Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46. 2013



Nyheder i uge 46, 2013

Følg os på Facebook








Georg Riedel med en dekanterings-karaffel, der vil egne sig som julegave til en vinentusiast, som har ALT. Den koster 2000 kr.

En rejsende glas-ambassadør
I torsdags havde H.J. Hansen besøg af Georg Riedel, manden med de smukke og kostbare vinglas.
Glasværket Riedel blev grundlagt i det tyske Bøhmen i 1678 og flyttede siden til Kufstein i Østrig. Georg Riedel er tiende generation, og i dag er han en omrejsende ambassadør for firmaet, mens hans søn, Maximilian, står for den daglige ledelse.
Formålet med Georg Riedels besøg i Danmark var at afholde et par meget velbesøgte foredrag, hvor han …
Nåh ja, det var vel egentlig først og fremmest for at sælge sine glas. Vi fik en god salgssnak: Køb mine glas!
Men vi fik også en meget interessant forklaring på, hvorfor firmaet laver de mange forskellige vinglas, beregnet til specifikke vine.

Stor forskel på duft og smag
Georg Riedels foredrag var en længere gennemgang, men vi blev langt hen ad vejen overbeviste om, at glassets form har markant betydning for, hvordan en vin smager.
Vi begyndte med at smage iskoldt vand i tre forskellige glas og kunne mærke, hvordan vandet – alt efter formen på glassets kant – fordelte sig forskelligt over tungen: Forrest, midt på, ude ved siderne …
At en delikat Pinot Noir kræver et glas med en stor kumme – et rummeligt Bourgogne-glas – er gammel lektie. Det er der mange glasfirmaer, som har opdaget. Men det var overraskende for en gangs skyld at konstatere, hvor stor forskel der var på oplevelsen, når Pinot-vinen blev smagt med henholdsvis et Bourgogne- og et Bordeaux-glas.
Og omvendt, når en Cabernet blev smagt med de samme to glas.

Hvorfor drikker vi af glas?
Georg Riedel forsøgte også at overbevise os om, at glassets form har indflydelse på, hvordan vi opfatter den mad, vi nyder til vinen. Det foregik med forskellige typer chokolade i munden.
Vi blev ikke overbevist. Men det var jo svært at bringe rigtig mad ind til flere hundrede mennesker. Måske er der noget om snakken.
Riedel stillede også et næsten filosofisk spørgsmål: Hvorfor drikker vi overhovedet af glas? Hvorfor drikker vi ikke bare af flasken?
Hans bud var, at vin i årtusinder har været en ting, vi mennesker deler. Vi nyder vinen i familien og i lystigt lag. Vi klinker og drikker på hinanden sundhed. Dertil har vi brug for glas.
Og det må gerne være Riedels glas, fandt vi ud af. De er skrøbelige (vi kom til at smadre et af dem), men også meget elegante og flotte. Og med det rigtige valg af formen smager vinen bedre.


80% af bourgognevine på auktion er falske
I sidste uge fortalte vi om Armand Aramian, der blev dømt for at have medvirket til salget af en samling af forfalskede Mouton-Rothschild etiketter. Ved en ransagning af hans lejlighed i Paris fandt man yderligere 8000 falske etiketter.
Svindelen med kopier af etiketter fra berømte vinslotte i Bordeaux og domainer i Bourgogne er eksploderet i de senere år. Hovedparten fremstilles i Kina, og mange af dem ender på flasker, der så sælges som ædle vine - men indeholder billig vin.
De mange tusinde etiketter fra Aramians lejlighed var heldigvis ikke kommet længere, men det var etiketterne på 400 forfalskede flasker Domaine de la Romanée-Conti, som en italiensk far og søn for nylig blev arresteret for at have solgt til en værdi af 15 millioner kr.
Ofte sælges de forfalskede flasker via auktioner rundt om i verden. Ifølge Bourgogne-producenten Laurent Ponsot er omkring 80% af alle de vine, der kommer under hammeren, og som siges at stamme fra fornemme Bourgognehuse, forfalskninger. Ponsot råbte selv vagt i gevær, da der på en auktion blev solgt nogle af hans vine, angiveligt fra vinmarken Clos St. Denis - alle i årgange før 1982. Han begyndte nemlig først at fremstille vinen fra denne mark i 1982.


Til_37/09






Flasken lægges ned i posen, der lukkes med velkrobånd. I denne stødsikre pose kan flasken holde til lidt af hvert under flyrejsen.



Klonk, øv og ahhh!
"Klonk" er lyden af en flaske rødvin, der går i stykker inde i en kuffert under hårdhændet håndtering i en lufthavn. "Øv" er lyden, du siger, når du ser, at rødvinen har spredt sig ud over de hvide skjorter i kufferten. Hvis du havde brugt WineCradle, ville flasken have været uskadt – og du kunne have sagt "ahhh", mens du drak den gode flaske hjemme i din egen stue.
Med disse ord fortæller den danske ingeniør Søren Jensen, der bor i Brasilien, om sin nye opfindelse, WineCradle - en oppustelig, genanvendelig vand- og vintæt pose, der beskytter flasker under transport i indtjekket bagage.
Produktet, der stadig er en prototype, tager udgangspunkt i en velkendt og robust teknologi, som blandt andet kendes fra vandtætte poser til mobiltelefoner og oppustelige luftmadrasser.
I øjeblikket "crowdfunder" Søren Jensen på den amerikanske crowdfunding-portal Kickstarter for at kunne sætte prototypen i produktion. Kampagnen på Kickstarter slutter den 18. november 2013, og kommer der penge nok i kassen, kan de første WineCradles leveres til dem, der har støttet projektet, i januar 2014.
På Kickstarter kan man også se en lille film om, hvor stor nytte WineCradle kan gøre. Det er en underholdende, men også oprørende film - se den, og gys over den behandling kufferterne får i lufthavnen.



Skål i Downton Abbey
I uge 27 fortalte vi om vinfirmaet Wines That Rock, der ville lancere en serie vine med navnet Downton Abbey efter den populære britiske tv-serie af samme navn.
Serien er også blevet sendt herhjemme over hele tre sæsoner, hvor vi har kunnet følge glæder og sorger hos den rige Crawley-familie og deres hærskare af tjenende ånder i slottet Downton Abbey i Yorkshire. Og i næsten hvert eneste afsnit ser man den trofaste butler Carson skænke vin i herskabets glas. Så det er oplagt med en Downton Abbey vinserie.
Nu er vinene i første omgang lanceret på det amerikanske marked - senere i år vil de indtage Europa. Der er tale om en rødvin og en hvidvin, og begge er de fremstillet af det franske vinhus Dulong Grand vins i Entre-Deux-Mers.
Det er producenten bag tv-serien, Carnival Films, der ejer rettighederne til navnet Downton Abbey - og som Wines That Rock derfor har indgået et samarbejde med.
Lignende aftaler med producenten har resulteret i en Downton Abbey sæbe og smykkeserie.

En postgang for sent
Det kan godt være, at tv-serien er populær i såvel Storbritannien og USA som i Danmark. Men intet kan hamle op med Kina, hvor mere end 160 millioner kinesere følger Downton Abbey.
Der er derfor ingen tvivl om, at en vin med det populære serie-navn ville sælge ualmindeligt godt i det asiatiske land. Men her kommer Wines That Rock og Carnival Films en postgang for sent.
Det nationale varemærkekontor i Kina er blevet oversvømmet med ansøgninger fra firmaer, der ønsker at anvende Downton Abbey til alt mellem himmel og jord. Og da Carnival Films ikke har varemærkebeskyttet navnet i Kina, er der intet til hinder for, at andre kan benytte sig af det. Hos kineserne gælder "først til mølle" princippet.
Foreløbig har varemærkekontoret givet en forretningsmand ved navn Li Xiangjun i Shandong provinsen tilladelse til at bruge Downton Abbey på flasker med vin og spiritus. Og et firma i Guangdong provinsen har fået lov til at anvende navnet til både detailforretninger, restauranter og hoteller.
Vi hører gerne, hvis vinserien Downton Abbey kommer til Danmark.







En rigtig god idé
Der findes mange bøger om kombinationen af vin og mad, men en ny bog gør det på en anderledes og yderst praktisk måde.
Bogen er skrevet af Martin Nordkvist, som man kan læse mere om i denne uges Blå Bog længere nede på siden, og dens titel er "Om vin & mad og hvad der virker" (Lindhardt og Ringhof, 224 sider, 150 kr.).
Martin Nordkvist har fået en rigtig god idé, og egentlig er den ganske enkel:
Han har skrevet to små leksika – et om alle mulige vine og et andet om alle mulige retter og ingredienser – og dem har han så slået sammen til ét leksikon.
Slår man op under fx Fino Sherry, får man besked om, at denne vin er god til tapas. Og slår man op under tapas, kan man først læse, hvad tapas er for noget, og derefter peges der på vine som en ung Rioja Crianza eller Yecla (max 14%), en Albariño eller Cava. Samt naturligvis en Fino Sherry.
Ved navnene på vine og retter er der en lille stjerne. Den betyder, at disse navne er selvstændige stikord andre steder i bogen.
Bogen er velskrevet og vidner om et meget grundigt arbejde. Skal vi finde på noget at anke over – og det er ikke nemt – må det være, at forfatteren skriver druenavne og de tyske prædikater med lille begyndelsesbogstav: riesling, kabinett, auslese.
Men på det punkt er der jo to skoler.


Londons bedste vinkort er dansk
Der er mange gode restauranter i London - men den bedste er den danskejede MASH.
For et år siden åbnede Copenhagen Concepts, moderselskabet bag restauranterne MASH, Le Sommelier og Umami i København, en stor MASH restaurant i Londons Soho-kvarter. Den satsning blev i slutningen af oktober honoreret med prisen som Londons bedste restaurant 2013 ved uddelingen af London Lifestyle Awards.
Nu har restauranten i den britiske hovedstad fået endnu en pris, nemlig for bedste vinkort. Mere end 300 restauranter i London og omegn har indsendt vinkort til branchemediet Imbibe, der står bag Sommelier’s Award - en pris, der blev uddelt første gang for to år siden. Nogle af verdens mest erfarne sommelierer har siden vurderet vinkortene ud fra blandt andet sammensætning af vine, priser og opsætning. Og det hele endte med, at MASH løb med prisen.
Sommelier Christian Thorsholt Jacobsen har sammensat restaurantens vinkort, og han er naturligvis stolt over at have vundet årets Sommelier’s Award:
- Når man knokler i døgndrift for at gøre en drøm til en succes, så er alle priser med til at motivere indsatsen. Denne titel får man ikke uden at have de bedste på holdet. Derfor vil jeg gerne dele prisen med mine 90 kollegaer, siger Thorsholt Jacobsen, der fik den overrakt ved et stort arrangement i den engelske hovedstad.



<<1001 glas vil vente på at blive fyldt med Beaujolais Nouveau.

< Dejligt varme ristede kastanjer er det traditionelle tilbehør til den nye vin.


Smag den nye vin fra Beaujolais
Beaujolais Nouveau - den nye rødvin fra Beaujolais - venter lige om hjørnet. Traditionen tro bliver vinen i al hast bragt fra Frankrig ud til alverdens lande den tredje torsdag i november. Blandt andet japanerne venter hvert år med iver på flaskerne med den nye vin.
Beaujolais Nouveau fejres også herhjemme, og det sker i år for 35. år i træk på Gråbrødretorv i København foran restaurant Bøf & Ost.
1001 vinglas vil være linet op d. 21. november, parate til at tage imod den nye vin, der som vanligt ankommer præcis kl. 17. I år sker det på miljøvenlig vis med franske Renault Twizy-elbiler.
Og så vil der ellers være gratis vin til alle fremmødte på Gråbrødretorv. Vinen ledsages ligesom i Beaujolais af ristede kastanjer.
Startskuddet til den festlige aften lyder kl. 16.30 til tonerne fra jazzorkestret Nuages.






Boblevine er en sællert i Kina
Kineserne vil have Bordeaux og Bourgogne i glassene - og i stigende grad også boblevine.
I 2012 blev der ifølge Chinanews.com solgt mere end 2 millioner flasker mousserende vin. Det er selvfølgelig ikke meget set i forhold til landets 1,3 milliarder indbyggere, men dog en stigning på hele 51,8% i forhold til 2011.
De fleste boblende flasker kom fra Frankrig, der tegnede sig for 35,5% af de flasker mousserende vin, som kineserne importerede sidste år. Dernæst fulgte Italien og Australien med henholdsvis 31,2% og 10,5% af de importerede boblevine.
Når det gjaldt værdien, udgjorde salget af mousserende vine fra Frankrig 73,2% af det totale marked - et salg på i alt 47 mio. euro (cirka 351 mio. kr.).
Hovedparten af boblevinene bliver afsat til den modebevidste og vestligt orienterede middelklasse i storbyer som Shanghai og Beijing.




Foran et større publikum blev sidste hånd lagt på retterne. Tjenerelev Jonas Lemvig Pedersen præsenterer den valgte sherry til en af holdets retter. En elegant lille appetizer fra kokkene fra Hansenberg bestående af rilette af gris med syrlig majonæse og friteret mos.



Årets dygtigste elever
Der foregår rigtig meget inde bag murene hos Hotel- og Restaurantskolen i Valby. For nylig var skolen rammen om den store Sherry- og Gastronomikonkurrence. Og i sidste uge blev årets udgave af Young Chef afholdt samme sted.
Det var elevhold - to kokkeelever og en tjenerelev - fra hver af Danmarks syv hotel- og restaurantskoler, der dystede mod hinanden. Der skulle laves tre retter, og for tjenereleven gjaldt det om at finde en vin, der passede perfekt til hver ret.
Et større publikum af faglærere og sponsorer fungerede som "restaurant-gæster", og ud over vinvalget blev tjenereleverne også bedømt på bordopdækningen samt deres måde at servere på og forklare om retterne.
Der var dømt efterårstema, når det gjaldt dekorationerne på bordene, der spændte fra enkle buketter til skiver af træstammer med svampe og mos.

Et modigt valg
Det meste af kokkereringen foregik i køkkenet, men for at give konkurrencen lidt show-stemning blev sidste hånd lagt på retterne inde i salen med de mange gæster.
Det blev kokkeleverne Patrick Bach Andersen og Erik Pedersen samt tjenerelev Jonas Lemvig Pedersen fra Hotel- og Restaurantskolen, der vandt. Og ud over en fin guldmedalje om halsen fik de en rejse til Barcelona med en middag på El Cellar Can Roca, der har tre stjerner i Michelin-guiden.
Hos tjenereleverne fra de øvrige dystende hold var drikkevalget klassisk, nemlig hvid- og rødvin - bortset fra et enkelt hold, der serverede øl til maden.
Hos vinderholdet derimod stod den på sherry til både forret, hovedret og dessert - henholdsvis Fino, Amontillado og den søde Moscatel. Det var et utraditionelt og modigt vinvalg at præsentere det fire mand stærke dommerpanel for, men det faldt som sagt i rigtig god jord.






14 postkort fra Sherry
I denne uge afslutter vi besøget hos bodega Gonzáles Byass og fortsætter til Tradición, en traditionsrig bodega, der fremstiller sherry af høj kvalitet - og som har kunstværker på væggen, skabt af Picasso, da han var otte år gammel.



.......
Pablo Picasso er blot en af de mange kendte kunstnere, musikere, sportsfolk og politikere, der har besøgt bodegaen og har sat deres signatur på et fad.

Postkort nr. 10 fra Sherry:
Fra Winston Churchill til Picasso
Når man fortsætter turen gennem Gonzáles Byass’s enorme kælderanlæg, kommer man også til Los Reyes (kongerne) - fade med bodegaens ældste sherry. Fadene er rigt udsmykket, og hver især dedikeret til og signeret af et medlem af det spanske kongehus gennem de sidste seks generation.
Ikke kun de kongelige har lagt vejen forbi bodegaen - utallige fade bærer også diverse berømtheders signaturer - lige fra statsmanden Winston Churchill til filmproducenten Steven Spielberg og en af Spaniens største kunstnere, Pablo Picasso.
Med mellemrum kommer der selvfølgelig også nye fade - altid af amerikansk eg - til bodegaen, men de bliver ikke taget i brug med det samme. Først lader man ny vin fra unge vinstokke gære i dem i fire måneder. Dernæst venter man yderligere fire år, hvorefter fadene er klar til sherry-modning.
Et spritnyt og ubrugt fad ville fuldstændig overdøve den fine smag - fx i bodegaens Tio Pepe sherry.



.......
Disse otte fliser samt flere andre fliser fra den 8-årige Picassos hånd hang frit fremme hos Bodegas Tradición.



Postkort nr. 9 fra Sherry:
Et ganske særligt køkkengulv
Hos Bodegas Tradición kan man også prale af at have ikke bare en men flere ægte Picasso’er.
På en væg hænger en række indrammede fliser med malerier skabt af den store spanske kunstner, da han var otte år gammel. Fliserne stammer fra køkkengulvet i hans barndomshjem i Malaga, og man ser jo for sig, hvordan han har ligget på knæ i timevis og har malet flise efter flise. Hans forældre må virkelig have troet på hans talent - det er vist de færreste børn, der får lov til at dekorere køkkengulvet …
Disse tidlige kunstværker blev til i 1889. Hvor resten af fliserne er - ud over den håndfuld, Tradición ejer - er ikke godt at vide.
Vi så ikke kun på kunst hos bodegaen, men smagte også dens fortræffelige og ufiltrerede sherryer, der herhjemme forhandles af Juuls Vin og Spiritus.








.......
Et langt buet stålrør blev sat ned gennem hullet øverst i fadet. Et sug i den anden ende af røret satte gang i sherryen, der løb ned i en kande.

Postkort nr. 11 fra Sherry:
Når sherryen holder flyttedag
Vi har i vores tidligere serie af postkort fra Sherry nøje beskrevet Solera-systemet, som ligger til grund for sherry-fremstillingen. Vi giver lige et kort resumé:
Systemet består af rækker af fade oven på hinanden som regel i tre etager. To til tre gange om året tapper man omkring 10% af vinen fra den nederste række (solera-rækken) - det er den færdige, vellagrede vin.
Dernæst efterfyldes denne nederste række med vin fra rækken af fade ovenover, som igen får vin fra den tredje etage. Den øverste række fyldes så efter med ung vin, som dog aldrig er under ni måneder gammel.
Hos Tradición oplevede vi, hvordan kældermesteren og hans søn "flyttede" sherry fra et øvre til et nedre fad - en proces, der er kendt som "traciegos", hvilket kan oversættes med "blande på ny". Først skulle sherryen tappes fra det øverste fad gennem et stålrør.



.......
Kanden, der er fyldt med sherry hældes gennem en tragt ned i et fad i den nederste række i solera-systemet.

Postkort nr. 12 fra Sherry:
Fad efter fad efter fad
Når kanden er fyldt, hældes sherryen ned gennem en firkantet metaltragt, så den ender i fadet nedenunder, hvor den blandes med den noget ældre sherry.
Det er en tidskrævende procedure - især i de større bodegaer med flere tusinde fade.
Det fine ved solera-systemet er, at den yngre vin – når den tilføjes i mindre mængder – optager den ældre vins karakter.
Via dette særlige system sørger man for altid at have færdig sherry nok. Det er lidt som en ild, der aldrig slukkes - der bliver hele tiden lagt nyt brænde på, men det er stadig den samme ild.
Der findes unge systemer - og nogle, der blev startet for mange hundrede år siden.
Den ældste sherry-solera, der stadig er i gang, er fra 1648 – det år, Christian d. 4. døde.






Sindssyg i gerningsøjeblikket
Sidste år blev den indonesisk fødte vinsamler og rigmand Rudy Kurniawan arresteret. Som nævnt i uge 7 2012 var kostbare vine et par gange blevet trukket tilbage fra auktioner på grund af mistanke om svindel - og hver gang kunne vinene spores tilbage til Kurniawan. Det gjaldt blandt andet 84 forfalskede flasker fra Domaine Ponsot, der ville have indbragt ham det, der svarer til 7,3 mio. kr., hvis de var blevet solgt.
En ransagning i hans hjem i Los Angeles afslørede stabler af trykte etiketter med berømte vinnavne og stempler med årstal og navne på vinslotte. Så der er rigeligt med bevismateriale.
Retssagen mod Kurniawan starter 9. december - og dog. Ifølge Bloomberg.com har Kurniawans forsvarer bedt om tilladelse til, at han må få besøg af to psykiatere med det formål at undersøge, om han er sindssyg.
Anklageren er ikke i tvivl om, at forsvareren vil forsøge at få sin klient erklæret sindssyg og dermed uden skyld i det, han har gjort - altså en slags "sindssyg i gerningsøjeblikket".
Eller måske er det et forsøg på at få retssagen udsat med den begrundelse, at Kurniawan er for mentalt syg til at stå retssagen igennem.




Harald Krabbe modtager prisen for "Årets Danske Vin". Foto: Danish International Food Contest.

Frugtvin vandt over drue-baserede vine
For første gang har en frugtvin vundet over drue-baserede vine. Det skete ved Danish International Food Contest, der for nylig blev afholdt i Herning, og vindervinen, der scorede titlen "Årets Danske Vin", var Frederiksdal 2012 fra Frederiksdal Kirsebærvin.
Der er hermed skrevet et nyt kapitel i dansk vinhistorie, mener de tre producenter bag det lollandske kirsebær-projekt, godsejeren Harald Krabbe, kokken Jan Friis-Mikkelsen og journalisten Morten Brink Iwersen.
- Vores mål fra begyndelsen var at vise, at det unikke danske Stevnskirsebær, der næsten var gået i glemmebogen, har lige så fine kvaliteter som vindruer. Det har vi bevist nu, siger Harald Krabbe.
Det var ikke kun konkurrencens dommere, Tim Vollerslev, Tore Scheel og Jacob Klitgaard fra Danish International Food Contest, der var vilde med den lollandske kirsebærvin. I uge 40 belønnede vi også Frederiksdal 2012 med fem flotte stjerner.
For nylig var VinAvisens Anker på besøg hos Frederiksdal Gods, hvor han fulgte kirsebærhøsten. Det er der blevet en serie postkort ud af, som man kan se ved at klikke her.
De mange andre vine i konkurrencen blev belønnet med både guld og sølv. Den fulde liste over vinene kan ses på Danish International Food Contests hjemmeside.


40% mindre Vouvray-vin
Det kan godt være, der bliver lidt længere end vanligt mellem hvidvinsflaskerne fra Loire, når det gælder årgang 2013.
Flere vindistrikter i Frankrig har som tidligere nævnt været gennem en hård vækstsæson med frost, hagl og masser af regn. Og Loire - og ikke mindst appellationen Vouvray - har været ualmindeligt hårdt ramt.
Et koldt forår udskød vinstokkenes blomstring helt ind i juni måned. Dernæst satte et fugtigt vejr i slutningen af september gang i udbredt råd i vinmarkerne. Sommeren bød også på et kraftigt og alt ødelæggende haglvejr.
Det elendige vejr har ifølge vinproducentforeningen i Vouvray, Syndicat des Vignerons de Vouvray, betydet, at høsten er hele 40% mindre end i 2012.
De fleste druer vil gå til mousserende vin, mens der kun vil blive lavet en mindre mængde tør og halvtør hvidvin - og slet ingen moelleux, en blød og halvsød vin, som blandt andet laves i Loire.
Druerne har simpelt hen ikke fået sol nok, og alkoholindholdet er på omkring 10,5%. Mange vinproducenter har derfor for første gang i flere årtier måttet chaptalisere - tilsætte vinmosten sukker fra roer eller sukkerrør for at øge vinens alkoholstyrke.







Vin med fyrtøj
For 26 år siden fik Sigurd Müller en god idé. Det gamle vinfirma i Aalborg fandt på at udgive en eventyrbog, der blev lagt i vinkasserne op til jul, når kunderne købte en kasse med tolv flasker.
I 26 år har firmaet holdt ideen i live, og 26 fint trykte bøger er det blevet til. Her på redaktionen har vi hvert år fået et eksemplar.
Vi burde have gemt de smukke bøger, men søde børn omkring os har fået dem, og det har været børnene vel undt. Børn skal have kvalitet.
Nu er årets bog udkommet. Den er specielt fremstillet af Gyldendal og rummer H.C. Andersens eventyr "Fyrtøjet", fornemt illustreret af den for længst afdøde tegner Svend Otto S. (Han hed Sørensen og døde i 1996).

Fortsætter traditionen
Sigurd Müllers administrerende direktør, Ib Bergkjær, fortæller, at man fra starten har brugt en illustration fra årets bog til julevinens etiket.
Den tradition har man holdt fast ved – også selv om illustrationen nogle år har været så overvældende, at det har været svært at se, at vinens navn er Plaisir de Noël. Også dette navn er en del af traditionen.
Men vinen er glimrende og slet ikke dyr. Den får fem stjerner i denne ugens smagning.

...


Stærk øl er det rene fup
I sidste uge nævnte vi, at det skotske bryggeri Brewmeister havde lanceret verdens stærkeste øl, Snake Venom, med hele 67,5% alkohol. Den ny øl slår bryggeriets egen rekord, Armageddon på 65%, som kom på markedet sidste år.
Men i sin øl-blog Portersteken skriver svenske Johan Lenner, at det lugter langt væk af fup med den nye stærke øl - især da prøver af Armageddon har vist, at alkoholindholdet slet ikke var så højt.
Da Armageddon i sin tid kom til Sverige, sørgede Lenner for, at den blev testet af kemikere på universitetet i Uppsala. Her kom man frem til, at brygget indeholdt 18% alkohol. En senere test udført af Sveriges Bryggerier afslørede et indhold på "sølle" 10%.
Brewmeister kom med diverse forblommede forklaringer - blandt andet, at øllen indeholder en særlig olie, som gør, at alkoholen ikke brænder i munden, men som også bevirker, at det er svært at måle alkoholindholdet.

Tror ikke på teknikken
Den nye øl Snake Venom har ikke været underkastet en test - endnu - men i sin blog stiller Johan Lenner et alvorligt spørgsmålstegn ved, om ikke alkoholstyrken i også denne øl er det rene praleri.
Han mener i øvrigt ikke, at man kan fremstille så stærke øl via den metode, som bryggeriet hævder, det har brugt.
Der er blandt andet anvendt en særlig frysegæringsteknik, hvor man under brygningen har nedkølet øllet til nul grader, hvilket får vandet i brygget til at fryse, men ikke alkoholen. Dernæst har man fjernet isen, hvorefter kun alkoholen er tilbage - derfor de høje procenter.
Men, lyder det fra Lenner, jo højere alkoholindholdet er i en væske, desto lavere temperaturer skal der til, før væsken fryser. Ren alkohol behøver således mere end minus 100 grader for at fryse til is.
For at opnå et højt indhold af alkohol skal der også rigtig meget grundøl til. Til at skabe en øl på "bare" 30% alkohol fra et bryg på 15%, skal der bruges dobbelt så meget af grundbrygget, så en øl med 67,5% alkohol ville blive ualmindelig kostbar at fremstille. Og mon dog et relativt nyt mikrobryggeri - Brewmeister er kun få år gammelt - ville have råd til det?




Traditionel julesnaps på kartofler
Julesnapsene har indtaget Danmark, og en af dem kommer fra Brænderiet Enghaven i Randers.
Det var en civilingeniør, en landbrugstekniker og en cand. mag. i samfundsfag, der førte deres drøm om et fælles brænderi ud i livet, da de åbnede brænderiet i 2008.
Hos Enghaven fremstilles der frem for alt æblebrændevin hovedsageligt af æbler fra egne plantager, men en delikat julesnaps er det altså også blevet til. Den er lavet på destillerede kartofler - ifølge brænderiet giver kartoflerne snapsen en vis blødhed og fedme. Porse, malurt og perikon sørger for det krydrede indslag.
Længere nede på siden er der flotte stjerner til julesnapsen.




.

    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Meinertz-vine har startet importen af Rhône-vine fra henholdsvis Coste Chaude i Visan og Patrice Magni i Châteneuf-du-Pape.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Martin Nordkvist (f. 1975) er opvokset i Korsør, men har boet i København i næsten 20 år. Han har interesseret sig for vin og mad, lige siden han begyndte at arbejde i restaurationsbranchen i en alder af 18 år. Den professionelle tilgang til gastronomi, de uendelige muligheder for smagskombinationer og det at se glade gæster, som lige har fået en god og måske ny oplevelse, gav ham glæde og blod på tanden. Derfor blev det til mange år i branchen i København, hvor han blandt andet var restaurantchef hos Fox Kitchen på Jarmers Plads, EAT i Hovedvagtsgade og Sushitarian i Gothersgade, hvor han også har bestredet posten som øverste chef.
    Efter cirka 12 år i restaurationsbranchen ønskede Martin Nordkvist at finde ud af, om græsset var grønnere i andre brancher. Det resulterede i en uddannelse som ernæringskonsulent med speciale i vægttab, et par års arbejde som projektleder på et stort eventbureau samt udgivelse af en ungdomsroman i 2009.
    Men vinen trak for alvor. Martin Nordkvist ville arbejde med vin, og kun vin. Han startede som vinmand i Føtex, og blev efter et halvt år en del af Føtexs vinudvalg, som i den periode - foruden ham - bestod af fire varehuschefer og en distriktschef.
    Den daglige kundekontakt, og det at hjælpe folk med at vælge den rigtige vin til sagerne i indkøbskurven, var meget givende, og Martin Nordkvist var glad for den servicefunktion, han havde. Alligevel ville han gerne videre i vinens verden og tog derfor sommelieruddannelsen på Vinakademiet. Efter endt eksamen søgte han en opslået stilling som HoReCa-konsulent for København og Nordsjælland i Østjysk Vinforsyning og var heldig at få jobbet – et job, som han er meget glad for.
    Med sommelieruddannelsen i ryggen, besluttede han sig for at skrive sin første vinbog. Bogen skulle være for alle, der kan lide vin, og skulle både indeholde korte, præcise informationer om vin, vintyper og områder og enkle, gode råd om sammensætning af vin og mad. Det skulle være den håndbog, han selv manglede i de tidlige år af sin vininteresse, og rigtig, rigtig mange aftener blev brugt på at nørkle med projektet, som endte med udgivelse af bogen i 2013.
    Privat bor Martin Nordkvist i Ørestad i København sammen med sin forlovede Benjamin. I fritiden skriver han og dyrker meget motion i form af løb og styrketræning - og har for nylig til sin egen overraskelse løbet sin første halvmaraton.
    Adresse: Østjysk Vinforsyning, Navervej 21, 8382 Hinnerup, tlf.: 21 46 52 75, e-mail: mn@vinforsyning.dk, www.vinoble.dk.





,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvad er nu det?
Frits Lilbæk skriver: – På franske vinetiketter står der nu Appellation d’Origine Protégée (AOP), hvor der tidlige stod Appellation d’Origine Contrôlée (AOC).
– "Kontrolleret oprindelsesbetegnelse" er med andre ord skiftet ud med "Beskyttet oprindelsesbetegnelse".
– Hvad er nu det? Er det en degradering, så det nu blot er beskyttet varemærke eller hvad?
– Kender VinAvisen et svar, for det gør Google åbenbart ikke?
I 2006 indførte EU en ny og mere enkel klassifikation, som vinlandene har indført i perioden indtil 2012. Ifølge den er der i Frankrig tre trin:
* Vin de France, der erstatter den tidligere benævnelse Vin de Table. Hermed er det nu blevet muligt at nævne årgang og druesort på etiketterne. Vinen kan laves af druer fra overalt i Frankrig, og der vil ikke være nogen geografisk benævnelse.
* Indication Géographique Protégée (IGP), der er erstatningen for Vin de Pays (landvin).
* Appellation d’Origine Protégée (AOP), der erstatter Appellation d’Origine Contrôlée.
I de to sidste trin er der ingen ændringer – bortset fra navnene.
Siden 2012 har den gamle kategori VDQS været afskaffet.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    248 Satyrer plukker druer på gulvet i Villa Kérylos i Beaulieu-sur-Mer i Provence (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 122 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Pommus, Cold Hand Winery, Danmark, 2011, lav alkohol (11,5%)
160 kr., pris ved 37,5 cl, Cold Hand Winery
En tør og liflig mousserende æblevin med vedvarende fine bobler og en dejlig frisk æblesmag fra de gode danske æbler. På bagetiketten står der, at denne æblevin er frugtvinhusets første bud på en egentlig madvin. Og ja, med sin friske syre egner den sig bestemt til lettere (luksus)retter.

Hvidvin


Terroir, Tarapacá, Sauvignon Blanc, Leyda Valley, Chile, 2012, lav alkohol (13%)
69,75 kr., pris ved 12 flasker, Skjold Burne
En vellykket hvidvin med en karakteristisk smag af den gode Sauvignon-drue. Der er frisk frugt, krydrede noter, grape ... Flasken har skruelåg.


Château la Croix des Pins, Ventoux, Frankrig, 2011, middel alkohol (13,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Vinmand
Fortræffelig hvidvin på druerne Clairette Blanche og Grenache Blanc. Vinen har en fint krydret duft og en blød smag med druefrugt, krydderurter og en lille honningsødme. Udpræget til mad - og anvendelig til mange retter.


Grillo, Tola, Grillo, Terre Siciliane IGP, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Propperiet
Grillo er en gammel, siciliansk hvidvins-drue, der her folder sig ud med mange facetter. Den har en lækker, aromatisk duft og smag med noter af citrus og fersken, måske endda banan.


Palmira, Bodegas Casto Pequeño, Verdejo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., D’Wine
Let og læskende hvidvin uden noget bredt smagsbillede, men en okay hverdags-vin. De 50 kr. ved 6 flasker må nok siges at være den rigtige pris.

Rosévin


Fico Senza Spine, Ficomontanino, Sangiovese, Toscana, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119 kr., pris ved 2 flasker: 105 kr., Vin-Expressen
Lækker rosévin. Måske ikke årstiden, men husk den, når det atter bliver forår og sommer. Vinen har Sangiovese-druens gode frugt, en lille sødme og tilpas syre. En frisk vin, der er anvendelig både som apéritif, terrassevin og til mad.

Rødvin


Plaisir de Noël, La Bergerie, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
54 kr., Sigurd Müller
Årets julevin fra den store vinhandel i Ålborg er en dejlig rødvin fra det franske Languedoc. Med sin gode frugt og tanniner er vinen oplagt til julemaden. Køber man 12 flasker eller en særlig julekasse, får man H.C. Andersens eventyr Fyrtøjet med i købet - som nævnt i artiklen ovenfor.


Punto Final, Bodega Renacer, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
69,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Vellavet rødvin med en god struktur. Der er frugt og bløde tanniner, krydderi og tilpas syre. Og en okay pris.


Bain's Way, Wamakersvallei, Cabernet Sauvignon, Wellington, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
75 kr., Premier Cru
Fortræffelig rødvin med fyldig frugt og fint krydderi. Slet ikke så tosset endda. Flasken har skruelåg.


Spier, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
79,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 41,50 kr. ved 6 flasker, SuperBrugsen
En dejlig rødvin med fyldig, blød frugt og fint krydderi. Der er ikke så mange facetter i den. Den er lige ud ad landevejen. Men til tilbudsprisen lidt af et kup, og den femte stjerne gælder da også denne pris. Flasken har skruelåg.


Ventoso, Gianpaolo Paglia, Sangiovese, Morellino di Scancano, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Vinova
Denne rødvin smager godt. Den har en ren frugtsmag og en fin krydring. Dertil et syrligt, pasta-rensende bid. God til pasta og pesto.


Jackaroo, Shiraz, South Eastern Australia, Australien, 2011, høj alkohol (14,5%)
85 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Prisen (ved seks flasker) taget i betragtning smager denne rødvin rigtig godt. Den skal have lidt modspil i en ret, der smager af noget. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker. Flasken har skruelåg.


Paco Garcia, Rioja, Crianza, Spanien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En meget vellavet rødvin på druerne Tempranillo og Garnacha. Den har fyldig frugt, en god krydring og diskrete fadtoner. En udpræget madvin, der vil være fin til julemaden.


Château d'Aux, Médoc, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
99,75 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fortræffelig, blød rødvin i fornem balance. Der er en bred, fyldig frugtsmag, fine fadtoner og mange facetter. Fin til mad, men kan også bruges som meditations-vin.


La Cuesta, Viña Tarapacá, Maipo, Chile, 2010, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud året ud: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En vidunderlig frugtbombe af en rødvin. Duften er ualmindelig aromatisk og fuld af frisk bærmost, mens smagen er frisk, fyldig og frugtrig. Et kup til tilbudsprisen.


Smoking Loon, Zinfandel, Californien, USA, 2011, middel alkohol (14%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker: 99,95 kr., Vinmonopolet
En elegant rødvin med lækker frugt og en blød syre. Dertil let røgede noter og tobak. Flasken har skruelåg.


Musella, Valpolicella Superiore, Ripasso, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 109, Jysk Vin
Simpelt hen en lækker ripasso med alle de mange aromaer fra druekvaset efter fremstillingen af Amarone. Der er bred, saftig frugt og tilpas syre til lidt kraftigere retter.


Jägle, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2010, middel alkohol (13,5%)
155 kr., Vinbutikken.dk
En meget lækker rødvin på druen Pinot Noir, som tyskerne kalder Spätburgunder. Den har en forførende duft af blomster og en blød, afrundet smag med en meget karakteristisk Pinot-karakter. I smagen er der fine noter af chokolade.


Les Pierrelles, Domaine Belle, Grozes-Hermitage, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
169,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 129,75 kr., Skjold Burne
En fløjlsblød og saftig rødvin. Elegant med bred frugt og fine krydderier. Nyd den til en god kalvesteg med en let krydret fløde-svampesauce.


F, Feudi di San Marzano, Negroamaro, Salento IGP, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
199 kr., på tilbud året ud: 179 kr., Vinoble
En meget kraftig og flot rødvin med en dyb og intens smag af kirsebær. Dertil et lille bid, som vil kunne tage den fedtede juleand i struben.


Santa Carolina, Carmenère, Cachapoal Valley, Chile, 2012
45 kr., Rema 1000
God hverdags-rødvin med god frugt, krydderi og fin sødme.


Railroad Red, Graham Beck, Western Cape, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
69,95 kr., Strandgaarden
En pæn sydafrikaner - en rødvin med frugtfylde, en fin krydring, mineralske toner og en lille sødme. En frikadelle-skubber, der tabte en stjerne på grund af prisen. Flasken har skruelåg.

Andet


Julesnaps, Brænderiet Enghaven, Danmark
169 kr., Brænderiet Enghaven
Denne snaps er fuld af dejlige krydrede noter, der hele tiden udvikler sig i munden og byder på nye smagsoplevelser. Den kalder ligefrem på juleretter som sild, æbleflæsk, sylte m.m. Den bør ikke lægges i fryseren, men drikkes ved stuetemperatur.


Andresen, Colheita Portvin, Portugal, 1998, høj alkohol (20%)
210 kr., Herning Vin Center
15 år gammel ... en dejlig Colheita-portvin. Der er det hele: En lækker blødhed, dadler, figner, rosiner, druesødme ... Og ikke den mindste spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.