Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 51. 2010



Nyheder i uge 51, 2010


Vore læsere er velkomne til også at se vores personlige julehilsen til venner og bekendte. Den handler om katedralen i Amiens i Frankrig. Klik her!


33/09





En hel del briter tror, at Chablis er en drue og ikke et vindistrikt i Bourgogne (foto: Chablis.fr).

Champagne ligger i Italien
Selv om forbruget af vin ifølge Decanter er steget betydeligt i Storbritannien, har briternes viden om vin ikke fulgt trop. Det viser en ny undersøgelse fra den landsdækkende britiske supermarkedskæde Morrisons.
Hele 58% af de adspurgte briter mente, at Chablis er en druesort og ikke et vindistrikt, mens 43% var overbeviste om, at Chardonnay er et distrikt i Frankrig.
De fleste vidste godt, at Champagne er et vindistrikt – men 16% mente, at det lå i enten Tyskland, Italien eller Spanien. Værre var det for Beaujolais – her var der hele 43%, der ikke vidste, at det er et fransk vinområde.

Lyver om vinviden
Undersøgelsen viste også, at 74% af briterne, når de skal vælge en flaske vin, skeler mere til prisen end til ordlyden på etiketten. Og for en tredjedel af de adspurgte forbrugere var det ligegyldigt, om vinen matchede den mad, der skulle på bordet.
Den store uvidenhed fra forbrugernes side er kommet lidt bag på Morrisons, og man vil nu ansætte endnu flere vinspecialister i kædens forretninger, så de kan vejlede kunderne – blandt andet om hvilke vine, der står til hvilke retter.
Men selv om vinviden ikke er så udbredt blandt briterne, så er den yderst værdsat. En tredjedel af de adspurgte forbrugere erkendte, at de så op til folk, der vidste noget om vin. Og 16% indrømmede, at de havde løjet om deres vinviden for at gøre indtryk på omgivelserne.


Smugleriet stortrives i Sverige
Hvert år beslaglægger de svenske toldere en større mængde ulovligt indført spiritus, vin og øl. Og før året er mængden større end nogensinde før.
I de første ti måneder af 2010 konfiskerede tolderne 72.787 liter spiritus, hvilket er 30.000 liter mere end i samme periode sidste år.
Stigningen skyldes ikke mindst en række meget store fangster, hvor et netværk af forbrydere har stået bag smuglingen af flaskerne.
Men der har ifølge Alcohol Update også været en lind strøm af konfiskeringer fra svenskere, der lige skulle have et par flasker ekstra ud over det tilladte med over grænsen.

Følger ikke reglerne
Smuglingen af stærk øl over grænserne til Sverige er også steget – fra 265.000 liter i de første ti måneder af 2009 til 300.000 liter i samme periode i år.
Kun når det drejer sig om vin, peger pilen den anden vej. Her blev der sidste år konfiskeret i alt 57.000 liter – i år lød tallet 43.000 liter.
Også køb via internettet er endt med stribevis af beslaglagte flasker - i alt 38.000 liter alkohol.
Det er tilladt i Sverige at købe alkohol over nettet fra et andet EU-land, men der gælder helt andre regler, end når selv man fysisk tager vin- og spiritus med over grænsen fra udlandet.
Man skal blandt andet huske at anmelde indførslen af flaskerne til det svenske skattevæsen, ligesom der skal betales svensk alkoholskat af det, man køber – og pengene skal falde, før varerne bliver afsendt.
Mange svenskere har svært ved at finde rundt i reglerne, hvilket har udløst de mange beslaglæggelser.


>43




Vin mod pludselig hjertedød
Vi har ofte fortalt om undersøgelser, der har bevist, at et moderat forbrug af vin er et godt værn mod diverse hjertesygdomme.
Nu er der udført endnu en undersøgelse, hvor amerikanske forskere fra Harvard Medical School har set på vin og anden alkohols virkning i forbindelse med pludselig hjertedød hos kvinder.
Ved pludselig hjertedød stopper hjertet brat med at pumpe – som regel uden nogen form for advarselstegn. Mere end 90% af de sygdomsramte dør.
Undersøgelsen er baseret på data fra en omfattende helbredsundersøgelse af 85.067 amerikanske kvinder. Her fulgte man kvinderne over en længere årrække, og opdaterede løbende deres alkoholvaner.

Gælder også for mænd
Den nye undersøgelse fra Harvard viser, at de kvinder, som drak et til to glas vin eller anden alkohol dagligt, havde 42% lavere risiko for pludselig hjertedød end afholdskvinderne.
Desuden havde de moderat-drikkende kvinder ifølge Winespectator også 60% mindre risiko for at udvikle andre hjertesygdomme, ligesom risikoen for hjerteanfald dalede.
Man ved fra en tidligere undersøgelse, at det positive resultat også gælder for mænd.







En drueklase, som er ved at få farve (den såkaldte veraison). Fra en vinmark i Bourgogne.

Øget varme, mere alkohol
I Frankrig – som i mange andre vinlande – er der en stigende bekymring over følgevirkningerne af den globale opvarmning.
De første tegn på ændringer har allerede gjort deres indtog. Nye former for ukrudt og hidtil ukendte fugle fra Nordafrika dukker op i vinmarkerne. I flere år har druehøsten ligget fjorten dage tidligere end førhen, og så er indholdet af alkohol i vinene steget markant.
I 1980’erne lå den gennemsnitlige alkoholprocent for franske rødvine på cirka 12% - i dag er det ganske almindeligt med en styrke på 13 eller 14%.
Den megen sol får simpelt hen druerne til at modne hurtigere, og få et højere indhold af sukker – hvilket igen betyder et højere alkoholindhold.
Samtidig er druernes syreindhold dalet over de seneste årtier, hvilket har forrykket den fine balance mellem sukker og syre.
Netop syren har også betydning for rødvinenes gemmepotentiale.

En fremtid med gamle druer
Paradoksalt nok har tidligere generationer af franske vinproducenter flittigt erstattet vinstokke, hvor druerne var længe om at modne, med kloner, der modnede hurtigere.
Det gjaldt fx druer som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay.
Dengang var den langsomme modning et problem. I dag ærgrer man sig selvfølgelig, da man på grund af de stigende temperaturer netop har brug for druer, der er lidt langsommere i optrækket.
Mange af disse gamle druer er gået til grunde. Men heldigvis bevarede man hos Det franske institut for landbrugsforskning, INRA (l'Institut National de la Recherche Agronomique) nogle af de gamle vinstokke – dengang, hvor de blev smidt væk med hård hånd. De dyrkes nu i en række forsøgsparceller i Bordeaux. Håbet er, at disse druer – i en endnu varmere fremtid – igen kan få lov til at brede sig i de franske vinmarker.

Flere initiativer
INRA er også i gang med at finkæmme cognac-området Charentes i håb om at finde de gamle udgaver af Ugni Blanc-druen – den drue, som bruges til cognac. Disse druer havde ligeledes en længere modningstid end de moderne Ugni Blanc-druer.
Flere vinorganisationer rundt om i Frankrig forsøger på samme måde at finde frem til gamle sent-modnende druer.
Derudover har instituttet søsat et forskningsprojekt, der skal finde frem til, hvordan man kan reducere alkoholindholdet i de franske vine, uden at det påvirker deres kvalitet.




Nogle af musikerne bruger ikke ølflasker, men vinflasker - måske til de dybe toner?

Blæs flaskerne et stykke
Et af verdens enkleste musikinstrumenter er flasken, hvis top man blæser hen over. Men et helt orkester med flasker? Jo, det findes faktisk – selv om musikerne ikke spiller på vinflasker, men fortrinsvis på ølflasker.
Det handler om et par amerikanere, Matt og Summer Bowen, der fik ideen til hvert år at indspille en julesang på flasker. De dannede The Bowen Beer Bottle Band og fik gode venner med på ideen.
En flaske giver kun den ønskede tone, hvis den rummer en bestemt mængde vand (eller vin eller øl). Så en masse flasker skal – før koncerten begynder – stemmes meget nøje.
For at få hele skalaen med må hver musiker stå for to toner – og altså hele tiden skifte mellem to flasker. Men dette kan også lade sig gøre, når bandet følger et kæmpemæssigt nodeark, slået op på væggen, hvor de enkelte toner er markeret med farver.
Årets julesang er den gamle "Angels we have heard on high". Sammen med de to tidligere års melodier kan den opleves på bandets hjemmeside.







Vin og mad på telefonen
En af stødtropperne for fransk vin, Sopexa, har fået en virkelig smart og nyttig idé. De har lavet en gratis applet til iPhone og iPad, der giver gode råd om sammensætningen af fransk vin og dansk mad.
I den lækre opsætning kan der søges ad flere veje. Man kan finde en vin og får dernæst en række forslag til retter. Eller man kan vælge mellem forskellige typer retter og få forslag til vine, der passer til.
Vinene præsenteres med alle nødvendige oplysninger og links til importørerne, og når man klikker på et lille billede, popper det op og viser etiketten klart og tydeligt.
Retterne kan betragtes som typer, men der gives ikke desto mindre fyldige opskrifter, og når man klikker på de små billeder, fylder de lækre retter hele skærmen.
Applet’en er primært skabt til iPhone, men billederne står også meget fint på en iPad.
en særlig webside bringer Sopexa en lille demonstration af den nye applet. Den er uden lyd, men det er heller ikke nødvendigt.

Californisk vin hitter i Kina
Salgskurverne for Bordeaux-vin på det asiatiske marked peger nærmest lodret opad.
Men også californisk vin går sin sejrsgang i Asien. Hong Kong var ifølge Decanter i 2009 den fjerde største aftager af californisk vin i verden. I alt lød eksporten til regionen på 47 millioner HKD (cirka 34 mio. kr.) – hvilket var en stigning på hele 84% i forhold til 2008.
Moderlandet Kina fulgte efter som det femte største eksportmarked for californisk vin og med en stigning i salget på 64% til cirka 26 mio. kr.
Men der er potentiale for yderligere ekspansion på det asiatiske marked, mener man hos California Vintage – et firma grundlagt af en kinesisk vinimportør og 22 mindre, familieejede vinhuse i Californien.

20 vinbarer i Asien
I begyndelsen af det nye år vil California Vintage åbne den første af i alt 20 vinbarer med californisk vin i Hong Kong, Korea, Singapore og Taiwan.
Den første bar slår dørene op i Hong Kong, og den vil kunne tilbyde gæsterne 80 forskellige vine pr. glas.
Disse vinbarer skal være med til at øge asiaternes viden om californisk vin – og dermed også salget af de gode flasker.


Til_37/09





Vin og mad på telefonen
En af stødtropperne for fransk vin, Sopexa, har fået en virkelig smart og nyttig idé. De har lavet en gratis applet til iPhone og iPad, der giver gode råd om sammensætningen af fransk vin og dansk mad.
I den lækre opsætning kan der søges ad flere veje. Man kan finde en vin og får dernæst en række forslag til retter. Eller man kan vælge mellem forskellige typer retter og få forslag til vine, der passer til.
Vinene præsenteres med alle nødvendige oplysninger og links til importørerne, og når man klikker på et lille billede, popper det op og viser etiketten klart og tydeligt.
Retterne kan betragtes som typer, men der gives ikke desto mindre fyldige opskrifter, og når man klikker på de små billeder, fylder de lækre retter hele skærmen.
Applet’en er primært skabt til iPhone, men billederne står også meget fint på en iPad.
en særlig webside bringer Sopexa en lille demonstration af den nye applet. Den er uden lyd, men det er heller ikke nødvendigt.


Californisk vin hitter i Kina
Salgskurverne for Bordeaux-vin på det asiatiske marked peger nærmest lodret opad.
Men også californisk vin går sin sejrsgang i Asien. Hong Kong var ifølge Decanter i 2009 den fjerde største aftager af californisk vin i verden. I alt lød eksporten til regionen på 47 millioner HKD (cirka 34 mio. kr.) – hvilket var en stigning på hele 84% i forhold til 2008.
Moderlandet Kina fulgte efter som det femte største eksportmarked for californisk vin og med en stigning i salget på 64% til cirka 26 mio. kr.
Men der er potentiale for yderligere ekspansion på det asiatiske marked, mener man hos California Vintage – et firma grundlagt af en kinesisk vinimportør og 22 mindre, familieejede vinhuse i Californien.

20 vinbarer i Asien
I begyndelsen af det nye år vil California Vintage åbne den første af i alt 20 vinbarer med californisk vin i Hong Kong, Korea, Singapore og Taiwan.
Den første bar slår dørene op i Hong Kong, og den vil kunne tilbyde gæsterne 80 forskellige vine pr. glas.
Disse vinbarer skal være med til at øge asiaternes viden om californisk vin – og dermed også salget af de gode flasker.


Til_37/09


I 1992 blev Nils Stormby udnævnt til japansk æreskonsul i Malmø - derfor ordenen om hans hals.

Vi mindes Nils Stormby
En god ven af VinAvisen, lægen og vinelskeren Nils Stormby, er død i en alder af 81 år. Han var svensker, men dansker af hjerte, og havde flere interesser i Danmark – blandt andet var han gennem flere år medejer af stjernerestauranten Era Ora på Christianshavn.
Fremfor alt var han en stor personlighed i vinens verden. Og han grundlagde en af verdens største samlinger af Château d’Yquem. På et tidspunkt havde havde han mere end 50 årgange af den berømte søde vin.
Han bør også huskes for sin kamp mod det svenske Systembolaget. Han var stærk modstander af monopol-ideen – hvilket blandt andet medførte, at han i protest åbnede en vinbutik med navnet Systembolaget på Højbro Plads i København.
Man kan læse mere om Nils Stormby i VinAvisens Blå Bog.





I 1992 blev Nils Stormby udnævnt til japansk æreskonsul i Malmø - derfor ordenen om hans hals.
Vi mindes Nils Stormby
En god ven af VinAvisen, lægen og vinelskeren Nils Stormby, er død i en alder af 81 år. Han var svensker, men dansker af hjerte, og havde flere interesser i Danmark – blandt andet var han gennem flere år medejer af stjernerestauranten Era Ora på Christianshavn.
Fremfor alt var han en stor personlighed i vinens verden. Og han grundlagde en af verdens største samlinger af Château d’Yquem. På et tidspunkt havde havde han mere end 50 årgange af den berømte søde vin.
Han bør også huskes for sin kamp mod det svenske Systembolaget. Han var stærk modstander af monopol-ideen – hvilket blandt andet medførte, at han i protest åbnede en vinbutik med navnet Systembolaget på Højbro Plads i København.
Man kan læse mere om Nils Stormby i VinAvisens Blå Bog.



Hos Viña R. López de Heredia Viña Tondonia i La Rioja er den gamle vingård forenet med et fantastisk smagerum, tegnet af arkitekten Zaha Hadid. Fra udstillingen på San Francisco Museum of Modern Art.

Stor udstilling om vin
Hvis man inden den 17. april næste år aflægger San Francisco et besøg, kan det være en god idé at kigge inden for hos San Francisco Museum of Modern Art.
Her vises en stor udstilling med titlen ”How Wine Became Modern”, som breder sig på hele 7500 kvadratmeter.
Og det er bestemt ikke nogen almindelig udstilling, hvor man går pænt rundt og ser på genstande i montrer. Den er interaktiv og yderst overraskende.

Fantastiske vinhuse
Udstillingen stiller skarpt på vinkulturens forandring fra 1976 til i dag. At man netop har valgt 1976 som startskuddet, skyldes den berømte vinsmagning Paris Tasting - en blindsmagning, hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeaux-vine. Det var en smagning, der vendte op og ned på den traditionelle holdning til den gamle og den nye verdens vine.
På udstillingen kan man opleve alt lige fra mærkeligt udformede vinkarafler til malerier og videokunst med vin. Et større afsnit er viet til de mange spændende moderne vinhuse, hvor arkitekter har leget med former og funktion.
Man kan læse mere på museets hjemmeside.






Vinens fire årstider
I sidste uge bragte vi en efterlysning fra en læser, der var på jagt efter en DVD om produktionen af vin. Altså en film, der grundigt og inspirerende fortæller om de processer, der foregår under arbejdet i marken og den efterfølgende vinifikation.
Vi har fået et tip fra Tom Soelberg, der peger på, at DR i sin tid bragte fire udsendelser under titlen "Vinens fire årstider". Her fulgte man arbejdet på Château Palmer i Bordeaux og fik en meget fin orientering om alt, hvad der sker i forbindelse med vinproduktion.
Tom Soelberg optog udsendelserne på video og har haft meget fornøjelse af dem, skriver han.
Selv husker vi disse udsendelser som aldeles glimrende. De blev udsendt i 1990, og det var Peter Winding fra Vinbladet, der stod for dem.
Vi har talt med Peter Winding, der ikke lød fremmed over for at få udsendelserne samlet på en DVD. Hvis det lykkes for ham, vender vi tilbage til sagen.
"Vinens fire årstider" er oversat til engelsk og har blandt andet været vist flere gange i Japan.



Kostbar sød vin pr. glas
Château d’Yquem er det mest berømte vinslot i Sauternes. En flaske af den fornemme vin koster typisk lidt over 2000 kr., og hvis man bestiller flasken i en restaurant, kan man som regel godt gange med fire.
De skyhøje priser hægter en masse potentielle købere af. De får aldrig smagt vinen, og vil følgelig heller aldrig finde på at investere i en flaske.
Vinslottet har derfor sørget for, at en række udvalgte restauranter og andre etablissementer i Paris og Monaco kan tilbyde den søde vin pr. glas.
Herved håber man at få fat i et nyt – og gerne ungt – publikum, som en dag vil få råd til at købe hele og halve flasker.
Et af de etablissementer, der fremover vil servere Château d’Yquem glasvis, er ifølge Decanter den celebre natklub Castel Paris. Her er prisen 50 euro (cirka 370 kr.) pr. glas. Så det er nok ikke de unge studerende på SU, man har i tankerne …
Hvis initiativet viser sig at være en succes, har vinslottet tænkt sig at udbrede det til restauranter i London, New York og Hong Kong.






De stakkels vin-allergikere
Nogle mennesker får en allergisk reaktion, når de drikker vin. Næsen stopper til, de nyser og får udslæt på huden.
Man ved, at de konserverende stoffer sulfitterne er skyld i reaktionen hos cirka 1% af vin-allergikerne, men man har hidtil ikke vidst, hvad der var årsagen hos de øvrige.
Nu er forskerne ved Molekylær Biologi på Syddansk universitet kommet med et bud: glykoproteiner – proteiner, der indeholder kulhydrat i form af kæder af sukkermolekyler.

Muligt at fjerne stoffet
Stoffet findes allerede i druerne, men udvikler sig yderligere under gæringen. I en flaske Chardonnay fra Puglia fandt forskerne således 28 forskellige glykoproteiner.
Der skal flere undersøgelser til, før man kan være helt sikker på, at det er dette stof, der udløser en allergisk reaktion hos nogle mennesker. Men hvis det holder stik, vil det være muligt for en vinproducent at fjerne stoffet fra vinen og dermed skabe en særlig "allergivenlig" vin.
Om fjernelsen af glykoproteinerne vil gå ud over vinens aroma og smag, er endnu uvist.



Nikkende vinglas
Tipsy (bedugget) kalder den amerikanske designer Alvaro Uribe sine vinglas. Og man føler sig næsten også en lille smule "tipsy", når man ser på glasset, som nikker med hovedet.
Meningen med galskaben er vel, at man slipper for at tippe glasset, når man skal nyde vinen – hvilket vel egentlig ikke kræver den store indsats …
Vi hører gerne, om de specielle glas forhandles i Danmark.





.

..................................


Whisky fra Lapland
Der findes allerede en håndfuld whiskydestillerier i Sverige. Nu får landet ifølge www.wownews.se endnu et, Lapplands Destilleri, og det bliver verdens nordligst beliggende whiskydestilleri.
Bag destilleriet, som kommer til at ligge i Arvidsjaur i Lappland, står tre svenske whiskyentusiaster, Gerry Axtelius, Kristoffer Lundström og Bo Sundqvist. Og årsagen til, at de åbner et destilleri så langt mod nord, er ikke mindst vandet i Arvidsjaur, som på grund af sin store blødhed er yderst velegnet til whiskyfremstilling.

Også likør og vodka
Planen er, at der hos Lapplands Destilleri skal fremstilles både røget og ikke røget single malt whisky, og at der skal produceres omkring 20.000 liter whisky om året.
Hvis alt går vel, vil whiskyproduktionen starte til sommer næste år. Dernæst vil der gå hele tre år, før den første flaske kommer i handelen.
I mellemtiden vil destilleriet ernære sig ved fremstilling af likører og vodka.




Klædt på til julefest
Chivas Regal er det førende mærke, når det gælder blended whisky. Og i anledning af julen er en 18 år gammel Chivas Regal blevet iklædt en smart frakke.
Det er den britiske designer Vivienne Westwood, som har pakket den ind, og det begrænsede antal flasker sælges for et beløb svarende til 1500 kr. stykket – dog kun i britiske spiritusforretninger.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen branchenyheder i denne uge.

........... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

.
.

    Elsebeth Lohfert (f. 1954), Vinbladets ene chefredaktør, skrev sin første vinartikel på en campingplads ved Bourgognes berømte vinby Beaune i sommeren 1985.
    Det var første stop på en længere vintur sammen med hendes mand og medredaktør, Peter Winding – begge havde de taget et halvt år fri for at rejse ud i det blå som vinturister.
    Af et daværende vinblad, Vinjournalen, var de blevet udstyret med ti ruller film og en bestilling på en artikel fra Sydfrankrig. Det endte med at blive "deres livs rejse", hvor de mødte mange af vinverdenens store og betydningsfulde personligheder.
    Efter tre måneders solskin, utallige vinbesøg, fjorten dages efterårsregn i Portugal og en smadret gearkasse i Frankrig begyndte hverdagen igen på Fyn, hvor Elsebeth Lohferts job som pr-medarbejder hos B&O i Struer blev udskiftet med et job som tekstforfatter på et reklamebureau i Odense.
    To børn og fem år senere blev det faste job sagt op, og et nyt firma så dagens lys. Med det som udgangspunkt lavede det vinglade ægtepar – med inspiration fra det svenske Dina Viner – et beskedent 24-siders sort/hvidt nyhedsblad, der udkom første gang i 1992. I dag er det blevet til Vinbladets 60 sider i farver.
    Sådan kan det gå for en cand.mag. med hovedfag i historie og bifag i filmvidenskab suppleret med studier i antropologi og filosofi på Kirkland & Hamilton College i New York.
    Med et speciale i dansk industrihistorie har Elsebeth Lohfert desuden en særlig interesse for den danske vinbranches historie. Så hvis nogen ligger inde med gamle billeder, regnskaber, statistikker eller breve, hører hun meget gerne.
    Adresse: Vinbladet, Vandværksvej 11, Nårup, 5690 Tommerup, tlf.: 21 78 10 12, e-mail: vinbladet@vinbladet.dk, www.vinbladet.dk.

..........,,, .............,,



/EMBED>


    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Børnelærdom om Chablis
    Før vi besvarer denne uges vinøse spørgsmål, må vi lige repetere lidt af vores børnelærdom om Chablis.
    Hvidvinene fra det franske Bourgogne-distrikt Chablis er inddelt i appellationer alt efter markernes kvalitet. Der er …
    * AOC Petit Chablis, som er det laveste trin i hierarkiet. Disse vine fra 560 hektar marker ser vi sjældent i Danmark.
    * AOC Chablis er med sine 2860 ha den største appellation med ofte ganske gode vine.
    * AOC Chablis Premier Cru omfatter i alt 40 marker med et samlet areal på 750 ha.
    * AOC Chablis Grand Cru er toppen – syv marker på en skråning nord for byen Chablis, i alt 100 ha. Fra nordvest til sydøst er det Bougros, Les Preuses, Vaudésir, Grenouilles, Valmur, Les Clos og Blanchot.
     
    Jeg er nysgerrig – og forvirret
    Og så kommer vi til ugens spørgsmål, som vi har fået fra Hanne Mikkelsen, der er tjenerfaglærer på hotel- og restaurantskolen Hansenberg i Kolding. Hun skriver:
    I flere vinbøger står der, at marken La Moutonne er en lillebitte mark, som ligger klemt inde mellem de to grand cru’er Les Preuses og Vaudésir, men ikke selv er klassificeret som grand cru. Men pludselig ser jeg en vinetiket fra Domaine Long-Depaquit, hvorpå der står "Moutonne Chablis Grand Cru".
    Så nu er jeg nysgerrig – og forvirret. Er Moutonne en ottende grand cru mark for sig selv?
     
    En "uofficiel" grand cru
    Frankrigs appellations-myndighed, INAO, har defineret de syv grand cru marker. Men Bourgognes officielle organisation, Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB), har anerkendt marken La Moutonne som en "uofficiel" grand cru mark og givet tilladelse til, at dette nævnes på etiketterne.
    Det ser ud til at være lidt ureglementeret. Men det er der jo så meget, der er i Frankrig …...

    ...

..


Ugens vinøse billede
Freddy Larsen har skåret hovedet af sin kone, men det er skam med vilje, skriver han. Det er KUNST! Det er for et skabe et billede, for at vi alle kan vide, at den slemme kulde og de glatte veje en dag forsvinder, så vi atter kan sidde i skyggen under vinløvet på et torv i Frankrig, Spanien eller Italien og nyde et glas kølig rosé.
Vi siger tak for det inspirerende billede og håber, at Freddy Larsens kone gav ham lov til den kunstneriske beskæring.
Og så glæder vi os i øvrigt til at modtage flere vinøse billeder fra vore læsere - uden at de nødvendigvis skal skære hovederne af deres ægtefæller.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


>33/09


Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. .. .... . .. ... . .....
...............................

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. .. .... . .. ... . .....
...............................

    .....................
    99 På Jakob Jordaens maleri fra cirka 1640 fører bønnekongen an i et lystig julelag med vin i glassene (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
    ...............











Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 72 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,




Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 72 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

.........
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Camille Savès, Champagne Premier Cru, Brut, Frankrig
199,95 kr., Erik Sørensen Vin
Lækker champagne fra kommunen Bouzy, der specielt tager sig af den blå Pinot Noir-drue. Indholdet af Pinot ses også på den gyldne, varme farve og mærkes i smagen. Vinen har fine bobler og en dejlig smag med toner af brød. Lang eftersmag.


Robert Coret, Cava Brut, Spanien
89 kr., i denne uge (uge 51) på tilbud ved online salg: 49 kr. ved 6 flasker, Vinoble
Billig er den - 49 kr. - og kvaliteten er i overensstemmelse med prisen. Vinen har pæne bobler og en smag med markant syre.

Hvidvin


Aresti, Reserve, Chardonnay, Curicó Valley, Chile, 2008
79 kr., X Wine
Fortræffelig hvidvin med et flot og klart billede af den gode drue Chardonnay. Vinen har en dejlig duft og en blød, frugtagtig smag med diskrete fadtoner.


Petrie, Ata Rangi, Chardonnay, Martinborough, New Zealand, 2009
149 kr., Dronningborg Vinimport
Kan man lide lidt markante fadtoner i en hvidvin, så er denne hvidvin sagen. Det er en flot vin, der ud over smagen af fad har en god, frisk frugt, som spiller op imod egetræet. Det vil være en god idé at dekantere vinen et par timer før måltidet. Og hvis man gemmer noget til næste dag, som vi prøvede, vil den faktisk smage en tak bedre. Flasken har skruelåg.

Rødvin


I Veroni, Chianti Rufina, Italien, 2008
69 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Carlo Merolli
Meget dejlig rødvin med en flot struktur, en klar, ren og krydret frugt samt en rank syre. Begge priser er yderst attraktive.


Domaine Grand Nicolet, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
75 kr., pris ved 6 flasker: 49 kr., A Vinstouw
Der er kraft og saft i denne rødvin. Den har en intens duft og en glimrende smag. Prisen ved 6 flasker er mere end i orden.


Churchview, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien, 2007
97 kr., pris ved 12 flasker: 87 kr., Ranimex Vine
Denne rødvin har en skøn og intens duft af modne brombær og blåbær. Den har en stor og åben smag, rund og fyldig med rig frugt, mørk bitter chokolade og krydrede noter. Vinen har også en fin syre, som perfekt opvejer den store frugtsødme. Det høje alkoholindhold på 15% dominerer ikke på nogen måde. Nyd den gerne til lidt fede retter - fx en juleand. Flasken har skruelåg.


Quintus, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
99 kr., fås også i SuperBrugsen, Kvickly
Sådan skal en Amarone være - ikke bamset, men fyldig og lækker. I al sin fylde en elegant vin. Også prisen er lækker.


Albaruta, Sagrantino, Montefalco, Italien, 2004
129 kr., på tilbud i denne uge (uge 51): 64,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Fantastisk dejlig rødvin, moden, afrundet, krydret - en oplevelse. Og til ugens pris et fund. En vin til julen.


Indian Wells, Chateau Ste Michelle, Cabernet Sauvignon, Columbia Valley, Washington State, 2007
165 kr., Wine.dk
Dejlig rødvin med blød frugt med mange facetter. En lækker vin helt i top.


Marcenasco, Renato Ratti, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2006
169,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvert år offentliggør vinbladet Wine Entusiast en liste over de årets 100 bedste vine, og i år stod denne vin som nr. 1 på listen. Vinen er da også helt i top. Den har en elegant duft og en vidunderlig, blød og afrundet smag med mange facetter og en lang eftersmag. Den er svær at lade ligge fem år endnu, som man måske egentlig burde ....


Santa Inés, Reserva, Cabernet Sauvignon, Chile, 2009
64,95 kr., Strandgaarden
Kraftig hverdags-rødvin med fyldig frugt, tilpas syre og en markant sødme. Flasken har skuelåg.


Kangarilla Road, Sangiovese, McLaren Vale, Australien, 2008
119,70 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig australier - med en overvældende, intens, let sødlig smag. Dertil en smag af eukalyptus. Druen er Sangiovese, men vi er men langt fra Toscana. Plask vinen gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Saxenburg, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2005
135 kr., Syd Afrika Vinimport
Rødvin med en intens frugtsmag præget af tobak, røg og læder. En vin, der skal ledsage en kraftig kødret.

Sød vin


Burmester, Vintage Porto, Portugal, 1999
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En lækker årgangs-portvin, moden og afrundet. Og så til en helt utrolig lav pris for en 11 år gammel vintage!


Quinta do Vale Meão, Vintage Port, Portugal, 2008
265 kr., Jysk Vin
Naturligvis er det barnemord at smage en to år gammel årgangs-portvin, men vi måtte jo til det. Vinen har i dag en markant sødme og en masse krydderi, men den vil uden tvivl udvikle mange spændende sekundære aromaer. Lad den ligge i hvert fald endnu 5-6 år, gerne lidt længere.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.