Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26. 2013



Nyheder i uge 26, 2013







Hagl så store som hønseæg
Den franske appellation Vouvray kommer ikke til at fremstille helt så mange flasker vin årgang 2013, som forventet. Årsagen er et aggressivt haglvejr, der ramte appellationen i sidste uge, og som har forårsaget alvorlige skader i vinmarkerne.
I løbet af ti minutter smadrede hagl på størrelse med hønseæg markerne og efterlod adskillige vinstokke med knækkede grene og ødelagte fremtidige drueklaser. Nogle af vinstokkene blev fuldstændigt rippede for løv.
I alt regner man med, at tre fjerdedele af Vouvrays 2500 hektar vinmarker er blevet mere eller mindre berørt af uvejret. Skaderne er så alvorlige, at det også vil påvirke høstmængden i 2014.
Det værste er, at det er andet år i træk, Vouvray er blevet ramt så hårdt af haglvejr - sidste år var der flere vinproducenter, som mistede op mod halvdelen af deres forventede høstmængde. For disse producenter kan den nuværende situation medføre store økonomiske problemer.




Den nye prop Helix.

Prop efterligner skruelåg
Det er sikkert vinproducenters og forbrugeres stigende glæde for skruelåget som lukning af vinflasker, der har fået korkfabrikanten Amorim til at lancere proppen Helix.
Den nye prop, der blev præsenteret på det netop afholdte Vinexpo, er i hvert fald tydeligt inspireret af skruelåget. Den minder lidt om en champagneprop og skrues simpelt hen af flasken - hvilket kræver en lidt speciel flaske med riller på indersiden af flaskehalsen. Udviklingen af flasken har glasproducenten Owens-Illinois stået for.
De to firmaer har været fire år om at udvikle konceptet, der skal bruges til stillevine, og de har investeret omkring 5 millioner euro (cirka 37,3 mio. kr.) i det. Nu gælder det om at sælge ideen til denne verdens vinhuse.
Helix er undervejs blevet testet af tolv vinhuse i tre forskellige lande. Man har blandt andet forsøgt at lagre vin i 26 måneder i flasker med denne prop, og der skulle efter sigende ikke være nogen smagsforskel mellem denne vin og så den samme vin lagret under almindelig korkprop.


Europæiske vine til kostpris
I sidste nummer nævnte vi, at den kinesiske vinproducentforening, CADA (China Alcoholic Drinks Industry Association), hævder, at den støtte, EU giver medlemslandenes vinproducenter, går til fremstilling af dårlig vin med salg til det kinesiske marked for øje.
Hos CADA har man lagt mærke til, at der bliver solgt utroligt mange europæiske vine i Kina til rene kostpriser. Og det stiller jo de kinesiske vinhuse i en meget dårlig konkurrencemæssig situation. Derfor vil det måske være på sin plads med nogle afgifter på den importerede vin, mener den kinesiske regering.

En officiel hemmelighed
Vores korrespondent i Kina, Jørgen Leif Paustian, kan kun trække på smilebåndet over CADA's reaktion. Han skriver:
Her i Kina er det nemlig en "officiel hemmelighed", at kineserne blander importeret vin godt op med kinesisk vin – og sælger vinen som importeret vin. Det er klart, at på den måde sælges der en masse "importeret" vin til lave priser.
Kineserne har selv en stor produktion af icewine/Eiswein, men fordi næsten ingen kinesere vil drikke den, bliver der blandet canadisk icewine i den, og så sælger man al vinen som canadisk icewine.
Der er en stor import af bulkvin fra blandt andet Chile og Australien, men hvis man sammenholder importtallene med salget af vin i Kina, "forsvinder" en del af det importerede.
Det samme sker pudsigt nok også med den vin, kineserne selv laver. En stor del af den billigt fremstillede vin ser man aldrig. Den sælges under fine europæiske navne.
At købe en Bordeaux-vin her i Kina er ikke altid garanti for, at det er den ægte vare. Navnet Bordeaux er mere en indikering af typen på vinen.

EU vil tabe markedsandele
Den pågående handelskrig mellem EU og Kina er opsigtsvækkende, for dem, det går ud over, er de europæiske landmænd og EU's vinindustri.
Den kinesiske importafgift på EU-vin er for øjeblikket 50% af værdien. Den vil i givet fald stige med 80%, så den udgør 90% på al vin fra EU.
Dette skal ses i forbindelse med, at der er 0% afgift på vin fra Chile, og henholdsvis 20 og 25% på vin fra Sydafrika og Australien.
Dette vil på længere sigt skade salget af vin fra EU. Kineserne vil lære de andre landes vine bedre at kende, og EU vil tabe markedsandele.








Rækker af eukalyptustræer langs en vinmark i Chile.

En smag af eukalyptus
Det sker, at man får en rødvin, der har mere eller mindre kraftige noter af eukalyptus - altså denne friske, mint-agtige aroma. Nogle kan lide lugten og smagen, mens andre straks rynker på næsen.
I årevis har man diskuteret, om aromaen skyldes, at vinstokkene står i nærheden af eukalyptustræer. Der har været røster for og imod, ligesom det har været hævdet, at aromaen intet havde med eukalyptustræer at gøre, men var forårsaget af særlige stoffer i visse druers skind.
Nu er et hold australske forskere fra Australian Wine Research Institute kommet med en endegyldig forklaring.
Efter at have udelukket at det kunne have noget med selve druerne at gøre, har forskerne gennem længere tid fulgt arbejdet i en række vinmarker, der ligger mere eller mindre tæt på rækker af eukalyptustræer. Den slags træer er i såvel Australien som i mange andre lande plantet som læbælter mellem markerne.

Bladene kiler sig ind
Eukalyptustræernes blade indeholder essentielle olier - blandt andet den flygtige forbindelse 1,8-cineole også kendt som eukalyptol. Stoffet anvendes i terapeutiske produkter og som smagsgiver i en række fødevarer.
Under høsten i de vinmarker, som var under observation, opdagede forskerne, at en hel del eukalyptusblade røg med ned i høstspandene. De fine tynde grønne blade var ført med vinden og havde lagt sig i vinstokkenes løv og kilet sig ind mellem druerne i klaserne. I 550 kg håndplukkede druer fandt forskerne 33 eukalyptusblade. Det lyder måske ikke af meget, men det er nok til, at den færdige vin indeholder eukalyptol - og dermed får den karakteristiske eukalyptus-smag.

Kan bedre styre aromaen
Nu, hvor vinproducenterne har fået et klart svar på, hvorfra eukalyptus-aromaen stammer, vil det fremover være lettere for dem at bruge eukalyptol som en "ingrediens" - altså vælge i hvor vid ustrækning stoffet skal have lov til at påvirke vinen. Man kan fx vælge at medtage et vist antal eukalyptusblade under presningen - eller udføre en nøje frasortering af bladene.




Hvidvinen Solaris Classic 2012 fra Skærsøgaard vandt en guldmedalje, mens dens producent, Sven Moesgaard, blev kåret til Årets Vinbonde.

Flest rødvine ved vinskuet
I sidste uge dystede danske vine mod hinanden, da den 13. udgave af Dansk Vinskue blev afholdt i Ringsted.
Det er Foreningen af Danske Vinavlere, der arrangerer skuet, og i år gjaldt dysten vine årgang 2012.
I alt deltog 39 danske vinproducenter og hobbyavlere med tilsammen 79 vine, der blev bedømt inden for følgende kategorier: Rødvin, hvidvin, rosé, clairet, mousserende vin, sød dessertvin og hedvin. Hele 37 af de indsendte flasker indeholdt rødvin.
2012 bød på de værste betingelser for dansk vinavl nogensinde. Foråret var ekstremt koldt, der var en ringe blomstring, og den samlede høst blev på kun sølle 15% af det forventede. Alligevel blev samtlige af de indsendte vine til vinskuet godkendt ved en første bedømmelse - hvilket er rigtig flot.

To styk guldmedalje
De deltagende vine indkasserede i alt 12 medaljer, hvoraf to var af guld. Det var Skærsøgaards hvidvin Solaris Classic 2012, der blev tildelt den ene af guldmedaljerne, mens den anden gik til en mousserende vin fra Vingården Vesterled.
Ud over guldet vandt Skærsøgaard også to bronzemedaljer for andre vine. Så det var velfortjent, at ejeren af vingården, Sven Moesgaard, blev kåret som Årets Vinbonde.
- Jeg er glad over udnævnelsen, fortæller Sven Moesgaard. - Det er i en vanskelig årgang, at alle ens erfaringer kommer i spil, og vi har heldigvis tolv årganges vinproduktion at bygge på, hvoraf vi har lavet Danmarks bedste hvidvin i seks årgange.
De danske vinproducenter håber nu på et bedre klima for den næste årgang, der lige nu står i blomst på markerne.


Til_37/09






Der blev smagt på et hav af vine og indgået mindst lige så mange aftaler ved den nyligt afholdte Vinexpo. Udstillerne kom fra alverdens lande - der var også en japansk stand, der bød på saké.



Succes for Vinexpo
Den store vinbrancheudstilling Vinexpo i Bordeaux sluttede i den forgangne uge efter fem succesfulde dage. 48.000 besøgende fra 148 lande gæstede messen og nød smagsprøver og indgik aftaler med de i alt 2400 udstillere.
En af deltagerne var Søren Davidsen, der ejer Château de Mons i Bordeaux, og han har sendt os lidt indtryk fra årets udstilling:
- Der var selvfølgelig masser af smagninger, hvor især Sydamerika, Spanien og Italien var flot repræsenteret i år.
- Den nye Bordeaux-sammenslutning Le Grand Cercle kunne melde fuldt udsolgt til deres smagning på le Grand Téâtre om onsdagen, hvor mere end 150 vine fra hele Bordeaux blev præsenteret. Det var vine af god kvalitet, som ikke er Grand Crus Classé.
Her kan vi tilføje, at Le Grand Cercle er et supplement til foreningen Union des Grands Crus. Men mens vinene i sidstnævnte forening er toppen af poppen og hører til i den pristunge ende, er der i Le Grand Cercle tale om Bordeaux-vine, der typisk koster mellem 10 og 30 euro (cirka 75 til 225 kr.) på det franske hjemmemarked.

Vinmarker ligner rismarker
Søren Davidsen fortæller desuden, at Vinexpo 2013 blev en yderst våd affære:
- Sjældent har det regnet så meget under et Vinexpo. Tirsdag faldt der 65 mm regn og på udstillingens sidste dag ca. 35 mm.
- Juni måned i Bordeaux har allerede slået nedbørsrekorden for mange årtier. Folk, der i forbindelse med Vinexpo fik en flyvetur i helikopter, sagde, at vinmarkerne mere lignede rismarker …
Selvfølgelig bekymrer vejret den danske slotsejer, der regner med, at det vil resultere i en meget lille druehøst i Bordeaux i år, da alt tyder på, at vinstokkenes blomstring slår fejl.




Château d'Armailhac i Pauillac, hvor en hektar vinmarksjord let beløber sig til 15 mio. kr. Foto:
GCC 1855.

15 mio. kr. for 1 ha vinmark
Hvis man drømmer om at eje en vinmark i Frankrig, er der stor forskel fra appellation til appellation, hvor stor en mark man får for pengene.
Faktisk har prisforskellene aldrig været større - i nogle områder er priserne dykket gennem de senere år, mens de i andre er steget betydeligt.
Det viser en ny undersøgelse udført af SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord.
Gennemsnitsprisen for en hektar fransk vinmark er steget fra 116.000 euro (865.000 kr.) i 2011 til hele 131.700 euro (cirka 982.000 kr.) sidste år. Og når det gælder de enkelte appellationer, så er gennemsnitsprisen i fx Champagne steget med 21,5% og i Cognac med 10%.
Blandt topscorerne ligger Pauillac i Bordeaux med en gennemsnitspris i 2012 på 2 mio. euro (cirka 15 mio. kr.) pr. ha - i 2008 lød prisen på 733.500 euro (cirka 5,5 mio. kr.).
Til gengæld er prisen faldet år for år i Languedoc-Roussillon og er nu helt nede på 11.800 euro (cirka 88.000 kr.) pr. ha.
Det er klart, at det er i de mest eftertragtede appellationer, at priserne er steget mest. Og det skyldes ikke mindst rige investorer, som gerne betaler langt over gennemsnitsprisen pr. ha og herved skubber priserne stadig højere op.
Udviklingen bekymrer de mange unge vinmagere, der gerne vil være vinproducenter med egne marker, men ikke har råd til de tårnhøje priser.








Ønolog og vinmager hos Moët & Chandon, Elise Losfelt.

Ung vinmager og gamle champagner
For 20 år siden var der bestemt ikke mange kvindelige vinmagere i Frankrig. I dag er der et stigende antal, og en af dem er ønolog Elise Losfelt fra Moët & Chandon. Hun gæstede Danmark og lod os sammen med champagnehusets danske importør, Moët Hennessy, smage fire årgangschampagner.
De to ældste - 1973 og 1983 - kan ikke længere fås på markedet, så dem vil vi ikke anmelde. Det samme gælder årgang 1993, som er yderst svær at få fat på.
Men årgang 2004 er der stjerner til længere nede på siden.
Men det var interessant at smage disse gamle champagner, der byder på en helt anden smagsoplevelse end nyere årgange, men som også viser, at der er gemmepotentiale i de ædle bobler.
Den 40 år gamle årgang 1973 var en moden dame, hvor tidens tand havde blødgjort både moussen og smagen. Så man skal ikke forvente at finde den sprudlende friskhed og citrusnoter, man normalt forbinder med champagne, i disse ældre årgange. Men det er store og uforglemmelige vine.

Kvindelige vinmagere i tre generationer
Elise Losfelts familie har sit eget vinhus i Grès de Montpellier. Og i de sidste tre generationer har det været familiens kvinder, der har været vinhusets vinmagere. Så Elise Losfelt havde en god vinøs bagage med hjemmefra, da hun for et år siden blev en del af Moët & Chandons vinmager-team. Ud over hende er der nemlig yderligere ni vinmagere samt chef-vinmager Benoit Gouez - der er enerådende, når det gælder bestemmelsen af årgangs-champagnernes smag.
Teamet smager og udvælger derimod sammen de vine, der skal indgå i champagnehusets ikke-årgangschampagner, som udgør 80% af husets produktion.
Vinene vælges ud fra årets mange basisvine samt fra de lige så mange reserve-vine, hvilket er vine, som er gemt fra tidligere år.
Det er noget af et puslespil at fremstille disse champagner, sagde Elise Losfelt, og det gælder ikke bare om at lave en champagne, der smager godt, men en der smager ens fra år til år.

Sød champagne til kineserne
Kina er efterhånden blevet et stort marked for Moët & Chandon, og Elise Losfelt fortalte, at champagnehuset til og med årgang 2008 fremstillede en udgave af ikke-årgangschampagnen med en markant sødme specielt til de kinesiske ganer. Men det har man droppet igen - fra og med 2011 har hele verden fået den samme tørre udgave af champagnen. Og det går fint - mange kinesere har stadig en sød tand, når det gælder vin, men billedet er ved at vende.
Kineserne valfarter også i stigende grad til Moët & Chandon for at se champagnehuset og smage på boblerne. Af samme årsag er Losfelt i fuld gang med at lære kinesisk. Hun gav en smagsprøve, og det lød meget overbevisende - selv om vi ikke forstod et ord.


Irland sælger også ud
Det med at sælge ud af statslige vinkældre er ved at blive lidt af en trend. Storbritanniens premierminister, David Cameron, solgte tidligere i år ud af den britiske regerings vinkælder. I alt blev der solgt vine for et beløb svarende til 380.000 kr. - dog købte regeringen efterfølgende nye vine for 432.000 kr.
For nylig gjaldt det så vinkældrene under det franske præsidentpalads, Elysée, hvor 1200 fornemme flasker kom under hammeren på en særlig auktion. Og nu er Irland hoppet med på vognen. Den irske regering har en vinkælder med 2343 flasker - hvilket er peanuts i forhold til den britiske regering med dens cirka 37.000 flasker og den franske med 120.000 flasker. Alligevel har udenrigsminister Eamon Gilmore, der råder over vinkælderen, besluttet, at der skal sælges ud af flaskerne, som har en værdi svarende til 78.000 euro (cirka 582.000 kr.).

Et loft på 75 kr.
Det er ifølge avisen Irish Central de mest kostbare flasker, der sættes til salg for i alt 30.000 euro (cirka 224.000 kr.), og årsagen er de økonomisk trængte tider i Irland. I en sådan situation mener udenrigsministeren ikke, at man kan tillade sig at servere kostbare vine for besøgende udenlandske toppolitikere. Det var af samme årsag, at Hollande valgte at lade vinkældrene skrumpe.
Gilmore har yderligere sat et loft på 10 euro (cirka 75 kr.) for de vine, der fremover bliver indkøbt til statsbesøg, og højst 20 euro (cirka 150 kr.), når det gælder officielle middage.
Hvordan salget af vinene skal foregå, forlyder der endnu intet om.









En af de danske deltagere præsenterer en vin for dommerpanelet i Left Bank Bordeaux Cup. Foto Thor Jensen Mårup.

Flot tredjeplads til CBS Wine
I uge 21 fortalte vi, at CBS Wine - Copenhagen Business School’s vinklub - havde sikret sig en plads ved finalen i Left Bank Bordeaux Cup. Det er verdens største og mest prestigefyldte vinsmagning for universiteter og business schools.
Finalen blev afholdt for nylig på Château Lafite i Bordeaux, hvor det fire mand store danske hold skulle forsvare sidste års tredjeplads.
Det blev igen i år til en flot tredjeplads blandt de i alt otte dystende hold. Oprindelig var hele 43 hold fra hele verden tilmeldt konkurrencen, som arrangeres af vinbroderskabet Commanderie du Bontemps.
Vinderen blev Cambridge University, og andenpladsen gik til Wharton.
Selvfølgelig var de fire danskere skuffede umiddelbart efter finalen. Man går jo altid efter at vinde den ultimative sejr. Men flot er det to år i træk at være blandt de tre bedste hold i verden. Så der skal lyde et stort tillykke her fra VinAvisen.

Få nogle piger med på holdet
Den ene af de danske deltagere, Thor Jensen Mårup, har skrevet en glimrende artikel på engelsk på CBS Wine’s egen blog. Heraf fremgår det, at Charles Chevallier, der er direktør for fire af vinejendommene i Domaine Barons de Rothschild-gruppen, gav det danske hold et par gode råd efter finalen:
- Tal mere fransk - bare nogle få ord, og gør det, enten når I præsenterer vinen eller som afslutning på præsentationen. - Og så skal I se at få nogle piger med på holdet, lød det med et smil fra Chevallier.
Den anerkendte vinproducent Jean-Michel Cazes gav danskerne et klap på skuldrene og opfordrede dem til at vende tilbage næste år og kæmpe for førstepladsen.


Carlo Merolli er ikke enig
I sidste uges diskussion om en udvidelse af vinanmeldelser med tekniske detaljer og oplysninger om bæredygtighed og sundhed skrev en læser, at Carlo Merolli prismæssigt ikke kan konkurrere med supermarkederne og andre store vinhandlere.
Carlo Merolli er ikke enig. – Cirka 80% af al vin i Danmark bliver solgt via supermarkederne, skriver han, – mens mit salg kun udgør en lille promille af resten, og faktisk sælger jeg tit til priser, der er billigere. Alt siden 2000 står åbent til kontrol på www.carlomerolli.dk.
– Dertil kommer, at stjernestøvet på mine vine er højere end det, der er drysset på mange andre vine indsendt fra "store kollegaer og supermarkeder" – det vil jeg vædde en god kasse velsmagende og pris-konkurrence dygtig Barolo på.
Vi siger tak til Carlo Merollis kommentar og slutter diskussionen her.

...


Gamle whiskyer genoplives
Selv garvede whisky-entusiaster har nok ikke hørt om whiskymærkerne Auchnagie og Dalaruan. Og det er ikke så mærkeligt, da destillerierne af samme navn lukkede i henholdsvis 1911 og 1922. I alt lukkede og slukkede 100 skotske destillerier i forrige århundrede - flere af dem på grund af en trængt økonomi.
Nu vil et nyt skotsk whisky-firma, Lost Distillery Company, genoplive historiske, blendede whiskyer fra 20 af disse hedengangne destillerier og fra perioden 1850 til 1930’erne.
Firmaet er grundlagt af Scott Watson og Brian Woods, der begge tidligere har arbejdet for det verdensomspændende spiritusfirma Diageo. De to grundlæggere er overbeviste om, at forbrugerne er ved at være trætte af de gængse whisky-mærker og med kyshånd vil byde de historiske whiskyer velkommen.

Et større researcharbejde
Lost Distillery Company har udført et større researcharbejde for at kunne genskabe de gamle whiskyer. Sammen med den anerkendte skotske whiskyspecialist, Michael Moss, har man forsket i destilleriernes særlige fremstillingsteknikker, whisky-opskrifter, whiskyernes smagsprofiler og hvilken type kobberkedler og byg, de enkelte destillerier benyttede sig af.
Ud fra denne viden finder man så frem til whiskyer, der - når de blendes - lægger sig så tæt op ad smagen på den enkelte historiske whisky som muligt.
Der er ikke tale om nøjagtige kopier - det ville være umuligt - men snarere om moderne fortolkninger af de gamle spiritusser.
Senere i år vil de to første genoplivede whiskyer - Stratheden og Auchnagie blive frigivet til salg. Dernæst følger Bernachie, Gerston og Dalaruan. Dog vil det i første omgang kun være muligt at købe flaskerne på britisk jord. Produktionen bliver også begrænset og vil ligge på omkring 7000 flasker af hver whisky.




Enebær, en uundværlig ingrediens i gin. Foto: MPF / Wikipedia.

Et problem for gin-destillerierne
Gin er en sammentrækning af det franske ord for enebær, geniève. Og enebær er netop en yderst vigtig ingrediens i gin.
Spiritussen har siden 1700-tallet været uløseligt forbundet med England og Skotland - i 1743 drak Londons indbyggere i gennemsnit mere end en liter gin pr. hoved om ugen. Sådan forholder det sig ikke længere, men gin er stadig utrolig populær i Storbritannien og kaldes for skotternes anden nationaldrik efter whisky.
Derfor er det også bekymrende at se, hvordan det er gået tilbage med antallet af enebærbuske og -træer i England og Skotland i de senere år. Et boom i fødselstallet af mosegrise og kaniner har gjort et stort indhug i enebær-buskene. Og ifølge en ny undersøgelse fra Forestry Commission Scotland truer en dødelig svampesygdom, phytophthora austrocedrae, nu med at udrydde 45% af alle enebærbuske i Skotland.
Angrebne buske står ikke til at redde - de bliver brun-gule og dør.

Beder skotterne om hjælp
For at få et overblik over, hvor mange enebærbuske, der er tilbage i Skotland, og hvor stort sygdoms-problemet er, har de skotske myndigheder bedt folk om at rapportere via en formular, hver gang de ser en enebærbusk. De skal ligeledes anmærke, hvis busken ser syg ud.
På grund af enebærrets tilbagegang i Storbritannien er såvel de skotske som engelske gin-destillerier begyndt at anvende enebær fra Østeuropa og Italien.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * KKWine har fået importen af vinene fra Stony Hill i Napa til Danmark.
    * Vin & Vin har åbnet en ny, flot vinbutik på Frilandsvej nr. 61 i Hjørring.
    * Filou Wine er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Lago-import har overtaget distributionen af whisky fra det skotske destilleri Glengyle.
    * ViniPortugal har ansat Kim Rafn Nielsen som distriktssalgschef med tiltrædelse 1. august 2013. Kim Rafn Nielsen er udlært hos 100.000 Flasker i Lyngby og har siden 1993 arbejdet som engros-sælger af vin og spiritus. Han kommer fra en tilsvarende stilling hos Taster Wine.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


.


    Erlan Nanfeldt (f. 1940) har interesseret sig for vin lige siden gymnasietiden. Alligevel blev det i første omgang til en uddannelse som ingeniør, og de følgende mange år arbejdede han som udstationeret i blandt andet Grønland, Vietnam og Afrika. I 1980erne bosatte han sig endeligt i Danmark med fast job ved Københavns Havnevæsen.
    Nu fik Erlan Nanfeldt igen tid til at pleje sin vinøse interesse, og det endte med, at han sideløbende med sit daglige arbejde i 1987 slog dørene op for sit eget vinimportfirma, Nanfelotti Vin.
    Da den nybagte vinimportør i forvejen havde en god kontakt til en vinbonde i byen Hunawihr i Alsace, blev alsacisk vin det første, der indtog hylderne. Senere kom turen så til vine fra flere andre franske distrikter.
    Flaskerne gik som varmt brød, og i 1996 følte Erlan Nanfeldt sig så sikker i sadlen, at han valgte ingeniørarbejdet fra og investerede al sin energi i vinfirmaet. Siden da har firmaet holdt flyttedag til større lokaler, og kundekredsen, der omfatter både restauranter og private, er vokset markant. I dag består sortimentet af foruden fransk vin også af vine fra Italien, Sydafrika, Californien, Chile og Argentina, som er sidste skud på stammen.
    Når Erlan Nanfeldt ikke har travlt i forretningen, rejser han gerne på vinøse ture med sin kæreste gennem 36 år eller sidder og hepper på bænken, når Brøndby sparker til bolden, endskønt han i tredive år har været medlem af KB.
    Adresse: Nanfelotti Vin, Høffdingsvej 24, 2500 Valby, tlf.: 40 89 29 29, e-mail: erlan@nanfelotti.dk, www.nanfelotti.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234

...............................
    .....................
    229 Når Marne-flodens vand er stille, ses champagneflasken ved Mareuil-sur-Aÿ (foto © Anker Tiedemann)...............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner og hele 19, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 118 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Moët Grand Vintage, Moët & Chandon, Champagne, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)
469 kr., Moët Hennessy
En elegant og liflig champagne med fine noter af frisk citrussaft og lys brødkrumme i duften og med en dejlig frisk frugtsmag, der føres frem af en livlig mousse.

Hvidvin


Domaine de Guiot, Chardonnay, Pays d'Oc, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
60 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Der er grape og lime i duften fra denne elegante hvidvin. Smagen er tør med citrusnoter og en behagelig fedme, der får smagen til at vare længe. Flasken har skruelåg.


Casas Partronales, Sauvignon Blanc, Maule Valley, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 47,50 kr., Holte Vinlager
Vellavet hvidvin med et godt billede af Sauvignon-druen. Vinen er frisk, med god frugtfylde og tilpas syre. Den femte stjerne får den for prisen på seks flasker. Flasken har skruelåg.


Julien Schaal, Mountain Vineyards, Sauvignon Blanc, Cape of Good Hope, Sydafrika, 2012, middel alkohol (13,5%)
89,95 kr., Multi Wine
En rigtig god Sauvignon-hvidvin, der såmænd godt kunne være newzealandsk men altså er sydafrikansk. Det er en frisk vin med god druesmag, citrus og en lille bitte, krydret honningsødme. Oplagt madvin.


Rodney Strong, Chardonnay, Sonoma County, Californien, 2011, middel alkohol (13,5%)
129,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En ualmindelig lækker hvidvin med blød frugt og fint integrerede fadtoner. I smagen er der bl.a. citrus, pære og ananas samt en lille krydret tone.


Domaine de la Villaudière, Jean-Marie Reverdy, Sauvignon Blanc, Sancerre, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
149,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 99,75 kr. ved seks flasker, Skjold Burne
Elegant og frisk hvidvin fra Loire-flodens øvre løb. Den har en ren, mild druesmag og noter af citrus og æbler. Oplagt til fisk og skaldyr, men også fin til en frokost eller et køligt glas i skyggen.


Domaine Zind Humbrecht, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
149,95 kr., på tilbud indtil 31. august, Erik Sørensen Vin
Meget dejlig hvidvin med frisk druesmag, en lille fedme, fint krydderi og mineralske toner. Prøv den fx til nogle gode oste.


Moillard-Grivot, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., SB-Vinimport
Ret let hvidvin med god duft og en pæn, omend en lidt smal Chardonnay-smag samt tilpas syre.


Bascarlon, Verdejo, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
79,95 kr., pris ved 2 flasker: 50 kr., Smile Marketing Group
En liflig og let hvidvin med mimoser i duften og en fin mild og læskende smag med tilpas syre.


Monsieur Laballe, Famille Laudet, Sauvignon Blanc, Côtes de Gasogne, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
79 kr., Lago Import
En næsten for let og lidt spinkel hvidvin med frisk druesmag og tilpas citrussyre. Flasken har skruelåg.


Le Vieux Quartier, Jean du Barre, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
95 kr., ViniPortugal
Ikke nogen stor Bourgogne, men venlig og enkel, nem at drikke - måske mindre nem at betale. Prisen kostede en stjerne.

Rosévin


Atlantis, Estate Argyros, Santorini, Cyclades IGP, Grækenland, 2012, lav alkohol (13%)
120 kr., pris ved 6 flasker: 108 kr., Propperiet
Fortræffelig rosé med god duft og en flot, harmonisk smag, der med sit krydderi og sin syre gør vinen egnet som madvin. På grund af den ret høj pris var den lige ved at miste den femte stjerne. Flasken har skruelåg.


Librandi, Gaglioppo, Cirò, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
65 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Fyldig rosé i den varme, søde bolsjestil - jordbær, hindbær og markant sødme. Brug den fx til en punchebowle med røde bær og anden frugt.

Rødvin


Porca de Murca, Real Companhia Velha, Douro, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
50 kr., pris ved 6 flasker: 45 kr., Holte Vinlager
Den blød, venlig, men samtidig kraftig rødvin - til begge priser faktisk lildt af et kup. Vinen kommer fra portvinens Douro-dal og er lavet på de samme traditionelle druer som portvin.


Les Murières, Gabriel Meffre, Syrah, Crozes-Hermitage, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
65 kr., på tilbud i denne uge (uge 26): 59,95 kr., Kvickly
En let Rhône-rødvin, der har blød, saftig frugt og en god krydring. Til tilbudsprisen lidt af et kup.


Sensus, Crianza, Jaume Grau i Grau, Pla de Bages, Spanien, 2007, lav alkohol (13%)
80 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Vellavet rødvin på druerne Cabernet Franc og Syrah. Den har en afrundet, frugtagtig smag med fint krydderi - kanel, madeira?


Clos dels Torsols, Priorat, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 2 flasker: 74,50 kr., Smile Marketing Group
Fire år gammel rødvin på druen Garnacha med et lille skud Cabernet og Merlot. Vinen har en god struktur med blød frugt, krydderi, tilpas syre og en lang, krydret eftersmag. Udpræget madvin.


El Rosal, Terroir, Tarapacá, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Fortræffelig rødvin på den store Bourgogne-drue Pinot Noir, men fra Chiles kølige Casablanca-dal. Druen kommer fint frem i duften og smagen, der fylder munden med mange facetter.


Conterno Fantino, Nebbiolo, Langhe, Italien, 2011, høj alkohol (15%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med god, fyldig Nebbiolo-smag. Med sine tanniner og gode syre er den en udpræget madvin.


Château Abelanet, Fitou, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
104 kr., DK Wine
Lækker, fadlagret rødvin på druerne Carignan (60%), Grenache (20%) og Syrah (20%). Den har dejlig, afrundet frugt med noter af kirsebær og fine kryddertoner - lakrids, vanille ... Lang eftersmag.


Fabrice Gasnier, Chinon, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
113 kr., Vinimperiet
Rødvin med en herlig duft - "af den kan man godt bli' mæt," sang manden på risten. Smagen er lige så herlig - blød frugt, tilpas syre, kultiverede procenter. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer. Den lille vinby Chinon ligger ved en biflod til Loirefloden og er et besøg værd.


Desmonta, Merlot, Nero d'Arcole, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
149,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 99,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Nero d'Arcole er en appellation i den italienske Veneto-region, og herfra kommer denne flotte rødvin, der er lavet på samme måde som Amarone, men på "forkerte" druer, først og fremmest Merlot. Den har en intens frugtsmag og 15% alkohol, men virker ikke på nogen måde sprittet. En nydelse.


Paiagal, Marchesi di Barolo, Barbera, Alba, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
175 kr., H.J.Hansen Vin
Superlækker rødvin med dejlig, blød frugt, mørke bær, mange facetter, tilpas syre. En vin, man nyder med største fornøjelse.


Feudo Montoni, Vrucara, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
269 kr., Otto Suenson & Co.
Stor og flot rødvin med blød, afrundet frugt. Den har fint kryddei, bløde tanniner og en lang eftersmag.


Villa Monteleone, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2007, høj alkohol (15,5%)
362 kr., pris ved 12 flasker: 316 kr., Solarex
Dette er Amarone. Dejligt at få en flaske Amarone, hvor der også er Amarone indeni. Det er en stor og fantastisk flot, blød og lækker rødvin med et bredt smagsspektrum, dejlig frugt og helt uden spritkant.


Weingut Fleck, Cabernet Franc, Burgenland, Østrig, 2009, middel alkohol (14%)
73 kr., Fur Vinimport
Der er frugt i denne rødvin, men den falder lidt fra hinanden i munden og har en lille spritkant.


Château Roques Mauriac, Sylvie et Vincent Levieux, Bordeaux, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Tør rødvin på druerne Cabernet Franc (50%), Merlot (40%) og Cabernet Sauvignon. Den er lidt robust og kort i det - og den bliver ikke venligere af at blive plasket over i en karaffel. Det prøvede vi også.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.