Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 23
Fra 7. juni til 13. juni 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 20, ,,,,,,VinAvisen uge 21,,,,,,,,VinAvisen uge 22
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................








En af de kvæstede vinstokke i en vinmark, som tilhører Andrea Oberto i La Morra.

Store skader i Barolo
Som vi fortalte i sidste uge, er Barolo i Piemonte blevet ramt af kraftige haglbyger, og det er gået hårdt ud over nogle af de vinmarker, der lægger most til de fornemme Barolo-vine.
Birger Vejrum fra Langhe Vine er netop kommet hjem fra Piemonte, og han har sendt os dette billede af en ret miserabel vinstok, hvor bladene er blevet sønderrevet af haglene. Vinmarken med vinstokken tilhører Vingården Andrea Oberto i La Morra – et område, hvor uvejret forvoldte særlig stor skade.
Birger Vejrum har talt med flere vinproducenter i Barolo-området, og alle fortalte de, at cirka 50% af de kommende druer var gået til. Til gengæld mener de, at årgang 2010 – netop på grund af de færre druer – vil blive meget koncentreret.
Som en af producenterne sagde med et glimt i øjet, så slap han nu for at foretage grøn høst – den udtynding i druerne, som mange kvalitets-producenter foretager for at få en ekstra koncentration af aromastoffer i de tilbageblevne druer.

En skændsel for vinbranchen
For nylig kunne man hos den London-baserede internetvinhandel Liv-ex 100 se Château Lafite 2009 til salg for 11.750 pund (cirka 105.000 kr.) for 12 flasker – hvilket svarer til omkring 8750 kr. flasken.
Også vinslottets andenvin, Carruades de Lafite, kan købes for 1000 pund (cirka 8900 kr.) for 12 flasker.
Man kan ligeledes købe Château Cos d’Estournel og Margaux til pænt høje priser.
Salget af disse vine hos Liv-ex har ifølge Decanter vakt forargelse hos en række andre førende britiske vinhandlere. Årsagen er den enkle, at vinslottene endnu ikke har frigivet vinene til salg - og dermed heller ikke har prissat dem.
Hos Farr Vintners mener man, at fremgangsmåden er uforsvarlig og en skændsel for vinbranchen. Andre vinhandlere frygter, at den kan opmuntre vinslottene til at sætte endnu højere priser på deres vine, end de ellers ville have gjort.
Liv-ex forsvarer sig med, at det er ganske normalt og acceptabelt med den salgs forsalg inden for andre brancher, og ytrer, at det burde det også burde være det inden for vinbranchen.







Knap vinen op
Hvis man køber en flaske mousserende vin fra det newzealandske vinhus Villa Maria i Marlborough, kan man godt glemme alt om at lirke proppen forsigtigt op.
Man skal bare tage en øloplukker, knappe flasken op og skænke boblerne i glasset.
Villa Maria har nemlig lanceret sin mousserende vin med noget så utraditionelt som en kapsel som lukning.
Det er måske ikke så festligt som champagneproppen og dens lokkende ”plop”, men unægtelig ganske praktisk – og mindre farligt end proppen, der jo kan blive skudt ud og forvolde skade. Og som det lyder fra vinhuset, så undgår man, at den gode vin bliver propsyg.

Logisk lukning
Villa Maria er ikke det første vinhus, der har valgt at lukke sin mousserende vin med en kapsel. En anden newzealandsk vinproducent, Forrest Estate Wines, begyndte på det allerede i 2005. Og faktisk er det nærliggende at lukke champagne og mousserende vin fremstillet efter champagnemetoden med netop en kapsel.
Når vinen gennemgår sin anden gæringsproces i selve flasken, er denne netop lukket med en kapsel. Det er først til sidst, champagneproppen bliver stoppet ned i flaskehalsen.

Bestil og betal i Systembolaget
Som det er nu, må de stadig flere svenske øl-, vin- og spiritusproducenter ikke sælge deres produkter direkte via gårdsalg – som man fx må i Danmark.
I den svenske regering er vandene delte. Nogle går ind for et direkte salg, mens andre vil opretholde forbudet med den begrundelse, at gårdsalget ville true Systembolagets monopol.
Som et sandt midterparti er Miljöpartiet nu ifølge www.wownews.se kommet med et forslag, der skal repræsentere den gyldne middelvej: Det skal stadig ikke være tilladt at købe direkte hos producenterne. Men når man besøger en vingård eller et bryggeri, skal man kunne bestille både vin og øl for derefter at kunne afhente og betale for flaskerne i den nærmeste Systembolag-butik – som jo godt kan ligge et pænt stykke vej væk.
Det lyder besværligt, og det ville måske være på tide i stedet at tage monopolets fremtid op til overvejelse.

Politiker med egen vingård
Men måske er Systembolagets dage talte. Nu begynder de svenske politikere nemlig også selv at etablere vingårde. Det drejer sig om Carl-Göran Svensson fra Moderaterne, som dropper politik til fordel for egen vinproduktion.
I begyndelsen af maj tilplantede han en vinmark med flere hundrede vinstokke med druesorterne Rondo, Solaris og Merlot på Ramdalaslätten uden for Karlskrona.
Og han håber på, at når han om fem år kan begynde at tappe den første vin på flasker, vil han også have mulighed for at sælge dem via egen gårdbutik.


>33/09






Høstarbejdere i Maule Valley. Foto: Wines Of Chile.

Lyse udsigter for Chile
Ifølge The Wall Street Journal er der godt nyt i vente for den chilenske vinindustri.
Vinproducentforeningen Wines Of Chile forventer nemlig, at eksporten af chilensk vin vil stige med 8% i såvel værdi som volumen i løbet af 2010.
Chile er nummer elleve i rækken over de største vinproducerende lande, men indtager en femte plads, når det gælder den største eksport. Sidste år eksporterede chilenerne hele 383 millioner liter vin på flasker.
De største importlande af chilensk vin er USA, Storbritannien, Holland, Canada og Brasilien, der tilsammen aftager 52% af al den vin, Chile eksporterer.

Et plaster på såret
De gode nyheder for Chile er et plaster på såret oven på et forår med en del strabadser.
Jordskælvet i februar ramte vinindustrien hårdt, og værst gik det ud over vindistrikterne Curicó, Maule og Bío Bío.
Vinfade og ståltanke væltede og revnede, og i alt gik omkring 13% af vinen årgang 2009 tabt.
En af Chiles førende vinproducenter, Viña Concha y Toro, mistede 22,8 millioner liter vin, svarende til næsten 10% af hele sidste års produktion.
Om chilenerne får problemer med at leve op til den øgede efterspørgsel på vin i år, må tiden vise.



Retssag mod auktionshus afvist
Som nævnt i uge 15 hiver den rige amerikanske forretningsmand William Koch det ene auktionshus og vinfirma efter det andet i retten for vinsvindel.
Koch har fået et hold vinspecialister til nøje at gennemgå de 35.000 flasker, som han har i sin vinkælder. Og specialisterne skal have fundet frem til adskillige forfalskede flasker, hvilket har resulteret i stribevis af retssager mod sælgerne.
Koch har også forsøgt at lægge sag an mod Acker Merrall & Condit. Gennem årene har Koch købt omkring 1500 flasker vin hos det amerikanske auktionshus for i alt 77.925 dollars (cirka 475.000 kr.) – fem af disse flasker skulle være forfalskede.
Men en højere retsinstans i New York har afvist sagen med den begrundelse, at auktionshuset ikke er ansvarlig for salget af de påståede forfalskede flasker.

Kunderne må selv sikre sig
Auktionsfolkene undersøger selvfølgelig nøje de vinflasker, der kommer ind. Men, som der står i Acker Merrall & Condit’s auktionskataloger, skal "potentielle bydere selv sikre sig ved inspektion af genstandene" – noget, som der er lejlighed til, når der er syn.
Afvisningen af sagen kan ifølge Decanter få betydning for de sager, som Koch har bebudet, at han vil anlægge over for andre auktionshuse.





.


19 postkort fra Mosel
Her fortsætter vi vores serie af 19 postkort fra Moseldalen, som Anker besøgte i begyndelsen af april. De første ni bragte vi i uge 20, uge 21 og uge 22. Her kommer de næste tre.




Det ser kønt ud, når en mark er fuld af hjerter. Det ser man bedst om foråret, før bladene dækker hjerterne.

Postkort nr. 10 fra Mosel
Vinstokkene bindes op som hjerter
På de stejle marker kan man ikke binde vinplanterne op til lange, udspændte ståltråde. Når man klatrer rundt på en mark med op til 65 graders hældning, må man nemlig kunne bevæge sig både på langs og på tværs og rundt om den enkelte vinplante.
For at gøre dette muligt binder man hver vinplante op til sin egen stok, og når planten beskæres, bevarer man to lange skud, som man bøjer rundt og binder fast forneden. På den måde opstår den Herzbindung – hjerte-opbinding – som er typisk netop for Moseldalen.
I løbet af sommeren vokser de sideskud ud, på hvilke druerne dannes, og disse skud må man fra tid til anden samle og binde fast længere oppe på støttestokken.
Arbejdet på de stejle marker er både besværligt og dyrt. Som regel bruger man hvert år mindst 1200 arbejdstimer pr. hektar. På blidere bakker er det under halvdelen.
Det er således ikke så underligt, at det er svært at holde en større produktion i gang.




Rækken af tænder sidder på undersiden af banen, der kun består af en enkelt skinne.

Postkort nr. 11 fra Mosel
Med tandhjul op på de stejle marker
Nogle af vinbjergene med mindre stejle hældninger er i nyere tid lagt om. De er blevet udsat for, hvad tyskerne kalder Flurbereinigung – marksanering.
Kæmpemæssige bulldozere har skubbet rundt med jordmasserne, og mange små parceller er blevet lagt sammen. Der er foretaget en gennemgribende dræning og anlagt asfalterede veje, så man nemt kan komme frem med maskiner.
Men på de stejle bjerge er alt, som det har været siden Romertiden og middelalderen – små terrasser og smalle stier. Nogle steder er der op til tyve terrasser i højden.
For nemmere at kunne behandle markerne og transportere druerne ned til landevejen har man bygget små tandhjulsbaner som den, der ses på postkortet her. På ladet stabler man kasser med de håndplukkede druer, og ved den nederste ende slår banen et lille elegant sving, så det er nemt at flytte kasserne over på en lastbil eller anhænger.




/EMBED>





Bernhard Werner (til venstre) og Andreas Schmitges ved opgangen til den smalle trappe op ad marken Edener Treppchen.

Postkort nr. 12 fra Mosel
De er med i Bernkasteler Ring
To små vinhuse havde slået sig sammen om at præsentere deres vine fra stejle marker, otte vine fra Weingut Werner & Sohn i Leiwen og otte fra Weingut Andreas Schmitges i Erden.
Bernhard Werners familie har fremstillet vin i Leiwen siden 1650, mens Andreas Schmitges "kun" kan finde sit vinhus i arkiver fra 1744. Selv kom han til i 1990. Begge de herrer laver fornemme vine udelukkende på Riesling og både tørre og søde vine.
Bernhard Werner præsenterede blandt andet en fantastisk lækker Eiswein, mens Andreas Schmitges skænkede flotte, racerene vine fra sin mark på bjerget Edener Treppchen.
Begge er de medlemmer af Bernkasteler Ring, en sammenslutning af 34 topvingårde, der sætter højere kvalitetskrav end den tyske lov, og som hvert år afholder en auktion med meget kostbare Moselvine.


Kinesisk vinmarked i vækst
Som vi tidligere har fortalt, er Kina et vinmarked i eksplosiv vækst. I 2008 lå vinforbruget på 900 millioner flasker, hvilket næsten var en fordobling i forhold til 2004.
Kina ligger ifølge Mercury News dermed på en ottende plads på listen over verdens største vinmarkeder.
I 2013 forventes kinesernes vinforbrug at være steget med yderligere 32% til 1,26 millioner flasker.
Men der er stadig tale om et lille vinforbrug i forhold til USA, der ligger på førstepladsen med et tre gange så stort forbrug.

Import fra flere lande
Frankrig tegner sig for den største eksport til Kina, men mange andre lande har også fået en god bid af kagen.
I 2008, hvorfra de seneste tal stammer, kom 46% af al den vin, kineserne importerede, fra Frankrig. Australien indtog en andenplads med 20%, efterfulgt af Italien med 8% og USA og Chile med hver 5%.


33/09




Stor italiensk festival
Italien har indtaget København med en gigantisk festival, som varer indtil den 26. juni.
Festival Italia’s program byder på en lang række udstillinger, konferencer, koncerter, film, modeshow, gastronomiske og vinøse oplevelser, som finder sted rundt omkring i byen.
Festivalen omfatter også en konkurrence, "Fortæl om din italienske drøm og vind et drømmeophold i Italien", hvor en række heldige deltagere kan vinde ferierejser til forskellige regioner i Italien.
Det er Italiensk Institut for Udenrigshandel (ICE), i samarbejde med Det Italienske Kulturinstitut (IIC) og Den Italienske Stats Turistbureau (ENIT), der står bag arrangementet, og man kan se hele programmet på festivalens hjemmeside.

Vinsmagning og workshop
Et af festivalens vinøse højdepunkter er en stor italiensk vinsmagning og workshop i Moltkes Palæ, hvor 48 vinproducenter fra de førende vindistrikter skænker smagsprøver i glassene.
Arrangementet foregår den 7. juni, og indtil kl. 16 er smagningen forbeholdt vinbranchefolk, men herefter er der åbent for publikum med billet.
Man kan læse mere om vinsmagningen ved at klikke her og få tilsendt en liste over de vinforretninger, hvor man kan købe billetter, ved at maile til Ulrik Nam Knudsen fra ICE på u.knudsen@ice.it.



Dobbelt så mange flasker tokaj-vin
I 1990 grundlagdes The Royal Tokaji Wine Company i det berømte ungarske vindistrikt Tokaj-Hegyalja. Folkene bag vinhuset var den britiske vinskribent Hugh Johnson og den danske vinmager Peter Vinding Diers samt britiske og danske investorer og cirka 60 lokale vinbønder.
Vinhusets produktion ligger på 180.000 flasker om året. Men til september åbner Royal Tokaji et nyt stort vinhus, som ifølge Decanter vil gøre det muligt at nå op på 360.000 flasker årligt.

Satser på tør hvidvin
Royal Tokaji er kendt for sin tokaji aszú, der fremstilles på søde druer, aszú på ungarsk for "indskrumpede".
Druerne, der ikke kun skal være indskrumpede, men også angrebet af den ælde råddenskab, samles i et lille, aflangt trækar, en puttony. Jo flere puttonyos, man kommer i den færdige vin, desto sødere bliver den. Mest almindelige er vine med 3, 4 og 5 puttonyos - det står på flasken.
Men der fremstilles også en række andre vine hos Royal Tokaji, og det er dem, man vil satse på i det nye vinhus. Det drejer sig blandt andet om den tørre hvidvin Tokaji Furmint.
Målet med de mange ekstra flasker vin er at øge vinsalget i Royal Tokaji’s største marked, USA, samt i Europa, især Storbritannien.



Til_37/09






Auktionssalen glødede, da Acker Merrall & Condit afholdt den største vinauktion nogensinde i Asien.

Største vinauktion i Asien
Det amerikanske auktionshus Acker Merrall & Condit har for nylig afholdt en vinauktion over "The Imperial Cellar" – en privatsamling af vine, som er grundlagt af entreprenøren Erik Greenberg.
Mere end 19.000 flasker kom under hammeren, og hele 97% af dem blev solgt for i alt 152 millioner HKD (cirka 119,4 mio. kr.). Det var dermed den største vinauktionen nogensinde i Asien og den næst største på verdensplan.

Kæmpestore partier
Auktionssalen var tætpakket med mere end 400 ivrige bydere, hvoraf hovedparten var fra Asien og især fra Kina. Dertil kom de mange hundrede samlere fra hele verden, der bød med online og pr. telefon.
Blandt højdepunkterne var et parti på 96 flasker Henri Jayer Vosne Romanée Cros Parantoux i årgangene 1988 til 1999, som gik for 1.953.000 HKD (cirka 1,5 mio. kr.) .
Et meget stort parti på 702 flasker Bordeauxvin årgang 2000 fra flere forskellige vinslotte blev solgt for 1.659.200 HKD (cirka 1,3 mio. kr.).

.


Hjertet på rette sted
Det østrigske glasfirma Riedel er igen kommet med en ny vinkaraffel – og en lidt romantisk en af slagsen må man sige. Bliss hedder karaflen med hjertet, og den kan rumme omkring 1,2 liter vin.
Det er Maximilian Riedel – elvte generation af glasfirma-familien – der har designet den.
Bliss kan, så vidt vi ved, endnu ikke købes i Danmark, men derimod via firmaets hjemmeside, hvor den koster 75 euro (cirka 560 kr.).

.

>43






Så smukt kan det britiske vinlandskab tage sig ud. Denne vinmark, der er Storbritanniens største, tilhører vinhuset Denbies i Surrey. Vinhuset havde en lang række aktiviteter i forbindelse med English Wine Week.

En uge med britisk vin
Briterne har netop afholdt English Wine Week 2010 – en årlig begivenhed, hvor vinhuse, vinforretninger, hoteller og restauranter overalt i landet byder på vinøse arrangementer og smagninger.
Hos vinhusene var der rundvisninger, mad- og vin-match seancer og mulighed for at arbejde med i vinmarken. Og i flere restauranter serveredes der kun britisk vin til maden.
Det er de britiske vinproducenters brancheorganisation, English Wine Producers, der står bag English Wine Week, hvis formål er, at gøre britisk vin kendt viden om.

En guide over vinhusene
Op til vinugen lancerede English Wine Producers en opdateret udgave er UK Vineyards Guide over næsten samtlige vinhuse i England, Wales og Irland samt på Kanaløerne. Den rummer også generelle oplysninger, facts og tal, historie, druesorter, fremstillingsmetoder osv.
Guiden er sagen at have med, hvis man har tænkt sig til næste sommer at tage på vinøs tur til Storbritannien. Den kan købes via www.englishwine.com eller www.lulu.com.

Første britiske vinliste
En pub-ejer i Lancashire ønsker også at gøre sit til at promote britisk vin. The Calf’s Head, som pubben hedder, kan byde på sandsynligvis den første vinliste nogensinde udelukkende med britiske vine. 16 flasker er det blevet til, efter af pub-ejeren Chris Medley har rejst rundt til vingårde landet over for at finde de bedste vine.
Han har ifølge Decanter været overrasket over den gennemgående høje kvalitet, og efter hans mening er der ingen grund til at importere noget, som fremstilles i ens eget land.
Hos de mange britiske gæster i pubben – der jo normalt er vant til at drikke udenlandsk vin – er den britiske vinliste en overraskende succes.







Naboernes gode vine
I den kommende weekend afholdes en meget speciel smagning på rådhuspladsen på Frederiksberg. I et stort telt på over 400 kvadratmeter præsenterer femten producenter fra Collio og Brda deres i alt 60 vine, og de har medbragt en Michelin-kok, som tilbereder snacks på stedet.
Collio og Brda – hvad er det? Det er to vindistrikter på hver sin side af grænsen mellem Italien og Slovenien. Vi skal altså op i det øverste højre hjørne af støvlelandet.
Collio kender vi som egnen med nogle fortræffelige hvidvine, som vi flere gange har givet flotte stjerner her i VinAvisen. Det bliver interessant også at smage nogle vine fra de gode naboer i Slovenien.
Ildsjælen bag smagningen er Kenth Poulsen fra VinoVenue, og det seneste nummer af hans fornemme vinmagasin handler udelukkende om de to distrikter. Mere om smagningen kan læses ved at klikke her.
Nedenfor bringer vi et af Kenth Poulsens billeder fra Collio som denne uges STORE billede.




Milestii Mici består af en labyring af 55 kilometer kældergange med nærmest uendelige rækker af vin. Nogle af de ældste flasker er dækket af et tykt lag af mug - sådan skal det være i en rigtig vinkælder. Foto: Lønne Hundebøll, www.thorhund.dk.

250 kilometer kældergange
Verdens største vinsamling med en plads i Guinness Rekordbog befinder sig 20 kilometer syd for Moldovas hovedstad, Chisinau.
Vinsamlingen, der består af mere end 2 millioner flasker, tilhører vinproducenten Milestii Mici. Og flaskerne ligger i et af Europas største kælderanlæg med i alt 250 kilometer kældergange. Dog er det "kun" 55 kilometer, som er fyldt med flasker og vinfade. Så der er plads til endnu mere vin.

En gammel kalkmine
Oprindelig var anlægget en kalkmine, men da minen blev forladt, fandt man ud af, at de brede gange og rum, som ligger 40 til 85 meter under jorden, var perfekte til opbevaring af vin.
Hovedparten af vinene er rødvin, og den ældste flaske stammer fra 1969 – det år minen blev omdøbt til vinkælder.
En serie lysbilleder på YouTube giver et indblik i det kolossale kælderanlæg, hvis hovedgange er så brede, at de besøgende grupper bliver kørt rundt i minibusser. Der kan læses mere om Milestii Mici og kælderen på vinhusets hjemmeside.

Sportsfolk i vinens verden
Amerikaneren Jack Nicklaus regnes af mange for den største golfspiller nogensinde. Om han også vil blive en stor vinmager, får tiden vise. I hvert fald har han indgået et samarbejde med vinfirmaet Terlato Wine om at fremstille en række vine i Napa Valley.
To af dem er allerede lanceret – en Cabernet Sauvignon og en Bordeaux-blanding, Private Reserve, begge årgang 2007 og begge med golf-legendens navn på etiketten.
Det er ikke umiddelbart meningen, at vinene skal ud i den almindelige handel – de skal derimod skænkes i glassene i USA’s førende golfklubber.
Det er blevet lidt af en trend for tidligere sportsfolk at kaste sig over vinens verden. To andre golfspillere, Ernie Els og Nick Faldo, samt flere cricket- og rugbyspillere er kommet Jack Nicklaus i forkøbet.





.....................





Linie Aquavit er en sællert
Brændevins-bølgen er skyllet ind over Skandinavien med en masse nye og trendy snapse, akvavitter og brændevine, fremstillet på alt lige fra citroner til rav.
Man skulle måske tro, at de gode gamle kendinge så var blevet skubbet lidt i baggrunden. Men det gælder i hvert fald ikke for verdens ældste akvavit, den norske Lysholm Linie Aquavit. Den er ifølge www.wownews.se stadig en sællert – ikke mindst i Sverige.
I de sidste seks år er salget af akvavitten på svensk jord steget med mindst 20% om året. Og salget i 2009 var det bedste nogensinde – her var der tale om en stigning på hele 38%.
Efterspørgslen efter Linie Aquavit stiger ikke kun i de nordiske lande, men også i de tre eksportlande USA, Tyskland og Kina.

Historien om akvavitten
Linie Aquavit er som nævnt en meget gammel specialitet. Det er snapsen, der har været en sejltur over Ækvator (linien) og tilbage igen.
Snapsen blev lanceret af Jørgen Bernhoft Lysholm (1796-1843), da han havde bygget sit store destilleri i Trondheim i 1821. Men faktisk begynder historien allerede i 1805, da Jørgen Lysholms mor og onkel sendte briggen "Trondheims Prøve" til Det fjerne Østen.
Med på skibet var fade med et nyt produkt, kartoffelsnaps, som de håbede at finde et marked til. Markedet fandt de ikke - fem fade måtte returnere til Trondheim. Men de fandt noget andet: Det viste sig, at sejlturen havde givet brændevinen en ny og væsentligt bedre smag.
Det var denne erfaring, Jørgen Lysholm udnyttede. Han var i forvejen en kapacitet, når det gjaldt lagring på træfade; hvad nu, hvis han sendte nogle ekstra fade med på hver eneste langfart?
Lysholm gik i gang, og efterhånden lå hans fade i bunden af de fleste oceangående norske sejlskibe, som transporterede de norske klipfisk til fjerne lande.

Skibets navn står på flasken
Den dag i dag sendes store mængder af den berømte akvavit to gange over Ækvator i sherry-fade, for også i dag giver turen snapsen en særlig karakter, selv om skibene ikke mere fører sejl.
På bagsiden af flaskens etiket kan man - gennem flaskens glas - læse navnet på skibet, der havde æren. Siden 1927 er det foregået som dækslast på rederiet Wilh. Wilhelmsens skibe.
Under krigen solgte man i London en særlig linie-akvavit. Den blev kaldt Dobbelt Linie eller Bombeakvavit, og etiketten fortalte, at det var en Lysholm Linie Akvavit, der havde passeret Linien fire gange.
Den blev afskibet med m/s Tudor i 1939 og i løbet af mere end to år havde den sejlet op og ned på kloden, indtil den endelig langt om længe var havnet i Bristol på et helt tredje skib, der lykkeligt var undsluppet de tyske bombardementer, krydsere og ubåde.
Hvis nogen har stående en Bombeakvavit, vil de sikkert kunne få en formue for den.








    Den danske vinbranche
    * Philipson Wine har fået ny administrerende direktør, Uffe Hyldgaard, som afløser vinfirmaets grundlægger og ejer, Christian Philipson. Christian fortsætter som bestyrelsesformand og forlader ikke selskabet, men vil i fremtiden dedikere sig 100% til det ”vinøse” element i Philipson Wine. Desuden er Sara Jansen blevet ansat som ny marketingkoordinator med ansvar for pressekontakt.
    * Krone Vin har optaget importen af vine fra følgende vinhuse i Bourgogne:
    Domaine des Equipages (i de to sidste årgange 2007/08), Domaine Bernard Van Berg i Meursault, Domaine Jean Yves Bizot, Vosne-Romanée, Domaine Le Grand Charme v/ Réol Beaufort, Chatillon-sur Seine, og Les Larmes de Divona v/ Amaury Beaufort, Tonnerre.


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Birgitte Holmer Petersen (f. 1961) er uddannet cand. negot. med hovedlinie i fransk. For at blive rigtig skrap til det franske arbejdede hun i sommerferierne som økonomiassistent i Paris, og allerede dengang blev hendes vin-interesse vakt.
    Efter endt uddannelse fik hun job hos det nu hedengangne DZ Wine, først som salgsmedarbejder og siden som afdelingsleder.
    I 1993 blev Birgitte Holmer Petersen ansat hos H.J. Hansen som
    marketingkoordinator. Efter et stykke tid blev hun marketingchef med alt, hvad det indebar af ansvar og rejseaktivitet.
    I 1997 valgte hun at forlade firmaet – det hændte lidt for ofte, at hendes mand var i Malaysia, hun i Bordeaux og ungerne i børnehave, og det var jo ikke lige sagen.
    Men både vinen og ånden hos H.J. Hansen var for længst gået hende i blodet. Så da firmaet i 2001 forsøgte at headhunte hende tilbage til hendes gamle stilling som marketingchef, bed hun straks på krogen - og har ikke fortrudt det.
    I dag består Birgitte Holmer Petersens daglige arbejde i markedsføringen af firmaets erhvervsafdeling samt af Horeca og Vinspecialist/detail. Ud over kampagneplanlægning, løbende leverandør- og vinskribentkontakt og den daglige ledelse af marketingafdelingen, står hun også for udarbejdelse og redigering af diverse trykte materialer som fx firmaets klub- og kundeblad, Vinspiration. Sidst, men ikke mindst, er hun ansvarlig for, at H. J. Hansens / Vinspecialistens hjemmeside fortsat fremstår flot og funktionel.
    Birgitte Holmer Petersen løber ikke bare hurtigt på arbejde. Fritiden går også med gode løbeture. Det bliver efterhånden kun til de kortere ture, men hun har dog stadig sine seks-syv gennemførte maratonløb med i bagagen.
    Og så skal der jo også være tid til hygge med familien, der omfatter ægtefællen Torsten og deres to efterhånden halvstore piger.
    Adresse: H.J. Hansen Vinhandel A/S, Vestergade 97-101, tlf.: 62 12 82 60, fax.: 63 12 82 49, e-mail: bhp@hjhansen.dk, www.hjhansen-vin.dk.






    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det......................


Hvad er en Stück?
Villy P. Wilhelmsen har holdt en lille ferie i det tyske Rheingau, og under et besøg på en vingård kaldte man igen og igen et stort vinfad af træ for Stück. – Hvad er det for en tønde? spørger han.
Stück er et gammelt navn til de store tyske fade af træ – et navn, der netop bruges i vindistrikterne omkring Rhinen. Standardmålet er 1200 liter, og man taler også om Halbstück (600 liter), der i gamle dage blev brugt til transport af vin. Ligeledes kan man komme ud for Doppelstück (2400 liter).
I Mosel siger man ikke Stück, men Fuder, og her er rumfanget 1000 liter.
I det hele taget er der mange forskellige navne og størrelser på fade alt efter, hvor i verden man befinder sig. I listen til venstre giver vi en oversigt over de mest almindelige.



Ugens vinøse billede
Per Buhl fra Laudrup Vin var forbi hos bodegaen Finca Allende i Rioja Alta, under høsten sidste efterår. Der snuppede han dette billede af det store arbejde med at håndsortere druerne.
Her er det Malvasia druer fra omkring 50 år gamle vinstokke i Briones-området. Ugen efter var det de blå druer, der stod for tur.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





.

Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.

...............................

    .....................
    74 Den italiensk-slovenske familie Orzan/Jurecie har høstet druer på den højest beliggende vinmark i Collio (foto © Kenth Poulsen)...............
    ...............
<br>]



    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 77 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


La Cuvée, Lupé-Cholet, Vin de Table, Frankrig
49 kr., Østjysk Vinforsyning
Denne billige hvidvin smager rigtig godt, og den er glimrende til prisen. Den har god frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Stony Creek, Newberry Wines, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2008
59,75 kr., pris ved 2 flasker: 45 kr., Skjold Burne
En af de gode Sauvignon-hvidvine fra New Zealand - en ret let vin med frisk frugt og tilpas syre. God som terrassevin og som ledsager til lettere retter. Flasken er forsynet med skruelåg.


Sipp Mack, Vieilles Vignes, Riesling, Alsace, Frankrig, 2007
99,75 kr., på tilbud: 75 kr., Jysk Vin
Meget dejlig hvidvin med god duft og en frisk, frugtagtig smag med mineralske toner og tilpas syre.


Branko, Pinot Grigio, Collio, Italien, 2008
149 kr., YouAndWine
Fortræffelig hvidvin med fylde, blød frugt og et lille bid, der er så godt til mad.


Black Tower, Rivaner, Tafelwein, Tyskland, 2009
49,95 kr., Interbrands
En meget sød hvidvin - sådan som mange tyskere godt kan lide det. Ikke mindst til unge mennesker, der ikke er vant til at drikke vin, er den sagen. Den elegante flaske har skruelåg.

Rosévin


Nederburg, Paarl, Sydafrik, 2009
54,95 kr., Amka
Denne rosévin har sødme, men sødmen kammer ikke over. Det er faktisk en vin, som mange vil kunne lide. Skænk den fx som apéritif.

Rødvin


La Promesse, Ogier, Syrah, Vin de Pays du Gard, Frankrig, 2008
49,95 kr., i denne uge (uge 23): 39 kr., SuperBrugsen
En rigtig god hverdags-rødvin med en fyldig frugtsmag og tilpas syre. En anvendelig vin med en blødhed, som mange vil kunne lide. Den lave pris udløser den femte stjerne.


Elisir, Ca' Lunga, Cabernet Sauvignon, Colli d'Imola, Italien, 2007
59,50 kr., Vino Italiano
Herlig rødvin med tyngde, en god struktur, indtagende frugt og bløde tanniner. Den skal ubetinget skænkes til mad, gerne en lidt kraftig kødret. Prisen er meget attraktiv.


Eugène Leblanc, Rasteau, Frankrig, 2008
79,95 kr., i denne uge (uge 23): 49,95, SuperBest
En rigtig god Rhône-rødvin med en god duft og en saftig, fyldig smag med en masse peber. Glimrende til kødretter. God til normalprisen og et kup til tilbudsprisen.


Mas de la Barben, Les Sabines, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2005
89 kr., Rungsted Vinhandel
Saftig og kraftig rødvin, der gerne må plaskes over i en karaffel et par timer før, den skænkes til en kraftig kødret. Den smager godt.


Vigne Nuove di Musella, Valpolicella Superiore, Italien, 2007
89 kr., A Vinstouw
Den lugter godt - den smager godt - en rigtig god Valpolicella. Den har en dejlig frugtagtig og blød smag med en lille sødme og god syre.


Leyda Syrah, Leyda Valley, Chile
99 kr., Wine.dk
Mandler og modne mørke kirsebær præger duften af denne dejlige rødvin. Smagen er stringent og intens med god frugt, en forfriskende syre og et tilpas bid af tanniner. Vinen er hver en krone værd.


Savanha, Sydafrika
149 kr., pris for 3 liter i boks, Kvickly
Glimrende boksvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en god og ren frugtsmag og tilpas syre. Skænk den gerne i en karaffel, så man kan se den smukke røde rubinkulør. Til tilbudsprisen - 24,75 kr. pr. normal flaske - er vinen simpelt hen et kup.


Le Morette, Valerio Zenato, Bardolino Classico, Italien, 2008
95 kr., Excellent Wine
Det lette kavaleri - det kan der også være brug for i visse tilfælde. Vinen er vellavet, let, saftig, frisk og ukompliceret, men ingenlunde uinteressant. Servér den let afkølet - 10-12 grader. Prisen kostede den femte stjerne.


Cuvée Numero 1, Dominque Laurent, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2007
125 kr., The Wine Company
Rødvin med en god Pinot-duft, men også med en smag, der er meget præget af en markant grape-agtig syre.


Resalte, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2007
159 kr., pris ved 6 flasker: 83 kr., Haller Vine
Kraftig, lidt robust rødvin. Helt billig er den ikke.


Søg i 500 tidligere VinAviser:



....... ............



...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.