Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10. 2011



Nyheder i uge 10, 2011

Læs uge 9.......Læs uge 8.......Læs uge 7






Vin mod demens
Det ene forskningsresultat efter det andet viser de mange godgørende egenskaber, der er ved et moderat vinforbrug.
Nu har et hold forskere ved Central Institute of Mental Health i den tyske by Mannheim fundet frem til, at et glas vin eller to hver dag har en beskyttende effekt mod demens og ligefrem kan reducere risikoen for at få sygdommen med næsten en tredjedel.
Forskerne har gennem tre år fulgt 3200 forsøgspersoner, der alle var over 75 år. Ud af dem udviklede 217 demens under forsøgsperioden.
Ifølge The Telegraph viste det sig, at de personer, der drak et par glas vin om dagen, havde 29% lavere risiko for at udvikle demens end afholdsfolkene.
Og når det gjaldt Alzheimers, som udgjorde to tredjedele af demenstilfældene, var risikoen hele 42% lavere hos dem, der havde et moderat vinforbrug.



Populære Yellow Tail
Denne verdens store sællerter afføder ofte en hale af stort set lignende produkter. Tænk bare på Arne Jacobsens stol "Myren" – i dag findes der en stribe stole, som mere end læner sig op ad det berømte forbillede.
Den slags forekommer også inden for vinens verden, og her har blandt andet Casella Wines, der fremstiller det populære australske vinmærke Yellow Tail, sit at slås med.
For to år siden lagde vinfirmaet sag an mod den californiske vinproducent Bronco Wine Company for at have overtrådt varemærkeloven. Navnet Yellow Tail er varemærkebeskyttet, og det gælder således også de to firkantede parenteser, der omslutter navnet på vinetiketterne. Og netop parenteserne havde Bronco Wine Company også sat rundt om navnet på sin vin Down Under.

Det er ikke en rigtig kænguru
Nu er den ifølge Decanter gal igen. Og igen er det et amerikansk firma, The Wine Group, som ifølge Casella Wines har forbrudt sig mod varemærkeloven.
Firmaet viser på etiketten af sin vin Little Roo en kænguru – hvilket jo også ses på Yellow Tail – og den hopper endog samme vej.
The Wine Group forsvarer sig med, at det slet ikke er en almindelig kænguru, der ses på deres flasker, men derimod en wallaby – den meget mindre bjerg-kænguru.
Casella Wines er dog overvist om – og nok med rette – at de amerikanske forbrugere i skyndingen ikke vil kunne se forskel på en kænguru og en wallaby. Og da slet ikke, da dyrene fremtoner lige store på etiketterne.
Casella Wines har bestemt noget at forsvare på amerikansk jord. Yellow Tail er med mere end 100 millioner flasker årligt den bedst sælgende importerede vin i USA.


Danmark tur-retur for svensk vin
I juni 2007 blev online handel med alkohol til eget brug tilladt i Sverige. Det kræver dog, at man registrerer sig som privatimportør, ligesom man skal betale den svenske alkoholskat på lige under 22 SEK (cirka 19 kr.) pr. liter vin.
Enhver, der er registreret, kan så købe vin og spiritus over nettet fx direkte fra franske eller italienske vinproducenter.
Det eneste, man ikke kan som svensk privatimportør, er at købe vin over nettet fra de svenske vingårde, da gårdene ifølge svensk lov ikke må sælge vin direkte til forbrugerne.
For at kunne sælge vin til de online-handlende svenskere kører de svenske vingårde derfor ofte vinen til en internet-vinhandler i Danmark. Her ompakkes flaskerne og leveres tilbage til kunderne i Sverige. Et eksempel ifølge www.wownews.se er Vingården i Åhus, der sælger sin vin gennem VinMinVin.dk i Dragør.
Det er besværligt og fuldstændig vanvittigt i stedet for at give de stakkels svenske vinproducenter lov til at sælge såvel online som via gårdbutikker.

Den svenske stat går glip af millioner
Uanset, hvor vinen kommer fra, skal enten køberen eller sælgeren før handelen betale svensk alkoholskat til Skatteverket.
Men det går ofte i glemmebogen, og ikke engang halvdelen af de i alt 350 millioner skr. (cirka 295 mio. dkr.), som nethandelen med alkohol burde indbringe i skatter, ender i den svenske statskasse.
Årsagen er ofte, at mange svenskere, der køber vin og anden alkohol online, ikke ser, at der på nethandelens hjemmeside med småt står, at der ikke indgår skat i prisen.
I andre tilfælde er det de handlende, der bilder de svenske forbrugere ind, at der allerede er betalt skat.






Regler for "økologisk vin"
Vi skal stadig trækkes med det lange, besværlige "vin fremstillet på økologisk dyrkede druer".
Sidste år forsøgte EU’s medlemslande at blive enige om et regelsæt for "økologisk vin" – hvilket dog ikke lykkedes. Der var simpelt hen alt for mange forskellige synspunkter i diskussionen om, hvilke teknikker der kunne tillades under vinfremstillingen.
Nu er en række økologiske foreninger i Italien, Frankrig og Spanien ifølge BKWine blevet godt trætte af ventetiden. Og de har derfor slået sig sammen om at skabe et eget regelsæt for "økologisk vin", Charte Européenne de Vinification Biologique (det europæiske charter om økologisk vin) – forkortet til CEVinBio.

Grønt og rødt lys
Regelsættet vil, når det er helt på plads, blandt andet indeholde lister over grønt og rødt lys, når det gælder vinfremstillingen. Foreløbig er man blandt andet nået frem til, at vinmosten kun må varmes op til højst 65 grader, at man kun må foretage en nænsom filtrering, og at man ikke ad teknisk vej må fjerne alkoholen fra vinene.
CEVinBio er i færd med at udarbejde en hjemmeside med det fulde regelsæt. Om det så vil blive accepteret af den europæiske vinverden, må tiden vise.




Juvelfirma køber Bordeaux-slot
Siden 2008 har fire vinslotte i Bordeaux fået kinesiske ejere: Latour-Laguens, Richelieu, Chenu Lafitte og De Viaud.
Nu er endnu et vinslot kommet på kinesiske hænder. Det drejer sig om Château Laulan Ducos i Médoc, der har været i familien Ducos eje siden 1911. Ud over selve vinslottet, som stammer fra 1460, omfatter købet 22 hektar vinmarker.
Den nye ejer er juvelfirmaet Tesiro, som har 400 juvellerforretninger i det sydøstlige Kina, 3000 ansatte og en årlig omsætning på et beløb svarende til cirka 112 millioner kr.
Nu ønsker firmaet så også at sælge vinen fra Laulan Ducos i Kina. Og for at kunne forsyne det store kinesiske marked, vil man skære kraftigt ned på det nuværende salg af vinen på fransk jord.
Hos Tesiro har man store planer om at åbne en række vinbutikker i Kina, alle med navnet Laulan Ducos, som foruden denne vin også skal sælge andre Bordeauxvine.


Forslag til navneforandring
Hans Chr. Poulsen skriver til os: – Det er fint, at Vinbladet og VinAvisen har peget på det betænkelige ved, at Berlingske både anmelder vine og selv sælger vin.
– Som I har fortalt (i uge 7, red.), kommer vinen fra det hollandske vinfirma Wijnvoordeel International, men går man ind på Berlingerens hjemmeside står der:
– Berlingske Medias Læsershop, LIDTmere, har indgået et samarbejde med hollandske Vinfordel.
– Wijnvoordeel er blevet til Vinfordel. Tjah, hvorfor ikke? Læserne kan jo nemt tage skade af udenlandske navne.
– Må jeg foreslå, at Château Mouton Rothschild tager navneforandring til Slot Får Rødskjold?







25 postkort fra Galicien
VinAvisens Mariette har besøgt den dejlige spanske region Galicien. Det er der kommet i alt 25 postkort ud af, hvoraf vi har bragt de første 18 i henholdsvis uge 6, 7, 8 og 9. Her kommer de næste fire, som alle er fra appellationen Valdeorras.



.......
En typisk landejendom, som den så ud for et par hundrede år siden i Galicien. Køerne levede i rummene forneden, og den varme, de afgav, nød beboerne godt af ovenpå.

Postkort nr. 19 fra Galicien:
Familien Pradas gamle gård
Bodegas ValdeSil er en familieejet bodega, men jeg er den eneste, der bestiller noget her, sagde Guillermo Prada Luengo med et stort smil. Og han sagde det på et så smukt engelsk, at man skulle tro, man stod over for en britisk godsejer.
Sit engelske har han lært under et længerevarende ophold i Storbritannien. Men hans hjerte befinder sig i Galicien – i Valdeorras, hvor familien Prada ejer 20 hektar vinmarker i Val de Sil-dalen og forpagter yderlige 50 hektar.
Det er også her, man finder vinhuset samt familiens fine gamle landejendom. I dag bruges den som sommerbolig og til repræsentation, men i gamle dage levede køerne i staldene forneden, mens familien boede på første sal.
ValdeSil fremstiller elegante hvidvine samt den fortræffelige rødvin Losada, som er stringent og tør og har en hel del Bordeaux-karakter. Den kan herhjemme fås hos Spanske Vine.



.......
Det var en oplevelse at besøge marken fra 1885 med store, krogede vinstokke. Nogle af dem er så tunge, at de må understøttes af store sten.

Postkort nr. 20 fra Galicien:
Galiciens ældste mark med Godello
I 1885 anlagde en forfader til familien Prada, drueavleren José Ramón Gayoso, sin første vinmark i Valdeorras. Og stik imod, hvad der var almindeligt, plantede han udelukkende den lokale hvidvinsdrue Godello, som ikke blev regnet for noget særligt dengang.
Men Gayoso mente, at der kunne skabes store vine på denne drue, og han endte med at eje adskillige små vinmarker, som dog med tiden blev solgt fra igen. Den eneste mark, der forblev i familiens eje, var den første, forfaderen anlagde. Den er i dag den ældste Godello-mark i verden.
Gennem de sidste ti år har familien tilbagekøbt de gamle marker, og råder i dag over en skat af fornemme vinstokke. Udbyttet fra den ældste vinmark er meget lavt, men druerne har en koncentreret aroma. Ud af dem fremstiller Valdesil vinen Pedrouzos, opkaldt efter marken. Der laves kun 500 magnumflasker om året – vi smagte en årgang 2007, og det var en vidunderligt moden, blød og intens hvidvin.
Ugens STORE billede nedenfor viser den gamle mark med de skulpturelle vinstokke.


Til_37/09





.......
Rafael Palacios fortalte begejstret om vindyrkning og vine. I baggrunden ses en af hans vinmarker, hvor vinstokkene dyrkes på terrasser i et uvejsomt område.

Postkort nr. 21 fra Galicien:
De højest beliggende vinmarker
Rafael Palacios er endnu en af de vinproducenter i Valdeorras, der opkøber gamle og ofte forfaldne vinmarker med Godello for at bringe dem på fode igen og fremstille dejlige hvidvine på druen. Som han siger:
– Codello er min drømme-drue. Den er ikke helt så aromatisk som Albariño, men den har større dybde.
Nogle af de marker, han opkøber, er ganske små. De er blevet delt via arv i flere generationer. Ofte foregik delingen af markerne mellem søskende via lodtrækning, hvor man trak navnet på hver mark fra en hat, der bar det spanske navn "sorte". Denne gamle tradition har inspireret til navnet på Rafael Palacios’ flagskib, hvidvinen "As Sortes" (lodtrækning), som er fremstillet af druer fra flere marker.
I alt ejer Rafael Palacios 21 hektar vinmarker fordelt over hele 26 små parceller.
Palacios tog os med op til vinmarkerne, hvoraf nogle ligger 720 meter over havet, hvilket gør dem til de højest beliggende i Valdeorras.



.......
Med hurtige hænder blev de nyhøstede druer sorteret hos Rafael Palacios, så kun de ypperste røg videre til pressen.

Postkort nr. 22 fra Galicien:
Travlhed under høsten
Vi var ankommet til Bodegas Rafael Palacios midt i høsten, og foran vineriet stod kasserne stablet med modne Godello-druer fra vinstokkene på de stejle terrasser.
Rafael Palacios er biodynamiker om en hals. Ifølge biodynamikken følger alt i naturen en rytme, der er afhængig af Månens og planeternes faser. Og den rytme skal man så også følge som vinproducent, hvilket vil sige, at man skal beskære, binde op og høste på ganske bestemte dage i løbet af året. Opskriften på, hvilke dage, der egner sig bedst til hvilke arbejdsprocesser, finder man i en særlig Måne-relateret kalender, udført af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun.
Ofte følger de biodynamiske vinproducenter kun kalenderen nogenlunde. Men Palacios går ikke på kompromis. Er det ikke den rigtige dag at høste ifølge kalenderen, så venter han.
Han går heller ikke på kompromis med kvaliteten af sine hvidvine – hans Louro do Bolo er en dejligt krydret vin med anis og rosmarin, mens topvinen As Sortes er en frisk og frugtrig lækkerbisken. Begge vine kan herhjemme fås hos Sigurd Müller.




Sprælske kæmpeflasker
I de sidste tre år har Tenuta dell’Ornellaia, et af Italiens førende vinhuse, engageret kunstnere til at udsmykke etiketten på en særlig udgave af vinhusets fornemme rødvin Ornellaia.
I år gælder det årgang 2008, og æren er tilfaldet den tyske kunstner Rebecca Horn. Temaet for hendes udsmykning er energi – hvilket har udmøntet sig i et virvar af lampe-lignende ornamenter både på og rundt om etiketten. Det må være lidt svært at holde om flasken, når der skal skænkes …
I alt er der fremstillet fjorten flasker, alle i store størrelser: En enkelt flaske Salmanazar (9 liter eller 12 almindelige flasker), tre Impérial (6 liter eller 8 almindelige flasker) og ti dobbeltmagnum.
Kæmpeflaskerne vil blive sat til salg på en velgørenhedsauktion i Berlin den 19. maj.


Vinfestival i Silkeborg
Sidste år lød startskuddet til den første udgave af Silkeborg Vinfestival, arrangeret af tre af byens førende vinforretninger, HBL Vine, Piaf Vinhandel og Vinspecialisten.
I år bliver festivalen afholdt den 9. april, og det bliver i historiske omgivelser i KunstCentret Silkeborg Bad. Her bliver der rig lejlighed til at smage på de i alt 225 kvalitetsvine fra alverdens lande og få en snak med nogle af de mange vinproducenter bag vinene.
Der vil også være forskellige temaer, man kan dykke ned i. Vinspecialisten har fx valgt at stille skarpt på rødvine på Pinot Noir fra hele verden for at vise, hvor forskellige vinene på denne ene drue kan være.
Man kan besøge festivalen enten mellem kl. 11 og 14.30 eller mellem 15 og 18.30. Billetterne, der kan købes hos de tre arrangører, koster 300 kr. pr. person. Men så får man også samtidig adgang til den kunstudstilling, som vises i kunstcentret.



I den lille film udtales ordene i passende omgivelser, som det ses her med Eiswein.

Sådan udtales Scheurebe
Tungen kan godt slå knuder, når man skal udtale diverse ord fra den tyske vinverden. Tænk bare på Erzeugerabfüllung, Gewürztraminer, Scheurebe og Hessische Bergstrasse.
For at hjælpe de mindre tyskkyndige turister har Deutsches Weininstitut lavet en lille film, hvor man kan høre tyskere udtale de vigtigste vinøse ord fra A til Z.
Meget pædagogisk holder de medvirkende samtidig et skilt op med ordet samt dets oversættelse til engelsk.
Måske sagen før sommerferien til et af de tyske vindistrikter.




.


Chilensk vinhus på indkøb
Chiles førende vinhus, Concha y Toro, har været på indkøb i Californien, hvor det har lagt 238 millioner dollars (cirka 1,3 milliarder kr.) på bordet for Fetzer Vineyards.
Sælgeren er det amerikanske spiritusfirma Brown-Forman, og salget er et led i et større frasalg af samtlige af firmaets vininteresser. Eneste undtagelse er det fornemme vinmærke Sonoma-Cutrer.
Salget af Fetzer omfatter ifølge Just Drinks vinhusets marker, produktions- og tappeanlæg, egne vine samt en række andre californiske vinmærker, som ejes af Fetzer.
Vinhuset er med sine mange aktiviteter en indbringende forretning, hvor nettosalget af vine sidste år beløb sig til i alt 156 mio. dollars (cirka 841 mio. kr.).
Den officielle overdragelse af Fetzer til Concha y Toro vil ske i april.


Til kamp mod alkoholbamserne
Der er nogle rødvine, der indeholder så megen alkohol, at de nærmer sig hedvin-stadiet. Og den slags vine har vinproducenten Randy Dunn i Napa Valley erklæret krig.
Det gjorde han allerede for tre år siden, hvor han undersøgte alkoholindholdet i tyve kult-rødvine fra Napa – alle på Cabernet Sauvignon-druen. Det viste sig, at de indeholdt mellem 14,1 og 16,6% alkohol med et gennemsnit på 15,6%.
Dunn er også godt træt af at høre amerikanske forbrugere, der ikke længere vil købe de californiske Cabernet Sauvignon-vine. De er alkoholiske og smager ens, lyder det – og han forstår godt forbrugerne.
Ifølge Dunn stræber mange vinproducenter netop efter et højt alkoholindhold i rødvinene, da det er den slags vine, der scorer flest point hos mange vinanmeldere.
Men det er en stor fejl. Vinenes særegne karakter – deres individualitet og terroir – drukner simpelt hen i alkohol.

Bedøver smagsløgene
Randy Dunn er også overbevist om, at den megen alkohol i visse rødvine bedøver smagsløgene, så man efterfølgende fx ikke er i stand til at smage vine på under 14% alkohol – hvilket jo blandt andet kan være et problem for professionelle smagere.
Nu vil han sammen med vininstituttet Davis i Californien udføre et eksperiment, som skal bevise tesen.
Det kræver dog både penge og vin at stable undersøgelsen på benene. Sammen med professor Hildegarde Heymann – der blandt andet har forsket i, hvordan ost påvirker smagen af vin – er Dunn derfor i fuld gang med at søge sponsorer og vinproducenter, der vil levere vinen, både den alkoholtunge og den mere humane.
For enkelthedens skyld skal samtlige vine være fremstillet på Cabernet Sauvignon.







Under auktionen i Napa Valley er der ikke den højtidelige stemning som under en vinauktion hos fx Sotheby's. Her blev der budt og nydt rødvin, hujet og klappet.
Foto: Jason Tinacci.

Napas store vinauktion
I forrige weekend var der gang i den i CIA – altså ikke den amerikanske efterretningstjeneste, men Culinary Insitute of America i Californien.
Her afholdt vinproducentforeningen Napa Valley Vintners sin årlige "barrel auction" over fornemme vine.
Vinimportører, restauratører og andre branchefolk fra alverdens lande troppede op til auktionen for at byde om kap på disse vine fra de Napas førende vinhuse. Og for første gang nogensinde – ifølge producentforeningen – var der også en dansk opkøber med, Kenneth Korsbæk Olsen fra KKWine:
– På selve dagen for auktionen summede CIA af forventningsfulde deltagere, og de fik, hvad de kom efter, fortæller den danske vinmand. – Stemningen var i top, og inden auktionen begyndte, kunne byderne smage sig gennem de 200 forskellige vine – hvilket bestemt blev udnyttet.

Fugleskræmsel til rekord-pris
Auktionen indbragte knap 2,4 millioner dollars (cirka 13 mio. kr.) – det største beløb i de femten år, den nu har været afholdt og hele 23% mere end i 2010. Pengene går traditionen tro til markedsføring af vindistriktet Napa.
Gennemsnitsprisen pr. flaske lå på et beløb svarende til cirka 700 kr., hvilket var en stigning på 20% i forhold til sidste år.
De priser, som vinene opnår på denne auktion, anses i høj grad som en rettesnor for fremtidens markedspriser på Napas fornemme vine. Og med årets høje priser, er der for alvor lagt afstand til de senere års økonomiske krise.
I år blev der også sat rekord, når det gælder hammerslaget for et enkelt parti. Det drejede sig om tres flasker af kultvinen Scarecrow (fugleskræmsel) Cabernet Sauvignon 2009 fra vinhuset af samme navn. De gik for i alt 125.000 dollars (cirka 674.000 kr.) til et japansk vinfirma.
Kenneth Korsbæk Olsen bød også på Scarecrow-vinene, men måtte kaste håndklædet i ringen. Til gengæld lykkedes det ham at få købt et parti af JP Harbison Estate Cabernet Sauvignon 2009, der efter aftapning senere i år forventes at komme til Danmark i 2012.





Champagne-dekanteringskaraflen fra Zaizon. Til højre den fine champagnepisker af sølv, som er til salg hos Sotheby's. Den er cirka 10 cm lang og er kronet af en lille elefant. Ringen øverst er typisk, idet champagnepiskerne hang på et særligt stativ, der blev placeret på spisebordet.

Karaffel til champagne-dekantering
I sidste uge skrev vi om trenden med at dekantere champagne – noget, der nok får mange til at ryste på hovedet.
Dekanteringen, som har bredt sig fra Paris til London, skulle få aromaen i champagnerne til at blive mere udtalt – mens en del af boblerne forsvinder.
Hvis man skulle have lyst til at forsøge sig med champagne-dekantering, så har firmaet Zaizon en særlig karaffel til det formål.
Long Lady, hedder den, og dens høje, slanke form gør den særligt egnet til champagne. Proppen er ligeledes specielt designet til at lade boblerne i champagnen forlade karaflen.
Den er importeret fra det franske firma L’Atelier du Vin, og faktisk er den skabt af en familie, der selv fremstiller champagne.
Lars Chr. Madsen fra Zaizon fortæller, at de danske kunder i butikken ser med skepsis og undren på karaflen – de tror vist ikke rigtig på den. De franske kunder er derimod glade for den.
Karaflen koster 559 kr. hos Zaizon’s webshop.

Piskede boblerne ud
Mens de fleste i dag slet ikke kan få bobler nok i champagnen, var det engang på mode at komme af med så mange af dem som muligt.
Som en af vore læsere, Jens Madsen, skriver til os:
– Det er dog utroligt med disse modediller, der dukker op med en del års mellemrum.
– I min læretid som kok og tjener først i tresserne var der mode i at servere champagne i skåle på en kort stilk sammen med en champagnepisker til a slå en del af boblerne ud med.
– En sådan pisker bestod af en træpind med et trekantet hoved, hvor langsiderne i trekanten var let udhulede. – Den slags piskere kunne også fås i plet og tretårnet sølv.
Champagnepiskerne kunne også have form som den på billedet. Skulle man være interesseret i denne pisker, så kan man byde på den hos Sotheby’s. Højeste vurdering lyder på 600 euro (cirka 4475 kr.), men så får man også endnu en lille antikvitet med i købet.





..................................




Whisky, damask og spejle
Sidste år skabte modedesigneren Christian Lacroix en ganske særlig udgave af en magnumflaske med 12 år gammel Chivas Regal whisky.
Nu har Chivas igen lanceret en "special edition" med 18 år gammel whisky og ligeledes kreeret af den franske designer.
Prisen for en af de i alt 3000 flasker svarer til 2645 kr. – men man får også noget for pengene. Flasken er en overdådighed af damask, broderi- og metalarbejde, mens det skrin, den leveres i, er udstyret med spejlvægge og vævet stof. Og så er der selvfølgelig den gode whisky inde i al overdådigheden.



33/09



..................................


< YouTube viser en lille film, der fortæller om eksperimenterne med fadmodnede cocktails. Under modningen tages der både smags- og farveprøver.


Fadmodnede cocktails
– Der er nu ikke noget som en god fadmodnet Manhattan. Den slags udsagn kan man i dag høre i USA og London blandt drevne bargængere, der er med på det sidste nye inden for cocktails.
Det var bartender Jeffrey Morgenthaler, der er daglig leder af baren Clyde Common i Oregon, der fik ideen. Han var blevet inspireret af en anden bartender, der modnede cocktails på flasker. Så hvorfor ikke forsøge sig med eg, tænkte han.
Han begyndte med at hælde en ordentlig portion Manhattan på et fad, hvori der tidligere havde været Madeira, lod cocktailen ligge og modne i flere uger og smagte sig undervejs frem til, hvornår den var perfekt.

Drinks med større dybde
Jeffrey Morgenthalers fadmodnede klassiker blev et hit i baren, og siden da har bartenderen forsøgt sig med flere andre cocktails, blandt andet Negroni, som indeholder vermouth, gin og campari.
Fadmodningen har bredt sig til mange andre barer, hvor der i øjeblikket eksperimenteres på livet løs med klassiske cocktails og små og mellemstore fade, som har været anvendt til alt fra whisky til portvin.
Ifølge bartenderne skulle modningen på fade give drinksene større dybde og flere smagsfacetter.
En lille film på YouTube viser, hvordan eksperimenterne foregår.


>43



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Skovgaard Vine har den 5. marts åbnet en ny butik på 500 kvadratmeter på adressen Smidstrupvej 11 i Skælskør.
    * KKWine har som den eneste importør i Europa fået importen af kultvinen Screaming Eagle fra Napa Valley. Den vil i løbet af foråret blive sat til salg på firmaet hjemmeside til en pris mellem 10.000 og 16.000 kr. afhængig af årgang.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Kenno Pedersen (f. 1951) dyrker kulturhistorie og vin med lige stor lidenskab. Han er uddannet cand.phil. i historie og var fra 1985 til 2011 museumschef for Helsingør Kommunes Museer.
    Interessen for vin har Kenno Pedersen haft lige siden studentertiden. Og det er frem for alt som skribent, han gør sig i den vinøse verden. I 1993 blev han tilknyttet Helsingør Dagblad og ugeavisen Nordsjælland som fast vinskribent.
    Som historiker sætter han på spændende vis ofte vinstoffet i en geografisk, historisk og kulturhistorisk ramme.
    Han har også været oldermand i Laugsmagistrenes vinøse broderskab.
    Kenno Pedersen har to store ambitioner: At skrive et bogværk om vinhandelens historie i Danmark fra år 1400 til i dag - han er gået i gang med at indsamle det omfattende historiske kildemateriale - og at skabe et museum over samme emne.
    Første skridt på vejen til museet er taget, nemlig etableringen af Helsingør Vinmuseumsforening, der skal sørge for den finansielle side af sagen. Domicilet vil blive Skibsklarerergaarden i Strandgade 91 i det gamle Helsingør.
    Nu, hvor Kenno Pedersen har trukket sig tilbage fra stillingen som museumsleder, glæder han sig til i endnu højere grad at hellige sig de to projekter.
    Adresse: Kenno Pedersen, Skydebane Allé 14, 3000 Helsingør, tlf.: 49 21 12 15, e-mail: kenno@pc.dk.





    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.



Savagnin eller Savignin?
Tord Westfal har set, at man i Australien laver en vin på en drue, der hedder Savignin. Den drue har han aldrig hørt om. Er den identisk med Savagnin, der anvendes til vin jeaune (gul vin) i det franske Jura-distrikt? spørger han.
Svaret lyder: Ja, det er samme drue, der går under begge navne.
Tord Westfal spørger videre: Hvordan er det egentlig med det påståede slægtskab mellem Savagnin og den spanske drue Albariño – eller Alvarinho, som den hedder i Portugal?
Dette slægtskab eksisterer ikke. I Australien har man solgt en ganske stor mængde vin under navnet Albariño, men CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) har for et par år siden gennem DNA-analyser slået fast, at det faktisk er Savagnin, man har solgt.
De to druer har altså intet med hinanden at gøre, og australierne må ikke mere sælge Savagnin-vin som Albariño-vin. De skal skrive Savagnin Blanc på etiketterne.
De kan også skrive Traminer. Italienske DNA-analyser har nemlig fastslået, at Savagnin Blanc og Traminer er identiske og i øvrigt en mindre aromatisk version af Gewurztraminer.
 
Endnu et drue-spørgsmål
Per Beyer har smagt den sydafrikanske rødvin Onyx Kroon fra Darling Cellars – en vin, som VinAvisens smagepanel tidligere har givet fem stjerner – og spørger, om Kroon er en druesort.
Nej, det er det ikke. Ordet kroon, der på africaans betyder krone, er en del af vinens navn. Og onyx er en krystallinsk form for stenarten kvarts.
Vinen er et sammenstik af druerne Shiraz, Pinotage, Barbera, Grenache og Mourvèdre.







...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

.. e vinstokke - og brænde de afskårne grene (foto Solveig Tange). ..... . ..... . .....
...............................
    .....................
    110 Tæpper af nyplantede vinmarker breder sig bag de gamle vinstokke på den galiciske Bodega ValdeSil's mark Pedrouzos fra 1885 (foto © Mariette Tiedemann).
    ...............
    ...............
. .. . .....
..






Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 91 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Rive della Chiesa, Rosé, Vino Frizzante, Marca Trevigiana, Italien
60 kr., HøjelseVinkælder
En let og saftig rosé med lidt forfriskende mousse i munden. Skænk den godt afkølet.

Hvidvin


Altadonna, Grillo, Sicilien IGT, Italien, 2009
47,50 kr., pris ved 2 flasker, Bilka
Lækker, fint krydret hvidvin på den lokale sicilianske drue Grillo. Vinen har en vis fedme og en lille sødme.


Little by Jurtschitsch, Grûner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2009
99 kr., på tilbud: 59 kr. ved 12 flasker, Vinoble
Frisk og sprælsk hvidvin, som man nyder med største fornøjelse. Flasken har skruelåg, og tilbudsprisen er nok den rigtige.


Gilbert Picq & Fils, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009
99 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Dejlig hvidvin med blød frugt og en rank og stram syre. En vin i fin balance. Lækker.


Domaine Francois Schwach, Riesling, Alsace, Frankrig, 2007
62 kr., Red & White
Blød og frugtagtig, fire år gammel og afrundet - men så skal den heller ikke ligge længere. Et udmærket glas til fisk og skaldyr, lyst kød eller en frokost.


Paul Schneider et Fils, Edelzwicker, Alsace, Frankrig
79,95 kr., pris for 1 liter og ved 12 flasker, Wine Group
Edelzwicker (Ædelblanding) er den lette og enkle hvidvin fra Alsace. Af og til er det en "bællevin", ofte som her solgt i 1 liters flasker. Denne udgave er let, enkel og saftig, uden kanter, fra glasset og lige ned i halsen uden dikkedarer.

Rødvin


Itynera, Mondo del Vino, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2009
79,95 kr., på tilbud indtil 31. marts: 50 kr., H.J.Hansen Vin
Fyldig og varm rødvin med god duft og en frugtagtig smag. Glimrende hverdags-vin. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.


Paradyskloof, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2008
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fyldig, meget frugtagtig og typisk Pinotage - to i smagepanelet genkendte faktisk druen. Flot vin fra "Paradiskløften".


Torri, Agricoltori del Geografico, Chianti Colli Senesi, Italien, 2007
99 kr., Wine.dk
Superlækker rødvin, moden, afrundet - harmonisk. En nydelse.


Klein Steenberg, Stellenbosch, Sydafrika, 2009
99,75 kr., på tilbud ved 2 flasker: 60 kr., Skjold Burne
En rigtig dejlig rødvin på Merlot, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon - saftig og godt krydret. Den smager som en god Bordeaux.


Tenuta Trerose, Tenimenti Angelini, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2006
109 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager
Elegant, moden og afrundet rødvin, fem år gammel og helt på toppen. Både til mad og meditation. Yderst rimelig pris.


Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2007
119 kr., Spar Supermarked
En venlig Amarone, mere en Valpolicella end en Amarone, men en dejlig rødvin. Den har 15% alkohol, men er ikke spor sprittet.


Cepas Viejas, Reserve, Félix Martínez, Tempranillo, Vinos de Madrid, Spanien, 2001
143,75 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
Superrødvin - helt vidunderlig og voldsom. Silkeblød, stor frugtfylde, kompleks og afrundet igennem ti år. En vin til store bøffer.


Bruno Rocca, Barbera d'Asti, Italien, 2008
146 kr., på tilbud til 119 kr., Jysk Vin
Forrygende dejlig rødvin, harmonisk, kompeks, saftig og med en afrundet syre. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


Dombeya, Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
149 kr., pris ved 6 flasker: 139 kr., Jabeco-Wine
Stor og flot rødvin, en klassisk sydafrikaner, oplagt til lidt kraftigere kødretter.


Allozo, Crianza, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2006
45 kr., Franske Vinhus
En rødvin med en lidt grøn kant. En vin til kraftige retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen er attraktiv.


Soldier's Block, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2008
69,95 kr., ViniPortugal
Blød og kraftig rødvin med frugt og sødme, markant alkohol og Shiraz-krudt. Flasken har skruelåg.


Beringer Stone Cellars, Cabernet Sauvignon, Californien, USA, 2008
68,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 10): 41,67 kr. ved 6 flasker, SuperBest
Meget blød og behagelig rødvin uden kanter, med fyldig frugt, nem at drikke - uden større vingefang.

Sød vin


Domaine de Barroubio, Muscat de Saint-Jean de Minervois, Frankrig, 2008
89 kr., pris for 50 cl flaske, ViniPortugal
En lækker dessertvin med god Muskat-smag og en sødme, der er fint afbalanceret med syren.


Burmester, Vintage Porto, Portugal, 1991
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Tyve år gammel og helt i top. Superlækker portvin med stor, blød frugtfylde og en vidunderlig sødme.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.