Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46. 2011



Nyheder i uge 46, 2011

Læs uge 45.......Læs uge 44.......Læs uge 43






Bordeaux vil genopvække "claret"
"A nice glass of claret", sagde englænderne i gamle dage og skænkede et glas Bordeaux-vin – gerne fra en krystalkaraffel med et vinskilt af sølv om halsen.
Ordet "claret" stammer fra dengang, hvor det meste af den Bordeaux-vin, der blev importeret til England, var en klar (clair på fransk), mørk og let drikkelig rosé.
Nu vil man hos Bordeauxs vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), genopvække "claret" i form af et "Claret de Bordeaux" på etiketterne fra og med årgang 2012. Og komiteen vil samtidig kræve, at Bordeaux får eneret på betegnelsen.
Meningen er, at den nye betegnelse skal bruges for let drikkelige hverdags-rødvine, skabt i appellationerne Bordeaux, Bordeaux Supérieur og Côtes de Bordeaux.
Der er ingen tvivl om, at briterne straks vil forstå budskabet – at der her er tale om en let og uhøjtidelig rødvin. Udfordringen for CIVB bliver at markedsføre betegnelsen i de øvrige eksportmarkeder.




Baijiu – durra-likøren, der er en stor konkurrent til vinen på det kinesiske middagsbord.

Kina mangler mellem-markedet
2,9 millioner kr. – så meget gav en kineser for en samling af 300 flasker Château Lafite Rothschild i årgange mellem 1981 og 2005. Det skete på en Christie's-auktion i Hong Kong i september.
Kineserne er stadig helt vilde med franske topvine. Der er også et stort marked for vine til bunden af markedet – vine til nogle få kroner. Men her har vinhuse fra Europa, Australien, Chile osv. svært ved at være med.
Hele mellem-markedet mangler i Kina, og som det fremgik på forrige uges vinmesse i Hong Kong, forestår der et stort arbejde med at "opdrage" kineserne til at drikke normale kvalitets-vine.

En anden drikkekultur
En væsentlig udfordring vil være at få kineserne til at antage en anden drikkekultur i forbindelse med måltider.
Kinesere drikker altid "gan bei" (tørt glas). De "bunder" og tømmer glasset hver gang, de løfter det. "Bottom-up", som det hedder på engelsk. Og det gør de hele måltidet igennem. Mange gange. Som regel til de er blevet godt rundtossede.
Under dette ceremoniel drikker de ikke vin, men Baijiu, en klar likør med 50% alkohol, lavet på planten durra (Sorghum).

3 milliarder flasker vin
Kina er verdens hurtigst voksende marked for vin, og man regner med, at landet i år overhaler Storbritannien som verdens femtestørste vinmarked.
Ifølge en rapport fra den britiske International Wine & Spirit Research vil det kinesiske vinforbrug være fordoblet i løbet af de næste fem år og nå en årlig omsætning på 3 milliarder flasker.
Og hvis vækstraten fortsætter, vil landet være verdens største vinmarked om tyve år.








Kun godt 20% er til øko
Hvordan har vi danskere det med øko- og biovin? Går vi bevidst efter disse vine? Er vi ret ligeglade? Eller er vi direkte imod?
Disse spørgsmål stillede vi i en meningsmåling i sidste uge, og i alt 2707 læsere tog sig tid til at sætte en prik i spørgeskemaet. Resultatet ses herover, og det er ret opsigtsvækkende.
21% foretrækker eller drikker kun øko- og biovine, mens resten er temmelig ligegyldige over for begrebet. Enten er de ikke særligt interesserede, eller også er de bedøvende ligeglade.
2,4% undgår ligefrem disse vine, og 3,6% betragter øko og bio som overtro.

Savnede spørgsmål
Nogle af vore læsere har sendt os kommentarer – blandt andet Søren Wolff fra Bornholms Vinforsyning. Han oplever en stigende efterspørgsel i sin butik efter økologiske vine, hvilket kun glæder ham:
– Jeg synes, vi alle har pligt til at rette blikket mod dyrkningsmetoder, der er i pagt med naturen og vore egne livsbetingelser. Så jeg hilser vine, dyrket efter økologiske / biodynamiske metoder velkommen. Og selv om det en gang imellem kan virke lidt "helligt", så må vi tænke på vore børns og børnebørns fremtidige levemuligheder, inden vi har overdænget jordkloden med alskens gift, krudt og kugler.
Et par læsere savnede yderligere en valgmulighed i spørgeskemaet.
Bo Stavnsbo fx havde gerne set en mulighed for dette svar: "Jeg vælger økologisk, fordi det er fordelagtigt for miljøet." Han mener, at valget "øko eller ej" ikke børe være et spørgsmål om smag, investering og sundhed, men om at værne om jorbundsforhold og vores fælles fremtid.
Mange forhold og motiver kan naturligvis spille ind i valget, men Bo Stavnsbos prik i skemaet hører så afgjort til ved "Jeg foretrækker øko- og biovine".

Se på markerne
Per Kirk Jørgensen skriver til os: – Jeg har lagt mærke til, at nogle af de vine, der smager bedst og dufter mest, også er øko eller bio. Ofte er de noget dyrere, men sådan er det vist med alle vine, som smager og dufter bedst, hvad enten de er øko, bio eller ikke nogen af delene.
Oscar Wandel skriver: – Står man ved to vinmarker, hvor den ene er dyrket på traditionel vis – altså ved hjælp af kemiske produkter – og den anden er dyrket økologisk, hvad ser man så?
– Man ser, at den ene vinmark, som er dyrket økologisk i de sidste ti år, står frisk og grøn og fuld af livskraft, mens den anden ser mat og trist ud – alt ukrudt er fjernet med kemisk ukrudtsdræber, som år efter år er blevet i jordbunden.

Er oxiderede vine ny trend?
Endelig er Henrik Münchow på en restaurant blevet anbefalet en "naturvin", hvor tjeneren meget ærligt fortalte, at den havde en let oxidering.
– Her er man kommet for langt ud med det rent naturlige, skriver vor læser. – Det var faktisk ikke nogen behagelig oplevelse.
– Der synes at være en ny smagsmæssig trend med, at hvidvine skal serveres oxiderede.
Denne trend har vi her på VinAvisen også oplevet med et par biovine. Vi opfattede det som en fejl. Men er det ligefrem en trend? Hvad siger vore dygtige sommelierer, som jo i høj grad har fingeren på trend-pulsen? Skriv gerne til os.






Svensk stigning i vinsalget
Nu er Systembolaget i Sverige kommet med salgstallene for årets tredje kvartal. Og ifølge dem er der en anelse fremgang i vinsalget på 1,4% i forhold til samme kvartal i 2010.
Til gengæld er salget af samtlige andre alkoholdrikke gået tilbage – spiritus med 1,7% , stærk øl med 1,5% og cider med 4,1%.
Stik modsat er det gået for alkoholfri "vin" og "øl". Her er der en markant fremgang på hele 11,9%.




Høstbillede fra vinmarkerne, der leverer druer til Argentinas bedst sælgende vin, Álamos. Markerne ligger i mellem 3000 og 5000 meters højde.

Fremgang for argentinsk eksport
197 millioner – så mange flasker vin eksporterede argentinerne ifølge Winesur fra januar til og med september i år. I værdi løber det op i lidt over cirka 3 milliarder kr.
Sammenlignet med samme periode i 2010 er det en stigning i værdi på 10% og et fald i antallet af flasker på 4%. Verden er altså begyndt at købe flere argentinske vine i den lidt dyrere ende af prisskalaen. Gennemsnitsprisen på eksporterede flasker i perioden er således steget med hele 15%.

Álamos i toppen
De tre bedst sælgende argentinske vinmærker i årets første ni måneder kommer alle fra Mendoza, Argentinas mest berømte vindistrikt. Vinen Álamos fra vinhuset Catena ligger på førstepladsen med et salg på 7,5 mio. flasker. Dernæst kommer Trapiche Roble fra vinhuset Trapiche med 3 mio. flasker, mens tredjepladsen indtages af endnu en Catena-vin, nemlig Catena med 2,1 mio. flasker.
Også i værdi ligger disse tre vinmærker i toppen – dog har Trapiche Roble her fortrængt Catena-vinen fra andenpladsen.








Grundig guide til agriturismo
Har man ikke prøvet at bo på en italiensk vingård, så har man noget virkelig spændende til gode – ikke mindst, hvis man har børn. Så er spørgsmålet bare: Hvordan finder man frem til sådan en vingård med agriturismo?
Det kan Michael Fjording hjælpe med. Han har udgivet en bog, der simpelt hen er proppet med adresser på agritururismo'er fra Alperne til Rom ("Det ægte Italien", 162 sider, Fjordings Forlag, 179 kr. + forsendelse 39 kr.).
Der er også medtaget overnatningssteder uden vin – fx i byer som Venedig, Firenze og Rom – men langt de fleste adresser ligge ude på landet. Helst med en flot udsigt, skriver forfatteren, der har koncentreret sig om steder, hvor man kan nøjes med at overnatte tre-fire nætter – så man kan komme videre til det næste gode sted.

De gode, gemte steder
Igennem flere år har Michael Fjording og hans familie trawlet Norditalien igennem for at finde de gode, gemte steder, og han har været flittig. Med kone og to drenge har han overnattet i hundredvis af steder. Og han får det hele med, naturligvis web-adresser, men til de fyldigere beskrivelser endog GPS-koordinater, så man kan blive ledt frem lige til døren.
Bogen er illustreret med et væld af flot trykte billeder. På flere af dem optræder familien – det er lige ved, at man føler, man kender dem, og at man måske kan møde dem, når man når frem til Italiens vingårde med agriturismo.
Nu glæder vi os til at få en lignende bog om Frankrig.
PS: Et af bogens billeder bringer vi nedenfor som "Denne uges STORE billede".

< Nogle af stederne har fået en mere fyldig omtale, der ledsages af en faktaboks som denne.








De mirakuløse glas fra Glashütte Eisch fås i flere forskellige størrelser.

Teknikken er ikke patenteret
I sidste uge fortalte vi om de tyske vinglas, der gør et eller andet ved vinen, så den bliver blødere, mere harmonisk og kompleks.
Det sker vitterligt, viste vores forsøg, men hvordan det sker, har vi siden brudt vore små hjerner med. Uden at finde svaret.
En god ven, der er specialist i patenter, har konstateret, at Glashütte Eisch ikke har udtaget patent på den hemmelige teknik, og intet sted på nettet findes teknikken omtalt. Vores nysgerrighed har virkelig fået svære sår på sjælen.

Riedel lagde sag an
Allerede i 2007 lancerede Eisch disse glas og kaldte dem "åndbare". Glasværket reklamerede med, at de ved en særlig teknik lynhurtigt ilter vinen.
Dette bragte det langt større glasværk Riedel i harnisk. Riedel havde selv fået tilbudt teknikken, sagde de, men havde afvist den som uanvendelig, og nu lagde de sag an imod Eisch for falsk markedsføring.
Sagen kom for retten i München, og det blev Riedel, der vandt. Dommeren krævede, at Eisch stoppede sin reklamekampagne og dermed påstanden om, at glassene er i stand til at ilte vinen.
Eisch bøjede sig, slap med at betale sagsomkostningerne og kalder nu glassene for Sensis Plus.

Hvorfor smagte dommerne ikke?
Retten i München fandt, at glassene ikke adskilte sig fra almindelige glas "hverken i kemiske analyser eller i smagstester udført af erfarne vinsmagere".
Hvem disse vinsmagere var, fremgik ikke, og man kan nok undre sig over, at dommerne ikke ganske enkelt skænkede vin i et glas og smagte, at der virkelig sker noget i glasset.
Man kan også undre sig over, at glasværkets direktør, Eberhard Eisch, ikke forklarer, hvad teknikken går ud på, så alle kan forstå, at det er noget ganske særligt og værd at give penge for. En teknisk forklaring ville uden tvivl fremme salget.
Er teknikken mon i virkeligheden så enkel, at den ikke kan patenteres?




Der var rift om de gode sydafrikanske flasker i den tætpakkede auktionssal.

En rigtig god Nederburg-auktion
I år var det 37. gang, at Nederburg-auktionen blev afholdt i Paarl i Sydafrika – denne legendariske auktion, hvor sydafrikanske top-vine kommer under hammeren, mens små og store vinimportører fra ind- og udland byder om kap.
Ved årets udgave af auktionen blev der i alt solgt vin for 6,1 millioner rand (cirka 4 mio. kr.), hvilket var 8% mere end sidste år. Og det var til trods for, at der var 19% færre flasker til salg.
Og så blev der sat rekord for et enkelt parti – en kasse med 6 flasker "portvin", Monis Collectors Port 1948, der gik for 68.000 rand (cirka 46.000 kr.).
Ifølge auktions-arrangørerne er der en fornyet interesse for gamle og sjældne sydafrikanske rødvine og hedvine.






Hvor stor bliver afgiften pr. flaske?
I sidste uge citerede vi en pressemeddelelse fra Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) om, at den nye regering vil hæve afgiften på vin med 3,50 kr.
I pressemeddelelsen var ikke nævnt, hvor stor afgiften pr. flaske herefterdags vil blive. Dette tal efterlyser Mikael Warberg fra Frederiksberg Vinimport, og vi har derfor bedt VSOD om et sådant tal.
Det har vi nu fået. Fra Skatteministeriet har VSOD modtaget en opstilling, der ses her:



Stigningen er 55%
Skatteministeriet går ud fra en flaske vin, der over disken i dag koster 40 kr.
Da afgiften beregnes ud fra literprisen, omregnes de 40 kr. pr. flaske til 53,33 kr. pr. liter. Momsen heraf er som anført i skemaet en femtedel, altså 10,67 kr.
Afgiften pålægges dog før moms, og den stiger ifølge forslaget til finanslov 2012 med 55% (bemærk efter forrige stigning, der er gennemført den 1. oktober, altså for blot halvanden måned siden!).
Afgiftsstigningen vil være på 55% af 6,87 kr. = 3,78 kr. pr. liter, og den samlede afgift dermed 6,87 + 3,78 = 10,65 kr.
De 3,78 kr. pr. liter svarer til 2,835 kr. pr. flaske, men til dette beløb skal der lægges moms, dvs. 0,709 kr., hvorefter stigningen er på 3,54 kr. pr. flaske – og den samlede afgift er 7,99 kr.

Hvor meget afgift køber vi?
Vi kan også lave en anden beregning: Når vi køber en flaske vin, hvor meget afgift køber vi så, og hvor meget går der til vin, flaske, transport og salg?
Hvis vi efter det nye finanslovsforslag køber en flaske til nu 43,54 kr., er momsen 8,71 kr., vinafgiften 7,99 kr. og flaskeafgiften 0,80 kr. – eller i alt 17,50 kr. Dette svarer til, at 40,2% af prisen er afgifter.
Men køber vi så en dobbelt så dyr vin – altså til 87,08 kr. – forhøjes momsen selvfølgelig til det dobbelte (17,42 kr.). Men vin- og flaskeafgifterne er de samme, hvorfor de totale afgifter "kun" stiger til 26,21 kr. svarende til 30,1% af prisen.
Her må vi bare huske, at vi ikke har indregnet andre afgifter – fx afgifter på transport, benzin etc. – eller de indkomstskatter, som bliver betalt af de mennesker, som producerer og leverer vinen.


Til_37/09






Fra den lille film på YouTube, hvor en mand midt i en storby spiller Mozart på vinflasker.

Mozart på vinflasker
Man kan spille Mozart på violiner og celloer, men man kan også bruge vinflasker. I en film på YouTube ser man, hvordan en mand iført rulleskøjter med sporer spiller Mozarts symfoni nr. 40 ved at ramme lange rækker af vinflasker med sporerne.
Flaskerne er placeret i grupper og må indeholde nøjagtigt udmålte mængder væske for at kunne give den helt rigtig lyd. Se filmen ved at klikke her.






Efterlysning af topti-liste
I sidste uge fortalte vi om en dyst om den bedste rødvin på Pinot Noir-druen med deltagelse af vine fra ti forskellige vinlande. Dysten var arrangeret af Deutsches Weininstitut, der ønskede at se, hvordan de tyske vine på Spätburgunder (det tyske navn for druen) ville klare sig på konkurrenceplan.
Flere læsere har efterlyst en liste over de ti bedste Pinot Noir-vine i dysten. Den kommer nedenfor, og vi hører gerne på info@vinavisen.dk, om nogle af vinene forhandles herhjemme.

De ti bedste rødvine på Pinot Noir
* Antica Terra Pinot Noir Eola Amity Hills, Oregon, USA 2009
* Au Bon Climat Pinot Noir Isabelle, Californien 2008
* Winzerhof Thörle Spätburgunder, Hölle, Rheinhessen, Tyskland 2008
* Weingut Rudolf Fürst Spätburgunder, Centgrafenberg, Grosses Gewächs, Franken, Tyskland 2009
* Weingut Ziereisen Spätburgunder, Jaspis Alte Reben, Baden, Tyskland 2007
* Weingut Gutzler Spätburgunder, Westhofener Morstein, Grosses Gewächs, Rheinhessen, Tyskland 2008
* Weingut Ziereisen Spätburgunder, Schulen, Baden, Tyskland 2008
* Felton Road Block 5, Central Ontago, New Zealand 2009
* Weingut Jean Stodden Spätburgunder, Alte Reben, Ahr, Tyskland 2009
* Weingut Heltlinger Spätburgunder, Königsbecher, Grosse Lage, Baden, Tyskland 2009

...




2120 fyldte og tomme flasker Jack Daniel's Whiskey gik der til det store portræt af destilleriets grundlægger.

Tillykke Jack Daniel
Amerikanske Jack Daniel’s er verdens bedst sælgende whiskymærke. Og dets grundlægger bliver fejret med manér, når han har fødselsdag.
I år ville Jack Daniel være blevet 161 år, og ud over en særlig fødselsdags-udgave af whiskyen har destilleriet slået seks verdensrekorder i løbet af en enkelt dag i New York City – alle til ære for den hedengangne whiskymager. Fans fra hele verden hjalp til under begivenhederne.
Rekorderne, der nu er optaget i Guinness Record Book, bestod blandt andet i verdens største fødselsdagskort med hele 1075 underskrifter, den største flaske whisky med 184 liter Jack Daniel’s whiskey og verdens største mosaik af glasflasker.
Til sidstnævnte gik der 2120 flasker Jack Daniel’s – såvel fyldte som tomme – og motivet var selvfølgelig et portræt af fødselaren.

Slog tåen og døde
Hvis pengene skal passe, blev Jack Daniel således født i 1850. Man ved også, at han døde i 1911 – af en lidt uheldig årsag. En tidlig morgen ankom han til sit kontor og ville åbne sit pengeskab. Dog havde han glemt koden, og i ren frustration gav han det massive skab et ordentlig spark – hvilket medførte, at han brækkede sin storetå. Og ikke nok med det – der gik også betændelse i den og dernæst blodforgiftning, hvorefter han døde.
Han er begravet i byen Lynchburg i Tennessee, hvor destilleriet ligger, og ved hans grav ses to stole af smedejern. Efter sigende er de placeret der til de mange kvinder, der sørgede over hans død.
Han havde ry for at være lidt af en skørtejæger. Således skulle navnet på hans mest berømte whisky, Old No. 7, skyldes, at han havde syv elskerinder.




.

    --,,,,,,,,,,,,--
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået importen af vinene fra Hilliard Bruce fra Sta. Rita Hills i Californien.
    --,,,,,,,,,,,,--

.. ....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    André Hirschsprung (f. 1971) er nærmest født ind i vinens og tobakkens verden – hans franske fornavn kommer af, at hans familie engang havde Château Lamothe i Bordeaux, og efternavnet Hirschsprung oser jo af tobak.
    Efter en uddannelse i Vinstokken var han ti år i tobaksbranchen, først som butikschef hos My Own Blend og senere i Paul Olesen Tobaksblanderi. Derefter var det vinens tur – i Kokkens Vinhus i Glostrup, hvor han i to år fik opbygget en større viden om vin og i særdeleshed om whisky og rom.
    Efter et års tid hos Chris Wine oprettede han sit eget firma, Hirschsprung Wine, hvor han udførte konsulentopgaver for en række vin- og spiritus-grossister. Og nu er han så ansat som Horeca-konsulent hos H.J. Hansen Vin, hvor han betjener hoteller og restauranter i Storkøbenhavn og Nordsjælland.
    André Hirschsprung er gift med Zaida, som er kok. De mødtes i Den Dominikanske Republik i 2000, da han var ude for at lave opskrifter til cigarer til det danske marked. De har to børn, Sindy på 24 år og Daniella på 9 år.
    I sin fritid spiller han golf og har bl.a. spillet elitegolf i ti år. Så han tager ofte til Skotland for at dyrke sine to interesser, golf og whisky.
    Adresse: H.J. Hansen Vin, Vestergade 97-101, 5100 Odense C, tlf.: 63 12 82 00, mobil: 61 62 75 90, mail: ahn@hjhansen.dk, www.hjhansen-vin.dk.



Ugens vinøse billede
Torben Ryberg har sendt os et billede af sig selv. – Det viser undertegnede, skriver han, – mens jeg var i fuld gang med at lave vin i Bourgogne-huset Domaine Lejeune i Pommard.
– Jeg var dernede under høsten sidste år, hvor jeg arbejdede halvanden måned, og på billedet er jeg i gang med at trykke "hatten" ned gennem den gærende most.
– "Hatten" er alt druekvaset og pulpen, der stiger til vejrs i gæringskarret, og som skal trykkes ned, så det kan afgive farve og aromastoffer.
– Domaine Lejeune er én af de få "traditionalister" i Bourgogne, hvor stort set alt foregår ved håndkraft – det er hårdt arbejde, men en fantastisk oplevelse at arbejde på denne måde.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156

...............................
    .....................
    146 Ugo Chiola på vingården Relais Divino i det italienske Barolo smager på sin Dolcetto 2008 (foto © Michael Fjording).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 129 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Baumann-Zirgel, Chardonnay, Crémant d'Alsace, Brut, Blanc de Blancs, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
159 kr., Vinkrogen
Fine og stadige bobler i glasset, en fin duft af frisk brød og en livlig mousse og frisk drue i munden. I smagen lidt svagt røgede noter. En vellavet crémant.


Louis Laurent, Champagne, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (12%)
149 kr., Irma
Denne champagne er demi-sec - dvs. halvsød. Med sin sødme er den nok bedst egnet som apéritif, måske som ledsager til en frugt-dessert.

Hvidvin


Pasqua, Malvasia, Puglia IGT, Italien, 2010, lav alkohol (12%)
27 kr., Rema 1000
Hvidvin på den charmerende Malvasia-drue. Vinen er let, med god saft, krydrede toner og tilpas syre. Prisen er utroligt lav i forhold til kvaliteten.


La Pierrelée, La Chablisienne, Chardonnay, Chablis, Frankrig, 2009, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En fortræffelig hvidvin med en liflig duft og en frisk, livlig druesmag med mineralske toner.


Willy Bründlmayer, Grüner Veltliner, Landwein, Østrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
75 kr., pris for 1 liter, Jysk Vin
Frisk, let og læskende hvidvin i en hel-liters flaske (75 cl koster således 56,25 kr.). En meget anvendelig vin til fisk, skaldyr og lettere retter. Eller til en frokost. Flasken har skruelåg.


Spy Valley, Gewürztraminer, Marlborough, New Zealand, 2009, middel alkohol (13,5%)
129 kr., VinDownUnder
Let og læskende hvidvin med Gewürztraminer-druens krydrede aroma med toner af tropiske frugter, ingefær og koriander. En dejlig vin, som mange vil kunne lide. Vinen har skruelåg.


Zephur, Abbotts, Chardonnay, Limoux, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
189 kr., pris ved 12 flasker: 159 kr., Skovgaard Vine
Kan man lide en lidt markant fadsmag, så er denne hvidvin sagen. Den er fire år gammel og stadig ganske flot. Men den skal drikkes nu.


Vigneto Panvinio, Villa Erbice, Garganega, Soave Superiore, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
119 kr., Rudersdal Vin
En meget fyldig, næsten olieret hvidvin med en fadlagring, der er yderst markant. Alt det træ var ikke rigtigt os.

Rosévin


Quinta do Carqueijal, Douro, Portugal, 2010, lav alkohol (12,5%)
50 kr., DK Wine
En mild og dejlig rosévin med fine noter af friske jordbær. Det er vinen, man skænker, hvis man en kold vinterdag vil genkalde sig sommerens glæder. Servér den godt afkølet.

Rødvin


Odezzani, Tarantino IGT, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 39,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
En virkelig dejlig rødvin med fyldig frugt og i god balance. Til den lave pris lidt af et kup.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse IGT, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
60 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
En ægte Rhône-rødvin. Den er rigtig god med sit brede smagsbillede, milde tanniner og mundrensende syre.


Les Hauts de Lalande, Domaine Lalande, Pays de la Cité de Carcassone IGP, Frankrig, 209, lav alkohol (12,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Propperiet
Denne rødvin på druerne Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah og Petit Verdot smager virkelig godt. Blød, meget frugtagtig - lækker. Prisen ved 6 flasker er attraktiv.


Cantina Terre del Barolo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En let og blid Barolo-rødvin - en udmærket vin, som man drikker med fornøjelse. Ikke mindst når man kun har betalt 80 kr. for den. Den femte stjerne får den for prisen.


Beyer Ranch, Wente, Zinfandel, Livermore Valley, Californien, 2008, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil jul: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Blid og rund og meget lækker rødvin med fyldig frugt, let krydderi, dejlig sødme og en lang eftersmag.


Klein Steenberg, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil jul: 69,75 kr., Skjold Burne
Blød og fyldig rødvin med rygrad. En rigtig god vin til julens federe spiser. Flasken har skruelåg.


Le Quare Ripasso, Gamba, Valpolicella, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
99,95 kr., Wine Group
En dejlig fyldig rødvin i fin balance med en krydret smag og en anelse sødme.


Baricchi, Barbera d'Alba, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 95, Carlo Merolli
Vellavet rødvin med god frugt og en mundrensende syre. En god vin til kraftige og federe retter.


Tarapacá, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil jul: 99,92 kr. ved 3 flasker, Skjold Burne
Det amerikanske vinblad Wine Spectator har givet denne rødvin 90 point. Vi nøjes med fem stjerner for en meget flot Cabernet med fyldig frugt og mange facetter.


Campo Prognài, Latium Morini, Valpolicella Superiore, Italien, 2008, høj alkohol (15%)
139 kr., P.S. Import
Superlækker rødvin med tyngde og fylde. En vin, der ubetinget er til mad - og en oplagt julevin, der kan klare alt.


Château Caroline, Cru Bourgeois, Moulis en Médoc, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
149,75 kr., Pris indtil jiul: 99,75 kr., Skjold Burne
Blød og krydret Bordeaux-rødvin med god, tør struktur. Med sin kraft er den en udpræget madvin. Plask den eventuelt over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château La Cabanne, Pomerol, Frankrig, 2004, lav alkohol (13%)
149,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er en aldrende dame, nydelig og imødekommende, når man lige møder hende, men desværre bliver hun ret hurtigt fraværende og distræt og ikke særlig underholdende. Alderen tynger hende.


Domaine la Bouïssière, Gigondas, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
159 kr., på tilbud til 142 kr., Jysk Vin
Stor og flot rødvin med et bredt spektrum og en masse krydderi - plus en lille sødme. Kraftig, men uden spritkant. Oplagt til et godt stykke oksekød.


Cuvée Majesté, Château de Cayx, Malbec, Cahors, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
349,95 kr., H.J.Hansen Vin
Dybrød farve, liflig og mild duft og en dyb, karakterfuld, harmonisk og kompleks smag. Den kan prins Henrik godt være bekendt - kongehusets gæster får gode dråber i glassene.


Douro Red Tinto, Portugal, 2009, lav alkohol (12,5%)
39,95 kr., Philipson Wine
En frugt-rig rødvin med et enkelt og lidt ensidigt smagsbillede. Det er vinen til frikadellerne, når man kommer træt hjem fra arbejde og ikke har lyst til en vin med store udfordringer. Den fjerde stjerne skyldes den lave pris. Flasken har skruelåg.


Cabaletta, Tenute Fiorebelli, Rosso delle Venezie, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
59,95 kr., På tilbud i uge 48 (denne uge): 43 kr. ved 3 flasker, Spar Supermarked
En rødvin med masser af frugt, men også en marmeladevin med en markant sødme.


Hacienda Araucano, Shyrah, Valle de Lolol, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 85, Holte Vinlager
En rødvin med fyldig bærfrugt, blød syre og sødme. Den mistede en stjerne på grund af prisen. Flasken har skruelåg.


Solàrea, Agriverde, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2006, høj alkohol (14,5%)
149 kr., Lago Import
Dybrød vin med lidt "brændte" toner, der forstærkes i eftersmagen. Helt billig er den ikke.

Sød vin


Heinz Schmitt, Riesling, Mosel, Schweicher Annaberg, Auslese, Tyskland, 2007, lav alkohol (9%)
100 kr., Haller Vine
Superlækker, sød hvidvin med en liflig, fint krydret duft og en smag med mange facetter - abrikos, hyben, mineralske toner og en fin syre, der afbalancerer sødmen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.