Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24. 2011




Nyheder i uge 24, 2011

Læs uge 23.......Læs uge 22.......Læs uge 21




.


Historiske flasker under hammeren
I uge 18 fortalte vi, at Ålands Landskapsregering ville afholde auktion over to af de meget gamle flasker champagne, som blev fundet på havets bund ud for Åland. Flaskerne stammede fra henholdsvis Veuve Clicquot og det hedengangne champagnehus Juglar, og begge var de fra 1800-tallets første halvdel.
Fundet har vakt stor interesse i den internationale vinverden, og auktionen, som blev afholdt på Åland af det amerikanske auktionshus Acker Merrall and Condit, var derfor et trækplaster for vinsamlere og champagne-entusiaster.

Rekordbeløb for Veuve Clicquot
Der blev budt ivrigt, men det endte med, at én og samme internetbyder fra Singapore erhvervede begge flasker. Den anonyme byder havde kamp til stregen fra en legendarisk amerikansk champagnesamler, Robert A. Rosania.
Veuve Clicquot-flasken gik for et hammerslag på 30.000 euro (cirka 224.000 kr.), hvilket ifølge Acker Merrall and Condit er rekord, når det gælder en flaske fra det berømte champagnehus.
For flasken fra Juglar kunne byderen for Singapore "slippe med" at betale 24.000 euro (cirka 179.000 kr.).
Auktionshuset havde ikke sat nogen vurdering på flaskerne, men budene startede ved 10.000 euro (cirka 75.000 kr.).



Point til sunde vine
Vi har gentagne gange fortalt om de sunde antioxidanter (polyfenoler) i rødvin, der har en gavnlig virkning på en lang række sygdomme - som fx blodpropper, diabetes og visse former for kræft.
Nu har ejerne af det britiske vinfirma Vinopic fået en glimrende idé. De har slået sig sammen med en forsker, Roger Corder, fra Harvey Research Institute i London, der netop gennem mange år har forsket i vin og sundhed og blandt andet har skrevet bogen "The Wine Diet" (læs om den i uge 37, 2007).
Corder har bedømt indholdet af antioxidanter i samtlige de rødvine, der sælges via Vinopic’s hjemmeside. Og det er gjort efter en særlig skala, Intrinsic Quotient, som Corder selv har udviklet.

Et hjerte som symbol
Ud over de godgørende stoffer i vinen er der i bedømmelsen også taget højde for de mindre gode, som fx et meget højt alkoholindhold, sukker og sulfitter.
Den samlede vurdering vises ved hver vin i form af et symbol – et hjerte med et tal, der tilkendegiver, hvor mange "sundheds-point" vinen har scoret.
Man kan også søge på de rødvine, der har fået de højeste point, ligesom man kan klikke sig ind på Roger Corders "stjernekasse" med seks vine, der alle indeholder masser af antioxidanter – og mindre alkohol, sukker og sulfitter. Og så kan man jo altid finde ud af, om vinene forhandles i Danmark …


Svindel med prismærkerne
De franske supermarkeder er i stigende omfang udsat for svindel i vinafdelingerne. Mindre pæne kunder udskifter i et uset øjeblik stregkoderne eller prismærkerne på flaskerne og erhverver derved kostbare flasker for en slik.
For nylig gjaldt det ifølge Decanter en ung kvinde, der blev snuppet ved kassen i en af supermarkedskæden Leclerc’s butikker. En kvik ansat med en pæn portion vinviden undrede sig over, at prisen for to fornemme flasker Bordeaux, som kunden ville købe, kun skulle være 2,50 euro (cirka 20 kr.) – da vinen normalt kostede et beløb svarende til flere tusinde kroner.
Desværre er det ikke alle ansatte ved kasserne i supermarkederne, der er lige så årvågne, og fra Leclerc lyder det, at for hver svindler, der bliver pågrebet, slipper langt flere ud af butikkerne med dyre flasker, som de har fået til spotpriser.
Andre supermarkedskæder melder om det samme problem. Og værst går det for sig med svindelen under Foire aux Vins – det store årlige efterårsudsalg af topvine i de franske supermarkeder.
I kampens hede er det let at bytte rundt på prismærkerne, og under travlheden ved kasserne, hvor flasker i hobevis løber over kassebåndet, er der kun ringe risiko for, at svindelen bliver opdaget.


33/09




Undersøgelse af alkoholindhold
Den globale opvarmning og de klimatiske ændringer får ofte skylden for det stigende alkoholindhold i vinene. De øgede temperaturer giver mere sukkerholdige druer og dermed vine med høje procenter.
Men helt så enkelt er det ikke, hvis man skal tro en ny rapport fra det amerikanske forskningscenter American Association of Wine Economists (AAWE). Centret har ud fra klimadata fra perioden 1992 til 2009 udført et varmeindeks, der år for år viser den gennemsnitlige temperatur i druernes vækstperiode i verdens forskellige vinproducerende lande. Dernæst har man taget prøver fra 129.123 rød- og hvidvine fra hele verden og sammenholdt alkoholindholdet med varmeindekset.

Mere alkohol end angivet på flasken
AAWE’s undersøgelse viste, at alkoholprocenten i vin i de sidste atten år i gennemsnit er steget med 1,12% fra 12,7%. Ifølge forskerne skulle de stigende varmegrader, som varmeindekset viser, kun kunne forårsage en gennemsnitlig stigning i alkoholindholdet på 0,05% om året - altså i alt i perioden 0,90%.
Under analysen af de mange vine opdagede forskerne ifølge Decanter en anden interessant ting. I 57% af de mere end 100.000 vine var der på etiketterne angivet et lavere alkoholindhold, end der rent faktisk var i vinene. Dette misforhold var især udbredt blandt rødvinene fra den nye verdens vinlande, hvor der den alkoholprocent, der blev skrevet på etiketterne i gennemsnit var 0,45% lavere end indholdet.
En af årsagerne kan ifølge forskerne være, at vinproducenterne vil slippe for at betale de højere afgifter, der i mange lande er forbundet med et højere alkoholindhold i vinene. Skillelinjerne mellem, hvad man skal betale, kan være hårfine.



Prisspark til årgang 2010
Langsomt men sikkert begynder vinslottene i Bordeaux at løfte sløret for priserne på den nye årgang 2010. Senest er 2. cru-slottet Château Gruaud Larose kommet på banen med sin pris, og der er dermed taget hul på den nederste del af superligaen – 1. cru-slottene lader vente på sig.
Gruaud Larose har ifølge Decanter givet prisen et ordentlig spark opad på 14,2% i forhold til årgang 2009. Også flere andre vinslotte har meldt ud med en prisstigning. Det gælder fx Château d’Armailhac og Château Haut Bages Liberal, der har ladet priserne stige med henholdsvis 17,4% og 12,2%.
Intet – indtil videre – kan dog slå 5. cru-slottet Château Pontet Canet, der netop er kommet med en pris, som er hele 40% højere end sidste år.
Vinslottenes priser for den højt roste 2009-årgang lå ellers i forvejen meget højt.

Lidt for mange "århundredets årgang"
Det, at en række vinslotte igen i år lader priserne stige, bliver mødt af advarende fingre – blandt andet fra Robert Parker. Den amerikanske vinguru frygter, at der skabes en sand pris-boble, som en dag kan resultere i en økonomisk krise i Bordeaux.
Der advares også om denne forherligelse af årgangene år efter år – det er ifølge flere vinbranchefolk i Bordeaux gået over gevind. Som en af distriktets vinmagerkonsulenter, Stéphane Derenoncourt, ironisk har udtrykt det til The Daily Telegraph, så er det i år "kun" ottende gang i løbet af de sidste ti år, at man kalder en årgang for "århundredets årgang".
Spørgsmålet er, om vinslottene lytter til de advarende røster. Mange af slottene satser på en storstilet afsætning til kineserne – og glemmer måske derfor i farten, at det traditionelle europæiske marked får svært ved at følge med.






26 postkort fra Piemonte
I maj var VinAvisens Anker på endnu en vintur til Italien, denne gang til Piemonte. Det kom der i alt 26 postkort ud af, hvoraf vi brage de første fire i sidste uge. Her komemr de næste tre, der blandt andet handler om en bottes rumfang og en flaske med flad ryg.



.......
Massimo Collauto på en af familiens marker med den granitholdige jord og de forskellige kloner af druen Nebbiolo. På denne uges STORE billede nedenfor ses udsigten fra marken.

5. postkort fra Piemonte
Det lille distrikt Gattinara
Landskabet nordpå fra Torino er fladt som en pandekage, og kilometer efter kilometer kører man langs oversvømmede rismarker – Piemonte er Europas største producent af ris. Men så pludselig hæver nogle stejle bakker sig op over pandekagen, og vi er i den lille appellation Gattinara. Den blev tidligere nævnt på linje med berømte områder som Barolo og Barbaresco og er igen ved at føre sig frem med interessante vine.
I Gattinara besøgte vi vinhuset Travaglini og blev modtaget af Cinzia Travaglini og hendes mand, Massimo Collauto, der er husets vinmager.
Massimo tog os straks med ud i markerne, dels for at vi kunne beundre det enestående landskab, dels for at fortælle om sit arbejde med de forskellige kloner af druen Nebbiolo.
Massimo kaldte druen for Spanna, men den går også under lokale navne som Picotener, Prünent og Chiavennasca.



.......
De store botti er både gamle og flotte. Men Travaglini har også moderne ståltanke og barriques af slovensk eg i lange rækker.

6. postkort fra Piemonte
Sådan finder man en bottes rumfang
Med 59 hektar ud af Gattinara-appellationens i alt 94 ha vinmarker er Travaglini områdets største producent. Om året fremstiller familien cirka 250.000 flasker.
Kælderen er næsten proppet til med kæmpemæssige egetræs-fade, der på italiensk kaldes botti (af latin buttis = kar), og her fik vi mulighed for at afprøve botti-formelen, der lyder:
En bottes rumfang i liter (R) er lig med produktet af den mindste diameter (M), den største diameter (S), længden (L) og 0,82, alle mål i decimeter (dm).
Altså R = M x S x L x 0,82.
Vi tog målene på den store sorte botte på postkortet her, og formlen passede ret præcist med de 107 hl, der stod angivet på fadet.
På botti med over 25 hl buer endestykkerne gerne indad for bedre at modstå trykket.







.......
En lidt billigere vin, Coste della Sesia, som Massimo Collauto her skænker op, skal ikke lagres, så den tappes på en almindelig flaske. Travalinis vine importeres af Lago Import, og i til denne uge har vi smagt to af dem – se ugens smageliste. Nyere årgange er på vej til Ciao Vinimport.

7. postkort fra Piemonte
En flaske med flad ryg
Cinzia Travaglinis far, Giancarlo, fandt, at hans vine fortjente en særlig flaske, og i 1959 fik han fremstillet den lidt skæve flaske, der ses på postkortet her.
Flasken har en næsten flad ryg, og ifølge Massimo Collauto er den særligt velegnet til dekantering af vine med bundfald.
Før dekanteringen har flasken som sædvanligt stået op, så bundfaldet er dalet til bunds. Og når man så forsigtigt hælder vinen ud af flasken, lader man den flade ryg vende opad. Vinen kan så øverst i flasken – under den flade ryg – strømme helt frit uden at danne hvirvler, og samtidig fanges bundfaldet nede i den buede "mave".
Hvordan er så Travalinis vine? Det er fornemme Nebbiolo-vine, der fortjener nogle års lagring. Det gælder ikke mindst en Riserva-vin, der faktisk er en Passito. – Hvorfor skal Valpolicella være ene om at lave Amarone? siger Massimo Collauto.


Kun letvægtsflasker på hylderne
At fremstille og transportere almindelige vinflasker af glas er belastende for miljøet, og stadig flere vinproducenter tapper derfor deres vine på lettere flasker.
Men omvendelsen går ikke hurtigt nok, mener man i canadiske Ontario. Så her har det statsejede Liquor Control Board of Ontario (LCBO), der står for hovedparten af vinsalget i provinsen, valgt at gå linen ud, når det gælder hensynet til miljøet. Fra og med 1. januar 2013 vil LCBO ifølge Decanter kun have vinflasker, som vejer højst 420 g på forretningshylderne – dog med visse undtagelser:
De nye regler vil omfatte samtlige almindelige 75 cl flasker til 15 CAD (cirka 80 kr.) og derunder. Vine, der koster mere, er foreløbigt undtaget. Det samme gælder champagneflasker, som pr. tradition er af tykkere glas, da de skal kunne holde til trykket fra boblerne.
Dog lægger LCBO ikke skjul på, at producenter, der vælger at tappe de dyrere vine på lettere flasker, vil have en fordel frem for konkurrenterne, når der skal vælges sortiment til hylderne.








David Sichel under smagningen.

Besøg fra Château Palmer
Château Palmer, 3. cru i Bordeaux-appellationen Margaux, har ikke en andenvin, men en helt anden vin.
Det fastslog David Sichel, da han for nylig var på besøg hos slottets danske importør, Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg.
Familien Sichel har siden 1938 været medejer af slottet, og i dag har David Sichel sammen med sine tre brødre aktiemajoriteten.
 
En symfoni i jazz-gengivelse
Mange af Bordeauxs store slotte har siden 1700-tallet haft en såkaldt andenvin, dvs. en billigere vin lavet af druer, som man ikke fandt var gode nok til den vin, der skulle bære slottets navn – som oftest fordi druerne kom fra unge vinstokke.
– Men sådan en vin er vores Alter Ego de Palmer ikke, sagde David Sichel. – Det er en vin, der er lavet på en helt anden måde, første gang i 1998. En vin med et helt andet udtryk af vores terroir og formåen.
– Hvor hovedvinen Château Palmer kan sammenlignes med en stor, klassisk symfoni, er Alter Ego som en jazz-gengivelse af de samme motiver.
Jo, jo, ved en smagning af slottets vine kunne vi da nemt konstatere, at der er forskel på de to vine – den store og den anden. Men det skal nu ikke forhindre os i at betragte Alter Ego som en andenvin – og en fremragende andenvin, der da også koster over 400 kr.
Det fremgår af vore notater og stjerner i ugens smageliste nedenfor.
 
300 års arbejde
Château Palmer er opkaldt efter den engelske general Charles Palmer (1777-1851). Han var med i Wellingtons hær i kampen mod Napoléons tropper i Spanien og Portugal, og da han i 1814 var på vej hjem, traf han i diligencen fra Lyon til Paris en ung, smuk kvinde, der kort tid forinden var blevet enke og derfor måtte sælge sit slot i Bordeaux.
General Palmer blev rørt over enkens tårer og købte slottet. Han brugte hele sin formue på det. Han forsøgte endog at blive gift med en rig enke for at få mere kapital, men hun betakkede sig i tide, og generalen døde som en fattig mand.
– 300 års arbejde er nedlagt i Château Palmer, fortalte David Sichel. – Vi står på skuldrene af flere ejere og familier igennem tiderne, og først nu er der ved at komme en forretning ud af det.
Af hovedvinen Château Palmer fremstilles der under 100.000 flasker om året, og når de skal fordeles til hele verden, er der kamp om dem. Det afspejles i priserne på dem.
Under mødet med David Sichel smagte vi fire årgange, der koster mellem 1600 og 3200 kr. Og de var naturligvis helt vidunderlige.







Nedtælling til Vinexpo
Så er der nedtælling til Vinexpo, den store vinbrancheudstilling, som afholdes hvert andet år i Bordeaux. Mellem d. 19. og 23. juni vil mere end 40.000 gæster strømme ind gennem glasdørene for at smage og handle og deltage i de mange forskellige arrangementer.
I år vil der være vine med fra hele 48 lande mod 45 i 2009. 2500 deltagere har meldt sig til – heriblandt dobbelt så mange kinesiske delegerede som for to år siden.
Flere sværvægtere på den internationale vin- og spiritusscene har undladt at bestille udstillingsplads i år. Det gælder blandt andet firmaerne Constellation og Pernod Ricard og vinproducenterne Torres og Gallo. Ifølge Decanter er årsagen, at 2010 har været et svært år med mindre indtjening end forventet for disse virksomheder.

En amerikansk udgave på vej
Helt billigt er det heller ikke at deltage i Vinexpo. Den mindste stand på 16 kvadratmeter i det billigst beliggende udstillingsområde koster et beløb svarende til 32.000 kr.
Ud over Bordeaux afholdes der også hvert andet år Vinexpo i Hong Kong. Og yderligere har arrangørerne af branchemessen tænkt sig at genoptage afholdelsen af Vinexpo på amerikansk jord.
Sidste gang, udstillingen foregik i USA, var i 2004 i Chicago, og her var der 25% færre gæster end to år tidligere i New York. Årsagen var ifølge direktøren af Vinexpo, Robert Beynat, Frankrigs modstand mod Irak-krigen. Men nu – så mange år efter – mener han, at det atter er tid til at slå dørene op for en amerikansk udgave af messen.


Et hus beklædt med propper
Vi har tidligere fortalt om huse, opført med vinflasker som byggemateriale. Nu har en tjekkisk murer, Miroslav Svoboda, i den lille vinby Mutenice 230 km fra Prag skabt endnu et trækplaster for turister. Han har nemlig beklædt tre af facaderne på sit hus med korkpropper.
I alt er der gået 180.000 propper til beklædningen. Nogle er hele, andre har Svoboda møjsommeligt klippet i halve og kvarter og lagt i mønstre hist og pist på facaderne.
De mange propper har han dels selv hevet op af flaskerne – han elsker rødvin – dels fået fra en vinbonde i nærheden.
Og Svodoba er slet ikke færdig endnu – han mangler endnu en facade, hvor han er ved at kreere et kæmpestort korkprop-hjerte. Man kan se et billede af en del af det fantastiske hus ved at klikke her.




Høstbillede fra Champagne. Foto: CIVC / Fulvio Roiter / Cueillette.

Rekord i Champagne
I sidste uge skrev vi om tørken og de høje temperaturer i Bordeaux, som efter alt at dømme vil resultere i en noget tidligere druehøst.
Men også i Champagne går det hedt for sig, og også her krydser man fingre for snarlig regn og lidt lavere temperaturer.
Blomstringen startede ifølge Decanter ekstremt tidligt – hos nogle af drueavlerne i midten af maj – og man er begyndt at tale om et startskud for høsten allerede omkring 16. august. Hvis det holder stik, er der tale om en rekordtidlig druehøst i Champagne.
Indtil videre er 2003-høsten rekordindehaver med et starttidspunkt d. 18. august.








Angela de la Rosa Tanco. Foto: Claes Bech-Poulsen.

Tillykke med en fornem pris
Angela de la Rosa Tanco er en ildsjæl, der brænder for at udbrede kendskabet til spansk vin og gastronomi. Og det har hun gjort siden 1973 via sit arbejde i Spaniens Ambassades Handelsafdeling, hvor hun i dag bestrider posten som PR-ansvarlig.
Med dygtig og sikker hånd har hun gennem årene arrangeret talrige rejser for danske vinskribenter og sommelierer til diverse spanske vinområder. Hun står også bag flere arrangementer på dansk jord – blandt andet den årlige Food & Sherry Match Contest, som der kan læses mere om i vores serie af postkort fra Silkeborg.
Nu er Angela de la Rosa Tanco blevet hædret for sin store indsats med en fornem pris, Víctor de la Serna prisen 2010, som uddeles af Real Academia de Gastronomía, det kongelige spanske akademi for gastronomi.
Prisen er opkaldt efter journalisten Victor de la Serna (1896-1958), der af mange betragtes som en af de mest indflydelsesrige spanske vinspecialister.
VinAvisen ønsker Angela de la Rosa Tanco tillykke med prisen – som er yderst velfortjent. Vi har selv gennem årene haft stor glæde af hendes professionalisme og entusiasme. På presserejser er hun allestedsnærværende, ligesom hun på sin pind på ambassaden effektivt og hurtigt formidler sidste nyt fra den spanske vinverden. Man kan læse mere om prismodtageren i den Blå Bog om hende.

...




Master Blender Richard Paterson fik opgaven med at skabe en kopi af den mere end hundrede år gamle whisky. Resultatet ses til højre.

Unik whisky kommer til Danmark
I uge 22 fortalte vi, hvordan det hos Whyte & Mackay er lykkedes at lave en kopi af en meget gammel whisky, som har ligget begravet i isen på Antarktis i næsten hundrede år. I alt tre kasser med Mackinlay’s Rare Old Highland Malt blev efterladt af polarfareren Sir Ernest Shackleton, da han i 1909 måtte opgive sin drøm om at blive det første menneske på Sydpolen. Man bjergede en af kasserne og ved at analysere indholdet har man kunnet kopiere whiskyen.
I den nye whisky, der har fået navnet Mackinlay’s Shackleton, indgår der malt og destillater fra flere forskellige steder i Skotland.
150 ud af de i alt 50.000 flasker, der er fremstillet, kommer til Danmark, hvor de fra og med midten af juni vil kunne købes hos Interbrands. Prisen vil ligge på omkring 1100 kr. flasken.



Zapaca’s rom modnes i kølige omgivelser i en lagerbygning i 2300 meters højde. Rommen fremstilles efter solera-metoden – en metode kendt fra sherryens verden. Det færdige produkt indeholder således en lille smule rom fra flere forskellige årgange.

Diageo overtager berømt rom
Det store spiritusfirma Diageo har ifølge Just Drinks overtaget 50% af aktierne og dermed aktiemajoriteten i et af verdens mest berømte rommærker, Ron Zacapa i Guatemala.
I 2008 indgik Diageo en samarbejdsaftale med den hidtidige ejer af mærket, firmaet Industrias Licoreras de Guatemala (ILG), der er en sammenslutning af en række romproducenter. Aftalen omfattede, at Diageo skulle overtage aktiemajoriteten – dog kun, hvis det i løbet af de følgende tre år viste sig at være en indbringende investering.
Og det tyder alt på, at det er. Romhuset Zacapa fremstiller i dag omkring 100.000 kasser rom, og i løbet af det seneste år er salget steget med hele 54% i mængde på verdensplan.
Zacapa er ikke mindst berømt for sin Centenario, som flere år i træk fra og med 1998 blev kåret som verdens bedste rom ved den internationale romfestival. Til sidst blev den succesfulde rom udelukket fra konkurrencen, så også andre rommærker havde en vinderchance.






Klik her
.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Chris Wine / Premium Wine har overtaget eneforhandlingen af det argentinske vinhus Bodega Norton og champagnehuset Barons de Rothschild. Chris Wine giver stafetten for vinene fra Château de Cayx videre til H.J. Hansen, men vil dog stadig sælge vinene fra vinslottet på det danske marked i de kommende år.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Erik Jersild (f. 1964) blev fanget ind af vinens verden, da han i 1994 fik en vinbog i julegave. Den blev startskuddet til en altopslugende interesse, som fik ham til at tage på mange vinrejser, afholde vinmiddage og i 1998 at skifte job til restaurantbranchen. Her begyndte han på den nu hedengangne to-stjernede Restaurant Kommandanten og blev hurtigt medlem af Dansk Sommelierforening.
    Herefter gik turen til Søllerød Kro, der med sit store vinkort udfordrede ham i sammensætningen af mad og vin.
    Efter en årrække skiftede han til en anden klassiker: Krogs Fiskerestaurant, hvor han var ansvarlig for at opbygge vinkortet, der på det tidspunkt havde fokus på store franske vine.
    I sommeren 2007 blev en vinrejse til det franske Jura-distrikt udslagsgivende for fremtiden som vinimportør. På rundtur til områdets bedste producenter gik det op for ham, hvor fantastiske disse lidt specielle Jura-vine er til mad, og på daværende tidspunkt var der næsten ingen at finde i Danmark. En hurtig beslutning blev taget, og en lille palle vin blev købt. Den blev efterhånden fulgt af mange paller, og firmaet Jersild Vin var en realitet.
    Erik Jersild importerer franske og italienske vine og besøger som regel alle producenterne flere gange årligt. Samtidig besøger han andre producenter, både nye og etablerede – det kunne jo være, at en enkelt slap igennem nåleøjet og kom med i porteføljen.
    Jersild Vin har hidtil mest solgt til restauranter, men vil med en ny hjemmeside i højere grad henvende sig til alle vinelskere.
    Erik Jersild er gift med Charlotte og har datteren Veronica, og fritiden … Jo, siger han, der er næsten altid noget arbejde, man kan slappe af med, når man er selvstændig.
    Adresse: Jersild Vin, Jacob Appels Allé 12, 2770 Kastrup, tlf.: 22 62 93 30, e-mail: contact@jersildvin.dk, www.jersildvin.dk.
......



Til nogle portvinstragte hører der også en holder til at parkere tragten i.

 


Hvilken tragt tragter han efter?
Ole Nielsen skal købe en gave til en god ven, der har ønsket sig en tragt til dekantering af vin. – Men hvilken slags skal jeg købe? spørger han. – Er en almindelig køkkentragt ikke nok – ned i karafler og ned med vinen?
Svaret kommer an på, hvordan vor læser vil beskrive sin gode ven.
* Er det en person, der bare af og til vil plaske en lidt ung og robust rødvin over i en karaffel – ja, så kan det måske være på sin plads med en køkkentragt.
* Går personen op i iltningens kunst, så fås der specielle tragte, som samtidig med gennemstrømningen trækker ilt ind i vinen. I tidens løb har vi set flere modeller – de kommer og går – og vi har også erfaret, at vinen bliver en smule mere afrundet. Måske en anelse mere, end når man bare plasker. Her på redaktionen har vi nogle af disse apparater liggende, men vi bruger dem ikke.
* Dekanterer fødselaren ofte tunge rødvine og portvine med bundfald, så går ønsket sikkert i retning af en portvinstragt. Der findes mange modeller, og de har alle en indbygget si – måske ligefrem to til henholdsvis meget og lidt bundfald. Det gælder blandt andet en tragt fra Peugeot (import: Spiegelau). Man kan dog også som si bruge noget let stof, som det demonstreres i filmen ovenfor i denne VinAvis.
.................



Ugens vinøse billede
Kåre Selvejer fra Vinens Verden i Odense er ikke kun en dygtig vinhandler. Han er også en fremragende fotograf. Så da han i sidste måned var i Barolo i Piemonte, havde han naturligvis sit kamera med og har nu sendt os dette billede. Tak for det.
Billedet blev taget en lidt tåget dag fra vinhuset Massolinos terrasse i Byen Serralunga d’Alba, og det viser landsbyen Castiglione Falleto med tilhørende marker.
Netop den lette tåge minder os om navnet på Nebbiolo-druerne på disse marker. Navnet er jo afledt af ordet nebbio, der betyder tåge på italiensk.

 Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.



Til_37/09



...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130

...............................
    .....................
    124 Udsigten fra en af vinhuset Travaglinis marker i distriktet Gattinara i det italienske Piemonte (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 20, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 128 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Viticoltori della Valle del Belbo, Brachetto d'Acqui, Spumante Dolce, Italien, lav alkohol (6,5%)
120 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Propperiet
Kan man lide bobler - og jordbær- og hindbærsyltetøj - og friskhed - så er dette lige sagen. En dolce (sød) rødvin med masser af bobler.

Hvidvin


La Carraia, Orvieto Classico, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
45 kr., Carlo Merolli
Dette er en glimrende sommervin - let og med en enkel palet med friske noter af citrus. Den vil være fin til en sommerret med skaldyr. Den femte stjerne får den for den lave pris.


Santa Clara, Gastrovin, Venezie IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
65 kr., på tilbud til 55 kr., Holte Vinlager
Et rigtig godt glas hvidvin med frugtfylde, mineralske toner, en lille fedme og tilpas syre. Vinen er lavet på druerne Pinot Grigio og Pinot Nero.


Lynx, Blanc de Noir, Merlot, Franschoek, Sydafrika, 2011, lav alkohol (12,5%)
75 kr., 66,67 kr. ved 6 flasker, Due's Vinhus
En interessant hvidvin lavet på blå Merlot-druer, hvor man har skyndt sig at fjerne drueskindet, der indeholder al farven. Vinen er dog ikke helt hvid. Den har en lys, nærmest orange kulør. En ganske smuk farve - så længe man ikke tror, at vinen er gammel og iltet. Det er den ikke. Den har en fint krydret duft og en ren, klar frugtsmag med god syre, der gør den egnet til mad. Flasken har skruelåg.


Comaine des Gravennes, Blanc, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
75 kr., Rungsted Vinhandel
En virkelig god hvidvin med en flot duft og en spændende smag med toner af netmelon, pære, en anelse banan og fint krydderi. Glimrende til mad og som terrassevin.


Fontanafredda, Chardonnay, Langhe, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
79,95 kr., i uge 24 (denne uge): 49,80 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
En simpelt hen dejlig hvidvin med duft af citrusfrugter og med en lækker fedme, der efterlader en lang smag af friske eksotiske frugter. Den almindelige pris er helt ok - til tilbudsprisen er vinen et kup. Prøv den fx til et stykke stegt laks.


Domaine Prunier, Chardonnay, Auxey-Duresses, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
119 kr., Franske Vinhus
Harmonisk og meget lækker Bourgogne-hvidvin med blød frugt og mange facetter - nødder, mandler, mineralitet - og dertil en diskret og fuldt integreret fadlagring.


Artero, Macabeo, La Mancha, Spanien, 2007, lav alkohol (12,5%)
40 kr., D.K. VinImport
En ganske dejlig hvidvin med melon i duften og med en behagelig tør smag med noter af citron og appelsin. Det er en let vin, der vil egne sig glimrende til en god frokostret.

Rosévin


Domaine de Poulvarel, Côstières de Nîmes, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
69 kr., Jysk Vin
Lækker rosé med en meget lys, elegant farve, en flot krydret duft og en ret tør, men også blød smag med god frugtfylde. Glimrende både til lettere retter og som terrassevin.


Divus, Ciavolich, Montepulciano d'Abruzzo, Cerasuolo, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Vinotto
Cerasuolo betyder "kirsebærfarvet" på italiensk, og denne rosé har netop en dyb kirsebærfarve. Vinen er en glimrende rosé, tør, men god frugt og tilpas syre. En rigtig fin ledsager til mad.


Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2009, lav alkohol (12%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Vinmand
Pæn rosé uden det store smagsmæssige vingefang. Vinen er fremstillet på økologisk dyrkede druer.

Rødvin


Spadaio, Poggio Castagno, Toscana, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
44,95 kr., i uge 24 (denne uge): 33,30 kr. ved tre flasker., Kvickly
En vellavet toscaner med god fylde, frugt, krydderier og en fin balance mellem tørhed og sødme. Det er en rødvin, mange vil kunne lide. Nyd den til en mellemkraftig pastaret.


Santa Inés, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2009, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Strandgaarden
Dette er en udmærket rødvin - en typisk Cabernet Sauvignon med sin koncentrerede smag af modne solbær. Det er en enkel og uhøjtidelig vin, som rigtig mange vil kunne lide. En vin til den store sommerfest. Den sidste stjerne skyldes den lave pris. Flasken har skruelåg.


Quintessence, Château Pesquié, Rhône, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., Philipson Wine
En flot rødvin med en koncentreret duft af mørke kirsebær og krydderier. Smagen er overvældende aromatisk og intens med noter af sort peber og lakrids - og med en lille spritkant, der aftager, hvis man plasker vinen over i en karaffel et par timer før servering. Det er en vin, der kalder på en godt krydret bøf.


Gauchezco Plata, Malbec, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (14%)
125 kr., The Wine Company
Fyldig og flot rødvin med krydret duft og en blød og frugtagtig smag. Glimrende til sommerens grillfester eller til lidt kraftige kødretter i det hele taget.


Bakermat, Joostenberg, Paarl, Sydafrika, 2009, høj alkohol (14,5%)
145 kr., Lago Import
Kraftig og meget fyldig rødvin "med krudt og kanel", dvs. meget krydret. En rigtig god vin til kraftige kødretter - og grill i haven. Flasken har skruelåg. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Travaglini, Riserva, Gattinara, Italien, 2001, middel alkohol (13,5%)
375 kr., Lago Import
Fantastisk lækker og elegant rødvin, moden, afrundet, ti år gammel, men stadig vital. Men det er nok nu, den skal drikkes. En stor nydelse.


Alter Ego de Palmer, Château Palmer, Margaux, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
425 kr., Sigurd Müller
Charmerende og elegant rødvin fra et i øvrigt svært år i Bordeaux. Vinen har en flot duft og en fyldig smag med blød frugt, fint krydderi og tørre tanniner.


Alter Ego de Palmeer, Château Palmer, Margaux, Frankrig, 2004, lav alkohol (13%)
475 kr., Sigurd Müller
Syv år gammel og lidt afrundet, men lad den endelig ligge endnu nogle år. Vinen har en karakteristisk Bordeaux-duft og en tør, elegant frugt. Den skal nok blive go'.


Château Palmer, Margaux, 3. cru, Frankrig, 2002, lav alkohol (13%)
1600 kr., Sigurd Müller
Stor rødvin fra en stor årgang. Den har en flot struktur med tørhed, frugt og bløde tanniner. Den kan drikkes nu, men gem den gerne i endnu nogle år.


Château Palmer, Margaux, 3. cru, Frankrig, 2004, lav alkohol (13%)
1600 kr., Sigurd Müller
En fyldig rødvin fra et varmt år. Vinen har en flot duft og en tør, afrundet og fyldig smag. Det er i det hele taget en både fyldig og blød vin.


Château Palmer, Margaux, 3. cru, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
1800 kr., Sigurd Müller
Fornem rødvin med en kompleks duft og en superlækker smag, elegant, tør og med blød frugt. En stor vin i fin balance og helt på toppen. Den smager simpelt hen godt.


Château Palmer, Margaux, 3. cru, Frankrig, 1985, lav alkohol (12%)
3200 kr., Sigurd Müller
Sådan kan en stor Bordeaux-rødvin blive, når den får lov til at ligge. Den har en intens og rigt facetteret duft og en harmonisk smag med blød frugt, frisk syre og bløde tanniner.


Travaglini, Nebbiolo, Gattinara, Italien, 2003, middel alkohol (13,5%)
239 kr., Lago Import
Der er struktur. Der er moden frugt. Der er bløde tanniner. En stor rødvin, otte år gammel. Men den skal drikkes nu.


Alter Ego de Palmer, Château Palmer, Margaux, Frankrig, 2001, lav alkohol (13%)
475 kr., Sigurd Müller
Vinen i denne årgang fandt vi mindre interessant. Den har en dejlig moden duft, men i den tørre smag er der en svagere frugt end i de andre årgange, vi smagte.


Libertas, Distell, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2010, lav alkohol (13%)
39 kr., Amka
Hverdags-rødvin med mellemfyldig frugt og en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris. Flasken har skruelåg.


Rocky Gully, Frankland River, Western Australia, Australien, 2008, middel alkohol (14%)
99 kr., Wine.dk
Kraftig frugtsmag uden nogen svinkeærinder - lige ud ad landevejen. Prisen gør lidt ondt. Flasken har skruelåg.


Adriano, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Saftig og enkel rødvin på den gode drue Nebbiolo.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.