Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 02. 2014



Nyheder i uge 2, 2014

Følg os på Facebook








Foto: Wikipedia / Olivier Aumage.

Hjælp til tørre Sauternes-vine
Appellationen Sauternes i Bordeaux-distriktet Graves er uløseligt forbundet med søde vine. Disse vine, der fremstilles på indskrumpede druer, som er angrebet af den ædle råddenskab (se VinAvisens ABC), er berømte verden over. Og ikke mindst den søde vin fra det legendariske vinslot Château d’Yquem går for høje priser på det internationale marked.
Der fremstilles dog også tørre hvidvine i Sauternes - de har blot et AOC Bordeaux Blanc på etiketten.
Nu foreslår en række vinproducenter i Sauternes ifølge Decanter, at den gældende vinlov skal ændres, så de tørre hvidvine kan få lov til at sætte det finere AOC Graves på etiketten, og det er et forslag, der har delt vandene hos appellationens vinproducenter.

Frygter for de søde vines fremtid
Efterspørgslen på de søde Sauternes-vine er ifølge den London-baserede internetvinhandel Liv-ex faldet markant, hvilket betyder, at rigtig mange af især de mindre kendte vinslotte i Sauternes vil tage imod en sådan lovændring med kyshånd. Som det er nu, har de svært ved at klare de økonomiske skær via salget af søde vine.
Modsat er der også de producenter, der frygter, at en sådan udvikling vil skade Sauternes berømmelse som en "sød" appellation. Hvis alt for mange vinproducenter tapper tør vin på flaskerne, kan de søde vine ende med at blive et lidt glemt niche-produkt, advarer de.


Vin forbedrer immunforsvaret
Forskere har tidligere bevist, at mennesker, der har et moderat forbrug af vin eller anden alkohol, generelt har et bedre helbred og en bedre hjerte-kar funktion end afholdsfolk.
En ny undersøgelse fra University of California Riverside og Oregon Health & Science University tyder på, at det gode helbred hos de moderat drikkende skyldes, at alkoholen styrker immunforsvaret.
Undersøgelsen omfattede tolv makakaber - disse aber har et immunsystem, der i høj grad minder om menneskets.
Aberne blev inddelt i to hold. Alle fik de både mad og vand, men det ene hold fik derudover sukkervand, mens det andet blev vænnet til at drikke alkohol. Aberne på alkohol-holdet havde fri adgang til alkohol-opløsningen og fik dermed selv lov til at bestemme, hvor megen alkohol de ville indtage. Og fuldstændig som med mennesker drak nogle af aberne umådeholdent meget, mens andre nøjedes med et moderat forbrug.

Bedre immunforsvar end afholds-aberne
Før forsøget begyndte, blev samtlige aber vaccineret mod kopper, og hos dem alle reagerede immunforsvaret ens.
Forskerne fulgte nu de to hold aber i fjorten måneder, og da halvdelen af tiden var gået, blev aberne igen vaccineret mod kopper.
Nu viste det sig, at immunsystemet hos de aber, der havde et alt for stort alkoholforbrug, ikke reagerede nær så kraftigt på denne vaccine, som på den første. De lidt for tørstige aber havde dermed forringet deres immunforsvar. Hos afholds-aberne var reaktionen den samme som første gang.
De moderat drikkende aber reagerede til gengæld markant kraftigere og havde dermed øget deres immunforsvar.
Man kan læse mere om undersøgelsen på Oregon Health & Science Universitys hjemmeside.





< USA National Media Research illustration af demokraternes (blå kugler) og republikanernes (røde kugler) favorit-drikke. Størrelsen på kuglerne afspejler antallet af amerikanere, der foretrækker netop den vin eller spiritus. De lyseblå- og røde kugler viser sofavælgernes valg. En større udgave af illustrationen kan ses ved at klikke her. Illustration: Jennifer Dube, National Media Research Planning and Placement LLC.


Demokrater drikker champagne
Fortæl mig, hvad du drikker - så skal jeg fortælle dig, hvilket politisk parti, du stemmer på.
Med de mange partier, vi har i Danmark, ville det nok blive svært at ramme plet. Men i USA kan det bedre lade sig gøre - især hvis man tager resultatet af en ny undersøgelse til hjælp.
Det er USA National Media Research, der har udført den meget omfattende undersøgelse, som belyser sammenhængen mellem amerikanernes politiske holdninger og deres alkoholvaner.
USA har som bekendt to store politiske partier, der deler vandene: det konservative Republican Party og det socialliberale Democratic Party.
Ifølge undersøgelsen, der omfatter 50 førende vin- og spiritusmærker på amerikansk jord, foretrækker inkarnerede republikanske vælgere typisk drikke med farve som rød- og hvidvin og whisky, mens de vælgere, der i årevis har stemt demokratisk, hælder til klare drikke som champagne og vodka. Dog er billedet selvfølgelig ikke entydigt.

Rom er "upolitisk"
Hos republikanerne hitter især vine fra de californiske vinhuse Kendall Jackson og Robert Mondavi samt den amerikanske whisky Jim Beam, mens demokraternes favoritter er Merlot fra Chateau Ste. Michelle i Wahington, Prosecco, Moët & Chandon og Tanqueray gin.
Når det gælder sofavælgerne, er favoritterne Jägermeister, Jack Daniels og Malibu hos dem, der - hvis de rejste sig fra sofaen - højst sandsynligt ville stemme republikansk. Hos de sofavælgere, der hælder mest til demokratisk side, kommer der for det meste aromatiserede vodkaer og pærebrændevin i glassene - altså også her klare drikke.
Rom er til gengæld "upolitisk", idet såvel den klare Bacardi som den gyldne Captain Morgan Spiced nydes i lige høj grad af både demokratiske og republikanske vælgere.








Hos Det Lille Vinhus i København nyder gæsterne vinen uden dampe fra e-cigaretter.

Forbud mod e-cigaretter
E-cigaretten er så småt ved at vinde terræn herhjemme, og i 2013 nåede man op på cirka 150.000 danske brugere af denne elektroniske cigaret.
Cigaretten indeholder en patron med en særlig væske, e-væske, og når der "ryges" fremkommer der en damp, der til forveksling ligner tobaksrøg, ligesom rygere får en fornemmelse af at ryge. E-cigaretten skulle således kunne hjælpe folk med at holde op med at ryge rigtige cigaretter.
Sundhedsstyrelsen har klassificeret e-væsken som et lægemiddel, og e-cigaretterne er ikke omfattet af rygeloven og må derfor ryges overalt både inden døre og udendørs.
Alligevel har flere skoler og institutioner valgt at forbyde e-cigaretterne, og nu følger flere restauranter og vinbarer trop. En af dem er Det Lille Vinhus i Palægade i København. I en udsendelse på TV-Lorry fortæller ejeren, Lars Kroman, at nogle af gæsterne har følt sig generet af dampene fra e-cigaretterne. Selv om de elektroniske cigaretter ikke lugter nær så meget som rigtige cigaretter, er det nok til at forstyrre oplevelsen af vinenes aroma. Indslaget kan ses ved at klikke her.

Hvad mener VinAvisens læsere?
Tidligere har Lars Kroman kun forbudt e-cigaretterne ved bordene i restaurant-delen, men har altså nu valgt at lade forbuddet gælde for hele etablissementet.
Kræftens Bekæmpelse ønsker da også, at e-cigaretterne bliver omfattet af rygeloven på lige fod med rigtige cigaretter. Herfra lyder det, at man ikke har nogen dokumentation for, at dampene er ufarlige at indånde.
Det kunne være interessant at høre, hvad VinAvisens læsere mener. Bør e-cigaretter omfattes af rygeloven? Er det i orden at forbyde dem i restauranter og vinbarer, eller bør de være tilladt overalt som en hjælp til at bekæmpe rigtig rygning? Kom meget gerne med kommentarer, egne oplevelser og holdninger på info@vinavisen.dk.


Castel Frères i fedtefadet
Vinfirmaet Castel Frères er ikke bare Frankrigs men også Europas største vinproducent. Det blev grundlagt i 1949 af ni søskende, og i dag ejer det 130 datterselskaber, 1400 hektar vinmarker og 21 vinslotte, hvoraf de 17 ligger i Bordeaux.
Castel Frères er også nègociant med vinforretningskæden Nicolas, der omfatter 475 forretninger i Frankrig og 55 uden for landets grænser. Og firmaet ekspanderer fortsat. I 2011 købte det således det store vinhus Patriarche i Bourgogne.
Men netop dette køb har nu givet Castel Frères problemer på halsen. Vinfirmaet undlod nemlig at underrette den franske konkurrencemyndighed, L'Autorité de la Concurrence, før der blev skrevet under på købskontrakten. Denne myndigheds opgave er blandt andet at vurdere, om en handel vil medføre overtrædelse af den franske konkurrencelov.

Et greb i lommen
Af diverse beviser fremgår det, at Castel Frères med vilje har undladt at indberette det forestående køb - simpelt hen for at få handelen til at gå hurtigere igennem.
Handelen har sidenhen fået det blå stempel af konkurrencemyndigheden - men den manglende indberetning kommer nu til at koste Castel Frères dyrt. Vinfirmaet er blevet pålagt en bøde på 4 millioner euro (cirka 30 mio. kr.).
Det er kun tredje gang, myndigheden uddeler en bøde for denne type forseelse, og de to andre gange var bøderne en tiendedel af den, Castel Frères har fået. Men myndigheden lagde vægt på, at der ikke var tale om en forglemmelse men en direkte overlagt handling.
For familien Castel er bøden dog et mindre greb i lommen. Familien skulle efter sigende eje aktiver for omkring 7 milliarder euro (cirka 52 mia. kr.).









De 10 største nyheder
i vinens verden i 2013
I det forgangne år har
VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2013, må det blive disse her:


1. Katastrofalt vejr
Stormvejr, tørke, haglbyger og andre vejrfænomener ramte vinproducenterne i et hidtil uset omfang. Her er et udpluk at de problemer, vejrliget skabte:
* I Sydafrika oplevede man i februar de værste sommer-brande i de sidste tredive år. Adskillige vinmarker i Paarl blev flammernes bytte.
* Den værste frost i 84 år reducerede druehøsten i Chile med 18% - også Argentina fik frosten at føle.
* Et stormvejr og efterfølgende kraftige regnbyger rev 2000 hektar vinstokke op med rode i det italienske Abruzzo.
* Kraftige haglbyger ødelagde den kommende druehøst i 300 hektar vinmarker i Champagne. Også flere andre vinområder i Frankrig blev ramt af uvejr, og den franske indenrigsminister erklærede store områder af departementerne Hautes-Pyrénées og Haute-Garonne for naturkatastrofe-område.

2. Flere slotte i kinesisk eje
Til dato ejes omkring halvtreds ud af Bordeauxs cirka 8000 vinslotte af kinesere eller kinesiske firmaer. Nogle ejendomsmæglere i det franske vindistrikt er overbeviste om, at antallet vil stige til omkring 200 slotte i løbet af de næste fem år.

3. Svindelen greb om sig
Året så en markant stigning i forfalskninger af fornemme vine. Den mest omfattende sag, som kom for retten i december, var den om Rudy Kurniawan, der efter sigende havde en hel svindel-fabrik i sit hjem i Los Angeles.
Også to italienere blev anholdt for at have solgt 400 forfalskede flasker Domaine de la Romanée-Conti til en værdi af 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.).

4. Bordeaux-priser raslede ned
Priserne på vinene fra de fem 1. cru-slotte i Bordeaux faldt til et uhørt lavt niveau - i forhold til normalpriserne. Sådan forholdt det sig ifølge den London-baserede internetvinhandel Liv-Ex, der har sin egen vinbørs, som holder øje med priserne på fine vine på det internationale marked. Prisfaldet gjaldt flere forskellige årgange.

5. Stor sejr til Danmark
For første gang løb Danmark med pokalen ved den prestigefyldte konkurrence Copa Jerez, som hvert år afholdes i Sherry-distriktet. Vinderne var Jonathan og Alexander Kjølhede Berntsen, der er henholdsvis kok og sommelier og sammen ejer restaurant Clou i København.
Fortsættes nedenfor ...




.


6. Flere franske øko-vine
Mere end 65.000 hektar franske vinmarker dyrkes i dag økologisk. Det svarer til 8,2% af Frankrigs samlede vinmarksareal, og arealet er tre gange så stort som for fem år siden. Vin er dermed den landbrugssektor i Frankrig, hvor økologisk dyrkning har haft den hurtigste vækst. Sidste år nåede den franske produktion af øko-vin for første gang op på 1,4 mio. hl.

7. Fremgang for bib og dåser
Alternativer til den gode gamle vinflaske griber om sig og bliver vel modtaget af forbrugerne. Salget af bag-in-box vine er steget betydeligt på verdensplan sidste år og forventes at stige yderligere indtil 2017. Salget af dåsevin er steget med hele 19% siden 2007, og man regner med en vækst på endnu 11% i de kommende tre år.

8. Vin og helbred
Canadiske kemikere fandt 23 hidtil ukendte stilbenoider, helsebringende molekyler, i rødvin. Molekylerne er i familie med rødvins-stoffet resveratrol, der også har en godgørende virkning på helbredet. Også mange andre forskningsresultater omkring vin og anden alkohol så dagens lys. Her er et udpluk:
* Rødvin giver stærkere sædceller og dermed øget chance for befrugtning.
* Mens sodavand øger risikoen for nyresten har folk, der drikker rød- og hvidvin, 33% lavere risiko for at få nyresten.
* Resveratrol kan gøre hudkræft-celler mere modtagelige over for strålebehandling.
* Et moderat forbrug af rødvin kan nedsætte risikoen for at få en depression betydeligt.

9. Digital teknologi vinder frem
En global undersøgelse om nye tendenser inden for detailhandelen viste, at digital teknologi og internettet spiller en stadig større rolle for handelen med vin. Et eksempel er Max le Sommelier - en venligt smilende interaktiv vinterminal, som hjælper kunderne med at vælge den rigtige vin i de to franske supermarkedskæder Carrefour og LeClerc.

10. Vinkældre på slankekur
Den verdensomspændende økonomiske krise har i flere lande efterladt slunkne statskasser. Og det har fået nogle af landenes ledere til at sælge ud af de ofte store vinkældre, regeringerne ejer. Det gælder blandt andet den britiske og irske regering - og ikke mindst den franske, hvor præsident Hollande i det forløbne år har sendt 1600 fornemme vine på auktion.





Vinliste fra 1909
I december sidste år fik det britiske vinmagasin The Drinks Business tilsendt en meget gammel vinliste fra en læser. Den stammede fra krydstogtskibet RMS Oruba og blev givet til gæsterne om bord, den dag skibet sejlede af sted fra Storbritannien med destination mod de vestindiske øer. Det var d. 21. november 1909, og vinlisten afslører, hvilke vine, der var i vælten dengang - og hvor anderledes priserne var sammenlignet med i dag.
Champagnerne er de dyreste vine på den gamle vinliste. Moët et Chandon er fx prissat til 12 shillings flasken - dobbelt så meget som en flaske af de to 1. cru Bordeaux-slotte Château Margaux og Château Latour. I dag er det i de fleste restauranter lige omvendt.

Boblevin fra Mosel og spansk Sauternes
På den gamle vinliste er der også "Sparkling Moselle" - altså sekt fra Mosel-dalen - der koster lige så meget som en flaske Margaux.
Denne tyske mousserende vin var da også yderst populær i gamle dage - så populær, at der i 1914 blev skrevet en hyldestsang til dens ære. Den kan høres ved at klikke her.
Endnu et gammelt vinkort er kommet The Drinks Business i hænde. Dette kort er fra 1966 og fundet under gulvet i en britisk restaurant.
Fra kortet har gæsterne blandt andet kunnet bestille en "Spansk Sauternes" - sådan var det, før EU indførte beskyttelse af geografiske vinnavne …
Hvis nogle af VinAvisens læsere ligger inde med gamle vinkort med mystiske vinnavne, vanvittigt lave priser på i dag kostbare flasker eller lignende sjove detaljer, vil vi være glade for at få tilsendt et billede af kortet til info@vinavisen.dk.

...


Cocktails modnet i lædersæk
- Vi kan anbefale en af husets gode fadmodnede cocktails. Sådan lyder det hos et stigende antal barer i USA og London.
Det var bartender Jeffery Morgenthaler fra baren Clyde Common i Oregon, der begyndte trenden, og siden da har den bredt sig som ringe i vandet. Og der bruges ikke kun fade af eg - hos baren Artesian i London modner man cocktails i en 40 liter stor sæk af gedeskind. Ideen fik indehaverne, Alex Kratena og Simone Caporale, fra oldtidens romere og grækere, der opbevarede vin i netop sådanne sække. Indvendig er læderet gnedet med harpiks fra fyrretræer og enebær.
Sækken, der har kostet baren 500 euro (cirka 3700 kr.), anvendes blandt andet til modning af cocktailen Unfinished Business, som består af Martini Rosso, Woodford Reserve og forskellige bittere.

Solera-system til cocktails
Modningen i skindskækken skulle give indholdet en ganske særlig attraktiv aroma, som udvikler sig, jo længere cocktailen får lov til at opholde sig i sækken.
I baren Bon Vivant i Edinburgh eksperimenterer man også på livet løs. Her har man for nylig installeret verdens efter sigende første solera-system til cocktails.
Inspirationen kommer fra Sherry-distriktets berømte solera-system - det kan man læse mere om ved at klikke her. Barens system består af seks ganske små fade, der er arrangeret i rækker oven på hinanden med tre fade øverst, to nedenunder og et fad nederst, og det er ikke større, end at man har kunnet montere det på en væg ved bardisken.
De tre øverste fade indeholder henholdsvis Campari, Vermouth og gin, hvoraf en del efterhånden tappes ned i fadene nedenunder, hvorefter samtlige modnede ingredienser til sidst forenes i det nederste fad. Og det er fra dette fad, den færdige cocktail, Negroni, tappes. Processen kan tage flere uger, og de øverste fade fyldes undervejs op med ny spiritus.




Charles Gordon i destilleriet hos William Grant & Sons.

Charles Gordon er død
En af whisky-verdenens grand old men, Charles Gordon, er død 86 år gammel.
Han stod til sin død i spidsen for sit familiefirma, destilleriet William Grant & Sons, som hans oldefar, William Grant, havde grundlagt i 1887. Det hele startede med destilleriet Glenfiddich i Speyside, og fem år senere kom endnu et destilleri til med navnet Balvenie.
William Grant & Sons’s blendede whiskyer begyndte for alvor at indtage det internationale marked i årene før første verdenskrig. Men den helt store anerkendelse og udbredelse vandt destilleriets whiskyer under Charles Gordon, der overtog direktørstolen i 1953. I dag er William Grant & Sons den tredje største producent af skotsk whisky og medejer af flere berømte whiskymærker.
Charles Gordon tog aktivt del i alt, hvad der foregik i firmaet. Det fortælles blandt andet, hvordan han under opførelsen af et nyt destilleri i Ayrshire boede i en skurvogn tæt ved byggepladsen. Hver dag kørte han rundt på pladsen på sin cykel for at se, hvordan arbejdet skred frem og for at opmuntre arbejderne - blandt andet ved at love dem whisky ad libitum, hvis de blev færdige til tiden.
Det var også Charles Gordon, der fandt på at tappe destilleriets whiskyer på den i dag så kendte trekantede flaske.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Der er ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.







    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til amerikaneren Randall Grahm. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


,

    Randall Grahm (f. 1953) er en af Californiens mest eksperimenterende vinproducenter.
    Som ung fik han et job som fejedreng i vinforretningen Wine Merchant i Beverly Hills. Den flinke ejer lod ham ofte smage på vinene - heriblandt store franske vine, og det var disse smagsprøver, der ifølge Randall Grahms egne ord forvandlede ham til en "uhelbredelig vinfanatiker".
    I 1979 afsluttede han en eksamen inden for plantevidenskab på University of California Davis.
    Med økonomisk hjælp hjemmefra købte han Bonny Doon Vineyard i Santa Cruz Mountains i Californien, og med sin eksamen og store vinglæde i bagagen kastede han sig ud i arbejdet som vinproducent.
    Han var opsat på at bevise, at det californiske klima var velegnet til at fremstille store Rhône-vine, og han plantede derfor Syrah, Roussanne, Viognier og mange andre Rhône-druer - under stor skepsis fra sine californiske kolleger.
    I 1986 frigav han første årgang af rødvinen Le Cigare Volant (den flyvende cigar), og de amerikanske forbrugere blev dermed for første gang præsenteret for en californisk rødvin i ren Châteauneuf-du-Pape-stil.
    Sidenhen har Randall Grahm eksperimenteret med rødvine udelukkende på italienske druer som Nebbiolo og Barbera - samt med vine på en lang række nærmest ukendte druer.
    Siden 2004 har hans vinmarker været dyrket efter de biodynamiske principper.
    Ud over at være vinproducent er Randall Grahm i dag en efterspurgt foredragsholder.I 2009 udgav han ydermere den prisbelønnede bog "Been Doon So Long: A Randall Grahm Vinthology".
    I 2010 blev han optaget i Culinary Institute of Americas Vintner’s Hall of Fame.
    Randall Grahm er også lidt af en spilopmager. Fx har han bedt besøgende i en vinmark om at hviske, fordi planterne er meget følsomme over for støj.
    Det var også ham, der - som en stor fortaler for skruelåg - afholdt "korkproppens begravelse", hvor en dukke af propper blev lagt i en kiste, og hvor Randall Grahm havde fået den kendte britiske vinskribent Jancis Robinson til at sige et par ord til de mange fremmødte.
    Adresse: Bonny Doon Vineyard, Mission Street, Santa Cruz, California, tlf.: 001 831 425 3625, orders@bonnydoonvineyard.com, www.bonnydoonvineyard.com.



    Ugens vinøse billede
    Tom Soelberg har været en tur i Bordeaux og fik lov til at besøge kælderen hos Château Mouton Rothschild. Her var kældermesteren i færd med at stikke vinen om fra fad til fad:
    - Det var spændende at se, hvordan han brugte et tændt stearinlys til at gennemlyse et vinglas for at finde ud af, hvornår bundfaldet begyndte at komme. Herefter videre til næste fad.
    - Det var en helt fantastisk oplevelse at være på slottet og smage den færdige vin. Det fik vi også lov til.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.






Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    256 I det franske Normandiet fejres høsten af æbler, der skal bruges til cidre og calvados (træsnit, 1873).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 23 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 106 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Domaine Félix, Félix & Fils, Chardonnay, Côtes d'Auxerre, Bourgogne, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
119 kr., på tilbud: 95,20 kr., Franske Vinhus
En meget lækker hvidvin med flere dyder - cremet, frisk, bred og blød, let krydret og med en interessant, aromatisk eftersmag.

Rødvin


Casas del Bosque, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En rigtig god Pinot-rødvin til en forbavsende lav pris. Den er fint krydret, smager godt af Pinot Noir, har tilpas syre og en lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Florilège, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
65 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., Vin-T-Vin
En dejlig, fyldig og afrundet rødvin på druerne Grenache, Syrah og Carignan. Den har bred frugt og gode tanniner, der gør den fint egnet til lidt kraftige kødretter. Prisen ved seks flasker er meget attraktiv.


Le 5 Montpeyroux, Le Mas de Bertrand, Domaine de Malavieille, Côteaux du Languedoc, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
70 kr., pris ved 6 flasker: 63 kr., Vin-T-Vin
En meget vellavet og lækker rødvin. Der er lidt rødt velhængt oksekød over duften, mens smagen er saftig og blød og med fine krydrede noter. Vinen er certificeret af den biodynamiske forening Demeter.


Château de la Negly, Côteaux du Languedoc, Frankrig, 2010, høj alkohol (14,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En herlig rødvin med duft af sveskeblomme og med en god frugtsmag med noter af lakrids. Smagen slutter med en vis sødme. Det er en kraftig vin, der kræver lige så kraftig kost på bordet.


Big Oak Red, Bellingham, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
79,75 kr., på tilbud i januar: 69,75, pris ved 6 flasker: 59,75 kr., Skjold Burne
En veldrejet rødvin med en dejlig frugtagtig smag, som holder ved længe i munden. I smagen er der mørke bær og et strejf af chokolade. Prisen ved de seks flasker er yderst attraktiv. Flasken har skruelåg.


Cline, Zinfandel, Lodi, Californien, 2012, middel alkohol (14%)
99 kr., på tilbud til 79 kr., Vinoble
Interessant rødvin med god frugt og et spændende krydderi med noter af eukalyptus og fyrrenåle. Udpræget en madvin.


Cuvée Romanaise, Domaine Fond Croze, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Flot rødvin på druerne Grenache (90%) og Syrah. Den har god saft og en ret markant krydring. Glimrende til et godt stykke kød.


Heathcote, Brown Brothers, Shiraz, Milawa, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
119 kr., på tilbud til 99 kr., Vinoble
Flot rødvin med god frugt og krydrede noter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Primera Generación, F. Olimpia, Garnacha, Navarra, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
129 kr., pris ved 6 flasker: 95 kr., Propperiet
En super-rødvin, der kommer én i møde med sin fint krydrede duft og sin lækre smag - blød, tilpas kraftig, krydret, med god syre og fint integrerede fadtoner.


Viña Dauro, Bodegas Señorio de Nevada, Vino de la Tierra Laderas del Genil, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
129 kr., peris ved 6 flasker: 89 kr., D’Wine
Flot rødvin der hænger godt sammen. Den har bred frugt og fint krydderi - timian. God, lang eftersmag. Udpræget madvin fx til et godt stykke kød.


Delas, Ventoux, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
80 kr., H.J.Hansen Vin
En rødvin, der dufter af modne mørke kirsebær og smager af mørk chokolade og chili. Det er en kraftig sag, der kræver en godt krydret oksebøf.


Casillero del Diablo, Reserva, Concha y Toro, Valle de Rapel, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 2): 49,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly
En pæn og udmærket rødvin fra Sydamerikas største vinhus. Den er en ret let, blød og nemt drikkelig hverdags-vin til en god tilbudspris, der er halvdelen af den normale pris.


Les Jalets, Paul Jaboulet Aîné, Crozes Hermitage, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
195 kr., på tilbud i januar: 125 kr., Vinoble
Rødvin fra et velrenomeret distrikt og et berømt vinhus - og en vin, der ikke levede helt op til smagepanelets forventninger, prisen taget i betragtning.


Operetta, Tenuta Montecello, Rosso delle Venezie, Italien, 2010, lav alkohol (13%)
90 kr., pris ved 6 flasker: 81 kr., YouAndWine
Venlig og saftig rødvin med en lille sødme men uden et vingefang, der lever op til priserne. Flasken har skruelåg.

Sød vin


Ruby Dum, Niepoort, Ruby Portvin, Portugal, høj alkohol (20%)
119,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 99,75 kr., Skjold Burne
Ruby er det nederste trin på portvinene kvalitetsskala, men denne ruby er rigtig god til prisen lige under 100 kr. Den smager rigtig godt.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.