Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04. 2014



Nyheder i uge 4, 2014

Følg os på Facebook








Det er hårdt arbejde at høste de frosne druer til Eiswein - men et arbejde, som de tyske producenter sukker efter i øjeblikket. Foto: Deutsches Weininstitut.

Vejret er alt for mildt
Det kan godt være, at vi herhjemme nyder den milde vinter, men det gør de tyske producenter af Eiswein bestemt ikke.
Den fornemme, søde vin fremstilles på druer, der høstes, når temperaturerne når ned på minus 8 grader.
Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
I november sidste år kom der ifølge Deutsches Weininstitut lige præcis kulde nok til, at nogle få vinproducenter kunne fremstille en lille mængde af den søde specialitet. Men siden da har vejret været mildt og endog helt op til 15 grader med det resultat, at der stort set ikke bliver nogen Eiswein årgang 2013.

Frygter forårs-frost
Også i Østrig klager producenter af den søde vin over det lune vejr. Her udgør Eiswein ikke mere end cirka 3% af landets totale vinproduktion. Til gengæld er den søde vin, der især fremstilles i Burgenland, utroligt eftertragtet, og den sælges for skyhøje priser.
En mistet årgang af Eiswein er ikke det eneste, der bekymrer de tyske og østrigske producenter. Det lune vejr vil måske få vinstokkene til at blomstre tidligt - hvilket vil være lidt at en katastrofe, hvis en noget forsinket frost så pludselig banker på døren.

Masser af canadisk icewine
Mens de tyske og østrigske Eiswein-producenter sukker over vejret, jubler deres canadiske kolleger.
Også i Canada laver man isvin - eller icewine, som man kalder det. Reglerne er de samme som i Tyskland og Østrig - altså høst af naturligt frosne druer ved minus 8 grader. Og fremgangsmåden, når man laver icewine, er også den samme.
Store dele af Nordamerika er indsvøbt i en dyne af hård frost, og i Niagara i Ontario - det store område for icewine - har producenterne kunnet høste 6814 tons frosne druer, hvilket er den største mængde nogensinde i Niagaras vinøse historie. Druerne er blevet forvandlet til hele 2,5 millioner flasker sød vin.


Redningsplan for Beaujolais
I løbet af de sidste ti år er vinmarksarealet i Beaujolais skrumpet med hele 38%, hvilket der er flere årsager til.
Aldersgennemsnittet blandt regionens vinproducenter er 55 år, og der er hvert år en hel del producenter, der gerne vil trække sig tilbage på grund af alder, men som ikke kan få solgt deres vingårde. Ofte ender det med, at de river deres vinstokke op med rode i håb om, at den ryddede jord lokker købere til.
Der er også rigtig mange producenter, der har måttet dreje nøglen om på grund af dårlige økonomiske tider, og som ligeledes ikke har kunnet sælge deres ejendomme.
Det har resulteret i, at byspredning fra den store by Lyon efterhånden har gjort et større indhug i Beaujolais’s vinmarksareal.
Nu vil to af regionens store négocianter, Boisset Family Wines og Les Vins Georges Duboeuf, samt kooperativet Le Cellier de Saint Etienne stoppe denne udvikling og sikre fremtiden for regionens vinproduktion.
Sammen har de grundlagt et investeringsfirma, BCD Développement, der fremover vil opkøbe vinmarker i Beaujolais - især fra aldrende producenter, der gerne vil trække sig tilbage, men som ikke har kunnet finde en køber.
Le Cellier de Saint Etienne vil så ligge inde med lejekontrakter på den opkøbte jord. Lejen vil blive minimal, og lejerne vil få en garanti for, at Boisset og Duboeuf vil aftage deres druer i de næste fem år.
Håbet er, at de gunstige vilkår vil få unge vinproducenter blandt kooperativets 240 medlemmer til at leje vinmarkerne.









En klase Cabernet Franc-druer. Denne drue giver lyse, klare og elegante rødvine. Foto: Wikipedia / Agne27.

Cabernet Franc, fremtidens store drue
I dag er Cabernet Sauvignon verdens mest udbredte drue, og sidste år forvandledes verdens mange Cabernet-druer til cirka 2,1 milliarder flasker rødvin.
For ti år siden tilhørte førstepladsen hvidvinsdruen Airén. Og billedet for, hvilke druer, der er i vælten, vil løbende ændre sig afhængig af blandt andet klimaændringerne og forbrugernes skiftende smag.
Under en workshop i London for nylig hævdede den australske vinmagerkonsulent Brian Croser og en af de førende britiske vinskribenter og Master of Wines, Tim Atkin, at det næste store hit hos forbrugere og vinproducenter bliver Cabernet Franc.
Croser er overbevist om, at det vil gå denne rødvinsdrue, som det er gået for Pinot Noir-druen.
I 1980erne gik mange vinglade forbrugere en stor bue uden om vine på Pinot Noir - i dag hitter disse vine i alverdens lande, og arealet med druen er ekspanderet markant.

Flest flasker fra Frankrig
Ifølge Croser og Atkin er årsagen, at forbrugerne i stigende grad ønsker elegante og raffinerede vine, hvilket Pinot Noir netop kan byde på. Og det samme kan Cabernet Franc, mener de to specialister. Til gengæld har forbrugerne bevæget sig stadig længere væk fra de mere muskuløse og rustikke vine.
I øjeblikket ligger druen på en syttendeplads over verdens mest plantede druer, men arealet, hvor den er plantet, er vokset en del i de senere år. Sidste år blev der fremstillet 396 millioner flasker vin indeholdende Cabernet Franc. 66% af flaskerne kom fra Frankrig, hvor druen typisk anvendes i de røde Bordeaux-vine sammen med blandt andet Cabernet Sauvignon og Merlot.
Den næststørste producent af Cabernet Franc er Italien med 13% af den totale produktion.

Lige så vigtig som Malbec
Cabernet Franc har kun vundet ganske lidt udbredelse i de oversøiske vinlande, men det vil ifølge Croser og Aitkin ændre sig i de kommende år.
Ikke mindst i Argentina ser de en stor fremtid for druen, som de enstemmigt mener, vil blive lige så vigtig for argentinsk rødvin, som Malbec-druen er det i dag.
I såvel Chile som Argentina vil druen hovedsageligt blive anvendt til enkeltdrue-vine og ikke som blandingsdrue.
Som Croser udtrykte det til The Drinks Business, vil "nyplantninger med Cabernet Franc ligefrem eksplodere i Argentina og Chile".


Svigtende salg af champagne
Selv om salget af champagne steg op mod jul og nytår, kunne det ikke opveje et ikke helt så godt salg i resten af 2013.
På verdensplan blev i der ifølge CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) solgt 304 millioner flasker champagne sidste år, hvilket var 1,5% færre end i 2012. I værdi lød salget på 4,3 milliarder euro (cirka 32 mia. kr.); det var et fald på 2%.
Det er ikke mindst i de europæiske lande, salget har været dalende. Endog i champagnens hjemland, Frankrig, har der været et fald i 2013 på 2,3% til 167 mio. flasker.
Dog er der et lyspunkt: Uden for EU’s grænser er salget af de berømte bobler steget med 3,2% til 63 mio. flasker.








Alexander den Store på sin hest Bukephalos. Foto: Wikipedia / Ruthven.

Myrdet med forgiftet vin
Alexander d. 3. - bedre kendt som Alexander den Store - var Grækenlands store hersker. Han døde i 323 f.Kr. kun 32 år gammel, men nåede i sin korte levetid at erobre blandt andet Persien og Egypten og være gift hele fire gange.
Hans død er forblevet en gåde. Teorierne er dog talrige og byder på alt fra malaria og bugspytkirtelbetændelse til overanstrengelse efter en vild fest. Forgiftning har også været nævnt; dog har der være tvivl om giftmidlet, selv om nogle forskere mener, at det kunne være arsenik eller stryknin.
Nu hævder den newzealandske toksikolog (giftforsker) Leo J. Schep fra National Poisons Centre ved Otago University, at midlet var forgiftet vin, og at man gjorde alt for at skjule, at der var tale om overlagt mord. Og det er en velfunderet påstand - Schep har nemlig brugt de sidste ti år til at forske i sagen.

Kunne hverken gå eller tale
Giften skulle stamme fra stauden hvid nyserod (Veratrum album), der kan gæres til en giftig alkoholisk drik. Grækerne kendte allerede til denne drik, der i små doser blev anvendt som brækmiddel.
Drikken er bitter, men det mener Schep, at gerningsmanden - eller mændene - har skjult ved at iblande den sød vin.
Man ved fra en samtidig dagbog, at Alexander den Store var syg i tolv dage, før han døde, og at han i denne periode hverken kunne tale eller gå - hvilket også peger på forgiftning med hvid nyserod.
Havde man brugt arsenik eller stryknin, ville døden være indtrådt alt for hurtigt og dramatisk og dermed have afsløret, at der var tale om mord, mener Schep.
Alexander den Store havde netop nedkæmpet et forsøg på mytteri blandt sine soldater, så fjender havde han i hvert fald. Og lige før han blev syg, afholdt han en stor banket, hvor der jo har været rig lejlighed til at servere den forgiftede vin for ham.


Sponsorer søges for 2014
CBS Wine, der er vinklubben for de 19.000 studerende på Copenhagen Business School, søger lige nu en sponsor - eller flere sponsorer - der kan hjælpe vinklubben med at vinde medaljer i en række internationale vinsmagningskonkurrencer.
Gennem VinAvisen er det i de sidste to år lykkedes CBS Wine at finde en sponsor til klubbens vinsmagningshold, der i år blandt andet skal til Lausanne i Schweiz, Bordeaux og Champagne. Her skal der dystes for at vinde medaljer hjem til Danmark i flere blindsmagningskonkurrencer for studerende ved verdens førende universiteter.
Sponsoratet skal dække transport til konkurrencerne til London til semifinalen i Left Bank Bordeaux Cup og forhåbentlig også finalen i Bordeaux, samt Sciences Po International Tasting, som foregår i Champagne, og Millésime - Wine Tasting Contest i Lausanne i Schweiz.

Alle konkurrencerne skal vindes i år
- Vi skal til hele tre konkurrencer i 2014, og som studerende er det noget af en udgift med de flybilletter, vi skal bruge for at komme frem til konkurrencerne, siger Peter Buch Hansen, formand for og grundlægger af CBS Wine.
Vinklubben har opnået podiepladser ved alle de konkurrencer, de har stillet op i siden deres første tredjeplads i Left Bank Bordeaux Cup 2012. Siden er det også blevet til en andenplads i 2013-udgaven af Sciences Po International Tasting.
- Vi har dog tænkt os at vinde alle tre konkurrencer i år, forsikrer Thor Jensen Mårup, der er officiel træner for dette års CBS Wine hold, og som var med til at sikre vinklubben de fornemme placeringer i de sidste to år.
For mere information om sponsoratet og konkurrencerne, som CBS Wine skal deltage i, skriv til formand, Peter Buch Hansen, på peter@cbswine.dk.






Fin den ene uge, død den næste
En række svampesygdomme truer vinstokkene - især i kølige og fugtige områder. En af de mest alvorlige og udbredte er Esca, som vi fortalte om i uge 51. Den angriber vinstokkens stamme og får den til at rådne, hvilket til sidst resulterer i, at vinstokken dør. Og selv om sygdommen blev beskrevet første gang for cirka 2000 år siden, er det alligevel ikke lykkedes at finde en kur mod den.
Den australske forsker og vinkonsulent Richard Smart har kaldt Esca for en langt større trussel for vinens verden end vinlusen Phylloxera, der i 1860erne nær var ved at udrydde Europas vinmarker.
I Bourgogne er Esca et stigende problem, og for nylig blev sagen ifølge The Drinks Business diskuteret af en række førende Bourgogne-producenter på et seminar om vindyrkning.
Som det fremgik under seminaret, er det ikke så let at opdage Esca, da sygdommen angriber det indre af vinstokkens ved og derefter arbejder sig udad. Der er ikke nogle umiddelbare symptomer - dog kan en inficeret plante med tiden levere stadig færre druer.
De manglende symptomer gør, at vinstokkens død indtræffer pludseligt og uventet - også selv om sygdommen kan være flere år undervejs. Den ene uge ser vinstokken fin ud, og den følgende uge er den død, som det lød på seminaret.

Angriber især Sauvignon Blanc
Det fremgik også på seminaret, at Esca angriber et stigende antal af Bourgognes unge vinstokke på mellem 15 og 25 år.
Hvor udbredt sygdommen er i en vinmark afhænger i høj grad også af druesorten. Mens Pinot Noir let bliver angrebet, kan Chardonnay bedre holde stand.
Værst går det ud over Sauvignon Blanc - der dog ikke dyrkes i Bourgogne. I Sancerre, hvor den er hovedruen i appellationens hvidvine, mister en del af vinproducenter op til 10% af deres vinstokke til Esca hvert eneste år.
Årsagerne til sygdommen kom også op at vende på seminaret. Man ved faktisk ikke med sikkerhed, hvordan Esca opstår, men den mest udbredte teori går ud på, at det sker under podningen på planteskolerne. Herfra kan infektionen så være adskillige år om at gøre kål på vinstokken.
Elektriske beskæringssakse kan også have en del af skylden. Snitfladerne bliver ofte større og mere åbne - og dermed mere udsatte for et Esca-angreb. Fine svampesporer sætter sig let fast i de små revner på snitfladerne - især når det regner. Og netop i 2012, hvor foråret nærmest regnede væk i Bourgogne, bredte Esca sig som ringe i vandet.




Sydafrikas vinmarker leverede et rekordstort antal druer i 2013. Billedet er fra en vinmark tilhørende producenten Glenwood i Franschhoek.

Kæmpe mulighed for Sydafrika
I 2013 steg eksporten af vin fra Sydafrika med gigantiske 26%. Storbritannien aftog det meste af vinen, nemlig 111 millioner liter, hvilket var 21% mere end i 2012. Eksporten til Tyskland, der er det næststørste marked, steg med 24% til 96,5 mio. liter. Også i en række andre aftagerlande var der tale om en markant stigning.
Årsagen er ikke, at omverdenen lige med ét har fået øjnene op for sydafrikansk vin - interessen for de sydafrikanske flasker har ifølge vinproducentforeningen WOSA (Wines of South Africa) været støt stigende gennem nogle år. Den store fremgang i eksporten hænger frem for alt sammen med, at de europæiske vinlande har haft nogle meget små høstårgange i de seneste år. Og netop i 2013 havde de sydafrikanske vinproducenter en kolossal stor druehøst og har derfor kunnet udfylde de mange "huller" på hylderne i alverdens vinforretninger.
Denne situation har ikke kun en virkning her og nu for den sydafrikanske vinindustri. Med det øgede antal flasker på markedet vil endnu flere forbrugere stifte bekendtskab med landets vine.








Billedet stammer fra Leonid Shutovs anden restaurant, Bob Bob Ricard, der også ligger i London. Indretningen i den nye restaurant bliver sikkert lige så overdådig. Foto: Paul Winch-Furness.

Vinkælder med 60.000 flasker
Der åbner konstant nye restauranter i London, men den, som åbner i St James’s Street nr. 12 i midten af 2015, er noget ud over det sædvanlige, blandt andet fordi dens vinkælder vil give baghjul til samtlige andre restauranter - ikke bare i London men i hele Storbritannien.
Biblioteka, som restauranten skal hedde, bliver udstyret med en vinkælder med 60.000 flasker - heriblandt hundrede forskellige årgange fra 1887 og fremefter af den søde vin fra Château d’Yquem.
Der vil også være al mulig andet kræs for vinnydere med et velspækket kreditkort - blandt andet Krug Champagner tilbage til årgang 1915, rødvin fra det berømte spanske vinhus Vega Sicilia, supertoskanere i lange baner og selvfølgelig adskillige årgange af Domaine de la Romanée-Conti.

En restaurant til 135 mio. kr.
Der vil ikke kun være almindelige flasker i vinkælderen, men også store flaskestørrelser helt op til den 12 liter store flaske med navnet Balthazar.
Som noget ganske særligt vil man også kunne få gamle top-vine glasvis. Det gælder blandt andet Mouton-Rothshild i årgange fra 1980'erne og mere end 20 år gamle årgange af Château d'Yquem.
Kælderen, restauranten, en vintage champagnebar og tilhørende selskabslokaler vil bredes sig over 18.580 kvadratmeter, og ombygningen og indretningen vil koste 15 millioner pund (cirka 135 mio. kr.).
Men det har manden bag den nye restaurant, Leonid Shutov, også råd til. Han ejer i forvejen succes-restauranten Bob Bob Ricard i Londons Soho-kvarter. Ligesom i denne restaurant vil maden forene det britiske og det russiske køkken.


Uheldige indbrudstyve
Den 28. november sidste år blev der fejret Thanksgiving i de amerikanske hjem. Og mens familierne havde travlt med at spise kalkun med tranebærsauce, havde indbrudstyvene god tid til at tage for sig af retterne andre steder.
Det gjorde de blandt andet i en vin-opbevaringshal, der tilhører den store vinforretning Esquin Wine Merchants i Seattle.
Tyvene afbrød samtlige bevægelsessensorer i bygningen og blændede overvågningskameraerne med sprøjtemaling. Derefter stak de af med 200 kasser (2400 flasker) fornem vin til en samlet værdi af 648.000 dollars (cirka 3,5 millioner kr.).
Men selv for de mest professionelle forbrydere kan det smutte. De to tyve overså et enkelt overvågningskamera, og folk fra Esquin Wine Merchants genkendte siden hen den ene af dem - en mand, som tidligere havde lejet lagerplads til sine vine hos vinforretningen.
Snart fandt man frem til tyvene, som nu er anholdt og sigtet for indbrud og tyveri samt på forsøg på brandstiftelse.
Vinene er også fundet ved et tilfælde af to sikkerhedsvagter, der gik vagt i nogle bygninger få kilometer væk fra den opbevaringshal, hvor der havde været indbrud. Og her gjorde de store øjne, da de i et temperaturkontrolleret rum fandt de mange flasker.






Fortsætter med byggeplanerne
I uge 1 fortalte vi om den tragiske ulykke, der overgik henholdsvis sælger og køber af Château de la Rivière, James Gregoire og kinesiske Lam Kok. Sammen med Koks 12-årige søn og den kinesiske tolk Peng Wang omkom de under en helikoptertur, da helikopteren af ukendte årsager styrtede ned i Dodogne-floden. Man har indtil videre kun fundet ligene af den kinesiske dreng og Peng Wang.
Lam Kok og hans kone Liu Xiangyum har skabt et forretningsimperium, Brilliant Group, i Kina med salg af luksuste, ejendomsudvikling, hoteller, storcentre osv.
Nu havde de så gjort deres første investering på fransk jord med Château de la Rivière, som de købte for et beløb svarende til 224 millioner kr.
Liu Xiangyum undlod i sidste øjeblik at tage med på helikopterturen, og hun har nu besluttet at gå videre med de planer, som hun og hendes mand havde for vinslottet.
Slottet skal blive en del af et større luksushotel, som opføres i nærheden. Men der skal fortsat fremstilles vin på ejendommen, og der skal også afholdes både vin- og te-smagninger.
Hotellet forventes at kunne slå dørene op i 2020.



< I gaderne nede mellem Manhattans urskov af skyskrabere finder man et hav af små og store vinforretninger. En af de store er Crush Wine & Spirits, hvor man går langs vægge beklædt med vinflasker. Forretningen har et fornemt udvalg af sherry, madeira og portvin. Foto: Wikipedia / Donut og Crush Wine & Spirits.
.......
Manhattan svømmer i vin
Der bliver stadig kortere mellem vinforretningerne i New York. I dag har den amerikanske stat ifølge tal fra State Liquor Authority 1368 af disse forretninger, hvilket er 14% mere end i 2010. Og der kommer hele tiden nye forretninger til.
En hel del af dem klumper sig sammen på Manhattan og Brooklyn, hvilket giver en kolossal konkurrence og får mange af vinforretningerne til at satse på en niche inden for vinsalget.
Hos Corkscrew Wines i Brooklyn sælger man fx udelukkende vine fremstillet af kvindelige vinproducenter - andre satser på bestemte vindistrikter, boblevine eller stort set ukendte vine.
I en ikke så fjern fremtid åbner der ifølge New York Daily News også en forretning på Manhattans store togstation Grand Central Terminal. Den vil kun have vine, der er fremstillet i New York, på hylderne.
Det kolossale boom, når det gælder antallet af vinforretninger i New York, er et resultat af en markant stigende vinglæde hos newyorkerne - og hos amerikanerne som helhed - i de senere år. I 2012 blev der solgt 4,3 milliarder flasker vin - en hidtidig rekord og en stigning på 2% i forhold til året før.






Haut-Brions egen kro i London
Château Haut-Brion i appellationen Pessac-Léognan i Bordeaux har rødder langt tilbage i tiden. Der har været lavet vin på højen – brion eller briga på keltisk – siden middelalderen, og i 1525 grundlagde Jean de Pontac vingården og begyndte 24 år senere at opføre det nuværende slot. Han blev 101 år.
I 1649 kom slottet i den franske adelsfamilie Pontacs eje, og det var ikke mindst denne familie, der udbredte kendskabet til slottets vin - især i England.
I 1660-61 skænkede Charles d. 2. 169 flasker "wine af Hobriono" ved sit hof, og i 1663 erklærede Samuel Pepys, at han havde drukket "en slags fransk vin med navnet Ho-Bryan, som havde den mest særegne smag, jeg nogensinde er stødt på."
Få år senere var vinene fra Haut-Brion endnu mere velkendte i London. I 1666 åbnede Francois-Auguste de Pontac nemlig en kro i den britiske hovedstad med navnet L'Enseigne de Pontac, og den blev hurtigt et populært samlingspunkt for overklassen. Til maden blev der udelukkende skænket vine fra Haut-Brion.

Ny "kro" i Paris
Kroen forblev i familien Pontacs eje i 200 år. Den eksisterer ikke mere, men nu vil Château Haut-Brions nuværende ejer, den amerikanske finansmand Clarence Dillon, ifølge Decanter åbne en ny L’Enseigne de Pontac i hjertet af Paris.
Det nye etablissement vil blive indrettet i et fornemt 1800-tals byhus i et af Paris’s mest fashionable kvarterer. Huset ligger over for den park, der hører til Grand Palais i et område, hvor huspriserne let løber op i 22.000 euro (cirka 164.000 kr.) pr. kvadratmeter.
Ligesom i den hedengangne L'Enseigne de Pontac vil huset rumme en restaurant, hvor man til maden kan nyde vinene fra Château Haut-Brion - og La Mission Haut-Brion, der ligeledes ejes af Clarence Dillon. Men derudover vil der også blive indrettet et modtagelsesrum, et rum til vinsmagninger, en vinkælder og en vinforretning.
Hvis alt går vel, vil man fra og med midten af 2015 kunne dinere i restauranten.

...



Prisbelønnet app om cocktails
I sidste uge afholdtes tredje udgave af Danish App Award, hvor dansk producerede apps dyster i forskellige kategorier samt om den fineste pris som årets bedste app.
I kategorien "fritid og livsstil" løb cocktail-app’en Minibar med sejren. Og det kan man godt forstå. Det er en glimrende og meget brugervenlig app til iPhone med mere end hundrede drinksopskrifter fra hele verden.
Under "inspiration" kan man desuden få at vide, hvilke cocktails man kan lave af de ingredienser, man har i barskabet.
Derudover er der også en guide med gode ideer til, hvordan man dekorerer drinks samt en oversigt over, hvilke glas og andre redskaber, der skal til, hvis man vil lege bartender.
App’en er kommet til verden via et samarbejde mellem app-udviklerfirmaet Shape, ingeniøren Daniel Eggert og bartenderen Simon Jespersen, og den kan downloades hos AppStore.








    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har optaget importen af Barolo-vinene fra Ca’Viola i Piemonte, Italien.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,

    Thomas Guldbæk (f. 1973) blev uddannet som tjener på Munkebjerg Hotel i 1993 under den legendariske sommelier Orla Farhmann, der gav ham en grundig indføring i vinens verden.
    Efter nogle år med arbejde som tjener dels på Munkebjerg Hotel, dels på Hotel Kolding Fjord fik Thomas Guldbæk i 2002 job som vinkonsulent hos Philipson Wine og tre år senere hos SuperGros, hvor han stod for vinsalget på landsplan og ligeledes afholdt stribevis af vinsmagninger.
    I 2008 vendte han tilbage til Munkebjerg Hotel - denne gang som ansvarlig for food and beverage med indkøb af vine til hotellets restauranter som en væsentlig del af arbejdet.
    I dag har han stadig travlt med at indkøbe vine - dog nu for det firestjernede Legoland Hotel & Conference i Billund, hvor han fik jobbet som food og beverage manager i 2013.
    Thomas Guldbæk har også en overgang været vinimportør i det små - fra 2008 til 2010, hvor han importerede vinene fra Leo Steen Wines i Sonoma, Californien.
    Når det er fyraften, går turen hjem til huset i Vejle, hustruen Lotte og parrets to drenge på 15 og 17 år.
    Fritiden går med masser af cykling, og når ferietiden melder sig, går turen typisk til et af verdens spændende vindistrikter.
    Adresse: Legoland Hotel & Conference, Aastvej 10, 7190 Billund, tlf.: 29 22 80 45, fax: 75 35 38 10, e-mail: thomas.guldbaek@legoland.dk, www.hotellegoland.dk.

    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
    VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.


    Hvad er det for en drue?
    I sidste uge fortalte vi om den største kortlægning af druer nogensinde og om, hvordan Cabernet Sauvignon i dag er verdens mest udbredte drue. Vi nævnte også, at denne førsteplads hidtil har tilhørt druen Airén.
    Det har fået flere læsere til at skrive til os, da de aldrig har hørt om denne drue.
    Airén er en hvidvinsdrue og faktisk den drue, der dækker det største vinmarksareal i Spanien. Den dyrkes hovedsageligt i La Mancha og Valdepeñas og anvendes mest af alt til destillation. Den hvidvin, der laves på druen, bliver typisk blandet i andre vine.
    I Spanien må Airén i stigende grad vige pladsen for en række populære rødvins-druer - heriblandt Tempranillo.
    Airén kaldes også for Aidén, Lairén, Forcayat, Manchega og Valdepeñera afhængig af, hvilket område i Spanien man befinder sig i.
.


.

    Ugens vinøse billede
    Tom Soelberg skriver: Her er et billede af, hvad mange vinelskere drømmer om, nemlig et kig ind i vinkælderen på Château Mouton Rothschild i Bordeaux.
    Det er et imponerende syn at se de gamle flasker fra de store årgange ligge her på hylderne og samle støv.
    I øvrigt er der ikke kun slottets egen vin på hylderne. Man fortalte, at man byttede vin med de andre store vinslotte, så man havde et bredt udsnit af det bedste, der blev produceret af vin i de enkelte år.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.
.
Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260

...............................
    .....................
    258 Hvert forår oversvømmes nogle saltholdige vinmarker helt lovligt i det franske Languedoc (foto © Domaine de la Ferrandière).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 21 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner og hele 13, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 68 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Faces, Lidio Carraro, Vinho Fino Branco Seco, Brasilien, 2012, lav alkohol (12%)
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Fortræffelig hvidvin med en liflig duft og en let cremet druesmag med fint krydderi og tilpas syre. En vin, der hænger godt sammen.


Château de la Chesnaie, Muscadet Sèvre et Maine, Sur Lie, Frankrig, 2012, lav alkohol (12%)
80 kr., pris ved 6 flasker: 70 kr., Holte Vinlager
En meget spændende hvidvin med en lækker og kompleks smag. Sur lie står der på etiketten. Det betyder på bundfaldet, på bærmen. Udtrykket bruges om en vin, der efter gæringen har fået lov til at ligge og modne på bundfaldet af gærceller etc. Teknikken giver vinen en ekstra dimension af smagsstofferne i bundfaldet og måske en lille, pikant smag af gær. Yderligere forbliver noget af kulsyren fra gæringen opløst i vinen, så man får en fin og frisk perlen i munden. Denne beskrivelse passer fint på denne dejlige vin.

Rødvin


Domaine de la Ferrandière, Merlot, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
59 kr., Den lille Vinkælder
I sidste uge smagte vi en anden vin fra denne vingård, og lad os lige gentage, hvad vi skrev i den forbindelse: Marken, hvorpå druerne til denne rødvin groede, er gammel havbund og derfor meget salt. Vingården har derfor myndighedernes tilladelse til at oversvømme marken 40 dage hvert forår. Dette har samtidig betydet, at vinlusen Phylloxera ikke har spor lyst til at få våde fødder, så den holder sig fra vinstokkene, hvilket gør, at man ikke er tvunget til at pode disse på amerikanske rødder. Her er der faktisk tale om "præphylloxera-vine". Nå, men nu til denne rødvin på druen Merlot: Den er en rigtig rar vin, ret let, saftig, fint krydderi (peber), bløde tanniner - og kirsebær. Et godt glas til prisen.


Triade, Puglia IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
90 kr., pris ved 6 flasker: 81 kr., YouAndWine
Triade - en trefoldighed af druerne Negroamaro, Primitivo og Nero di Troia. Denne rødvin er simpelt hen pragtfuld. Den har en blød, afrundet frugt, der smyger sig om smagsløgene med fint integrerede, men markante fadtoner. Mange vil elske den. Vi gjorde. Flasken har skruelåg.


L'Agentière, Domaine Coste Chaude, Côtes du Rhòne Villages, Visan, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
93 kr., pris ved 6 flasker: 84 kr., Vin-T-Vin
Blød og meget lækker Rhône-rødvin. Den har en flot duft, der inviterer til oplevelsen af en fyldig frugtsmag med diskrete fadtoner og til en lang eftersmag. Fremragende til mange (kød)retter.


Marquis de Bern, Bordeaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
Søger man en let og venlig rødvin uden kanter og bamse-procenter, så er denne vin sagen. Den smager umiddelbart godt og er i god balance. Den har fint krydderi, bløde tanniner og diskrete fadtoner. Flasken har skruelåg. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker.


La Sommelière, Château de Flaugergues, Languedoc, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 65 kr., Holte Vinlager
En meget dejlig rødvin med en god struktur - ren frugt (stenfrugter), fint krydderi, bløde tanniner og en lang eftersmag. Dertil et elegant skruelåg. Den gider vi godt.


Domaine Tourbillon, Côtes du Rhône Villages, Plan de Dieu, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
109 kr., på tilbud: 79 kr., Jysk Vin
Fra "Guds slette" - Plan de Dieu i Provence, ikke langt fra byen Orange - kommer der ofte glimrende vine. De er Village-vine i Rhône, men får sikkert en dag deres egen appellation. Rødvinen her er fortræffelig. Den har en fint krydret duft og en charmerende, blød druesmag uden kanter. En meget anvendelig vin.


Klein Steenberg, Western Cape, Sydafrika, 2011, høj alkohol (14,5%)
119,75 kr., på tilbud indtil 9. februar: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En lækker rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Cabernet Franc - altså den gode, gamle Bordeaux-blanding. Og vinen smager da også som en god Bordeaux-vin. Tilbudsprisen er attraktiv. Flasken har skruelåg.


Les Paradou, Paul Jaboulet Aîné, Beaumes-de-Venise, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
149 kr., på tilbud i januar: 99 kr., Vinoble
Lækker rødvin med en liflig duft og en blød frugtfylde. Den er fint krydret og har en lang eftersmag.


Equilibrio, Matetic, Syrah, San Antonio, Chile, 2009, middel alkohol (14%)
169,95 kr., pris på tilbud indtil 28. februar, Erik Sørensen Vin
Vinen hedder Equilibrio - Balance. Og den er da også i fin balance. Det er dejlig rødvin med fin duft, en flot, rød farve og en kompleks, krydret smag med bløde, men karakterfaste tanniner.


Señorío de Nevada, Vino de la Tierra Laderas del Genil, Spanien, 2008, lav alkohol (13%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., D’Wine
Denne fem år gamle rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot er et godt bekendtskab. Den har en blød og harmonisk smag med diskrete fadtoner.


Rocca Alata, Cantina di Soave, Vino Rosso, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
199,95 kr., pris for boks à 3 liter, på tilbud i denne uge (uge 4): 159,95 kr., SuperBrugsen
Denne glimrende rødvin i 3 liters boks er lavet efter appassimento-metoden med de tørrede druer. Metoden, der også bruges til Amarone. Vinen har en fin duft og en tilpas fyldig smag med krydrede noter og bløde tanniner. Den er en ren fornøjelse på tilbud til en pris af kun 40 kr. pr. normal flaske.


The Dirty Hoe, Shiraz, Clare Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
75 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
"Den snavsede hakke" - en typisk, australsk rødvin med intens frugt og procenter. Udpræget til kraftig mad. Flasken har skruelåg.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.