Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 38. 2014



Nyheder i uge 38, 2014

Følg os på Facebook






Vinsvindel for millioner i Toscana
Berømte vinnavne vil altid være et mål for svindlere. Senest har politiet i Toscana konfiskeret 165.468 liter rødvin, der efter sigende var godkendt af de lokale myndigheder som kultvinen Brunello di Montalcino - de 75.620 liter - og dens lillebror, Rosso di Montalcino. Vinen har vist sig at være billig rødvin af ringe kvalitet, og hvis ikke svindelen var blevet opdaget, var vinen blevet tappet på i alt 220.000 flasker, der, når flaskerne var solgt med de fine etiketter, ville have indbragt omkring 1 million euro (cirka 7,4 mio. kr.).
Svindleren er ifølge Decanter en vinkonsulent - hvis navn endnu ikke er offentliggjort. Ud over den forfalskede vin har vedkommende fremstillet falske godkendelses-papirer for vinen og har ved at hacke sig ind i de toskanske myndigheders computersystem ændret produktionstallene for Brunello di Montalcino og Rosso di Montalcino.
Det lokale vinråd, der forståeligt nok er oprørt over svindelen, har udtalt, at såvel forbrugerne som vinproducenterne i Montalcino er ofre i denne sag. Man vil nu udarbejde et etisk regelsæt, som alle producenter og folk, der arbejder med områdets berømte vine, skal følge fra og med slutningen af året.




En skitse, der minder om "klør" på et kortspil pryder etiketten af dien nye vin King of Clubs (klør konge).

Ny kultvin fra Napa
Verden har fået en ny kultvin. Det mener i hvert fald de tre mænd, der står bag en helt ny rødvin, skabt i Napa Valley.
Det er entreprenøren, mangemillionæren og vinsamleren Christopher R. King, der har fået ideen til King of Clubs (klør konge), som vinen er døbt. Han holder meget af ældre Bordeaux-vine, og ønskede at skabe en top-vin i samme stil i Napa.
King, der ikke har begreb om vinfremstilling, fik Robert Mondavi junior - den berømte Mondavis barnebarn - med på ideen. Tredje hjul i projektet blev restauratør Justin Anthony.
Først smagte de tre sig gennem et hav af rødvine for at indkredse nøjagtig, hvilke smagsnuancer, deres vin skulle have - ud over at minde om en fornem Bordeaux-vin med alder.

Fra kendere til kendere
Nu er vinen, som er en årgang 2010, en realitet. Den er fremstillet på 96% Cabernet Sauvignon-druer og 4% Sirah fra udvalgte marker i Napa Valley, og den skulle være modnet på franske egetræsfade af bedste kvalitet.
Prisen er sat til 799 dollars (cirka 4600 kr.), for som King siger, så er det en vin "skabt af kendere til kendere".
Den sælges foreløbig kun i et par restauranter i det rige og fashionable Beverly Hills i Hollywood, men man kan også skrive sig op til en flaske på King of Clubs’s hjemmeside.
På hjemmesiden er der dog ikke mange oplysninger at hente om vinen, ligesom det kun er i en artikel i online-udgaven af det amerikanske magasin Forbes, man kan se et billede af flasken.
Umiddelbart er det da noget af en satsning at købe en sådan vin. Når det gælder andre vine, bliver de som regel først opdaget, berømmet, udnævnt til kult og stiger så voldsomt i pris.


Endnu en kommentar til opdeling af vine
I sidste uge bragte vi svaret på vores rundspørge fra uge 36, der gik på, hvordan man foretrækker vinene inddelt i supermarkedernes vinafdelinger. Skal det være ifølge land og vindistrikt - hvilket er det mest almindelige - eller efter farve, så fx al rødvin står for sig og dernæst er inddelt efter land og distrikt? Resultatet af rundspørgen blev en hovedvægt til en geografisk inddeling.
Vi fik også flere kommentarer - blandt andet fra Trine Jakobsen, der gerne så, at flere supermarkeder inddelte vinene efter farve. Argumentet var, at når hun nu vidste, at en hvidvin ville være sagen til den aftensmad, hun havde tænkt sig at lave, så ville det være mest bekvemt at kunne stile direkte til et sted, hvor alle hvidvinene var samlet. Som hun skrev:
- For mig er det ligegyldigt, hvilket land eller vinområde, vinen kommer fra, bare den står til den mad, jeg vil lave, og det læser jeg mig jo som regel frem til bag på flaskerne.
I den forbindelse har vi fået en relevant kommentar fra Lars Bagge Larsen:

Smags-opdeling giver mere mening
- Jeg synes, Trine Jakobsen har fat i den lange ende. Om en vin er passende til lejligheden, afhænger vel af velsmagen i sammenhængen – med eller uden mad! Så en opdeling på smag, smagskomponenter eller hvilke fødevarer/opskrifter, vinen typisk vil være god til, vil give mere mening for forbrugerne. Det vil ikke nødvendigvis gøre det lettere for forretningen at placere vinene, men det kan gøre det enklere for kunderne at vælge vine til lejligheden. Man kan jo i langt de fleste tilfælde tage udgangspunkt i fx druetyper, syre, sødme og tanniner. Det er derefter muligt at opdele vinene efter geografi inden for de enkelte smagskategorier.
- For vinnørder kan det være mere trygt, at forretningerne holder sig til de kendte dyrkningsområder (Bordeaux, Bourgogne, Chile, Sonoma, osv.), men vinnørderne har også en forudgående viden om vinene og deres forventede smag baseret på deres kendskab til vinområderne.
- Der er næppe kun én løsning på det dilemma, at der er forskellige kundetyper, og at det afhænger af forretningens målgruppe af forbrugere, hvordan de stiller vinene op i butikken.






12 postkort fra Makedonien
VinAvisens Mariette har været i Makedonien, som er et spændende og ikke særlig kendt vinland. Turen har resulteret i 12 postkort, hvoraf vi bragte de fire første i sidste uge. Neden for fortsætter vi serien og besøget hos vinhuset Stobi.



.......
En laborant er i færd med at forklare, hvordan en af maskinerne kan tjekke vinene for indhold af restsukker, syre og alkohol.

5. Postkort fra Makedonien:
Alt bliver tjekket på laboratoriet
Stobi har sit eget store, moderne laboratorium. En af laboranterne gennemgik nogle af de mange apparater og maskiner - blandt andet en stor maskine, hvor prøver fra samtlige vine bliver undersøgt for indhold af restsukker, alkohol, syre osv.
I laboratoriet blev der - ligesom under rundturen i vineriet - lagt megen vægt på, at vinene var renset for bakterier og urene partikler. Hos Stobi er man i sandhed meget langt væk fra de producenter, der fremstiller såkaldte naturvine med mindst mulig indblanding fra vinmagerens side …
En ting var, at vinene åbenbart var meget rene, men hvordan mon de smagte? Vi fik snart stillet vores nysgerrighed ved en smagning i Stobis egen restaurant.
Det er i øvrigt en glimrende restaurant, hvor man blandt andet kan få det lækreste lammekød og de fineste oste. Ejeren af Stobi, forretningsmanden Minco Jordanov, ejer nemlig også 8000 får og et tilhørende mejeri. Restauranten er åben dagligt fra kl. 10 til 18.



.......
Stobi brillerede, når det gjaldt vinene på de lokale druer - og især dem på den blå drue Vranec og den grønne Smederevka. Vranec betyder i øvrigt "sort vild hest", hvilket henviser til druens blåsorte farve.

6. Postkort fra Makedonien:
Skønne vine på lokale druer
Stobis vine er fremstillet på en lang række både internationale og lokale druer. For hvidvinenes vedkommende drejer det sig blandt andet om Riesling og Chardonnay og så lokale druer som Zilavka, Rkaciteli og Smederevka. Rødvinene fremstilles på Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og på den lokale blå drue Vranec.
Druerne bruges både til blandingsvine og enkeltdruevine, og under vores besøg hos Stobi smagte vi en lang række af disse vine.
Den helt store og glædelige overraskelse var vinene på de lokale druer - og ikke mindst dem på Vranec og Smederevka. Vranec giver store, krydrede og komplekse rødvine, mens hvidvinene på Smederevka er elegante med en aromatisk citrusduft og -smag og en fin syre.
Det var pragtfulde vine, som man kun kan håbe, en dag kommer på danske hylder.
Foreløbig er to andre vine fra Stobi nu at finde på det danske marked. Det drejer sig om en rødvin på Pinot Noir og en hvidvin på Chardonnay. Længere nede i denne VinAvis er der flotte stjerner til begge vine.





.......
Det var forår, da vi besøgte vinmarkerne, og Stobis vinstokke stod med deres irgrønne løv og fine små blomsterknopper.

7. Postkort fra Makedonien:
Et slot i Bordeaux-stil
Vi kom også en tur ud i nogle af Stobis i alt 600 hektar vinmarker, der ligger i Tikves, Makedoniens største vinregion, hvor der har været dyrket vin i mere end 2500 år. Området er præget af lange og meget varme somre med en temperatur, der let når op på 40 grader i juli og august, så drypvanding af markerne er nødvendig.
Mens vi stod og så ud over de snorlige rækker af vinstokke, fortalte Stobis marketingdirektør, Ilija Gjorgiev, at man over for vinmarkerne havde planer om at bygge et slot i ren Bordeaux-stil med spir og tårne, som skulle fungere som hotel.
Slottet er stadig på tegnebrættet, men det kan lige pludselig gå stærkt. Som Gjorgiev udtrykte det:
- Vi tænker i fem år og bygger i løbet af tre måneder - sådan er vi her i Makedonien.







.......
Marjan Kocev er uddannet ønolog og har studeret på vinuniversitetet Davis i Californien. I dag har han ansvaret for en del af Stobis vinmarker.

8. Postkort fra Makedonien:
Lader druerne tørre på pergolaen
I vinmarkerne blev vi vist rundt af Marjan Kocev, der har ansvaret for en del af Stobis vinmarker. Og han fortalte os meget mere om Vranec, den blå drue, der lægger most til dejlige makedonske rødvine.
Vranec stammer oprindelig fra Montenegro, men den er blevet yderst populær i Makedonien, hvor den dækker omkring halvdelen af arealet for rødvinsdruer i vinregionen Tikves.
Druen dyrkes i et pergolasystem. Det er ikke alle druer, der egner sig til det, men det gør Vranec, og der er flere fordele ved systemet. Det er billigere, da det kræver mindre arbejde. Derudover klipper Kocev klaserne af i udvalgte parceller og lægger dem til soltørring på pergolaens tag af udspændt ståltråd og vinranker. Når de resterende druer er høstet, blandes de i presningen med de tørrede, der har nærmet sig rosin-stadiet. Det giver en yderst koncentreret og aromatisk most, som bruges til en af Stobis fineste Vranec-vine.


Et angreb på landbruget
I Californien har vinproducenter, landmænd og privatfolk altid kunnet pumpe al det vand, de havde lyst til, op fra deres undergrund. Men det bliver der højst sandsynligt sat en stopper for, idet statens guvernør, Jerry Brown, forventes at underskrive en ny lov, der regulerer, hvor meget grundvand man må bruge fra egen grund.
Årsagen til lovforslaget er blandt andet den langvarige tørke, der har ramt Californien i år.
Loven omfatter ikke enfamilieshuse, men udelukkende landbrugsejendomme - hvilket ikke mindst gælder statens mange vinproducenter og drueavlere.
Og fra den kant er der også en hel del utilfredshed med den forventede nye lov.
Foreningen for statens drueavlere, Napa Valley Grapegrowers, kalder den for et direkte angreb på landbruget.

Store værdi-forskelle
Reguleringen af vandforbruget vil betyde, at det i nogle områder stadig vil være tilladt at pumpe relativt store mængder vand op til vanding af vinmarkerne, mens det i andre vil være yderst begrænsede mængder, man må anvende.
Det vil fx gøre det svært for nogle drueavlere og vinproducenter at plante nye vinmarker, da især unge vinstokke har brug for megen vand.
Derudover vil det gå ud over jordpriserne, hvor de marker, som stadig kan anvende pænt store mængder vand, kan blive op til femten gange så meget værd, som dem, hvor der er skruet kraftigt ned for blusset.
Sådan lyder det i hvert fald fra drueavler-foreningen og fra de mange andre kritikere af den nye lov.
Men der er også de vinproducenter, der ser en vis fornuft i en regulering af grundvandsforbruget. Det nytter jo ikke noget, at vi bare bruger løs af grundvandet, hvis vi ønsker, at kommende generationer skal overtage vores vinhuse, lyder det fra den kant.




Ved sidste års udgave af konkurrencen Millésime EHL - Wine Tasting Contest erobrede det danske hold, som ses her, en flot andenplads.

CBS Wine søger ny hovedsponsor
Vinklubben på Copenhagen Business School, CBS Wine, har nu i de sidste tre år dystet i internationale vinkonkurrencer for studerende fra universiteter og handelshøjskoler. Og de har hjembragt det ene flotte resultat efter det andet.
Igen i år søger CBS Wine en sponsor, der kan være med til at sikre det fem mand store hold medajler ved en række internationale blindsmagningskonkurrencer i blandt andet Bordeaux, Champagne og London.
- Vi har skabt virkelig flotte resultater med vores tidligere sponsorer, hvilket har givet masser af national PR og massiv eksponering på CBS til gavn for såvel os som sponsorerne, siger formand for CBS Wine, studerende, Peter Buch Hansen.
Tidligere sponsorer tæller blandt andre, Château Vignelaure, der ejes af Lauritz.com’s stifter, Bengt Sundstrøm, Københavns Andelskasse og Saxo Bank CEO, Lars Seier Christensens leasing firma, Club Supercar. Alle har de været med til at sikre CBS Wine de eftertragtede podiepladser.

Hvad kræver det
CBS Wine har planer om at deltage i en række vinkonkurrencer i 2015. Først gælder det semifinalen i Left Bank Bordeaux Cup i London og finalen i Bordeaux. Dernæst planlægger vinklubben at deltage i Millésime EHL - Wine Tasting Contest i Lausanne i Schweiz, Sciences Po International Tasting (SPIT) hos Bollinger i Champagne og Défi de Bacchus i Lyon.
- Hovedstolen i sponsoratet er flybilletter plus kost og logi til de steder, hvor konkurrencerne foregår - poster, der simpelt hen er for dyre for studerende som os, siger Peter Buch Hansen.
Derudover vil CBS Wine med glæde tage imod sponsor-flasker fra danske vinimportører, så klubben kan træne op til de mange konkurrencer.
Hvis man har spørgsmål vedrørende sponsorateter eller CBS Wine, er man velkommen til at maile til formand Peter Buch Hansen på peter@cbswine.dk. Man kan også få mere info om CBS Wine og deres arbejde ved at klikke her.
VinAvisen har hvert år hjulpet CBS Wine med at finde sponsorer, og vi gør det gerne, for vi tager hatten af for de studerende og deres kampiver - og de mange fine resultater, der allerede har opnået.




]





Den gigantiske flaske med kunstnernes signaturer og tegninger.

Britiske bobler på kæmpeflaske
Veuve Clicquot, Bollinger, Moët & Chandon og mange andre champagnehuse har indimellem frigivet en champagne i flaskestørrelsen Nebuchadnezzar, der rummer 15 liter vin svarende til 20 normale flasker - og 120 almindelige glas.
En Nebudchadnezzar, der er opkaldt efter en berømt babylonisk konge, regnes for den største flaskestørrelse til vin. Der findes dog også flasker til 18 liter (Melchior) og til 27 liter (Caspar), men de ses utroligt sjældent.
Når det gælder mousserende vine, er Champagne imidlertid ikke længere alene om at bruge store størrelser. Nu har det britiske vinhus Chapel Down i Kent nemlig også tappet mousserende vin på en Nebudchadnezzar-flaske, hvilket gør flasken til den største nogensinde med britiske bobler.

En boble til hver brite
Hos vinhuset har man regnet sig frem til, at der er omkring 60 millioner bobler inde i Nebudchadnezzar-flasken - hvilket svarer til en boble for hver indbygger i Storbritannien.
Flasken, der indeholder vinhusets pris-sluger, Blanc de Blancs 2007, vejer 26 kg, så der skal to mand til at skænke af den, når den dag kommer.
Indtil d. 15. september er den gigantiske flaske udstillet i galleriet Turner Contemporary i byen Margate i Kent. Herefter skal den på turné til adskillige britiske restauranter, hvorefter den vil blive solgt på auktion hos Christie’s.
Hos Chapel Down regner man med, at flasken vil indbringe mindst 10.000 pund (cirka 94.000 kr.), hvoraf hver en krone går til velgørende formål.
Den høje vurdering skyldes ikke kun, at indholdet er godt og flasken stor, men i høj grad også, at flasken er signeret af de fire førende britiske kunstnere, Damien Hirst, Tracey Emin, Antony Gormley og Edmund de Waal. Kunsterne har desuden suppleret signaturerne med hver deres lille tegning.

Forventninger om stor høst
Det er som sagt den første flaske i det format med britiske bobler - men måske ikke den sidste fra Chapel Down. I hvert fald tyder alt på, at vinhuset i år får rigeligt med vin til både store og små flasker.
Hos Chapel Down regner man nemlig med, at høsten bliver 10% større end i 2013 - der endda slog alle rekorder med 700 tons druer, som blev forvandlet til 700.000 flasker.
Den store høstårgang kom oven på to magre år med kun cirka 300 tons druer.
Ikke nok med, at høsten forventes at blive overordentlig stor i år - ifølge vinhuset er druerne også af ypperste kvalitet.
De lyse fremtidsudsigter skyldes den usædvanligt tørre og varme sommer i Storbritannien - altså et vejr lidt à la det, vi har haft herhjemme, og hvor de danske vinproducenter ligeledes klapper i hænderne.





,,



Her er den kommende verdensrekordindehaver i færd med at sable de i alt 41 flasker cava. Fra en film, optaget af Henrik Hansen.

Dansk verdensrekord i champagnesabling
Man kan slå sig til sejre på mange måder. Mens Caroline Wozniacki bruger ketcher og bolde, bruger Christina S.G. Pedersen sabel og champagneflasker.
Første gang, hun sablede en flaske, var i 2012 - og dagen efter deltog hun i DM i Champagnesabling, hvor hun blev nummer ni ud af 25 deltagere.
Som vi fortalte i uge 36, har hun siden deltaget i flere danmarksmesterskaber med flotte placeringer.
Og så, den 6. september i år, tog hun til Food Festival i Århus med det mål at slå verdensrekorden i champagnesabling på 35 flasker i løbet af et enkelt minut.
Målet blev ikke bare nået med en enkelt flaske oveni. Det lykkedes Christina S.G. Pedersen at sable hele 41 flasker på kun 58 sekunder. Hun kunne snildt have nået et par stykker mere, men der var ikke linet flere op til hende. Ingen havde drømt om, at hun kunne være så hurtig - heller ikke hende selv:
- Under træningen var jeg nået op på 34 flasker, og tænkte, at hvis jeg var heldig, kunne jeg måske nå op på 36, hvilket jo var nok.
- Men sablen lå godt i hånden - det var første gange, jeg prøvede denne sabel, og den var tungere end min egen, hvilket bestemt var en fordel.

Cavaen flød ud på bordet
Rekordforsøget foregik på en scene omgivet af et større publikum, der så på i spænding, mens Christina S.G. Pedersen svingede sablen og med lynets hast og stor nøjagtighed kappede flaskehalsene over.
Indholdet, der bestod af den spanske mousserende vin, cava, flød ud på bordet - et lidt trist syn for alle dem, der holder af cava …
Men heldigvis var der rigelige mængder tilbage, til at de fleste af de omkring 200 tilskuere alle kunne få et glas og skåle på den nykårede verdensrekordindehaver. Men hvad med glasskår? Kan man ikke risikere, at der er røget et par splinter ned i flaskerne?
- Nej, trykket i flaskerne er lige så højt som i et lastbildæk, så når jeg har sablet flasken, ryger eventuelle splinter ud sammen med noget af indholdet, forsikrer Christina S.G. Pedersen.
Under rekordforsøget var der en repræsentant til stede fra Guinness World Records.
Man kan se film og læse mere om begivenheden på www.champagnesabling.com.
Til daglig er Christina S.G. Pedersen kok og slagterelev. Men det er ikke sidste gang, hun bytter slagterkniven ud med en sabel - nu skal hun nemlig til at undervise andre i, hvordan man sabler flasker.

Sidste nyt på falderebet
Lige før udsendelsen af denne udgave af VinAvisen tikkede der en meddelelse ind om, at Christina S.G. Pedersen kun fik lov til at beholde sin verdensrekord i ganske kort tid. Blot 17 minutter efter hun havde sablet den sidste flaske, var det nemlig lykkedes schweiziske Mirko Rainer at sable hele 47 flasker champagne på under et minut.
Titlen som Danmarks hurtigste, når det gælder champagnesabling, er Christina S.G. Pedersen dog stadig indehaver af - og næste mål bliver nu at slå den schweiziske rekord.

,




,



En nyplantet vinmark i Marlborough. Foto: Wine Marlborough.

Store mål for New Zealands vinindustri
Den newzealandske vinindustri har vind i sejlene i disse år. I alt nåede druehøsten i år op på 445.000 tons, hvilket er en hidtidig rekord. New Zealands største vindistrikt, Marlborough, tegnede sig for de 75% af de mange druer.
Der er da heller ikke noget problem med at få afsat den stigende mængde newzealandsk vin, der fremstilles hver år. Verden er vild med især landets hvidvine på Sauvignon Blanc, som udgør 80% af den samlede eksport.
Australien er det største aftagerland af newzealandsk vin med 28% af den totale eksportmængde. Derudover har der sidste år været en vækst i eksporten i værdi til Tyskland på 52% og til Holland på 33%, mens stigningen for USA’s vedkommende lå på 16%.
Tallene stammer fra en nylig rapport fra vinproducentforeningen New Zealand Winegrowers, og målet er ifølge foreningen at øge vineksporten, så den runder 2 mia. dollars (cirka 11 mia. kr.) inden 2020.

Vinmarker i voldsom vækst
For at kunne følge med den stigende efterspørgsel på newzealandsk vin planter vinproducenterne - især i Marlborough - stadig flere nye vinmarker. Og det i en sådan udstrækning, at det ifølge Wine-Searcher kan ende med, at der ikke er mere jord at tilplante - hvilket igen kan betyde, at man ikke længere kan følge med efterspørgslen på vin.
Foreløbig går det, men det er ikke helt så let at finde ny jord til plantning som for nogle år siden - hvorfor priserne på jorden også er blevet dyrere.
Ekspansionen, når det gælder nye vinmarker, har da også været kolossal i Marlborough i de sidste ti år. I 2005 lå distriktets vinmarksareal på cirka 1000 hektar - i dag er det nået op på 22.903 hektar, hvilket er 207 hektar mere end i 2013.
New Zealands næst største vindistrikt er Hawke’s Bay med 4816 hektar marker, mens Central Otago kommer ind på en tredjeplads med 1979 hektar.

...


Whisky på rumrejse
I 2011 indledte det skotske whiskydestilleri Ardbeg et interessant eksperiment i samarbejde med forskningscentret NanoRacks.
Det gik ud på at sende en portion umodnet maltwhisky om bord på rumstationen International Space Station (ISS), en platform for videnskabelige forsøg.
Før whiskyen blev sendt af sted, blev den tilsat partikler af egetræ, hvilket skulle imitere fadmodning. Nøjagtig det samme gjorde man med en portion ligeledes umodnet maltwhisky i Ardbegs destilleri på Islay, så man havde en jordisk kontrol-whisky.

Forventer store forskelle
Whiskyen er netop vendt tilbage til jorden, og nu glæder såvel forskerne bag projektet som Ardbegs destilleringschef, Bill Lumsden, sig til at se, hvilken indflydelse vægtløsheden i rummet har haft på modningen af whiskyen.
Rum-whiskyen og kontrol-whiskyen skal sammenlignes, og Lumsden har store forventninger til, at der vil være markante forskelle. Han har ifølge BBC ligefrem lagt sig op ad astronauten Neil Armstrongs legendariske ord, ved at sige:
- Dette er et lille skridt for mennesket, men et kæmpespring for whisky.
Og tænkt hvis nu, rum-whiskyen smager meget bedre. Så kan det jo være, at Ardbeg og andre whiskydestillerier fremover vil sende deres umodende whiskyer en tur rundt om Månen, før de tappes på flasker - ligesom Linieakvavitten bliver sendt en tur over ækvator.


    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Dansk Vin Import er blevet optaget i VinAvisens database over vinimportører.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.




.

Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    290 I Domäne Wachaus vinkælder skifter de sunde svampe farve alt efter væggenes indhold af kalk (foto © Harro Hallmann).
    .....................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner og hele 15, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 90 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine inkl. de otte, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Stobi Chardonnay, Chardonnay, Tikves, Makedonien, 2013, middel alkohol (13,5%)
55 kr., pris ved 2 flasker. På tilbud i uge 38 (denne uge): 49,66 kr. flasken ved 3 flasker., Eurospar
,Spar Danmark
Der er sommerblomster og mirabeller i duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er fyldig med god frugt og fine citrusnoter. Et fund til den lave tilbudspris.


Höllerer, Welschriesling, Niederösterreich, Østrig, 2013, lav alkohol (12,5%)
79 kr., Vinimportøren
Druen Welschriesling bruges som regel til lidt enklere hvidvine, men denne vin er faktisk rigtig god. Den har en fin duft og en frisk smag med noter sommeræbler og ... er der et strejf af banan? Dertil krydrede noter og tilpas syre. Flasken har skruelåg.


Renommée, Remoissenet Père & Fils, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig, 2009, lav alkohol (13%)
149 kr., A Vinstouw
Lækker hvidvin med en cremet smag med moden frugt, fint krydderi og tilpas syre. Lang eftersmag.

Rødvin


Stobi Pinot Noir, Pinot Noir, Tikves, Makedonien, 2013, lav alkohol (13%)
55 kr., pris ved 2 flasker. På tilbud i uge 38 (denne uge): 49,66 kr. flasken ved 3 flasker., Eurospar
,Spar Danmark
En rødvin med typisk Pinot Noir-duft - fint parfumeret og med noter af blå druer. Smagen er stringent, saftig og fuld fra god bærmost. En herlig vin til en yderst overkommelig pris.


Rosso Fuoco, Torre de Lancia, Salento IGT, Italien, 2013, middel alkohol (13,5%)
64,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 38): 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Til tilbudsprisen 33,17 kr. pr. flaske (ved 6 flasker) er denne rødvin et kup. Vinen har en bred og blød frugtsmag med afrundede tanniner og en lang, frugtagtig eftersmag. Den er lavet på druerne Negroamaro og Primitivo.


Teseo, Castellani, Toscana, Italien, 2010, lav alkohol (12,5%)
79,75 kr., på tilbud indtil 21. september: 59,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig, let og let drikkelig rødvin. Den er saftig, læskende og med god frugt og tilpas tørhed - og behagelige 12,5% alkohol. Tilbudsprisen indbringer den sidste stjerne.


Cuvée Roi Patriote, Domaine Mas de Martin, Vin de France, Frankrig, middel alkohol (14%)
85 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Et godt glas rødvin på økodruer. Smagen er fyldig, harmonisk og blød, men også med kant. En rigtig god madvin, som mange vil være glade for.


Montmija la Chapelle, Syrah, Pays d'Oc IIGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
Den smager rigtig godt, denne rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har god, bred frugt, bløde tanniner og en lille sødme. Flasken har skruelåg.


Arquata, Adanti, Montefalco, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
98,25 kr., Vinimportøren
Denne dejlige rødvin stammer fra Montefalco i Umbrien. Den dufter af modne brombær og også i smagen er frugten i front. Vinen har en god struktur, en fin syre og en lang og blød eftersmag.


Cuvée des Foudres, Château Festiano, Minervois, Frankrig, 2011, høj alkohol (14,5%)
99,95 kr., pris ved 6 flasker: 59 kr., AndrupVin.dk
En rødvin, der dufter af svampe og læder og har en blød og afrundet frugtsmag med noter af lakrids. En lækker rødvin, der er et kup til tilbudsprisen.


Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika, 2010, middel alkohol (14%)
119,95 kr., Amka
Solbær og atter solbær i duft og smag. En pragtfuld og koncentreret frugtbombe uden skarpe kanter. Man må bare overgive sig til denne rødvin.


Black Lady Syrah, Warwick, Syrah, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
129 kr., på tilbud til 99 kr. ved 6 flasker, Jysk Vin
Etiketten er sort - hvilket hentyder til Black Lady. Men det er altså lige smart nok - det er nemlig rigtig svært at læse, hvad der står, selv om både briller og lys tages til hjælp. Så kig med det samme på bagetiketten - der står alt lige til at læse. Den ulæselige sorte etiket skal ikke ligge denne rødvin til last. For hold da op for en lækker vin. Den er harmonisk, rund, frugtrig og blød og med frisk solbærmost i både duft og smag.


Il Macchione, Francavilla, Sangiovese, Vino Nobile di Montepulciano, Italien, 2009, middel alkohol (14%)
179 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., Jysk Vin
Elegant, blød og meget lækker rødvin med liflig frugt, en lille druesødme, fint integrerede fadnoter og en meget lang eftersmag. En stor nydelse til en rimelig pris (ved seks flasker).


La Chapelle de Calon, Château Calon Ségur, Saint-Estèphe, Frankrig, 2011, lav alkohol (13%)
249,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin
Andenvinen fra 3. cru-slottet Calon Ségur hedder Château Marquis de Calon. Men slottet laver endnu en rødvin, nemlig denne bløde og delikate rødvin - en elegant vin med en god Bordeaux-vins karakteristika. Vinen udvikler sig i glasset og munden med alle sine facetter og bliver længe i sin eftersmag. Også egnet som meditationsvin.


Da Luca, Puglia IGT, Italien, 2012, middel alkohol (13,5%)
48 kr., Rema 1000
Ikke nogen stor rødvin, men vellavet på druerne Primitivo og Merlot, og for 48 kr. bliver man ikke snydt. Smagen begynder med god frugt, men den går lidt vel hurtigt over i noget tørt. Det opdager man dog næppe, når man nyder vinen til mad. Flasken har skruelåg.


I Livertin, Giapat Bertello, Barbera, Barbera d'Alba, Italien, 2011, lav alkohol (13%)
115 kr., pris ved 12 flasker: 103,50 kr. flasken., YouAndWine
En udmærket rødvin med en fin parfumeret duft af violer og en saftig smag af frisk frugt.


Trescone, Lamborghini, Umbrien, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
59,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En enkel rødvin med en lidt stram smag, hvori frugten forsvinder ret hurtigt.


La Chapelle, Domaine de Tholomies, Payhs d'Oc IGP, Frankrig, 2013, middel alkohol (14%)
89,50 kr., Irma
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er ikke ubetinget vellykket. Jo, den kan drikkes, men den har en lidt ubehagelig tørhed, der maskerer frugt og facetter.


Jean Stodden, Pinot Noir, Ahr, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
219,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr., Erik Sørensen Vin
En spinkel rødvin, let, tør og med et lidt enkelt billede af druen Pinot Noir. Helt billig er den ikke.

Andet


Beni di Batasiolo, Grappa di Barolo, Italien, høj alkohol (40%)
369 kr., på tilbud indtil 21. september: 319 kr. flasken, Skjold Burne
En rigtig kvalitets-grappa med en dejlig koncentreret drueduft og en fyldig og lækker smag med en anelse sødme. En rigtig "varmer" til efterårets kølige aftener.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.