Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 44. 2014



Nyheder i uge 44, 2014

Følg os på Facebook




]


Russerne åbner for pengetanken
I uge 13 nævnte vi, at russerne havde tænkt sig at investere storstilet i Krims vinindustri. Nu er der så kommet mere nøjagtige planer og tal fra den russiske regerings side.
Der vil i de næste ti år blive investeret et beløb svarende til 1,9 milliarder kr., og pengene skal blandt andet gå til en forøgelse af vinmarksarealet på Krim på hele 170% - fra de nuværende 37.000 hektar til 100.000 hektar.
I dag fremstilles der hvert år 996 millioner flasker vin på Krim. Dette antal skal ligeledes forøges til 7,2 mia. flasker. Målet er, at vinindustrien skal komme til at generere 15% af det årlige bruttoprodukt på den annekterede halvø.
Derudover har den russiske regering endnu et mål, nemlig at kunne skære kraftigt ned på importen af vin til Rusland. Som det er i dag, er 80% af al den vin, der sælges på det russiske marked, importeret, og med den udvikling, som forholdet mellem Rusland og det øvrige Europa er inde i, er det jo oplagt for russerne at stræbe mod at blive stort set selvforsynende med vin.




På årgang 2012 af Château Pontet-Canets andenvin, Hauts de Pontet-Canet, må der ikke stå Pauillac.

Degradering af andenvin
Det betyder rigtig meget for Bordeauxs slotsejere at kunne sætte appellationen for deres vin på etiketten. Men før de kan gøre det, skal vinen underkastes diverse prøver af et uafhængigt panel, nedsat af de lokale myndigheder.
Det, som panelet frem for alt tester, er, at vinen er typisk for sin oprindelse og dermed for sin appellation. Er den ikke det, kan den ikke få det blå stempel. Og det er netop, hvad der er sket for årgang 2012 af Château Pontet-Canets andenvin, Hauts de Pontet-Canet.
Derfor kan slottets ejer, Alfred Tesseron, ikke sætte et AOC Pauillac på etiketten, men må nøjes med et Vin de France (fransk vin) en betegnelse, som i 2010 erstattede Vin de Table (bordvin).
Ifølge The Drinks Business er Tesseron fuldstændig uforstående over for degraderingen - det er ikke sket for ham i de 30 år, han har haft Château Pontet-Canet.
Han står nu med lidt af et problem, idet han inden for de kommende uger skal levere andenvinen til sine kunder, som i vid udstrækning består af Bordeauxs négocianter. Tesseron har allerede haft nogle enkelte afbestillinger.
Årsagen til degraderingen kan være, at andenvinen, som er en blandingsvin, i årgang 2012 har iblandet vin modnet i amforaer - lerkrukker som dem, oldtidens romere brugte. Tesseron ville nemlig gerne skrue lidt ned for eg-smagen i vinen, men har måske i sine bestræbelser givet den en så anderledes smag, at det uafhængige panel ikke længere synes, vinen er typisk for sin appellation.


Tjek på folks flyvaner
Når man har sat sig godt til rette i flysædet, og flyet er kommet i luften, er der næsten altid nogle medpassagerer, der begynder at snakke ivrigt og måske lidt for højlydt. Andre krøller trøjen sammen, bruger den som hovedpude og får sig en lur, mens andre igen utålmodigt kigger ned ad gangen efter serveringsvognen med vin, øl og spiritus.
Nu har den amerikanske forening The Airline Passenger Experience Association (APEX) i en undersøgelse taget pulsen på passagerernes flyvaner - og heriblandt deres drikkevaner.
Undersøgelsen omfattede 1500 mennesker i alderen 18 år og opefter, der havde fløjet mindst en gang inden for de sidste tre måneder. De stammede fra otte forskellige lande: USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Kina, Singapore, Australien og Brasilien.

En drink eller en lur om bord
Ifølge undersøgelsen svarede 36% af australierne, at de gerne bestilte en drink eller to om bord på flyet. Lige efter fulgte amerikanerne med 35%. På tredjepladsen lå briterne - der i øvrigt også viste sig at være dem, der havde mest travlt med at snakke med medpassagererne. Faktisk brugte briterne 50% mere tid på at snakke end passagererne fra nogle af de andre lande.
Kineserne derimod foretrak at trække stikket ud og sove hele vejen - eller at spille spil på iPad’en - og lade serveringsvognen passere forbi.
Undersøgelsen fandt også, at de mandlige passagerer er langt mere til det med et glas vin eller en drink om bord end de kvindelige.
Desuden sagde en fjerdedel af de adspurgte passagerer, at de købte alkohol i flyets toldfrie salgsvogn.






Bliv vinbonde i Danmark
I uge 41 bragte vi gode råd til dem, der vil begynde at importere vin. Det er der nemlig en hel del danskere, der hvert år godt kunne tænke sig at prøve kræfter med. Men der er også en stigende interesse for at lave sin egen vin - at springe ud som vinbonde på dansk jord.
I dag har vi 90 erhvervsavlere i Danmark og et langt større antal hobbyavlere, og hvert år breder vinstokkene sig over et stadig større areal af den danske muldjord.
VinAvisen har besøgt Annisse Vingård i Helsinge, hvis ejer, Niels Frees, nedenfor giver en række gode råd til vordende vinbønder.



.......
Niels Frees høster Solaris-druer, mens vennerne er i gang med Rondo. I vingårdens lille butik sælger han sine vine - og det er hans kone, Dorte, der har tegnet den lille fugl på etiketten.


.......
Postkort nr. 1 fra Annisse Vingård:
Høstfest med kaninragout og husets vin
I sidste uge var vinbonde Niels Frees i fuld gang med druehøsten. Vennerne var mødt op, og der blev arbejdet ihærdigt og koncentreret. Hver klase blev gennemgået, og druer med råd blev kasseret.
Inde i køkkenet havde Niels’s kone, Dorte, travlt med at lave en stor gryde kaninragout til de sultne høstfolk, for når høsten var i hus, skulle der festes, og glassene skulle selvfølgelig fyldes med husets egen vin.
Det lyder rigtig hyggeligt, og det er det bestemt også ifølge Niels Frees, der sælger sine vine fra vingårdens lille butik. Men der er også lang vej og en del arbejde fra den hyggelige høstdag, og til vinen bliver tappet på flasker. Og ét slår han med det samme fast:
- Man skal ikke blive vinavler for pengenes skyld, men fordi man ikke kan lade være - fordi man synes, det er sjovt at lave og drikke sin egen vin og afstressende at nippe lidt i vinmarken.



.......
Niels Frees bød på en prøve af sin rødvin på Rondo fra sidste års høst. En mild og venlig vin, men også en vin med god struktur og karakter.

Postkort nr. 2 fra Annisse Vingård:
Det gælder om at have et godt netværk
I vineriet gav Niels Frees en smagsprøve på sin rødvin på Rondo årgang 2013, en herlig vin - mild, saftig, frugtrig og med en perfekt syre. Han ønsker ikke at efterabe tyske, franske eller italienske vine, men at finde en egen dansk-nordisk stil. Det er den eneste måde, Danmark kan gøre sig gældende som vinland.
Men hvordan kommer man egentlig i gang med at dyrke druer og fremstille vin?
- Man kan starte med at ringe til foreningen Danske Vinavlere, lyder rådet fra Niels Frees. - Her bliver man så henvist til en af lokalgrupperne, hvor man kan få et par gode råd til, hvordan man griber sagen an.
- Når man så har plantet sine vinstokke, bør man melde sig ind i foreningen. Det giver et godt netværk til andre avlere, og danske vinavlere er rigtig gode til at dele ud af deres erfaringer.
Danmark er et nyt vinland, og alle ved, at det gælder om at hjælpe hinanden, så vinene generelt kan blive stadig bedre.
Og så bør man læse biblen inden for dansk vinavl, Jens Michael Gundersen og Benny Génsbøl: Vinavl i Danmark, der kan købes ved at klikke her.




.



.......
Annisse Vingårds vineri er ikke så stort, men rummer alt, hvad der er behov for af tanke og fade. Her ses Niels Frees foran sin gæringstank til 600 liter.

Postkort nr. 3 fra Annisse Vingård:
Begynd med en lille forsøgsmark
Niels Frees råder til, at man fører drømmen om at blive vinavler ud i livet, mens man stadig er frisk og rørig og har et fast arbejde - altså at begynde på hobbyplan i det små. Selv arbejder han stadig som civilingeniør.
- Det er en god idé at starte med en lille forsøgsmark, og man kan sagtens anlægge den i sin baghave. Det er dog ikke nok bare at have et stykke jord til overs - jorden skal være egnet til vindyrkning, hvilket vil sige, at den fx ikke må være vandledende. Derfor er det vigtigt, at man starter med at tage nogle jordprøver og sende dem til en jordbrugskonsulent.
- Det er en fordel, hvis man kan plante vinstokkene på en skråning - og perfekt, hvis den er sydvendt. Men man behøver ikke at have en skråning. Dog skal rækkerne med vinstokke stå, så de strækker sig fra nord mod syd.
- Når det gælder vineriet, kan man i første omgang købe udstyr til en lille produktion af vin - bare for at prøve det. Og et bryggers eller en garage er godt nok til hobbybrug, hvis man kun har tænkt sig at lave omkring 200 flasker vin til familie og venner.
Næste skridt er etableringen af et lidt større vineri, og her skal man nok regne med at investere 200.000 til 300.000 kr.
Udstyr til vinproduktion på såvel hobbyplan som professionelt plan kan købes hos blandt andet Annisse Vingård og hos Vinøl Hobby.



.......
Nyhøstede Solaris-druer, der skal forvandles til vingårdens tørre hvidvin.

Postkort nr. 4 fra Annisse Vingård:
Beskæring og udtynding af løv og druer
Vinmarks-arbejdet skal også passes, og her er blandt andet vinterbeskæringen vigtig. Niels Frees venter gerne indtil april, så risikoen for frostskader er minimal. Når vinstokkene skyder, skal vinrankerne snos ind under de tråde, man har opsat. Og når vinstokkene senere får for meget løv, skal der sommerbeskæres, indtil man kan skimte en person på den anden side af rækken. Senere igen skal der så tyndes ud i druerne - grønthøstes - så aromaen koncentreres i de resterende druer.
Vi kan ikke dyrke Merlot eller Chardonnay herhjemme. De druer, der trives i vores klima, hedder fx Rondo, Solaris, Johanitter, Leon Millot osv.
Men er der mon nogle begynder-druer, der er nemme at dyrke?
- Når det gælder rødvin, er Rondo fx en god drue, der er let at dyrke - selv om den kan være lidt svær at tøjle i vineriet, men det kan man jo lære.
- Af hvidvinsdruer kan man fx begynde med Solaris - dog skal man holde øje med, at den ikke overmodner.



.......
Man skal være omhyggelig, når man pakker druerne ind i net - solsortene er dygtige til at finde vej ind gennem sprækker og huller.

Postkort nr. 5 fra Annisse Vingård:
Druerne skal beskyttes mod solsorte
Niels Frees anbefaler, at man køber sine vinplanter hos en god planteskole fx Ole Bønsdorffs Planteskole eller Hideaway, som ejes af Michael Gundersen - medforfatter til biblen for vinavlere. Her sælges vinplanterne i bundter à 25 styk, og stort set alle sorter kan skaffes, hvis blot de bestilles forud. Gundersen kan kontaktes på info@hideaway.dk eller mobil 24 63 47 45.
Og et sidste godt råd på falderebet:
- Det er vigtigt, hvis man har sine vinstokke i en parcelhushave og ikke på friland, at man dækker druerne med net i god tid, før de bliver modne. Solsortene elsker de modne druer!
Niels Frees har også sat en solsorte-skræmme op i form af en højtaler med en optagelse af en rovfugl, der overfalder mindre fugle …
Og så er det bare at vente på, at druerne igen er parat til at blive høstet og forvandlet til vin.





Svensk forening klager til EU
I årevis har de svenske producenter af vin, spiritus og øl kæmpet for at få tilladelse til at sælge deres produkter direkte til besøgende på vingårdene og bryggerierne.
I den svenske regering er vandene delte, men i 2011 så det endelig ud til, at et flertal af de politiske partier havde fundet fælles fodslag, og at en tilladelse til gårdsalg ventede rundt om hjørnet. Men nej - et af partierne, Folkpartiet, endte med at få kolde fødder, og så var der alligevel ikke flertal.
Nu har foreningen Lantbrukarnas Riksförbund, der er en blandt mange foreninger, som har kæmpet for en tilladelse, fået nok af den lokale svenske andedam og har henvendt sig direkte til EU-kommissionen. Og det har foreningen gjort i form af en skriftlig klage over det svenske forbud mod gårdsalg af vin og anden alkohol.
Nu håber man, at kommissionen vil se på, om et sådan forbud overhovedet er juridisk vandtæt.

Bange for at miste monopolet
Når så mange svenske politikere kvier sig ved at tillade gårdsalg af alkohol, hænger det ifølge Alcohol Update sammen med den svenske regerings generelle restriktive holdning til vin og spiritus.
Men det hænger i høj grad også sammen med, at man ønsker at værne om regeringens monopol på salg af alkohol. Som det er nu, er Sverige undtaget fra EU’s regler om fri handel og kan dermed bevare sit monopolsalg. Hvis først gårdsalg bliver tilladt, kunne det jo tænkes, at EU satte spørgsmålstegn ved, om Sverige som medlemsland fortsat skal have lov til at beholde sit monopolsalg og sin kæde af Systembolag-butikker.








Det fine glas fra 1768 er 22.8 cm højt.

Et ganske særligt gammelt glas
I dag forbinder man et godt vinglas med et klart, udekoreret glas, så man kan se vinens farve, og det skal helst være tulipanformet, så duften kanaliseres op til næsen. Desuden skal glasset have en stilk, som man kan holde på, så man ikke opvarmer vinen ved at holde rundt om kummen.
Det med stilken gik man også ind for i gamle dage, men derudover var glassets udseende mindst lige så vigtigt som vinens. Og det resulterede i en bred palet af former, størrelser, farver og mønstre.
Disse gamle glas er måske ikke så anvendelige i dag - til gengæld er de rene samleobjekter, og hvis de er særligt fornemme og sjældne, er prisen også derefter.
Et eksempel er et vinglas, som Skotlands legendariske Bonnie Prince Charlie i 1768 gav til sin sekretær, John Hay, og som d. 12. november kommer under hammeren hos det britiske auktionshus Bonhams. Vurderingen lyder på mellem 7000 og 9000 pund (cirka 66.000 og 85.000 kr.), og glasset er et ud af et par. Det ved man fra en mærkat, der fulgte med glasset. Så hvis man tilfældigvis ligger inde med et glas magen til det på billedet, så er der til en god lang ferie …

Rosen med de syv kronblade
Bonnie Prince Charlie - hvis rigtige navn var Charles Edward Stuart - var søn at den skotske konge James d. 3. Han tilhørte jakobitterne - de skotter, der kæmpede for at få Stuart’erne genindsat på den britiske trone, og rosen med de syv kronblade, som er indgraveret i glasset, var netop et af jakobitternes mest yndede motiver.
John Hay var Bonnie Prince Charlies sekretær fra 1746 til 1768, hvor han efter sigende sagde op sammen med en hel del andre medlemmer af prinsens hof, fordi de ikke længere kunne udholde Charlies umådeholdende drikkeri.
Hvis man skulle få lyst til at byde på det fornemme glas, kan man klikke her.





Hvidvin på whiskyfade
I uge 26 nævnte vi, at to rødvine fra det verdenskendte australske vinmærke Jacob’s Creek havde fået en såkaldt "finish" på fade, der tidligere havde indeholdt skotsk og irsk whisk(e)y.
Det vil sige, at vinene først er modnet på traditionel vis i franske og amerikanske fade i mere end et år, for herefter at få det sidste skud eg på whisk(e)y-fade. Den ene vin, en Cabernet Sauvignon, gik bedst i spænd med de skotske fade, mens den anden rødvin, en Shiraz, blev bedst med "finish" i de irske fade.
Man forsøgte også med fade, der tidligere havde indeholdt cognac, med denne "finish" gjorde ikke vinen lige så blød og afrundet.
Vinene, der er navngivet Double Barrel, kan foreløbig kun købes i Australien. Men her er de blevet så stor en succes, at ejeren af Jacob’s Creek, det franske vin- og spiritusfirma Pernod Ricard, har tænkt sig i en ikke så fjern fremtid at lancere de to vine på det europæiske marked. Og ikke nok med det. Man overvejer også at eksperimentere med hvidvin på Chardonnay og Sauvignon Blanc og "finish" på whisk(e)y-fade.




Det ligner en hyggelig restaurant fyldt med gæster, men sådan så det ud under VM i blindsmagning, hvor de i alt atten deltager-hold arbejdede koncentreret ved bordene. Fra en lille film på La Revue du Vin de Frances hjemmeside.

En niende plads til Danmark
For nylig afholdt det anerkendte franske vinmagasin La Revue du Vin de France for andet år i træk VM i blindsmagning. Og ligesom sidste år deltog også Danmark med et hold bestående af holdkaptajn Jesper Hedegaard, Claus Tybring, Dennis Lindberg Jensen og Bent Allan Hansen.
Ved konkurrencen, der foregik i Champagne, blev der blindsmagt seks hvidvine og seks rødvine, og der var ca. 10 minutter til at gætte hver vin. Der blev derefter givet graduerede points ud fra gæt på drue, land, område og appellation samt producent og årgang.
I 2013 erobrede det danske hold en flot andenplads, så forventningerne hos de fire blindsmagere var høje. Men ak, det blev kun til en niende plads blandt de sytten deltagende lande (hvilket vel egentlig også er ret flot):
- Vi fejlede fælt på de hvide vine, fortæller Jesper Hedegaard. - Jeg har nok altid vidst, at vi ikke var lige så gode til hvide som røde vine, men her gik det helt galt. Og vi havde endda smagt vin nummer to og tre inden for de sidste to uger inden konkurrencen under vores træningsseancer. Kun vin nummer seks af de hvide gættede vi mere eller mindre rigtigt på drue og distrikt.

Kina og Brasilien var også med
Til gengæld fik danskerne at vide, at de havde været det bedste hold, når det gjaldt rødvinene:
- Så det er selvfølgelig lidt af en trøst, at vi kan kalde os "verdensmestre i blindsmagning af rødvin", lyder det fra Hedegaard.
Vinderen af VM blev Frankrig. Dernæst fulgte Belgien og på tredjepladsen kom så Spanien. Derudover deltog (ifølge deres placering i konkurrencen): Andorra, Rusland, Kina, Polen, Finland, Danmark, Sverige, Luxembourg, Italien, Argentina, Québec, England, Sydafrika og Brasilien, som fik bundplacering.
Man kan læse mere (på fransk) og se en lille film fra konkurrencen på La Revue du Vin de Frances hjemmeside.

Nyt blod til gamle vindistrikter
Der er 70.000 vinproducenter og drueavlere i Frankrig, og det er 28% færre end i år 2000. Årsagen er blandt andet, at det i rigtig mange områder koster en formue at købe et stykke vinmark - og at druer hører til blandt de mere sarte landbrugsprodukter. En ordentlig omgang uvejr og regn kan betyde en mistet årgang vin. Og hvis en vinproducent har svært ved at drive sit vinhus, vil næste generation meget ofte finde en ny levevej.
Men det betyder også, at der i stigende grad bliver plads til nye folk, som kommer udefra og køber sig ind i de franske vindistrikter. Sådan lyder det fra SAFER (Société d'Aménagement Foncier et d'Établissement Rural), en organisation, der skal godkende alle handler med fransk landbrugsjord. Og organisationen ser det i høj grad som et positivt tegn, at der kommer nyt blod til vinens verden.

Motivation og nye ideer
Ofte drejer det sig om folk, der længe har drømt om at være selvstændige producenter eller drueavlere og endelig realiserer drømmen. Disse nybagte vinfolk er fulde af motivation og nye ideer - i modsætning til en del af dem, der overtager familiens vinhus, bare fordi det ligger i kortene, at de skal tage arven op.
Hvert år står SAFER for handelen af mellem 600 og 1800 hektar vinmarker i Frankrig, og halvdelen af markerne er i de senere år blevet solgt til nyetablerede vinproducenter og avlere.
Nogle vindistrikter har lettere ved at tiltrække købere end andre - det kniber fx i Champagne, hvor prisen for 1 hektar vinmark ligger omkring 1 million euro (cirka 7,4 mio. kr).




Philippe Sereys de Rothschild.

Ny mand bag roret i Rothschild
For nylig døde en af den franske vinverdens grand old ladies, Philippine de Rothschild, og ikke uventet bliver den nye præsident i det store franske vinfirma hendes ældste søn, Philippe Sereys de Rothschild, som hun fik med sin første mand, skuespilleren Jacques Sereys.
Philippe Sereys de Rothschild har i de sidste otte år bestredet posten som vicepræsident i Baron Philippe de Rothschild, som firmaet kaldes.
I dag er det en stor opgave at stå i spidsen for det familieejede firma, der ud over vinslotte i Bordeaux også ejer vinhuse i Nord- og Sydamerika samt i Australien.
Der er tale om et rigt familiefirma - dog er bankkontoen intet at sammenligne med den formue, som familien Rothschild havde i 1800-tallet - den var, så vidt man ved, den største private formue dengang på verdensplan.
Siden da er den blevet splittet op mellem flere hundrede familiemedlemmer, hvoraf den franske gren kun tæller en lille del af disse mange medlemmer.






Strenge love i Pennsylvania
I den amerikanske stat Pennsylvania, hvor man har meget strenge alkohollove, er det ikke tilladt at sælge vin og spiritus i supermarkederne. Salget foregår i specialforretninger, der ejes af alkoholmyndigheden Pennsylvania Liquor Control Board (PLCB), som har monopol på salget.
En nylig sag viser, at dette monopol bliver håndhævet til sidste vindråbe. I januar blev Arthur Goldman, der bor i Pennsylvania, grebet på fersk gerning i at sælge vin. De vine, han solgte, var ifølge The Drinks Business fornemme vine fra hans egen vinsamling - vine, som ellers ikke kan fås i Pennsylvania. Og aftagerne var en flok vinentusiaster, der var glade for at have mulighed for at kunne købe de gode flasker inden for statens grænser.
Politiet beslaglagde Goldmans vinsamling, og selv blev han idømt 300 timers samfundstjeneste og to års betinget fængsel.

2500 vine skal destrueres
Ifølge reglerne i Pennsylvania skal Arthur Goldmans beslaglagte vine - i alt 2500 flasker - hældes i afløbet, hvilket Goldman nu kæmper ihærdigt imod. Samlingen omfatter mange fine og kostbare vine fra nogle af USA’s topproducenter. Det må være et meget trist job for den, der skal stå for destrueringen …
Goldmans klager har dog ført til, at myndighederne tager tagen op ved en høring om en måned, hvorefter det så endeligt vil blive afgjort, hvad der skal ske med de mange flasker vin. I mellemtiden bliver vinsamlingen opbevaret på den lokale politistation - hvilket sikkert ikke foregår under optimale forhold ...





    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Kjergaard Vinimport har optaget importen af vinene fra De Grendel i Cape Town, Sydafrika.



    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at kunne følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vores adresser, så du risikerer ikke at få en masse spam.


Vinens Hall of Fame
Vi fortsætter i høj grad med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til André Lurton, der er manden bag det store vinfirma Vignobles André Lurton i Bordeaux. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.


,

    André Lurton (f. 1924) er manden bag et af Bordeauxs største vinfirmaer, Vignobles André Lurton.
    Med en far, der var handelsmand og tilknyttet et britisk firma, blev han ikke født ind i vinens verden. Og hvis det ikke havde været for hans bedstefar, kunne han meget vel have valgt en anden levevej.
    André Lurtons mor døde, da han var ni år gammel, og hans opvækst blev i vid udstrækning overladt til hans mormor og morfar, Léonce Pecapet, som havde et blomstrende destilleri i landsbyen Grézillac i Entre-Deux-Mers i Bordeaux.
    I 1897 kastede Pecapet sig også over vinens verden, idet han købte vinslottet Château Bonnet i Grézillac, som André Lurton arvede i 1956, og som i dag er hovedsæde for Vignobles André Lurton.
    André Lurton aftjente sin værnepligt under anden verdenskrig, og da han vendte hjem til Grézillac efter krigen, tog han aktivt del i arbejdet i flere vinproducentforeninger i Bordeaux. Det fortsatte han med i de følgende mange årtier, og han har således blandt andet været vicepræsident i Syndicat Viticole des Bordeaux et Bordeaux Supérieur fra 1965 til 1996, og fra 1966 til 1986 var han direktør for vinrådet i Bordeaux, Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB).
    Det var også ham, der i sin tid banede vejen for, at Pessac-Léognan i Graves fik sin egen appellation. Derudover har han været borgmester i Grézillac i fyrre år.
    Firmaet, som André Lurton har udvidet gennem årene, ejer i dag syv vinslotte og 630 hektar vinmarker i Bordeaux, hvoraf de 240 ligger i Pessac-Léognan. Druerne fra disse marker forvandles hvert år til 4 millioner flasker vin, der genererer en omsætning på det, der svarer til cirka 160 mio. kr.
    André Lurton har syv børn med sin nu afdøde kone, Elizabeth Garros, hvoraf de tre - Jacques, François og Christine - arbejder med vin. De to sønner har egne vinfirmaer, og datteren er direktør på Château Dauzac i Médoc.
    I 2013 blev André Lurton udnævnt til officer i Legion d’honneur (Æreslegionen) af den franske regering.
    Adresse: Vignobles André Lurton, Château Bonnet, 33420 Grézillac, Gironde Aquitaine, Frankrig, tlf.: (+33) (0) 5 57 25 58 58, www.andrelurton.com.





Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vores læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:

Billede 1-26... .Billede 27-52.. ..Billede 53-76 ...Billede 77-104. .
.Billede 105-130. ..Billede 131-156. ..Billede 157-182. ..Billede 183-208
Billede 209-234 Billede 235-260 Billede 260-286

...............................
    .....................
    296 De sidste druer høstes fra Ampelos Vineyards's vinmarker i Santa Rita Hills i Californien (foto © Peter Work).
    ..............................




.



Klik på stjerne-oblaten, og få den i stor størrelse.

    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 29, som fik mere end to stjerner og 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 129 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine inkl. de elleve, vi ikke gav stjerner, og som derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.

    Søg på vinene!
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk. Det er ikke muligt at søge på vine via VinAvisens almindelige søgefunktion, da vinanmeldelserne ligger i en særskilt database.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.


    ,,,,,,,,,,
    Ring til importøren - klik på det understregede navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Dulong, Crémant de Bordeaux, Demi-Sec, Frankrig, lav alkohol (10,5%)
120 kr., Irma
Ikke fra Alsace og ikke fra Bourgogne, men for en gangs skyld en crémant fra Bordeaux. Vinen har god mousse og en markant sødme - men det er jo også en demi-sec boblevin, dvs. sød.

Hvidvin


Chakana, Proviva, Torrontés, Mendoza, Argentina, 2013, middel alkohol (14%)
59 kr., pris ved 6 flasker, The Wine Company
Den lokale, argentinske drue Torrontés har lagt most til denne interessante og vellavede hvidvin. Vinen har en aromatisk smag med noter af muskat og abrikos samt en fin, lille honningsødme. Flasken har skruelåg


Los Vascos, Domaines Barons de Rothsdchild (Lafite), Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, Chile, 2013, lav alkohol (13%)
99,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 69,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
Denne lækre hvidvin giver en klar og karakteristisk oplevelse af druen Sauvignon Blanc. Vinen har en liflig duft og en frisk smag med noter af citrus, stikkelsbær, æbler, hyldeblomst ... Flasken har skruelåg.


Ancient Earth, Bellingham, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika, 2012, middel alkohol (14%)
99,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 79,75 kr. ved 6 flasker, Skjold Burne
En dejlig hvidvin med en lækker og typisk Chardonnay-smag med et strejf af honning. Flasken har skruelåg.


Maring-Noviander Sonnenuhr, Ökowweingut Hubertshof, Riesling, Mosel, Kabinett, Trocken, Tyskland, 2012, lav alkohol (12%)
119 kr., pris ved 6 flasker: 110 kr., Vintjenesten
En meget let hvidvin på økologisk dyrkede Riesling-druer. Den har en liflig druesmag med en fin, lille, forførende honningtone. Flasken er udstyret med flotte etiketter med en masse fisk og en fuldrigger. Ingen tvivl: Vinen er fortræffelig til fiskeretter. Flasken har skruelåg.


Zuccardid Q, Chardonnay, Valle de Uco, Mendoza, Argentina, 2012, middel alkohol (14%)
124 kr., pris ved 6 flasker: 89,95 kr., Jysk Vin
Fyldig hvidvin med en god, lidt fed Chardonnay-smag, markante noter af vanille og tilpas syre. En meget anvendelig vin.


Crunchy Frog, Charles Smith Wines, Sauvignon Blanc, Washington State, USA, 2013, middel alkohol (13,5%)
125 kr., pris ved 12 flasker, Hustedvin
Flot hvidvin med en liflig duft og en fyldig, fint krydret smag med et strejf af honning. Den hænger virkelig godt sammen.


Two Faces, Stefan Breuer, Riesling, Rheinhessen, Tyskland, 2012, lav alkohol (12,5%)
149 kr., pris vded 6 flasker: 130 kr., Holte Vinlager
Let og læskende, frisk og fin hvidvin med en liflig duft og en god druesmag med mineralske noter og en prikkende syre, der er god til mad - fisk og skaldyr osv.


Distinguo, Duplessis, Côtes du Rhône, Frankrig, middel alkohol (14%)
275 kr., pris ved 12 flasker: 247,50 kr. flasken, YouAndWine
Denne hvidvin er ikke en uhøjtidelig terrassevin, der kan drikkes i store slurke, men snarere en meditationsvin - eller en vin til luksuspatéer, cremede oste eller en stegt laks. Den dufter herligt krydret med noter af lakridsrod og har en lækker og kompleks smag med fedme, frugt, citrus og krydderurter. Desværre bider alkoholen lidt til sidst, hvilket koster en stjerne. Der er ingen årgang på flasken, men vinen har sikkert et par år på bagen.


Le Cirque, Les Vignerons de Tautavel, Grenache Gris, Côtes Catalanes IGP, Frankrig, 2013, lav alkohol (12%)
60 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En let og frisk hvidvin med god druesmag, men også med en lidt markant syre, der hurtigt tager over i eftersmagen.

Rødvin


Little Billabong, Shiraz, South Australia, Australien, 2013, middel alkohol (13,5%)
49,95 kr., Amka
En dejlig, vellavet og uhøjtidelig rødvin med masser af frugt og bær i duft og smag og med et lille bid af lakrids til slut. Et rigtig godt glas til prisen. Flasken har skruelåg.


Manso, Ribera del Duero, Crianza, Spanien, 2012, middel alkohol (14%)
75 kr., D’Wine
En kraftig rødvin og en flot rødvin. Den har god frugt og fine noter af røg og fad. En meget anvendelig vin til efterårets typiske gryde- og kødretter. Også fin som julevin.


Château Maledan, Bordeaux Supérieur, Frankrig, 2010, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved 6 flasker: 80 kr., Holte Vinlager
Vellavet rødvin med en kraftig, tør Bordeaux-smag i god balance. I den let røgede smag er der noter af tobak og en god syre. En udpræget madvin.


Silentium, Bodegas Castillejo de Robledo, Tempranillo, Ribera del Duero, Cosecha, Spanien, 2011, middel alkohol (13,5%)
89 kr., Vinkrogen
Denne flotte rødvin har en bred smag med frugt, bløde tanniner, fint krydderi og tilpas syre. Et godt glas.


Sagrestano, Le Palaie, Rosso de Toscana IGT, Italien, 2010, middel alkohol (13,5%)
95 kr., Faurholdt Vine
En rigtig god rødvin på druerne Sangiovese og Alicante. Den har en dejlig frugtsmag, fint integrerede fadnoter - lidt cedertræ - en god syre, der gør den velegnet til mad.


Rocky Block, Robert Reynolds, Zinfandel, Lodi, USA, 2012, lav alkohol (13%)
109 kr., pris ved 12 flasker, Kassen med vin
Smagepanelet var helt oppe at ringe. Dette er en herlig rødvin. Den har fin frugt og en vidunderlig krydret smag med noter af rosmarin og timian. En fortræffelig vin til prisen.


Domaine de la Vierge Romaine, Domaine Machard de Gramont, Pinot Noir, Bourgogne, Frankrig, 2008, lav alkohol (13%)
119,75 kr., pris ved 6 flasker, Bichel Vine
Denne (til prisen) udmærkede Bourgogne-rødvin har en liflig Pinot-duft og en dejlig, saftig smag. Skænk den fx til snegle (ikke dem fra bageren).


Joel Gott, Zinfandel, Californien, USA, 2012, høj alkohol (14,3%)
159 kr., pris ved 6 flasker: 140 kr., Holte Vinlager
Flot rødvin, der hænger rigtigt godt sammen med sin gode, brede frugt, sin druesødme og sit fine krydderi. En dejlig vin.


Selvarossa, Cantine due Palme, Salice Salentino, Italien, 2010, høj alkohol (14,5%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 149 kr., AndrupVin.dk
Kraftig rødvin med en intens, mørk farve, en god duft og en vidunderlig, varm og blød frugtsmag med noter af mørke bær og tørrede frugter. Stor og lækker vin.


Bassets, Pere Ventura, Catalunya, Spanien, 2012, middel alkohol (13,5%)
45 kr., pris ved 12 flasker, Nordic Wine
Til den lave pris en rigtig god hverdags-rødvin. Ikke en vin for vinsnobber, men vinen er velegnet til mange retter. Den har god og blød frugt og tilpas syre.


The Grinder, Pinotage, Western Cape, Sydafrika, 2013, middel alkohol (14%)
99 kr., pris ved 6 flasker: 69 kr., A Vinstouw
Man skal kunne lide den lidt specielle, røgde smag af Pinotage-druen. Men bedømt på vinens egne præmisser, er den en all right vin med god, saftig frugt og tilpas syre. Vinen er opkaldt efter en kraftigt tegnet kaffemølle på etiketten, men den smager ikke spor af kaffe. Flasken har skruelåg.


Le Difese, Tenuta San Guido, Toscana, Italien, 2011, middel alkohol (14%)
109,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er dejlig frugt i duften af denne rødvin. Smagen er elegant, tør og fint krydret og med tilpas tanniner. Prisen er måske nok lige i overkanten.


Marandy, Brotte, Saint Joseph, Frankrig, 2012, lav alkohol (13%)
159,75 kr., på tilbud indtil 2. november: 129,75, Skjold Burne
En meget tør og lidt stram rødvin fra den øvre Rhônedal. Udpræget en vin til mad.


São Lourenco, Bairrada, Portugal, 2011, middel alkohol (13,5%)
64 kr., VinDanmark Lagersalg
Denne rødvin hænger ikke rigtigt sammen. Frugten forsvinder ret hurtigt: Så kommer der lidt vand, så lidt syre, så tørhed ... Men den kan naturligvis drikkes.


Small Step, Château La Haye, Saint-Estèphe, Frankrig, 2011, lav alkohol (12,5%)
149,75 kr., Grauballe Wine Import
En enkel rødvin, der kun er et "small step" på vejen mod at leve op til den højre pris.


Domaine de Mourchon Grande Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig, 2011, høj alkohol (15,5%)
199,95 kr., pris ved 6 flasker: 169,95 kr. flasken, Erik Sørensen Vin
En rødvin med duft af modne brombær og svampe. Der er god frugt i smagen - men den overdøves af et noget markant alkoholbid.


Terrunyo, Concha y Toro, Carmenère, Cachapoal Valley, Chile, 2011, høj alkohol (14,5%)
199,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 44): 99,83 kr., SuperBrugsen
En fyldig rødvin, men også en vin med en markant smag af alkohol. En udpræget madvin, der bør skænkes vel afkølet.

Sød vin


Curis Valley, Viña Ralclo, Curicó Valley, Chile, 2013, middel alkohol (14%)
89 kr., pris ved ½ flaske, pris ved 6 flasker: 69 kr., Holte Vinlager
Denne søde, cilenske vin er lavet på de samme druer som i det franske Sauternes: Sauvignon Blanc og Sémillon. Smagen er fint krydret og med et lille strejf af peber og honning.





...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.