Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37. 2013



Nyheder i uge 37, 2013









Eric Heerema og Cherie Spriggs under smagningen. Bemærk, at vinen blev præsenteret i rummelige glas, ikke i slanke champagneglas uden plads til duften.

Fine vine fra England
Under den engelske kanal løber der en højderyg af kridt. I den ene ende vokser druerne til Frankrigs champagne, i den anden ende stikker ryggen op over havet og danner Dovers hvide klinter – og er grobund for nogle af Englands fineste mousserende vine.
I 1988 blev vinhuset Nyetimber grundlagt i West Chiltington i grevskabet West Sussex kun en lille snes kilometer fra kysten, og på den kridtede og sandede jord blev der plantet nøjagtigt de samme druesorter, der bruges i Champagne: Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
Formålet var det enkle: Vi skal lave Englands fineste mousserende vin, der kan konkurrere med verdens bedste, inklusive champagne.

Koldere end i Champagne
I torsdags var Nyetimbers ejer, Eric Heerema, og hans vinmager, Cherie Spriggs, på besøg i Danmark, og hos vinhusets danske importør, Philipson Wine, smagte vi nogle meget flotte boblevine.
Erik Heerema fortalte, hvordan der i Sussex – skærmet mod vestenvinden af South Downs bakker – har været lavet vin siden middelalderen.
I 1086 var hans ejendom et kloster, og i den historiske hovedbygning boede siden Anne af Kleve, Henrik d.8.s fjerde hustru, der ikke fik hugget hovedet af.
Det er ikke champagne, Nyetimber laver. Det er høj kvalitet, men det er en anden vin.
Vingården ligger på en højere breddegrad end Champagne-distriktet. – I snit er der én grad koldere, og det regner mere, fortalte Cherie Spriggs. – I Champagne falder der 300 mm regn om året; hos os falder der 350 mm. Og vi høster tre-fire uger senere. Så det er vigtigt, at vi afbalancerer syren med sødme.

En vin til det nordiske køkken
Det er interessant, at Philipson Wine har skaffet britisk mousserende vin til landet. Det er vinen, som dronning Elizabeth skænker til sine banketter, og som det fremgår af vores smagenotater længere nede, er den i høj grad værd at drikke.
Ikke mindst må det være en vin til det nye, nordiske køkken. Den kommer jo fra samme breddegrad som vores.
Der er kælet for hver eneste flaske, og alle vinene er årgangs-vine, som vil kunne udvikle sig over en årrække. Det erfarede vi, da vi under smagningen nød årgangene 2007, 2005 og 2003.
Under en smagning af 52 mousserende vine i 2010 vandt Nyetimber foran blandt andet Bollinger Special Cuvée og Roederer og flere andre champagner.
– Og vi bliver ikke stående ved det, sagde Cherie Spriggs. – Vi vil længere, og vi vil trække engelsk vin som helhed med os. Engelsk vin kan konkurrere på verdensscenen!








Snart vil man kunne gå ind i Château Lafon Rochets spændende vinkælder via Google Streetview.

Vinslotte i samarbejde med Streetview
Hvis Bordeauxs vinslotte hidtil har haft ry for at være tillukkede over for omverdenen, så bliver der nu gjort kraftigt op med det image.
En række af slottene har indgået en aftale med Google Streetview om tredimensionelle optagelser af alt fra vinerier og fadkældre til slottenes ydre arkitektur.
Streetview, som Google Maps lancerede på internettet i 2007, gør det muligt at opleve gader i små og store byer i en vinkel på 360 grader. Man kan også "gå" ned ad gaderne og zoome ind på diverse forretninger.
Indtil videre er der optaget tredimensionelle billeder af cirka 8 millioner kilometer gader i 39 lande og 3000 byer.
Nu vil det ligeledes blive muligt at sidde foran sin skærm og "gå rundt" i Bordeaux-slottenes vinerier, kældre og parker. Det første slot, hvor man om føje tid vil kunne benytte Streeview, er Château Lafon Rochet i Saint Éstephe.
Streetview har også indgået en aftale om at gennemfotografere vinbyen Saint Émilion i nærmeste fremtid.


Forbud mod champagnefarvet iPhone
Champagneproducenternes forening, Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), vogter over betegnelsen Champagne. Ordet har fået EU’s stempel som en beskyttet geografisk betegnelse, hvilket betyder, at det ikke må anvendes på andre flasker end dem, der fremstilles i Champagne - eller i det hele taget på andre produkter.
Gang på gang er det lykkedes CIVC at stoppe lanceringen af nye produkter, der har benyttet sig af det berømte navn, og det gælder alt fra mousserende vine til sko, skumbade og undertøj.
Nu er foreningen igen på barrikaderne. Apple vil nemlig i denne uge lancere to nye iPhones, 5S og 5C. Og allerede inden lanceringen forlyder det på de sociale medier, at nyhederne vil komme på markedet i to nye farver, "graphite" og "champagne". CIVC har meddelt, at hvis det holder stik, vil foreningen overveje, hvilke retslige skridt, den vil tage. Selv om intet er sikkert endnu, er det selvfølgelig altid klogt at spille med musklerne på forhånd.
Om det ville lykkes CIVC at stoppe lanceringen af en iPhone med farven "champagne", er dog spørgsmålet. Beskyttelsen af betegnelsen gælder for samtlige EU-lande samt de fleste af verdens andre lande. Dog nyder navnet - meget til CIVCs fortrydelse - kun begrænset beskyttelse i USA. Og Apple er som bekendt et amerikansk firma …







Mindste høst siden 1991
Som nævnt i sidste uge forventer franskmændene, at årets druehøst bliver en af de mindste i de sidste fyrre år.
Årsagen er ikke mindst de altødelæggende uvejr, der gennem sommeren har ramt flere franske vindistrikter.
Det er især gået hårdt ud over Bordeaux, hvor forsommeren har været yderst regnfuld, og hvor vinmarkerne er blevet bombarderet af adskillige haglbyger.
I alt er 25.000 hektar vinmarker blevet beskadiget i Bordeaux, og værst er det gået ud over Entre Deux Mers, Castillon og byen Libourne.
350 vinproducenter har mistet over 80% af deres kommende høst - i værdi svarer det til cirka 70 millioner euro (cirka 522 mio. kr.). Langt over halvdelen af disse vinhuse var ikke forsikrede. Derudover har 1400 vinhuse lidt mindre skader.
Høsten i Bordeaux forventes derfor at blive 20% mindre end i 2012 og dermed den mindste høst siden 1991.
Den lader også vente på sig. Modningen af druerne er omkring to uger forsinket i forhold til et almindeligt høstår. I Pessac Léognan, der pr. tradition er det område, hvor de første druer høstes, forventer man ikke at starte høsten før den 15. september.

Tilladelse til køb af bulkvin
De mange desperate vinproducenter i Bordeaux har forsøgt at råbe den franske landbrugsminister, Stéphane le Foll, op for at få en eller anden form for nødhjælp. Og det lader til, at han har været lydhør.
Bordeaux har også tidligere været ramt af uvejr, der har ødelagt en del af høsten, og her har vinproducenterne typisk fået tilladelse til at leje vinstokke hos andre vinhuse i samme appellation. Så har de kunne høste druerne herfra og fremstille vin, som de plejer, i eget vineri.
Men i år - når så mange af distriktets producenter er ramt - skal der en mere massiv hjælp til.
Derfor har landbrugsministeren og myndighederne i Aquitaine givet tilladelse til, at de hårdest ramte producenter ud over at leje vinstokke også kan købe vin i bulk fra kolleger, der er sluppet nådigere fra uvejret. Dog skal vinen være fra den appellation, hvor de har deres eget vinhus.
Myndighederne har ifølge Decanter opstillet en række regler, som skal følges i forbindelse med tilladelsen. De vigtigste af dem kommer her:

Forbud mod slots-navn på etiketten
* Det er kun vinproducenter, der har mistet mere end 30% af deres normale produktion regnet ud fra gennemsnittet for de sidste fem år, der må købe AOC-bulkvin. Og den mængde, de køber, må ikke overstige 80% af deres produktion.
* Producenterne må kun leje vinstokke indtil 10. september men må købe bulkvin helt indtil 31. juli 2014.
* Den røde bulkvin skal stamme fra årgangene 2013, 2012 og 2011, mens hvidvinen kun må være fra 2013 og 2012.
* Al den bulkvin, der købes, skal først kontrolleres af særlige vininspektører.
* De vinslotte, der køber bulkvin og bruger den i deres vinproduktion, må ikke sætte navnet på deres slot på etiketterne - dog er det stadig tilladt at vise et billede af slottet.
Man kunne godt forestille sig, at den sidste regel vil få en del af producenterne til at afslå tilbuddet om bulkvin og nøjes med et leje vinstokke.




Den mystiske vingårdsejer, Louis. Fra traileren til filmen Terra de Sangre.

Dramatisk chilensk vinfilm
Vinfilm kan være dokumentariske, men de kan også være romantiske og dramatiske, som nu den nye film The Vineyard - eller på chilensk Tierra de Sangre (Blodets Jord), der fik premiere ved den internationale filmfestival i Santiago i sidste uge.
Den er skabt af den chilensk-amerikanske filminstruktør James Katz og foregår i vindistriktet Maipo uden for Chiles hovedstad, Santiago.
Filmen starter i nutiden, hvor et ungt amerikansk par, Mark og Kathy, venter i Santiagos lufthavn på deres forsinkede fly til Machu Picchu i Peru.
De beslutter at fordrive ventetiden med en guidet tur i vinmarken Tierra de Sangre, hvor de bagefter får guiden Louisa til at fortælle dem den sande historie bag vinmarkens ret dramatiske navn.

Vin, krig og kærlighed
Nu rulles tiden 150 år tilbage til en kærlighedshistorie mellem en ung pige, Magdalena, og hendes mand, den mystiske vingårdsejer Louis, der har franske rødder.
Filmen, der byder på krig og kærlighed, fortæller om, hvordan chilenerne plantede de første importerede franske druer og om livet i en chilensk vingård dengang. Man bliver taget med ud i Viña Tarapacás vinmarker og ned i Viña Santa Ritas berømte gamle vinkældre. Det var her, vingårdens daværende ejer, Doña Paula Jaraquemada, i 1814 skjulte general Bernardo O’Higgins og hans 120 frihedskæmpere. Det skete efter deres nederlag til den spanske krone i slaget ved Rancagua.
Foreløbig må vi nøjes med en trailer på YouTube, men i begyndelsen af 2014 forventes hele filmen at være tilgængelig.




.

Uddeling af 9872 medaljer
For få dage siden blev vinderne af "Decanter World Wine Awards" (DWWA) 2013 afsløret.
I denne konkurrence, der udskrives af det britiske vinblad Decanter, er det en stor ære at vinde en medalje eller - det mest attråværdige - et internationalt trofæ.
I alt deltog 14.362 vine fra alverdens lande i årets konkurrence. Heraf fik 9872 vine en bronze-, sølv- eller guldmedalje, mens 32 vine opnåede internationale trofæer.
Australien blev den store vinder med hele seks trofæer. Det gik også strålende for Spanien, Sydafrika og Chile, der hver opnåede fire trofæer. Frankrig - som sidste år fik seks trofæer - måtte i år nøjes med tre styk, mens de italienske vine indkasserede to trofæer.
Men så var der jo også alle medaljerne …
Danmark havde ikke nogen vine med i konkurrencen, men det havde svenskerne, og her fik Blaxsta Vidal Ice Wine 2011 anerkendelsen "anbefalet vin".
Man kan se samtlige vindervine og søge på lande, trofæer og medaljer ved at klikke her.




Parfumer med duft af henholdsvis Riesling og Cabernet Sauvignon.

Parfume og vin i skøn forening
I sidste uge fortalte vi om en foryngelsescreme med resveratrol - et godgørende stof, som findes i rødvin.
Nu har Jesper Hedegaard gjort os opmærksom på et andet udvortes produkt, der har med vin at gøre - eller i hvert fald med duften af vin.
Det drejer sig om fem vinparfumer, kreeret af amerikanske Kelly Jones.
Hun havde sit faste job i bilindustrien og var derudover en stor vinelsker. På en tur til Napa Valley blev hun under en smagning af en vaniljeduftende Chardonnay beskyldt af vinmageren for at have for meget parfume på. Det blev startskuddet til et karriereskift for Kelly Jones, for hun syntes faktisk, at hendes ligeledes vaniljeduftende parfume og vinen gik op i en højere enhed og gjorde vinoplevelsen endnu større.

Fra Chardonnay til Cabernet
I dag er hun vinparfumør med eget firma, og hendes fem parfumer er skabt ved nøje at kopiere aromaen fra vine på druerne Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon og Merlot.
De fem parfumer skulle således forstærke den gode oplevelse, når man smager på de matchende vine.
Man kan jo selv forsøge sig - parfumerne sælges via firmaets hjemmeside.
Ved at klikke her, kan man se et meget amerikansk interview med Kelly Jones.


Ejendomsfirma på indkøb
Det franske ejendomsfirma Groupe Pichet købte i 2008 Bordeaux-slottet Château Les Carmes Haut-Brion i Pessac-Léognan for 134 millioner kr. - cirka 28 mio. kr. pr. hektar. Det er det højeste beløb, der nogensinde er givet pr. hektar vinmark i Bordeaux.
Som nævnt i uge 8 er Pichet i gang med at udvide slottet med et nyt vineri og et receptionsområde, som den franske designer Philippe Starck skal indrette. Og han er en dyr dreng at hyre.
Pichets pengekasse lader til at være uudtømmelig. I hvert fald købte firmaet sidste år 6,5 ha vinmarker af Château Le Thil, der også ligger i Pessac Léognan, og nu har det købt yderligere 17 ha marker af Château Haut Nouchet i samme vinområde for 11 mio. euro (cirka 82 mio. kr.).
Når den kommende druehøst er ovre, vil vinstokkene på de marker, som firmaet har erhvervet fra Haut Nouchet, blive revet op ved rode og markerne tilplantet med nye vinstokke. Druerne herfra vil - ligesom dem fra Château Le Thils vinmarker - indgå i fremstillingen af vinen Les Clos de Carmes Haut-Brion.







    .......
    Vinen til svampe
    Nu og i de kommende par måneder kan man se folk gå rundt i skovene med blikket rettet mod jorden og med en kurv over armen. Svampejagten er sat ind, og kantareller, karl johan, trompetsvampe og alle de andre dejlige, spiselige svampe ender på panden med flødesauce eller ristes med krydderurter og serveres som tilbehør til kød og fisk.
    Selv om der er forskelle i smagen af disse svampe, har de også mange fælles træk. De er kødfulde og har en særlig pikant smag, der er fin, men samtidig smager godt igennem i næsten enhver ret.
    Denne særlige svampesmag har det altid godt sammen med en rødvin med en blød og rund smag, uden påtrængende frugt, tilpas syre og gerne med lidt fad. En rødvin på Pinot Noir-druen er den oplagte ledsager til svamperetter, og den må meget gerne komme fra Bourgogne. En newzealandsk eller chilensk Pinot Noir-vin kan dog også gøre det. Andre gode valg er en Rioja-rødvin eller en Barolo, ligesom en moden Bordeaux, hvor fadsmagen er godt integreret, ligeledes vil være fin.
    Skal der hvidvin i glassene, så prøv med en fadlagret Chardonnay. Er svamperetten krydret, vil en østrigsk Grüner Veltliner give et fint modspil.
    Det er bestemt også værd at skænke sig et glas godt afkølet sherry af den tørre, lyse fino-type til et stykke toast med flødestuvede kantareller.
    Nedenfor har vi listet en række vine, der alle egner sig fortræffeligt til svampe.
    Der er vine i et rimeligt prisleje til den store svampefest og vine i den dyrere ende til en luksus-ret til to. Og det er vel at mærke vine, der alle har fået fem stjerner i VinAvisen.

    13 vine med 5 stjerner til svampe
    Allende, Tempranillo, Rioja, Cosecha, Spanien, 2006, 219,95 kr., Theis Vine, smagt i 2013, uge 27
    Barra of Mendocino, Pinot Noir, Mendocino, Californien, 2009, 130 kr., Graa Vin, smagt i 2013, uge 5
    Beauregard, Roux Père & Fils, Pinot Noir, Santenay, Premier Cru, Frankrig, 2009, 229 kr., Jysk Vin, smagt i 2013, uge 9
    Casanova, Mas de Martin, Pinot Noir, Vin de France, Frankrig, 2011, 70 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company, smagt i 2013, uge 36
    Château du Cartillon, Haut-Médoc, Frankrig, 2005, 75 kr., Føtex Food, smagt i 2010, uge 12
    Cosme Palacio y Hermanos, Tempranillo, Rioja, Reserva, Spanien, 2004, 219,75 kr., 149,75 kr., Skjold Burne, smagt i 2013, uge 17
    Cottage Garden, Chardonnay, South Eastern Australia, Australien, 2011, 69 kr., Vinoble, smag i 2013, uge 18
    High Mountain Vines
    , Catena, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2012, 99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine, smagt i 2013, uge 33
    Leicht & Fruchtig, Weingut Herbert Zillinger, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig, 2012, 120 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr., Laudrup Vin, smagt i 2013, uge 30
    Louis Latour, Pinot Noir, Nuits-Saint-Georges 1. Cru, Frankrig, 2006, 409 kr., Chris Wine / Premium Wine, smagt i 2013, uge 9
    Marchesi di Barolo, Nebbiolo, Cru Cannubi, Barolo, Italien, 2008, 425 kr., H.J.Hansen Vin, smagt i 2013, uge 20
    Produttori di Govono, Barbera d'Alba Superiore, Italien, 2005, 120 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager, smagt i 2013, uge 4
    Viña Pomal, Rioja, Gran Reserva, Spanien, 2004, 169 kr., Kjær & Sommerfeldt, smagt i 2013, uge 14
    .......



Næsehorn af 12.000 korkpropper
Jim Lambert bor i Carmichael i Sacramento i Californien. I 20 år har han ifølge The Sacramento Bee gemt de korkpropper, han har hevet op af diverse vinflasker.
En dag sagde hans kone Mary, at han skulle se at få sig en hobby, og i stedet for akvarelmaling eller fiskeri besluttede Jim sig for at forvandle de mange korkpropper til en skulptur.
Det er nu tre år senere blevet til et 3,6 meter langt næsehorn bestående af 12.000 korkpropper. Først blev der lavet et "skelet" af krydsfiner, der blev beklædt med skumplast. Dernæst gik 83 venner og familiemedlemmer i alderen 9 til 93 år i gang med at sætte de mange korkpropper på skelettet.
Da næsehornet var færdigt, vejede det 136 kg.
Nu skal dyret sættes i en trailer og køres 3500 km til den internationale kunstkonkurrence ArtPrize i Michigan, hvor Jim og Mary Lambert håber at vinde hovedprisen på 200.000 dollars (cirka 1,1 millioner kr.). Ved at klikke her kan man se billeder af det fantastiske næsehorn.



Kunstneriske bib-vine
For nogle år siden fik Château Puech Haut i Saint-Drezery i appellationen Coteaux-du-Languedoc en god idé: vin tappet på bag-in-box – eller rettere på bag-in-barrique. Emballagen består nemlig af en kopi i mindre udgave og i aluminium af et fransk vinfad. Og hvert enkelt fad er dekoreret med farvestrålende kunstværker. Ligesom på andre bib-vine sørger en tappehane for, at man kan tappe vinen i glasset.
Der er sikkert mange, der gemmer emballagen, når indholdet er drukket …
Château Puech Haut har i år lanceret en stribe nye kunstfade, hvoraf tre ses herover. Resten af de mange fade kan ses ved at klikke her.


Til_37/09



...



En slurk i stedet for et sug
Vodka med en eller anden smagstilsætning er det store hit i disse år, og opfindsomheden fra producenternes side er stor. Ud over appetitligt klingende vodkaer med appelsin, solbær eller mango, er der også vodkaer på markedet med smag af fx bacon og cupcakes.
Nu har verdens første vodka med tobakssmag set dagens lys. Fra ikke-rygerne vil der sikkert straks lyde det stort "bvardr ..", mens rygerne nok vil være mindre skeptiske.
Det er det store spiritusfirma International Spirits, der har lanceret den nye vodka, som hører til vodkaserien Ivanabitch. Man forestiller sig, at tobaks-vodkaen især vil være sagen i barer og andre etablissementer, hvor rygning er forbudt. Nikotinen må rygerne undvære, men en slurk af vodkaen skulle give samme smag i munden som et sug af en cigaret.
Hvis man er mere til mentolcigaretter, findes vodkaen også i en udgave med både tobaks- og mentolsmag.
Foreløbig sælges den nye vodka kun i USA, og man kan spørge sig selv, hvor stor en succes, den bliver, da antallet af rygere jo daler år for år på verdensplan ...


Eksport-succes for whisky
Lige nu er det rigtig godt at eje et whiskydestilleri i Skotland. Eksporten af den skotske nationaldrik har gyldne dage, viser de nyeste tal fra Scotch Whisky Association.
I de første seks måneder af 2013 blev der eksporteret 563 millioner flasker skotsk whisky til en værdi af næsten 2 milliarder pund (cirka 17,7 mia. kr.). Det var en stigning i antal flasker på 9% - eller 50 mio. flasker - i forhold til samme periode i 2012.
I værdi var der tale om en stigning på 11%.
USA er og bliver det største marked for whisky - hertil eksporteredes der flasker for 391 mio. pund (cirka 3,5 mia. kr.) hvilket var 29% mere end første halvår i 2012. Dernæst fulgte Frankrig med en vækst på 6% til 199 mio. pund (cirka 1,8 mia. kr.) og Singapore med 19% til 174 mio. pund (cirka 1,5 mia. kr.).
Den store stigning i eksporten til den asiatiske østat skal ses i lyset af, at Singapore i stigende grad fungerer som et distributionscenter for whisky til store dele af Asien.
........

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Pisa Range Estate, Central Otago, New Zealand og Bodegas Val de Souto, Ribeiro, Spanien.
    * Rungsted Vin har optaget import af vinene fra følgende vinhuse i Rhône: Domaine Pique-Basse i Roaix, Mas Theo i Grignan-les-Adhémar og Mas Oncle Ernst i Ventoux.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.
.........,

,

    Jørgen Hansson (f. 1957) har i mange år arbejdet som IT-chef i bankverdenen og har senere drevet sin egen IT-konsulentvirksomhed med flere europæiske banker som kunder.
    Men som følge af finanskrisen i 2008 ændrede Jørgen Hansson radikalt løbebane. Han begyndte at importere kvalitetsvine fra små vinproducenter i det norditalienske Piemonte.
    Det var kendte vine som Barolo og Barbaresco, men også mindre kendte piemontesiske vine, man kunne finde i kælderlokalet i Hillerød, hvorfra salget foregik.
    Man kan ikke være interesseret i vinene fra Piemonte, uden også at få smag for distriktets fantastiske delikatesser. Og snart udvidede Jørgen Hansson forretningen til også at omfatte lufttørrede pølser, pesto, oste, trøfler, chokoladeprodukter og mange andre specialiteter. Det er alt sammen varer fremstillet lokalt i mindre målestok efter gamle opskrifter af bønder i Piemonte.
    Han henter selv både vinene og delikatesserne hos producenterne, hvoraf mange gennem årene er blevet hans gode venner. Derfor følger der også ofte en personlig historie med de varer, man køber hos Piemonte Vine & Delikatesser.
    I 2010 anskaffede Jørgen Hansson sig en flot indrettet salgsvogn, og siden da har han kørt rundt i Danmark og er blevet et kendt ansigt på messer og markeder, hvor han sælger sine vine og lækkerier. Kælderlokalet i Hillerød fungerer i dag som lager.
    Derudover arrangerer han også vinsmagninger og rejser til Piemonte for grupper på femten personer.
    Adresse: Piemonte Vine & Delikatesser, Langesvej 2, kld., 3400 Hillerød, tlf.: 51 18 30 37, e-mail: info@piemontevine.dk, www.piemontevine.dk, www.piemonterejser.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    239 Plastickasserne står klar til at modtage druerne på Tenuta Tenaglias marker i Piemonte (foto © Siggi Müller).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 43 vine. Af disse vine var der 34, som fik mere end to stjerner og hele 28, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 161 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Produttore di Govone, Brachetto, Italien, 2012, lav alkohol (6,5%)
65 kr., Holte Vinlager
Brachetto er Piemontes svar på Lambrusco. Med sit skum og sin sødme minder den meget om øl. Mange vil elske den. Vi gjorde ...


Pierre Brocard, Chardonnay, Champagne Blanc de Blancs, Extrad Brut, Frankrig, 2004, lav alkohol (12%)
399 kr., Kildorf Vin
En årgangs-champagne, ni år gammel. En Blanc de Blancs - lavet udelukkende på "hvide" druer, nemlig Chardonnay. Ikke helt almindelig. Og hvordan er den så? Den lugter af alder og bestemt ikke dårligt. Og smagen ... den er simpelt hen superlækker, moden, meget kompleks og med fin mousse i munden.

Hvidvin


Cave du Roi Dagobert, Riesling, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
56 kr., Rema 1000
Her kommer jeg! En hvidvin med en kraftig duft og en fyldig og saftig smag i fin balance. Prisen er yderst attraktiv for så god en vin.


Ventouret, Terra Ventoux, Ventoux, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
59,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En god, krydret hvidvin med ret kraftig duft. I den let cremede smag er der sødme og syre i fin balance. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Dominque et Julien Frey, Riesling, Alsace, Frankrig, 2010, lav alkohol (12,5%)
83 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
En meget dejlig hvidvin på økologisk dyrkede druer. Den har en liflig duft med et friskt pust fra markerne i Alsace og en lækker smag af sarte grønne frugter, en lille fedme og en fin druesødme.


Soho, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2012, middel alkohol (13,3%)
119 kr., Vinslottet
"Prøve leveret med ønsket om en positiv oplevelse," stod der på en etiket bag på prøveflasken. Og positiv blev oplevelsen. Dette er simpelt hen en superlækker hvidvin på druen Sauvignon Blanc. Den er har en frisk og samtidig blød smag med mange facetter - græs, modne stikkelsbær, grape, citrus ... Når denne flaske først er åbnet, kan man godt smide skruelåget væk.


Chara, Alexander Laible, Riesling, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
159 kr., Vinbutikken.dk
En blomstrende hvidvin både i duft og smag. Superlækker og med en markant sødme som i mange tyske hvidvine. Dertil Riesling-druens vidunderlige rene og klingende smag. Flasken har skruelåg.


Alkoomi, Sauvignon Blanc, Frankland River, Western Australia, Australien, 2012, middel alkohol (13,3%)
109 kr., pris ved 12 flasker: 79 kr., Kassen med vin
En hvidvin med en fin duft af citrus og frisk græs. Smagen har noter af grape, men også et lidt for markant bittert bid til slut. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Chakana, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
59 kr., Pris ved 6 flasker, The Wine Company
Glimrende rosé. Ikke spor marmelade-agtig, men med en god struktur, frisk, afrundet frugt og en vis tørhed, der er god til mad. Flasken har skruelåg.


Pigno, Bardolino Chiaretto, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
65 kr., HøjelseVinkælder
Fra det lille distrikt Bardolino ved Gardasøens sydlige ende kommer der gode rosévine - chiaretto kalder man typen. Her er en af dem, og den er rigtig god. Den erobrer munden med sin friske frugt og kommer hele vejen rundt.


Tarapacá Rosé, Valle Central, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
69,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 54,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Frisk og ligefrem rosé, der fylder godt med sin druefrugt og noter af hindbær. Rigtig god til prisen. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Barrica, Monterebro, Jumilla, Spanien, 1212, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
At en vin dufter af læder betragtes vist som en særlig fordel. Vel, denne rødvin dufter markant af friskt læder. Men også af friske bær. Smagen er meget lækker, blød og afrundet, men også med god syre og fint integrerede fadtoner fra de fire måneder på eg.


Man, Cabernet Sauvignon, Coastal Region, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
70 kr., Lago Import
Rødvin med en flot, ren og karakteristisk smag af den gode Cabernet-drue. En vin til gode kødretter. Flasken har skruelåg.


Mziana, Leone de Castris, Salice Salentino, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Vellavet rødvin på druerne Negroamaro og Malvasia Nera. En rigtig dejlig vin med bred frugt og fint krydderi, der breder sig i munden. Prøv den fx til pasta.


Allegranza, Monastrell, Jumilla, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud indtil 20. oktober: 79 kr., Vinoble
En kurvfuld af bær møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen er stor og fyldig, rund og varm og med en behagelig sødme. Nyd vinen til en let krydret kødret - eller til et stykke mørk chokolade.


El Enimigo, Adrianna Catena, Malbec, Mendoza, Argentina, 2010, middel alkohol (14%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fantastisk lækker rødvin med Argentinas national-drue i fornemt spil - bred, afrundet frugt, flot krydderi, tilpas syre og lang eftersmag.


Optimum, Maison Jean-Claude Fromont, Grenache, Vin de France, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
Til 50 kr. er denne flotte rødvin simpelt hen et kup. Den har en bred, blød smag og tilpas syre. Trods de 15 procent alkohol er vinen ikke spor sprittet.


Villa Matilde, Falerno del Massico, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
117 kr., Fiasco-Vine
De gamle romere elskede Falerner-vinen. Med denne herlig rødvin gør vi det også. Det er vin, der når hele vejen rundt i munden med sine krydrede facetter, blandt andet lakrids og bark. Dertil brombær og blommer.


Milianti, Aglianico, Beneventano, Italien, 2012, høj alkohol (14,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Meget flot rødvin med liflig duft og en bred smag, god frugt, bløde tanniner og en lang eftersmag. En vin fuld af sol - udpræget til mad. Tilbudsprisen er attraktiv.


La Quercia, Andrea Faccio, Villa Giada, Barbera, Asti Superiore, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
159 kr., på tilbud til 109 kr., Jysk Vin
En Barbera helt i top. En herlig rødvin med fløjlsblød, fint krydret frugt og mange facetter.


Clos des Menuts, Famkille Rivière, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2007, lav alkohol (13%)
179 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En fortræffelig Bordeaux-rødvin, blød, moden og udviklet, tør, men med en let sødme, fint krydderi, integrerede tanniner og diskrete fadtoner. En lækker sag til et godt stykke kød. Den skal drikkes nu.


Due Mila Otto, Castoro Cellars, Paso Robles, Califonien, 2008, høj alkohol (15,9%)
260 kr., pris ved 12 flasker: 250 kr., Solarex
Flot rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Malbec og Cabernet Franc - altså den gode, gamle Bordeaux-opskrift. Det er en kraftig vin, mere muskuløs end elegant. Plask den gerne over i karaffel et par timer før måltidet. Og køb en bøf, der ikke kan blive stor nok. 15,9% alkohol men ingen spritkant.


Audcia, Garnacha, Cariñena, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
79 kr., på tilbud indtil 20. oktober: 49 kr., Vinoble
En venlig og harmløs rødvin med en lille sødme. Til tilbudsprisen en udmærket hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


Knotty Vines, Rodney Strong, Zinfandel, Northern Sonoma, California, 2010, høj alkohol (15,5%)
159,75 kr., på tilbud indtil 27. oktober: 119,75 kr., Skjold Burne
Kraftig, saftig, bred rødvin. God, frisk og ren frugt med noter af hindbær og diskrete fadtoner. Utvivlsomt af god kvalitet, men man skal kunne acceptere de kraftige procenter.


Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
109,95 kr., på tilbud ved 6 flasker indtil 31. oktober, Erik Sørensen Vin
En ret enkel rødvin med en let røget Pinot-smag. Til prisen lidt skuffende.

Sød vin


Quinta do Pégo, Late Bottled Vintage Port, Portugal, 2008, høj alkohol (20%)
129,95 kr., Amka
Ufiltreret sent aftappet portvin med en flot og harmonisk smag. I smagen er der figner og kandiserede frugter. Simpelt hen en rigtig god portvin.

Vinene fra Nyetimber


Classic Cuvée, Nyetimber, West Sussex, England, 2009, lav alkohol (12%)
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En frisk mousserende vin med en god og livlig mousse, en fyldig men elegant smag med citrus, der holder længe i munden. Den er velegnet som aperitif, men vil også være fin til en fiske-forret. Godt gået England!


Blanc de Blancs, Nyetimber, Chardonnay, West Sussex, England, 2007, lav alkohol (12%)
349,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er rugbrød i den fyldige duft af denne mousserende vin, mens smagen har masser af frugt og fine noter af korender. I eftersmagen er der et lille forfriskende bittert bid.


Classic Cuvée Magnum, Nyetimber, West Sussex, England, 2005, lav alkohol (12%)
599,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Med sin fyldige smag er dette en rigtig god mousserende vin til lettere retter. Den har noter af moden frugt og brød; den har alder men også samtidig en forfriskende syre. En vin helt i top.


Tillington Single Vineyard, Nyetimber, West Sussex, England, 2009, lav alkohol (12%)
799,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Boblerne i denne mousserende vin fører en fyldig og moden duft med noter af brød op mod næsen. Smagen har power, hvilket blandt andet skyldes, at vinen indeholder hele 79% Pinot Noir, mens resten er Chardonnay. Der er toner af friske abrikoser og modne grønne druer.


Blanc de Blancs Magnum, Nyetimber, Chardonnay, West Sussex, England, 2003, lav alkohol (12%)
799,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En champ ... øh, mousserende vin helt i top. Den dufter af lyst brød og har en lækker, fyldig og velafbalanceret smag med forfriskende noter af grape. Nyd den fx til en hummer.


Demi-Sec, Nyetimber, Chardonnay, West Sussex, England, lav alkohol (12%)
249,95 kr., pris i ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket halvsød mousserende vin med fine og livlige bobler. Nyd den godt afkølet til friske frugtdesserter.


Rosé, Nyetimber, West Sussex, England, 2009, lav alkohol (12%)
399,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne boble-rosé dufter lidt af gammeldags bolsjer og jordbær. Smagen er tør med god frugt og lidt sødme. Men det er en lidt uharmonisk vin, som ikke lever op til de 400 kr.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.