Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16. 2012



Nyheder i uge 16, 2012

Læs uge 15......Læs uge 14.......Læs uge 13



.....
VinAvisens redaktion holder lukket fra 16. til og med 22. april.
Men vi udkommer selvfølgelig som sædvanlig.
.....





.


Ballade i Bourgogne
En af Bourgognes velansete négocianter er blevet anklaget for omfattende vinsvindel. Det drejer sig ifølge Winespectator om den 63-årige vinhandler og ønolog Bernard Gras, som har en større vinforretning i Bourgognes vinøse hovedstad, Beaune.
Gras, der har egne fadkældre, skal have forfalsket flere tusinde flasker fornem Bourgogne-vin, blandt andet fra appellationerne Mercurey, Vougeot 1. cru og Givry, idet han har iblandet bordvin fra Beaujolais og mindre lødig vin fra Sydfrankrig.
En af de ansatte i forretningen i Beaune har bekræftet over for Winespectator, at Gras for nylig blev fængslet og siden løsladt mod kaution. Dog må Gras ikke tale med sine ansatte eller handle med vin, mens han venter på, at dagen for retssagens begyndelse bliver fastlagt.
Det forlyder også, at den franske svindel-patrulje har haft Gras i søgelyset i de sidste par år, men åbenbart først nu har ment, at der var beviser nok mod manden.




Det ligner mest af alt en uendelig række af bænke på dækket af en luksusliner. Men det er det nye solkraftvarmeanlæg på taget af Kendall-Jackson's vinhus.

Gigantisk solkraftvarmeanlæg
Hos det store californiske vinhus Kendall-Jackson har miljøet altid været en vigtig medspiller. Gennem årene har vinhuset søsat flere miljøvenlige projekter i forbindelse med vinfremstillingen. Og nu har Kendall-Jackson fået installeret et gigantisk solkraftvarmeanlæg på taget af sit produktionsanlæg i Santa Rosa.
De i alt 96 solcellepaneler producerer elektricitet og varmt vand, der blandt andet skal bruges til belysning og vask af vinhusets mange flasker. Det betyder, at Kendall-Jackson kan spare omkring 30.000 dollars (cirka 169.800 kr.) i årlige energiudgifter alene på dette anlæg.

Sparer verden for 27.000 tons CO2
Snart vil firmaet Congenra Solar, der har sørget for opsættelsen af anlægget, installere lignende solkraftvarmeanlæg på taget af to andre af Kendall-Jackson's vinerier. Og når det er gjort, vil vinproducenten være den største bruger af solkraftvarme i USA.
Med dette storstilede projekt samt alle de andre miljøinitiativer, vinhuset har iværksat, letter det denne verden for hele 27.000 tons CO2.


Spanien i front med økovin
Interessen for økologisk vin – som det jo nu er tilladt at skrive – vinder terræn overalt i verden i disse år. Og den økologiske vindyrkning griber derfor også stadig mere om sig.
Førstepladsen, når det gælder økologisk vin, går ifølge www.wownews.se til Spanien, der i dag har 57.000 hektar øko-vinmarker.
Lige i hælene følger Italien med 52.000 ha. og dernæst Frankrig med 50.000 ha.
USA er også godt på vej med 11.000 ha. øko-marker, mens Tyskland og Grækenland hver har 5000 ha.








En detalje fra omslaget på tegneserien " Les sept péchés capiteux (de syv berusende synder), hvor Robert Parker spiller hovedpersonen. Vi fortalte om bogen i uge 42, 2010

Rekord i top-point fra Parker
Robert Parker og hans magasin The Wine Advocate har stadig kolossal indflydelse i vinens verden – trods røster om, at den amerikanske vingurus berømmelse er for nedadgående.
For nylig frigav Parker sine anmeldelser af Bordeaux-vinen årgang 2009. Han smager altid vinene under primeur-ugen, hvor de stadig er på fad, og dernæst når de er tappet på flasker, og det var flaske-udgaven, det nu drejede sig om. Og for første gang nogensinde gav han hele nitten vine de maksimale 100 point. Ikke engang de andre legendariske årgange, 1982,1990, 2000 og 2005, kunne tilsammen mønstre så mange 100 point vine.

Resultat: Markant højere priser
Parkers anmeldelser gav sig ifølge Wineyields.com i løbet af et døgn udslag i markant højere priser på disse top-scorende vine. Det resultat nåede man frem til efter at have undersøgt priserne hos en førende britisk vinhandler henholdsvis dagen før og dagen efter offentliggørelsen af Parkers point. Det fulde resultat af undersøgelsen kan ses ved at klikke her.
Vinene af årgang 2009, der fik 100 point, var: Château Beausejour (Duffau Lagarosse), Bellevue Mondotte, Clinet, Clos Fourtet, Cos d’Estournel, Ducru Beaucaillou, Haut Brion, La Mission Haut Brion, La Mondotte, Latour, Le Pin, Leoville-Poyferre, L’Evangile, Montrose, Pape Clement Blanc, Pavie, Petrus, Pontet-Canet og Smith-Haut-Lafitte.

Mistanke om penge for vinanmeldelser
Men selv om Parker stadig har stor indflydelse i såvel Bordeaux som i resten af vinens verden, har en sag om anmeldelser af spanske vine slået skår i både hans og The Wine Advocate’s omdømme.
Sidste sommer antydede Jim Budd, der er vinskribent for Decanter og en ivrig vinblogger, at The Wine Advocate’s skribent Jay Miller afkrævede penge fra spanske bodegaer for at smage deres vine. Budd offentliggjorde efterfølgende en e-mail korrespondance, han havde fået fat i, og som underbyggede mistanken.
Ud over Miller blev mistanken også rettet mod Master of Wine og stifter af Det Spanske Vinakademi, Pancho Campo, der var The Wine Advocate’s samarbejdspartner. Han skulle ligeledes have krævet penge fra vinproducenter for at formidle besøg af Miller.
Andre vinskribenter bakkede op om Budds angreb og kom også med diverse beskyldninger.

Anmeldelserne bør annulleres.
Robert Parker blev rasende og kaldte ifølge Decanter beskyldningerne for "hensynsløs og ondskabsfuld ligegyldighed over for sandheden" – dog tog han samtidig skyndsomst afstand fra Pancho Campo. Og i december forlod Jay Miller så jobbet som skribent for The Wine Advocate – efter sigende af egen fri vilje.
Robert Parker har sideløbende sat et amerikansk advokatfirma til at undersøge snakken om uregelmæssighederne i Spanien, og firmaet har nu afleveret resultatet.
Der er ikke fundet direkte beviser på afkrævning af penge fra bodegaerne. Til gengæld fremgår det, at der har været temmelig uklare regler, når det gælder Millers besøg hos bodegaerne og de samme bodegaers betaling for deltagelse i diverse arrangementer, som The Wine Advocate står bag.
Det hele er endt med en opsang til Robert Parker og The Wine Advocate. Ifølge advokatfirmaets rapport er den slags forvirring omkring smagninger og betaling i modstrid med den høje etiske standard, som The Wine Advocate har sat for sig selv.
Rapporten opfordrer også til, at der fremover er klarere regler mellem magasinet og dets vinskribenter om, hvordan tingene skal gribes an. Og sidst, men ikke mindst, anbefales det, at alle de anmeldelser og point, som Jay Miller har givet såvel spanske som andre vine fra og med maj 2011 skal tilbagekaldes eller annulleres.






23 postkort fra Toscana
VinAvisens Mariette har været på rundtur Toscana, hvilket der er blevet 23 postkort ud af. De første ni bragte vi i uge 14 og side 15. Her kommer de fire næste postkort, hvor vi er på besøg hos vingårdene Fontodi og Castellare di Castellina i Chianti Classico.



.......
Chianti Classicos bakkede landskab ligger for fødderne af vingården Fontodi, der ejer 70 hektar land – blandt andet de marker, som ses i baggrunden.

Postkort nr. 10 fra Toscana:
Blæksprutte i egen vingård
På en bakketop uden for landsbyen Panzano finder man Fontodi – en af Chianti Classicos mest berømte vingårde. Den har været i familien Manettis eje siden 1968, og det er Giovanni Manetti, der har været bag roret i de sidste tredive år.
Han tog selv imod, viste rundt og ledte os gennem en fantastisk vinsmagning. Han står også for vinfremstillingen og, som han sagde med et smil: – Marketingdirektøren det er også mig. Vi er kun fire mennesker på kontoret til daglig, og sådan skal det være. Jeg vil hellere bruge pengene på at udvide vinhuset og lave stadig bedre vine – så skal ordrerne nok komme, sagde han, mens han viste os rundt i en ny og meget stor tappehal.
Og ordrer er der nok af – også fra den danske importør Otto Suenson. Vi anmelder nedenfor nogle af de smagte vine fra Fontodi.



.......
Giovanni Manetti fortæller, hvordan månefaserne får vinen til at stige eller sænke sig i den "vaso colmatore", der ses øverst på fadet.

Postkort nr. 11 fra Toscana:
Vinen følger Månens faser
I området omkring Panzano er 60% af vinmarkerne økologisk eller biodynamisk dyrket. Hos Fontodi begyndte man allerede i 1999 at lægge om til økologi og har investeret i en ko-farm, som kan producere den fornødne gødning.
I dag har vinhuset certifikat som øko-vinhus, og derudover følger Giovanni Manetti månefaserne og en række af biodynamikeren Rudolf Steiners principper.
Under rundvisningen i vingården sprang Manetti op ved et af de store fade og pegede på den såkaldte "vaso colmatore" – den skulpturelle glas-vase, der er sat i spunshullet øverst i fadet. Den er udformet, så CO2-gassen fra gæringen kan undslippe, mens luftens ilt ikke kan komme ned i fadet den anden vej.
Vinen i fadet kan ses i vasen – svinder vin-standen, er det tid til at fylde efter.
Men ifølge Manetti steg og sank vinen også i "colmatoren" afhængigt af månefaserne.








.......
Midt imellem Castellare di Castellina’s vinmarker ligger en borgo, en lille landsby, som i gamle dage fungerede som bolig for arbejderne på vingården. I dag er borgo'en sommerhus for ejeren af vingården, avis- og bladudgiveren Paolo Panerai.

Postkort nr. 12 fra Toscana:
Små forhold og store vine
Den Chianti-vin, man skænkede i glassene for halvtreds år siden, kunne ikke måle sig med de ædle vine, som der i dag fremstilles i området, og i 1968 besluttede fem små vingårde i Chianti Classico at gøre noget ved sagen. De grundlagde en forening til fremme af Chianti-vin af højeste kvalitet.
En af disse vingårde var Castellare di Castellina – en lille gård, der kun fremstiller 250.000 flasker årligt. I Danmark er vi heldige af få nogle af flaskerne, der forhandles af Distinto. Dem er der stjerner længere nede på siden.
Også hos denne vingård er vi i Sangiovese-land – dog dyrkes der også flere lokale druer samt Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Men vinen på disse druer bliver ikke blandet i Sangiovese-vinene – selv om det nu er tilladt. Her holder man sig til traditionerne. Som en af vingårdens medarbejdere, Loredana Stegaru, påpegede: – Man kommer jo heller ikke Sangiovese i vinen i Bordeaux.



.......
Fuglelivet er i højsædet hos Calstellare di Castellina – både uden døre og på flaskernes etiketter.

Postkort nr. 13 fra Toscana:
Etiketter til ære for fuglene
Når man ankommer til Castellare di Castellina en sommerdag, hører man fuglekvidder overalt. Der er et meget rigt fugleliv i området – dog fik vi at vide, at flere arter er ved at uddø på grund af de pesticider, som nogle vinproducenter anvender i vinmarkerne.
Det er en af årsagerne til, at man hos Castellare di Castellina har lagt om til økologisk vindyrkning.
Som en anerkendelse til de fugle, der bliver stadig færre af, pryder vingården sine etiketter med forskellige fugle. For hver årgang sættes der nye arter på flaskerne. Og da der er flere hundrede fuglearter i området, er der nok at tage af til de næste mange årgange.







<Tine og Peter Find Andersen var med til at pakke den nye årgang i magnumflasker på paller, men nogle af de fadlagrede Grande Réserve i magnumflasker pakkes også i fine trækasser.


Et dansk slot i Bordeaux
Hvordan klarer de danske vinbønder sig ude i det store udland? Det fik vi et indtryk af forleden, da Bordeaux-slottet Château Gourran bød på smagning af sin nyeste årgang.
Slottet i Cadillac blev i 2007 købt af Tine og Peter Find Andersen, som siden har renoveret den store produktionsbygning og anskaffet helt nyt, moderne udstyr.
Den daglige ledelse varetages af den franske ønolog Christine Chaminade, men ægteparret deltager i alle beslutninger om produktionsmetoder, vintyper, mængder og sammenstikninger.
Og hvordan er det så gået i de fem år?

Kommet for at blive
– Vi har begge vore jobs, siger Peter Find Andersen. – Jeg er kaptajn hos SAS, og Tine er purser. Vi har nogle år til pensionen, men når den tid kommer, vil vi i endnu højere grad hellige os arbejdet med vingården og salget af vinene.
– Slottet "kører" i høj grad. Vi fremstiller cirka 40.000 flasker om året og eksporterer til Norge, Sverige og Storbritanninen samt naturligvis til Danmark. Endvidere er vi ved at få gang i salget i Frankrig.
– Men det skal da ikke være nogen hemmelighed at det at være vinbonde i Bordeaux er noget af en udfordring. Næsten alt, hvad man rører ved i Frankrig, er forbundet med besværligheder. Samtidig er der et stort prispres på vinene.
– På den anden side har vi den fordel i Bordeaux, at der er al den service – ønologisk, maskinel osv. – som vi kan ønske os, og der er en tilfredsstillende konkurrence om at yde service.
– Endelig har vi en god søgning på vores udlejning af ferieboliger i den gamle slotsbygning fra 1773, og mange af vore gæster kommer igen flere gange.
– Vi er bestemt kommet for at blive, slutter Peter Find Andersen. – Vi er ved at få alt under kontrol, og vi har troen på at komme i mål.
* Slottets vine sælges i udvalgte SuperBest-forretninger samt via slottets hjemmeside. Nedenfor er der fine stjerner til de smagte vine. Endvidere er ugens STORE billede fra slottet.






Forskel på nydelsen af fransk vin
Fransk vineksport har ifølge Wine Spectator kronede dage, og det skyldes frem for alt en nærmest eksplosiv vækst i eksporten til kineserne og amerikanerne.
I Kina er det stadigvæk Bordeaux-vin, der er det største trækplaster med en import i 2011 på 58 millioner flasker til en værdi svarende 2,4 milliarder kr. Det er en stigning på 91% i volumen og 103% i værdi i forhold til 2010. Sammen med cognac tegnede Bordeaux-vin sig således for hele 80% af al importen af fransk vin.
Anderledes ser det ud i USA, hvor de amerikanske forbrugere i stigende grad nyder en palet af franske vine fra flere forskellige distrikter.
I 2011 nåede eksporten af fransk vin til alverdens lande op på et beløb, der svarer til 72,7 mia. kr., hvoraf USA stod for de 18%.

Flere franske vine vinder frem
Af Bordeaux-vin solgte amerikanerne i 2011 20 mio. flasker til en værdi svarende til 944 mio. kr. – en stigning på 28% i forhold til året før. Men også salget af Bourgogne-vin havde fremgang med 33% til cirka 1 mia. kr., champagne med 19% til cirka 2,5 mia. kr., vinene fra Rhône med 30% til cirka 483 mio. kr., og Loire-vinene med 17% til 282 mio. kr.
Der er også en stigende interesse hos amerikanerne for Alsace-vin – især for den boblende Crèmant d’Alsace. Ligeledes har vine fra mindre kendte franske appellationer vind i sejlende. Det gælder fx dem fra appellationen Grignan-les-Adhémar i Drôme.



Der er lidt Artoo Detoo fra Star Wars over Robot V.I.N. Foto: Wall-Ye.
Robot på arbejde i vinmarken
En robot ved navn Robot V.I.N. har haft travlt i den seneste måned med at overbevise de franske vinproducenter om sit værd.
Robotten, der er udviklet af firmaet Wall-Ye i Mâcon, er cirka 50 cm høj, har to arme og kan udføre lidt af hvert, når det gælder vinmarksarbejde. Den kan blandt andet beskære 600 vinstokke om dagen, opbinde vinranker og fjerne uønskede skud og knopper fra vinstokkene. Derudover kan den beregne, hvor stort et areal, løvet i en vinmark dækker, ligesom den kan beregne høstmængden af druer. Og så har den indbygget GPS samt fire kameraer, der sørger for, at den ikke beskadiger vinstokkene på sin færden i vinmarken.

Miljøvenlig arbejdskraft
Robotten er miljøvenlig, da den fungerer via solenergi. Den er også lydløs og kan arbejde i temperaturer mellem 4 og 50 graders varme.
Nu har den ifølge Winespectator været på turné til flere franske vinområder, hvor ejeren af Wall-Ye, Christophe Millot, har demonstreret, hvad den dur til.
På firmaets hjemmeside kan man se en lille film, der viser robotten i en vinmark – dog er den ikke i færd med at arbejde, og man må sige, at den bevæger sig lidt langsomt i betragtning af, at den kan beskære så mange vinstokke om dagen …
I de tre år, det har taget at udvikle Robot V.I.N., har Millot været i løbende kontakt med vinproducenter i Bourgogne, Bordeaux og Alsace, for at få et overblik over, nøjagtig hvilke arbejdsfunktioner, der er brug for hos robotten.
Prisen for den smarte arbejdskraft svarer til cirka 136.000 kr.








Riesling-druen lægger most til nogle af Tysklands fornemmeste hvidvine. Foto: Deutsche Weine (DWI).

En festival for tysk Riesling
Hvis man holder af tyske hvidvine på Riesling-druen, er der noget at glæde sig til, når Tysk Vinkontor traditionen tro afholder Riesling-uge i København.
Festlighederne begynder d. 16. april, hvor en stribe af de bedste københavnske restauranter og vinbarer har tysk Riesling-vin som tema. Hos vinbaren Ved Stranden vil det fx være muligt at smage otte forskellige gode vine for 250 kr., mens man hos Sushi Lovers kan få serveret tolv stykker gourmet sushi ledsaget af et godt glas Riesling for 249 kr. Også nogle af byens vinhandlere har særlige tilbud på tysk Riesling i denne uge. Man kan læse mere om de deltagende etablissementer, priser osv. ved at klikke her.

Deltag i den store smagning
Riesling-ugen afsluttes med Riesling & Co., en stor vinsmagning på Hotel- og Restaurant Skolen i Valby. Her vil tredive tyske vinproducenter og danske importører skænke smagsprøver på mere end 200 forskellige tørre, søde, unge og ældre Riesling-vine.
Prisen for at deltage i smagningen er 125 kr.,
For fagfolk, der besøger smagningen, er der desuden to seminarer ved Caro Maurer, Tysklands første kvindelige Master of Wine, og den britiske vinskribent Stuart Pigott.
Man kan læse mere om den store smagning og bestille billetter ved at klikke her.








Fra en af de mange vin- og madsmagninger i Copia. Foto: Wikipedia / Smart Destinations.

Kun syv år til oplevelsescenter
I 2001 åbnede den legendariske vinproducent Robert Mondavi et stort oplevelsescenter i Napa Valley, hvor vin, mad og kunst gik op i en højere enhed. Copia, kaldte han centret, efter den romerske gudinde for rigdom og overflod.
Og centret – en moderne bygning på 80.000 kvadratmeter – var da også en overflod af gallerier, restauranter, vin- og madbutikker samt tilbud om vinsmagninger, undervisning i vindyrkning, filmforevisninger og koncerter.
Finansieringen af Copia skulle komme fra billetsalg, donationer og medlemskaber. Men der kom ikke penge nok i kassen, og i 2008 måtte centret dreje nøglen om.

Inventaret sælges på auktion
Nu åbnes dørene for Copia igen – dog kun for at afholde en større auktion over al inventaret. Auktionen, der ledes af Great American Group, finder sted d. 20. og 21. april, og blandt de mange tusinde sager, der sættes til salg, er næsten 4000 flasker vin, en samling af vinglas fra Tiffany, vintønder samt masser af andre vin-relaterede genstande.
Hvis man ikke lige skulle være i Napa Valley i de dage, auktionen afholdes, kan man byde med online via Great American Group’s hjemmeside.

....


Vinoware består af fire glas, der hver indeholder 18,7 cl vin. Indpakningen, som flasken leveres i, er lige til at rive af.

Glas på glas på glas
Stacked Wines er et nyt amerikansk firma med en rigtig god og sjov idé. Ligesom nogle stole er til at stable, så består Vinoware, som firmaet kalder sin opfindelse, af fire glas med vin, der er stablet oven på hinanden. Glassene, der er lavet af genbrugsplastic, har form som rigtige vinglas – de mangler bare stilken. De indeholder hver især 18,7 cl vin, og de kan nemt klikkes fra hinanden og åbnes ved at hive låget af. Normalt regner man med, at et almindeligt glas vin er på 12,5 cl, så der er tale om pænt store glas. Tilsammen udgør de en normal vinflaske på 75 cl.
Foreløbig byder Stacked Wines på en hvidvin på Chardonnay og en rødvin på Merlot.
Man kan læse mere om de smarte stabel-glas på firmaets hjemmeside. Så vidt vi ved, forhandles Vinoware ikke i Danmark – ellers hører vi gerne på info@vinavisen.dk.








Den kinesiske kunstner Zhang Huan har gengivet Konfucius på årets kunstner-flasker fra Tenura dell'Ornellaia. Til venstre ses kunstneren med den største af flaskerne, en Salmanazar, der indeholder 12 almindelige flasker vin.

Konfucius foreviget på flasker
Et af Italiens førende vinhuse, Tenuta dell’Ornellaia, har gjort det til en tradition hvert år at lave en særlig udgave af vinhusets fornemme vin og lade flaskerne udsmykke af en udvalgt kunstner.
I år er valget faldet på kinesiske Zhang Huan, og det er på etiketterne til årgang 2009, han har fået lov til at brede sig. Huan har ladet sig inspirere af Kinas berømte filosof Konfucius, der levede i 500-tallet f. Kr. og grundlagde konfucianismen.

Sælges på velgørenhedsauktion
I alt er der fremstillet 111 flasker, der alle er større end en almindelig 75 cl’s flaske. Det er blevet til 100 dobbeltmagnum (3 liter eller fire almindelige flasker), ti Impérial-flasker (6 liter eller 8 almindelige flasker) og en enkelt Salmanazar (9 liter eller 12 almindelige flasker).
Sidstnævnte kæmpeflaske bærer en oval plakette i udstanset stål med et portræt af den store filosof.
D. 27. april afholder Tenuta dell’Ornallaia i samarbejde med Sotheby’s en velgørenhedsauktion i Hong Kong, hvor 21 af flaskerne vil blive sat til salg. Hvis man gerne vil erhverve sig en flaske, kan man byde med online ved at klikke her, når dagen oprinder.

....
...



Mad Men sparker til whisky-salget
Den amerikanske tv-serie Mad Men, der udspiller sig i 1960’ernes USA, er blevet kult i alverdens lande – også her i Danmark.
I seriens nu i alt 52 afsnit sidder, står, går og ligger de medvirkende gang på gang med et glas whisky i hånden. Og det har ifølge Scotch Whisky Association for alvor sparket til salget af skotsk whisky – og det i den grad, at destillerierne har svært ved at følge med.
I 2011 blev der eksporteret skotsk whisky for et beløb svarende til 38 milliarder kr. – en stigning på 25% i forhold til året før. Ikke overraskende er det i USA, hvor serien blev til, stigningen i salget har været størst. Her blev der sidste år importeret en tredjedel mere skotsk whisky end i 2010.
Når det regner på præsten, drypper det på degnen. Også irsk whiskey nyder godt af Mad Men-euforien. Hvert år i de sidste fem år er eksporten af whiskey øget med 10%, og også her er USA den helt store aftager.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder fra vinbranchen i denne uge.





....


    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.

....

.
.

    Werner Hansen (f. 1932) fik øjnene op for vinens verden, da han i 1956 som ung kommis i Nakskov Brugsforening blev sendt på en vinrejse til Østrig og Ungarn.
    Efter en uddannelse på såvel andelsskole som handelsskole blev han i 1959 ansat i økonomiafdelingen hos SAS i Stockholm.
    I 1961 vendte han hjem til Nakskov Brugsforening til et job som uddeler, som han bestred i de næste 25 år. Sideløbende var han med til at åbne dørene for Lolland-Falsters første supermarked og via sit virke i en række udvalg i FDB med til at præge vinsortimentet i Brugsen og Kvickly.
    I 1985 grundlagde Werner Hansen vinklubben Druen, som den dag i dag lever i bedste velgående. Og året efter blev han ansat som vinkonsulent hos Svendborg Vinkompagni. Det blev til elleve spændende år med butiksbesøg, kunderådgivning og vinmesser over hele landet og et væld af vinkurser for medarbejderne i Brugsen og Kvickly.
    Selv om Werner Hansen i princippet er gået på pension, fortsætter han med at arbejde freelance med både vinmesser og foredrag. Derudover nyder han livet sammen med sin hustru gennem 51 år, Eeva, som heldigvis også er glad for vin.
    Adresse: Bakkedraget 37, 3460 Birkerød, tlf.: 45 82 11 43, e-mail: werner@hansen.mail.dk.


Til_37/09



    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Kan man halvere Parker-point?
    Hans Poulsen har i en avis set vine bedømt til 91,5 og 93,5 point. – Kan man sådan halvere point-tallene? spørger han.
    Vi har også set det i den pågældende avis og gætter på, at der er tale om, at to personer har smagt vinene, så resultatet er blevet gennemsnitstal. Det står der dog ikke noget om i artiklen.
    Er dette ikke tilfældet, arbejder forfatteren i virkeligheden med en 200 point-skala, og han må derfor være i besiddelse af ekstraordinært fintfølende sanseorganer, som må vække beundring i vide kredse.
    Her på VinAvisen er vi modstandere af Robert Parkers pointskala – med 100 eller 200 point. Vi mener ikke, at det er menneskeligt muligt at afgøre, om en vin smager til 91 eller 92 point – endsige til 91½ point.
    Vel, man kan dele det op, så man vurderer de enkelte egenskaber ved en vin. Det gør Parker, hvis skala begynder ved 50 point. Vinenes udseende kan derudover give op til 5 point, aroma og bouquet op til 15 point og smag og eftersmag op til 20 point. Og endelig kan den generelle kvalitet og potentiale for yderlige udvikling give op til 10 point.
    Men for hver parameter er der naturligvis hele tiden tale om et personligt skøn, der kan påvirkes af mange faktorer og tilfældigheder. Parker siger da også selv, at den skrevne kommentar, der følger med point-tallene, er en bedre kilde til informationer om vinenes stil og personlighed, deres relative kvalitet i forhold til andre vine og deres værdi og potentiale for udvikling – end point-tal nogensinde vil kunne være.
    Her i VinAvisen holder vi os til de fem stjerner og medtager prisen som en vigtig parameter. Og det ligger os fjernt at tro, at vi kan bedømme en vin til 91½ point.
    ....................



Ugens vinøse billede
Jette Faurschou har sendt os dette billede fra Marrakech i Marokko. Hun skriver:
– Det var en mærkelig fornemmelse at gå gennem byens støvede gader med nyt og ældgammelt, store biler og små æsler, gamle tiggere og velklædte børn på vej til skole. Og så gå ind gennem en lille dør og opleve en frokost i Les Jardins de la Medina.
– Her stod champagnen klar i en kæmpemæssig urtepotte, mens solbrændte turister dasede omkring swimmingpoolens blå spejl.
– Marokko er kontrasternes land. Og en dag lærer de også at lave bedre vine …

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.


34/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182


...............................
    .....................
    168 De store ståltanke højtrykspules på det danskejede Château Gourran i Bordeaux (foto © Peter Find Andersen)
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 46 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner, og hele 26, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 148 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


La Rosa Salvatica, Icardi, Moscatel, Moscato d'Asti, Italien, 2010, lav alkohol (5,5%)
108 kr., Rakla Vin
Fint boblende hvidvin med friskhed og honningsødme. En dejlig vin fx som apéritif - eller som terrassevin.


Don's Cider Brut, Skærsøgaard Vin, Danmark, lav alkohol (8,5%)
145 kr., Skærsøgaard Vin
Dette er ikke vin, men cider - altså æblevin. Men der er intet af den gængse let parfumerede og søde cider over denne delikate udgave. Det er en drik med et hav af fine små bobler, en frisk duft af æbler og en behageligt tør smag med en lang og fin eftersmag af sommeræbler. En utrolig elegant cider, der vil være en glimrende og overraskende apéritif til en festlig lejlighed. Flasken leder endog tankerne hen på en champagneflaske. Man mindes om, at Danmark producerer nogle af verdens bedste æbler. Prisen er helt ok for denne fine kvalitet.

Hvidvin


Brise de France, Chardonnay, Vin de France, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
49,50 kr., pris ved 2 flasker, Falk Wine
En billig, men rigtig god hvidvin med en frisk, fyldig smag med noter af citrus. Prisen udvirkede den femte stjerne.


Misco, Tenuta di Tavignano, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
85 kr., Carlo Merolli
Man går sjældent galt af en Verdicchio, og det gør man heller ikke i dette tilfælde. Det er en dejlig frisk, blød og lækker hvidvin med en ren druesmag og fint krydderi. Egnet både til mad og som terrassevin.


Casas Patronales, Chardonnay, Maule Valley, Chile, 2009, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Vellavet hvidvin med god frugt og en fadlagring, der mærkes, men med sin blødhed virker meget lækker.


Alamos, Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Udmærket billig hvidvin med god frugt og en tydelig, blød fadsmag, der gør vinen både interessant og lækker. Flasken har skruelåg.


Remoissenet Père & Fils, Chardonnay, Saint-Romain, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 169 kr., A Vinstouw
En behagelig og forfriskende hvidvin, ret let, fem år gammel - og skal drikkes nu. Den har god frugt og diskrete fadtoner. Prisen generer os lidt, men den inkluderer jo de fem års lagring.

Rosévin


Château Gourran, Bordeaux Clairet, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 2 flasker, Gourran.dk
Clairet er den gamle franske benævnelse i Bordeaux på rosévin eller en klar, "clair", rødvin. Ordet tog englænderne til sig - de kalder Bordeaux-vin for claret. Vinen her er en frisk vin med toner af jordbær og hindbær. En vin til lettere retter eller til brug som terrassevin.


Le Fonti, Toscana Rosato IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
75,50 kr., Pran Vinimport
Let og læskende, men også meget enkel rosévin med en ren frugtsmag.

Rødvin


High Gables, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
53,50 kr., Rema 1000
Flot rødvin med fyldig frugt, bløde tanniner og masser af krydderi. En god Cabernet og en udpræget madvin. Prisen er attraktiv.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin har vi igennem årene smagt igen og igen, og den er stadig rigtig god også i den nyeste årgang. Der er elegant frugt, fint krydderi og en dejlig lang eftersmag. En meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.


Antaño, Garcia Carrion, Rioja Crianza, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
59,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 16): 44,50 kr. ved to flasker, Kvickly
Med sin varme, bløde frugt og fine fadtoner er denne rødvin en typisk Rioja - og en meget dejlig vin. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


Château Gourran, Côtes de Bordeaux, Cadillac, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 2 flasker, Gourran.dk
En rigtig god og typisk Bordeaux-rødvin med en tør, frugtagtig smag i fin balance. I smagen er der brombær, blåbær og vanille - det sidste selv om vinen nu ikke er fadlagret.


L'Argentière, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône Villages Visan, Frankrig, 2009, høj alkohol (14,5%)
90 kr., Vin-T-Vin
Syrah-druen leverer krudt og kugler, Grenache-druen bred saft og frugt. En vin, der kan hamle op med mange retter - også julens fede and, når den tid kommer. En vin, der klarer andefedtet og myrder rødkål.


Campirossi, Miali, Primitivo, Salento IGP, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
Stærkt krydret rødvin med god frugt og interessante noter - måske kamfer, ensian, slåen ... Synes vi altså.


Marqués de la Concordia, Rioja Reserva, Spanien, 2006, middel alkohol (13,5%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En fornem Rioja-rødvin med en lækker smag med blød frugt og fine fadtoner. En prægtig og moden vin til en rimelig pris.


Château Gourran Grande Réserve, Côtes de Bordeaux Cadillac, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
110 kr., pris ved 2 flasker, Gourran.dk
En skøn rødvin. En herlig Bordeaux med blød og saftig frugt, vanille, kanel og mange andre facetter. Den smager simpelt hen godt.


Castellare di Castellina, Chianti Classico, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
134,10 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
Der er læder over duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er blød og rund, fuld af frugt og med fine krydderier samt en forfriskende syre til slut.


Piazzo, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
148 kr., pris ved 6 flasker, Wine.dk
Elegant og lækker rødvin, fint udviklet og lige til at nyde. Den har god frugt, bløde, afrundede tanniner og diskrete fadtoner


Fontodi, Chianti Classico, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
176 kr., Otto Suenson & Co.
Dette er en af de rødvine, man lige skal have et glas mere af. Den dufter intens af solbær og smager koncentreret af sommerbær med et strejf af eukalyptus. Den er ukompliceret og meget lækker. Nyd den til ikke for krydrede kødretter.


Staves, Kornell, Merlot, Alto Adige / Südtirol, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
199 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En stor og flot rødvin med en intens frugtsmag og en lang, lang eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Chianti Classico Riserva, Castellare di Castellina, Chianti Classico, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
206,10 kr., Distinto
En superlækker Chianti-rødvin med masser af krydret aroma og med en lang og bred frugtsmag, der slutter med et lille bid af lakrids. Nyd den til en omgang luksuspasta.


Vigna il Poggiale, Castellare di Castellina, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2007, middel alkohol (13,5%)
251,10 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
En bred, varm, tør og blød rødvin med moden frugt og tilpas eg. En vin i top, som bør ledsages af en god oksesteg.


Coniale, Castellare di Castellina, Cabernet Sauvignon, Chianti Classico, Italien, 2005, middel alkohol (13,5%)
332,10 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
En ualmindelig dejlig og harmonisk rødvin med duft og smag af moden frugt og krydderier og med et strejf af kanel. Hver en mundfuld er en stor nydelse. En vin, der fx kan ledsages af lam eller en luksus-pastaret med trøfler.


Vigna del Sorbo Riserva, Fontodi, Sangiovese, Chianti Classico, Italien, 2007, høj alkohol (15%)
378 kr., Otto Suenson & Co.
Denne rødvin hører ikke til i letvægtsklassen, når det gælder alkoholindhold. Men de mange procenter bider ikke på nogen måde. Vinen har en intens dybrød farve og en markant og lækker duft af mørk chokolade. Også i smagen finder man chokolade - samt modne mørke kirsebær, svesker og et lille bid af chili.


I Sodi di S. Niccolò, Castellare di Castellina, Chianti Classico, Italien, 2004, middel alkohol (13,5%)
440,10 kr., pris ved 12 flasker, Distinto
En absolut top-rødvin. Duften er aromatisk med svesker og tobak, mens smagen er intens og fuld af moden frugt. Eftersmagen slutter rundt og blødt.


Flaccianello della Pieve, Fontodi, Chianti Classico, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
498 kr., Otto Suenson & Co.
Dette er en stor, varm og fløjlsblød supertoskaner med en koncentreret duft af kirsebær og en bred og lækker smag af modne sommerbær med et strejf af eg. En fin syre giver vinen friskhed. Det er en vidunderlig rødvin, der fortjener at ledsages af en lige så vidunderlig og ikke for krydret kødret.


Falcata Bio, Pago Casa Gran, Vino de Mesa, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., Vinoble
Denne rødvin på druerne Merlot, Shiraz og Monastrell smager godt. Den har et måske lidt enkelt smagsbillede, men er blød og harmonisk.


The Custodian, d'Arenberg, Grenache, McLaren Vale, Australien, 2009, høj alkohol (15%)
144,95 kr., pris ved 6 flasker: 109,95 kr., Erik Sørensen Vin
Denne meget kraftige rødvin har fyldig frugt, tilpas syre og en hel del tanniner, men også en smag, der mindede smagepanelet om den specielle smag ved cocktailbær. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Rozès Porto Rosé, Portvin, Portugal, høj alkohol (19%)
114,95 kr., pris for 50 cl, Amka
Ret let og kompleks portvin - mange smagselementer i fin harmoni. En dejlig vin.


Béa Chapitre 10 Classique, Mas Bécha, Muscat de Rivesaltes, Roussillon, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
142 kr., Jysk Vin
Sød hvidvin med gode Muscat-toner, krydderi og en syre, der afbalancerer sødmen. Honning, alteabolsjer ...





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.