Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38. 2012



Nyheder i uge 38, 2012



Til_37/09




Vinfestival med succes og entusiasme
Lørdag d. 15. løb den årlige – og til dato største – Rhône-vinfestival af stabelen.
Vinmarkerne i Dansk Vincenter i Avedøre bredte deres løv ud i det smukke efterårsvejr, mens over 700 vinentusiaster smagte sig igennem mere end 300 forskellige vine fra over 140 producenter fra danskernes franske yndlingsdistrikt.
Der var stor interesse for de to seminarer, dels det om Vendanges Tardives-vine ved Michael Bo Munck fra Vinmand, dels Costières de Nîmes-seminaret, ledet af den britiske vinjournalist og Rhône-turarrangør Olivier Hickman med kyndig bistand af den danske ønolog Anne Juel Jensen.

Bedste køb under 100 kr.
Blandt festivalens mange arrangementer var de besøgendes kåring af årets bedste Rhône-vine – og som noget nyt: Bedste køb under 100 kr.
* Bedste hvidvin blev Chéry, André Perret, Condrieu 2010 fra Jersild Vin (375 kr.).
* Bedste rødvin var Domaine de Cristia, Cuvée Renaissance, Châteauneuf du Pape 2009 fra The Wine Company (375 kr.).
* Bedste dessertvin var Dider Cornillon, Vendanges Tardives un 15 Novembre fra Vinmand (150 kr.).
* Og årets bedste køb blev Domaine de Piaugier, Sablet Rouge 2009 fra Genereux (90 kr.).
Årets smagekatalog ses ved at klikke her, og arrangørerne bag festivalen, Steen H. Rasmussen og Lars Møller, er i fuld gang med at planlægge næste års 10 års jubilæums-udgave af Rhône-vinfestivalen, der er programsat til lørdag den 14. september 2013.

< Årets vindere fremviser stolt deres diplomer. Fra venstre Thomas Brinkløv fra Genereux, Erik Jersild fra Jersild Vin, Søren Gudiksen, der overrakte diplomerne, Michael Bo Munck fra Vinmand og Lars Møller fra The Wine Company.




Elefantbillen kan blive op til 2 cm lang. Foto: Wikipedia / Grahame Boland.

Frygtet bille i Los Angeles
Der er adskillige insekter og biller, som kan gøre alvorlig skade på vinstokke og druer. En af dem er elefantbillen (Orthorhinus cylindrirostris), som angriber vinstokkens rødder, grene og druer og dermed hæmmer væksten og ødelægger høsten.
Billen har sin oprindelse i Australien, hvor den i høj grad er til gene for landets vinproducenter.
For nylig opdagede en inspektør ved havnen i Long Beach i Los Angeles til sin skræk et levende eksemplar af den frygtede bille på gulvet i en container. Det er første gang, en elefantbille er set på amerikansk jord.
Containeren, der kom fra Australien og indeholdt friske appelsiner, blev straks gasset inklusive dens indhold. Og så kan man jo bare håbe, at der ikke er et par små elefantbiller, der alligevel har nået at smutte ud på kajen …




.

Sagen om de degraderede slotte
Siden 1955 har Saint-Émilion haft sin helt egen klassifikation, der bliver revideret hvert tiende år. Herved har vinslottene mulighed for at få en finere klassifikation – eller blive degraderet.
Sidstnævnte skete for en række vinslotte ved revideringen i 2006. Fire af de degraderede slotte, Château La Tour du Pin Figeac, Château Cadet Bon, Château Guadet og Château de la Marzelle lagde efterfølgende sag an. De mente, at det hele var gået unfair for sig - blandt andet fordi det kun var ganske få ud af de mange vinslotte, der var omfattet af klassifikationen, som fik besøg af juryen – besøg, som også ligger til grund for klassificeringen af de enkelte slotte.

Ny klassifikation offentliggjort
Retten gav sagsøgerne medhold, hvorefter klassifikationen blev lagt på hylden. Men da den forrige klassifikation fra 1996 heller ikke gjaldt længere, så har de mange vinslotte i Saint-Émilion siden 2006 befundet sig lidt på herrens vinmark.
I 2010 godkendte den franske appellations-myndighed INAO så endelig et nyt regelsæt for klassifikationen. Det trådte i kraft i år, og listen, der skiller bukkene fra fårene, er netop blevet offentliggjort.
Hele 82 vinslotte i Saint Émilion - det højeste antal siden 1969 - er blevet klassificeret enten Grand Cru Classé eller den fineste kategori Premier Grand Cru Classé.

To overraskelser på listen
Premier Grand Cru Glassé er inddelt i et A- og et B-hold, hvor A-holdet omfatter de absolutte top-slotte. Og på den nye liste er to nye vinslotte for første gang kommet med under gruppe A. Det drejer sig om Château Pavie og Château Angelus. Hidtil er det kun Château Cheval Blanc og Ausone, der har været indehavere af den fornemme betegnelse.
De vinslotte, der i sin tid blev degraderet, har klaret skærene og har fået deres gamle klassificeringer fra før 2006 tilbage. Eneste undtagelse er Château La Tour du Pin Figeac, som nu må "nøjes" med betegnelsen Grand Cru Classé i stedet for Premiers Grand Cru Classé. Listen over de vine, der har opnået Premiers Grans Cru Classé, ses til højre.
Premiers Grands Crus Classés
Château Angélus (A)
Château Ausone (A)
Château Beauséjour (héritiers Duffau-Lagarrosse)
Château Beau-Séjour-Bécot
Château Bélair-Monange
Château Canon
Château Canon la Gaffelière
Château Cheval Blanc (A)
Château Figeac
Clos Fourtet
Château la Gaffelière
Château Larcis Ducasse
La Mondotte
Château Pavie (A)
Château Pavie Macquin
Château Troplong Mondot
Château Trottevieille
Château Valandraud




Høsten er i fuld gang hos Domaine la Roubine i Rhône-appellationen Gigondas. Foto: Christophe Grilhé.

Tidlig høst i Rhône
I det meste af Frankrig har sommervejret budt på store mængder regn - men ikke i Rhône. Her har sommeren været tør, hvilket har medført sunde druer uden råd.
Oprindelig tegnede alt til, at høsten i år ville falde sent i det berømte vindistrikt, men nu lyder der helt andre toner fra Rhônes vinproducenter. De første druer er parate til at blive høstet i både den sydlige og nordlige del af distriktet, hvilket gør 2012 til et af de tidligste høstår siden år 2000.
I Rhône - ligesom i resten af Frankrig - kommer høstmængden til at ligge i den lave ende i år.

Rhône fylder mest på hylderne
Høstudbyttet og årgangen har stor betydning for Rhônedalen, hvor 46.000 personer ifølge Sopexa er ansat i vinindustrien, direkte eller indirekte. Vinbranchen er således den største arbejdsgiver i Rhône.
Der fremstilles rigtig meget vin i distriktet, og en hel del af den går til eksport - blandt andet til Danmark, hvor vinene fra Rhône fylder mest på forretningshylderne med fransk vin. I 2011 steg salget endog med hele 28%, så Danmark i dag er verdens syvende største eksportmarked for Rhônevin både i værdi og mængde.
Ugens STORE billede nederst på siden viser endnu en scene fra høsten i Rhône.






Forsøg med grise, rødvin og vodka
Det er en kendt sag, at meget fed mad kan give et forhøjet kolesterolindhold. Kolesterolet ophober sig i blodkarrene, hvilket fører til en nedsat blodgennemstrømning og dermed risiko for åreforkalkning og diverse hjertekarsygdomme.
Nu viser en ny amerikansk undersøgelse fra Rhode Island Hospital, at alkohol - og især rødvin - har en godgørende effekt, når det gælder om at reducere mængden af kolesterol.
Til undersøgelsen valgte forskerne at anvende grise, da grisens hjerte og blodkar i høj grad minder om menneskets.
Alle grisene blev gennem syv uger fodret med et meget fedtholdigt foder, men derudover var dyrene inddelt i tre grupper. Den ene gruppe fik udelukkende det fede foder, mens de to øvrige grupper hver dag fik blandet henholdsvis rødvin og vodka op i foderet.

Rødvin gav det bedste resultat
Da forsøgsperioden var ovre, var der markant forskel på blodgennemstrømningen hos kontrolgruppen og de to grupper, der havde fået alkohol. Og det bedste resultat sås hos de grise, der havde fået rødvin, hvilket forskerne mener skyldes vinens indhold af stoffet resveratrol.
Ud over det slemme kolesterol, findes der også en mere venlig form af dette fedtstof, den såkaldte HDL kolesterol med højdensititets lipoproteiner).
Det gode kolesterols funktion er at transportere det dårlige kolesterol til leveren, hvor det så nedbrydes.
Undersøgelsen viste også, at indholdet af HDL kolesterol var betydeligt højere hos "alkohol-grisene" end hos de grise, der kun havde fået det fede foder.
Man kan læse mere om undersøgelsen på hospitalets hjemmeside. Her kan man også se en fin lille film, hvor lederen af forskerteamet, Frank Sellke, fortæller om undersøgelsen. Det er dejligt, når hospitaler og forskere forstår at popularisere et ellers svært tilgængeligt stof.



Nyt logo på 26 vine
Hvis man på en vinflaske fra Sydafrika ser logoet til venstre, betyder det, at vingården lever op til en række krav omkring etiske arbejdsprocedurer, fastlagt af den sydafrikanske vinindustris etiske forening, WIETA.
Kravene omfatter blandt andet, at alle ansatte skal have ret til at vælge den fagforening, de har lyst til, de må ikke udsættes for diskrimination, lønnen må ikke være under et bestemt niveau, og vingården skal have et sikkert arbejdsmiljø.
Mange vingårde efterlever allerede disse regler, og de, der gerne vil, men stadig mangler det sidste, kan følge et særligt program, som er udarbejdet af foreningen.
Nu pryder logoet snart de første 26 sydafrikanske vine, der stammer fra vingårdene Fairview, Distell, Tukulu, Durbanville Hills, Robertsom Winery, La Capra, Spice Route, The Winery of Good Hope og Spier.
Ifølge WOSA (Wines of South Africa) håber man, at disse vinhuse vil gå i front og være gode eksempler til efterfølgelse af mange andre vingårde i Sydafrika.


Australien, kinesernes favorit nr. 2
Kineserne er vilde med australsk vin, og Australien ligger i dag på andenpladsen som den største eksportør af vin til Kina næst efter Frankrig.
Ligesom interessen for fransk vin har ansporet velhavende kinesere til at investere i vinslotte og marker i Frankrig, så er der også et stigende antal kinesere, der investerer i australske vinhuse.
For nylig indgik Andrew Buttery, der ejer vinhuset Gemtree Vineyards i McLaren Vale, således et partnerskab med den kinesiske forretningsmand Yuon Gang Song. Indtil videre har kineseren investeret 5 millioner AUD (cirka 31 mio. kr.) i vinhuset - hvilket var en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning.

Flere vinhuse på kinesiske hænder
Hvis ikke dette partnerskab med Yuon Gang Song var blevet en realitet, ville Gemtree Vineyards, der har været i samme families eje i tre generation, måske have være nødt til at lukke og slukke.
Inden for det sidste år har kinesiske investorer købt yderligere to australske vinhuse: Ferngrove i Western Australia, der blev solgt for 10 mio. AUD (cirka 62 mio. kr.), og Stonehaven Winery i South Australia, der gik for 6 mio. AUD (cirka 37 mio. kr.).




.

17 postkort fra Tyskland
VinAvisens Mariette har været på en tur til Tyskland, hvor hun har besøgt to af landets 13 vinregioner. Den første var Rheinhessen, der med sine 26.490 ha vinmarker er Tysklands største vinregion. Dernæst gik turen til Franken, der har omkring 6000 ha under vin.
I begge regioner er man frem for alt i hvidvinsland, og det er den grønne Müller-Thurgau drue, der hænger på de fleste af vinstokkene. Men ikke mindst i Rheinhessen vinder Riesling-druen stadig mere terræn og lægger most til regionens bedste hvidvine. I Franken er det derimod hvidvinene på Silvaner-druen, som brillerer.
Vi smagte også dejlige rødvine på Spätburgunder (Pinot Noir) hos den perlerække af dygtige unge vinproducenter, som vi besøgte i de to spændende vinområder.


Riesling-druer, som i dag breder sig over et stadig større vinmarksareal i Rheinhessen. Foto: DWI..



.......
Udsigten over en del af Rote Hang. Man kan godt fornemme den røde jord under den stejle vinmark. Langt ude i horisonten anes kirketårnet i byen Nierstein, der regnes for Rheinhessens vinøse hovedstad.

Postkort nr. 1 fra Tyskland:
Den røde skråning ved Nierstein
Vi begynder turen i Rheinhessen på toppen af Brudersberg, der hæver sig op over vinmarkerne og vinbyen Nierstein. Herfra kan man skue ud over Rote Hang - den berømte røde skråning, der er beklædt med stejle vinmarker, som falder ned mod Rhinen. Navnet Rote Hang skyldes den rødlige, jernholdige jord, der er mere end 250 millioner år gammel og fuld af mineraler. Denne særlige jord er med til at give de hvidvine, som fremstilles på druerne fra skråningen, deres særlige mineralitet og elegance.
Rote Hang breder sig over 170 hektar og vender mod sydøst, hvilket er perfekt for druerne, der hermed får tilstrækkeligt med sol.
De vinhuse, der ejer en bid af vinmarkerne på skråningen, holder godt fast på den. Og hvis der endelig kommer en mark til salg, kan den let koste omkring 25.000 euro (cirka 186.000 kr.) pr. kvadratmeter.
Blandt de i alt 11 små og større vinmarker på Rote Hang finder man marken Glöck. Første gang, den blev nævnt ved navn, var i 742, hvilket gør den til Tysklands ældste vinmark med et navn.







.......
De runde huller i stelen danner små indrammede billeder af den utroligt flotte udsigt fra Brudersberg over Rhin-landskabet. Man kan selvfølgelig også kigge den anden vej - hvilket vores rejsearrangør, Ernst Büscher fra Deutsches Weininstitut, gjorde.

Postkort nr. 2 fra Tyskland:
Rheinhessens smukkeste udsigt
På toppen af Brudersberg var der opsat en tre meter høj stele af metal, hvor der øverst stod "Schönste Weinsicht 2012 Rheinhessen".
Tyskland byder på et hav af bjergtagende vinøse landskaber, hvilket har givet Deutsches Weininsitut (DWI) den gode idé at udvælge de aller smukkeste vin-udsigter – en fra hver af de tretten tyske vinregioner.
Det er sket i samarbejde med regionernes vinproducentforeninger, der hver især har indsendt et eller flere forslag. I alt kom der 113 forslag, hvorefter DWI har foretaget en online afstemning på sin hjemmeside.
Ved de tretten fantastiske vinder-udsigtspunkter, hvoriblandt Brudersberg altså tæller, har man nu opsat stelerne, der midt på har store runde huller, så enkelte dele af den smukke udsigt bliver indrammet.
Man kan læse mere og se flere billeder af de "Schönste Weinsichten 2012" ved at klikke her.




.......
Hos Weingut Becker Landgraf mødte vi ejerne, Julia og Johannes, som her ses i form af et meget realistisk maleri, der hang på væggen i smagerummet.

Postkort nr. 3 fra Tyskland:
Vin og stål i skøn forening
Det første vinhus, vi besøgte i Rheinhessen, var Weingut Becker Landgraf, hvor ejerne, Julia og Johannes Landgraf, tog imod.
En masse genstande af stål lå rundt om vinhusets indgang, og det var der en ganske særlig årsag til.
Julias far var som ung opsat på at arbejde med stål, men hans forældre havde tænkt sig, han skulle være næste generation i det familieejede vinhus - hvilket han blev. Han etablerede dog snart et stålfirma i forlængelse af vinhuset, og som årene gik, blomstrede firmaet - mens vinhuset blev stadig mere forsømt.
I 2005 overtog hans datter og svigersøn vinhuset og fremstiller med Johannes som vinmager i dag glimrende hvidvine på Riesling-druen og rødvine på Spätburgunder.
Svigerfaderen har lavet vineriets store stålfade, som han med glæde vedligeholder. Som Johannes fortalte, så havde det været meget svært at få lov til at indføre bare nogle enkelte fade af eg …
Johannes kommer selv fra en vingård, og sådan er det meget ofte i Rheinhessen. Unge vinfolk gifter sig med hinanden og slår vinhuse og vinmarker sammen.
Et godt gammelt råd fra far til søn i den tyske vinverden lyder da også: "Husk min dreng, at skønheden forsvinder, men hektarerne bliver".








To af de fornemme flasker Louis Roederer Cristal champagne, som man kan erhverve på auktionen.

Et hav af champagne under hammeren
Hvis man er glad for champagne - og for at gå på auktion og rejse langt væk - bør man lægge vejen forbi Hong Kong d. 21. og 22. september. Her afholder vin-auktionshuset Acker Merrall & Condit sin første auktion nogensinde i Hong Kong, og det bliver med 1000 partier champagne under hammeren. Det er den amerikanske forretningsmand Robert Rosania, der betegnes som verdens største champagne-samler, som nu har valgt at sælge en stor bid af sin samling. Han har tjent sine penge på ejendomshandel, og han har også tidligere solgt ud af sine champagner.

Yngre og meget gamle flasker
Auktionen byder på flasker fra blandt andet Bollinger, Taittinger, Pol Roger, Dom Pérignon, Krug og Louis Roederer i såvel yngre som ældre årgange.
Blandt højdepunkterne på auktionen er en flaske Moët & Chandon årgang 1911, der har en højeste vurdering på 96.000 HKD (cirka 126.000 kr.). Den overgås dog af en magnumflaske Deutz Vinotheque 1975 vurderet til 240.000 HKD (cirka 182.000 kr.). Der blev kun lavet 200 flasker af denne champagne i magnumudgave.
Kataloget, som også rummer en mængde andre fine vine, kan downloades på auktionshusets hjemmeside.


Er "Mild" og "let fordøjelig" i orden?
I sidste uge fortalte vi om det tyske vinkooperativ, Deutsches Weintor, der har givet en serie nye vine navnet "Mild". Navnet er valgt ud fra det faktum, at man har reduceret syren i vinen under vinifikationen.
Kooperativet har desuden skrevet, at vinene er "let fordøjelige" på etiketterne.
Det har fået de tyske myndigheder op af stolen, og de har fået medhold fra en EU-domstol i, at kooperativet bryder en EU-regel, der forbyder påstande om sundhedsmæssige fordele i alkoholiske drikke.
Kooperativet mener derimod, at ordene mild og let fordøjelig har noget med den umiddelbare vin-nydelse at gøre.
Vi spurgte vores læsere, om deres mening. Om den ordlyd, Deutsches Weintor har brugt, er vildledende, og om man ville tro, at vinen var særlig sund? Eller om man forstår kooperativets hensigt?
Nedenfor kommer et par af kommentarerne.

Hvad så med Cola Light?
Norske Kurt Flaaris Johansen skriver følgende:
- Flot, at man laver en vin med mindre syre.
Vinproducenten bør have lov til at skrive ordlyden på vinen, forudsat at informationen er korrekt. Hvad med fx letmælk - Cola Light, letøl osv.?
En anden læser, Ib Skjærlund, opfatter ordet mild som værende i familie med let i modsætning til kraftig:
- Vi er ikke vant til at se betegnelsen mild på en vin, men det er et generelt præget ord, hvor læseren selv kan udstyre det med værdi efter behag. Det indikerer i sig selv ikke noget "mere sundt".
Ib Skjærlund finder således, at det er i orden at anvende ordet "mild" som navn, men at det kræver, at man kan forklare, på hvilken måde vinen er mild.
- Det milde fremkommer ved, at man har reduceret syren – men fra hvad til hvad? Og er det en lav syre, man er nået frem til i forhold til gennemsnittet?
- Brug af "let fordøjelig" er derimod udelukket efter min mening – det er en åbenlys (gummi)anprisning af en påstået helsemæssig virkning.




Den utrolige proptrækker. Fra en lille film på YouTube.

Fantastisk proptrækker
Vores læsere er tilgivet, hvis de ikke lige kan gennemskue, hvad dette billede forestiller. Det er en helt vanvittig proptrækker og vinskænker skabt af Rob Higgs, der er søn af en dansk mor og en skotsk far.
Den er samlet af omkring 300 forskellige dele, som arbejder perfekt sammen om at få proppen ud af flasken – en mekanisk genistreg, der også sørger for at skænke vinen i glasset uden at spilde. Higgs og Storm P. ville sikkert have hygget sig rigtig godt sammen …
Det tager lidt tid, før vinen er havnet i glasset - hvilket fremgår af en lille film på YouTube.
Higgs har en dybere mening med kreationen - den hentyder nemlig til den alt for industrialiserede verden, vi lever i.





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Philipson Wine har optaget importen af vine fra Weingut Wegeler i Mosel og Rheigau.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Finn Olesen (f 1965) er født og opvokset i Ballerup og blev efter folkeskolen udlært som købmand i et større privat supermarked i Herlev. Allerede som 20-årig blev han bestyrer af sin første forretning med beliggenhed i Hillerød.
    Efter en del bestyrer-job i butikker i Coop og Dagrofa blev han edb-ansvarlig for en total ombygning af Kvickly Helsingør og deres edb-system. Her fik Finn Olesen hurtigt ansvar for vinafdelingen, hvilket blev startskuddet til et dybdegående kendskab til vinbranchen.
    Efter en tid som souschef og konstitueret uddeler i Super Brugsen valgte han at prøve en anden form for handel og blev afdelingschef for drikkevarer i Metro Glostrup med en omsætning på ca. 150 millioner kr.
    I 1998 tog Finn Olesen springet og blev selvstændig med etablering af vinfirmaet Vintage-Vinimport med import af vine fra Australien og Spanien. Det gik rigtig stærkt, og hurtigt udviklede importen sig til også at omfatte vine fra andre dele af verden.
    For at holde sig ajour med, hvad der rører sig i vinbranchen, har han sideløbende arbejdet som konsulent i diverse vinforretninger og vinafdelinger. Han har blandt andet været med i vinudvalget i ISO og har dermed haft indflydelse på supermarkedskædens vinsortiment.
    2. september 2012 åbnede Finn Olesen sin egen vinbutik, "Din Vinbutik" i Lynge, med vine af egen import. Her gælder konceptet, at ingen skal betale 5 kr. ekstra, fordi flasken står på en flot mahognihylde, og der ydes en god rådgivning i valget af vin.
    Privat er han gift med Stine, og sammen har de datteren Anne-Sofie på 7 år. Fritiden bruges på rejser, hus, sport, venner og familie.
    Adresse: Vintage-Vinimport, Egevej 6, 3660 Stenløse, tlf.: 40 93 49 50, email: vintage@email.dk, og hjemmesidenwww.vintage-vinimport.dk.




Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    190 Høsten er i fuld gang på en stejl vinmark, der tilhører vinhuset Pierre Gaillard i Côte-Rôtie (foto Christophe © Grilhé).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 106 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Villa Lucia, Castellani, Pinot Grigio, Venezie IGT, Italien, 2011, lav alkohol (12%)
69,75 kr., Skjold Burne
Frisk og læskende hvidvin med en lille fedme, god frugt, tilpas syre og en fint krydret eftersmag.


Triple Overtime, Igor Larionov, Sauvignon Blanc, Lake County, USA, 2007, høj alkohol (14,1%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Vinentusiasten
En dejlig, men også atypisk hvidvin på Sauvignon Blanc-druen. Den er fyldig, har en behagelig fedme og noter af moden frugt. Alkoholindholdet er relativt højt, men vinen er ikke på nogen måde sprittet. Det er så afgjort en madvin - nyd den fx til lidt kraftige retter med skaldyr.

Rosévin


Le Petit Pont, Domaines Robert Vic, Pays d'Oc, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
54 kr., Franske Vinhus
En venlig og lidt enkel rosévin på økodruer. I smagen er der noter af grape.

Rødvin


Rocca, Sicilien IGT, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., Amka
Der er masser af koncentreret sommerfrugt i denne dejlige rødvin fra fodbolden ved Italiens støvletå. Eftersmagen er lang med en fin og behagelig sødme. Det er en rigtig god vin til prisen og en vin, mange vil kunne lide. Nyd den til en omgang pasta.


Kondoli, Marani, Kakheti-regionen, Georgien, 2007, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Georgisk Vin
Denne georgiske rødvin på druerne Separavi og Merlot er en fortræffelig vin. Den er blød og lækker, men også med struktur og karakter. En spændende vin. Smagepanelet gættede på en pris omkring 100 kr.


Chaminé, Cores de Cima, Vinho Regional Alentejanlo, Portugal, 2010, middel alkohol (13,5%)
75 kr., H.J.Hansen Vin
Denne rødvin fra en danskejet vingård i Portugal er fremstillet på flere druer, først og fremmest Aragonez (Tempranillo) og Syrah, og det er en aldeles glimrende vin, fyldig på en blød og elegant måde, med en ren frugtsmag med fint krydderi, tilpas syre og en lang, dvælende eftersmag. I forhold til kvaliteten er prisen rimelig.


Årets jagtvin, Vinobles Pichon, Ventoux, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
79,75 kr., på tilbud til 69,75 kr., Skjold Burne
Årets jagtvin fra Skjold Burne er lavet på druerne Grenache og Syrah, og det er en fortræffelig rødvin. En rigtig god Rhônevin. Den har en fyldig, blød frugt, fin og varm krydring (kakao, måske kardemomme) og tilpas syre. Lang eftersmag. Flot etiket.


L'Optimée, Château la Bastide, Corbières, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
79,95 kr., på tilbud indtil 31. oktober, Erik Sørensen Vin
Flot rødvin med dejlig frugtfylde og varm, lækker krydring. Lang eftersmag. En vin, der vil klæde en god kødret.


Vintner's Reserve, Black Ridge Vineyards, Zinfandel, Californien, USA, lav alkohol (13%)
89 kr., pris ved 12 flasker: 59 kr., Skovgaard Vine
Denne dejlige rødvin dufter intens af brombær, hyld og chokolade. I smagen er der koncentreret bærmost med et strejf af syre. Eftersmagen er lang og fløjlsblød. Der er ingen årgang på etiketten.


Family Blend, Joostenberg, Paarl, Sydafrika, 2010, høj alkohol (14,5%)
95 kr., Lago Import
Denne rødvin er lavet på en hel buket af druer: Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Touriga Nacional, Mouvèdre og Vigognier. Vinen er meget kompleks med masser af facetter og masser af frugt og krydderi - her sker der noget! Det er en udpræget madvin, som man gerne må plaske over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Reserve des Fustiers, Léon Perdigal, Gidondas, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., på tilbud i denne uge (uge 38) til 89 kr., Kvickly
Flot rødvin i en flot flaske. En harmonisk, kompleks og lækker vin med varm, fyldig frugt og dejligt krydderi samt toner af mørke bær og chokolade. Den kan sagtens gemmes et par år. Nydes både med og uden mad.


Aurora, Chardonnay, Serra Gaucha, Brasilien, 2011, lav alkohol (13%)
99 kr., Excellent Wine
En meget lækker hvidvin med en dejlig, ren, frugtagtig Chardonnay-smag og diskrete fadtoner. Lang eftersmag.


Cuvée La Juliane, Chàteau de Caladroy, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2006, høj alkohol (14,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Holte Vinlager
Ædel rødvin med stor og lækker frugtfylde og fint krydderi. En vin, der kan stå alene som meditationsvin. Men også fornem til elegante kødretter. Prisen er fair.


Argiano, Sangiovese, Brunello di Montalcino, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
139,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Blød og lækker - en god Brunello, der udvikler sig i munden med fint afstemthed. Selv om det ikke en af de allerstørste brunelloer, så er den fin nok til den lave pris, der udløser den femte stjerne.


Rosenhof, Haider, Cabernet Franc, Burgenland, Østrig, 2004, middel alkohol (14%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager
Otte år gammel rødvin, men stadig vital og lækker. En vin til et ordentligt stykke kød. Drik den nu, gem den ikke.


Epsilon, A.J.Southern Vinyards, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
150 kr., pris ved 6 flasker: 135 kr., Propperiet
En flot australier - en rødvin med en dyb farve, en flot duft og en fyldig, intens, "fed" smag med boysenbær og krydderi. Og ingen spritkant trods de 14,5%. En stor vin.


Rio Vila, Vitivinicola Pier, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2006, middel alkohol (13,5%)
159,95 kr., Steiniche Wine
Elegant og meget lækker, mild og moden rødvin med frugt, tanniner, syre og krydderi i fornem harmoni. Den skal drikkes nu.


Musella, Amarone della Valpolicella, Italien, 2008, høj alkohol (16%)
285 kr., på tilbud til 199 kr., Jysk Vin
Her kommer en Amarone, der er både elegant og meget lækker, men måske ikke lever op til, hvad nogle betragter som Amarone - nemlig som en vin med masser af sødme, rosiner og dadler. Vinen har 16 procent alkohol, men virker ikke sprittet.


St. Andrews, Wakefield, Cabernet Sauvignon, Clare Valley, Australien, 2006, høj alkohol (14,5%)
299 kr., pris ved 6 flasker, Haller Vine
Elegant supervin i flot balance og med mange facetter og en lang, dejlig eftersmag. Kan anvendes både til mad og som meditations-vin. Flasken har skruelåg.


Ultimo Passo, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
39,67 kr., på tilbud ved 3 flasker i denne uge (uge 38), Fakta
En enkel rødvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Arium, Felix Solis, Tempranillo, Valdepeñas, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
45 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Robust rødvin til en pris i overensstemmelse med den lave pris.


Pescarpa, Primitivo, Puglia, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker: 64,95 kr., Vinmonopolet
En frikadelleskubber uden større vingefang. Helt billig er den ikke.


Spanish Sons, Fariña, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris indtil 22. september: 59 kr., Vinoble
Fyldig, lidt robust lille rødvin med en mystisk eftersmag. Grannåle lød det som et forslag under smagningen.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.