Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 20
Fra 17. maj til 23. maj 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 17, ,,,,,,VinAvisen uge 18,,,,,,,,VinAvisen uge 19
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
. ....

Til_37/09


........ ..
Hagl så store som oliven
Som lyn fra en klar himmel ramte et kraftigt haglvejr for en uge siden Montalcino i Italien. Uvejret varede et kvarters tid, og værst gik det ifølge Winespectator ud over området omkring byen Castelnuovo dell’Abate i den sydøstlige del af appellationen.
Der fortælles om hagl så store som oliven, der hamrede ned over nogle af vinmarkerne uden for byen – marker, hvis Sangiovese Grosso-druer hvert år forvandles til kostbar Brunello-vin.
Adskillige vinproducenter rapporterede om skader på vinstokkene. Men heldigvis har uvejret ramt så tidligt på sæsonen, at blade og blomsterknopper endnu ikke er helt udviklede. Først om nogen tid vil man kunne vurdere, om skaderne får betydning for høsten 2010.
. ....


Et billede fra Berlin-smagningen 2004. For nylig blev endnu en udgave af den celebre blindsmagning afholdt, denne gang i New York.

    Legendariske blindsmagninger
    I 1976 arrangerede den britiske vinhandler Steven Spurrier en blindsmagning i Paris, som blev en milepæl i vinens historie. Vi har tidligere skrevet om den, men genopfrisker lige historien. Under smagningen smagte nogle af Frankrigs bedste vinsmagere sig igennem en række top-vine – uden at vide, at halvdelen var fra Californien, mens resten var franske. Til især franskmændenes bestyrtelse udpegede smagerne to californiske vine som vindere.
    I 2004 arrangerede ejeren af det chilenske vinhus Errazuriz, Eduardo Chadwick, en lignende blindsmagning i Berlin – denne gang med topvine fra flere vinlande og selvfølgelig med egne vine. Han ønskede at se, om hans vine kunne stå distancen over for de store europæiske vinnavne.
    Og det kunne de. Vinderen blev nemlig Viñedo Chadwick 2000 fra Errazuriz.

    Chiles nationaldrue vandt
    Siden dengang er Berlin-smagningen blevet gentaget i en række lande – i 2006 var det fx København, der var rammen om arrangementet. Og den 10. maj i år var det New York, der fik æren.
    Halvfjerds førende amerikanske vinskribenter og vinbranchefolk var samlet på hotel Mandarin Oriental, hvor dysten stod mellem ti absolutte topvine, alle i årgang 2006.
    Vinderen blev igen en vin fra Errazuriz, denne gang rødvinen Kai. På andenpladsen kom kultvinen Opus One fra Napa Valley, mens tredjepladsen blev indtaget af Bordeaux-flagskibet Château Haut-Brion – begge vine, der koster betydeligt mere end vinderen. Haut-Brion 2006 når let op på 3000 kr.
    Som en ekstra fjer i hatten for chilenerne er det for første gang nogensinde en vin på Chiles "nationaldrue" Carmenère, der er løbet af med sejren.
    Errazuriz’s Kai er herhjemme udsolgt i årgang 2006, men årgang 2007 kan fås hos H.J. Hansen for 519 kr. Nedenfor bringer vi listen over placeringen af de ti vine, der blev smagt ved blindsmagningen i New York.

    De ti vine
    * Errazuriz Kai 2006 (Chile)
    * Opus One 2006 (Californien)
    * Château Haut-Brion 2006 (Bordeaux)
    * Errazuriz Don Maximiano 2006 (Chile)
    * Château Lafite-Rothschild 2006 (Bordeaux)
    * Errazuriz La Cumbre 2006 (Chile)
    * Errazuriz Seña 2006 (Chile)
    * Stag’s Leap SLV 2006 (Californien)
    * Errazuriz Viñedo Chadwick 2006 (Chile) og Sassicaia 2006 (Italien) på en delt niende plads.

. ....




.
. ....
Svindelfirmaer popper op
Svindelen med vin har haft betydeligt vokseværk i de sidste ti år. Og i forbindelse med den nye højt roste årgang 2009 fra Bordeaux kan man godt forvente en hel del ekstra travlhed blandt svindlerne.
I uge 18 fortalte vi blandt andet om svindel-vinhandlere, som lokker kinesiske vininvestorer til at betale store beløb for den nye årgang fra de førende Bordeaux-slotte – før slottene overhovedet har sat priser på flaskerne.
Ligeledes er der for nylig dukket nogle nyetablerede vinfirmaer op i Storbritannien, som tilbyder Château Lafite 2009 for 12.000 pund (cirka 103.000 kr.) for 12 flasker, selv om vinslottet endnu ikke har løftet sløret for den pris, vinforretningerne kan købe flaskerne til.

Hotline for ofrene
Men nu har vinglade briter, der føler sig taget ved næsen, fået en klagelinie, hvor de kan henvende sig. Action Fraud, som linien hedder, omfatter også klager om alt muligt andet end vin, og den modtager klagerne såvel pr. telefon som mail.
Håbet er, at den nye klagelinie vil lette politiets arbejde med at finde frem til omfanget af diverse svindelsager – og ikke mindst til svindlerne.
. ....


    Verdensrekord for en flaske vin
    Den 11. maj afholdt Christie’s en auktion over fine vine i Geneve, som slog alle rekorder. I alt blev der solgt vin for lidt over 2 millioner CHF (cirka 10,6 mio. kr.), hvilket var dobbelt så meget som den samlede vurdering.
    Og så blev der slået en ny verdensrekord, når det gælder højeste hammerslag for en flaske vin (almindelig flaskestørrelse) på auktion. Det skete, da 12 flasker af den franske ikon-vin Hermitage "La Chapelle" 1961 blev solgt for 109.250 CHF (cirka 578.000 kr.). Det svarer omtrent til 48.000 kr. flasken. Køberen var en asiatisk privatmand.
    Det var ellers især europæere, der bød om kap på auktionen, og som noget ret usædvanligt var det to anonyme kvinder, der trumfede det ene bud efter det andet, og dermed blev indehavere af en hel del af de vinøse højdepunkter.

. ....
Japansk vineventyr i Napa
Midt imellem alle Napa Valleys ærkeamerikanske vinnavne finder man nu vine med navne som Murasaki og Asatsuyu på etiketterne.
De stammer fra Kenzo Estate, der ejes af den japanske forretningsmand og chef for videospilfirmaet Capcom, Kenzo Tsujimoto.
I 1990 købte han et træningscenter for olympiade-ryttere i Napa. Han vidste ikke lige, hvad han ville bruge stedet til, indtil han blev begejstret for californisk vin – en begejstring, der begyndte med kultvinen Opus One, som han kunne få hjemme i Japan.

50 navne for rødviolet
Byggeriet af Kenzos vinhus har ifølge Winespectator været nogle år undervejs og har kostet 100 millioner dollars (cirka 574 mio. kr.). Siden den officielle åbning den 1. maj i år har man kunnet besøge Kenzo Estate og smage vinhusets fire vine til en særlig smagemenu kreeret af stjernekokken Thomas Keller, som ejer den berømte californiske restaurant French Laundry.
Til at lave vinene har Kenzo Tsujimoto fået fat på Heidi Barrett, der er konsulent-vinmager hos det berømte Napa-vinhus Screaming Eagle. Så det hele skulle altså være crème de la crème.
Navnene på rødvinene, Rindo, Ai og Murasaki, er i øvrigt tre af de i alt halvtreds japanske variationer af ordet rødviolet, mens hvidvinens navn, Asatsuyu, betyder morgendug.
.



/EMBED>

....



David Powell.

    En stor mand med store vine
    David Powell ser ud, som om han kunne vælte et meget stort træ med de bare næver. Han har faktisk (med maskine) nedlagt masser af træer – dengang han arbejdede som skovhugger i Skotland.
    I dag er han en af verdens mest berømte vinproducenter. Hans vinhus, Torbreck – opkaldt efter den skotske skov, hvor han arbejdede – ligger i vindistriktet Barossa Valley i hans hjemland Australien.
    I 2007 var David Powell i Danmark. For nylig kom han igen, inviteret af sin importør H.J. Hansen, og i et par timer underholdt han bramfrit om vin og vinhus på et klingende australsk, der ville have gjort Crocodile Dundee grøn af misundelse.

    Reddede gamle vinstokke
    I midten af 1980’erne havde de australske myndigheder søsat et projekt, der skulle få vinproducenter og drueavlere til at nedlægge vinmarker. Dengang var Australien – ligesom nu – tynget af en større vinsø.
    I Barossa Valley gik det ud over vinmarker med gamle vinstokke, og det syntes David Powell var intet mindre end en skandale.
    Ud over at arbejde som skovhugger havde han haft forskellige job på vingårde i både Australien, Italien og Californien, før han for alvor slog sig ned i Barossa Valley med et job hos Rockford Winery.
    I begyndelsen af 1990’erne opsøgte han ejerne af disse gamle vinmarker, og det lykkedes ham at bringe stadig flere marker med næsten afdøde gamle vinstokke til live igen.

    Biodynamik og ”bullshit”
    Med nogle af vinmarks-ejerne indgik David Powell såkaldte share-farming kontrakter, mens han af andre købte de gamle vinmarker. Og det er blandt andet af druer fra disse marker, hvor de ældste vinstokke er mere end 150 år gamle, han siden 1994 har fremstillet vin med Torbreck på etiketten.
    Det er rødvinen, der dominerer hos Torbreck, og druerne er de klassiske for Barossa Valley: Shiraz, Grenache og Mataro (Mourvèdre).
    Inspirationen til rødvinene kommer helt klart fra Rhône. Men det er ”Rhône-vin” krydret med en god portion australsk charme, varme, sol og frugt.
    Der bruges fransk eg hos Torbreck, men ikke for meget – det er vigtigt, at egetræet ikke overdøver frugten og vinmarkernes terroir.
    Powell følger også i vid udstrækning principperne bag biodynamisk vindyrkning. Men det kan også blive for religiøst – fx det der med kohorn, der fyldes med kogødning og begraves i jorden, hvor de så skal tiltrække kosmisk energi. Det er efter Powells mening bogstavelig talt det rene ”bullshit”.

    God vin kræver masser af øl
    Der blev oprindelig grinet godt i krogene af David Powells ihærdige indsats for at redde de – efter mange drueavleres mening – gamle, værdiløse vinstokke. I dag er der ingen, der griner. Torbrecks vine vinder masser af anerkendelse og priser verden over. Og nedenfor i denne VinAvis har de vundet en hel kaskade af stjerner.
    Selv drikker David Powell ikke kun vin, for som han siger: ”It takes a hell of a lot of beer to make good wine”.

.

33/09


.... . .... ..
19 postkort fra Mosel
Endnu en serie postkort, denne gang fra Moseldalen, som Anker besøgte i begyndelsen af april. I alt sendte han 19 postkort, som vi bringer i denne og de næste fire uger. Her kommer de første tre.
...........


...........
I luftlinje fra grænsen og til Koblenz er der cirka 140 km, men følger man vejen rundt i alle snoningerne, er der 245 km.
...........

    Postkort nr. 1 fra Mosel
    En 245 km lang slange
    Moselfloden er som en stor, snoet slange, der har gravet sig ned i landskabet og har forvandlet sig til en af Europas skønneste floder. Den er ikke så majestætisk som Rhinen, men heller ikke så stærkt trafikeret.
    Mosel har sit udspring inde i Frankrig, og allerede her smykker det grønne vinløv dens breder. Den fortsætter gennem Luxembourg (Lux på postkortet her), hvor der også dyrkes vin, men først i Tyskland – mellem byerne Trier og Koblenz – gror der vin af virkelig interesse.
    Mosel flyder ud i Rhinen ved Koblenz, der har navn efter dette faktum: Koblenz kommer af det latinske ord Confluentes, der betyder "at flyde sammen".
    Lige efter grænsen ude mod vest støder bifloden Saar til, og efter Trier kommer endnu en lille biflod, Ruwer. Tilsammen har de givet navnet Mosel-Saar-Ruwer til hele regionen – et navn, som dog siden 2007 ikke bruges mere. I dag siger man bare Mosel.

...........


...........
I Neumagen står kun en kopi af det romerske vinskib. Originalen er i sikker forvaring på Rheinisches Landesmuseum i Trier.
...........

    Postkort nr. 2 fra Mosel
    Det var romerne, der begyndte
    I oldtiden hørte den sydlige del af Tyskland til romerriget, og allerede romerne dyrkede vin i Moseldalen.
    I 300-tallet besang den romerske digter Ausonius de fine villaer på skråningerne ned til floden og "de friske, grønne høje, helliget guden Bacchus".
    Ausonius var den, der lagde navn til Château Ausone i Bordeaux – her havde han også en villa og 17 hektar vinmarker.
    Mange steder langs floden er der minder fra romertiden, og ved Neumagen øst for Trier har man udgravet kejser Konstantins sommervilla. Dette er sandsynligvis det ældste sted i Tyskland, hvor man har dyrket vin.
    På postkortet her ses Neumagens berømte romerske vinskib med fire store vinfade.

.,,......

>43


....


...........
Arealet af de stejle marker regnes i vandret projektion. Så hvis en mark på 1 hektar hælder fx 45 grader, er dens skrå flademål 1,41 hektar.
...........

    Postkort nr. 3 fra Mosel
    Riesling fra stejle marker
    VinAvisens vinrejse til Moseldalen var arrangeret af Deutsches Weininsitut, og programmet havde titlen "Riesling fra stejle marker". Og stejle, det er markerne. Dog udgør de ikke mere end 1% af Mosels samlede markareal.
    Postkortet her viser nogle af markerne øst for Ürzig med byen Erden på flodens anden bred.
    – Pas på ikke at gå for langt ud mod kanten, lød det bag os. – Der er flere, som er drattet ned.
    Tre slyngninger længere nede ad floden findes Europas stejleste vinbjerg, Bremmer Calmont, der nogle steder har en hældning på 65 grader. Bjerget er cirka 2 km bredt og op til 290 m højt, og det kan bestiges ad i alt 2,4 km stejle stier – hvis man ikke ligefrem klatrer op ad stiger.
    Navnet Calmont stammer fra Romertiden, hvor bjerget hed Calidus mons – det varme bjerg.
    Man skal være bundet godt fast, når man bevæger sig rundt i disse vinmarker, hvor vinstokkene med Riesling-druer er eksponeret næsten vinkelret på Solens stråler.

. ....
Den nye Cru Bourgeois klassifikation
I uge 20 2009 fortalte vi, at Bordeauxs Alliance Cru Bourgeois var kommet med en ny Cru Bourgeois-klassifikation for Médoc-vinene.
Ifølge den er det op til et uafhængigt smagepanel via en årlig blindsmagning at bedømme, hvilke vinslotte i Médoc, der er værdige til at få det blå stempel og dermed muligheden for at sætte et "Cru Bourgeois" på etiketterne.
Dette er en markant ændring fra den gamle klassifikation fra 2003. Her tilfaldt Cru Bourgeois-benævnelsen vinslottene efter et nøje fastlagt hierarki.
Ydermere har man i den nye klassifikation udeladt de to kategorier "superieur" og "exceptionnel". Nu kan vinene enten blive klassificerede som Cru Bourgeois eller dumpe til smagningen.

Boykotter klassifikationen
Men ændringerne er ifølge Decanter ikke blevet modtaget lige vel over alt. En række vinslotte, som tidligere kunne skrive Cru Bourgeois Exceptionnel på etiketten – hvilket var den fineste betegnelse ifølge 2003-klassifikationen – boykotter den nye klassifikation.
De har i stedet dannet deres egen forening, Les Exceptionnels, hvorigennem de vil markedsføre sig, arrangere smagninger osv.
Medlemmerne er Château Siran, Château Potensac, Château Chasse Spleen, Château Poujeaux, Château Les Ormes de Pez og Château de Pez.
Et af de oprindelige Exceptionnel-vinslotte, Château Phelan Segur, vil ikke være med på vognen, men tilslutter sig den nye klassifikation. Og endnu et vinslot, Château Haut Marbuzet vil hverken være med i den ene eller den anden gruppering.
Så selv om meningen med den nye klassifikation var en forenkling af systemet, må det hele siges at være blevet endnu mere forvirrende.
. .... . ....



. ....
Rekord i rosévine
Rosévin hitter blandt briterne, og hvis man vil finde Storbritanniens – eller måske Europas – største udvalg af rosé i en enkelt restaurant, så skal man til London.
Hos den italienske restaurant Franco’s på Jermyn Street har man et særligt vinkort for rosévin med ikke mindre end 52 vine fra tolv forskellige lande – heriblandt Marokko og Libanon. Så hvis man skal til London, og er lige så glad for rosé som briterne, er det nok værd at lægge vejen forbi.
Man kan se hele listen på restaurantens hjemmeside..
. ....



Winefan består dels af en rigtig farvevifte, dels af plakater med forskellige vine i lange baner.

    Styr på vinens farve
    Den norske sommelier Svein Lindin og fotografen Kai Myhre har i de sidste to år haft travlt med at åbne flasker og skænke vin – ikke for at drikke den, men for at kortlægge og tage billeder af vinenes mange forskellige farver i glassene.
    Arbejdet har resulteret i WineFan, en farvevifte – ligesom farvehandlernes – med de vigtigste vin-farver samt en nøje beskrivelse af hver farve. Viften er i lommeformat, så man fx kan have den med sig til en vinsmagning.

    Bliver oversat til dansk
    Udover farveviften, har de to ophavsmænd også lavet en række dekorative og oplysende plakater efter samme system – lige til at hænge op i vinkælderen eller restauranten.
    WineFan, som bliver præsenteret i denne uge på vinmessen London International Wine Fair, findes foreløbig på norsk, engelsk og fransk. Men Svein Lindin regner med, at den vil blive oversat til dansk og svensk i løbet af 2010. Vi vender selvfølgelig tilbage, når det sker.
    Prisen for en farvevifte ligger på omkring 40 euro (cirka 300 kr.).
    Man kan læse mere om WineFan ved at klikke her.

. ....
Mondavis ejendom til salg
I 2008 døde den legendariske vinproducent Robert Mondavi i en alder af 94 år. Nu er hans private ejendom, Wappo Hill i Yountville i Napa, sat til salg for 25 millioner dollars (cirka 147 mio. kr.).
Der hører ingen vinmarker til Wappo Hill, som blev opført i 1979. Til gengæld får den nye ejer mere end 1000 kvadratmeter beboelsesareal, 23 hektar land og en fantastisk panoramaudsigt ud over Napas vinlandskab. ......... ... ........
....



. ....
.....................

..¨
..........
The Tudor Arms kan se tilbage på 40 års historie på svensk jord. Nu er pubben kåret til den bedste britiske pub uden for Storbritannien.
. ....
Verdens bedste pub
Storbritannien er pubbernes hjemland, og der findes i dag omkring 53.000 pubber. Men også i resten af verden er der et større antal pubber i sand britisk stil.
Ifølge www.wownews.se udskrev The Daily Telegraph og flyselskabet British Airways for nylig en konkurrence om verdens bedste britiske pub uden for Storbritanniens grænser.
Mere end 11.000 glade pub-gængere stemte på deres favoritpub. Det blev dog The Tudor Arms i Stockholm, der løb af med sejren.

Masser af aktiviteter
Pubben, der sidste år kunne fejre 40 år jubilæum, var den første af sin slags på svensk jord, og bortset fra beliggenheden er den indbegrebet af britisk stemning. Der langes whisky og pints of beer over disken, og der spises fish and chips og mushroom pie, mens diverse fodboldkampe løber over tv-skærmen. Efter en gammel britisk lov lukker The Tudor Arms også altid kl. 23.
Pubben byder desuden på en lang række aktiviteter og rejsearrangement. Se selv på dens hjemmeside.
. .... . .... . ....
....... . ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har fået agenturet på to bordvine fra Symington Group: Chryseia og Post Scriptum fra Douro, Portugal.
    * H.J. Hansen Vin har ansat Kim Frost som Horeca-konsulent med Sjælland/Storkøbenhavn som arbejdsområde.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..
.. ....

.
.


    Jakob Husted Mogensen (f. 1973) er oprindelig uddannet mag. art. i litteraturvidenskab, men interessen for vin har fået ham til at kaste sig ind i denne noget mere usikre branche. Måske lå det i kortene – han er opkaldt efter en vinkyper i familien.
    Det blev først til en række læreår i flere vinforretninger samt i gourmetvarebutikker som Supermarco og Løgismose, hvor også fornemmelsen for sammensætningen af vin og mad blev styrket.
    I 2007 følte Jakob Husted Mogensen sig godt nok rustet til at åbne egen vinforretning, hvilket han gjorde sammen med tre vinentusiastiske gymnasiekammerater, Søren Hartling, Søren Tolsgaard og Jacob Holme.
    Sammen havde de i gymnasietiden smagt sig igennem de fleste af verdens store og små vinregioner. Gennem de mange års vinsmagninger havde de i stigende grad kastet kærligheden på de ukendte vine, de "vinøse fodnoter" – vine fra områder eller på druesorter, der ikke normalt finder vej til de danske middagsborde. Og det er i høj grad disse vine, man finder hos Viniversa, som de fire ejere har døbt importfirmaet.
    Sortimentet er også præget af elegante koldklima-vine, og i dag er det Tyskland og Loire, der dominerer.
    Det er ikke vine, der sælger sig selv, men det er idealismen, der driver værket – og det er håbet og erfaringen, at folk, når først de har smagt nogle af disse vine, bliver positivt overraskede.
    Når Jakob Husted Mogensen ikke arbejder med vinens verden, er det den gode mad, litteratur, kunst og musik, der trækker. Han er kort sagt en uforbederlig æstetiker!
    Adresse: Viniversa, Irisvej 12, 3450 Allerød, tlf.: 21 15 98 41, e-mail: info@viniversa.dk, www.viniversa.dk.

.. .... ... ...... ........... . .,.... . ...... ......... .



..........Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
.. . ..... ....... ............ . ....... ............ ... .
.. ........... ....... ........... ......
...............................

    .....................
    71 To glade italienere holder en pause under høsten af Gropello-druer på vingården Provenza i Lombardiet (Foto © Anker Tiedemann).
    ...............
    ...............
..... ... .


    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 132 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


120 Chardonnay, Santa Rita, Valle Central, Chile, 2008
54,95 kr., Amka
Denne vin er skabt til minde om dengang i 1814, da Santa Ritas daværende ejer, Doña Paula Jaraquemada, skjulte general Bernardo O’Higgins og hans 120 frihedskæmpere i sin vinkælder. Det skete efter deres nederlag over for den spanske krone i slaget ved Rancagua. Og denne hvidvin kan frihedskæmperne bestemt godt være stolte af. Den er fuld af moden frugt - mirabeller, melon og nektariner - og har en perfekt balance mellem tørhed og sødme.


Domaine de Guiot, Chardonnay, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne blide og venlige hvidvin har en kraftigt parfumeret duft og en frugtsmag med en uforfalsket Chardonnay-smag med toner af eksotiske frugter, måske også lidt banan. Flasken har skruelåg.


Vicario, Cantina di Monteforte, Soave Classico, Italien, 2008
59,50 kr., Irma
Denne hvidvin smager godt. Den har en let og frugtagtig smag med citrus og toner af figner og nødder.


Stony Brook, Sauvignon Blanc, Franshhoek, Sydafrika, 2008
69 kr., Valuewine
En dejlig, fyldig og frisk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. Den er tør uden at knække, har masser af frugtsmag og behageligt krydrede noter.


MR Marsanne / Rousanne, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2006
279,95 kr., H.J.Hansen Vin
En vidunderlig hvidvin med duft af mimoser, tulipaner og andre blomster og med en fyldig og blød smag med honningagtige noter. Det er en af disse hvidvine, man lige skal have lidt mere af ... Den er allerbedst, når den ikke er for kold. Da vinen havde stået lidt i glasset, foldede den sig ud med al sin skønne aroma. Nyd den til lyse fisk og kammuslinger.


Woodcutters Semillon, Torbreck, Barossa Valley, Ausrtalien, 2006
149 kr., H.J.Hansen Vin
En ganske dejlig hvidvin med en mineralsk duft og en frisk, tør smag med et tilpas bid af syre. Prisen er dog lige i overkanten. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Les Courtines, Vieilles Vignes, Carignan, Vin de Pays d'Hérault, Frankrig, 2009
45 kr., ViniPortugal
En meget saftig rødvin - til den meget attraktive pris faktisk en perfekt vin, som mange vil kunne lide. Den smager simpelt hen godt. Flasken har skruelåg.


A.Mano, Primitivo, Puglia, Italien, 2007
64,95 kr., Strandgaarden
En rødvin med karakter - med god frugt, gode tanniner, tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Chateau Ste Michelle, Stimson Estate Cellars, Merlot, Washington, USA, 2007
79 kr., Wine.dk
Dette er en rigtig dejlig rødvin, som mange vil kunne lide. Med sin blødhed giver den et perfekt billede på Merlot-druen. Den er fuld af frugt og slutter med en fin sødme.


Paololeo, Primitivo di Manduria, Italien, 2008
79 kr., YouAndWine
En vidunderlig rødvin fuld af koncentreret moden frugt og med et strejf af sød lakrids. Det er Sydens sol på flaske. Nyd den fx til en luksus-pastaret.


Elisabetta Geppetti, Fattoria le Pupille, Morellino di Scansano, Italien, 2008
89,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Superdejlig rødvin, kompleks og harmonisk. Den kan mageligt drikkes nu, men også gemmes endnu et par år. Helt i top.


Viña Zaco, Bodegas Bilbainas, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2006
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fyldig og dejlig rødvin med god og typisk Rioja-karakter. Smagen er saftig, afrundet og moden med tilpas syre. Meget lang eftersmag.


GSM, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2006
99,95 kr., H.J.Hansen Vin
GSM står for Grenache, Shiraz og Mataro (Mourvèdre) - de tre druer, der udgør denne fortræffelige rødvin. Og de kommer fra vinstokke, som er mellem 100 og 150 år gamle. Vinen dufter af mørke modne kirsebær, søde mandler og marcipan. Smagen er fyldig, blød og rund med et strejf af varme eksotiske krydderier. Prisen er meget venlig, og flasken har skruelåg.


Baricchi, Barbera d'Alba, Italien, 2007
115 kr., Carlo Merolli
Glimrende Barbera-rødvin, der lægger sig godt i munden med frisk frugt og toner af røg, tobak og vanille samt en god syre.


Antico Borgo di Sugame, Riserva, Chianti Classico, Italien, 2007
150 kr., Hargaards Vinbutik
Flot, flot rødvin med stor fylde i perfekt balance. Men også en vin, der kræver en kraftig ret. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.


Seghesio, Zinfandel, Sonoma County, Californien, 2008
169 kr., Wine.dk
En af de flotte amerikanere og typisk amerikansk med sin alkohol, frugtfylde og sødme - rosiner, sorte kirsebær, blåbær, dadler, hyben ... . En Parker-vin med 15,5% alkohol, men i perfekt balance. Flasken har skruelåg.


Woodcutters Shiraz, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2008
169,95 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin har en super koncentreret duft af hyldebær, solbær og lakrids og en forførende, lækker og blød smag med krydderier, et strejf af svesker og bløde tanniner. En perfekt vin til lam og vildt.


The Steading, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2006
279,95 kr., H.J.Hansen Vin
Der er en hel del Châteauneuf-du-Pape over denne skønne rødvin med dens stringens og noter af bær, krydderurter og sort peber. Alkoholindholdet på 15% er meget, men det dominerer ikke smagen. Nyd den til en god ret med lam.


The Factor, Torbreck, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2004
895 kr., H.J.Hansen Vin
Denne vin smagte vi i 2007, sidste gang David Powell var på besøg i Danmark. Og det er stadig en stor og elegant vin. Den er lavet på 100% Shiraz og lagret i to år på fransk eg med 30% nye fade. I smagen er der peber, chokolade, blåbær, hindbær, tobak, lakrids og en masse andre facetter. Dertil bløde tanniner. Den kan drikkes nu, men kan også gemmes i yderligere ti år eller mere. Den vil være sagen til en ekstra god cremet ost.


The Descendant, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2006
895 kr., H.J.Hansen Vin
En helt igennem dejlig og elegant rødvin, lavet på Shiraz og en lille procentdel af hvidvinsdruen Viognier - ligesom i det nordlige Rhône. Det er en koncentreret vin med masser af friske bær, sød tobak og et fint bid af tanniner.


Les Amis, Torbreck, Grenache, Barossa Valley, Australien, 2006
1249 kr., H.J.Hansen Vin
Et muskelbundt af en rødvin med et alkoholindhold på 15%. Alligevel har den elegance med masser af frisk frugt, der afrundes af lys chokolade, vanille og et tilpas bid af eg. Gem den gerne i nogle år endnu.


The Pict, Torbreck, Mourvèdre, Barossa Valley, Australien, 2005
1329 kr., H.J.Hansen Vin
Mums, sikke en dejlig rødvin. Den er fremstillet på 100% Mataro (Mourvèdre) druer. Den har brombær og lys chokolade i både duft og smag og en fin syre, der tilfører den behagelig friskhed. Det er en stor og fornem vin, der kan nydes, som den er mundfuld for mundfuld, eller til vildtkød de luxe.


Run Rig, Torbreck, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2004
1499 kr., H.J.Hansen Vin
Dette er en fuldendt rødvin, hvor samtlige smagsfacetter går op i en højere enhed med en helt tilpas portion tanniner. Duften vælter op af glasset med en næsten overvældende bær-aroma, mens smagen er fuld af alverdens frugter tilføjet et forfriskende strejf af anis. En ren meditationsvin, men den kan selvfølgelig også nydes til mad, fx en luksusret med let krydret oksekød. Vinen kan sagtens gemmes i nogle år endnu.


Regale, Riserva, Ca'Lunga, Sangiovese, Colli d'Imola, Italien, 2006
89,50 kr., Vino Italiano
En pæn Sangiovese-rødvin med frisk frugt. En rigtig madvin.


Willow Bend, Dutschke, Barossa Valley, Australien, 2007
115 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En rigtig australier med hvad dertil hører - intens frugt, sødme, alkohol. Udpræget til grillmad og store bøffer. Flasken har skruelåg.


Juveniles, Torbreck, Barossa Valley, Australien, 2008
239,95 kr., H.J.Hansen Vin
En dejlig rødvin med noter af kirsebær, friske figner og en lækker sødme til slut. Alkoholen bider en anelse. Flasken har skruelåg.


Los Clop, Bonarda, Mendoza, Argentina, 2007
33 kr., Solarex
En meget koncentreret rødvin med (lidt for) markante toner af anis og ren lakrids.


Alchimie, Domaine des 3 Cellier, Château du Pape, Frankrig, 2007
169 kr., Rungsted Vinhandel
Kradsbørstig rødvin med frugt, der virker udtørret, og med en spritkant.


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.