Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 25. 2014



Nyheder i uge 25, 2014

Følg os på Facebook




.


Hagl, storm og ødelæggelser i Bordeaux
De stakkels vinproducenter i Bordeaux. Sidste år gik det vejrmæssigt hårdt ud over distriktet med haglbyger, der ødelagde store mængder af den kommende høst. Omkring hundrede vinslotte måtte vinke farvel til en hel årgang vin.
Og mens vi nyder det gode sommervejr herhjemme, har vejrguderne igen raset over distriktet med hagl, skybrud og kaskader af lyn - og endnu engang med katastrofale følger for rigtig mange vinproducenter.
Uvejret stod ifølge The Drinks Business på to nætter i træk, og Médoc er en af de værst ramte appellationer. Her har omkring 300 hektar vinmarker lidt stor skade.
Det er også gået ud over 1000 ha i vinområderne Prignac-en-Médoc, Ordonnac, Civrac, Saint-Yzans og Blaignan. I sidstnævnte område er vinstokkene på 680 ha beskadigede.

Myndighederne må hjælpe
Situationen er så alvorlig, at vinproducenterne i Bordeaux opfordrer myndighederne til at erklære området for naturkatastrofeområde - hvilket vil gøre det muligt for de værst ramte producenter at kræve økonomisk hjælp i den svære tid, der venter.
Også Charente, cognac’ens højborg, er blevet ramt af hagl på størrelse med bordtennisbolde og af en storm med en vindstyrke på 130 km i timen samt af efterfølgende oversvømmelser. Haglene har nogle steder fuldstændig raseret vinmarkerne og har efterladt vinstokkene stort set uden blade.
I appellationen Cognac regner man med, at 10% af distriktets 74.000 ha vinmarker er ødelagte.
I de kommende dage vil skaderne i Bordeaux og Charente blive gjort endeligt op.



< Nordic Sea Winerys nye besøgscenter. Indvendig er der blandt andet en smart designet vinbar.


Besøg Sveriges største vinhus
Sverige har som bekendt monopol, når det gælder handelen med vin. Det er det statsejede Systembolaget, der står for salget, og vinen kommer fra cirka 400 svenske vinimportører. De fleste flasker leveres dog af kun ti importører, hvoraf Oenoforos er den største.
I 2006 købte Oenoforos en nedlagt lagerbygning uden for Simrishamn i Skåne og forvandlede bygningen til et stort vineri, Nordic Sea Winery. Nu er dette oprindelige vinhus ifølge www.wownews.se blevet ombygget og udvidet for 500 millioner SEK (cirka 412 mio. kr.) - og har som noget nyt slået dørene op for publikum.
Man kan komme med på en guidet tur gennem vineriet, der modtager ny vin som bulk fra især Italien og Sydafrika, sammenstikker vine og modner dem i fadkælderen.
Det nye vineri har ansat fem vinmagere til at fremstille vinene og har et tilhørende gigantisk tappe- og pakkeanlæg, der kan klare tapning af mere end 6000 flasker vin og 3000 bag-in-box i timen.
I alt har Nordic Sea Winery nu kapacitet til årligt at forvandle mere end 10 mio. liter vin til salgbare flasker og bib-vine på Systembolagets hylder. På nuværende tidspunkt fremstiller vineriet 50 forskellige vinmærker.

Flot nyt besøgscenter
Der er også anlagt en vinmark med 25 forskellige druer - såvel internationale som Chardonnay og Pinot Noir som Solaris og andre hybriddruer, der egner sig specielt til klimaet i blandt andet Sverige og Danmark. Om nogle år har Nordic Sea Winery tænkt sig selv at begynde at fremstille vin af disse druer.
Vinhuset er også blevet forsynet med et flot besøgscenter til de omkring 50.000 besøgende, som forventes at lægge vejen forbi hvert år.
Derudover omfatter det nye etablissement en stor restaurant og en vinbar.
Man kan læse mere om Nordic Sea Winery, åbningstider og guidede ture ved at klikke her.







En bøde på 7,50 kr.
- Thi kendes for ret: Tiltalte idømmes 1 euro (cirka 7,50 kr.) i skadeserstatning. Sådan nogenlunde lød det, da retten i Angers for nylig idømte en vinproducent fra Loire, Olivier Cousin, en bøde for at have overtrådt de franske appellationsregler.
Det var ifølge Decanter appellationsmyndigheden INAO og Anjous vinføderation, Federation Viticole d’Anjou Saumur, der havde lagt sag an - og havde krævet 5000 euro (cirka 37.300 kr.) i skadeserstatning. Nu skal de to dele den ene euro …
Cousins brøde bestod i, at han fortsatte med at sætte et "Anjou" på etiketterne af sine vine, selv om han i 2005 meldte sig ud af appellationen af samme navn. Han ændrede dog senere etiketterne, så de ikke længere overtrådte reglerne, men det var altså en postgang for sent, mente sagsøgerne.
Hos INAO og Federation Viticole d’Anjou Saumur forsøger man at holde gode miner til slet spil. Selv om bøden rigtig nok er meget lille, så er det alligevel en bøde og dermed en sejr - og en advarsel til andre om ikke at overtræde reglerne. Mener man altså fra den lejr.




Xavier Gramona fortalte engageret og detaljeret om sit gamle familieejede cavahus og om dets mere end ti forskellige cavaer.

Ædel cava med alder
Den spanske cava er nok bedst kendt som en uhøjtidelig boblevin. Men den kan også være en fornem og elegant vin, rig på smagsindtryk og af en kvalitet, der kan hamle op med de bedste champagner.
Det blev til fulde bevist ved en smagning i København af cavaer fra vinhuset Gramona, der ligger i Sant Sadurní d’Anoia. Det er i dette område i det spanske Penedès, hovedparten af al cava fremstilles.
Det var Xavier Gramona, ejeren og femte generation af det familieejede vinhus, der sammen med sin danske forhandler, Philipson Wine, præsenterede sine mousserende vine. Og det var cavaer med alder, hvoraf den ældste, vi smagte, var fra 1997.
Vinhuset blev grundlagt i 1881, og dengang blev al vinen eksporteret som bulk til Frankrig, hvor den blev tappet på flasker, forsynet med etiketter og solgt som fransk vin. I 1860erne havde vinlusen (Phylloxera vastatrix) angrebet stort set samtlige vinstokke i Europa, og truslen om at gå en vinløs fremtid i møde var realistisk. Så der var rift om den vin, der endnu blev fremstillet, og der blev betalt godt for den.
Men i 1913 begyndte Xavier Gramonas bedsteforældre at fremstille cava - eller "Champán de Cava", som den spanske mousserende vin blev kaldt dengang.

Druen, der giver holdbare vine ...
De vigtigste druer i Gramonas cavaer er Xarel-lo og Macabeo. Førstnævnte er en interessant drue. Som Xavier Gramona fortalte, har den et meget højt indhold af resveratrol. Stoffet findes især i de blå druers skind og dermed i rødvin, men faktisk har Xarel-lo et højere resveratrol-indhold end flere blå druer, heriblandt Pinot Noir og Monastrell.
Druen er også den eneste hvidvinsdrue, der indeholder pterostilbene, en antioxidant, der ligeledes er kendt fra rødvinsdruer.
Xarel-lo er vigtig, hvis man vil fremstille cavaer med alder - hvilket man netop stræber efter hos Gramona. Det har nemlig vist sig, at de to stoffer i kombination bevirker, at vinene ikke oxiderer undervejs og dermed er langt mere holdbare.

... og et langt liv
Både resveratrol og pterostilbene er også godgørende stoffer for mennesker og har ry for at være livsforlængende ved at holde diverse sygdomme fra døren. Som Xavier Gramona sagde med et smil:
- Alle i vores familie er blevet meget gamle, og alle drikker de cava - min bedstemor drak en halv flaske hver dag, og hun blev 98 år.
Hos Gramona har man kunnet mærke de klimatiske ændringer siden 1990erne. Varme og tørke gjorde vinstokkene stadig mere skrøbelige og forkortede deres liv med adskillige år.
Løsningen blev i 2006 at lægge om til økologisk vindyrkning, hvilket blandt andet har forbedret bakteriekulturen i jorden. Bakterierne danner kalksten, der virker som svampe, som suger fugt til sig til gavn for vinstokkene. Desuden afgiver kalken en fin mineralitet til vinene.

Ligesom en god sovs
Dosage (tilsætning af sød vin) indgår i fremstillingen af champagne og andre mousserende vine efter champagnemetoden - undtagen, hvis der er tale om typen Brut Nature (naturlig tør).
Dosage er i disse år et hedt diskussionsemne, da mange producenter mener, at det er synd og skam at tilsætte denne sødme til de mousserende vine. Boblevine skal være knastørre.
Hos Gramona bruger man dosage til de fleste cavaer, men med måde:
- Dosage skal være ligesom en god sovs - den skal akkompagnere retten, og ikke overdøve den, forklarede Xavier Gramona.
- Og ligesom sovs kan være lavet på ketchup eller på de bedste ingredienser, er der også forskel på kvaliteten af dosage.
Hos Gramona anvender man en fornem dosage, hvori der indgår hundrede år gamle Solera-vine, der har lagret i kastanje- og egetræsfade.
Der kæles i det hele taget for detaljerne i dette gamle cavahus, hvor så mange arbejdstrin som muligt udføres via håndkraft. Det er en dyr fremstillingsproces, ligesom det koster Gramona mange penge at lade vinene modne i flere år før frigivelse. Med det i tankerne er priserne på disse cavaer faktisk yderst rimelige.
Der er mange og store stjerner til cavaerne - samt til to hvidvine fra vinhuset - længere nede på denne side.






19 postkort fra Langhe
VinAvisens Mariette har været på en tur til vinområdet Langhe i det italienske Piemonte, og det er der blevet en serie på i alt 19 postkort ud af. I uge 23 og 24 bragte vi de første ti, der blandt andet fortalte om den store Nebbiolo Prima smagning og om Barolos højest beliggende vinhus. I denne uge besøger vi ønologiskolen i Alba - en unik oplevelse, hvor tiden var skruet hundrede år tilbage.



.......
En af skolens lærere, Edoardo Monticelli, viste os blandt andet en lang gang med skabe fyldt med patentglas med gamle stiklinger fra vinplanter, drueklaser og andre plantedele i formaldehyd.

11. postkort fra Langhe
Spændende besøg hos ønologiskolen i Alba
Flere af de vinmagere og -producenter - unge som ældre - som vi mødte på turen til Langhe fortalte stolt, at de var uddannede på ønologiskolen i byen Alba. Så den skole måtte vi jo lige besøge - og det besøg blev en stor oplevelse.
Skolens rigtige navn er Istituto Superiore Umberto I, og vi blev vist rundt af Edoardo Monticelli, der har undervist i agronomi i de sidste 30 år. Han er også selv uddannet på skolen - ligesom hans far og farfar. For det er nemlig en meget gammel skole. Den blev grundlagt i 1881 og er dermed Italiens ældste ønologiskole.
Eleverne starter som 14-årige og afslutter skolen fem år senere. I gamle dage var dette den eneste skole for ønologi; i dag fungerer den som en grundskole med en uddannelse, der giver eleverne adgang til at læse videre på universitetet på diverse vinøse studier.






.......
Et af klasseværelserne på ønologiskolen i Alba. Intet ser ud til at være ændret i de sidste hundrede år.

12. postkort fra Langhe
Eleverne elsker atmosfæren
I skolens gange og klasselokaler var tiden skruet hundrede år tilbage. Tidens tand havde bidt sig godt fast i pulte, skabe og katedre, der havde været brugt af mange generationer af spirende vinmagere. Også skolens laboratorium var en ren tidslomme.
Edoardo Monticelli viste os nogle meget gamle og slidte mikroskoper - men som han sagde med et glimt i øjet: - Det kan ikke betale sig at købe nye - eleverne ødelægger dem jo alligevel.
Men man skal ikke lade sig narre af rammerne. Unge mennesker valfarter fra hele Italien - ja, endda fra andre lande - for at studere ønologi på netop denne skole. Lærerkapaciteten er nemlig i top, og eleverne elsker de atmosfærefyldte omgivelser. Vi talte med flere unge vinmagere, som havde gået på skolen, og som absolut ikke ønskede ændringer af nogen art.





.......
Ønologiskolens egen vinmark leverer hvert år 50 tons druer, som eleverne forvandler til vin i skolens vineri.

13. postkort fra Langhe
Skole med egen vinmark og vineri
De cirka 30 elever, der årligt uddannes på skolen, kan lære at fremstille vin fra a til z. Al den teoretiske lærdom foregår i klasselokalerne og i laboratoriet.
Den praktiske viden om vindyrkning får eleverne derimod i skolens egen vinmark, hvor de blandt andet undervises i forskellige opbindings- og beskæringsteknikker.
Men ikke kun det - eleverne høster også druerne, fremstiller deres egne vine i skolens vineri, designer etiketter, tapper på flasker, laver projekter for markedsføring osv. Til sidst sælges deres vine i skolens egen lille butik.
Med denne lærdom i bagagen gik eleverne i gamle dage direkte ud og fik job - og det gør flere af dem stadig. En del af de vinproducenter, vi snakkede med, foretrak ligefrem at ansætte de unge mennesker fra skolen i Alba som vinmagere i stedet for de, der havde taget en universitetsuddannelse i ønologi.
Godt og vel 30% af eleverne fra skolen i Alba går videre på universitetet.








< En af de mere end hundrede år gamle mapper med tørrede planter,
som Edoardo Monticelli viste frem. Mappen blev lukket med et stofbælte.


14. postkort fra Langhe
De leder og søger i gamle bøger
Kun cirka 7% af eleverne i ønologiskolen i Alba er piger. Sådan er det bare i Piemonte - at være vinmager er et mandejob.
Edoardo Monticelli stoppede pludselig op. - Nu skal I se noget ganske særligt, sagde han, og åbnede et skab, hvor der lå stakke af meget gamle dokumentmapper.
Han tog en af dem ud, og den var fyldt med fine, tørrede planter - såvel vinplanter som andre planter - og alle var de blevet plukket og tørret i 1901. En rem af stof holdt sammen på de mange ark med planterne.
I forbindelse med skolen er der også et laboratorium, hvor omegnens vinproducenter får undersøgt deres vine for at se, om de lever op til appellationernes krav.

....



Fra den lille film på YouTube, hvor en dirigent dirigerer "orkestret".

Rossini på vinflasker
Overturen til operaen Wilhelm Tell af Gioachino Rossini hører til et af de mest populære, klassiske musikstykker. Operaen havde premiere i 1829 og var den sidste af Rossinis 39 operaer.
Nu kan man på YouTube høre overturen i en ganske særlig, vinøs udgave, hvor "blæseinstrumenterne" er 34 vinflasker. Det har taget tolv timer at optage den lille film og krævet 4000 sammenklipninger. Se den og hør musikken ved at klikke her.

,
Terroir - noget om snakken
Vinproducenter og vinskribenter snakker ofte om terroirets betydning for vinens duft og smag - altså om, hvordan forskellige jordbunds- og klimaforhold kan påvirke en vin.
Forskere verden over har med jævne mellemrum forsøgt at finde frem til, hvor stor betydning netop jordbundsforholdene egentlig har for en vin. Og de har gjort det ved at sammenligne fx vine på samme drue fra forskellige vinmarker.
Nu har franske forskere fra Institut Universitaire de la vigne et du vin ved universitetet i Dijon gået endnu grundigere til værks.
De har for første gang nøje undersøgt forskellen mellem Pinot Noir-druer og -vine fra samme vinhus og fra to tætliggende vinmarker i Bourgogne. Netop i Bourgogne fremhæves det ofte, hvordan jordbunden ændrer karakter under kludetæppet af vinmarker inden for relativt korte afstande.

Kan kun skyldes jordbunden
I alt blev der taget 34 forskellige prøver fra tre forskellige årgange af vin, og såvel disse prøver som dem af druerne blev analyseret ved at anvende massespektrometri - en metode til bestemmelse af molekylers og atomers masse - og væskekromatografi, hvormed man kan adskille de kemiske komponenter i en væske.
Da forskerne sammenlignede diverse prøver, viste det sig, at der rent kemisk var store forskelle mellem druerne fra de to marker - og ligeledes mellem de vine, druerne blev forvandlet til. Disse forskelle kunne jo ikke forklares med et forskelligartet klima, forskellige vinproducenter eller fremstillingsteknikker eller forskellig behandling af druerne i vinmarkerne. Derfor må disse forskelle ifølge forskerne udelukkende være betingede af forskelle i jordbundsforholdene.
Man kan læse en længere artikel om undersøgelsen og resultatet ved at klikke her.








Evesham Hotels direktør, David Field, i den glemte kælder med en flaske Hine Grande Champagne cognac årgang 1914.

Sjældne flasker i glemt kælder
David Field havde kun været ansat som direktør hos Evesham Hotel i Worcestershire i nogle få måneder, da han gjorde et epokegørende fund.
I hotellets vinkælder var der bagest en lille, smal trappe, der endte i en dør. Hvad rummet bag døren indeholdt, var der ikke længere nogen, der skænkede en tanke. Men Field var nysgerrig, og da han åbnede døren, åbenbaredes en Aladdins hule af i alt 3000 flasker vin, champagne, whisky og cognac. Field, der er yderst vinkyndig, fandt snart ud af, at der i vidt omfang var tale om fornemme og kostbare gamle flasker.
Nu vil hundrede af de mange flasker blive sendt på online-auktion hos Littleton Auctions og overskuddet fra salget gå til vedligeholdelse af det mere end 500 år gamle hotel.
Blandt højdepunkterne er to flasker Hine Grande Champagne Cognac årgang 1914, der hver har en værdi af 3000 pund (cirka 27.700 kr.), en flaske Vieil Armagnac 1900 til 1000 pund (cirka 9200 kr.) og otte flasker Penfolds Grange 1989 til 300 pund (cirka 2770 kr.) stykket.
Det forventes, at auktionen, der afholdes i slutningen af juni, vil tiltrække online-bydere fra hele verden.


Eksperiment med fade og druer
Tidligere måtte vinproducenterne i Rioja kun anvende spanske druer til fremstilling af hvidvin – Viura, som er den mest udbredte drue, samt Malvasía og Garnacha Blanca. Men i 2009 gav vinrådet i Rioja grønt lys til dyrkning og anvendelse af de internationale druer Chardonnay og Sauvignon Blanc – og af den spanske drue Verdejo. Dog måtte druerne kun bruges i blandingsvine og ikke til enkeltdruevine. Og de må kun udgøre 50% af indholdet i en flaske.
For Riojas vinproducenter gælder det nu om at finde frem til, hvordan de får det bedste resultat ud af disse "nye" druer, og flere af dem er i fuld gang med eksperimenter af forskellig art.
En af dem er Oscar Tobía, der ejer Bodegas Tobía - og som i forvejen er kendt for at bryde grænser i sit vineri. Det er således lykkedes ham at få vinrådets tilladelse til at fremstille fadmodnet rosévin - en nyskabelse i det meget traditionelt tænkende Rioja.
Nu har han for syv måneder siden kastet sig ud i et nyt projekt, nemlig at modne vin fra forskellige hvidvinsdruer på fade af forskellige træsorter.
De i alt 120 fade er fremstillet af en lokal bødker i henholdsvis amerikansk eg, asketræ, kirsebær og kastanje. Og på disse fade modner der nu fem forskellige druer: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Garnacha Blanca, Tempranillo Blanco og Viura. Hver drue bliver afprøvet i kombination med samtlige træsorter.

Kirsebær dur ikke
I Rioja er der ingen regler for, hvilke træsorter fadene skal være lavet af - så længe fadene er fremstillet til 225 liter vin.
Tobías mål med eksperimentet er at skabe en "ny type Rioja-vin" - en blandingsvin af forskellige vine fra årgang 2013, som vil blive frigivet til salg senere i år.
The Drinks Business har talt med Tobía, der nu efter de mange måneders modning af vinene på de forskellige fade har et bud på, hvad der dur og ikke dur.
Kirsebær er således ikke sagen - det porøse træ medførte for stor iltning af vinen.
Til gengæld er han begejstret for kastanje-fadene, der fremhæver syren i hvidvinene og giver dem lige tilpas med tanniner.
Netop kastanje har da også i gamle dage været en yndet træsort til fade. Men træet er også ideelt til bygning af både, og efterhånden gjorde bådebyggeriet krav på det meste af kastanjetræet.







    Hund med eget vinglas
    – Vov for en vin – den må have været hundedyr! Sådan ser den firbenede middagsgæst på billedet ud til at tænke.
    Den er gået om bord i et glas, hvor der er plads til både bouquet og hundesnude, og hvor bægeret er tippet, så det er let at lappe indholdet i sig. (Og bare rolig – det er selvfølgelig ikke vin, der er i glasset).
    Det er den britiske designer Alice Wang, der har skabt glasset, som indgår i en serie af lidt specielle luksusprodukter, Pet Plus, til hunde. Glasset leveres sammen med et mere menneskevenligt eksemplar til hundens ejer, så de sammen kan udbringe en skål for den britiske dronning. Prisen for sættet er cirka 280 kr.

...




Hardeep Rehal, der repræsenterede Danmark i Nordisk Mesterskab for cocktails - og vandt.

Dansk sejr i cocktail-dyst
Der var gang i shakere, drinksglas og store armbevægelser, da Nordisk Mesterskab i cocktails for nylig blev afholdt i København.
I alt 27 deltagere fra Danmark, Norge og Sverige dystede mod hinanden i den to dage lange konkurrence. Efter den første dag var der kun seks bartendere tilbage, og efter endnu en dags shaken og servering, blev vinderne kåret.
Det blev Danmark og Hardeep Rehal, der til daglig arbejder som barchef hos den københavnske bar 1105, der vandt førstepladsen. På sejrsskamlen blev han flankeret af svenske Rikard Enell og norske Jesper Høst.
Bartenderne blev bedømt af et rutineret dommerpanel af branchefolk, tidligere vindere og deltagere, som nøje vurderede deltagernes præstationer. Og der krævedes mere end at lave velsmagende cocktails. Kreativitet, showmanship og ikke mindst rolige hænder var også altafgørende.

Til VM i Skotland
Med til at bringe sejren i hus for Hardeep Rehal var en genopfindelse af cocktailen Martini, hvor den kreative bartender havde anvendt dansk vin, urter fra stranden, havtorn og andre danske ingredienser. Ifølge Hardeep Rehal var målet, at cocktailen skulle smage af dansk strand.
Rehal og de to andre nordiske vindere skal dyste videre i verdens største bartenderkonkurrence, Diageo World Class, der bliver afholdt i Skotland til juli.
Mens sidste års globale finale foregik på et krydstogtsskib i Middelhavet, stiger 50 bartendere fra hele verden i år om bord på et tog i Skotland med endestation i London. Over fire dage skal deltagerne demonstrere deres talent og evne til at lave sjove, opfindsomme og dekorative cocktails, der skal fungere som inspiration for branchen og fortælle, hvor tendenserne bevæger sig hen inden for bartenderfaget.









Det går rigtig godt for salget af whisky på verdensplan. Billedet er taget i en er Edinburghs hyggelige whisky-butikker, hvor der er flasker fra gulv til loft.

Verden drak 37 mio. flasker spiritus
Sidste år blev der på verdensplan solgt 37 milliarder flasker spiritus. Det var 0,1% mere end året før - hvilket er en meget lille stigning i forhold til de 6,5% flere flasker, der blev solgt mellem 2007 og 2011.
Tallene stammer fra en nylig undersøgelse udført af IWSR (International Wine & Spirit Research), og der er flere tal og oplysninger at hente, når det gælder salget af spiritus i 2013:
* Asien aftog 23 mia. flasker spiritus og forblev dermed det største marked for spiritusindustrien. I spidsen lå Kina med en stigning i salget på 0,8% til 14 mia. flasker.
* Der blev solgt mest whisky sidste år - i alt 4,3 milliarder flasker.
* Salget af rom faldt med 54 millioner flasker til 1,7 mia. flasker.
* De europæiske lande tegnede sig for den største nedgang i salget af spiritus. Der blev i alt solgt 3,5 mia. flasker - 26,4 mio. færre end i 2012. Værst gik det for salget i Spanien, der faldt med hele 10,8 mio. flasker. Den eneste spiritus-type, der havde en salgsfremgang i Europa var whisky.
* Den største stigning i salget tilfaldt USA, idet amerikanerne aftog 5,3 mia. flasker spiritus - 48 mio. flere flasker i forhold til året før.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Atomwine har fået eneimporten på vinene fra det australske vinhus Mollydooker.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.






Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Aubert de Villaine, der blandt andet er medejer af det berømte Domaine de la Romanée-Conti i Bourgogne. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


,

    Aubert de Villaine (f. 1939) har mange vinøse jern i ilden, men er nok bedst kendt som medejer af det verdensberømte Bourgognehus Domaine de la Romanée-Conti, der har været i hans families eje siden 1869.
    Som ung havde han helt andre planer. Han læste litteratur og jura og tog i 1996 til New York i ni måneder, hvor han blandt andet arbejdede som journalist - og interviewede Robert Mondavi.
    Men i det lange løb blev det Bourgogne og familiens domaine, der vandt. Efter sin hjemkomst blev han lært op i marken og i vineriet af sin far, Henri de Villaine, og i 1971 blev han udnævnt til meddirektør.
    Familien Villaine deler ejerskabet af Romanée-Conti med en anden vinfamilie, Leroy, og fra 1974 til 1992 måtte Aubert de Villaine dele chefstolen med Lalou Bize-Leroy. Det samarbejde røg dog fløjten, og i dag deles han om opgaverne med Henry-Frédéric Roch, et andet medlem af Leroy-familien.
    I New York havde Aubert de Villaine mødt amerikanske Pamela, som han giftede sig med samme år, som han blev meddirektør af Romanée-Conti. Sammen med hende grundlagde han vinhuset Domaine Aubert & Pamela de Villaine i Bourgogne-appellationen Bouzeron. Fra 2001 til 2008 var han også borgmester i byen af samme navn.
    Aubert de Villaine har dog ikke holdt sig til vinfremstilling i Frankrig. I år 2000 slog han sammen med sin amerikanske svigerfamilie, Hyde, dørene op for vinhuset HDV (Hyde de Villaine), hvor han i dag bestrider jobbet som direktør.
    I 2010 blev han udnævnt til "Årets mand" af det førende britiske vinmagasin Decanter.



    Ugens vinøse billede
    Claus Tang-Holbek fra Kjær & Sommerfeldt har i embeds medfør besøgt Château des Jacques i det franske Beaujolais. Slottet ligger i cru-appellationen Moulin-a-Vent – Vindmøllen – og naturligvis skulle han fotografere den berømte mølle. Også selv om det var ret tåget den morgen.
    Château des Jacques har siden 1996 tilhørt vinhuset Louis Jadot, som var det første Bourgognehus, der ejede vigtige vinmarker i Beaujolais, og som har bidraget betydeligt til den revolutionerede fornyelse af stilen i Beaujolais.
    Blandt andet arbejder Jadot med fadlagring, som ellers er ret usædvanlig i Beaujolais. Château des Jacques lader således de unge vine lagre ti måneder på fade for at opnå kompleksitet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er velkomne til at sende os vinøse billeder. Send dem digitalt og i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    277 Der høstes vin på et af Filippo Bigiolis dørstykker fra 1839 i Palazzo Braschi i Rom (foto © Anker Tiedemann).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 54 vine. Af disse vine var der 40, som fik mere end to stjerner og hele 28, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 184 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de fjorten, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Cuvée Sélectionnée, Laugel, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
69,95 kr., på tilbud i hele juni: 56 kr., SuperBrugsen
Til 56 kr. er denne herlige hvidvin lidt af et fund. Den har Gewurztraminer-druens krydrede charme og sødme og vil være fin både til lettere retter - gerne af asiatisk herkomst - og som terrassevin. Flasken har skruelåg. Vinen fås også i Kvickly.


Pighin, Sauvignon Blanc, Friuli Grave, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant hvidvin med en liflig duft og en blød, cremet smag af grønne druer. Tilpas syre og lang eftersmag.


Cave Obernai, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
109,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Dette er en meget lækker hvidvin med en fyldig, "tyktflydende" og moden smag med hele Gewurztraminer-druens forførende charme.


Numen, Paololeo, Chardonnay, Salento, Italien, 2012
145 kr., pris ved 12 flasker: 130,50 kr. flasken, YouAndWine
En fornem Chardonnay fra Italiens støvlehæl. Den er fyldig med en nærmest cremet konsistens, der får den liflige smag af modne, grønne druer og lyse blommer til at vare rigtig længe.


Quíbia,  Bodegas An Negra , Vi de la Terra Mallorca, Spanien, 2012, lav alkohol (13%)
150 kr., Theis Vine
En meget blød og lækker hvidvin med en let cremet druesmag samt tilpas syre og sødme. En fornem vin til lettere retter eller som terrassevin.


Crystal Bay, Chardonnay, South Australia, Australien, 2011, lav alkohol (13%)
49,95 kr., Taster Wine oplyser nærmeste forhandler
Let hvidvin med en frisk og ren frugtsmag med en lille, krydret tone. God hverdags-vin. Flasken har skruelåg.


La Segreta, Planeta, Sicilien, Italien, 2013, lav alkohol (12,5%)
115 kr., Vinoble
Pæn hvidvin med en kraftig drueduft og en tør og frisk frugtsmag med tilpas syre. Udpræget til mad. Vinen er lavet på druerne Grecanico, Chardonnay, Fiano og Viognier. Flasken har skruelåg.


Blanc d'Alsasce, Domaine Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrig, lav alkohol (13%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
Denne hvidvin er lavet på økodruer - på Gewurztraminer, Pinot Gris og Riesling, og Gewurz'en virker fremtrædende i både duft og smag.


Alamos, Chardonnay, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret enkel hvidvin, tør og med et markant bittert bid i eftersmagen. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Francois Schmitt, Pinot Noir, Alsace, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
79 kr., pris ved 6 flasker, Birk Wine
Dette er en virkelig god Alsace-rosé. Den er lækker og har samtidig modhager i form af syre og krydrede noter. Brug den til mad eller som en elegant terrassevin.


Amornero, Rocca, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
54,95 kr., Amka
En rosévin på druerne Negroamaro og Malvasia Nera. Den smager lidt rigeligt af bolsjer. Men på den anden side: Hvis man godt kan lide kongen af Danmarks-bolsjer, så ... Flasken har skruelåg.


Lauduc, Château Laudoc, Bordeaux, Frankrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
83,33 kr., pris ved 3 flasker, Lago Import
Ganske lys rosévin på druerne Cabernet Sauvignon (75%) og Merlot. Den har en frisk smag med fine noter af hindbær, men smagen af frugt afløses ret hurtigt af syrens citrussmag.

Rødvin


La Couronne du Prince, Cellier des Princes, Côtes du Rhône, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
65 kr., Svendborg Vinimport
Varm og rund rødvin - en typisk Rhône-vin med fyldig frugt, krydrede noter, en lille sødme og tilpas syre.


Muróla, Sangiovese, Marche, Italien, 2012, lav alkohol (13%)
69 kr., pris ved 6 flasker, Gallovini
Denne rødvin har Sangiovese-druens karakteristiske varme krydderier og modne frugt i både duft og smag. Den har også en fin frugtsødme og et tilpas bid af tanniner til slut. En lækker vin, som mange vil kunne lide.


Tarapacá, Merlot, Valle Central, Chile, 2012, middel alkohol (14%)
69,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Blød og meget venlig rødvin med fyldig frugt og en lille sødme. En vin, som mange vil kunne lide. Flasken har skruelåg.


Les Trencats, La Tour Coste, Côtes du Rhône, Frankrig, 2012, høj alkohol (14,5%)
80 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
Elegant og lækker rødvin - en Côtes du Rhône helt efter bogen. En af de bedste ...


Alouette, Cave Aureto, Ventoux, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
89 kr., Jysk Vin
Superlækker rødvin på druerne Grenache og Syrah. Den har en meget blød og ren druesmag, fine kryddernoter, tørrede frugter og god syre. Den har meget af det hele. Hyggevin og madvin.


Classique, Château Carbonneau, Sainte Foy - Bordeaux, Frankrig, 2012, middel alkohol (13,5%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., Propperiet
En god rødvin fra en lille Bordeaux-appellation, tør, bløde tanniner, tilpas syre. Udpræget til mad. Den femte stjerne gælder prisen ved seks flasker.


Moillard-Grivot, Pinot Noir, 1er Cru - Cos Roussots, Maranges, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
109 kr., SB-Vinimport
En rigtig god Pinot med en frisk, men også afrundet og blød smag.


Convento de Las Claras, Tempranillo, Ribera del Duero, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
119 kr., pris ved 6 flasker, D’Wine
Ret kraftig, men også blød og saftig rødvin med gode, mundrensende tanniner, der gør den fortræffelig til gerne lidt fede kødretter.


The Dirty Hoe, Woodvale Vintners, Shiraz, Barossa Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
135 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Vi har smagt "Den snavsede hakke" i flere årgange. Her er den igen, og den smager som sædvanligt hammergodt. Fyldig, varm frugt, tilpas syre, lækker ... Udpræget til kraftige (kød)retter.


Fiore di Vigna, Paololeo, Primitivo, Salento, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
145 kr., pris ved 12 flasker: 130,50 kr. flasken, YouAndWine
Her er rødvin for alle pengene. Det er en stor og fyldig vin, varm og blød, krydret og med god frugt - modne blå blommer og brombær. Et kup til tilbudsprisen.


Tilenus La Florida, Crianza, Estefania, Bierzo, Spanien, 2007, høj alkohol (14,5%)
149 kr., A Vinstouw
En dejlig rødvin med en krydret kant, god frugt og en tilpas syre til mad. Så afgjort en vin til mad - nyd den til en god bøf.


Fabiano, Valpolicella Ripasso Classico Superiore, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
169,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 119,75 kr., Skjold Burne
Den smager godt, denne rødvin. Bag den gode frugtsmag fornemmer man rosinerne fra de tørrede druer i fremstillingen. Vinen er ganske enkelt oppe og ringe.


Campo Reale, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2010, høj alkohol (16%)
196 kr., pris ved 6 flasker, Herning Vin Center
16 procent. Men procenterne er fint integreret i den bløde, fyldige frugt og de mange facetter. En rigtig god Amarone til kraftige retter.


Fantasi, Niepoort, Douro, Portugal, 2010, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Kraftig rødvin med en god, ren frugtsmag, fint krydderi, bløde tanniner og en ret markant syre, der ubetinget kræver mad, gerne en lidt fed spise.


Sommelier Edition, Johanneshof Reinson, St. Laurent, Thermenregion, Østrig, 2012, lav alkohol (13%)
125 kr., Haller Vine og Vin&Vin
Saftig rødvin med god krydring, men også med en lidt påtrængende syre, der præger eftersmagen. Flasken har skruelåg. Vinen forhandles kun hos Vin&Vin.


Entre Suelos, Gil Family Estates, Tempranillo, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien, 2011, høj alkohol (15%)
149,95 kr., pris ved 6 flasker: 85 kr., AndrupVin.dk
En kraftig rødvin med en markant smag af alkohol. Vinen har god frugt og tilpas syre - men altså også en fremtrædende smag af alkohol.


El Nane, Le Marognole, Rosso Verona IGT, Italien, 2009, høj alkohol (15%)
165 kr., pris ved 6 flasker: 145 kr., Helbo Vine
En meget kraftig rødvin med en intens frugt, der virker lidt "kogt". De 15 procent alkohol virker markante, ikke mindst i eftersmagen.

Andet


Berneroy, Calvados, Frankrig, høj alkohol (40%)
199,75 kr., på tilbud indtil 22. juni: 159,75 kr., Skjold Burne
Mange forskellige sorter æbler er forenet i denne skønne æblebrændevin. Den dufter af modne sommeræbler og har en rund, blød og fyldig æblesmag med fine krydrede noter. Det hænder, at alkoholen dominerer smagsindtrykket i calvados, men ikke her. I denne udgave indgår den blot som en varmende ingrediens.

Smagningen af vinene fra Gramona


Allegro, Reserva, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, lav alkohol (12%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne dejlige cava dufter fint af frugt og lyst brød, har kaskader af fine små bobler og en bred, frugtrig smag. Den er fremstillet på druerne Chardonnay, Macabeo og kun en anelse Xarel-lo, da vinhuset Gramona med denne cava ønsker en frisk vin, der skal drikkes ung. Netop Xarel-lo giver lang holdbarhed, mens Macabeo sørger for den ungdommelige friskhed i vinen. Prisen er lav for så god en kvalitet.


Gessami, Gramona, Penedès, Spanien, 2013, lav alkohol (11,5%)
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En herlig hvidvin med Sauvignon Blanc-druens friske eksotiske frugter og Muscat-druens fine sødme. 15% Gewürztraminer giver et krydret pift.


Imperial, Gran Reserva, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2007, lav alkohol (12%)
159,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne cava dufter som en elegant champagne af lyst brød og frisk hø. Smagen er fyldig, tør og med fine karamel-noter til slut. Igen stor kvalitet til en meget rimelg pris.


Ill Lustros, Gran Reserva, Brut Nature, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2006, lav alkohol (12%)
249,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne cava er elegance fra ende til anden. Den har en fin mousse, er tør med noter af brød og æbler og har en lang og liflig eftersmag. Prisen er yderst attraktiv.


Celler Batlle, Gran Reserva, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2004, lav alkohol (12%)
549,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er noter af rugbrød over duften af denne elegante cava. Smagen er tør og åben, og når vinen har luftet lidt i glasset, åbner den sig med et væld af smagsfacetter.


Celler Batlle, Gran Reserva, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2002, lav alkohol (12%)
549,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Ligesom årgang 2004 af denne vin er der noter af rugbrød i duften, mens smagen byder på fine toner af citrusfrugter. Når vi er nede i disse ældre årgange, forsvinder boblerne næsten efter et stykke tid i glasset. Til gengæld får man den fulde fornøjelse af den mange fine smagsnuancer, når vinen har luftet lidt, hvilket i høj grad opvejer den mistede mousse.


Celler Batlle, Gran Reserva, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2001, lav alkohol (12%)
749,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En stor, flot cava, der bærer sin alder med ynde. Den er fyldig og blød og har en vidunderlig duft og smag af modne grønne druer.


Enoteca, Brut Nature, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2000, lav alkohol (12%)
1199,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
Servér endelig ikke denne vin køleskabskold, og lad den stå lidt i glasset, før der smages på den. Belønningen er en ualmindelig dejlig, mousserende vin - elegant og tør med et hav af fine smagsnuancer i den lange eftersmag.


Enoteca, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2000, lav alkohol (12%)
1299,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
Fjorten år gammel og stadig fuld af liv. Selv om den engang så sprudlende mousse er blevet mere afdæmpet, byder denne cava på en uovertruffen smagsoplevelse. Den er rig på facetter og har fine noter af lyst brød, moden frugt og en anelse malt. Der er måske nogen, der vil undre sig over den høje pris - den slags beløb betaler man jo kun for ædle champagner ... Men nej, prisen er helt ok - denne cava kommer nemlig fuldt ud på højde med en fornem, gammel champagne.


Gramona, Gran Reserva, Brut, Gramona, Cava, Penedès, Spanien, 2008, lav alkohol (12%)
129,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En duft af hyldeblomster stiger op fra glasset med denne cava. Moussen er livlig, og smagen blid med noter af moden frugt.


Font Jui Penedès, Gramona, Xarel-lo, Penedès, Spanien, 2013, lav alkohol (11,5%)
149 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En udmærket hvidvin med en dejlig duft af grapefrugt og en god frugtsmag med noter af citrus.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.