Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41. 2010



Nyheder i uge 41, 2010



Så smukt kan vinlandskabet i McLaren Vale tage sig ud.

Shoppingcenter eller fornem vin
Fra vindistriktet McLaren Vale i South Australia kommer nogle af Australiens bedste vine.
For et par år siden så det australske entreprenørfirma Fairmont sig varm på et 77 hektar stort areal i det berømte distrikt, og her planlægger det nu at opføre 1200 boliger samt et stort shoppingcenter.
Selv om der ikke er en eneste vinstok i området, har byggeplanerne vakt harme hos vinproducenterne i McLaren Vale.
En geologisk undersøgelse har nemlig vist, at undergrunden i Seaford Heights, som området kaldes, består af en sjælden blanding af 650 millioner år gammel sandsten og silt, som giver nogle af de bedst egnede jordbundsforhold til vindyrkning i hele McLaren Vale.
Distriktets vinproducenter er derfor ikke i tvivl om, at man vil kunne fremstille vine af aller fornemmeste kvalitet på netop denne jord.

Der bør satses på fremtiden
Nu frygter vindproducenterne, at ministeren for byudvikling i South Australia, Paul Holloway, vil give dem det endelige blå stempel.
Foreløbig har en talsmand for ministeriet ifølge Decanter forsvaret byggeprojektet med, at Australien i disse år er tynget af en større vinsø og derfor mindst af alt har brug for flere vinmarker. Tværtimod kan det blive nødvendigt at rive omkring 20% af alle vinstokke i landet op ved rode.
Men den køber man ikke hos vinproducentforeningen McLaren Vale Grape Wine and Tourism Association. Herfra lyder det, at vinsøer jo kommer og går, og at der her er tale om fremstillingen af kvalitetsvine et godt stykke ud i fremtiden.
Vinproducentforeningen mener også, at myndighederne bør tage ekstra hensyn til distriktets betydelige vinindustri, der immervæk indbringer omkring 1 milliard AUD (cirka 5,2 mia. kr.) om året til South Australia's statskasse.



En frø i en flaske
Som producent af fødevarer skal man vogte sig for at blive uvenner med sine medarbejdere. Der var engang en utilfreds arbejder på en konservesfabrik, der lagde nogle pornografiske billeder ned i en af dåserne – som efter sigende blev købt af en enkepastorinde af den gamle skole.
Om et helt frisk eksempel beretter Decanter i denne uge:
I det britiske Asda-supermarked i Leicestershire købte mrs. Isolde Beesley en flaske Moscatel de Valencia, og da hun hjemme i familiens skød skænkede vinen, faldt der en frø ned i et af glassene. Stendød, var den naturligvis, og vel marineret af den aromatiske drue.
Denne nervenedbrydende oplevelse har nu ført til en sag mod supermarkedet. Mrs. Beesley har lige siden haft ondt i maven, og hendes sagfører, Michael Connor, partner hos TPS Solicitors, forlanger, at hun får en erstatning.
– Det må være supermarkedets opgave at sikre sig, at vinen kan drikkes, siger han. – Og det kan den naturligvis ikke, når der ligger en død skruptudse i den.


Til_37/09



.


Et nyt fad er undervejs hos et bødkerfirma. Stavene forenes i en særlig maskine. Foto: Tonnelier de France.

Vinfade kan give propsmag
Som vi tidligere har fortalt i VinAvisen, skyldes propsmag i vin hovedsageligt, at korkproppen har inficeret vinen med det kemiske stof 2,4,6-trikloranisol (TCA).
Men den møffede smag kan også opstå via en TCA-forurening af det egetræ, som anvendes til nye vinfade. Hvor og hvornår forureningen opstår, har man endnu ikke kortlagt, men det er muligvis under tørringen af træet.
Ifølge en ny undersøgelse fra det franske firma Laboratoire Excell i Bordeaux er TCA-inficeringen af fadede langt mere udbredt end hidtil antaget. Og man mener, at de franske bødkere undervurderer problemet.

Bødkere på barrikaderne
Hos den franske bødkerforening, Tonnelier de France, er man oprørte over undersøgelsen, som man kalder for ukorrekt og direkte fornærmende over for det gode bødkerhåndværk.
Foreningen, som repræsenterer 90% af de franske bødkerfirmaer, indrømmer, at der er et problem, men at det ikke er nær så omfattende, som Laboratoire Excell ønsker at gøre det til.
I de sidste tre år har 0,03% af de nye fade, som medlemmerne har fremstillet, været forurenet med TCA. Det svarer til mindre end 100 ud af hver 500.000 nyfremstillede fade.
Fra Tonnelier de France lyder det, at man bestemt tager problemet alvorligt. Af samme årsag har foreningen igennem en længere årrække samarbejdet med flere velrenommerede laboratorier i forsøget på yderligere at minimere risikoen for infektion af egetræet.
Det bør her tilføjes, at Laboratoire Excell blandt andet lever af at undersøge franske vinproducenters nye fade, før de tages i brug, og dermed kan have en kommerciel interesse i at blæse problemet op.


Ingen burgere i Barossa
Der er cirka 31.000 McDonald restauranter spredt ud over hele verden, men i det australske distrikt Barossa Valley kommer der ikke nogen.
Det har South Australia’s Development Assessment Panel vedtaget. De vil simpelt hen ikke se hamburgere i dalen, der er kendt for sin gode gastronomi og berømte vine som Jacobs Creek og Penfolds Grange.
Ifølge avisen The Advertiser har spørgsmålet delt dalens 20.000 beboere, hvoraf mange er beskæftigede i de mere end 100 vingårde. Nogle ville have fast food, andre fandt, at en McDonald ville være "en torn i øjet på dalen". Men nu er afgørelsen altså faldet, og den kan ikke appelleres.


Stort tappeanlæg nedbrændt
En stor tappehal, som tilhører den førende vinproducent og vinopkøber Les Domaines Bonfils i Languedoc, er for nylig nedbrændt.
Samtlige af de 21 arbejdere i hallen blev reddet ud, men tappeanlægget og omkring 300.000 flasker vin blev flammernes bytte.
Ifølge Just Drinks beløber skaderne sig til omkring 14 millioner euro (cirka 104 mio. kr.).
Bonfils har tænkt sig at genopbygge tapperiet, men det løser ikke det akutte problem med de i alt fem millioner flasker, som stod for at skulle have påfyldt vin i anlægget. Nu må en stribe andre og mindre tappehaller tage over.








Den spanske ønolog Telmo Rodriguez præsenterede vinene, her iblandt en af sine egne vine (foto: Flemming Gemyx).

Vild forvirring
Igen og igen har vi oplevet det: En vinimportør får besøg af en udenlandsk vinmager og forbereder en smagning godt og professionelt, inviterer sommelierer og vinskribenter og printer en fin liste over vinene, der skal smages.
Så kommer vinmageren flyvende – og vil for resten meget hellere have vinene smagt i en anden rækkefølge.
Så har vi forvirringen: – Nu smager vi først den tredje vin på side 2 og derefter den første på side 4, hvorefter vi tager den anden vin på side 1 …
Det sker som sagt igen og igen. Sådan også i sidste uge, da den spanske ambassades handelsafdeling havde inviteret til en ellers meget velforberedt og velbesøgt smagning af spanske hvidvine.

I en anden rækkefølge
Den spanske ønolog Telmo Rodriguez skulle kommentere vinene. Han havde fjorten dage før fået en smageliste, men da han arriverede, ville han hellere præsentere vinene i en anden rækkefølge.
Og der sad vi så og prøvede at finde vinene rundt omkring på den trykte smageliste, samtidig med at vi skulle høre på Telmo Rodriguez, hvis talestrøm var uden pauser.
Kunne vi omhyggeligt smage de seksten hvidvine og formulere vore kommentarer? Det kneb.
Men hvis vi nu sorterer de vine fra, som alligevel ikke eksporteres til Danmark, og hvis vi kun skriver om de vine, som vi er helt sikre på, at vi ikke beskrev forkerte steder på smagelisten, så bliver der tilbage i alt otte, som er kommet med i denne uges liste nedenfor over smagte vine.

Spanierne dygtige til hvidvine
Og vi kan i øvrigt tilføje, at vi trods forvirringen nød de spanske hvidvine. Spanierne er blevet dygtige til at lave hvidvine, og flere af vinene er blevet kultvine til kultpriser.
Det er i orden, at en hvidvin koster 370 kr., hvis en producent kan komme af med den til den pris. Dametasker med berømte navne (made in China) koster langt mere, og de går som varmt brød. Spørgsmålet er dog, om ikke nogle af de spanske vinmagere spænder prisbuen for højt. Deres hvidvine til over 300 kr. smager godt. Men der er mange andre hvidvine i denne verden til lavere priser, og de smager lige så godt.
Blandt de smagte vine var der dog heldigvis også nogle vine til mere menneskevenlige priser.
PS: Et godt råd: Print smagelister i form af små ark, som man hurtigt kan bytte om på, når den tilrejsende vinmager hellere vil smage vinene i en anden rækkefølge. Og se i øvrigt vore gode råd om smagninger på en særlig side.





.



Tysklands nye vindronning, Mandy Grossgarten, blev kåret blandt 13 kandidater, der repræsenterede hver sin vinregion. Hun afløser Sonja Christ, som her sætter kronen på hendes hoved.

Ny vindronning kåret
Så har Tyskland fundet sin nye vindronning, der i det næste år får travlt med at markedsføre tysk vin i ind- og udland. Det skete efter en spændende finale med hård konkurrence på vinøs viden mellem de seks finalister.
Den nye dronnings navn er Mandy Grossgarten, og hun kommer fra den lille nordtyske vinregion Ahr, hvor kåringen har vakt stor begejstring. Det er nemlig hele 24 år siden, at distriktet blev tildelt den store ære.
Mandy Grossgarten, der er 22 år og godt i gang med kemi-studierne, er Tysklands vindronning nummer 62.
Til det store arbejde, der venter forude, får hun hjælp af to vinprinsesser, Katja Bohnert fra Baden og Melanie Unsleber, der kommer fra Franken.


Kinesisk romantik i Bordeaux
For ti år siden løb en meget populær kinesisk serie over tv-skærmene i de asiatiske lande.
Nu vil man sende nye afsnit af serien, og denne gang skal de blandt andet foregå i Bordeaux. Så for nylig gæstede et filmhold på 35 kinesere det berømte vindistrikt for at optage en lang række scener.
Handlingen hører til i den romantiske soap-genre med to, der elsker hinanden, men hvor kvinden er bundet i et trist ægteskab med en rigmand, der ejer et vinslot i Bordeaux, og som selvfølgelig også har en elskerinde – bare for at gøre det hele lidt mere indviklet …
Optagelserne, der varede i to uger, foregik i de smukke gamle gader i Saint Emilion og Bordeaux by – samt i vinslottene Château Haut-Bacalan og Château Lesparre og deres vinmarker.
Charles-Henri Gonet, der ejer de to slotte, eksporterer i forvejen vin til kineserne, og han håber da også, at eksponeringen af såvel Bordeaux som vinslottene vil sætte ekstra skub i salget.

En eksotisk oplevelse
For de to kinesiske hovedrolleindehavere, Xu Jinglei, der er berømt i Kina, og Li Yapeng, der spiller hendes elsker i serien, var opholdet i Bordeaux nærmest eksotisk. Ingen af dem havde før været i Frankrig, og de var betagede af vinslottene og livet inde bag murene, som lå meget langt væk fra det, de havde forestillet sig.
Som ekstra krydderi på den store oplevelse blev begge skuespillere under pomp og pragt optaget i et af de gamle vinbroderskaber i Bordeaux, Guyenne Commanderie i Graves de Vayres.







Hugh Johnsons årlige vinguide
Den britiske vinskribent Hugh Johnson er selv en flittig mand, og yderligere har han mange til at hjælpe sig, når han hvert år udgiver sin nyttige lille guide til en masse vine på verdensmarkedet.
"Vin 2011" hedder bogen i år (320 sider i lommeformat, Politikens Forlag, 100 kr.).
Bogen rummer stort set det samme stof hvert år, men stoffet bliver ført ajour, ligesom den danske udgave rettes til af vinskribenterne Jørgen Mønster Pedersen og Thomas Ilkjær. Blandt andet er der et kapitel om dansk vin, der næppe er omtalt i de andre internationale udgaver af bogen.

Mere end 6000 forskellige vine
Bogen gennemgår mere end 6000 vinmærker fra cirka 40 lande, og et enkelt stjerne-system beskriver, om den enkelte vin er 1) en almindelig dagligvin, 2) over middel, 3) kendt og meget værdsat eller 4) førsteklasses, fornem og dyr.
Der er et grundigt kapitel om sammensætningen af vin og mad, en beskrivelse af mere end 300 druesorter samt skemaer over årgange og serverings-temperaturer – på temperaturskemaet kan man se, at hvis en vin er 9 grader varm, så må det være en Lambrusco ;-).
Spøg til side – lad os se lidt på, hvad bogen skriver om dansk vin:

46 danske vinproducenter
Siden år 2000 er Danmark blevet EU-godkendt som et vinproducerende land. Det vil sige, at vi kan have en kommerciel vinavl og sælge flaskerne som en fødevare.
I de første år kunne vi kun sælge vinen som bordvin, men i 2006 blev Danmark delt op i fire vinregioner (Jylland, Fyn, Sjælland og Bornholm), så i dag kan vinen sælges som landvin svarende til Vin de Pays og IGT.
Ved årets begyndelse var der 46 registrerede vinproducenter i Danmark, men herudover har Foreningen Danske Vinavlere cirka 1360 hobbyvinavlere som medlemmer.
I bogen fremhæves 16 af de kommercielle, hvor der særligt peges på Skærsøgaard Vin. Yderligere er der en stjerne til Dansk Vincenter, Domain Aalsgaard, Frederiksborg Vin og Vester Ulslev Vingaard.

Frankrig spiller hovedrollen
Hovedparten af siderne i ”Vin 2011” – i alt 285 sider – handler om de 6000 vine, der er værd at gå efter, og det er markant, at Frankrig stadig spiller hovedrollen med sit rige udbud af kvalitetsvine.
Frankrig har fået 78 sider, Italien 32 , USA 31, Spanien 19, Tyskland 19, Australien 17, Portugal 12, Sydafrika 11 og New Zealand 11.
Storsælgende Argentina og Chile har kun fået 5 sider hver.




/EMBED>






Overdommeren, konditor Gert Sørensen, overrækker diplomer til de to vindere Jacob Christiansen og Daniel Kruse.

De vandt Roussillon Dessert Trofæ
For fjerde gang har Sopexa afholdt den årlige Roussillon Dessert Trofæ, hvor en kok og en sommelier sammen skal kreere den bedste match mellem en hedvin fra Roussillon og en dessert.
Seks hold stillede op i finalen, og årets vindere blev Daniel Kruse (kok) og Jacob Christiansen (tjener), begge fra restaurant Formel B på Frederiksberg.
De vandt med en dessert, som var inspireret af terroiret i Roussillon, og deres præmie er et ophold i Roussillon med vinsmagninger for den unge sommelier og et kursus på Olivier Bajards kendte dessertskole for hans makker.

Landskab med citronsmag
Vinderne kaldte deres dessert for "Citrus i teksturer som jorden i Roussillon" – et navn, som beskriver dessertens mindelser om den mørke jord i det franske distrikt.
Hos dommerne var der ingen tvivl om, at terroirlandskabet med citrussmag skulle vinde, for med alle elementer fra desserten i munden gik det hele op i en højere enhed sammen med vinen fra Roussillon – der i øvrigt var en Muscat de Rivesaltes 2009 fra Domaine Pouderoux (import: Vinrosen).
2. pladsen gik til Brian Madsen (kok) og Stefan Nielsen Madsen (tjener) fra restaurant Under Lindetræet i Odense, mens 3. pladsen gik til Rune Sauer (kok) fra restaurant Substans i Århus og Simon Bjerre Pedersen (tjener) fra Molskroen.
Vinderholdet går nu videre til den europæiske finale i Perpignan, der finder sted den 24. januar. Her skal det stille op imod vinderholdene fra Tyskland, Belgien, Holland, England, Spanien (Katalonien) og Frankrig.


Norsk regerings hjælp til smuglerne
I sit oplæg til årets finanslov foreslår den norske regering at forhøje alkoholafgifterne med 7%.
Forhøjelsen kommer samtidig med, at Vinmonopolet oplever en nedgang i salget, og at nordmændene mere end nogensinde handler vin og spiritus i udlandet.
Vin - og Brennevinleverandørenes Forening (VBF) betegner forslaget som uansvarligt og en foræring til det svenske Systembolag og smuglere.
– Ved at forhøje afgifterne med hele 7% fører regeringen en fuldstændig uansvarlig alkoholpolitik, hvor den mere er optaget af at øge omsætningen på Systembolaget end at sikre norsk produktion og handel, siger Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF.
– Det er nu en klar tendens, at Vinmonopolet taber kunder til Systembolaget i rekordfart. Forslaget fra regeringen er derfor en hån imod norsk handel og industri.
De seneste tal fra Vinmonopolet viser, at salget af spiritus faldt med over 6% i august, og beregninger fra det norske Statistisk Sentralbyrå viser, at nordmændene i år vil komme til at lægge 11 milliarder kroner i svensk grænsehandel. En ny rekord.







< 3000 af Pedro Vivanco’s 4500 protrækkere er fornemt udstillet på Dinastia Vivanco’s vinmuseum i Rioja.

Proptrækkere på museer
Naturligvis findes der mennesker, som samler på proptrækkere – måske ikke mindst i disse skruelågs-tider, hvor fine proptrækkere så småt er ved at blive til antikviteter.
Der findes ligefrem mennesker, som har etableret hele museer til deres samlinger. Det gælder først og fremmest Pedro Vivanco, som på vingården Dinastia Vivanco i det spanske Rioja har skabt verdens største udstilling af 4500 proptrækkere. Den indgår i familiens nye vinmuseum.
Grækeren Vangelis Gerovassiliou er også en stor samler. På sit vinmuseum ved Domaine Gerovassiliou i Eponami det nordlige Grækenland udstiller han 1850 proptrækkere ud af sin samling på 2700.
Og endelig udstiller Yves Rousset-Rouard på Domaine de la Citadelle i det provencalske Luberon en samling af over 1500 proptrækkere fra 1700-tallet og frem til i dag.

En rensestok til geværløb
Man ved ikke, hvem der fremstillede den første proptrækker, men man mener, at udformningen er inspireret af en 1600-tals rensestok til geværløb.
Det første kendte patent på en proptrækker er "Patent Number 2061", der blev givet til englænderen Samuel Henshall England i 1795.
Dengang brugte man også korkpropper til små flasker med medicin og parfume, så mange af de tidligste proptrækkere er ret små.
Igennem århundrederne har man kombineret proptrækkerne med andre funktioner – piberensere, lightere, ølåbnere og fløjter (til at hidkalde tjeneren). Samt givet håndtagene mere eller mindre skulpturelle udformninger, nogle af dem ret uartige.
Der findes i øvrigt en international forening af proptrækker-narkomaner – The International Correspondence of Corkscrew Addicts (ICCA) – der har sin egen hjemmeside.
    Hvad hedder
    PROPTRÆKKER
    på fremmed sprog?
    Albansk: Hapese e Shishes
    Arabisk: Minza us Sida-Da
    Bulgarsk: Terbuschon
    Finsk: Korkkiruuvi
    Fransk: Tirebouchon
    Græsk: Tirepouson
    Hebraisk: Pothan
    Hollandsk: Kurkentrekker
    Islandsk: Tappatogari
    Italiensk: Cavatappi / Levatappi
    Japansk: Sennuki
    Jugoslavisk: Vaditschep
    Kinesisk: Kai Sai Zuan
    Lithauisk: Kamsciatraukis
    Norsk: Korketrekker
    Polsk: Korkociag
    Portugisisk: Sacarolhas
    Rumænsk: Tirbuson
    Russisk: Probotschnik / Schtopor
    Schwitzertysk: Zapfenzieher
    Serbisk: Otvarac za Botse
    Spansk: Sacacorchos
    Svensk: Korkskruv
    Tjekkisk: Otvirak
    Tyrkisk: Sise Acacagi / Tirbuson
    Tysk: Korkenzieher
    Ungarsk: Dugohuzo









God høst i Portugal
Hvert år kommer den portugisiske vinbrancheforening ViniPortugal med en rapport, der forudsiger, hvordan årets høst kommer til at gå.
Høsten er nu i fuld gang i Portugal, og alt tyder på, at man på landsplan vil kunne fremstille 13% mere vin end i 2009. Det er i distriktet Tejo, man forventer den største stigning i høstudbyttet, nemlig på hele 15%.
I enkelte distrikter regner man dog med et markant fald i antallet af druer. Det gælder blandt andet Azores, hvor udbyttet højst sandsynligt vil blive 30% mindre end sidste år.
Når det drejer sig om kvaliteten, tegner alt lyst. Druerne er af rigtig fin kvalitet, og hvis det gode vejr varer ved høstperioden ud, vil man kunne fremstille friske hvidvine med tilpas syre og dejlige aromatiske rødvine.




Det nye vinmuseum er indrettet i Castello di Barolo (den høje bygning) i midten af den lille by Barolo.

Nyt vinmuseum i Barolo
Der findes vinmuseer i mange byer rundt om i verden, men få ligger i så smukke omgivelser som det nye WiMu i Piemonte. Det er indrettet i Castello di Barolo midt i Barolo-by og omgivet af et blidt bakket vinlandskab.
Slottets gamle mure er i skarp kontrast til det nyindrettede indre, der rummer vinmuseet. Det er den kendte franske arkitekt, Francois Confino, der står bag indretningen, og det er der blevet et alt andet end traditionelt museum ud af.
Multimedie installationer, interaktive maskiner, lys og mørke, lyd og farver tager publikum med på en rejse gennem vinens – og især Barolo-vinens – historie. Man får også en masse at vide om vin-legender og om vin i kunst, litteratur, film og musik.
Til sidst ender man i kælderen, hvor Barolos vincenter Enoteca Regionale del Barolo befinder sig, og hvor man så kan købe en god flaske med hjem.
Man kan læse mere om museet (på italiensk) på www.wimubarolo.it - og et flot billede af slottet bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.


33/09





Kølig vækstsæson i Napa
I tre år i træk har somrene i Napa Valley i Californien være præget af meget høje temperaturer – hvilket igen har givet druer med et højt indhold af sukker og dermed vine med et ligeledes højt alkoholindhold.
I år har vejrguderne holdt igen med varmen i Napa – faktisk har druernes modningssæson været den køligste i mands minde. Mange vinproducenter har derfor foretaget en drastisk grøn høst (udtynding af de umodne drueklaser) for at få gang i modningen af de resterende druer på vinstokkene. I nogle vinmarker har man fjernet op til halvdelen af druerne.
En uventet hedebølge i august reducerede mange steder høstmængden med yderligere 10 til 30% på grund af solskoldning.

En elegant årgang
Men selv om høsten i Napa bliver mindre end normalt, forventes den at blive af overordentlig høj kvalitet med druer med et højt indhold af syre og et lavt sukkerindhold. Det vil igen give mere elegante og mindre alkoholtunge vine – hvilket glæder en del af vinproducenterne og giver andre rynker i panden. Nogle producenter stræber netop efter et højt sukkerindhold i druerne og dermed vine med en hel del alkohol.


Tyveri af et ton druer
I sidste uge fortalte vi om en drueavler i Languedoc, der havde fået stjålet samtlige Cabernet Sauvignon-druer i sin vinmark. Et vinhus i Washington State har nu været udsat for et lignende tyveri.
Hos vinhuset Grand Reve Vintners i appellationen Red Mountain i staten Washington har man for tre år siden tilplantet en vinmark med Mourvèdre druer.
Vinstokkene dyrkes som bush vines, hvilket vil sige, at de er beskårede som buske og ikke har nogen form for støtte (stok, trådramme eller andet). Hverken Mourvèdre-druer eller bush vines er et almindeligt syn i Washington – men ses ofte i det franske Rhône-distrikt.
For nylig glædede man sig hos Grand Reve Vintners til at høste druerne og for første gang fremstille vin af dem. Men da man kom ud i vinmarken en tidlig morgen, var vinstokkene blevet ”lettet” for et helt ton druer.
Det er uden tvivl folk, der har forstand på vin, der står bag drue-tyveriet. Og de må have vinfremstillings-udstyr til rådighed, da det har været nødvendigt skyndsomst at forvandle tyvekosterne til most.







Foto: Peterastn/Flickr.com


Kaniner hjælper med høsten
I Bordeaux har man i år haft ekstra hjælp med plukningen af druer – i form af en hær af kaniner. De kære små har simpelt hen guffet de modne druer i sig. Kaninerne er gået efter de bedste druer, og flere slotte i Médoc har lidt alvorlige tab.
Aldrig har der været så mange kaniner. På sin blog skriver Bruno von der Heyden fra Château de Malleret, at kaninerne har spist mere end 15% af hans høst, og at hans nabo på sine marker har fanget over 500 kaniner.
Det alvorlige angreb skyldes blandt andet, at den tørre sommer har hindret udbredelsen af de sygdomme, der plejer at holde antallet af kaniner nede, og at det varme vejr er gået ud over de planter, som kaninerne ellers plejer at leve af.

Britisk vinfirma udgiver bøger
Storbritanniens ældste vin- og spiritushandler Berry Bros & Rudd har åbnet sit eget bogforlag, hvor firmaet håber fremover at udgive rigtig mange vinbøger. Og det vækker glæde hos mange britiske vinskribenter, der ofte selv har måttet finansiere egne vinbøger, da det er svært at finde forlag, der vil stå for den slags udgivelser.
Berry Bros & Rudd Press, som det nye forlag hedder, har allerede sin første opgave i hus – vinbogen "Inside Burgundy" af Master of Wine Jasper Morris. Bogen udkommer i slutningen af oktober i et oplag på 5000 eksemplarer. Og det er netop sådanne mindre oplag af spændende vinbøger, som forlaget vil kaste sig over.



Proppen i flasken
Det er sjældent, det sker, men har man ved et uheld fået trykket en prop ned i en flaske, hvordan får man den så op igen?
– Der findes faktisk en smart metode, skriver en af vore læsere, Henning Christensen. – Den er totalt overflødig, men er nu meget sjov alligevel.
Metoden demonstreres yderst overbevisende i en lille film, som er lagt ud på YouTube.





.....................





Saké målrettet kvinder
Mange kvinder i Japan nyder at drikke et glas af nationaldrikken saké. Og hos det 360 år gamle saké-bryggeri Shoutoku ser man gerne, at endnu flere følger trop. Bryggeriet har derfor for nylig lanceret en saké-serie målrettet de kvindelige forbrugere.
Flaskerne i serien har bløde konturer og idylliske påtrykte mønstre, der gerne skulle appellere til, at man genbruger de tomme flasker som vaser.



Misbrug af vores gode navn
En af vore læsere, Morten Møller, har flere gange bemærket, at SuperBest ser stort på årgangene, når kæden benytter sig af VinAvisens stjerner.
– I denne uge, skriver han, – drejer det sig om vinen Sainte Chapelle, Sablet Côtes du Rhône Villages 2009, som SuperBest i tilbudsavisen har prydet med fem stjerner. Men når jeg kigger i VinAvisens arkiv på nettet, kan jeg se, at det er årgang 2008, I har anmeldt.
– I skriver godt nok et sted, at der efterhånden ikke er så stor forskel på gode og dårlige årgange, men alligevel ... Er det ikke at misbruge jeres gode navn?

Meget uheldigt
Denne brug af vores stjerner er meget uheldig. Det erkender den vinansvarlige hos SuperBest, Peter Mikkelsen. Han udtaler, at der er sket en fejl, som han beklager meget.
Peter Mikkelsen siger, at han flere gange har indskærpet, at når en ny årgang er ved at erstatte den forrige – og når der således kan være begge årgange rundt omkring i butikkerne – så må man under ingen omstændigheder anvende VinAvisens stjerner eller andre mediers point, flasker, glas etc.
Med udgangspunkt i denne sag vil han endnu en gang indskærpe denne regel over for vinafdelingens medarbejdere.

.. .. .....

>33/09


.
.....,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Theis Vine har overtaget agenturet på vinene fra champagnehuset Billecart-Salmon.
    * Kypergaarden har overtaget importen og salget af cognac fra producenten ABK6.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af serierne Fuzion og Santa Julia fra det argentinske hus Familia Zuccardi.
    --,,,,,,,,,,,--,

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

.
.


    Gorm Lokdam (f. 1956) blev uddannet som forstkandidat i 1982, og dengang drømte han ikke om, at han ville blive godsejer – ikke bare af et gods, men af hele seks styk.
    Første skud på stammen var Kokkedal Slot i Nordjylland, som han sammen med hustruen Ann Lokdam købte i 1988. Slottet var forfaldent, studiegælden stor, men banken troede på idéen og bakkede op omkring projektet. I kølvandet fulgte Store Restrup Herregaard ved Aalborg, Sophiendal Gods ved Skanderborg, Hvedholm ved Fåborg, Sauntehus ved Hornbæk og Vrå i Vendsyssel. Samtlige besiddelser er i dag indrettet med vinkælder, hotel og restaurant under navnet Danske Slotshoteller.
    Allerede et par år inden Gorm Lokdam købte Kokkedal, kastede han sig ud import af rumænsk vin. Snart stod han med en eneforhandler-aftale med verdens dengang 7. største vinland.
    Sammen med sin hustru har han nu i mange år organiseret vin- og kulturrejser til Rumænien med besøg på vingårde og historiske steder.
    Vinsalget blev en succes, og Gorm Lokdam stiftede i 1990 virksomheden Vinexport i Rumænien, der fra 1993 begyndte egen vinproduktion. I dag ejer han i området Oltina vingårdene Aliman, Cirnogeni, Adamclisi og Oltina, i Murfatlar-området Medgidia, der både laver vin og brandy, og i Istria Barbadak-området Mihae Viteazu og Tarriverde. Vingårdene er organiseret i Vinvico SA i Constanta, hvor kældre og tappeanlæg ligger.
    De rumænske vine sælges i hele verden og kan selvfølgelig også købes i slottenes vinbutikker.
    Gorm og Ann Lokdam fandt hinanden i 3G på Århus Katedralskole. Hun er uddannet læge, men stoppede karrieren for at tage sig at slotsdriften. Parret har tre børn på 11, 14 og 17 år.
    Adresse: Royal Classic, Restrup Kærvej 10, 9240 Nibe, tlf.: 96 44 10 20, fax: 96 44 10 29, e-mail: info@royalclassic.dk, www.royalclassic.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
.
...... . . ........ ....... ........... ...........
...............................

    .....................
    91 Castello di Barolo i det italienske Piemonte. I kælderen findes distrikets enoteca og i den høje bygning et vinmuseum (foto © Castelli delle Langhe e del Roero)
    ...............
    ...............







    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 110 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Perle d'Aurore, Louis Bouillot, Crement de Bourgogne Rosé, Brut, Frankrig
139,75 kr., på tilbud 2010 ud: 119,75 kr., Skjold Burne
Den smager rigtigt godt, denne rosé boblevin. Den har en indtagende duft, stadige fine bobler, dejlig frugt, tilpas syre og en let sødme.


Mas Fi, Brut, Cava, Spanien
65 kr., Lago Import
Enkel og tør boblevin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Ret kraftig mousse og en frisk frugtsmag.

Hvidvin


The Beautiful Game, The Winery of Good Hope, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2009
65 kr., Wine.dk
Frisk hvidvin med en lille fedme og let krydret druesmag. Flasken har skruelåg.


Gaba do Xil, Compañía de Vinos de Telmo Rodríguez, Godello, Valdehorras, Spanien, 2009
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig blød, harmonisk og lækker hvidvin til en rimelig pris.


Nelín, Clos Mogador, Priorat, Spanien, 2008
210 kr., Sigurd Müller
Hvidvin med en kraftig og liflig duft og en meget interessant, kompleks smag med diskrete fadtoner. I vinen mødes hele otte druer: Garnacha Blanca (51%), Macabeo, Viognier, Marsanne, Pinot Noir, Escanyavelles, Roussanne og Pedro Ximenez.


As Sortes, Bodega Rafael Palacios, Godello, Valdehorras, Spanien, 2009
210 kr., Sigurd Müller
En vildt flot hvidvin i perfekt balance, meget kompleks og meget spændende.


Ossian, Bodegas Ossian, Verdejo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2008
250 kr., Theis Vine
Blød og lækker hvidvin på økologisk dyrkede druer. Vinen har en god duft og en saftig smag med fine fadtoner. Men helt billig er den ikke.


Belondrade y Lurtón, Bodega Belondrade, Verdejo, Rueda, Spanien, 2008
299 kr., Laudrup Vin
Flot duft og en indtagende, fyldig og saftig smag. Dejlig hvidvin. Men helt billig er den ikke.


Qué Bonito Cacareaba, Vinos de Benjamín Romeo, Rioja, Spanien, 2006
369 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker hvidvin med en frugtagtig smag i fornem balance. Efter sigende fremstillet, som man gjorde det for 200 år siden. Helt billig er den ikke.


Marqués de Alella, Mas Parxet, Pansa Blanca, Alella, Spanien, 2009
75 kr., Laudrup Vin
Pæn, tør og enkel hvidvin med en fornem duft og en lidt tilbageholdende smag.


Quibia, Bodegas Ánima Negra, Mallorca, Spanien, 2009
119,95 kr., Theis Vine
Pæn hvidvin med en dejlig duft og en frisk, saftig smag.


T'air d'Oc, Domaine Gayda, Sauvignon Blanc, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En pæn lille hvidvin til en lav pris. Nem at drikke, kort i munden og uden særlige mindelser om den gode Sauvignon-drue.

Rødvin


Domaine des Vialles, Plan des Vialles, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009
76 kr., Premier Cru
Kraftig rødvin med intens frugt og bløde tanniner. Vinen har 15% alkohol, men virker ikke spor sprittet. Faktisk en fremragende Rhône-vin, der smager "afskyeligt flot", som det lød fra smagepanelet.


Nu, Torre Oria, Syrah, Valencia, Spanien, 2009
84,95 kr., Multi Wine
En fyrrig spanier - en muskuløs, tæt, flot og meget frugtagtig rødvin, blød og glimrende til mad.


Domaine Mazurd, Valréas Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2009
115 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
Let krydret rødvin med god, saftig og mellemfyldig frugt. En god Rhône-vin til kødretter, gryderetter og pasta. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


Corralillo, Matetic, Pinot Noir, San Antonio, Chile, 2009
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Flot Pinot-rødvin med en blød og meget frugtagtig smag og et lille bid til slut, der står godt til mad. Den bør netop skænkes til mad, og køl den gerne lidt ned. Flasken har skruelåg.


Domaine la Bouïssière, Gigondas, Frankrig, 2008
152 kr., på tilbud året ud: 118 kr., Jysk Vin
Vidunderlig rødvin, blød, fyldig, elegant og lækker med krydret frugt (peber), bløde tanniner og tilpas syre. I superballance.


Cuvée du Vatican, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2008
298 kr., pris ved 2 flasker: 250 kr., Bisgaard Vin
Åh, hvor er den dog flot, denne rødvin. En elegant vin med fyldig, blød og afrundet frugt og en lang, lækker eftersmag.


Legado Muñoz, Garnacha, Castilla, Spanien, 2008
45 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En behagelig tør rødvin med god fylde og frugt og milde toner af anis. Flasken har skruelåg.


Eagle, Reserve, Villagolf, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile, 2007
59 kr., Vinimportøren
Blid, blød og let rødvin med god frugt og tilpas syre. Let at drikke og meget anvendelig til lettere retter, fx kylling.


Villa Matilde, Falerno del Massico, Italien, 2006
91 kr., Fiasco-Vine
En ret pæn og kraftig rødvin, der ubetinget er til mad - til vinterens fyldige, krydrede og varme retter.


Cascina Cucco, Barbera d'Alba, Italien, 2009
85 kr., pris ved 6 flasker: 68 kr., Carlo Merolli
Let og enkel rødvin med en saftig, syrlig smag.


Darling Cellars, Premium, Cabernet Sauvignon, Darling, Sydafrika, 2008
99,95 kr., Amka
Rødvin med en meget udpræget duft og smag af Cabernet Sauvignon. Medium-kraftig vin, der smager ganske godt. Prisen gør lidt ondt og koster en stjerne.


La Source de Vignelaure, Coteaux d'Aix en Provence, Frankrig, 2008
115 kr., Excellent Wine
Tør rødvin - en udpræget madvin med krydret frugt, bløde tanniner og tilpas syre. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Cuvée No 44,09, Latitude Wine, Muscat de Beaumes de Venise, Frankrig, 2009
195 kr., Vinmand
Blød og sød, sådan er denne lækre dessertvin. Den har en vis fedme, og sødmen afbalanceres mere af et lille bittert bid end af syre. Lækker vin.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.