Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46. 2012



Nyheder i uge 46, 2012









Nyhøstede Chardonnay-druer hos Finca Propria.

Druer og duftende planter
Ifølge nogle vinproducenter kan druerne i en vinmark, der ligger tæt op ad en lund med eukalyptustræer, give vine med et strejf af eukalyptus. Andre vinproducenter mener ikke, at druer kan påvirkes ad den vej.
Nu har argentinske forskere fra Juan Agustín Maza i Mendoza i samarbejde med vingården Finca Propia i Uco-dalen udført et spændende eksperiment. Målet var at finde frem til, om diverse aromatiske planter, plantet mellem rækkerne af vinstokke, kan have en effekt på smagen af de færdige vine.
Eksperimentet omfattede druerne Malbec, Cabernet Sauvignon og Chardonnay, som hver især blev udsat for påvirkning fra basilikum, vejbred, stærkt duftende roser osv.
De argentinske forskere fandt undervejs i forsøget frem til, at flygtige aromastoffer fra de aromatiske planter aflejredes i drueskindene og dermed blev videregivet til vinene. I nogle tilfælde ændrede druerne også farvenuance.

Planterne ændrede vinenes aroma
Som kronen på værket afholdt Finca Propia en større smagning med blandt andet repræsentanter fra det nationale institut for landbrugsteknologi, INTA (Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria).
Ved smagningen blev der smagt seks vine på hver af de tre forsøgsdruer, hvor vinene havde været udsat for hver sin aromatiske plante. Og vinene på de enkelte druer var naturligvis vinificeret på nøjagtig samme måde.
Samtlige tilstedeværende under smagningen tilkendegav, at der var betydelige forskelle i vinenes duft og smag - både i forhold til vine, der ikke havde været påvirket af planterne, og i forhold til hvilke planter, der havde stået i nærheden af vinstokkene.
I nogle tilfælde fremhævedes de aromaer, som allerede kendetegnede de enkelte vine - i andre tilføjedes vinene nye duft- og smagsnuancer. Basilikum var således med til at forstærke de allerede kendte aromaer i Chardonnay-vinen fra Finca Propia.


Aggressive hunde vogtede flaskerne
Myndighederne i Kina gør i disse år en stor indsats for at komme de mange kinesiske forfalskninger af fornemme Bordeaux-vine til livs.
For nylig lykkedes det således politiet i Shanghai at optrevle et større netværk af vinsvindlere. Og nu har ordensmagten i Wenzhou i provinsen Zhejiang ifølge The Drinks Business konfiskeret hele 10.000 flasker Château Lafite, der højst sandsynligt er forfalskede. Flaskerne blev fundet i et ubeboet hus, og ejerne, der ikke har sat deres ben i huset i årevis, nægter al kendskab til vinene.
Det første, politifolkene mødte, var fem aggressive hunde, der vogtede over kasserne med vinene.
Hvis vinene var blevet solgt som den ægte vare, ville de have indbragt et beløb svarende til cirka 94 millioner kr. Men ægte er de jo nok ikke.
Der importeres kun i alt 50.000 flasker Lafite-vin til Kina årligt, så alene det at finde så mange flasker samlet et og samme sted er mistænkeligt - og så i et ubeboet hus …




.




Foto: International Screwcap Initiative.

Skruelåget dominerer i Systembolaget
Det er et faktum, at skruelåget vinder terræn som lukning på vinflasker i stadig flere vinlande, og det afspejles i høj grad i det udvalg af vine, man finder på hylderne i vinforretningerne både herhjemme og i udlandet.
Hos det svenske Systembolaget dominerer det lille låg ligefrem i det faste vinsortiment. Ifølge www.wownews.se er hele 53% af flaskerne nu forsynede med skruelåg, mens sølle 5% har en syntetisk prop eller en plasticprop i flaskehalsen.
Kun fire ud af ti flasker i monopolets faste sortiment er i dag forsynede med korkpropper.



Han holder om kummen
Frankrigs nye præsident, François Hollande, er en vinven. Øl er åbenbart ikke ham, for han har planer om at øge skatten på øl med 160%. Og han vil gøre det for at få penge i kassen til sociale programmer og lappe huller i statens budget.
I den anledning har franske aviser naturligvis bragt billeder af Hollande, der nyder et glas vin. Men hvad ser vi …?
Den vinglade præsident holder omkring glassets kumme og ikke omkring dets stilk!
Man kan måske hævde, at det virker lidt krukket at holde omkring stilken. Især hvis man stritter med lillefingeren. Men der er nu en grund til, at det er en god idé at holde omkring stilken: Man undgår at varme vinen op med hånden.
Nå, François Hollande er ikke ene om at holde omkring kummen. Vi har set billeder af vores egen dronning, der åbenbart gør det samme. Og hun er endda gift med en vinbonde.
Det vigtigste er da også, at Hollande er glad for vin - hvilket adskiller ham markant fra forgængeren i hvervet, Nicolas Sarkozy. Som Sarkozy engang erklærede, så ville han til enhver tid hellere have et glas coca-cola end et glas vin. Dog overvandt han sig selv under valgkampagnen og nippede til et glas lokal hvidvin under et besøg i Vouvray.









Når vinfadene blev fortoldet i Helsingørs havn, ridsede tolderne de mærkelige tegn ind i dem.

Toldernes mærkelige tegn
Kenno Pedersen er ikke kun mangeårig vinskribent ved Helsingør Dagblad. Han er også historiker, og i den egenskab har han studeret øresundstolden, der gjorde både Helsingør og landets konger rige.
I den forbindelse er han dykket ned i de protokoller, som tolderne i Helsingør førte over beslaglagte vine, og er stødt på mærkelige tegn, hvoraf nogle formodentlig er små "billeder" af vinfade. Han prøver at tyde dem men vil gerne invitere VinAvisens læsere med på jagten.

Kongens legale sørøveri
Øresundstolden blev indført af Erik af Pommern i slutningen af 1420'erne, og i mere end 400 år var det en god forretning for riget. Alle handelsskibe skulle lægge til kajs i Helsingør og betale for at få lov til at passere rigets bælter. Man har kaldt tolden for "legalt sørøveri" og "de danske kongers guldbjerg". Og det var den.
Tolden blev meget hurtigt indrettet som en værditold, og heri lå naturligvis en fristelse for skipperne til at prøve at slippe billigere igennem ved at opgive for lave værdier af varerne.
Men kongen var snu. Han indførte en regel om, at han kunne beslaglægge vinen til den opgivne pris. På den måde fik han ofte billig vin, der var langt mere værd, og han kunne således fylde slottenes kældre med de kosteligste dråber.

Prøv at tyde de mærkelige tegn
Kenno Pedersen har fundet en side i en told-protokol fra 1577, hvorpå der ses en hel del af de mærkelige tegn.
Skriften er krøllet og svær at læse, og sproget er et helt andet dansk end det, vi kender i dag. Men Kenno Pedersen har oversat til nutidigt dansk og samtidig forklaret visse begreber, og oversættelsen har vi lagt ud i form af en pdf, der kan åbnes ved at klikke her. Forklaringerne er skrevet med rødt.
Her kan vi alle være med. Kan vi i fællesskab nå frem til en teori om, hvordan disse tegn skal tydes? Det må være noget med mængde og måske kvalitet. Prøv ad og fortæl os meget gerne, hvad I når frem til. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.


Fornemt Alsace-vinhus konkurs
Et af Alsaces’s ældste familieejede vinhuse, Domaine Lucien Albrecht i byen Orschwir, har indgivet konkursbegæring.
Vinhuset blev grundlagt helt tilbage i 1425 af Roman Albrecht og ejes i dag af 18. generation i lige linje, Jean Albrecht. Økonomiske vanskeligheder og en gæld på 9 millioner euro (cirka 67 mio. kr.) har dog gjort, at ejeren har måttet tage den tunge beslutning.
Lucien Albrecht er ikke mindst berømt for sine mousserende vine, Crémant d’Alsace, der har vundet adskillige priser i diverse konkurrencer.
De glimrende vine fra Domaine Lucien Albrecht forhandles herhjemme af Theis Vine.








Fristende klaser af Spätburgunder. Foto: DWI.

Tysk rødvin i konkurrence
Tyskland er berømt for sine hvidvine, men gennem de sidste 20 år er der blevet fremstillet stadig mere rødvin i landet, ligesom kvaliteten har fået et gevaldigt skub i den rigtige retning.
Og det skyldes blandt andet den årlige konkurrence, Deutscher Rotweinpreis, der afholdes af det europæiske vinmagasin Vinum, som har sin base i Tyskland.
Første udgave af konkurrencen blev afholdt i 1987 - dengang var der 12.000 hektar marker med rødvinsdruer i Tyskland. I dag er der tæt ved 36.000 ha.
Den nyeste udgave af Deutscher Rotweinpreis er netop vel overstået med deltagelse af hele 1300 vine fra 400 producenter.
Vinene blev traditionen tro bedømt inden for 18 forskellige kategorier - druesorter, cuvéer, internationale klassikere osv. - og den vinregion, der vandt flest priser, var Wüttemberg med i alt 8 vindervine. Dernæst kom Pfalz med 6 og Rheinhessen med 2 vine.

Unge dygtige vinproducenter
Før i tiden vinificerede de tyske vinproducenter typisk deres rødvine efter en tradition, der byggede på erfaringer fra hvidvins-fremstillingen. Resultatet var derefter.
Nu er der kommet en generation af unge vinproducenter på banen med nye og mere velegnede vinifikations-metoder og med rødvine af topkvalitet til følge. Gennemsnitsalderen for de producenter, der havde fremstillet årets vindervine i Deutscher Rotweinpreis, var da også kun 36 år.
Inspirationen til rødvins-fremstillingen får de unge vinproducenter fra såvel Frankrig og Italien som fra de oversøiske vinlande. De tager på studieophold i udlandet, suger viden til sig og tænker derfor på en helt anden måde end deres ophav.
Det var blandt andet denne unge generation af producenter, VinAvisen besøgte på sin seneste rejse til Rheinhessen og Franken. Det kan man læse mere om i en serie af postkort.
Neden for viser vi vindervinene inden for diverse kategorier ved dette års Deutscher Rotweinpreis. Det er vigtigt at huske, at der findes rigtig mange andre lige så gode tyske rødvine, som bare ikke er blevet sendt ind til konkurrencen. Men sådan er det jo med alle vinkonkurrencer.
Vi hører gerne, om nogle af nedenstående vine forhandles i Danmark. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk.

Vinder-vinene fra konkurrencen
Spätburgunder (delt førsteplads):
Laumersheimer Kirschgarten Grosses Gewächs, Weingut Philipp Kuhn, Pfalz, Tyskland 2009
Pinot Noir Eckehart Gröhl, Weingut Gröhl, Rheinhessen, Tyskland 2009
Lemberger: (også kaldet Blaufränkisch):
Lemberger Réserve, Collegium Wirtemberg, Württemberg, Tyskland 2009
Cuvéer:
Vinitiative Cuvée, Lauffener Weingärtner, Württemberg, Tyskland 2010
Internationale klassikere:
Syrah Kirchenstück, Weingut Stachel, Pfalz, Tyskland 2010
Tyske klassikere:
Samtrot Hades, Weingut Drautz-Able, Württemberg, Tyskland 2008
Ædelsøde vine:
Spätburgunder Blanc de Noir Beerenauslese, Weingut Frey, Pfalz, Tyskland 2011
Nye druer:
Cabernet Mitos, Privatkellerei Hirsch, Württemberg, Tyskland 2008
Undervurderede druer:
Portugieser Reserve, Weingut Rings, Pfalz, Tyskland 2009




.


Halvdelen vælger vinmenuer
I sidste uge skrev vi om vinmenuer og arrangerede i den forbindelse en lille rundspørge.
Mange lidt bedre restauranter har jo en vinmenu – altså en række vine glasvis, der passer til de enkelte retter i et velkomponeret måltid. Men er det noget, der interesserer, og hvordan forholder VinAvisens læsere sig til fænomenet?
I alt 2739 læsere ulejligede sig med at besvare vores spørgsmål, og tak for det. Af skemaet herover fremgår det, at lidt under halvdelen, 46,7%, ind imellem vælger en vinmenu, og at 17,0% ligefrem foretrækker en sådan menu.
12,5% går direkte uden om vinmenuer, og en af de 342 læsere, Knud Ekstrøm, begrunder det med, at disse menuer ofte indeholder for mange og for dårlige hvidvine.

Oplagt, når man er to
En anden læser, Henning Lindeberg, er positiv men gør sig også nogle overvejelser. Han skriver:
– Hvis fire eller flere personer skal spise sammen på en restaurant, vil jeg nok undgå vinmenuen, med mindre den er noget helt særligt.
– Men hvis man kun er to – og sådan er det som regel for min kone og mig – er det en anden situation. Selv om vi ikke er kørende, ligger vores samlede "kapacitet" på cirka en flaske, og så er det svært at finde én vin, der kan ledsage måske seks forskellige retter. I sådanne tilfælde er vinmenuen det indlysende valg, og da vi begge går en del op i vin, vil vi på forhånd have sat os ind i vinmenuen via restaurantens hjemmeside.
– Hvis man er to på rejse og gerne vil opleve et spektrum af vine, er vinmenuen oplagt. Øvelsen går så ud på at undgå ligegyldige vine.
Henning Lindeberg slutter sit indlæg med at give links til to restauranter, hvis vinmenuer efter hans mening er uimodståelige:
Restaurant Miro i Århus
Restaurant Rust en Vrede i Stellenbosch i Sydafrika.




I 1977 ankom årets beaujolais nouveau med fly til Danmark og til restaurant Bøf og Ost. Hvordan vinen ankommer i år, vil man kunne se, hvis man møder op på Gråbrødretorv d. 15. november.

Smag årets beaujolais nouveau
Torsdag i denne uge frigives årets beaujolais nouveau, og det er en dag, der traditionen tro omfatter et sandt ræs i konkurrencen om, hvilket aftagerland, der hurtigst kan få flaskerne i hus.
Første gang, ræset fandt sted, var i 1970, hvor Beaujolais-producenterne satte speederen i bund og ræsede ud af Europas motorveje for at bringe vinen frem. Hurtigtog og fly er også indimellem blevet taget i brug i kampen om at få vinen bragt ud med lynets hast.
Når vinen er ankommet, bliver den fejret og smagt ved diverse arrangementer - også herhjemme, hvor man blandt andet kan deltage i en storstilet seance på Gråbrødretorv i København.

Ankomsten er en hemmelighed
Det er restauranten Bøf & Ost, der står bag arrangementet, og der er faktisk tale om en tradition, da det er 34. år i træk, restauranten har fejret den nye vin fra Beaujolais.
Enhver, der har lyst til at smage vinen, er velkommen til at lægge vejen forbi Gråbrødretorv, hvor der foruden vin i glassene vil være varme kastanjer - sådan fejrer man også vinen i Frankrig. Arrangementet vil være krydret med underholdning med blandt andre sanger Signe Svendsen og skuespiller Tom McEwan. Det begynder kl. 16.30, hvorefter årets beaujolais nouveau ankommer til torvet præcis kl. 17. Hvordan den ankommer vil i år være en hemmelighed indtil selve dagen.
Vinskribenten Malene Smidt Hertz vil fortælle om den nye vin, hvorefter der uddeles smagsprøver i lange baner.







Det er imponerende, som F. Conrad Engelhardt forstår at forme sine motiver med korkpropper indsamlet hos diverse etablissementer i London.

Nøgne kroppe skabt af propper
Britiske F. Conrad Engelhardt er uddannet kemiker, men han er også kunstner, og hans kunstværker er skabt af et ganske særligt materiale: brugte korkpropper.
Engelhardt bor i London, og propperne får han fra en lang række lokale restauranter og barer, og så går han ellers i gang med at skabe sine billeder. Motiverne er mangfoldige, men hovedvægten ligger på den nøgne krop, hvor han via de forskellige farver, som propperne har fået fra nye og gamle vine, skildrer legemets kurver og former.
Ifølge kunstneren selv er han inspireret af nogle af de franske impressionister, som skabte deres malerier med små komma-agtige penselstrøg.
Tæt på kan man kun ane motivet i Engelhardts billeder, men på større afstand flyder propperne - ligesom impressionisternes små, vibrerende penselstrøg - sammen til et fuldstændigt motiv.
I en lille film på YouTube kan man få et indtryk af, hvordan et af Engelhardts "malerier" bliver til. Man kan se flere billeder og få mere at vide om kunstneren på hans hjemmeside.




Charlie Trotter i en af vinkældrene under sin legendariske restaurant. Foran ham ses nogle af de mange kæmpeflasker. Foto: Charlie Trotter's.

Auktion i stort format
I august i år lukkede og slukkede den berømte restaurant Charlie Trotter’s i Chicago efter 25 år.
Nu kommer de mere end 4000 flasker vin fra restaurantens vinkældre under hammeren hos auktionshuset Christie’s. Halvdelen sælges på en auktion i New York d. 16. november, mens den anden halvdel sælges via en online auktion fra d. 20. november til 4. december.
Det er berømte vine, der bliver solgt - heriblandt Romanée-Conti i årgange fra 1990’erne, Vega Sicilia Unico 1970 og fem flasker Château Cheval Blanc 1945.
De mange vine havde til huse i restaurantens i alt fire kældre til henholdsvis rødvine, hvidvine og dessertvine samt til vine i store flaskestørrelser.
Det er ikke mindst disse mange store flasker, som man regner med, der vil blive rift om under auktionen.

Flasker med 15 liter slotsvin
Blandt de store flasker kan man fx byde på adskillige dobbeltmagnummer af Château Haut-Brion Blanc 1994, Impériale-flasker (6 liter eller 8 normale flasker) af Château Lafite, Latour og Mouton-Rothschild og Nebuchadnezzar-flasker (15 liter eller 20 normale flasker) af Château Pichon-Longueville og Lynch-Bages. Derudover er der et større antal magnum-flasker fra champagnehusene Dom Pérignon og Krug.
Og hvad er der så blevet af ejeren af restauranten, Charlie Trotter?
Han er såmænd begyndt at læse filosofi ved universitetet i Chicago. Han har dog bebudet, at når han er færdig med studiet, vil han slå dørene op for en ny restaurant - og åbenbart også købe ind til en ny vinkælder.

Sidste nyt: 700 flasker er stjålet
Lige før udsendelsen af denne uges VinAvis kom det frem, at kasser med i alt 720 af de vinflasker, som skal bortauktioneres, er blevet stjålet undervejs fra Chicago til New York, hvor auktionen skal afholdes.
Ifølge netavisen Chicago Eater blev de mange vine fra Trotter’s fire kældre lagt i kasser og låst inde i et distributionscenter i Chicago. Dernæst blev de kørt i lastbiler til deres bestemmelsessted. Men da bilerne nåede frem, opdagede man, at kasserne manglede - kasser, der blandt andet indeholdt fornemme Bordeaux- og Bourgogne-vine.
Politiet er i fuld gang med at undersøge sagen, og Christie’s, der havde overtaget ansvaret for vinene, har lovet Charlie Trotter, at han vil få en erstatning, der svarer til vinenes markedsværdi.








Tvillingerne David og Frederick Barclay.

Rørte vande på Sark
Sark, der hører til ø-gruppen Kanaløerne, er normalt en fredelig lille ø. Men i øjeblikket lyder der oprørske toner hos øens kun 600 indbyggere.
I uge 3 2010 fortalte vi om de britiske enæggede tvillinger David og Frederick Barclay, der havde grundlagt vinhuset Sark Estate med en tilhørende vinmark på øen. Siden da har brødrene plantet stadig flere vinplanter, og de har nu planer om at udvide markarealet til 36 hektar. I alt ejer brødrene 74 ha jord på Sark - en fjerdedel af øens areal.
Udvidelses-planerne har sat sindene i kog hos øens indbyggere, og den lokale landbrugs- og miljøforening har nu indledt en bitter strid med Barclay-brødrene.

Hærværk i vinmarkerne
På Sark frygter man, at brødrene vil opkøbe og forvandle stadig større arealer på øen til vinmarker og dermed fratage indbyggerne den langbrugsjord, som de har levet af i generationer.
For nylig flød bægeret over, og en tidlig morgen listede hærværksfolk ind i tre af markerne og ødelagde i alt 40.000 unge vinplanter ud af de 100.000, som brødrene indtil videre har plantet på Sark. Senere samme morgen var der arrangeret en protestmarch mod vinhuset.
Det vil koste mange penge at bringe de tre vinmarker på fode igen, men penge er ikke det store problem for David og Frederick Barclay. Brødrene, der er kendte ansigter i Storbritannien, ejer blandt andet avisen Daily Telegraph og det berømte Hotel Ritz i London, og tilsammen er de gode for 1,8 milliarder pund (cirka 15,2 mia. kr.).


En glad aften for 300.000 kr.
For de fleste kan en glad aften i byen vel beløbe sig til et par tusinde kroner. Men der er nogle, der forstår at give den hele armen - og har råd til det. Det gjaldt blandt andet den forretningsmand, der for nylig besøgte baren Raffles i London.
Han ankom med ni venner og startede med at bestille cocktails til alle. Dernæst fulgte tre flasker Dom Pérignon af flaskestørrelsen Methusalem (6 liter eller 8 normale flasker), og da selskabet åbenbart havde fået smag for mere champagne, bestilte han yderligere adskillige flasker - heriblandt et par Krug Rosé og syv flasker Dom Pérignon Oenotheque 1996 til i alt 3500 pund (cirka 32.700 kr.).
Herefter gik selskabet over til de stærkere sager, nemlig to flasker vodka af mærket Belvedere og i flaskestørrelsen Jeroboam efterfulgt af syv flasker Don Julio tequila årgang 1942 og 25 dåser Red Bull. Der blev sat punktum for de store mængder alkohol med kaffe til alle.
I alt måtte forretningsmanden lægge 34.861,50 pund (cirka 325.700 kr.) på bordet - og så var der drikkepengene, som var på lidt over 5000 pund (cirka 46.700 kr.).



Sydafrikas bedste vine
Så er den her igen: Platter’s årlige guide over sydafrikanske vine. Sidste år var guiden gul, og i år har man valgt en flot orange. Men der er andet end farven til forskel.
I den nye Platter’s South African Wine Guide 2013, der er nummer 33 i rækken, er hele 7300 sydafrikanske vine anmeldt og tildelt point, hvilket er 300 mere end i den forrige guide.
Vinene stammer fra 900 forskellige vingårde, hvoraf 12 er med for første gang.
Derudover er der lagt særlig vægt på at fortælle de mange gode historier bag vingårdene og deres ejere - om passionen og drømmene, udfordringerne og succeserne.
Som altid er der også masser af info om de førende vindistrikter, druer og vinfremstillings-metoder samt gode råd til den, der er på rejse i det sydafrikanske vinland - hvilke vingårde, der byder på smagninger, hvad man kan opleve, og hvor man kan overnatte.
Platter’s nye guide kan købes via guidens hjemmeside fra og med anden halvdel af november.

Findes stjerne-vinene i Danmark?
62 af de mange vine, der blev blindsmagt og bedømt til årets guidebog, fik de optimale fem stjerner. Herudaf blev den rødvin og den hvidvin, som dommerne tilsammen havde givet flest point, udnævnt til årets vine.
Årets rødvin blev Mullineux Family Syrah 2010 fra Swartland, mens Paul Cluver Noble Late Harvest 2011 fra Elgin løb med sejren som årets hvidvin. Sidstnævnte forhandles herhjemme af Valuewine.
Den totale liste over de 62 vine med 5 stjerner kan ses ved at klikke her (nederst på siden).
Vi vil meget gerne høre, om nogle af disse vine forhandles herhjemme og i hvilke årgange. Send venligst en mail til info@vinavisen.dk senest nu på fredag. Så vil vi lave en liste over vinene og deres forhandlere i næste udgave af VinAvisen.




...



Flasken rækker tunge
I år er det 50 år siden, Rolling Stones for første gang stod på en scene og lod det rocke og rulle, og det er de fortsat med lige siden. Jubilæet bliver fejret på mangfoldige måder - også med lanceringen af The Rolling Stones Whiskey.
Der er kun lavet 150 flasker à 70 cl, og prisen pr. styk svarer til cirka 37.000 kr. Men så får man også noget så opsigtsvækkende som en flaske, der rækker tunge.
Tungen har været det britiske rockbands logo siden 1971, hvor den sås for første gang på et cover til et pladealbum. Siden da er den dukket op på alt fra t-shirts til plakater.
Den frække tunge henviser til, at Rolling Stones blæser på autoriteterne.
Whiskeyen inde i flasken er fremstillet af japanske Suntory.

Tillykke til Vinbladet
I denne måned kan det danske vinmagasin Vinbladet fejre 20 års jubilæum. Det er ægteparret Peter Winding og Elsebeth Lohfert, der er henholdsvis læge og cand.mag. i historie, der udgiver magasinet og selv skriver flere af artiklerne.
Vinbladet udkommer fem gange om året og indeholder masser af læseværdige artikler om vinrejser, møder med vinproducenter, smagninger osv.
VinAvisen ønsker sine gode kolleger et stort tillykke med jubilæet.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Rudersdal Vin har optaget importen af vinene fra Piombaia i Montalcino, Demarie i Roero, Piemonte og Muralia i Maremma, Toscana.
    * Nye importører i VinAvisens database: Champagnesjælen, Piccola Enoteca Italiana og Hermansens Vin.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.
.

    Laszlo Kacsor (f. 1953) stammer fra den ungarske by Eger, der er berømt for sine rødvine, Egri Bikavér. Hans farfar var vinbonde, og selv lærte han af sin far, der dyrkede vin på hobbyplan, hvor meget arbejde der kræves for at få en god flaske vin. Men trods interessen for vin blev han uddannet som idrætslærer med speciale i svømning og vandpolo.
    I 1992 fik han job som landstræner for vandpolo hos Dansk Svømmeforbund og flyttede til Danmark. Da svømmeledelsen stoppede den økonomiske støtte, der skulle gøre det muligt for vandpolosporten at udvikle sig til et internationalt niveau, stoppede Laszlo Kacsor også.
    I 2001 mødte han en gammel vandpoloelev og ønolog, George Lörincz, i sin fødeby i Ungarn. Og den indsigt, som ønologen gav ham i Ungarns dejlige vine, pustede nyt liv i hans gamle interesse for vin og førte til et nyt kapitel i hans liv, nemlig som importør af sit hjemlands vine og delikatesser til Danmark.
    Ungarn er et urgammelt vinland, og vindistrikterne Eger, Tokaj, Villany, Balatom og Buda har masser at byde på, men de fleste danskere kender forbavsende lidt til de ungarske vine.
    Gennem de sidste mange år har Laszlo Kacsor dog gjort en stor indsats for at rette op på dette forhold og har sørget for, at gode ungarske vine har indtaget både supermarkedernes og restauranternes hylder. Det gælder blandt andet den tørre hvidvin Tokaji Furmint, top-vinene fra vinhusene St. Andrea og Attila Gere og den berømte søde vin Tokaji Aszu.
    Privat er Laszlo Kacsor gift med Erika, som er uddannet geografi- og idrætslærer og arbejder i Bøgebjerg Naturbørnehave i Kerteminde. Sammen har de datteren Fanni, som læser til børnepsykolog i Odense. Mange aftener både ude og hjemme går med vinsmagninger og med foredrag om Ungarns historie, kultur og traditioner. Det er i høj grad disse personlige oplevelser, der sælger varen.
    Adresse: Laszlo’s Vin/Hungary, Nymarken 4, 5330 Munkebo, tlf./fax: 65 97 64 21, mobil: 51 51 62 93, e-mail: la.k@mail.tele.dk, www.ungarskevine.dk.







    Ugens vinøse billede
    Klaus Prüfer og hans Jyske Vinskole har været på studierejse i Canada – eller nærmere betegnet regionen Niagara-on-the-lakes, hvor der findes over hundrede vinproducenter.
    – Her fremstilles 80% af verdens isvine, skriver han, – og det sker på basis af de mest kendte druetyper, grønne og blå. På billedet her ses verdens største samling af isvine hos Pillitteri, hvis ejere har sicilianske rødder.
    – Skolens studierejse gentages til august til næste år, skriver Klaus Prüfer, – og man studerer ikke kun vin og isvin. Man besøger naturligvis Niagara Falls men også New York og Washington.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur, så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.


Til_37/09



Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208

...............................
    .....................
    198 På Louvre hænger billedet af Nicolas Rolin, manden, der i 1443 oprettede hospitalet i Beaune (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




Jan van Eyck: Jomfru Maria og Nicolas Rolin (ca. 1437).

Om denne uges STORE billede
Denne uges store billede, som vi har taget på kunstmuseet Louvre i Paris, kræver en nærmere forklaring. Den kommer her:
Bourgognes storhedstid var fra 1000- til 1400-tallet, hvor hertuger som Philippe den Gode gjorde området og byen Beaune til et centrum for magt, kunst og kultur.
Hertugerne vidste, hvad vinen var værd. De kaldte sig "herrer over Kristendommens bedste vin", og de gjorde en indsats for vindyrkningen. Philippe den Gode forbød ligefrem brugen af Gamay – denne "infame og illoyale" drue. Alle vinstokkene skulle rives op med rode og erstattes af Pinot Noir.

Den ædle giver på billedet
Philippe den Godes kansler var en borger fra Autun, Nicolas Rolin – ham, der ses på billedet.
At være kansler var et fedt embede – i hvert fald hvis man som han var god til at inddrive skatter – og i løbet af 40 år samlede Rolin sig en umådelig formue.
Måske havde han en lidt dårlig samvittighed på grund af det med skatterne og ønskede at tækkes de himmelske magter – i hvert fald oprettede han et hospital, hvori de fattige og syge kunne plejes og bo.
Hospitalet ligger stadig i Beaune som en af Frankrigs største seværdigheder, og en del af pengene til driften kommer fra salget af vinen fra de marker, som Rolin og hans kone, Guigone de Salins, skænkede til hospitallets nonner – samt fra marker, som andre rige mennesker siden har skænket.
Vinene sælges hvert år ved en stor auktion, og det er vist verdens største velgørenheds-salg. Alt efter høstudbyttet sælges der mellem 300 og 700 fade à 228 liter. Det svarer til mellem 91.000 og 213.000 flasker.




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 122 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Santa Carolina Reserva, Chardonnay, Casablanca, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
43,50 kr., Rema 1000
En dejlig hvidvin med duft af tropiske frugter og med en fyldig frugtsmag med noter af melon og rød grape. Prisen er yderst attraktiv.


Le Clos, Domaine Manciat-Poncety, Chardonnay, Saint-Véran, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
95 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En herlig hvidvin, hvor det hele går op i en højere enhed. Dejlig ren frugt, let fedme, tilpas syre og en lille sødme.


Il Tirso, Marcato, Soave Classico Superiore, Italien, 2008, lav alkohol (13%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 69 kr., Skovgaard Vine
Let og frisk hvidvin med god druesmag, fint krydderi og tilpas syre. Den er fire år gammel og har holdt sig udmærket. Prisen ved tolv flasker må nok siges at være den rigtige. Den femte stjerne gælder denne pris.


Malagasca, Cavino, Achaia, Grækenland, 2011, lav alkohol (12,5%)
107,50 kr., Excellent Wine
En let hvidvin med et forholdsvis smalt smagsbillede, læskende og okay. Prisen gør ondt.

Rosévin


Didier Castillon, Chatillon en Diois, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 58,33 kr., Vinmand
Interessant rosévin med en meget lys, blegrød farve - næsten som en lidt mørk hvidvin. Fin duft og en dejlig smag i fin balance med drue, krydderi, tørhed og syre. Glimrende som terrassevin, når den tid kommer, og som ledsager til lettere retter eller en frokost.


Domaine du Valdaray, Frédéric Cercio, Bandol, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
99,50 kr., Irma
Denne rosévin på druerne Mourvèdre og Grenache har en smuk, kobbergylden farve i glasset, en dejlig vinøs duft i næsen og en delikat og frisk smag i munden. I smagen er der melon og friske bær, en tilpas, ikke for overvældende sødme (som ellers i mange andre roséer) og en god syre, der er fin til mad.

Rødvin


Viñas de Miedes, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2010, middel alkohol (14%)
49 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin smager ganske enkelt godt. Den har en dejlig, bred, frugtagtig smag med bløde tanniner. Til den lave pris er den et kup.


Ripasso, Villa Cerro, Valpolicella, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
59 kr., på tilbud i uge 46 (denne uge): 49 kr., Fakta
En dejlig og let drikkelig rødvin med skønne noter af modne kirsebær i både duft og smag. Det er en blød og rund vin, dog med tilpas rygrad - en vin, som mange vil kunne lide. Et kup til tilbudsprisen.


Carrascal, Weinert, Mendoza, Argentina, 2007, middel alkohol (14%)
89 kr., Vinslottet
Fem år gammel rødvin på druerne Malbec, Cabernet-Sauvignon og Merlot. Der er intens frugt i den - og krydderi, jord og diskrete fadtoner. En udpræget madvin til kraftige, krydrede retter.


Cottage Garden, Pinot Noir, Padthway, Australien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud året ud: 69 kr., Vinoble
En let og lækker rødvin med et klart billede af Pinot-druen, dog måske med en anelse mere appelsin-syre end i de fleste andre Pinot-vine. En dejlig vin i god balance og til en rimelig tilbudspris. Flasken har skruelåg.


Nada Fiorenzo, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., Oxholm Vin
En udpræget Nebbiolo med alle denne drues dyder. Tør, fyldig frugt, krydderi, blide tanniner. En flot vin i fin balance.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet, ret let rødvin fra vingården, der også fremstiller kultvinen Sassicaia. Den er lavet på Sangiovese og Cabernet Sauvignon og er en dejlig mundfuld med en ret tør, frugtagtig smag. Gem den gerne et par år.


Sartori, Amarone della Valpolicella, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
125 kr., Amka
Glimrende amarone med en bred smag og lang eftersmag. Den har en fantastisk fylde, men er samtidig elegant. Prisen er yderst rimelig for så god en vin.


Pagus Bisano, Amarone della Valpolicella, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
199 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 149 kr., Kvickly
En amarone i den grad. Den har det hele - dadler, rosiner, bred frugt. Et godt glas.


Tenuta Trerose, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
199 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Holte Vinlager
Super-rødvin - en pragtfuld vin, blød, lækker og med dejlig frugt. Flot flaske til en lige så lækker pris ved 6 flasker. Et kup!


Les Halos de Jupiter, Philippe Cambie, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
299 kr., A Vinstouw
Endnu en vin fra den anerkendte franske vinmager Philippe Cambie - og en fuldstændig henrivende rødvin. Himmel og hav, hvor er den lækker og elegant. Den kan drikkes nu, men gem den gerne endnu fire-fem år. Flot flaske.


Tutunjian Single Vineyard, Cabernet Sauvignon, Curicó Valley, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
En dejlig rødvin med en intens duft af solbær og en frugtrig og krydret smag. Alkoholen bider en anelse til slut, og det er bestemt en vin, der kræver en godt krydret bøf eller en omgang chili con carne.


Château Fourcas Loubaney, Listrac-Médoc, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rødvin har fine noter af lakrids i duften og en god vinøs smag med blå druer og blommer.


Henley Park, Merlot, Swan Valley, Australien, 2007, høj alkohol (14,5%)
139 kr., pris ved 12 flasker: 89 kr., Skovgaard Vine
Kraftig duft, meget saftig frugt og en masse krydderi. Denne rødvin er måske lidt enkel, men den har en god syre, der vil være fin til fede kødretter - fx flæskesteg. En udpræget madvin.


Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2010, lav alkohol (12,5%)
45 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Billig rødvin på druerne Tempranillo og Merlot med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.


Plaisir de Noël, La Bergerie, Paul Mas, Pays d'Oc IGP, Frankrig, middel alkohol (13,5%)
52 kr., Sigurd Müller
Dette er julevinen fra Sigurd Müller i Aalborg, og nisserne morer sig på etiketten. Køber man 12 flasker, får man samtidig en bog til børnene: "Ingen jul uden Bedstemor". Bedstemor i nisseland er alle tiders, men hvordan er vinen? Det er en lidt spinkel rødvin til en lav pris. En hverdags-vin. En her-og-nu-vin, så det har åbenbart været helt unødvendigt at forsyne etiketten med en årgang.


Caramany, Celier des Comtes, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2009, middel alkohol (14%)
80 kr., Køge Vinhandel
En rødvin, der ikke er helt harmonisk. Det er, som om krydderiet helt overdøver frugten.


Ökoweingut Hubertshof, Dornfelder, Mosel, Tyskland, 2011, lav alkohol (13%)
109 kr., pris ved 6 flasker: 99,50 kr., Vintjenesten
Let økorødvin med en ren frugtsmag - uden så mange egentlige vin-toner. Mere speciel end interessant. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Templum, Azienda Agricola Sant Andrea, Muscat, Coscato di Terracino, italien, 2009, lav alkohol (12,5%)
99,95 kr., Wine Group
Lækker, sød hvidvin, der smager rigtig meget af Muscat-druen og det solskin, den har i sig. Men den har også fint krydderi og en god syre, der holder sødmen på plads.


Quinta do Retiro Novo, Krohn, Vintage Port, Portugal, 2009, høj alkohol (20%)
149,95 kr., Erik Sørensen Vin
Det er naturligvis barnemord at smage denne årgangs-portvin kun tre år gammel. Den skal ligge mindst syv-otte år endnu. Men allerede nu udviser den stort potentiale - fyldig frugt, herlig sødme og helt uden spritkant.


Kika, Late Harvest, Miles Mossop Wines, Chenin Blanc, Stellenbosch, Sydafrika, 2010, lav alkohol (10,5%)
175 kr., pris for ½ flaske, Vinentusiasten
Sød hvidvin med en dejlig druesmag, noter af Sultana-rosiner og en god syre til at afbalancere sødmen. Prøv den fx til en æbledessert eller flødeis.


Rancio, Frederiksdal Kirsebær, Kirsebær, Lolland, Danmark, høj alkohol (14,5%)
235 kr., pris for ½ liter, Frederiksdal
Den dufter af kirsebærsten. Den smager af kirsebær, naturligvis, men har også mange andre spændende facetter. Der er fedme i smagen, den er sød - nej, sødlig, men ikke på nogen måde sliksød. Prøv den fx til ost - en blåskimmelost, en lagret brie. Ost som dessert.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.