Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 4
Fra 25. januar til 31. januar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 1, ,,,,,,VinAvisen uge 2,,,,,,,,VinAvisen uge 3
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.,....... ... ... .,.......... . .,...



. .,............ .,.......... . .,....
Forbruget af vin stiger
Vinexpo Asia-Pacific – den asiatiske udgave af den berømte vinmesse i Bordeaux – finder sted i Hong Kong fra den 25. til 27. maj.
Nu, et godt stykke tid før messen åbner, har arrangørerne fået lavet en undersøgelse, der stiller skarpt på vinforbruget på verdensplan fra 2009 til 2013. Og den byder på flere interessante oplysninger.
Det globale forbrug af vin forventes at stige med 0,6% om året i de næste tre år. Amerikanerne vil med en stigning på 7% tegne sig for det største vinforbrug i verden i 2013, mens forbruget i Europa forventes at falde med 0,7%.

Størst forbrug i Hong Kong
Asien vil blive en stadig større medspiller på den internationale vinscene. Hvis alt går vel, vil forbruget her stige med hele 25% i de kommende tre år til 1,3 milliarder liter vin. I værdi er der tale om en stigning fra et beløb svarende til cirka 25 milliarder kr. i 2009 til 33,8 mia. kr. allerede i 2011.
Men trods den store stigning i forbruget er der alligevel lang vej, før Asien når op på siden af vinforbruget i de fleste af verdens øvrige vindrikkende lande.
I Hong Kong, som er det sted i Asien, hvor der drikkes mest vin, ligger det årlige forbrug i dag på cirka 3,3 liter pr. indbygger. I Storbritannien fx ligger det på 23 liter pr. indbygger.
. .,............ .,.......... . .,....


    Godt gang i champagne-salget
    Krisen har kradset. Og det er blandt andet gået ud over salget af champagne. Når forbrugerne har villet udbringe en festlig skål, har de ofte set sig om efter andre og mindre kostbare bobler.
    Sådan har det også forholdt sig herhjemme, men en ny opgørelse fra Irma tyder på, at der nu er ved at komme nye bobler på vinsuppen.I sidste halvdel af december steg salget af champagne i Irma således med 52% sammenlignet med samme periode i 2008. For andre boblevines vedkommende var der ligeledes en stigning på 8%.
    Som supermarkedskædens indkøbschef, Hans Christian Ipland, siger:
    – Vi oplevede en vending i kundernes indkøbsvaner i slutningen af året, hvor den gode smagsoplevelse igen blev prioriteret over den lavest mulige pris. Det tegner lovende for 2010.

. .,............ .,.......... . .,...



. .,............
Mulig svindler på spil
I uge 12 2009 fortalte vi om Niklaus B. Sonne fra Multi-Invest Danmark, der pr. telefon havde fået en større ordre på levering af vin fra en engelsktalende herre.
Leveringen skulle ske hurtigst muligt, og vinen skulle sendes til London. Kunden havde arrangeret et bryllup i weekenden, og det var kikset med den oprindelige vin-leverance.
Det viste sig, at der højst sandsynligt var tale om et fupnummer, hvor manden forsøgte at franarre Niklaus B. Sonne en række kostbare vine.
Nu har en vinhandler i Østjylland (som ønsker at være anonym) været udsat for noget, der i høj grad også ligner et forsøg på svindel. Og han vil derfor gerne advare andre vinhandlere og -importører mod lignende forespørgsler.

Mystisk ordre
Den østjyske vinhandler blev ringet op af en mand, som havde brug for en palle vin i prisklassen 30 til 50 kr. leveret hurtigst muligt. De i alt 600 flasker skulle efterfølgende sendes til Jamaica. Vinhandleren fortæller:
– I første omgang undrede jeg mig over, at kunden ikke købte vinene lokalt på Jamaica i stedet for først at få dem leveret i Danmark.
– Men til det oplyste han, at han havde fået min forretning anbefalet af sin bror.
– Jeg sendte et tilbud på leverancen, og få timer efter fik jeg ordren bekræftet.
– Det var naturligvis glædeligt, men jeg var stadig lidt mistænkelig og kontaktede min bank for at høre, om jeg på en eller anden måde kunne sikre mig, at jeg fik betaling for denne – i mit lille firma – store enkeltordre.

Pas på derude
Banken tjekkede kundens CVR-nummer og anbefalede, af forskellige årsager, vinhandleren at udvise den største forsigtighed.
Han bad derfor kunden om at forudbetale 75% af fakturabeløbet inden leverancen af vinen og resten otte dage efter levering.
Dette lovede kunden – mundtligt – at klare, inden der var gået en uge.
Det var i midten af december.
Vinhandleren har endnu ikke set skyggen af pengene – og har derfor heller ikke leveret de mange hundrede flasker. Når han ringer til manden for at høre, hvornår han modtager beløbet, får han alle mulige søforklaringer.
Verdens sidste svindler er ikke født. Så pas på derude.
.,.......... . .,.... .,............ .,.......... . .,...



. .,............ .,.......... . .,... .,.......... .,........
Asiatere med alkohol-allergi
At vi kan nyde vin, øl og spiritus skyldes blandt andet et særligt enzym, aldehyd dehydrogenase 2 (ALDH2), som vi mennesker producerer, og som er i stand til at nedbryde de skadelige stoffer i alkoholen.
Nogle mennesker fremstiller dog, via en genetisk mutation, en inaktiv form af dette enzym, hvilket medfører, at de ikke kan tåle alkohol. Det gælder blandt andet omkring 40% af alle asiatere.
Når folk med alkoholintolerance drikker fx vin, får de heftig ansigtsrødmen, bliver dårlige og får en hurtigere hjerterytme.

Opdagelse kan udrydde problemet
Nu har forskere fra Indiana University School of Medicine i samarbejde med National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAAA) gjort en opdagelse, som højst sandsynligt med tiden vil kunne udrydde alkoholintolerance.
Forskerne har identificeret et molekyle, Alda-1, som – når det tilføres det inaktive enzym – aktiverer det, så enzymet kan nedbryde alkoholen nøjagtig som hos mennesker, der kan tåle alkohol.
Man håber nu på i en ikke så fjern fremtid at kunne udvikle opdagelsen til en effektiv medicin.
. .,............ .,.......... . .,...



Så smukt er der i Central Otago, hvor man finder New Zealands højest beliggende vinmarker. Foto: Cowa.org.nz.

    Newzealandsk appellation
    New Zealand har mange både berømte og mindre berømte vindistrikter. Men noget egentlig appellationssystem med geografisk afgrænsede vindyrkningsområder har landet aldrig haft.
    Ifølge vinproducentforeningen New Zealand Wine Growers har dens medlemmer gennem de sidste tyve år fået en stadig større viden om, hvilken rolle jordbundsforholdene i de enkelte områder spiller for netop deres vine. Interessen for at indføre en eller anden form for appellation har derfor ligeledes været stigende.

    Med Bourgogne som forbillede
    Nu er foreningen ved at udarbejde en appellation for Central Otago, verdens sydligste vinproducerende område. Målet på længere sigt er et appellationssystem, som gælder for hele New Zealand.
    Forbilledet er intet ringere end Bourgognes gode gamle appellationssystem.
    For et år siden besøgte et hold europæiske vinspecialister nemlig Central Otago for at fortælle om det franske system og komme med ideer til, hvordan det kunne overføres til den newzealandske vinverden. Og det faldt i god jord.
    Der vil dog ikke blive tale om en direkte kopiering. Hos New Zealand Wine Growers er man ikke i tvivl om, at man kan lære meget af erfaringerne fra den gamle verdens vinlande. Men man vil samtidig også forsøge at undgå alt det ved et sådan appellationssystem, som kan virke forvirrende på forbrugerne.

.. ......... . .,........ .,.......... . .,.........

34/10



.......
. .,............ .,.......... . .,.........  .............. .,..
20 postkort fra Portugal
I november var Anker på vinrejse i Portugal, først og fremmest for at besøge vingårde i regionen Alentejo. Turen resulterede i 20 poskort, som vi sender i denne og de følgende uger. Her kommer de første tre.
...........


...........
Den lysere røde farve viser hele Alentejo, hvor man kan lave en Vinho Regional. I de i alt otte områder med den mørkere farve kan man lave Alentejo DOC.
...........

    1. postkort fra Portugal
    På den anden side af Tejo
    Vi ser flere og flere vine fra den portugisiske region Alentejo. Ikke så mærkeligt, for regionen er meget stor, og man er begyndt at lave glimrende vine på dens magre jord.
    Navnet Alentejo kan oversættes ved "på den anden side af Tejo-floden"; og floden Tejo (eller Tagus) er den, der kommer inde fra Spanien og flyder ud i Atlanterhavet nede ved Lissabon. Den er den iberiske halvøs længste flod.
    Vine, der fremstilles i hele det store område kan have appellationen Vinho Regional Alentejano, men i otte mindre områder kan man lave Alentejo DOC.
    De otte områder er Portalegre, Borba, Redondo, Évora, Reguengos, Granja-Amareleja, Moura og Vidigueira. Producenterne kan skrive disse navne på deres etiketter, men de fleste foretrækker at skrive Alentejo DOC. Det er navnet, de ønsker at få slået fast som et tegn på kvalitet.

...........


...........
En anden meget smuk by, hvor man også kan overnatte, er Vila Viçosa. Her ligger en fornem pousada indrettet i et gammelt kloster.
...........

    2. postkort fra Portugal
    Den gamle by Évora
    Vil man udforske Alentejo, er det en god idé at slå sig ned i byen Évora, 130 km fra Lissabon, en dejlig by med flere gode restauranter. Dens historie går helt tilbage til Romertiden – mellem dens gamle hvidkalkede bygninger står ruinen af et romersk tempel, og byen er med på Unesco’s liste over verdensarven.
    Og vil man udforske områdets vin, bør man gå ind på turistkontoret i Évora og blive oplyst om områdets tre vinruter, Rotas dos Vinhos do Alentejo. Adressen er Praça Joaquim António de Aguiar 20-21.
    Den nordlige vinrute er São Mamede-ruten, den midterste er den historiske rute og den sydlige Guadiana-ruten.
    I byen Évora kan man blandt andet besøge vinhuset Fundação Eugénio de Almeida med en gammel vinpresse fra 1775. Et andet gammelt vinhus i byen er Jorge Manuel Ferreira Martins.

............... . .,.........

33/09


. .,............ .,.......... . .,...


...........
En korkeg skrælles hvert tiende år for sin bark, og på det nøgne træ males så årstallet med rød maling.
...........

    3. postkort fra Portugal
    Korkegenes land
    Alentejo er et stort land – og et ret tomt land. Området dækker en tredjedel af Portugal, men der bor kun en tyvendedel af landets indbyggere i det.
    På vejen fra Lissabon til Évora kommer man igennem verdens største skov af korkege, og senere på turen rundt i Alentejo vil man se masser af enkeltstående træer på de store vidder med den ofte røde jord.
    Nogle steder er korkegene omgivet af flokke af sorte grise, der flygter i en sky af støv og grynt, hvis man kommer for tæt på. For at kunne levere den lækre porco preto-skinke skal grisene være fodret med agern fra korkegene.
    Det er i Alentejo, at korkpropperne gror. Den portugisiske korkindustri er meget stor, og Portugal er ikke stedet, hvor man skal begynde at diskutere skruelåg. Det finder portugiserne ganske unationalt.
    For nogle år siden gik tre portugisiske vinproducenter over til skruelåg. Det varede kun seks måneder; så måtte de gå tilbage til korkpropperne igen.

.,............ .,.......... . .,...
Ny festival indtager Nordsjælland
Nordsjælland er et smørhul, når det gælder god vin og delikatesser. Og den 17. april, når dørene slås op for den første udgave af Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival, bliver der mulighed for at smage på en lang række af lækkerierne.
Under festivalen, der foregår i Støberihallen i Hillerød, vil de nordsjællandske vinimportører, vinforretninger og butikker byde på alt lige fra vin og olie til chokolade, pølser og brød.
Repræsentanter fra de efterhånden mange vingårde, der findes i Nordsjælland, vil også være til stede og skænke egen produktion i glassene.
Der er ingen tvivl om, at alle sejl bliver sat til under den nye festival. Arrangørerne bag den er nemlig Steen H. Rasmussen og Lars Møller fra The Wine Company – de samme, som hvert år med stor succes afholder den populære Rhônefestival i Dansk Vincenter i Avedøre.
Man kan læse mere om Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival – samt købe billetter til arrangementet – ved at klikke her.
..........

>43


... .,.......... . .,.........


Østrig laver ikke bare dejlige vine, men er bestemt også et besøg værd. Her ses en af de stejle vinmarker i Steiermark. Foto: ÖWM, Faber.
    Østrigsk vin hitter
    Det er som om, den økonomiske krise er gået ram forbi, når det gælder eksporten af østrigsk vin. Mens mange andre vinlande kan melde om en nedgang i vineksporten, så kan Østrig prale af en fremgang i 2009 på 8,3% i volumen i forhold til året før. I værdi nåede eksporten næsten op på rekorden fra 2008, nemlig 112 millioner euro (cirka 834 mio. kr.).
    Det er ikke mindst de to største aftagerlande af østrigsk vin, Tyskland og Schweiz, der tegner sig for stigningen. Til Schweiz har østrigerne i 2009 eksporteret hele 17,3% mere vin, mens stigningen i eksporten til tyskerne lød på 8,4% – hvilket er bemærkelsesværdigt, da Tyskland faktisk havde en nedgang i den samlede vinimport.
    Det betyder også, at Østrig – når det gælder hvidvin – har overhalet Frankrig og nu ligger på en tredjeplads på listen over markedsandele på det tyske vinmarked. Førstepladsen og andenpladsen indtages af henholdsvis Tyskland selv og Italien.

    Flere østrigere i Systembolaget
    Også i Sverige har østrigerne haft stor succes i det forgangne år. Ifølge www.wownews.se er der tale om en stigning i importen af østrigsk vin på hele 58,5% i forhold i 2008. Og det er den største stigning overhovedet inden for al den vin, som svenskerne importerede i 2009. Østrig ligger dermed på en fjortende plads på listen over vinlande, der fylder mest på hylderne i Systembolaget.
    At østrigsk vin vinder terræn såvel i Sverige som i andre lande skyldes blandt andet den meget store høst i 2008, som har gjort det muligt at eksportere langt flere flasker.
. .,............ .,.......... . .,...
Paterson har fået sin vilje
Vi har tidligere fortalt om New Yorks guvernør, David Paterson, som ønskede at tillade salg af vin og spiritus i statens 19.000 supermarkeder – noget der er tilladt i 35 andre amerikanske stater.
Patersons kom derfor med et lovforslag, der dog vakte alt andet end begejstring hos New Yorks 2400 vin- og spiritusforretninger, som hidtil har haft eneret på vinsalget.
Det endte med, at guvernøren lagde lovforslaget på hylden – dog kun for en kort bemærkning. For nylig blev en ny lov, som tillader salg af alkohol i supermarkederne, vedtaget i hu og hast.
Der er nemlig rigtig mange penge at hente til den slunkne statskasse i form af de afgifter, som supermarkederne skal betale for salget. Guvernøren forventer, at afgifterne vil indbringe staten omkring 92 millioner dollars (487 mio. kr.) om året.

Plastre på såret
Paterson har dog forsøgt at gøre loven mere appetitlig for vin- og spiritusforretningerne, blandt andet ved at tillade dem at åbne mere end en forretning på den ene licens, som det er muligt at få som spiritushandlende i New York.
Det betyder, at forretningerne nu kan åbne kæder og dermed bedre kan klare sig i konkurrencen med supermarkederne.
Desuden har vin- og spiritusforretningerne – også som noget nyt – fået lov til at sælge direkte til statens mange restauranter.
Der er dog langt fra enstemmig glæde blandt forretningsejerne – en hel del af dem mener ikke, at Patersons "plastre på såret" kan måle sig med det økonomiske tab, som de vil lide, nu hvor supermarkederne hugger en stor del af deres omsætning.
Vin- og spiritusforretningerne dannede sidste år deres egen sammenslutning, "Last Store on Main Street", som er et talerør for deres utilfredshed. Herfra lyder det, at den nye lov vil medføre, at mere end 1000 små forretninger vil risikere at skulle dreje nøglen om – hvilket igen vil resultere i 4500 flere arbejdsløse. Tallene har sammenslutningen fra en undersøgelse foretaget af Cornell University.
.... . .,.......... ... .,.......... . .,........ .,..



. .,............ .,.......... . .,... ... .,.......... . .,........


Vinhuset Glenora Wine Cellars har sat en karikaturtegning af Mark Twain på etiketten af deres nye vin. Og selvfølgelig har han sin uundværlige cigar i munden. Om han også holdt af vin, melder historien ikke noget om.
    Mark Twain på etiketten
    I år er det 175 år siden, den berømte amerikanske forfatter og humorist Mark Twain blev født – og 100 år siden, han døde. Og det bliver markeret fra og med april 2010 med masser af festivitas, ikke mindst i og omkring byen Elmira i staten New York, hvor mange af Twains litterære værker blev til.
    Også vinhusene fejrer ham – blandt andet Glenora Wine Cellars, der ligger lige uden for Elmira. Vinhuset har valgt at lave en ny Riesling med en festlig karikaturtegning af Twain på etiketten.

    ”Mærke to”
    Navnet Mark Twain er i øvrigt ikke forfatterens rigtige navn. Samuel Langhorne Clemens, som han hed, voksede op ved Mississippi River, hvor han hver dag hørte råbet ”Mark Twain” fra dampskibene.
    Ombord på skibene var der en mand med et reb, hvorpå der var en række knuder. Ved at sænke rebet ned i vandet og dernæst tælle knuderne, kunne han se, hvor dybt der var, så man var sikker på ikke at støde på grund. Manden råbte så mærket på rebet til resten af besætningen. "Mark Twain" betød "mærke to".
    Da Samuel Langhorne Clemens skulle finde på et kunstnernavn, lå det lige for.
...............
Intet blåt stempel i Californien
Mange californiske vinhuse har indført økologisk dyrkning af druer og tænker i det hele taget i miljømæssige baner.
Et blåt stempel som "grønt vinhus" findes dog ikke i Californien. Det er op til ejeren selv at bedømme, hvor miljømæssigt korrekt hans vinhus er.
Der er dog hjælp at hente i en af myndighederne udarbejdet – og meget lang – liste over gode miljømæssige tiltag.
Men selv om vinhuset opfylder nok så mange af punkterne på listen, vil det ikke kunne opnå et vin-certifikat, som kan bruges fx med henblik på markedsføring.

Mulighed for certificering
Måske er denne situation snart fortid for de mange hel- eller halv-grønne vinhuse.
Nu har California Sustainable Winegrowing Alliance, der er stiftet af vinproducentforeningen California Association of Winegrape Growers, nemlig lanceret et certificerings-program, som vinhuse, der har lyst, kan følge.
For at et vinhus skal kunne opnå certifikation som miljørigtig virksomhed, skal det opfylde 58 grønne krav, hvilket omfatter alt lige fra brugen af ukrudtsmidler til genbrug af korkpropper.
Samtlige tiltag skal ifølge San Francisco Chronicle ikke søsættes på én gang, men alle skal de være realiseret inden for en kortere årrække.
For første gang nogensinde bliver det heller ikke op til vinproducenterne selv at vurdere, hvor grønne deres vinhuse er blevet. En uvildig inspektør vil tage sig af bedømmelsen – og i sidste ende af certificeringen.

Gallo som prøvekanin
I første omgang søsætter man et pilotprojekt, hvor sytten vinproducenter som prøvekaniner skal følge certificerings-programmet.
Både store og små producenter har meldt sig, og listen tæller blandt andet førende vinfirmaer som Gallo, Diageo og Constellation.
En del vinproducenter stiller sig dog skeptiske overfor det nye certificerings-program. De mener ikke, at de krav, der skal opfyldes er strenge nok – der skal langt mere til, hvis certificeringen skal vinde anerkendelse på de eksportmarkeder, hvor man har langt skrappere miljømæssige krav, når det gælder blåstempling af grønne vinhuse.
. .,............ .,.......... . .,...



. .,............ .,.......... . .,...
Champagnehus skifter hænder
I 2004 købte det familieejede firma Prieux champagnehuset Ployez-Jacquemart. Nu har familien Prieux erhvervet endnu et champagnehus, nemlig Gardet, som ligger mellem Epernay og Reims.
Huset, der er grundlagt i 1895, og indtil salget har været i familien Gardets eje, fremstiller ifølge Just Drinks 1,2 millioner flasker bobler om året og har en omsætning på 16 millioner euro (cirka 119 mio. kr.). Købssummen er ikke oplyst.

    Fra taske til vinreol
    Zebag er navnet på en smart kombination af taske og vinreol. Udrullet kan nyskabelsen hænges op på væggen eller lægges på et bord og rummene bruges til opbevaring af vinflasker. Sammenrullet er den en praktisk håndtaske, der kan rumme seks flasker.
    Det er et fransk firma, der fremstiller tasken, som kan fås i flere farver. Man kan læse mere om den – på fransk – ved at klikke her.
    Så vidt vi ved, forhandles den endnu ikke herhjemme.
................,,,,,,,,,



. .,............ .,.......... . .,...


    Munkenes tonic-vin
    Siden 1890 har benediktinerklostret Buckfast i britiske Devon fremstillet en ganske særlig tonic-vin baseret på rødvin. Oprindelig solgte munkene vinen som medicin i små doser og under sloganet "tre små glas om dagen giver godt helbred og livligt blod".
    Der er gennem tiderne blevet pillet lidt ved opskriften på Buckfast-vinen, som i dag er blevet en hot drik blandt unge i Storbritannien, Skotland og Irland. Der sælges Buckfast – eller Buckie – som den kaldes populært, for omkring 37 millioner pund (cirka 315 mio. kr.) om året, svarende til 50.000 pund (cirka 426.000 kr.) om dagen.

    Alkohol og koffein
    Buckfast-vinen har dog fået et lidt blakket ry. Ifølge en undersøgelse udført af tv-kanalen BBC spiller den en rolle i mere end 5000 af de voldelige kriminalsager, som Skotlands største politistyrke, Strathclyde Police, har optaget rapport på gennem de sidste tre år.
    I de fleste tilfælde drejer det sig om unge, der har drukket sig fulde i vinen for derefter at begå diverse lovovertrædelser. I 114 tilfælde er flaskerne (sikkert de tomme) desuden blevet brugt som våben.
    Der er da også tale om en relativt kraftig vin, der indeholder 15% alkohol. Og dette kombineret med et overordentlig større indhold af koffein kan selvfølgelig godt være en farlig cocktail i store mængder. I en almindelig flaske på 75 cl er der lige så megen koffein som i otte dåser Coca-cola.

    En vred biskop
    I kølvandet på undersøgelsen er biskoppen af Aberdeen og Orkney, Bob Gillies, faret i flint og anklager nu benediktinermunkene for at være utro mod de kristne værdier ved at fremstille en så euforiserende og skadelig drik.
    Han har ytret, at han er overbevist om, at munkeordenens stifter, Sankt Benedikt, ville være ulykkelig, hvis han kunne se, hvordan hans munke opfører sig nu om dage.
    Munkene fortsætter dog med at fremstille deres vin. De mener ikke, at de har ansvaret for, at nogle mennesker drikker sig fra sans og samling i Buckfast.

. .,............ .,.......... . .,...

Til_37/09


. .,............ .,.......... . .,...
.....................

....................


    Nøgne flasker
    Pernod Ricard, der ejer det kendte svenske vodkamærke Absolut, har valgt som noget nyt at tappe en del af produktionen på flasker uden etiketter. Og de sædvanlige obligatoriske oplysninger om alkoholindhold og mængde er placeret diskret nederst på flaskerne.
    De nøgne flasker skal henvise til indholdet af den meget rene vodka, som altid har været et særkende for Absolut.

    En særlig ren vodka
    Vodkamærkets historie kan føres tilbage til 1879, hvor svenskeren Lars Olsson Smith lancerede en ny vodka under navnet "Absolut Rent Bränvin". Og der var faktisk tale om en ekstra ren brændevin, som var destilleret langt flere gange end de normale tre eller fire.
    Hundrede år senere blev denne rene vodka relanceret som Absolut.
    Den nye etiket-løse flaske har samme form som alle de andre i Absolut-serien.
    Inspirationen til formen kommer i øvrigt fra en 1700-tals medicinflaske, som man i tidernes morgen fandt i en antikvitetsforretning i Stockholm.

..................... .....................
..................,,. ....................
04/07

........
.................,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vintage-Vinimport har indgået samarbejde med og import af vine fra vinhuset Azienda Agricola Vaglie di A. Lumuni.
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Dominique Laurent i Nuits St. Georges i Bourgogne.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.

.

    Bruno M. Jensen (f. 1946) er oprindelig udlært smed, men har i 30 år arbejdet som lokomotivfører. Så han kan både smede, mens jernet er varmt og holde dampen oppe – to gode egenskaber, når man som han pludselig vælger at blive selvstændig forretningsdrivende. I 2000 slog han nemlig dørene op for "Vinotek A Fynnis" i Odense.
    Interessen for vin har han haft, siden han var helt ung. Dengang i 1960’erne, hvor de fleste danskere mest drak øl og snaps ved festlige lejligheder, satte han allerede større pris på et glas vin.
    – I begyndelsen var det billig vin til dengang lidt under 10 kr., men jeg fandt snart ud af, at jeg ved at give et par kroner mere også kunne få en smagsoplevelse ud over alkoholens behagelige virkning, fortæller han.
    Herefter gik det stærkt. De fleste af Europas vindistrikter blev besøgt, og familien manglede aldrig gaveideer – vinbøger stod altid øverst på ønskesedlen, og de blev pløjet igennem med lynets hast.
    I 1999 deltog Bruno M. Jensen i konkurrencen Gran Maestro del Vino Italiano. Semifinale og finale bestod hovedsagelig af blindsmagninger, så der skulle trænes. Da det ikke ligefrem flød med italienske vine i det fynske øhav, tog Bruno M. Jensen på jagt i det øvrige Danmark og hos vinproducenterne i Italien. Og det var denne jagt, der gav ham ideen til at åbne Vinotek A Fynnis, der er specialist i italienske vine med hele sytten af støvlelandets regioner på lageret.
    Der er masser af aktiviteter i tilknytning til firmaet – blandt andet en stor vinklub, der næsten hver lørdag bliver præsenteret for nye spændende italienske vine samt den årlige store vinsmagning "Fynitalia".
    Bruno M. Jensen satser mere og mere på sit firma Vinotek A Fynnis, og handelen med italienske vine, samt kontakten til de italienske leverandører. Og så skal der jo også være tid til hustruen Bitten, samt børn og børnebørn.
    Adresse: Vinotek A Fynnis, Klostervej 31, 5000 Odense C, tlf.: 65 97 61 60, e-mail: bmj@vinotekafynnis.dk, www.vinotekafynnis.dk.

..................,,



.................. ...... ................. .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... ........., ... .............. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    55 Der fremstilles også vin på den græske ø Santorini. Her ses en vinbonde, som sælger sin vin og grappa i en af øens små landsbyer, som han er kommet til på ryggen af sit æsel (foto © Trine Schou).
    .......
    ...............
... ........., ... ............. .,.......... . .,............ .,.......... . .,.........

34-07/09


...... ...... ................. .
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 25 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 89 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Goldesch, Gustave Lorentz, Riesling, Alsace, Frankrig, 2006
75 kr., Propperiet
Fint krydret hvidvin med en dejlig afrundet, moden og frisk smag med god syre. Fortræffelig madvin til lettere (fiske)retter.


Colognola al Colli, Soave, Italien, 2007
39,95 kr., Amka
Let og enkel hvidvin til en pris i overensstemmelse med kvaliteten.

Rødvin


Georges, Domaine Puig Parahy, Côtes du Roussillon, Frankrig, 2007
59,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Herlig rødvin med fyldig, afrundet frugt og bløde tanniner. En glimrende ledsager til mad. Alle vil kunne lide den. God til prisen.


Cascina Radice, Barbera d'Asti Superiore, Italien, 2004
72 kr., Red & White
Stor og pragtfuld rødvin med moden, afrundet og lækker frugt. Et godt køb.


Neethlingshof, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2005
74,50 kr., Lesedi Wines
Flot madvin med et rent billede af druen Cabernet Sauvignon. Vinen har krydrede toner - peber - og fremtrædende bløde tanniner. Fremragende madvin.


Palazzo dei Signori, Valpolicella, Ripasso, Italien, 2007
79,95 kr., SuperBest
En rigtig dejlig rødvin, vellavet og saftig med en fin lille sødme og - i denne uge - til en overordentlig rimelig pris. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


l'Bergerie Hortus, Jean Orliac, Pic Saint Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2008
79,95 kr., pris ved 12 flaskr, Philipson Wine
Kraftig, tør og frugtagtig rødvin. En rigtig madvin, der gerne må skænkes til lidt fede kødretter.


Estampa, Gold, Colchagua Valley, Chile, 2004
95 kr., Jysk Vin
Blød, saftig og lækker rødvin, mere end fem år gammel og modent afrundet. En dejlig og meget anvendelig vin. Vinen sætter bundfald og bør dekanteres.


Poggio il Castellare, Rosso di Montalcino, Italien, 2007
110 kr., The Wine Company
Herlig rødvin, der fylder munden med glæde. Den har en fløjlsblød, let krydret smag med toner af blomme og kirsebær samt en frisk syre.


Cerrati, Barolo, Italien, 2003
125 kr., pris ved 6 flasker, Carlo Merolli
En vidunderlig rødvin, der åbner sig i munden med mange facetter. Den har dejlig, ren frugt og en vis tørhed, der egner sig fint til mad. Prisen er yderst menneskevenlig.


Le Nonce, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2008
225 kr., ved 6 flasker: 212 kr. og ved 12: 191 kr., Herning Vin Center
Fortræffelig rødvin med en liflig duft med noter af peber og en kompleks smag i fin balance. Dertil en lang eftersmag. Flot flaske.


Sanguine, Shiraz, D'Orsa, Australien, 2006
299 kr., Sørensen Vin
Superlækker, blød rødvin med en vidunderlig frugt og mange facetter. En oplevelse! Men det er en bamsekraftig madvin, der bør nydes til mad med en kraftig smag.


Rosso Piceno, Saladini Pilastri, Italien, 2007
69,75 kr., Bichel Vin
En dejlig rødvin med rygrad, god frugt, tilpas tanniner og en lang og læskende eftersmag.


Montepasso, Moncaro, Montepulciano, Rosso Conero, Italien, 2007
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Et godt glas vin med god duft og en smag med frugt og sødme. Velegnet til ikke alt for kraftige retter.


Il Falchetto, Pian Scorrone, Barbera d'Asti, Italien, 2007
80 kr., House of Wine
Rødvin med god frugt med toner lidt i retning af citronmåner.


Pillar Box Red, Padthaway, Australien, 2007
99 kr., på tilbud: 69 kr., A Vinstouw
En rigtig australier - en frugtbombe med en masse alkohol (15%) og ikke ret mange tanniner. Men flasken har skruelåg.


Quarterback, McLaren Vale, Australien, 2007
99,95 kr., HJHansen Vin
Voldsom rødvin - 15½% - med et ret smalt smagsbillede. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Dalva Vintage, C. da Silva, Portvin, Portugal, 2000
409 kr., på tilbud: 349 kr., Stokholms Vinimport
En god og traditionel årgangs-portvin med dejlig frugtfylde og sødme. Den er drikkemoden nu.


Quinta Seara d'Ordens, LBV Portvin, Portvin, 2004
139 kr., pris ved 6 stk., DK Wine
En portvin med markant sødme og en ret kraftig spritkant. Vi savnede den karakteristiske smag af portvin.

Andet


Napoleon, Bodegas Hidalgo, Sherry, Amontillado, Spanien
145 kr., Vinslottet
Denne meget specielle sherry er ikke - som sædvanligt med typen amontillado - lavet på fino sherry, men på manzanilla fra byen Sanlúcar de Barrameda. Og det er simpelt hen en super-sherry, ultratør, med fin ravfarve, med en liflig duft og en herlig, kompleks smag med noter af nødder. En nydelse.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.