Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 24. 2014



Nyheder i uge 24, 2014

Følg os på Facebook




.



Svindel med italienske top-vine
Så er den gal igen - endnu en svindelsag er under optrevling, og denne gang gælder det ikke kinesiske forfalskninger af fornem fransk vin.
Svindelen er foregået i Italien, hvor politiet og den italienske regerings enhed mod svindel efter en større razzia har konfiskeret mere end 30.000 flasker vin fra vinhuse, tappeanlæg, supermarkeder og vinhandlere i både Nord- og Syditalien.
Flaskerne indeholder billig vin af ringe kvalitet, mens etiketterne fortæller, at indholdet er fornemme og kostbare toskanske vine som fx Brunello di Montalcino og Chianti Classico.
Nogle af vinene praler med at komme fra vingården Bocelli, der ligeledes ligger i Toscana, og som ejes af den verdensberømte operasanger Andrea Bocelli.
I de italienske forretninger har forbrugerne betalt cirka ti gange mere for vinene, end de reelt er værd.
Seks vinfirmaer mistænkes for at være involverede i svindelen, men politiet vil endnu ikke løfte sløret for, hvilke firmaer det drejer sig om.
Brunello-konsortiet har allerede været ude med en officiel meddelelse, der bandlyser svindelen og de skader, som den gør på Brunello-vinenes image.


Rusland fordobler sit vinmarksareal
Russerne importerer stadig mere vin og svigter i stigende grad den traditionelle russiske alkohol, vodka og øl.
Og måske er det netop dette stigende vinforbrug, der gør, at Ruslands premierminister, Dmitry Medvedev, vil fordoble landets areal af vinmarker inden år 2020.
Russerne er ifølge The Drinks Business allerede godt i gang - ved annekteringen af Krim-halvøen blev der lagt 30.000 hektar vinmarker til Ruslands nuværende 90.000 ha.
Den russiske regering ønsker at skrue tiden tilbage til 1980’erne - til det gamle Sovjetunionen, hvor 200.000 ha jord var beplantet med vinmarker. Det vendte Mikhail Gorbachev dog op og ned på med en kampagne mod alkoholisme, der blandt andet indebar, at 34.000 ha vinstokke blev revet op med rode. I årene der fulgte, skrumpede vinmarksarealet yderligere.

Vin er et landbrugsprodukt
Den mangel på vin, der fulgte i kølvandet på nedlæggelsen af russiske vinmarker, blev snart erstattet af import fra Spanien, Frankrig og Italien. Siden da er importen af vin steget, mens fremstillingen af russisk vin er dalet. Sidste år var hele 40% af al den vin, der blev drukket i Rusland, således importeret.
En lov, der forbyder reklamer for vin og anden alkohol ud over de steder, hvor flaskerne sælges, gør det ikke lettere at være vinproducent i Rusland. Men Dmitry Medvedev har antydet, at den lov måske bliver lempet i nær fremtid.
Den russiske regering har øremærket 300 millioner rubler (cirka 48 mio. kr.) alene i 2014 til projekt "vinmarks-ekspandering".
At yde en sådan støtte til vinindustrien har ikke førhen kunnet lade sig gøre i Rusland. Det er nemlig kun landbrugsprodukter, der kan få en sådan økonomisk håndsrækning - hvorfor landets regering da også er blevet enige om at anerkende vin som et landbrugsprodukt.



< "Apéritif à la francaise"s officielle plakat og et stemingsbillede fra et tidligere marked ved Torvehallerne i København..


Oplev fransk stemning i København
Selv om ferien i år ikke går til Frankrig, kan man alligevel opleve fransk stemning, vin og mad i lange baner, når København er rammen om "Apéritif à la francaise".
Arrangementet varer fra d. 16. til 22. juni, og i den uge byder en lang række franskinspirerede restauranter i hovedstaden på fransk gastronomi i form af en treretters menu til en specialpris på 250 kr.
Samtlige menuer indledes med en apéritif. Og det er vigtigt at nævne, da målet med arrangementet ikke mindst er at gøre opmærksom på den franske apéritif.
Det franske køkken har danskerne taget til sig for længst – både hjemme, og når de skal ud at spise. Men apéritiffen, som er franskmændenes svar på den spanske tapas, er ikke helt så kendt herhjemme.
I Frankrig indledes ethvert måltid med venner eller familie altid med en apéritif, og apéritiffens formål er netop at åbne op for appetitten (ordet kommer af "apertivus", en afledning af det latinske "aperire", som betyder "at åbne").
Man skal forud for arrangementet købe billetter, hvilket kan gøres på www.madbillet.dk - hvor man også kan se listen over de deltagende restauranter.

Varm op med et fransk marked
Hvis man vil varme op til den franske uge i restauranterne, kan man besøge det franske marked ved Torvehallerne i København lørdag den 14. og søndag den 15. juni.
Markedet foregår i et stort telt, hvor der vil være et sandt opbud af franske specialiteter - heriblandt patéer, foie gras, olier, eddiker, oste, charcuterie og kager. Og selvfølgelig vil der også blive skænket i glassene af fransk rødvin, hvidvin og rosé.
Falder man for en vin eller en paté, kan den købes med hjem med det samme.
Ved teltet kan man for 100 kr. købe et smage-sæt bestående af et Holmegaard smageglas og fire poletter til en værdi af 20 kr. pr. styk. Poletterne kan bruges som betalingsmiddel inde i teltet.
Markedet er åbent i Torvehallernes åbningstid, hvilket er fra 10 til 18 om lørdagen og 11 til 17 om søndagen.






18 postkort fra Langhe
VinAvisens Mariette har været på en tur til vinområdet Langhe i det italienske Piemonte, og det er der blevet en serie på i alt 19 postkort ud af. I sidste uge bragte vi de første fem, der fortalte om årets store Nebbiolo Prima smagning i Langhe. I denne uge er vi taget ud i det smukke piemontesiske landskab, hvor vi blandt andet besøger Barolos højest beliggende vinhus.



.......
Det var forår, da vi besøgte Langhe, og de små spæde blomsterknopper gemte sig under vinstokkenes grønne løv.

6. postkort fra Langhe
Nebbiolo, regionens vigtigste drue
I Langhes store kludetæppe af grønne vinmarker dyrkes der flere forskellige lokale rødvinsdruer, hvoraf den vigtigste er Nebbiolo - den, der lægger most til både Barolo og Barbaresco vinene.
Nebbia betyder tåge på italiensk, og nogle påstår, at druen har fået sit navn, fordi tågen ofte hænger lavt over markerne, mens andre mener, at gærsvampene, der ligger som rim på druerne, er ophav til det tågede navn.
Derudover er der Barbera, der er den mest udbredte drue i Piemonte - hvilket blandt andet hænger sammen med, at den er let dyrkelig og giver et stort udbytte. Barbera lægger most til uhøjtidelige rødvine med god struktur - vine, som piemonteserne gerne selv nyder til den lokale gastronomi.
Og så er der Dolcetto, som giver relativt friske og frugtrige rødvine.






.......
Der er mange betagende udsigter i Langhe - en af de mest betagende er den fra vinhuset Serradenari. I baggrunden ses alpernes sneklædte toppe.

7. postkort fra Langhe
Barolos højest beliggende vinhus
Med vinstokke i 540 meters højde kan vinhuset Serredenari prale med at lave "verdens højeste Barolo".
Vinhuset ligger i Barolos største kommune, La Morra, med en formidabel udsigt over en stor del af Piemonte, og - på en klar dag - alpernes sneklædte toppe.
Serradenari kommer af sara d’nè, som på lokal dialekt betyder "pengebjerget". Navnet har rødder tilbage til middelalderen, hvor den sorte død tvang bønderne i La Morra til at forlade deres hjem og søge op i højderne, hvor der var renere luft. Med sig tog de deres penge og kostbareste ejendele, som de skjulte ved at grave dem ned i jorden.
Blandt de lokale beboere tales der meget om, at der nok stadig ligger skatte gemt rundt omkring i højderne …



.......
Gabriella Spallino tog imod hos Serradenari og kørte os i traktor ad bumleveje op til den højest beliggende vinmark i Barolo.

8. postkort fra Langhe
Familieejet vinhus med egen trøffelskov
Det er Gabriella Spallino og hendes ex-mand, Giovanni Negri, der bor i Rom, som ejer Serradenari.
Til vinhuset hører 13 hektar jord, hvoraf de 7,4 ha består af Langhes bedste trøffelskov. I gamle dage brugte man grise til at opspore den underjordiske delikatesse, men som Gabriella Spallino fortalte, er man gået over til hunde, da grisene havde det med spise trøflerne.
Serradenari fremstiller 45.000 flasker vin om året - heriblandt interessante rødvine på Pinot Nero (Pinot Noir) og hvidvine på Chardonnay.
Vinhuset tog for nogle år siden den anerkendte italienske vinmager Roberto Cipresso med på råd. Han mente, det var oplagt, da Serradenaris vinmarker ligger højt og køligt, at forsøge at lave vine i Bourgogne-stil - derfor disse to druer, Pinot og Chardonnay.
Vi smagte begge vine, og det var elegante vine - som gode, fyldige Bourgogner.
Disse vine er ikke på det danske marked, men det er til gengæld Serradenaris lige så glimrende Barolo, som forhandles af AVinstouw.







.......
Claudio Viberti trak den ene vidunderlige rødvin op efter den anden og fortalte stolt undervejs om sine ideer omkring vinfremstilling.

9. postkort fra Langhe
Ung vinmager med klare holdninger
Vi forlader højderne, men bliver i Barolo, hvor vi besøger det familieejede vinhus Viberti.
Det var yngste generation, Claudio Viberti, der viste rundt i vinhus og vinmarker, og det var en ung mand med klare meninger om vinfremstilling. Han brød sig bestemt ikke om dominerende eg i vinene, hvorfor fadene i vinkælderen heller ikke var toastede indvendigt. Ved at toaste - eller svide - fadet indvendigt kan man fremhæve visse aromaer fra egetræet.
Rødvinene på Barbera og Nebbiolo modnes også i store fade til 5000 liter. Resultatet er elegante, aromatiske rødvine med mange facetter - og meget lidt eg. Herhjemme fås Vibertis vine hos Vinotheket. Især Barolo Buon Padre 2009 kan varmt anbefales.






.......
Claudio Vibertis mor fremviste stolt en bakke med nyskåret tajarin. Om aftenen fik vi denne hårtynde pasta serveret på en anden restaurant, Rabaya i Barbaresco, der bestemt kan anbefales. Manden på billedet bad om en anelse mere - sådan er det i Langhe ...

10. postkort fra Langhe
Hårtynde pastastrimler skåret i hånden
Hos Viberti begyndte det hele med en restaurant, Al Buon Padre, som Antonio Viberti købte i Barolo omkring år 1900. Der skulle vin på bordet til maden, og han gik derfor selv i gang med at fremstille vinen.
I dag er det Claudio Vibertis mor, der regerer i restaurantens køkken, og hun er berømt i området for sin tajarin - de nærmest hårtynde pastabånd, som typisk serveres med smør og trøfler (tajarin ai tartufi).
I 40 år har hun lavet pastaen og skåret strimlerne ud i hånden - et arbejde, som hun nu er ved at oplære to andre kokke i, så de kan tage over.
Vi spiste ikke i restauranten, der er Barolos ældste. Men der emmede af atmosfære, og næste gang vi kommer på de kanter, skal vi ind og have en omgang tajarin.





,
Kinesisk vin med navnet Roussillon
Fransk vin er populær i Kina, og et kinesisk vinfirma havde derfor fået den smarte idé at opkalde nogle nye vine efter henholdsvis den sydfranske vinregion Roussillon. En anden vin kalder de Banyuls - navnet på en af Roussillons berømte appellationer, hvor der fremstilles glimrende, søde vine.
Vinfirmaet ville selvfølgelig varemærke-registrere de to navne på de nye vine, men før det nåede så langt, gik den franske appellations-myndighed INAO og vinrådet i Roussillon rettens vej i Kina for at bremse planerne.
Det er ikke altid let for ikke-kinesiske instanser og firmaer at få medhold i den slags sager. Derfor var glæden og overraskelsen stor hos de to franske foreninger, da retten i Beijing for nylig gav dem medhold, og det kinesiske firma dermed ikke kan registrere de to vinnavne.




.




De mange mennesker har ikke lilla tøj på - farven skyldes, at de er oversprøjtet med rødvin. Alle mødte de op til kampen i kridhvidt tøj ... Foto: Wikipedia / BigSus.

En kamp med vin
Skal du til Rioja i sommerferien, og er du i byen Haro den 29. juni kl. 7 om morgenen? Så tag noget meget gammelt tøj på, og kast dig ud i det berømte vinslag.
Kampen med rødvin er et led i en større byfest, og den udkæmpes på en klippe ved navn Los Riscos de Bilibio.
I middelalderen byggede Haros indbyggere en eremitbolig på dette sted, men folk fra byen Miranda de Ebro mente, at klippen var deres, så det kæmper de to byer om i al venskabelighed.

Pænt rødt tøj
Kampen begynder om morgenen, hvor en parade af ryttere rider ind på kamppladsen og planter et flag, hvorefter "krigerne" går i gang.
Tusinder af deltagere er bevæbnet med vin og nyder en "krig", der hverken har vindere eller tabere, og hvis eneste fare ligger i, at deltagerne indtager for meget af deres egen ammunition. Plus at deres tøj, som fra starten af er hvidt, får en pæn vinrød farve.
Ved middagstid søger alle tilbage til byen og går i optog på La Paz-torvet, hvor man til slut slipper unge stude løs og prøver på at løbe fra dem.
En glimrende lille film på YouTube fortæller om begivenheden.



Vinbog for branchefolk og nørder
En ny amerikansk bog, "Wine and Identity - Branding, heritage, terroir", fra forlaget Routledge har set dagens lys. Og det er ikke en hyggebog til ferien. Det er læsning i den lidt tunge ende af skalaen, og der er ingen flotte farvefotos af vinmarker og drueklaser. Men bogen, der består af analyser og forskningsprojekter fra 24 professorer, marketingfolk, undervisere osv., er bestemt interessant læsning - især for vinbranchefolk og folk, der forsker i marketing eller vinturisme.
På hver sin måde udforsker de mange bidrag fra forfatterne vins identitet - hvilket vil sige dens historie, terroir osv. - og hvordan denne identitet anvendes i markedsføring af vinproducenter og vinregioner verden over.
Bogen belyser også, hvordan markedsføringen af vin har ændret sig i en stadig mere konkurrencefyldt vinverden.
For alle andre, der er interesserede i vin, er der dog også masser af interessante oplysninger at hente inden for flere forskellige emner. Eksempler på nogle af bogens overskrifter er "Evolution of French wine identity: Baby boomers and Generation Y", "Old world winemakers in the New Worlds of California and Victoria", "Slovenian wine stories and wine identities: from heritage and culture of wine to wine tourism", "Where wine was born? Wine and identity in Georgia" og "The changing self-identity of English wine".
Bogen kan bestilles online på Routledges hjemmeside, hvor den koster 144 dollars (cirka 790 kr.) plus forsendelse.


Cava med champagne-ambitioner
Man hører ofte, at den spanske mousserende vin cava er en let drikkelig vin, der bør nydes ung. Men der fremstilles også fornemme årgangs-cava’er, der har fået lov til at modne i flere år hos vinhuset, før de frigives til salg - nøjagtig ligesom årgangs-champagner. Den slags cava’er hører dog stadig til sjældenhederne.
I uge 19 2013 fortalte vi fx om vinhuset Recaredo, som netop gør det i cava’er med alder - hvoraf nogle endda er mere end 20 år gamle.
Og nu har det familieejede cava-vinhus Gramona lanceret en fjorten år gammel cava med navnet Gramona Enoteca Finca la Plana Gran Reserva Brut 2000.

Degorgerings-dato på flasken
Ud over, at der er tale om en årgangs-vin, har Gramona også ladet sig inspirere af Champagne på anden vis. En mærkat på flasken fortæller, hvilken dato degorgeringen har fundet sted.
Dégorgement er et led i fremstillingen af mousserende vin efter champagne-metoden, hvor en prop af frossent bundfald fjernes fra flaskehalsen.
Da cava netop fremstilles efter champagne-metoden, er degorgering ligeledes et led i cava-produktionen. Men at angive datoen på flasken er noget, som kun nogle ganske få champagnehuse gør.
Når degorgerings-datoen overhovedet er interessant, er det fordi, det har stor betydning for en champagnes smag, hvor længe den har været i kontakt med sit bundfald.
Til Gramonas cava har man brugt 70% af hvidvinsdruen Xarel.lo og 30% af rødvinsdruen Macabeo. Det høje indhold af Xarel.lo skyldes, at denne drue har det højeste indhold af stoffet resveratrol, når det gælder grønne druer - og netop resveratrol er ifølge Gramona et gode, når der skal fremstilles mousserende vine med lang holdbarhed.
Kun 1500 flasker af Enoteca er blevet frigivet til salg i Spanien, hvor de også sælges til champagne-lignende priser, nemlig for 125 euro (cirka 930 kr.) flasken.









Den violette vinglas-holder - samt flere af de andre holdere - i fuld funktion.

Skyl badet ned med et godt glas vin
Der er dem, der bare tager et hurtigt brusebad - og så er der dem, der ligger en halv time i skumbadet og nyder livet. Men tiden kan jo godt falde lang, hvis man ikke har noget at hygge sig med samtidig.
Det gav amerikanske Michael Aylesworth den idé at designe en holder til et vinglas, som kan monteres via sugekopper på fliserne over badekarret, så man kan nyde et godt glas vin, mens vand og skum gør sin virkning.
Pengene til projektet har han rejst via den amerikanske crowdfunding-portal Kickstarter. Og der må være rigtig mange, der har savnet sådan en holder i badeværelset - Aylesworth havde sat et mål om at få 3000 dollars (cirka 16.500 kr.) i hus, men fik hele 12.457 dollars (cirka 68.300 kr.).
Nu, han var i gang, har han også designet flere andre holdere - blandt andet én til en øldåse.
Wave Hooks, som serien af holdere hedder, har sin egen hjemmeside, og på Kickstarter kan man se en lille film, hvor Aylesworth præsenterer holderne.


...
Diageo satser stort på Bourbon
Bourbon whiskey er en vaskeægte amerikansk spiritus, der fremstilles på flere forskellige kornsorter og modnes på fade af amerikansk hvideg.
Spiritussen er blevet fremstillet i USA siden 1700-tallet, og selv om den laves flere steder i landet, så er det Kentucky, der er uløseligt forbundet med denne kobberfarvede whiskey. Staten har endda sin egen Bourbon-rute, hvor man kan besøge en række af destillerierne og blandt andet se nogle af de i alt 5 millioner fade med whiskey, der altid ligger og modner i destilleriernes mange lagre.
Og nu kommer der ekstra skub i fremstillingen af Bourbon i Kentucky. Det verdensomspændende spiritusfirma Diageo vil nemlig ifølge The Spirits Business opføre et stort nyt destilleri i Shelby County i den amerikanske stat.

Mere end 6 mio. flasker årligt
Destilleriet, der forventes at være færdigt i 2016, vil have kapacitet til at fremstille cirka 6,8 mio. flasker årligt, og en stor del af dem vil indeholde netop Bourbon, mens resten vil bestå af Diageos øvrige nordamerikanske whiskey-mærker.
Ud over destilleriet vil der også blive opført hele seks lagre til fadmodning af whiskeyen.
Prisen for byggeriet vil løbe op i 115 millioner dollars (cirka 630 mio. kr.).



Hockeystav med vodka
Det er ikke kun indholdet af vodka, der eksperimenteres med i form af smagstilsætninger af alt fra popcorn til nyklippet græs - hvordan det så end smager …
Også selve flaskens facon leges der med. Et eksempel er "High Stick Vodka", hvor spiritussen er tappet på en hockeystav.
Flasken er kreeret af den canadiske entreprenør Illarion Shulakewych, der har ønsket at forene to af sit hjemlands lidenskaber, ishockey og vodka - der udgør hele 24% af al den spiritus, der sælges årligt i Canada.
I starten var det ikke helt let for Shulakewych at få overtalt de canadiske spiritusforretninger til at optage den noget skrøbelige hockeystav i deres sortiment. Men nu går salget pænt - især når det er sæson for hockey …






    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * AndrupVin.dk er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.
    * Konservatorvin er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Dorte Pontoppidan (f. 1954) er født og opvokset i Danmark, men har hele sit voksenliv haft tilknytning til Frankrig og har også boet der i en årrække.
    Det stod ikke skrevet i kortene, at Dorte skulle få så stor tilknytning til Frankrig – hun fik 03 (den gamle skala) i fransk til studentereksamen! Det skræmte hende dog ikke fra at tage af sted efter eksamen til en international ungdomslejr i Auvergne, hvor hun blev bidt af Frankrig og det franske sprog. Efter opholdet i Auvergne blev hun ansat i ungdomsorganisationen Concordia, der organiserede lejrene, og boede derefter flere år i Paris. Efter en korrespondenteksamen (med 13 i fransk) blev Dorte Pontoppidan ansat først som eksportsælger og siden som key account manager i Danish Freeze Dry (nu European Freeze Dry). Fra 1980 til 1985 var hun igen bosat i Paris, mens hun var ansat på den danske ambassades handelsafdeling.
    Mad og vin har altid været i høj kurs hos Dorte Pontoppidan, så da hun i 2003 skiftede de frysetørrede produkter ud med fransk vin ved sin ansættelse som PR ansvarlig i Sopexa, kunne hun hellige sig vinen. Det er foreløbig blevet til 10 år med diverse PR-opgaver og rejseaktiviteter primært til Frankrigs vinområder sammen med vin- og madjournalister.
    Hovedparten af Danmarks sommelierer har efterhånden også været med hende på de nærmest legendariske sommelier-rejser til diverse franske vinregioner. I maj 2014 afsluttede hun selv en uddannelse som sommelier på Vinakademiets sommelieruddannelse.
    I sin fritid passer Dorte Pontoppidan hus og have på landet i Hornsherred og spiller barytonsaxofon i flere bands. Der er altid mad og vin i huset til middage med venner og familie. Dorte har to voksne børn.
    Adresse: Sopexa, St. Kongensgade 34, 1264 København K, tlf. 33 73 05 00, dorte.pontoppidan@sopexa.com, www.sopexa.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    276 Irlands ældste whiskey-potstill er stadig i gang på Kilbeggan Distillery (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 28, som fik mere end to stjerner og 21, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 130 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Fortana, Gualtieri la Cantina, Fortana, Mosto Frizzante, Dolce, Italien, lav alkohol (5%)
79 kr., Hyggevin
De unge mennesker i forårets fester vil elske den. Den har en let perle, er frisk og sød. Lidt i retning af sodavand. En let og venlig vin uden særlige prætentioner.

Hvidvin


Chardonnay Reserva, Canelo Estate, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile, 2013, middel alkohol (13,5%)
44,95 kr., Aldi
En rigtig dejlig hvidvin, der dufter af modne frugter krydret med tilpas fadsmag. Smagen er frisk med en fin syre og en anelse vanille til slut. Til den lave pris er den lidt af et fund. Flasken har skruelåg.


Marius, Michel Chapoutier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
54,83 kr., pris ved 6 flasker, Skagenfood
Vellavet hvidvin på druerne Terret og Vermentino. En vin med fint krydret frugt og tilpas syre. Et godt køb til 55 kr. (ved seks flasker) og en dejlig vin, der er egnet både til mad og som terrassevin. Flasken har skruelåg.


Uva Blanca, Pasas, Jumilla, Spanien, 2012, lav alkohol (12%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (ug 24): 35 kr., Kvickly
Danskeren David Tofterup er den ene af de to vinmagere bag denne spændendde hvidvin. På etiketten står der "semi dry", og vinen har da også en lille sødme. Men den har også god syre, en cremet tyngde og fin krydring. Ugens pris på 35 kr. er yderst attraktiv. Vinen fås også i SuperBrugsen.


Ace One, Chardonnay, Barossa Valley, Australien, 2012, middel alkohol (14%)
64,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Dejlig hvidvin med frisk druesmag og let cremet fylde. Med sin gode syre, krydrede noter og et lille bid er den fin til fisk og lettere retter. Flasken har skruelåg.


Stony Creek, Austwine, Chardonnay, Padthaway, Australien, 2013, middel alkohol (14%)
69,75 kr., pris ved 6 flasker: 49,75 kr., Skjold Burne
En dejligt krydret hvidvin med god frugtfylde, tilpas syre og en lille sødme. Glimrende til alt godt fra havet - og til alt godt på frokostbordet. Flasken har skruelåg.


Herringbon Hills, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2012, lav alkohol (12,5%)
85 kr., H.J.Hansen Vin
Hvidvin med en dejlig Sauvignon-smag med både friskhed, blødhed og fin sødme. Prisen er rimelig.


Zesty Chocolate, Chocolate Box, Rockland, Barossa, Australien, 2013, lav alkohol (13%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne hvidvin er lavet på druerne Sauvignon Blanc og Sémillon - altså fuldstændig, som man laver hvidvin i Bordeaux. Vinen har en god, frisk smag med fint krydderi - men den smager ikke spor af chokokade, trods det mærkelige, misvisende navn. Glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Novelli, Domaine Borrely-Martin, Vin de Pays des Maures, Frankrig, 2010, lav alkohol (13%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Wine Group
Denne interessante hvidvin fra Provence har en fyldig, cremet smag med noter af krydderier og honning. En af de få hvidvine, der er oplagte til grillmad. Vinen er lavet på de to Provence-druer Roussanne og Rolle.


Délices des Dentelles, Duplessis, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, middel alkohol (14%)
100 kr., pris ved 12 flasker: 90 kr. flasken, YouAndWine
Denne hvidvin er fremstillet på hele fem forskellige druer: Viognier, Roussane, Marsanne, Clairette og Grenache. Det har givet en tør vin med stor fylde og masser af frugt - en ganske flot vin, dog med et lidt markant bid af alkohol til slut, der koster vinen den femte stjerne.

Rosévin


Château la Cour de L'Evêque, Côtes de Provence, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ganske glimrende rosévin med en fin duft af bær og rabarber og en frugtrig, let smag med tilpas syre. Vinens farve er meget lys - det man på fransk kalder for oeil de perdrix - agerhøne-øje.


Marqués del Atrio, Garnacha, Rioja, Cosecha, Spanien, 2013, lav alkohol (12,5%)
75,75 kr., på tilbud i juni: 59,75 kr., Skjold Burne
Lækker rosévin med en frisk, fint krydret smag og noter af hindbær, jordbær og æbler. Dertil en lille sødme. Oplagt som terrassevin. Flasken har skruelåg.


La Regina Vera, Cantine Spinelli, Cerasuolo, Abruzzo, Italien, 2012, lav alkohol (12%)
59 kr., pris ved 12 flasker: 39 kr., Kassen med vin
En meget enkel rosévin, saftig, men uden særlig karakter. De 39 kr. ved 12 flasker må nok siges at være nærmest den rigtige pris.

Rødvin


Nietro, Garnacha, Calatayd, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
50 kr., pris ved 6 flasker, Smile Marketing Group
Til prisen 50 kr. er denne rødvin rigtig udmærket. Den har god frugtfylde og i slutningen et lille bid, der er fint til mad. En udpræget madvin. Den femte stjerner får den for prisen.


Melodias Winemakers Selection, Trapiche, Malbec, Mendoza, Argentina, 2011, middel alkohol (14%)
69,95 kr., Amka
Moden frugt og tobak præger duften af denne rødvin. Smagen er superblød, tæt og intens, fuld af frugt og slutter med noter af anis.


Mas dels Mets, Montsant, Spanien, 2013, høj alkohol (14,5%)
79,95 kr., pris ved 6 flasker: 64,95 kr., Vinmonopolet
Denne glimrende rødvin er lavet på druerne med de katalanske navne Gamatxa (Grenache), Samsó (Carignan) og Ull de Llebre (dvs. Hareøje - Tempranillo). Vinen har en dejlig, blød frugt med en lille sødme og god syre. Prisen ved seks flasker er lidt af et kup.


Beleben, La Gironda di Galandrino, Monferrato, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
92 kr., Gallovini
En kraftig rødvin, fortrinsvis på druen Barbera. Den har en god struktur, god frugtfylde og gode tanniner. Udpræget til mad. Skænk den gerne let afkølet.


Señorío de los Baldíos, Bodegas Carcía de Aranda, Tempranillo, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2009, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Fem år gammel, afrundet, moden og et godt glas rødvin. Den har en lækker smag af modne kirsebær, bløde tanniner og diskrete fadtoner.


Château Maris, Robert Edena, Minervois, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
115 kr., pris ved 6 flasker: 100 kr., Propperiet
Fortræffelig rødvin på økologisk dyrkede druer. Den er bare lækker. Dejlig, blød frugt, fint krydderi, tilpas syre. Lang eftersmag.


Lovely Lilly, Shelter Winery, Pinot Noir, Baden, Tyskland, 2011, middel alkohol (13,5%)
125 kr., på tilbud indtil 14. juni: 95 kr., Vinoble
Vingården Shelters hund Lilly har lagt navn til denne dejlige rødvin, der har en typisk Pinot Noir-næse. Smagen er elegant og frugtrig, saftig og bred. Jo, tyskerne kan bestemt godt lave god rødvin.


Axel Primero, LaPlaya, Colchagua Valley, Chile, 2011, middel alkohol (14%)
159 kr., Kjær & Sommerfeldt
En fyldig og lækker rødvin med blødhed og fint krydderi. Druerne er Charmenere, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah og Petit Verdot.


Atteca, Vielles Vignes, Bodegas Ateca, Garnacha, Calatayud, Spanien, høj alkohol (15%)
179,96 kr., pris ved 6 flasker: 99 kr., AndrupVin.dk
Fyldig og dejlig rødvin i fin balance med blød frugt, der varer længe i eftersmagen. Den 99 kr. er nok den rigtige pris.


San Ponzio, Gianni Gagliarde, Nebbiolo, Alba, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
199 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Fortræffelig rødvin med flot frugt, frisk syre og en masse fine kryddernoter.


Trus, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2006, høj alkohol (14,5%)
369 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., A Vinstouw
Superlækker rødvin, kraftig, men også blød, med fyldig frugt, fint krydderi og en lille sødme. En vin udpræget til en kraftig kødret.


Château de Pena, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig, 2012, høj alkohol (15%)
69,50 kr., Irma
Der er fine noter af anis over duften af denne rødvin. Smagen er frugtrig, men har også meget markante noter af engelsk lakrids.


Le Logge di Pietranera, Società Agricola Centolani, Toscana Rosso IGT, Italien, 2011, middel alkohol (13,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En god hverdags-rødvin med ren frugtsmag og en syre, der er god til mad. Helt billig er den ikke.


Maestrale, Cave Aureto, Ventoux, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
169 kr., Jysk Vin
Ja, den er kraftig. 15 procent. Men procenterne afbalanceres af god, afrundet frugt og en buket af krydderier.


Domaine du Parc St.Charles, Mourvèdre, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15%)
99 kr., Svendborg Vinimport
Fadlagret rødvin på 100% af druen Mourvèdre. Den har en lidt endimensional smag og en markant spritkant.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.