Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31. 2011



Nyheder i uge 31, 2011

Læs uge 30.......Læs uge 29.......Læs uge 28

.......
OBS
I uge 32 udkommer VinAvisen lidt senere,
nemlig søndag kl. 13
.......







En glad Christian Vanneque med sin nyerhvervede flaske Château d'Yquem 1811. Fra en lille film på YouTube.

Verdens dyreste hvidvin
Endnu en rekord i vinens verden har for nylig set dagens lys. Det skete, da en flaske Château d’Yquem årgang 1811 blev solgt i London for 75.000 pund (cirka 633.000 kr.) – hvilket er den højeste pris nogensinde for en flaske hvidvin.
Men der er også tale om en sjældenhed. Der blev fremstillet 3000 flasker af den søde vin i denne årgang – i dag er der, så vidt vides, kun 10 flasker tilbage på verdensplan. Og så er der selve årgangen, der er den mest berømte af de såkaldte "komet-årgange" – år, hvor en eller anden astronomisk begivenhed, gerne en større komet, har passeret Jorden før druehøsten.
I 1811 kom kometen Flaugergues forbi og gjorde et eller andet ved vinen, så den blev ekstra god – eller i hvert fald mere eftertragtet og kostbar.

Den skal drikkes
Sælgeren af den fornemme flaske var The Antique Wine Company, og køberen den franske vinsamler Christian Vanneque.
Flasken kommer ikke til at samle støv i en mørk kælder – den skal nydes i 2017 ved en familiemiddag i anledning af Vanneques 50 års jubilæum som sommelier og restauratør. Og det vil sikkert blive en nydelse.
Da Robert Parker smagte en flaske Château d’Yquem 1811 i 1996, gav han den de sjældne 100 point og skrev, at den havde en holdbarhed ud over det sædvanlige.
Flasken indeholder otte glas vin, så "glas-prisen" vil være cirka 79.000 kr.
Mens den kostbare flaske venter på at blive trukket op, vil den blive udstillet i en montre bag skudsikkert glas i Christian Vanneques nye restaurant Sip Sunset Grill på Bali.
En film på YouTube viser den officielle overrækkelse af flasken til Vanneque og fortæller lidt om det arbejde, The Antique Wine Company har gjort for at stadfæste vinens ægthed før salget.


Skaderne gøres op
Juli vil af mange blive husket som den måned, hvor himmelen åbnede sine sluser og sendte kaskader af vand ned over København og omegn. Og hvor kloakvandet gik over sine bredder og ødelagde for formuer i kældrene.
Det er selvsagt også gået ud over en række restauranter og deres vinkældre. Blandt andet er det store vinlager, der forsyner Bøf og Ost, Pasta Basta, Peder Oxe og de øvrige af Tholstrup Gruppens restauranter med vine, blevet hårdt ramt.
Lageret, der ligger på Gråbrødre Torv, rummede cirka 800.000 flasker vin. Det blev oversvømmet af så meget kloakvand, at samtlige vine på de nederste hylder med det samme måtte destrueres – heriblandt to kasser kostbar vin fra Château Mouton-Rothschild.

Vinduerne eksploderede
– I tre dage havde fire mand travlt med at evakuere de resterende flasker fra vinlageret til to store containere, fortæller indkøbschef hos Tholstrup Gruppen, Rigmor Christensen.
– Der skal nu graves ud og lægges helt nyt gulv i lageret. Vi kan derfor først flytte de mange flasker tilbage om en tre ugers tid.
I Restaurant The Diplomat i den amerikanske ambassade er det gået endnu værre for sig.
– Vinkælderen blev oversvømmet. Døren blev sprængt af trykket fra vandet, og vinduerne i den høje kælder eksploderede, fortæller restauratør Keld Johnsen. Heldigvis var det kun regnvand, så selv om etiketterne er blevet ødelagte på flere hundrede vine, så er indholdet stadig helt i orden.

Lokaler søges
Langt værre står det til med selve restauranten: – Selv om lokalerne ikke længere er oversvømmede, har vægge og gulve nået at suge så store mængder vand til sig, at der bliver ved med at være vådt i restauranten, fortæller Keld Johnsen. Dommen fra fagfolkene lyder, at væggene skal rives ned og gulvet brydes op.
Restauranten har derfor været nødt til at lukke indtil starten af 2012 og aflyse de mange bestilte selskaber for efteråret.
Keld Johnsen er nu på jagt efter nogle andre restaurantlokaler, som p.t. står tomme.




.




Et skema illustrerede artiklen i Daily Mail.

Ingen forskel på mænd og kvinder
Hvis man følger med i britiske aviser, vil man som dansker blive overrasket. Åbenbart anbefaler de britiske sundhedsmyndigheder, at mænd ikke drikker mere end fire genstande (units) om dagen og kvinder tre. Et ægtepar vil altså med god samvittighed kunne dele mere end en hel flaske vin. Eller kan de virkelig det?
Yderligere taler man ifølge avisen Daily Mail om, at grænserne for første gang i tyve år måske skal hæves. Disse grænser, som vi også kender i Danmark, har alligevel altid kun været "et slag på tasken", forlyder det.
Samtidig stiller man spørgsmålstegn ved, om ikke mænd og kvinder skal kunne drikke lige meget. Kvinder er jo ikke mere små og svagelige, som de var i gamle dage. I Holland og Canada er der i dag ingen forskel på mænd og kvinder – på det punkt.

Nej, det passer ikke
Men fire genstande og nu måske mere – kan det virkelig passe? Nej, det med genstandene passer ikke. En genstand (unit) i Storbritannien er nemlig ikke det samme som en genstand i Danmark.
Her i landet regner vi fx med, at der er cirka seks genstande i en flaske vin med 750 ml. Men i Storbritannien er der halvanden gange så mange.
Englænderne definerer nemlig en enhed (unit) som 10 ml ren alkohol, og en såkaldt "standard-drink" indeholder 1 unit.
I Danmark er en genstand på 15 ml (12 g) ren alkohol.

Smart og nemt system
Englændernes system er faktisk ret smart. Det er nemlig sådan, at antallet af enheder i en drink kan findes ved at gange rumfanget i glasset (i milliliter) med drikkens alkoholprocent og dividere med 1000.
Er vinens alkoholprocent fx 13, vil antallet af britiske enheder i en flaske (750 ml) være:
(750x13):1000 = 9,75 enheder
Og i en liter vin (1000 ml) vil der være:
(1000x13):1000 = 13 enheder
Det betyder, at der altid i en liter vin, øl eller spiritus vil være et antal enheder, der svarer til alkoholprocenten.
I Danmark skal vi dividere med 1500 i formlen – det er straks mere besværligt: (750x13):1500 = 6,5 genstande.

Nemt at regne med i et selskab
En anden ting, der er smart ved det britiske system, er, at et normalt, sundt og voksent menneske kan forbrænde en UK-genstand alkohol i løbet af cirka en time. Det er nemt at regne med, når man er ude til et selskab.
Det er i øvrigt meget forskelligt, hvordan man i de enkelte lande definerer "en genstand". Her kommer en oversigt:







10 postkort fra Kina
I foråret var vi en tur i Kina. Vi var der ikke primært for at smage vin, men alligevel fik vi nogle indtryk af vinsituationen i "Riget i midten". Fra turen sender vi ti postkort, de tre første i denne uge og resten i de næste to uger. En del oplysninger i teksterne har vi hentet i en fransk rapport udgivet af WineAlley, og yderligere har vi fået god hjælp fra Holger Volsing, der er vinhandler i Kina.



.......
På en søndag er det næsten ikke til at komme frem i Den forbudte By, så mange mennesker er der. For femten år siden var der ikke et øje.

1. postkort fra Kina
Held og lykke for fransk vin
Det myldrer med kinesere, og man ser dem. Hvor vore gader ofte er ret tomme i weekenden, er gaderne fyldt med mennesker i Kina.
Kina er et kæmpemæssigt marked. Med sine 1,34 milliarder indbyggere er der 242 gange så mange mennesker som i Danmark, og med en økonomisk vækst på 10,3% (i 2010) er der råd til at importere vin.
"Zhu Nin Hao Yun" betyder held og lykke på kinesisk, og kinesernes voksende interesse for vin har ikke mindst været til held og lykke for fransk vin. Den økonomiske krise kunne ellers være blevet katastrofal, især i Bordeaux og Sydfrankrig. Alsace og Bourgogne venter stadig på gennembruddet.
Kina inkl. Hongkong er nu Bordeauxs største marked i både værdi og mængde – landet overhaler Tyskland i år.



.......
Nogle smukke, gamle krukker til opbevaring af risbrændevin (foto: Wikipedia).

2. postkort fra Kina
En langsomt voksende produktion
I Kina har man lavet spiritus på ris, honning og druer i 9000 år, men selv om det er nemmest at bruge druer, har man stort set holdt sig til ris. Druerne er jo kun modne en gang om året.
I 1892 grundlagde en hjemvendt kineser vinhuset Zhangyu i provinsen Shandong, og dermed begyndte en langsomt voksende vinproduktion først og fremmest i Shandong, Peking og Hebei.
I 70’erne var der cirka 100 vinhuse med en samlet drueproduktion på omkring 65.000 ton (i 1978). I dag er der flere hundrede vinhuse, alene i Shandong, et smukt område ude ved kysten.
Lafite har også grundlagt deres mark der, men de bedste områder til en kompleks vin ligger i et hårdere fastlandsklima flere hundrede kilometer inde i landet i Vestkinas provinser Ningxia, Gansu og Xinjiang.
Staten ejer stort set alle vinhusene, og siden 1996 har regeringen fremmet produktionen af vin til erstatning af andre produkter med højere procenter alkohol.


Til_37/09





.......
Hos langt hovedparten af befolkningen er der ikke vin på bordet, kun øl og brændevin.

3. postkort fra Kina
Kina syvende største vinland
I dag har Kina indtaget en plads blandt verdens vinproducerende lande, og landet er nr. 2 i produktionen af vin- og borddruer, nr. 5 i arealet af vinmarker og nr. 7 som producent af vin (OIV-tal fra 2010).
Det kinesiske marked er domineret af tre brands, Great Wall, Chagyu og Dynasty, der står for 50% af salget, og tilføjer man Suntime og Huadong, står disse fem firmaer for over 70% af den milliard flasker vin, kineserne drikker hvert år.
Nogle af firmaerne fremstiller også mousserende vin, brandy og likører.
For ti år siden stammede 99% af kinesernes vinforbrug fra landets egne vinhuse. I dag er tallet reduceret til 90%, så importen har fået en vis betydning og er nærmest ustoppelig.
Dette begynder at lægge pres på den kinesiske vinindustri og er en helt anden situation end dengang, da de ledende vinfirmaer var vesterlændinge, som solgte til vesterlændinge. De kinesiske vinmastodonter skal nedbringe udbyttet pr. hektar drastisk, hvis kvaliteten skal være der.
Der kommer dog flere og flere alternative vinproducenter, som satser på kvalitet frem for kvantitet.

Fortsættes i næste uge


Fremgang i eksporten
Ifølge Rabobanks kvartalsrapport om vin har fransk og spansk vineksport oplevet en fremgang i værdi på 20,7% i årets tre første måneder. Ligeledes har Italien, Chile og Argentina haft god fremgang i eksporten på over 10%.
Rabobank skriver, at succesen ikke mindst skyldes, at disse lande har rettet sigtet ud over de største og mest oplagte markeder og eksporteret til lande som Canada, Kina, Brasilien, Sydkorea, Mexico, Kenya og Nigeria.
Nogle eksportlande har dog ikke udvist positiv fremgang. Det gælder Australien, Sydafrika og New Zealand, hvis eksport er faldet i årets tre første måneder. Dette skyldes delvis landenes stærke valutaer.
Rabobank peger også på, at vinsøen er ved at blive drænet. Produktionen af vin er faldende, og lagrene tømmes i rimeligt omfang. Dette har siden september sidste år betydet stigende priser på bulkvin.








Stemningen er i top i en af de mest hotte sherrybarer i London, Bar Pepito.

Sherry-trenden har indtaget London
Sherry er ikke bare noget, ældre damer nipper af til eftermiddagskagen. Den spanske hedvin er godt i gang med at blive en storby-trend – i hvert fald, når det gælder London, hvor den ene sherry-bar efter den anden slår dørene op med gode flasker, tapas og sydlandsk stemning.
Og det, der hældes i glassene, er frem for alt sherryer fra en ny bølge af små familieejede bodegaer, hvor der satses på meget høj kvalitet. Det er bodgaer som Emilio Hidalgo, Guiérrez Colosia, Maestro Sierra, Fernando de Castillao og Bodegas Tradición.
Også top-sherryen fra den berømte bodega González Byass går sin sejrsgang i London.

En velkommen popularitet
Enhver stigning i sherryens popularitet er yderst velkommen hos bodegaerne i Sherry-distriktet. Der fremstilles al for megen sherry, og en regulær vinsø truer i horisonten. Supermarkederne er oversvømmet med sherry-flasker, og priserne på de mere gængse mærker er i bund.
Man forsøger at komme problemet til livs ved at hive et større antal vinstokke op ved rode. Alene i år er målet at nedlægge hele 6000 hektar marker.


Gallo ekspanderer
Det anerkendte vinhus Edna Valley Vineyard i Californien har netop skiftet ejer. Og den nye ejer er ingen ringere end det berømte E. & J. Gallo Winery, der har købt vinhuset af Diageo og Paragon Vineyard Company.
Edna Valley Vineyard, der ligger i Central Coast-området, blev grundlagt i 1980, har 18 hektar vinmarker og fremstiller omkring 3,6 millioner flasker om året. Der fremstilles især Chardonnay-vine, men også rødvine på Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon og Syrah.
Gallo har siden 2004 ejet endnu et vinhus i Central Coast, Bridlewood Estate.



En hjemmeside for britiske bobler
Britisk mousserende vin vinder stigende anerkendelse i diverse konkurrencer, og nu har de liflige bobler også fået deres helt egen hjemmeside, Sparklingenglishwine.com. Siden fortæller historien bag britisk mousserende vin og præsenterer en stribe af de bedste vinproducenter og deres flasker. Foreløbig er kun ti vinhuse omtalt, men flere vil snart komme til, lover de tre vinfolk, som står bag hjemmesiden.
Vinene kan selvfølgelig købes online og – ved særlig henvendelse – også sendes uden for Storbritanniens grænser.
I løbet af efteråret vil Sparklingenglishwine.com køre Storbritannien tynd med en transportabel vinbar, som ved festivaler og andre arrangementer skal slå et slag for de britiske bobler.






Mere om druenavne på etiketterne
I uge 29 fortalte vi om de franske vinproducenters afstandtagen, når det gælder brugen af druenavne på vinetiketterne. For mange franskmænd er det udelukkende appellationen og terroiret, der tæller.
Ugen efter bragte vi et indslag fra en af vore læsere, Per Haaber Gylling, der mener, at franskmændene trods alt har fat i noget af det rigtige, idet forskellen på vinene i højere grad ligger i jordbundsforholdene end i selve druen.
Nu giver sommelier Martin Nordkvist også sit besyv med, og han har en helt anden synsvinkel. Han mener, at druenavnene i høj grad er vigtige:

Druesorten er god service
– Der er meget mere end terroiret og oprindelsen, som bestemmer, hvordan en druesort arter sig. Der er dyrkningskrav, traditioner og produktionsmetoder.
– Selvfølgelig skal oprindelsen fremgå af etiketten på franske vine, sådan som det altid har gjort. Men oplysningerne om den bør ikke overskygge druesorten.

– Jeg synes, det er dårlig service at nægte forbrugerne den simple information, som oplysninger om druesorten er. Og jeg er sikker på, at forbrugerne ville turde købe dyrere vine og få en bedre vinoplevelse – og dermed tillid til vin helt overordnet – hvis de blev imødekommet på denne måde. Det ville ikke bare gavne vinverdenen økonomisk, det ville også klæde den.




Udsigten over vinmarkerne hos Conti Attems i Friuli. Et smukt syn, der nu tilhører Marchesi De' Frescobaldi.

Frescobaldi køber vinhus i Friuli
I 700 år har Marchesi De’ Frescobaldi fremstillet vin i Toscana. Nu har vinhuset ifølge Winespectator for første gang erhvervet et vinhus uden for distriktets grænser.
For nylig købte Frescobaldi nemlig vingården Conti Attems i Friuli – et område, der er kendt for sine glimrende hvidvine. Det toskanske vinhus ejede i forvejen 70% af aktierne i Conti Attems, men har nu erhvervet de resterende aktier og er dermed blevet eneejer.
De vine, der fremstilles hos vinhuset i Friuli, vil dog ikke få navnet Frescobaldi på etiketterne. Frescobaldi skal udelukkende være et toskansk vinhus.
Man har planer om at udvide Conti Attems’ 20 hektar vinmarker med yderlige 4 hektar.

...



Den kostbare Vodka Martini med den diamantbesatte olivenpind.

Martini krydret med en diamant
Selv James Bond ville nok tænke sig om to gange, før han betalte for den nye udgave af en Vodka Martini, som serveres hos The Dirty Martini Lounge i Florida.
Et enkelt glas "Elit Dirty Martini", som cocktailen hedder, koster nemlig 400 dollars (cirka 2000 kr.).
Det er ikke selve drinken, der trækker prisen op, men derimod tilbehøret – glasset, som er fremstillet af Swarowski krystal, og den lille pind til olivenerne, der er kronet af en diamant.
Og man kan selvfølgelig tage begge dele med hjem – og måske bruge olivenpinden som hattenål ...
Man kan dog også nøjes med en "George Clooney Martini" til 14 dollars.

Slug ikke ringen
"Elit Dirty Martini" er imidlertid det rene vand ved siden af "Algonquin Martini", verdens nok dyreste Martini. Den kan bestilles på hotellet Algonquin i New York af forelskede (og meget rige) ungersvende på frierfødder.
Drinken koster 10.000 dollars (cirka 52.000 kr.), og nede i glasset ligger der en diamantring, som på forhånd er specielt designet til den forhåbentlig vordende brud.
Det må nu være lidt af en nedtur, hvis hun tager en ordentlig mundfuld og sluger ringen …






.......
Den danske vinbranche
* Vintage-Vinimport har indgået samarbejde med vinhuset Azienda Agricola Accordini Stefano i Veneto.
.......



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Michael Jansen (f. 1952) er uddannet inden for økonomi og marketing. Interessen for vin startede i 1974, hvor han var med i en lille vinklub, og smagsprøverne i klubben blev snart suppleret med vinrejser til Tyskland og Frankrig. I 1980 startede han som garageimportør med import af vine fra Frankrig, som ikke tidligere havde fundet vej til Danmark.
    I 1986 købte Michael Jansen forretningen Vinopol på Østerbro og blev dermed professionel vinhandler. Men på grund af den økonomiske krise i slutningen af 1980’erne blev han nødt til at lukke sin forretning og blev efterfølgende ansat hos vinfirmaet N & Poul Plum.
    De selvstændiges rækker trak dog fortsat, og i 1994 slog han dørene op for Vin Kompagniet på Frederiksberg med det formål at importere vin og sælge til horeca-sektoren. Siden da har sortimentet også udviklet sig til at omfatte spiritus fra Frankrig.
    I 2011 fusionerede Vin Kompagniet med Bouquet Vin under det nye firmanavn Peter B. Vin med butik og kontor på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Formålet med denne fusion er at dække både engrossalg og salg til private.
    Butikken fra 1976 er blevet renoveret og står klar med et stærkt sortiment af små gode vinproducenter fra især de europæiske vinområder.
    Michael Jansen er også medejer af Min Vinmark, et firma, hvis investorer i 2010 købte 4 hektar jord i det spanske vinområde Terra Alta. Ideen var at samle en gruppe vininteresserede mennesker, som gerne vil eje en vinmark, følge dens udvikling, lære at lave vin samt være med i et netværk omkring projektet. Jorden har Michael Jansen og de andre investorer beplantet med Syrah, Granacha og Mourvedre. Man kan læse mere om projektet, og hvordan man eventuelt kan blive en del af det på www.minvinmark.dk.
    Adresse: Peter B. Vin, Peter Bangs Vej 121, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 33 38 46, e-mail: info@peterbvin.dk, www.peterbvin.dk.







Ugens vinøse billede
Dette vinøse billede, som Steen Rasmussen fra The Wine Company har sendt os, fortæller for en gangs skyld en sørgelig historie.
Historien handler om det australske vinhus Mollydooker Wines’ topvin, Velvet Glove (Fløjlshandsken), som Parker forgylder med 95 point, og hvoraf The Wine Company kun får tildelt 36 flasker om året. En vin til 1100 kr.
Da 462 kasser (5544 flasker) af vinen i årgang 2010 forleden skulle læsses med en gaffeltruck på kajen i Adelaide, faldt flaskerne mere end 6 meter ned og knustes.
I stedet for at havne i amerikanske vinglas, havnede en tredjedel af årets produktion af den fornemme vin i kloakken – et tab på 1 million australske dollars (5,5 mio. dkr.).
– Heldigvis var vores tildeling ikke med i forsendelsen, skriver Steen Rasmussen.
 
Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.




...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    131 Sådan opbevarede man for 90 år siden vinen i Spanien - i store sammensyede dyrehuder. Billedet stammer fra Somontano.
    ..............................


>33/09





Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 24 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 74 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Vignerons de Mancey, Crémant de Bourgogne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12%)
115 kr., Wine.dk
Boblevin med kraft i både bobler, duft og smag. I smagen er der gær, brød og citrus.

Hvidvin


Zaglia, Pinot Grigio, Friuli Latisana, Italien, 2009, lav alkohol (13%)
50 kr., Carlo Merolli
Glimrende hvidvin med en let gylden stråfarve, en duft af akacie og en smag med frugtfylde, krydderi og et fint lille bid, der gør den velegnet til mad. Prisen er yderst rimelig for så god en vin.


The Post Stones, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
65 kr., pris ved 12 flasker, Nordic Wine Traders
En rigtig dejlig hvidvin med en frugtrig duft og en fyldig smag med noter af citrusfrugter og moden melon. En behagelig fedme får smagen til at holde rigtigt længe. Så afgjort et kup til prisen. Vinens navn er afledt af nogle store sten, som spillede en ganske bestemt rolle i 1600-tallet. Dengang lagde sejlskibene til ved Cape Town for at proviantere på deres vej til og fra Det Fjerne Østen. Hvis man havde et brev til nogen på et efterfølgende skib, blev det efterladt under stenene, der blev kendt som "Post Office Stones". Flasken har skruelåg.


Santa Rita, Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2009, middel alkohol (13,5%)
68,95 kr., Amka
Ja, der er træ i den. Man smager fadlagringen. Men der er en fin balance mellem frugt og træ, syre og sødme, tropiske frugter, æbler, nødder, vanille. En vin til dem, der godt kan lide en blød, lidt kraftig fadsmag.


Fleurs de Pierres, André Hartmann, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 71, Kulturvin
Frisk og meget frugtagtig hvidvin med en lille charmerende sødme - faktisk er vinen på den halvtørre side. En rigtig sommer- og terrassevin af god kvalitet.

Rosévin


Farnese, Montepulciano d'Abruzzo Cerasuolo, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Dette er ikke en rosévin med jordbær og marmeladeagtig sødme. Det er en ret tør vin, der udpræget er beregnet til at ledsage mad. Den har en flot duft og en frisk smag med noter af røde kirsebær. Prisen ved 6 flasker er yderst menneskevenlig. Flasken har skruelåg.


Château Bauduc, Bordeaux Rosé, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
89 kr., pris ved 12 flasker, Skovgaard Vine
På etiketten står der "Gordon Ramsay's Selection", så den populære britiske tv-kok må jo kunne lide denne rosévin. Det kunne vi faktisk også. Det er en elegant vin med en ret lys farve, en god duft og en tør smag med karakter og god frugt fra Bordeaux-druerne Merlot, Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Lidt i Provence-stil, men altså en Bordeaux. Og glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Coralí, Espelt, Emporda, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Rosévin på druerne Merlot og Gamatxa Nero, hvor det sidste navn er katalansk for Grenache. Vinen har en rubinrød farve og en smag med fyldig frugt, krydderi og en hel del sødme. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Pietro Becoucini, Chianti Riserva, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Rungsted Vinhandel
Rødvin med en umiskendelig smag af Chianti - tør, moden frugt, fint krydderi. Udpræget madvin, der er meget anvendelig til mange retter.


Argiano, Brunello di Montalcino, Italien, 2005, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Prægtig rødvin - en rigtig Brunello, hvad panelet også gættede. Altså typisk. Den har en afrundet, lækker smag med karakter, dejlig frugt og integreret fadlagring. En stor vin til en særdeles rimelig pris. Panelet gættede en markant højere pris.


Parato, Penedès, Reserva, Spanien, 2001, middel alkohol (13,5%)
150 kr., på tilbud indtil 30. september: 100 kr., Falk Wine
Flot rødvin, ti år gammel og helt på toppen. Den har en spændende frugtsmag med fint integreret, men samtidig ret markant eg. Skænk den til vildt eller til en anden vellavet kødret. Vi klager bestemt ikke over tilbudsprisen.


Castello di Radda, Gussalli Beretta, Chianti Classico Riserva, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
168 kr., pris ved 2 flasker: 150 kr., Bisgaard Vin
En pragtfuld rødvin, der bare har det hele. Den lægger sig godt i munden med sin afrundede, modne frugt, bløde og gode tanniner og mange facetter i fornem balance. Sådan, dette er vin.


Montigoli Rosso Veronese, Veneto, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
44 kr., ViniPortugal
En udmærket og uhøjtidelig rødvin med duft af aromatisk te og med god fylde og moden frugt i smagen. Den slutter rundt og blødt. Et godt glas hverdagsvin til prisen.


Series M, Vilafonté, Paarl, Sydafrika, 2006, høj alkohol (14,5%)
219 kr., på tilbud til 195 kr., Jysk Vin
Stor og flot rødvin med en kraftig, men også - fem år gammel - moden og afrundet smag. Kraft, men ikke så meget finesse.


2 Up, Kangarilla Road Vineyard, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En ret enkel rødvin, der nødigt giver smagstoffer fra sig - måske bortset fra toner af chokolade og bitterhed. Flasken har skruelåg.

Andet


Æbleau, Skærsøgaard, Danmark, 2008, høj alkohol (17%)
245 kr., for 50 cl, Skærsøgaard Vin
Dette er en ualmindelig lækker hedvin fremstillet på danske æbler. Den har en liflig duft af modne æbler og kvæde og en meget lang og sommerlig æblesmag. Den har en dejlig sødme - prøv den til ostebordet og især til blåskimmelost - eller til en sød sommerdessert.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.