Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47. 2013



Nyheder i uge 47, 2013

Følg os på Facebook






Et blik ind i fremtiden
Den førende vinbranchemesse ProWein, der hvert år afholdes i Düsseldorf, kan fejre 20 års jubilæum i 2014. I den anledning har messens arrangører fået Wine Intelligence til at tage pulsen på vinindustrien for de næste 20 år. Og det har man gjort ved at udspørge 115 vinbranchefolk fra hele verden om, hvordan de mener, vinens verden vil tage sig ud i 2034.
Det er der blevet en diger rapport ud af med titlen "The International Wine Industry: Global Experts’ Vision 2034". Den kan vinimportører og andre vinbranchefolk købe på næste udgave af ProWein, der afholdes fra 23. til 25. marts. Nedenfor bringer vi blot et udpluk af spådommene.

Emballage, rosé og strenge regler
* 77% af de adspurgte vinspecialister mente, at forbrugerne i 2034 vil afse endnu mindre tid til at overveje, hvilken vin de skal købe. Så vinhandlerne skal finde på nye metoder til hurtigt at fange forbrugernes opmærksomhed.
* Forbrugerne vil til den tid generelt vide mere om vin og være parate til at bruge flere penge på en ekstra god flaske.
* 66% spåede, at vinsalget i endnu højere grad end i dag vil være polariseret. Supermarkederne vil næsten udelukkende sælge vine fra de store, kommercielle vinproducenter, mens de mindre vinhandlere stort set kun vil have vine fra små niche-producenter og boutique vinhuse. Almindelige mellemstore vinhuse kan få svært ved at finde den rette forretningshylde.
* Online vinsalg vil være markant mere udbredt, ligesom stadig flere vinproducenter vil markedsføre sig og sælge deres vine online direkte til forbrugerne.
* Såvel fremstillingen som salget af mousserende vin og rosé vil være øget betydeligt i 2034.
* 82% var overbevist om, at emballagen vil komme til at spille en langt større rolle end i dag. Den traditionelle vinflaske vil ikke forsvinde, men miljørigtig emballage og andre alternative løsninger vil komme i vælten - blandt andet i forsøget på at fange nye forbrugeres interesse for vin.
* Nye love inden for alkoholpolitik vil i stigende grad gøre livet besværligt for vinindustrien, mente 58% af vinspecialisterne. Det gælder fx indførelse af advarsler på vinflaskerne à la dem på cigaretpakker, afgiftsforhøjelser og forbud mod vinreklamer.




Foto: CIVC.

Farvel til champagne-morgenmad
Det er ikke altid nemt, når man skal indføre nye love. I hvert fald har myndighederne i Cape Town i øjeblikket deres problemer med en ny alkohollov, som blev indført i 2012.
Ifølge den nye lov, som skal forebygge alkoholmisbrug, er det forbudt at sælge alkohol efter kl. 21 om aftenen og før kl. 11 om formiddagen. Men det faldt ikke i god jord hos byens mange hoteller, hvor champagne-morgenmad er et fast indslag på menukortet. Nu kunne deres gæster ikke længere nyde et glas champagne eller den lokale boblevin Cap Classique til omeletten. Hotelejerne frygtede, at den nye lov ville skade Cape Towns kosmopolitiske image, og de blev bakket op af det lokale turistråd.

Et spørgsmål om "kulturel diskrimination"
Man besluttede derfor at ændre loven, så det igen blev tilladt at servere mousserende vin til morgenmaden - dog kun mousserende vin.
Men lige før der skulle stemmes om den ændrede lov, fik myndighederne ifølge avisen The Telegraph kolde fødder. Hærskaren af ansatte jurister mente, at politikerne kunne blive anklaget for "kulturel diskrimination" ved at tillade folk at sælge mousserende vin men ikke anden alkohol i det tidsrum, hvor det ifølge loven er forbudt at sælge alkohol.
Ligeledes kan det opfattes som økonomisk uretfærdighed, hvis producenter af Cap Classique kan tjene penge på deres vine, mens producenter af andre vine og anden alkohol ingen indtjening har i det tidsrum.
Nu overvejer myndighederne, om de måske igen skulle tillade salg af alkohol døgnet rundt …






Drikker vin for helbredets skyld
Den gode smag af vin er ikke det, der vejer tungest, når kineserne hiver proppen af vinflasken. Man kan også godt glemme alt om den påstand, at kineserne især drikker vin af prestigemæssige årsager.
Nej, den mest udbredte grund til, at kineserne drikker vin, er helbredet. Det er sundt at drikke vin og ikke kun for det indre - også huden styrkes ved vindrikning, mener kineserne.
Dette fremgår af en ny undersøgelse fra Ehrenberg-Bass Institute for Markeing Science ved University of South Australia, hvor man har udspurgt 913 kinesere fra middelklassen i alderen 18 til 50 år om deres forhold til vin. Og her kom helbredet ind på førstepladsen, når det gjaldt den væsentligste årsag til deltagernes vinforbrug - og vinen skulle helst være rød.
Netop rødvin er jo forbundet med godgørende egenskaber på grund af sit indhold af resveratrol - et stof, som findes i de blå druers skind.

Kan ikke lide kold hvidvin
Som den næstvigtigste årsag til at drikke vin nævnte deltagerne, at vin virker afslappende, mens den tredje vigtigste årsag var, at den skaber en hyggelig atmosfære. Først på fjerdepladsen lå glæden for vinens smag.
Også når det gjaldt smagen, svarede hovedparten af de adspurgte, at de foretrak rødvin, mens hvidvin fik ord som "sur" og "skarp" med på vejen.
Ifølge forskeren bag undersøgelsen, Justin Cohen, er problemet med hvidvin ikke så meget smagen men derimod den temperatur, de fleste hvidvine bør serveres ved for at smage godt. Kineserne bryder sig ikke om kolde drikke - selv et glas vand skal være lunt, lyder det fra forskeren.







En helt anderledes bog
Mange vinbøger handler om enkelte lande eller distrikter. Men der er også generelle vinbøger til læsere, som gerne vil lære at købe vin og nyde den på bedste vis.
Der er kommet et par stykker af den slags bøger her op til julehandelen. Her er yderligere en: "Din vin", skrevet af englænderen Matt Walls (Samvirke, 192 sider, 150 kr.), og det er en helt anderledes vinbog.

Afslappet friskhed
Bogen rummer det sædvanlige stof – hvordan laves vin, hvordan behandler og smager man vin, samt en gennemgang af de mest almindelige vine i verden.
Men stoffet behandles på en ny og overraskende måde i et meget opfindsomt layout.
Også bogens tekst er anderledes end i de fleste vinbøger. Den er præget af en afslappet friskhed og ind imellem med humor.
Fx sammenlignes de forskellige druers karakter med hunde – Riesling er greyhound, Gewürztraminer er lyserød puddel, Muscat er gravhund osv.
Ja, hvorfor ikke?
Selv om vi vil mene, at puddelhunden snarere er gul …

Bluf dig frem
Et kapitel i bogen hedder "Bluff dig frem". Det giver gode råd om, hvad man skal gøre for at ligne profferne.
Først skal man naturligvis lade vinen rotere i glasset, snuse dybt til den og smage den. Og efter en kort, eftertænksom pause skal man så komme med en af følgende kommentarer:
* Hvis det er en ung årgang: "Ret fint udviklet af en ung vin at være."
* Hvis flasken er af ældre dato: "Flotte, veludviklede smagsnuancer, synes jeg."
* Hvis den er rød: "Interessant garvesyreprofil."
* Hvis den er hvid: "God mineralitet."
* Hvis den er fra et oversøisk land: "Helt tydeligt fra et af de oversøiske lande; fantastisk frugt."
Herefter kan man yderligere bruge nogle ord fra en liste – balance, kompleks, finish osv.
Og så gælder det ellers om at skifte emne i en fart. Eller læse resten af bogen.







Vin eller ikke vin under graviditeten
En gravid kvinde i et selskab ses som regel med et glas vand eller juice i hånden, mens resten af gæsterne nyder champagne. Måske har hun også lyst til at glas bobler, men har hørt det gængse råd om, at det skader det ufødte barn at drikke alkohol.
Det råd diskuteres dog i disse år i forskerkredse. Det er klart, at et overdrevent alkoholforbrug ikke er sundt for barnet, men flere undersøgelser i nyere tid påpeger, at lidt alkohol under graviditeten ikke er skadeligt. Det gælder fx en britisk undersøgelse, som er offentliggjort i International Journal of Obstetrics and Gynaecology.
Undersøgelsen, der blev udført af University College London, omfattede 10,534 syvårige britiske børn og deres mødre.
Via spørgeskemaer, test af børnene og samtaler med forældre og lærere forsøgte forskerne at kortlægge, hvilken betydning mødrenes alkoholindtag under graviditeten havde haft på børnenes udvikling.
Det viste sig, at børn af mødre, som havde drukket fx et til to glas vin om ugen under graviditeten, havde færre adfærdsvanskeligheder er de børn, hvis mødre havde holdt sig til vandvognen. Børnene fra den første gruppe mødre scorede generelt også højere point i de kognitive tests, som forskerne udsatte dem for.
Rent statistisk er der dog tale om så små udsving, at de britiske forskere har valgt at være forsigtige i deres endelige udmelding. Men de understreger, at det i hvert fald ikke skader barnets udvikling, at moderen har et lille alkoholforbrug under graviditeten.

Sunde, vindrikkende gravide
En ny dansk undersøgelse fra Københavns Universitet tyder også på, at gravide, der ind imellem drikker et glas vin eller anden alkohol, generelt passer bedre på helbredet under graviditeten end de gravide, der slet ikke drikker alkohol.
63.000 gravide kvinder i Danmark indgik i undersøgelsen, og det viste sig, at let-drikkende kvinder havde et mere normalt BMI (Body Mass Index) - altså forhold mellem højde og vægt - end de kvinder, der holdt sig helt fra alkohol.
De vordende mødre, der nød et glas vin eller anden alkohol en gang imellem, dyrkede også mere motion, så mindre fjernsyn, spiste mere fisk og drak mindre sodavand.
Ifølge forskeren bag undersøgelsen, Janni Niclasen, kan det tænkes, at de let-drikkende gravide tænker, at når de gør alt andet korrekt, så sker der ikke noget ved, at de tager sig et enkelt glas vin - hvilket det altså tilsyneladende heller ikke gør. Man kan læse mere om undersøgelsen i LiveScience.




Korkproppen er forsynet med en individuel kode, som gør det muligt at identificere dens ophav.

Propper er som fingeraftryk
Vinsvindelen har, som vi ofte har fortalt, grebet gevaldigt om sig. Flasker og etiketter bliver kopieret, ligesom svindlerne tapper billig vin på tomme, brugte flasker fra fornemme Bordeaux-slotte.
Myndigheder og private firmaer kappes om at finde på de bedste metoder til at stoppe svindelen. Nu har den italienske korkproducent Brentapack fået en god idé i form af nogle nye korkpropper.
Idet kork har små naturlige huller og revner, er korkpropper i forvejen ligesom fingeraftryk og dermed næsten umulige at kopiere helt nøjagtigt. Hos Brentapacks fabrik forsyner man derudover de nye proper med individuelle trykte koder.
Propperne, som er navngivet ID-propper, bliver dernæst fotograferet fra alle leder og kanter, hvorefter billederne bliver lagt ind i en database. Det samme gør oplysninger om, hvornår korken til de enkelte propper er høstet, datoen for deres fremstilling og proppernes særlige karakteristika.

En app med masser af information
Vinhuse, der køber propperne, får så adgang til at hæfte yderligere informationer på databasen, der alle knytter sig til de enkelte propper. Det kan fx være et billede af flasken, hvori proppen sidder, oplysninger om vinhuset, vindistriktet, druerne og - hvilket er en god idé - noter om vinens smag.
Brentapack har også fået udviklet en app, og så er ideen, at en forbruger, der har åbnet en flaske vin, kan scanne et billede af proppen, som app’en så via visuel genkendelse sammenligner med prop-oplysningerne i databasen. Og er der den mindste forskel, ringer alarmklokkerne.
Forbrugerne kan også indtaste den individuelle kode på proppen og dermed få adgang til al den øvrige information i databasen - blandt andet smagsnoterne. Hvis vinen i flasken er sød, og den ifølge noterne skulle være tør, ja, så er der jo noget galt …
IDCORK er navnet på det nye system - prop og app - og man kan læse mere om det ved at klikke her.








En af Oregons i alt 905 vinmarker. Foto: Oregon Wine.

Oregon stormer frem
Californien tegner sig for hovedparten af al den vin, der fremstilles i USA. Men der laves også vin i mange andre stater - blandt andet i Oregon, der gør sig stadig mere bemærket på verdensscenen med sine glimrende rødvine på Pinot Noir-druen. Og der er fuld fart fremad for Oregon i disse år, når det gælder vinindustrien. Det viser en ny rapport fra Oregon Wine Board, hvor antallet af vinhuse, vinmarker, produktion osv. for 2012 sammenlignes med 2011.
Sidste år nåede antallet af vinhuse i Oregon op på 545 mod 463 året før. I alt blev der høstet 51.364 tons druer, hvilket var en stigning på 22%. Salget af vin rundede 28 millioner flasker - en vækst på 17% - i værdi lød stigningen på 13% og en hidtidig salgsrekord på mere end 300 millioner dollars (cirka 1,7 milliarder kr.).
48% af de mange solgte flasker var rødvin på Pinot Noir, mens hvidvin på Pinot Grigio udgjorde en andel på 24%.
Oregon har 17 AVA’er (American Viticultural Areas), hvor Willamette Valley står for 73% af den samlede vinproduktion. Dernæst kommer Rogue Valley med 10% af produktionen.


Troede billig vin var dyrest
London Wine Academy, der tilbyder vinkurser for almindelige forbrugere, har ifølge Daily Mail udført en interessant undersøgelse.
Ved kursus-start bliver de nye kursister udsat for en blindsmagning af to hvidvine på Chardonnay - en billig og en dyr. Den billige er en Aspen Chardonnay fra South East Australia til 6 pund (cirka 50 kr.), og den dyre en Gerard Thomas Saint-Aubin 1. cru fra Bourgogne til 20 pund (cirka 175 kr.).
Dernæst bliver kursisterne bedt om at give vinene point og notere, hvilken en af dem der er henholdsvis dyr og billig.
Skolen har gennem tyve år indsamlet resultatet af disse blindsmagninger fra i alt 20.000 kursister. Og det samlede resultat viste, at hele 80% af dem foretrak den billige Chardonnay - og ligeledes angav, at dette måtte være den dyreste vin.
Aspen Chardonnay er ifølge London Wine Academy en rund og blød vin, og man har erfaring med, at det netop er denne blødhed, som kursisterne forbinder med kvalitet - i hvert fald ved kursets start. Efterhånden, som undervisningen skrider frem, og eleverne får større viden om vin, begynder de også at værdsætte de dyrere vine, der ofte er mere stringente, har syre og mange smagsnuancer.






14 postkort fra Sherry
Nu er vi ved vejs ende med serien af postkort fra Mariettes rejse til Sherry-distriktet og konkurrencen Copa Jerez. I de to sidste postkort besøger vi det store vinhus Bodegas Grupo Estévez. Hele postkortserien ligger nu på sin egen side, som man kan se ved at klikke her.



.......
Fra en balkon kunne man kigge ned over de 25.000 fade, der alle var blevet flyttet forsigtigt fra den gamle fadkælder.

Postkort nr. 13 fra Sherry:
25.000 fade blev flyttet ét ad gangen
En række af bodegaerne i Sherry-distriktet har fornemme kunstsamlinger, og flere af dem er åbne for offentligheden.
Hos Bodegas Tradición så vi - foruden Picassos køkkenfliser, som vi fortalte om i sidste uge - også et fornemt galleri med malerier af andre af Spaniens store kunstnere - heriblandt El Greco og Velázquez.
Også hos den næste bodega, Bodegas Grupo Estévez, var der kunst i lange baner. Modtagelsesrummet var fyldt med antikviteter, og når det gælder Picasso, så har bodegaen et galleri med omkring hundrede kunstværker.
Den har også en imponerende fadkælder, der blev opført i 2004. Den rummer 25.000 gamle fade, og bodegaens tekniske direktør, Eduardo Ojeda, fortalte os, at samtlige fade blev flyttet forsigtigt - ét ad gangen og med håndkraft - fra den gamle kælder over i den nye. Fadene er skrøbelige, og bodegaerne passer godt på dem.
Før fadene igen kunne tages i brug, blev de efterset og restaureret.



.......
Her ses nogle af de gamle plader til at trykke etiketter med. De var i brug indtil kort tid før, Estévez købte Valdespino i 1999.

Postkort nr. 14 fra Sherry:
En af Sherrys ældste bodegaer
Bodegas Grupo Estévez er et af de helt store sherry-huse med en årlig produktion på omkring 18 millioner flasker sherry og brandy.
I 1999 købte Estévez en af Sherrys ældste bodegaer, det familieejede Valdespino, der har rødder 700 år tilbage i tiden. Indtil salget foregik alt i denne gamle bodega yderst traditionelt. Vi fik blandt andet et kig ind i det trykkeri, som Valdespino-familien brugte til deres etiketter, stort set lige indtil Estévez købte bodegaen. Her var der gamle metal-trykblokke, sættekasser og skrivemaskiner fra omkring år 1900. Alt foregik via håndkraft.
Sherry-distriktet er et fantastisk område, og mange af bodegaerne - både de store kommercielle og de små familieejede - åbner med glæde dørene for besøgende. Det er en rigtig god idé at lade den næste ferie gå til Jerez og opleve på tætteste hold, hvordan den unikke vin bliver til.







Vinkit skal hindre vinmangel
En rapport fra det amerikanske analysefirma Morgan Stanley fik for nylig verdens vinentusiaster til at gyse.
Ifølge rapporten vil blandt andet kinesernes stigende appetit på vin i forbindelse med en stadig mindre vinproduktion resultere i en fremtid med mangel den dejlige drik.
Denne hårrejsende nyhed gav Grapes2Wine - et britisk firma, der har specialiseret sig i vinkit til private - en god idé. Af de kit, firmaet hidtil har solgt, har man kunnet fremstille en meget begrænset mængde vin - nok til mellem 12 og 30 flasker. Nu har firmaet lanceret et kæmpe-kit til hele 400 flasker vin. Så kan man ifølge firmaet stå en midlertidig mangel på vin igennem og undgå at betale de himmelråbende priser på vinene, som vil være en følge af mangelen.

Så let som at bage en kage
Prisen for kæmpe-kittet er 720 pund (cirka 6394 kr.), og det skulle være lige så let at fremstille de mange flasker som at bage en kage. Kittet omfatter alt - druesaft, gær, gæringspande osv. - og det skulle være muligt at fremstille vin på både Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Pinot Grigio og Chardonnay. Prisen pr. flaske bliver 1,80 pund (16 kr.).
Men før man drøner ud og køber det store vinkit, bør man nok lige tage en dyb indånding. Som vi skrev i uge 45, så mener OIV (Office International de la Vigne et du Vin), det internationale organ, som repræsenterer vinindustriens interesser, ikke, at vi har nogen grund til at frygte en vinmangel. Og en god flaske vin, som en professionel vinmager har kælet for, er jo bestemt at foretrække …




En af de utallige Hello Kitty butikker - her i lufthavnen i Madrid. Foto: Wikipedia / Javierme.

Japansk kat på champagne-etiket
I 1974 skabte det japanske firma Sanrio tegneseriefiguren Hello Kitty - en nuttet lille kat med en rød sløjfe. Første gang, katten dukkede op, var på en pung - der med det samme blev en salgssucces blandt teenagere - ikke bare i Japan, men også i USA.
Siden da har katten bredt sig på alt fra tøj og mobiltelefoner til cykler og biler, og forbrugerskaren har udvidet sig til også at omfatte voksne kvinder i alle aldre og fra alverdens lande.
Hvert år indbringer den lille kat Sanrio et beløb svarende til cirka 28 milliarder kr. Og nu kommer der med garanti endnu flere penge i kassen, idet verdens første Hello Kitty champagne har set dagens lys - og sikkert verdens første champagne med en tegneseriekat på etiketten.
Den er skabt i samarbejde med champagnehuset M.Hostomme, og den blev lanceret under stor festivitas ved den nyligt afholdte Hong Kong International Wine & Spirits Fair.
Der er ingen tvivl om, at champagnen bliver en sællert i hele Asien, men den vil sikkert også gå sin sejrsgang i mange andre lande.




.


Spanske bobler i kinesiske glas
De spanske vinproducenter kan ifølge The Drinks Business glæde sig over et markant stigende salg til kineserne. I år er der eksporteret spansk vin til Kina for et beløb svarende til 271 millioner kr. - en stigning på hele 43,8% i forhold til 2012. I mængde drejer det sig om en forøgelse på 40%.
Kineserne har for alvor fået øjnene op for, at der fremstilles dejlige vine andre steder end i Frankrig - og at de gode flasker ofte kan fås til lavere priser.
I Kina sælges der fx top-vine fra Spanien, Italien, Portugal og Australien for halvt så meget, som de fornemme vine fra Bordeaux.
Ikke mindst den spanske mousserende cava går sin sejrsgang i det asiatiske land, hvor det er favoritten, når der skal vin i glassene i Hong Kongs mange barer og natklubber.




Her ser man sensoren, hvorfra der går en ledning til vin-proben, som er stukket i en vinflaske fyldt med vand.

Nyt måleudstyr til vinkælderen
Det danske firma Sensorist har netop lanceret et smart måleudstyr til overvågning af vin, så man nemt kan tjekke, om vinen opbevares under de helt rigtige forhold.
I modsætning til de traditionelle termometre og hygrometre giver det nye måleudstyr mulighed for at se den fulde historik og få et overblik over de forhold, som ens vine befinder sig under her og nu - også selv om man ikke lige er i nærheden af vinkælderen, vinkøleskabet eller -reolen.
Systemet består af en gateway, der tilsluttes ens internetforbindelse, en trådløs sensor og en vin-probe - et ekstra termometer, der er monteret i en plasticprop.
Sensoren måler temperatur og fugtighed i rummet, mens vinproben - der sættes i en tom vinflaske fyldt med vand og tilsluttes sensoren - sladrer om temperaturen inde i vinflaskerne. Hvis temperaturen ændrer sig i rummet, vil det jo først påvirke indholdet i flaskerne efter et stykke tid.

En app fortæller om forholdene
Aflæsningen af forholdene i vinkælderen eller vinkøleskabet foregår enten via en app på ens mobiltelefon eller direkte på Sensorists hjemmeside.
Systemet er trådløst og med lang rækkevidde, og en pakke bestående af en gateway, to sensorer samt en vin-probe koster 1350 kr.
Hvis behovet melder sig, kan systemet suppleres med mere end 200 sensorer, som kan tilkøbes løbende.
Måske en julegaveidé til manden eller kvinden, der har alt - og holder af god vin.





...




En af de fornemme flasker The Macallan 62 Years Old Limited Edition.

150.000 kr. for en flaske whisky
I sidste uge betalte en dansker ifølge nyhedssiden Food-Drink den nette sum af 150.000 kr. for en flaske whisky. Men der var også tale om en ganske særlig flaske, hvor indholdet blev lagt på amerikanske fade af det skotske destilleri Macallan for 62 år siden.
I alt er der kun fremstillet 400 flasker af The Macallan 62 Years Old Limited Edition, og flaskerne, eller rettere krystalkaraflerne, er fremstillet af det fornemme franske glasfirma Lalique.

En kraftig kirsebærrød sag
Destilleriet Macallans historie strækker sig helt tilbage til 1824, hvor det blev grundlagt af kornlandmanden og skolelæreren Alexander Reid.
Hjertet i Macallan er det gamle 1700-tals gods Easter Elchies House i Speyside i det skotske højland. På godsets marker dyrker man stadig den byg, som bruges til fremstillingen af whiskyen. Godset blev opført af kaptajn John Grant, hvis slyngede initialer befinder sig på den oprindelige grundsten. Og det er disse initialer, der har givet inspiration til det slyngede mønster på karaflerne.
Kun en enkelt flaske af den fornemme whisky blev tildelt Skandinavien, og det blev altså en dansker, der ønsker at forblive anonym, som købte den.
Whiskyen er en kraftig sag med 53,1% i alkoholstyrke, og ifølge Macallans hjemmeside skulle den have en dyb kirsebærrød farve og en smag af blandt andet tørrede frugter, rosiner, sød ingefær, figner og cigarblade.






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * TwinWine har optaget importen af vin fra MW Jürgen von der Mark, Baden, Weingut Georg Müller Stiftung, Rheingau og Ciabot Berton, Piemonte, Italien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig specielt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Henning Kjergaard (f. 1961) er uddannet inden for logistik, indkøb og salg, har været fodboldspiller i første division og har i dag sit faste job som sælger af lystfiskegrej til hele verden hos Svendsens Sport i Roskilde. Og så har han siden 2003 drevet sit eget garage-vinimportfirma, Kjergaard Vin, sammen med sin hustru Lise.
    Henning Kjergaard har altid haft smag for god vin, men efter talrige ferierejser til Frankrig, hvor der blev smagt på masser af herlige vine - især fra det sydlige Rhône - blev interessen for alvor vakt, og vinfirmaet en realitet.
    De første vine, firmaet fik på hylderne, var fra Rhône-producenten Domaine Paul Autard, og herefter gik det stærkt med at udvide sortimentet med andre franske vine.
    Men det blev ikke ved det franske. I 2003 var Henning og Lise Kjergaard på rejse i Sydafrika, og det blev startskuddet til, at også håndplukkede sydafrikanske vine fik lov til at blande sig mellem de franske.
    I dag er vinsalget suppleret med afholdelse af vinsmagninger efter aftale for vinklubber og firmaer.
    Når Henning Kjergaard holder fri, bliver der tid til distanceløb, laksefiskeri og rejser til Sydfrankrig med familien.
    Adresse: Kjergaard Vinimport, Enghaven 55, 4000 Roskilde, tlf.: 40 94 53 91, e-mail: info@kjergaardvin.dk, www.kjergaardvin.dk.


Til_37/09





    Ugens vinøse billede
    Leif Bundgaard var med på Randers Vinlaughs tur til Portugal her i efteråret, hvor medlemmerne besøgte den danskejede vingård Quinta do Pego og dens hotel. Her har ejeren af vinfirmaet AMKA i Randers, Karsten Søndergaard, skabt et helt enestående sted.
    På Leif Bundgaards billede nyder et af vinklubbens medlemmer morgenstemningen og udsigten til Dourofloden, mens han tager sig en svømmetur i poolen.
    Billedet afspejler naturen og den ro, der gør hotellet og dets faciliteter helt unikke, skriver vores læser.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    249 Piemontes fantastiske landskab folder sig ud med de sneklædte Alper i baggrunden (foto © Trine Schou).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 24, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 140 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Carte Blanche, Camille Savès, Champagne Premier Cru, Frankrig, lav alkohol (12%)
229,95 kr., på tilbud året ud, Erik Sørensen Vin
Der er masser af bobler i denne champagne, uden at den dog ligefrem eksploderer munden. Den er faktisk en lækker champagne med noter af sommeræbler og med tilpas syre.

Hvidvin


Waterside, Graham Beck, Chardonnay, Robertson, Sydafrika, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., Strandgaarden
Unoaked - ikke-fadlagret - hvidvin, der fylder munden med friskhed, ren druesmag, tilpas syre og fint krydderi. Glimrende til alt godt fra havet og lettere retter. Også til en frokost, som apéritif eller som terrassevin. Kort sagt en meget anvendelig vin. Flasken har skruelåg.


Bain's Way, Wamakersvallei, Sauvignon Blanc, Wellington, Sydafrika, 2013, middel alkohol (13,5%)
75 kr., Premier Cru
Sydafrikanerne kan skam også lave god hvidvin på druen Sauvignon Blanc - ligesom newzealænderne. Denne vin har druens gode, kraftige duft og en smag med stikkelsbær, kiwi, græs og mineralske toner. Flasken har skruelåg.


Fox Creek, Verdelho, McLaren Vale, Australien, 2011, middel alkohol (13,8%)
80 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Den portugisiske drue Verdelho optræder her i en glimrende hvidvin fra Australien. Den har en bred og blød frugtsmag med noter af tropiske frugter. En aromatisk og meget lækker vin. Flasken har skruelåg.


Gebr. Ludwig, Thörnicher Riesling, Mosel, ,Feinherb, Mosel, Tyskland, 2012, lav alkohol (10,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
"Feinherb" er det tyske ord for en hvidvin, der er lidt sødere end "halbtrocken". Her er en af slagsen, og den er rigtig god. Den har en syre og nogle fine krydderier, der matcher sødmen så godt. Smagepanelet spyttede ikke.


Lorca Fantasia, Torrontés, La Rioja, Argentina, 2012, middel alkohol (13,5%)
85 kr., på tilbud i denne uge (uge 47): 50 kr., Malbeck
En rigtig god hvidvin og lidt af et kup til tilbudsprisen 50 kr. I duften er der noter af jasminblomster, står der på bagetiketten - javel, så ved vi, hvordan jasmin dufter. Smagen er frisk og lækker med noter af tropiske frugter og grape samt et lille bid, der er fint til mad. Og flasken har skruelåg.


Nietro, Macabeo, Calatayud, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Smile Marketing Group
En let hvidvin, der med sine krydrede toner er udpræget til mad og måske ligefrem fremragende til ost, fx blåskimmelost. Ud over krydderiet har vinen en lille honningsødme. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker. De 100 kr. er vinduespynt.


Didier Cornillon, Aligoté, Chatillon en Diois, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 66,67 kr., Vinmand
En let hvidvin, tør, men med en lille honningsødme. En behagelig vin uden noget større smagsspektrum. I Bourgogne bruges netop denne vin til apéritiffen Kir - én del solbærlikør (Creme de Cassis) til fem dele Alligoté.

Rødvin


Tutunjian, Carmenère, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
69 kr., VinDanmark Lagersalg
Delikat rødvin med en dejlig, ren frugtsmag og fin sødme. Dertil krydrede noter. En anvendelig vin til ikke alt for kraftige retter.


Fantini, Farnese, Sangiovese, Terre di Chieti IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 55 kr., Holte Vinlager
Let og elegant rødvin til en forbavsende lav pris (ved seks flasker). Det er en charmerende vin, der med sin lette smag og beherskede alkohol er nem at drikke. Flasken har skruelåg.


Corgo da Régua, Quinta do Judeu, Douro, Portugal, 2012, middel alkohol (14%)
70 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
En rigtig god rødvin med en god struktur - faktisk en lækker vin med blød frugt. Her sker der noget!


La Fiole, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
89,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 69,95 kr., Skjold Burne
En meget harmonisk og lækker rødvin med god frugt, en lille sødme og et tilpas bid af tanniner. Man fornemmer slet ikke det relativt høje alkoholindhold. Et kup til tilbudsprisen.


1884 Reservado, Bodegas Escorihuela, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., på tilbud året ud: 79 kr., Vinoble
En fyldig og "varm" rødvin med god frugt, noter af kaffe og vanille og diskrete fadtoner.


Milton Park, Barossa Vintage, Merlot, South Australia, Australien, 2009, høj alkohol (14,9%)
99,75 kr., pris ved 6 flasker: 79,75 kr., Skjold Burne
En livskraftig rødvin fuld af sol og varme og krydderi. En vin til flæskestegen og rødkålen og æblerne med gelé. Oplagt til julesulet. Flasken har skruelåg.


Guindalera, Calvente, Vino de Calidad de Granada, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Vinova
En meget lækker rødvin med en "varm" smag i fin balance. Den har god frugt, dejligt krydderi, en lille sødme og tilpas syre. Oplagt til julemaden.


Alexander Laible, Spätburgunder, Baden, Tyskland, 2012, lav alkohol (13%)
122 kr., Vinbutikken.dk
Let og meget lækker rødvin, læskende og tør, men dog med en lille sødme. Vinen har en god Pinot Noir-karakter. Nyd den gerne let afkølet. Flasken har skruelåg.


Poggio Capponi, Chianti Riserva, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 89 kr., A Vinstouw
Hvis nogle rødvine er at sammenligne med bryggerheste, så er denne vin en racehest. Den åbner sig i munden med druesødme og fint krydderi. Herlig italiener.


Terre d'Aigile, Domaine de la Janasse, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
149 kr., Jysk Vin
Stor og flot rødvin med fyldig frugt - en rigtig madvin. 15 procent, men uden spritkant.


Cignozza, Chianti, Italien, 2009, middel alkohol (13,5%)
149 kr., pris ved 6 flasker: 134 kr., Propperiet
Herlig rødvin med udpræget Sangiovese-smag - saftig, med god struktur, milde tanniner og en lang eftersmag. En fornøjelse.


Shotfire Quartage, Thorn-Clarke, Barossa, Australien, 2010, høj alkohol (14,5%)
179,75 kr., på tilbud indtil 31. december: 139,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin er fremstillet på en blanding af Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec og Merlot, og det er en rigtig god blanding. Vinen har en koncentreret frugtsmag med modne brombær i front og med en lang bred eftersmag. Det relativt høje alkoholindhold fornægter sig ikke, så det er en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før servering. Det er en perfekt rødvin til juleanden - eller til kraftigt vildtkød.


Hilltop, J.Lohr, Cabernet Sauvignon, Paso Robles, Californien, 2009, høj alkohol (14,9%)
189 kr., Irma
En stor og meget kraftig rødvin - en udpræget vin til et amerikansk måltid med bøffer så store som et bord. Og en vin, der kan følge efter det cocktailparty, som af og til indleder et amerikansk måltid. Men også en oplagt vin det danske julebord. 14,9%, men uden spritkant.


The Bernard Series, Bellingham Wines, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika, 2007, høj alkohol (14,5%)
189,75 kr., på tilbud året ud, Skjold Burne
En ekstremt lækker og flot rødvin med bred, blød frugt og en palet af krydderi. Den er kraftig, men samtidig elegant.


The Mariner, Dry Creek Vineyard, Dry Creek Valley, Meritage, Californien, 2008, høj alkohol (14,5%)
349 kr., på tilbud til 229 kr., Holte Vinlager
Denne meget flotte og komplekse rødvin er en Meritage-vin, dvs. en californisk vin fremstillet i Bordeaux-stil. Og den smager da også af Bordeaux, men alligevel med californiske toner. Der er kraft i den, fyldig frugt, kirsebær, chokolade, tørrede urter og bløde tanniner. Den er fem år gammel og kan drikkes nu. Men den kan også ligge endnu nogle år.


Faces, Lidio Carraro, Brasilien, 2012, lav alkohol (13%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Det er snart længe siden, vi har smagt en brasiliansk rødvin. Men det er bestemt et godt bekendtskab. Vinen er relativ let og med en dejlig saftig og let krydret smag. Den er skabt i anledning af VM i fodbold i 2014, som netop afholdes i Brasilien. Prisen er nok lige i overkanten.


Palmira, Bodegas Casto Pequeño, Tempranillo, Castilla y León, Spanien, 2009, høj alkohol (14,5%)
89 kr., 50 kr. ved 6 flasker, D’Wine
En udmærket rødvin, der dufter af søde brombær og har en frugtrig og let krydret smag. Alkoholen bider dog lidt til slut. De 50 kr. må siges at være den rigtige pris. Flasken har skruelåg.


Château St. Christophe, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig, 2008, middel alkohol (13,5%)
115,35 kr., Rema 1000
Fem år gammel og ret tør rødvin, udpræget Bordeaux, men ikke mere i sin ungdoms vår, snarere parat til at gå på pension.

Sød vin


Niepoort Late Bottled Vintage, Porto, Portugal, 2008, høj alkohol (20%)
169,75 kr., på tilbud til 31. december: 139,75 kr., Skjold Burne
Denne dejlige og fyldige portvin er som flydende mørke rosiner. Men den har også krydrede noter - blandt andet nelliker og tørret orangeskal. Den er sagen til julens mange småkager.


Andresen, Reserve Tawny Port, Portugal, høj alkohol (20%)
145 kr., Herning Vin Center
Denne portvin begynder med en cremet frugt, en karamelagtig sødme og noter af rosiner, figner og dadler. Men slutter også lidt tørt, krydret og med en lille spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.