Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40. 2010



Nyheder i uge 40, 2010







Rosé-trend i bevægelse
I sommeren 2003 var Storbritannien ramt af en længerevarende hedebølge, der blandt andet medførte, at briterne begyndte at nyde dejlig afkølet rosévin i lange baner.
Siden da har rosé været et hit blandt de britiske forbrugere med et stigende salg år efter år. Men nu tyder alt på, at rosé-trenden så småt er ved at tabe pusten.
Ud af hver 100 flasker rosévin, der sælges i Storbritannien, afsætter supermarkederne ifølge Decanter kun de 83. Og her er salget fra september 2009 til samme måned i år kun steget med 1%, hvor det året tidligere steg med hele 13%.
Til gengæld lader det til, at rosé-bølgen er skyllet videre til Danmark og Sverige.

En rigtig sommer-sællert
I Danmark har man i Kvickly og SuperBrugsen oplevet en vækst i salget af rosévin på cirka 25% i første halvår af 2010 i forhold til samme periode i 2009.
Hos det svenske Systembolaget er der tale om en endnu større stigning – i juni, juli og august i år steg rosé-salget med hele 41,4% sammenlignet med de tre sommermåneder i 2009. I mængde drejede det sig om 5,9 millioner liter rosé mod 4,2 mio. liter sidste sommer.
Den største stigning (76,9%) hos monopolet ses ifølge www.wownews.se for rosévine til mere end 70 kr. flasken.


De sjældne druer fra Gascogne
I de sidste tredive år har en forening af vinproducenter, Producteurs Plaimont, jagtet uddøende druesorter i deres hjemegn Gascogne.
Det drejer sig om små grupper af gamle og glemte vinstokke i vinmarkerne omkring Saint-Mont og Madiran, som stadig bærer druer, men som er gået fuldstændig i glemmebogen.
De mange druer er blevet katalogiseret, reddet og genplantet på en forsøgsmark ved forskningscentret Conservatoire du Saint-Mont i Pouydraguin, som drives af Producteurs Plaimont.
I alt er man oppe på mere end 100 forskellige druer, hvoraf man endnu kun har kunnet identificere nogle enkelte – som fx Ahumat og Marenoa, som man ellers regnede med ikke længere eksisterede.
En del af de øvrige druer er i mangel af bedre opkaldt efter det sted, hvor man fandt dem.

Druerne har en fremtid
I 2008 høstede man flere af druerne for første gang, og for nylig samledes vinproducenter, druehistorikere og andre specialister i centret for at smage på tyve forskellige vine, fremstillet af disse sjældne druer.
Det er ifølge den franske avis La Depeche ikke kun historisk interesse, der driver Producteurs Plaimont til denne storstilede indsats for at genopvække de gamle druer. En del af druerne er yderst velegnede til at blive klonet og anvendt til vinfremstilling i større mængder. Og med de klimatiske ændringer – og ændringer i forbrugernes smag – mener vinproducenterne, at netop disse druer måske har en fremtid.






Næsten halv pris for Romanée Conti
Domaine de la Romanée Conti i Bourgogne fremstiller nogle af verdens kostbareste vine.
Vinene videreforhandles via allokeringer – tildelinger til forretningerne verden over. Det svenske Systembolaget fik for halvandet år siden sin tildeling af vinene fra domænet årgang 2006. Men videresalget af dem til de vinglade svenske forbrugere har ladet vente på sig.
Den 19. oktober åbner Systembolaget så endelig op for salget – dog kun for en del af de i alt 420 flasker. Resten vil blive solgt den 2. november.
Priserne hos Systembolaget på vinene fra DRC spænder fra 1295 SEK (cirka 1000 kr.) for en flaske Vosne-Romanée Premier Cru til 24.495 SEK (cirka 19.800 kr.) for domænets flagskib, Romanée Conti.
Prisen for sidstnævnte vin er ganske vist høj, men meget lavere end det, den i dag koster på det internationale marked. Her kan prisen for en flaske af årgang 2006 let nå op på 5000 euro (cirka 37.200 kr.).

Alen lange køer
Årsagen til den "lave" pris på Romanée Conti hos Systembolaget er, at priserne har fået et godt skub opefter på det øvrige marked, siden dengang monopolet købte vinene, og ifølge dets prispolitik øger man ikke priserne, men lader situationen komme forbrugerne til gode. Men der er kun 24 flasker Romanée Conti i de svenske butikker, så man kan roligt regne med, at der bliver rift om de fornemme flasker.
Ifølge www.wownews.se forklarer Systembolaget det forsinkede salg af DRC’s vine med, at de først har skullet finde frem til en fair måde at fordele flaskerne fra domænet til forbrugerne på.
Normalt står folk i alenlange køer foran monopolets forretninger natten før den morgen, hvor de kostbare vine bliver udbudt til salg. Når dørene går op, styrter de ind og lader sig skrive op til en flaske, som så bliver leveret en uge senere.

Revet væk på 40 sekunder
Nogle af forretningerne kan ikke nære sig for at åbne et par minutter før den officielle åbningstid, mens andre er mere standhaftige og først åbner på slaget. Sidste gang, en allokation af DRC-flasker var til salg hos Systembolaget, blev samtlige flasker solgt i løbet af 40 sekunder.
Kunderne hos de "åbnings-venlige" forretninger har selvsagt en fordel frem for dem, der handler hos de mere punktlige. Og det er denne uretfærdighed, man nu - med et mere fast fordelingssystem til de enkelte forretninger - har rettet op på.


Til_37/09





< James Healy (t.v.) og Matthew Sutherland sammen med Dorte Sonnenborg fra Laudrup Vin.


Håndlavede vine fra NZ
Nogle af New Zealands bedste vine kommer fra vingården Dog Point, hvor de to familier Healy og Sutherland fremstiller cirka 40.000 flasker om året. En lille vingård, altså, men med "håndlavede" og meget dejlige vine
I mandags var Wendy og James Healy på besøg hos vingårdens danske importør, Laudrup Vin, ledsaget af Matthew Sutherland, søn af det andet ejerpar.
James Healy stod for en interessant smagning og druknede ikke sine vine i salgssnak, men gav en god fremstilling af ideerne bag arbejdet i den lille vingård.
 
"Hundeprikken" i Marlborough
Dog Point er et område i distriktet Marlborough, hvor vilde hunde i sin tid holdt til – et sted kendt for sine mange solskinstimer, varme dage og kolde efterårsnætter; gode forhold for at skabe komplekse vine.
Marlborough står for 65% af al newzealandsk vin, og i mange år har man oparbejdet en stor produktion af hvidvine på druen Sauvignon Blanc.
Generelt ønsker newzealænderne at præsentere vine, som er lige til at drikke, men på Dog Point vil man gerne vise, at det er muligt at lave Sauvignon Blanc, der kan gemmes i fire-fem år. Derved mister vinen sin ofte lidt pågående smag og udvikler sig med elegance og kompleksitet.
James Healy demonstrerede det ved at lade os smage både vinhusets "normale" Sauvignon og enkeltmarks-vinen Section 94 i årgangen 2006.
 
Hænger fast i korkpropperne
Under smagningen opdagede vi, at nogle af flaskerne minsandten var forsynet med korkpropper. Hvordan kunne det dog være tilfældet hos en avanceret vinmager i et land, hvor over 90% af alle flasker er forsynet med skruelåg?
James Healy indrømmede, at det var tosset. De portugisiske korkpropper var godt nok blevet mindre propsyge, men … Jo, skruelåg var absolut bedre, men …
Sandheden er jo nok, at Dog Point sælger nogle af sine vine til kunder, der stadig hænger fast i korkpropperne.
 
Fornemme flasker Pinot
Dog Point fremstiller også en meget delikat Chardonnay og en rødvin på druen Pinot Noir.
Ikke mindst Pinot Noir vinder frem i disse år på de fjerne øer. Druen har været dyrket på New Zealand i næsten 40 år, men har mest været brugt til mousserende vine. I dag kommer der fornemme flasker Pinot, blandt andet fra Dog Point, men tillige fra Cloudy Bay, hvor James Healy også har sin gang.
Nedenfor er der flotte stjerner til vinene, som vi smagte under mødet med den sympatiske vinmager.









Stave i lag hos det franske bødkerfirma Radoux.

Ny opfindelse måler tanniner
I rødvine findes der tanniner, bitterstoffer, der stammer fra de blå druers skind og kerner – samt fra eventuel fadlagring, da også egetræet indeholder tanniner, som afgives til vinen.
Disse stoffer er af største vigtighed for den færdige rødvins struktur og rygrad.
Der er dog stor forskel på, hvor mange af de gunstige tanniner, der findes i et stykke egetræ – og dermed i de nylavede vinfade. Og det betyder igen, at fadene påvirker vinen på lidt forskellig vis, noget som kan være til gene for denne verdens dygtige vinmagere.
Men nu er der hjælp at hente i en ny opfindelse, der kan måle og bestemme tanninerne i hver enkelt af de egetræsstave, som fadene fremstilles af.

Fade alt efter tannin-indhold
OakScan, som er navnet på opfindelsen, er blevet til via et samarbejde mellem bødkerfirmaet Radoux og fakultetet for ønologi ved universitetet i Bordeaux. Og den består af en scanner, der måler tanninerne meget nøjagtigt ved hjælp af infrarød spektrometri – noget, som man længe har brugt til at måle tannin-indholdet i vin med.
OakScan, der har vundet en guldmedalje på den seneste Vinitech-vinmesse, gør det således muligt for Radoux fremover at sortere stavene på forhånd, alt efter hvor mange og hvilken type tanniner de indeholder. Dermed er det muligt for vinproducenterne at bestille fade med lige netop det tannin-indhold, de har brug for.


Stigning i østrigsk vineksport
Verden bliver stadig gladere for god østrigsk vin. Ifølge de nyeste tal fra Statistik Austria er eksporten af vin fra Østrig i dette års første halvdel steget med 10% i værdi i forhold til samme periode i 2009. Når det gælder volumen, blev der i alt eksporteret 32,7 millioner liter vin, hvilket er et fald på 3,3% - og hvilket igen betyder, at den øgede eksport udgøres af dyre vine af rigtig god kvalitet.
Gennemsnitsprisen pr. liter eksport-vin er da også steget til 1,91 euro (cirka 14 kr.), hvilket er det højeste nogensinde.
Andelen af flaske-vine, hvor vinen er tappet på flasker, før den er blevet eksporteret, er steget fra 86% til næsten 90% fra første halvår i 2009 til samme periode i år.
Det er frem for alt Tyskland, der står for en øget import af kvalitetsvine fra Østrig, men også de skandinaviske lande importerer stadig flere dyrere flasker østrigsk vin.






.


Vin er en del af opdragelsen
Det kan være en rigtig god idé, at lade sine store teenagebørn smage et enkelt glas vin til maden en gang imellem.
Det viser en ny undersøgelse foretaget af forskere ved Boston University. Forskerne har ifølge Winetech Scan kortlagt drikkevanerne og opvækstforholdene hos 160 unge italienere, der enten regelmæssigt drak vin og anden alkohol eller havde et meget stort alkoholforbrug.
Undersøgelsen viste, at hovedparten af de unge, der havde fået lov til at drikke vin og øl til måltiderne, mens de boede hjemme, havde udviklet et naturligt og fornuftigt forhold til alkohol. De drak sig aldrig fulde og drak højst fem genstande ved festlige lejligheder.
Blandt de unge italienere, hvis forældre ikke havde tilladt, at de fik alkohol inden for hjemmets fire vægge, var umådeholdent drikkeri langt mere udbredt.



Kransen er hængt ud, og østrigerne samles i de små krohaver og nyder både Heurige-vin og Storm.

Netop nu drikker de Storm
Sidste uges læserspørgsmål gjaldt østrigernes Heurige-vin – årets unge vin. Navnet Heurige kommer af ordet heuer, der betyder i år. Når vinen er klar, hænger vinbøndernes små krohaver en dusk fyrregrene eller en fint flettet krans op udenfor på gaden.
Men de østrigske kroer skænker endnu en drik i glassene, og det gør de netop nu, hvor høsten er ved at være slut. Drikkens navn er Sturm.
Sturm er den endnu ikke færdiggærede hvidvin, der har en nærmest mælkehvid farve, som minder om skyer – der er "storm" i glasset.
Farven skyldes gæren, der endnu ikke er færdig med sit arbejde med at omdanne druesaftens sukker til alkohol, og drikken har typisk kun 4% alkohol. Men den kan have op til 10% og i princippet alle alkoholgrader fra druemost til færdig vin.

Tyskerne drikker Federweisser
I Tyskland kalder man den søde drik for Federweisser. Måske har den fået sit navn, fordi man i gamle dage gav den en let filtrering gennem fjer (Feder). Eller fordi bundfaldet ligner en hvid fjederham.
Men drikken har flere navne. I Tyskland kan man også møde navne som Suser, Sauser, Bremser, Neuer Süsser, Junger Wein eller Neuer Wein; i Slovakiet burèiak, i Tjekkiet burèák og i Frankrig bourru eller vernache.
Storm, Federweisser osv. smager godt, men man skal passe på med den. Man kan få noget så ondt i maven – hvis man ikke ligefrem får et allergisk anfald.
I øvrigt holder drikken kun nogle få dage i køleskabet – lige som mælk. Og af samme grund er det ikke en drik, der kan eksporteres. Den skal drikkes på stedet, når kransen er hængt op uden for vinkroen.
VinAvisens Anker er netop vendt hjem fra Wachau i Østrig, og her snuppede han et billede af en sådan krans. Det kan ses nedenfor som denne uges STORE billede.






Rekordkøb i lufthavnen
Le Clos er navnet på en forretning, der handler med fine vine i lufthavnen i Dubai.
For nylig kom en kunde ind i forretningen og købte otte flasker vin for i alt 107.000 dollars (cirka 627.000 kr.). Og det er en verdensrekord, når det gælder et enkelt vinsalg i en lufthavnsbutik. Den hidtidige rekord var kun på omkring det halve beløb.
Ifølge Decanter omfattede købet blandt andet nogle flasker Château Petrus i årgangene 1947 og 1961 samt en magnumflaske fra samme berømte vinslot i årgang 1959.

Øget interesse for fine vine
Dette rekordkøb bekræfter kun den øgede interesse for fornemme og kostbare vine, man har kunnet mærke hos Le Clos. Efter næsten to års nedgang i salget af de fine vine – som følge af den økonomiske krise – er kunderne med de velspækkede kreditkort begyndt at vende tilbage.
Forretningen har således også haft et stort en primeur-salg af Bordeaux 2009.



Halvdelen ser gerne flere halve
Skal vi have flere halvflasker? Sådan spurgte vi i sidste uge i en lille meningsmåling, efter at en af vore læsere havde efterlyst flere vine i halve flasker.
Vor læser skrev, at det er ret let at finde sådanne flasker hos vinhandlere og på nettet – sværere i supermarkeder. Men der burde være flere af dem, mente han.
Dette er lidt over halvdelen af VinAvisens læsere enige med ham i – i hvert fald halvdelen (49,5%) af de i alt 2055 læsere, der gav sig tid til at sætte en prik i svarskemaet. De mente, at det ville være rart med lidt flere halve flasker at vælge imellem. Tallene ses i skemaet til venstre.






Vinmark rippet af tyve
En tidlig morgen tog drueavler Roland Cavaille som sædvanlig ud til sin vinmark uden for byen Villeneuve-les-Beziers i Languedoc. Og her ventede der ham noget af et chok: Der var ikke en eneste klase af de næsten høstmodne Cabernet Sauvignon-druer tilbage på vinstokkene. Et par traktorspor afslørede, at der havde været ubudne gæster, som med en medbragt høstmaskine havde høstet samtlige druer – i alt 30 ton – og siden kørt dem væk i en lastvogn.
Tyvene har udført deres ugerning om natten med Månen som eneste belysning, og man regner med, at arbejdet har taget dem omkring otte timer. Da vinmarken ligger et relativt øde sted et par kilometer uden for Villeneuve-les-Beziers, har de haft masser af arbejdsro.

Mistænker kolleger
Cavaille har mistet et helt års arbejde samt druer til en værdi af 15.000 euro (cirka 112.000 kr.) – hvilket er mange penge for en drueavler i Languedoc. Og desværre er han ikke forsikret mod druetyveri.
Han er ikke i tvivl om, at tyvene også er drueavlere, som har mulighed for at sælge druerne som egen høst.
Bortset fra traktorsporene er politiet stadig på bar bund.



Foto: Champagne Mumm.


Optimisme i Champagne
I øjeblikket lægges den ene drueklase efter den anden ned i høstkasserne i Champagne. På grund af det kølige vejr i området er høsten, som spås til at blive af god kvalitet, begyndt nogle dage senere end sidste år.
Høstmængden bliver også relativt stor, da champagneindustriens styrende organ CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) har hævet grænsen for den mængde druer, man må høste pr. hektar, til 10.500 kg mod 9700 kg i 2009.
Alt tyder nemlig på, at Champagne igen går gyldne tider i møde med stigende afsætning efter et par hårde finanskrise-år. I første halvdel af 2010 steg eksporten af champagne ifølge Decanter med hele 40% i forhold til samme periode sidste år.

34/09





Verdens bedste vinrejsearrangører
Rejse-websiden TravelAndLeisure.com har udnævnt verdens ti bedste vinrejsearrangører.
Der er ingen danske iblandt, men dog en skandinavisk, nemlig svenske BKWine, der drives af vinskribenten Britt Karlsson, og som har 20 rejser årligt til Frankrig, Spanien, Italien, Portugal, Tyskland og Østrig.
Begrundelsen for valget er blandt andet, at rejsedeltagerne får mulighed for at besøge små og meget interessante vinproducenter, og at det altid er producenterne selv, der møder gæsterne og ikke en betalt guide.
Man kan læse mere om samtlige ti vindere på TravelAndLeisure’s hjemmeside.



Et stemningsfuldt høstbillede fra det berømte australske vindistrikt Barossa. Foto: Barossa Grape & Wine Association,

Lyse udsigter for Australien
Det lader til, at Australiens vinsø langt om længe er på vej til at udtørre - selv om den stadig rummer en vinmængde, der svarer til omkring 1,2 milliarder flasker vin. De lyse udsigter skyldes ikke mindst, at stadig flere drueavlere forlader deres erhverv, og at høsten i år blev en hel del mindre end normalt.
Der blev i alt høstet 1,5 millioner tons druer, hvilket var en reducering på 12% i forhold til sidste år.
Og så bliver verden også stadig mere begejstrede for australsk vin, hvilket man blandt andet mærker hos det store australske vinfirma, Australian Vintage, der ejer flere vinhuse og vinmærker. Her er eksporten fra juni 2009 til samme måned i år således steget med hele 22%. Vinfirmaets nettooverskud er da også næsten fordoblet til 8,1 millioner AUD (cirka 42 mio. kr.) i samme periode.
Også mange andre vinhuse melder om en stigende eksport, som langsomt men sikkert er med til at dræne vinsøen og igen rette op på balancen mellem udbud og efterspørgsel.

Barossa delt i to
Til trods for, at den australske vinindustri går lysere tider i møde, så er den finansielle krise ikke gået ubemærket hen over hovederne på vinproducenterne.
I et af Australiens førende vindistrikter, Barossa Valley, har situationen delt producenterne i to lejre. Der er dem, der har det rigtig hårdt og kæmper for at holde sig økonomisk oven vande. Og så er der dem, der har forstået at gå nye veje - blandt andet via kreative måder at tiltrække vinturisterne på.
Vinhuset Whistler Wines har fx for nylig afholdt en Stew & Shiraz weekend, hvor enhver kunne få et godt glas vin og en portion stew. Det blev en kæmpe succes med stort direkte salg, og for første gang kan vinhuset melde om alt udsolgt, allerede inden den nye årgang er parat til salg.
Andre vinproducenter har taget pulsen på den ændrede vinsmag i importlandene og kan nu også tilbyde rødvine med mindre alkohol – eller deciderede lavalkohol-vine. Vinene fra Barossa forbindes ellers mest af alt med store kraftige rødvine på Shiraz-druen - en vintype, hvis popularitet måske er på vej retur i flere af aftagerlandene.







<< To schweiziske kvinder i en vinmark - en illustration fra en bog af ældre dato. Kvinden til venstre har en kurv fuld af nyhøstede druer, mens den anden kvinde har en høstkurv på ryggen.
< En schweizisk kurvefletter har af strå fremstillet en næsten tro kopi af de hatte, som kroner kvindernes hoveder.


Fine hatte i vinmarken
I den tyske by Lichtenfels afholdes der hvert år i september et gigantisk kurvefletmarked, der er et trækplaster for såvel tyskere som udlændinge.
I de to dage, markedet varer, er byens gader og pladser tætpakket med folk, der flokkes om boderne for at købe alt lige fra pilekurve til peddigrørslamper. VinAvisens Mariette kom tilfældigvis forbi og gik straks på jagt efter vinøse motiver.
I år var der også en lille udstilling i forbindelse med markedet, hvor en dygtig schweizisk fletter havde genskabt en række gamle kurve og andre genstande ud fra gamle fotografier og illustrationer.
Han havde blandt andet flettet en næsten tro kopi af en ganske særlig stråhat, som førhen blev brugt af kvinderne under vinmarksarbejdet i den schweiziske kanton Vaud. Formen siges at være inspireret af den facon, som almindelige stråhatte fik, når de gang på gang blev hængt på de stolper, der støttede vinstokkene.






.....................





Glimrende bog om kryddersnaps
Hvis man tror, det er besværligt at lave sine egne snapse, skal man bare læse "Kryddersnaps med tilhørende retter" af Adam Aamann-Christensen. Bagefter kribler det ligefrem i fingrene for at gå på jagt efter bær og urter i haven, skoven eller ved stranden.
Forfatteren af den nye bog er kok med egen højt berømmede restaurant, Aamanns på Østerbro, hvor han gør en storstilet indsats for det gode danske smørrebrød. Derfor har det også været helt naturligt for Aamann-Christensen at kaste sig over en bog om smørrebrødets traditionelle ledsager, kryddersnapsen. Og det er blevet en ualmindelig inspirerende bog, der går pædagogisk til værks uden på nogen måde at være kedelig.

Klassikere og provoer
I alt gives der opskrifter på 37 forskellige kryddersnapse med naturen som forrådskammer, da Aamann-Christensen lægger vægt på hyggen ved selv at indsamle ingredienserne. Der er både klassikere lavet på krondild, mynte, rønnebær, porse og valnødder, og alternative snapse på rosengeranium, citronverbena og asparges. Der gives også opskrifter på 55 lækre frokostretter, der står til de forskellige snapse.
Bogen er i øvrigt krydret med masser af appetitvækkende billeder.
Den er på 170 sider, er udkommet hos Politikens Forlag og koster 250 kr.





.

Krisen er overstået
I sidste weekend kunne man hos Erik Sørensen Vin glæde sig over, at mere end 1200 gæster besøgte vinfirmaets store efterårssmagning. Både smage- og købelysten var stor, hvilket i følge firmaet er et godt tegn på, at krisen i den danske vinbranche er ved at være et overstået kapitel.
Der blev smagt 125 forskellige vine fra hele verden, og blandt de mest eftertragtede var Barolo og Barbera fra vingården Reverdito i Piemonte, Amarone og Ripasso fra Montezovo i Veneto og de biodynamiske hvidvine fra Zind-Humbrecht i Alsace, alle sammen vine til over 100 kr. flasken
I "kultbaren", hvor nogle af verdens fineste vine blev solgt glasvis, var favoritterne Amarone fra Quintarelli samt vine fra Bordeaux-slottene Mouton Rothschild og d’Yquem, alle til 175 kr. pr. glas.
Næste smagning med besøg af tredive vinproducenter, afholdes i april 2011.
.
.......... ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af vinene fra det chilenske vinhus Santa Inés.
    * Vinslottet i Greve har fået eneforhandlingen på vinene fra Setriolo i Castellina in Chainti, Toscana.
    * Holte Vinlager har åbnet en ny butik med adressen Torvebyen 1 i Køge.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

.
.


    Carsten Kramer (f. 1952) er født og opvokset i Jylland og har i dag et fuldtidsjob som maskiningeniør i YIT i Skovlunde. Men så er det også slut med al det danske, for hvis der er noget, der står Carsten Kramers hjerte nær, så er det Frankrig og fransk vin.
    Lige siden 1992 har han holdt ferie i omegnen af Bourgogne, og når ferien var slut, var bagagerummet fyldt op med dejlig vin til eget forbrug.
    For hver ferie voksede interessen for vinens verden. Det samme gjorde drømmen om egen vinforretning, og i 1997 slog han dørene op for CK Vente Tout, der på fransk betyder "sælger alt".
    Alt er måske så meget sagt, men sikkert er det, at man finder en bred og spændende palet af fransk vin i det 60 kvadratmeter store firma, som Carsten Kramer har indrettet i kælderen i sit hjem. Udvalget byder frem for alt på en række små gode producenter fra Bourgogne, Rhône og Languedoc.
    Det kan være sin sag at klare et garage-vinfirma, når man også har et fuldtidsjob, så Carsten Kramer er glad for, at hustruen Birthe giver en hjælpende hånd, når der skal vin på hylderne.
    Det franske præger også ægteparrets sparsomme fritid, idet de gerne slapper af med et parti petanque eller to i den lokale petanqueklub.
    Adresse: CK Vente Tout, Friggasvej 3, 2635 Ishøj Landsby, tlf.: 43 52 97 70, mobil: 40 68 84 96, e-mail: ck.vente.tout@12move.dk, www.ckventetout.dk.


>43



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

...............................

    .....................
    90 Kransen er hængt ud foran den lille østrigske vinkro for at signalere, at årets nye vin er klar (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
    ...............







    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 119 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.
........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Tavignano, Verdiccihio dei Castilli di Jesi Classico Superiore, Italien, 2009
65 kr., Carlo Merolli
Blød og aromatisk hvidvin med en lækker frugtsmag og en lille, fin sødme. En dejlig vin til en rimelig pris.


Silverlake, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
89 kr., Wine.dk
Frisk og vellavet hvidvin. I smagen er der toner af stikkelsbær. En dejlig vin til lyst kød, fisk, skaldyr eller en frokost. Flasken har skruelåg.


Da'Divas, Lidio Carraro, Chardonnay, Encruzilhada do Sul, Brasilien, 2009
139 kr., Haller Vine
Herlig hvidvin i perfekt balance med et fornemt billede af den gode Bourgogne-drue, her på fjerne brasilianske marker.


Dog Point, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
219 kr., pris ved 12 flasker: 165 kr., Laudrup Vin
Flot hvidvin uden fadlagring, frisk, frugtagtig og mineralsk med en lækker blødhed i smagen. En oplagt ledsager til fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.


Dog Point, Chardonnay, Marlborough, New Zealand, 2008
278 kr., pris ved 12 flasker: 209 kr., Laudrup Vin
Denne hvidvin har en spændende duft med let røgede fadtoner og en delikat og hamonisk smag med toner af citrus, grape, figen og nødder. Den har en masse krop og 14,5% alkohol, men virker ikke spor sprittet. Skænk den til fisk og lyst kød i gerne lidt kraftige retter - eller til gode, fede oste.


Dog Point, Section 94, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2008
278 kr., pris ved 12 flasker: 209 kr., Laudrup Vin
Denne fornemme hvidvin kommer fra marken "Section 94" - et navn, der stammer fra dengang i midten af 1800-tallet, da New Zealand for første gang blev kortlagt. Der er kælet for vinen - man bruger kun 640 kg pr. høstet ton druer og lader vinen gære på gamle fade i 14-15 måneder. Det giver masser af aroma fra gæren. Vinen udsender en elegant og fin duft, og smagen er blød, frisk og lang med dæmpede toner af gær og træ. Vi smagte også vinen i årgangen 2006, der var perfekt og meget lækker. James Healy mente, at den måske kan gemmes i endnu fem år. Men den kan nu også drikkes nu med stor fornøjelse.

Rødvin


Ca' del Toscanello, Toscana IGT, Italien, 2008
75 kr., pris ved 12 flasker, Holte Vinlager
Fantastisk dejlig rødvin med en harmonisk smag. Den har rygrad, men er let i sin struktur uden at være bamseagtig.


Cuvée du Vatican, Vinobles Diffonty, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009
80 kr., pris ved 2 flasker: 75 kr., Bisgaard Vin
Glimrende rødvin med blødhed, dejlig frugt, gode tanniner, chokolade og fin sødme.


Sud, San Marzano, Primitivo di Manduria, Italien, 2008
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
I duften af denne skønne rødvin er der mørk chokolade med et strejf af chili, mens smagen er fuld af solmoden frugt, blød og rund, og slutter med en behagelig sødme.


La Castellina, Chianti Classico, Italien, 2007
99,95 kr., pris ved 12 flasker, House of Wine
En rigtig god italiener med god struktur - liflig duft og en dejlig, harmonisk smag. En udpræget madvin.


Les Antimagnes, Domaine des Escaravailles, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
99,95 kr., H.J.Hansen Vin
En rigtig dejlig Rhône-rødvin med blød og afrundet frugt.


Marqués de Requena, Gran Reserva, Torre Oria, Utiel / Requena, Spanien, 2001
109 kr., Multi Wine
En dejlig solmoden og elegant spansk rødvin. Den er mild og blød med noter af brombær, kirsebær og hyben. Dejligt med et alkoholindhold på kun 12,5% - det ser man alt for sjældent.


Hangin' Snakes, Langmeil, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2008
109 kr., på tilbud indtil 31/12 2010 for 79 kr., Jysk Vin
En rødvin helt i top, lavet med de samme druer - Syrah og (5%) Viognier - som de store Rhône-vine. Flasken har skruelåg - og prisen er attraktiv.


Caranti, Gianluca Morino, Barbera d'Asti, Italien, 2006
118 kr., Wine.dk
En rigtig god madvin med saftig frugt, bløde tanniner og tilpas syre.


The Berry Box, Edgebaston, Stellenbosch, Sydafrika, 2008
135 kr., pris ved 6 flasker: 108 kr., Propperiet
En rigtig sydafrikaner med en masse blød frugt. Den smager simpelt hen godt. Flasken har skruelåg.


Banrock Station, Reserve, South Eastern Australia, Australien, 2008
159 kr., pris for 2,25 liter i boks; på tilbud til 119 kr. i ugerne 41, 42, 44 ,47 og 50, Føtex 
Emballagen til denne vin på druerne Cabernet Sauvignon og Shiraz er et nyt smart bud på en bag-in-box. Det er en dejlig hverdagsrødvin med masser af bærsmag - især solbær - krydret med Shiraz-druens pebrede noter. Den sidste stjerne er for vinens meget favorable tilbudspris svarende til 39,66 kr. pr. normal flaske.


Equilibrio, Matetic, Syrah, San Antonio, Chile, 2008
179,95 kr., Erik Sørensen Vin
Dyb farve, dejlig duft og en stor og flot smag med intens, blød frugt. Sådan er denne glimrende rødvin.


Dog Point, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand, 2008
379 kr., pris ved 12 flasker: 285 kr., Laudrup Vin
Farven er dyb og moden, duften er ikke så kraftig, men typisk Pinot, og smagen er meget lækker med en fint krydret frugtsmag og diskrete fadtoner. Prisen er ikke venlig, men enhver vin koster jo, hvad en kreds af kunder er villige til at betale. Og her får de kvalitet for pengene.


Domaine de Sainte Marthe, Syrah, Vin de Pays de Cassan, Frankrig, 2009
69 kr., Premier Cru
Til mad er denne rødvin udmærket - saftig og blød og med kun 13% alkohol.


Cuvée Maximilien, Domaine Les Grands Bois, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
76 kr., Vinimportøren
Svesker, blommer og et strejf af madeira præger duften af denne udmærkede rødvin. Smagen er fyldig og koncentreret med god frugt - blandt andet modne mørke kirsebær.


Cuvée No 45,04, Latitude Wine, Crozes Hermitage, Frankrig, 2008
100 kr., pris ved 6 flasker: 83,33 kr., Vinmand
Pæn Rhône-rødvin med en duft, der minder om geranier (sagde de kloge i smagepanelet). Smagen er blød og afrundet, men også ret let.


Miraflora, Central Valley, Chile, 2009
50 kr., Østjysk Vinforsyning
Venlig og saftig lille rødvin med markant sødme. Flasken har skruelåg.


Kafrica, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2008
55 kr., Sørensen Vin
Enkel rødvin med et ret smalt smagsbillede med en markant syre - et indtryk, der dog delte panelet.


DalMaso, Veneto Rosso IGT, Italien, 2007
75 kr., Fiasco-Vine
En enkel rødvin med forskellige smags-oplevelser, der kommer lidt usammenhængende.


J., Joostenberg, Paarl, Sydafrika, 2008
90 kr., Lago Import
Kraftig rødvin på druerne Shiraz og Merlot. I den tætte smag er der mørke bær og en masse tobak. Udpræget madvin. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Romariz, Colheita Port, Portugal, 2002
89,95 kr., prisen er for ½ liter, Aldi
Denne ret lette portvin er meget elegant med dejlig frugt, valnødder og charmerende sødme. Flasken er lille, bred og buttet.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.