,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 45
Fra 2. november til 8. november 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 42, ,,,,,,VinAvisen uge 43,,,,,,,,VinAvisen uge 44
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.....,.....  .....

45-52


....,.....  .....


Foto: Domaine du Chevalier.
    Bedste høst i Bordeaux i 25 år
    Vi har tidligere fortalt, at årgang 2009 i Bordeaux tegner til at blive stor – endog lige så stor som den berømmede årgang 2005.
    Og måske bliver den ifølge Decanter endnu mere formidabel. I øjeblikket kan vinproducenterne i det franske vindistrikt i hvert fald ikke få armene ned af bare begejstring.
    Hos Domaine du Chevalier i Graves er man ikke i tvivl – kvaliteten af årets druer er den bedste i de sidste 25 år.
    Alt er da også gået lige efter bogen, når det gælder druernes udvikling. Vinteren var kold, foråret tilpas fugtigt, og sommeren varm, tør og solrig. Ifølge den franske vejrmeldetjeneste, Meteo France, var der i september 233 solskinstimer, hvilket var halvtreds mere end gennemsnittet for de sidste 30 år. Og det har været en sommer, der har varet ved – også under selve høsten.

    Sauternes 2009 i top
    I Bordeaux-kommunen Sauternes, der jo er berømt for sine søde vine, venter man sig også rigtig meget af årgang 2009.
    Her har udviklingen af svampevæksten Botrytis Cinerea en alt afgørende betydning for vinens kvalitet. Svampen "gennemhuller" skallen på de modne druer, så vandet fordamper, og aromastofferne og sukkeret koncentreres, og samtidig giver den en speciel aroma til vinen.
    I år har Botrytis-svampen haft ideelle betingelser. I midten af september kom der lidt regn, der satte gang i udviklingen af svampen, og som blev efterfulgt af tilpas megen tåge i morgentimerne, til at svampen havde optimale trivselsvilkår.

    En kamp om priserne
    Men det er ikke alle, der jubler. Hos de mange – især britiske – forhandlere af ædle Bordeauxvine frygter man den kommende kamp med vinslottene om priserne på årgang 2009. Det er nødvendigt, at
    priserne ikke bliver skruet for højt i vejret i disse økonomisk trængte tider.
    De handlende mener, at priserne for de seneste årgange har været urealistisk høje, hvilket ikke mindst skyldes årgang 2005, der fik priserne til at tage himmelflugt.
    Med en ny storslået årgang bliver kampen for at lægge låg på priserne højst sandsynlig lidt af en udfordring for de handlende.
....,.....  ......
Forskere gennemhuller terroiret
Det er en kendt sag, at mange vinproducenter verden over er overbeviste om, at terroiret – jordbunds- og klimaforholdene – har stor betydning for en vins duft og smag. Franskmændene taler ligefrem om "goût du terroir" (smagen af jorden) i vinen.
Mange vine har fx mineralske noter i smagen, hvilket såvel vinproducenter som vinskribenter ofte henleder til en mineralrig jordbund.
Men den devise gennemhuller et hold amerikanske geologer fra Oregon i en ny undersøgelse.
Forskerne har ifølge Decanter sammenholdt diverse vinmarkers geologi med de vine, der er fremstillet af markernes druer. Og de er kommet til det resultat, at det mineralske i en vin under ingen omstændigheder kommer fra jordbundens sammensætning.
Vinene indeholdt ganske vist mineraler – blot nogle helt andre end dem i jorden. Og, som forskerne påpeger, er der tale om så små mængder, at et menneske hverken kan lugte eller smage dem.
....

33/09


....................,.....  ..............................
Vin til aberne
I en zoologisk have i Sibirien har de tilknyttede dyrlæger besluttet sig for fremover at give aberne et lille glas rødvin hver dag. Vinen er nemlig ideel som forebyggende medicin mod såvel almindelig influenza som H1N1 (svineinfluenza), når det gælder aberne. Ifølge den russiske avis Komsomolskaä Pravda er zooens aber overordentlig glade for det daglige glas og smælder med tungerne, når de har drukket det.
Faktisk er de blevet så begejstrede for medicinen, at dyrlægerne skal passe på, at aberne ikke stjæler flaskerne i et uset øjeblik.



    Bananflue-angreb i Oregon
    Under druehøsten i Willamette Valley i Oregon foretog myndighederne som vanligt kontroltests af druerne. Og her opdagede de flere angreb af den pletvingede bananflue (Drosophila suzuki).
    Og det er ifølge Winespectator ikke godt nyt for områdets vinproducenter. Insektet nøjes ikke bare med at bosætte sig i druerne – den lægger også æg inde i dem.
    Endnu er der ikke sket nogen større skade på høsten, men man vil under næste års høst nøje undersøge, om angrebet har grebet om sig.
    I alt har tretten lande i år rapporteret om invasion af bananfluen i deres vinmarker.
    Fluen er kendt fra plantager med solbær, kirsebær og andre bær i Californien, hvor den i nogle tilfælde har reduceret høstmængden med hele 80%.

....,.....  ..............................
Intet vinsalg hos Amazon.com
Den amerikanske online-forretning Amazon.com er kendt for at handle med alt fra bøger og kameraer til læbestifter og legetøj, hvilket gør websiden til den største detailhandel online på verdensplan.
I uge 38, 2008 kunne vi fortælle, at Amazon.com havde tænkt sig at begynde at sælge vine fra omkring 26 amerikanske stater.
Meningen var, at salget skulle begynde i oktober sidste år, men intet skete, og nu har online-forretningen lagt de vinøse planer på hylden.
Årsagen er, at man stødte ind i en række problemer på grund af de komplicerede amerikanske salgs- og distributionsregler, når det gælder vin – ofte er reglerne således forskellige fra stat til stat.

Verdens bedste Riesling
Hvert år er den australske by Canberra rammen om International Riesling Challenge – en konkurrence, hvor Riesling-producenter fra hele verden dyster om, hvem der kan byde på den bedste hvidvin på druen.
I år, hvor konkurrencen blev afholdt for 10. gang, slog antallet af indsendte flasker alle rekorder. Dommerpanelet skulle smage sig gennem hele 550 vine fra 10 forskellige lande.
Vinderen af titlen som verdens bedste Riesling blev den australske vin Cardinham Estate Riesling 2003. Selv Tyskland, som er berømt for sine vine på denne drue, måtte se sig slået på målstregen. Dog blev det en tysker, som løb af med sejren for den bedste europæiske Riesling, nemlig Weingut Georg Müller Stiftung, Hattenheimer Wissel Brunnen TBA 2007.
...,......,.....
....,.....  ...,.....  .....

41-45-50-01


 ...,.....  .....

41-45-50-01


...  .....
Til kamp mod tunge flasker
En række vinhuse verden over er begyndt at anvende letvægts-glasflasker til deres vine, hvilket er til gavn for miljøet. De fleste vinproducenter bruger dog stadig almindelige glasflasker, og så er der de producenter, der tapper deres vine på ualmindeligt tunge flasker.
Nu vælger en af de førende britiske vinskribenter, Tim Atkin, der skriver for avisen The Observer, at gå til kamp mod disse særligt tunge flasker, som ifølge ham ofte anvendes til store spanske, italienske og argentinske kultvine.

Køb lette alternativer
I sin seneste avisklumme skriver Atkin, at han fremover vil undlade at anmelde eller skrive positivt om vine, der er tappet i tunge glasflasker – en undtagelse er dog champagne og andre mousserende vine, der på grund af det atmosfæriske tryk kræver flasker med tykke og dermed tungere glasvægge.
Han opfordrer desuden forbrugerne til i højere grad at købe vin i letvægtsflasker, Tetra Pak, bag-in-box og alle de andre lette alternativer i stedet for almindelige glasflasker.
Også bulkvin, der først tappes på flasker, når den er ankommet til Storbritannien, giver han en varm anbefaling.
....,.....  ...........................................


Store mængder nyhøstede grønne druer ved et vinhus i Tyskland. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).
....,.....  ..............................

    Tyskerne forventer stor årgang
    Ligesom franskmændene har haft deres fantastiske årgang 2005 i Bordeaux, var 2007 tyskernes helt store årgang.
    Og nu tyder alt på, at årgang 2009 i Tyskland vil blive mindst lige så god.
    Sommerens og efterårets varme og solrige vejr og kølige nætter har gjort, at druerne er modnet langsomt, hvilket giver en høj koncentration af aroma.
    Syreindholdet er også perfekt. Det eneste problem er, at der på landsplan er høstet 10% færre druer end sidste år – i alt lidt under 9 millioner hektoliter, hvilket er det laveste høstudbytte siden 2003.
    Årsagen er en periode med koldt og regnfuldt vejr i juni, der medførte udbredt coulure (at druerne ikke udvikler sig efter blomstring).

..
Bordeaux på enkelte druer
Domaines Rollan de By, som ejer Château Rollan de By i Médoc i Bordeaux, er kommet på markedet med fire flasker rødvin fremstillet på henholdsvis Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc og Petit Verdot.
At fremstille enkeltdrue-vine er lidt af et særsyn i Bordeaux, hvor rødvinene pr. tradition er en blanding af flere af de ovennævnte druer.
Man kan undre sig over, at der står AOC på flaskerne, da vine med en sådan appellation normalt bør være typiske for det område, de kommer fra.
Men under alle omstændigheder giver de nye vine mulighed for at smage de enkelte druer, som de er, eller, som man foreslår i nyhedsbrevet BKWine, at "blande" sin egen Bordeaux-vin af vinene. Dog skal man have en godt spækket pung, idet de fire flasker, der sælges sammen, koster den nette sum af 400 euro (cirka 3000 kr.).
....,.....  ..........................

08-07/09


.........................................
15 postkort fra Halkidiki
Anker har været på vinrejse til halvøen Halkidiki i Makedonien og har sendt 15 postkort hjem. Dem bringer vi som en føljeton over fem uger. Her komme de første tre:
...........


...........
Makedonien er meget bjergrigt med Grækenlands højeste bjerg, Olympus, på 2917 meter. Som neglen på Halkidikis tredje finger – Athos-halvøen – ligger det hellige bjerg Athos (Aghion Oros).
...........

    1. postkort fra Halkidiki
    En hånd med tre fingre
    Makedonien er et departement i det nordlige Grækenland – og et departement med interessante vine. Så VinAvisen drog af sted med smagsløg, kamera og notesblok, idet vi koncentrerede os om halvøen Halkidiki.
    Halvøen har form som en hånd med tre fingre, der strækker sig ned i Det Ægæiske Hav, og hvoraf de to fingre, Kassandra og Sithonia, er populære feriemål med talrige badestrande, mens den tredje finger, Athos-halvøen, er en delvis autonom republik, der er beboet af græskortodokse munke.
    Kassandra er opkaldt efter den makedoniske konge Kassandros, der var svoger til Alexander den Store, mens Sithonia har sit navn efter en søn til havets gud, Poseidon.
    Thessaloníki – eller bare Saloníki – er departementets største by og Grækenlands næststørste. Den besøgte vi ikke. Vi blev ude på landet, hvor vinstokkene gror, og vinen bliver lavet..

...........


...........
Der er mange gode spisesteder og badehoteller på Halkidiki. Blandt andet har vi kigget nærmere på Ekies i Vourvourou og Anthemus Sea i Nikiti, begge på Sithonia-halvøen, samt Xenia i Ouranópolis på den øverste græske del af Athos-halvøen. På dette postkort ses den elegante restaurant Kamares i Eagles Palace i Ouranópolis.

    2. postkort fra Halkidiki
    Kølighed til druerne
    På de fleste mere ydmyge taverna’er er det enkelt: Skal det være rød eller hvid? Eller måske rosé? Men de bedre restauranter har vinkort med et godt udvalg af de bedre græske vine, især de lokale fra Makedonien.
    Oppe i Makedoniens bjerge laver man fortrinsvis rødvine, og her har nærheden til det centrale Europa påvirket vinstilen. Mange af vinene bærer præg af et klima, der er mindre Middelhavs-hedt. De populære hvidvine på druen Sauvignon Blanc er således friskere og slankere end dem, man finder i det centrale Grækenland.
    Og på Halkidiki-halvøen er vinmarkerne aldrig langt fra havet; det giver også kølighed til druerne – og mulighed for at dyrke druerne på økologisk vis.
    Der er kun to kooperativer i Makedonien. Mange af de små vinbønder sælger derfor deres druer til nogle store vinfirmaer, først og fremmest Boutari og Tsantali. Det giver konkurrence om at levere kvalitet, og Makedonien står da også for nogle af landets bedste vine...

....,



.....  ..............


...........
Ouzo’en bliver hvid, når den spædes op med vand. Det skyldes, at de aromatiske olier godt nok kan være opløst i alkoholen, men ikke i vandet.
.

    3. postkort fra Halkidiki
    I høj grad et spiritusland
    Grækenland er et vinland, men i høj grad også et spiritusland. Landet har flere mærker af brandy, der er destilleret på vin, og hvor Metaxa er det mest udbredte. Drikken er i en lidt fyldig og fed cognac-stil og fås i flere kvaliteter: 3, 5 og 7 stjerner (lig med antal års lagring) samt nogle dyrere udgaver med endnu længere lagring. Andre mærker er Cambas og Votrys.
    Ouzo er den mest populære apéritif, og ofte skænkes den til små forretter. Den er i nær familie med den franske pastis og andre drikke, som er krydret med anisfrø. I flasken er ouzo helt farveløs, men når den tilføres vand og isterninger, bliver den mælkehvid.
    Flere steder i Makedonien fik vi skænket tsipouro (eller tsikoudia), der kan minde om ouzo, men er uden anis. Den laves på den samme måde som den franske marc og den italienske grappa.
    I munkeklostrene på Athos-halvøen er der tradition for, at den trætte pilgrimsvandrer modtages med et glas tsipouro og lidt af det søde loukoumi, der svarer til turkish delight.

...........
Point, stjerner – og priser
To forskere ved det amerikanske Emory University, Peter Roberts og Ray Reagans, har undersøgt forholdet mellem vinskribenternes stjerner, point osv. og priserne på de anmeldte vine. Og – rigtigt gættet: Der er en sammenhæng.
Dette har mange tidligere undersøgelser vist. Men de to forskere er gået videre og viser, at anmeldelserne påvirker priserne på to måder:
 
Flere omtaler, højere priser
Første påvirkning sker direkte ved, at producenterne simpelt hen sætter priserne op, når deres vine har fået gode anmeldelser.
Men det, at medierne videre frem igen og igen beskæftiger sig med vinene, betyder også noget. Producenter, der hen ad vejen får flere omtaler, bliver betragter som mere interessante og følges mere nøje. Sammenhængen mellem vinenes point og deres priser bliver derfor stærkere.
Dette er vigtigt, siger de to forskere, for det synes at vise, at anmeldernes point ikke virker lige stærkt fra producent til producent.
Producenter, der ikke før er blevet bedømt og omtalt, kan ikke opnå de samme priser for deres kvalitet, som andre kan – fordi anmelderne endnu ikke har velsignet dem som vigtige.
Hvorimod producenter, som har fået masser af omtale, bedre er i stand til at tage priser, der svarer til deres vines sande kvalitet.
 
Vigtigt at blive kendt
Peter Roberts og Ray Reagans har naturligvis beskæftiget sig med amerikanske forhold, hvor medier som Robert Parker's The Wine Advocat og Wine Spectator har en stor indflydelse. Og her peger de to forskere på, at det kan betale sig for en vinproducent at sende vine til bedømmelse – og af to grunde:
Det er vigtigt, at forbrugerne kommer til at kende kvaliteten af firmaets vine. Og endnu mere vigtigt er det, at forbrugerne kommer til at kende firmaet som en relevant deltager i markedet for vin af kvalitet.
...........................
.............................

....,.....  ..............................
Flot bog om danske vingårde
Naturligvis måtte der også skrives en bog om de danske vingårde, og det har Jacob Klitgaard nu gjort sammen med fotografen Christian Petersen, som har stået for et væld af flotte farvebilleder.
Bogen hedder "Oplevelser fra danske vingårde"; den er på 160 rigt illustrerede sider og udgivet af forlaget Foodmind (249 kr.).
I dag findes der omkring 50 danske kommercielle vingårde, som tilsammen producerer cirka 250.000 flasker vin om året, og ud af de 50 har forfatteren valgt at præsentere 16 af de mest kendte.
Hver vingård har fået tildelt en række opslag, og for en gangs skyld slipper vi for at se store helsides portrætter af tungsindige vinbønder (som i den seneste bog om Toscana). Her er blot et lille billede af hver vinbonde, og de smiler alle sammen og sender et signal om, at det er herligt at fremstille vin. Hovedvægten på siderne er lagt på de dejlige farvebilleder af livet og omgivelserne på vingårdene.
 
Dansk vin i fremtiden
Bogen indledes med en gennemgang af dansk vins historie og dens situation både i dag og i en fremtid, hvor mulighederne for at dyrke vin i Danmark bliver større og større. Endvidere er der et lille leksikon over de danske druesorter.
Sidst i bogen er der en række opskrifter på madretter, hvori vin, druer og sågar vinblade indgår. Og til allersidst kommer så en liste over fagord og en oversigt over samtlige kommercielle vingårde i Danmark.
"Danske Vingårde" er en både flot og nyttig bog.
...,.....  .....

Til_37/09


..................
Fri import til USA af Brunello
Vi har gennem det sidste års tid fulgt skandalen i den toskanske appellation Brunello di Montalcino, hvor en række førende vinhuse har været under anklage for at have forfalsket deres Brunello årgang 2003.
Forfalskningen skulle bestå i, at vinhusene havde iblandet andre druer end den ifølge vinloven eneste tilladte, Sangiovese Grosso (Brunello).
Skandalen har rullet – og lagt sig igen.
Da den var på sit højeste, satte amerikanerne en stopper for importen af Brunello-vin – kun vine, hvor der medfulgte et ægtheds-certifikat fra den italienske regering, fik lov til at komme ind i landet.
Men nu har piben fået en mildere lyd. Efter et møde mellem TTB (US Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) og den italienske landbrugsminister, Luca Zaia, er sagen nu lukket, og der er igen fri import af Brunello-vine til USA.................................

Pilen opad for sydafrikansk eksport
Det går fantastisk for eksporten af sydafrikansk vin. Fra januar til og med juli i år er der eksporteret vin for hele 2,9 milliarder euro (cirka 21,6 mia. kr.), hvilket er en stigning på næsten 50% i forhold til samme periode i 2008.
Til Kina er der ifølge Vitisphere ligefrem tale om en tredobling af eksporten – dog kun, når det gælder hvidvine på druerne Chardonnay og Chenin Blanc, Sydafrikas store hvide drue.
............................
    To poser i samme kasse
    Peter Wulff i det norske vinfirma Eurowine i Skøyen fik en idé: Var det muligt at have to forskellige vine i samme bag-in-box?
    Han overtalte den portugisiske vinproducent Casa Santos Lima til at gøre forsøget, og det lykkedes. På billedet ses resultatet: en bags-in-box (bag i flertal, naturligvis) med to tappehaner.
    De to poser inde i boksen rummer i dette tilfælde to forskellige rødvine, den ene på druen Castelão Frances, den anden på Touriga Nacional. Man kunne måske umiddelbart få den idé, at der var rødvin i den ene pose og hvidvin i den anden; men det er nu ikke en god idé. De to slags vine skal jo have forskellig temperatur.
     
    Mix din egen rødvin
    Castelão Frances er en blå drue, der bruges over hele det sydlige Portugal; i andre dele af landet har den navne som Periquita, João de Santarém, Mortagua og Trincadeira Preta. Vinen har en klar rød farve og er ganske let og frugtagtig. Den passer udmærket til lettere kødretter og fisk.
    Touriga Nacional er druen, der bruges til portvin og finere, tørre rødvine. Den dyrkes i Dourodalen og Dão-distriktet og giver mørkere, kraftigere og mere komplekse vine.
    Med begge druer i samme boks kan man drikke vinene hver for sig – eller man kan lege vinproducent og prøve at mikse sig frem til sin helt egen vin.
..........................................
Statistik over anmeldte vine
Rasmus Holmgård har sendt os venlige ord. Dem siger vi mange tak for. Men han synes også at se et problem i forbindelse med VinAvisens vinsmagninger.
Han har for sjov lavet en statistik over vore anmeldte vine i "de otte uger fra 37 til 43". Det er nu kun syv uger, men lad os se, hvad han når frem til:
197 vine er anmeldt.
124 vine opnåede topkarakteren 5 stjerner.
Dette svarer til 63%, skriver Rasmus Holmgård og finder antallet utrolig stort. Han spørger: Hvor god er en vin, der har fået topkarakter i VinAvisen, når det gælder 63% af alle anmeldte?

Ikke 63%, men kun 52%
Det er korrekt, at vi i syv uger har anmeldt 197 vine. Over anmeldelserne skriver vi hver gang, hvor mange vine, der har fået fem stjerner, så det er nemt at regne sammen: 20+16+18+17+15+15+14. Det bliver ikke 124, men kun 115 vine med topkarakter.
Yderligere har Rasmus Holmgård åbenbart glemt at læse, at vi også skriver, hvor mange vine vi har smagt. Vi smager jo flere vine end dem, vi skriver om, idet vi forskåner vore læsere for at spilde tid med vine, der kun får to, én eller ingen stjerner.
I perioden har vi smagt i alt 221 vine, ud af hvilke vi som sagt har givet topkarakter til 115. Det svarer til 52%. Og ikke til 63%.
Vi opgiver også hver uge det gennemsnitlige antal stjerner for alle smagte vine, og her ligger det samlede gennemsnit for de syv uger på 3,6 stjerner. (fortsættes).
........... ............................. ......................
41-45
.........................................
Er vi lidt for venlige?
Så er det spørgsmålet, om vi er for lidt for venlige? Det er vi nok. Vi kan heldigvis godt lide at nyde vin.
Samtidig er vi så heldige, at vi får lov til at smage mange virkelig gode og derfor også dyrere vine. I de nævnte syv uger lå gennemsnitsprisen for alle de femstjernede vine på lige under 135 kr. Dette påvirker naturligvis også antallet af vine, der får fem stjerner.
Heldigvis har vi dog også kunnet pege på flere femstjernede vine til under 50 kr. – det er vi faktisk meget glade for at kunne gøre.
...........
Det betyder stjernerne
En anden læser efterlyste for et par år siden større strenghed i vore anmeldelser, og derfor har vi hver uge et link til en forklaring af vore stjerner.
Fem stjerner giver vi således, når smageholdets deltagere umiddelbart er enige om, at det er en virkelig dejlig vin til prisen, en vin, som vi med glæde vil skænke for andre, og som vi er sikre på, at langt de fleste af vore læsere vil blive glade for at drikke.
Fire stjerner står også for en dejlig vin, men vi er ikke umiddelbart enige om, at den er helt i top. Måske er den ikke helt i balance – der er måske lidt for meget alkohol i den – eller måske er den for dyr i forhold til kvaliteten.
Tre stjerner gives til en vin, der bestemt kan drikkes. En god hverdags-vin, dog måske uden de store oplevelser. Eller en okay vin, som er alt for dyr i forhold til kvaliteten. Pengene er naturligvis en vigtig parameter.

Noget i vejen med en flaske
Rasmus Holmgård nævner også, at vi to gange har anmeldt samme vin; først gav vi den tre stjerner og siden fem.
Dette er korrekt, og der er ingen tvivl om, at der har været noget i vejen med den første flaske. Så vi burde have slettet den første anmeldelse, da vi gensmagte vinen. Det er nu gjort.
............................


    Køb en vin og plant et træ
    Det australske vinhus Banrock Station har tidligere vist sig fra den miljøvenlige side via forskellige projekter til gavn for naturen.
    Nu har vinhuset lanceret en kampagne under titlen "Plant et træ", hvor danske forbrugere her i efteråret i Føtex-butikkerne kan købe en flaske Banrock Station Reserve og efterfølgende plante et træ et eller andet sted i Australien, hvor der er brug for. Og det er der flere steder, hvor der gennem årene er gjort et godt indhug i de oprindelige skove.
    Træer binder CO2 og forbedrer dermed miljøet til gavn for mennesker, planter og dyr. Det er også godt for selve jordens trivsel – og god jord er en forudsætning for at kunne fremstille god vin.
    Når man har købt sin flaske vin, kan man klikke sig ind på banrockstation.com.au, hvor man – efter at have tastet de fem sidste tal i stregkoden på flasken ind i et felt – kan vælge, hvor træet skal plantes. Dernæst vil Banrock Station’s samarbejdspartner, det australske firma Carbon Conscious, tage skovlen i hånden og plante et træ under ens navn.

.............................................................

34-07/09


..................... . .........
.....................

..........
Vi er stadig i fuld gang med en smagning af madeira, hvor vi smager såvel tørre, halvtørre, søde og halvsøde udgaver. Importører er velkomne til at sende flasker - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje. Til denne uge har vi smagt to madeira’er, og disse samt de efterfølgende anmeldelser vil blive lagt ind på en særlig side.
......

Borges Boal, 10 Years Old Reserve, Madeira, Portugal
175 kr., ViniPortugal
En delikat halvsød madeira – sådan én, som man kan forestille sig, fine engelske damer nippede af, da øen Madeira i 1800-tallet var englændernes højborg. Der er valnødder over både duften og smagen og en behagelig tørhed til slut.


Henriques & Henriques, Fines Full Rich, 5 Years Old, Madeira, Portugal
69,95 kr., Amka
Her er noget til den søde tand. Udover sødme byder denne dejlige madeira på smag af mørke rosiner og svesker. Den bør nydes køleskabskold.
...........,,............
..........
....................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche



      Årets forhandler
      Hvert år kårer vinfirmaet Skjold Burne årets forhandler. Titlen gives til en forhandler, der opfylder kædens krav til markedsføring, sortiment og priser – samt skaber gode resultater og fungerer som en god og aktiv ambassadør for Skjold Burne-kæden i sit nærområde.
      I år faldt valget på Anders Petersen fra Skjold Burne Vinhandel i Vordingborg. Han har formået at opbygge et helt lille vin-mekka i byens tidligere politistation med et sortiment, der blandt andet omfatter omkring 1000 forskellige vine, 80 whisky-mærker og 30 forskellige flasker mørk rom.

...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Steen Diget Clemmensen (f. 1958) startede efter handelsskolen som speditørelev, og efter endt uddannelse var han udstationeret tre år i London og derefter tre år i New York.
    Hjemme igen i Danmark fortsatte karrieren i samme firma, hvor han igennem mange år var ansvarlig for salg og udvikling af firmaets transport og logistik aktiviteter. Samtidig spillede han fodbold på højeste plan for B93, der på det tidspunkt var i 1. division – det var inden Superligaen gjorde sit indtog.
    Siden 2002 har Steen Diget Clemmensen haft det daglige ansvar for WHT-Spedition A/S i Hedehusene, hvor firmaet er blandt de største aktører inden for transporten af vin og spiritus.
    Her har man til stadighed udviklet dette speciale, idet WHTS i dag tilbyder kunderne alle former for transport samt lagerhotel. Især har der været ekstra fokus på kundernes mulighed for at købe mindre partier vin fra oversøiske lande samt transport i flexitanke.
    Steen Diget Clemmensens private interesse for vinens verden kombineret med hans arbejde inden for logistik og transport af vin har givet anledning til mange spændende udfordringer, oplevelser og rejser i Europa og oversøiske lande. Herhjemme bruger han blandt andet sin fritid til fitness, cykling og golf.
    Adresse: WHT-Spedition A/S, Guldalderen 3-5, 2640 Hedehusene, tlf.: 46 59 30 30, emal: sdc@wht.dk, http://www.wht.dk.

..... ........ .... ...... .................

34/10



.........................................................................................


    Ugens vinøse billede
    Pernille Rasmussen har været på ferie i Italien, og i den lille by Certaldo besøgte hun en keramiker, der laver nogle fine propper.
    – Jeg købte et par stykker af dem, skriver hun. – Det var ikke så dyre. Faktisk kan man finde sådanne propper mange steder i Italien, hvor keramikere laver fint dekorerede fade, kopper og kander til turisterne.
    – Jeg noterede navnet på stedet. Det hedder Artesia, og på hjemmesiden La Mia Toscana er der et link (Ceramica) til værkstedet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

.............

>43


Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
................ ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    43 På den fornemme mark Assmannshäuser Höllenberg i det tyske Rheingau har Spätburgunder-vinstokkenes blade antaget efterårets farvepragt (foto: © Harro Hallmann).
    .......
    ...............
.............,,....................... ........ ........................................................



..............................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 125 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
......


Hvidvin


Purato, Catarratto / Pinot Grigio, Sicilien IGT, Italien
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Ret let hvidvin med god duft og en frisk og saftig smag. Med sin blødhed og sit fine krydderi er den glimrende til mad. Flasken har skruelåg (selv om de jo ellers er ret meget tilbage på det punkt i Italien).


Chispas, Macabeo, Cariñena, Spanien 2008
39,95 kr., Strandgården
Et virkelig godt glas hvidvin til en meget venlig pris. Vinen har en dejlig, let parfumeret duft, og den frugtagtige smag har en vis fedme. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har skruelåg.


Accuro, Sauvignon Blanc, Mendoza, Argentina 2008
85 kr.; 60 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Let, frisk og læskende hvidvin med en lille fedme. Nem at drikke.


Aurum, Jaume Grau i Grau, Chardonnay / Sauvignon Blanc, Pla de Bages, Spanien 2008
75 kr.; 71 kr. ved 6 flasker og 64 kr. ved 12, Herning Vin Import
Pæn og let hvidvin med en fint krydret duft og en frisk smag med ci-trustoner.


Leyda, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile 2008
50 kr. ved 6 flasker, Wine.dk
Frisk og ligetil hvidvin med en god smag. Flasken har skruelåg.



Rødvin


Adobe, Reserva, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile
59,95 kr., Kvickly
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den har en kompleks smag med god frugt.


Domaine de la Mordorée, La Dame Rousse, Tavel, Frankrig 2008
Klubpris ved 6 flasker: 85,39 kr.; ikke-medlemmer: 129 kr., NordicWineClub.com
Denne rosévin er med sit tørre bid oplagt en madvin. Den har en fint parfumeret duft og en smag med bred frugt og sødme.


Casa de Santar, Dão, Portugal 2006
69 kr., Portugisisk Vinkælder
Der er mørk chokolade og friske bær over duften og smagen af denne skønne rødvin. Den er behagelig tør med noter af anis til slut. Nyd den til en ret med kalv og svampesauce.


Burle, Les Pallieroudas, Gigondas, Frankrig 2007
125 kr., The Wine Company
Kraftig og flot Rhône-rødvin. Der er krudt i den – en udpræget mad-vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine de Familongue, Terrasses du Larzac, Côteaux du Languedoc, Frankrig 2006
79 kr., Rungsted Vinhandel
Der er kirsebær og grønne blade over duften af denne rødvin, mens smagen byder på moden frugt, blå blommer og en anelse lakrids.


Reverdito, Butti, Barbera d’Alba, Italien 2005
105 kr., U&Wine
Herlig rødvin, fyldig, blød og moden med saftig frugt og toner af kirsebær. Den smager simpelt hen godt.


Adam’s Cut, Shiraz / Cabernet, McLaren Vale, Australien 2004
100 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
En lækker rødvin med figner, svesker og modne blå druer i duft og smag – men også med et alkoholindhold på 15%, der så afgjort appellerer til mænd og kvinder med hår på brystet. Den vil være en perfekt ledsager til efterårets vildtkød og waldorfsalat. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel før servering.


Whistler Merlot, Barossa, Australien 2004
135 kr., Pedersborg Vin
Mørk chokolade og fine krydrede toner præger duften af denne rødvin. Smagen er silkeblød og rund, fyldig og krydret. En utrolig lækker vin, der slutter med en anelse sødme.


Ticket to Chile, Reserve, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2008
59,95 kr. ved 6 flasker, Lautia
Der er smæk for skillingen i denne flotte rødvin. Den har dejlig frugt, en god syre og fint krydderi.


Joseph, Moda, Cabernet Sauvignon / Merlot, McLaren Vale, Austra-lien 2007
199 kr., Højelse Vinkælder
Superlækker rødvin. 15%, men ikke spor sprittet. Den har en blød og ren frugtsmag med mange facetter – solbær, brombær, blomme og eukalyptus. Er det Australiens svar på Amarone?


Sanguine, Victoria, Australien 2005
149 kr., Sørensen Vin
Flot rødvin på den klassiske Bordeaux-blanding af Cabernet Sauvignon (67%), Cabernet Franc, Petit Verdot og Merlot. Den har en dejlig duft og en harmonisk og kompleks smag – selv om der unægtelig er hele 15% alkohol. Det er en vin, der kræver mad. Oplagt som julevin – den kan simpelt hen klare alt.


Fabiano, Valpolicella Classico Ripasso, Italien 2006
149,75 kr.; indtil jul: 99,75 kr., Skjold Burne
Corvina, Rondinella, Molinara, Negrara og Croatina – de traditionelle Valpolicella-druer mødes i Skjold Burnes ”eksklusive julevin”. Vinen er en meget harmonisk og kompleks vin med en dyb tone i duft og smag. En meget flot vin, der vil spille fint op til julemaden.


Medalla Real, Santa Rita, Maipo, Chile 2006
109,95 kr., Amka
Der er chokolade og kastanje med et strejf af chili over duften af denne lækre rødvin, mens smagen er tæt og fyldig med masser af moden frugt en anelse kaffe og en lang blød eftersmag. Vinens alkoholindhold på 14,5% skinner ikke igennem.


Damana, 5, Ribera del Duero, Spanien 2008
69 kr., Valuewine.dk
Kraftig og saftig rødvin. Til prisen en god madvin, der gerne må blive plasket over i en karaffel et par timer før måltidet.


Le Fou, Pinot Noir, Languedoc, Frankrig 2008
75 kr., Nordic Wine Traders
Le Fou er fransk for “den tossede” og hentyder til at enhver, der tror, at han kan fremstille en god vin på Pinot Noir-druen i Languedoc i Sydfrankrig er tosset. Vinmageren bag denne rødvin er dog ikke spor tosset. Det er en dejlig aromatisk vin med smag af blå druer og ren lakrids. Nyd den let afkølet. Vinen har skruelåg.


Ortonese, Sangiovese / Merlot, Daunia IGT, Italien 2008
39,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En udpræget mad-rødvin fra den italienske støvlehæl. Vinen har god frugt og syre, og prisen er rimelig.


Ecologica, Malbec, Rioja, Argentina 2009
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig og meget venlig rødvin på økologisk dyrkede druer. Flasken har både Fairtrade-mærke og skruelåg.


Rio Mendoza, Reserve, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2008
59,95 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Vellavet rødvin, men måske lidt vel meget ”marmelade”. En vin, som mange vil kunne lide.


Ruffino, Torgaio, Toscana IGT, Italien 2007
59,95 kr.; i denne uge (uge 45): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Til tilbudsprisen en pæn og rar rødvin. En god hverdags-rødvin.


Domaine Denise Amiel, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
69,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
God og vellavet Rhône-rødvin, der smager godt – til mad.


Elsa Bianchi, Syrah, San Rafael, Mendoza, Argentina 2008
69,95 kr.; i november: 33 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
En rødvin med frugt og sødme – en fyldig og venlig vin, som mange vil kunne lide. Og november-prisen er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.


Marquis de Pez, Saint-Estèphe, Frankrig 2004
149 kr.; i resten af året: 99 kr., Stokholm Vinimport
En lidt enkel og saftig rødvin med en ren frugtsmag og god syre.


Plaisir de Noël, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2009
47,50 kr., Sigurd Müller
Igen i år usender det gamle vinfirma i Ålborg sin julevin sammen med en julebog – i år hedder bogen ”Jul på den gamle herregård”, og man får bogen, hvis man køber 12 flasker af vinen. Og hvordan er så vinen? Den er en enkel rødvin med en pæn kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


......
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.