Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24. 2013



Nyheder i uge 24, 2013








15% af Napas vinmarker rives op
Gennem de næste fem år vil hele 15% af vinmarksarealet i californiske Napa Valley blive revet op ved rode for at gøre plads til små nye vinplanter.
Sidste års kolossale høstmængde af druer i Californien blev forvandlet til lige så store mængder vin. Salget af vinene er gået forrygende, og drueavlerne og producenterne har derfor fået de fornødne penge mellem hænderne til at starte oprivningen og genplantningsarbejdet.
Det kan i høj grad mærkes hos nogle af Californiens store vinplanteskoler. Flere af dem melder om alt udsolgt og ventelister, der rækker et godt stykke ind i 2015.
Det lyder måske drastisk at destruere så mange vinstokke for derefter blot at plante nogle nye. Men ifølge drueavler-foreningen Napa Valley Grapegrowers er det kun et gode. Det giver drueavlere og producenter mulighed for at revurdere, hvilke terroirer, der er bedst egnede til hvilke druer, ligesom man får mulighed for at introducere nye druer i vinmarkerne.

Italiensk drue i Napa
To gange tidligere, i 1970’erne og 1990’erne, har den slags store nyplantninger af vinmarkerne fundet sted i Napa. Ifølge en af de førende drueavlere, Andy Beckstoffer, skelede de amerikanske vinproducenter og avlere dengang meget til Europa - og ikke mindst til Bordeaux, når det gjaldt valget af druer og måden at fremstille vinene på.
I dag er vinbranchen i Napa begyndt at forstå, at det amerikanske vinområde har et helt andet terroir, som man bør indrette sig efter.
Fra planteskolerne lyder det, at der især er rift om Cabernet Sauvignon til genplantningen af vinmarkerne. De øvrige Bordeaux-druer er der slet ikke bud efter.
Pinot Noir-druen ligger på andenpladsen et godt stykke efter Cabernet Sauvignon, mens Chardonnay stadig er det dominerende valg inden for hvidvinsdruer. Og så er der blandt de mange mindre vinproducenter i Napa Valley en stigende efterspørgsel på den italienske drue Nero d’Avola - hvilket kan ses som en konsekvens af de klimatiske ændringer og deraf stigende temperaturer.

    < Etiketterne på de to champagne-flasker, hvor der er stemplet med rødt, at flaskerne er reserveret til den tyske ordensmagt.


Champagne-glade nazister
Hitler var afholdsmand, men det var de øvrige medlemmer af nazi-toppen bestemt ikke. Og de nedsvælgende især enorme mængder champagne - ikke mindst når de skulle fejre en sejr over fjenden.
Efter Frankrigs erobring i 1940 etablerede tyskerne en særlig afdeling i Reims, som skulle kontrollere champagne-produktionen og sikre, at der tilflød de tyske officerer konstante forsyninger af de berømte bobler.
Hermann Göring, chefen for det tyske Luftwaffe og Hitlers højre hånd, var yderst begejstret for champagne. Han havde adskillige kældre fyldt med mange tusinde champagne-flasker, som han havde beslaglagt efter invasionen i Frankrig.
Trods nazi-ledernes kolossale tørst efter champagne, så har i hvert fald to af de dengang beslaglagte flasker overlevet, og de vil nu blive solgt på en auktion i London.

Stemplet af tyskerne
De to flasker stammer begge fra champagnehuset Heidsieck, og det drejer sig om en Château de Mareuilsay Montebello 1937 og en flaske Monopole Red Top uden årgang.
På etiketterne er der røde stempler på henholdsvis tysk og fransk og med ordlyden "salg på det frie marked er forbudt" og "reserveret til den tyske hær - ikke til gensalg eller køb". På et tidspunkt blev hele 80% af alle de flasker champagne, der blev fremstillet, forsynet med sådanne stempler.
I 1944 fandt en britisk RAF-officer, der gjorde tjeneste i Frankrig, de to flasker, som han tog med hjem til England.
For ti år siden solgte hans datter dem så til det britiske auktionshus Hansons Auctioneers, som nu sælger dem d. 20. juni. Hver flaske er vurderet til 150 pund (cirka 1300 kr.).


Til_37/09






Foto: Frédéric Demesure / Yann Kerveno.

Vinexpo - årets store vinudstilling
Fra d. 16. til 20. juni valfarter vinfolk fra 145 lande til Bordeaux for at besøge Vinexpo - en af verdens vigtigste vinbranche-udstillinger.
I år vil mere end 2400 udstillere fra 45 lande skænke smagsprøver i glassene, fortælle om de nyeste vintrends og indgå handelsaftaler med de mange tusinde besøgende branchefolk.
De franske stande, der præsenterer hele 17 forskellige vindistrikter, tegner sig for 65% af udstillingsarealet.
Ud over vin er der også stande med spiritus fra whisky, rom og vodka til grappa og saké. Og for første gang på Vinexpo vil der også være en mexicansk pavillon med en større palet af forskellige tequilaer. En anden nyhed er en tyrkisk pavillon med vine fra udvalgte tyrkiske vinproducenter.
Man forventer i alt 48.000 besøgende. De vil både kunne smage vin ved de mange stande og deltage i nogle af de 80 møder, smagninger og konferencer, som finder sted i løbet af de fem dage, udstillingen varer.
Man kan læse mere om Vinexpo, standene og de mange arrangementer ved at klikke her.


Der mangler noget …
Carlo Merolli, der altid er god for et indspark i debatten, synes, at der mangler noget i mediernes anmeldelser af vin – inklusive VinAvisens anmeldelser.
Han skriver: – Hvis vi ser bort fra anmeldernes personlige præferencer, som skinner igennem i ny og næ, er forholdet mellem pris og kvalitet den herskende parameter. Fornuftigt nok, da anmelderne yder en service til forbrugerne.
– Men de anmelder industrivine og landbrugsvine på samme måde. Lad os tage to vine, A og B:
– På A's bagetiket læser vi, at vinen indeholder sulfitter, askorbinsyre og metatartrater.
– På B's bagetiket læser vin, at vinen indeholder sulfitter og intet mere. Begge vine får fine anmeldelser, men A får lidt flere point, fordi den "kun koster xx,95 kr.". Good value for money.
– I realiteten har B belastet miljøet mindre og vil måske være mere gavnlig for forbrugerens velvære – to forhold, som almindeligvis ikke bliver taget i betragtning.

Den lille kemiker
Carlo Merolli fortsætter: – Nu kan jeg ikke se, hvordan anmelderne skulle kunne begynde at lege den lille kemiker eller tage stilling til, hvad vinen koster samfundet og miljøet. Det ville være for meget forlangt, da de smager på vinene på samme vilkår som forbrugerne.
– Ikke desto mindre er det faktorer, som burde spille en rolle, hvis man ønsker at give et komplet og sandfærdigt billede af det, vi hælder i glasset.
– I øvrigt vil EU-loven om allergener i vin snart blive implementeret, så man kan lige så godt tackle situationen frontalt og begynde at skille fårene fra bukkene.

Hvad siger vores læsere?
Der kan siges meget for og imod Carlo Merollis forslag. Selv er vi tøvende. Er det overhovedet noget, vi vil kunne indføre?
Vi er jo i hvert fald flittige med at nævne, når en vin er fremstillet på økologisk eller biodynamisk dyrkede druer. Man kan ligefrem søge efter disse vine i vores database, der i dag rummer vurderinger af 224 økovine.
Oplysninger om tilsætningsstoffer kan måske være interessante, men vi må ikke glemme, at EU har sat lave grænser for sådanne stoffer – grænser, som vinindustrien generelt holder sig langt under.
Men hvad siger forbrugerne – i dette tilfælde VinAvisens læsere? Vi hører meget gerne fra jer. Skriv venligst til info@vinavisen.dk.






Kina snupper en bid af Marlborough
Kinesernes glæde for newzealandsk vin er i hastig vækst. Fra juni 2011 til samme måned sidste år steg eksporten af landets vin til Kina med hele 50%.
Den newzealandske regering ønsker at udnytte de gunstige vinde og har derfor sammen med vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers tidligere i år søsat en større kampagne for yderligere at øge vineksporten til kineserne.
I kølvandet på interessen for newzealandsk vin er kineserne ifølge Decanter også begyndt at investere i vinhuse og vinmarker på New Zealand. Senest har et kinesisk investeringsfirma købt 336 hektar vinmarker med Sauvignon Blanc i Marlborough. Markerne har tilhørt vinkoncernen Otuwhero, der gik i betalingsstandsning i 2010.



    < Et bakket landskab præger det italienske vindistrikt Collio (foto: Consorzio Tutela Vini Collio).


Nyt navn kræves
Collio og Brda er to vindistrikter på hver sin side af grænsen mellem Italien og Slovenien oppe i det øverste højre hjørne af støvlelandet.
Mange af vinmarkerne lapper ind over grænsen både den ene og den anden vej, og det er de samme druer, der anvendes i begge distrikter. Ofte bliver Brda også kaldt for det slovenske Collio.
På begge sider af grænsen har man også siden tidernes morgen fremstillet en tør hvidvin på Sauvignon Vert (Sauvignon Grøn) også kaldet Sauvignonasse - eller Tokaj, hvilket der traditionelt har stået på etiketterne.
Men det går ikke længere - ifølge EU-reglerne er navnet Tokaj en beskyttet geografisk betegnelse helliget de berømte ungarske vine fra Tokaj-distriktet og visse vine fra Slovakiet.

Tokaj bagfra
Vinkonsortierne i Collio og Brda har derfor i forening forsøgt at finde på et nyt navn til deres hvidvine. Først foreslog man Sauvignon Vert, men her pegede tommelfingrene nedad hos konsortiernes medlemmer, vinproducenterne. "Grøn Sauvignon" kunne få forbrugerne til at tænke på en umoden Sauvignon-vin.
Valget faldt på Jakot - Tokaj stavet bagfra - et navn, som nogle af vinproducenterne allerede uofficielt har anvendt på deres vine. Men nu er Jakot altså et vedtaget navn for vinene fra Collio og Brda.






Tidligste bevis på fransk vinfremstilling
Man ved, at det gamle italienske folk etruskerne omkring år 600 sejlede langs den sydfranske Middelhavskyst, hvor de solgte deres vin i de små kystbyer.
Man ved også, at franskmændenes stadig større glæde for etruskernes vin medførte, at de på et tidspunkt selv begyndte at fremstille vin. Til gengæld ved man ikke, hvornår præcis det skete.
Nu har et hold amerikanske arkæologer undersøgt en af de bedst bevarede udgravninger fra jernalderen i byen Lattes nær den sydfranske kystby Montpellier. Og det, som et tidligere hold arkæologer mente var en olivenpresse, har vist sig at være en vinpresse. Pressen, der er af kalksten, stammer fra 400-tallet f.Kr. og er dermed det hidtil tidligste bevis på vinfremstilling i Frankrig.

Rosmarin og harpiks i vinen
I forbindelse med vinpressen, som befinder sig i en udgravet købmandsbolig, fandt man i sin tid en række amforaer. De nylige og mere grundige analyser har vist, at krukkerne indeholder spor af vinsyre, harpiks, rosmarin og basilikum og dermed har været brugt til opbevaring af vin. Dengang krydrede man vinen - både for at konservere den og for at skjule den ikke altid så gode smag. De amerikanske arkæologer har også fundet rester af drueskind og -kerner omkring vinpressen.
Nu er det jo ikke sådan, at man rent faktisk kan se disse rester af vin, kerner og krydderurter. Der er tale om meget små partikler, og for at finde frem til dem har arkæologerne blandt andet brugt massespektrometri – en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse.



Det nyudklækkede hold sommelierer med lederen af Vinakademiet, Thomas Ilkjær (øverst t.v.), og de to bedste elever, Jòhan Garder Joensen og Jens Pedersen, der som præmie skal på en uddannelsesrejse til Bordeaux.


Elleve nye sommelierer
Der blev garanteret hældt noget god vin i glassene d. 31. maj, da et nyt hold sommelierer fik overrakt deres diplomer. Alle elleve var de udklækket fra Vinakademiet på Hotel- og Restaurantskolen i København. Oprindelig var der 14 elever på holdet, men ikke alle klarede den krævende eksamen. Den består af en halvanden times skriftlig prøve, en blindsmagning af fire vine og to slags spiritus samt en defektsmagning, hvor prop og andre dårligdomme i vinene skal genkendes. Endelig er der en mundtlig prøve med en menuopgave og tre teoretiske spørgsmål.

Uddannelsesrejse som præmie
Jòhan Garder Joensen og Jens Pedersen fik som holdets bedste elever overrakt et rejsebevis fra Conseil des Vins du Médoc til en uddannelsesrejse med andre kolleger til efteråret.
Dette var det tredje hold elever, der blev eksamineret i 2013. Indtil videre har i alt 40 elever færdiggjort deres uddannelse på Nordens største sommelieruddannelse.
Nu holder Vinakademiet sommerferie, og til september startes der atter kurser i København og Silkeborg. For yderligere info skriv til info@vinakademiet.dk eller ring 61 46 74 01.






Ny lov i Sonoma
I USA er vinregionerne inddelt i omkring 200 AVA’er (American Viticultural Areas), der meget minder om franskmændenes appellation contrôlée.
Nu kræver en ny lov, der træder i kraft til januar 2014, at alle vinproducenter i regionen Sonoma County angiver regionens navn på etiketterne ud over de enkelte appellationer.
Det betyder, at en producent fra fx Russian River Valley skal angive både denne appellation samt Sonoma County på etiketterne af sine vine.
Argumentet fra vinproducentforeningen Sonoma County Vintners, der har skubbet på for at få loven gennemført, er, at den sikrer, at forbrugerne i alverdens lande kan se, hvor vinen kommer fra. Det er jo ikke alle, der lige ved, at fx Dry Creek Valley ligger i Sonoma.

Vil adskille sig fra masseproducenterne
Loven har dog ifølge Decanter vakt vrede blandt vinregionens mange mindre vinproducenter, der laver terroir-baserede kvalitetsvine. Sonoma County spænder over hele 400.000 hektar vinmarker og omfatter 15 forskellige AVA’er. Producenterne fra de enkelte appellationer ser ingen grund til, at de skal angive, at deres vine kommer fra denne store og geografisk forskelligartede region.
Vi vil ikke tvinges ind i folden og slås over én kam med de store masseproducenter i Sonoma County. Vi laver gode appellations-specifikke vine, og det er det, vi vil markedsføre os på, lyder det fra de små vinproducenter.
Nogle producenter påpeger også, at flere stedangivelser på etiketterne snarere forvirrer end gavner forbrugerne.
Helt galt er det, når en vinproducent fx både skal angive AVA’en Sonoma Coast samt Sonoma County på etiketten.
I Napa County indførte man samme lov helt tilbage i 1990, så her har vinproducenterne vænnet sig til det.




Tre flasker Pétrus, hvoraf den ene blev solgt for langt over det dobbelte af den højeste vurdering.

Et brag af en auktion
I sidste uge afholdtes en større auktion over i alt 1200 flasker fra vinkældrene under det franske præsidentpalads, Élysée. Som vi fortalte i uge 19, har Francois Hollande besluttet, at kældrene skal på slankekur - dog er det stadig kun en tiendedel af paladsets vinsamling, der kom under hammeren.
Man regnede med, at vinene - der alle er franske - ville indbringe 250.000 euro (cirka 1,9 mio. kr.). Men auktionen, som blev afholdt hos auktionshuset Hôtel Drouot i Paris, indbragte hele 718.000 euro (cirka 5,4 millioner kr.).
Højeste hammerslag blandt de i alt 552 partier fik en flaske Pétrus 1990. Den havde en højeste vurdering på 2500 euro (cirka 18.635 kr.), og gik for 7625 euro (cirka 56.838 kr.).
Der var flere overraskende hammerslag. En flaske Château Latour 1982 blev solgt for 4625 euro (cirka 34.475 kr.) mod vurderingen på 2200 (cirka 16.400 kr.), og en flaske Angelus 1961, der var vurderet til 220 euro (cirka 1640 kr.), gik for 1100 euro (cirka 8200 kr.). Selvfølgelig var der tale om fornemme vine - men dertil bør man lægge en god portion Élysée palads-effekt.

Sælger ud af kulturarven
Der var et meget stort antal asiatiske købere til stede i auktionssalen - hvilket man også havde forventet.
På hver eneste af de 1200 flasker var der sat et garantimærke med angivelse af, at vinen kom fra paladsets kælder og med datoen for salget.
Der har været en del opstandelse i Frankrig over auktionen af disse vine. De mange flasker i Élysée-paladsets kældre er indkøbt siden 1947 og afspejler dermed forskellige præsidenters smag. Mange vininteresserede franskmænd betragter disse vine som en kulturarv - og sådan én sælger man jo ikke ud af.
Frankrigs måske største vinsamler, Michel-Jack Chasseuil - der har en samling på 41.000 vine - skrev et åbent brev til præsident Hollande, hvori han fordømte auktionen og anklagede den franske regering for at sælge Frankrigs bedste vinflasker til milliardærer fra de oversøiske lande.
Af de mange penge, som auktionen har indbragt, vil en lille del blive brugt til at indkøbe nogle mindre kostbare vine til palads-kældrene, mens resten vil indgå i statsbudgettet.




.




Den nye store vinafdeling hos Selfridges i London.

Selfridges store vinafdeling
Der er sikkert mange af vores læsere, der følger med, når DR1 hver lørdag sender et nyt afsnit af dramaserien Store Forventninger. Serien fortæller den virkelige historie om den karismatiske amerikaner Harry Gordon Selfridge, der kom til London i 1908 og året efter åbnede byens største og mest elegante stormagasin.
Selfridges ligger stadig i Oxford Street i London og er stadig et fornemt stormagasin med elegante modebutikker - og en meget stor og prisbelønnet vinafdeling.
Vinafdelingen er nu blevet endnu større, og hvis man skal til London, er det nok værd at gå på opdagelse i denne Aladdins hule af flasker i magasinets underetage.

Træk en smagsprøve i automaten
Afdelingen rummer i alt 900 forskellige rød- og hvidvine, 300 champagner og et større antal spiritusflasker.
Der er vine til priser fra 8 til 18.000 pund (cirka 70-157.000 kr.) og fra både kendte vinlande og mindre kendte, som fx Tyrkiet og Kina.
En nyhed i vinafdelingen er tre Enomatic automater, hvor vinene konserveres ved hjælp af kvælstof, og hvorfra man – via et "hævekort" – kan købe og tappe smagsprøver.
En af automaterne er viet til smagsprøver på diverse spiritusser, hvilket ifølge Selfridges er noget helt nyt i Londons forretningsliv.
Hvis man ønsker lidt større smagsprøver, en cocktail eller lidt at spise, kan man slutte af i vinafdelingens nyåbnede bar, Harry Gordon’s Bar.

Naturen er gået amok
I de seneste dage har medierne bragt nyhedshistorier fra et oversvømmet Centraleuropa. Årsagen er usædvanligt store mængder regn gennem en længere periode, og det har selvsagt også påvirket vinproducenterne i flere europæiske lande.
I blandt andet Frankrig er den helt gal. I fx Côte d’Or i Bourgogne er der faldet cirka 400 mm regn siden slutningen af april og indtil nu. Det er mere end dobbelt så meget som gennemsnittet for denne periode. Det har resulteret i mudrede vinmarker, hvor pløjningsarbejdet, der skulle være et overstået kapitel for længst, har måttet udskydes.
Det har ikke kun været et meget regnfuldt forår i Bourgogne, men også et køligt et af slagsen. Dermed forsinkes blomstringen og i sidste ende druehøsten, som man forventer først vil starte til oktober med tre til fire ugers forsinkelse.

Vil komme melduggen i forkøbet
Det kølige vejr har dog haft en enkelt fordel. Udbredelsen af meldug i vinmarkerne - hvilket der er stor risiko for ved megen regn - kan først ske ved temperaturer over 10 grader. Alligevel har mange vinproducenter sprayet vinmarkerne mod meldug vel vidende, at hvis temperaturerne pludselig røg i vejret, så vil et angreb brede sig med ekspresfart.
Også fra Bordeaux og Champagne meldes der om store vejrmæssige problemer.




.

...




Hasse Bank Johansen i dyb koncentration. Foto: Diageo.

Dansk sejr i cocktail-dyst
Hasse Bank Johansen kan nu kalde sig for Danmarks bedste bartender. Det kan han efter at have vundet over sin danske kollega Hardeep Rehal i den vesteuropæiske delfinale i Diageo World Class.
De to danskere deltog i konkurrencen, som blev afholdt i Madrid, sammen med 26 bartendere fra 13 forskellige europæiske lande. Kun én bartender fra hvert land kunne gå videre til finalen.
I to dage blev der shaket, pyntet, serveret og bedømt. Deltagerne blev stillet tre forskellige opgaver. Først skulle de fremstille en cocktail med navnet Cannes Red Carpet, som skulle være inspireret af det netop overståede filmfestival i Cannes. Dernæst skulle der dystes på tid, hvor vinderne blev dem, der hurtigst kunne fremstille en Classic Retro cocktail - selvfølgelig uden at spilde og sjuske. Den tredje opgave gik ud på at sætte cocktails til diverse retter.
Det var et ni mand stort dommerpanel bestående af internationale cocktail-specialister, der kårede de i alt 13 vindere.

VM på krydstogt
Til daglig arbejder Hasse Bank Johansen i Skt. Pauls Apothek i Århus, men fra d. 4. til 9. juli vil han være at finde om bord på krydstogtskibet Azamara Club. Det er her VM-finalen i Diageo World Class finder sted, mens skibet sejler langs den franske riviera til St. Tropez og Ibiza og dernæst lægger til i Barcelona.
Ud over de tretten konkurrencedeltagere forventes der at være omkring 600 gæster om bord - og så selvfølgelig dommerpanelet, der tæller tidligere VM-mestre som fx cocktail-mesteren Salvatore Calabrese.
Diageo World Class har fundet sted hvert år siden 2009. Sidste år foregik finalen i Rio de Janeiro, hvor australieren Tim Philips kunne kalde sig for verdens bedste bartender. Nu krydser vi så fingre for en dansk sejr i år.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har optaget importen af vinene fra følgende vinhuse: Corison, VHR (Vine Hill Ranch), Massican og Bryant Family Wine, alle fra Napa Valley.
    * Vinbutikken.dk har optaget importen af vinene fra vinhuset Alexander Laible i Durbach, Tyskland.
    * Vinifique er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Flemming Voss (f. 1964) begyndte allerede i sin studietid at interessere sig for vin, og sammen med sine venner og studiekammerater afholdt han adskillige vinsmagninger med primært fokus på italienske, franske og spanske vine.
    Interessen for vine fra USA blev vakt på en tur til Californien i 2006, hvor han på en restaurant i San Francisco fik smagt rødvine på Zinfandel og Cabernet Sauvignon fra vinhuset Wilson Winery i Sonoma.
    I 2010 begyndte Flemming Voss - som et sideerhverv til sit job som IT manager - at importere og sælge amerikanske vine under firmanavnet Wine-eshop. I begyndelsen bestod importen udelukkende af kvalitetsvine fra små vinproducenter i Californien. Men med tiden er sortimentet blevet udvidet med kvalitets-vine fra New York, Idaho, Washington State og New Jersey - og meget snart også fra Oregon.
    I 2013 tog Flemming Voss beslutningen om at ændre firmanavnet til det mere amerikansk klingende AmericanWineCorner. Derudover er der blevet satset en del på udviklingen af en hjemmeside, hvor private kan købe vine online, tilmelde sig et nyhedsbrev og løbende følge med i vintilbud og nyheder.
    Vinfirmaet sælger også vine til gourmetrestauranter samt business to business.
    Flemming Voss tilbyder desuden vinsmagninger og andre vinøse oplevelser, som kan bestilles via firmaet.
    Adresse: AmericanWineCorner, Padborgvej 14, 4600 Køge, tlf.: 51 9170 97, mobil: 2014 4038, e-mail: info@amwc.dk, www.amwc.dk.






.....
Ugens gode Spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvorfor 73 cl?
Kaare Noer kan huske, at man før i tiden solgte vinflasker med et rumfang på 73 cl i stedet for nutidens 75 cl.
Han forstår også, at man i dag er gået over til 75 cl. Dette mål sætter forbrugerne i stand til at gennemskue literprisen på vin – og det går fint op i indholdet i et traditionelt træfad, en barrique, på 225 liter.
Ikke mindst går de 75 cl op i en fransk tonneau, det traditionelle mål for Bordeaux-vin. Det er lig med 900 liter, svarende til fire barriques og til 1000 kasser vin = 1200 flasker.
Kaare Noer mener også at have hørt, hvorfor man i så mange år arbejdede med et flaskemål på 73 cl, men han har glemt forklaringen.
Det har vi faktisk også, så vi må appellere til vores kyndige læsere. Hvem har forklaringen? Skriv venligst til info@vinavisen.dk.
..............
...... .............



    Ugens vinøse billede
    I Hjørring har de en meget aktiv vinklub, Vinstyrke 12, der årligt arrangerer en snes smagninger, hvoraf nogle med op til 900 deltagere.
    Klubben blev grundlagt i 1988, altså for 25 år siden, og i anledning af jubilæet havde den arrangeret en ti dages rejse til Portugal med besøg hos topproducenter i Porto og portvinens Douro-dal.
    En af vores læsere, Ole Søholm, er medlem af vinklubben og var med på turen, og fra et besøg på vingården Quinta do Pégo har han sendt os dette billede af den formidable udsigt ud over Douro-dalen.
    Quinta do Pégo ejes af Amka i Randers, der købte halvdelen af vingården i 2000 og fra 2003 har været eneejer. Siden har familien Søndergaard indrettet den til et fornemt hotel med gæsteværelser.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    227 Klukflasken og snapseglassene er sat frem i Den gamle By i Aarhus (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 131 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Medici Ermete, Querciolo, Lambrusco, Reggiano Lambrusco Dolce, Italien, lav alkohol (8,5%)
59 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En rigtig god lambrusco med en fin perle i munden og en frugtagtig, let sødlig smag med noter af svesker og røde bær. Det er en sommerlig vin, som man nyder i store slurke - før man knapper endnu en flaske op ...

Hvidvin


Cuvée Particulière, Jean-Marc Bernhard , Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En dejlig og overraskende Pinot Gris med eksotiske frugter i duften og med en aromatisk krydret smag med en vis sødme. Man kunne godt forledes til at tro, at det var en vin på Gewürztraminer-druen, en af Alsaces andre store druer. Prøv den fx godt afkølet til asiatisk mad.


Atlantis, Argyros, Santorin, Cyclades, Grækenland, 2012, lav alkohol (13%)
120 kr., pris ved 6 flasker: 108 kr., Propperiet
Hvidvin med en dejlig frisk smag - en vin fra den forblæste vulkanø Santorini i det græske øhav. Den har ikke kun en ren og frisk druesmag med lækkert krydderi, men er også livlig på tungen. En vin til en dag, hvor det er rigtig varmt - en vin til en frokost eller som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Soalheiro, Riserva, Quinta de Soalheiro, Alvarinho, Vinho Verde, Portugal, 2011, lav alkohol (13%)
239 kr., Otto Suenson & Co.
En dyr, men også meget fornem hvidvin. Den har en vidunderlig duft med mineralske toner og en blød, let cremet druesmag med tilpas syre samt en lille kant hidrørende fra den diskrete fadlagring. Oplagt til lettere retter og som terrassevin.


Héroes, Santa Rita, Riesling, Central Valley, Chile, 2010, middel alkohol (13,5%)
49 kr., Rema 1000
Til prisen en rigtig god hvidvin med god, ren frugt og tilpas syre. Ikke nogen stor vin, men glimrende som hverdags-vin. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Colombelle, Plaimont Producteurs, Côtes de Gascogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
52,95 kr., på tilbud i juni måned ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne rosévin på druerne Merlot, Tannat og Cabernet Sauvignon er en glimrende vin, velegnet til mad og som terrassevin. Den har et fint krydret bid og en rank syre. Flasken har skruelåg.


Domaine de Miselle, Syrah, Côtes de Gasgogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
59 kr., Franske Vinhus
Let og forfriskende rosévin med en gyldenrosa farve, en fint krydret duft og en læskende smag med noter af jordbær og især hindbær samt en vis sødme, der bliver holdt i ave af en god syre og krydderi.


Vida Nova, Quinta do Moinho, Vinho Regional Algarve, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
100 kr., H.J.Hansen Vin
Cliff Richard, britisk sanger, men også vinmager i det portugisiske Algarve, står bag denne rosévin på druerne Shiraz og Aragonez. Vinen er frisk, tør og charmerende med sin friske frugt. Dejlig vin både til mad og som terrassevin.

Rødvin


Mordaz, Dominio Mano a Mano, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
49,95 kr., på tilbud i juni ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Til prisen en helt usædvanlig dejlig rødvin - et fund til prisen. Den har en god struktur med frugt, sødme og syre i fornem harmoni. Etiketten er en typografisk katastrofe - men det er jo ikke den, man skal drikke. Vinen bør dekanteres, hvis der kommer gæster, som ikke bør se etiketten.


Anubís, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
59 kr., VinDanmark Lagersalg
En lækker, fyldig og koncentreret rødvin med et krydret strejf. Der er både brombær, solbær og mørk chokolade i smagen. En vin, mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Château Abelanet, Fitou, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
74 kr., DK Wine
Blød, fyldig, saftig, krydderi ... en dejlig rødvin til lige så fyldige kødretter. Nyd den gerne let afkølet. I den smagte flaske var der vinsten - hvilket jo kun er et tegn på kvallitet.


Valpolicella Ripasso, Colognola al Colli, Valpolicella, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
79,95 kr., Amka
En koncentreret bærduft med et strejf af noget herbalt præger duften af denne skønne rødvin. Smagen er fyldig og blød og med tilpas frugt og fad. Et godt glas vin til prisen.


Le Vieux Quartier, Jean de Barre, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
95 kr., ViniPortugal
Denne rødvin lugter og smager rigtig godt af den gode drue Pinot Noir. Læskende, med god syre og lang eftersmag. Kultiverede procenter - 12,5.


Les Théores, Gabriel Méfre, Gigondas, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 24): 89 kr., SuperBrugsen
89 kr. for så flot en rødvin - det er lidt af et kup. Vinen er blød, harmonisk og med mange facetter.


Château Chantelys, Médoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
105 kr., Køge Vinhandel
En fortræffelig rød Bordeaux-vin. Den er harmonisk og har en dejlig koncentreret bærduft og en smag med frugt, eg og syre i perfekt balance.


Fabiano Classico Superiore, Valpolicella, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
109,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 84,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Friske bær og fine krydderier forenes i duften og smagen af denne dejlige rødvin. Den har en god syre, der gør den velegnet til mad - især til en omgang pasta.


Blind Faith, Castoro Cellars, Syrah, Paso Robles, Californien, 2006, høj alkohol (14,2%)
135 kr., pris ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En flot rødvin. Den er syv år gammel og fint afrundet med blød, bred frugt. Den kan drikkes nu, men også gemmes i endnu nogle år.


Pago Florentino, Femal, Cencibel, Vino de Pago DOP, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
139 kr., pris ved 12 flasker (inkl. fragt): 99,95 kr., Jysk Vin
Vino de Pago er den højeste kategori i Spaniens appellations-system, og i alt ni vingårde har opnået denne udmærkelse. Pago Florentino i regionen La Mancha er en af dem. Den ufiltrerede vin har en dybrød farve, en fint krydret duft og en blød og superlækker smag. En ren frugtsmag med fint integrerede og ret kraftige fadtoner. Tilbudsprisen er et kup.


San Cristoforo, Elio Filippine, Nebbiolo, Barbaresco, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
169 kr., SB-Vinimport
Glimrende rødvin, der tager ved i gummerne med sin brede smag, gode frugt, bløde tanniner og fine krydderi.


Pictus, Il Cellese, Toscana IGT, Italien, 2007, middel alkohol (14%)
279 kr., pris ved 2 flasker: 225 kr., Søndersø Vin
Hjælp, hvor er denne rødvin lækker. Den er lavet på druerne Sangiovese, Merlot og Cabernet Sauvignon og kan derfor ikke være fx en Chianti. Den er "bare" en toskaner, men vel at mærke en supertoskaner. Det er en vin, der vil noget med sin bløde frugt og sin komplekse, harmoniske smag. Super!


Baigorri de Garage, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
379 kr., Kjær & Sommerfeldt
Hvorfor er denne Rioja-rødvin så dyr? Det er fordi, den er en af Spaniens store topvine, som er efterstræbt af mange. Og fordi den er lavet med største omhu. Druerne kommer fra gamle Tempranillo-vinstokke og høstes bogstaveligt talt drue for drue, og i vineriet undgår man enhver mekanisk behandling. Vinen gæres ud med lang udblødning af druerne, og den malolaktiske gæring, hvor æblesyren forvandles til mælkesyre, foregår på bundfaldet i franske egetræsfade. Vinen er da også en stor nydelse. Den har en dyb og tæt farve, en dejlig duft og en fløjlsblød smag, der breder sig i munden med talrige facetter og diskrete fadtoner. Den kan godt drikkes nu, hvis den får luft et par timer før måltidet - eller meget hellere: Gem den til efter 2015.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin har vi smagt i flere årgange, nogle vellykkede, andre mindre vellykkede. Denne udgave hører til de sidste, men får dog fire stjerner for den lave pris. I smagen er der flere facetter, men de hænger ikke rigtigt sammen, lød det fra flere i smagepanelet. Flasken har skruelåg.


Tarapaca, Reserva, Maipo Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 23. juni: 64,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Blød og harmonisk rødvin, der er nem at drikke, og som mange vil kunne lide - ren frugtsmag, en fremtrædende sødme ...


Le Paradou, Château Pesquié, Grenache, Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En let krydret, men også noget spinkel rødvin, der forsvinder hurtigt i munden. Flasken har skruelåg.


Casa la Punta, Cabernet Sauvignon, Chile, lav alkohol (13%)
48,95 kr., Multi Wine
Fyldig frugt, en markant sødme, vanille, krydret ... vi sad og talte om jødekager med kanelsukker på. Nogle vil måske være glade for den. Flasken har skruelåg.


Chakana, Andean Wines, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
55 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin er en ret enkel, robust frikadelleskubber. Men den er jo heller ikke særlig kostbar. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Emiliana, Late Harvest, Sauvignon Blanc, Valle de Casablanca, Chile, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,50 kr., pris for ½ flaske, Irma
Sød og lækker hvidvin på økologisk dyrkede druer. Fin til en ikke alt for sød dessert. Prisen er attraktiv - den udløser den femte stjerne.


Terroir, Late Harvest, Tarapacá , Maipo Valley, Chile, 2012, lav alkohol (12%)
79,75 kr., pris for 50 cl; på tilbud indtil 23. juni: 59,75 kr., Skjold Burne
Denne søde hvidvin på druerne Sauvignon Blanc, Gewürztraminer og Muscatel er ikke sliksød, men en let og lækker ledsager til ikke alt for søde desserter. Den har tilpas syre, der fint afbalancerer sødmen. Rimelig pris.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.