Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 17
Fra 26. april til 2. maj 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 14, ,,,,,,VinAvisen uge 15,,,,,,,,VinAvisen uge 16
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................




..................



I denne velassorterede vinforretning, Magnum Wine, i Bordeaux sælges stribevis af vinflasker fra vindistriktets førende vinslotte.

    Primeur-kampagne i slow motion
    Som nævnt i uge 15 venter vinens verden spændt på, at vinslottene i Bordeaux prissætter deres vine årgang 2009 – en årgang, der har fået masser af rosende ord med på vejen.
    Ifølge Decanter klager vinhandlerne over en langsom start på primeur-kampagnen i år, men nu har nogle af slottene løftet sløret for deres priser. Château Petit Bocq i Saint-Estèphe har således lagt ud med en pris, der ligger cirka 15% over prisen for årgang 2008. Og også Château Beaumont og Château Fourcas Dupre har fulgt trop med deres priser.
    Samtlige priser ligger over de ellers meget høje priser for den vidt berømmede årgang 2005.

    Top-vine til over 7000 kr.
    Disse få prissættelser behøver ikke at være en rettesnor for det generelle prisniveau for Bordeaux årgang 2009. Alligevel snakker førende vinbranchefolk om, at forbruger-priserne på top-vinene fra de berømte slotte måske vil nå helt op på 1000 euro (cirka 7400 kr.), inden sommeren er ovre. Og det er en snak, der blandt andet bakkes op af Robert Parker – i hvert fald når det gælder Château Lafite 2009.
    De fornemme vine bliver som altid solgt i "trancher" (skiver), hvilket vil sige, at slottene frigiver vinene til salg i små partier med en støt stigende pris for hvert parti.
    Mange regner med, at de førende vinslotte vil sælge deres vine i hele otte eller ni "skiver" til de handlende, der dernæst sætter deres priser på flaskerne til forbrugerne.

    Tag højde for krisen
    Der lyder imidlertid også advarende røster fra nogle af vinslottenes ejere. Allerede ved den store primeur-smagning udtalte direktøren for Château Mouton-Rothschild, Herve Berland, at man ved prissættelserne bør tage højde for, at den verdensomspændende økonomiske krise stadig kradser – og dermed for, hvad forbrugerne er parate til at betale.
    På flere vinslotte sætter man dog sin lid til de mange Bordeaux-glade og stadig mere velhavende kinesere. Men det skal man også passe på med ifølge skeptikerne. De rige kinesere går kun efter vinene fra nogle ganske få meget berømte slotte og er ikke parate til at punge ud til en bredere vifte af ellers nok så gode vine.

...... .... ....
Vin fra Sydafrika hitter
Sydafrikansk vin bliver revet væk fra forretningshylderne såvel herhjemme som i Sverige.
Hos Coop’s butikker nærmer væksten i salget i årets første tre måneder sig 30% sammenlignet med samme periode i 2009.
Også hos det svenske Systembolaget melder man om en markant stigning, hvor næsten hver fjerde flaske, der lægges i indkøbskurvene i dag, stammer fra Sydafrika.
Ifølge www.wownews.se forventer den svenske afdeling af WOSA (Wines of South Africa), at salget vil stige yderligere, når sommeren – og VM i fodbold – melder sin ankomst.
. .... ............................

>33/09


..................



Under smagningen underholdt Marcel Guigal os blandt andet om Rhône-dalens store drue, Syrah.

    Marcel Guigal på besøg
    Da vi for nogle år siden besøgte Marcel Guigal i byen Ampuis ved Rhône-flodens bred, var han iført en gammel sweater og en af disse flade kasketter, som har afløst den franske alpehue, fordi de franske husmødre ikke mere gider vaske alpehuer.
    Da vi forleden mødte ham igen til en smagning af hans vine i København, var han verdensmanden med fransk elegance og en fornem orden i knaphullet. Men bag ved knaphullet er han stadig vinbonden, der med stor dygtighed og stædighed har skabt et af Frankrigs fineste vinhuse – og et vinhus, der med succes sælger 6 millioner flasker vin om året.
     
    Vinene fra den stegte skråning
    Vinhuset E. Guigal blev grundlagt i 1946, og kun sytten år gammel tog Marcel over, da faderen, Etienne, i 1961 blev blind. Siden er han blevet ikke kun ejer af flere berømte marker; han er også blevet en négociant, vinkøbmand, som i den sydlige Rhône-dal opkøber druer og producerer nogle fortræffelige vine med et godt forhold mellem pris og kvalitet.
    Berømte er hans tre enkeltmarks-vine fra Côte-Rôtie – Den stegte Skråning. Det er vine, som igen og igen får 100 point hos Parker.
    Markerne hedder La Mouline, La Landonne og La Turque. De omtales ofte som "La La La" – de tre La’er – og med årgangen 2003 satte de rekord, da de blev de kostbareste Rhône-vine nogensinde på det amerikanske marked.
     
    4400 kr. for en flaske
    2003 var en stor årgang, men året var også meget varmt. Høstudbyttet var begrænset til kun 40% af normalen; LaLaLa-flaskerne var få, og det betød, at priserne tog himmelflugten.
    Guigal havde selv sat prisen til 143,50 euro (1065 kr.) på det europæiske marked. Til den amerikanske importør var prisen $210 pr. flaske, og normalt ville prisen til forbrugerne have været $400, men forhandlerne jobbede den hurtigt op til $800 (med dagens kurs 4400 kr.).
    Under Marcel Guigals besøg smagte vi i alt fjorten af hans vine – inkl. de tre fantastiske LaLaLa. De importeres af Philipson Wine, og nedenfor er der fornemme stjerner til dem alle.

..................

Til_37/09


.................. ...


Foto: Deutsches Wieninstritut (DWI).

    Nye høsttal fra Tyskland
    I alt blev der i Europa høstet 164,6 millioner hektoliter druer i 2009. Det var 4% mindre end i 2008 og 10% mindre end gennemsnittet i de sidste ti år.
    Tyskland var et af de lande, der havde en nedgang i høstmængden. I alt blev der ifølge de nyeste tal fra Deutsches Weininstitut høstet 9,14 millioner hektoliter druer i 2009, hvilket var et dyk på 8,6% i forhold til året før.

    Mange vine med prædikat
    Der blev høstet flest druer i Rheinhessen, nemlig omkring 2,6 millioner hektoliter, dernæst kom Pfalz med cirka 2,4 millioner hektoliter, mens Sachsen stod for den mindste høst på kun 10.000 hektoliter – en nedgang på hele 63% i forhold til 2008.
    Selv om høsten i Tyskland sidste år var mindre end normalt, var den af ualmindelig god kvalitet. Således var i alt 53% af druerne egnet til prædikats-vine – den fornemmeste kategori inden for tysk vin – hvilket er en temmelig stor andel.

..................
Færre hjerneskader med resveratrol
Igen spiller det godgørende stof resveratrol, som findes i de blå druers skind og kerner og dermed i rødvin, hovedrollen i en medicinsk undersøgelse.
Forskere ved Johns Hopkins University School of Medicine i Baltimore har fundet frem til, at stoffet kan reducere de skader, som en blodprop i hjernen forårsager på hjernevævet.

Stoffet hjælper et beskyttende enzym
I et forsøg gav forskerne et hold raske mus resveratrol, og det viste sig, at disse mus fik færre hjerneskader som følge af en blodprop end mus, der ikke havde fået stoffet.
Noget tyder på, at resveratrolen øger antallet af et særligt enzym, hæm oxygenase, som når blodproppen indtræder, beskytter de ilt-udsultede celler i hjernen, så de ikke går til grunde. Forskerne mener, at der måske kun skal ganske små mængder resveratrol til, før den beskyttende proces tager fart.
..................



Stemningen var i top, da 300 gæster besøgte Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival.

    Festival med fuldt hus
    For nylig blev første udgave af Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival afholdt i Støberihallen i Hillerød. Og premieren blev en succes med hele 300 mad- og vinglade gæster, som var kommet for at smage på lige så stort et antal vine samt årgangs-øl fra Brøckhouse, ost fra Øllingegaard og chokolade fra Chokolade Mageriet. I alt 28 udstillere skænkede og delte gavmildt ud af prøverne.
    Blandt festivalens arrangementer var kåringen af bedste rødvin og hvidvin med de besøgende som dommere.
    Valget af hvidvin faldt på Armand Scherer Gewürztraminer Grand Cru Eichberg 2004 fra Alsace, der importeres af Fini Vin, mens bedste rødvin blev australske Mollydooker, Blue Eyed Boy Shiraz 2007 fra The Wine Company.

    Planlægningen er allerede i gang
    Det var The Wine Company, der havde arrangeret festivalen, og her hviler man ikke på laurbærrene. Vinfirmaet er i fuld gang med at planlægge næste års Gourmet- og Vinfestival, der er programsat til lørdag den 16. april 2011. Så man kan roligt sætte kryds i kalenderen allerede nu.
    Stemningsbilleder samt yderligere informationer kan ses på festivalens hjemmeside.

..................




.
.....................
16 postkort fra ProWein
I dagene 21.-23. marts afholdtes den store vinmesse ProWein i Düsseldorf i Tyskland. Anker var med dernede og det kom der 16 postkort ud af. De ni første har vi bragt i uge 14, uge 15 og uge 16. Her kommer de næste fire.
...........


...........
Karsten Søndergaard (t.v.) og Peter Vinding-Diers har et fornemt samarbejde omkring de sicilianske vine.
...........

    10. postkort fra ProWein:
    De var der med deres vine
    Vi mødte flere danske indkøbere på ProWein, men der var også en, der var dernede for at sælge, nemlig Karsten Søndergaard fra Amka i Randers, som havde en meget stor stand.
    Eller rettere … – Det er faktisk slet ikke Amka i Randers, dette her, sagde Karsten Søndergaard. – Det er vores tyske afdeling, der står for standen. I dag har Amka jo afdelinger i hele elleve lande: Danmark, Norge, Sverige, Finland, Island, Estland, Letland, Litauen, Polen, Portugal og Tyskland, og alene i Tyskland beskæftiger vi sytten medarbejdere.
    Amka præsenterede selv sine egne vine, dels den fortræffelige portvin fra Quinta do Pégo, som Karsten Søndergaard ejer, dels rødvinene Don Rudolfo, Donna Y og Due Normanni, som han producerer på Sicilien sammen med den berømte danske vinmager Peter Vinding-Diers, der også ses på postkortet her.

...........


...........
En væg på DWI’s stand var dækket med et kæmpemæssigt portrætgalleri af 72 unge tyske vinmagere. Denne flotte montage bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
...........

    11. postkort fra ProWein:
    Den unge Riesling-generation
    Deutsches Weininstitut (DWI), der er en halvstatslig organisation, hvis opgave det er at promovere tysk vin, har taget et godt initiativ: Generation Riesling.
    Generation Riesling samler unge vinmagere under 35 år omkring Tysklands vigtigste drue, Riesling, for at give dem og deres vine en platform. I dag har Generation Riesling over 230 medlemmer.
    Ideen med foretagendet er at vise, at tysk vin i dag er præget af unge, veluddannede og internationalt orienterede vinfolk, og det sker på flere måder, blandt andet via en webside og en præsentation af en række af de unge vinmageres bedste vine på ProWein.

..........,,, .............,,



/EMBED>

. ...........


...........
Miguel Nora har ansvaret for præsentationen af portugisisk vin i de nordiske lande samt i Tyskland.
...........

    12. postkort fra ProWein:
    Portugisisk vins nye image
    På en vinmesse som ProWein er mange af udstillerne samlede i nationale stande, og bag præsentationen står organisationer, der er mere eller mindre støttede af statslige midler.
    Dette gælder fx Portugal, hvor vi talte med Miguel Nora fra ViniPortugal, som stod for en meget stor stand med 160 producenter.
    – Vores opgave er at ændre det image, som portugisisk vin stadig har mange steder, sagde Miguel Nora. – I gamle dage kom 60% af al vores vin fra nogle store kooperativer, der ikke leverede Vorherres bedste dråber. I dag kommer mindre end 25% fra kooperativerne, og her har man generelt skiftet til at lave langt bedre vine – mindre mængder og mere kvalitet.
    – Og så må man ikke glemme, at vi har fået en stor mængde unge vinmagere, der er veluddannede, og som har rejst ud i verden for at lære og få erfaringer. Det er dem, der i dag tegner billedet af portugisisk vin, og det er det billede, vi er her for at vise.

.................


......................
Lorraine Carrigan med en ny vinflaske, fremstillet af tre lag PET-plastic, hvor det midterste lag beskytter vinen mod iltning. Flasken er udviklet for det australske firma Mitchelton og findes nu på det svenske marked.

    13. postkort fra ProWein:
    En professionel vinøs ildsjæl
    I vinens verden er der mange forskellige professioner, men der er en, som ikke er ret kendt. Man kan nemlig også virke som professionel ildsjæl. Sådan en er Lorraine Carrigan.
    Hun er freelancer, bor i Paris og påtager sig enhver opgave, der kan bringe god vin ud til forbrugerne.
    Hun er ikke et reklamebureau, men hun arrangerer udstillinger, viser nye veje på internettet, rådgiver unge vinmagere, skaber kontakter … Og naturligvis var hun også med på ProWein.
    Lorraine Carrigan er en af dem, der har gjort mest for at få indført skruelåget i vinens verden. Hun arbejdede i elleve år hos Laroche i Chablis, hvor hun efter eget udsagn fik overtalt Michel Laroche til at forsyne alle sine Grand Cru-vine med skruelåg, og derefter fik hun ansvaret for The International Screw Cap Initiative. Senest mødte vi hende i København, hvor hun stod for den store smagning af Grand Cru Chablis.

........... ..

33/09


..................
..................
Fodboldklubber på flasker
Italienerne er fulde af gode ideer, når det gælder om at sælge vin, og de er også gode til design.
I anledning af det forestående VM har vinhuset Scrimaglio lanceret en serie vine, der simpelt hen er opkaldt efter berømte vinklubber.
Det er naturligvis sket i samarbejde med klubberne, og det er sikkert grunden til, at der også er tappet glimrende Piemonte-vin i flaskerne. Ingen klub ville været gået med til, at vinen ikke levede op til klubbens berømmelse. Klubberne får i øvrigt en royalty for hver solgt flaske.
Vinene er oplagte som gaver til og fra klubbernes venner og tilhængere – eller som drillegaver til medlemmer af andre klubber. Og det er flasker, der vil skille sig ud mellem alle de andre flasker ved receptioner.
 
Også biler på flasker
Det er ikke kun fodboldklubber, der har fået fremstillet disse vine. Også et par bilmærker, Alfa Romeo og Fiat, er blevet tappet på specielle flasker.
Flaskerne, der importeres af Premier Cru, sælges her i landet hos Holte Vinlager, der har flasker fra følgende klubber: Ajax, Milan, Roma, Bayern München og Juventus, og flaskerne leveres i flotte gaveæsker med klubbernes og bilmærkernes logoer.
Yderligere vil danske klubber (og firmaer) kunne få deres egne vine; de skal blot aftage mindst 300 flasker. Mon ikke FCK og Brøndby allerede er i gang?
Vi har smagt Juventus-rødvinen, der er en fortræffelig vin. Nedenfor får den fem velfortjente stjerner.
..................

>43


..................
Procenterne til det daglige måltid
Vine og især rødvine bliver mere og mere alkoholiske. 14½% er næsten blevet standard, og man kan få vine med helt op til 18% alkohol.
Den populære Amarone er traditionelt en bamsevin, og ingen ville forlange, at den skulle nøjes med 13 eller 14%. Den er mere en meditations-vin på linje med portvin end en vin, man nyder i gode slurke til mad.
Til mad har man efter vores mening brug for vine, som ikke tager magten fra smagsløgene og forstanden ud af hjernen. Vine, som man kan nyde tre eller fire glas af uden at blive svimmel.
 
Tre ud af fire ser på procenterne
Men hvordan stiller vi danskere os til de vine, vi nyder til det daglige måltid? Det spurgte vi vore læsere om i sidste uges meningsmåling, og hele 3192 gjorde sig ulejlighed med at svare. Tak for det.
735 (23%) – altså en lille fjerdedel – ser aldrig på procenterne. Hvilket kan tolkes som, at over tre fjerdele kaster et blik på flaskernes etiketter, og at vinens indhold af alkohol er en parameter i deres valg af vin.
Og her er det interessant, at kun 11,4% af læserne foretrækker vine med 14½% og derover. Mens 51,2% helst vil have vine med 14% alkohol eller derunder – med hovedvægten på 13½%.
 
Fri os for bamserne
En af vore læsere, vinmanden Peter Iversen, skriver: – Vil folk have alkohol, så giv dem portvin.
– En vinproducent kiggede forundret på mig, da jeg fortalte ham, at mange danske vinhandlere anbefaler Amarone til julemaden. Han mente, at Amarone gør sig bedst til hyggen efter maden – som "samtalevin". Rigtig Amarone passer ikke til ret meget mad. Ripasso er bedre egnet.
– Jeg er enig med jer, tilføjer Peter Iversen. – Fri os for "bamserne". Men kunderne er altså vilde med dem, så de er nok kommet for at blive ...
 
Gælder det mon alle danskere?
Nu kunne det være oplagt at udarbejde en statistik over procenterne i et større supermarked, for sådan en statistik vil uden tvivl afspejle, hvad danskerne går efter, når det gælder procenter.
Vi har en mistanke om, at supermarkedets statistik ikke vil være sammenfaldende med vores – og at VinAvisens læsere ikke i deres holdninger giver et dækkende billede af befolkningen som helhed.
Dette er kun en mistanke, men det kunne være interessant at efterprøve den. Er der nogen, der har mod på at gå i gang med opgaven eller kender til en sådan statistik, så hører vi meget gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.
..................
..................
..................
..................
..................
..................
..................
..................
..................
..................
..................

..



................... ..................
Stigende glæde for vin i Canada
I 2009 blev der ifølge Statistics Canada solgt 2,3 milliarder liter øl i Canada. Dermed er canadierne er så afgjort et øl-drikkende folk. Men antallet af vin-drikkere er steget markant i de senere år, mens øl-entusiasterne siden 1993 er skrumpet ind fra 53% til 46%.
Mellem år 2000 og 2009 er salget i Canada af rødvin og rosévin mere end fordoblet, mens der for hvidvinens vedkommende er tale om en forøgelse på 50%.
Stigningen i vinsalget skyldes frem for alt en stadig større glæde for de hjemlige canadiske vine og ikke for de importerede vine.
..................


    << Det romerske kælderanlæg i Piesport er åbent for turister det meste af året.
    < Under den store vinfest i byen trampes der løs på bedste romerske manér. Billedet stammer fra en lille videofilm, som kan ses i sin helhed på www.myvideo.de.

..................
Største vinanlæg nord for Alperne
I uge 16 fortalte vi om Deutsches Weininstitut, der har lavet en liste over "højdepunkter i vinkulturen", og vi viste et billede fra et af stederne, kælderen med de store fade hos den tidligere sekt-producent Küpferberg i Mainz.
En anden turistattraktion, der er blevet udnævnt til "højdepunkt", er et gigantisk romersk vinkælderanlæg – det største man har fundet nord for Alperne. Det ligger i byen Piesport i Mosel og stammer fra 300-tallet e.Kr. Anlægget har været brugt til at fremstille 60.000 liter vin om året, og hen mod 130 arbejdere har været tilknyttet produktionen.
Ud over at blive vist frem for vinglade turister bliver de syv store rum, som anlægget består af, brugt til vinsmagninger og kurser i oldtidens romerske kogekunst.

Druetramp på romersk manér
Hvert år i oktober under den store vinfest i Piesport bliver den romerske oldtid vakt til live. Der er musik og optog i gaderne med folk, der er klædt ud i togaer, sandaler, hjelme og laurbærkranse. Store trækar med nyhøstede druer bliver båret af sted i procession hen til det romerske kælderanlæg – der stadig er fuldt funktionsdygtigt.
Her presser "romerne" i en ren kædedans druerne med fødderne, hvorefter mosten hældes over i gæringskarrene.
..................


..................
.....................

.......


    < Da den store flaske var fyldt med whisky, korkproppen sat i og kæmpe-etiketten klistret på, blev flasken afsløret under stor festivitas. Foto: Mike Drury Whisky Castle og Robert Fleming Angus Dundee.

.......
Verdens største whiskyflaske
Den lille by Tomintoul er den højest beliggende by i det skotske højland. Men den er også indehaver af en anden rekord, nemlig en Guinness-rekord i verdens største flaske fyldt med skotsk whisky.
Det var restauratør Dru McPherson, der fik ideen, og flasken er nu udstillet i hans Clockhouse Restaurant i Tomintoul.
Den 1,5 meter høje flaske blev fremstillet på et britisk glasværk, og whiskyen – en fjorten år gammel single malt – fik han fra Tomintoul Distillery.
De mange flasker whisky, i alt 105,3 liter, blev hældt over i kæmpeflasken, og den ligeledes enorme korkprop blev så forsigtigt som muligt hamret i flaskehalsen.
Man kan læse mere om rekorden, se billeder og videofilm ved at klikke her.
.......
....,,........,,................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * SorgenfriVin har genoptaget ene importen af vinene fra Brunello di Montalcino-producenten Sesta di Sopra.
    * Laudrup Vin & Gastronomi har ansat Thomas Axelsen som HoReCa vinkonsulent. Thomas kommer fra et lignende job hos House of Wine.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Michele Satta i Bolgheri, Toscana.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .. ..................... ............ .. . . .........,,........,,........... . ,....... ............ ........ .. ............


    Ugens vinøse billede
    Sidste efterår var H.J. Kjærsgaard og hans familie en tur ned gennem Tyskland, og ved den lille by Thörnich fik børnene lov til at være med til at plukke druer – indtil de blev trætte af det.
    Imens fotograferede forældrene løs, og blandt andet tog børnenes far dette billede af en portugisisk herre, der bærer Riesling-druerne hen til transportvognen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

....,,........,,........... . ,... .... ................................ ............
....,,........,,........... . ,..
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... .... . .. . ............ ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    68 På ProWein-messen præsenterede Deutsches Weininstitut et kæmpebillede af 72 unge tyske vinmagere i "Generation Riesling" (Foto © DWI).
    ...............
    ...............
. ............ ...


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 52 vine. Af disse vine var der 41, som fik mere end to stjerner, og hele 26, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 185 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


The Islander, Jacques Lurton, Chardonnay, South Australia, Australien, 2008
69,75 kr., Vinmonopolet
Yderst lækker hvidvin med en liflig duft og med en klassisk Chardonnay-smag med fersken, melon, eksotiske frugter og fine fadtoner. Flasken har naturligvis skruelåg - det er jo en vin, der fortjener det.


Blanc, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
69,96 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvidvin med en kraftig, krydret duft og en frisk, intens og ligeledes krydret frugtsmag med toner af fersken.


La Doriane, Guigal, Condrieu, Frankrig, 2007
499,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvidvin med en vidunderlig duft og en harmonisk smag med markante fadtoner fra 100 procent ny eg. Vinen skal drikkes nu.


Ermitage Ex-voto, Blanc, Guigal, Hermitage, Frankrig, 2007
799,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fornem hvidvin med en krydret og elegant duft og en vidunderlig smag med toner af honning, abrikoser og mandler. Plus markante, men samtidig meget lækre fadtoner. En hvidvin, der kan gemmes måske indtil 2020.


Corte Normanna, Sannio Fiano, Italien, 2008
85 kr., Carlo Merolli
Muskuløs hvidvin med en kraftig smag med fedme, frugt, krydderi og næsten lidt for meget alkohol (14%).


Würzburger Stein Kabinett Trocken, Juliusspital, Silvaner, Franken, Tyskland, 2008
139,95 kr., H.J.Hansen Vin
Vellavet og frisk hvidvin i den traditionelle Bocksbeutel fra Franken. Umiddelbart er den lidt spritzig, men hæld den over i en karaffel et par timer før måltidet. Det vil gøre vinen meget bedre. Flasken har skruelåg.


Spinelli, Chardonnay, Terre di Chieti IGT, Italien, 2008
39 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Pæn og enkel lille hvidvin uden noget større vingefang. Men billig er den jo også, og så har flasken skruelåg.


Poison Hill Vineyard, Frankland Estate, Riesling, Frankland River Region, Australien, 2009
149 kr., Wine.dk
En meget let og saftig hvidvin uden større kompleksitet, men med en mild citrussyre. Flasken har skruleåg.

Rosévin


A Mano, Rosato, Puglia IGT, Italien, 2009
64,95 kr., Strandgaarden
Ganske lys rosé - nærmest den farve, franskmændene kalder oiel de perdrix, agerhøneøje. Vinen har en ret kraftig duft i retning af roser og en saftig smag med frugtsødme. Flasken har skruelåg.


Château Carbonneau, Bordeaux, Frankrig, 2008
75 kr., 50 kr. ved 6 flasker, Propperiet
En udmærket tør rosé. Den er let krydret med et strejf af anis. Den fjerde stjerne gælder prisen for 6 flasker.

Rødvin


Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône Rouge, Frankrig, 2005
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er skabt i et samarbejde mellem Guigal og Christian Philipson, og den er meget vellykket. Det er en dejlig vin med en god ren Syrah-smag, harmonisk og fløjlsblød. Meget anvendelig til mange retter – eller som meditations-vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet


Maschera, Tenuta Monticello, Rosso delle Venezie IGT, Italien, 2008
69,95 kr., pris i denne uge (uge 17): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Fortræffelig rødvin med en saftig, fyldig smag, en lille sødme og en lang eftersmag. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


3 Magliu, Fabrizio Battaglino, Roero, Italien, 2006
110 kr., Langhe Vine
En rigtig god rødvin med god, saftig frugt og mundrensende tanniner. Oplagt til lidt fed mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Gres Saint Paul, Côte Sud, Merlot, Vin de Table de France, Frankrig, 2006
125 kr., Søhøjlandets Vinlager
Den smager godt, denne rødvin. Fire år gammel, udviklet og på toppen - så drik den nu, og skænk et glas med blødhed og dejlig frugt.


Legaris, Crianza, Ribera del Duero, Spanien, 2006
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin smager simpelt hen godt. En herlig vin med fyldig frugt, krydderi og mange facetter.


Guigal, Gigondas, Frankrig, 2005
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en god, vinøs duft og en kraftig, harmonisk smag med bløde tanniner. Den må godt ligge endnu et par år.


Guigal, Crozes Hermitage Rouge, Frankrig, 2006
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Glimrende rødvin til mad. Den har en god struktur og en kraftig, intens frugtsmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Chateau Ste Michelle, Merlot, Columbia Valley, Washington State, USA, 2006
138 kr., Wine.dk
Stor og flot rødvin, typisk Merlot med sin blødhed og saft. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide.


Castel Forte, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
149,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 17): 99,95 kr., SuperBest
En stor og flot rødvin til en (tilbuds)pris, der er yderst attraktiv. Det er ikke en af verdens kraftigste Amarone'r, men en dejlig vin at dikke.


Obsession, Villa Vignamaggio, Toscana IGT, Italien, 2004
199 kr., Gallovini
Simpelt hen en vidunderlig rødvin, der fylder munden med vellyst. En elegant supertoskaner.


Juventus, Scrimaglio, Monferrato, Italien, 2008
199 kr., fås også til 224,50 kr. ved to flasker, en rød og en hvid, i gaveæske, Holte Vinlager
Vellavet rødvin, der smager rigtig godt. En flot vin i god balance - og en vin, som mange vil kunne lide. Vinen er lavet på 75% Barbera d'Asti og 25% Cabernet Sauvignon.


Guigal, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2005
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot rødvin med en vidunderlig duft og en moden, varm og afrundet smag. Den kan nydes nu, men bør faktisk gemmes, og den kan ligge mindst til 2015.


Lieu dit Saint-Joseph, Guigal, Syrah, Saint Joseph, Frankrig, 2007
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med en dejlig, krydret duft og en fyldig Syrah-smag med en lille brændt tone fra den lækre fadlagring. "Lieu dit Saint-Joseph" - et "sted kaldet Sankt Josef" - fortæller, at det er en enkeltmarks-vin.


Clivus, Cantina di Monteforte, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
259 kr., Rungsted Vinhandel
En af de flotte Amaroner - intens frugt, tørrede frugter, rosiner. 14½ procent, men ikke spor sprittet.


Svoltone, Fanti, Tenuta San Felippo, Vino da Tavola, Italien, 1998
266 kr., pris ved 12 flasker: 256 kr., Solarex
12 år gammel og helt på toppen - en elegant supertoskaner, lækker, lækker. Man nyder den med fornøjelse.


Guigal, Syrah, Hermitage Rouge, Frankrig, 2005
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Herlig rødvin. Den har en kraftig, vinøs duft og en flot, fed, afrundet og blød Syrah-smag med tilpas fadlagring. Den kan drikkes nu, men gem den gerne mindst indtil 2015.


Château Ampuis, Guigal, Côte-Rôtie, Frankrig, 2006
699,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Elegant, superblød og lækker rødvin. Smagen er meget kompleks med toner af chokolade, vanille, kirsebær og fad efter de 36 måneder på eg. Vinen kan drikkes nu, men den kan også ligge i hvert fald til 2020.


Ermitage Ex-voto Rouge, Guigal, Syrah, Hermitage, Frankrig, 2006
1399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fantastisk rødvin med en herlig duft og en elegant, blød og mellemfyldig Syrah-smag med fine fadtoner efter de 42 måneder på eg.


La Landonne Côte-Brune, Guigal, Côte-Rôtie, Frankrig, 2006
1499,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
Stor og fantastisk rødvin med superblød frugt, bløde tanniner og ristede fadtoner. Der er kun fremstillet nogle få tusinde flasker af denne vin, så den er kostbar - men ikke kostbar i forhold til de store Bordeaux-vine med samme kvaliteter.


La Mouline, Côte-Blonde, Guigal, Côte-Rôtie, Frankrig, 2006
1499,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
Lækker, lækker rødvin, elegant, nærmest feminin (hvad man så forstår ved det) og med stort gemme-potentiale - men den kan også drikkes nu. Vinen er lavet på Syrah med 11% af hvidvinsdruen Viognier.


La Turque, Côte-Brune, Guigal, Côte-Rôtie, Frankrig, 2006
1499,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der er helt oppe og ringe - elegant, harmonisk og meget kompleks, med bløde tanniner og en lang eftersmag. Pengene værd - hvis man har pengene. Og råd til at købe 3 flasker.


Maffei, Palazzo del Giardino, Verona, Italien
45 kr., YouAndWine
En udmærket hverdags-rødvin. Den er let krydret med noter af modne mørke blommer. Den sidste stjerne er for den lave pris.


Fundacion de Mendoza, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
49,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
En typisk rødvin på Malbec-druen. Der er frisk græs og grønne blade over duften, mens smagen er læskende og mild med et strejf af lakrids til slut.


Panero, Ribera del Duero, Spanien, 2007
59,75 kr., Vinmonopolet
Let og saftig rødvin med en fin lille sødme. En god hverdags-vin.


Trentatre Rosso, Salento, Italien, 2007
59,95 kr., Amka
En ganske dejlig og frugtrig rødvin, hvor noter af eukalyptus sørger for en vis friskhed til slut. Læg i øvrigt mærke til etiketten, hvor navnet på vinen også står med blindskriften braille.


Coteaux du Tricastin, Pic & Chapoutier, Coteaux du Tricastin, Frankrig, 2008
95 kr., i april 69 kr., Østjysk Vinforsyning
En koncentreret og meget krydret vin med tobak, eukalyptus, stjerneanis og ren lakrids i både duft og smag. Nyd den til kraftigt krydrede retter.


Sylvia, Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2007
100 kr., 95 kr. ved 6 flasker, The Wine Company
Der er læder og krydderier over duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er tør med noter af anis. Alkoholen bider en anelse.


Monte da Peceguina, Malhadinha Nova, Vinho Regional Alentejano, Portugal, 2008
105 kr., Vinport
En rar og venlig rødvin med god frugt. Meget anvendelig til mange retter.


Les Corioles, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2008
49 kr., Lago Import
Til den lave pris en pæn rødvin. En hakkebøffevin. Flasken har skruelåg.


Stony Brook Vineyard, Camissa, Franschhoek, Sydafrika, 2006
79 kr., Valuewine
En ret voldsom rødvin med markante toner af tobak.


Casot, Giuseppe Nada, Barbaresco, Italien, 2006
135 kr., Langhe Vine
Ret let og venlig rødvin, ligefrem og nem at drikke. Helt billig er den ikke.





..... ............
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ..................... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.