Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 29. 2014



Nyheder i uge 29, 2014

Følg os på Facebook






Vin og kager i tilbudsaviserne
I den forløbne uge kom fødevareminister Dan Jørgensen med udtalelser om, at supermarkederne herhjemme bør tænke mere på folks helbred og derfor fx fjerne slik og chokolade fra deres placering tæt ved kasseapparaterne. Han langede ifølge Politiken også ud efter tilbudsaviserne, der - som han udtrykker det - er fyldt med kager og vin.
Udtalelserne har vakt hed debat, og de kaldes for formynderiske af kritikerne - ligesom nogle mener, at ministeren må have fået hedeslag i sommervarmen. Det må være op til danskerne selv at tage vare på deres sundhed, lyder det blandt andet fra den kant.
Her på VinAvisens redaktion har vi også svært ved at forstå, hvorfor et fødevaremiddel som vin, der beviseligt har mange helsebringende egenskaber, skulle fjernes fra tilbudsaviserne - og måske placeres mindre iøjnenfaldende steder i supermarkederne. Man kunne med større berettigelse nævne sodavand og grillpølser, der i langt højere grad hører til kategorien mindre sunde fødevarer. Og sådan kunne man jo blive ved, og så kunne det ende med at blive nogle meget tynde tilbudsaviser ...
Der er selvfølgelig mennesker, der har et usundt overforbrug af såvel kager og slik som vin, men de skal nok finde varerne på supermarkedernes hylder, uanset hvor godt de måtte være gemt, og selv om de er bortcensureret fra tilbudsaviserne.




Vinmarker i Corbières - en dag, hvor alt var idyl og godt vejr. Foto: Wikipedia / Richard Randall.

Frankrig igen ramt af hagl
Først blev Bordeaux og Cognac ramt af hagl og skybrud i juni, så kastede vejrguderne, som vi skrev i sidste uge, deres vrede på Bourgogne, og nu er det så gået ud over de sydfranske vinområder.
Igen har der været tale om et kortvarigt men alt ødelæggende uvejr, hvor hagl og stormvejr i løbet af en halv time beskadigede cirka 15.000 hektar vinmarker i departementet Aude. Det svarer til cirka en fjerdedel af Audes totale vinmarksareal.
Værst gik det ud over Cobières og Minervois, hvor det forlyder at mellem 80 og 100% af vinstokkene har lidt stor skade.
Hos myndighederne i Aude kalder man det for en katastrofe, og man forventer, at uvejret har gjort så stort et indhug i den kommende høst, at der vil blive fremstillet 600.000 hektoliter mindre vin af årgang 2014.

Meget små årgange fransk vin
Jérome Despey, der er præsident for FranceAgriMer - den instans, som står i spidsen for franske landbrugs- og fiskeriprodukter - har udtalt til The Drinks Business, at vinproduktionen i Frankrig står over for et nyt lavpunkt. Og han frygter, at der kan blive problemer med at leve op til efterspørgslen på den nye årgang vin - og på fransk vin i det hele taget, da vinproducenternes kældre også nærmest er tømte for tidligere årgange.
Vejrliget har i det hele taget ikke været gunstigt for de franske vinhuse i de sidste to til tre år, og Frankrig har set nogle af de mindste høstårgange i mands minde.
Men nedgangen i høstmængderne har stået på i en endnu længere periode. En tidligere undersøgelse fra OIV (Office International de la Vigne et du Vin) viser, at den franske vinproduktion er dalet med 28% mellem år 2000 og 2012.
Engang var Frankrig verdens største vinproducent - i dag har spanierne overhalet både franskmændene og italienerne.


121% mere i støtte til europæisk vin
I 2008 vedtog EU-kommissionen sin nye vin-reform, hvilket blandt andet indebar, at der blev afsat en større pose penge til den europæiske vinsektor. Pengene skulle dels gå til øget markedsføring af vinene uden for EU-landene, dels til kompensation til vinproducenter, der frivilligt nedlagde vinmarker. Årsagen til sidstnævnte var den store vinsø, som tyngede Europa på daværende tidspunkt.
Pengene var øremærkede til brug mellem 2009 og 2013, og nu har kommissionen afsat en ny pulje penge til vinindustrien for perioden 2014 til 2018. Denne gang drejer det sig om et beløb på 1,16 milliarder euro (cirka 8,6 mia. kr.), hvilket er hele 121% højere end for den forgående periode.

Røre i EU-andedammen
Beslutningen har dog vakt røre i EU-andedammen, idet Den Europæiske Revisionsret (EAC) ikke mener, at kommissionen kan retfærdiggøre at afsætte så stort et beløb til den europæiske vinverden - eller i det hele taget at have en separat pulje øremærket til vin.
Ifølge en rapport fra EAC er det ikke bevist, at den første pulje penge har gjort den store forskel. Eksporten af vin fra EU-landene er ganske vist steget mellem 2009 og 2013, men i de fleste af de aftagerlande, hvor der blev udført store kampagner og dermed brugt ekstra mange penge fra vin-puljen, har de europæiske vine mistet markedsandele.

Vineksporten er steget med 64%
Af rapporten fremgår det også, at store vinfirmaer har nydt godt af midler fra puljen, der netop var øremærket til små og mellemstore vinproducenter og -firmaer.
De projekter, der er blevet søsat, er også snarere blevet brugt til at konsolidere allerede etablerede eksportmarkeder end til at erobre nye markeder.
EUC mener derfor, at kommissionen helt burde droppe vin-puljen. Hvis EU-landenes vinindustri har brug for penge, kan man jo tage dem fra den eksisterende pulje til landbrugsudvikling.
Nej, lyder svaret fra kommissionen. Det er på sin plads at have en separat pose penge øremærket europæisk vin, og der er ligeledes brug for det nye store afsatte beløb.
Eksporten af europæisk vin til lande uden for EU er steget med hele 64%, siden vinreformen blev vedtaget i 2008, fastslår kommissionen. Og de penge, som er givet som kompensation til vinproducenter, der har nedlagt deres vinmarker, betyder, at der i dag ikke længere bruges flere millioner euro på hvert år at destillere usolgt vin til industriel alkohol.




.


Videnskaben tæller ikke
Diskussion skruelåg versus korkprop bølger stadig frem og tilbage blandt denne verdens forskere og vinproducenter. Der udføres eksperimenter med modning af vine under de to forskellige typer lukninger, ligesom den gunstige betydning af den lille mængde luft, som lukkes ind til vinen via korkproppen, ivrigt debatteres.
Sikkert er det, at risikoen for at en vin udvikler propsmag, udelukkes ved brug af skruelåg.
Alt imens diskussionen fortsætter, beslutter forbrugerne sig for, om de hælder mest til propper eller skruelåg - og beslutningen har som regel ikke rødder i diverse videnskabelige argumenter. Det fremgår af en ny, stor undersøgelse, Closure Trends, udført af Wine Intelligence.
Undersøgelsen er foregået via online-spørgsmål til forbrugerne i Storbritannien, Australien og USA, og resultatet viste, at præferencen for vine med korkpropper i høj grad hang sammen med tradition og image - at det altså anses for finere at sætte en sådan vin på bordet.
De forbrugere, der foretrak skruelåg, gav udtryk for, at det jo var langt mere praktisk - både når det drejede sig om at åbne vinen, og når man havde brug for at gemme resten i flasken i køleskabet.

Flest skruelågs-begejstrede australiere
Ud over begrundelserne til forkærligheden for den ene eller den anden slags lukning, viste undersøgelsen også, at der var stor forskel de tre lande imellem på hvor mange forbrugere, der foretrak henholdsvis korkprop og skruelåg.
De amerikanske forbrugere er stadig meget traditionelt sindede - her ytrede kun 21%, at de foretrak skruelåg, mens 64% helst lagde vine med korkprop i indkøbskurven. Anderledes glæde for det lille låg er der i Australien, hvor 55% af forbrugerne meddelte, at de helst så, at vinene var lukket med skruelåg. Her var der kun 38%, der holdt fast ved korkproppen som lukning.
Og i Storbritannien er skruelåget nu nået op på siden af korkproppen i popularitet - her havde hver af lukningerne nøjagtig 40% tilhængere blandt de udspurgte forbrugere.




Vinmarker i det smukke Savoie. Foto: Wikipedia / Semnoz.

Crémant fra Savoie
De fleste har nok hørt om appellationen Crémant d’Alsace - og måske også om Crémant de Bourgogne. Begge appellationer fremstiller dejlige, mousserende vine. Det samme gælder for de nok mindre kendte appellationer Crémant de Loire og Crémant de Limoux.
Når der står crémant på etiketten, kan man være sikker på, at vinene er fremstillet efter champagnemetoden og dermed som regel er af rigtig god kvalitet - uden dog at koste lige så meget som en champagne.
I det franske distrikt Savoie, der ligger op mod den italienske grænse, har vinproducenterne i årevis kæmpet for at kunne sætte det lille ord crémant på etiketten af deres mousserende vine. Nu er det lykkedes dem at få myndighedernes godkendelse, og den gælder fra og med årgang 2014 - der ifølge de strenge regler for crémant først vil blive frigivet til salg i slutningen af 2015.







Operasanger lægger navn til fangernes vin
I uge 29 2013 fortalte vi om det vinøse fængselsprojekt på den italienske ø Gorgona. Øen ligger i det Tyrrhenske hav 37 kilometer fra fastlandet og er forbudt område for turister.
Her kan fanger, der har en dom på mere end fem år, blive uddannet inden for et eller andet håndværk - heriblandt vinfremstilling.
Det er den toskanske vinproducent Marchesi de’ Frescobaldi, der står bag vin-projektet, der har eksisteret siden 2012.
Sidste år kom første årgang af "fængsels-vinen" på markedet, og nu gælder det så den nye årgang 2014, der er en hvidvin på druerne Vermentino og Ansonica.
I år har Frescobaldi indgået et samarbejde med den berømte tenor Andrea Bocelli, der har sin egen vingård i Toscana.
Bocelli lægger navn til vinen, ligesom han har signeret etiketterne på de i alt 2500 almindelige flasker og 200 magnumflasker.
Håbet er selvfølgelig, at der bliver skabt mere opmærksomhed omkring vinen fra Gorgona, og at samtlige flasker bliver solgt. Pengene fra salget går da også til et godt formål - nemlig til fængsel-øens projekt-kasse, så endnu flere fanger kan få mulighed for at blive uddannet som vinmagere.




En stor bunke druerester, der er i færd med at blive endnu større ...

Lov-ændring om druerester
Hidtil har loven påbudt Frankrigs vinproducenter at aflevere skaller og andre druerester fra vinfremstillingen til de franske destillerier. Men den lov har det franske landbrugsministerium ifølge La Vigne nu ændret, så producenterne kan vælge at bruge denne marc, som resterne kaldes i Frankrig, til fx kompost eller biogas.
Den ændrede lov har ikke just vakt begejstring hos foreningen af destillerings-kooperativer, Fédération Nationale des Distilleries Coopératives Vinicoles (FNDCV). Foreningens 30 medlemmer står for destilleringen af cirka 60% af de omkring 3 millioner tons restprodukter, der hvert år kommer fra de franske vinhuse.
FNDCV kan dog glæde sig over, at det ikke bliver helt let for vinproducenterne at udnytte de nye regler.
Vinhuse, der ønsker selv at anvende restprodukterne til et eller andet, skal blandt andet veje resterne og få et laboratorium til at foretage en alkoholanalyse, så man kan se, at drueskallerne ikke er blevet presset for hårdt. I nogle tilfælde skal der også først udfyldes en ansøgning og vedlægges en plan for anvendelsen af drueresterne.
Med den slags chikaner undervejs ender det nok med, at de fleste producenter alligevel bare afleverer hele molevitten til destillerierne.



Ulovlig vinmark i Sonoma
De mange europæere, der i 1800-tallet udvandrede til Amerika, kunne rydde et stykke skov næsten hvor som helst og bygge et hus. Men den slags går ikke i nutidens USA - hvilket den amerikanske vinmagerkonsulent Paul Hobbs har måttet sande.
Han tillod sig nemlig for to år siden at nedlægge et stykke skov i Sonoma for at kunne anlægge en vinmark i forlængelse af sit vinhus Pocket Canyon Vineyard.
Det viste sig dog, at arealet var del af et skovområde på 47 hektar, som myndighederne i Sonoma County netop havde fredet for at få en større afveksling mellem landbrug og naturområder.
Nu har myndighederne lagt sag an mod Hobbs med krav om en bøde, der ud over selve fældningen af træerne omfatter et gastronomisk stort beløb for hver dag, han har arbejdet "ulovligt" i sin vinmark. Ifølge The Drinks Business løber bødekravet op i 32 millioner dollars (cirka 175 mio. kr.). Hvad der skal ske med vinmarken, melder historien ikke noget om.



<< Chianti Classico House tilbyder vinkurser for både begyndere og nørder.

< I kælderen finder man verdens største samling af Chianti Classico-vine.


Nyt center for Chianti Classico
80% af al den vin, der fremstilles i Chianti Classico, bliver eksporteret, og i 2013 steg salget af vine fra den berømte toskanske appellation i såvel hjemland som udland med 0,5% i mængde i forhold til året før.
Men konsortiet i Chianti Classico ønsker at give vinsalget - og folks viden om vinene - et yderligere spark.
Som nævnt i sidste uge har konsortiet netop åbnet en stor ny vinbar i Firenzes madmarked, Mercato Centrale. Nu har det også slået dørene op for Chianti Classico House, der er indrettet i det gamle kloster Santa Maria al Prato.
Klostret, der netop har gennemgået en gennemgribende restaurering, ligger omgivet af vinmarker. Og her i disse stemningsfulde omgivelser tilbydes der dagligt vinkurser for såvel begyndere i vinens verden som vinentusiaster og -specialister.
Klostret er også rammen om madkurser, musikarrangementer og udstillinger - i år kan man fx se, hvordan tre kinesiske fotografer opfatter Chianti Classicos vinverden.
Kælderen, der er indrettet som vinbar, rummer verdens største samling af vine fra de omkring 350 vingårde, som er medlemmer af konsortiet.
Man kan læse mere om Chianti Classico House og dets smagninger, kurser og arrangementer ved at klikke her.







Ye Olde Fighting Cocks, der har ligget på samme adresse i Herfordshire siden 1539, er ifølge Guinness Book of Records Englands ældste pub. Foto: Wikipedia / Legis.
"Husets vin" må kun have 12,5% alkohol
For nylig indgik British Beer & Pub Association og Wine & Spirit Trade Association en aftale med den britiske regering om, at "husets vin" i pubber og barer fremover højst må indeholde 12,5% alkohol. Aftalen er et forsøg fra regeringens side på at komme briternes alkoholmisbrug til livs. "Husets vine" serveres som regel glasvis, og så vil gæsterne herved få mindre alkohol pr. glas.
De to foreningers medlemmer er således nu tvunget til at vælge vine med et alkoholindhold, der holder sig under maksimumgrænsen - hvilket ikke alle pubejere, vinbranchefolk eller politikere billiger.
"Det er ren barnepige-politik", lyder kritikken, og man advarer om, at det vil udelukke mange kvalitetsvine fra at blive serveret som "husets vin". Og det er gæsterne jo ikke på nogen måde tjent med. De må hellere betale lidt mere for et rigtig godt glas vin med en lidt højere alkoholprocent og så kun drikke et glas end at nedsvælge to glas af en billig og mindre god vin med lidt mindre alkohol.
Sandt nok, så lyder en maksimumgrænse på 12,5% meget lav. Tænk bare på de kolossalt mange vidunderlige vine fra Sydeuropa og de oversøiske vinlande, der ligger på 13 eller 13,5% alkohol.

Verdens bedst sælgende vinmærker
I sidste uge bragte vi en liste, udført af det britiske firma Intangible Business, over verdens ti stærkeste vinmærker. Bedømmelsen var baseret på markedsandele, vækst, antallet af markeder, forbrugernes kendskab til mærkerne og disses mulighed for at generere omsætning og indtægt.
Nu er The Drinks Business kommet med en liste over de ti vinmærker, der er solgt flest flasker af globalt i 2013.
Det er ikke overraskende de samme ti mærker, som på den anden liste - dog er der byttet om på rækkefølgen, idet verdens bedst sælgende vinmærke er californiske Barefoot, hvorimod det stærkeste på den anden liste var chilenske Concha Y Toro.
Listen over sællerterne har heller ikke ændret sig meget i forhold til den fra 2012 - dog har der været en vækst i salget af de fleste af mærkerne.
Til listen har man undladt at medregne de kinesiske vinmærker. Årsagen er dels, at de fleste af dem kun sælges i Kina, dels at det har været svært at få oplyst korrekte tal for salget af mærkerne.

Kina kan blive en medspiller
Måske vil netop nogle af de kinesiske vinmærker en dag ændre topti-listens udseende.
Man ved således, at Kinas største vinmærke, det statsejede Great Wall, sælger mere end 15 mio. flasker vin årligt, og at dets ejer har planer om at opkøbe vinmarker i andre lande for at øge produktionen og salget yderligere.
Også mærket Changyu stormer frem, og her er der også gang i salget uden for Kinas grænser.
Der er ingen tvivl om, at de kinesiske vinproducenter i stigende grad vil forsøge at vinde markedsandele i andre lande - især nu, hvor strengere regler fra politisk side har lagt en dæmper på vinforbruget i Kina.
Kinas præsident, Xi Jinping, der har siddet på posten i det sidste halvandet år, har skåret ned med hård hånd på det overdrevne forbrug af luksusvarer - heriblandt dyre vine - hos medlemmerne af den kinesiske regering. Han maner til en beskeden livsførelse hos såvel den politiske elite som hos det kinesiske folk.
Den nye politiske linje har medført et fald i salget af vin på kinesisk jord - og et fald i produktionen af kinesisk vin sidste år på hele 15%.
Til højre bringer vi topti listen over de bedst sælgende vinmærker globalt i 2013. I parenteserne ses de procentvise stigninger og fald i forhold til salget i 2012.
Topti over de bedst sælgende mærker
1. Barefoot, E&J Gallo Winery, Californien, 202,8 mio. flasker (+4,3%)
2. Gallo, E&J Gallo Winery, Californien, 180 mio. flasker (+1,4%)
3. Concha Y Toro, Concha Y Toro, Chile, 165,6 mio. flasker (+1,5%)
4. Hardys, Accolade Wines, Australien, 158,4 mio. flasker (+2,3%)
5. Yellow Tail, Casella Wines, Australien, 150 mio. flasker (+4,2%)
6. Robert Mondavi, Constellation Brands, Californien, 142,8 mio. flasker (+6,3%)
7. Sutter Home, Trinchero Family Estates, Californien, 133,2 mio. flasker (+0,9)
8. Lindeman’s, Treasury Wine Estates, Californien, 86,4 mio. flasker (-2,7%)
9. Beringer, Treasury Wine Estates, Californien, 86,4 mio. flasker (+1,4%)
10. Jacob’s Creek, Pernod Ricard, Australien, 79 mio. flasker (-4,3%)




Det gigantiske ølkrus, hvor der endda er blevet plads til skum på toppen. Foto: Freece Countryside Inn.

Et par øllede historier
To store sportsbegivenheder præger den danske sommer netop nu: Verdensmesterskaberne i fodbold og Tour de France, hvor deltagernes ben enten sparker til bolden eller tramper i pedalerne.
Det er ikke så tit, vi skriver om øl, men her følger to små øl-historier, der har med de to begivenheder at gøre.
* Startskuddet til Tour de France lød i det britiske Yorkshire, og for at fejre det besluttede et lokalt bryggeri, Stod fold Brewing, i samarbejde med pubben Freece Countryside Inn, at skænke verdens største glas øl.
Glasset blev fyldt med øltypen ale fra en tank via en gummislange. Og det var skabt, så det kunne indeholde nøjagtig 3664 pints (cirka 2080 liter) - en pint for hver kilometer af det lange cykelrace. Hermed slog pubben den tidligere rekord, som blev opnået i Californien i 2009.
* En pub i Irland ville i anledning af VM i fodbold fornøje sine mange gæster, der ivrigt fulgte med i semifinalen mellem Tyskland og Brasilien på pubbens store skærm.
Ejeren - der må have været overbevist om, at brasilianerne ville vinde - tilbød at give en klækkelige prisnedsættelse på den tyske øl Erdinger, hver gang Tyskland scorede. Det gjorde tyskerne til alles overraskelse hele syv gange, og hver gang ilede pubbens gæster til bardisken og bestilte den lovede øl til det, der svarer til kun 5 kr. pr. krus. Før aftenen var omme, var baren tørlagt for Erdinger-øl ...


Doug Lehmann er død
En af australsk vins store vin-personligheder, Doug Lehmann, er død af et hjerteslag i en alder af 62 år - nøjagtig et år efter sin far, Peter Lehmann, der grundlagde vinhuset Peter Lehmann Wines i Barossa Valley.
Doug Lehmann har haft roret i det familieejede vinhus fra 1990 til 2010, hvor han trak sig tilbage. Og det var ikke mindst hans fortjeneste, at vinhuset ekspanderede og for alvor fik fodfæste på det europæiske marked.






Et kig på efterårets vinarrangementer
Lige nu er sommeren over os, men snart banker efteråret på døren - med alle sine mange vinarrangementer. Allerede i august præsenterer Jon Capoul sine vine fra Bordeaux i samarbejde med restauranten Tire Bouchon i København, der byder på ledsagende lækkerier. Og til september går det rigtig løs - blandt andet med vinfestival i Ribes hyggelige gågade og smagning af vine fra vinhuset Alpamanta i Mendoza i Sæby. Læs mere i VinAvisens aktivitetskalender.- og skriv til os op info@vinavisen.dk, hvis du står for et arrangement, du mener skal med på listen.

...




"A Nip Against the Cold" er titlen på dette maleri fra 1869 af den skotske kunstner Erskine Nicol. Det viser en skotte, der hælder whisky i sin lommelærke.

Debat om skotsk uafhængighed
Til september afholder Skotland en folkeafstemning om skotsk uafhængighed af Storbritannien.
Emnet har delt vandene - også i whiskyindustrien. En af modstanderne af uafhængighed er den berømte whiskyproducent William Grant and Sons, et af de få destillerier, der stadig er familieejet og har været det siden dets grundlæggelse i 1887.
Herfra lyder det ifølge BBC, at den skotske whiskyindustri har brug for resten af Storbritannien. Industrien får betydelig økonomisk støtte fra den britiske regering, ligesom den ikke kan undvære regeringens verdensomspændende netværk af ambassader. Desuden nyder whiskyproducenterne godt af at kunne handle med samtlige EU-medlemslande uden nogen form for handelsbarrierer.

En større donation til "nej"-forening
Man må da også sige, at skotsk whiskyindustri har vind i sejlene, sådan som forholdene er her og nu. Alene i de sidste ti år er eksporten af whisky steget med hele 80%. Og sidste år rundede den 4 milliarder pund (cirka 38 mia. kr.) og udgjorde omkring 85% af al eksport af fødevarer fra Skotland - og næsten en fjerdedel af den totale fødevareeksport fra Storbritannien.
William Grant and Sons har som følge af sit ønske om et nej til uafhængighed valgt at donere omkring 100.000 pund (cirka 934.000 kr.) til nej-foreningen Better Together.
Det er dog et greb i lommen for destilleriet, der i 2013 havde en omsætning på 1 mia. pund (cirka 9,4 mia. kr.).
Når så anerkendt og stor en whiskyproducent i den grad slår på tromme for, at Skotland skal forblive en del af Storbritannien, vil det uden tvivl præge holdningen hos mange andre skotske destillerier.
Den skotske regering derimod går ind for uafhængighed - og den er ikke i tvivl om, at et "ja" til september ligefrem vil gavne skotsk whiskys image og dermed salget af spiritussen.







    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * D’Wine har optaget importen af vinene fra følgende vinhuse i Spanien: Edetaria fra Terra Alta i Catalonien, Cava Llopart i Peñedes, Bodegas Valle Oscuro, VC. Valle de Benavente, i Castilla Leon, Bodegas San Gregorio, i Somontano. Derudover har vinfirmaet også optaget importen af portvine fra Quinta Marrocos og vine og portvin fra Quinta Boas i Portugal.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har fået agenturet på vinene fra Georges Monin og cognac fra Cognac de Luze, begge i Frankrig. Derudover har vinfirmaet også optaget importen af tequila fra José Cuervo Tequila i Mexico.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.


,

    Kristian Ishøy (f. 1981) voksede op i Klarup lidt uden for Aalborg og blev uddannet cand. merc. i International Business fra Aalborg Universitet med speciale i International handel og Supply Chain Management.
    Han har siden hen boet i bl.a. Kina, Belgien, Østrig og Spanien. I 2011 besluttede han sig sammen med sin familie for at flytte tilbage til Aalborg efter en række år i udlandet.
    Passionen for vin er opstået under Kristian Ishøys mange år i Spanien, hvor han bl.a. har arbejdet som vintjener på flere restauranter og har besøgt utallige vinhuse i stort set alle de spanske vinregioner. Disse mange besøg har også givet ham et stort netværk inden for den spanske vinverden.
    I 2011 åbnede Kristian Ishøy D’Wine i Aalborg – en specialbutik og engrosvirksomhed, der stort set udelukkende handler med spanske vine. I dag har D’Wine mere end 60 agenturer fra Spanien og som noget nyt også enkelte fra Portugal. Listen af vinhuse omfatter alt fra store berømte huse som Viña Sastre fra Ribera Del Duero og Vinicola Real i Rioja til små producenter som Señorio de Nevada i Granada. Fælles for alle er en enestående kvalitet og den gode historie.
    I april 2014 åbnede D’Wine en vinbar i Aalborg, en spansk perle i byens centrum, der ligger side om side med firmaets detailbutik. Her kan man få lækker spansk tapas som tilbehør til de mange vine, der kan smages glasvis.
    Ud over handelen med vin afholder Kristian Ishøy en række vinsmagninger i Danmark og Skandinavien, hvor han deler ud af sin specialviden om Spanien og spansk vin. Desuden arrangerer han vinrejser for mindre grupper til alle områder i Spanien.
    Privat er Kristian Ishøy gift med Rikke, og sammen har de børnene Noah og Alma på henholdsvis 4 og 1 år. Den sparsomme fritid bliver brugt på virket i Lions Club og på at spille en runde golf - eller holde ferie i sommerhuset, der (selvfølgelig) ligger i Spanien.
    Adresse: D’Wine, Algade 54, 9000 Aalborg, tlf.: 26 13 12 31, e-mail: ki@d-wine.dk, www.d-wine.dk.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    281 I Cantina Dalzocchio i det italienske Trentino får katten at vide, at lækkerierne ikke er til den (foto Eyvind Holm Pedersen).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 103 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine inkl. de ni, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Giacobazzi Moscato Dolce, Italien, lav alkohol (6,5%)
95 kr., pris ved 12 flasker: 85,50 kr. flasken, YouAndWine
En flot rosa farve, en dejlig duft af hindbær og jordbær og en mild sødmefuld bærsmag. Sådan er denne lækre, mousserende vin. Og så holder den kun 6,5% alkohol - lige sagen til et glas på terrassen.

Hvidvin


Da Luca, Terre Siciliane IGT, Italien, 2013, lav alkohol (12%)
48 kr., Rema 1000
Vellavet hvidvin på druerne Pinot Grigio og Chardonnay. Vinen har en god duft og en frisk smag med fin balance mellem frugt, sødme og syre. Prisen er yderst attraktiv for så god en vin. Flasken har skruelåg.


Matys, Diemersdal, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika, 2014, lav alkohol (13%)
65 kr., Haller Vine og Vin&Vin
En af de gode Sauvignon Blanc-hvidvine, som sydafrikanerne er begyndt at lave. Den har en frisk, fint krydret duft og en frugtagtig smag med tilpas syre. Den er ikke nogen terrassevin, men glimrende til mad. Flasken har skruelåg.


Vignobles Paul Mas, Viognier, Pays d'Oc IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (13%)
69,95 kr., Amka
Et godt glas. En rigtig god hvidvin på druen Viognier. Der er friskhed og blødhed, druefrugt og sødme. Samt et lille, tørt bid, der gør vinen god til mad.


Chapelle de la Bastide, Domaine de Valensac, Chardonnay, Pay d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
74 kr., pris ved 6 flasker: 50 kr., Holte Vinlager
Dejlig hvidvin med en frisk og samtidig blød smag af druen Chardonnay. Med sit lille, krydrede bid er vinen fin til mad, men med sin lille sødme er den også anvendelig som terrassevin.


Riesling Kabinett, Moselland, Riesling, Mosel, Tyskland, 2012, lav alkohol (8%)
79,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En mild, dejlig og indbydende hvidvin, der dufter lifligt af akaciehonning og har smag af modne citrusfrugter. Vinen indeholder kun 8% alkohol, hvilket gør den til en perfekt velkomstdrink eller ledsager til en let frokost. Med sin fine sødme vil den også gøre sig til asiatisk inspirerede retter. Flasken har skruelåg.


Croix du Sud, Francois Schmitt, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
99 kr., pris ved 6 flasker, Birk Wine
En venlig hvidvin med en let cremet smag. Den har en fin honningsødme, men også en god syre. Fin både til mad og som terrassevin.


Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien, 2012, lav alkohol (12,5%)
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Dejlig hvidvin på druerne Trebbiano (40%), Sauvignon Blanc (30%) og Chardonnay (30%). Vinen har en aromatisk duft og en lidt cremet, frisk druesmag. Fin til mange lettere retter, gerne retter med en vis fedme. Flasken har et elegant skruelåg.


Los Vascos, Chardonnay, Chile, 2013, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil 1. august: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne hvidvin dufter dejligt at modne multebær, kærlighedsfrugter og citrus. Smagen er frisk og rig på frugt og har en behagelig fedme, der forlænger smagen. Det er så afgjort en mad-vin - nyd den fx til en forret med røget laks. Flasken har skruelåg.


Piritas, Terroir, Tarapacá, Chardonnay, Leyda Valley, Chile, 2012
99,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 75 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Hvidvin med kraftig duft og en ret tør smag med god frugt, en lille sødme og en skøn eftersmag. Glimrende til alt fra havets bund - og længere oppe mod havets overflade. Flasken har skruelåg.

Rosévin


Terre Promise, Château Henri Bonnaud, Côtes de Perovence Sainte-Victoire, Frankrig, 2013, middel alkohol (13,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker, Erik Sørensen Vin
En rigtig god rosé på økodruer. Smuk gyldenrosa farve, liflig duft og en lækker smag med noter af sommerens gode, røde bær, fint krydderi, tilpas syre. Brug den som terrassevin eller som ledsager til lettere retter eller en frokost.

Rødvin


Murphy-Goode, Merlot, California, USA, 2011, middel alkohol (13,5%)
99 kr., på tilbud til 85 kr., Jysk Vin
En god rødvin på Merlot-druer, der er godt behandlet i mark og kælder. En fløjlsblød og saftig vin med fint krydderi. En vin, som mange vil kunne lide på grund af dens sødme og blødhed.


Sabri, Beni di Batasiolo, Barbera, Asti, Italien, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,75 kr., på tilbud indtil 4. august: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Blød og lækker i munden fra starten, derefter en god, mundrensende citrussyre. Udpræget madvin. Prøv den fx til lam.


Silvia, Zinfandel, Russian River, Sonoma, Californien, 2012, middel alkohol (13,5%)
100 kr., Pris ved 6 flasker: 85, Holte Vinlager
Zinfandel kan være en skrap drue. Her optræder den imidlertid i elegante klæder i en dejlig rødvin med blød frugt. En vin, der hænger godt i munden. En god madvin med tilpas alkohol.


Simon Hackett, Shiraz, McLaren Vale, Australien, 2011, middel alkohol (14%)
175 kr., pris ved 6 flasker: 125 kr., Propperiet
Flot rødvin med kraftig duft og en ret tør smag med ren frugt, afrundede tanniner og noter af mørke bær. Med sin saft og kraft en udpræget madvin til kraftige (kød)retter. Flasken har skruelåg.


Eremo San Quirico, Nativ, Aglianico, Irpinia Campi Taurasini, Italien, 2010, middel alkohol (14%)
299,95 kr., pris ved 6 flasker: 175, AndrupVin.dk
Denne helt enestående rødvin kommer fra Taurasi i regionen Campania - dvs. egnen omkring og syd for Napoli. Vinen er lavet på 200 år gamle vinstokke og er usædvanlig lækker. Den har en tæt farve og en dejlig duft, og smagen er elegant og afrundet med et meget rent og klart billede af druen. Der er mørke bær, syltekirsebær, blommer, bløde tanniner, diskrete fadtoner ... Også egnet som meditations-vin.


Moulin de Gassac, Pays d'Hérault IGP, Frankrig, 2012, lav alkohol (12,5%)
79 kr., på tilbud indtil 30. august: 69 kr., Vinoble
Tør og let, måske også lidt enkel rødvin, der udpræget er til mad. Den har en god, ren frugtsmag, bløde tanniner og en mundrensende syre. Flasken har skruelåg.


Karakter, Aurelia Visinescu, Cabernet Sauvignon, Dealu Mare, Rumænien, 2011, middel alkohol (14%)
73 kr., pris ved 6 flasker: 65,83, Vintjenesten
Den er lidt skrap, denne rødvin. Og lidt enkel. Den skal i hvert fald ledsage en kraftigt smagende ret.


Alò, La Traiana, Toscana IGT, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
99 kr., Vin-Expressen
En ret enkel rødvin på økologiske druer - Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Merlot. Man oplever først en blød frugt, men den afløses hurtigt at et tørt bid. Dette opleves naturligvis ikke så markant, når vinen nydes til mad.


Chocolate Box, Rocland, Barossa Valley, Australien, 2012, høj alkohol (14,5%)
100 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Denne rødvin har en smag, der er lige ud ad landevejen - kraftig frugt, kraftig alkohol - uden særlig kompleksitet.

Sød vin


Pink!, Rinaldi, Dolce, Italien, lav alkohol (7%)
99 kr., A Vinstouw
En let og saftig apéritif-vin med frisk frugt og charmerende sødme. En vin til den blå time på en italiensk fortovsrestaurant. Sæt en citronskive på glassets kant.

Andet


Cognac Grand Champagne V.S.O.P., Paul Giraud, Pineau des Charentes, Cognac, Frankrig, høj alkohol (40%)
399 kr., på tilbud indtil 4. august: 349,75 kr., Skjold Burne
Dette er en ualmindelig lækker og harmonisk cognac. Den dufter af modne grønne druer i perfekt forening med vanille og et strejf af karamel. Smagen er blød og rund og holder længe i munden. Lun cognacen lidt i hånden, før der smages på den. Så kommer alle smagsnoterne til deres fulde ret.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.