Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40. 2011



Nyheder i uge 40, 2011

Læs uge 39.......Læs uge 38.......Læs uge 37

    ..............
    VinAvisens redaktion er ferielukket indtil den 11. oktober,
    men avisen udkommer naturligvis hver uge som sædvanlig
    ..............








Det europæiske vinmøl – en ny angriber i Californiens vinmarker.

Ny fjende stikker snuden frem
I de seneste år har vi ikke hørt så meget om insektet glasvinget skarpskytte, som spreder plantesygdommen Pierce’s Disease i de californiske vinmarker.
Helt udryddet er den dog ikke. Kampen fortsætter, og California Department of Food & Agriculture har pumpet millioner af dollars i statens kontrolprogram.
Nu har man besluttet at udvide kontrolprogrammet til andre invasive skadedyr og de sygdomme, som de kan forvolde, og blandt andet har man sat ind over for det europæiske vinmøl, der åbenbart er udvandret til Amerika og har stukket snuden frem siden 2009.
Det er meget vigtigt at holde øje med udyrene og fange dem, før de når at sprede sig.
 
100.000 vinmøl gået i fælderne
Man har indført karantæne-regler på 97 hektar vinmarker i ti amter, og sidste år fangede man her 100.000 vinmøl i de opsatte fælder.
I år har man kun fundet 144 vinmøl. Men det er ikke godt nok.
For at et område skal erklæres som helbredt og slippe for karantænen, skal man ikke have fundet hverken insekter eller æg igennem to år.
Den øgede indvandring af uønskede insekter skyldes større og hurtigere transport af landbrugs- og andre produkter.
I løbet af de sidste ti år har man fundet cirka 100 nye arter af invasive insekter i Californien. I 70'erne fandt man i alt kun 50. Og det gælder om med det samme at finde ud af, om de er farlige for vinmarkerne – så man ikke først opdager en eventuel fare om tre år.
Myndigheden bag bekæmpelsen, The PD/GWSS Board, har en hjemmeside, hvor man kan læse mere.




Godt gået Kina
For nylig uddelte det britiske vinmagasin Decanter sin årlige World Wine Awards. Og for første gang i de mange år, prisuddelingen har fundet sted, gik den højeste anerkendelse til en kinesisk vin. Det var vinhuset He Lan Qing Xue, der med sin rødvin Jia Bei Lan 2009 vandt det internationale trofæ i kategorien ”Rødvin på Bordeaux-druer til under 10 pund” (cirka 85 kr.). Vinen er fremstillet på Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Gernicht, som menes at være i familie med Cabernet Franc.

En triumf for Asien
Mere end 12.000 vine fra hele verden deltog i den forudgående konkurrence, og der blev i alt kun uddelt 25 internationale trofæer.
Den kinesiske vin overlevede flere udskillelses-smagninger og blev til sidst smagt op imod stærke konkurrenter fra Australien, Sydafrika og Californien – lande, hvor flere vinproducenter er kendt for deres vine i Bordeaux-stil. He Lan Qing Xue’s vinmager, Li Demei, er da også delvist uddannet i Bordeaux og har arbejdet på det fornemme vinslot Château Palmer.
Også andre kinesiske vinhuse udmærkede sig ved konkurrencen og vandt både sølv- og bronzemedaljer. Ligeledes uddeltes der stribevis af medaljer til Japan, Indien og Thailand.


Til_37/09



< João Ferreira Álvares Ribeiro og hans tipoldemor, Dona Antónia Adelaide Ferreira.


Et tipoldebarn på besøg
I forrige uge havde Philipson Wine besøg af João Ferreira Álvares Ribeiro, der på sin families vegne bestyrer den gamle portvinsgård Quinta do Vallado i Portugals Douro-dal. En vingård, som blev grundlagt i 1716.
Hans tipoldemor var den i Douro så berømte Dona Antónia Adelaide Ferreira. Det var hende, der i 1862 havde været til en frokost sammen med den lige så berømte englænder Joseph James Forrester – manden, der afgrænsede portvinsdistriktet og revolutionerede fremstillingen af den fornemme drik. På vej hjem fra frokosten sejlede de ned ad Douro-floden, og ved et farligt strømfald kæntrede deres båd.
Dona Antónia flød ovenpå – hendes krinolinekjole virkede som et redningsbælte – men Forrester havde et bælte med guldmønter om livet, så han gik til bunds og blev aldrig fundet.

Med EU-penge i ryggen
– Hvis Dona Antónia ikke var blevet reddet af krinolinen, var du så aldrig blevet født? spurgte vi João Ferreira.
– Jo, det var jeg. Hun havde fået sine børn før turen i vandet.
La Ferreirinha, som hun blev kaldt, døde som en 85-årig gammel dame i 1896, og indtil da havde hun opbygget en stor eksport af portvin til England.
– Ved sin død efterlod hun sig en betydelig formue samt næsten tredive vingårde samlet i et af dalens store imperier, Ferraira. En af vingårdene var Quinta do Vallado.
– En stor del af vinhuset Ferraira er solgt fra, men familien beholdt Vallado, fortæller João Ferreira.
– I dag er Vallado et af de mange portugisiske vinhuse, som – båret af rundhåndede EU-penge – har skabt et supermoderne produktionsapparat med et orgie af rustfrit stål og 1000 fade i fornemme arkitektoniske omgivelser. Det blev taget i brug for to år siden.

En af the Douro Boys
– Vi laver stadig portvin, siger João Ferreira. – Men efterhånden er portvinen domineret af nogle store grupper med stærke brands, og det har fået os til at skifte kurs.
– Dels har vi siden 1993 i vid udstrækning fremstillet bordvine under appellationen Douro, og dels har vi i 2002 sluttet os sammen med fire andre mindre producenter i gruppen The Douro Boys (læs om dem i uge 47, 2007).
– Endvidere har vi omskabt en del af bygningerne til et hotel, hvor vi har mange både spisende og sovende gæster.
Under smagningen fortalte Christian Philipson, at salget af vin på det portugisiske marked har problemer som følge af landets aktuelle økonomiske krise, og at dette har fået vinhusene – også Vallado – til at satse mere på eksport.
– Så vi vil sikkert komme til at se flere portugisiske vine, mente Philipson, – og vi vil også komme til at se dem til priser, der er til at betale.
Nedenfor er der topstjerner til samtlige af de vine, som João Ferreira præsenterede ved smagningen.


Depardieus vin på flyturen
Når man fremover flyver med SAS, vil man på flere af ruterne kunne skænke Gerard Depardieus rosévin i glassene. Depardieu er en af Frankrigs store skuespillere. Men han er også vinproducent og ejer eller er medejer af i alt nitten vingårde i Frankrig - i Anjou, Languedoc-Roussillon, Bergerac og Côtes-du-Rhône – samt i Algier, Marokko, Spanien, Italien og Napa Valley. Den vin, der vil blive serveret om bord på SAS-flyene, stammer ifølge www.wownews.se fra Depardieus vinslot Château de Tigné i Loire. Selv kalder skuespilleren vinen for ”en perfekt klokken fem rosé”.






Den newzealandske vinkrise
New Zealand Wine Company er et af de store vinhuse på de fjerne øer, og det melder sig nu som en af taberne i den krise, landets vinindustri er løbet ind i.
I år til og med juni har NZWC ifølge Decanter tabt 3,18 millioner NZD (14,2 mio. kr.), og sidste år tabte vinhuset 1,89 mio. NZD (8,4 mio. kr.).
Problemerne i New Zealand er opstået som følge af overproduktion af druer, en stærk NZ-dollar og den globale krise i øvrigt.




I filmen "A Toast to Paso" udbringer en større folkemængde en skål til distriktets vine.

Tre morsomme film om vin
Vinavlerforeningen i det californiske Paso er ikke kede af det, når de skal slå et slag for distriktets vine. De har foreløbig produceret tre meget morsomme små film.
Den første, "An Auction of Action", handler om en ret vanvittig vinauktion, den anden, "A Toast to Paso", kunne være skrevet af Shakespeare, og den tredje, "Zinfandel - Paso's Wine", er historien om druen, der hverken er Primitivo (fra Italien) eller Crljenak Kaštelanski (fra Kroatien), men Zinfandel, Zinfandel, Zinfandel (fra Paso i Californien).
Alle filmene ligger på denne side.


Frugtbomberne er kommet for at blive
Californiske rødvine er ofte nogle frugtbomber med høje alkoholprocenter, silkebløde tanniner og en lav syre. Og denne vin-stil vil der ikke blive ændret på i fremtiden. Det er nemlig den slags vine, der falder i den store brede amerikanske befolknings smag, og det er vine, som de unge kan lide - og som den nye generation af vinmagere ønsker at fremstille. Netop derfor har frugtbomberne en meget lang levetid foran sig.
Det mener to af Decanters førende skribenter, Oz Clarke og Margaret Rand, der sammen har taget pulsen på det amerikanske vinmarked.
Der er ganske vist en lille gruppe californiske vinproducenter, der i disse år gør oprør mod den frugt- og alkoholrige vin-stil, og som ønsker at lave vine i en lettere og mere europæisk stil. Men den type stringente rødvine vil ifølge de to vinskribenter forblive en lille dråbe i det store amerikanske vinhav.




.


Et par dråber vin til baby
Tidligere i år barslede kongehuset med nyheden om, at prins Joachim og prinsesse Marie skal have endnu et barn. Om dette barn også vil gennemgå, hvad billedbladene dramatisk kalder ”et hemmeligt ritual”, er ikke godt at vide. Det har i hvert fald kronprinseparrets børn. Og ritualet, ja, det går ud på at farfar Henrik, ifølge en gammel skik i familien Montpezat, gnider den lilles læber med et hvidløg, hvorefter barnet får sin første vinøse oplevelse med et par dråber af den søde hvidvin fra Jurançon og den røde vin fra Cahors. Ifølge overtroen vil dette skærme barnet mod alverdens sygdomme.

En gammel tradition
Det med at give det nyfødte barn nogle dråber Jurançon er ikke noget, Montpezat-familien har fundet på. Det har været en skik i Frankrig siden Middelalderen.
Da den franske konge Henri d. 4. blev døbt i 1553, vædede man hans læber med Jurançon, og det virkede ganske godt. Han overlevede indtil 1610. Men det var nu også, fordi han accepterede at være katolik – ifølge legenden med ordene ”Paris er vel en messe værd”.
Vi ser sjældent den søde Jurançon her i Danmark. Franskmændene drikker den selv. Men i flasker af kvalitet er den interessant med sit strejf af den ædle råddenskab.
Om vinen sagde den franske forfatterinde Colette: – Da jeg var ung pige, mødte jeg en prins, en arrogant forræder, som hver en stor forfører: Vinen fra Jurançon.




Rikke og Lorenzo Misciattelli på en vindeltrappe i den gamle borg.

Endnu en dansk vinmager
Fra tid til anden har vi kunnet fortælle om danskere, der er blevet vinmagere i det store udland. Nu er der en til.
Hans navn er Lorenzo Peter Misciattelli Mocenigo Soranzo – eller for en nemheds skyld bare Lorenzo Misciattelli.
Han voksede op i Birkerød som søn af en italiensk far og en dansk mor, og i en årrække arbejdede han som projektforsker i Landbrugsministeriet og som adjunkt på Veterinær- og Landbohøjskolen.
I 2002 flyttede han og hans kone, Rikke, til Italien, hvor han i dag bestyrer sin italienske families fantastiske vinborg Castello di Montegiove uden for Orvieto. Et slot, som familien har ejet i 400 år.
Her fremstiller han 30.000 flasker umbrisk vin om året, ligesom ægteparret har oprettet en meget lækker agriturismo.
Længere nede bringer vi et portræt af Lorenzo Misciattelli i "Vinbranchens blå bog", og yderligere forestiller ugens STORE billede Castello di Montegiove på toppen af en bakke over rækkerne af vinstokke.








Den nye app er gratis.

Vind en vintur til Australien
Mange danskere tager til Australien, og de vininteresserede af dem vil have et nyttigt værktøj i planlægningen af turen i den hjemmeside, som turist- og vin-organisationen Visit Vineyards har oprettet.
Det udmærkede foretagende har nu lanceret en gratis app til iPhones og iPads, og smarte, som de er, lancerer de den med en konkurrence. Den kan man læse mere om ved at klikke her.
Deltager man – og det er også gratis – har man en chance for at vinde en af to præmier: Enten en elleve dages ferie på Queensland's Whitsunday øer eller syv dages gastronomi-turisme på Tasmanien.
Sidste frist for tilmelding til konkurrencen er 1. november. Og så er det spørgsmålet, hvor stor chancen er. Hvor mange vil hente app'en og deltage i lodtrækningen? Skal vi gætte på 20.000? Jo, vi tror nok, at vi vil prøve lykken.


Sveriges første vinspa
Vin kan drikkes, men den dejlige drik bliver – såvel som druerne – også i stigende omfang anvendt udvortes til diverse skønhedskure.
Nu er også Sverige hoppet med på vognen, hvor Hotel Tylösand i sin spa-afdeling tilbyder en ganske særlig behandling, vinoterapi, en foryngelseskur for hele kroppen baseret på ekstrakt fra vindruekerner. Kernerne er, ligesom den færdige vin, rige på antioxidanter, der som bekendt er gode for helbredet – men altså også skulle kunne skrue tiden nogle år tilbage, når det gælder udseendet.
At tage et bad i vin er måske heller ikke så tosset. Det siges, at den ægyptiske dronning Kleopatra gjorde det, og hun var efter sigende meget smuk …






Vinøse myter til aflivning
Der findes en hel del myter i vinens verden. Fx er det en sejlivet vandrehistorie i Sverige, at Systembolaget blander brækmiddel i sine vine for at vænne svenskerne af med at drikke vin – ligesom det i Danmark er en vandrehistorie, at der er soda i soldaternes mad for at vænne dem af med at løbe efter piger.
I denne og næste uge afliver vi sytten vinøse myter. Her kommer de første ni, og i næste uge afliver vi de resterende otte.

.......
1. myte: Vin er en levende ting. Det lyder poetisk. Men vin er faktisk ikke mere levende end appelsinjuice.
........
2. myte: Man siger, at en sølvske, hvis skaft dingler ned i en åben flaske champagne, vil hindre vinen i at blive flad og uden bobler. Komplet nonsens, men en myte, der er svær at aflive. Den optræder også i dansk vinlitteratur.
........
3. myte: Rødvin bliver altid bedre med alderen. Nej, en kraftig, garvesyreholdig rødvin fra et af de store slotte i Bordeaux eller Bourgogne er sandt nok en drøm efter otte-ti år i kælderen. Men hovedparten af de rødvine, der findes på markedet, er her-og-nu-vine. De bliver ikke bedre af at ligge – de tager måske endda skade af det.
........
4. myte: Vinen er bedre, hvis der står Reserve på etiketten. Nej, i Rioja i Spanien må der kun stå Reserva på flasken, hvis vinen er lagret i mindst ét år på fad og to år på flaske. Og i Italien betyder et Riserva på etiketten, at vinen er en DOC- eller DOCG-vin, som er lagret ekstra længe. Men derudover bliver betegnelsen reserve brugt med rund hånd – blandt andet i Californien. Indholdet behøver ikke at være særlig "reserveret", men der bliver gerne lagt lidt ekstra på prisen.
........
5. myte: Hvis man åbner en kraftig rødvin og lader den stå et par timer i flasken, vil den være klar til servering. Nej, vinen får alt for lidt kontakt med ilten gennem den smalle flaskehals. Der skal meget mere til. Hvis vinen trænger til at blive iltet før servering, er det nødvendigt at plaske indholdet fra flasken over i en karaffel.
........
6. myte: Rødvin er det eneste rigtige til en god bøf. Nej, mange hvidvine er fuldt ud lige så velegnede. En muskuløs Chardonnay fra fx Chile eller Australien eller en hvid Rioja, der har lagret på egetræsfade, vil gå godt i spænd med en stegt oksebøf.
.......
7. myte: Under en vinsmagning bør man skylle glasset før hver ny vin. Nej, det er der overhovedet ingen grund til. Det eneste, man opnår, er at fortynde vinen, hvorved duft og smag forringes. Dog bør man enten skylle glasset eller tage et nyt i brug, når man skifter fra en kraftig til en mindre kraftig vintype – fx fra rødvin til hvidvin.
........
8. myte: Såkaldte enkeltmarks-vine er de bedste. Nej, det kommer så afgjort an på kvaliteten af vindruerne fra den pågældende vinmark. Vine, hvor man derimod har anvendt druer fra mange forskellige marker for at opnå den bedste balance i vinen, kan være af ligeså god, måske endog af bedre kvalitet.
.......
9. myte: Man laver rosévin ved at blande rødvin og hvidvin. Nej, rosé laves af blå druer, idet man kun lader drueskindet, hvori farvestoffet sidder, gære med i et begrænset tidsrum. Kun rosé champagne laves som en blanding af rødvin og hvidvin.
........




.

...


....


Det pureste guld
Det er utroligt, hvordan firmaerne bag diverse slags spiritus forsøger at overgå hinanden i luksuriøs emballage.
Vi har tidligere fortalt om diamantbesatte whiskyflasker. Nu gælder det vodkaens verden og vodkaen Vallure, hvis flaske er fremstillet af 24 karat guld. Indholdet skulle også være filtreret tre gange gennem guld.
Det har ikke været muligt at få prisen på en flaske oplyst – eller hvor man kan købe den – heller ikke på Vallure’s hjemmeside. Men flot ser flasken jo ud.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    OBS: VinAvisen holder ferielukket i dagene fra 25. september til 12. oktober, men vi udkommer naturligvis som sædvanligt.

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.


    Lorenzo Misciattelli (f. 1970) er Birkerød-drengen, der i dag sidder og bestyrer sin italienske families fantastiske vinborg Castello di Montegiove uden for Orvieto. Et slot, som familien har ejet i fire århundreder.
    Hans mor er dansk og hans far italiensk, og de første mange år af sit liv tilbragte han i Danmark. Men allerede tidligt stiftede han bekendtskab med produktionen af vin, når han igen og igen besøgte familiens landbrug i Umbrien.
    Efter gymnasiet studerede han landbrugsvidenskab i Danmark og Skotland og specialiserede sig i malkekøer. Han tog en M.Sc. og en Ph.D. i ernæringsfysiologi og arbejdede i en årrække som projektforsker i Landbrugsministeriet og som adjunkt på den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
    Men så i 2002 tog han det store skridt. Han lagde malkekøerne på hylden og sprang ud som bestyrer af familiens umbriske slot uden for Orvieto. Her har han og hans danskfødte hustru, Rikke, siden sat gang i vinkælderen og nyplantet de 9 hektar vinmarker, efter at slottet i en årrække nøjedes med at sælge druerne. I dag fremstiller de tre forskellige vine på et bæredygtigt grundlag, i alt 30.000 flasker om året.
    Endvidere har ægteparret indrettet agriturismo med to to-etages ferielejligheder i en charmerende gammel olivenmølle fra 1200-tallet uden for borgens ringmur.
    Lorenzo Misciattelli bestrider en række tillidshverv i Orvietos afdeling af Italiens største landmandssammenslutning, Confagricoltura, hvor han blandt andet er formand for sektionen for miljø- og skovbrug samt rådmand i sektionen for vin.
    Men køerne er alligevel ikke lagt helt på hylden. Godset har fået en mindre besætning med den fornemme hvide kødrace Chianina.
    Adresse: Castello di Montegiove, Via Beata Angelina 27, I-05010 Montegabbione (TR), Umbria, Italien, tlf.: 00 39 07 63 83 74 73, mobil: 00 39 33 98 76 20 98, aften: 00 39 07 63 83 70 09, e-mail: tenuta@castellomontegiove.com, www.castellomontegiove.com.







Ugens vinøse billede
– Vi ved godt, at VinAvisen før har skrevet om æslet i den lille franske by Gonfaron, skriver Mads Nielsen, – men nu var vi på det lag, så vi måtte lige snuppe et billede af æslet, som det er afbildet på en husmur i byen.
Vi siger tak til Mads Nielsen for billedet og repeterer lige den gamle legende:
Der var i Gonfaron en vinbonde, som ikke ville fjerne æselpærerne (må det vist hedde) foran sit hus, da der skulle være en religiøs procession.
Byens præst tryglede ham om det, men bonden nægtede, hvilket gjorde bondens æsel så skamfuldt, at det gik op på en høj klippe for at styrte sig i døden. Men se, da æslet sprang, skød der vinger ud fra dets ryg, og det landede i god behold.  

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    140 Den middelalderlige borg Castello di Montegiove uden for byen Orvieto i Italien bestyres af en dansker (foto © Lorenzo Misciattelli)
    ..............................







Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    Til denne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 107 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Dr. Bürklin-Wolf, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2010, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig hvidvin med en fint krydret duft og en lækker, let cremet druesmag med frisk syre. Er der et lille strejf af stjerneanis i smagen?


Triade, Bianco Campania IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Denne lette hvidvin på druerne Fiano, Falanghina og Greco kommer fra forfoden på den italienske støvle, regionen Campania. Det er en vellavet vin med blød frugt og fint krydderi. Flasken har skruelåg.


Vallado Branco, Quinta do Vallado, Portugal, 2010, lav alkohol (12%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En blid og venlig hvidvin på en bred vifte af druer: Rabigato, Verdelho, Viosinho, Arinto og Códega. Tilsammen leverer de en fint krydret duft og en meget lækker, frisk smag med noter af mineralitet og citrus.


Victoria Bay, Darling Cellars, Sauvignon Blanc, Darling, Sydafrika, 2011, lav alkohol (13%)
79,95 kr., Amka
Frisk hvidvin med et rigtig godt billede af druen Sauvignon Blanc med alle dens dyder og karakteristika: Græs, stikkelsbær, citrus ... Prøv den fx til ost (i stedet for den sædvanlige rødvin).


Hans Wirsching, Silvaner, Iphöfer Julius-Echter-Berg, Tyskland, 2010, lav alkohol (12%)
124 kr., på tilbud til 109 kr., Jysk Vin
Let og frisk hvidvin med en krydret duft og en druesmag med en god syre, der gør vinen velegnet til mad, fx en frokost. Flasken - en flad, dråbeformet Bocksbeutel - har skruelåg.


Storm Crossing, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2010, lav alkohol (13%)
69,50 kr., Irma
Typisk for de newzelandske hvidvine på Sauvignon Blanc har denne vin en markant duft og smag af eksotiske frugter. Den er frisk med en lang og behagelig eftersmag. Flasken har skruelåg.


Piccini, Moneau Estate, Chardonnay, Mendocino County, Californien, 2009, høj alkohol (14,6%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 40): 80 kr., Nordic Wine Traders
Frugten forsvinder ret hurtigt, når man smager denne hvidvin og afløses af en vis tørhed. Helt billig er vinen ikke.

Rosévin


Vigne Nuove, Valle Reale, Cerasuolo, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
89 kr., Vinoble
Denne rosé har ikke den jordbærsmag, man ofte finder i roséer, snarere grape. En pæn lille bordvin.

Rødvin


Santa Carolina, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
40 kr., Rema 1000
Til prisen en rigtig god rødvin. Den har fyldig, tæt og blød frugt, en vis tørhed, men også sødme. Nem at drikke. Den femte stjerne får den for prisen.


Vallado Tinto, Quinta do Vallados, Douro, Portugal, 2009, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der ganske enkelt smager godt. Den har en god druesmag med krydrede toner og diskret fadlagring. Vinen er lavet på druerne Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz og Vinhas Velhas med en lille smule Sousão.


Callia Magna, Shiraz, San Juan, Argentina, 2009, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En flot Shiraz-rødvin med druens gode frugt og krydderi - og den er ikke så peber-krudtet, som nogle Shiraz'er kan være.


Amorosa Bella, Westside Ranch Cellars, Pinot Noir, Russian River Valley, Californien, 2009, middel alkohol (13,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., A Vinstouw
Lækker, lækker rødvin, typisk Pinot, med stor frugtfylde og mange facetter i fornem balance.


Quinta do Vallado, Sousão, Douro, Portugal, 2008, høj alkohol (14,5%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne fortræffelige rødvin på 100% Sousão-druer smagte vi både i 2008- og 2009-årgangen. Begge årgange - til samme pris - har en dybrød, tæt farve, en kraftig duft og en flot, harmonisk smag med en masse frugt, peber, tobak og diskrete fadtoner. Under smagningen foretrak vi 2008, men 2009 vil udvikle sig lige så godt. Begge årgange kan i øvrigt sagtens gemmes i endnu nogle år.


Quinta do Vallado, Touriga Nacional, Douro, Portugal, 2008, høj alkohol (14,5%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det er ret usædvanligt at smage en portugisisk rødvin på 100% af druen Touriga Nacional, men her er en, som vi også smagte i 2009-årgangen til samme pris. Begge årgange er store vine med fyldig frugt, kaffe, krydderier og violer samt fint integrerede fadtoner. 2009 virkede blødere og mere afrundet, mens 2008 er rankere og meget elegant. Begge vine kan drikkes nu, men de kan også gemmes endnu nogle år.


Quinta do Vallado Reserva, Field Blend, Douro, Portugal, 2007, høj alkohol (14,5%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er en "mark-blanding" af druer, der bl.a. er hentet på en mark med over 80 år gamle vinstokke. Druerne er Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Franca og Touriga Nacional. Vi smagte både 2007 og 2009, og den ældste årgang viste, hvor langsomt denne vin udvikler sig. I smagen er der mørke bær - morbær - figner og tobak. Dertil fine fadtoner fra de sytten måneder på fransk eg. Vinene kan drikkes nu, men de vil udvikle sig yderligere, hvis de får lov til at ligge endnu nogle år.


Château Dauzac, Margaux Grand Cru, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
279,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne femte cru-rødvin fra Médoc må meget gerne ligge mindst fem år endnu. Så vil den blive meget fornem. I dag har den god, fyldig frugt, bløde tanniner - og mange løfter.


Vallado Adelaide, Quinta do Vallado, Vintage Port, Portugal, 2009, høj alkohol (19,5%)
349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Naturligvis er det barnemord at nyde så ung en årgangsportvin - den skal gemmes mindst otte år endnu. Men når det nu skulle være, konstaterede vi tilstedeværelsen af både mørke bær, dadler og figner, modne tanniner og en lang, lang eftersmag. Den baby skal nok blive til noget her i livet ...


Adelaide, Quinta do Vallado, Douro, Portugal, 2009, høj alkohol (14,5%)
749,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vallados topvin er en meget elegant og superperfekt rødvin med en dyb, tæt farve og en blød og forførende smag med fyldig frugt, mineralske toner og diskrete fadtoner. Eftersmagen er lang og meget kompleks. En fornem vin til mad, men også en meditations-vin eller snakke-sammen-vin til venner, der kan værdsætte så dyr en vin. Der laves kun 1500 flasker om året af denne vin, så det er ikke så underligt, at den er dyr.


Dramatis Personae, Malbec / Cabernet Sauvignon, Bodegas Argenceres, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (14%)
89 kr., Wine.dk
Denne rødvin har en koncentreret duft af modne kirsebær og solbær. I smagen er der sveskeblomme, krydderier, en anelse chokolade og et lidt for markant bid af alkohol. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før servering.


Corbenelli, Chianti Riserva, Italien, 2008, lav alkohol (12,5%)
49 kr., DK Wine
En enkel rødvin i en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


La Chapelle des Vieux Champs, Saint-Émilion, Frankrig, 2007, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., ViniPortugal
En ret tør Bordeaux-rødvin. Ikke nogen stor Bordeaux, men okay til prisen.

Sød vin


Quinta do Vallados, 10 Year Old Tawny Port, Portugal, høj alkohol (19,5%)
199,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Aromatisk portvin, gylden i glasset og med en kraftig duft af tørrede frugter og tobak. I smagen er der noter af figner og mandler. Skænk den let afkølet.


Quinta do Vallado, 20 Year Old Tawny Port, Portugal, høj alkohol (19,5%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Med mindst tyve år på bagen fremstår denne portvin med en gylden farve i glasset og en dejlig, let røget smag med noter af tørrede frugter, tobak og egetræ.







Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.