Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03. 2011



Nyheder i uge 3, 2011







Kampagneplakaten for lotteriet på Tyson Stelzers hjemmeside.

Hjælp til ofre for oversvømmelse
Store dele af Queensland er oversvømmet af mudret vand, og i sidste uge har man på tv kunnet følge, hvordan folk har måttet forlade hus og hjem og overgive deres ejendele til vandmasserne.
Organisationer, firmaer og rigmænd overalt i Australien donerer penge og hjælper til på anden vis for at få Queensland på fode igen. Og nu har den australske vinskribent Tyson Stelzer, der bor i det hårdt ramte Brisbane, iværksat et lotteri, hvor vinindustriens folk kan donere præmier og enhver kan købe lodsedler for en stykpris på 30 AUD (cirka 170 kr.). Pengene fra de forhåbentlig mange lodsedler vil gå til nødhjælpen.

Man giver, hvad man har
Stelzer har lanceret lotteriet på sin hjemmeside - hvorigennem man også snart vil kunne købe lodsedlerne.
I løbet af det første døgn efter lanceringen har utallige vinhuse og vinforretninger doneret store og små præmier – lige fra en enkelt kasse vin til en frokost for seks personer.
Der hersker rigtig korpsånd i den australske vinverden, hvor selv vinproducenter, der har lidt store tab, bidrager med det, de kan.
Ejeren af Kaeserberg Vineyard, Jason Kaeser, er en af dem. Han havde et mindre vinhus med tilhørende vinmark ved bredden af floden Lockyer Creek. Da floden gik over sine bredder, rev den både vinstokkene og vinhuset med sig.
Kaeser, hans hustru og deres tre hunde blev reddet på et hængende hår.
De har mistet alt – bortset en lille vinforretning, og fra den har de nu doneret adskillige kasser vin til lotteriet.


Mere økologi på New Zealand
I sidste uge skrev vi om Bourgogne, som har storstilede fremtidsplaner om at markedsføre sig som et bæredygtigt vinområde.
Også på New Zealand vil man slå et slag for miljøet, og hos Organic Winegrowers New Zealand (OWNZ) har man et mål om, at 20% af landets vinmarker skal dyrkes økologisk eller biodynamisk inden år 2020.
Og der er et godt stykke vej igen, da kun 1500 hektar svarende til 4,5% af vinmarkerne er certificerede som økologiske. Men OWNZ vil fremme interessen for økologisk vindyrkning blandt vinproducenterne via undervisning, miljøundersøgelser og øget markedsføring af vine på økologisk dyrkede druer.
OWNZ får fuld opbakning fra vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers, der mener, at en øget vægt på økologi og biodynamik vil styrke salget af newzealandsk vin på det internationale marked.



Verdens ældste sko, hvor man øverst kan se det bundne snørebånd. Måske var det en vinbonde, der bar den for 6100 år siden

Verdens ældste vinanlæg
I en klippehule i den armenske provins Vayotz Dzor fandt et hold internationale arkæologer sidste sommer genstande af læder, tekstiler og verdens ældste sko – en 5500 år gammel lædersko med snørebånd.
For nylig trængte arkæologerne dybere ind i det store hulekompleks, og her opdagede de et større vinproduktionsanlæg, der ligeledes er det ældst fundne til dags dato. I det 6100 år gamle anlæg fandt arkæologerne blandt andet en vinpresse, et stort kar, hvor man har trampet druerne, gæringskar af ler, der har kunnet rumme omkring 60 liter vin, potteskår med rester af rødvin, indtørrede druekerner og vinløv og endog en skål til at drikke vinen af. Den dag i dag er landsbyen uden for klippehulen kendt for vinfremstilling i Armenien.
I hulekomplekset har man ifølge The Wall Street Journal også fundet en række grave, og arkæologerne mener, at vinproduktionen muligvis har haft et rituelt formål.

Vinfremstilling endnu ældre
Selv om vinanlægget i Armenien er det ældst fundne nogen sinde, så har man fremstillet vin endnu længere tilbage i tiden.
Det første kemiske bevis på vin, fremstillet på druer, er 7400 år gammelt og stammer fra Iran, mens de ældste spor efter vinfremstilling i Europa går 6500 år tilbage.
Den ældste vinflaske blev i øvrigt først skabt for 1686 år siden. Den blev fundet i en romersk sarkofag i Tyskland i 1867, og kan ses i Historisches Museum der Pfalz.


33/09





Den fornemme gamle vinforretning Berry Bros & Rudd åbnede i St James's Street i London i 1698 - og ligger den dag i dag på samme adresse.

Store salgstal fra Storbritannien
2010 har været et fantastisk salgsår for de førende britiske vinhandlere. Over hele linjen meldes der om omsætninger for over 100 millioner pund (cirka 882 mio. kr.) – hvilket er en kolossal stigning i forhold til året før.
Ligesom inden for auktionshusene skyldes de store salgstal ikke mindst kinesernes stadig stigende interesse for vin – og især for Bordeauxvin. Men også den højt berømmede Bordeaux årgang 2009, som blev sat til salg sidste år, har spædet godt til i kasserne.
Hos den fornemme vinforretning Farr Vintners solgte man i 2010 vin for hele 169 mio. pund (cirka 1,5 milliarder kr.), hvoraf Bordeauxvin udgjorde de 87%. Året før lød det samlede salgstal på 83 mio. pund (cirka 732 mio. kr.).
Der blev solgt flest flasker Pontet Canet, mens den største omsætning var på Château Lafite Rothschild.
Lafite’s andenvin slog alle rekorder og indbragte vinhandelen mere end ikonvine som fx Cheval Blanc.

Bourgogne er også en sællert
Storbritanniens ældste og største vinforretning Berry Bros & Rudd har ifølge Decanter også haft et særligt godt år – især primeur-salget (forsalget) af Bordeaux 2009 gik forrygende. Alene her blev der solgt flasker for 110 mio. pund (cirka 971 mio. kr.), mens primeur-salgene af årgang 2008 og den berømmede årgang 2005 i sin tid nåede op på henholdsvis 40 mio. pund (cirka 353 mio. kr.) og 60 mio. pund (cirka 529 mio.).
Men Bordeaux er ikke det eneste, der hitter. Forretningen har netop startet sin kampagne for Bourgogne 2009, og i løbet af den første dag blev der solgt flere flasker end under hele kampagnen for Bourgogne årgang 2005.


Skandalesag under opsejling
Templárské sklepy Cejkovice, en af Tjekkiets største vinproducenter, er under mistanke for at have solgt flere millioner liter forfalsket hvidvin.
Vinen er solgt som Chardonnay, Riesling og Sauvignon Blanc af årgang 2009. Men noget tyder på, at der er tale om vin på nogle mindre kendte druer.
Templárské sklepy Cejkovice anklages også for at have forhindret inspektører fra den tjekkiske langbrugs- og fødevarestyrelse i et få adgang til vinhuset.
Politiet er nu i fuld gang med at undersøge sagen, og tiden må vise, om der er hold i anklagerne om svindel.
Vinhuset erklærer sig uskyldig i anklagerne og forsvarer sig med, at druerne til de omtalte vine stammer fra vinproducenter i Moravia i den østlige del af Tjekkiet – producenter, som har fået det blå stempel af det tjekkiske landbrugsministerium.


>43





Rekordpris pr. hektar
Priserne for en hektar fornem vinmark i Bordeaux ligger på omkring 1 million euro (cirka 7,5 mio. kr.). Men så er der også tale om vinmarker i berømte appellationer som Pauillac, Saint-Estèphe eller Saint Émilion.
For tre år siden blev fx de 65 hektar vinmarker, der hører til Château Montrose i Saint Estèphe, solgt for omkring 2 mio. euro pr. hektar.
Men nu har Château Les Carmes Haut-Brion i den ikke helt så berømte appellation Pessac-Léognan slået alle rekorder. Det gamle 1800-tals slot samt dets vinmarker er solgt for hele 3,8 mio. euro (cirka 28 mio. kr.) pr. hektar – i alt 18 mio. euro (cirka 134 mio. kr.) – hvilket ifølge avisen Sud Ouest er det højeste beløb, der nogensinde er givet pr. hektar for en vinmark i Bordeaux.
Salgsprisen er forbløffende, idet gennemsnitsprisen for en hektar i Pessac-Léognan normalt ligger på "sølle" 140.000 euro (cirka 1 mio. kr.).

De to Haut-Brion’er
Køberen af Château Les Carmes Haut-Brion er ejendomsfirmaet Groupe Pichet, og sælgeren er familien Chantecaille-Furt. Vinslottet har været i familiens eje i flere generationer, og hvis navnet Haut-Brion klinger bekendt, er det ikke så mærkeligt. Tæt ved ligger nemlig et af Bordeauxs mest berømte vinslotte, Château Haut-Brion, og de to slotte har da også i tidernes morgen haft samme ejer, grev Jean de Pontac.
I 1584 ville greven, der ejede Château Haut-Brion, gerne gøre en god og religiøs gerning, så hans fremtidige liv i Himlen var sikret - han var på det tidspunkt 101 år gammel. Han skænkede derfor en vandmølle omgivet af græsmarker til munkeordenen Carmes de Notre-Dame.
Området forblev i munkenes eje i 200 år og blev kendt som Les Carmes Haut-Brion.
Under den franske revolution blev vandmøllen og området inddraget og gjort til offentlig ejendom, men i begyndelsen af 1800-tallet blev det købt af en forfader til familien Chantecaille-Furt, og senere opførtes så selve vinslottet.



Barossa Valley i South Australia. Foto: Wine Australia.

Gode tal fra Australien
Australiens vinindustriforening, Wine Australia, er kommet med en rapport for eksporten af australsk vin i 2010.
Og den byder på positive tal og opadgående eksportkurver – hvilket Australien har gevaldigt brug for. Landet er tynget af en vinsø, og større afsætning er eneste udvej. Ikke mindst Kina, som aftager stadig mere australsk vin, ses som den store redningsplanke. Her kommer nogle af tallene fra rapporten.

Eksporten til Asien i vækst
* I 2010 eksporterede Australien 781 millioner liter vin til en værdi af 2,1 milliarder AUD (cirka 119,4 mia. kr.). Det var en stigning på 2% sammenlignet med 2009.
* Andelen af eksporteret bulkvin steg fra 39% til 46%.
* Kina aftog australsk vin for 164 mio. AUD (cirka 933 mio. kr.), hvilket var 26% mere end året før. I mængde lød stigningen på hele 36% til 55 mio. liter.
* Australsk rødvin er det store hit i Kina, og eksporten af flaske-rødvine til det asiatiske land udgjorde hele 134 mio. AUD (cirka 762 mio. kr.), mens rødvin som bulk tegnede sig for 16 mio. AUD (cirka 91 mio. kr.) – en stigning på 59%.
* Eksporten til Indien og Vietnam steg også sidste år med henholdsvis 55% til 599.558 liter og 67% til 1,14 millioner liter.
* Eksporten af australske hvidvine på Pinot Gris er steget markant med 22%. Også rødvine på Pinot Noir har haft fremgang med en øget eksport på 15%. Begge vine har hidtil kun udgjort en meget lille del af den samlede eksport.







Hos Pontet Canet i Médoc foregår vinmarksarbejdet med hestekræfter.

Grønt stempel til klassificerede vinslotte
Når man på franske vinflasker ser et lille grønt mærke med et AB, betyder det, at vinhuset er certificeret som producent af vine på økologisk fremstillede druer. AB står for Agence Bio, den organisation, der står bag certificeringen.
I dag er der 3024 vinhuse i Frankrig som kan sætte det lille AB på deres vinetiketter.
For første gang nogensinde er to klassificerede vinslotte i Bordeaux blevet certificeret af Agence Bio. Det drejer sig om Pontet Canet i Médoc og Château Guiraud i Sauternes.

Handler ikke om markedsføring
Nu skulle man måske tro, at de to vinslotte stolt ville sætte AB-logoet på forsiden af vinflaskernes etiketter. Men nej – hos Château Guiraud vil man placere AB-logoet diskret på bagetiketten. Hos Pontet Canet derimod vil man slet ikke skilte med den nyerhvervede certificering, hvilket slottet heller ikke gør med den certificering, det har modtaget af Biodyvin for sin biodynamiske vindyrkning.
Man vil simpelt hen ikke slås i hartkorn med de vinhuse, som i diverse reklamer og udelukkende af markedsføringsmæssige årsager fremturer med, at de praktiserer økologisk eller biodynamisk vindyrkning. Der er som regel tale om vinhuse, der måske nok har indført en del økologi og biodynamik i deres vindyrkning, men som frem for alt er bevidste om, at de to små ord for alvor er inde i varmen hos forbrugerne, mener man hos Pontet Canet.
Her vil man gerne understrege, at den økologiske og biodynamiske vindyrkning har med holdninger og ikke med markedsføring af gøre.


Champagne til den store fest
Et af de førende champagnehuse, Armand de Brignac, har fremstillet verdens største champagneflaske. Den gigantiske flaske rummer 30 liter boblevin svarende til 40 almindelige flasker, og den er navngivet Midas efter kong Midas i den græske mytologi. Denne konge var kendt for sin evne til at forvandle alt, hvad han rørte ved, til guld.
Flasken er ikke bare gylden og stor. Den er også ualmindelig tung, da den vejer hele 45 kg – omtrent det samme som en Grand Danois. Det må kræve sine mænd at skænke i glassene en festlig aften …
Midas blev for nylig solgt i Las Vegas til en anonym køber for 100.000 dollars (cirka 564.000 kr.).







De drak vin af flade kopper
Denne uges STORE billede (se længere nede) viser en meget smuk og elegant drikkekop fra den græske oldtid – en såkaldt kylix fra 500-tallet f.Kr.
Ved oldtidens drikkegilder, symposier, drak man vinen af den slags flade kopper. De var store som en mellemstor tallerken og stod på en fod, som var god at gribe om, når man drak af koppen i liggende stilling. Det gjorde man netop under et symposium.
På billedet til venstre fra en græsk vase ses en sport, som de gamle grækere udøvede med en kylix:

Man kastede med sjatter
Når der kun var en sjat vin tilbage, tog man drikkebægeret i den ene lange hank, svingede det i en bue og forsøgte at ramme et særligt stativ med sjatten, idet man samtidig udtalte navnet på den, man havde kær. På den måde kunne man blive sjatkastemester – og måske score.
På stativet, der nærmest lignede en standerlampe, var der øverst en lille figur, som holdt en skive, og længere nede var der en større skive, og kunsten var at ramme den lille skive, så den faldt ned og ramte den store skive og sagde kling.

Vinkastning som idrætsgren
Grækernes leg med vinen blev kaldt for kottabos, og den gik ikke kun ud på at ramme stativet med sjatten. Den måde, hvorpå man kastede sjatten, blev også bedømt.
Desuden fandtes der flere versioner af legen. I en af dem gjaldt det om at få sjatterne til at ramme – og i sidste ende sænke – nogle små skåle, der som miniskibe vuggede rundt på vandet i et bassin. Den, der sænkede flest skibe, havde vundet.
Kottabos hævede sig ud over selskabsleg-niveauet og endte faktisk med at blive en af oldtidens helt store idrætsgrene.
Ikke kun grækerne dyrkede denne sport, det gjorde Italiens etruskere også.


Til_37/09





Skruelåget er skurken
I sidste uge gav vi et link til en sjov film, hvori de portugisiske korkpropper tog hævn over plasticpropperne.
Portugiserne har faktisk lavet endnu en film, og i den er det skruelåget, der er skurken – hvilket vi naturligvis finder groft uretfærdigt. Men filmen er sjov, så giv den en chance ved at klikke her.



Ægteskab mellem chokolade og vin
Nogle vil sige mums – andre vil krølle ansigtet sammen i væmmelse ved tanken om en chokoladevin. Men en sådan med navnet Cocoa di Vine har nu set dagens lys.
Den er fremstillet på sydamerikanske kakaobønner og vin på druerne Moscato, Torrontes og Pedro Ximenez, og det er det amerikanske vinimportfirma Opici Wines, der står bag nyskabelsen.
Chokoladevinen, der indeholder 14% alkohol, skal ifølge anvisningerne serveres godt afkølet.
Foreløbig har flaskerne kun indtaget de amerikanske forretningshylder, men hvem ved, om ikke vi en dag kan få den herhjemme.




.

..................................




Flasker af Bourbon whiskey i stribevis i en spiritusforretning i Georgia, USA. Foto: www.decaturspirits.com.

Bourbon i stedet for whisky
De britiske forbrugere er ikke længere så trofaste over for skotsk whisky som førhen. Mellem 2005 og 2009 er salget dalet med 11% til 13,5 millioner liter om året, og her forventes det ifølge en undersøgelse foretaget af Vinexpo at stagnere i de næste fire år.
Det er ikke fordi, briterne er begyndt at drikke mindre whisky – de har bare i stigende grad kastet deres kærlighed på den amerikanske whiskey, Bourbon, der er opkaldt efter sit oprindelsessted Bourbon County i Kentucky. Det er også her, den fortrinsvis fremstilles i dag. Når det gælder Bourbon, er salget i Storbritannien steget med 25% siden år 2005, og man regner med, at det vil stige med yderligere 22% i løbet af de næste fire år. Hvis det holder stik, vil salget af Bourbon øges dobbelt så hurtigt som salget af alle andre typer spiritus i de britiske forretninger.

Nedgang for cognac
Den næst største spiritus-sællert efter Bourbon spås at blive mørk rom, ligesom vodka vil blive et stadig større hit blandt briterne. Cognac-salget forventes derimod at fortsætte sin nedadgående salgskurve. Siden 2005 er salget af den franske national-spiritus faldet med 13%, og det vil højst sandsynligt falde med yderlige 8% inden år 2014.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Krone vin har åbnet butik på Østerbrogade 56D, kld,, i København. Butikken vil have åbent hver torsdag og fredag kl. 15-18 samt lørdag kl. 13-16.

.
Hovedrengøring
Igennem tretten år er VinAvisens liste over vinimportørernes websider vokset og vokset, og efterhånden er den nået op på 467 adresser.
Det siger sig selv, at nogle af disse mange adresser ikke mere er i live. Firmaer kan have skiftet webadresse – eller være lukkede – og har glemt at fortælle os det.
Derfor er vi glade for, at en af vore læsere, Mogens Bech, meget venligt tilbød at gå alle adresserne igennem og finde ud af, hvilke der ikke mere virkede.
Nogle servere kan naturligvis have været midlertidigt nede, og derfor er alle de "tomme" adresser blevet tjekket igen efter et par dage, hvorefter de er blevet slettet.
I alt drejede det sig om 152 adresser, og for en ordens skyld bringer vi nedenfor en liste over dem. Hvis nogen konstaterer, at de fejlagtigt er blevet slettet, hører vi meget gerne. Så sætter vi vedkommende ind igen. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
 
Slettede adresser
A Daugbjerg Vin * A.D. Selection Vinimport * Alsace Vin * Alwilda * Amfora Vinimport * Aroma Wine * Australian Wine Room * Bacchus Vinkælder * Bacchus Vinimpot * Barile Vinimport  * Benconi Vinimport * Benned's Bobler * Berings Vinkælder * Billund Vine * Bishop Wine * Bjørslev Wine * Bourgognehuset * Brix Vin & Rejser * Bruuns Vinimport * CapeWine4Trade * Casa Toscana * Cellarmaster Wines * Charlottenlund Vinlager * Ciao Viimport * C&B Vinimport * CopenhagenWine * Con a´more Vinimport * Cultwine.dk * Dansk Vinforsyning * Dan Wine Import * DanVinChi * Délice * Delikat Vine * Den Gode Vin * Det Franske Vinlager * Det lille Enoteca * De 3 Vinmænd * Divini * D & T Vine * Drôme Vine * Dronninggaard Vinimport * Egtved Vinimport * Elm Iversens Vinhandel * Eltorp Vin * ENR-Vin * E.T. VinImport * Favorit Marked * FH Vin * First Class Wine * Fransk Vinimport * Galeone Vin * Govinja Vinhandel-Engros * Gravesen Vine * GTH Import * Hallberg Import * Hammervine * Handy Vine * HC Vinimpor * Hedengaard Vin Import * Iberia-Trading * Italian Wines * i-Wines * JC-Vin * Jensens Vinhus * Klestrups Vinhus * Konceptvin * Lacava * La Dracena * Laura Vin Import * Laursen&Bundgaard * La Vite * Le Caveau * Lemian-Import * Limpex * Lloyd Wine * Madsen & Riis Vinimport * Magazzino * Magnum Vin * Maison de Provence * Mangiamo * Merveilleux * Middelhavs Vine * MissMendozaWine * MonteVin * Moser & Moser * M.R. Vine * Nakskov Vinimport * Naturgrise * Nils Rask Vine * Nordstran Vin * Oxfeldt Vinimport * Pack-Vine * Perlevin.dk * Piemonte Vin * PM-Trading * Portugal Import * P.R.Vinimport * Presan * Profil Vin * PT Engros * Reinhold Vin * Remy Wine * Retro Wines * ’Rieslingvin * Roskilde Vinkompagni * SAvin * Seven Oceans * Spansk Vinkompagni * Swiss Wine * Sydfranske Vine * Tastervin * Tiro Vin Import * TSVinnovation * Ulse Vinimport * Veflinge Vinhandel * Vedbæk Vin * Veneto, Gaver & Glæder * Vigna * Vignoble On-line * Villania * Vinalsace.dk * Vinarkaden * VinBlanc.dk * Vinbonden * Vindetektiven * Vineriet * Vinfirmaet * Vingalleriet.com * Vinhuset Millésime * Vinhylden * Vinimporten-Danmark * Vinimporten København * Vinita * Viniversa * Vino Fino * VinoLuna * Vin Seect Danmark * Vintapperen * Vintappergaarden * Vivild Vinimport * W.E.S.T.-Wine * Wine Etiquette * WineGoddess * Winestyle Australia * Woodstock Wine * Z.A. Vine * Aarup Vine * Aavin.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.






.
.

    Claus Oxholm (f. 1973) meldte sig i 1994 ind på historiestudiet på Odense Universitet. Men det blev kun til en kort visit. Handelsbranchen lokkede, og det samme gjorde vinens verden.
    Da Claus Oxholm var barn, blev han efter eget udsagn slæbt rundt af sine vininteresserede forældre til de fjerneste vinøse afkroge af Frankrig. Dengang syntes han, at det var kedeligt, men bøtten vendte, da han blev teenager – snart stod godnatlæsningen på digre vinbøger.
    Han fik læreplads i Erik Sørensens vinhandel i Hellerup og arbejdede efter endt læretid i en kortere periode hos det hedengangne bourgognefirma Le Domaine.
    At blive selvstændig vinimportør havde fra starten været målet – et mål, der blev nået i 2003, da Oxholm Vin slog dørene op.
    Dengang bestod sortimentet hovedsageligt af vine fra Sydfrankrig – frem for alt fra Languedoc og Rhône. Og selv om fransk vin er og bliver grundstammen i forretningen, er der i dag også et kommet et stort udvalg fra Australien, Tyskland, Italien, Spanien og New Zealand på hylderne.
    Der er travlhed i firmaet, så megen fritid bliver det ikke til. Claus Oxholm finder dog lidt tid hist og pist til at dyrke sine interesser, der omfatter så forskelligartede emner som madlavning, rockmusik, vandreture og den nyere del af verdenshistorien.
    Adresse: Oxholm Vin, Godthåbsvej 203, 2720 Vanløse, tlf.: 38 32 18 50, e-mail: info@oxholm-vin.dk, www.oxholm-vin.dk.

    ....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvilken drue fylder mest?
    Lise Henningsen vil godt vide hvilken drue, der optager mest plads på denne verdens vinmarker, og svaret lyder: Det gør hvidvinsdruen Airén. Og i hælene på den ligger rødvinsdruen Cabernet Sauvignon.
    Ser vi kun på de grønne druer, så dyrkes Airén på cirka 300.000 hektar jord, mens den næste grønne drue, Chardonnay, kun dyrkes på 180.000 hektar. Så Airén har mange hestehoveders forspring - selv om forspringet nu bliver mindre og mindre.
    Ser vi på de blå druer, så slås Cabernet Sauvignon og Merlot om førstepladsen på omkring 260.000 hektar, men Cabernet øger afstanden i disse år.
    Vinderdruen Airén dyrkes fortrinsvis i Spanien, hvor den i vid udstrækning benyttes til fremstillingen af brandy. Den er således en spansk pendant til Frankrigs Ugni Blanc (Trebbiano), som bruges til cognac. Men druen indgår dog også i billige, let neutrale, tørre hvidvine.
     



Ugens vinøse billede
Claus W. Bauer har sendt os dette billede, som han tog under et besøg i portvinshuset Sandeman i Portugal.
– Det er et gammelt billede, som jeg fotograferede af, skriver han, – og jeg kan jo næppe heller bilde jer ind, at jeg var til stede, da de otte herrer trampede rundt i den såkaldte lagare. En af dem er vist lige ved at tabe ballancen, og ham ude til venstre har blus på en cigar. I forgrunden har man henslængt nogle dekorative drueklaser.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


>33/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....
. .....
...............................
    .....................
    103 En elegant græsk vinkop – en såkaldt kylix – fra 500-tallet f.Kr., signeret af kunstneren Phrinos (foto © Lungarotti Vinmuseum).
    ...............
    ...............




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 18 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner, og hele 8, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 59 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Robert, Domaine de Fourn, Blanquette de Limoux, Brut, Frankrig, 2008
79 kr., Dronningborg Vinimport
Mousserende vin med fine, stadige bobler og god, frisk frugt. Dertil en fin lille sødme. Et rigtig godt glas til en rimelig pris.

Hvidvin


Garvey, Bodegas de San Patricio, Amontillado Sherry, Medium Dry, Spanien
69,75 kr., på tilbud indtil 13. februar: 59,75 kr., Ingen leverandør valgt
Halvtør sherry med farve som rav, en kraftig og meget typisk sherry-duft og en blød frugtsmag med mange facetter.


Cellar Road, Darling Cellars, Cenin Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2010
34,95 kr., Amka
Let og enkel hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Quasar, Reserva, Chardonnay, Cuciró Valley, Chile, 2009
75 kr., Jabeco-Wine
Tør hvidvin med en lidt stram, men ren frugtsmag. Udpræget en vin til mad.

Rødvin


Cavalieri di Moasca, Barbera, Piemonte, Italien, 2008
42 kr., Red & White
Mellemfyldig og saftig rødvin En god hverdags-vin til en attraktiv, lav pris.


Les Terrasses, Rigal, Malbec, Cahors, Frankrig, 2009
48,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 3): 39,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
Dejlig rødvin i god balance. En vin med blød frugt og en mundrensende syre, der gør vinen fortræffelig til mad. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Aresti, Carmenère, Curicó Valley, Chile, 2008
70 kr., X Wine
Flot og lækker rødvin med blød, varm frugt, sorte bær og en masse krydderi. Dertil en fin sødme. Skænk den til en kraftig kødret.


Simane, Reverdito, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2008
119,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget typisk Nebbiolo og en dejlig, harmonisk og lækker rødvin med blød fylde.


Black Print, Markus Schneider, Pfalz, Tyskland, 2009
125 kr., Søhøjlandets Vinlager
En usædvanlig tysk rødvin, tør, med stor frugtfylde og mange facetter. En udpræget madvin.


Family Collection, Aresti, Chile, 2006
189 kr., X Wine
En vild og voldsom rødvin med en kraftig duft og en meget saftig smag med bløde tanniner. Den skal have et ordentligt modspil - måske helt op i klassen peberbøf eller ungarsk gryde.


Noetico, Cantina di Soave, Rosso Veronese, Italien, 2009
68,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 3): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBrugsen
Til den meget lave tilbudspris en rigtig god hverdags-rødvin.


Deakin Estate, Shiraz, Victoria, Australien, 2008
65 kr., Wine.dk
En pæn rødvin med god frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Viña 43, Raimat, Tempranillo, Costers del Segre, Spanien, 2007
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Under det elegante skruelåg gemmer sig en ret let og pæn vin med en saftig smag.

Sød vin


Burmester, Tawny portvin, Portugal
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En tynd, men også meget billig portvin. Den lever ikke op til Burmesters berømte navn.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.