Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43. 2013



Nyheder i uge 43, 2013

Følg os på Facebook







<< Alexander (tv.) og Jonathan Kjølhede Berntsen i færd med at lægge sidste hånd på desserten.

< De to sejrsstolte danskere med pokalen - der dog ikke er pokalformet - og prisen for "bedste kok".


Stor sejr til Danmark
Mens de danske fodbold-drenge sejrede over Malta på hjemmebane, vandt to af dansk gastronomis dygtigste drenge en stor sejr på udebane.
Det skete d. 15. oktober, og de to danskere var tvillingerne Jonathan og Alexander Kjølhede Berntsen, der sammen ejer restaurant Clou i København.
Den internationale konkurrence, de deltog i, var den prestigefyldte Copa Jerez i sherryens hovedstad, Jerez de la Frontera. I denne konkurrence, der arrangeres af sherryens vinråd, Consejo Regulador, gælder det om at kreere en forret, hovedret og dessert, der matcher sherry.
Hvert af de syv deltagende hold bestod af en kok og en sommelier, og ud over Danmark deltog Holland, Belgien, Spanien, Tyskland, Storbritannien og USA.
I alt blev der uddelt seks priser samt hovedprisen, selve pokalen, og for første gang i løbet af de fem år, Copa’en har været afholdt, vandt Danmark den eftertragtede pokal og dermed konkurrencen. Og ikke nok med det - Jonathan Kjølhede Berntsen fik prisen for "bedste kok".

Vandt over Michelin-restauranter
Alexander og Jonathan Kjølhede Berntsens sejr bliver ikke mindre af, at de var oppe imod hold fra restauranter med flere stjerner i Michelin-guiden. Restaurant Clou, der åbnede for et år siden, har ingen stjerner i den fornemme guide - endnu. Dog har restauranten høstet et hav af roser fra danske madanmeldere.
Brødrene vandt således over holdene fra den trestjernede belgiske restaurant Hertog Jan, den tostjernede hollandske Inter Scaldes og den enstjernede tyske First Floor. Ingen af disse hold formåede at lave et lige så perfekt match mellem mad og sherry - og ingen af kokkene kunne hamle op med Jonathan Kjølhede Berntsen.
Berntsen-brødrene kom oven i købet med til Copa’en på et afbud, da vinderne i den danske udtagelseskonkurrence trak sig og overlod æren til brødrene, der havde fået en andenplads.
De to har dermed kun haft et par måneder at øve sig i til Copa’en, hvor deres konkurrenter har haft mindst et år.
Dommerpanelet bestod af nogle af gastronomiens ypperste repræsentanter - heriblandt stjernekokken Angel León fra den enstjernede spanske restaurant Aponiente og Juli Soler, der i en periode har været partner i den berømte restaurant El Bulli.

Vinen er udgangspunktet
At brødrene vandt i Spanien skyldes selvfølgelig, at de er eminent dygtige på hver deres felt, men også at de er dygtige til netop at sammensætte mad og vin. Og ligesom sherryen er udgangspunktet i Copa’en - er det vinen, der er udgangspunktet, når de kreerer retter i deres restaurant Clou.
Til konkurrencen havde Alexander, der er sommelier, udvalgt sherryerne, ud fra hvilke Jonathan skabte de tre retter. De øvrige hold i Copa’en gik ifølge brødrene mere klassisk til værks ved at lade maden være udgangspunktet.
Men tvillingerne har uden tvivl også et unikt samarbejde:
- I andre restauranter er det svært at sige til kokken, at han skal fjerne en ingrediens fra sin ret, fordi den ikke står til vinen, men det er ikke noget problem hos os, fortalte Alexander.
Deres interesse for gastronomi går tilbage til barndomshjemmet, hvor forældrene ofte tog dem med på top-restauranter i ind- og udland. Og Jonathans glæde for madlavning begyndte, da han var tre år gammel.
- Jeg kan huske, hvordan han sad på køkkenbordet og sirligt skar leverpostejsmaden ud i firkanter, mens jeg trippede utålmodigt for at få en bid, fortæller Alexander.
Som seksårige aftalte tvillingerne, at de ville have en restaurant sammen, når de blev voksne. Det fik de, og i dag har Jonathan erstattet leverpostejsmaden med bragende god gastronomi, mens Alexander skænker vin i glassene.
VinAvisens Mariette fulgte de to brødre under dysten i Spanien, og i næste uge tager vi hul på en lille serie postkort med flere billeder fra Copa'en og fra de udflugter til bodegaer, som blev afholdt i forbindelse med konkurrencen.



Danskernes vinder-match
Ovenfor ses de tre raffinerede retter, som sammen med de ledsagende sherryer bragte sejren i hus til det danske hold.
Forretten var rå kammuslinger med saltede rugbrødschips. Hertil serveredes en fino fra Bodegas Valdivia. Hovedretten bestod af blæksprutte braiseret i andefedt og ristet i mandelolie. Den ledsagende sherry var en Medium Amontillado fra Barbadillo. Og til dessert diskede brødrene op med en is af mælk, hasselnøddepraline og kaffe, der blev serveret sammen med en Pedro Ximénez fra Tradición.







<Jean-Vincent Ridon har venligst sendt os dette billede af Juhlin, optaget under smagningen i 2003. Han er i gang med de ti rosé champagner – og måske i gang med at få ideen til sin "lille leg".


Er historien sand?
For to uger siden gav vi svenskeren Richard Juhlins store bog om champagne en pæn anmeldelse. Blandt andet nævnte vi, at forfatteren er begavet med en følsom næse og en god hukommelse, når det gælder duft og smag.
Under en blindsmagning i Paris i 2003 var han, ifølge bogen, i stand til at genkende 43 ud af 50 champagner – vinhus, årgang osv. Hans nærmeste konkurrent kunne kun klare fire.
Denne oplysning bruges også i markedsføringen af Juhlins bog. Men i sidste uge satte en af vores læsere spørgsmålstegn ved historiens rigtighed.
Ifølge det norske vinblad Vinforum har det franske tidsskrift Spectacle du Monde, som arrangerede smagningen, aldrig bragt den sensationelle historie, og Vinforum kunne ikke finde nogen, som kunne bekræfte historien.

Et spadestik dybere
I den forløbne uge har VinAvisen prøvet at grave et spadestik dybere.
Vi har bedt Richard Juhlin om at beskrive de nærmere omstændigheder, men han og en medarbejder i hans Champagneklub tog vores henvendelse ilde op. De talte om misunderlige vinskribenter og sensationstionslystne journalister. Juhlin satte os dog i forbindelse med to franske sommelierer, der stod for smagningen i Paris. Det spor har vi fulgt.
Den ene, Denis Garret, arrangerede smagningen for det franske tidsskrift, og den anden, Jean-Vincent Ridon, var dommer.

Frankrigs bedste champagner
Spectacle du Monde's formål med smagningen i Paris var at få fire dygtige smagere til at pege på Frankrigs bedste champagner.
Til den ende fik Denis Garret forskellige champagnehuse til at donere i alt 50 prøveflasker – blandt dem store og kostbare vine: Dom Pérignon, Krug, Dom Ruinart, Deutz, La Grande Dame osv.
Bladet fik, hvad bladet havde bedt om. Det kunne trykke en artikel med de fire smageres gennemsnits-point, og yderligere bragte det en liste over to af smagernes favorit-vine. Den ene af disse smagere var sommelieren Faure Brac, den anden var Richard Juhlin.
Fortsættes nedenfor.






Lad os prøve en lille leg
Både Denis Garret og Jean-Vincent Ridon bekræfter, at Richard Juhlin er en enestående smager – og det tvivler vi her på VinAvisen heller ikke det mindste om.
Ikke mindst bakker Denis Garret fuldt og helt op bag Juhlin og hans resultat. Uden dog at gå i detaljer skriver han, at Richard Juhlin faktisk klarede at genkende 43 ud af de 50 blindsmagte champagner.
Men hvordan foregik den omdiskuterede blindsmagning?
Ifølge Jean-Vincent Ridon var der tre smagninger over to dage – les grandes cuvée rosé, les grandes cuvées og les blancs de blancs.
Efter smagningen af de ti rosévine, og mens glassene stadig stod foran smagerne, sagde Richard Juhlin: Lad os lege en lille leg. Han ville prøve at genkende de blindsmagte vine – og det gjorde han.
Jean-Vincent Ridon kan ikke huske, om smagerne også legede legen med les grande cuvées, men med blanc de blancs i forskellige årgange gjorde de.
"Jeg husker ikke, om der var 21, 23 eller 25 vine. men da smagningen var færdig, og vi havde afleveret vores point, prøvede Richard igen sin lille leg. Han fandt alle op til nummer 17 men tog fejl ved nr. 18 og stoppede."
"Så vi ved ikke, om han kunne finde flere end disse 17. Det var hans egen regel for hans egen leg (åbenbart at stoppe, når han tog fejl, red.)."
"Jeg deltog ikke i smagningen af de almindelige champagner uden årgang, så jeg kan ikke bekræfte, at han opnåede de 43 ud af 50. Men jeg husker, at resultatet blev diskuteret af de andre smagere, og jeg har ingen grund til at tvivle på deres troværdighed."

Også god historie med forbehold
Her står vi så. Skal vi tro på, at Juhlin genkendte 43 ud af 50 champagner? Det er og bliver en trossag. Hans resultat kan meget vel være korrekt.
Hvad vi ikke forstår er, at Juhlin ikke for længst har fortalt, hvordan det præcis gik til i Paris i 2003. Hans "lille leg" er jo en god historie – også med de nødvendige forbehold.
Havde han lagt alle detaljer frem, havde han undgået artiklen i det norske Vinforum.









Et gammelt fotografi viser europæiske vinmagere på besøg hos Changyu i Kina.

Asiens største vinslot
I uge 36 kunne vi fortælle, at Kinas største vinhus, Changyu Wine Co., havde opført et vinslot i sand fransk barokstil i den kinesiske provins Ningxia. Slottet, der har en fadkælder til 800 fade, er døbt Château Changyu Moser XV, og det var vinhusets château nummer to på kinesisk jord.
Nu er opførelsen af endnu et vinslot tilendebragt. Det drejer sig om Château Changyu Reina i provinsen Shaanxi, og det er det største vinslot, der til dato er opført i Asien.
Slottet, der er bygget i italiensk renæssance-stil, har 73 hektar vinmarker og en fadkælder, der kan rumme hele 150.000 fade. Vinproduktionen forventes at ligge på omkring 3000 tons vin om året.
Det har kostet Changyu 600 millioner yuan (cirka 536 mio. kr.) at bygge vinslottet - nogenlunde det samme, som de to andre slotte.
Man kan se et billede af det nye slot ved at klikke her.

Kinas ældste vinhus
Changyu er ikke kun Kinas største vinhus, men også det ældste. Det blev grundlagt i 1892 af Zhang Bishi, hvis mål var at fremstille vin med de store franske vine som forbillede. Han importerede derfor druesorter fra Bordeaux, Bourgogne og Alsace, og snart blev der dyrket både Chardonnay, Cabernet Sauvignon og en nu forsvunden drue i Bordeaux, Cabernet Gemischt, der er en krydsning af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
Vinhuset hyrede ligeledes europæiske vinmagere, som satte de kinesiske vinmagere ind i de nyeste vinøse landvindinger fra det fjerne Europa.
Og det blev ikke kun den franske vinstil, Changyu ønskede at efterligne, men med tiden også de franske vinslotte.


Michel Rolland får ny opgave
Et af Bordeauxs største vinfirmaer, Vignobles André Lurton André, har hyret den berømte vinkonsulent Michel Rolland med det mål at forbedre firmaets vine.
Og Rolland får travlt, idet firmaet ejer syv vinslotte i Bordeaux, som forvandler druerne fra 600 hektar marker til omkring 4 millioner flasker vin årligt.
Vinkonsulenten skal frem for alt koncentrere sig om fremstillingen af rødvin hos Château Couhins-Lurton og La Louvière i Pessac-Léognan, men han vil også svinge sin vinøse tryllestav hos Château Rochemorin de Cruzeau i samme kommune og Château Bonnet i Entre-deux-Mers.
Rolland kommer til at arbejde tæt sammen en anden berømt vinkonsulent, Denis Dubourdieu, som tager sig af hvidvinene hos André Lurton.




.



Verdens første firkantede vinflaske
Nu har verdens mange milliarder cylindriske vinflasker fået følgeskab af den første firkantede vinflaske nogensinde.
Det er den californiske vinproducent Truett-Hurst, der har fået designfirmaet Stranger & Stranger til at designe flasken til den nye vinserie California Square, som omfatter en hvidvin på Chardonnay, en rødvin på Cabernet Sauvignon og en blandings-rødvin.
Der ligger et miljøhensyn bag nyskabelsen, idet producenten håber på, at forbrugerne vil genbruge de tomme vinflasker til olivenolie - eller måske som vaser.
Faktisk er de firkantede flasker jo også meget lettere at stable - måske kan man helt undvære en vinreol ...


Rioja satser på eksport
Det går rigtig godt for eksporten af vin fra det spanske Rioja. I første halvår af 2013 blev der eksporteret 47,7 millioner liter Rioja-vin, hvilket var en stigning på 7,7% i forhold til samme periode i 2012.
Til gengæld peger salgspilen i den modsatte retning, når det drejer sig om det spanske hjemmemarked - selv om det stadig tegner sig for 65% af salget af vin fra Rioja-appellationen. Tendensen gør sig gældende for al spansk vin, hvilket skyldes, at vinforbruget i Spanien er faldet med en tredjedel siden år 2000.
Vinrådet for Rioja DOC (Denominación de Origen Calificada) fik tidligere i år en ny præsident, Luis Alberto Lecea, og han tror ikke på en vækst i salget på hjemmemarkedet i de kommende mange år. Årsagen er den økonomiske krise, der stadig tynger Spanien.
I stedet går han ifølge Decanter målrettet efter at øge eksporten af vinen fra det berømte distrikt yderligere, så den kommer til at udgøre 50% af al den solgte Rioja-vin.
Storbritannien er stadig Riojas største eksportmarked - på andenpladsen ligger Tyskland. Nye markeder som USA, Mexico og Kina, hvor der er masser af potentiale for en salgs-vækst, skal også dyrkes fremover.



Enestående god vinbog
Gunnar Steen Jakobsen er jurist, men allerede for næsten 30 år siden valgte han at blive vinhandler og landmand, og det har han haft det godt med lige siden. Han er manden bag vinfirmaet Bichel Vine.
Nu har han skrevet en bog, som ganske enkelt er enestående god. Bogen hedder "Smag på vin" (240 sider, 299,75 kr., Plurafutura Publishing), og dens titel fortæller det hele:
Her skal der smages på vin. Her lærer du, hvordan du smager. Her kan du læse om druernes egenskaber, om valget af vin til maden, om kvalitet, økologi, manipulation og om navigation i vinjunglen (hvis det ellers er muligt at navigere i en jungle). Sådan bliver du klogere på, hvad du skal købe, sådan læser du anmeldelser, og sådan klarer du købet af vin på restaurant.

De slemme drenge
Alt forklares meget grundigt, og der er tjeklister og skematiske opstillinger, så bogen også kan bruges som opslagsbog i en snæver vending. Vi kan simpelt hen ikke pege på noget, som mangler.
Fx får man ikke bare en kortfattet tekst om de klassiske druer. Hver drue får flere sider med beskrivelse af udseende, duft og smag og af de bedste vine på druen. Endvidere kan man læse om gode køb og billige gode køb af vine på druen, om druen i mark og kælder – og i køkkenet – og om forfatterens bedste oplevelse med druen. Det er alt sammen meget inspirerende og god læring.
I et særligt afsnit kan man yderligere læse om manipulerede vine og om "de slemme drenge i vinbranchen" (nej, det er ikke vinskribenterne).
Bogen er smukt layoutet og trykt og forsynet med talrige flotte billeder, der helt bestemt pynter. De fleste af dem har dog ikke nogen egentlig funktion – ud over at pynte.
Men sådan er det jo med mange vinbøger. Bøgerne skal også se fristende ud på boghandlerens disk.



En uhyggelig vin
Uhyggen får frit spil, når verden fejrer Halloween d. 31. oktober. Flere vinhuse har også kastet sig over vine med etiketter, der kan sætte prikken over i’et på det uhyggeligt festlige Halloween-bord. Det gælder blandt andet Kentuckys største vinhus, Elk Creek Vineyards, der byder på rødvinen Bone Dry Red - som jo må formodes at være en bentør rødvin …






Høstede naboens druer
Når man er på vinmarksbesøg, oplever man ofte, hvordan to vinhuses marker ligger næsten klos op ad hinanden. Nogle gange er det bare et lille skilt for enden af en række, der viser, at her starter en anden vinproducents rækker af vinstokke. Og man kan jo ikke lade være med at tænke på, om det ikke en gang imellem går galt, når der skal høstes druer …
Jo, det gør det - og det gjorde det ifølge avisen Le Figaro for nylig i Graves i Bordeaux. Dominique Lafosse, der ejer Clos Bourgelat, blev noget forundret, da han opdagede, at cirka 3000 kvadratmeter af hans marker med Muscadelle-druer var blevet høstet. Spor efter en traktor afslørede, at det var sket med maskine, mens Clos Bourgelats høstarbejdere udelukkende høster i hånden.
Det viste sig, at en vinproducent, som boede 10 kilometer væk, men har en lille parcel tæt ved Lafosses mark, var synderen - eller rettere, det var hans vinmarkschef, der havde begået brøleren i kampens hede med at få druerne i hus.
Vinproducenten har nu lovet at betale en erstatning på 5000 euro (cirka 37.300 kr.) for de omkring 600 flasker vin, som Lafosse går glip af.



<< Den store 18-liters flaske vin vises frem.

< Der blev budt ivrigt under den syv timer lange auktion.


Rekord-salg for vinauktion
I uge 38 fortalte vi om den berømte Nederburg-vinauktion i Sydafrika. Men der er faktisk også en anden sydafrikansk auktion, som er et trækplaster for alverdens vinindkøbere. Nedbank Cape Winemakers Guild Auction hedder den, og den blev for nyligt afholdt hos det store vinhus Spier i Stellenbosch.
Cape Winemakers Guild er en uafhængig forening, der kun optager nye medlemmer pr. invitation, og som blev stiftet i 1982 med det formål at fremme kvaliteten af sydafrikansk vin. Mange af Sydafrikas bedste vinmagere er således medlemmer af foreningen, og deres vine vinder ofte medaljer i sydafrikanske såvel som internationale konkurrencer.
Bemærk, at det er vinmagerne, der er medlemmer, ikke ejendommene.
Ved den årlige Nedbank-auktion sætter medlemmerne deres vine under hammeren. Og dette års udgave af auktionen indbragte 8,4 millioner rand (cirka 4,6 mio. kr.), hvilket er det største beløb, siden den første auktion blev afholdt i 1985 - og hele 46% højere end ved auktionen i 2012.

Danmark var tredje største køber
Vinene blev traditionen tro solgt kassevis med 12 flasker i hver kasse. I alt blev der solgt 38.616 flasker, og gennemsnitsprisen pr. flaske var 435 rand (cirka 240 kr.), hvilket ligeledes var en rekord - og hvilket viser, at der er tale om top-vine.
Det var da også et rekordstort antal indkøbere - i alt 163 - der var mødt op for at byde om kap på de gode flasker. 145 af indkøberne var sydafrikanere, og den, der lagde de fleste penge på bordet, nemlig 1.357.600 rand (cirka 745.000 kr.), var for 12. år i træk ejeren af The Butcher Shop and Grill i Sandton uden for Johannesburg.
Danske Erik Ahlmann var blandt de 18 udenlandske indkøbere, og han købte vine for 297.200 rand (cirka 163.000 kr.), hvorved Danmark blev auktionens tredje største indkøber - briterne kom ind på en andenplads.
De vine, Ahlmann købte, stammer fra anerkendte vingårde - heriblandt Neil Ellis, Jan Boland, Vriesenhof, Beyers Truter, Beyerskloof og Bouchard Finlayson. Og 75% af alle flaskerne er allerede afsat til hans danske kunder - hvilket blandt andet vil sige en række førende vinforretninger rundt om i Danmark.

Humor à la jydernes
Erik Ahlmann fortæller, at der er en meget høj stemning under auktionen, der varer fra kl. 9 til 16:
- Sydafrikanerne har en humor, der ligner den danske meget – mest den i Jylland, så der kommer mange morsomheder og jokes.
- Samtidig bliver der serveret masser af boblevin og andre dejlige vine og skøn mad. Hver vinmager stiller et antal flasker vin til rådighed, som man kan tage smagsprøver af.
Hvert år bliver der også solgt en helt særlig flaske vin på Nedbank Cape Winemakers Guild Auction. Og de penge, som den indbringer, går til uddannelse af unge, sorte såvel som hvide, inden for vinfremstilling.
I år bestod den særlige flaske af en 18-liters Member’s Reserve 2011, der indeholder vin af topkvalitet fremstillet af hver enkelt af de i alt 45 medlemmer af Cape Winemakers Guild - altså en sjat fra hver. Flasken gik for et hammerslag på 60.000 rand (cirka 32.900 kr.).








Bollingers nye-gamle flaske og flasken, som Bruno Paillard selv har designet. De ligner rigtig nok hinanden meget, man halsen ser faktisk lidt slankere ud på Paillards flaske ...

Dropper retssag mod Bollinger
I uge 33 2012 fortalte vi om striden om en flaske mellem champagnehusene Bollinger og Bruno Paillard.
Førstnævnte havde lanceret en ny flaske til sin champagne, hvis forbillede var nogle flasker fra 1846, som man havde liggende i kælderen.
Men lanceringen gik ikke stille for sig. Bruno Paillard, der ejer champagnehuset af samme navn, meddelte, at Bollingers nye-gamle flaske var en næsten tro kopi af en flaske, som han selv havde tegnet i 1984 og siden da anvendt til sine champagner.
Paillard overvejede at lægge sag an mod Bollinger for at have kopieret hans flaske, men det har han nu droppet. Han fik nemlig et hold specialister til nøje at sammenligne sin flaske med Bollingers nye flaske, og resultatet lød, at der var en anelse forskel i faconen på flaskehalsene. Forskellen kan være svær at se i en hurtig vending, men den er stor nok til, at Paillard aldrig ville have vundet en retssag.
Men han har ikke undladt endnu engang at sige til sin konkurrent, at det er upassende for et champagnehus med det fornemme renommé at gøre den slags.



Champagneprop som manchetknap
Den tyske smykkekunstner Diane Christine Dille forvandler champagnepropper til unikke og personlige ringe. Så hvis man en mindeværdig aften har delt en flaske champagne med sin bedre halvdel, kan man gå rundt med et evigt minde om seancen på fingeren eller om halsen. To champagnepropper kan ligeledes forvandles til et par manchetknapper.
Skal ringen eller halssmykket være ekstra fine, kan de blive forsynet med diamanter. Måske skulle man tænke sig om to gange, før champagnepropperne efter nytårsaften ryger i skraldespanden …


Til_37/09





Dansk deli i Luxembourg
Rune Holst Jacobsen har gjort os opmærksom på en ganske særlig restaurant og delikatessebutik i Luxembourg. Navnet er Danish Deli, og på hylderne finder man udelukkende danske specialiteter - fra Christiansø sild til Sømods bolsjer.
Butikken har også en vinafdeling, og den rummer vine fra Frankrig, Italien, Spanien, Portugal, Australien, USA, Argentina og Chile. Vinene har ét tilfælles: Der har på en eller anden måde været en dansker involveret i fremstillingen af dem. Typisk er vinhuset dansk ejet, men det kan også være en dansk vinmager, der har roret i vineriet.
På Danish Delis hjemmeside kan man læse om alle vinhusene, og hvordan de er forbundet med Danmark. Det er faktisk interessant med alle de danskere, der agerer i vinens verden i udlandet.

...



Striben gør forskellen
For andet år i træk lanceres det kendte vodka-mærke Absolut i en ganske særlig udgave på 4 millioner flasker, der alle er forskellige. Sidste år blev et hav af farver og mønstre - nærmest som i paintball - skudt på flaskerne i en tilfældig farvelade. Vi fortalte om disse flasker i uge 39 2012.
I år er man gået mere enkelt til værks. Her er de fire millioner flasker blevet forsynet med en blå stribe. Striberne er fremkommet ved, at man har tilsat en enkelt dråbe af den blå farve kobolt til hver klump smeltet glasmasse, lige før massen blev støbt i flaskeformen. Først da flaskerne blev afkølet, kom striberne til syne. Og da dråberne er tilført tilfældigt, er alle flaskerne forskellige.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af vinene fra Head Wines i Barossa Valley, Australien.
    * Slagelse VinKompagni / Maximum Wine har åbnet en ny stor vinbutik, Greve VinKompagni på adressen Ventrupparken 24, 2670 Greve.
    * Vinbørsen har optaget importen af vine fra Mascaronne i Provence.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Simon Olesen (f. 1984) har trods sin unge alder været i restaurantbranchen i de sidste tolv år – og det meste af tiden under sydspanske himmelstrøg.
    Han er uddannet som tjener på restaurantskolen La Fonda i den spanske by Benalmadena Pueblo, der ligger i bjergene over Malaga. Efter en kort afstikker til Bilbao og et job i den kendte spanske kok Martín Berasateguis restaurant i Guggenheim-museet – samt en enkelt sæson i Nimb i Tivoli i København – vendte Simon Olesen tilbage til Benalmadena Pueblo, hvor han fortsatte sit arbejdsliv som lærer og assisterende restaurantchef på den restaurantskole, som han selv var blevet uddannet fra. Han fik også tid til i 2007 at åbne en lille vinhandel med et eksklusivt udvalg af spanske vine.
    Undervejs har Simon Olesen også taget en uddannelse som sommelier og har siden deltaget i adskillige konkurrencer. I både 2006 og 2007 blev han kåret som Andalusiens bedste sommelier, og han er i dag stadigvæk et kendt navn i den spanske restaurantverden.
    Efter nogle år hos La Fonda vendte han tilbage til Danmark, hvor han i dag er restaurantchef og chefsommelier hos Le Sommelier i København.
    Simon Olesen har en stor kærlighed for al vin og mad – men han gør meget for de fantastiske sherryer fra Jerez.
    I sin sparsomme fritid spiller han golf, når det danske vejr tillader det.
    Adresse: Le Sommelier, Bredgade 63-65, 1260 København K, tlf.: 33 11 45 15, e-mail: simonjolesen@gmail.com, www.lesommlier.dk.







    Ugens vinøse billede
    Kurt Nørgaard har været på ferie i nogle venners hus lidt nord for Alicante i Spanien.
    I et blad læste han om en vingård i området, og cirka en lille times kørsel på vejen mod Madrid fandt han den – meget langt ude på landet.
    Vingården hedder Salvador Poveda, og selv om bygningen på billedet her er supermoderne, er vingården gammel.
    Salvador Poveda Luz overtog sin fars bodega i 1949 og blev meget fascineret af et enkelt fad Fondillión fra 1892. Fondillón betyder "bredbaget" på spansk, men ordet har nok en anden betydning i forbindelse med den gamle vin.
    Señor Luz besluttede at producere sin egen version, men det var ikke før 1976, efter flere års forskning og forsøg, at vinen debuterede. Det skete på en banket for den nyligt kronede kong Juan Carlos.
    Vinhusets flagskib er i dag en Fondillón Sacristia, der er ravbrun, men med en fantastisk smag.
    – Vi fik lov til at smage alle de vine, vi ville, skriver Kurt Nørgaard, – og endte selvfølgelig med at købe nogle stykker. Også en enkelt flaske af topvinen.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk,

..





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    245 På en stor væg i kirken på Agersø i Storebælt vokser der flotte vinranker (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 39 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 136 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ti, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Terre des Anges, Domaine la Grange le Haut, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Jysk Vin
Til prisen en rigtig god hvidvin på druerne Chardonnay og Viognier. Vinen har en frisk, let cremet druesmag med tilpas syre. Flasken har skruelåg - men bemærk, at flaskens kapsel er tøjret med en halsetiket, der gør det meget vanskeligt at åbne skruelåget.


Azienda Agriola Pigno, Pinot Grigio, Veneto IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
75 kr., HøjelseVinkælder
En fint krydret hvidvin med god, frisk druesmag. Den har tilpas syre og et lille strejf af honningsødme.


Les Coteaux, Domaine Hering, Pinot Gris, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
89 kr., Alsace Vinimport
,Vinimportøren
Glimrende hvidvin med en dejlig druesmag og fin, lille sødme. I smagen er der interessante noter - en deltager i smagepanelet forslog bacon, men ... Nej, det kan man vist ikke skrive.


Milton Park, Thorn-Clark Wines, Chardonnay, South Australia, Australien, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 79,75 kr., Skjold Burne
Denne hvidvin smager af noget - og smager godt. Den har god og ren Chardonnay-druesmag med fint krydrede toner og tilpas syre. I smagen er der noter af fersken, melon og måske ananas. Flasken har skruelåg.


Wellington Wines, Chardonnay, Wellington, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)
105 kr., Premier Cru
Ualmindelig lækker hvidvin med blød frugt og en interessant aroma. Man har kun brugt den most, der af sig selv løb fra druerne. Flasken har skruelåg.


Bickensohler Herrenstück, Holger Koch, Weissburgunder, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
105 kr., Vinbutikken.dk
Weissburgunder - druen, som franskmændene kalder Pinot Blanc. Her optræder den i en frisk og aromatisk hvidvin med en nærmest sprælsk syre. En vin, der er glimrende til alle lettere retter.


Quinta do Judeu, Douro, Portugal, 2012, middel alkohol (14%)
130 kr., Herning Vin Center
En blid og lækker hvidvin med en fin duft og en dejlig smag med drue og sødme. Dertil krydderier, der især markerer sig i eftersmagen. Vinen skal nydes til en meget let ret - og man skal kunne lide sødmen, for knastør er den ikke. Prøv den fx til blide oste. Eller til magre fisk eller kylling.


Juliusspital, Juliusspital-Weingut, Silvaner, Franken, Trocken, Tyskland, 2011, høj alkohol (14,5%)
310 kr., H.J.Hansen Vin
Frisk og lækker hvidvin med blød, let krydret frugt, tilpas syre og en god, lang eftersmag. Vinen er tappet på den dråbeformede Bocksbeutel.


Viñedos Centenarios, Cuatro Rayas, Verdejo, Rueda, Spanien, 2012, lav alkohol (12,5%)
59 kr., VinDanmark Lagersalg
En let hvidvin - måske lidt for let - med god duft og en frisk druesmag med tilpas syre.


Guazza, Poggio Argentiera, Vermentino, Toscana IGT, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
85 kr., Vinova
Pæn, let og forfriskende hvidvin med god frugt og et lille, krydret bid.


Le Secret, Château Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 91,67 kr., Vinmand
Denne hvidvin på økologisk dyrkede druer begynder med frisk frugt i munden, men går ret hurtigt over i noget tørt og krydret. Men sammen med mad vil man næppe lægge mærke til det. Helt billig er den ikke.

Rødvin


Casa Lapostolle, Cabernet Sauvignon, Rapel Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En glimrende rødvin til 50 kr. Måske lidt enkel og rustik, men en vin, der er nem at drikke - og en udpræget madvin. Den femte stjerne får den for prisen. Flasken har et elegant skruelåg.


Style, Viñas Viejas, Garnacha, Calatayud, Spanien, høj alkohol (14,5%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin dufter og smager af en skøn forening af frugt og chokolade. Den er fyldig og kraftig og har en behagelig sødme til slut. Nyd den til en god sammenkogt kødret.


Palo Alto, Maule Valley, Chile, 2011, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 43): 39 kr., Kvickly
En rigtig god rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Carmenère og Shiraz. Den har god frugt - solbær, brombær - fint krydderi og tilpas syre til gerne lidt fede retter. Tilbudsprisen er attraktiv. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Lagar de Darei, Dão, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Con a'more
Saftig og lækker, ufiltreret og fadlagret. En rigtig god rødvin, der med sin ranke syre er egnet til gerne lidt fede kødretter.


Domaine Paul Autard, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
79 kr., på tilbud året ud: 69 kr., Kjergaard Vinimport
Vellavet rødvin med en liflig duft og en fyldig, lækker smag med hele den sydfranske krydderihylde. En udpræget madvin.


Bertrand Stehelin, Côtes du Rhône Villages, Sablet, Frankrig, 2010, middel alkohol (13,5%)
119 kr., WineWeb.dk
En meget lækker rødvin på druerne Grenache, Syrah og Mourvèdre - en typisk og yderst vellavet Rhône-vin. I smagen er der mørke bær og en dejlig krydring. Dertil en lang eftersmag.


Alquez, Garnacha, Calatayud, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
159,95 kr., pris ved 6 flasker: 83,33 kr., Smile Marketing Group
Superlækker rødvin med blød frugt og noter af chokolade, flødekarameller og vanille. Man kommer til at tænke på Baileys. Glimrende til gode kødretter. Men også som meditations-vin.


Fabiano, Valpolicella Classico Superiore, Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
169,75 kr., på tilbud året ud: 119,75 kr., Skjold Burne
Blød og rund, saftig og fint krydret. En rødvin, der ubetinget skal drikkes til en lidt kraftig kødret. Oplagt som vin til den traditionelle julemad.


Crux, O. Fournier, Mendoza, Argentina, 2009, høj alkohol (15%)
179,75 kr., på tilbud året ud: 129,75 kr., Skjold Burne
En flot og meget kraftig rødvin med en udpræget, men også fint integreret og lækker fadsmag. 15 procent, men uden spritkant. En oplagt vin til julemaden.


Lucumone, Agricola Ficomontanino, Cabernet Sauvignon, Rosso dei Colli Toscana Centrale IGT, Italien, 2007, høj alkohol (14,5%)
225 kr., pris ved 3 flasker: 199 kr., Vin-Expressen
Her er en rødvin fra Toscana. Ikke en Chianti, men med en lavere appellation, fordi vinen er lavet på den traditionelle Bordeaux-opskrift: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Petit Verdot. Altså en supertoskaner. Vinen er helt vidunderlig. Den smager som en stor Bordeaux. Den er elegant, med et stort smags-spektrum og et lille bid i slutningen.


Rockbare, Burvill, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2007, høj alkohol (15%)
229 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., A Vinstouw
Superlækker rødvin med fløjlsblød frugt, harmonisk og kompleks. I smagen kaffe, chokolade, måske lidt karamel. Den har 15 procent alkohol, men virker ikke spor sprittet.


Les Rivoires, Domaine Belle, Saint-Joseph, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
229,75 kr., på tilbud året ud, Skjold Burne
Lækker og afrundet rødvin - indbegrebet af god vin. Den kommer fra de stejle skråninger i den øvre Rhônedal - deraf den lige så stejle pris. Men vinen er afgjort en nydelse.


Tenuta San Marco, Salice Salentino, Italien, 2011, lav alkohol (12,5%)
49,95 kr., Wine Group
En behagelig rødvin uden skarpe kanter, med en god frugtsmag og en fin lille sødme. Den mangler måske nok lidt rygrad og struktur, men til en mild pastaret vil den være helt fin.


Rocca, Brindisi, Italien, 2008, middel alkohol (13,5%)
54,95 kr., Amka
Robust rødvin med en smag, der hverken er lang eller bred. Men vinen har god frugt og krydderi samt en vis blødhed. En udpræget madvin til hverdags-brug.


Cerdo Rojo, Catalunya, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
89,95 kr., pris ved 12 flasker: 59,95 kr., Vinmonopolet
En god rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo. Den har saftig frugt og tilpas syre. Skænk den til lidt fede kødretter - fx til grisen, der er tegnet på etiketten. Flasken har skruelåg.


Simonsig, Stellenbosch, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
79 kr., på tilbud året ud: 65 kr., Vinoble
Robust og ret enkel rødvin på Cabernet Sauvignon og Shiraz. Den har en lidt brændt smag, der maskerer frugten. Flasken har skruelåg.

Andet


Pascal Combeau, Cognac, Napoléon XO, Frankrig, høj alkohol (40%)
299 kr., Irma
Lækker cognac med en frugtagtig og kompleks duft og en blød smag med noter af tørrede frugter, figner, vanille og krydderier. Alkoholisk - ja, så det batter. Men sådan er en god cognac jo. Hår på brystet.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.