Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 15. 2011



Nyheder i uge 15, 2011

Læs uge 14.......Læs uge 13.......Læs uge 12

..........
OBS:
VinAvisens redaktion holder ferielukket
ind til nu på torsdag d. 14. april
..........






Forbudt at gå med et glas i hånden
For nylig var vi i Norge til en kongres, der ikke havde spor at gøre med vin og spiritus. Men det havde den så alligevel.
Efter dagens møder og foredrag var der middag i en stor sal, og efter middagen tog en tjener ordet:
– Nu er der fri bar, sagde hun. – Der er en bar her i salen, og ovre på den anden side af gangen uden for salen er der også en bar. I er velkomne i begge barer, men I må ikke gå med et glas i hånden tværs over gangen. Gør I det, kan hotellet risikere at miste sin spiritusbevilling.
 
Et rungende nej
– Vi tog os til vort danske hoved. – Hvordan kan I stakkels nordmænd dog leve med det? spurgte vi. – Med alle disse tåbelige regler.
Og vi fortsatte: – Hvis vi foretog en meningsmåling blandt nordmænd og spurgte dem: Vil I fortsat leve med disse regler? Vil I fortsat have et vinmonopol? Ja eller nej? Hvad ville svaret så lyde?
– Vi ville få et rungende nej, lød det. – Men du ved, disse politikere …
– Men hvorfor vælger I så ikke nogle andre politikere?
– Jamen, der er da ved at ske en vis opblødning. Det går da den rigtige vej, sagde de venlige og sagtmodige nordmænd.




Sådan kan det komme til at se ud, hvis motorvejsbroen bliver færdigbygget. Foto: www.b50neu.de.

Håb om at stoppe motorvejsbro
Vi har tidligere fortalt om den firsporede motorvej og motorvejsbro, som den tyske regering vil opføre i det berømte vindistrikt Mosel. Den kommer til at strække sig gennem Mittelmosel, et område, der fremstiller nogle af verdens bedste Riesling-vine.
Vinproducenter og vinelskere fra hele verden har kæmpet for at forhindre byggeriet. Men alle protester er blevet overhørt, og sidste år gik gravemaskinerne i gang.
Men nu vejrer modstanderne mod motorvejsbroen morgenluft. Det tyske parti Die Grünen, som i høj grad er imod byggeriet, har haft kolossal succes under det nyligt afholdte delstatsvalg. Partiet gik frem i delstater, hvor Angela Merkels parti har siddet på magten i årevis. Og i delstaten Rhineland-Pfalz, hvor Mosel ligger, fik Die Grünen 15,4% af stemmerne.

Et urentabelt byggeri
For første gang har Die Grünen nu magt til at nedlægge veto i Bundesrat (overhuset), og partiet vil uden tvivl få stor indflydelse på diverse beslutninger på regeringsplan.
Nu håber vinproducenterne i Mosel, at partiet også vil være i stand til at få gravemaskinerne til at vende om.
Diverse beregninger har ifølge Decanter vist, at motorvejs-projektet slet ikke er rentabelt – noget, som Die Grünen sikkert har tænkt sig at slå på.


Til_37/09





< Nitten fornemme bourgogner til en samlet pris af 14.700 kr. - og så var der endda flere flasker af hver.



Victor Pepin under smagningen af de nitten bourgogner.

Spændende Bourgogne-smagning
Man plejer at sige, at en god årgang for de røde vine er en mindre god årgang for de hvide. Det skyldes, at de blå druer får en masse sol og udvikler sig fint, mens de grønne druer samtidig får for lidt syre.
Dette passer imidlertid ikke for den gode årgang 2009, som det gamle Bourgogne-vinhus Bouchard Père & Fils præsenterede for nylig hos firmaets danske importør Erik Sørensen Vin.
Det var en meget spændende smagning, der blev ledet af Bouchards eksportchef, Victor Pepin, og vinskribenter og sommelierer var mødt talrigt op.
I alt kom vi igennem 19 vine til priser mellem 109,95 og 3999,95 kr. (rart at vide, at man sparer 5 ører på vinen til 4000 kr.).

Kan man smage mere end 600 kr.?
Vinene var enestående, og flere af dem var, trods kun to år gamle, meget imødekommende – selv om de uden tvivl vil udvikle sig til noget endnu mere spændende, når de får lov til at ligge nogle år.
De helt store grand cru-vine som Echezeaux, Corton Charlemagne og Montrachet vil endog kunne ligge i flere årtier.
Naturligvis er det en oplevelse at smage elegante vine til mellem 700 og 4000 kr. Nogle af dem fremstilles kun i 1000 eller 2000 eksemplarer, og det er klart, at en meget stor del af de høje priser betaler man for sjældenheden.
Faktisk er det spørgsmålet, om man overhovedet kan smage vin for mere end de første 5-600 kr.

Vinen fra Jesusbarnets mark
Efter vores mening er de superdyre bourgogner mest af akademisk interesse, og derfor koncentrerede vi os under smagningen om at skrive smagenotater om ni vine under cirka 600 kr. Disse notater med tilhørende stjerner kommer længere nede i denne uges smageliste.
Men vi må lige fortælle historien om Bouchards fortræffelige vin fra Vigne de l’Enfant Jesus – vinen fra Jesusbarnets Mark – en mark i appellationen Beaune Grèves 1. Cru (pris: 729,95 kr.).
Historien bag vinmarken går tilbage til 1600-tallets lokale karmeliter-nonner. En af nonnerne, Marguerite du Saint-Sacrement, bad for, at den franske konge, Ludvig d. 13., og hans hustru, Anna af Østrig, skulle få en søn. Da nonnen på et tidspunkt erklærede, at nu var der et drengebarn på vej, gik der nøjagtigt ni måneder, før den vordende Ludvig d. 14., Solkongen, blev født.
Nonnen blev berømt, og for at mindes underet, der førte til fødslen, blev der skabt en træfigur af Jesusbarnet, som blev placeret i et nyopført kapel. Derudover fik nonnerne doneret den nu så berømte vinmark i Les Grèves.
I 1791 i kølvandet på den franske revolution købte Bouchard marken, og siden da har etiketterne båret en tegning af træfiguren.




.




Det går alvorligt for sig, når de mange Chardonnay-vine skal bedømmes. De 300 dommere er placeret ved hver sit lille bord - ligesom til en eksamen i gymnasiet. Det giver mere ro til arbejdet. Foto: www.chardonnay-du-monde.com.

Verdens bedste Chardonnay-vine
For nylig afsluttedes 18. udgave af den årlige konkurrence Chardonnay du Monde, hvor 300 internationale vindommere lugter og smager sig til verdens bedste hvidvine på Chardonnay-druen.
Rammerne var Château des Ravatys i Bourgogne, og de i alt 914 vine kom fra 38 forskellige lande.
Dommerne er nøje udvalgt, og nye dommer-emner skal først gennem en række prøver – blandt andet en, hvor de skal bevise deres evne til at identificere de forskellige aromaer i Chardonnay-vin.
Selve konkurrencen varer fire dag, og i år blev der uddelt medaljer til 305 vine. 53 af medaljerne var af guld, 187 af sølv, mens 65 vine fik bronze.

Flest medaljer til Frankrig
Frankrig satte sig på de fleste af medaljerne og på hele 40 af guldmedaljerne. Resten af guldet blev fordelt mellem Australien, Østrig, Bulgarien, Canada, Spanien, Italien, Tjekkiet, Schweiz, USA og Libanon. Og her snuppede Schweizerne hele fire af medaljerne.
Ud over medaljeregnen udføres der en top-ti liste over de allerbedste vine (der selvfølgelig alle har fået guld). Vi bringer listen nedenfor og hører meget gerne, om nogle af vinene forhandles i Danmark. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk.

Top-ti listen over de bedste vine
* Vin de Pays d’Oc, Terradria Collection, Georges Dubœuf, Frankrig 2007
* Valais AOC, Fin Bec Chardonnay, Cave Fin Bec, Schweiz 2008
* Chardonnay, Vyber z Hroznu, Vinarstvi Josef Valihrach, Tjekkiet 2006
* Chardonnay, Grubthal, Weingut Muster. Gamlitz, Østrig 2007
* Red Rooster, Chardonnay, Red Rooster Winery, Canada 2009
* Champagne, Blanc de Blancs Brut, Earl Alain Couvreur, Frankrig
* Champagne, Spécial Club, Champagne Vazart-Coquart, Frankrig 2005
* Vin de Pays d’Oc, Mas du Novi, Saint Jean de Noviciat, Frankrig 2009
* Valais AOC, Chardonnay - Elevé en Barrique Les Coteaux de Sierre, Cave Clos des Cypres, Schweiz 2009
* Château Ksara, Chardonnay - Cuvée du Pape, Libanon 2010



Vinslot åbner vinlagre i Kina
Kineserne er vilde med Sauternes-vin. I 2010 steg salget i Kina af den søde franske vin med mere end 50% i forhold til året før.
Netop derfor har et af de gode vinslotte i Sauternes, Château Guiraud, besluttet sig for at åbne to vinlagre i henholdsvis Hong Kong og den kinesiske industriby Shenzen.
Fra lagrene vil kinesiske vinhandlere og distributører hurtigt kunne få fat i de søde flasker. Og, hvad der er endnu vigtigere, så kan man være sikker på, at der er tale om den ægte vare. Svindelen med søde franske og tyske vine er stigende på kinesisk jord.
Hidtil har de kinesiske myndigheder forbudt importen af Sauternes. Årsagen var, at den søde Bordeauxvin indeholder mere end 250 mg svovl pr. liter, hvilket overskrider den grænse, kineserne har sat for alle vines vedkommende.
Sidste år valgte myndighederne så at lægger reglerne på hylden.


34/09



20 postkort fra Veneto
VinAvisens Anker var i februar en tur rundt i den italienske region Veneto. Det kom der i alt 20 postkort ud af, og dem bringer vi i disse uger. De første syv bragte vi i uge 13 og uge 14. Her kommer de næste tre, der handler om to interessante vinmagere.



.......
Giuseppe Vizzotto viser stolt vineriet, som han selv har bygget og udstyret med raffineret elektronik.

8. postkort fra Veneto i Italien
Drømmen om at være vinbonde
I Italien har vi flere gange mødt velhavende industrimænd, der har haft drømmen om at blive vinbønder – og har ladet drømmen gå i opfyldelse. De har sat sig ind i sagerne; de har hyret en dygtig vinmager og en begavet arkitekt og brugt en masse penge på at lave vine i topkvalitet.
Giuseppe Vizzotto på vingården Villa Almè i Manzué er en af dem. Sine penge har han tjent på at fabrikere udstyr til elektronisk temperaturkontrol, og hans tekniske indsigt afspejler sig i det perfekt indrettede vineri – og i hans glimrende vine på druerne Prosecco og Raboso samt på to af professor Monzonis krydsninger (se postkort nr. 4).
Villa Almè er i øvrigt også en agriturismo, hvor turister kan leje værelser, og de værelser, vi så, er overdådigt udstyret. (Mere om italiensk agriturismo kan læses i en anden af VinAvisens postkortserier).
Giuseppe Vizzotto eksporterer en stor del af sine vine til Kina. – Men kineserne vil ikke have hvidvine, siger han. – I den buddhistiske religion og kultur forbinder man farven hvid med død og sorg.



.......
Sandro Tasoniero fremviser sine store, helt nye tanke i rustfrit stål. De ses også på denne uges STORE billede.

9. postkort fra Veneto i Italien
Dette er mit hjerte
Sandro Tasoniero er endnu en af disse velhavere, der har opfyldt drømmen om at blive vinbonde. Han tjener gode penge i tekstilindustrien, hvor han laver stoffer bl.a. til Giorgio Armani, og i 2002 startede han sammen med familien Ferraretto sit vineri, som han gav sit eget og sin fars navn, Sandro de Bruno – Sandro, søn af Bruno. Vingården ligger i Soave-distriktet i 600 meters højde.
– Denne vingård er mit hjerte, siger han, – min store interesse.
Alt er nyt – strålende blanke ståltanke og en kælder med store egetræsfade, botti. Og naturligvis en masse flasker med herlige vine. Han har endnu ikke nogen dansk importør.







.......
Sandro Tasoniero måler trykket i en af sine flasker med spumante. Vinen er lavet efter champagne-metoden, der på italiensk kaldes metodo classico.

10. postkort fra Veneto i Italien
En hårdhudet drue
Vingården Sandro de Bruno laver nogle fornemme hvidvine på den gamle Veneto-drue Durello – eller Durella, som den også kaldes. Det er druen, der lagde most til "Julies vin", som Romeo og Julie drak.
Druello har et hårdt, læderagtigt skind, hvilket måske er årsagen til dens navn. På italiensk betyder duro hård eller hårdhudet.
Sandro Tasoniero bruger blandt andet Durello til en hvidvin under appellationen Monte Lessini DOC, et lille område på de høje bjerge mellem provinserne Verona og Vicenza, hvor jorden er af vulkansk oprindelse.
– Kan I lugte flinten? spurgte Sandro, da vi stak glasset under næsen. – Det er den vulkanske basalt.
Og så greb han to sten og gned dem mod hinanden, så vulkanen slog gnister, og vi fik den samme duft i næsen.
Durello er også med sin gode syre fortræffelig til den mousserende spumante, hvoraf Sandro de Bruno har en lille produktion.


Stor festival i Hillerød
Lørdag den 16. april kl. 11-16.30 inviterer 25 udstillere til den anden udgave af Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival. Festivalen, der afholdes i Støberihallen i Hillerød, er et mekka for enhver, som holder af god vin og delikatesser. Udover 320 forskellige vine byder arrangementet også på smagsprøver på øl, oste, chokolader, trøffel- og olivenolie, lakrids, nødder, gourmetsalt, stenbiderrogn, tigerrejer, kaffe og meget, meget mere. Under festivalen, der åbnes af Hillerøds borgmester Kirsten Jensen, skal publikum desuden kåre den bedste hvid- og rødvin.
Årets smagekatalog kan fra den 9. april downloades fra festivalens hjemmeside. Entrebilletterne koster 200 kr. og købes via www.BilletNet.dk. Yderligere information fås hos arrangøren, Lars Møller, The Wine Company, på tlf.: 21 40 44 81 eller pr. e-mail: lars@thewinecompany.dk.


>33/09





Der lugtes, smages og skrives notater under den årlige primeur-smagning i Bordeaux. Billedet er fra en lille film om begivenheden på Vimeo.

Ingen priser, ingen anmeldelser
I sidste uge fortalte vi om den førende franske vinskribent Michel Bettane, der er gået på barrikaderne i Bordeaux. Han er træt af, at en gruppe udvalgte vinskribenter hvert år smager den nye Bordeaux-årgang hos vinslottene før alle andre, og at en del af dem offentliggør deres anmeldelser og point, før den store officielle primeur-smagning.
Bettane er ikke den eneste, der er harm over denne fremgangsmåde. Også den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson mener, at det bør være slut med den slags tidlige offentliggørelser, og hun går et skridt videre i en artikel på sin hjemmeside.
Her foreslår hun, at vinskribenterne indgår en fælles aftale om helt og holdent at vente med at trykke deres domme over vinene – og måske endog deres smagenotater – indtil vinslottene har sat priser på deres nye årgang.

En brik i et spil
Hvert år venter vinslottene i Bordeaux med at prissætte den nye årgang, indtil vinskribenterne har offentliggjort deres anmeldelser og point. Vender tommelfingrene opad, ryger priserne også i vejret.
Ideen bag Jancis Robinsons forslag er, at hvis vinslottene prissætter vinene uden at kunne skele til anmeldelserne, så vil det blive en langt mere reel pris, som forbrugerne i sidste ende kommer til at betale.
Som hun skriver på sin hjemmeside, så føler hun sig i stigende grad som en brik i et spil, der er skabt til at få forbrugerne til at punge ud med flest muligt penge.
Robinson har forsøgt at få flere andre vinskribenter med på vognen – blandt andet amerikanske Robert Parker.
Umiddelbart lyder det måske som en meget god idé, men der er ifølge Per Karlsson fra BKWine en del hager ved Robinsons forslag. Hans synspunkter kan læses i sin helhed ved at klikke her.
Som det er kutyme i Bordeaux, frigives vinen fra slottene i partier (tranches, "skiver"), så man kan ikke være sikker på, at prisen på den første tranche gælder for de kommende partier. Den kan sagtens sættes op.
Hvis man kun venter, til slottene har sat første parti til salg, vil der således ikke være nogen mening i det, mener han.

En forkert reaktion
Det, som Per Karlsson har mest imod ved Robinsons forslag, er den kollektive aftale mellem skribenterne om at vente med at publicere smagenotater og point. Det er en forkert måde at reagere på og imod publicistprincipper, åbenhed og information. Hvis man ikke kan lide hele primeur-cirkusset, er den eneste rigtige løsning at lade være med at deltage i det eller undlade at anmelde vinene, mener Karlsson.
Han tvivler i øvrigt på, hvor stor indflydelse vinskribenternes primeur-anmeldelser egentlig har på priserne på Bordeauxvinene. Skribenterne giver jo ofte andre vine lige så høje point, uden at disse vine prismæssigt nærmer sig de kostbare Bordeaux’er.
Endelig – og det er selvfølgelig en helt anden debat – stiller han spørgsmålstegn ved, om primeur-smagningerne overhovedet er relevante. Om man virkelig ud fra disse nyfødte, rå vine kan give en fair og nøjagtig bedømmelse af, hvordan den endelige vin vil blive.


33/09





Gambero Rosso forhandles i hele Skandinavien af Italien Information Service i Århus. Den koster 278 kr. plus evt. forsendelse 60,50 kr.

Den røde reje er kommet
Så er den her igen – den engelske udgave af den italienske vinguide Gambero Rosso: "Italian Wines 2011". Og den røde reje (gambero rosso på italiensk) bliver bare tykkere og tykkere.
Da bogen første gang udkom i 1987, medtog den vine fra 500 producenter, og 1500 vine blev bedømt. I den nye udgave er der næsten fem gange så mange producenter og over tretten gange så mange vine – 2350 producenter og over 20.000 vine.
I 1987 fik 32 vine de eftertragtede "tre bicchieri" – tre glas. I år får 402 vine de tre glas. Så man kan ikke påstå, at redaktionen er blevet procentvis mere gavmild med glassene – og med årene.
 
Også billigere topvine
Selvfølgelig ligger mange af Gambero Rossos tre-glas-vine i den dyre ende. Men der er ikke desto mindre 50 vine, som koster under 15 euro (110 kr.). Bogen bringer en liste over dem og skriver:
– Det er ikke sandt, at man behøver at spendere en formue for at nyde vine af exceptionel kvalitet. I hvert fald ikke i Italien.
Som sædvanlig har redaktionen også kåret årets fire bedste vine:
* Den bedste røde blev Biondi Santis Brunello di Montalcino Riserva 2004.
* Den bedste hvide blev Köfererhofs Sylvaner, Alto Adige 2009.
* Den bedste mousserende blev Le Marchesines Franciacorta Brut Secolo Novo 2005.
* Og den bedste søde blev Fattoria Zerbines Alabana di Romagna Passito 2006.


Tredjevin fra Château Margaux
Bordeauxs fornemme vinslotte har ud over en førstevin – flagskibet – som regel også en andenvin, som fremstilles af de druer, der af en eller anden grund ikke kom med i førstevinen.
Siden 1973 har man hos Château Latour også fremstillet en tredjevin med navnet Pauillac de Latour.
Nu vil Château Margaux også være med på vognen, og vinslottet har derfor bebudet, at det ud over andenvinen Pavillon Rouge fremover også vil sende en tredjevin på markedet.

Ikke solgt som primeur-vin
Den første tredjevin hos Château Margaux vil blive årgang 2009, som snart skal tappes på flasker. Årgangen er så god, at når man har udvalgt vin til andenvinen, vil resten stadig være værdig til at ende som tredjevin. Hidtil er denne endeligt frasorterede vin endt som en almindelig Margaux AOC.
Ifølge Decanter regner vinslottet med, at kvaliteten af årgang 2010 ligeledes vil være god nok til at fremstille en tredjevin.
Den nye vin vil ikke – som flagskibet og andenvinen – blive solgt en primeur – det er den ikke fin nok til.








De to Bi-Centenaire Belle Epoque-flasker leveres i fornem emballage, kreeret af den amerikanske kunstner Daniel Arsham. Kunstneren har ladet sig inspirere af den hvide kalk, som kendetegner undergrunden i Champagne, og som lyser op i vinmarkerne.

Gem flasken i 100 år
Champagnehuset Perrier-Jouët, der ejes af det franske firma Pernod Ricard, kunne for nylig fejre sin 200 års fødselsdag. Og det gik ikke stille for sig.
Festlighederne foregik i Ecole des Beaux Arts i Paris, og "pinger" fra ind og udland flokkedes for at hylde det berømte champagnehus.
Gæsterne fik serveret en menu lig den fra husets 100-års fødselsdag i 1911.
Perrier-Jouët benyttede også lejligheden til at afsløre champagne-projektet Bi-Centenaire. Det går ud på, at man for et beløb svarende til 53.000 kr. kan købe to magnumflasker af champagnehusets berømte Belle Epoque årgang 1998. Den ene af disse flasker kan nydes nu, mens den anden sover Tornerose-søvn i Perrier-Jouët’s kælder i de næste 100 år. Så kan en af køberens efterkommere skænke den i glasset – og måske skåle på husets 300-års fødselsdag.
Det er dog lidt ærgerligt, at man ikke selv kan være med, når proppen åbnes på flaske nummer to …

Anemoner i art nouveau-stil
Bi-Centenaire champagnerne er ligesom alle Belle Epoque-champagnerne fra Perrier-Jouët dekoreret med slyngende anemoner. Motivet blev skabt i 1902 af kunstneren Emile Gallé, en af tidens førende repræsentanter for art nouveau-stilen.
Art nouveau (ny kunst) blev kendt for sine slyngende og snoede former inspireret af naturen.
Emile Gallés anemoner kom ikke på flaskerne lige med det samme. I mange år lå det originale design gemt og glemt i en skuffe. Først i 1969 lod vinhuset Perrier-Jouët det pryde husets prestige-champagne og kaldte vinen Belle Epoque efter "den smukke tidsalder", de let frivole 1890’ere, hvor cancan-pigerne gav den hele benet i Moulin Rouge.
Det var dengang, maleren Toulouse-Lautrec lod sig inspirere af Perrier-Jouëts champagne – og skuespillerinden Sarah Bernhardt tog bad i den.



Chokoladevin hitter i USA
I uge 3 fortalte vi om vinen Cocoa di Vine, som er en blanding af vin på druerne Moscato, Torrontes og Pedro Ximenez samt chokolade på sydamerikanske kakaobønner.
Denne samt flere andre chokoladevine er blevet et sandt hit i USA. Og flere amerikanske vinproducenter følger nu trop med deres egne hjemmelavede udgaver. De sælger vinen som dessertvin og har ikke mindst haft stor succes med salget på Valentinsdag i februar.
Chokoladevin er ikke bare én og samme surdej. Nogle er rødbrune med en rig, mørk chokoladesmag og et strejf af noget portvinsagtigt, mens andre mere minder om en chokolade milkshake for voksne.
Ifølge Los Angeles Times rammer chokoladevin plet netop hos amerikanerne, der er særligt glade for frugtrige vine med en vis sødme.

En gammel opfindelse
Chokoladevin er slet ikke en ny opfindelse, men har rødder tilbage til 1600-tallet, hvor den blev nydt af trendy briter.
Dengang var chokolade en nyhed i Europa, og man eksperimenterede med den på alle mulige måder – blandt andet ved at piske chokolade og sukker i Bordeauxvin eller portvin. Denne chokoladevin blev af samtidige læger anset for at være et glimrende elskovsmiddel.





..................................




En hær fra whiskyflasker fra destilleriet Bruichladdich på Islay.

Gode tider for skotsk whisky
Det er gyldne tider for Skotlands gyldne nationaldrik, whisky. I de sidste seks år er eksporten steget støt, og i dag er den hele 60% højere i værdi end i år 2000.
Alene sidste år blev der ifølge The Scotch Whisky Association (SWA) eksporteret whisky for 3,45 milliarder pund (cirka 29,3 mia. kr.), hvilket var en stigning på 10% i forhold til 2009. Det svarer til, at der hvert sekund i 2010 blev solgt whisky i eksportlandene for 109 pund (cirka 1000 kr.).
USA er stadig det største aftagerland med en import af whisky sidste år på 499 millioner pund (cirka 4,2 mia. kr.) – en stigning på 19%.

Stadig bedre whiskymærker
Eksporten til Europa gik hverken op eller ned – dog faldt den til Grækenland og Spanien. Til gengæld importerede russerne skotsk whisky for hele 61% mere end i 2009, hvilket beløb sig til 31 mio. pund (cirka 262 mio. kr.), mens Sydafrika aftog for 169 mio. pund (1,4 mia. kr.) – en stigning på 56%. Eksporten til en række afrikanske og asiatiske lande steg ligeledes.
Når det gælder volumen, faldt eksporten af skotsk whisky i 2010, hvilket tyder på, at forbrugerne i aftagerlandene går efter stadig dyrere whiskymærker.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder fra branchen i denne uge.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne i alfabetisk orden efter efternavn på fire sider: Fra A til G, fra H til K, fra L til R og fra S til Å. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Claus Eegholm (f. 1957) kommer fra et advokathjem i Herning, hvor der ofte var vin på bordet, men det lå ikke i kortene, at han skulle have en fremtid inden for vin.
    Efter at have stået vagt for dronningen i Livgarden og læst HA og cand. merc. i Århus trådte han sin karrieres første skridt hos Fona samt i et reklamebureau, hvor han bestod International Advertising Associations højeste eksamen inden for reklame.
    Derefter kaldte vinens verden: I 1987 manglede Taster Wine en marketingchef, som vidste en masse om markedsføring, men ikke nødvendigvis så meget om vin. Og det var lige Claus Eegholm.
    Først arbejdede han med relancering af Skjold Burne-kæden, der trods konkurrencen i dag er Danmarks største og ældste kæde af vinhandlere. Siden hen med opbygningen af Oskar Davidsen & Co. – en selvstændig hotel- og restaurant-division med eget sortiment, sælgere og markedsføring. Sideløbende hermed er markedsføringen af det store vin- og spiritussortimentet i Taster Wine blevet udbygget, såvel de heraftappede som de indførte varer.
    I 2007 blev Claus Eegholm direktør i Excellent Wine Midtjylland, som var én ud af tre selvstændige firmaafdelinger. Midtjylland-afdelingen blev gazelle virksomhed året efter, og måtte bl.a. derfor flytte til nye og større lokaler i 2009. I 2011 blev de to sjællandske afdelinger fusioneret ind i Excellent Wine Midtjylland – som nu er én stor landsdækkende enhed med navnet Excellent Wine.
    Med et varieret og konkurrencedygtigt sortiment fokuserer Excellent Wine på at være full-service vin- og spiritusleverandør til hotel- og restaurationsbranchen. Dog tilbydes sideløbende et særligt sortiment til detailhandelen.
    Claus Eegholm kom til vinen uden at kende ret meget til den. I dag er han i høj grad vinmand. Han holder foredrag og vinsmagninger og guider på vinrejser overalt i verden, hvor der dyrkes vin eller produceres spiritus.
    Han er gift med Bente Søndergaard Nielsen og har drengene Frederic og Andreas fra et tidligere ægteskab.
    Adresse: Excellent Wine, Industriparken 16, Lind, 7400 Herning, tlf.: 97 12 57 77, fax: 97 22 57 50, e-mail: ce@excellentwine.dk , www.excellentwine.dk.




.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

. ..... . .....
...............................
    .....................
    115 Alt er nyt med strålende blanke ståltanke i vinhuset Sandro de Bruno i det italienske Veneto (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
    ...............







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Steinmorgen, Erbach, Weingut Jakob Jung, Riesling, Rheingau, Tyskland, 2009
99,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Tør, men alligevel med en lille sødme - stor frugtfylde og friskhed - en hvidvin, der fylder munden med velbehag. Og så har flasken skruelåg.


La Vignée, Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2009
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
En glimrende hvidvin, som man nyder med største fornøjelse. Den har en flot og ren Chardonnay-duft og en kraftig, afrundet smag med fint krydderi og diskrete fadtoner.


Les Clous, Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Meursault, Frankrig, 2009
299,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget dejlig hvidvin med et klart og friskt billede af den gode drue. Den har mange facetter, fin mineralitet og diskrete fadtoner.


Clos Saint Landry, Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009
349,95 kr., Erik Sørensen Vin
Harmonisk og flot hvidvin med en lidt cremet smag og integrerede fadtoner. Kan drikkes nu, men det vil nu være synd. Gem den gerne fem-ti år.


Perrières, Bouchard Père & Fils, Chardonnay, Meursault 1. Cru, Frankrig, 2009
629,95 kr., Erik Sørensen Vin
Fantastisk hvidvin, der vil udvikle sig til noget stort og dejligt. Den har en rig aroma og en fyldig smag med frugt og mineralitet. Af denne vin laves der kun 2000 flasker om året.


Terza, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2009
43 kr., Red & White
Til prisen en udmærket hvidvin med en vis fedme, krydderi og behersket syre. Vinen er lavet på Chardonnay og Viognier. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Pasas, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2008
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 15): 33,33 kr. ved 3 flasker, Kvickly
Dette er en hverdags-vin, som mange vil kunne lide. Den er blød og lækker og meget imødekommende. Og tilbudsprisen er unægtelig også lækker.


Cono Sur, Colchagua Valley, Chile, 2009
63,95 kr., pris i uge 15 (denne uge). 42 kr. flasken ved 3 flasker, SuperBest
En typisk Cabernet-duft med masser af modne solbær præger denne rødvin. Smagen er varm og imødekommende med noter af blåbær og ren lakrids. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Puerta de Alcalá Reserva, Vinos Jeromín, Tempranillo, Madrid, Spanien, 2006
65,50 kr., pris ved 12 flasker, SpanskeVine
En "varm" rødvin, der dufter af modne blommer, læder og aromatisk tobak. Smagen er fyldig med god frugt og en fin syre, der gør vinen meget velegnet til mad - gerne en let krydret kødret.


Tintara, Horsehshoe Row, Shiraz, South Australia, Australien, 2006
88 kr., på tilbud i denne uge (uge 15): 50 kr., Kvickly
Fyldig og frugtagtig rødvin, meget harmonisk og med med mange facetter - tobak, læder ... Flasken har skruelåg.


Ochoa, Crianza, Tempranillo, Navarra, Spanien, 2007
99 kr., pris ved 12 flasker: 79 kr., Vinoble
Det er efterhånden sjældent, vi smager rødvine fra Navarra, men her er en virkelig god flaske. Den har fyldig frugt, er blød og i fin balance.


Geoff Merrill, McLaren Vale, Australien, 2006
109 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin med fyldig, saftig frugt, harmonisk og lækker. Flasken har skruelåg.


La Vignée, Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
En dejlig rødvin, frisk, i fin balance og med en ren Pinot-karakter. Dertil en lang eftesmag.


Altivo Barrel Selection, Finca Eugenio Bustos, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2008
111 kr., X Wine
Superdejlig rødvin med sveskeblomme i duft og smag. Samtidig har vinen et forfriskende strejf af anis, som især præger den lange eftersmag.


Thomas Hyland, Penfolds, Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 2009
129,95 kr., H.J.Hansen Vin
En hel kryddeributik. En stor og flot rødvin med fyldig, afrundet frugt og mange facetter, chokolade, eukalyptus. Flasken har skruelåg.


Le Val, Domaine Prunier, Pinot Noir, Bourgogne Auxey-Duresses 1. Cru, Frankrig, 2005
139 kr., Franske Vinhus
Dejlig Bourgogne-rødvin med karakteristisk Pinot-smag - og til en rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Beaune du Châtreau Rouge 1. Cru, Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2009
229,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne rødvin er en blanding af vinene fra cirka femten 1. cru-marker, og den giver et godt billede af, hvordan en god 1.cru Bourgogne kan smage. Den har en kraftig duft og en tør smag med god struktur og mineralske toner.


Les Laviers, Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Savigny-Les-Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009
279,95 kr., Erik Sørensen Vin
En ung og ret tør rødvin, der imidlertid vil udvikle sig, når den har ligget et par år - fx til mellem 2012 og 2018.


Teurons, Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Beaune 1. Cru, Frankrig, 2009
329,95 kr., Erik Sørensen Vin
Stor og lækker rødvin med en kraftig, krydret duft og en kompleks smag med rig frugt og toner af chokolade og blød lakrids. Lad den ligge til 2013-2020.


Caillerets Ancienne Cuvée Carnot, Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Volnay 1. Cru, Frankrig, 2009
529,95 kr., Erik Sørensen Vin
En fintduftende rødvin med en fyldig og saftig smag med bløde tanniner. Lad den ligge endnu fem-seks år.


Château de Pennautier, Cabardès, Frankrig, 2007
65 kr., Wine.dk
En mild, venlig og uhøjtidelig rødvin, der dufter af friske grønne blade og har en middelfyldig smag af modne solbær. Man støder endnu ikke på så mange franske rødvine med skruelåg, men dette er en af dem.


Miali, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2008
75 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Propperiet
Saftig rødvin unden større vingefang og med en markant syre.


Catena, Bodega Catena Zapata, Malbec, Mendoza, Argentina, 2008
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt tam marmelade-rødvin uden det helt store vingefang.


Feudo Principi di Butera, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2008
80 kr., Steiniche Wine
Saftig og tætpakket rødvin med toner af kirsebær og et lille krydret bid, der er godt til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.

Sød vin


La Celia, Late Harvest, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 2008
89,75 kr., pris for 50 cl flaske, Skjold Burne
Dejlig dessertvin med en frisk, blød frugtsmag - lidt i retning af modne æbler og citrus. Men også med tilpas syre til at afbalancere sødmen.


Domaine du Trapadis, Vin Doux Naturel Rasteau, Frankrig, 2009
115 kr., pris for 50 cl flaske, The Wine Company
Elegant sød rødvin, let og lækker med mange facetter - figner, rosiner, dadler, mandler, nødder, chokolade og tilpas syre til at afbalancere alt det søde.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.