Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13. 2014



Nyheder i uge 13, 2014

Følg os på Facebook






8 postkort fra Krim
Krim-halvøen er ikke kun en sørgelig aktualitet. Den er også et interessant led i vinens historie. Det prøver vi at give indtryk af med denne serie postkort.



...........
Det historiske Massandra-vineri blev oprindelig grundlagt for at kunne levere vine til zarens sommerslot, Livadia.........

    1. postkort fra Krim:
    Til Krim for at smage vin
    Sidste år var Krim blandt verdens top 20 destinationer for ferierejser. Men i disse dage er det nok ikke nogen god idé at flyve derned for at holde ferie – eller for at smage vin.
    For kun et par år siden var det en rigtig god idé, og den idé var Chresten Hell og hans kone, Mona, med på, da de tog til Krim, dels for at holde ferie, dels for at smage vin.
    I denne serie postkort sender Chresten Hell sine indtryk fra turen og fra besøget i det berømte vinhus Massandra i feriebyen Jalta.




...........
Grev Mikhail Vorontsov var den, der grundlagde den første store vingård på Krim....

    2. postkort fra Krim:
    Krims vinhistorie i korte træk
    Allerede i 300-tallet f.Kr. blev der fremstillet vin på Krim. Der er fundet både vinpresser og amforaer på halvøens sydkyst. Vindyrkningen længere oppe i Ukraine – omkring Kiev og Chernihiv – kom først i gang i 1000-tallet.
    I 1783 blev Krim en del af det russiske kejserrige, og i 1820 plantede grev Mikhail Vorontsov de første vinmarker til og grundlagde en stor vingård.
    Derfra udviklede det sig til en meget stor vinindustri, og i sovjettiden var Ukraine med sine 2500 kvadratkilometer vinmarker den største leverandør af vin til USSR.
    I 1986 blev næsten en tredjedel af landets vinmarker nedlagt under Gorbachevs kampagne for at få russerne til at nedsætte deres forbrug af alkohol.




...........
I Massandras lange kældergang med de gamle flasker er der gule striber på gulvet cirka ½ meter fra vinene. Træder man ind over striberne, går alarmen i gang.

    3. postkort fra Krim:
    En legendarisk vinsamling
    Vingården Massandra blev grundlagt i 1894 af den russiske zar Nikolaj d. 2., og det var fra denne store, ukrainske vingård, at den russiske zar-familie hentede gode vine til sommerslottet og til de veldækkede borde i Sankt Petersborg og Moskva.
    I vingårdens kældre befinder sig en legendarisk vinsamling på mere end en million gamle flasker. Det er verdens største vinsamling, og den har naturligvis fået en plads i Guinness Book of Records.
    Hele den gamle samling er vurderet til mellem 5 og 10 milliarder kr. – men dens værdi er vel i virkeligheden umulig at bestemme.





.



...........
Ved indgangen til kælderen hænger der en plan over hovedhuset og de syv tunneller bag ved det.

    4. postkort fra Krim:
    Syv vidtstrakte tunneller
    Massandras vine ligger i et enormt kælderanlæg, der består af syv vidtstrakte tunneller under jorden.
    Det er højst sandsynligt dette underjordiske opholdssted, der gjorde, at de mange flasker reddede livet under den russiske revolution i 1917.
    Man skyndte sig nemlig at mure indgangene til tunnellerne til, og her lå flaskerne så og ventede på bedre tider, mens det meste af zar-familien måtte lade livet.




...........
Vinen på postkortet her er en Xepec, dvs. en "sherry". En lignende flaske blev i 2001 solgt på Sotheby´s auktioner i London for cirka 240.000 kr.

    5. postkort fra Krim:
    Zarens gamle vine
    Ukrainerne frygtede for Massandras skæbne, da Sovjets nye, kommunistiske herskere tog over, men disse var så begejstrede for stedets vine, at de besluttede at bevare det gamle vinhus og flytte alle zarens vine derned.
    Nogle af vinene på hylderne i de lange gange stammer således fra før vinhuset blev grundlagt, og det er grunden til, at der er vine helt tilbage fra 1775.




...........
De lange tunneller ligger to etager nede under jorden. I nogle af dem lagrer vinhusets nutidige produktion..

    6. postkort fra Krim:
    Prins Golitzins syvende himmel
    Efter zar-tiden er samlingen blevet udbygget af skiftende russiske statsoverhoveder, og Massandra forsyner stadig kældrene med nye, gode flasker.
    Bag nogle af mærkerne ligger der gamle, lokale historier og traditioner. En af vinene hedder således "Prins Golitzins syvende himmel". Den er opkaldt efter en prins, der var Massandras første direktør, og som i 1856 grundlagde produktionen af "champagne".
    Kun en enkelt gang har de mange vine forladt tunnellerne. Da nazisterne angreb Krim, flyttede man samtlige flasker til tre hemmelige huler i de krimske bjerge og bragte dem først tilbage, efter at den tyske hær havde forladt området.
    Undtaget fra flytningen var dog hele årgang 1941, som blev hældt i Sortehavet, for at nazisterne ikke skulle få fornøjelse af den.








...........
Flaskerne med Massandras vine var udstyret med nogle imponerende etiketter.

    7. postkort fra Krim:
    Krimsk sherry, madeira og portvin
    Da Chresten Hell og hans kone besøgte Massandra, smagte de vinene på dette billede.
    Blandt dem var der en "sherry", en "madeira" og to "portvine" – der naturligvis ikke har spor med de nævnte navne at gøre. Bortset fra smagen måske. På Krim bruger man rask væk de berømte navne og laver også "tokay" og "champagne".
    Ukraine eksporterer de fleste af sine vine til Rusland, men prøver også at få en eksport i gang til EU. Så vidt vi ved, findes der ikke nogen dansk importør af ukrainsk vin.




...........
Det fine certifikat for at have deltaget i vinsmagningen. Jo, der er skam stil over det nede på Krim!

    8. postkort fra Krim:
    Certifikat for smagt vin
    Efter smagningen fik Chresten Hell og hans kone et flot certifikat som bevis på, at de havde været på stedet og smagt "de berømte Massandra-vine, som har fået præmier i internationale konkurrencer med fire Super Grand-Prix, Grand Prix-pokaler og 190 guld- og sølvmedaljer", som der står på certifikatet.
    En af vinene var en Port Kagor, dvs. en kirkevin. Den nyder russerne, når de har fastet i 40 dage op til påske, og de drikker den i kirken efter messen.
    Endvidere var der en vin med navnet Bastardo – et beskrivende ord for en blandet vin.








Alle kan deltage i DM i blindsmagning
Der er rigtig mange, der synes, det er sjovt at blindsmage og gætte, hvilken vin der er i glasset. Det gøres overalt i det danske land i vinklubber og på hjemmebane i venners lag.
Nu er chancen der for at prøve kræfter med sin vinviden i Det åbne Danmarksmesterskab i blindsmagning. Og det med åben skal forstås helt bogstaveligt - enhver, der har lyst og mener at have nogen erfaring med blindsmagning, kan være med.
Det er Vinakademiet, der ledes af Thomas Ilkjær, og magasinet Gastro, der inspireret af lignende internationale holdkonkurrencer har taget initiativ til den nye konkurrence på dansk jord.

Kun smagning, ingen teori
Der bliver tale om en dyst mellem tremandshold, og det er udelukkende en blindsmagningskonkurrence uden teoretiske spørgsmål. Det gælder således kort og godt om at svare på, hvilken vin der er i glasset. I hovedkonkurrencen dystes der i tolv forskellige vine, hvorefter de tre bedste hold mødes i finalen med yderligere tre vine i glassene. Der vil blive lagt vægt på klassiske og typiske vine af høj kvalitet, men naturligvis vil der også dukke et par mindre kendte jokere op.
Målet er at finde Danmarks bedste blindsmage-hold, og arrangørerne håber, at såvel sommelierer, importører, skribenter og vinbutikkernes personale som alle dygtige smagere uden for branchen, har lyst til at deltage. Det bliver en stort anlagt konkurrence, og der vil være fine præmier til de bedste hold.
Konkurrencen foregår d.4. maj fra kl. 13 til 17 på Hotel- og Restaurantskolen i Valby. Deltagergebyret er 1500 kr. pr. hold, og man kan tilmelde sig ved at klikke her.


Spanien på førstepladsen
Normalt har Frankrig og Italien kæmpet om førstepladsen som verdens største vinproducent. Men i 2013 overhalede Spanien dem indenom og er nu nummer et.
Årsagen er ifølge The Drinks Business en gigantisk høst sidste år på hele 51 millioner hektoliter druer, hvilket slog Frankrigs 42 mio. hl og Italiens 47 mio. hl. Spanien var da også begunstiget med et perfekt vejr i vækstsæsonen. Foråret var fugtigt og tilpas køligt, mens sommeren var lang og solrig.
De spanske vinproducenters eneste bekymring er, om de nu også kan sælge de 15 mio. hl ekstra vin, som kom ud af høsten i 2013 i forhold til året før.
Halvdelen af al den vin spanierne fremstiller, kommer fra distriktet Castilla-La Mancha, som har verdens største vinmarks-areal og i alt 682 vinproducenter. Eksporten herfra er tiltaget betydeligt gennem de sidste ti år. I 2003 blev kun 20% af vinen fra Castilla-La Mancha eksporteret til andre lande - i dag drejer det sig om hele 86%.







< På et billede i bogen ses huset i Stengade 49-51, hvor Chr. Wurmbs grundlagde sin vinhandel i 1780.


Ny bog om vinens Helsingør
Helsingør kan noget særligt med vin. Igennem en lang række år har byen haft sin meget aktive "Helsingør Vinmuseumsforening", der blandt andet har stået for den årlige Kronborg Vinfestival.
I forbindelse med det interessante museum i den gamle Skibsklarerergård nede ved havnen har man haft en fin, lille udstilling af alskens redskaber fra vinens verden. Den blev lukket sidste år, og foreningen søger nye lokaler. Men foreningen har ikke ligget på den lade side. Den har nu udgivet en fortræffelig vinbog.
Bogen er skrevet af vinskribenten Kenno Pedersen, der i mange år var museumschef for Helsingørs museer, og dens titel er "Øresundstolden – en kilde til vin".

400 års legalt sørøveri
I mere end 430 år måtte handelsskibe fra selv de mægtigste søfartsnationer standse op og betale en afgift til Sundets hersker, den danske konge. Og Kronborgs kanoner sørgede for, at de gjorde det.
Man har kaldt øresundstolden for "de danske kongers guldbjerg". Nogle har kaldt den for "400 års legalt sørøveri".
Skipperne betalte en værditold, så de prøvede naturligvis at fortælle, at deres vin og varer i lasten var ganske billige. Men så gjaldt den regel, at kongens folk kunne købe vinen til de opgivne priser og sende den til kongens bord.
Og det var veluddannede toldere, der nok kunne vurdere, om der var god vin i fadene.

Skrevet af en fagmand
Kenno Pedersens bog følger øresundstoldens historie op igennem de 400 år, og den er fuld af anekdoter og citater. Det er en underholdende bog – hvis man interesserer sig for vin og for historie – men den er også et grundigt, videnskabeligt arbejde. Det er en virkelig fagmand, der har skrevet den.
Bogen er samtidig illustreret med mange interessante, gamle billeder. Kenno Pedersen har ikke for ingenting haft dette stof mellem hænderne som byens museums museumschef igennem mange år.
Bogen er på 128 sider og koster 200 kr. Den kan købes på Helsingør Bymuseum (tlf.: 49 28 18 00), der også gerne sender den. Endvidere i Skibsklarerergården samt hos boghandlere i Helsingør.








Delvis tørrede druer hos Vester Ulslev Vingaard.

Vin og vin på delvis tørrede druer
Sidste uges læserspørgsmål gik ud på, om man nu også kan kalde Amarone-vine med mere end 15% alkohol for vin? Bør de ikke snarere kaldes for hedvine?
Nej, svarede vi. Hedvin er forstærket vin, hvilket vil sige, at vinen har fået tilsat druesprit, hvilket Amarone som bekendt ikke har. Amarone er og bliver en vin – også selv om den sniger sig op over de 15%, der normalt nævnes som øverste grænse for en bordvin.
Det har fået Preben Jørgensen, der ejer den danske vingård Vester Ulslev Vingaard, til tasterne. Han giver os ret i, at Amarone ikke er en hedvin, da den ikke er forstærket. Men det med, at bordvin normalt ikke er over 15%, har han et par kommentarer til:
- Efter EU-reglerne er den øverste grænse for alkohol for det vinavlsprodukt, der omtales som "Vin", rigtig nok 15%, idet der dog kan være visse undtagelser.
- Men der findes et andet vinavlsprodukt, der hedder "Vin af delvis tørrede druer". Hertil kræves, at druerne er tørret så meget, at de indeholder mindst 272 g sukker pr. liter, svarende til en naturlig alkohol (den alkohol, der reelt vil være, hvis hele sukkermængden omdannes til alkohol) på mindst 16 %. Her er der ingen overgrænse for indholdet af alkohol, og her er det udelukkende gærcellernes tolerans over for alkohol, der sætter grænsen. Der findes kommerciel gær, der klarer mindst 17 % alkohol.

Penge i statskassen
- Amarone er netop lavet på delvis tørrede druer. Ud over i Valpolicella laves den type vine forskellige steder i verden, enten som rødvine eller dessertvine. De laves også i Danmark, hvor Vester Ulslev Vingaard indtil videre er ene om det. Vores vine årgang 2011 er således på 15,5 og 16% alkohol og stadig med en del restsukker, altså sukker, gærcellerne ikke har omdannet til alkohol, men som bidrager til vinens smag og fylde. Disse vine lever op til kravet om mindst 16 % naturlig alkohol og er ikke mærket som "Vin", men som "Vin af delvis tørrede druer".
Erik Stanley læste også vores svar på ugens gode spørgsmål, og han er kommet med følgende tilføjelse:
- Man skulle måske lige nævne, at alle vine over 15% beskattes i Danmark som hedvine, men det er kun for at få flere penge i statskassen.


Hovedsponsor fundet til CBS Wine
CBS Wine er Copenhagen Business Schools vinklub, og den har sit eget fem mand store vinsmagningehold, der hvert år rejser til internationale vinkonkurrencer for studerende i det store udland.
Hvert år i de sidste tre år har CBS Wine gennem VinAvisen søgt efter en hovedsponser til rejseudgifterne og efter vinfirmaer, der ville sponsorere vin til de fem studerende, så de kunne gøre deres smagsløg stadig mere konkurrencedygtige. Og hvert år er det lykkedes for holdet at få den nødvendige støtte - også i år, hvor hovedsponsoren er den eksklusive bil-leasings virksomhed Club Supercar.
Der har ligeledes igen i år været stor tilslutning fra den danske vinverden:
- Vi ville aldrig have kunnet forberede os så godt, som vi har kunnet i år, hvis det ikke havde været for venner som Dronninggaard Vinimport, Toft Vin Islandsbrygge, Laudrup Vin, Rudersdal Vin, Vinoble Skt. Petri og Erik Sørensen Vin, der alle har sendt os træningsflasker til vores forberedelser, understreger Peter Buch Hansen, der læser International Business på CBS og er formand for CBS Wine.

I fuld gang med første konkurrence
I skrivende stund er det danske hold over alle bjerge. De er nemlig i Lausanne i Schweiz, hvor Ecole Hotelliere de Lausanne afholder dette forårs første internationale blindsmagnings-konkurrence for præstigefyldte skoler fra hele verden. Man kan følge med live i holdets bedrifter i Schweiz ved at klikke her.
Vi krydser fingre for de fem danskere og fortæller selvfølgelig, hvordan det er gået dem, i næste udgave af VinAvisen.
Skulle man allerede nu have lyst til at være hovedsponsor for det danske hold i 2015, kan man skrive til Peter Buch Hansen på peter@cbswine.dk.

...



Cocktailparty med egen bartender
Måske har man lyst til at invitere til et cocktailparty, men holder sig tilbage, fordi det jo er lidt besværligt. For det første kræver det, at man har indkøbt flere forskellige slags spiritus, frugter, pynt, sugerør osv. Og for det andet skal drinksene tilberedes, og så ender man måske bag bardisken hele aftenen med en cocktail-opskriftsbog i den ene hånd og en shaker i den anden.
Disse overvejelser kan briterne nu vinke farvel til. Den store verdensomspændende spirituskoncern Diageo har på britisk jord lanceret muligheden for, at briterne kan få en af Storbritanniens bedste bartendere til at komme hjem til sig for en aften.
I alt ti britiske bartendere er knyttet til projektet, og alle har de deltaget i Diageo internationale World Class konkurrence for bartendere.
Der er fem "pakker" at vælge imellem. Man kan fx få en bartender ud, der udelukkende laver eksotiske drinks hele aftenen. Er man mere til klassiske cocktails, er "classic"-pakken sagen - her fremstilles der kendte drinks som Manhattan og Sidecar. Og så er der "craft", hvor bartenderen bruger molekylær miksologi, når han mikser drinksene.
Vil man selv bestemme temaet, skal man booke en "wild card".

Medbringer alle remedier
Bartenderne medbringer selvfølgelig alle spiritusflaskerne samt glas, juicer, frugter, miksere, og hvad der ellers måtte være brug for.
Og så kommer vi til priserne. De starter alle ved det, der svarer til cirka 17.900 kr. for op til 20 personer, og bevæger sig derefter opad afhængigt af antallet af gæster, man inviterer, særlige ønsker osv.
"Pakkerne" købes online hos Diageos internetforretning Alexander & James.
Om bartenderen også tager spiritusflaskerne med igen, når han går, melder historien ikke noget om …
Når Diageo har valgt at bruge Storbritannien som prøvekanin for denne service, skyldes det briternes stigende glæde for cocktails.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Ingen nyheder i den danske vinbranche i denne uge.








    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.

,


    Helge M.L. Sidor (f. 1960) er indehaver af vinimportfirmaet Compagniet, som han siden 1. januar 2014 igen driver alene, efter at kompagnonen gennem 10 år, Flemming Deichmann, har trukket sig tilbage for at nyde sit otium.
    Efter en HD-eksamen i udenrigshandel, suppleret med en MSIB-grad på INSEAD i Fontainebleau i Frankrig, fik Helge Sidor en mere end tyveårig karriere i den danske svinekødsbranche. Herunder var han i ni år udstationeret i Orléans i Frankrig for danske eksportvirksomheder. Selv siger han, at han var international grisehandler.
    Helge Sidors tilgang til vinen er fuldstændig autodidakt. Den stammer hovedsageligt fra de utallige forretningsmiddage, han i årene i Frankrig har spist og drukket sig igennem.
    Vel hjemme i Danmark etablerede han i 1998 virksomheden Fransk Dansk Kompagni, der i 2004 tog navneforandring til Compagniet.
    I perioden 2009 til 2013 var han også restauratør. Sammen med kokken Jens Vestergaard Jensen og sommelier Dan Rauhe åbnede og drev han restauranten Mêlée på Frederiksberg.
    I dag importerer Compagniet vine fra Frankrig, Italien og Spanien, der sælges til såvel restauranter og virksomheder som til private. Derudover afholder vinfirmaet vinsmagninger i mange forskellige sammenhænge - heriblandt gratis lørdagssmagninger på Vingården i Jersie Landsby syd for København og vinmagermiddage på udvalgte restauranter.
    Sidst, men ikke mindst, kan Helge Sidor bookes til underholdende vinsmagninger eller stand-up showet "Den smager af prop".
    I 2014 har Compagniet, sammen med kokken Henrik Ravnemose, introduceret det nye koncept "Compagniets Smagekasse", hvor sammensætningen af mad og vin spiller en stor rolle.
    Ud over vinfirmaet driver han virksomheden Sidor’s, der har agenturer for tre store franske landbrugsindustrielle grupper; Glon, RVE og Socavol.
    Alle aktiviteterne med afsætning af franske landbrugsprodukter, vin og kød gjorde, at Helge Sidor i 2004 blev tildelt den franske æresbevisning Chevalier de l’Ordre du Merite Agricole af den franske landbrugsminister.
    Privat tilbringer han sin sparsomme fritid sammen med hustruen Katrine på deres lille islænderstutteri "Les Provenchères" i Jersie Landsby.
    Adresse: Compagniet, Åsvej 3, Jersie Landsby, 2680 Solrød Strand, tlf.: 23 43 67 89, e-mail: helge@compagniet.dk, www.compagniet.dk.



    Ugens vinøse billede
    I forbindelse med en tur rundt på de Dalmatinske Øer faldt Lass Made på øen Korcula over en kroatisk vin, som han syntes, det var værd at skrive hjem om:
    – Vinen var lavet på druen Grk, som stammer tilbage fra den græske koloni på stedet fra 200-tallet f.Kr.
    – Grk har kun hun-blomster og må bestøves af anden vinplante med han-blomster.
    – Den foretrækker meget sandholdig jord og blev derfor ikke plaget af vinlusen Phylloxera. Til gengæld er udbyttet ganske lille, og det er svært at finde Grk uden for Korcula – bortset fra enkelte restauranter i Dubrovnik og Split.
    – Billedet viser en flaske Grk fra Popic, en af de otte vingårde i området Lumbarda, som både fastholder den traditionelle drue og samtidig giver dagens udgave af Grk et moderne tilsnit. En udsøgt fornøjelse at drikke.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    265 Foråret er kommet, og mandeltræerne blomstrer omkring vinmarkerne i Languedoc i Sydfrankrig (foto © Knud Erik Vingtoft).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og hele 22, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 134 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Angiol d'Or, Ariola, Lambrusco, Vino Frizzante Rosso, Italien, lav alkohol (10,5%)
65 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En skøn, mousserende rødvin, der simpelt hen smager godt - som en rigtig Lambrusco skal smage. Let, perlende, forførende, store slurke - kom med en flaske til.

Hvidvin


Viu Manent, Chardonnay, Colchagua Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Til 50 kr. er dette en rigtig god hvidvin med en ren, krydret druesmag, tilpas syre og tilpas sødme til mange lettere retter. Flasken har skruelåg.


Beau Vignac, Les Costières de Pomérols, Chardonnay, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
75 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Holte Vinlager
Lækker hvidvin med alle Chardonnay-druens frugtagtige noter - abrikos, fersken, sydfrugter. Lang eftersmag - og skruelåg.


Rural, Heinrich Spindler, Riesling, Pfalz, Tyskland, 2012, lav alkohol (11,5%)
89 kr., Den lille Vinkælder i Fredericia
Spændende hvidvin med en aromatisk duft, en blød og fyldig Riesling-smag med krydrede noter, et lille strejf af pære og en prikken på tungen. Og så slutter den med en meget lang eftersmag. Flasken har skruelåg.


Bogle, Chardonnay, Californien, USA, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
En herlig hvidvin med papaya og mango i duften og med en fyldig frugtsmag med en behagelig fedme, en anelse sødme og en dejlig lang eftersmag.


Morning Fog, Wente, Chardonnay, Livermore Valley, San Francisco Bay, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
119,75 kr., Skjold Burne
Yderst vellavet og lækker hvidvin med en let cremet smag. I smagen abrikos, ananas og citrus - samt vanille fra fadlagringen.


Zuc di Volpe, Volpe Pasini, Chardonnay, Colli Orientali del Friuli, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
249 kr., pris ved 12 flasker: 224 kr., Distinto
Lækker, seks år gammel hvidvin, der skal drikkes nu. En fornem vin med afrundet frugt og fine, ret markante fadtoner. En vin med karakter og personlighed.


Domaine de Ménard, Côtes de Gascogne IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (11,5%)
69 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., A Vinstouw
Let og enkel hvidvin med god duft og en lidt "tynd", men læskende smag. I eftersmagen noter af syrlig grape. Vinen er lavet på druerne Colombard og Sauvignon Blanc. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Torre Oria Reserva, Tempranillo, Spanien, 2009, lav alkohol (13%)
44,95 kr., Multi Wine
En glimrende rødvin og et rent kup til prisen. Den har en dejlig frugtduft med et strejf af læder og en flot, aromatisk og harmonisk smag med syre, tørhed og sødme i perfekt balance. Vinen er lavet på druerne Tempranillo og Cabernet Sauvignon, hvilket i dette tilfælde må siges at være et rigtig godt match.


120 Santa Rita, Pinot Noir, Valle Central, Chile, 2012, middel alkohol (13,5%)
54,95 kr., Amka
En rødvin med en rigtig god og klassisk Pinot Noir-næse. Smagen er mild og blød, aromatisk og med en fin sødme, som mange vil kunne lide. Et lille bittert bid til slut gør vinen velegnet som madvin. Flasken har skruelåg.


Cuvée Pierre Mignard, Château Fontarèche, Corbières, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
64 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
Dejlig, fyldig rødvin med fint krydderi og noter af lakrids. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Yderst rimelilg pris.


Nostros, Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
69,50 kr., Irma
Denne rødvin er slet ikke så tosset. Den er faktisk dejlig med sin bløde, fyldige frugt og syre og sødme i fin balance.


Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig, 2011, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
En lækker og aromatisk rødvin med en intens krydret frugtsmag med noter af blandt andet kirsebær, vanille og nelliker. Prøv den fx til påskelammet.


Venturini, Valpolicella, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Der er brombærmost i duften af denne herlige rødvin. Smagen er åben, bred og rig på frugt med noter af hyldebær, modne blå druer og solbær samt et strejf af mild lakrids. En kvalitetsvin, som mange vil kunne lide.


Alhambra, Dei Principi di Spadafora, Syrah, Terre Siciliane IGP, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
89 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Denne rødvin har dejlig frugt og denne sprælske, italienske syre, der er så god til mad. En typisk italiener og rigtig god sicilianer.


La Casaccia, Chianti Classico, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
89 kr., SB-Vinimport
En dejligt krydret rødvin, og krydderierne blander sig med moden frugt i lange baner. Det er en blød vin med integreret eg og en lang eftersmag.


Rocolo, Piccoli, Valpolicella, Italien, 2008, middel alkohol (14%)
99 kr., på til bud til 85 kr., Svendborg Vinimport
Her er masser af frugt, krydderier og syre i de helt rette mængder. En aromatisk rødvin med en lang og lækker eftersmag. Skænk den i glasset til en let krydret kødret.


Domaine de Régusse, Pinot Noir, Vin de Pays des Alpes de Haute Provence, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En dejlig let og saftig rødvin på druen Pinot Noir - der kommer fint igennem med sin karakteristiske smag. Meget anvendelig til mange lettere retter.


Las Perdices, Bodega Juan Muñoz Lopez, Malbec, Mendoza, Argentina, 2012, høj alkohol (14,5%)
105 kr., på tilbud i denne uge (uge 13): 70 kr., Malbeck
Vellavet rødvin med fyldig frugt - blommer, kirsebær. I slutningen et lille, bittert bid, der er godt til gerne lidt fede, kraftige kødretter.


Alceña 12, Pedro Luis Martínez, Monastrell, Murcia, Spanien, 2011, høj alkohol (14,5%)
109 kr., på tilbud til 79 kr., Jysk Vin
En helt igennem dejlig rødvin - bred, åben, med god bærmost, en fin syre, tilpas eg og en lang og blød eftersmag. Den er fremstillet på druen Monastrell - den samme, som hedder Mourvèdre i Rhône og Provence.


Humberto Canale, Malbec, Rio Negro, Patagonien, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)
119 kr., Vinoble
Flot rødvin med let røgede noter i duft og smag. Smagen er i øvrigt kødfuld, blød og meget frugtagtig.


Du Riva, Tacchino, Dolcetto, Ovada, Superiore, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
155 kr., Quist Wine
Elegant og meget lækker rødvin med fyldig, saftig frugt, bløde tanniner, fint krydderi. En nydelse.


Beaune du Château, Domaine Bouchard Père & Fils, Pinot Noir, Beaune Premier Cru, Frankrig, 2009, middel alkohol (13,5%)
229,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Elegant rødvin med lækker Pinot-smag, silkeblød, moden og rigt facetteret. En yderst tilfredsstillende vin i forhold til prisen.


Cuvée Niels Oscar, Domaine Mur Mur Ium, Ventoux, Frankrig, 2010, høj alkohol (15%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 75 kr., Holte Vinlager
En ganske flot Rhône-rødvin på druerne Syrah og Grenache. Vinen har 15 procent alkohol, der har medvirket til vinens sødme, men også har medført en lille spritkant.


Flaxbourne, Lighthouse Wines, Pinot Noir, South Island, New Zealand, 2012, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 13): 79 kr., Kvickly
En udmærket rødvin, dog lidt til den syrlige side. Den er lavet på druen Pinot Noir, men er egentlig ikke særlig karakteristisk Pinot. Flasken har skruelåg.


Nomad, Amelia Visinescu, Cabernet Sauvignon, Dealurile Monteniei, Rumænien, 2011, middel alkohol (13,5%)
49 kr., 41,67 kr. ved 6 flasker, Vintjenesten
Denne rødvin begynder med en smag af Cabernet, der dog hurtigt overtages af noget karamelagtigt, som igen tørrer ud i munden. Men vinen er naturligvis billig ...


Cuvée Bastide, Dalmeran, Les Baux de Provence, Frankrig, 2006, lav alkohol (13%)
107,25 kr., Vinhus Lander
Denne rødvin på druerne Syrah, Grenache, Cabernet Sauvignon og Cinsault er næsten otte år gammel, og det præger den. Den kan godt drikkes, men synes ikke at hænge rigtigt sammen. Helt billig er den ikke.


Moillard-Grivot, Pinot Noir, Beaune, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
109 kr., SB-Vinimport
En lidt spinkel rødvin med pæn frugt men uden særlig meget karakter og en pris, der er skudt over målet.


Légende, Domaines Barons de Rothschild, Bordeaux, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
119,75 kr., på tilbud fra 24. marts til 11. maj: 89,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En mild, venlig og saftig Bordeaux-vin - men også en lidt tynd vin, hvis eftersmag hurtigt forsvinder.

Sød vin


Quinta do Pégo, Rozès, LBV Portvin, Portugal, 2009, høj alkohol (20%)
119,95 kr., Amka
Ikke verdens største portvin. Men den har en behagelig sødme med noter af brændte figner, dog også en ret markant spritkant. Vinen er ufiltreret.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.