende sherryer hos både store og små sherryhuse samt besøge et udpluk af toprestauranter, hvor man gør en særlig indsats for at sammensætte sherry til diverse gastronomiske kreationer. .....
................

>43


...............
12 postkort fra Sydafrika 2009

VinAvisen’s Mariette har været i Sydafrika og her besøgt de store vinhus Spier. Det er der kommet tolv postkort ud af. De første fire bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste fire.
..........

..............
Spier byder på toptrimmede grønne græsplæner afløst af smukke blomsterbede og hyggelige restauranter – som denne, der er indrettet i en af de gamle hvidkalkede bygninger.

    5. postkort fra Sydafrika
    Smukt restaurerede huse
    Spier har rødder tilbage til 1692, hvor Cape-stadens guvernør, Simon van der Stel, gav gården og det tilhørende landområde til en tysk kolonist, Arnout.
    Tyve år efter blev ejendommen solgt til en anden tysker, Hans Heinrich Hattingh, som døbte den Spier afledt af navnet på hans hjemby Speyer i Tyskland.
    I 1993 blev Spier købt af den sydafrikanske forretningsmand, Dick Enthoven, som restaurerede det fornemme gamle hovedhus samt dets vinkælder, der er den ældst daterede vinkælder i Sydafrika. Nogle få andre gamle bygninger er bevarede og fremtoner med deres karakteristiske hvidkalkede mure og fornemt udførte gavle.
    Nogle af dem er indrettet til restauranter, hvor man kan spise alt fra en hurtig salat til en fornem middag – eller måske kaste sig over en omgang af den sydafrikanske nationalret Bobotie: Sursødt krydret kød bagt med æg. Det er en dejlig ret, der kræver et godt glas af husets rødvin til.

..........

..............
Spier har en meget smart forretning, hvor man kan kreere sin egen picnickurv med diverse delikatesser samt service og plasticglas.

    6. postkort fra Sydafrika
    Picnic i det grønne
    I weekenderne er Spier et yndet udflugtsmål for sydafrikanske familier.
    I det store rekreative område kan man spille golf og tennis, lære at ride eller klappe en cheetah. Engang var der 100.000 af disse store plettede vildkatte i verden – i dag er der 10.000 tilbage og kun 600 i Sydafrika. Hos Spier gør man i nogle indhegnede områder en indsats for at bevare og øge den truede bestand.
    Og så kan man frem for alt nyde livet på de vidtstrakte grønne græsplæner med de høje skyggefulde træer eller langs bredderne af den store sø, som ligger midt i området.
    Melder sulten sig – og har man ikke lyst til et restaurantbesøg – kan man lægge vejen omkring Spier Deli. Her kan man sammensætte sin egen picnickurv med kolde og lune retter, en god flaske vin og alt, hvad man har behov for af bestik og vinglas i plastic, paptallerkener, servietter, kopper osv. Dernæst kan man finde sig en velegnet frokostplet i landskabet udenfor.

.............................



........

..............
I Spier’s berømte restaurant Moyo ledsages måltidet af spændende dans og musik i hovedteltet. Vil man have lyden lidt på afstand, er der masser af små telte placeret rundt om i området.

    7. postkort fra Sydafrika
    Buffet og dans i Moyo
    Når aftenmørket sænker sig, er restaurant Moyo det store trækplaster hos Spier. Det er en hel by af små og større telte, og ved en uendelig lang buffet, som burde have en plads i Guiness Rekordbog, kan man fylde tallerkenen igen og igen med spændende afrikanske retter.
    Noget af det første, der sker, når man træder ind i Moyo, er, at man får malet sit ansigt med små hvide prikker i en traditionel afrikansk festdekoration. Og dernæst er der fri bane til at gå om bord i buffeten.
    Bedst, som man sætter tænderne i et stykke krokodille eller struds, lyder der en kaskade af trommehvirvler, og dansere i festlige dragter indtager den store scene.
    Herefter går mad og vin, musik, dans og skuespil op i en højere enhed.
    Moyo har plads til mere end tusind gæster, og ud over teltene kan man også sidde og spise i træernes kroner, hvor der er lavet plateauer med fuld opdækning.
    Midt i restauranten er et 300 år gammelt egetræ omkranset af bløde sofaer, hvor man kan nyde sin kaffe.

..........

..............
Der er fredfyldt og stemningsfuldt i Spier’s hotelby, hvor husene, der rummer hotelværelserne, er malet i smukke farver. Gulvene i værelserne er lavet af savsmuld, ler og harpiks, et økologisk materiale, der forbliver køligt om sommeren og holder på varmen om vinteren.

    8. postkort fra Sydafrika
    Alt bliver genbrugt
    Økologi og miljøvenlighed er nøgleord hos Spier. I vinhuset er man godt i gang med at lægge om til økologisk vindyrkning og fremstilling, og den første vin på økologisk dyrkede druer, en Sauvignon Blanc, er lige på trapperne.
    Også når det gælder hotellet, er der tænkt miljøvenligt ned til mindste detalje. Spier’s hotel består faktisk af en hel lille by med gader, blomstrende forhaver og hotelværelser i lave huse med egen hoveddør.
    Her bliver alt genbrugt. Det vand, som anvendes i de 155 værelser samt i hotellets restaurant – i alt 250.000 liter om dagen – ender i Spier’s eget spildevandsanlæg og bliver siden brugt til blandt andet vanding i vinmarkerne.
    Små røde orme forvandler madaffald til gødning, vandglassene er fremstillet af genbrugte vinflasker, stumperne fra stearinlysene i restauranten bliver smeltet om til nye lys, og alt det papir, der bruges hos Spier, bliver genbrugt til kunstværker. Selv morgenkåberne, som hænger i hotelværelserne, er lavet af fibre fra genbrugte håndklæder.

...................................

33/09


............................
Kvinder mest påvirket af krisen
Det australske analysefirma Food and Wine Insights har udført en undersøgelse over forbrugernes vin-drikkevaner før og under den verdensomspændende finanskrise.
256 australiere – stort set lige mange mænd og kvinder – deltog i rundspørgen.
Det viste sig, at mændenes drikkevaner ikke var blevet nær så påvirket af krisen, som kvindernes.
Samtlige deltagere brugte før krisen mellem 16 og 20 australske dollars (cirka 75 og 90 kr.) på en flaske vin hos vinhandleren. Men mens hovedparten af mændene fortsatte med at bruge det samme beløb under krisen, skar de fleste af kvinderne beløbet ned med cirka 5 australske dollars (cirka 25 kr.) pr. flaske.

Lytter til venners råd
62% af mændene fortsatte også med at bestille vine på restaurant i det samme prisleje som hidtil, mens det for kvindernes vedkommende kun drejede sig om 51%.
Undersøgelsen afslørede også, at kvinderne i langt højere grad lyttede til venners råd, når det gjaldt valget af vin. De fleste af de mandlige deltagere gik derimod ud fra deres egen viden om vin.
.........................................

.............
Det gik festligt for sig ved dette års udgave af Viniditalia. Til næste år bliver vinmessen afholdt i Tivoli.

    Kom til italiensk vinmesse
    Den 12. og 13. marts 2010 afholdes Viniditalia - den store og populære italienske vinmesse, som hvert år tiltrækker et hav af besøgende med glæde for vinen fra Toscana, Umbrien, Puglia og alle de andre dejlige italienske vindistrikter.
    Rammen om arrangementet, som løber af stabelen for ottende år i træk, bliver Tivoli, og foruden vin i lange baner vil der også være italienske delikatesser, ligesom et par restauranter vil sørge for, at man kan få stillet sulten.
    Det er Tom Brandis fra Domaine Brandis og Birger Vejrum fra Langhe Vine, der står bag Viniditalia, som man fra og med 1. december kan købe billetter til hos de to vinfirmaer samt hos Billetnet.dk.

...........................

36-39



.....................,,....


    Ny bog om Toscanas vinmagere
    René Langdahl Jørgensens bog, "Vinmagerne i Toscana" (Politikens Forlag, 256 sider, 350 kr.), er endnu en af disse vinbøger, der portrætterer en række vinbønder og -firmaer i et begrænset område.
    Vi får fine helsidesbilleder af de herrer og damer og deres flasker og kan læse om deres historie, privatliv, idealer, vine og fremstillingsmetoder.
    Forfatteren har samlet en meget stor mængde facts, men det er nok et spørgsmål, om alle læserne vil komme igennem de mange bogstaver. En hel del af de indsamlede oplysninger er efter vores mening ikke særligt interessante; lystlæsning er det ikke.
    Er man på den anden side importør af vinene, eller er man vinnørd, kan en bog som denne have en vis nytte som opslagsbog.
    Bogen er smukt trykt og layoutet, og mange af billederne, der er optaget af fotografen René Riis, er meget levende. Nogle af billederne må dog betragtes som unødvendigt fyld, der bare pumper bogen op.
    Bag i bogen er der en gennemarbejdet liste med konkrete oplysninger om de omtalte producenter og de danske importører af deres vine.

..........
Vinhuse må lukke
Den australske afdeling af den store amerikanske vinkoncern Constellation Wines har siden august sidste år forsøgt at sælge tre af sine vinhuse fra. Krisen kradser, og en slankekur er nødvendig.
I alt har man forventet, at salget af vinhusene skulle kunne indbringe 200 millioner australske dollars (cirka 918 mio. kr.).
Det er dog kun lykkedes at sælge det ene af dem – Goundrey Wines i Western Australia. De to andre vinhuse, Leasingham og Stonehaven, der begge ligger i South Australia, har det ikke været muligt at komme af med.
Tidligere i år valgte Constellation derfor at lukke det 115 år gamle Leasingham, og nu er det Stonehaven, der står for tur. Vinhuset vil ifølge Decanter lukke og slukke i slutningen af november.

Tour de France gennem Médoc
I uge 39 fortalte vi om det festlige maraton, som afholdes i Médoc – i år med deltagelse af 8500 glade løbere og 30.000 mennesker, der kom for at kigge på.
Det årlige maraton har selvsagt stor betydning for Médoc, da de mange besøgende skal huses og have mad og ikke mindst god vin i glassene.
Nu kan vindistriktet se frem til at blive indtaget af hele 100.000 mennesker fra nær og fjern. Det sker, når den 97. udgave af Tour de France løber af stabelen i juli 2010.
Komiteen for det berømte cykelrace har besluttet, at Médoc skal være rammen om turens eneste individuelle enkeltstart, hvor cykelrytterne cykler på tid og hver for sig.
Det sker den 24. juli – dagen før den endelige afslutning af racet.
Myndighederne i Médoc har faktisk arbejdet i fem år på at få tilstedt denne ære – der ligesom maratonet også vil betyde en stor afsætning af distriktets gode vine.......... ...... ............
.........+..............

08-07/09


...............



I apparatet på billedet er der ikke nogen indsats til is, men det er jo også til rødvin.

    Apparatet, der skænker vin
    I sidste uge efterlyste en af vore læsere oplysninger om et apparat til skænkning af vin, og det har fået flere læsere til at skrive til os. En af dem, Lisbeth Maag, har oven i købet sendt os hostående billede.
    Der er tale om et stativ, som bærer en bred, flaskeformet beholder med en åbning forneden. I beholderen hælder man vinen, som skal afkøles; nederst er der en lille tap, og når den løftes, løber vinen ned i et glas, der er stillet på bundpladen.
    På nogle apparater kan man stikke en rørformet beholder med is ned i koblen, så vinen kan blive afkølet.
     
    Apparatet er en Weinheber
    Ifølge en af vore læsere, Peter Holst, er apparatet en Weinheber, som ofte ses i Østrig, men også i Sydtyskland (Bayern) og Norditalien (Südtirol).
    – Mine forældre købte en i Østrig for 40 år siden, skriver han, – og vi har den endnu. Den fås blandt andet i glasbutikker, fx i glaspusterbyen Rattenberg i Inndalen nord for Innsbruck. Prøv hos Kisslinger Kristall-Glas.
    – En Weinheber er utroligt dekorativ og funktionel, fortsætter Peter Holst. – Man skal bare huske én ting: Når man holder glasset under karaflen og løfter, løber vinen ned i glasset. Samtidig bliver karaflen efterhånden lettere. Man skal derfor holde fast oven på karaflen, så den ikke ryger ud af holderen og knuses.
     
    Østrigerne siger Vinko
    Til dette tilføjer Erik Stanley: – Stativet til en Weinheber er ofte kunstfærdigt udformet i smedejern med vinranker, vinblade og drueklaser, og af og til ser man holdere til fire glas.
    – Beholderen, der stikkes ned i glaskolben med is, er ofte udført af plast. Den kan således lægges i fryseren, før den stikkes ned i kolben.
    Ifølge Carlo Merolli kalder østrigerne apparatet for en Weinkuh (vinko), og det ses typisk på knejper og ved Heurigen-fester.
    I Italien kalder man en tilsvarende anordning for cantimplora, men her monterer man en normal vinflaske med bunden i vejret – som regel en magnum på 1,5 liter.

................................. ...............................
............................


    < Champagnen Armand de Brignac Brut Gold er pakket ind i gyldent tin.

    Verdens 10 bedste champagner
    ifølge tidsskriftet Fine Champagne
    * Armand de Brignac Brut Gold
    * Dom Pérignon 2000
    * Mumm R. Lalou 1998
    * Roederer Cristal 2002
    * Egerier de Pannier 2000
    * Pol Roger Sir Winston Churchill 1998
    * Dom Pérignon Rosé 1998
    * Jacquart Blanc de Blancs 1999
    * Roederer Cristal Rosé 2002
    * NV Chartogne-Taillet Fiacre

....................
Verdens bedste champagner
Til november udkommer det internationale tidsskrift Fine Champagne med et temanummer om champagne, der blandt andet omfatter en diger liste over verdens 100 bedste champagner.
Det er ifølge www.wownews.se et dommerpanel bestående vinspecialister under ledelse af finnen Essi Avellan, der er Master of Wine med speciale i champagne, som har stået for kåringen.
I alt har de smagt sig gennem 1000 forskellige champagner, og den suveræne vinder blev Armand de Brignac Brut Gold.
Vindervinen kan fås i Sverige, men kan den også fås her i landet? Vi hører gerne nærmere.
Herunder ses listen over de ti bedste champagner.
.............................................................................
..........,,.................................... .......................... . .........
.....................

.........
Vi er nu i fuld gang med en smagning af madeira, hvor vi smager såvel tørre, halvtørre, søde og halvsøde udgaver. Importører er velkomne til at sende flasker - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.
Til denne uge har vi smagt to madeira’er, og disse samt de efterfølgende anmeldelser vil blive lagt ind på en særlig side.
......

Borges, Malmsey Old Reserve, 10 years old, Madeira, Portugal
175 kr., ViniPortugal
En delikat madeira med duft af syltede blommer, nødder og eg. I smagen er der mandler og tørrede abrikoser samt en frisk syre, som opvejer sødmen på bedste vis.


Henriques & Henriques, Malmsey, 10 years old, Madeira, Portugal
169,95 kr., Amka
Denne madeira giver et fint billede på Malmsey-druen, der anvendes til de søde madeira-vine. Den er koncentreret med en næsten cremet konsistens og med duft og smag af mørke rosiner. Prøv den let afkølet til en god chokoladekage.
.........
...........,,..
............................. ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Langhe Vine har optaget importen af vine fra Tenuta Valdipiatta fra Montepulciano i Toscana.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Jacob Ruby (f. 1970) havde – trods sit portvins-klingende efternavn – ikke gjort sig mange tanker om vin, før han nærmest ved et tilfælde endte i vinbranchen.
    I 1986 kom han i lære hos Skjold Burnes vinhandel i Skælskør. Lærepladsen blev opsøgt mere i desperation end i et egentligt ønske om at komme til at arbejde med vin. Skolen kunne ikke længere fange Jacob Rubys interesse – han ville ud og tjene penge.
    Men efter endt uddannelse havde vinens verden alligevel fænget. Han ønskede at lære den at kende til bunds og var heldig at få en læreplads som vinkyper hos Taster Wine i København.
    Årene som vinkyper gav en meget teknisk og videnskabelig indgangsvinkel til vinverdenen – meget anderledes og knap så romantisk, som den havde taget sig ud bag en købmandsdisk.
    Som afslutning på kyper-uddannelsen tog Jacob Ruby et halvt år til Tyskland og Australien for at arbejde med vinproduktion og lære alle processerne at kende – fra håndplukning af druer over kælderarbejde til beskæring af vinstokkene i marken.
    Det var her, hans passion for vin for alvor blev vakt. Vin er hårdt arbejde, men det er også mødet med en masse interessante mennesker og fascination af, hvad naturen er i stand til at forkæle os mennesker med.
    Efter hjemkomsten havde Jacob Ruby forskellige småjobs i vinbranchen, inden han i 1997 fik posten som indkøbsassistent hos Østjysk Vinforsyning. Her var han i fem år, inden længslen efter at få sit eget overmandede ham. I 2002 grundlagde han Propperiet Vin Import sammen med Claus Venning.
    Propperiet handler kun med egne importerede vine og sætter en stor ære i at finde frem til små leverandører, der kan levere det fornuftige køb.
    Firmaet har gennem årene opbygget en trofast skare af restaurationskunder og handler primært en gros, men private kan også erhverve sig firmaets vine via web-shoppen.
    Adresse: Lunavej 1B, 8700 Horsens, e-mail: vin@propperiet.dk, www.propperiet.dk.

..... ........ ...,.......................,,...................... ............. ........................

Til_37/09


..........,,.............
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
........ ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    42 713 nøgne mænd og kvinder demonstrerer i en vinmark i Bourgogne som et opråb til verdens politiske ledere før klimamødet i København (foto © Pierre Gleizes/Greenpeace, editorial use only. No archive. Not for sale for marketing or advertising campaigns).
    .......
    ...............
...... .............,,......



..............................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 131 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
........


Mousserende vin


Marcel Maillefaud et Fils, Clairette de Die
76 kr., Vine Ad Libitum
Den interessante boblevin fra egnen omkring den franske by Die laves på Muscat-druer. Her er den i en dejlig udgave med frisk frugt og honningagtige Muscat-toner.



Hvidvin


L’Enclos de la Chance, Les Jumeaux, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2008
90 kr., The Wine Company
Tvillingerne (les jumeaux) Numa og Alexis Cornut har lavet denne glimrende og interessante hvidvin på druerne Chardonnay (70%) og Viognier. Den har en dejlig, lidt fed smag med toner af ananas og grape. En meget anvendelig vin, som vi nød med største fornøjelse.


Waterside, Graham Beck, Unoaked Chardonnay, Robertson, Sydafrika 2008
59,95 kr.; 50 kr. ved 2 flasker i udvalgte supermarkeder, Strandgården
Meget lækker Chardonnay-hvidvin med en kraftig og flot duft og en fyldig, frugtagtig smag. En virkelig nydelse. Flasken har skruelåg.


Tola, Catarratto, Sicilien IGT, Italien 2008
65 kr.; 45 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Denne hvidvin på druen Catarratto smager godt. Den har en god duft og en blød smag med en lille frugtsødme. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


Latitude 41, Pinot Gris, South Island, New Zealand 2008
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fløjlsblød og lækker hvidvin med en ren frugtsmag. Flasken er udstyret med Zork-prop.


José Pariente, Verdejo, Rueda, Spanien 2008
80 kr., SpanskeVine
En åbenbaring af en hvidvin med en herlig duft og smag – en smag med fint krydrede og mineralske toner. Dertil god frugt og en charmerende syre.


Leyda, Chardonnay, Leyda Valley, Chile 2008
50 kr. ved 6 flasker, Wine.dk
Frisk og saftig hvidvin med en god citrussmag – og en rimelig pris. Flasken har skruelåg.


Primo Estate, La Biondina, Colombard / Sauvignon Blanc, McLaren Vale, Australien 2008
69 kr., Højelse Vinkælder
Frisk hvidvin med toner af citrus og græs. Flasken har skruelåg.


Quinta da Espiga, Vinho Regional Estremadura, Portugal 2008
49 kr., Portugisisk Vinkælder
Let og ret enkel hvidvin med god duft og en ren frugtsmag.


Rosévin


Gerbino Rosato, Di Giovanna, Sicilien, Italien 2007
55 kr., Søhøjlandets Vinlager
En dejlig frisk og tør rosévin, som er langt fra den jordbærsaft-smag, der præger en del roséer i samme prisleje. Den har god frugt og en fin syre til mad.



Rødvin


Château la Courançonne, Plan de Dieu, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2008
100 kr.; 65 kr. ved 6 flasker, Holte Vinlager
Allerede nu lancerer Holte Vinlager sin julevin, og det er en rigtig god vin. En saftig og lækker rødvin med en ren og frisk bærsmag, bløde tanniner og fint krydderi.


Château de Ricaud, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2004
124,50 kr.; i denne uge (uge 43): 99,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Tæt og fyldig, helt på toppen – drik den nu. En fortræffelig rødvin fra Bordeaux og en vin, som man nyder med største fornøjelse.


Domaine Grand Nicolet, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
75 kr.; i denne måned: 56,25 kr., A Vinstouw
Dejlig tæt Rhône-rødvin, der ikke er for hidsig. Den har god frugt og en fin krydring. Udpræget madvin. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Longue-Dog, Grenache / Syrah, Vind de Pays d’Oc, Frankrig 2008
49,95 kr., ViniPortugal
Lang hund – longue dog – et sjovt ordspil på navnet Languedoc. Vinen er vellavet med god frugt. Og prisen er menneskevenlig. Den udløser den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


La Velona, Brunello di Montalcino, Italien, 2004
298 kr., Vinslottet
Rødvin med en fantastisk intensitet, der lover et langt liv. Denne ædle vin må genre ligge i hvert fald fire-fem år endnu. Drikker man den nu – og det kan man naturligvis godt – vil man møde en harmonisk vin med god struktur og et lille tanninbid.


Novacorte, Refosco delle Venezie IGT, Italien 2005
55 kr., Premier Cru
Let og venlig rødvin med blød, saftig frugt og med et lille tanninbid, der passer fint til mad. Glimrende til prisen. Den femte stjerne får den for prisen.


La Mascota, Santa Ana, Malbec, Argentina 2007
89 kr., Kvickly
Malbec er en dejlig drue, og i denne rødvin viser den sig fra sin bedste side. I smagen er der ikke kun dejlig frugt, men også toner af nødder, chokolade og ristet kaffe.


Fattoria di Carletti, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2006
98 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Superlækker rødvin med en liflig duft og en herlig smag, blød, kompleks – og drikkemoden nu. En ægte italiener.


Bosquet des Papes, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
Klubpris ved 6 flasker: 153,70 kr.; ikke-medlemmer: 199, NordicWineClub.com
Denne flotte rødvin fra "Pavernes lille lund" fylder munden med dejlig frugt og en masse krydderi.


Domaine Bernollin, Les Corbaisons, Pinot Noir, Bourgogne, Frank-rig 2007
155 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Vellavet rødvin med et fint og klart billede af den gode Pinot Noir-drue.


Cariddi, Colosi, Sicilien, Italien 2007
69 kr.; 59 kr. ved 12 flasker, Vine.dk
Lækker rødvin med en indbydende duft og en varm og fyldig smag med noter af kirsebær og især blommer. Pengene værd.


Passitivo, Primitivo, Puglia, Italien 2007
69 kr., U&Wine
En lækker rødvin, der dufter af chokolade og modne mørke kirsebær. Begge dele går igen i den fyldige smag, der bevares længe i munden. Vinen har et alkoholindhold på 14%, der dog ikke på nogen måde dominerer.


Garances, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2007
99 kr., Rungsted Vinhandel
En rigtig god rødvin – en rigtig Rhônevin med dejlig frugt og en liflig sødme. En yderst vellavet vin, der ikke kun er egnet til mad, men også vil være fortræffelig som meditations-vin.


Viu Manent Malbec, Chile 2008
45 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er chokolade og kaffe over duften af denne dejlige rødvin. Smagen er intens med noter af anis og med et lille bittert bid til slut.


Castoro Cellars, Cobble Creek, Zinfandel, Paso Robles, Californien 2004
159 kr.; 149 kr. ved 12 flasker, Solarex
15,2% alkohol, men ikke sprittet. En kraftig duft og kraftig smag, der kræver en lige så kraftig ret. Men – over 15% er ikke rigtigt os …


Mamre Vale, Cabernet Sauvignon / Merlot, Darling, Sydafrika 2007
44,95 kr., Amka
Denne rødvin dufter og smager af Cabernet. Smagen er lidt hidsig – og samtidig lidt endimensional. Flasken har skruelåg.


Ottonel, Sansilvestro, Barbera, Piemonte, Italien 2007
49,95 kr., Wine Group
Pæn hverdags-rødvin med en frisk bærsmag. Rimelig pris.


Scire, Bolgheri, Italien 2007
130 kr., Lago Import
Vellavet rødvin på Cabernet Sauvignon og Merlot. En rigtig pasta-vin. Den høje pris kostede desværre en stjerne.



Sød Vin


Romariz, Colheita Port, Portugal 2000
89,95 kr., Aldi
Superlækker portvin med en flot duft og en sød smag med toner af lyse rosiner, figner, kaffebønner … En Colheita (dvs. ”høst” på portugisisk) er en portvin af én bestemt høst af god kvalitet, der er god-kendt af Portvinsinstituttet til at bære høståret på etiketten. Det er den kvalitetsportvin, som har længst lovpligtig lagringstid, idet den først må aftappes godt syv år efter, at druerne er plukket. Til gengæld er Colheita også den eneste type, der ikke har nogen sidste aftapningsdag. Hvis en årgang først er godkendt, kan den tappes når som helst, det passer producenten – efter de syv års lagring. Forenklet sagt er Colheita en slags finere (og ofte dyrere) tawny, og den er først drikkemoden 10 til 30 år efter høsten.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.