Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 46
Fra 9. november til 15. november 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 43, ,,,,,,VinAvisen uge 44,,,,,,,,VinAvisen uge 45
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.....,.....  .....

46-47


....,.....  ..............
Vinen, der blev trukket tilbage
I uge 40 fortalte vi, at Gobi’s Peter Sick havde fået en henvendelse fra konsortiet i Valpolicella, der advarede firmaet og dermed SuperBest om ikke at sælge en Amarone, "Castello Venezi", før en undersøgelse om vinens ægthed var færdiggjort.
Gobi reagerede helt korrekt ved under ingen omstændigheder at ville sælge en vin, der kan sås tvivl om. Firmaet fulgte derfor konsortiets advarsel; det fik vinen trukket tilbage fra forretningerne og bad leverandøren om at afhente den.

Hvordan kunne I dog gøre det?
I onsdags blev vi her på VinAvisen ringet op af en journalist på JyllandsPosten, der stillede det inkvisitoriske spørgsmål:
– I har i uge 6, 2008, anmeldt denne vin og givet den fem stjerner. Hvordan kunne I dog gøre det?
Vores svar, som han forhåbentlig bringer videre, lød: – Fordi vi åbenbart syntes, at vinen smagte godt. Det er ganske umuligt at smage, om der er kommet forkerte druer i en vin – hvilket den danske importør jo heller ikke har kunnet.
Vi kunne have tilføjet, at flere andre vinskribenter også har givet vinen en positiv omtale. Det vil man kunne konstatere ved at google på navnet Castello Venezi.

En ekstra skrue
EkstraBladet giver den snart gamle sag en ekstra skrue. Rubrikken lyder: SuperBest sælger fupvin på dyre flasker (nåh, flaskerne var nu faktisk meget billige).
Og manchetten lyder: Supermarkedskæden SuperBedst beskyldes nu for at have ført kunderne bag lyset og skaffet sig en uretmæssig fortjeneste ved at fortynde dyr Amarone-vin.
Vi ser det for os, hvordan de står henne i supermarkedet og fortynder noget Amarone! Gad vide, om avisen overhovedet har sat sig ind i, hvordan italienerne har fuppet, eller bare skriver noget, der skal lyde sensationelt.
Ifølge B.T. har kædens 220 butikker siden 2007 solgt over 100.000 flasker Amarone-vin. Gobi har siden september sendt 30.000 flasker retur til producenten, og i forretningerne har der siden 28. september været skiltet med, at kunderne kan få pengene retur. (fortsættes).
....,.....  ............

46-47


....,.....  ............
Oppe på dupperne
Det er godt, at der står blæst om disse fupvine. Amarone, Barolo og Brunello er blevet kendte brands, som en masse mennesker går efter, og det har naturligvis medført, at smarte folk prøver at score kassen ved at fremstille vine, der ikke overholder appellations-reglerne.
De italienske vinavlerforeninger – konsortierne – er meget oppe på dupperne i disse sager, og det samme er det italienske landbrugsministerium og landets kontrolmyndigheder. Alle parter er meget bevidste om, at indarbejdede vinnavne – faktisk internationale brands – kan lide skade, hvis forbrugerne får mistillid til dem.
Kun er det trist og uretfærdigt, at danske indkøbere – trods dygtighed og al forsigtighed – bliver hængt ud i visse medier som væmmelige skurke, der "fortynder" Amarone-vin.

Vil du fortsat købe Amarone?
Hvordan stiller VinAvisens læsere sig til købet af Amarone efter de seneste skandaler? Vi lader det komme an på en lille meningsmåling.
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen senest nu på fredag d. 13. november. Resultatet bringer vi i næste uge.

...............,.....  ............ ....,.....


>33/09


....,.....  ............
CRAV slår til igen
I uge 13 fortalte vi om nye angreb i Languedoc fra den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole). Den gang drejede det sig blandt andet om udløsningen af en bombe ved det franske landbrugsministerium.
CRAV varslede flere attentater, og gruppen har ifølge Just Drinks holdt ord.
I sidste uge havde dens medlemmer rigtig travlt. De nåede både at brænde dæk af foran et supermarked i Coursan tæt ved Narbonne, smadre vinduerne i en butik i Carcassonne og udløse en bombe i et tappeanlæg i Servian.
CRAV anklager de franske vinhandlere og supermarkeder for at sælge vin til uhørt høje priser samtidig med, at vinproducenterne får alt for lave priser for deres vine.
..................,.....  ............


    Sterile hanmøl i vinmarkerne
    Mens bananfluerne – som vi fortalte i sidste uge – har gjort deres indtog i vinmarkerne i Oregon, hærges Californiens vinmarker af det lysebrune æblemøl. Møllene er nærmest altfortærende. De spiser ikke kun druerne, men også blomsterne og bladene på vinstokkene.
    Æblemøllene har frem for alt slået sig ned i Carneros, en af AVA’erne (American Viticultural Areas) i Sonoma.
    For at kunne komme insekterne til livs er det vigtigt, at man kender deres udbredelse og levevis, og man er derfor ifølge Winespectator i færd med at slippe cirka 4000 sterile hanmøl løs i vinmarkerne. Første hold hanmøl fløj ud blandt vinstokkene i Carneros i den forgangne uge, og forinden havde man farvet dem, så de forskere, der står bag projektet, kan kortlægge deres færden.
    Når hanmøllene opsøger hunmøllene, vil man kunne finde frem til møllenes levesteder.

...,.....  ............ ..
Antinori satser på Rumænien
Det berømte italienske vinhus Marchese Antinori ejer – sammen med den britiske vin- og spiritusimportør, Halewood International – vingården Vitis Metamorfosis i Rumænien. Nu har de to ejere frigivet deres første vin til salg, Cantus Primus årgang 2007. Vingården ligger i landets førende rødvinsdistrikt, Dealu Mare, og vinen er fremstillet udelukkende på Cabernet Sauvignon.
Cantus Primus er tappet på i alt 13.000 flasker, som i første omgang vil blive solgt i Rumænien, men inden år 2011 vil vinen også være at finde i Italien og Storbritannien. Danskerne må vente lidt endnu.

Nye marker tilplantes
Flere rumænske Antinori-vine vil højst sandsynligt følge i kølvandet. Hos Vitis Metamorfosis er man stadig i gang med at plante nye vinmarker, så man i en ikke så fjern fremtid vil nå op på i alt 106 hektar med vinstokke. Ud over Cabernet Sauvignon vil vinstokkene bære druer som Merlot, Syrah og Pinot Noir.
Ifølge Antinori har Rumænien mulighed for at blive et smørhul, når det gælder fremstillingen af rigtig god vin.
....,.....  ...............

08-07/09


.....  ...........



Modne Merlot-druer fra den gode svenske vingård Blaxsta, hvor der fremstilles både røde, hvide, søde og mousserende vine.

    Svenske vingårde som filialer
    Sverige har efterhånden en hel del vingårde rundt om i landet. Men vinproducenterne har ikke – som i de fleste andre lande – lov til at sælge deres vine ved stalddøren. På grund af svenskernes absurde monopol-politik kan man kun købe vinene hos Systembolaget.
    Hos de svenske politikere er vandene delte. Nogle mener, at det er på tide at tillade vingårdene at sælge egne vine, mens andre mener, at det vil være en alvorlig trussel mod Monopolet.
    Nu er landbrugsminister Eskil Erlandsson ifølge Alcohol Update kommet med et forslag, der går ud på, at de svenske vingårde bliver filialer til Systembolaget med ret til eget salg.
    Hvad vingårdsejerne siger til forslaget er endnu uvist.

....,.....  .................... ..........
Vin er ikke en synd
For nylig afholdtes den første udgave af World Wine Symposium i den historiske Villa d’Este i Cernobbio i Norditalien. Formålet med denne nye årlige konference er, at vinproducenter og vinhandlere fra hele verden kan mødes og udveksle ideer og tanker omkring fremtidens vinindustri.
Det er en fransk økonom og vinentusiast, Francois Mauss, der står bag konferencen. Og netop når det gjaldt de svære forhold, som den franske vinindustri befinder sig i, blev der givet råt for usødet. Det har den anerkendte britiske vinskribent Steven Spurrier, der var til stede, berettet om på sin blog.
Det var den tidligere rektor for Sorbonne-universitetet i Paris, Jean-Robert Pitte, der holdt åbningstalen. Han lagde ud med ordene "vin er ikke en synd" og tilføjede, at det ville blive svært at overbevise den alkohol-forskrækkede franske regering om disse ords sandhed.
Den absurde alkohol-politik, som regeringen har ført gennem de sidste 20 år, har bragt franskmændenes vinforbrug ned på omkring 40 liter pr. indbygger om året.

Udskift politikerne
Det hele begyndte med indførelsen af Evin-loven i 1992 – en lov som forbyder enhver alkoholreklame, der så meget som antyder, at vin eller alkohol kan være en nydelse.
Og det er en lov, som i dag bakkes ihærdigt op af anti-alkoholforeningen ANPAA (L'Association Nationale de Protection contre l'Alcool et les Addictions). Denne forening er med sit årlige budget på 66 millioner euro (cirka 491 mio. kr.) og sine 1400 ansatte yderst aktiv.
En anden af talerne under konferencen var den anerkendte franske vinskribent Michel Bettane, som sagde, at den franske regering og anti-alkohollobbyen behandler vin som et uhyre, som for enhver pris skal tæmmes.
Singapores førende vinsamler, den 80-årige Dr. Yong, var også til stede, og hans kommentar var, at enhver, der siger, at vin ikke er godt for helbredet, lyver. Og hvis politikerne ikke forstår dette budskab, bør de udskiftes.
Talerne under konferencen opfordrede til, at man motiverede de franske forbrugere til et nationalt oprør mod de vanvittige forbudsregler.
....,.....  .............,.



......................,.....  ...............,.....  ... .................. ..........................................

Bogen er fornemt illustreret med forfatternes egne farvebilleder og med nogle meget detaljerede kort. Et af billederne bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
....,.....  ............
En bibel om champagne
Mia og Mads Rudolf har skrevet en fremragende bog om champagne, "Champagnebibelen" (348 sider, 399 kr., udgivet af Forlaget Bianco Luno, der ejes af Weekendavisens journalist Poul Pilgaard Johnsen).
En bibel? Jo, det kan man faktisk godt kalde den smukke bog, for den rummer både underholdende og opbyggelige historier samt et budskab. Og budskabet er, at der laves anden topchampagne end de store indarbejdede industrivine og de berømte vine, som med kvalitet og marketing er blevet kultvine.

Boblerne fra de små vinbønder
De alternative vine kommer fra små vinbønder, der er gået i gang med selv at fremstille og sælge champagne, og dem bliver der flere og flere af.
I 1950 tegnede bønderne sig for et salg på mindre end 2,5 millioner flasker ud af distriktets samlede antal på cirka 32 millioner. Ved århundredets udgang var dette tal 40 gange større og relativt næsten tredoblet: Cirka 70 millioner flasker ud af 325 millioner.
Eller sagt på en anden måde: I 1950 stod bønderne for mindre end 8% af det samlede salg, men 50 år efter var deres andel steget til over 20% af et langt større samlet salg.

Dette er virkelig lystlæsning
Bogens indhold falder i to næsten lige store dele. Den første er en velskrevet fortælling om champagnen – vinen, distriktet, historien plus "alt det, du ikke behøver at vide". Dette er virkelig lystlæsning. Især bemærkede vi en glimrende forklaring på økologisk og biodynamisk fremstillet vin.
Den anden halvdel er fortællingerne om 29 vinbønder og deres vine. Også her får vi god besked, og efter teksten får hver vinbonde tre spørgsmål om terroir, dosage og "Hvor ville du lave vin, hvis ikke i Champagne?".
Måske ikke alle læsere vil løbe disse tekster igennem, men de vil bestemt købe nogle af flaskerne og læse om folkene, der lavede vinen.

16 vine har dansk importør
Ikke alle de 29 vinbønder eksporterer til Danmark, men bag i bogen er der en meget grundig fortegnelse over alle champagneproducenter, og her kan man se, at de 16 vine i nedenstående liste har en dansk importør. Pétillant er forfatternes eget importfirma og butik.
André et Jacques Beaufort, Krone Vin * Jean-Louis Bonnaire, Erik Sørensen Vin * Diebolt-Vallois, Theis Vine * Pascal Doquet, Vinea Nordic * Egly-Ouriet, Vinea Nordic * Jean-Pierre & Jean-Sébastian Fleury, L’Esprit du Vin * Vouette & Sorbée, Norma Vinimport * Serge Horiot, Pétillant * Benoit Lahaye, Pétillant * Aurélien Laherte, Pétillant * Jacques Lassaigne, Pétillant * Bernard Launois, L’Esprit du Vin * Georges Laval, Pétillant * David Léclapart, Pétillant * La Closerie, Pétillant * Jacques Selosse, L’Esprit du Vin.
........... ................
........................................................
15 postkort fra Halkidiki
Anker har været på vinrejse til halvøen Halkidiki i Makedonien og har sendt 15 postkort hjem. De første tre bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
...........


...........
Jordbærtræets frugter ligner ikke kun jordbær. De smager også lidt som jordbær, dog mere syrligt. Efter sigende kan man blive rundtosset af at spise for mange af dem.
...........

    4. postkort fra Halkidiki
    Brændevin på jordbærtræets frugter
    Der er et utal af brændevine og likører i Grækenland, og myndighederne synes at være ret large med, hvor mange destillereapparater, der står rundt omkring – man skal dog naturligvis have en licens.
    Under vores rundtur besøgte vi blandt andet det lille domæne Archontiko Viraggas i den gamle landsby Vrastama et stykke oppe i håndfladen over Halkidiki-halvøens midterste finger (se kortet på postkort nr. 1 i sidste uge).
    Her brænder man en spændende snaps på frugterne fra det græske jordbærtræ (Arbutus Andrachne) – vi så træet som små buske rundt langs vejene i det vildsomme bjerglandskab, men det findes især som høje træer.

...........


...........
I destilleriet laver Vassilios Heristanidis også raki og tsipouro, og til begge dele bruger han ikke kun druekvaset, men også Muskat-vinen fra domænets marker. Hans brændevine destilleres to gange............

    5. postkort fra Halkidiki
    Hotel og brænderi
    Manden, der laver brændevin på jordbærtræets frugter, hedder Vassilios Heristanidis, og sammen med sin kone, Lena Heristanidou, har han indrettet et dejligt lille hotel i de mere end 100 år gamle bygninger (bemærk, at grækerne bøjer deres efternavne efter køn).
    Vassilios er arkitekt, og han har med egne hænder skabt en enestående ramme omkring destilleriet og hotellet. Bygningerne fremtræder i den traditionelle makedonske arkitektur med indlejrede bjælker i murværket, der gør væggene jordskælvssikre, og rummene er fulde af antikviteter.
    Hotellet modtager gæster både om sommeren, når man har brug for kølighed oppe i bjergene, og om vinteren, når man kan stå på ski i det flotte landskab..

.............,.....  ............

Til_37/09


....................... . ......... ...........


...........
En snaps af Mastiha Apalarina bruges som apéritif på visse restauranter i Grækenland.
....,.....  ............

    6. postkort fra Halkidiki
    Brændevin med mastiks
    Endnu en græsk delikatesse med procenter må vi lige nævne, nemlig likøren Mastiha Apalarina fra øen Chios.
    Mastiha får sin specielle, let røgede smag af harpiks fra busken Mastiks (Pistacia lentiscus). Den gror i store dele af Middelhavsområdet, men kun på Chios kan man lave det perfekte produkt.
    Harpiksen indsamles som små dråber fra snit, som man skærer i buskens grene, og den optræder som en let klæbrig masse, der i mindst 2400 år har været brugt som tyggegummi.
    Ordet mastiks er afledt af det græske ord mastichein, der betyder "at skære tænder", eller massein, der betyder "at tygge" – vi har det også i det engelske ord masticate, der betyder "at tygge".
    Men "Chios’ tårer" kan også bruges til fernisering af malerier, ligesom skuespillere bruger stoffet til at klistre falske skæg fast.
    Igennem århundrederne har man erfaret, at mastiks er et godt middel imod mavesår, forhøjet blodtryk og kolesterol.
    I Grækenland bruger man ikke kun mastiks til likør, men også til brændevin, ligesom det indgår i en række traditionelle brød, kager og desserter. Samt i den hellige olie, der bruges til salvelse i den ortodokse kirke.

Constellation på frierfødder
Vi har tidligere fortalt, hvordan den australske afdeling af det store amerikanske vin- og spiritusfirma Constellation Brands har solgt vinhuse fra, som del af et større nedskæringsprogram.
Nu er der ifølge Decanter noget, der tyder på, at Constellation Brands i stedet forsøger at styrke sin position på den australske vinscene ved at købe en god del af aktierne i andet stort australsk vinfirma, Australian Vintage.
De to firmaer ejer hver især en række førende australske vinmærker og tegner sig til sammen for en tredjedel af al den vin, der fremstilles i Australien.
Constellation har bekræftet, at de indledende forhandlinger mellem firmaerne er i fuld gang, men yderligere detaljer vil man ikke afsløre.

Polakkerne drikker mere vin
Når polakkerne går på indkøb, lægger de stadig oftere en flaske vin ned i indkøbskurven. Fra august 2008 til juli i år blev der i Polen solgt vin for et beløb svarende til 256 millioner kr., hvilket var en stigning på 9,4% i forhold til samme periode mellem år 2007 og 2008.
Når det gælder mængden af vin, er der ifølge Vitisphere tale om en stigning på 5,1% til 98 mio. liter.
I perioden udgjorde rød- og hvidvin 58,3% af det samlede vinsalg, mens salget af søde vine – som er utroligt populære i Polen – steg med 5,9% til hele 22 mio. liter.
..........................
41-45
... .........
Tidlig høst i Rioja
Druehøsten i Rioja begyndte i Aldeanueva del Ebro den 27. august, og de sidste druer i det berømte spanske vindistrikt blev bragt i hus den 26. oktober i nærheden af byen Haro.
Og det gør høsten i år til en af de tidligste nogensinde i Riojas lange vinøse historie.
Blomstringen lå ifølge Just Drinks også ti dage tidligere end normalt, og den ualmindeligt varme sommer med temperaturer op til 37 grader var med til at fremskynde druernes modning.
I alt høstede distriktets 657 vinhuse 412,3 millioner kilo druer, hvilket var mere end sidste år og lige så meget som i 2007.
....,.....  ...................



Hanna Agostini med sin biografi om Robert Parker.

    Agostini i svindelsag
    Vi har tidligere skrevet om Hanna Agostini, der gennem en årrække var den amerikanske vinguru Robert Parkers trofaste medarbejder i Bordeaux. Deres veje skiltes i 2003, og Agostini har siden udgivet en uautoriseret biografi med titlen "Robert Parker: Anatomie d’un Mythe".
    I bogen anklager hun Parker for lidt af hvert – blandt andet for at anmelde vine, som han slet ikke har smagt.
    Bogen gav anledning til en hel del gensidig mudderkastning og sagsanlæg - som begge parter dog nu for nylig har droppet igen.
    Agostini havde tidligere været under mistanke for at have brugt Parkers brevpapir i forbindelse med økonomisk svindel, da hun fra 1999 til 2001 virkede som konsulent for den belgiske vinimportør Geens. Dengang bakkede Parker hende op, og hun klarede frisag.
    Men for et års tid siden begyndte myndighederne igen at grave i brevpapir-sagen og afslørede en langt mere omfattende svindelsag.

    En ren kvindebande
    Hanna Agostini viste sig kun at være en lille fisk. Bagkvinden i svindelsagen var Isabel Pinto, der, mens hun var administrerende direktør for Geens, havde sendt adskillige fakturaer til kunder for arbejde, der aldrig var blevet udført.
    De penge, Pinto uretmæssigt modtog, brugte hun til gaver til sin familie, og hun havde fået god hjælp til svindelen af Agostino og en tredje kvinde, Monique Caro.
    Der er nu faldet dom i sagen, og mens Pinto fik tre års betinget fængsel, fik Agostino og Caro henholdsvis et års og tre måneders fængsel, der ligeledes var betingede.

....,.....  ............
Nedgang i georgisk eksport
Georgien er et vinland – men et meget lille ét, når det gælder markedsandele, idet georgisk vin kun står for 0,3% af det internationale vinmarked.
Landet tæller i alt 218 vinhuse, men det er rent faktisk kun de 160 af dem, der producerer vin til andet end husbehov, og kun 35 eksporterer deres vin.
Og det går foreløbig kun nedad bakke for eksporten af georgisk vin.

Russerne aftager færre flasker
Nedgangen i den georgiske eksport skyldes blandt andet, at Rusland – der var Georgiens største aftagerland – importerer færre flasker end førhen. I 2006 boykottede russerne al vinimport fra Georgien, fordi man havde fundet pesticider i georgiske vine på butikshylderne i Moskva.
Selv om boykotten for længst er ophævet, er importen aldrig nået op på samme niveau som før skandalen.
I dag er Ukraine den største importør af vin fra Georgien, men landet er tynget af den verdensomspændende økonomiske krise, hvilket smitter af på mængden af importerede vinflasker.
Dog er georgisk vin så småt ved at vinde terræn i andre lande – blandt andet i Sverige og Kina, der importerer henholdsvis 40.000 og 50.000 flasker.
....,..... .....................................................

34-07/09


.,.....  ............
Spaniere er til abstrakte mønstre
Når spanske forbrugere, der ikke regelmæssigt drikker vin, skal vælge en vinflaske i supermarkedet, går de ofte efter etikettens udformning. Og ifølge en ny undersøgelse fra Universidad Autonoma i Barcelona er det ikke klassiske etiketter med billeder af vingårde på pastelfarvede baggrunde, der lokker. Forbrugerne foretrækker etiketter med abstrakte mønstre – gerne i kombinationer af brun, gul, sort og grøn.
Undersøgelsen omfattede kun spanske vine, men universitetets forskere ønsker ifølge Just Drinks at udvide den til også at omfatte andre lande og vine.
....,.....  ............


    Vi siger tillykke til Anders Søkjaer
    Den 13. november fylder Anders Søkjaer 50 år, og han kan fejres som en af dem, der sørger for, at vi får vin i glassene.
    Som ejer af speditionsfirmaet WHTS har han specialiseret sig i transport af vin og spiritus og gjort firmaet til et af Danmarks største på området.
    Som udlært speditør blev han i 1986 tilbudt medejerskab af WHTS, og tre år efter overtog han firmaet. Siden 2003 har han boet i udlandet for at udvikle firmaet yderligere, først i Bordeaux og fra 2006 i Chile. Sin runde fødselsdag holder han derfor i Santiago i Chile.
    Mere om Anders Søkjaer kan læses i VinAvisens Blå Bog.

....,.....  ............
Proppen op uden proptrækker
De fleste har sikkert prøvet det: Man er på picnic og skal netop til at åbne vinflasken (en af dem med korkprop) og opdager, at man har glemt proptrækkeren.
Men det er der råd for. Man skal bare finde hen til den nærmeste husmur og tage sin ene sko af. Hvad der så videre skal ske, kan man se på en lille film på You Tube, hvor nogle – lidt fjollede – unge franskmænd hurtigt klarer den sag.
Dog ville det jo unægtelig have været lettere, hvis flasken havde været forsynet med skruelåg …
....,.....  ............


Forside og bagside af to af flaskerne med underfundige navne, der hentyder til, hvilke retter indholdet egner sig til. Bag på vinen "Den indbagte fisk" er der en fiskekrog, mens bagsiden af "Den liggende høne" er forsynet med en fjer.

    Forsvundne får og liggende høns
    Det er ikke altid nemt at finde ud af, hvilken vin der passer til den mad, der skal på bordet om aftenen.
    Det har man forsøgt at råde bod på hos det britiske vinfirma Archer & Vine med en ny serie britiske vine med yderst opfindsomme navne.
    Vinene er tappet på flasker, der er kreeret af designeren Matt Davey og forsynet med navne, der – sammen med et par linjer tekst – henviser til den mad, vinene egner sig til.
    Flasken med rosévin er fx døbt "The Battered Fish" (den indbagte fisk), hvilket angiver, at vinen egner sig til briternes berømte fish and chips.
    Hvidvinen "The Laying Hen" (den liggende høne) skal derimod være sagen til stegt kylling, mens rødvinen "The Lost Sheep" (det forsvundne får) anbefales til shepherd’s pie – en ret af hakket kød og kartoffelmos.

....,.....  ..... ............

34/10



................
.....................

..........


    Cocktail på flaske
    Hvis man holder af vodka, icewine og Martini, så er en flaske Vice måske sagen. I denne nye spiritus forenes den søde "is-vin" med den stærke vodka og den berømte krydrede hedvin.
    Det er et af Canadas ældste vinhuse, Vineland Estates i Niagara, Ontario, der har valgt at gå nye veje og fremstille denne drik med vinhusets egen prisbelønnede Vidal Icewine som en af ingredienserne.
    Vice bør serveres godt afkølet - fx som en cocktail før maden.

.........
Smagningen af madeira
Vi er stadig i gang med en smagning af madeira, hvor vi smager såvel tørre, halvtørre, søde og halvsøde udgaver. Importører er velkomne til at sende flasker - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.
Til denne uge har vi smagt to madeira’er, og disse samt de efterfølgende anmeldelser vil blive lagt ind på en særlig side.
......

Henriques & Henriques, Finest Medium Rich, 5 Years Old, Madeira, Portugal
74,95 kr., Amka
Der er nødder i duften af denne koncentrerede madeira, mens smagen er krydret med strejf af mørk karamel og figner. Den smager dejligt, som den er, men vil også være sagen som ledsager til en nøddekage.


Borges, Medium Sweet, Madeira, Portugal
65 kr., ViniPortugal
En udmærket halvsød og middel fyldig madeira med noter af modne grønne druer. Den slutter med et lille bittert bid.
.........
...........,,.............

>43


......
..........
....................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Wineimporters har optaget importen af vine fra to italienske vinhuse: Gianfranco Fino i Manduria og Volpe Pasini i Fruili.
    * World of Wine har overtaget importen af vine fra Domaine Gerovassiliou på halvøen Halkidiki i Grækenland.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra Domaine La Bastide Saint Dominique-Chateauneuf du Pape og Domaine Cros du Romet i Côtes du Rhône.
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vinene fra de italienske vinhuse Zisola på Sicilien og Candido i Salice Salentino i Puglia.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Ib Bergkjær (f. 1967) var som fjortenårig ligeglad med knallert og stereoanlæg. Vin var hans altoverskyggende lidenskab. Den blev vakt i den lokale vinhandel i Nørresundby, hvor han arbejdede som medhjælper efter skoletid.
    Det hændte, at aflønningen fandt sted i form af flasker, så der var rig lejlighed til at smage på de ædle dråber.
    Ib Bergkjær voksede op hos sine bedsteforældre, der nok undrede sig lidt over knægtens begejstring for vin. - Du er bindegal, lød det fra hans bedstefar, da han investerede i en dobbeltmagnum Mouton Rothchild 1982 til 3200 kr.! Han var da seksten år gammel.
    At Ib Bergkjær som voksen skulle arbejde med vin, var oplagt. I dag har han været tilknyttet Sigurd Müller Vinhandel i 23 år. Han kom til det gamle vinfirma i Aalborg med en uddannelse som kontorassistent i bagagen og har siden været gennem næsten samtlige jobfunktioner inden for husets fire vægge. Han begyndte som lagerekspedient – og avancerede med tiden til salgs- og indkøbschef. Og i år overtog han posten som administrerende direktør efter Regner Jensen.
    Vin spiller også hovedrollen, når det gælder fritidsinteresser. Fransk vin er favoritten, og ferierne sammen med hustruen går derfor ofte til Bourgogne, Rhône eller Bordeaux.
    Der bliver dog også tid til at kokkerere – en anden af Ib Bergkjærs lidenskaber. Og så har ægteparret købt et gammelt hus fra 1910, der kræver en kærlig hånd – noget, der tager en hel del tid.
    Adresse: Sigurd Müller Vinhandel A/S, Otto Mønstedsvej 2, 9200 Aalborg SV, tlf.: 98 18 50 99, fax: 98 18 81 65, e-mail: ib@smv.dk, www.smv.dk.

..... ........ .... ...... .......



................................................ ..................


    Ugens vinøse billede
    Jess Thorsen ser noget symbolsk i dette billede, som han tog i Bourgogne: Hvad ligger der for enden af regnbuen?
    Det med guldskatten for enden af regnbuen er vist egentlig en påstand, som strammer fra gammel irsk folketro, og det kan irerne jo sagtens påstå. Regnbuen har jo ikke nogen ende, som man kan gå hen til og grave skatten op.
    – Men her er der en skat, hvor regnbuen ender, nemlig marken Romanée-Conti, skriver Jess Thorsen, – marken med verdens dyreste vin. Marken er kun på 1,81 hektar og dermed en af de mindste appellationer i Frankrig, og af dens Pinot Noir-druer bliver der mindre end 5000 flasker om året. Jo, der er skam guld for enden af regnbuen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

......
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
................ ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    44 Ifølge den nye bog ”Champagnebibelen” er den berømte Cramant-skråning formodentlig noget af den dyreste landbrugsjord i verden (foto: © Mia og Mads Rudolf).
    .......
    ...............
................

33/09


.......................,.....  .............................. .,.....  ...,.....  .....
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 115 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.......


Hvidvin


Triade, Puglia IGT, Italien 2008
69 kr., U&Wine
Navnet er Triade – i dette tilfælde ikke en kinesisk mafia, men en gruppe af tre, nemlig de tre syditalienske druer Fiano, Falanghina og Greco. Hvidvinen har en kraftig duft og en lækker, let krydret smag med en vis fedme. En glimrende madvin.


Domaine de Pellehaut, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2008
59 kr., Wine.dk
Syv forskellige druer mødes i denne hvidvin, og tilsammen giver septetten en meget dejlig duft og en hammergod smag med mange facetter. Og alt det lækre er bevaret under skruelåget.


Jaume Grau i Grau, Picapoll, Pla de Bages, Katalanien, Spanien 2008
90 kr., 86 kr. ved 6 flasker, 77 kr. ved 12 flasker, Herning Vin Center
En tør hvidvin med god fylde og toner af fennikel i duft og smag. Prisen gør ondt.



Rosévin


Bartolo, Monastrell, Rosé, Jumilla, Spanien 2008
49 kr.; 41,67 kr. ved 12 flasker, Valuewine.dk
Let rosévin med en lys rubinfarve i glasset og god bærsmag med tilpas syre i munden.



Rødvin


Majnoni Guicciardini, Chianti Superiore, Italien 2007
75 kr., Carlo Merolli
Herlig rødvin på økologisk dyrkede druer. En vin helt i top med god frugt og bløde tanniner.


Fontenera, Negroamaro del Salento, Puglia, Italien 2008
45 kr., Nordic Wine Traders
En dejlig og uhøjtidelig rødvin med masser af bærsmag. Den er saftig og mild, rund og blød og vil egne sig fint til en pastaret. Den sidste stjerne for prisen.


Le Strette, Vigneto Pezzole, Barbera d’Alba, Italien 2006
89,95 kr., Brdr. D’s Vinhandel
En ret let rødvin, der ganske enkelt smager godt. Den er saftig og med god balance mellem frugt, syre og sødme. En god Barbera.


Epsilon, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2007
150 kr.; 120 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Fantastisk flot rødvin med en kompleks krydret duft og en bred, harmonisk smag. Flasken har skruelåg.


Domaine des Pères de l’Église, Heritage, Châteauneuf du Pape, Frankrig 2007
298 kr.; 250 kr. ved 2 flasker, Bisgaard Vinhandel
Brødrene Serge og Jean-Paul Gradassi har lavet denne fortræffelig rødvin med druer fra deres ældste vinstokke. Vinen er kraftig (15%), afrundet og lækker med en varm frugtsmag, krydderi og fin sødme. En nydelse til en lige så kraftig ret.


Tarapacá, Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2008
75 kr., før jul: 69,75 kr., Skjold Burne
Årets julevin fra Skjold Burne er en fortræffelig rødvin, der breder sig i munden med blødhed, mange facetter og en syre, der får vinen til at træde i karakter. God til julemaden – selv rødkålen vil den kunne klare.


Return of the Living Red, Redhands Studio, McLaren Vale, Australien, Non-Vintage
395 kr., Skovgaard Vine
En højst mystifistisk rødvin: Forseglet med blodrød lak, med kodenavn Zombie og vedhæftet mærkelige anatomiske kort i en snor. Dertil en bagetiket, der taler om en vin af mareridtsagtige proportioner, tykkere end blod, med mere krop end et lighus og mere tannin end en mundfuld fiskekroge. Jamen, altså! Halloween. Men smagen er simpelt hen fantastisk, fyldig og harmonisk med mange facetter, mørke bær og krydderier.


La Ferme du Mont, Le Ponnant, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2006
99 kr.; indtil nytår: 79 kr., Stokholm Vinimport
Denne rødvin har fået udmærkelsen ”Den franske Lilje”, og det har den fortjent. Den er meget vellavet med god frugt, en masse krydderi og tilpas syre. En harmonisk vin.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2008
55 kr., The Wine Company
Superlækker rødvin, enormt saftig og harmonisk. Elegant. Og billig – en rigtig god vin til prisen.


Cuvée les Cassanets, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
79 kr.; året ud: 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Efter at saften har lejret sig blødt på tungen kommer en buket af krydderier. Sådan er denne rødvin.


Saint Romanée, Vin de Pays de la Drôme, Frankrig 2007
85 kr., 75 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Fyldig og harmonisk rødvin med god frugt. Udpræget en vin til en tyk kotelet, hvor fedtet syder i grillen … lød det med mundvand fra smagepanelet.


Adobe Reserva, Carmenére, Emiliana, Colchagua Valley, Chile 2008
59,95 kr., Kvickly
En ualmindelig dejlig rødvin på Chiles nationaldrue Carmenére. Den er fuld af frugt, læskende og med en fin balance mellem frugtsødme og tørhed.


Purato, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2008
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Mums, hvor er det en lækker rødvin. Den er meget harmonisk, varm og rund med en fyldig smag af frugt og et fint strejf af sødme. Eftersmagen er blød og lang. En rigtig god vin til prisen. Flasken har skruelåg.


Domaine Léon Barral, Jadis, Faugères, Frankrig 2006
149,95 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Ret spændende rødvin, let parfumeret – måske lidt i retning af kanel eller vanilje. En avanceret vin, som nogle måske vil vige tilbage fra. Helt almindelig er den ikke.


Plaisir de Merle, Malbec, Paarl, Sydafrika 2007
149,95 kr., Amka
Denne rødvin smager ganske godt. Den er blød, fyldig og umiddelbart lækker. Den har krydderi og sødme. Men prisen gør lidt ondt.


Munari, Schoolhouse Red, Shiraz / Viognier, Heathcote, Victoria, Australien 2005
140 kr., Sørensen Vin
Dybrød og kraftig rødvin med fyldig frugt og krydderi. En pågående vin, der skal skænkes til mad, som vil noget – intet lettere end peberbøf.


Lake’s Folly, Cabernets, Hunter Valley, Australien 2006
385 kr.; 375 kr. ved 12 flasker, Solarex
En let rødvin med et ret enkelt smagsbillede og en markant syre. Panelet lå markant under i bedømmelsen af prisen.


Kangarilla Road, Cabernet Sauvignon, McLaren Vale, Australien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kraftig rødvin med et ret smalt billede af druen – udpræget solbær. Flasken har skruelåg. Prisen gør ondt.


Lorca, Fantasía, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2008
80 kr., Malbeck
Rødvin i god balance med et godt billede af Cabernet-druen. En pæn hverdags-vin. Prisen gør lidt ondt.


Les Saintpierre, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2007
159 kr., Rungsted Vinhandel
Kraftig og krydret rødvin med en markant citrussyre. En madvin, der kræver en lige så kraftig ret.



Sød Vin


Graham’s, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2003
129,95 kr.; indtil jul: 99,95 kr., H.J. Hansen
Lækker og blød portvin med god frugt og dejlig sødme.


Tadío Otoñal, Santa Florentina, Torrontés, Vino Blanco Dulce Natural, Rioja, Argentina 2005
49,95 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Philipson Wine
Dulce – sød – men ikke sliksød. Den har frisk frugt og en god syre, der afbalancerer sødmen. Kvaliteten er i overensstemmelse med prisen.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.