Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50. 2010



Nyheder i uge 50, 2010




Kineserne er vilde med det dragebåd-lignende motiv på etiketten af Château Beychevelle's flasker..

Minder om en dragebåd
Sotheby’s store auktion i Hong Kong over 2000 flasker Château Lafite Rothschild indbragte, som vi fortalte om i uge 45, rekord høje hammerslag.
Siden da er priserne på vinene fra det fornemme 1. cru vinslot steget markant overalt i verden.
Og når det regner på præsten, drypper det på degnen. En række andre vinslotte i Bordeaux nyder i øjeblikket godt af Lafite’s bragende succes på det kinesiske marked.
Det gælder blandt andet vinene fra de øvrige 1. cru slotte, der i dag handles til omkring 20% højere priser end før den store auktion.
Men de velhavende kinesiske vinsamlere er også begyndt at vende blikket mod andre ikke helt så berømte – og derfor mindre pristunge – Bordeauxvine. Og når det handler om disse vine, spiller andre ting udover den gode kvalitet også en rolle – som fx med vinene fra 4. cru slottet Château Beychevelle i Saint-Julien.
Her skyldes begejstringen fra kinesernes side i høj grad også motivet på etiketten. Det forestiller nemlig et skib, der med lidt god vilje kan minde om en kinesisk dragebåd.

En fordobling af prisen
Vinene fra Lynch Bages vinder ifølge Decanter også stadig større glæde på det kinesiske marked, og her skydes det blandt andet, at ejeren, Jean Michel Cazes, var blandt de første vinslot-ejere fra Bordeaux, der i 1980'erne besøgte Kina. Siden da har han gjort meget for at holde forbindelsen ved lige med de kinesiske vinhandlere.
For et år siden kunne man hos den britiske vinforretning Berry Bros & Rudd købe en kasse med 12 flasker Lynch Bages i den ikke så berømte årgang 2007 for 400 pund (cirka 3500 kr.) – nu koster en kasse det dobbelte.
Af andre vinslotte, der ligeledes har fået vind i sejlene på det kinesiske marked efter auktionen, kan nævnes Château Palmer, Pontet Canet, Rauzan-Segla og Smith Haut Lafite. Samtlige af disse slotte ligger – ligesom Château Lafite – på den venstre bred af Gironde-floden.


Australien hærget af bladskimmel
De australske drueavlere har haft trange kår i de senere år. Druepriserne har været presset i bund som følge af en større vinsø, og flere avlere har måttet dreje nøglen om.
Og nu har de fået yderlige problemer på halsen. Fugtigt og regnfuldt vejr over en længere periode har medført angreb af bladskimmel – en svamp, som angriber både løvet og druerne på vinstokkene.
Værst ser det ud i Riverina og Riverland, og der er stor risiko for, at skimmelen breder sig til førende vindistrikter som Barossa og Hunter Valley.

Svært at skaffe sprøjtemiddel
Man kan få bugt med bladskimmel ved at sprøjte med Ridamil – et kemikalie, som vinproducenterne dog har svært ved at skaffe i øjeblikket.
Før det fugtige vejr satte ind, har Australien lidt under langvarige tørkeperioder, hvor der ikke har været brug for at sprøjte mod bladskimmel. Og de firmaer, der sælger kemikalier, har derfor glemt alt om at have Ridamil på hylderne. Nu kniber det med at følge med efterspørgslen og skaffe tilstrækkelige mængder af kemikaliet.
Hos nogle drueavlere har bladskimmel-svampen allerede gjort kål på hele den kommende druehøst, mens andre foreløbig er sluppet med lette angreb.





.




En af de mange protest-plakater, der viser, hvordan den tyske regerings "dinosaur-bro" tordner frem uden hensyn til det smukke Mosel-landskab.

Motorvejs-protester lever stadig
Vi har tidligere fortalt om den firsporede motorvej og motorvejsbro, som den tyske regering vil opføre i det berømte vindistrikt Mosel. Den kommer til at strække sig gennem Mittelmosel, et område, der fremstiller nogle af verdens bedste Riesling-vine.
Projektet fra vakt vrede – ikke kun hos vinproducenterne i det berørte område, men hos vinbranchefolk og førende vinskribenter verden over.
Broen og motorvejen vil ikke kun skæmme det smukke vinlandskab, lyder det fra modstanderne. Der er også risiko for, at byggeriet vil forurene vinmarkerne, og at broen vil skygge for Solen, så druerne ikke får tilstrækkeligt med lys.
Samtlige protester og underskriftindsamlinger har været forgæves, og byggeriet er nu i fuld gang.

Et urentabelt projekt
Men modstanderne giver ikke så let op, og de bakkes op af det politiske parti Die Grünen Bundespartei. Partiet har insisteret på, at regeringen fik lavet en samfundsøkonomisk konsekvensberegning. En sådan beregning kan vise, hvor stor den økonomiske gevinst er i forhold til de udgifter, der er forbundet med byggeriet.
Beregningen ligger nu klar, og skulle – ifølge modstanderne – vise, at det slet ikke kan betale sig at lave byggeriet færdig.
I 1992, hvor byggeprojektet stadig var på tegnestadiet, regnede regeringen ud, at for hver euro, der ville blive brugt på byggeriet, ville motorvejen og broen kunne generere hele 3,4 euro (cirka 25 kr.).
Den nye beregning viser, at 1 euro kun vil generere 1,80 euro (cirka 13 kr.), og for nylig har den tyske transportminister Peter Ramsauer i anden forbindelse sagt, at projekter med så dårlig økonomi slet ikke vil blive godkendt.

Stop byggeriet
Die Grünen Bundespartei fremturer nu med, at byggeriet økonomisk er helt hul i hovedet, og at det klogeste vil være at stoppe det nu. I partiet har man ifølge Decanter mistanke om, at tallene i den nye beregning endda er lidt for optimistiske, og at motorvejen og broen i sidste ende vil give underskud.
”De grønne” erkender, at det bliver svært at få stoppet byggeriet, men ikke umuligt. Med udgangspunkt i den nye beregning, håber man på at kunne indlede en dialog med regeringen.

..........,,, .............,,



/EMBED>



17 nye postkort om sherry
For to år siden var Anker en tur i Sherry-distriktet omkring byen Jerez i det sydlige Spanien. Det resulterede i 25 postkort, som siden har ligget på en særlig side. Nu har Anker igen været dernede, og i disse uger sender vi endnu 17 nye postkort, som efterhånden vil supplere den tidligere serie. Her kommer de sidste fire, og samtlige 42 postkort fra de to ture har vi lagt ud på en særlig side.



.......
De små bodegaer består traditionelt af tre dele: Pressehuset, ejerens bolig og et hus til arbejderne. Selv på små gårde kunne der i gamle dage være 30 folk i arbejde i højsæsonen.

14. nye postkort om sherry
Små bønder og store huse
Op igennem 17-1800-tallene opstod en særlig arbejdsdeling i produktionen af sherry – en arbejdsdeling, som man også finder i mange andre distrikter.
Der var en masse små bønder, som lavede vinen, samt nogle store eksportører, som lagrede og solgte den. Sådan er det stort set stadig den dag i dag.
I sherry-distriktet er der således cirka 2800 små drueproducenter – man ser deres hvide gårde rundt omkring i det store landskab. Nogle sælger deres druer, andre sælger færdiglavet vin.
Og så er der 25 vinhuse, som køber druer og vin, og som har deres verdensberømte navne og brands.
Fra og med 1970’erne er der dog flere og flere af de små, der er begyndt selv at sælge deres vine. Det gælder fx Bodegas Rey Fernando de Castilla.



.......
Santa Petronilas køkken er det oprindelige fra 1722, hvor hele rummet var én stor skorsten – i dag dog med glas i toppen.

15. nye postkort om sherry
Kan man overnatte på en vingård?
Spanien har ligesom Frankrig og Italien en agroturisme, hvor man kan finde overnatning og måske også måltider hos vinbønder. På hjemmesiden for landets officielle turistinformation, Spain, ligger der således 7267 huse over hele landet, men det er nu ikke nemt at nå frem til informationer om de enkelte huse.
Når det gælder hjemmesider om agroturismo specielt i Andalusien er der nogle muligheder:
RAAR har en flot side med næsten 500 boliger i Andalusien, men der gives ikke oplysninger om husene, og der er ikke links til alle udbydernes hjemmesider.
Rural Andalus er svær at hitte rundt i, og de spanske tekster er kun oversat til fransk.
Agronatura har også en del huse og lejligheder, men meget få af teksterne er oversat til engelsk.
Selv har vi prøvet at bo på bondegården Viña Santa Petronila uden for Jerez. Den ligger midt i vinmarkerne i et enestående landskab, men medbringer man ikke børn, der insisterer på at plaske i en svømmepøl, er det nok at foretrække at bo på et af de mange gode hoteller inde i Jerez.

..






.......
Juan Carlos Gutiérrez Colosia har kontrol over sin venencia. Strålen rammer lige ned i glasset.

16. nye postkort om sherry
Sherry med fødderne i vand
Juan Carlos Gutiérrez Colosia er en af de vinbønder, der tidligere leverede vin til de store huse, men siden 1998 har han selv tappet og solgt sine fortræffelige vine.
Under vores tur rundt i distriktet var han også en af dem, der havde arrangeret en virkelig professionel smagning – hvilket vi udnyttede til at skrive nogle smagenoter, der bringes nederst i denne VinAvis. Vinene importeres af Lago Import.
Bodegas Gutiérrez Colosia ligger i den gamle havneby, El Puerto de Santa Maria, hvorfra Columbus sejlede ud på sin anden færd til Amerika. De gamle bygninger fra 1838 ligger helt nede ved kajen – her fødes sherry’en bogstaveligt talt med fødderne i vand, og i duften og smagen kan man af og til fornemme den salte brise.
Vi smagte i øvrigt nogle ældre oloroso'er og amontillado'er, der havde fået en mørkere farve, en dyb duft og stor kompleksitet. Samtidig havde de fået kraftigere alkohol.



.......
Miguel Gutiérrez lod os smage husets meget dejlige vine – især af typen manzanilla – og ikke mindst prøvede han at lære os at svinge en venencia og ramme glasset.

17. nye postkort om sherry
Flere billeder fra Sherry-distriktet
Med dette 17. postkort slutter vi turen til Sherry-distriktet, og sammen med de tidligere 25 postkort, vi sendte for to år siden, bringer det vores samlede serie op på 42 små historier, der ligger på en særlig side.
Billedet her viser Miguel Gutiérrez, der er ildsjælen i Bodegas Hidalgo La Gitana, en gammel, romantisk bodega fra 1736 i Sanlucár de Barrameda, hvis vine importeres af Vinslottet.
Vi tog en hel del billeder, men det er jo begrænset, hvor mange vi kan lægge ud som postkort. 167 af disse billeder har vi derfor samlet på en Picasa-side, der kan åbnes ved at klikke her – hvis nogen skulle have lyst til at se dem.

.

33/09




Rav i den i Bordeaux
Bordeauxs vinkomité, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) er til for at varetage sine medlemmers – vinproducenternes – interesser.
Det er obligatorisk for distriktets producenter at være medlem af komiteen, og medlemskontingentet ligger på flere tusinde euro om året. I alt udgør indtægterne fra kontingenterne hele 75% af CIVB’s budget.
De senere år har budt på økonomisk trange tider for en stor del af vinproducenterne i Bordeaux, og de kræver selvsagt, at CIVB lægger sig ekstra i selen for på alle måder at hjælpe dem til en lettere tilværelse. Med andre ord: de vil have valuta for pengene – hvilket flere af dem ikke mener, de får.
Den er så gal, at en gruppe utilfredse medlemmer ifølge Decanter ligefrem tænkt sig at lægge sag an mod CIVB.
De har dannet foreningen Comité d'Action des Vignerons de Bordeaux (CAVB), og på et nyligt afholdt pressemøde fik de frit afløb for deres utilfredshed.

CIVB er ineffektiv
De vrede vinproducenter kalder CIVB for ineffektiv og anklager komiteen for ikke at lytte til sine medlemmer. Desuden mener de ikke, at CIVB forstår at markedsføre deres vine ordentlig, ligesom de kræver mere åbenhed fra komiteens side.
Vinproducenterne bør også have adgang til regnskaberne, så de ved, hvad medlemskontingenterne bliver brugt til, mener man hos CAVB. Denne indsigt nægter komiteen dem, og det er blandt andet dette punkt, de oprørske medlemmer vil have ændret ad rettens vej.
Ifølge en EU-lov fra 2004 skal der være gennemsigtighed, når det gælder ikke-frivillige betalinger – hvilket jo gælder for kontingenterne til CIVB.

Komiteen skal forny sig
Ved pressemødet understregede CAVB, at man gennem længere tid har forsøgt med det gode for at få komiteen til at ændre sine procedurer – uden resultat.
Der er intet ønske om at danne en ny komité, men derimod at få den gamle til at forny sig.
Der var ren oprørsstemning under mødet, og de repræsentanter for CIVB, som var til stede, blev nægtet lov til at svare på kritikken. Man gad simpelt hen ikke at høre på dem.



Heidsieck og USA
I sidste uge fortalte vi, at de to berømte champagnemærker Piper-Heidsieck og Charles Heidsieck er sat til salg.
Det har fået Niels E. Christensen til at spørge, hvordan det forholder sig med de to gange Heidsieck?
Franskmanden Florens-Louis Heidsieck grundlagde det champagnehus, der med tiden fik navnet Piper-Heidsieck.
Charles Heidsieck derimod var søn af Charles-Henri Heidsieck, som igen var nevø til Florens-Louis. Og i 1851 slog Charles dørene op for sit eget champagnehus i Reims.
Han var i øvrigt en meget initiativrig mand, der blandt andet tilskrives æren for at have gjort champagne populær i USA.

Champagne Charlie
Efter at have besøgt USA i 1852 var Charles Heidsieck klar over, at der her var et stort og uopdyrket marked for de franske bobler.
Da han kom tilbage til Frankrig, begyndte han en storstilet eksport af egne gode flasker til amerikanerne, der med begejstring tog champagnen til sig.
Champagnehuset Charles Heidsieck var snart på alles læber, og da grundlæggeren igen besøgte USA nogle år senere, blev han modtaget med pomp og pragt.
Amerikanerne gav den charmerende franskmand tilnavnet Champagne Charlie, og han fik sin faste gang på de bonede gulve blandt New Yorks velhavende overklasse.
Der er skrevet bøger om hans liv, ligesom der er lavet en meget romantisk – og stort set sandfærdig – film, "Champagne Charlie" med Hugh Grant i hovedrollen som Charles Heidsieck.


>43





Bourgogne består af smukke landskaber, fornemme domæner og ædle vinmarker. For fødderne af Château de Rully ligger en nyplantet vinmark.



Bourgogne vil være kulturarv
På Unesco’s liste over verdens kulturarv findes der i dag ni vindistrikter. Det er Loire og St-Emilion i Frankrig, Tokaj i Ungarn, Wachau i Østrig, Rhinen i Tyskland, Cinque Terre i Italien, Douro Alto i Portugal, Lavaux i Schweiz og øen Pico på Azorerne.
Nu vil Bourgogne også være med på vognen. Og de vinøse myndigheder i distriktet vil derfor bruge 400.000 euro (cirka 3 millioner kr.) om året i de næste to år på at få Bourgogne med på listen.
Ansøgningen om optagelse, som skal sendes til Unesco i slutningen af 2011, vil dog ikke omfatte hele distriktet, men kun Côte d’Or (den gyldne skråning). Det er det 60 km lange bælte, der strækker sig fra Dijon til Santenay og som omfatter 1247 climats i Côte de Beaune og Côte de Nuits.

Hvad er climat?
Det franske ord climat er særegent for Bourgogne, og det henviser til en bestemt mark eller et jordstykke.
I Bourgogne er jordbunden geologisk set meget varieret. Selv to små nabomarker kan have forskellig sammensætning af jorden. Og dertil kommer forskelligheder i mikroklima og makroklima, markens hældning og orientering mod Solen, dens dræning osv.

Det er druer fra disse climats, der lægger most til nogle af verdens mest berømte vine.

Giver penge i kassen
Ud over æren har det også stor økonomisk betydning for et vindistrikt at blive optaget på Unesco’s liste.
Hvis det lykkes for Bourgogne at få sit navn på listen, kan det ifølge Decanter betyde en stigning i antallet af turister på cirka 20% om året - hvilket igen betyder et øget lokalt vinsalg.
Også eksporten af Bourgognevin spås at få et opsving.
Af samme årsag er Bourgogne heller ikke det eneste franske vindistrikt, der søger om optagelse næste år. Champagne har også tænkt sig at forsøge igen efter et afslag i 2009.
Kun et af vindistrikterne vil blive godkendt, da Unesco aldrig vælger to distrikter fra samme land i samme ombæring. Den endelige afgørelse bliver truffet i 2013.
6000 kr. for et glas vin
Som bekendt kan man ikke smage en rødvins kvalitet og vinøse oplevelser længere op ad prisskalaen end til … skal vi sige 3-400 kr. Alt, hvad man betaler derudover, betaler man for berømmelse, sjældenhed – og det, at andre også er villige til at betale ud af næsen.
Det kan således ikke være for at nyde vinene, at en køber på Bruun Rasmussens vinauktion i torsdags gav 122.000 kr. for fem flasker Château Lafite 1982, hvilket svarer til 24.400 kr. pr. flaske eller lidt over 6000 kr. pr. glas.
Nå, men køberen vil sandsynligvis heller ikke drikke de overbetalte flasker. Han eller hun er sikkert allerede på jagt efter en vintosset kineser, der vil betale endnu mere for dem.......







Gennem årene har Andrew Lloyd Webber opbygget en stor samling vine, som han opbevarer i kælderen i sin 1500-tals ejendom Sydmonton Court i Berkshire.

Musical-kongens vine til salg
De kendte og rige har ofte store og fine vinsamlinger. Det gælder også verdens nok mest populære musicalkomponist Andrew Lloyd Webber, der er kendt for populære musicals som ”The Phantom of the Opera” og ”Cats”.
Det siges, at han begyndte at komponere på klaveret allerede som 3-årig og fik sin første komposition opført, da han var elleve år gammel.
Nu har Andrew Lloyd Webber sat en del af sine fornemme vine til salg hos Sotheby’s, og auktionen vil blive afholdt i Hong Kong til januar.

Fornemme franske flasker
I alt sælges der 748 partier vine på auktionen, og de forventes at kunne indbringe helt op til 32 millioner HKD (cirka 23 mio. kr.).
Hovedparten af vinene er fra Frankrig, og der er tale om de store klassikere i de bedste årgange.
Blandt vinene finder man ti kasser Château Lafite 2005, hvor en kasse med 12 flasker har en højeste vurdering på 120.000 HKD (cirka 87.000 kr.), svarende til 7250 kr. pr. flaske.
Man kan også byde med, når Château Haut Brion 2005 kommer under hammeren. Her er 12 flasker vurderet til cirka 3600 kr. flasken.


Vinsø med vokseværk
Der er stor risiko for, at vinsøen på New Zealand vil vokse yderligere i det nye år. Det viser en ny rapport udført af den newzealandske vinproducentforening, New Zealand Winegrowers, og revisionsfirmaet Deloitte.
Der fremstilles i forvejen for megen vin i landet i forhold til efterspørgslen på det internationale marked. Problemet opstod, da der i både 2007 og 2008 blev høstet rekord mange druer på New Zealand.
Sidste år var høsten noget mindre, på 265.000 tons, men rapporten forudsiger, at der i 2011 vil blive høstet mere end 300.000 tons druer, og så er den gal igen.

Skær ned på høstmængden
Den al for megen vin medfører et dyk i priserne på newzealandsk vin på eksportmarkederne. Og denne prisforringelse er i de senere år især gået ud over de mindre vinhuse, hvoraf flere har måttet lukke og slukke.
De store vinhuse har klaret sig bedre – dog ligger de til sammen inde med omkring 10 millioner liter vin, som de ikke kan komme af med.
Vinproducentforeningen gør nu en målrettet indsats for at advare sine mange medlemmer og få dem til at skære drastisk ned på næste års høstmængde. Det sker blandt andet via en række møder i de forskellige vindistrikter.



Dansk maleri på etiketten
En af vore læsere, Olav Mosbæk, ved, at vi ofte bringer billeder af etiketter, der er dekoreret af diverse udenlandske kunstnere.
Nu gør han os opmærksom på, at også en mindre kendt dansk kunstner, John Kristensen fra Løkken, har fået lov til at udfolde sig på en vin fra Domaine Le Bastidon i La Londe-les-Maures i Sydfrankrig.
John Kristensen er gennem årene taget på talrige arbejdsferier i Provence for at suge til sig af lyset, farverne og den anderledes stemning. Og her fik han i 1998 bestilling af Le Bastidon’s ejer, Alan Rosè, på at male vinslottet til etiketten på domænets vin årgang 1999. Maleriet har også prydet senere årgange fra Le Bastidon.





..................................




Tre mænd med eget brænderi
En civilingeniør, en landbrugstekniker og en cand. mag. i samfundsfag havde en fælles drøm: At fremstille frugtbrændevine på eget destilleri.
I 2008 blev drømmen til virkelighed, da Esben Moestrup, Mikkel Nordkvist og Erik Moestrup slog dørene op for Brænderiet Enghaven i Randers.
Det er gården Enghaven, der er den idylliske ramme om destilleriet, og frugterne kommer fra egne plantager samt fra nogle få udvalgte lokale leverandører.
Når frugten er høstet, bliver den sorteret og vasket i hånden. Dernæst moses den og tilsættes gær, og når denne mæsk er færdiggæret, destilleres den til brændevin. Til sidst fortyndes brændevinen med kildevand fra Enghaven's jorder.

Dejlige jyske brændevine
Det er frem for alt æblebrændevin, der fremstilles hos Enghaven – på gamle æblesorter som Belle de Boskoop, Filippa, Gråsten og Pigion. De gamle sorter er ofte små med en meget koncentreret aroma, og de giver derfor den bedste brændevin, mener de tre brændere. Og god det er brændevinen fra Enghaven. Den er fuld af liflig æblesmag, og man kan virkelig smage, at der er brugt forskellige æblesorter. Det samme gælder så afgjort også brænderiets pommeau – den drik, som franskmændene også kalder mistelle.
Hos Enghaven laves den ved at stoppe gæringen af æblemosten med æblebrændevin. Herved fås en dejlig sødmefuld æble-hedvin på 18%.
Nedenfor har vi anmeldt fire af de gode flasker, og der er fuldt hus til alle. På brænderiets glimrende hjemmeside kan man læse mere om Enghaven, æblesorterne og brændevinene.


Pommeau på danske Ingrid Marie æbler, Brænderiet Enghaven
Best Selection, 149 kr.
Det er som at drikke søde sommeræbler med et lille stærkt og varmende bid. En fin syre slutter eftersmagen af. Den vil være en perfekt ledsager til et stykke æbletærte eller blå ost.


Pommeau på dansk Filippa æbler, Brænderiet Enghaven
Best Selection, 149 kr.
Denne pommeau har masser af fylde og en stor smag af søde og krydrede æbler. Den er rund og varm, og smagen holder længe i munden.
Filippa-æblet kom til verden på Fyn i 1880, da en lille pige – Filippa – såede en æblekerne fra et æble, hun havde fundet i skoven.


Frugtbrændevin på Elshof æbler, Brænderiet Enghaven
Best Selection, 249 kr.
Ligesom de øvrige brændevine fra Enghaven er også denne fadmodnet på fransk eg. Og eg-aromaen går op i en højere enhed med den krydrede æblesmag. Det er en fyldig brændevin, som man med sindsro kan sætte på det store kolde julebord. Den skal nok forsvinde …


Frugtbrændevin på dansk Cox Orange æbler, Brænderiet Enghaven
Best Selection, 249 kr.
En rigtig vintervarmer, hvor det kraftige bid af brændevin hurtigt viger for en lang og aromatisk æblesmag.
Nyd den, som den er, efter en lang gåtur i sneen eller som en avec til kaffen.




Til_37/09



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder fra branchen i denne uge. Alle har travlt med at sælge en masse flasker op til julen.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.

    Egon Jensen (f. 1943) har sin daglige gang på Regionshospitalet Grenaa, hvor han siden 2007 har bestredet posten som koordinerende overlæge.
    Allerede i sin studietid begyndte han at interessere sig for vin, og interessen tog rigtig fart efter et besøg i Rully i Bourgogne i 1983, hvor han hjalp til med drueplukningen hos vinfirmaet Delorme.
    I 1989 tog han så springet og åbnede importfirmaet Vin i Skoven, som han driver sideløbende med sit job på hospitalet.
    I begyndelsen var der kun Bordeauxvine at finde på hylderne, men med årene er sortimentet blevet udvidet til også at omfatte vine fra flere franske regioner samt fra Tyskland, Italien og Portugal og senest New Zealand. Samtlige vine udvælges nøje under diverse besøg hos vinproducenterne.
    Vin i Skoven afholder også vinkurser og vinsmagninger – blandt andet en stor smagning af cirka 70 vine hvert efterår i Baunehøj Mølle i Grenå.
    Egon Jensens sparsomme fritid går med rejser sammen med hustruen Helle, der er laborant og medejer af vinfirmaet. Derudover bliver der også tid til at svinge armen i badmintonhallen om vinteren og på tennisbanen om sommeren.
    Adresse: Vin i skoven, Skovbrynet 42, 8500 Grenå, tlf.: 61 16 66 07, e-mail: info@viniskoven.dk, ej-grenaa@stofanet.dk, www.viniskoven.dk.

    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    ....
    En DVD om vinproduktion?
    Henrik Nygaard skriver, at han er på jagt efter en DVD om produktionen af vin. Altså en film, der grundigt og inspirerende fortæller om de processer, der foregår under arbejdet i marken og den efterfølgende vinifikation.
    – Ved I, om der findes en sådan film? spørger vores læser. – Og i givet fald: Hvor kan jeg få fat i den?
    Svar: Hvis du går ind på YouTube og fx søger på ”How to make wine”, ”Wine making” eller ”How wine is made”, så vil du kunne se en lang række film, der fortæller om vinproduktion. Men dem, vi har set igennem, er utroligt kedelige og amatøragtige. Og en del handler i øvrigt om hjemmelavet vin.
    En rigtig god film – gerne en DVD – som Henrik Nygaard efterlyser, er vi aldrig stødt på. Men derfor kan det jo godt være, at den findes.
    Har nogle af vore læsere kendskab til en sådan film, hører vi meget gerne. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.



Ugens vinøse billede
For nogen tid siden var Christian Soutrenon med sin familie på Kreta, hvor de blandt andet besøgte vingården Manousakis. Den ligger i byen Vatolakkos på den nordvestlige side af øen, og var ikke helt nem at finde frem til gennem de mange små veje og landsbyer.
Men det lykkedes, og Christian Soutrenon smagte på flere af vinhusets dejlige rødvine fremstillet på Rhône-druerne Syrah, Mourvedre, Grenache og Roussanne.
Druehøsten var netop ovre, og på vingården var man begyndt at fremstille raki i det lidt primitive destilleringsapparat, som ses på billedet.
Raki er en anislikør, der laves på basis af drueresterne fra vinfremstillingen. Likøren har sin oprindelse i Tyrkiet, men nydes flere steder i Middelhavsområdet – gerne fortyndet med vand.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

.. ...... .
...............................

    .....................
    98 En London-vinhandlers festlige julehilsen fra slutningen af 1800-tallet tilbyder også en pakke te på to ben.
    ...............
    ...............



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 41 vine. Af disse vine var der 30, som fik mere end to stjerner, og hele 23, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 138 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Cave des Hautes-Côtes, Brut, Chardonnay, Crémant de Bourgogne, Frankrig
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Dejlig mousserende vin med fine bobler, liflig duft og en smag med god balance mellem frugt, sødme og syre.


Sorelle Bronca Brut, Prosecco, Italien
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
En dejlig hvidvin med den for prosecco typiske lette og livlige mousse. VInen er frisk, elegant og læskende med fine citrusnoter. Og så indeholder den kun 11% alkohol, hvilket gør den velegnet som frokostvin.


Bonnaire, Brut, Chardonnay, Champagne, Frankrig
229,95 kr., Erik Sørensen Vin
En blanc-de-blancs champagne på kun hvide (blanc) druer, Chardonnay. Dette er bare champagne! Lækker, harmonisk og med dejlig frugt, sødme og syre. Noter af brød.


Billecart-Salmon, Champagne, Frankrig, 2004
649,95 kr., Theis Vine
Fornem årgangs-champagne med en liflig duft af hvid krumme. Smagen er blød, lækker, fyldig og moden med markante Chardonnay-toner, et fint strejf af honning og forfriskende citrusnoter.

Hvidvin


Bush Vine, Darling Cellars, Sauvignon Blanc, Darling, Sydafrika, 2010
54,95 kr., Amka
Frisk, læskende og fint krydret hvidvin til en yderst rimelig pris. Vinen har en god, ren frugtsmag med noter af græs, grønne figner, stikkelsbær og passionsfrugt. Flasken har skruelåg.


Fino, Bodegas Gutiérrez Colosia, Sherry, Spanien
89 kr., Lago Import
En fino sherry, der er egnet til at drikke som en hvidvin - tør, mild, men også med krop. Vinen er frisk og fint krydret og breder sig i munden med mange facetter. 15% alkohol.


Cà del Magro, Monte del Fra, Custoza Superiore, Italien, 2008
110 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., Propperiet
Meget lækker hvidvin med en liflig duft og en smag med let fedme og mange facetter. Den er da også lavet på en symfoni af druer: Garganega, Trebbiano Toscana, Tocai Friulano, Cortese, Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc. Dertil er vinen dejlig let med kun 13% alkohol.


Oloroso, Bodegas Gutiérrez Colosia , Sherry, Spanien
145 kr., Lago Import
En kraftigt duftende oloroso sherry, meget fyldig og med en kompleks smag i fin balance. I smagen er der toner af mandler - og af havet lige uden for bodegaens vinduer. Egnet til meditations-vin. 18% alkohol.


Amontillado, Bodegas Gutiérrez Colosia, Sherry, Spanien
149 kr., Lago Import
En amontillado-sherry med toner af hav og salt. Den er blød, kraftig og afrundet med dejlig frugt og en lille sødme i fin balance med den gode syre. Skænk den til lidt kraftige, gerne krydrede kødretter. 18% alkohol.

Rødvin


Favùgnë, Teanum, Montepulciano, San Severo, Italien, 2008
36,25 kr., pris ved 6 flasker, Vintage-Vinimport
En saftig sag - en rigtig god rødvin med en fin lille sødme. Den smager simpelt hen godt - og fås til en yderst rimelig pris..


Corona d'Aragón, Reserva, Cariñena, Spanien, 2005
55 kr., Nordic Wine Shop
En lidt speciel rødvin med en kompleks og fremtrædende krydring - måske med et lille strejf af kanel og nelliker. Prisen er meget attraktiv.


Castel Rosino, Tenuta di Tavignano, Rosso Piceno, Italien, 2009
55 kr., Carlo Merolli
Kom med pasta, vitello, pixzza, parmaskinken ... hele det italienske køkken. Dette er en dejlig rødvin, der hænger godt sammen. Og sælges til en yderst venlig pris.


Tradition, Domaine de Cassan, Beaumes de Venise, Frankrig, 2007
75 kr., ViniPortugal
Beaumes de Venise i Rhône er bedst kendt for sine liflige søde hvidvine. Men der laves bestemt også glimrende rødvine i området - blandt andet denne vin, som er kraftig og koncentreret med smag af bær, ren lakrids og friske krydderurter. Nyd den fx til en krydret lammesteg.


Les Touillères, Georges Perrot, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
79 kr., på tilbud: 58 kr., Jysk Vin
Denne rødvin er godt skruet sammen. Den har en flot duft og en smag, der fylder munden godt ud med frugt og krydderi.


Las Pizarras del Jalón, Calatayud, Spanien, 2008
99 kr., på tilbud, kun online, i denne uge (uge 50): 79 kr. ved 12 flasker, Østjysk Vinforsyning
Flot og vellavet rødvin - en rigtig dejlig vin, blød, med god struktur og en lækker syre.


Toro de Piedra, Reserva, Viña Requingua, Cabernet Sauvignon, Curico Valley, Chile, 2008
100 kr., pris ved 6 flasker i original trækasse, Haller Vine
Kraftig og flot rødvin med god frugtfylde. En dejlig vin, som mange vil kunne lide.


Las Brisas Vineyard, Leyda, Pinot Noir, Leyda Valley, Chile, 2008
108 kr., Wine.dk
Meget vellavet og super-karakteristisk Pinot-rødvin. En flot, harmonisk vin med smagsfylde og tilpas syre.


Crimson, Ata Rangi, Pinot Noir, Martinsborough, New Zealand, 2009
139 kr., Dronningborg Vinimport
Lækker rødvin med meget fin Pinot-karakter - saftig, cremet, fløjsblød. Flasken har skruelåg


Santa Inés, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2009
49,95 kr., Strandgaarden
Pæn hverdags-rødvin med frugt og sødme. Flasken har skruelåg.


Noetico, Cantina di Soave, Rosso Veronese IGT, Italien, 2009
139 kr., pris for 3 liter i boks, Kvickly
Denne boksvin er en behagelig overraskelse og til tilbudsprisen - under 25 kr. pr. normal flaske - er den lidt af et kup. Vinen er let og frugtagtig med en lille sødme. En udmærket hverdags-rødvin.


Aventino, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2008
58,85 kr., på tilbud i denne uge (uge 50): 33,33 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Til den lave tilbudspris en udmærket rødvin - en hverdags-vin med god frugt.


Amalaya de Colomé, Valle Calchaqui, Argentina, 2007
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Mainstream-rødvin med frugt og sødme. Prisen er i overkanten.


Vansha, Shiraz, Paarl, Sydafrika, 2007
110 kr., Syd Afrika Vinimport
Krydret, meget frugtagtig rødvin, typisk Shiraz med denne drues muskler. Flasken har skruelåg. Helt billig er den ikke.


Domaine Grand Nicolet, Grenache, Côtes du Rhône Villages, Rasteau, Frankrig, 2008
125 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Pæn Rhône-rødvin med krydret frugt. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.


Costamaran, Castei, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2008
129,95 kr., SuperBest
Venlig rødvin til en høj pris. Den er dog af og til på tilbud.

Sød vin


Aresti, Reserva, Late Harvest Gewürztraminer, Curicó Valley, Chile, 2008
69 kr., pris for ½ flaske, X Wine
Dejlig dessertvin, ikke sliksød, men i fin balance med en god syre. Dertil Gewürztraminer-druens pafumerede krydderi.


Cream, Bodegas Gutiérrez Colosia , Sherry, Sherry
99 kr., Lago Import
En cream sherry med afrundet, lækker duft. Vinen er sød, men ikke sliksød. Det er en dejlig dessertvin fx sammen med nødder og en vin, som mange vil elske. Den har en blød og ikke særlig kraftig syre. 18% alkohol.


Porto Hutcheson, Colheita Portvin, Portugal, 2000
189 kr., julepris: 99,95 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker portvin, moden, med blød frugt uden spritkant og en dejlig sødme. Og med alle julens aromaer - dadler, figner, allehånde, kanel, nelliker... Juleprisen på en hund uden fem ører er simpelt hen henrivende.


Moscatel Soleado, Bodegas Gutiérrez Colosia, Sherry, Spanien
195 kr., Lago Import
Elegant og aromatisk dessertvin. Den har en lækker duft af rosiner og en dejlig sødme, der er fint afbalanceret med syre. Skænk den fx til vanilleis. 15% alkohol.


Pedro Ximénez, Bodegas Gutiérrez Colosia, Sherry, Spanien
195 kr., Lago Import
Sød dessertvin med en meget kraftig aromatisk duft, der bogstaveligt talt vælter op af glasset. Smagen er blid og sød, men ikke sliksød. En elegant vin, der vil kunne tjene som meditations-vin. 18% alkohol.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.