Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 32. 2012



Nyheder i uge 32, 2012




]



Styr på skandinavernes vinvalg
I uge 28 fortalte vi om norske Benedicte Helverschou, der havde henvendt sig til VinAvisen med en ganske særlig forespørgsel. Hun var i færd med at skrive sin master-opgave i vinmarketing og management i Bordeaux, og hun ville i den forbindelse gerne have os til at bringe et link til en rundspørge om de skandinaviske forbrugeres vinvalg.
Benedicte Helverschou havde også fået internet-siderne BKWine i Sverige og Viini.fi i Finland til at bringe en omtale af rundspørgen, mens hun selv stod for undersøgelsen i Norge.
Nu har hun sendt os resultatet af svarene på de 23 forskellige spørgsmål, som rundspørgen omfattede. I alt svarede 625 forbrugere på spørgsmålene. Hele 43,1% af svarene stammede fra Danmark - og altså fra VinAvisen, hvilket vi er ret stolte af. 229 danske mænd og 41 kvinder klikkede ind på linket og satte kryds i spørgeskemaet.

Mere info om undersøgelsen
Nedenfor bringer vi et lille udpluk af de danske forbrugeres svar på en række af spørgsmålene.
Benedicte Helverschous opgave handler om de mindre appellationer i Bordeaux og om, hvordan de kan konkurrere mod den nye verdens vine på det skandinaviske marked. Til efteråret er hun helt færdig med sin uddannelse og vil da gerne have et job i Danmark. Man kan kontakte Benedicte Helverschou på e-mail: benedicte.helverschou@wine-institute.com - hvor man også kan få mere at vide om den meget omfattende undersøgelse.

Et lille udpluk af besvarelserne
* 166 (de fleste) af danskerne svarede, at de drak vin adskillige gange om ugen, mens kun 8 satte kryds ved en gang om måneden.
* 66 danskere svarede, at "vinens oprindelse" var meget vigtig for valget af en vin, mens "druesorten" fulgte som nummer to med 55 kryds. Kun to svarede, at alkoholindholdet var et meget vigtigt kriterium.
* 43% brugte normalt et beløb mellem 60 og 90 kr. på en flaske vin, mens 29% satte kryds ved 90 til 130 kr., og 11% som regel spenderede endnu mere på en flaske vin.
* Med hensyn til emballagen svarede hele 250 danskere, at de normalt købte flaskevin, mens kun 8 satte kryds ved bag-in-box.
* 196 var ligeglade med vinens produktionsmetode, så længe vinen var god, mens 18 svarede, at de udelukkende købte økologisk fremstillede vine. Til gengæld satte 45 danskere kryds ved, at de foretrak vine lavet af druer fra et lille høstudbytte og med en fadmodning på mindst 18 måneder.
* Til spørgsmålet om, hvad man forbinder Bordeaux-vin med, satte 166 kryds ved "kvalitet" og 147 ved "for dyre vine".
* 254 havde hørt om Bordeaux, 220 om Bourgogne og 209 om Stellenbosch, mens kun 69 satte kryds ved det sydafrikanske distrikt Robertson.
* Når det gjaldt vinflasker med skruelåg, foretrak 107 at købe en oversøisk vin, mens 26 gerne ville købe en flaske Bordeaux med skruelåg. 87 satte kryds ved "ved ikke". Kun 3 af danskerne ville aldrig købe en flaske vin med skruelåg - her var tallet for nordmændene højst, nemlig 15.
* 75% af danskerne ville vælge en vin i en traditionel vinflaske af glas - kun 25% ville vælge den samme vin i en flaske af miljøvenligt PET plastic.



< Benedicte Helverschous opgave, der er på engelsk, er fuld af interessante informationer og grafiske illustrationer - som fx denne, der viser, hvor ofte de skandinaver, som besvarede spørgsmålene, drikker vin. Farvekoderne viser deres alder. Illustration © Benedicte Helverschou...






14 postkort fra Sherry
VinAvisens Mariette har været på en tur til Sherry-distriktet. Vi har tidligere besøgt det spanske distrikt, hvor en af verdens mest berømte hedvine bliver til, så vi har allerede en omfattende serie på 42 postkort.
Alligevel er der blevet en lille serie på 14 postkort ud af den seneste tur til Sherry. De første tre bragte vi i sidste uge. Her kommer de næste fire, hvor vi blandt andet får serveret "himmelsk fedt" med PX sherry til hos top-producenten Maestro Sierra.



.......
Ejeren af Maestro Sierra, Doña Pilar Plá Pechovierto, flankeret af vinmager Ana Cabestrero (til højre) og sin datter, Carmen Borrego, der er historiker og har skrevet flere bøger om Sherry.

Postkort nr. 4 fra Sherry:
Ene kvinde i en mandeverden
Alt er meget traditionelt hos Maestro Sierra - dog ikke når det kommer til ejeren af bodegaen. Hvor det er mænd bag roret i de fleste bodegaer i Jerez, så er det en kvinde, Doña Pilar Plá Pechovierto, der står i spidsen for Maestro Sierra.
Hun overtog bodegaen i 1976, da hendes mand, Don Antonio Borrego Casal, døde. Og hun blev dermed den første kvindelige ejer af en bodega i Sherry-distriktet.
Hun fortalte os, at hun måtte kæmpe en sej kamp for at blive respekteret i den mands-dominerede sherry-branche. I gamle dage var en kvinde ved et forhandlingsbord lidt af et særsyn.



.......
Tocino de cielo "fedt fra himlen" er en dessert lavet af sukker og æggeblommer.

Postkort nr. 5 fra Sherry:
En bid af Himlens fedt
Doña Pilar bød os på en dejlig frokost, hvor husets fantastiske sherry’er blev smagt til forskellige retter. Til dessert fik vi tocino de cielo (fedt fra himlen), en meget sød sag af sukker og æggeblommer.
Det er en klassisk dessert i Sherry-distriktet, og den har sit udspring i selve sherry-produktionen. Siden tidernes morgen har bodegaerne klaret sherry'en med æggehvider blandet med vin. Blandingen hældes i fadene, hvorefter hviderne langsomt synker ned gennem vinen og tager alle urenhederne med sig.
Ud af de mange æggeblommer, som bliver til overs, laver man så "det himmelske fedt".
I gamle dage leverede bodegaerne æggeblommerne til de nærliggende klostre, hvor nonnerne så stod for fremstillingen af delikatessen.
Til vores tocino de cielo nød vi et glas af husets søde Pedro Ximenez sherry.







.......
Vi fik en glimrende og engageret rundvisning af eksportdirektør Pelayo Garcia Vergara hos bodega Delgado Zuleta, der hvert år fremstiller over 900.000 flasker sherry.

Postkort nr. 6 fra Sherry:
En sang til ære for Manzanilla
I Sherry-distriktet finder man også byen Sanlúcar de Barrameda, der ligger helt ude ved Atlanterhavets kyst. Her har bodegaerne specialiseret sig i sherry-typen Manzanilla - der godt kan have et strejf af salt i smagen på grund af vinmarkernes tætte beliggenhed til havet.
I Sanlúcar de Barrameda er Manzanilla’en umådelig populær - faktisk drikkes der hvert år mere af denne sherry her end i hele USA, og man har endog lavet en særlig sang til ære for Manzanilla.
Den ældste familieejede bodega i Sanlúcar de Barrameda er Delgado Zuleta, der blev grundlagt i 1744. Her har man - ligesom i mange af de andre vinhuse i området - ikke kun én type Manzanilla, men flere. Man opererer således med fire forskellige gærtyper, som giver hver sin stil inden for den tørre sherry.
Flagskibet er La Goya Manzanilla - opkaldt efter en berømt hedengangen flamenco-danserinde, Aurora Jauffre, hvis kunstnernavn var "La Goya". Det fortælles, at hun havde en hed affære med en af Delgado-familiens medlemmer.
Flagskibet samt andre af bodegaens sherry’er importeres til Danmark af Victoria Vine.



.......
Fire venencia’er af bambus og et par glas - parat til brug, når der kommer gæster hos Delgado Zuleta, eller når vinmageren skal smage på indholdet i fadene.

Postkort nr. 7 fra Sherry:
Her bruger man venencia'er af bambus
På væggen i fadkælderen hos Delgado Zuleta hang der en stribe venencia’er. En venencia er et særligt redskab, der består af en lang stang med et bæger, som kældermesteren bruger til at hente sherry op af fadene med. Undertiden laver han eller hun et helt show, hvor stangen med det fyldte bæger slynges i en bue op over hovedet, hvorefter sherry’en i en tynd stråle rammer et glas i kældermesterens anden hånd. Man kan læse mere om dette show i serien Postkort om Sherry.
Normalt er stangen af kulfiber og bægeret af metal, men hos bodegaerne i Sanlúcar de Barrameda er venencia’erne traditionelt lavet af bambus. Bambusstokken er skåret til, så bægeret er dannet lige over et led, mens resten af stokken danner det lange bøjelige håndtag.






Indien, et nyt stort marked
Flere førende, og især franske, vinhuse og vinfirmaer har i de senere år investeret i vinmarker og har indledt samarbejde med vinhuse i Kina - eller har selv opført vinerier på kinesisk jord. Det gælder fx Château Lafite, som i 2009 købte 25 hektar jord på halvøen Penglai i Shandong-provinsen, samt Moët & Chandon, som har plantet vinmarker i Ningxia Hui i det nordvestlige Kina. Formålet med sidstnævnte er at fremstille mousserende vin til det kinesiske marked.
Det er fornuftige investeringer, da kinesernes glæde for vin er i stadig vækst.
Men nu er også Indien blevet et af fremtidens helt store markeder for vin, hvilket har givet de europæiske vinhuse og vinfirmaer endnu en legeplads for investeringer.
Moët & Chandon har nu indledt et samarbejde med vinhuset York i byen Nashik i Indiens største vinområde, Maharashtra. Vinhuset, der har vundet flere præmier for sine vine, skal fremstille mousserende vin for det franske champagnehus. Moët & Chandon har ifølge The Economic Times også planer om at opføre eget vineri i Indien.

Godt for indisk vinindustri
Efter sigende skulle det franske cognachus Remy Martin også have indgået et samarbejde med Sula Vineyards, der ligeledes ligger i Nashik. Målet her skulle være at fremstille brandy på druekvas - ligesom i Cognac. Det ville være nyt i Indien, hvor "brandy" i dag intet har med druer at gøre.
Yderligere to indiske vinhuse har tætte samarbejder med italienske vinproducenter, der satser på fremstilling af kvalitetsvine af international standard på indisk jord.
I alt er der nu omkring ti europæiske vinhuse, der har investeret i Indien, og flere er på vej.
Hos den indiske vinindustri er der stor glæde over de europæiske investeringer. Det vil give et tiltrængt kvalitetsmæssigt og økonomisk løft til en industri, der har været hårdt trængt af de senere års økonomiske krise.




.



To glas rødvin som medicin
Vi har tidligere fortalt, hvordan rødvin kan have en godgørende effekt på forringelse af knogletætheden. Det er en tilstand, som kan føre til knogleskørhed - også kaldet osteoporosis - en sygdom, der især rammer kvinder over 50 år.
Til forebyggelse af og som behandling af sygdommen indtager millioner af kvinder verden over hver dag lægelige medikamenter, der går under betegnelsen bisfosfonater.
Nu tyder en ny undersøgelse fra universitetet i Oregon på, at to glas vin om dagen muligvis virker lige så godt som medicinen.
Undersøgelsen omfattede 40 kvinder i midten af 50’erne, der alle blev bedt om at drikke et par glas vin om dagen. Det viste sig, at tabet af knoglemassen hos kvinderne reduceredes lige så meget, som når de tog et bisfosfonat-produkt. Da forskerne bad forsøgspersonerne om at stoppe med at drikke vin, steg forringelsen af knogletætheden straks med en dags varsel.
Forskerne påpeger, at mere end to glas vin om dagen ikke gør resultatet bedre - tværtimod, så er risikoen større for at falde og brække knoglerne.




En dejlig moden klase Sauvignon Blanc-druer. Foto: Nathan / Wikipedia.

Maskinhøst bevarer aromaen
I vinens verden regnes håndhøst af druerne normalt for bedre end maskinhøst. For hovedparten af de vinproducenter, der fremstiller topkvalitets-vine, ville det derfor være utænkeligt at lade en høstmaskine rulle ind i vinmarkerne. Men noget tyder ifølge Winetech Scan på, at maskinhøst nogle gange er at foretrække.
Newzealandske hvidvine på Sauvignon Blanc er kendt - og eftertragtede - for deres særlige aroma af passionsfrugt og frisk græs. Nu har et interessant forsøg, hvor man i samme vinmark på New Zealand har høstet druer med henholdsvis hånd- og maskinkraft, vist, at noterne af passionsfrugt og græs er langt mere fremtrædende i den "maskinhøstede vin".

Svovldioxid bekæmper fjenderne
Ved samme forsøg fandt man desuden frem til, at tilsætning af svovldioxid (SO2) til druerne, så snart de var høstede, ligeledes resulterede i et højere indhold af de to aromaer.
Svovldioxid tilsættes som regel altid både druerne og den færdige vin som et konserverende middel.
Årsagen til den gunstige virkning på duft og smag er, at svovldioxiden stopper nogle naturlige enzymer, der nedbryder de stoffer i druerne, som forårsager aromaen af passionsfrugt og græs.






Frankrig satser på Kina
I Frankrig satses der i stigende grad på de mange kinesere, der strømmer til landets vindistrikter - og især til Bordeaux og Bourgogne.
I 2011 besøgte mere end en million kinesere Frankrig, hvilket var 25% flere end året før - hvor der ligeledes var en stigning på 25% i besøgstallet sammenlignet med 2009.
Kina er også nu det tredje største aftagerland af fransk vin næst efter USA og Storbritannien.
Derfor er der god grund til at gøre noget ekstra for at tilfredsstille de vinglade kinesere. Det franske turistkontor Atout France har således for nylig lanceret en liste med ture til vinmarker og vinhuse i Cognac, Champagne og Provence specielt med henblik på de kinesiske turistgrupper. Og hos nogle af vinslottene i Bordeaux og Bourgogne tilbydes der nu guideture med kinesisk talende guider.



Knap vinen op
Der er vin i vinflasker, plasticflasker, papkartoner og bag-in-box. Måske skal vi også til at vænne os til vin i ølflasker - i hvert fald, hvis en flaske med rødvin fra det sydafrikanske vinhus Boer & Brit (en hollænder og en brite) går hen og bliver en trend.
Foreløbig er der tale om den eneste vin i Sydafrika - ja, sikkert i hele verden - som er tappet på 500 ml flasker, som til forveksling ligner ølflasker. Kapslen på flasken er da også lige til at knappe af med en øloplukker.
Tænk, hvis man nu i et distræt øjeblik troede, det var en øl, satte flasken for munden og tog nogle ordentlige slurke af den 14,5% alkoholstærke rødvin - sikke en overraskelse …
Men det er smart marketing - Boer & Brit håber, at vinen vil blive kendt som "den i ølflasken".
Selve det at bruge ølkapsler som lukning er ikke nyt i vinens verden - visse traditionelle vinflasker fra Østrig er således forsynede med kapsler.








Konkurrence på Grüner Veltliner
Grüner Veltliner er Østrigs store hvidvins-drue, som breder sig på omkring 30% af landets vinmarker.
Den østrigske vinproducent Laurenz V., der er førende, når det gælder fremstilling af vine på denne drue, har taget hul på en serie blindsmagninger med titlen "Generation Grüner". Til disse smagninger konkurrerer vine på Grüner Veltliner fra en række forskellige lande, hvor druen dyrkes. Den første smagning har netop fundet sted i Wien - dernæst kommer turen til blandt andet Berlin, London og Washington.

Tyskland vandt
Til den første af blindsmagningerne deltog der 40 vine fra Østrig, Tyskland, New Zealand, Tjekkiet, USA, Slovakiet, Australien, Ungarn, Italien og Argentina. Og overraskende for østrigerne, der deltog med det største antal vine, var det en tysk Grüner Veltliner, Vom Balkon der Pflalz 2011 fra Weingut Weegmüller, der vandt. Til gengæld erobrede østrigerne både anden, tredje og fjerdepladsen. Så vidt vi ved, kan vindervinen ikke fås herhjemme - ellers hører vi gerne på info@vinavisen.dk.


En sværvægter med vokseværk
Moët Hennessy, der ejes af luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), er verdens største champagne- og cognacfirma. Firmaet har blandt andet Veuve Clicquot, Krug, Dom Pérignon og Château d’Yquem i sin portefølje.
Nu har Moët Hennessy gjort tallene op for det første halvår af 2012, og de viser, at firmaet er godt i gang med at blive endnu større.
Fra januar til og med juni har det haft en indtægt på 748 millioner euro (cirka 5,6 milliarder kr.), hvilket er en stigning på 23% i forhold til de første seks måneder af 2011.
Salgs-fremgangen gælder hele verden. I Asien er indtægterne af salget af flasker fra Moët Hennessy steget med hele 25%, mens de i Europa er steget med 10% og i USA med 7%.




Vinkælderen i Palais Coburg rummer i alt 50.000 flasker vin. Her ses et lille udsnit af det store kælderrum, der er fyldt med vine fra den gamle verdens vinlande.

Hoteller med megastore vinkældre
I kælderen under Wiens dyreste hotel, Palais Coburg, findes en af verdens fineste og største vinkældre med mere end 50.000 flasker. Kælderen er inddelt i seks meget store områder med henholdsvis franske rødvine, champagner, vine fra den gamle og den nye verdens vinlande, et skatkammer med særligt kostbare flasker og en Sauternes-afdeling, der byder på hele hundrede forskellige årgange af den berømte søde Bordeaux-vin.
Det er den tyske rigmand Peter Pühringer, der ejer både hotellet og dets vinkælder, og han har nu tænkt sig - i forbindelse med erhvervelsen og renoveringen af et andet hotel, Park Hotel Vitznau ved Lucerne-søen i Schweiz - at grundlægge en endnu større og mere luksuriøs vinkælder.
Det nye hotel skal også med tiden rumme et uddannelses- og forskningscenter for vin, som skal etableres i samarbejde med universitetet i Bordeaux. Studiematerialet vil være lige for hånden i form af de mange flasker i hotellets vinkælder.







Det store maleri med titlen "Judgment of Paris". På et par stole foran maleriet sidder virkelighedens Steven Spurrier (til højre) og hotelejer Peter Michael. Foto: The Vineyard.

Maleri af verdensberømt smagning
Vi har tidligere fortalt om den legendariske smagning, Paris Tasting, der blev afholdt i 1976 af den britiske vinskribent Steven Spurrier i hans vinforretning i Paris. Det var en blindsmagning, hvor californiske vine vandt over nogle af de mest berømte franske Bordeaux-vine.
Begivenheden er blevet foreviget i hele to film, og nu er der også lavet et maleri af smagningen med alle de mange deltagere.
Det er malet af den britiske kunstner Gary Myatt og hænger i dag i luksushotellet The Vineyard i Berkshire. Det er hotellets ejer, Peter Michael, der i sin tid bestilte det 6 meter brede og 3 meter høje kunstværk, der er fyldt med detaljer.
Maleriet skildrer det øjeblik, hvor smagningens deltagere, der hovedsageligt bestod af førende franske vinskribenter, til deres rædsel opdager, at de har givet flere point til en række californiske vine end til de konkurrerende franske vine.


Nyt redskab til drue-analyser
Man har længe kunnet foretage nøjagtige kemiske analyser af både druemost og vin. Når det gælder druer, har man ikke haft helt de samme analyse-muligheder. Men for nogle år siden begyndte et hold portugisiske forskere fra Universidade Católica Portuguesa at udvikle et redskab til lignende nøjagtige analyser af druer.
Nu er prototypen af VinePAT, som forskerne kalder redskabet, en realitet. Der er tale om et bærbart instrument, der via spektroskopi kan indsamle kemiske data om druerne, mens de stadig hænger på vinstokkene. Disse data forbindes til en software, som foretager videre analyser og kan kortlægge druernes organiske opbygning. Gennem en sammenkobling af de mange data og Google Maps er det muligt at udvikle kort, der via farvekoder angiver druernes forskelligartede kemi i fx forskellige områder af en større vinmark.

Sammenligning af druerne
Hvad kan man så bruge denne nøje kortlægning af druer til?
Forskerne bag det 1 million euro (cirka 7,4 mio. kr.) store projekt forestiller sig, at man fx kan sammenligne den kemiske opbygning af druer fra nogle af verdens bedste vindyrkningsområder med druer fra mere almindelige områder. Ad den vej vil man måske kunne finde frem til en måde at øge kvaliteten af druerne i sidstnævnte områder.
Når en vinmager kender det kemiske indhold af druerne i vinmarkerne, vil det også være muligt for ham at forudse, hvilken vinstil druerne i bestemte parceller vil egne sig bedst til.
En lille film på YouTube viser en præsentation af VinePAT.

...




Etiketten på den legendariske flaske, der blev smadret mod klubbens gulv.

Knuste flaske til 477.000 kr.
Ups! Det var ikke med vilje. Sådan har det sikkert lydt fra den forretningsmand, der for nylig ved et uheld knuste en flaske cognac til 50.000 pund (cirka 477.000 kr.) i Playboy Club i London.
Der var tale om en sjælden flaske Clos de Griffier Vieux Cognac fra 1788 - en flaske, der havde overlevet den franske revolution og to verdenskrige, men altså ikke nærkontakten med den klodsede klubgæst.
Klubben havde købt flasken på auktion i 2009. Indtil da havde den ligget i kælderen hos den verdensberømte restaurant Tour d’Argent i Paris.
Ejeren af Playboy Club havde sat cognac’en på kortet - 5050 pund (cirka 48.000 kr.) for 5 cl. Forretningsmanden, der havde bestilt to glas af den historiske drik, bad om at måtte se flasken. Men idet tjeneren bragte den ind, rejste manden sig og kolliderede med flasken, der røg ud over lokalet og endte sit lange liv på det hårde gulv.

Forsikringen dækkede ikke
Desværre dækkede forsikringen ikke længere, da flasken jo var blevet åbnet, men det, man ærgrer sig mest over i klubben, er at denne sjældne cognac fik en så sørgelig skæbne.
Desuden skulle noget af den være brugt til en kommende begivenhed i klubben, hvor den berømte britiske bartender, Salvatore Calabrese, skulle mikse verdens dyreste cocktail. Det skulle ske under overværelse af et hold dommere fra Guinness World Records.
Om den uheldige gæst har fået lov til at betale for flasken - ud over de cirka 96.000 kr., han har måttet lægge for de to glas cognac - melder historien ikke noget om.



    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Restaurant The Diplomat i Den Amerikanske Ambassade i København lukkede d. 1. august. Restauratør Keld Johnsen har taget beslutningen om at lukke efter 32 år på grund af nye skærpede sikkerhedsregler på ambassaden - regler, der blandt andet gør det vanskeligt at modtage gæster i restauranten. Keld Johnsen fortsætter med sit vinfirma og sin cateringvirksomhed.
    * Strandgaarden Wine har overtaget salg og distribution af den portugisiske vinserie Mateus, der fremstilles af Sogrape.
    * KKWine har optaget importen af vinene fra Dalla Valle i Oakville i Napa Valley.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.

.

Til_37/09




Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Steffan Jørgensen (f. 1978) er en af de danskere, der har skabt sig en vinøs karriere i udlandet.
    Han har interesseret sig for vin, lige siden han var teenager. Efter studentereksamen begyndte han at læse økonomi, men der gik ikke lang tid, før bøgerne med tal og kurver blev erstattet af vinbøger og -smagninger.
    Det endte med, at han "droppede" ud af studiet, da han i 2001 fik mulighed for at uddanne sig til vinkyper hos Taster Wine.
    Steffan Jørgensen fortsatte sin vinøse løbebane som assisterende vinmager hos førende vinhuse i Bordeaux, Chile og Californien. I 2005 kom han til Bergevin Lane Vineyards i Washington, hvor han efter kun tre måneder blev forfremmet til chef-vinmager. Her blev det i de følgende år til fremstillingen af adskillige vine med over 90 point hos Robert Parker.
    I begyndelsen af 2012 forlod Steffan Jørgensen det amerikanske vinhus for at hellige sig sit eget vinprojekt i Chile. I landets nordligst beliggende vinområde, Elqui Valley, har han opkøbt 85 hektar vinmarker med blandt andet Syrah, Carmenère, Malbec, Pinot Noir, Moscatel og Sauvignon Blanc. Dette kølige område ligger tæt ved havet, og jordbunden er fuld af mineraler, hvilket giver optimale forhold til fremstilling af vine af topkvalitet. Målet er i løbet af de næste to år at nå op på en produktion på 120.000 flasker vin.
    Første årgang af vinene fra Elqui Wines, som hans vinhus hedder, er kommet til verden for en måned siden.
    Steffan Jørgensen er en travl mand. Samtidig med, at årets druer skulle høstes, lagde han sidste hånd på bodegaen og svejsningen af de ståltanke, som skulle indeholde druemosten.
    Den sparsomme fritid bruger han på sin dejlige familie, der omfatter hans chilenske hustru Pamela, som er uddannet ønolog og derfor en vigtig brik i hele vinprojektet, samt børnene Lucas på fire år og Freyja på to år.
    Derudover er madlavning Steffan Jørgensens helt store passion, og der bliver kokkereret i stor stil hver eneste aften. En meget sjælden gang imellem bliver der tid til lidt fluefiskeri.
    Adresse: Elqui Wines, Parcela 28, Gabriela Mistral, La Serena, Chile, mobil: 0056 (9) 71 00 29 09, e-mail: steffan@elquiwines.cl, www.elquiwines.cl.



Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.



    Lugter vinen af svedig armhule?
    Sven Brodersen har i en anmeldelse af en hvidvin set vinen beskrevet med noter af citrus, hyld, solbærblade og svedig armhule.
    – Svedig armhule! Hvad søren mener manden? spørger vores læser. – Vinen har oven i købet fået fem stjerner.
    Vi har ikke læst den omtalte anmeldelse – den har i hvert fald ikke stået i VinAvisen. Vi gør det ikke i svedige armhuler.
    På den anden side har beskrivelser af vine vide rammer. Man kan bogstaveligt talt skrive hvad som helst, alt efter hvad man mener at kunne lugte og smage. Al vinsnak er individuel og kommer ind under begrebet "sådan synes jeg nu altså".
    Igen på den anden side: Vinskribenter og opmærksomme vinnydere har igennem årene fået nogle erfaringer, som forhåbentlig gør dem i stand til så nogenlunde at vurdere vines kvalitet og beskrive deres oplevelser, så andre kan få glæde af beskrivelserne.
    Vinskribenten med de svedige armhuler har åbenbart erfaringer i den retning.



.



.

.


    Ugens vinøse billede
    Finn Nielsen har været på en lang rejse gennem den nordlige Rhônedal og påstår, at dette billede af en vinbonde med glas i hånd forestiller ham selv efter rejsens strabadser.
    Vi tror ham gerne. Området er, som Finn Nielsen skriver, så fuldt af oplevelser, at man godt kan blive lidt træt. Men så har man jo heldigvis den livgivende vin fra de stejle skråninger.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. ..Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182

...............................
    .....................
    184 Der var plads til at skrive notater og slå op i litteraturen under denne vinsmagning (foto © Thomas Iversen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 20 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner og hele 9, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 63 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Cuvée Chandrebi, Orovela, Georgien, 2007, middel alkohol (13,5%)
63 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Georgisk Vin
Denne georgiske hvidvin på de to lokale druer Mtsvane og Rkatsiteli er fem år gammel men i høj grad stadig levende. Den er afrundet og moden, med en vis fedme og fint krydderi. Den smager faktisk rigtig godt - og skal drikkes nu.


Château du Cros, Sauvignon Blanc, Bordeaux, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Rienta Vine
Let, frisk og læskende hvidvin med god druesmag, citrus, fint krydderi, tilpas syre og et lille bittert bid, der gør den velegnet til mad, ikke mindst til "alt godt fra havsens bund". Sådan er en god hvid bordeaux.


Regueiro, Vinho Regional Minho, Portugal, 2011, lav alkohol (12%)
89 kr., pris ved 6 flasker, A Vinstouw
Denne hvidvin er fremstillet på druerne Alvarinho og Trajadura, hvor den sidste drue er lokal i det nordlige Portugals Minho-provins samt oppe i det spanske Galicien, hvor den hedder Treixadura. Vinen har en god duft og en frisk smag med noter af citrus. Det er en udpræget madvin, der klæder fisk og skaldyr på bedste vis.


Domaine Galetis, Chardonnay, Pays de la Cité de Carcassonne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
Glimrende hvidvin med en kraftig, krydret duft og en ren, kompleks Chardonnay-smag. I smagen er der citrus og et lille bid, der gør den velegnet til mad.


St. Andrews, Wakefield, Chardonnay, Clare Valley, Australien, 2010, lav alkohol (13%)
229 kr., Haller Vine
En meget lækker hvidvin med en ren og fyldig druesmag. Skænk den endelig ikke for afkølet. Først ved 10 grader folder den sig ud i al sin prægtighed. Flasken har skruelåg.


La Chablisienne, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med kraftig, krydret duft og en smag i balance. En udmærket hverdags-vin.

Rødvin


Black Ridge Vineyards, Pinot Noir, Californien, USA, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine
Denne rødvin smager virkelig godt. Den smager måske ikke af fransk bourgogne, men den har frisk frugt og en charmerende sødme. En glimrende californier ... men: Der er ikke årgang på flasken! Fy, skamme sig! Prisen ved tolv flasker er yderst attraktiv.


Sophenia, Cabernet Sauvignon, Tupungato, Mendoza, Argentina, 2009, middel alkohol (14%)
95 kr., Kjær & Sommerfeldt
Flot fadlagret rødvin med et fornemt billede af Cabernet-druen. Den har en dejlig duft og en fyldig smag med bløde tanniner. Pengene værd.


Feudo Montoni, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
129 kr., Otto Suenson & Co.
Fint krydret rødvin med en bred og kompleks smag ned bløde tanniner. En meget anvendelig vin.


Chakalaka, Spice Route, Sydafrika, 2008, høj alkohol (14,5%)
130 kr., pris ved 6 flasker: 115 kr., Vinentusiasten
Kraftig er denne fire år gamle rødvin, men også et godt bekendtskab. Den har en fyldig, ren frugtsmag og et bredt spektrum af smagsnuancer. Og ingen spritkant trods de mange procenter.


Campo Sanz, Castilla y León, Spanien, 2008, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin har en markant tørhed og syre og masser af tanniner. En vin, der ubetinget skal ledsage en kraftig kødret.


Alges, Pons Tradició, Costers del Segre, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
119 kr., Jysk Vin
Denne rødvin er meget kraftig. Tørhed og alkohol masker til en vis grad frugten. Det er vin udpræget til kraftige (grill)retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Alfredo, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
32 kr., prisen gælder i denne uge (uge 32), Fakta
En rødvin til et stort publikum - både på grund af dens sødme, dens smag af modne kirsebær og dens meget rimelige pris. Ikke særlig kompleks, men okay.


Classic Collection, Echeverria, Carmenère, Curico Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
79 kr., på tilbud indtil 18. august: 65 kr., Vinoble
Varm og krydret rødvin, men også lidt robust og uden det helt store vingefang. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.