Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 18. 2012



Nyheder i uge 18, 2012

Læs uge 17......Læs uge 16.......Læs uge 15








Den store fadkælder hos Château Latour.

Chok-meddelelse fra Latour
For kort tid siden kom direktøren for Château Latour, Frederic Engerer, med en opsigtsvækkende meddelelse: Årgang 2011 fra 1. cru-slottet bliver den sidste årgang, der sælges som primeur-vin – altså mens den stadig ligger og modner på fade. Den unge vin vil heller ikke længere blive solgt tappet på flasker. Fremover vil vinen forblive inden for slottets mure, indtil den er drikkemoden.
Besøgende under den årlige primeur-uge i Bordeaux vil dog ifølge Wine Alley fortsat kunne smage den nyeste årgang hos vinslottet.
Årsagen til dette drastiske skridt er, at slottets fornemme vine ofte bliver drukket alt for unge af forbrugere, der er vant til vine, som kan drikkes her og nu. Eller de bliver opbevaret under skiftende forhold, mens de ligger og udvikler sig på flaskerne – hvilket går ud over vinenes kvalitet.
Og det giver i sidste ende vinene og vinslottet et dårligt image – lyder det altså fra Château Latour.

Kineserne venter i kulissen
Meddelelsen er ikke faldet i god jord hos Bordeauxs négocianter, der jo i høj grad lever af at videresælge primeur-vinene. De frygter også, at forbrugerne vil få ondt i pengepungen, når de fremover skal til at betale den langt højere pris for de drikkemodne Latour-vine.
Det værste er, hvis de andre 1. cru-vinslotte skulle blive fristet til at følge trop og ligeledes ophøre med primeur-salget.
Det, at mange europæiske forbrugere skulle få svært ved at betale priserne for de ældre årgange, afskrækker ikke vinslottene. Et hav af kinesere er nemlig villige til at betale nærmest hvad som helst for at kunne købe og åbne en drikkemoden flaske 1. cru vin fra Bordeaux.

En opvask på 25.000 vinglas
Som det er nu, er primeur-ugen dog stadig en stor succes. Ifølge nye tal fra Union des Grands Crus de Bordeaux blev primeur-smagningerne besøgt af omkring 6400 gæster, hvilket var flere end sidste år. De besøgende kom fra 68 forskellige lande – de 70% var dog franskmænd. Der var flere europæere og færre asiatere end under primeur-ugerne i 2011 og 2010.
Til sammen besøgte de mange gæster 3400 vinslotte om dagen og efterlod dagligt en opvask på 25.000 vinglas.


Magrez har vokseværk
Bordeauxs store vinkøbmand, Bernard Magrez, ejer 21 vinslotte i Bordeaux, samt vinhuse i Languedoc-Roussillon, Spanien, Portugal, Marokko, Napa Valley, Chile, Argentina, Uruguay og Japan. Og nu har han føjet endnu tre slotte i Bordeaux til listen: Château Malleprat i Pessac Léognan og Château Moulin d’Ulysse i Listrac-Medoc samt Sauternes mindste klassificerede vinslot, Château Romer på kun 3,5 hektar.
Hermed ejer Magrez i alt fyrre vinejendomme på verdensplan, og hans årlige omsætning ligger på mere end 40 millioner euro (cirka 365 mio. kr.).




Næsten samtlige vine på Liv-ex's liste over verdens 100 dyreste vine kommer fra Frankrig, og langt de fleste kommer fra Bordeaux. Tallene burde være hele tal. Når de er skæve, skyldes det udskiftninger i listen.

Vin, en gylden investering
Dagbladet Børsen har bragt en større artikel, der fastslår, at "vin er en gylden investering".
Ifølge indekset Liv-ex over udviklingen i priserne på verdens 100 dyreste vine har stigningen igennem de seneste ti år ligget på 210%. I samme periode steg Københavns Fondsbørs kun 55,3%.
Ifølge Lars Andersson fra det danske vinfirma Winetrader, der citeres i artiklen, har den årlige stigning på de 100 dyreste vine i gennemsnit været 12,6% siden starten af statistikken.
Lars Andersson peger også på, at stigningen i dag skyldes det øgede salg i Kina, efter at Hong Kong fjernede den høje importafgift på vin.
Til avisen siger Morten Stenør Larsen fra auktionshuset Bruun Rasmussen, at vi efter hans mening ikke har set toppen endnu. Men der har været et skift fra Bordeaux mod Bourgogne, og Bourgogne vil få det største løft i den kommende periode.


34/09






Holdet, som repræsenterer Copenhagen Business School og Danmark ved semifinalen i Left Bank Bordeaux Cup 2012: (fra venstre): Thor Mårup, Peter Buch Hansen, Søren Riber, Asbjørn May. Foto; Nichlas Larsen.

Sponsor fundet til CBS Wine
I uge 7 fortalte vi, at CBS Wine, Copenhagen Business School’s store vinklub, skal repræsentere Danmark i semifinalen i Left Bank Bordeaux Cup 2012. Ved denne prestigefyldte amatør-vinsmagning for universiteter og business schools dystes der om den største viden, når det gælder Haut Médoc-vin.
Semifinalen finder sted i London d. 10. maj, og det fire mand stærke danske hold efterlyste en hovedsponsor, der kunne hjælpe med diverse omkostninger. Og det er nu lykkedes at finde en sådan sponsor:
-Vi er utrolig glade for, at danske VinAvisen har hjulpet os med at finde frem til det franske vinslot Château Vignelaure, der ejes af auktionshuset Lauritz.com, og som vil sponsorere vores tur til London, siger formand og grundlægger af CBS Wine, Peter Buch Hansen.

Masser af træning
Nu står den på træning, træning og atter træning i forsøget på at være så forberedte som muligt til konkurrencen.
-Vi har planlagt godt seks private smagninger inden semifinalen i London samt en mere seriøs gennemgang af Bordeauxs venstre bred sammen med fine wine konsulent Hans Brauer fra Kjær & Sommerfeldt, fortæller holdets træner og BLC studerende Søren Riber.
VinAvisens redaktion krydser fingre for, at alt går vel, og at det danske hold kommer videre til finalen, som afholdes hos Château Lafite i Pauillac til juni.




Sådan lå de gamle flasker champagne hulter til bulter, da et hold dykkere fandt dem på havets bund. Nu kan elleve af dem købes på auktion. Foto: www.visitaland.com.

Skibsvrag-champagner under hammeren
Vi har tidligere fortalt om de i alt 145 flasker champagne, som i 2010 blev fundet i et skibsvrag på havets bund ud for den finske øgruppe Åland.
De mange flasker stammer fra champagnehusene Veuve Clicquot, Heidsieck og Juglar, og to af dem er allerede blevet solgt på auktion. D. 8. juni sætter Ålands Landskapsregering endnu elleve flasker til salg på en ny auktion i Alandica Kultur och Kongress i Mariehamn.
Det bliver det franske auktionshus Artcurial, der skal lede auktionen, som omfatter seks flasker Juglar, fire flasker Veuve Clicquot og en flaske Heidsieck.
At man vælger at sætte flere flasker til salg, skyldes succesen med de to første, der gik til høje hammerslag. Den ene indbragte et beløb svarende til 223.191 kr., hvilket er verdensrekord for en flaske champagne. Så man bør nok medbringe det store kreditkort, hvis man vil byde med …
Overskuddet fra auktionen går til forbedring af Østersøens vandkvalitet samt til søhistorisk forskning.








På denne uges STORE billede ses nogle af de unge mennesker i San Patrignanos vinmark, og på nettet ligger tre yderst interessante film om stedet.

Et fuldstændigt unikt samfund
På en smuk bakketop med udsigt over Adriaterhavet, ikke langt fra byen Rimini, ligger vingården San Patrignano. Et fuldstændigt unikt samfund, hvor op imod 1600 unge tidligere stofmisbrugere søger at finde tilbage til ære og værdighed sammen med en stab på mange hundrede frivillige og professionelle, men uden en eneste øre i offentlig støtte.
Det er et uforglemmeligt sted. Perfekt beskårne vinstokke så langt øjet rækker. Bjerge i baggrunden i den ene retning og en stribe blåt Adriaterhav i den anden retning. Og overalt masser af glade og stolte unge mennesker.

Et succesfuldt center
Det var tilbage i 1978, at Vincenzo Muccioli inviterede de første misbrugere ind i sit hjem. Projektet voksede hurtigt, og i dag står hans søn Andrea i spidsen for verdens største og mest succesfulde center for behandling af misbrugere.
Mere end 75 % af alle dem, der tager imod tilbuddet om hjælp, forbliver stoffri, og i 2011 kunne San Patrignano fejre, at flere end 20.000 unge misbrugere havde tilbragt fire år i fællesskabet og hver efterladt et lille stykke af dem selv, deres talent og intelligens til dem, der fremover vil blive budt velkommen.

En interessant vingård
Næsten alt hvad man ser, rører ved, spiser og drikker er hjemmelavet. Kvaliteten i skinkerne, pølserne og ostene er forbløffende, og når det kommer til vinene, er der ganske enkelt tale om de bedste ambassadører for Sangiovese-druen uden for Toscana.
Det er den passionerede Federico Rainero, der står i spidsen for projektet, og med god støtte fra den berømte vinmager Riccardo Cottarella og et hold på cirka 60 tidligere misbrugere har han de seneste ti år formået at gøre San Patrignano til en af mest interessante vingårde ikke blot i Emilia Romagna, men i hele Italien. Vinene importeres af Løgismose Vin.


Verden drikker mere vin
I 2011 blev der ifølge de nyeste tal fra OIV drukket 24 milliarder liter vin på verdensplan – en stigning på 0,7% i forhold til året før.
I Europa faldt forbruget dog med 50 millioner liter vin – størst fald sås i Spanien, Italien, Portugal og Storbritannien. Til gengæld steg forbruget i USA med 90 mio. liter – og i Kina fra 150 mio. til 1,7 mia. liter.




I en film på YouTube blender den amerikanske vinskribent Terrence Jones en rødvin fra Paso Robles.

Ilt vinen i en blender
Hvis en rødvin er lidt lukket og rå, kan det være en god idé at ilte den ved at plaske den over i en karaffel et par timer før servering.
Men man kan også benytte sig af "hyperdekantering", en metode introduceret af den amerikanske kogebogsforfatter Nathan Myhrvold. Man hælder simpelt hen rødvinen i en blender, lader den blende på højeste gear i et halvt til et helt minut, lader skummet lægge sig og hælder den dernæst i vinglassene.
Vinskribenten Terrence Jones viser og kommenterer fremgangsmåden i en lille film på YouTube. Her smager han den hyperdekanterede vin op mod et glas af samme vin skænket direkte fra flasken. Det må dog være mere interessant at sammenligne "blender-vinen" med vin dekanteret på traditionel vis. Det må vi prøve ved lejlighed.




.


23 postkort fra Toscana
VinAvisens Mariette har været på rundtur Toscana, hvilket der er blevet 23 postkort ud af. De første seksten har vi bragt i uge 14, uge 15, uge 16 og uge 17. Her kommer de fire næste postkort, hvor vi er på besøg hos den karismatiske vinproducent Elisabetta Geppetti i Maremma samt på vingården Argentieri i Bolgheri.



.......
Elisabetta Geppetti har fire børn – her ses hun med datteren Clara, der egentlig læste filosofi, men er stoppet, da hun meget hellere vil arbejde med i vinhuset.

Postkort nr. 17 fra Toscana:
Fra kunsthistorie til arbejde i vinmarken
Elisabetta Geppetti var kun 20 år gammel, da hendes far døde. Hun var godt i gang med kunsthistorie-studiet, men måtte droppe bøgerne og ile hjem for at overtage roret i faderens vingård, Fattoria Le Pupille i Maremma.
Det var ikke nemt. Arbejderne i vinmarken ville ikke lytte til hende – sådan en ung pige skulle ikke komme og fortælle dem, hvordan man dyrkede druer. Det var også svært at vinde respekt blandt de andre vinproducenter i området. Men så fik hun fat i den berømte ønolog Giacomo Tachis, der er kendt som "supertoskanernes far".
I dag er vinene fra Fattoria Le Pupille anerkendte verden over, og vingårdens markareal udvidet fra 2 til 70 hektar. Og Elisabetta Geppetti er højt respekteret på den toskanske vinscene. Hun blev i 1992 den første formand for vinproducentforeningen Consorzio Tutela Morellino di Scansano og blev i 2006 som den første kvinde udnævnt til Winemaker of the Year af det tyske magasin Der Feinschmecker.



.......
Ud over at fremstille vinen hos Fattoria Le Pupille tager Valentina Valenza sig også af opsynet med vingårdens marker.

Postkort nr. 18 fra Toscana:
Krydderier påvirker vinene
Fattoria Le Pupille ligger i det område i Maremma, der hedder Scansano, som er berømt for sin rødvin Morellino di Scansano – en vin, der fik sin egen appellation i 1978. Morellino betyder "den lille mørke" på italiensk og henviser til Sangiovese, der er den helt store drue i denne egn – og som denne vin fremstilles på.
Fattoria Le Pupille’s vinmager, sicilianske Valentina Valenza, førte os gennem en smagning af vingårdens fornemme vine – især rødvine, der havde en dejlig kraftigt krydret smag. Ifølge Elisabetta Geppetti er det højst sandsynligt de mange krydderurter i Maremma, der påvirker vinene.
I alt fremstiller vingården 450.000 flasker vin, hvoraf Danmark få en lille andel, der forhandles af Brdr. D's Vinhandel. Dem er der stjerner til længere nede i denne VinAvis.



.......
En imponerende lang allé af pinjetræer fører ned til vandet i Bolgheri. Når man ser træernes tætte kroner, forstår man godt, at de har fået tilnavnet parasoltræer.

Postkort nr. 19 fra Toscana:
Lange alléer af pinjetræer
Turen gik videre til Bolgheri, der har sin egen appellation i Maremma.
At Bolgheri fra at have været stort set ukendt med et trylleslag fik en vigtig plads på det vinøse verdenskort skyldes, at det var her, supertoskaneren Sassicaia blev født. Den første årgang af vinen kom på markedet i 1968, og den gjorde ikke bare sit vinhus, Tenuta San Guido, berømt, men også Bolgheri. Siden da har mange dygtige vinproducenter slået sig ned for at lave vin i området.
Man er tæt på havet i Bolgheri, og det smukke landskab er præget af meget lange alléer af pinjetræer. Disse alléer blev i gamle dage brugt af fine damer, der – når de skulle ned til vandet – red i pinjetræernes tætte skygge for ikke at blive solbrændte. Det var dengang, hvor det var fint at være hvid i huden.



.......
Fra vingårdens tag har man en formidabel udsigt til havet i baggrunden.

Postkort nr. 20 fra Toscana:
Væk fra Sangiovese-land
Det vinhus, der ligger tættest ved havet, er Tenuta Argentieri, og det var første stop i Bolgheri.
Vingårdens navn kommer af argento – italiensk for sølv – hvilket henviser til, at Bolgheri havde adskillige sølvminer dengang i oldtiden, da etruskerne herskede i området.
Argentieri ejes af hotelfamilien Fratini, og da den grundlagde vinhuset i 1999, var det i samarbejde med den berømte italienske vinfamilie Antinori – der så siden er blevet købt ud.
I Bolgheri er man ikke – som i det øvrige Toscana – i Sangiovese-land. Det er faktisk kun 2% af vinmarksarealet, der er dækket af Sangiovese. På resten dyrkes der frem for alt Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc, som hos Argentieri indgår i nogle glimrende røde blandingsvine. Herhjemme forhandles vinene af Løgismose Vin.


Til_37/09




Fornuftige priser fra vinslottene
Som vi skrev i uge 15, har priserne for den nye Bordeaux årgang 2011 været et af de store samtaleemner under dette års primeur-uge. En række førende britiske vinhandlere har allerede for længe siden advaret vinslottene om, at de priser, som de handlende skal give for de fornemme Bordeaux-vine, er blevet alt for høje, og at slottene er nødt til at finde tilbage til et realistisk prisleje.
Med den avance, som vinhandlerne naturligvis lægger på, bliver vinene uhørt dyre for forbrugerne.
Alt tyder på, at flere af vinslottene har lyttet til de advarende ord og er indstillede på, at priserne skal have et ordentligt dyk nedad.

30% mindre for Château Lafite
For nylig løftede 2. cru-slottet Château Cos d’Estournel sløret for sin pris, og den ligger på 108 euro (cirka 800 kr.) flasken – en nedgang på hele 45% i forhold til årgang 2010. Dog skal det tilføjes, at vinslottet tredoblede sin pris for årgang 2009.
Også Château Lafite har, som det første af 1. cru-slottene, meddelt sin pris, som er 420 euro (cirka 3100 kr.) flasken – en reducering på 30%.
Nu krydser vinhandlerne fingre for, at de øvrige fornemme vinslotte vil følge trop med lavere priser.




Den officielle plakat til den næste James Bond film, Skyfall, der bliver nummer 23 i rækken.

Agent 007 drikker øl
Lige siden 1962, hvor James Bond viste sig på det hvide lærred for første gang, har han haft ædle vine i glasset. I de første mange film var det udelukkende Dom Pérignon – siden hen har andre fornemme champagner, Moët & Chandon, Veuve Clicquot og Bollinger, haft den ære at blive nydt af den legendariske agent. Et enkelt glas sherry er det også blevet til. Og så er der selvfølgelig hans Vodka Martini "shaken not stirred".
VinAvisens mangeårige korrekturlæser, Alan Madvig, har i sin tid lavet en liste over samtlige James Bond film og de vine, agenten drikker. Den kan ses ved at klikke her.
Nu er den næste film (nr. 23), Skyfall, i støbeskeen, og her vil agent 007 - alias Daniel Craig - skifte champagneglasset ud med et ølglas fyldt med øl fra det hollandske bryggeri Heineken.

Har brug for reklamen
Heineken har ifølge www.wownews.se indgået en aftale med filmfolkene om såkaldt produktplacering i den nye film. Og det hollandske bryggeri har da også brug for lidt medvind i salgssejlene, da 2011 var et dårligt år med en nedgang i salget af dets øl på 2,9% i forhold til året før.
Det er især de amerikanske biografgængere, man vil satse på, da Heineken er den næst mest importerede øl til USA efter mexicanske Corona. Samtidig med, at Skyfall får premiere i de amerikanske biografer, vil Heineken søsætte en storstilet reklamekampagne.








Angela de la Rosa Tanco fra den spanske ambassades handelsafdeling stod for udskænkningen af spanske vine.

Nordsjællands store smagning
I lørdags afholdtes for tredje gang Nordsjællands Gourmet- og Vinfestival i Støberihallen i Hillerød, og som sædvanlig var stemningen høj. De 360 mad- og vinglade gæster nød de mange specialiteter, som 26 udstillere gavmildt præsenterede.
I alt var det muligt at smage cirka 300 prøver på vin, øl og masser af delikatesser – blandt andet danske vine fra Domain Aalsgaard, Kelleris og Annisse Vingård, øl fra Hornbeer, Sherry fra Sherry Lounge, chokolade, lakrids, canapéer, oste, pølser, rugbrød og olier.
Hillerøds borgmester Kirsten Jensen åbnede festivalen og udtrykte sin glæde over, at Nordsjælland kan byde på et kæmpe udvalg af delikatesser i en grad, så det tiltrækker turister.

De bedste vine – og en rullepølse
Blandt festivalens arrangementer var kåringen af festivalens bedste fødevare samt de bedste vine udvalgt af de besøgende.
Bedste hvidvin blev en Madelaine Angevine 2009 produceret af Domain Aalsgaard, altså en dansk vin, som slog alle de store internationale vinområder.
Bedste rødvin blev en Allee Bleue, Pinotage 2003 fra Sydafrika, importeret af Born Wine-Import. Og bedste fødevare var en stegt rullepølse fra Kødsnedkeren.
Årets smagekatalog samt stemningsbilleder fra festivalen kan allerede nu ses på netttet.
Arrangøren af festivalen, The Wine Company, er allerede i gang med at arrangere næste års festival i april 2013.



Vinglas med låg
I uge 9 2010 fortalte vi om den smarte idé, som det svenske firma Cefour havde fået. Firmaet, der selv importerer en række vine, tapper vinene på engangsglas af PET-plastic og forsyner glassene med et tætsluttende låg, der er lige til at rive af.
Nu er D.K. Vinimport begyndt at forhandle disse glas med rød- og hvidvin i Danmark – i første omgang med salg til festivaler, markeder, koncerter, sportsbegivenheder og lignende større arrangementer for øje.

...
    < Peter Mosten i gang med at tappe saften fra adskillige birketræer. En del af den ender som snaps.




En opskrift fra 1785
Birketræer kan andet end at se smukke ud – de kan bruges til at fremstille diverse alkoholiske drikke.
Det fandt den svenske ingeniør Peter Mosten ud af, da han for mange år siden ved lidt af et tilfælde faldt over en opskrift fra 1785 på "Björkchampagne".
Der gik ti år med masser af eksperimenter med birketræs-saft, før Mosten i 2006 var så tilfreds med sin mousserende vin, at han tappede den på flasker og satsede på et salg på det svenske marked.

Snaps på birkesaft
Da champagne ifølge EU-reglerne er en beskyttet betegnelse, har Peter Mosten døbt sin vin, der fremstilles på samme måde som champagne, Sav Sparkling.
Sidste nyt fra Björksavsprodukter i Åre, som Mostens firma hedder, er Sav Snaps, der er lavet på destilleret birketræs-vin tilsat en række lokale krydderurter fra Jämtland, hvor vineriet og destilleriet ligger.
Snapsen, som Mosten håber en dag at kunne eksportere, kan ifølge www.wownews.se nu bestilles hos Systembolaget. Man kan læse mere om boblevinen og snapsen ved at klikke her.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjær & Sommerfeldt har ansat Allan Tolstrup Kristiansen som key account manager i erhvervafdelingen. Allan Tolstrup Kristiansen har arbejdet med salg til erhverv i de sidste 20 år. Man kan læse mere om ham i ugen Blå Bog nedenfor. Han kan kontaktes på atk@kogs.dk eller mobil: 25 70 50 82.
    * Lago har overtaget importen og distributionen i Danmark af whisky fra destilleriet Arran i Skotland.
    * Vinslottet har ansat David Andreasen til at varetage salg til HoReCa og erhvervslivet i Nordjylland. Han komme fra en lignende stilling i Philipson Wine. David Andreasen kan kontaktes på david@vinslottet.nu eller på tlf.: 21 36 68 23.
    * Vinslottet har overtaget agenturet på vinene fra det agentinske vinhus Bodega Y Cavas de Weinert.
    * Otto Suenson har fået agenturet på vinene fra det californiske vinhus Siduri, der udelukkende fremstiller rødvine på Pinot Noir.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Allan Tolstrup Kristiansen (f. 1967) fik nærmest vinen ind med modermælken, da han sideløbende med sin skolegang arbejdede i familiens vinbutik i Værløse. Efter afsluttet HF var beslutningen om at starte i mesterlære i butikken derfor ikke svær. Herefter fulgte en periode som daglig leder i Philipson Wine, der dengang satsede på detailhandlen.
    Da H.J. Hansen i 1990 købte Carl Jakobsens Vinhandel på Østbanegade, skulle man bruge nye folk, og i en treårig periode nåede Allan Tolstrup Kristiansen at være vinkonsulent, sælger samt daglig leder, inden han blev bedt om at blive souschef i firmaets butik i Odense.
    Efter et år i butikken blev det for alvor salg til erhvervslivet, der fangede Allan Tolstrup Kristiansens interesse, og herefter gik det stærkt med først et år som salgskoordinator og derefter som sælger til erhvervsektoren på Fyn og i Sønderjylland. Sideløbende med dette gennemførte han en diplomlederuddannelse, og efter afsluttet eksamen blev han distriktschef for salget på Fyn og i Jylland.
    Efter 12 år hos H.J. Hansen afsluttende med en stilling som distriktssalgschef inden for erhverv/detail fulgte tre år hos Philipsson Wine, tre år hos FinVin samt tre år hos Theis Vine. De sidste seks år drejede sig om opbygning af erhvervssalg fra bunden af.
    Nu er Allan Tolstrup Kristiansen blevet ansat hos Kjær & Sommerfeldt, hvor han skal varetage stillingen som Key Account Manager for Fyn og Jylland med fokus på salg samt udvikling af koncept og sortiment målrettet julehandlen.
    Privat bor han i Odense med Lone og deres to piger på 14 og 16 år.
    Adresse: Kjær & Sommerfeldt, Emil Neckelmanns Vej 15 A-B, 5220 Odense SØ, mobil: 25 70 50 82, e-mail: atk@kogs.dk, www.kogs.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182


...............................
    .....................
    170 Den italienske vingård San Partrignano bringer hundreder af unge stofmisbrugere tilbage til livet (foto © San Patrignano)
    ..............................



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Consulat-Palace, Cuvée Prestige, Champagne, Brut, Frankrig, lav alkohol (12,5%)
209,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 159,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Mousserende vin med fine bobler og en let smag, der må siges at være i overensstemmelse med tilbudsprisen.

Hvidvin


Cuvée Margot, Château Carbonneau, Saint Foy-Bordeaux, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
89 kr., på tilbud til 45 kr., Propperiet
Lækker hvidvin, der hænger rigtig godt sammen. Den har en fint krydret duft og en elegant druesmag med noter af grønne æbler og stikkelsbær. Dertil en blød syre.


Joseph Cattin, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
105 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., Holte Vinlager
Denne hvidvin er en klassisk Gewurztraminer med en duft af en hel blomstereng og en blød, aromatisk og lækker smag med noter af mandarin, akaciehonning og kærlighedsfrugt. Vinen kan godt stå alene, men er også fin til en salat med lidt røget and eller kråser - for nu at give et forslag ...


Muré, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
119,75 kr., på tilbud indtil 10. juni: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Typisk Gewurztraminer i både duft og smag, men ikke så opulent, som druen godt kan være. Denne hvidvin er faktisk meget elegant med sin fint krydrede frugt. Flasken har skruelåg.


Arboleda, Vinedo Chilhue, Chardonnay, Valle de Aconcagua, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
145 kr., H.J.Hansen Vin
Også Chile har små vinbrug, der satser på høj kvalitet - såkaldte butiks-vinerier. Her er en prægtig hvidvin fra et af dem - en vin med en elegant frugtsmag og noter af blandt andet tropiske frugter, nødder og ristet brød og dertil en blød syre. Så god en vin er naturligvis udstyret med skruelåg.


Sogno di Ulisse, Tenuta Ulisse, Terre di Chieti IGP, Italien, 2011
79 kr., Wine.dk
Pæn, let hvidvin med en duft af grønne druer og en blød smag, der er tør uden at knase. I smagen er der modne sommeræbler og stikkelsbær. Flasken har skruelåg.


Fleur d'Or, André Kleinknecht, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12%)
56 kr., Vin-T-Vin
Let hvidvin på økologiske druer - en vin til en rimelig pris og uden noget større vingefang. Frisk syre og noter af æbler.

Rosévin


Domaine de Poulvarel, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
73 kr., på tilbud til 63 kr., Jysk Vin
En god og vellavet rosévin med en struktur, der gør vinen god til mad. I smagen er der hindbær og lidt Kongen af Danmarks ...

Rødvin


CastelSole, Sangiovese, Marche IGT, Italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
40 kr., Køge Vinhandel
Til prisen en rigtig god rødvin, let og nem at drikke. Den femte stjerne får den for prisen.


Domaine du Christia, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin på økologiske druer lugter og smager, som en god Rhône skal gøre. Den kommer blidt ind i munden og vokser i bredden på en meget civiliseret måde.


Burle, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
80 kr., The Wine Company
Ved første slurk er man lige ved at tro, at denne rødvin er fra Australien. Der er intens frugt og ret meget sødme. Men der er meget mere: Krydderi - peber - og mørke hyldebær, røde kirsebær og en anelse lakrids i eftersmagen. Et rigtig godt glas til prisen.


Ensema, Sansilvestro, Langhe, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
84,25 kr., på tilbud i denne uge (uge 18): 48,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Denne rødvin på 50% Barbera, 30% Nebbiolo og 20% Dolcetto har en tør og frugtagtig smag med gode fadtoner. Den er fortræffelig til mad, gerne lidt fede retter.


Jaspinegre, Jaspi, Montsant, Spanien, 2010, høj alkohol (14,5%)
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Superlækker rødvin med en flot struktur og fløjlsblød frugt. Attraktiv pris.


Tarapacá Reserva, Maipo Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
89,75 kr., i maj måned: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fortræffelig rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Der er Cabernet (solbær) i duften og blød og fyldig frugt i smagen med diskrete fadtoner. En virkelig god ledsager til kødretter, der gerne må være lidt kraftige.


Château Lamothe-Vincent, Bordeaux, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw
Når et Bordeaux-slot går over til skruelåg, så lysner det. Flot duft og en intens frugtsmag, der vil være fin til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.


Conte di Campiano, Primitivo, Manduria, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
110 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
Kraftig rødvin med flot duft og god druefylde. Dertil en lille sødme og bløde tanniner. En vin, som mange vil kunne lide.


Piazzo, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
137 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Dejlig rødvin, dejlig duft, dejlig smag. En glimrende italiener fra Piemontes marker.


Alamos, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er ikke voldsomt mange smagsnuancer i denne rødvin, men til prisen er den rigtig god. Der er ren frugt, let krydderi og gode tanniner i den. En udmærket frikadelle-skubber.


Evoché, Tempranillo, Ribera del Gallego, Spanien, 2011, middel alkohol (14%)
79,95 kr., Vinmonopolet
Rødvin med frugtfylde og god struktur. Dertil en lille sødme og et tannin-bid, der gør vinen velegnet til mad.


Ascheri, Dolcetto d'Alba, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
119 kr., Falk Wine
Der er kirsebær i denne rødvin - både i duft og smag. Der er intens frugt, krydderier og tanniner. En vin fx til kraftige, sammenkogte kødretter. En god vin, men prisen kostede desværre den femte stjerne.


Leon Millot, Skærsøgaard Vin, Regional vin fra Jylland, Danmark, 2009, lav alkohol (12%)
195 kr., Skærsøgaard Vin
Kan man lave rødvin i Danmark? Ja, det kan man faktisk godt, og denne rødvin er en af de gode. Den er mild med en fin duft af friske bær og med en blød og rund frugtsmag. Nyd den gerne let afkølet til en god frokostret.


Cuvée Confidence, Domaine Fond Croze, Côtes du Rhône, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 69,95 kr., Erik Sørensen Vin
En meget tør Rhône-rødvin uden særlig markant frugt og en bittert bid i eftersmagen.


Les Ursulines, Jean-Claude Boisset, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
129 kr., på tilbud indtil 12. maj: 99 kr., Vinoble
Let og venlig lille rødvin uden den store kompleksitet, som man ellers forbinder med Bourgogne.

Vinene fra Toscana


Poggio Argentato, Fattoria Le Pupille, Toscana, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
100 kr., BrdrDsVinhandel
En vidunderlig hvidvin, der dufter af eksotiske frugter med et strejf af fad. Smagen er nærmest cremet med god frugt og en lang eftersmag med noter af citrusfrugter. Prisen er faktisk rimelig for den høje kvalitet.


Pelofino, Fattoria Le Pupille, Maremma Toscana, Italien, 2010
100 kr., BrdrDsVinhandel
En intens og dejlig krydret rødvin med noter af løvstikke, anis og fenikkel. Nyd den fx til en krydret ret med kalv.


Fattoria Le Pupille, Morellino di Scansano, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
110 kr., BrdrDsVinhandel
En blød og varm rødvin med fine krydrede noter og en lang fyldig og frugtrig eftersmag. Nyd den fx til en let krydret pastaret.


Poggio Valente Riserva, Fattoria Le Pupille, Morellino di Scansano, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
285 kr., BrdrDsVinhandel
En fornem krydret rødvin med noter af anis og koriander i duften og en bred, åben og dejlig krydret smag med mange facetter. Eftersmagen er nærmest uendelig lang. Prøv den til en ret med lam eller måske en sammenkogt krydret ret.


Saffredi, Fattoria Le Pupille, Maremma Toscana, Italien, 2008, høj alkohol (14,5%)
695 kr., BrdrDsVinhandel
Dette er Fattoria Le Pupille's topvin, som ti gange har opnået de optimale tre glas i den italienske vinguide Gambero Rosso. Og det forstår man godt. Denne rødvin har en elegant duft af modne kisebær og mandler og en stor, varm og harmonisk smag af moden frugt og tilpas eg. Det er Sydens sol på flaske.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.