Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19. 2010

,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 19
Fra 10. maj til 16. maj 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 16, ,,,,,,VinAvisen uge 17,,,,,,,,VinAvisen uge 18
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
. .... ... .

>43


. ......... . ..


Romanée-Conti's fornemme og kun 1,81 hektar store vinmark ligger bag lave mure.

    Ville forgifte vinstokke
    Der er ikke grænser for opfindsomheden hos denne verdens forbrydere.
    For nogen tid siden modtog man hos Romanée-Conti et brev fra en pengeafpresser. Af brevet fremgik det, at hvis ikke han fik 1 million euro (cirka 7,4 mio. kr.), ville han sprede gift i domænets vinmark – en mark, der giver druer til verdens kostbareste vin. En enkelt flaske Romanée-Conti kan let beløbe sig til omkring 30.000 kr.
    I første omgang gjorde man intet hos det fornemme domæne - man kunne simpelt hen ikke forestille sig, at brevet var alvorligt ment.

    Endnu et brev
    Men så kom der endnu et brev med det samme krav og et indhold, der tydede på, at manden havde et indgående kendskab til Romanée-Conti’s besiddelser. Og værst af alt, så tilkendegav han, at han allerede havde hældt giftige kemikalier ned til rødderne af to vinstokke – blot for at vise, at der var alvor bag ordene. Han medsendte også et kort over vinmarken med markering af, hvor de to vinstokke befandt sig.
    Nu kontaktede domænet politiet og fandt frem til de to vinstokke, hvor der ganske rigtigt var blevet hældt et eller andet ned til rødderne via to dybe huller i jorden. Den ene af vinstokkene blev hevet op og sendt til nærmere undersøgelse. Man venter stadig på resultatet. Den anden vinstok ser dog ud til at opføre sig helt normalt.

    Manden gik i fælden
    Sammen med politiet sammenstrikkede domænet en snedig plan for at fange brevskriveren.
    En af slottets direktører, Aubert de Villaine, kontaktede ifølge avisen The Telegraph manden pr. brev og bad om lidt mere tid. Det ville være nødvendigt først at afholde en generalforsamling, før man kunne rejse så stort et beløb, skrev han.
    Nogle dage senere aftalte man så med afpresseren, at tasken med de mange penge skulle sættes et bestemt sted på en kirkegård i Chambolle-Musigny. Selvfølgelig var tasken fyldt med gamle aviser. I det øjeblik, manden dukkede op, blev han grebet af politiet, der havde skjult sig i nærheden.
    Der er tale om en mand med en toårig universitetsuddannelse i vitikultur, og som ellers ikke er beskæftiget i vinens verden. Han er nu anklaget for forsøg på pengeafpresning.
    Den historie må da kunne bruges i en film en eller anden dag ...

. .... ... .
Kontrol med Pinot Noir
I uge 6 fortalte vi om skandalen omkring "Red Bicyclette", den franske vin, som USA’s største vinproducent, E.&J. Gallo Winery, sælger på det amerikanske marked. Skandalen gjaldt Pinot Noir-udgaven af det populære vinmærke.
Vinen fik Gallo fra det store franske vinfirma Sieur d’Arques i Languedoc, og det blev afsløret, at firmaet over et par år solgte i alt 135.000 hektoliter forfalsket Pinot Noir-vin til Gallo – billig vin lavet på Merlot og Syrah, og vin som havnede i "Red Bicyclette Pinot Noir".
Svindlerne har modtaget deres domme, men sagen har fået de amerikanske myndigheder op af stolen, og TTB (US Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau) har nu indført kontrol af al importeret Pinot Noir-vin fra Languedoc.

Garanti fra den franske regering
Fremover skal amerikanske importører af vin fra det franske vindistrikt kunne fremvise en skriftlig erklæring fra den franske regering på, at såvel appellationsreglerne som de franske alkohollove er overholdt under fremstillingen af vinen.
TTB vil ifølge Decanter desuden foretage en omfattende undersøgelse af importerede Pinot Noir-vine, som allerede findes på det amerikanske marked.
. .... ... . ...



. ..



Der høstes mellem de snorlige rækker af vinstokke hos Château Pontet-Canet i Pauillac, hvor både vine og vinmarker går til høje priser.

    Vinmarks-priser med elastik
    Som et af verdens største vindistrikter fremstiller Bordeaux i gennemsnit 800 millioner flasker vin om året.
    Og ligesom priserne på vinene er vidt forskellige, svinger priserne for en vinmark også markant, afhængig af hvor i det store område man befinder sig.
    Ifølge Winespectator viser en ny undersøgelse fra landbrugsmyndigheder i Bordeaux, at kløften mellem de førende appellationer og de utallige mindre kendte appellationer er blevet markant større i de seneste tyve år.

    4,5 millioner pr. hektar
    I de fem mest berømte appellationer, Pomerol, Margaux, St. Julien, St. Estèphe og Pauillac, er vinmarks-priserne således steget til det firdobbelte, og ligger i dag i gennemsnit på 800.000 euro (cirka 4,5 millioner kr.) pr. hektar – eller 600 kr. pr. kvadratmeter. Til sammenligning ligger gennemsnitsprisen på en hektar i de øvrige Bordeaux-appellationer på omkring 34.000 euro (cirka 253.000 kr.) – en nedgang på 16% i forhold til 1991. I Listrac fx er det således muligt at få 12 hektar vinmarker for nogenlunde samme pris, som en enkelt hektar koster i Pauillac.
    De fem berømte appellationer står faktisk kun for 10% af alle de flasker vin, der eksporteres i Aquitaine – det område Bordeaux ligger i – men for hele 50%, når det gælder værdien af eksporten.

. .... ... .
Frostet glas ikke noget særligt
Den store spanske Cava-producent Freixenet har siden tidernes morgen tappet sin mousserende vin på flasker af frostet glas.
Freixenet har længe ønsket at varemærke-beskytte den særlige flaske på europæisk plan og forelagde derfor sagen for EU’s særlige afdeling for mærkevarer og design. Producenten fik afslag og skyndte sig at appellere til EU-domstolen.
Nu er der ifølge Just Drinks faldet endelig dom i sagen, og den er ikke faldet ud til Freixenet's fordel. Domstolen mente ikke, at den frostede flaske var speciel eller berømt nok til at få det blå stempel som et varemærke for den populære cava.
. .... ... . . .... ... .
Sauternes 2009 er landet
Vinslottene i Bordeaux er i fuld gang med at sætte priser på deres årgang 2009 – en årgang, der er blevet berømmet i høje toner.
Flere vine er allerede kommet i handelen – nu også de to første 1. cru-vine fra Sauternes, Château Suduiraut og Château Guiraud.
I Danmark fås vinene hos Theis Vine til henholdsvis 565 kr. og 345 kr. helflasken, hvilket er lidt højere end normalt, men der er jo også tale om en ganske særlig årgang.
Den søde vin fra Suduiraut er af den førende franske vinskribent, Michel Bettane, blevet kaldt for en triumf og den bedste fra vinslottet siden årgang 1928, mens Guiraud har fået ordene monumental og silkeblød med på vejen... . .. ..
. .... ... .



. .... ... .


    Ikke et ord om Pingus
    I tirsdags var Peter Sisseck på besøg hjemme i Danmark og havde inviteret en lille udvalgt skare på smagning af vinen Hacienda de Monasterio, der i dag importeres af Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg.
    – Så ikke et ord om Pingus, sagde Peter Sisseck. – I dag skal det handle om vinen, der for tyve år siden bragte mig til Spanien.
    Det var Peters onkel, Peter Vinding Diers, der igennem nogle år på Château Rahoul i Bordeaux havde indført den unge cand. agro. i vinens verden, og det var også onklen, som i 1990 skaffede ham en barsk opgave i det spanske wild west – etableringen af Hacienda de Monasterios 60 hektar vinmarker i Ribera del Duero.
     
    28.000 udplantede rødder
    Sædvanligvis planter man vinstokke, der – for at kunne modstå vinlusen Phylloxera – er podet på rødder fra amerikanske vinplanter. Men i Spanien har man ofte først plantet det amerikanske rodmateriale, hvorefter man senere har podet de europæiske ædelsorter på disse rødder.
    – Der var plantet 28.000 rodplanter, da jeg ankom, fortæller Peter Sisseck, – så der forestod et enormt arbejde med podning. Men det var nu også en fordel, for det betød, at jeg kunne få indflydelse på valget af druesorter.
    – Næsten alle andre i Ribera del Duero ville bare have plantet hele marken til med Tempranillo, men jeg skævede til den berømte vingård Vega Sicilia, der faktisk havde grundfæstet den regel, at man kunne plante op til 25% andre druer i distriktet. Så det gjorde jeg.
    – Jeg valgte Cabernet Sauvignon og Malbec, og det første år fik jeg oven i købet plantematerialet fra Vega Sicilia. På hver af de amerikanske rødder skulle der podes en stump vinranke med to skud.
     
    Alligevel et par ord om Pingus
    – I dag står vingården Hacienda de Monasterio med herlige marker med tyve år gamle vinstokke, og det er her jeg bor og sammen med Carlos del Rio står for produktionen af de årlige 300.000 flasker.
    – Pingus er mit private projekt. Med druer fra min egen lille mark fremstiller jeg de 6000 flasker, som lykkeligvis er blevet vel modtaget og i dag sælges for over 5000 kr. flasken.
    Privat har Peter Sisseck endnu en vin, nemlig den billigere Flor de Pingus til 750 kr., som han producerer 60.000 flasker af om året.
    Til slut under smagningen fik vi Flor de Pingus i glassene, så der faldt alligevel nogle ord om Pingus. Selv om det var Monasterio, smagningen handlede om.
    Nedenfor i oversigten over ugens smagte vine er der flotte stjerner til de vine, vi smagte.

. .... ... .

>33/09


. .... ... . .
Asiatiske kvinders forhold til vin
Vinexpo Asia-Pacific – den asiatiske udgave af den berømte vinmesse i Bordeaux – finder sted i Hong Kong fra den 25. til 27. maj.
I den forbindelse har arrangørerne lavet en undersøgelse, hvor man har spurgt 2810 kvinder fra Kina, Hong Kong, Sydkorea og Japan, om deres forhold til vin.
Det er der kommet en række interessante svar ud af – vi bringer et udpluk nedenfor.

Vin for helbredets skyld
* Mens 92% af japanerne og 74% af sydkoreanerne svarede, at de drak vin, fordi de kunne lide smagen, gjaldt dette kun 22% af de kinesiske kvinder. Til gengæld ytrede 38% af kineserne, at de drak vin, fordi det var godt for helbredet.
* To asiatiske kvinder ud af tre fortrak rødvin. For de kinesiske kvinders vedkommende lød tallet på hele 84%.
* 42% af de adspurgte japanske kvinder drak vin mere end to gange om ugen.
* Hver anden af de kinesiske kvinder valgte selv, hvilken vin de ville drikke.
* 86% af de asiatiske kvinder mente, at vin hører med til en fornuftig kostplan.
* For 77% af de japanske kvinder var prisen det vigtigste kriterium for valget af vin, mens det for de kinesiske kvinder var oprindelseslandet.
. .... ... .


    Grundig bog om Cyperns vine
    Den dansk-cypriotiske vinskribent Xenia Theodotou Schneider, som vi nedenfor præsenterer i denne uges Blå Bog, har begået en meget grundig bog om cypriotisk vin – "Cyprus Comprehensive Wine Guide" (Wine2discover, 160 sider, 19,90 engelske pund hos Amazon UK).
    Bogen, der er skrevet på engelsk, indledes med en gennemgang af distrikter og vinveje samt druesorter, hvoraf en halv snes stykker er særegne for Cypern, først og fremmest den grønne Xinisteri og den blå Maratheftiko.
    Derefter kommer tyve sider om "alt, hvad man behøver at vide om vin", og det er måske nok lidt for elementært stof i så speciel en bog. Men så kommer bogens langt den største og vigtigste del: En gennemgang af alle de mange vine, der produceres på Cypern. Og her kommer Xenia Theodotou Schneider ud i alle hjørnerne.
    Hun præsenterer i alt 219 vine fra 39 små og store producenter, og hver vin er smagt, bedømt og beskrevet med stor grundighed. Vi ser etiketten, får en fyldig smagekommentar, prisen, eksportlande, websider osv., og yderligere markeres kvaliteten med op til fem glas.
    Bogen er oplagt til vinimportører samt til vininteresserede turister på den dejlige ferieø (se også vores postkort fra en tidligere vinrejse). Bogen kan i øvrigt købes mange steder på Cypern.
 

. .... ... .
Californiske vinhuse skifter ejermænd
De californiske vinproducenter er hårdt ramt af den økonomiske krise, og et stort antal af dem vil være nødt til at sælge deres vinhuse i løbet af 2010. Sådan lyder det ifølge Decanter fra Michael Mondavi, søn af den legendariske vinproducent Robert Mondavi. Ud over selv at være vinproducent ejer Michael Mondavi også firmaet Folio Fine Wine Partners, der importerer topvine fra udlandet til USA.
At krisen kradser i Californien ses blandt andet ved, at adskillige førende vinhuse i Napa har reduceret priserne på deres topvine markant – et enkelt vinhus sælger endog sine reserve-vine til halv pris bare for at kunne komme af med dem. Disse vinhuse vil få meget svært ved at komme tilbage til det oprindelige prisleje, mener Michael Mondavi.
. .... ... .

Til_37/09


. .... ... .


    << Detalje fra Hans Holbeins maleri "The Field of the Cloth of Gold" fra 1520. Til højre i maleriet ses vin-fontænen, og bagved de telte af gyldent stof, som Frans d. 1. havde medbragt, og som navngav marken, hvor de blev rejst.

    < Kopien af den gamle fontæne kan i dag ses foran Hampton Court Palace.

. .... ... .
En plaskende vin-fontæne
Topmøder mellem nationers ledere er ikke et moderne begreb. I 1520 afholdt den britiske konge Henrik d. 8. og Frankrigs Frans d. 1. et topmøde i London. Og i den anledning blev der foran Henrik d. 8.’s slot, Hampton Court Palace, opført en 4 meter høj vin-fontæne prydet med et relief af Bacchus og med haner, hvorfra der konstant plaskede rødvin og hvidvin. Dengang var der virkelig noget ved topmøder …
Nu er en tro kopi af fontænen blevet opstillet på selv samme sted i Hampton Court Palace.

Nyd et glas fra fontænen
Ved genskabelsen af vin-fontænen er man gået ud fra et maleri af Hans Holbein fra 1520, "The Field of the Cloth of Gold", hvor man ser musikere og andet godtfolk, der nyder livet rundt om vin-fontænen.
Til daglig kommer der vand ud af den nye fontæne, men hver weekend kan man føle sig hensat til Henrik d. 8.’s tid. Her kommer der vin ud af hanerne, og den kan man få lov til at nyde glasvis for et mindre beløb.
Man kan læse mere om fontænen på slottets hjemmeside.
. .... ... . ... .


    Stor skål i bobler
    I sidste uge fortalte vi om verdens største vinflaske – en flaske med cirka 1850 liter vin fremstillet af det kinesiske vinhus Wang Chen Wines.
    Når der findes så store flasker, må der også findes meget store vinglas. Og det gør der - blandt andet et champagneglas, som har fået en plads i Guinness Rekordbog. Det er lidt over 2 meter højt og er designet af en veneziansk designer, Massimo Leonardon.
    I 2008 under den årlige vinfestival Vini nel Mondo i byen Spoleto blev glasset officielt indviet ved at blive fyldt med 16,5 liter Asti spumante.

. .... ... . ...




.
. .... ... . ...


    Britisk vin på britiske hylder
    Storbritannien er stadig en meget lille vinproducent på den internationale vinarena. Men antallet af vinmarker er støt stigende. I dag er det samlede vinmarksareal på 1100 hektar fordelt på 400 marker, og det er en stigning på 45% i mellem 2004 og 2009.
    Stadig flere britiske forretningskæder får da også øjnene op for potentialet i britisk vin og anlægger nye vinmarker med henblik på at fremstille egne vine.

    Satser på boblerne
    Den store supermarkedskæde Waitrose har fx egne marker i Hampshire og forventer at kunne sende den første mousserende vin på markedet i 2014. Og Richard Balfour-Lynn, der ejer varehuskæden Liberty & Co og hotelkæden Hotel du Vin, har stort succes med sin mousserende vin fra Kent, Balfour Brut Rosé.
    Nu følger også den britiske supermarkedskæde Co-op (Co-operative Group) trop med nyplantede vinmarker i Gloucestershire.
    At de store firmaer netop satser på mousserende vin er ikke så mærkeligt – det er ikke mindst her, britisk vin har sin helt store styrke.

..........,,, ..
Grønt initiativ i Storbritannien
Stadig flere vinhuse skifter de traditionelle glasflasker ud med PET-flasker (plasticflasker). Den slags flasker er lettere, går ikke i stykker og er langt mere miljøvenlige både at fremstille og transportere.
Nu vil Marks & Spencer ifølge The Guardian som den første af de store britiske forretningskæder gå over til PET-flasker, når det gælder samtlige 19 forskellige 25 cl’s vinflasker. Og selv om flaskerne er små, er det alligevel noget der batter. Forretningskæden sælger omkring 100.000 af disse flasker om ugen, og i alt vil de lettere flasker, der vejer 88% mindre end glasflaskerne, betyde en reducering af vin-emballagen på 525 tons om året.
. .... . .... ... . ...



En række små hyggelige restauranter i Barbaresco deltager i Barbaresco a Tavola. I den restaurant, hvor dette billede stammer fra, har man valgt at pakke de mange flasker vin ind i sølvpapir, så gæsterne smager vinene blindt. Foto: Birger Vejrum, Langhe Vine.

    En fest for Barbaresco
    Hvis man skulle få lyst til en lille smuttur til Barbaresco-området i Piemonte, er maj en rigtig god måned.
    Her afholdes den årlige Barbaresco a Tavola, en fest for den nyeste frigivne årgang af vinene fra det berømte vindistrikt.
    Festen strækker sig over tre fredage – i år er det den 7., 14. og 21. maj, og det bliver Barbaresco 2007, der hældes i glassene.
    Hver af de tre dage fra og med kl. 20.30 vil femten restauranter i området servere egnsretter tilpasset den nye årgang, og i hver restaurant vil der være mulighed for at smage hele tres forskellige Barbaresco’er.
    Man kan se, hvilke restauranter, der deltager i år, ved at klikke her.

. .... ... . .....,,



/EMBED>

. .... ... . .
.....................

...............



Bogstaverne tastes ind på båndet på flasken.

    En interaktiv vodka
    Syv generationer har fremstillet vodka i det hollandske destilleri Medea. Men selv om destilleriet er gammelt, må det siges at følge med tiden.
    Medea har nemlig lanceret verdens første interaktive flaske, hvor man på et display-bånd midt på flasken kan skrive diverse beskeder – noget der er helt i tråd med tidens sms-mani.
    Beskeden, der højst må være på 255 anslag, vil derefter rulle hen over flasken.
    En genert ung mand kan fx skrive en kærlighedserklæring på displayet og diskret skubbe flasken hen i nærheden af den udkårne.
    En lille film på destilleriets hjemmeside viser, hvordan man skrider til værks.

....................
....... . ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået importen af vinene fra følgende vinhuse: Côte Bonneville, Waters og Substance fra Washington State, Shea Wine Cellars og ArborBrook fra Oregon, Ovid, Herb Lamb, Kapcsandy, Aaron Pott, Ritchie Creek, Karl Lawrence og Mount Eden fra Californien.
    * Vin & Vin, der åbnede i Middelfart i 2009, har udvidet med forretninger i Kolding, Vejle, Horsens, Aalborg og Hjørring.
    * Hargaards Vinbutik har fået importen af vine af økologisk dyrkede druer fra Vinhuset Cantine Lanzolla i Puglia, Italien.
....... . ................ ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
....... . ..........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.


    Xenia Theodotou Schneider (f. 1964) er vinskribent, dansker og cypriot – og bor i dag i Frankrig.
    I seksten år boede hun i København, hvor hun primært arbejdede for den farmaceutiske og bioteknologiske industri. Hun er uddannet på Handelshøjskolen – med sidespring til universiteterne i Warwick for en MBA og South Carolina-Columbia for informatik. Hun taler fem sprog – dansk, græsk, engelsk, italiensk og fransk – og vinen har altid været hendes store interesse, ikke mindst de cypriotiske vine. I 2009 udgav hun den meget gennemarbejdede guidebog "Cyprus Comprehensive Wine Guide".
    I ti år har hun hvert år brugt to-tre måneder på at rejse rundt til alverdens vinlande for at studere vin; hun har taget en toårig sommelier-uddannelse og er medlem af sommelier-foreningerne både i Italien og på Cypern.
    Blandt andet samarbejdede hun med Associazione Italiana Sommeliers om den første vinsmagning nogensinde af cypriotiske vine i Rom.
    I sit firma, Wine2discover, arbejder hun med at introducere udvalgte franske og cypriotiske vine på det danske marked. Endvidere har hun en sommelier-service, hvori hun fungerer som en "personlig indkøber" af kvalitetsvine for private vinentusiaster. Og endelig skriver hun artikler om vin og udgiver guidebøger.
    Privat bor Xenia Theodotou Schneider i Biarritz i Frankrig. En del af året underviser hun i ledelses- og strategikurser på universitet i Pau. Ud over vin har hun en stor interesse for madlavning, sportsbiler og klassisk musik.
    Adresse: Xenia Theodotou Schneider, 9 rue Gambetta, F-64200 Biarritz, Frankrig, tlf. på Cypern: 00 35 799 24 41 68, tlf. i Frankrig: 00 33 6 69 77 69 17, e-mail: xeniaschneider@wine2discover.com.

.. .....

33/09


....... . .......... .. . ...
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ............
    Var madeiraen fra 1790?
    Jørgen Glud har ryddet op i sin fars kælder og er stødt på en flaske madeira.
    – Vi åbnede den uden videre, skriver Jørgen Glud, – idet min far sagde, at det bare var en flaske, han engang havde købt, og at den sikkert skulle smides ud.
    – Efter at have smagt vinen, studerede vi etiketten og opdagede, at det var en meget gammel vin. Der stod: M. Simoni Vinhandel, Madeira Vin 1790, Terrantez.
    – Hvad var det, vi havde gang i? Kan det passe, at det var noget helt vildt, som vi sådan "lige" havde smagt?
    Desværre er der nok tale om en vin, der indeholder meget få molekyler fra 1790.
    Der findes godt nok rigtig årgangs-madeira, hvor al vinen i flasken er fra den årgang, der står på etiketten. Men på Madeira laver man også vine efter solera-metoden, hvor man i et system af fade hele tiden tilfører ny, ung vin. Og i så fald angiver årstallet på flasken det år, hvor solera’en blev grundlagt.
    En meget stor del af vinen kan altså udmærket være af yngre dato, og det er sandsynligvis sådan en flaske, I har nydt.
    Både vintage- og solera-madeiraer er dog ved at være store sjældenheder, så – ja, måske var det alligevel noget godt, I ”havde gang i”.
    Terrantez er navnet på en drue, der bruges meget lidt til madeira – som regel bruges fire druer, der samtidig angiver vinens stil. Fra den sødeste til den tørreste er det Malvasia (eller Malmsey), Bual (eller Boal), Verdelho og Sercial.
    Endelig kan vi fortælle, at M. Simoni Vinhandel lå i Aalborg, og at vinen sikkert blev tappet her. Vinhandelen blev solgt til Sigurd Müller i 1967.
... ...... ............. . .,.... .. ........... .............. . ..........
....... . .......... ,,......
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. . .....
...............................

    .....................
    70 Landskabet i distriktet Barolo i Piemonte er præget af bløde bakker, der næsten helt er dækket af vinmarker (Foto © Palle Jakobsen).
    ...............
    ...............
....... ........... . ....... ............ ... .



....... . ..........


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 105 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Lantana, Trentham Estate, Victoria, Australien, 2009
59 kr., ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Sikke en dejlig hvidvin. Vinen på druerne Sémillon og Chardonnay har en fin og mild duft af citrus, hø og mineraler og en delikat, frisk og medium fyldig smag med tilpas tørhed, god frugt og en anelse krydret sødme. Den vil så afgjort være en stor nydelse til sommerens fisk og skaldyr.


Battaglino, Arneis, Roero, Italien, 2009
65 kr., Langhe Vine
Mild og let parfumeret hvidvin med frisk, krydret frugt og en lille sødme.


Blanc d'Alsace, Josmeyer, Alsace, Frankrig, 2008
79 kr., Wine.dk
Frisk og frugtagtig hvidvin på økologisk dyrkede druer. Smagen er afrundet med en vis fedme og fint krydret.


The "J", Stony Brook Vineyards, Franschhoek, Sydafrika, 2008
89 kr., Valuewine
Sémillon, Viognier og Sauvignon Blanc - tre druer mødes i denne lækre hvidvin. Den har en dejlig, fyldig smag med fedme og en lille sødme. Flasken har skruelåg.


Domaine Wachau, Terrassen, Smaragd, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig, 2008
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fremragende hvidvin med en fint krydret duft og smag, dejlig frugt og tilpas syre. En meget anvendelig vin både som apéritif og terrassevin og som ledsager til mad.


Réserve de Vaudon, Joseph Drouhin, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2008
169,95 kr., H.J.Hansen Vin
Tør, elegant, krystalren og meget frisk hvidvin, der med sin gode frugt blidt vokser i munden. Lang eftersmag.


Euforia, Ca' Lunga, Imola, Italien, 2008
44,50 kr., Vino Italiano
En udmærket hvidvin med god fylde, krydrede noter og en fin balance mellem tørhed og sødme. Den attraktive pris indbringer den sidste stjerne.


Sea Breeze, West Cape Howe, Chardonnay, Western Australia, Australien, 2009
50 kr., pris ved 6 flasker, Vesterstrøm Vine
Let og saftig hvidvin - og billig i forhold til den pæne kvalitet. Flasken har skruelåg.


Castello di Soave, Montresor, Verona, Italien, 2007
65 kr., YouAndWine
En enkel og let hvidvin, som nogle måske vil kalde læskende, andre lidt tynd. Server den kølig til en let sommersalat. Prisen er lige i overkanten.

Rødvin


Luis Felipe Edwards, Winemake's Reserve, Central Valley, Chile, 2009
39,95 kr., Aldi
Vellavet vin med god frugt og toner af mørke bær, vanille og chokolade. Vinen er fremstillet på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère og Shiraz. Flasken har skruelåg - og prisen er jo henrivende.


Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er power i denne rødvin, men også en afrundet blidhed og mørke toner - plus et lille bid, der er godt til mad. En rigtig dejlig vin. Flasken har skruelåg.


Da Luca, Tarantino IGT, Italien, 2009
49,95 kr., ViniPortugal
Saftig og lækker rødvin med godt afrundet, ren frugt og en lille sødme. Vinen er lavet på druerne Primitivo og Merlot, og flasken har har skruelåg.


Sea Breeze, West Cape Howe, Western Australia, Australien, 2008
50 kr., pris ved 12 flasker, Vesterstrøm Vine
Cabernet-smagen er fremherskende i denne glimrende rødvin, hvor den gode drue assisteres af Shiraz. Vinen har en dejlig frisk smag, glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Ticket to Chile, Carmenère, Colchagua Valley, Chile, 2008
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Lautia
En virkelig god rødvin i fin balance. Dejlig frugt, tilpas syre, en lille sødme ... skænk den til en god bøf.


Les Terrasses, La Croix Chaptal, Languedoc, Frankrig, 2006
70 kr., Søhøjlandets Vinlager
Der er hyld, solbær og hindbær over duften af denne skønne rødvin. Smagen byder på modne blå druer, anis og tilpas eg. Det er en rigtig dejlig vin til en meget attraktiv pris.


Norton, Malbec, Mendoza, Argentina, 2006
75 kr., Wine.dk
Denne rødvin dufter og smager af en skøn forening af modne mørke kirsebær og lakrids. Den er tør, slutter rundt og blødt og er så afgjort de 75 kr. værd.


Lucky Horseshoe, Hayes Ranch, Zinfandel, Central Coast, Californien, 2007
79,95 kr., 62,50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Med 15% alkohol overraskende blid og i god balance - ikke spor marmelade-agtig. Den har en lækker, blød og saftig smag og er meget billig i forhold kvaliteten (når man køber to flasker). Flasken har skruelåg.


Old Blocks Pinotage, Darling Cellars, Darling, Sydafrika, 2006
79,95 kr., Amka
En rigtig dejlig rødvin på Sydafrikas blå nationaldrue, Pinotage. Den er intens i smagen med noter af kaffe og mørk chokolade. Nyd den til en ekstra god gryderet med oksekød eller til en chokoladekage.


Yume, Caldora, Montepulciano d'Abruzzo, Abruzzo, Italien, 2006
89,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
Mørk chokolade, kaffe og kirsebær forenes i duften af denne skønne rødvin. Smagen er fyldig med masser af modne bær, fine krydderier og et strejf af sødme.


Domaine de la Jérôme, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2008
89,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Typisk og flot Rhône-rødvin med 15% alkohol - hvilket umiddelbart virker lige i overkanten, men går fint sammen med en lidt kraftig smagende (kød)ret.


Zinfusion, Castoro Cellars, Zinfandel, Paso Robles, Californien, 2007
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
Prægtig rødvin - helt i top. En vin i fin balance med frugt og syre og sødme.


Hacienda Monasterio, Crienza, Ribera del Duero, Spanien, 2006
250 kr., Sigurd Müller
Denne vin smagte vi i fire årgange, og 2003, der ikke mere sælges, var helt vidunderlig og afrundet - hvilket viser, at 2006 nok vil blive lige så vidunderlig, blød og lækker om tre til fire år. Allerede nu viser 2006-årgangen en flot duft og en intens, ren og saftig smag med mange facetter.


Hacienda Monasterio, Reserva Especial, Ribera del Duero, Spanien
460 kr., Sigurd Müller
En stadig meget ung rødvin med en flot og kraftig duft og en tør, elegant og kompleks smag. Men personlig vil vi nok hellere købe to flasker Crianza end én flaske Reserva.


Flor de Pingus, Peter Sisseck, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2006
750 kr., Sigurd Müller
Superlækker, blød og afrundet rødvin med mange facetter - mørke bær, chokolade, mineraler ... En vin, der fylder munden med vellyst.


Domaine de la Janasse, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig, 2007
82 kr., på tilbud: 68 kr., Jysk Vin
Forholdsvis tør og lidt robust rødvin, men udmærket til lidt fede kødretter.


Terre di Monteforte, Ripasso, Valpolicella, Italien, 2008
89 kr., Rungsted Vinhandel
En mild og læskende rødvin med en fin bæraroma og en lang og liflig eftersmag. Prisen er dog nok lige i overkanten.


Devalbert, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2007
49,95 kr., Strandgaarden
Hakkebøffe-rødvin med saftig frugt og et lille bittert bid i slutningen.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2009
50 kr., ved 12 flasker, The Wine Company
Denne rødvin har en kraftig og koncentreret smag med noter af blå blommer og lakrids. Afslutningen er lidt spids. Flasken har skruelåg.


Mascarello, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2007
160 kr., Carlo Merolli
Rødvin med en markant citrus-syre - en udpræget madvin, gerne til lidt fede retter. Helt billig er den ikke.


Domaine de la Guicharde, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
269 kr., pris for boks med 5 liter, Jysk Vin
En boks med 5 liter sælges normalt til restauranter. Men den kan også være praktisk, hvis man fx skal holde en større fest. 5 liter er lig med 6,7 normalflasker, og prisen pr. flaske bliver således 40,35 kr. Rødvinen, der er fremstillet på økologisk dyrkede druer, er ret robust og med en tør eftersmag.


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.