Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20. 2011



Nyheder i uge 20, 2011

Læs uge 19.......Læs uge 18.......Læs uge 17






Rødvin styrker knoglerne
- Drik din mælk, så får du stærke knogler, lyder et godt gammelt børneråd. Mens mælk styrker knoglerne, så kan rødvin (til voksne) hjælpe med at bevare dem stærke – i hvert fald, når det gælder mænd. Det viser en ny undersøgelse fra Menzies Research Institute i Australien.
Forskerne kortlagde drikkevanerne hos 900 mænd og kvinder mellem 50 og 80 år, der alle havde et moderat forbrug af enten rødvin, øl eller stærkere spiritus. Der blev ligeledes taget røntgenbilleder af forsøgspersonerne ved undersøgelsens start og igen to år senere.
Med alderen formindskes knogletætheden, hvorved risikoen for at udvikle knogleskørhed øges.
Undersøgelsen viste, at de mænd, der dagligt drak rødvin, havde en mindre forringelse af knogletætheden end de mænd, der drak anden alkohol. Hos kvinderne var der ingen effekt at spore.
.



Beskæring af vinmarker i det tidlige forår. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI)....

Hård frost skader tysk høst
I 2010 havde Tyskland den mindste druehøst i de sidste 25 år – hvilket pressede vinpriserne et godt stykke i vejret. Så i år håber vinproducenterne på en rigtig stor høst. Men håbet svinder i øjeblikket, efter at en række tyske vinområder er blevet ramt af nattefrost med hele 5 minusgrader.
Nattefrost i begyndelsen af maj er ikke usædvanligt i Tyskland, men det er mange år siden, man har haft så lave temperaturer. Og det er gået hårdt ud over de nye skud på vinstokkene – dem, der til efteråret skulle bugne af fuldmodne drueklaser.
Det er blandt andet vindistrikterne Pfalz, Rheinhessen, Franken og Württemberg, der er blevet ramt af frosten, og ifølge Deutsches Weininsitut (DWI) er det gået værst ud over Franken, hvor mange vinproducenter står til at miste fra halvdelen til hele 90% af deres kommende druehøst.
Vinstokke med tidligt modnende druer som fx Spätburgunder (tysk for Pinot Noir), er hårdest ramt med udbredte frostskader på de unge skud.

..
Chapoutier vil lave britisk vin
Vi har tidligere skrevet om, hvordan nogle af de førende champagnehuse har været på udkig efter vinmarksjord i Storbritannien. Den kalkrige jord i den sydlige del af landet minder en hel del om den i Champagne, og er da også grobund for mange glimrende britiske mousserende vine.
Men nu har også den kendte franske vinproducent, Michel Chapoutier, der har sit vinhus i Hermitage i Rhône, meldt ud, at også han er på jagt efter god britisk vinmarksjord. Han mener ifølge Decanter, at britisk vin går en stor fremtid i møde. Dog er han ikke interesseret i at anlægge vinmarker i Kent eller Sussex i det sydøstlige England, hvor de mange boblevine og hovedparten af al anden britisk vin fremstilles. Hvilke områder, han har kig på, vil han endnu ikke røbe.
Når det gælder druer, er Chapoutier også på jagt efter den helt rigtige hvidvinsdrue til britisk jord. Han mener, at druen Chasselas – Schweiz’ mest udbredte drue – måske er svaret. ...




Firmaet Fly-n-sense udvikler forskellige droner til forskellige arbejdsopgaver. Her er en af dem, den 35 cm lange og brede Scancopter CB350.

Drone på arbejde i vinmarken
En række af denne verdens store vinproducenter tager med mellemrum satellitbilleder og infrarøde fotografier af deres vinmarker. Billederne er med til at bestemme, hvornår druerne i de enkelte parceller er høstmodne, hvornår det er tid til at beskære vinstokkene osv.
Nu har det aeronautiske firma Fly-n-sense i Bordeaux udviklet en helikopter drone – en ganske lille fuldautomatisk helikopter – der går endnu mere nøjagtigt til værks.
Scancopter 450, som dronen er døbt, kan flyve med kun 1 cm’s afstand over jorden, men kan også bevæge sig op i en højde af 260 m. Dronen flyver med en hastighed på op til 70 km i timen, og stopper kun de steder i vinmarken, hvor den er programmeret til at tage billeder eller foretage målinger.

Kameraer med hver sin mission
Helikopteren kan udstyres med en række forskellige kameraer, der gør den i stand til at undersøge druernes modningsstadie, vandingssituationen, og hvor godt en bestemt behandling mod fx et insektangreb virker.
I øjeblikket er Fly-n-sense ved at udvikle endnu et kamera, der vil kunne identificere en række forskellige vinmarkssygdomme.
Foreløbig har man afprøvet Scancopter 450 i vinmarkerne hos Château Luchey-Halde i Pessac-Léognan, og man vil sommeren over fortsætte forsøgene i andre marker i Saint Émilion.
Prisen for den lille helikopter er 15.000 euro (cirka 112.000 kr.). Dertil kommer alt det løse – de mange forskellige kameraer.








Hver sin lille spyttespand er at foretrække, men et stort ølglas kan såmænd også bruges.

Hvordan gik smagningerne?
Sommeren er ved at være over os, og vinsmagningerne rundt omkring er sat på vågeblus.
I den forløbne sæson har vi deltaget i mange smagninger, ofte i selskab med indrejsende vinmagere eller slotsejere. Og hvordan er det så gået?
Generelt er disse smagninger forløbet meget professionelt, og vi har smagt mange dejlige vine. Går man tilbage i de sidste måneders VinAviser, har der kun været få uger, hvor vi ikke har bragt en reportage fra en smagning.
Men vi har også deltaget i smagninger, hvor vi i vores stille sind har tænkt: Hvorfor Søren har de ikke læst VinAvisens særlige side om, hvordan man afholder en vinsmagning?
 
Vinsmagning med mad i munden
Vin er fortrinsvis skabt til at blive drukket til mad, og det er naturligvis helt i orden at gøre dette under en winemakers dinner.
Men hvis man afholder en mere seriøs smagning, er det altså ikke nogen god idé at stikke mad i munden på smagerne, mens de smager. Især ikke, hvis de skal sidde og skrive smagenotater og tildele vinene stjerner, glas eller point.
Vi har prøvet det et par gange, og det er ikke spor sjovt. Man kan ikke koncentrere sig om vinene, og det er svært at få plads til pen og papir oven på sovs og kartofler.
Derimod er det meget velkomment, hvis man efter en smagning byder på en bid brød, så man afslappet kan sludre med den tilstedeværende vinmager – og gensmage vinene sammen med mad.
 
Hver sin spyttespand
Som sagt har vi været til mange meget professionelt arrangerede smagninger i sæsonens løb, men vi har også været til smagninger, hvor man fx helt har glemt at stille spyttekummer frem på bordet – måske fordi der ikke var plads til dem for en masse glas og levende lys.
Vi har også oplevet at være seks deltagere om én champagnekøler til at spytte i. Og det ER altså svært hele tiden at skulle løfte sådan en halvfuld spand op over skoven af glas for at kunne spytte. En dag ender det galt!
Det bedste er, at hver deltager har sin egen lille spyttespand. Men et stort ølglas kan såmænd også gøre det.
 
Et ordentligt smageskema
Til en god smagning hører et smageskema med en række rubrikker til at skrive kommentarer i.
Ude til venstre er der en liste over vinene, og her er det altså ikke nok – som vi har oplevet – at man bare skriver navnet på den enkelte vin. Man bør også anføre producent, druesort, appellation, årgang og pris, så smagerne har alle relevante oplysninger.
Og så skal vinene naturligvis være anført i den rækkefølge, hvori de skal smages; ellers bliver der meget hurtigt vild forvirring.
Vi ved godt, at nogle tilrejsende vinmagere pludselig finder ud af, at de meget hellere vil have vinene smagt i en anden rækkefølge end den, som de allerede har godkendt. Men her må man have så meget hår på brystet, at man siger: – Nej, gamle ven, den går ikke. Smageskemaet er trykt, og vi smager vinene i den nævnte rækkefølge.


33/09






Denne etiket stammer fra en af de californiske udgaver af Chandon - den mousserende vin, som nu også vil blive fremstillet i Kina.

Champagnehus med vokseværk
Der er, efter et par års nedgang på grund af den verdensomspændende økonomiske krise, igen godt gang i salget af champagne.
Det har Moët et Chandon, der ejes af den franske luksuskoncern LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton), også kunnet mærke. Champagnehuset har derfor pustet nyt liv i et storstilet byggeprojekt, som blev lagt på hylden i nedgangsårene.
Det drejer sig ifølge Just Drinks om en bygning på 6000 kvadratmeter med 137 ståltanke, der til sammen kan rumme 100.000 hektoliter vin.
Bygningen, der vil øge Moët et Chandon’s lagerkapacitet med 20%, vil, hvis alt går vel, være færdig i slutningen af 2011 og dermed parat til at modtage druehøsten i 2012.

Planter vinmarker i Kina
Og der er flere nyheder fra Moët et Chandon. I både Californien og Argentina har champagnehuset anlagt vinmarker og opført vinerier, hvor det fremstiller en række mousserende topvine med navnet Chandon.
Nu har Moët et Chandon bebudet, at det vil søsætte et lignende projekt i Ningxia Hui i det nordvestlige Kina.
De første vinstokke vil blive plantet om føje tid, og der vil i alt blive anlagt 66 hektar marker – samt et vineri, hvor den kinesiske udgave af Chandon skal fremstilles.
Vinen vil udelukkende blive solgt på det store og stadig mere vininteresserede kinesiske marked.



Kun for kvinder
I dommerpanelerne i de internationale vinkonkurrencer er der som regel langt mellem kvinderne.
Men det er der ikke, når foreningen Femmes et vins du monde afholder sin årlige vinkonkurrence. Her består jurymedlemmerne udelukkende af kvinder fra alverdens lande.
Den femte udgave af konkurrencen er netop blevet afholdt i Monte Carlo, og her blev hele 300 vine smagt og vurderet af de kvindelige vinsmagere, der kom fra i alt 24 forskellige lande.

En græsk vindervin
Smagerne er ønologer, vinproducenter og vinskribenter, men i hvert af de paneler, fagfolkene er inddelt i, er der også en vin-amatør, så også den almindelige kvindelige forbruger er repræsenteret.
Og det er vigtigt, da det faktisk for det meste er kvinder, der står for indkøbet af vin.
En enkelt vin blev ifølge Decanter kåret som den sublime vindervin og blev tildelt topprisen ”Diamond Nova”. Det blev Samos Anthemis Grand Cru 2005 – en sød fortificeret vin fra Grækenland.
To andre vine måtte deles om andenpladsen: rødvinen Jaraman Shiraz, Wakefield Estate 2009 fra Australien og La Rosée de Ramage, Château Ramage la Batisse 2010 fra Bordeaux.








Udsnit af maleriet, der ses nedenfor som ugens STORE billede.

Fem konger til middag
I 2002 deltog VinAvisen i en vinrejse til Cypern og bragte en serie postkort fra turen.
Siden er der sket en hel del på øen i Middelhavet, og vi har derfor revideret teksterne til de otte postkort, der i dag kan læses på en særlig side.
Et af postkortene er illustreret med et udsnit af et maleri, og dette bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
Billedet handler om en middag, som The Vintner’s Company i London inviterede kongerne af England, Skotland, Frankrig, Danmark og Cypern på i 1363.
Kongen af Cypern, Peter af Lusignan, var på rejse i Europa for at skaffe penge til et nyt korstog, og ifølge legenden skænkede han Cyperns berømte søde Commandaria-vin for sine fire kolleger.
Kongen af Danmark må have været Valdemar Atterdag, men han var nu næppe med i London. Derimod mødte han Cyperns konge i Krakow i 1363 og igen på vej til Avignon samme år.
Den dag i dag udbringer Londons vinhandlerlaug en skål med fem cheers til minde om kongerne – og de gør det med Commandaria i glassene.


Lugt af petroleum en fejl
Modne Riesling-vine kan få det, franskmændene kalder goût petrol – petroleums-smag – lidt i retning af smøreolie eller gummi.
Nogle vinproducenter tilstræber petroleums-duften og -smagen; andre betragter den som en fejl og prøver at undgå den. De første finder man især i Alsace, de sidste især i Tyskland.
Nu har en franskmand, Rhônedalens kendte vinmand Michel Chapoutier, fremført tyskernes synspunkt. Under præsentationen hos Decanter af sine nye Alsace-vine sagde han: – Riesling bør aldrig have en lugt af petroleum. Den skyldes simpelt hen en fejl i vinkælderen.
Og han tilføjede, at det er absurd, at man accepterer historiske fejl i vin som en del af vinens karakter.
 
Pres så blidt som muligt
Lugten af petroleum skyldes et stof, hvis navn er lidt af en spiritusprøve: 1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaphthalene, og som vinfolket derfor nøjes med at kalde TDN.
Stoffet opstår ved en såkaldt hydrolyse af carotenoider i vinen, når den har ligget nogle år på flaske.
Ifølge Chapoutier fremkommer stoffet ved en nedbrydning af nettet af årer inde i druerne, og det er derfor vigtigt at presningen, der ofte varer tolv timer, foretages så blidt som muligt, så man undgår denne beskadigelse af årernes netværk.








Thierry Usseglio fra Domaine Pierre Usseglio skænker sin fortræffelige Châteauneuf du Pape i glassene.

Over 400 til jubilæums-festival
Lørdag fejrede The Wine Company sit femten års jubilæum ved en stor vinfestival i Dansk Vincenter i Avedøre, hvor over 400 vinentusiaster var mødt op for at møde en række vinfolk fra Frankrig, Italien, Portugal, Argentina og Australien og for at smage deres vine.
Stor opmærksomhed fik specielt de fire vinmagere fra Châteauneuf du Pape – fra Clos Saint Jean, Domaine Pierre Usseglio og Domaine de Cristia samt ikke mindst Grenache-mesteren himself, Philippe Cambie.
Ved en særlig smagning før festivalen mødte VinAvisen de fire vinmagere fra Rhônedalen og smagte 25 af deres vine. Dem vender vi tilbage til i næste uge.

En helt utrolig flaske
Vinfolket i det spanske distrikt Valencia DO er opfindsomme, når de skal slå på tromme for de lokale vine. De gør det med denne helt utrolige flaske, der vist aldrig har eksisteret i virkeligheden, men er skabt af en dygtig kunstner og en computer.



Mord i Champagne
Ind imellem skrives der kriminalromaner, som foregår i vinens verden. Nu har en svensk champagne-importør Kåre Halldén skrevet Sveriges første vin-krimi – og den foregår selvfølgelig i Champagne.
”Champagneführern”, som krimien hedder, handler om svenske Harald Poppe, der er blevet lokket med på en vinrejse til Champagne. Under et besøg i champagnehuset Cloët-Décleaux, finder Poppe den legendariske kældermester Anselme Guidot døende. Og så tager begivenhederne ellers fart. I forsøget på at finde Guidots mordere følger Poppe sammen med kældermesterens barnebarn, den smukke Isabelle, sporene tilbage til anden verdenskrig, hvor Frankrig var besat af tyskerne.
I bogen, der er en blanding af fiktion og en dramatisering af virkelige begivenheder, møder man blandt andet den tyske vinhandler Otto Klaebisch. Besættelsesmagten uddelegerede ansvaret for de franske vindistrikter, og her fik Klaebisch ansvaret som weinführer i Champagne. Hans opgave bestod blandt andet i at opkøbe champagnen så billigt som muligt og videresælge flaskerne på det internationale marked til tårnhøje priser. Overskuddet gik til det tyske militær.
Bogen vil fra og med slutningen af juni kunne købes via Damm Förlag.








Druehøst i en brasiliansk vinmark..

Brasiliansk vin vinder terræn
Brasilien er kendt for sin fodbold og samba. Og måske vil landet også en dag være kendt for sine vine. Der fremstilles i hvert fald stadig flere flasker vin, og i dag er Brasilien det femte største vinproducerende land på den sydlige halvkugle. Vinmarksarealet er da også vokset markant fra 66.000 hektar for ti år siden til 100.000 hektar i dag.
De brasilianske vine fremstilles især på internationale druer som Chardonnay, Sauvignon Blanc, Syrah, Cabernet Sauvignon og Merlot. Men også lokale druer som Touriga Nacional og Alfrocheiro vil vi komme til at høre mere om.

Velhavende middelklasse
Det stigende antal brasilianske vine skal ifølge www.wownews.se nok finde afsætning – først og fremmest i hjemlandet. Den stærke brasilianske økonomi har skabt en ny velhavende middelklasse, som har interessen for vin og råd til at købe flaskerne. I alt 18 millioner af de i alt 200 mio. brasilianere drikker regelmæssigt vin.
Det er ikke kun de brasilianske vinproducenter, der nyder godt af den stigende vininteresse. Også den gamle verdens vinlande, og især Portugal og Frankrig, har i disse år en markant vækst i importen af vin til Brasilien.



På cykeltur med vinflasken
Normalt har man en vandflaske med sig på cykelturen, fastgjort til cykelstangen. Men nu har den canadiske designer Jesse Herbert skabt en smart holder til vinelskende cyklister, så også vinen kan blive fragtet sikkert.
Holderen, der er lavet af læder og messing, kan indstilles til forskellige typer vinflasker. Den kan blandt andet købes direkte fra Herberts firma, Oopsmark, hvor den koster omkring 170 kr. plus forsendelsesomkostninger til Danmark (inkl. told og moms, som man risikerer at komme til at betale med stort besvær).





..................................





Et hjørne af den kolossale whiskysamling. Fra en film på YouTube.

Mere end 3000 flasker whisky
Man skulle måske tro, at det var en skotte, der havde skabt verdens største samling af skotsk whisky. Men det er faktisk en brasiliansk forretningsmand, Claive Vidiz, som har samlet på whiskyflasker gennem 35 år.
I 2008 købte det verdensomspændende spiritusfirma Diageo den kolossale samling på i alt 3384 (fulde) flasker.
Samlingen er udlånt på ubestemt tid til Skotland, hvor den har fået sit eget fantastiske museum i whisky-oplevelsescentret Scotch Whisky Experience i Edinburgh.
Man kan få guidede ture i museet, og høre om de mange forskellige gamle og unge, sjældne og spøjse flasker. Det er også muligt at deltage i en whiskysmagning eller spise omgivet af de mange flasker. Det kan der læses mere om ved at klikke her.
En lille amatørfilm på YouTube giver et godt indtryk af en vandring i den enorme whiskysamling.



Fald i salget hos Norges monopol
Hos Vinmonopolet – Norges svar på det svenske Systembolaget – er der bekymrede miner i øjeblikket. Ved udgangen af 2010 forhøjede den norske regering alkoholskatten med 7% - hvilket ifølge Alcohol Update prompte medførte et dramatisk fald i salget af spiritus og hedvin.
I januar og februar i år var salget af de stærke varer 100.000 liter mindre end i de samme måneder sidste år. Det svarede til et fald på 6,3%.
Nordmændene drikker dog ikke mindre på grund af de forhøjede skatter – hvilket fremgår af en stigning i såvel grænsehandelen som i smugleriet.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * YouAndWine har optaget importen af vinene fra det franske vinhus Domaine-Duplessis i Rhône og det italienske vinhus Az. Agr. Filippo Gallino di Gallino Gianni i Piemonte.
    * Lahvino Italiensk Vinimport har fået importen af spumanter fra Maso Martis i Trento i regionen Trentino. Indtil videre hjemtages 3 udgaver: Brut Riserva, Brut Rosato og almindelig Brut. Derudover er importen af vinene fra vingården Perticaia i Umbrien genoptaget med et fuldt sortiment på 7 vine.
    * Rungsted Vin har optaget importen af vinene fra Domaine des Gravennes og Domaine Rose Dieu i Rhône samt fra Pietro Beconcini i Toscana.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Søren Salling (f. 1953) voksede op i Kolding og blev i 1979 uddannet som lærer. Han fik et godt job og var glad for lærergerningen. Men i 1988 gik han på nedsat tid – årsagen var en brændende interesse for vin og ønsket om sideløbende at forsøge sig med eget vinimportfirma.
    I 1999 sagde Søren Salling endeligt farvel til lærerjobbet for at kunne hellige sig Sallings Vinforsyning på fuldtid. I dag er der travlt i firmaet, der sælger vin til restauranter, virksomheder, vinhandlere og – fra butikken i Kolding – private. Flaskerne importeres direkte fra vinhusene og fra de fleste vinproducerende lande, og firmaet har egne agenturer i både Frankrig, Italien, Spanien, Chile og Argentina. Søren Salling har sammen med sin hustru Kaja, der hjælper til i butikken, valgt at lægge et stort arbejde i at besøge de mange leverandører rundt om i Europa, hvilket giver mulighed for at følge deres udvikling på nært hold.
    Sallings Vinforsyning er efterhånden blevet en rigtig familievirksomhed, idet parrets to voksne sønner står for arbejdet med en ny omfattende vin-webshop. Ud over familiemedlemmerne har firmaet yderligere tre ansatte.
    Før Søren Salling fik travlt med sin vinforretning, gav han den hele armen som håndboldspiller på divisionsholdet i Kolding, ligesom han fungerede som træner og instruktør. Samme år, som han blev uddannet som lærer, satte han kronen på håndbold-værket med en elitetræneruddannelse.
    Håndbolden har stadig en stor plads i hans hjerte, så den skal der være tid til i den sparsomme fritid. Derudover nyder han en sejltur i ny og næ og dyrker desuden sit medlemskab af Koldingfjord Rotary.
    Adresse: Sallings Vinforsyning, Søndergade 26, 6000 Kolding, tlf.: 75 50 55 90, mobil: 20 13 72 03, e-mail: salling@sallingvin.dk, www.sallingvin.dk.




.


...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    120 På et maleri fra 1903 af Albert Chevallier Taylor skåler fem konger i Cyperns søde Commandaria-vin i London i 1363 (foto © KEO).
    ...............
    ...............



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 94 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


McPherson, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2010, lav alkohol (13%)
59,95 kr., ViniPortugal
En dejlig sommer-hvidvin - en vin, der smager virkelig godt. En ren frugtsmag med en fin sødme. Kom bare et par isterninger i den. Flasken har skruelåg.


La Consulta, Reserva, Finca la Celia, Chardonnay, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 2009
69,75 kr., Skjold Burne
Denne hvidvin er godt skruet sammen med en dejlig, blød frugtsmag og diskrete fadtoner. Og så har den velskruede vin tilmed skruelåg.


Azienda Monte del Frá, Custoza, Italien, 2010
75 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
Hvidvin med en fint parfumeret duft og en krydret, frugtagtig smag.


San Michele All'Adige, Pinot Blanc, Trentino, Italien, 2009
89 kr., Carlo Merolli
Dette er simpelt hen en fantastisk lækker hvidvin. Den er tør og har en behagelig fylde og en let krydret smag. Prøv den afkølet til en god skaldyrsret.


Sipp Mack, Riesliing, Alsace, Vieilles Vignes, Frankrig, 2009
99,75 kr., indtil 1. september: 75 kr., Jysk Vin
Herlig hvidvin med en klingende ren Riesling-smag og en fin lille sødme. Velegnet både til mad og som terrassevin. 13%.


Château de l'Abbaye de St-Laurent, Morlat, Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Frankrig, 2009
119 kr., Lago Import
Flot hvidvin med en dejlig blomsterduft og en smag med friskhed, frugt, syre og sødme i fin balance. Dertil mineralske toner.


Wither Hills, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2009
119 kr., på tilbjud ind til 21. maj: 89 kr., Vinoble
Glimrende hvidvin, blød og delikat med en ren frugtsmag - nektariner, fersken, æbler, citrus - og mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Hunter, Vat 1, Tyrrell's Wines, Sémillon, Hunter Valley, Australlien, 2002
299,95 kr., Erik Sørensen Vin
En usædvanlig hvidvin - og en meget saftig hvidvin med en rank syre. Ni år gammel, med kun 10% alkohol og stadig vital og lækker.


Bourgogne Aligoté, Domaine Prunier, Bourgogne, Frankrig, 2008
67 kr., Franske Vinhus
Det er netop Bourgogne Aligoté, der sammen med solbærlikøren Crème de Cassis bliver til den dejlige velkomstdrink kir. Men denne udgave af hvidvinen kan bestemt også nydes, som den er, til en ikke alt for kraftig ret. Den har frisk frugt og et strejf af honning.

Rødvin


Artero, Bodegas Muñoz, Tempranillo, La Mancha, Spanien, 2008
43,75 kr., D.K. VinImport
Fyldig rødvin med en dejlig bærsmag og et forfriskende krydderi, appelsinskal, nelliker - et fund til prisen. Flasken har skruelåg.


Château Lamothe-Cissac, Haut-Médoc, Frankrig, 2007, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør, saftig og let drikkelig Bordeaux-rødvin, der udpræget er til mad, og som egner sig til rigtig mange retter.


Bajondilio, Bodegas Jimenez Landi, Méntrida, Spanien, 2010
69 kr., Valuewine
Bag den grafisk hysteriske etiket skjuler sig en fortræffelig rødvin, saftig og harmonisk.


Feudi del Duca, Cabernet Sauvignon, Lazio, Italien, 2008
69,95 kr., på tilbud i uge 20, dog kun i EuroSpar, for 41,66 kr. ved 3 flasker., Spar Supermarked
Sikke en dejlig og frodig rødvin. Den er fuld af frugt og har en lækker rund eftersmag med chokolade og kaffe. Et kup til tilbudsprisen, men normalprisen er bestemt også i orden.


Gebr. Molitor, Haus Klosterberg, Pinot Noir, Pfalz, Tyskland, 2009
89,95 kr., pris i uge 20 (denne uge): 50 kr., SuperBest
Tyskland er bedst kendt for sine hvidvine, men der fremstilles også glimrende rødvine - hvilket denne Pinot Noir (eller på tysk Spätburgunder) er et eksempel på. Den er elegant, har god frugt og en meget lang eftersmag af modne blå druer. Den almindelige pris er helt ok, og til udsalgsprisen er vinen et rent kup.


Altivo Barrel Selection, Finca Eugenio Bustos, Syrah, Uco Valley, Mendoza, Argentina, 2008
111 kr., X Wine
Blød og meget lækker rødvin med et fornemt billede af den gode, franske drue. En harmonisk og kompleks vin.


Jacko's Blend, Geoff Merrill, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2006
129 kr., pris ved 6 flasker: 120 kr., Holte Vinlager
En dejlig rødvin med god fylde og frugt og med en blommeagtig syre, der gør den perfekt til mad. Flasken har skruelåg.


7 Deadly Zins, Zinfandel, Lodi, Californien, 2008, høj alkohol (15%)
136 kr., pris ved 12 flasker: 105 kr., Graa Vin
En flot rødvin med stor frugtfylde, en masse krydderi - og procenter (15%), uden dog at virke sprittet. En vin, der skal skænkes til en kraftig kødret.


Santa Rita, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008
68,95 kr., Amka
En rund og rar rødvin med et klart billede af den gode Cabernet-drue.


Burle, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En lidt robust rødvin, der kræver en kraftig og krydret ret.


The Beautiful Game, The Winery of Good Hope, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika, 2007, middel alkohol (14%)
79 kr., Wine.dk
Denne rødvin er en lidt éndimensionel, robust frugtbombe. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.